Nematode Sp. II-2013

30
1.Nematodul gramineelor furajere- Anguina agrostis Steinb. ( Tylenchida-Tylenchidae)

description

Nematode slideshow

Transcript of Nematode Sp. II-2013

Page 1: Nematode Sp. II-2013

1.Nematodul gramineelor furajere- Anguina agrostis Steinb. ( Tylenchida-Tylenchidae)

Page 2: Nematode Sp. II-2013

• Adultul are corpul fusiform,transparent, masculul măsoară 1,1- 1,8 mm lungime, iar femela 1,5- 2,7 mm.

• Prezintă o singură generaţie pe an şi iernează ca larvă de vârsta a doua între frunzele plantelor gazdă. Primăvara, odată cu creşterea plantelor larvele ajung în spice, iar de aici în flori.

• Ovarele atacate se transformă în gale. În stare liberă în sol nematozii pot trăi până la un an, iar în interiorul galelor pot rezista până la 7 ani.

• Este dăunător oligofag, infestează doar plantele din familia Poaceae. În urma atacului ovarele florilor sunt transformate în gale alungite, fusiforme, brune violacee. Galele sunt toxice pentru animalele furajate.

Page 3: Nematode Sp. II-2013
Page 4: Nematode Sp. II-2013

. Nematodul rădăcinilor- Pratylenchus pratensis De Man (Tylenchida-Pratylenchidae)

• Adultul are corpul filiform, de 0,3- 0,7 mm lungime, femela fiind mai lungă decât masculul. Capul este tocit la vârf şi prezintă 3 inelări cuticulare, coada se subţiază către vârf, cu vârful cozii transparent şi inelat.

• Prezintă o singură generaţie pe an. Femela depune câte un singur ou pe zi, iar incubaţia durează 15- 16 zile. Este sensibil la secetă şi expunerea la temperaturi ridicate.

• Este specie polifagă endoparazită, prezentă pe rădăcinile plantelor de graminee, leguminoase, solanacee, uneori producând pierderi semnificative de producţie.

Page 5: Nematode Sp. II-2013
Page 6: Nematode Sp. II-2013
Page 7: Nematode Sp. II-2013

3.Nematodul auriu al cartofului- Globodera rostochiensis Wall. ( Tylenchida- Heteroderidae).

• Femela are corpul globulos, de 0,5- 0,8 mm lungime, la început este de culoare aurie apoi devine brună, cu gâtul scurt. Masculul este filiform, are 1,0 mm lungime, cu spiculii scurţi.

• Prezintă o singură generaţie pe an şi iernează ca chist femel în sol. Larvele eclozează când temperatura în sol atinge 11o C. După apariţie ele migrează şi se fixează pe rădăcinile şi tuberculii în formare.

• Completa dezvoltare durează 6-10 săptămâni.• Este specie oligofagă, atacă mai ales plante din familia

Solanaceae. Plantele atacate au creşteri reduse, frunzele se decolorează, cele de la bază se ofilesc, apoi se usucă. Funzele din etajul superior se colorează în brun, rădăcinile atacate ramifică exagerat, apoi se brunifică.

Page 8: Nematode Sp. II-2013
Page 9: Nematode Sp. II-2013
Page 10: Nematode Sp. II-2013

Nematodul sfeclei- Heterodera schahtii Schmidt. ( Tylenchida- Heteroderidae).

• Adulţii prezintă un puternic dimorfism sexual. Femela este globuloasă, cu corpul în formă de sac, pară sau lămâie, de 0,4- 0,8 mm. După fecundare ea se transformă în chist cu ouă, de culoare brună şi cu tegumentul prezentând desene în zig- zag.

• Masculul este filiform, de 1,3- 1,6 mm lungime, cu un stilet masiv. În regiunea cefalică prezintă 3 inelări cuticulare.

• Prezintă 2 generaţii pe an şi iernează sub formă de chist cu ouă. Durata unei generaţii este de 4-8 săptămâni. O parte din adulţi pot rămâne în sol viabili, în stare anaerobă până la 8 ani.

Page 11: Nematode Sp. II-2013

• Este dăunător polifag, atacă peste 20 de specii de plante gazdă din familiile Apiacee, Chenopodiacee, Lamiacee, Poligonacee etc.

• Dezvoltarea şi reproducerea se realizează cel mai bine pe rădăcinile de sfeclă pentru zahăr. Pe cereale, legume, crucifere, se pot dezvolta dar nu se pot reproduce.

• Atacul se manifestă astfel: frunzele de la bază se ofilesc, se îngălbenesc şi se usucă.

• Frunzele centrale rămân mici şi capătă culoarea verde închis, caracteristică. Rădăcinile principale rămân scurte şi subţiri, iar cele secundare se dezvoltă foarte mult, căpătând un aspect caracteristic, fenomen numit” bărboşirea rădăcinilor”.

Page 12: Nematode Sp. II-2013
Page 13: Nematode Sp. II-2013
Page 14: Nematode Sp. II-2013
Page 15: Nematode Sp. II-2013

Nematodul trifoiului – Heterodera trifolii Goff. ( Tylenchida- Heteroderidae).

• Femela are corpul în formă de lămâie, de 0,5 mm lungime şi deschis la culoare. După transformarea în chist devine brună. Peretele chistului prezintă o punctuaţie grosieră şi o ornamentaţie în zig-zag.

• Masculul este filiform şi este rar întâlnit.• Prezintă 2 generaţii pe an şi iernează ca chist femel, în

sol. • Larvele de vârsta a 2 a se numesc larve de invazie, ele se

desprind de chist şi migrează spre rădăcinile plantelor gazdă. Chistul conţine 200- 250 de ouă.

Page 16: Nematode Sp. II-2013

• Este specie polifagă, dar principala gazdă este trifoiul alb, urmat de cel roşu. În urma atacului se înregistrează stagnarea creşterilor, frunzele sunt mici şi decolorate iar inflorescenţele sunt rare.

Page 17: Nematode Sp. II-2013

Nematodul hameiului- Heterodera humuli Filipj. ( Tylenchida- Heteroderidae)

• Femela are corpul piriform, de 0,4- 0,5 mm lungime, cu tegumentul incolor, cristalin. La transformarea în chist ea devine brună cu aspect de lămâie. Masculul este vermiform, lung de 0,1 mm cu un stilet lung.

• Este specie monovoltină, dar dacă întâlneşte condiţii optime de dezvoltare poate avea 2 generaţii pe an. Iernează sub formă de chist cu ouă.

• Plantele gazdă ale acestui nematod sunt hameiul, cânepa, urzica. Reproducerea se realizează numai pe rădăcinile de hamei. Plantele atacate rămân mici, frunzele se încreţesc, aspect numit “ boala frunzelor de urzică”, se decolorează şi manifestă carenţă de calciu.

Page 18: Nematode Sp. II-2013
Page 19: Nematode Sp. II-2013

Nematodul crizantemelor- Aphelenchoides ritzema bosi Achwartz.( Tylenchida- Aphelenchoididae).

• Adultul are corp filamentos, de 0,7- 1,2 mm, cu capul mai lat decât corpul, distinct. Câmpurile laterale ale corpului au 4 incizii. Coada se îngustează treptat, iar în vârful ei se găsesc 3-4 spini.

• Este specie polivoltină, are 4-5 generaţii pe an. Femela din generaţia I depune 22 de ouă, cele din generaţiile următoare mai puţine. Este foarte rezistent la secetă şi poate supravieţui în frunzele uscate 6 luni până la 2 ani.

• Este specie polifagă, infestând peste 160 de specii de plante cultivate sau spontane, ierboase şi lemnoase. Preferă crizantemele. În zonele atacului celulele sunt distruse, ţesuturile capătă un aspect mozaicat, format din pete necrotice între nervuri.

Page 20: Nematode Sp. II-2013
Page 21: Nematode Sp. II-2013
Page 22: Nematode Sp. II-2013

Meloidogyne incognita- Nematodul galicol al radacinilor (Tylenchida- Heteroderidae)

Descriere. Adultii prezinta un dimorfism sexual evident. Masculul este vermiform, acoperit de o cuticula inelata. Campurile laterale sunt marcate de cate 4 incizii. Coada este scurta, rotunjita, fara bursa. Lungimea corpului este 1,2- 2,0 mm. Femela este rotunda cu gat scurt cu stratii in zona gatului. Este didelfica, iar lungimea corpului este de 0,35- 0,54 mm.

Biologie. Este specie endoparazita.Este prezent si activ in spatii protejate, unde daca conditiile o permit se reproduce continuu. Invazia si diseminarea se realizeaza prin intermediul larvelor de varsta a 2 a. Durata ciclului evolutiv al unei generatii depinde atat de factorii de mediu cat si de planta gazda. Astfel in conditii optime durata de dezvoltare a unei generatii este de 26 de zile pe salata sau de 45 de zile pe tomate.

Plante atacate si mod de daunare. Este o specie extrem de polifaga, atacand plate din peste 40 de familii botanice. Este prezent pe tomate, ardei, castraveti, salata si plante ornamentale in conditii de sera sau solar. Cel mai comun simptom al atacului este aparitia galelor pe radacini, iar plantele atacate se ofilesc si se usuca.

Page 23: Nematode Sp. II-2013
Page 24: Nematode Sp. II-2013
Page 25: Nematode Sp. II-2013

Nematodul radacinilor de morcov- Meloidogyne hapla ( Tylenchida- Heteroderidae)

Descriere. Femela are corpul in forma de para, alb, translucid, lung de 0,30-0,50 mm lungime. Masculul este vermiform, ascutit la partea anterioara si cu coada rotunjita , cu lungimea de 1,0-1,5 mm.

Biologie. Specie endoparazita in radacini. Prezinta frecvent 1-3 generatii pe an. Ierneaza ca saci cu oua.

Plante atacate si mod de daunare. Este un daunator polifag. Ataca peste 350 de specii de plante, intre care morcovul, cartoful, sfecla pentru zahar si cea furajera, varza, mazarea, salata,capsunul, piersicul, caisul, lucerna, trifoiul,bumbacul, floarea soarelui, plantele medicinale, diverse specii de plante ornamentale. Nematozii se instaleaza pe radacinile secundare, determinand ramificarea excesiva a lor. Reactia se numeste barbosire. Treptat pe radacini se formeaza gale care impiedica circulatia sevei.

Page 26: Nematode Sp. II-2013
Page 27: Nematode Sp. II-2013

Nematodul capsunului- Aphelenchoides fragariae( Tylenchida- Aphelenchoididae)

Descriere. Adultii au corpul vermiform, de 0,45-1,0 mm lungime.

Biologie. Este specie ectoparazita dar si endoparazita pe capsun. Ca ectoparazit este localizat la baza frunzelor, iar ca endoparazit este prezent in muguri, stoloni, butoni florali. Ataca toate stadiile de dezvoltare, prezinta mai multe generatii pe parcursul unei perioade de vegetatie, durata medie de dezvoltare a unei generatii fiind de 11 zile. Ierneaza in sol, in apropierea plantelor de capsun ca adulti si ca larve.

Plante atacate si mod de daunare. Infesteaza plantele inferioare intre care preferate sunt ferigile, iar dintre plantele superioare infesteaza plante din familiile: Ranunculaceae, Liliaceae, Primulaceae Rosaceae, Begoniaceae, Iridaceae, de asemenea leguminoase, graminee, umbelifere. Planta gazda preferata este capsunul. In consecinta plantele au dezvoltare redusa, lastarii floriferi se ingroasa, frunzele se deformeaza si se reduce suprafata limbului foliar.

Page 28: Nematode Sp. II-2013
Page 29: Nematode Sp. II-2013

Nematodul palid al cartofului- Globodera pallida( Tylenchida- Heteroderidae)

Descriere. Femela are crpul sferic, globulos, cu gatul pronuntat. Suprafata cuticulei in zona cozii prezinta 11-12 striuri. Femela este alba iar dupa moarte devine bruna. Lungimea sa este de 0,40- 0,60 mm. Masculul este vermiform, cu coada lunga , hialina lung de 0,80- 1,35 mm.

Biologie. Prezinta o singura generatie pe an si ierneaza sub forma de chist cu oua in sol.

Plante atacate si mod de daunare. Sunt daunatori specifici cartofului. La inceputul atacului se constata cresteri reduse atat la lastari cat si la sistemul radicular. Treptat plantele se ofilesc iar numarul de tubercuri este mult redus.

Page 30: Nematode Sp. II-2013