Neuropsihologie - Curs 5 - Sediul Functiilor Vitale

download Neuropsihologie - Curs 5 - Sediul Functiilor Vitale

of 22

 • date post

  21-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  55
 • download

  8

Embed Size (px)

description

curs neuropsihologie 5

Transcript of Neuropsihologie - Curs 5 - Sediul Functiilor Vitale

 • V. SEDIUL FUNCIILOR VITALE TRUNCHIUL CEREBRAL

  1. Viaa psihic localizat n bulb 1271.1 Bulbul ]nn topografia SNC .. 1281.2. Centrii refleci din bulb .. 1291.3. Caracteristicile instinctelor bulbare .. 131

  1.4. Un organism de cunoatere respiratory la peti ... 133Puntea ca prim sediu al reaciilor defensive ..Anatomia punii ..

  Centrii refleci localizai n punte .2.3.Instinctele de aprare pontine Mezencefalul ca prim sediu al coordonrii micrilor Anatomia mezencefalului ..Reflexele mezencefalice ..Reflexele vizuale .Reflexele tonice ..Reflexele statice .Reflexele de postur locale Reflexele de postur segmentare .Reflexele de postur genrale Reflexele statokinetice .

  Sumar

 • V. SEDIUL FUNCIILOR VITALE TRUNCHIUL CEREBRAL

  1. Viaa psihic localizat n trunchiul cerebral

  Organizarea anatomic a trunchiului cerebral - aflat la un etaj superior cordonului spinal, este expresia unei etape importante n morfogeneza sistemului nervos central. Structura anatomic a trunchiului cerebral este mai complex i mai diversificat dect a cordonului spinal. Aici au loc importante specializri ale structurilor neuronale, se dezvolt noi schimburi funcionale cu mediul, se nbuntete nivelul psihic de reflectare i organizare a activitii. Acestor structuri anatomice le corespunde o mai judicioas repartiie a sistemelor de comand i control asupra diferitelor pri ale corpului (prin nervii cranieni), de gestiune a funciilor vitale i vegetative ale organismului (cu sistemul simpatic i parasimpatic), de control asupra marilor segmente de corp (reflexele toncie) i a microsegmentelor de micare (micromicrilor), asupra reflexeor defensive specializate. Toate aceste funcii sunt mediate n trunchiul cerebral, a cror sediu se afl n proeminele anatomice ale bulbului hahidian, ale punii (lui Valorio) i a mezencefalului.

  Dei n bulb a avut loc o important acumulare morfogenetic neuronal, aceasta nc nu este un argument suficient pentru a fi declarat ca suport pentru pentru producerea i organizarea superioar a reflectrii psihice. Dimpotriv, respectivele instane neuronale abia dac completeaz cu un nou rost ceea ce a debutat n cordonului spinal pentru procesarea informaiilor recepionate, de perfecionare a sistemelor de control i autocontrol a micrilor, de cldire a elementelor fundamentale ale comportamentului. De aa ceva poate fi vorba doar dac diverii centrii nervoi sau reele de circuite neuronale care se inched aici reuesc s aduc argumente concrete pentru producerea unor comportamente cz un coninut subiectiv mai bogat, pentru exercitarea unui control i autocontrol mai perfecionat pentru micrile dezvoltate, n final pentru reinvocarea interveniei unui organism de cunoatere superior evoluat. Acest support trebuie s confere reflectrii realizate noi valene cognitive i conative, cu o recepe la distan mai eficient, de antrenare i integrare a micromicrilor i macromicrilor antigravitailornale la un sistem unitar, de control asupra funciilor vitale ale organismului.

  Dei interesul pentru explicarea rolului bulbului rahidian n reflectare este mai veche, problema a fost deseori abandonat sau trecut pe plan second. Motivele sunt

 • aceleai ca i n cazul cordonului spinal, la care se adaug altele specifice, legate de dificultatea mai mare de realizare a preparatelor neurfiziologice, de amplificare a articialitii condiiilor experimentale ale laboratorului, de reinerea nc mare fa de angajarea unor studii comparative , toate aflate sub influena puternic a unor paradigme care continu s separe viaa psihic de suportul su organic neuronal. Cu att mai puin aceasta va putea fi aici epuizat simplist doar de funcia reflexogen ale centrilor nervoi din bulb, de simpla evocare a reelelor de circuite neuronale implicate n producerea unor tipare de comportare rigide i specifice i nici de de eventuala cretere n complexitate a dispozitivede de micare i articulare a comportamentului. Dar dincolo de aceste dificulti cercetrile de neurofiziologie susin tot mai mult faptul c ncepnd cu interenia bulbului rahidian schimburile funcionale ale organismului cu mediul devin mai numeroase i mai crescute n compleitate, cu nsemntte cognitiv i conativ tot mai crescut pentru activitatea de reflectare.

  1.1. Locul bulbului n topografia SNC

  Anatomic SNC este divizat n urmtoarele macrostructuri morfologice mai importante: cordonul spinal, puntea, cerebelul, mezencefalul, diencefalul, rinencefalul, ganglionii bazali i cortexul cerebral. Fiecare dintre acestea funcioneaz pe baza aceluiai principiu reflex de baz - menionat deja la nivel medular, dar completat cu planuri integrative corespunztoare instinctelor i organismului de cunoatere. n acest fel trebuiesc locate n considerare reacii mult mai multe, pot fi luate n gestiune noi segemente de corp pentru producerea micrilor - care acum se vor redimensiua miniatural, se vor extinde disponibilitile de conxiune a funciilor vegetatice cu cele somatice etc. Pe un asemenea suport neuronal i organic substana subiectiv a ceea ce este reflectat prin implicarea activitii bulbului rahidian se va mri considerabil.

  Bulbul rahidian este o formaiune anatomic aflat la baza creierului, care se completeaz morfogenetic cu altele, spre a se ngloba n final ntr-un sistem distinct denumit paleocefal. Acesta este diferit de un alt sistem, care nglobeaz scoara cerebral, formaiunea morfogenetic cea mai nou a creierului, creia i s-a denumirea de neocefal, aflat n partea lui anterioar (vezi Fig. ). Trunchiul cerebral face parte din zona paleocefalic a SNC, fiind format din trei segmente nervoase mai importante: bulbul rahidian (medulla oblongata), puntea propriu-zis sau puntea lui Varolio i mezencefalul (mesencephalom). Cele trei segmente au evoluat din urmtoarele trei vezicule cerebrale: mielencefal, metencefal i mezencefal.

  Bulbul sau medulla oblongata reprezint o prelungire modificat a mduvei spinrii. Asemenea cordonului spinal, aceasta este o structur segmentar de forma unui con, cu baza mare n sus, de cca. 3 cm i greutate de 6-7 g. Modificrile anatomice constatate la acest nivel se datoresc proeminenelor reprezentnd nervii cranieni, care asigur legtura cu regiunile receptive i de rspuns deservite de nervii cranieni n zona capului. La vertebratele superioare deja aceste circuite asigur legtura la receptori i sisteme de rspuns specializate, care vin din zona frontal de naintare a corpului. Tot n bul se sfresc legturile nervoase care vin din adncurile viescerelor sau se ndreapt sre

 • ganglionii simpatico i parasimpatici. Tot spre bulbul rahidian se ndreapt o reea mai bogat de circuite nervoase care inerveaz dispozitive de micare mai noi, unele reprezentnd segemente miniaturale ale corpului sau altele care se ndreapt spre segmente mari ale corpului, implicate nrealizarea macromicrilor. nsemntatea funcional a acestora este mai crecut fa de cele aflate la nivelul cordonului spinal, care deservesc marile viscere ale organismului, ca i dispozitive specializate ale macro i micromicrilor. n profunzimile bulbului i mai gsesc sediile o serie de centrii nervoi responsabili principalele funcii vitale ale oranismului, cum sunt cele nutritive, cele de respiraie, de circulaia sanguin .a. Acelai bulb reprezint un nod important de conducere a impulsului nervos, pe aici trecnd traseele nervilor ascendeni i descendeni care asigur legtura dintre cordonul spina i encefal.

  O seciune realizat n partea posterioar a bulbului arat unele caracteristici structurale asemntoare cu cele din cordonul spinal. Principala diferen const n existena unui grup nuclear dorsal, numii nucleii gracilis sau cuneali, unde tracturile de fibre ascendente dau natere cii lemniscale mediale de transmitere specific a impulsurilor. n aceast zon bulbar cile lenicale se ncrucieaz, cele care vin din pri opuse ale corpului. De asemenea, pe partea ventral bulbul este strpuns de tractul pyramidal, iar n partea rostral dispare orice diferen dintre structurile anatomice ale mduvei i ale bulbului. n partea central a bulbului se afl rdcinile nucleilor cohleari i vestibulari, iar ventral acestora se distinge configuraia unic a nucleilor olivari. Pedunculii cereberali laterali i dorsali se afl distribuii n zona superioar a bulbului, n cea de tranziie spre punte. Aici se afl circuitele de legtur ale bulbului cu cerebelul. Ori concentrarea morfogenetic ntr-un volum att de redus a unui numr att de mare de structuri individualizate atest importana funcional deosebit a bulbului n cadrul ntregii activiti de relaie i de refectare a mediului nconjurtor.

  1.2. Centrii refleci localizai n bulb

  S-a apreciat c bulbul este un centru reflex care joac un rol esenial n comanda i controlul activitii principalelor organe interne, ca i n dezvoltarea micrilor. Astfel, n bulb sunt localizai o serie de centrii refleci ai activitii respiratorii, cei cardiaci, vasomotori toi cu funcie vital pentru organism; centrii reglatori ai activitii digestive (salivaie, deglutiie, supt); centrii unor reacii de aprare (strnutul, tusea, clipitul, voma); ca i centri de reglare a tonusului muscular, de amplificare sau reducere a intensitii acestuia. Multitudinea funcional a centrilor refleci ai bulbului s-a ncercat s fie clasificat de numeroi autori. Didactic acetia pot fi grupai n raport cu complexitatea funciilor pe care le ndeplinesc, adic:

  - centri refleci simpli cum sunt cei ai tusei, strnutului .a.; reacii evocate doar de ageni stimulatori externi;

  - centri refleci automai - ai respiraiei, cardiaci, vasomot