Norme Metodologice OUG 34-2015

download Norme Metodologice OUG 34-2015

of 12

description

Norme Metodologice OUG 34-2015

Transcript of Norme Metodologice OUG 34-2015

  • ORDIN Nr. pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. I i VI din Ordonana de urgen a Guvernului nr.34/2015 privind reglementarea unor msuri pentru stimularea absorbiei fondurilor externe nerambursabile EMITENT: MINISTERUL FINANELOR PUBLICE Nr. MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE Nr.

    n temeiul art. 10 alin. (4) din Hotrrea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea i funcionarea Ministerului Finanelor Publice, cu modificrile i completrile ulterioare, al art.8 alin. (4) din Hotrrea Guvernului nr. 43/2013 privind organizarea i funcionarea Ministerului Fondurilor Europene, cu modificrile i completrile ulterioare, i al art. VII din Ordonana de urgen a Guvernului nr.34/2015 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbiei fondurilor externe nerambursabile ministrul finanelor publice, i ministrul fondurilor europene emit urmtorul ordin:

    ART. 1 Se aprob Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. I i VI din Ordonana de urgen a Guvernului nr.34/2015 privind reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbiei fondurilor externe nerambursabile, avnd cuprinsul prevzut n anexa care face parte integrant din prezentul ordin. ART. 2 Prezentul ordin se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

    Ministrul finanelor publice,

    Eugen Orlando Teodorovici

    Ministrul fondurilor europene,

    Marius Nica

  • ANEXA

    NORME METODOLOGICE

    de aplicare a prevederilor art. I i VI din Ordonana de urgen a Guvernului nr.34/2015 privind reglementarea unor msuri pentru stimularea absorbiei fondurilor externe nerambursabile

    ART. 1 (1) Obiectivele de investiii finalizate sau n execuie, prevzute la art. I alin.(1) i (2)

    din Ordonana de urgen a Guvernului nr.34/2015 privind reglementarea unor msuri pentru stimularea absorbiei fondurilor externe nerambursabile, denumit n continuare Ordonan, vor face obiectul decontrii din instrumente structurale n cadrul Programului operaional sectorial Mediu 2007-2013 (POS Mediu), n baza unui contract de finanare ncheiat n urma aprobrii Aplicaiei de finanare, conform regulilor de implementare stabilite de ctre Autoritatea de Management pentru POS Mediu.

    (2) naintea semnrii contractului de finanare cu Autoritatea de Management, beneficiarii obiectivelor de investiii n execuie vor face dovada ncetrii finanrii din sursele menionate la art. I alin.(1) i (2) din Ordonan, printr-o notificare din partea ordonatorului principal de credite care a finanat obiectivele de investiii iniial.

    (3) Prin semnarea contractului de finanare, beneficiarii proiectelor i iau angajamentul finalizrii obiectivelor de investiii n execuie, menionate n alineatul precedent, pn la data de 31 decembrie 2015. Orice cheltuial efectuat dup 31 decembrie 2015 necesar finalizrii obiectivelor de investiii, va fi o cheltuial neeligibil din POS Mediu i va fi suportat de ctre beneficiar din bugetul propriu.

    ART. 2 (1) Beneficiarii obiectivelor de investiii finalizate sau n execuie, prevzute la art. I

    alin.(1) i (2) din Ordonan vor depune, n vederea decontrii prin POS Mediu, toate documentele suport aferente cheltuielilor efectuate conform prevederilor legale naionale i europene.

    (2) n cazul obiectivelor de investiii finalizate sau pentru partea finalizat din obiectivele de investiie aflate n execuie, beneficiarii au obligaia de a depune o singur cerere de rambursare distinct n care vor evidenia sursele de finanare din care cheltuielile au fost efectuate iniial.

    (3) Cererea de rambursare prevzut la alin.(2) va fi autorizat conform procedurilor emise de Autoritatea de management pentru POS Mediu i inclus ntr-o declaraie de cheltuieli, urmnd a fi pltit prin rentregire, conform prevederilor art. I alin (4), (5) i (6) din Ordonan, ulterior, la momentul primirii sumelor de la CE.

    (4) Cheltuielile eligibile aferente prii rmase de executat din obiectivele de investiii aflate n execuie, se ramburseaz conform prevederilor Ordonanei de urgen

  • a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiar a instrumentelor structurale i utilizarea acestora pentru obiectivul convergen, cu modificrile i completrile ulterioare.

    ART. 3 (1) n vederea plii prin rentregirea bugetelor din care au fost finanate iniial

    obiectivele de investiii conform prevederilor art. I alin (4), (5), (6) i acordarea sumei prevzute la Art. I alin. (7) din Ordonan, Autoritatea de Management pentru POS Mediu ntocmete referatul prevzut n Anexa 1.

    (2) n vederea alimentrii contului de disponibil aferent instrumentelor structurale, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu, acesta ntocmete o solicitare de fonduri ctre Autoritatea de Certificare i Plat (ACP), ulterior primirii sumelor de la CE.

    (3) n termen de 3 zile lucrtoare de la efectuarea transferului de sume solicitate conform alin.(2), ACP comunic Autoritii de management pentru POS Mediu, sumele virate n contul de disponibil aferent instrumentelor structurale, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu Disponibil din fonduri externe nerambursabile, prefinanare i fondul de indisponibiliti temporare de la bugetul de stat, pentru finanarea proiectelor n cadrul Programului operaional sectorial Mediu.

    (4) n termen de 3 zile lucrtoare de la ncasarea sumelor n contul de disponibil menionat la alin.(3) Autoritatea de management pentru POS Mediu efectueaz transferul sumelor prevzute n Anexa 1.

    (5) Sumele cuvenite beneficiarilor conform art. I alin.(5) din Ordonan se vireaz n contul de venituri al bugetului local al beneficiarului obiectivului de investiii, 21.A.46.03.00 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen.

    (6) Sumele cuvenite beneficiarilor conform art. I alin.(6) din Ordonan se vireaz n contul de venituri al bugetului Fondului pentru Mediu, gestionat de Administraia Fondului pentru Mediu, 20.I.46.03.00 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen.

    (7) Sumele cuvenite beneficiarilor conform art. I alin.(7) din Ordonan se vireaz n contul de venituri al bugetului local al beneficiarului obiectivului de investiii, 21.A.36.47.00 Alte venituri pentru finanarea seciunii de dezvoltare.

    (8) Sumele cu care trebuie rentregit bugetul de stat, conform Anexei 1, se vireaz n contul de venituri al bugetului de stat, 20.A.46.03.00 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu.

    (9) n termen de 3 zile lucrtoare de la efectuarea plilor, Autoritatea de Management notific beneficiarii obiectivelor de investiii finalizate sau pentru partea

  • finalizat din obiectivele de investiie aflate n execuie, cu privire la sumele virate n conturile de venituri, conform Anexei 2.

    (10) Debitele stabilite pentru obiectivele de investiii prevzute la art. I alin (1) i (2) din Ordonan vor fi recuperate cu respectarea prevederilor Ordonanei de urgen a Guvernului nr.66/2011.

    ART.4 (1) n termen de 5 zile lucrtoare de la ncasarea n contul de venituri al bugetului de

    stat 20.A.46.03.00 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen, ordonatorul principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru POS Mediu solicit Ministerului Finanelor Publice introducerea modificrilor n volumul i structura veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat, precum i n volumul i structura bugetului ordonatorului principal de credite respectiv.

    (2) Ministerul Finanelor Publice, pe baza documentelor prezentate de ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu, introduce modificrile corespunztoare n volumul i structura veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat, precum i n volumul i structura bugetului acestuia.

    (3) Sumele introduse n volumul i structura veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat vor fi prevzute distinct att la partea de venituri, ct i la partea de cheltuieli, dup cum urmeaz: a) la partea de venituri ale bugetului de stat, la o poziie distinct, respectiv 46.01.03 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen; b) la partea de cheltuieli, n bugetul ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu, la titlul 56 "Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", dup caz, la articolele: - 56.42 "Transferuri de la bugetul de stat ctre bugetele locale, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen "; - 56.43 "Transferuri de la bugetul de stat ctre ONG-uri, societi comerciale, instituii publice finanate parial sau integral din venituri proprii i ali beneficiari de drept public sau privat, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen, la alineatele:

    - 56.43.01Transferuri de la bugetul de stat ctre instituii publice finanate parial sau integral din venituri proprii, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen;

    - 56.43.02 Transferuri de la bugetul de stat ctre ONG-uri, societi comerciale i ali beneficiari de drept public sau privat, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen.

  • (4) Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu poate deschide i utiliza creditele bugetare suplimentate conform prezentului articol numai pentru destinaiile aprobate conform art. I alin.(8) din Ordonan. (5) Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu, poate solicita Ministerului Finanelor Publice deschiderea creditelor aprobate la titlul 56 "Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", articolele i alineatele prevzute la alin. (3) lit.b). (6) Ministerul Finanelor Publice aprob solicitarea menionat la alin.(1), n termen de maximum 3 zile lucrtoare. (7) Pn la data de 22 decembrie a anului 2015, ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu vireaz, n contul de disponibil 50.01.48 "Disponibil din sume primite n conformitate cu prevederile art.I din OUG nr.34/2015" deschis pe numele acestuia, sumele primite care nu mai pot fi utilizate pn la finele anului bugetar, determinate ca diferen ntre veniturile bugetare ncasate n contul de venituri bugetare prevzut la alin. (3) lit. a) i totalul plilor care au fost dispuse de la subdiviziunea de cheltuieli bugetare prevzut la alin. (3) lit. b). (8) Pn la data de 22 decembrie a anului 2015, ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu va efectua retragerea creditelor bugetare deschise i neutilizate. Pn la aceeai dat, acesta va solicita Ministerului Finanelor Publice introducerea modificrilor corespunztoare n volumul i structura veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat, precum i n volumul i structura bugetului acestuia, constnd n diminuarea bugetului respectiv cu sumele transferate n contul de disponibil potrivit prevederilor alin. (7). (9) Sumele existente la finele anului 2015 n contul de disponibil 50.01.48 "Disponibil din sume primite n conformitate cu prevederile art.I din OUG nr.34/2015", se transfer n primele 5 zile lucrtoare ale anului urmtor de ctre ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu, n contul de venituri ale bugetului de stat aferent subdiviziunii prevzute la alin. (3) lit. a). Utilizarea cu aceeai destinaie a sumelor astfel transferate se efectueaz numai dup majorarea cu sumele respective a veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat, precum i a bugetului ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management pentru POS Mediu, prin introducerea modificrilor corespunztoare n aceste bugete conform procedurii prevzute la prezentul articol.

    ART.5 (1) Cu sumele ncasate potrivit art.3 alin.(5) i (7), ordonatorii principali de credite ai bugetului local, rectific bugetele reflectnd sumele ncasate la indicatorii de venituri respectivi, n funcie de natura sumelor rambursate, iar la partea de cheltuieli la articolele i alineatele corespunztoare cheltuielilor ce urmeaz a fi finanate. (2) Sumele primite de ctre ordonatorii principali de credite ai bugetului local, potrivit art.3 alin.(7) vor fi utilizate n cadrul seciunii de dezvoltare a bugetului local, inclusiv pentru asigurarea finanrii proiectului pentru partea rmas de executat la data

  • aprobrii finanrii/decontrii prin POS Mediu i pentru plata coreciilor financiare aferente componentei rmase de executat. (3) Sumele primite de ctre ordonatorii principali de credite ai bugetului local, potrivit art.3 alin.(5) vor fi utilizate n cadrul seciunii de dezvoltare a bugetului local pentru finanarea tuturor cheltuielilor seciunii de dezvoltare. (4) Sumele primite potrivit art.3 alin.(5) si (7), rmase neutilizate se reflect n excedentul bugetului local i vor fi utilizate n anul urmtor cu aceeai destinaie.

    ART.6 Beneficiarii au obligaia evidenierii distincte n contabilitatea proprie a sumelor primite conform Ordonanei.

    ART.7 (1) Sumele prevzute la art.VI alin (1) din Ordonan aferente cheltuielilor care au fcut obiectul unui contract de finanare ncheiat cu autoritile de management pentru programele operaionale, altele dect POS Transport, efectuate de la alte poziii ale clasificaiei bugetare dect titlul 56 Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", se vireaz de ctre autoritatea de management ulterior primirii fondurilor de la CE, n contul de venituri al bugetului de stat 20.A.46.03.00 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen, codificat cu codul de identificare fiscal al fiecrui ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management. (2) n vederea alimentrii contului de disponibil aferent instrumentelor structurale, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management, acesta ntocmete o solicitare de fonduri ctre ACP, ulterior primirii fondurilor de la CE. (3) n termen de 3 zile lucrtoare de la efectuarea transferului de sume solicitate conform alin.(2), ACP comunic autoritii de management, sumele virate n contul de disponibil aferent instrumentelor structurale, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management. (4) n termen de 3 zile lucrtoare de la ncasarea sumelor n contul de disponibil menionat la alin. (3) autoritatea de management efectueaz transferul prevzut la alin.(1) pe baza cererilor de rambursare distincte primite de la beneficiari. (5) Sumele introduse n volumul i structura veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat vor fi prevzute distinct att la partea de venituri, ct i la partea de cheltuieli, dup cum urmeaz: a) la partea de venituri ale bugetului de stat, la o poziie distinct, respectiv 46.01.03 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen; b) la partea de cheltuieli, n bugetul ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management, la titlul 56 "Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", dup caz, la articolele:

  • - 56.42 "Transferuri de la bugetul de stat ctre bugetele locale, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen"; - 56.43 "Transferuri de la bugetul de stat ctre ONG-uri, societi comerciale, instituii publice finanate parial sau integral din venituri proprii i ali beneficiari de drept public sau privat, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen, la alineatele:

    - 56.43.01 "Transferuri de la bugetul de stat ctre instituii publice finanate parial sau integral din venituri proprii, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen";

    - 56.43.02 "Transferuri de la bugetul de stat ctre ONG-uri, societi comerciale i ali beneficiari de drept public sau privat, din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen".

    (6) Ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management pot solicita Ministerului Finanelor Publice deschiderea de credite bugetare aprobate la titlul 56 "Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", articolele i alineatele prevzute la alin. (3) lit.b). (7) Ministerul Finanelor Publice aprob solicitarea menionat la alin.(6) n termen de maximum 3 zile lucrtoare. (8) Sumele prevzute la art.VI alin (7) din Ordonan se vireaz de ctre ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management n contul de disponibil 50.01.50 "Disponibil din sume primite n conformitate cu prevederile art.VI din OUG nr.34/2015", deschis pe numele acestora la Activitatea de trezorerie i contabilitate public a municipiului Bucureti. (9) Dup virarea sumelor potrivit alin.(8) se aplic prevederile art.VI alin.(8) i (9) din Ordonan.

    ART.8 (1) Sumele prevzute la art.VI alin.(1) din Ordonan aferente cheltuielilor care au fcut obiectul unui contract de finanare ncheiat cu autoritatea de management pentru POS Transport, efectuate de la alte poziii ale clasificaiei bugetare dect titlul 56 Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", se vireaz de ctre ACP ulterior primirii fondurilor de la CE n contul de venituri al bugetului de stat 20.A.46.03.00 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen, codificat cu codul de identificare fiscal a Ministerului Transporturilor la Activitatea de trezorerie i contabilitate public a municipiului Bucureti. (2) ACP efectueaz transferul prevzut la alin.(1) pe baza cererii de rambursare distincte primite de la Autoritatea de Management pentru POS Transport.

  • (3) Sumele introduse n volumul i structura veniturilor i cheltuielilor bugetului de stat vor fi prevzute distinct att la partea de venituri, ct i la partea de cheltuieli, dup cum urmeaz: a) la partea de venituri ale bugetului de stat, la o poziie distinct, respectiv 46.01.03 Alte sume primite din fonduri de la Uniunea European pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen; b) la partea de cheltuieli, n bugetul ordonatorul principal de credite, la titlul 56 "Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", dup caz, la articolele: - 56.01.05 "Cheltuieli din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen"; - 56.03.05 "Cheltuieli din alte sume primite din fonduri de la U.E. pentru programele operaionale finanate n cadrul obiectivului convergen". (4) Ministerul Transporturilor poate solicita Ministerului Finanelor Publice deschiderea de credite bugetare aprobate la titlul 56 "Proiecte cu finanare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", articolele prevzute la alin. (3) lit.b). (5) Ministerul Finanelor Publice aprob solicitarea menionat la alin.(4) n termen de maximum 3 zile lucrtoare. (6) Sumele prevzute la art.VI alin (7) din Ordonan se vireaz de ctre Ministerul Transporturilor n contul de disponibil 50.01.50 "Disponibil din sume primite n conformitate cu prevederile art.VI din OUG nr.34/2015", deschis pe numele acestuia la Activitatea de trezorerie i contabilitate public a municipiului Bucureti. (7) Dup virarea sumelor potrivit alin.(6) se aplic prevederile art.VI alin.(8) i (9) din Ordonan.

  • ANEXA 1

    Ministerul ...................... Aprobat Nr. ............./data .......... Ordonator Principal de Credite

    Referat privind stabilirea sumelor cuvenite a fi rambursate beneficiarilor proiectelor

    obiectivelor de investiii finalizate sau pentru partea finalizat din obiectivele de investiii aflate n execuie, menionate la Art. I alin.(1) i (2) din OUG nr.34/2015

    Denumire Beneficiar.............. Denumire Proiect Numr i dat contract de finanare............ Cod SMIS.......................... Numr i dat cerere de rambursare............... Numr i dat raport de autorizare............... Alte documente justificative.........................

    Urmare aplicrii procedurilor de lucru la nivelul Autoritii de Management cu privire la eligibilitatea cheltuielilor solicitate la rambursare de ctre beneficiar, au fost autorizate i declarate la Autoritatea de Certificare i Plat urmtoarele sume: Tabel 1

    - Lei - Sursa de Finanare conform POS Mediu

    Suma solicitat la rambursare de ctre beneficiar

    Suma autorizat de AM

    Suma autorizat de AM i declarat la ACP

    Sume solicitate de ctre ACP la CE

    0 1 2 3 4 FEDR/FC BS BL TOTAL

    Avnd n vedere cheltuielile cuprinse n tabelul 1 i n conformitate cu prevederile Ordonanei de urgen a Guvernului nr.34/2015 privind reglementarea unor msuri pentru stimularea absorbiei fondurilor externe nerambursabile, se aprob la rambursare urmtoarele sume:

  • Tabel 2

    -Lei - Sursa de Finanare din care s-au finanat iniial cheltuielile

    Suma solicitat la rambursare de ctre beneficiar din fonduri UE

    Sume solicitate de ctre ACP la CE

    Suma virat n contul de venituri al beneficiarului n vederea rentregirii cheltuielilor efectuate iniial

    Sume cuvenite bugetului de stat

    Suma ce va fi virat n contul de

    venituri al AM art.I

    alin.(8) din OUG

    34/2015

    Suma ce va fi virat n contul

    distinct de venituri al bugetului local art.I alin.(7) din

    OUG 34/2015

    TOTAL

    Valoarea cheltuielilor din fonduri UE solicitate de ctre ACP la CE prin Aplicaia de Plat nr/data.............. n sum de .......... lei, va fi repartizat astfel: - suma de .........lei n contul bugetului .....................; - suma de .........lei n contul bugetului .....................; - etc.

    DIRECTOR

  • ANEXA 2

    Notificare cu privire la virarea sumelor cuvenite a fi rambursate beneficiarilor proiectelor obiectivelor de investiii finalizate sau pentru partea finalizat din obiectivele de investiii aflate n execuie, menionate la Art. I alin.(1) i (2) din

    OUG 34/2015

    NR: ..............din data de ..

    De la: Autoritatea de Management

    Ctre: Beneficiar

    Referitor: Proiect (numr contract de finanare) - Rentregirea bugetelor i acordarea sumelor prevzute la Art. I alin. (7) din OUG 34/ 2015 ca urmare a solicitrii la CE a cererii de rambursare nr. .. din data de .

    V informm c n data de .. Autoritatea de Management a virat urmtoarele sume:

    Sursa de Finanare

    Suma solicitat la rambursare

    Sume solicitate de ctre ACP la CE

    Suma virat n contul de venituri al beneficiarului n vederea rentregirii cheltuielilor efectuate iniial

    Suma virat n contul distinct de venituri al bugetului local art.I alin.(7) din OUG 34/2015

    0 1 3 4 Ex:FC, FEDR

    TOTAL

    DIRECTOR