Normativ I6!1!98

61
NORMATIV PENTRU EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE Indicativ I 6/1-98 Cuprins 1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE 1.1. Obiectul prezentului normativ este exploatarea în condiţii de siguranţă a sistemelor de alimentare cu gaze naturale combustibile, STAS 3317, având presiunea mai mică de 6 bari, aflate în aval de staţia de predare. Limita tehnică în aval a staţiei de predare se consideră ieşirea din robinetul de legătură cu sistemul de distribuţie. 1.2. Domeniul de aplicare al prezentului normativ îl constituie: - sistemele de alimentare cu gaze naturale, realizate cu conducte din oţel, pentru clădiri civile şi industriale, din localităţi urbane şi rurale şi din afara lor; - instalaţiile, realizate din conducte de oţel, destinate utilizării gazelor în aparate sau arzătoare (încălzire centrală cazane etc.) din schelele petroliere şi gazeifere. 1.3. Prevederile normativului se aplică sistemelor de alimentare cu gaze naturale, proiectate şi executate înainte şi după intrarea în vigoare a acestuia. 1.4. Nu fac obiectul prezentului normativ exploatarea sistemelor constituite din: - conductele de transport şi staţiile de predare a gazelor naturale; - instalaţiile tehnologice din schelele petroliere şi gazeifere; - staţiile de comprimare din instalaţiile de utilizare cu presiunea mai mare de 6 bari; - instalaţiile de utilizarea gazelor petroliere lichefiate. 1.5. Scopul prezentului normativ este acela ca întreţinerea şi exploatarea construcţiilor şi instalaţiilor componente ale sistemului de alimentare cu gaze naturale să corespundă, cel puţin nivelurilor minime de performanţă prevăzute în Legea privind calitatea în construcţii nr. 10/1995, referitoare la cerinţele de calitate: a – rezistenţă şi stabilitate; b – siguranţă în exploatare; c – siguranţă la foc; d – igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; e – izolaţie termică, hidrofugă şi economie de energie; f – protecţie împotriva zgomotului. [top ]

Transcript of Normativ I6!1!98

NORMATIV PENTRU EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALEIndicativ I 6/1-98

Cuprins* OBIECT. DOMENIU DE APLICARE* FURNIZAREA GAZELOR NATURALE* EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE* PROTECIA, SIGURANA I IGIENA MUNCII* PREVENIREA I STINGEREA INCENDIILOR* ANEXE1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE1.1. Obiectul prezentului normativ este exploatarea n condiii de siguran a sistemelor de alimentare cu gaze naturale combustibile, STAS 3317, avnd presiunea mai mic de 6 bari, aflate n aval de staia de predare.

Limita tehnic n aval a staiei de predare se consider ieirea din robinetul de legtur cu sistemul de distribuie.

1.2. Domeniul de aplicare al prezentului normativ l constituie:

- sistemele de alimentare cu gaze naturale, realizate cu conducte din oel, pentru cldiri civile i industriale, din localiti urbane i rurale i din afara lor;

- instalaiile, realizate din conducte de oel, destinate utilizrii gazelor n aparate sau arztoare (nclzire central cazane etc.) din schelele petroliere i gazeifere.

1.3. Prevederile normativului se aplic sistemelor de alimentare cu gaze naturale, proiectate i executate nainte i dup intrarea n vigoare a acestuia.

1.4. Nu fac obiectul prezentului normativ exploatarea sistemelor constituite din:

- conductele de transport i staiile de predare a gazelor naturale;

- instalaiile tehnologice din schelele petroliere i gazeifere;

- staiile de comprimare din instalaiile de utilizare cu presiunea mai mare de 6 bari;

- instalaiile de utilizarea gazelor petroliere lichefiate.

1.5. Scopul prezentului normativ este acela ca ntreinerea i exploatarea construciilor i instalaiilor componente ale sistemului de alimentare cu gaze naturale s corespund, cel puin nivelurilor minime de performan prevzute n Legea privind calitatea n construcii nr. 10/1995, referitoare la cerinele de calitate:

a rezisten i stabilitate;

b siguran n exploatare;

c siguran la foc;

d igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului;

e izolaie termic, hidrofug i economie de energie;

f protecie mpotriva zgomotului.[top]2. FURNIZAREA GAZELOR NATURALE2.1. Furnizarea gazelor naturale la consumatori se face:

- numai pentru consumatorii care au branament i instalaii de utilizare executate, recepionate i puse n funciune conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;

- pe baz de contracte economice sau abonamente i numai dup ncheierea acestora.

2.2. Cantitile de gaze naturale livrate se stabilesc pe baza msurtorii acestora prin contoare aparinnd unitii distribuitoare.

2.3. Msurrile efectuate de consumator nu sunt opozabile furnizorului. n caz de contestaie, furnizorul va face verificarea consumului n prezena delegatului consumatorului.

Dac se constat c toleranele la msurarea consumului depesc limitele contractuale, recalcularea consumului se face de la ultima acceptare de plat.

2.4. Plata consumului se face conform prevederilor contractuale.

2.5. Consumatorul poate cere sigilarea oricrui punct de ardere. n cazul apartamentelor locuite de mai multe familii, cererea de sigilare va fi nsoit de acordul locatarului ce folosete punctul de ardere respectiv.

Pentru sigilare sau repunerea n funciune la cererea sa, abonatul este obligat s plteasc unitii distribuitoare tariful legal aprobat.

2.6. Furnizorul va deconecta punctele de ardere i instalaiile executate sau modificate fr forme legale.

2.7. Reducerea alimentrii cu gaze naturale a consumatorilor este admis numai n condiiile prevederilor contractuale.

2.8. Manevrele necesare limitrii sau ntreruperii totale a alimentrii cu gaze naturale a consumatorilor importani, se fac cu acordul ambelor pri.

n caz de neplat sau depirea consumurilor contractate, ntreruperea se face dup atenionarea consumatorilor cu 24 ore nainte.[top]3. EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE3.1. Exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale se efectueaz de ctre:

- furnizor, pentru toate instalaiile care fac parte din mijloacele de baz ale acestuia;

- furnizor, pentru sistemele de distribuie existente sau noi, executate pentru persoane fizice sau juridice;

- beneficiari, prin personal autorizat, pentru instalaiile de utilizare.

Instalaiile de utilizare de uz casnic se verific i se revizuiesc de furnizor.

3.2. Consumatorii, persoane juridice, efectueaz lucrrile de exploatare prin personal special instruit, condus de un instalator autorizat cu grad corespunztor.

Conducerea unitilor consumatoare desemneaz, prin ordin scris, salariul autorizat conform prevederilor normativului, din cadrul unitii care rspunde de exploatarea corect i meninerea n stare de funcionare, n condiii de siguran, a instalaiilor pe care le dein.

3.3. Furnizorul nu rspunde material, fa de abonai pentru ntreruperile n furnizarea gazelor generate de calamiti naturale sau accidente tehnice, care nu sunt cauzate de furnizor.

3.4. Pagubele suferite de consumatorii de gaze, persoane juridice sau fizice, din cauza accidentelor produse n instalaiile de utilizare ca urmare a nerespectrii indicaiilor date de furnizor, a nerespectrii instruciunilor de exploatare i a ntreinerii necorespunztoare, se suport de acetia;

3.5. Furnizorul completeaz la zi documentele necesare sistemului de alimentare cu gaze naturale, dup cum urmeaz:

- schema de ansamblu a sistemului de distribuie, cu marcare a conductelor n diferite culori, funcie de regimul de presiune, cu amplasarea staiilor de predare, staiilor de zon i de sector, a branamentelor la marii consumatori, a robinetelor de secionare;

- planurile conductelor, scara 1:500, cu repere fa de puncte fixe;

- cartea construciei i fie tehnice pentru conducte, branamente, posturi i staii de reglare aparinnd unitii distribuitoare, conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale -indicativ 16;

- documentaia tehnic a instalaiilor de utilizare;

- registrul de eviden a reclamaiilor i defectelor, conform anexei nr. 1;

- registrul de eviden a accidentelor, conform anexei nr. 2;

- registrul de eviden zilnic a parametrilor pentru staiile supravegheate, conform anexei nr. 3.

3.6. Pentru toi consumatorii, furnizorul ine la zi evidena debitelor aprobate, puse n funciune, a debitelor dezafectate precum i orice modificri efectuate.

Exploatarea sistemului de distribuie3.7. Verificarea periodic a marcajelor traseului conductelor de distribuie inclusiv a branamentelor i refacerea acestora n caz de degradare se execut de furnizor prin:

- semne caracteristice GN nscrise vizibil, cu vopsea pe suprafee fixe (cldiri, garduri,stlpi etc.);

- rsufltori, n zonele n care marcarea nu se poate realiza n alt mod.

3.8. Controlul conductelor n vederea depistrii eventualelor pierderi de gaz, se efectueaz n funcie de vechimea i importana lor, cu:

- detectoare electronice portabile, la intervale de o lun n localitile urbane i rurale i la dou luni n afara localitilor;

- detectoare electronice pe mijloace auto, cel puin odat pe an.

3.9. Controlul se efectueaz:

- pe toate trasele conductelor i branamentelor;

- la cminele i construciile altor reele subterane existente pn la o distan de 3 m fa de conductele de gaze naturale.

3.10. Dup efectuarea controlului, echipa respectiv consemneaz pe ordinul de serviciu constatrile fcute i msurile luate.

3.11. La constatarea unor scpri de gaze, care impun intervenie de urgen, un membru al echipei de control anun imediat biroul de reclamaii, telefonic sau prin posturi de emisie portabile.

n asemenea situaii echipa de control ia primele msuri, dup caz:

- oprete circulaia autovehiculelor i pietonilor n zon;

- deschide capacele cminelor conductei de gaze i ale altor reele subterane existente n zon;

- supravegheaz zona pn la sosirea echipei de intervenie.

3.12. n cazul constatrii prezenei unor scpri de gaze ntr-o construcie, consumatorul sau echipa de control sosit la cererea consumatorului, acioneaz astfel:

- interzice accesul cu foc;

- ntrerupe alimentarea cu gaze naturale;

- efectueaz aerisirea ncperilor;

- extinde controlul pe ntreaga zon unde presupune c a fost posibil infiltrarea gazelor;

- anun biroul de reclamaii.

3.13. Revizia reelelor i branamentelor se efectueaz o dat pe an, prin realizarea urmtoarelor operaiuni:

- curirea tijei i eventuala completare a rsufltorilor;

- manevrarea robinetelor i remedierea acestora i a defeciunilor constatate la toate mbinrile;

- curirea cminelor de vizitare;

- completarea cu capace la cminele de vizitare la care acestea lipsesc;

- verificarea potenialului electric, conduct-sol, la instalaiile de protecie catodic.

3.14. Pentru reelele protejate electric, o dat la 10 zile se efectueaz controlul funcionrii posturilor de protecie catodic existente.

Constatrile se menioneaz n ordinul de serviciu, conform anexei 4.

3.15. nlocuirea conductelor de gaze ngropate se face n funcie de:

- starea tehnic;

- frevena defectelor;

- influena agresivitii solului i a curenilor de dispersie;

- modernizarea carosabilului;

- schimbarea regimului de presiune etc.;

nlocuirea capacelor la cminele de vizitare se face imediat dup constatarea deteriorrii sau lipsei lor.

3.16. n cazul conductelor situate pe strzi supuse modernizrii, se verific starea acestora prin sondaje, stabilindu-se lucrrile necesare pentru asigurarea funcionrii, n condiii de siguran, pentru o perioad de cel puin 10 ani.

3.17. Efectuarea interveniilor sau executarea legturii conductelor noi la conductele n funciune se va face, n raport de complexitatea i natura lucrrilor, prin:

- nchiderea reelei;

- reducerea presiunii de regim;

- dispozitive speciale la presiunea de regim.

3.18. ntreruperea planificat a gazelor pentru efectuarea de lucrri ntr-un sector de distribuie se face numai dup anunarea abonailor afectai de ntrerupere, nainte cu minimum 24 de ore.

Repunerea n funciune a reelelor se face cel mai devreme dup 3 ore de la ntreruperea furnizrii gazelor.

3.19. Trecerea unei conducte la un regim de presiune superioar celei pentru care a fost construit se face numai dup:

- efectuarea probelor de presiune corespunztoare noului regim de funcionare;

- modificarea corespunztoare a echipamentelor din firidele sau cabinele de branament.

3.20. Operaiile de tiere i sudare pe conducte n funciune se fac:

- dup ce au fost luate msuri tehnice care s exclud pericolul de accidente;

- numai de personalul autorizat al unitii de distribuie.

Exploatarea staiilor i posturilor de reglare msurare3.21. Supravegherea, controlul, revizia i repararea staiilor i posturilor de reglare aparinnd sistemului de distribuie se fac de furnizor.

3.22. Furnizorul stabilete staiile de reglare de zon sau de sector care vor fi supravegheate permanent de operatori, n funcie de capacitate, importan i condiiile locale.

3.23. Staiile de reglare de la consumatori funcioneaz fr supraveghere, cu excepia celor pentru care furnizorul, mpreun cu consumatorul, apreciaz c acest fapt este impus de importana obiectivului sau de necesitile tehnologice.

3.24. Obligaiile personalului de supraveghere a staiilor sunt:

- urmrirea funcionrii corecte a echipamentului tehnologic al staiei i n mod deosebit a presiunilor de intrare i ieire, care se consemneaz orar n registrul staiei;

- luarea primelor msuri pentru asigurarea continuitii alimentrii cu gaze naturale a consumatorilor la constatarea unor defeciuni i numai n cazul n care defeciunile nu permit continuarea alimentrii, oprirea gazelor.

- anunarea telefonic a dispeceratului unitii distribuitoare, pentru a trimite echipa de intervenie.

3.25. Toate staiile i posturile de reglare, indiferent de capacitate, se revizuiesc, pe baz de program, cel puin o dat pe an.

3.26. Revizia staiilor i posturilor de reglare const din:

- verificarea etaneitii, nlocuirea pieselor i garniturilor uzate;

- curirea i ungerea mecanismelor;

- verificarea i reglarea funcionrii regulatoarelor, armturilor de nchidere i de siguran;

- verificarea i remedierea funcionrii filtrelor i manometrelor, dup caz;

- vopsirea aparaturii, dup caz;

- verificarea i remedierea prii de construcie, nclzire, ventilare, iluminare, curenie, degajarea spaiilor exterioare, dup caz.

Data de efectuare a reviziei se nscrie de executant n fia staiei, respectiv a postului de reglare.

3.27. Operaiile de revizie a staiilor i posturilor de reglare se ncep dup anunarea consumatorilor pentru ntreruperea sau reducerea alimentrii cu gaze naturale, cu cel puin 24 de ore nainte.

3.28. Dac la efectuarea operaiilor de revizie este necesar oprirea staiei sau postului de reglare, repunerea n funciune se face dup obinerea confirmrii scrise a delegatului consumatorului, care garanteaz c robinetele tuturor punctelor de ardere sunt nchise.

3.29. n timpul operaiilor de revizie, la staiile de reglare se asigur permanenta ventilare a ncperii.

3.30. Remedierea defeciunilor la instalaia electric a staiilor de reglare se face dup scoaterea de sub tensiune acesteia i numai de personalul autorizat, n prezena unui delegat al unitii distribuitoare.

3.31. Controlul etaneitii pieselor de legtur se face cu spum de spun.

Este strict interzis controlul etaneitii cu flacr.

3.32. Manevrarea i folosirea ocolitorului precum i a refulatoarelor staiilor de reglare de persoane din afara unitii distribuitoare, este interzis.

Robinetele de pe ocolitor se sigileaz pe poziia nchis.

n situaii deosebite, cu acceptul furnizorului, consemnat prin proces verbal tip, pentru asigurarea continuitii alimentrii cu gaze, manevrarea ocolitorului se face pentru perioade strict limitate de personalul autorizat al consumatorului, instruit n acest sens.

3.33. Depozitarea materialelor n cldirile staiile de reglare sau n apropiere, este interzis pn la urmtoarele distane:

10 m pentru materiale incombustibile;

40 m pentru materiale combustibile;

3.34. Staiile i posturile de reglare fr personal de exploatare vor fi permanent nchise, cheile acestora pstrndu-se la:

- biroul de exploatare al furnizorului;

- consumator, de preferin la cabina portarului sau la administraie.

Exploatarea instalaiilor de utilizare aparinnd agenilor economici i instituiilor3.35. Unitile consumatoare de gaze naturale sunt obligate s asigure exploatarea corect a acestora prin:

- instalator autorizat de furnizorul de gaze n condiiile prevzute n Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - indicativ I 6, instruit pentru locul de munc respectiv:

- verificarea i revizuirea instalaiilor, cu echipe specializate conduse de un instalator autorizat.

Instruirea personalului de exploatare se face de instalatorul autorizat salariat permanent al unitii beneficiare.

De asemenea, unitile consumatoare sunt obligate s ntocmeasc i s afieze la locuri vizibile:

- instruciuni specifice de utilizare i exploatare pentru fiecare aparat i agregat alimentat cu gaze naturale;

- telefoanele echipelor de intervenie proprii i ale unitii distribuitoare.

3.36. Utilizarea corect a instalaiilor const din efectuarea urmtoarelor operaiuni:

- aprinderea focului (nti flacra i apoi gazul) i stingerea acestuia, n funcie de necesiti;

- supravegherea arderii i respectarea parametrilor tehnologici pentru funcionarea n condiii optime;

- supravegherea aparatelor de msur i control;

- supravegherea instalaiilor de automatizare;

- anunarea echipei de ntreinere pentru remedierea defeciunilor constatate i scoaterea din funciune a instalaiilor defecte.

3.37. ntreinerea instalaiilor de utilizare const din efectuarea urmtoarelor operaiuni:

- controlul eventualelor scpri de gaze, la intervale de cel mult 72 ore;

- supravegherea, ntreinerea curent, vopsirea prilor aparente;

- verificarea i repararea aparatelor de utilizare prin uniti specializate;

- verificarea instalaiilor de utilizare, o dat la 2 ani;

- revizia instalaiilor de utilizare, o dat la 10 ani.

Aceste termene sunt maximale, conducerea unitii beneficiare poate stabili intervale de timp mai scurte, n funcie de:

- complexitatea instalaiei;

- procesul tehnologic;

- posibilitatea scprii i infiltrrii gazelor.

3.38. Revizia instalaiilor de utilizare se efectueaz obligatoriu i n urmtoarele situaii:

- dup ntreruperea utilizrii instalaiei un timp care depete 6 luni;

- dup orice accident n cldire, care poate afecta instalaia de gaze.

3.39. Controlul scprilor de gaze se efectueaz pe ntregul traseu al instalaiei. La conductele ngropate se verific i:

- rsufltorile i cminele existente pe conductele de gaze:

- cminele altor reele subterane existente n apropiere, pn la 3 m.

Dup efectuarea controlului se ntocmesc rapoarte scrise conform anexei 8.

La constatarea scprilor de gaze se va proceda conform prevederilor art. 3.11. i 3.12.

3.40. Verificarea periodic a instalaiilor de utilizare se face conform instruciunilor specifice i const din efectuarea urmtoarelor operaiuni:

- verificarea agregatelor, aparatelor de utilizare, arztoarelor i a strii garniturilor de etanare;

- curirea aztoarelor i nlocuirea celor defecte, neomologate sau, dup caz, fr agrement tehnic de utilizare;

- verificarea stabilitii pe suporturi a conductelor montate aparent;

- verificarea etaneitii mbinrii conductelor i armturilor, cu spum de ap cu spun, la presiunea gazului din instalaie;

- verificarea funcionrii instalaiilor i dispozitivelor auxiliare de pe instalaia de utilizare i de pe instalaia de alimentare cu energie electric a acesteia, dup caz;

- verificarea aparatelor de msur, control, reglare i de siguran;

- desfiinarea punctelor de consum fr aprobare legal i deconectarea tuturor ramificaiilor pentru acestea;

- verificarea funcionrii echipamentului de reglare din instalaiile de utilizare ale beneficiarului;

- verificarea tirajului courilor i canalelor de evacuare a gazelor arse;

- verificarea strii rsufltorilor;

- remedierea tuturor defeciunilor constatate i nlocuirea elementelor defecte, fiind interzise cu desvrire soluiile provizorii;

- verificarea strii construciilor care adpostesc staiile i posturile de reglare.

3.41. Verificarea mijloacelor de msur supuse obligatoriu controlului metrologic obligatoriu al statului, ce se efectueaz n conformitate cu prevederile reglementrilor metrologice.

3.42. Revizia periodic a instalaiilor de utilizare const din:

- efectuarea tuturor operaiunilor prevzute la verificarea periodic; revizia din anul respectiv nlocuiete verificarea;

- remedierea tuturor defeciunilor constatate la revizie, fiind interzise soluiile provizorii;

- efectuarea probei de presiune pentru etaneitate la ntreaga instalaie;

- efectuarea probei de presiune pentru rezisten i etaneitate numai pentru partea de instalaie la care s-au fcut nlocuiri sau modificri.

3.43. Probele de presiune se efectueaz conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale indicativ I 65, numai dup demontarea contoarelor, scoaterea din funciune a instalaiei i blindarea acesteia.

3.44. Pentru verificarea i revizia instalaiilor de utilizare la care s-au efectuat i modificri de traseu, se depun la furnizor dosare preliminare i definitive ca pentru instalaii noi, ntocmite conform prevederilor Normativului pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Verificarea i revizia instalaiilor la care nu s-au fcut modificri, se face pe baza dosarelor tehnice existente la furnizor i la beneficiar.

3.45. Pentru problele de presiune se ntocmete proces verbal de recepie tehnic, conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - indicativ I 6.

Efectuarea verificrilor i a reviziilor se consemneaz n fia instalaiei conform anexelor nr. 5 i nr. 6, care se pstreaz la beneficiar, iar un exemplu se trimite la unitatea distribuitoare prin grija beneficiarului.

3.46. Repunerea n funciune a instalaiilor verificate sau revizuite la care s-au efectuat i modificri de traseu, se face n aceleai condiii ca i pentru instalaiile noi.

3.47. Repunerea n funciune a instalaiilor dup efectuarea reviziei, dup repararea unei defeciuni sau ntreruperi accidentale, se face conform instruciunilor specifice de utilizare i exploatare, numai dup:

- efectuarea controlului funcionrii aparatelor de msur, control, reglare i siguran de pe instalaie;

- verificarea punerii n poziia nchis a tuturor armturilor de la aparatele de utilizare.

3.48. Beneficiarii stabilesc planuri de aciune pentru prevenirea pierderilor materiale i accidentelor umane n cazul accidentelor n alimentarea cu gaze, instruind personalul propriu n vederea aplicrii lor.

3.49. La ntreruperea accidental a furnizrii gazelor, beneficiarii nchid robinetele de pe conductele de alimentare i iau msurile prevzute n instruciunile tehnice proprii de exploatare dup caz.Exploatarea instalaiilor de utilizare aparinnd consumatorilor casnici.3.50. Exploatarea instalaiilor de utilizare aparinnd consumatorilor casnici se efectueaz direct de acetia i prin fochiti calificai pentru exploatarea centralelor termice, dup caz.

3.51. Exploatarea instalaiilor de utilizare se face n conformitate cu:

- instruciunile pentru utilizarea gazelor naturale elaborate conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;

- instruciunile de folosire a aparatelor de utilizare elaborate de fabricile productoare.

3.52. Verificarea i repararea aparatelor de utilizare se face pe beneficiar prin uniti specializate, ori de cte ori este nevoie.

3.53. Verificarea i revizia periodic a instalaiilor de utilizare se efectueaz de unitatea distribuitoare, n conformitate cu prevederile art. 3.40 i art. 3.42.

Data efecturii operaiunilor de verificarea i revizie se stabilete de comun acord cu beneficiarul.

3.54. La verificarea sau revizia instalaiilor, poriunile de conduct care la proba de etaneitate au scpri se controleaz n detaliu i dac defeciunile nu pot fi remediate, se nlocuiesc de beneficiari, printr-o unitate de execuie pentru lucrri de gaze naturale, cu respectarea prevederilor Normativului pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

3.55. Cu ocazia reviziei, consumatorul este obligat s prezinte dovada curirii courilor de fum printr-o societate de specialitate; dovada nu va avea o vechime mai mare de 30 de zile.

3.56. Efectuarea verificrii i reviziei instalaiilor se consemneaz n fia instalaiei, conform anexelor nr. 5 i nr. 6.

ntreinerea i verificarea contoarelor de gaze naturale.3.57. Montarea, ntreinerea i verificarea contoarelor din sistemul de distribuie i nregistrare a consumului pentru plat se fac numai de furnizor, prin personal autorizat.

3.58. ntreinerea contoarelor se face prin:

- controlul, o dat pe lun al contoarelor volumetrice cu ocazia citirii i o dat la 24 de ore al sistemelor de msurare cu elemente deprimogene, cu ocazia schimbrii diagramei;

- verificarea metrologic de stat, la scadenele stabilite prin reglementrile de specialitate;

- verificarea tehnic ocazionat de defectarea aparatelor sau de reclamaiile abonailor.

3.59. Verificarea contoarelore se face numai n laboratoare organizate i conduse n conformitate cu normele i instruciunile de metrologie legal.

3.60. Cu ocazia verificrii metrologice a sistemelor de msurare cu elemente deprimogene, se verific i ncadrarea dimensiunii elementelor respective n prevederile STAS 7347.

3.61. Aparatele care la probe se constat c se ncadreaz n toleranele admise se sigileaz aplicndu-se marca metrologic de stat, iar celelalte se introduc n circuitul de reparare-verificare.

3.62. Verificarea contoarelor ca urmare a reclamaiilor fcute de abonai se pltete de acetia, dac se constat c aparatele respective nu sunt defecte iar nregistrarea debitelor se ncadreaz n limitele de toleran admise.

3.63. n cazul n care se constat c contorul prezint defeciuni, furnizorul face recalcularea consumului pe perioada funcionrii aparatului n afara toleranelor admise.

Intervenii pentru remedierea defectelor3.64. Furnizorul asigur activitatea permanent pentru primirea reclamaiilor i remedierea defectelor intervenite n sistemul de distribuie i instalaiile de utilizare.

n funcie de numrul abonailor i ntinderea reelei, activitatea se organizeaz astfel:

- biroul de reclamaii cu formaie de intervenie i cu funcionare n trei schimburi, dotat cu telefon direct i cu maini de intervenie;

- post de reclamaii cu telefon direct;

- post de reclamaii asigurat de un salariat cu domiciliul permanent n localitatea n care se desfoar activitatea.

3.65. Pentru localiti mici sau pentru consumatori izolai, la care numrul abonailor nu justific existena formaiilor permanente de intervenie, remedierea defectelor se asigur de echipele existente la seciile sau sectoarelor unitii distribuitoare.

Chemarea echipelor de intervenie de la secii sau sectoare se face de salariaii unitii distribuitoare, prin telefonul propriu sau local, ori direct de beneficiar.

3.66. Furnizorul comunic consumatorilor numrul de telefon pentru reclamaii i intervenie i l nscrie n Instruciunile de utilizare a gazelor naturale, ce se predau consumatorilor, la punerea n funciune a instalaiilor.

3.67. Mainile de intervenie se doteaz cu posturi de emisie recepie, cu semnalizare de alarm, cu scule pentru executarea lucrrilor.

3.68. Echipele de intervenie se compun din muncitori calificai i cu experien i se doteaz cu echipament de protecie corespunztor normelor i posed permis de acces nelimitat.

Deplasarea echipei de intervenie se asigur n cel mai scurt timp posibil, pe baza ordinului de serviciu ntocmit conform prevederilor anexei nr. 4.

Remedierea defectului se consemneaz de echipa de intervenie ntr-un raport ntocmit pe verso ordinului de serviciu.

3.69. Defeciunile semnalate pe instalaiile de utilizare ale agenilor economici i instituiilor se remediaz de echipele de intervenie ale acestora i n msura posibilitilor de echipele de intervenie ale furnizorului, la cererea consumatorului i contra cost.

Furnizorul poate fi solicitat pentru ntreruperea alimentrii cu gaze naturale de la staia sau postul de reglare, dac este necesar.

Scoaterea din funciune a conductelor de distribuie i branamentelor3.70. O conduct sau un branament se consider scoase din funciune dup ce s-a oprit vehicularea gazelor, prin izolarea poriunii respective cu ajutorul robinetelor de secionare.

3.71. Scoaterea din funciune a conductelor i branamentelor se poate face din urmtoarele cauze:

- remedierea avariilor sau accidentelor tehnice;

- efectuarea unor lucrri, programate, pe conducte;

- dezafectarea conductelor.

3.72. Scoaterea din funciune a conductelor sau branamentelor se execut de echipe sau formaii de lucru ale furnizorului sau beneficiarului, dup caz, numai pe baza programului de lucru scris, sau a foii de manevr, ori a dispoziiei telefonice a persoanelor autorizate, nregistrat n caietul de dispoziii al dispeceratului de gaze naturale.

3.73. Programele de lucru se ntocmesc pentru lucrri importante i planificate.

Foile de manevr se ntocmesc pentru lucrri mai simple sau n cazuri de accidente tehnice.

n caz de avarie, personalul de intervenie ia primele msuri de siguran i raporteaz la biroul de reclamaii.

3.74. Documentele de la punctele 3.72 i 3.73 se ntocmesc de regionalele, seciile sau atelierele de exploatare i se aprob de persoanele autorizate de unitate.

3.75. Programul de lucru cuprinde:

- denumirea i scopul lucrrii;

- data programat i durata estimat a lucrrii;

- schia conductei sau reelei pentru zona afectat, cu indicarea armturilor de pe traseu, sau schema conductelor din zona formaiei respective;

- delimitarea i marcarea zonei de lucru;

- executantul i conductorul lucrrii;

- responsabil coordonator din partea regionalei sau seciei ori atelierului de exploatare;

- succesiunea efecturii operaiilor;

- modul de alimentare cu gaze a consumatorilor, sau aprobarea pentru oprirea livrrii gazelor;

- dotarea tehnic;

- msurile de protecie a muncii i PSI specifice lucrrii;

- numele i semntura persoanelor care ntocmesc i aprob programul de lucru.

3.76. Foile de manevr se ntocmesc ntr-o form succint, n funcie de specificul lucrrii.

3.77. Pentru dezafectarea unei conducte se ntocmete un program de lucru care, fa de programele obinuite, cuprinde urmtoarele date i msuri suplimentare:

NORMATIV PENTRU EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALEIndicativ I 6/1-98

Cuprins

* OBIECT. DOMENIU DE APLICARE* FURNIZAREA GAZELOR NATURALE* EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE* PROTECIA, SIGURANA I IGIENA MUNCII* PREVENIREA I STINGEREA INCENDIILOR* ANEXE1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE1.1. Obiectul prezentului normativ este exploatarea n condiii de siguran a sistemelor de alimentare cu gaze naturale combustibile, STAS 3317, avnd presiunea mai mic de 6 bari, aflate n aval de staia de predare.

Limita tehnic n aval a staiei de predare se consider ieirea din robinetul de legtur cu sistemul de distribuie.

1.2. Domeniul de aplicare al prezentului normativ l constituie:

- sistemele de alimentare cu gaze naturale, realizate cu conducte din oel, pentru cldiri civile i industriale, din localiti urbane i rurale i din afara lor;

- instalaiile, realizate din conducte de oel, destinate utilizrii gazelor n aparate sau arztoare (nclzire central cazane etc.) din schelele petroliere i gazeifere.

1.3. Prevederile normativului se aplic sistemelor de alimentare cu gaze naturale, proiectate i executate nainte i dup intrarea n vigoare a acestuia.

1.4. Nu fac obiectul prezentului normativ exploatarea sistemelor constituite din:

- conductele de transport i staiile de predare a gazelor naturale;

- instalaiile tehnologice din schelele petroliere i gazeifere;

- staiile de comprimare din instalaiile de utilizare cu presiunea mai mare de 6 bari;

- instalaiile de utilizarea gazelor petroliere lichefiate.

1.5. Scopul prezentului normativ este acela ca ntreinerea i exploatarea construciilor i instalaiilor componente ale sistemului de alimentare cu gaze naturale s corespund, cel puin nivelurilor minime de performan prevzute n Legea privind calitatea n construcii nr. 10/1995, referitoare la cerinele de calitate:

a rezisten i stabilitate;

b siguran n exploatare;

c siguran la foc;

d igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului;

e izolaie termic, hidrofug i economie de energie;

f protecie mpotriva zgomotului.[top]2. FURNIZAREA GAZELOR NATURALE2.1. Furnizarea gazelor naturale la consumatori se face:

- numai pentru consumatorii care au branament i instalaii de utilizare executate, recepionate i puse n funciune conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;

- pe baz de contracte economice sau abonamente i numai dup ncheierea acestora.

2.2. Cantitile de gaze naturale livrate se stabilesc pe baza msurtorii acestora prin contoare aparinnd unitii distribuitoare.

2.3. Msurrile efectuate de consumator nu sunt opozabile furnizorului. n caz de contestaie, furnizorul va face verificarea consumului n prezena delegatului consumatorului.

Dac se constat c toleranele la msurarea consumului depesc limitele contractuale, recalcularea consumului se face de la ultima acceptare de plat.

2.4. Plata consumului se face conform prevederilor contractuale.

2.5. Consumatorul poate cere sigilarea oricrui punct de ardere. n cazul apartamentelor locuite de mai multe familii, cererea de sigilare va fi nsoit de acordul locatarului ce folosete punctul de ardere respectiv.

Pentru sigilare sau repunerea n funciune la cererea sa, abonatul este obligat s plteasc unitii distribuitoare tariful legal aprobat.

2.6. Furnizorul va deconecta punctele de ardere i instalaiile executate sau modificate fr forme legale.

2.7. Reducerea alimentrii cu gaze naturale a consumatorilor este admis numai n condiiile prevederilor contractuale.

2.8. Manevrele necesare limitrii sau ntreruperii totale a alimentrii cu gaze naturale a consumatorilor importani, se fac cu acordul ambelor pri.

n caz de neplat sau depirea consumurilor contractate, ntreruperea se face dup atenionarea consumatorilor cu 24 ore nainte.[top]3. EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE3.1. Exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale se efectueaz de ctre:

- furnizor, pentru toate instalaiile care fac parte din mijloacele de baz ale acestuia;

- furnizor, pentru sistemele de distribuie existente sau noi, executate pentru persoane fizice sau juridice;

- beneficiari, prin personal autorizat, pentru instalaiile de utilizare.

Instalaiile de utilizare de uz casnic se verific i se revizuiesc de furnizor.

3.2. Consumatorii, persoane juridice, efectueaz lucrrile de exploatare prin personal special instruit, condus de un instalator autorizat cu grad corespunztor.

Conducerea unitilor consumatoare desemneaz, prin ordin scris, salariul autorizat conform prevederilor normativului, din cadrul unitii care rspunde de exploatarea corect i meninerea n stare de funcionare, n condiii de siguran, a instalaiilor pe care le dein.

3.3. Furnizorul nu rspunde material, fa de abonai pentru ntreruperile n furnizarea gazelor generate de calamiti naturale sau accidente tehnice, care nu sunt cauzate de furnizor.

3.4. Pagubele suferite de consumatorii de gaze, persoane juridice sau fizice, din cauza accidentelor produse n instalaiile de utilizare ca urmare a nerespectrii indicaiilor date de furnizor, a nerespectrii instruciunilor de exploatare i a ntreinerii necorespunztoare, se suport de acetia;

3.5. Furnizorul completeaz la zi documentele necesare sistemului de alimentare cu gaze naturale, dup cum urmeaz:

- schema de ansamblu a sistemului de distribuie, cu marcare a conductelor n diferite culori, funcie de regimul de presiune, cu amplasarea staiilor de predare, staiilor de zon i de sector, a branamentelor la marii consumatori, a robinetelor de secionare;

- planurile conductelor, scara 1:500, cu repere fa de puncte fixe;

- cartea construciei i fie tehnice pentru conducte, branamente, posturi i staii de reglare aparinnd unitii distribuitoare, conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale -indicativ 16;

- documentaia tehnic a instalaiilor de utilizare;

- registrul de eviden a reclamaiilor i defectelor, conform anexei nr. 1;

- registrul de eviden a accidentelor, conform anexei nr. 2;

- registrul de eviden zilnic a parametrilor pentru staiile supravegheate, conform anexei nr. 3.

3.6. Pentru toi consumatorii, furnizorul ine la zi evidena debitelor aprobate, puse n funciune, a debitelor dezafectate precum i orice modificri efectuate.

Exploatarea sistemului de distribuie3.7. Verificarea periodic a marcajelor traseului conductelor de distribuie inclusiv a branamentelor i refacerea acestora n caz de degradare se execut de furnizor prin:

- semne caracteristice GN nscrise vizibil, cu vopsea pe suprafee fixe (cldiri, garduri,stlpi etc.);

- rsufltori, n zonele n care marcarea nu se poate realiza n alt mod.

3.8. Controlul conductelor n vederea depistrii eventualelor pierderi de gaz, se efectueaz n funcie de vechimea i importana lor, cu:

- detectoare electronice portabile, la intervale de o lun n localitile urbane i rurale i la dou luni n afara localitilor;

- detectoare electronice pe mijloace auto, cel puin odat pe an.

3.9. Controlul se efectueaz:

- pe toate trasele conductelor i branamentelor;

- la cminele i construciile altor reele subterane existente pn la o distan de 3 m fa de conductele de gaze naturale.

3.10. Dup efectuarea controlului, echipa respectiv consemneaz pe ordinul de serviciu constatrile fcute i msurile luate.

3.11. La constatarea unor scpri de gaze, care impun intervenie de urgen, un membru al echipei de control anun imediat biroul de reclamaii, telefonic sau prin posturi de emisie portabile.

n asemenea situaii echipa de control ia primele msuri, dup caz:

- oprete circulaia autovehiculelor i pietonilor n zon;

- deschide capacele cminelor conductei de gaze i ale altor reele subterane existente n zon;

- supravegheaz zona pn la sosirea echipei de intervenie.

3.12. n cazul constatrii prezenei unor scpri de gaze ntr-o construcie, consumatorul sau echipa de control sosit la cererea consumatorului, acioneaz astfel:

- interzice accesul cu foc;

- ntrerupe alimentarea cu gaze naturale;

- efectueaz aerisirea ncperilor;

- extinde controlul pe ntreaga zon unde presupune c a fost posibil infiltrarea gazelor;

- anun biroul de reclamaii.

3.13. Revizia reelelor i branamentelor se efectueaz o dat pe an, prin realizarea urmtoarelor operaiuni:

- curirea tijei i eventuala completare a rsufltorilor;

- manevrarea robinetelor i remedierea acestora i a defeciunilor constatate la toate mbinrile;

- curirea cminelor de vizitare;

- completarea cu capace la cminele de vizitare la care acestea lipsesc;

- verificarea potenialului electric, conduct-sol, la instalaiile de protecie catodic.

3.14. Pentru reelele protejate electric, o dat la 10 zile se efectueaz controlul funcionrii posturilor de protecie catodic existente.

Constatrile se menioneaz n ordinul de serviciu, conform anexei 4.

3.15. nlocuirea conductelor de gaze ngropate se face n funcie de:

- starea tehnic;

- frevena defectelor;

- influena agresivitii solului i a curenilor de dispersie;

- modernizarea carosabilului;

- schimbarea regimului de presiune etc.;

nlocuirea capacelor la cminele de vizitare se face imediat dup constatarea deteriorrii sau lipsei lor.

3.16. n cazul conductelor situate pe strzi supuse modernizrii, se verific starea acestora prin sondaje, stabilindu-se lucrrile necesare pentru asigurarea funcionrii, n condiii de siguran, pentru o perioad de cel puin 10 ani.

3.17. Efectuarea interveniilor sau executarea legturii conductelor noi la conductele n funciune se va face, n raport de complexitatea i natura lucrrilor, prin:

- nchiderea reelei;

- reducerea presiunii de regim;

- dispozitive speciale la presiunea de regim.

3.18. ntreruperea planificat a gazelor pentru efectuarea de lucrri ntr-un sector de distribuie se face numai dup anunarea abonailor afectai de ntrerupere, nainte cu minimum 24 de ore.

Repunerea n funciune a reelelor se face cel mai devreme dup 3 ore de la ntreruperea furnizrii gazelor.

3.19. Trecerea unei conducte la un regim de presiune superioar celei pentru care a fost construit se face numai dup:

- efectuarea probelor de presiune corespunztoare noului regim de funcionare;

- modificarea corespunztoare a echipamentelor din firidele sau cabinele de branament.

3.20. Operaiile de tiere i sudare pe conducte n funciune se fac:

- dup ce au fost luate msuri tehnice care s exclud pericolul de accidente;

- numai de personalul autorizat al unitii de distribuie.

Exploatarea staiilor i posturilor de reglare msurare3.21. Supravegherea, controlul, revizia i repararea staiilor i posturilor de reglare aparinnd sistemului de distribuie se fac de furnizor.

3.22. Furnizorul stabilete staiile de reglare de zon sau de sector care vor fi supravegheate permanent de operatori, n funcie de capacitate, importan i condiiile locale.

3.23. Staiile de reglare de la consumatori funcioneaz fr supraveghere, cu excepia celor pentru care furnizorul, mpreun cu consumatorul, apreciaz c acest fapt este impus de importana obiectivului sau de necesitile tehnologice.

3.24. Obligaiile personalului de supraveghere a staiilor sunt:

- urmrirea funcionrii corecte a echipamentului tehnologic al staiei i n mod deosebit a presiunilor de intrare i ieire, care se consemneaz orar n registrul staiei;

- luarea primelor msuri pentru asigurarea continuitii alimentrii cu gaze naturale a consumatorilor la constatarea unor defeciuni i numai n cazul n care defeciunile nu permit continuarea alimentrii, oprirea gazelor.

- anunarea telefonic a dispeceratului unitii distribuitoare, pentru a trimite echipa de intervenie.

3.25. Toate staiile i posturile de reglare, indiferent de capacitate, se revizuiesc, pe baz de program, cel puin o dat pe an.

3.26. Revizia staiilor i posturilor de reglare const din:

- verificarea etaneitii, nlocuirea pieselor i garniturilor uzate;

- curirea i ungerea mecanismelor;

- verificarea i reglarea funcionrii regulatoarelor, armturilor de nchidere i de siguran;

- verificarea i remedierea funcionrii filtrelor i manometrelor, dup caz;

- vopsirea aparaturii, dup caz;

- verificarea i remedierea prii de construcie, nclzire, ventilare, iluminare, curenie, degajarea spaiilor exterioare, dup caz.

Data de efectuare a reviziei se nscrie de executant n fia staiei, respectiv a postului de reglare.

3.27. Operaiile de revizie a staiilor i posturilor de reglare se ncep dup anunarea consumatorilor pentru ntreruperea sau reducerea alimentrii cu gaze naturale, cu cel puin 24 de ore nainte.

3.28. Dac la efectuarea operaiilor de revizie este necesar oprirea staiei sau postului de reglare, repunerea n funciune se face dup obinerea confirmrii scrise a delegatului consumatorului, care garanteaz c robinetele tuturor punctelor de ardere sunt nchise.

3.29. n timpul operaiilor de revizie, la staiile de reglare se asigur permanenta ventilare a ncperii.

3.30. Remedierea defeciunilor la instalaia electric a staiilor de reglare se face dup scoaterea de sub tensiune acesteia i numai de personalul autorizat, n prezena unui delegat al unitii distribuitoare.

3.31. Controlul etaneitii pieselor de legtur se face cu spum de spun.

Este strict interzis controlul etaneitii cu flacr.

3.32. Manevrarea i folosirea ocolitorului precum i a refulatoarelor staiilor de reglare de persoane din afara unitii distribuitoare, este interzis.

Robinetele de pe ocolitor se sigileaz pe poziia nchis.

n situaii deosebite, cu acceptul furnizorului, consemnat prin proces verbal tip, pentru asigurarea continuitii alimentrii cu gaze, manevrarea ocolitorului se face pentru perioade strict limitate de personalul autorizat al consumatorului, instruit n acest sens.

3.33. Depozitarea materialelor n cldirile staiile de reglare sau n apropiere, este interzis pn la urmtoarele distane:

10 m pentru materiale incombustibile;

40 m pentru materiale combustibile;

3.34. Staiile i posturile de reglare fr personal de exploatare vor fi permanent nchise, cheile acestora pstrndu-se la:

- biroul de exploatare al furnizorului;

- consumator, de preferin la cabina portarului sau la administraie.

Exploatarea instalaiilor de utilizare aparinnd agenilor economici i instituiilor3.35. Unitile consumatoare de gaze naturale sunt obligate s asigure exploatarea corect a acestora prin:

- instalator autorizat de furnizorul de gaze n condiiile prevzute n Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - indicativ I 6, instruit pentru locul de munc respectiv:

- verificarea i revizuirea instalaiilor, cu echipe specializate conduse de un instalator autorizat.

Instruirea personalului de exploatare se face de instalatorul autorizat salariat permanent al unitii beneficiare.

De asemenea, unitile consumatoare sunt obligate s ntocmeasc i s afieze la locuri vizibile:

- instruciuni specifice de utilizare i exploatare pentru fiecare aparat i agregat alimentat cu gaze naturale;

- telefoanele echipelor de intervenie proprii i ale unitii distribuitoare.

3.36. Utilizarea corect a instalaiilor const din efectuarea urmtoarelor operaiuni:

- aprinderea focului (nti flacra i apoi gazul) i stingerea acestuia, n funcie de necesiti;

- supravegherea arderii i respectarea parametrilor tehnologici pentru funcionarea n condiii optime;

- supravegherea aparatelor de msur i control;

- supravegherea instalaiilor de automatizare;

- anunarea echipei de ntreinere pentru remedierea defeciunilor constatate i scoaterea din funciune a instalaiilor defecte.

3.37. ntreinerea instalaiilor de utilizare const din efectuarea urmtoarelor operaiuni:

- controlul eventualelor scpri de gaze, la intervale de cel mult 72 ore;

- supravegherea, ntreinerea curent, vopsirea prilor aparente;

- verificarea i repararea aparatelor de utilizare prin uniti specializate;

- verificarea instalaiilor de utilizare, o dat la 2 ani;

- revizia instalaiilor de utilizare, o dat la 10 ani.

Aceste termene sunt maximale, conducerea unitii beneficiare poate stabili intervale de timp mai scurte, n funcie de:

- complexitatea instalaiei;

- procesul tehnologic;

- posibilitatea scprii i infiltrrii gazelor.

3.38. Revizia instalaiilor de utilizare se efectueaz obligatoriu i n urmtoarele situaii:

- dup ntreruperea utilizrii instalaiei un timp care depete 6 luni;

- dup orice accident n cldire, care poate afecta instalaia de gaze.

3.39. Controlul scprilor de gaze se efectueaz pe ntregul traseu al instalaiei. La conductele ngropate se verific i:

- rsufltorile i cminele existente pe conductele de gaze:

- cminele altor reele subterane existente n apropiere, pn la 3 m.

Dup efectuarea controlului se ntocmesc rapoarte scrise conform anexei 8.

La constatarea scprilor de gaze se va proceda conform prevederilor art. 3.11. i 3.12.

3.40. Verificarea periodic a instalaiilor de utilizare se face conform instruciunilor specifice i const din efectuarea urmtoarelor operaiuni:

- verificarea agregatelor, aparatelor de utilizare, arztoarelor i a strii garniturilor de etanare;

- curirea aztoarelor i nlocuirea celor defecte, neomologate sau, dup caz, fr agrement tehnic de utilizare;

- verificarea stabilitii pe suporturi a conductelor montate aparent;

- verificarea etaneitii mbinrii conductelor i armturilor, cu spum de ap cu spun, la presiunea gazului din instalaie;

- verificarea funcionrii instalaiilor i dispozitivelor auxiliare de pe instalaia de utilizare i de pe instalaia de alimentare cu energie electric a acesteia, dup caz;

- verificarea aparatelor de msur, control, reglare i de siguran;

- desfiinarea punctelor de consum fr aprobare legal i deconectarea tuturor ramificaiilor pentru acestea;

- verificarea funcionrii echipamentului de reglare din instalaiile de utilizare ale beneficiarului;

- verificarea tirajului courilor i canalelor de evacuare a gazelor arse;

- verificarea strii rsufltorilor;

- remedierea tuturor defeciunilor constatate i nlocuirea elementelor defecte, fiind interzise cu desvrire soluiile provizorii;

- verificarea strii construciilor care adpostesc staiile i posturile de reglare.

3.41. Verificarea mijloacelor de msur supuse obligatoriu controlului metrologic obligatoriu al statului, ce se efectueaz n conformitate cu prevederile reglementrilor metrologice.

3.42. Revizia periodic a instalaiilor de utilizare const din:

- efectuarea tuturor operaiunilor prevzute la verificarea periodic; revizia din anul respectiv nlocuiete verificarea;

- remedierea tuturor defeciunilor constatate la revizie, fiind interzise soluiile provizorii;

- efectuarea probei de presiune pentru etaneitate la ntreaga instalaie;

- efectuarea probei de presiune pentru rezisten i etaneitate numai pentru partea de instalaie la care s-au fcut nlocuiri sau modificri.

3.43. Probele de presiune se efectueaz conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale indicativ I 65, numai dup demontarea contoarelor, scoaterea din funciune a instalaiei i blindarea acesteia.

3.44. Pentru verificarea i revizia instalaiilor de utilizare la care s-au efectuat i modificri de traseu, se depun la furnizor dosare preliminare i definitive ca pentru instalaii noi, ntocmite conform prevederilor Normativului pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Verificarea i revizia instalaiilor la care nu s-au fcut modificri, se face pe baza dosarelor tehnice existente la furnizor i la beneficiar.

3.45. Pentru problele de presiune se ntocmete proces verbal de recepie tehnic, conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - indicativ I 6.

Efectuarea verificrilor i a reviziilor se consemneaz n fia instalaiei conform anexelor nr. 5 i nr. 6, care se pstreaz la beneficiar, iar un exemplu se trimite la unitatea distribuitoare prin grija beneficiarului.

3.46. Repunerea n funciune a instalaiilor verificate sau revizuite la care s-au efectuat i modificri de traseu, se face n aceleai condiii ca i pentru instalaiile noi.

3.47. Repunerea n funciune a instalaiilor dup efectuarea reviziei, dup repararea unei defeciuni sau ntreruperi accidentale, se face conform instruciunilor specifice de utilizare i exploatare, numai dup:

- efectuarea controlului funcionrii aparatelor de msur, control, reglare i siguran de pe instalaie;

- verificarea punerii n poziia nchis a tuturor armturilor de la aparatele de utilizare.

3.48. Beneficiarii stabilesc planuri de aciune pentru prevenirea pierderilor materiale i accidentelor umane n cazul accidentelor n alimentarea cu gaze, instruind personalul propriu n vederea aplicrii lor.

3.49. La ntreruperea accidental a furnizrii gazelor, beneficiarii nchid robinetele de pe conductele de alimentare i iau msurile prevzute n instruciunile tehnice proprii de exploatare dup caz.Exploatarea instalaiilor de utilizare aparinnd consumatorilor casnici.3.50. Exploatarea instalaiilor de utilizare aparinnd consumatorilor casnici se efectueaz direct de acetia i prin fochiti calificai pentru exploatarea centralelor termice, dup caz.

3.51. Exploatarea instalaiilor de utilizare se face n conformitate cu:

- instruciunile pentru utilizarea gazelor naturale elaborate conform prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;

- instruciunile de folosire a aparatelor de utilizare elaborate de fabricile productoare.

3.52. Verificarea i repararea aparatelor de utilizare se face pe beneficiar prin uniti specializate, ori de cte ori este nevoie.

3.53. Verificarea i revizia periodic a instalaiilor de utilizare se efectueaz de unitatea distribuitoare, n conformitate cu prevederile art. 3.40 i art. 3.42.

Data efecturii operaiunilor de verificarea i revizie se stabilete de comun acord cu beneficiarul.

3.54. La verificarea sau revizia instalaiilor, poriunile de conduct care la proba de etaneitate au scpri se controleaz n detaliu i dac defeciunile nu pot fi remediate, se nlocuiesc de beneficiari, printr-o unitate de execuie pentru lucrri de gaze naturale, cu respectarea prevederilor Normativului pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

3.55. Cu ocazia reviziei, consumatorul este obligat s prezinte dovada curirii courilor de fum printr-o societate de specialitate; dovada nu va avea o vechime mai mare de 30 de zile.

3.56. Efectuarea verificrii i reviziei instalaiilor se consemneaz n fia instalaiei, conform anexelor nr. 5 i nr. 6.

ntreinerea i verificarea contoarelor de gaze naturale.3.57. Montarea, ntreinerea i verificarea contoarelor din sistemul de distribuie i nregistrare a consumului pentru plat se fac numai de furnizor, prin personal autorizat.

3.58. ntreinerea contoarelor se face prin:

- controlul, o dat pe lun al contoarelor volumetrice cu ocazia citirii i o dat la 24 de ore al sistemelor de msurare cu elemente deprimogene, cu ocazia schimbrii diagramei;

- verificarea metrologic de stat, la scadenele stabilite prin reglementrile de specialitate;

- verificarea tehnic ocazionat de defectarea aparatelor sau de reclamaiile abonailor.

3.59. Verificarea contoarelore se face numai n laboratoare organizate i conduse n conformitate cu normele i instruciunile de metrologie legal.

3.60. Cu ocazia verificrii metrologice a sistemelor de msurare cu elemente deprimogene, se verific i ncadrarea dimensiunii elementelor respective n prevederile STAS 7347.

3.61. Aparatele care la probe se constat c se ncadreaz n toleranele admise se sigileaz aplicndu-se marca metrologic de stat, iar celelalte se introduc n circuitul de reparare-verificare.

3.62. Verificarea contoarelor ca urmare a reclamaiilor fcute de abonai se pltete de acetia, dac se constat c aparatele respective nu sunt defecte iar nregistrarea debitelor se ncadreaz n limitele de toleran admise.

3.63. n cazul n care se constat c contorul prezint defeciuni, furnizorul face recalcularea consumului pe perioada funcionrii aparatului n afara toleranelor admise.

Intervenii pentru remedierea defectelor3.64. Furnizorul asigur activitatea permanent pentru primirea reclamaiilor i remedierea defectelor intervenite n sistemul de distribuie i instalaiile de utilizare.

n funcie de numrul abonailor i ntinderea reelei, activitatea se organizeaz astfel:

- biroul de reclamaii cu formaie de intervenie i cu funcionare n trei schimburi, dotat cu telefon direct i cu maini de intervenie;

- post de reclamaii cu telefon direct;

- post de reclamaii asigurat de un salariat cu domiciliul permanent n localitatea n care se desfoar activitatea.

3.65. Pentru localiti mici sau pentru consumatori izolai, la care numrul abonailor nu justific existena formaiilor permanente de intervenie, remedierea defectelor se asigur de echipele existente la seciile sau sectoarelor unitii distribuitoare.

Chemarea echipelor de intervenie de la secii sau sectoare se face de salariaii unitii distribuitoare, prin telefonul propriu sau local, ori direct de beneficiar.

3.66. Furnizorul comunic consumatorilor numrul de telefon pentru reclamaii i intervenie i l nscrie n Instruciunile de utilizare a gazelor naturale, ce se predau consumatorilor, la punerea n funciune a instalaiilor.

3.67. Mainile de intervenie se doteaz cu posturi de emisie recepie, cu semnalizare de alarm, cu scule pentru executarea lucrrilor.

3.68. Echipele de intervenie se compun din muncitori calificai i cu experien i se doteaz cu echipament de protecie corespunztor normelor i posed permis de acces nelimitat.

Deplasarea echipei de intervenie se asigur n cel mai scurt timp posibil, pe baza ordinului de serviciu ntocmit conform prevederilor anexei nr. 4.

Remedierea defectului se consemneaz de echipa de intervenie ntr-un raport ntocmit pe verso ordinului de serviciu.

3.69. Defeciunile semnalate pe instalaiile de utilizare ale agenilor economici i instituiilor se remediaz de echipele de intervenie ale acestora i n msura posibilitilor de echipele de intervenie ale furnizorului, la cererea consumatorului i contra cost.

Furnizorul poate fi solicitat pentru ntreruperea alimentrii cu gaze naturale de la staia sau postul de reglare, dac este necesar.

Scoaterea din funciune a conductelor de distribuie i branamentelor3.70. O conduct sau un branament se consider scoase din funciune dup ce s-a oprit vehicularea gazelor, prin izolarea poriunii respective cu ajutorul robinetelor de secionare.

3.71. Scoaterea din funciune a conductelor i branamentelor se poate face din urmtoarele cauze:

- remedierea avariilor sau accidentelor tehnice;

- efectuarea unor lucrri, programate, pe conducte;

- dezafectarea conductelor.

3.72. Scoaterea din funciune a conductelor sau branamentelor se execut de echipe sau formaii de lucru ale furnizorului sau beneficiarului, dup caz, numai pe baza programului de lucru scris, sau a foii de manevr, ori a dispoziiei telefonice a persoanelor autorizate, nregistrat n caietul de dispoziii al dispeceratului de gaze naturale.

3.73. Programele de lucru se ntocmesc pentru lucrri importante i planificate.

Foile de manevr se ntocmesc pentru lucrri mai simple sau n cazuri de accidente tehnice.

n caz de avarie, personalul de intervenie ia primele msuri de siguran i raporteaz la biroul de reclamaii.

3.74. Documentele de la punctele 3.72 i 3.73 se ntocmesc de regionalele, seciile sau atelierele de exploatare i se aprob de persoanele autorizate de unitate.

3.75. Programul de lucru cuprinde:

- denumirea i scopul lucrrii;

- data programat i durata estimat a lucrrii;

- schia conductei sau reelei pentru zona afectat, cu indicarea armturilor de pe traseu, sau schema conductelor din zona formaiei respective;

- delimitarea i marcarea zonei de lucru;

- executantul i conductorul lucrrii;

- responsabil coordonator din partea regionalei sau seciei ori atelierului de exploatare;

- succesiunea efecturii operaiilor;

- modul de alimentare cu gaze a consumatorilor, sau aprobarea pentru oprirea livrrii gazelor;

- dotarea tehnic;

- msurile de protecie a muncii i PSI specifice lucrrii;

- numele i semntura persoanelor care ntocmesc i aprob programul de lucru.

3.76. Foile de manevr se ntocmesc ntr-o form succint, n funcie de specificul lucrrii.

3.77. Pentru dezafectarea unei conducte se ntocmete un program de lucru care, fa de programele obinuite, cuprinde urmtoarele date i msuri suplimentare:

- planul de amplasare a conductei, cu modificrile la zi i cu menionarea dispozitivelor de refulare a gazelor, zonelor de lucru periculoase;

- alte construcii i instalaii nou amplasate pe traseu;

- tronsoanele care nu se pot demonta odat cu dezafectarea conductei;

- desfiinarea tuturor marcajelor, rsufltorilor i dispozitivelor de refulare amplasate de-a lungul tronsoanelor ce nu se demonteaz odat cu dezafectarea conductei;

- marcarea cu vopsea sau tblie a zonelor periculoase;

- locul de tiere i blindate a tuturor capetelor i legturilor;

- alte elemente necesare pentru sigurana lucrrii;

- obligativitatea ncheierii unui proces verbal la terminarea lucrrilor.

3.78. nainte de nceperea lucrrilor programate se face:

- instructajul de protecia muncii i PSI, specifice programului de lucru sau foii de manevr;

- dotarea formaiei de lucru cu mijloace de protecia muncii i PSI.

Conductorul formaiei de lucru i responsabilul coordonator rspund de executarea lucrrilor i operaiunilor cuprins n programul de lucru sau foaia de manevr, n conformitate cu documentaia de execuie, normele tehnice de protecia muncii i PSI.

Lucrrile ce se execut n zona de protecie sau de sigurana altor obiective se fac cu avizul i supravegherea tehnic a deintorului acestor obiective.

3.79. Pentru a evita legarea unor conducte noi sau branamente la tronsoanele rmase nedemontate la dezafectarea unor conducte vechi, se va efectua n prealabil o identificare pe traseu a acestora.

Identificarea se va efectua de delegaii beneficiarului i constructorului i dup caz ai unitii distribuitoare, pe baz de:

- plan de situaie i schem;

- verificarea diametrelor conductelor;

- sondaje, prin perforri fr foc;

- injectare de odorizant n reelele de distibuie etc.

Toate ieirile din conductele ce urmeaz s fie dezafectate se blindeaz.

3.80. Scoaterea din funciune cu ajutorul dispozitivului cu par, a conductelor avnd Dn ? 50 mm racordate la conducta de distribuie prin teu se face pe baza ordinului de serviciu.

3.81. Dup ncheierea lucrrilor executantul va nscrie n planul de amplasare i n cartea construciei elementelor constructive noi i cele modificate, care s reflecte situaia real din teren.[top]4. PROTECIA, SIGURANA I IGIENA MUNCII4.1. n toate etapele de exploatare a sistemului de alimentare cu gaze naturale, se respect cerinele referitoare la protecia, sigurana i igiena muncii, indiferent de forma de proprietate.

4.2. Obligaiile i rspunderile pentru protecia, sigurana i igiena muncii revin:

- conductorilor locurilor de munc;

- personalului de exploatare;

- beneficiarilor casnici.

4.3. Conductorii locurilor de munc au obligaia ca direct sau, dup caz, prin delegat, s realizeze n principal:

- instruirea personalului la fazele i intervalele stabilite prin legislaie, ntocmirea i semnarea cu personalul instruit a documentelor doveditoare;

- dotarea cu echipament individual de protecie i de lucru;

- acordarea de alimentaie de protecie i a materialelor igienico-sanitare pentru prevenirea unor mbolnviri profesionale;

- verificarea strii utilajelor i sculelor cu care se lucreaz i nlturarea sau repararea celor care prezint defeciuni;

- msurile organizatorice de protecie, sigurana i igiena muncii, specifice lucrrilor de gaze naturale, ca: formarea i componena echipelor de lucru, anunarea consumatorilor nchiderea i deschiderea conductelor, lucrul pe conducte sub presiune, manipularea tuburilor sub presiune etc.

4.4. Personalul de exploatare are urmtoarele obligaii:

- s participe la toate instructajele;

- s poarte echipamentul de lucru i de protecie la locul de munc i s-l ntrein n stare de curenie pe toat durata de utilizare;

- s nu utilizeze scule i echipamente defecte;

- s aplice n activitatea sa prevederile normelor de care a luat cunotin la instruire, precum i orice alte msuri necesare pentru evitarea accidentelor.

4.5. Beneficiarii casnici au obligaia s foloseasc instalaiile de gaze naturale potrivit instruciunilor de utilizare primite la punerea n funciune a acestora.

4.6. La desfurarea activitii n uniti ale agenilor economici cu norme specifice de protecie a muncii, se vor respecta i prevederile din normele respective.

4.7. Manevrele corespunztoare exploatrii se efectueaz numai de personalul de exploatare instruit n acest scop.

4.8. La executarea lucrrilor de intervenii, reparaii curente sau capitale se vor aplica prevederile corespunztoare din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.[top]5. PREVENIREA I STINGEREA INCENDIILOR5.1. n toate etapele de exploatare a sistemului de alimentare cu gaze naturale, indiferent de forma de proprietate, se respect normele i dispoziiile referitoare la prevenirea i stingerea incendiilor.

5.2. Obligaiile i rspunderile pentru prevenirea i stingerea incendiilor revin conductorilor locurilor de munc, personalul de exploatare de la furnizor i de la beneficiar, precum i beneficiarilor casnici.

5.3. Conductorii locurilor de munc au obligaia ca direct, sau prin delegat, s realizeze n principal:

- instruirea personalului la fazele i intervalele stabilite prin legislaie, ntocmirea i semnarea cu personalul instruit a documentelor doveditoare;

- verificarea strii utilajelor i sculelor cu care se lucreaz i nlturarea sau repararea celor care prezint pericol de incendiu:

- msurile organizatorice de prevenirea i stingerea incendiilor, specifice instalaiilor de gaze naturale, referitoare la formarea i componena echipelor de lucru, anunarea consumatorilor privind nchiderea i deschiderea conductelor, lucrul pe conducte sub presiune, manipularea generatoarelor i a buteliilor de acetilen etc.

5.4. Personalul de exploatare are urmtoarele obligaii:

- s participe la toate instructajele;

- s nu utilizeze scule i echipamente defecte sau neadecvate mediului de lucru;

- s aplice n activitatea sa prevederilor normelor de care a luat cunotin la instruire, precum i orice alte msuri necesare pentru evitarea incendiilor.

5.5. ncperile staiilor i posturilor de reglare i msurare precum i cele n care exist instalaii de utilizare a gazelor naturale se echipeaz i doteaz cu mijloace de stingere potrivit normelor specifice de dotare.

Mijloacele de stingere se amplaseaz la loc vizibil i uor accesibil i se verific la termenele prevzute n instruciunile date de furnizor.

5.6. n caz de incendiu la instalaiile de gaze naturale, personalul prezent sau beneficiarul casnic, dup caz, nchide n primul rnd robinetul de incendiu i apoi procedeaz la stingerea incendiului, concomitent cu anunarea pompierilor.

n cazul n care nu este posibil oprirea gazelor naturale datorit provenienei necunoscute a acestora, pentru a nu se crea acumulri de gaze urmate de explozii, pn la sosirea pompierilor se procedeaz numai la rcirea zonelor nvecinate fr stingerea flcrii de gaz.

5.7. Executarea lucrrilor cu foc deschis, n locuri cu pericol de incendiu, este admis numai dup luarea msurilor de prevenire i stingere a incendiilor necesare i dup obinerea permisului de lucru cu foc.

Aceste lucrri se execut numai de ctre echipe instruite n acest scop i dotate cu echipament de lucru, protecie i intervenie adecvat.

5.8. n vederea realizrii interveniei de stingere, se organizeaz echipe cu atribuiuni concrete i se asigur msuri i posibiliti de alertare a unitilor de pompieri.

5.9. Se interzice racordarea focarelor obinuite, definite conform STAS 6793, alimentate cu gaze naturale, la canalele de fum aferente focarelor alimentate cu alt tip de combustibil (lemn, pcur, crbune etc.).

5.10. nainte de aprinderea focului n aparate de utilizare neautomatizate i la arztoare, utilizatorul va respecta i asigura urmtoarele:

- ventilarea ncperilor i centralelor termice n care funcioneaz aparate cu flacr liber;

- controlul tirajului aparatelor racordate la co;

- controlul robinetului de manevr al aparatului, depistarea i nlturarea eventualelor scpri de gaze;

- accesul aerului de ardere n focar;

- ventilarea focarului.

5.11. La aprinderea focului se respect principiul gaz pe flacr.

Aprinderea se face cu aprinztorul special, fiind interzis folosirea chibriturilor, precum i a hrtiei, deeurilor sau a altor materiale, care pot obtura orificiile de refulare ale arztoarelor.

5.12. La aprinderea sau stingerea focului, gazele vor fi nchise sau deschise de la robinetul principal i apoi de la robinetul arztorului (aparatului).

5.13. Stingerea focului, n cazul aparatelor racordate cu furtun, se face prin nchiderea robinetului de siguran amplasat naintea furtunului, iar dup stingerea flcrii se nchide i robinetul de manevr.

[top]6. ANEXEAnexa 1FURNIZOR

Localitatea.

Nr. crt.Strada, nr. bloc sc. Et, ap., sectorNumele si telefonul reclamantuluiData i ora primirii reclamaieiNumele celui care primete reclamaiaConinutul reclamaieiSlariatului cruia i s-a repartizatNr./data ordin de serviciuData sosirii la reclamant, luna, ziua, oraDefeciune constatatModul de rezolvareData rezolvrii luna,ziua, oraTimp de interventie

0123456789101112

Anexa 2FURNIZOR

REGISTRU PENTRU EVIDENA ACCIDENTELOR TEHNICE

Nr. crt.Data

Ziua, luna, anulAdresa

Strada nr.Descrierea accidentuluiMsuri luate i data repunerii n funciune a instalaiei

Not:

- Se completeaz de eful sectorului de exploatare

- Se ine evidena separat pentru instalaii de utilizare, pe de o parte, pentru branamente i conducte de distribuie, pe de alt parte.

Anexa 3D.G.N. DISPECERATREGISTRU DE EVIDEN ZILNIC A PARAMETRILOR Data ...................

STAII PREDARE

PARAMETRIISTAIA 1STAIA 2STAIA 3

Presiune intrare

Presiune ieire

Presiune panou msurare

Temperatura gaze

Grad odorizare

Observaii

STAII SECTOR

PARAMETRIISTAIA 1STAIA 2STAIA 3

Presiune intrare

Presiune ieire

Grad odorizare

Observaii

STAII NOI CONSUMATORI

PARAMETRIISTAIA 1STAIA 2STAIA 3

Presiune intrare

Presiune ieire

O panou msurare

Temperatura gaze

Observaii

Anexa 4FURNIZORORDIN DE SERVICIU nr........./.............

Formaia de lucru condus de ......................................................... funcia .................................................... compus din:

Nr. crt. / Numele i prenumele / Funcia

1. ..........................................................................................................................................

2. ..........................................................................................................................................

3. ..........................................................................................................................................

4. ..........................................................................................................................................

5. ..........................................................................................................................................

6. ..........................................................................................................................................

7. ..........................................................................................................................................

8. ..........................................................................................................................................

va executa urmtoarele lucrri:

1. ..........................................................................................................................................

2. ..........................................................................................................................................

3. ..........................................................................................................................................

4. ..........................................................................................................................................

5. ..........................................................................................................................................

6. ..........................................................................................................................................

Maistru,

Am primit echipamentul de protecie necesar pentru executarea lucrrilor de mai sus.

ef de echip,

Anexa 5FIA DE EVIDEN A LUCRRILOR PERIODICE DE VERIFICARE TEHNIC A INSTALAIILOR DE UTILIZARE GAZE NATURALE APARINND SOCIETILOR COMERCIALE I INSTITUIILOR

Data ntocmirii prezentei fie: ziua........., luna.............., anul.............

Abonat: ..............................................................................................

Sediul: str............................ nr............. localitatea: ...........................

Numrul dosarului tehnic pentru instalaia verificat, existent la furnizor .............

..............................................................................................

Obiectivul revizuit: .......... ...................................................................

Destinaia............................................................................................

Str......................................., nr......., localitatea..................................

Data ultimei fie de verificare tehnic depus la furnizor:

zua........., luna.................. anul..............

Executantul verificrii tehnice actuale, societatea......................... abilitat de furnizor prin instalatorul su autorizat ......................

aut. nr. ................/.................. n prezena abonatului, reprezentant prin instalatorul su autorizat:............................................

aut. nr.........../..............

Operaii periodice de verificare tehnic, la instalaia de utilizare, confirmate prin prezenta fi (obligatorii la intervale de maxim 2 ani):

verificarea aparatelor de utilizare i arztoarelor;

curirea arztoarelor i aparatelor de utilizare precum i nlocuirea celor defecte, neomologate sau fr agrement tehnic;

verificarea stabilitii conductelor montate aparent pe supori sau alte elemente de fixare;

verificarea etaneitii mbinrilor conductelor i armturilor sub presiune, conform prevederilor Normativului pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. Detectarea neetaneitilor se face numai cu spum de ap cu spun;

verificarea funcionrii instalaiilor i dispozitivelor auxiliare de pe instalaii de utilizare i de pe instalaia de alimentare cu energie electric a acesteia dup caz;

verificarea aparatelor de msur, control, reglare i de siguran;

verificarea strii proteciei anticorosive;

verificarea strii rsufltorilor i a tuburilor de protecie;

reglementarea situaiei punctelor de consum fr aprobare, fie prin obinerea aprobrii legale, fie prin desfiinarea i demontarea tuturor ramificaiilor pentru acestea;

verificarea etaneitii i tirajului courilor i canalelor de evacuare a gazelor arse; S-au constatat i remediat urmtoarele defeciuni.

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................

Concluzia: instalaia ndeplinete condiiile de funcionare n siguran prevzute n Normativul pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, indicativ I6/1-98.

Prezenta fi a fost ntocmit n 3 exemplare, din care beneficiarul va depune 1 exemplar la furnizor, iar prile au reinut cte 1 exemplar

EXECUTANT

Director

Instalator autorizatABONAT

Director

Instalator autorizat

Anexa 6FIA DE EVIDEN A LUCRRILOR PERIODICE DE REVIZIE TEHNIC LA INSTALAIILE DE UTILIZARE GAZE NATURALE APARINND SOCIETILOR COMERCIALE I INSTITUIILOR

Data ntocmirii prezentei fie: ziua........., luna.............., anul.............

Abonat: ..............................................................................................

Sediul: str............................ nr............. localitatea: ...........................

Numrul dosarului tehnic pentru instalaia verificat, existent la furnizor .............

..............................................................................................

Obiectivul revizuit: .......... ...................................................................

Destinaia............................................................................................

Str......................................., nr......., localitatea..................................

Data ultimei fie de verificare tehnic depus la furnizor:

zua........., luna.................. anul..............

Executantul verificrii tehnice actuale, societatea......................... abilitat de furnizor prin instalatorul su autorizat ......................

aut. nr. ................/.................. n prezena abonatului, reprezentant prin instalatorul su autorizat:............................................

aut. nr.........../..............

Operaii periodice, de revizie tehnic, la instalaia de utilizare, confirmate prin prezenta fi (obligatorii la intervale de maxim 10 ani i dup orice accident tehnic care poate afecta instalaia):

verificarea aparatelor de utilizare i arztoarelor;

curirea arztoarelor i aparatelor de utilizare precum i nlocuirea celor defecte, neomologate sau fr agrement tehnic;

verificarea stabilitii conductelor montate aparent pe supori sau alte elemente de fixare;

verificarea etaneitii mbinrilor conductelor i armturilor sub presiune, conform prevederilor Normativului pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. Detectarea neetaneitilor se face numai cu spum de ap cu spun;

verificarea funcionrii instalaiilor i dispozitivelor auxiliare de pe instalaii de utilizare i de pe instalaia de alimentare cu energie electric a acesteia dup caz;

verificarea aparatelor de msur, control, reglare i de siguran;

verificarea strii proteciei anticorosive;

verificarea strii rsufltorilor i a tuburilor de protecie;

reglementarea situaiei punctelor de consum fr aprobare, fie prin obinerea aprobrii legale, fie prin desfiinarea i demontarea tuturor ramificaiilor pentru acestea;

verificarea etaneitii i tirajului courilor i canalelor de evacuare a gazelor arse.

Proba de etaneitate s-a efectuat n prezena delegatului furnizorului, n condiiile i cu rezultatele nscrise n procesul verbal de recepie tehnic nr.......... din data de ziua......... luna............. anul....... anexat.

S-au constatat i remediat urmtoarele defeciuni.

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................

Concluzia: instalaia ndeplinete condiiile de funcionare n siguran prevzute n Normativul pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, indicativ I6/1-98.

Prezenta fi a fost ntocmit n 3 exemplare, din care beneficiarul va depune 1 exemplar la furnizor, iar prile au reinut cte 1 exemplar

EXECUTANT

Director

Instalator autorizatABONAT

Director

Instalator autorizat

Anexa 7FURNIZORFIA DE EVIDEN A LUCRRILOR DE VERIFICARE TEHNIC A INSTALAIILOR DE UTILIZARE GAZE NATURALE LA ABONAII CASNICIAbonat................................ dosar tehnic nr..................................

str....................................................... nr....... bloc....... sc....... etaj........ ap.......

Operaiuni de control i remedieri efectuate:

funcionarea arztoarelor;

evacuarea gazelor arse;

etaneitatea armturilor i mbinrilor;

stabilitatea conductelor aparente;

funcionarea contorului;

starea rsufltorilor;

starea i funcionarea aparatelor de utilizare;

starea construciei postului de reglare.

S-au constat i remediat urmtoarele defeciuni:

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................

..........................................................................................................................................

Concluzia: n urma verificrilor efectuate se constat c instalaia ndeplinete condiiile de funcionare n siguran, prevzute n Normativul pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, indicativ I6/1-98.Nr. crt.Puncte de ardereData efecturii verificriiSemnturi

Pn la 2 m3N/hPeste 2 m3N/hMuncitorAbonatMaistru

[top]- planul de amplasare a conductei, cu modificrile la zi i cu menionarea dispozitivelor de refulare a gazelor, zonelor de lucru periculoase;

- alte construcii i instalaii nou amplasate pe traseu;

- tronsoanele care nu se pot demonta odat cu dezafectarea conductei;

- desfiinarea tuturor marcajelor, rsufltorilor i dispozitivelor de refulare amplasate de-a lungul tronsoanelor ce nu se demonteaz odat cu dezafectarea conductei;

- marcarea cu vopsea sau tblie a zonelor periculoase;

- locul de tiere i blindate a tuturor capetelor i legturilor;

- alte elemente necesare pentru sigurana lucrrii;

- obligativitatea ncheierii unui proces verbal la terminarea lucrrilor.

3.78. nainte de nceperea lucrrilor programate se face:

- instructajul de protecia muncii i PSI, specifice programului de lucru sau foii de manevr;

- dotarea formaiei de lucru cu mijloace de protecia muncii i PSI.

Conductorul formaiei de lucru i responsabilul coordonator rspund de executarea lucrrilor i operaiunilor cuprins n programul de lucru sau foaia de manevr, n conformitate cu documentaia de execuie, normele tehnice de protecia muncii i PSI.

Lucrrile ce se execut n zona de protecie sau de sigurana altor obiective se fac cu avizul i supravegherea tehnic a deintorului acestor obiective.

3.79. Pentru a evita legarea unor conducte noi sau branamente la tronsoanele rmase nedemontate la dezafectarea unor conducte vechi, se va efectua n prealabil o identificare pe traseu a acestora.

Identificarea se va efectua de delegaii beneficiarului i constructorului i dup caz ai unitii distribuitoare, pe baz de:

- plan de situaie i schem;

- verificarea diametrelor conductelor;

- sondaje, prin perforri fr foc;

- injectare de odorizant n reelele de distibuie etc.

Toate ieirile din conductele ce urmeaz s fie dezafectate se blindeaz.

3.80. Scoaterea din funciune cu ajutorul dispozitivului cu par, a conductelor avnd Dn ? 50 mm racordate la conducta de distribuie prin teu se face pe baza ordinului de serviciu.

3.81. Dup ncheierea lucrrilor executantul va nscrie n planul de amplasare i n cartea construciei elementelor constructive noi i cele modificate, care s reflecte situaia real din teren.[top]4. PROTECIA, SIGURANA I IGIENA MUNCII4.1. n toate etapele de exploatare a sistemului de alimentare cu gaze naturale, se respect cerinele referitoare la protecia, sigurana i igiena muncii, indiferent de forma de proprietate.

4.2. Obligaiile i rspunderile pentru protecia, sigurana i igiena muncii revin:

- conductorilor locurilor de munc;

- personalului de exploatare;

- beneficiarilor casnici.

4.3. Conductorii locurilor de munc au obligaia ca direct sau, dup caz, prin delegat, s realizeze n principal:

- instruirea personalului la fazele i intervalele stabilite prin legislaie, ntocmirea i semnarea cu personalul instruit a documentelor doveditoare;

- dotarea cu echipament individual de protecie i de lucru;

- acordarea de alimentaie de protecie i a materialelor igienico-sanitare pentru prevenirea unor mbolnviri profesionale;

- verificarea strii utilajelor i sculelor cu care se lucreaz i nlturarea sau repararea celor care prezint defeciuni;

- msurile organizatorice de protecie, sigurana i igiena muncii, specifice lucrrilor de gaze naturale, ca: formarea i componena echipelor de lucru, anunarea consumatorilor nchiderea i deschiderea conductelor, lucrul pe conducte sub presiune, manipularea tuburilor sub presiune etc.

4.4. Personalul de exploatare are urmtoarele obligaii:

- s participe la toate instructajele;

- s poarte echipamentul de lucru i de protecie la locul de munc i s-l ntrein n stare de curenie pe toat durata de utilizare;

- s nu utilizeze scule i echipamente defecte;

- s aplice n activitatea sa prevederile normelor de care a luat cunotin la instruire, precum i orice alte msuri necesare pentru evitarea accidentelor.

4.5. Beneficiarii casnici au obligaia s foloseasc instalaiile de gaze naturale potrivit instruciunilor de utilizare primite la punerea n funciune a acestora.

4.6. La desfurarea activitii n uniti ale agenilor economici cu norme specifice de protecie a muncii, se vor respecta i prevederile din normele respective.

4.7. Manevrele corespunztoare exploatrii se efectueaz numai de personalul de exploatare instruit n acest scop.

4.8. La executarea lucrrilor de intervenii, reparaii curente sau capitale se vor aplica prevederile corespunztoare din Normativul pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.[top]5. PREVENIREA I STINGEREA INCENDIILOR5.1. n toate etapele de exploatare a sistemului de alimentare cu gaze naturale, indiferent de forma de proprietate, se respect normele i dispoziiile referitoare la prevenirea i stingerea incendiilor.

5.2. Obligaiile i rspunderile pentru prevenirea i stingerea incendiilor revin conductorilor locurilor de munc, personalul de exploatare de la furnizor i de la beneficiar, precum i beneficiarilor casnici.

5.3. Conductorii locurilor de munc au obligaia ca direct, sau prin delegat, s realizeze n principal:

- instruirea personalului la fazele i intervalele stabilite prin legislaie, ntocmirea i semnarea cu personalul instruit a documentelor doveditoare;

- verificarea strii utilajelor i sculelor cu care se lucreaz i nlturarea sau repararea celor care prezint pericol de incendiu:

- msurile organizatorice de prevenirea i stingerea incendiilor, specifice instalaiilor de gaze naturale, referitoare la formarea i componena echipelor de lucru, anunarea consumatorilor privind nchiderea i deschiderea conductelor, lucrul pe conducte sub presiune, manipularea generatoarelor i a buteliilor de acetilen etc.

5.4. Personalul de exploatare are urmtoarele obligaii:

- s participe la toate instructajele;

- s nu utilizeze scule i echipamente defecte sau neadecvate mediului de lucru;

- s aplice n activitatea sa prevederilor normelor de care a luat cunotin la instruire, precum i orice alte msuri necesare pentru evitarea incendiilor.

5.5. ncperile staiilor i posturilor de reglare i msurare precum i cele n care exist instalaii de utilizare a gazelor naturale se echipeaz i doteaz cu mijloace de stingere potrivit normelor specifice de dotare.

Mijloacele de stingere se amplaseaz la loc vizibil i uor accesibil i se verific la termenele prevzute n instruciunile date de furnizor.

5.6. n caz de incendiu la instalaiile de gaze naturale, personalul prezent sau beneficiarul casnic, dup caz, nchide n primul rnd robinetul de incendiu i apoi procedeaz la stingerea incendiului, concomitent cu anunarea pompierilor.

n cazul n care nu este posibil oprirea gazelor naturale datorit provenienei necunoscute a acestora, pentru a nu se crea acumulri de gaze urmate de explozii, pn la sosirea pompierilor se procedeaz numai la rcirea zonelor nvecinate fr stingerea flcrii de gaz.

5.7. Executarea lucrrilor cu foc deschis, n locuri cu pericol de incendiu, este admis numai dup luarea msurilor de prevenire i stingere a incendiilor necesare i dup obinerea permisului de lucru cu foc.

Aceste lucrri se execut numai de ctre echipe instruite n acest scop i dotate cu echipament de lucru, protecie i intervenie adecvat.

5.8. n vederea realizrii interveniei de stingere, se organizeaz echipe cu atribuiuni concrete i se asigur msuri i posibiliti de alertare a unitilor de pompieri.

5.9. Se interzice racordarea focarelor obinuite, definite conform STAS 6793, alimentate cu gaze naturale, la canalele de fum aferente focarelor alimentate cu alt tip de combustibil (lemn, pcur, crbune etc.).

5.10. nainte de aprinderea focului n aparate de utilizare neautomatizate i la arztoare, utilizatorul va respecta i asigura urmtoarele:

- ventilarea ncperilor i centralelor termice n care funcioneaz aparate cu flacr liber;

- controlul tirajului aparatelor racordate la co;

- controlul robinetului de manevr al aparatului, depistarea i nlturarea eventualelor scpri de gaze;

- accesul aerului de ardere n focar;

- ventilarea focarului.

5.11. La aprinderea focului se respect principiul gaz pe flacr.

Aprinderea se face cu aprinztorul special, fiind interzis folosirea chibriturilor, precum i a hrtiei, deeurilor sau a altor materiale, care pot obtura orificiile de refulare ale arztoarelor.

5.12. La aprinderea sau stingerea focului, gazele vor fi nchise sau deschise de la robinetul principal i apoi de la robinetul arztorului (aparatului).

5.13. Stingerea focului, n cazul aparatelor racordate cu furtun, se face prin nchiderea robinetului de siguran amplasat naintea furtunului, iar dup stingerea flcrii se nchide i robinetul de manevr.

[top]6. ANEXEAnexa 1FURNIZOR

Localitatea.

Nr. crt.Strada, nr. bloc sc. Et, ap., sectorNumele si telefonul reclamantuluiData i ora primirii reclamaieiNumele celui care primet