Model Test Criminologie 2014 2015

3
Acest material este elaborat exclusiv în considerarea activităţilor didactice de seminar la disciplina „Criminologie” – an univ. 2014-2015, semestrul al II-lea. A nu se utiliza, posta, distribui etc. în nici un alt mod / scop! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi An univ. : 2014-2015 Facultatea de DREPT Semestrul al II-lea MODEL TEST - CRIMINOLOGIE „Iată, aşadar, ce-l rugam pe binevoitorul cititor sa nu piardă din vedere: să nu uite că modurile de gândire cu care este obişnuit sunt mai degrabă dăunătoare decât favorabile studiului ştiinţific al fenomenelor sociale, deci să se pună în gardă în faţa primelor sale impresii. Dacă se lasă dus de acestea fără rezistenţă, riscă să ne judece fără să ne fi înţeles. Astfel, ar putea să ne acuze de dorinţa de justificare a crimei sub pretextul considerării acesteia ca un fapt social normal. Şi totuşi obiecţia ar fi puerilă. Căci, în orice societate, dacă este normal să existe crime, atunci nu este mai puţin normal ca ele să fie pedepsite. Instituirea unui sistem represiv este un fapt tot atât de universal ca şi existenţa criminalităţii şi, de asemenea, tot atât de indispensabil sănătăţii colective. Ca să nu mai existe crime, ar fi necesară o nivelare a conştiinţelor individuale care, din motive pe care le voi expune mai târziu, nu este nici posibilă, nici dezirabilă; iar ca să nu mai existe represiune, ar fi necesară absenţa omogenităţii morale, incompatibilă cu existenţa unei societăţi. Numai că, plecând de la faptul ca orice crimă este detestată şi detestabilă, simţul comun trage greşit concluzia că aceasta ar trebui sa dispară definitiv. Dat fiind simplismul său cunoscut, el nu concepe că un lucru dezgustător poate fi în acelaşi timp util, şi totuşi să nu fie nimic contradictoriu aici. Nu există şi în organism funcţii dezgustătoare, al căror joc regulat este necesar sănătăţii individuale? Nu detestăm noi suferinţa? Şi totuşi, o fiinţă care nu ar cunoaşte-o ar fi un monstru. Caracterul normal al unui lucru şi sentimentul de respingere pe care acesta îl inspiră pot coexista. Dacă durerea este un fapt normal, este cu condiţia de a nu fi iubită; dacă crima este normală, este cu condiţia de a fi urâtă. Dar, vom fi contrazişi, dacă sănătatea conţine şi elemente detestabile, cum să o prezentăm aşa cum vom face în continuare drept obiectiv imediat al conduitei? Nu e nici o contradicţie aici. Se 1

description

n

Transcript of Model Test Criminologie 2014 2015

MODEL

Acest material este elaborat exclusiv n considerarea activitilor didactice de seminar la disciplina Criminologie an univ. 2014-2015, semestrul al II-lea.

A nu se utiliza, posta, distribui etc. n nici un alt mod / scop!

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iai An univ. : 2014-2015

Facultatea de DREPT Semestrul al II-lea

MODEL TEST - CRIMINOLOGIE Iat, aadar, ce-l rugam pe binevoitorul cititor sa nu piard din vedere: s nu uite c modurile de gndire cu care este obinuit sunt mai degrab duntoare dect favorabile studiului tiinific al fenomenelor sociale, deci s se pun n gard n faa primelor sale impresii. Dac se las dus de acestea fr rezisten, risc s ne judece fr s ne fi neles. Astfel, ar putea s ne acuze de dorina de justificare a crimei sub pretextul considerrii acesteia ca un fapt social normal. i totui obiecia ar fi pueril. Cci, n orice societate, dac este normal s existe crime, atunci nu este mai puin normal ca ele s fie pedepsite. Instituirea unui sistem represiv este un fapt tot att de universal ca i existena criminalitii i, de asemenea, tot att de indispensabil sntii colective. Ca s nu mai existe crime, ar fi necesar o nivelare a contiinelor individuale care, din motive pe care le voi expune mai trziu, nu este nici posibil, nici dezirabil; iar ca s nu mai existe represiune, ar fi necesar absena omogenitii morale, incompatibil cu existena unei societi. Numai c, plecnd de la faptul ca orice crim este detestat i detestabil, simul comun trage greit concluzia c aceasta ar trebui sa dispar definitiv. Dat fiind simplismul su cunoscut, el nu concepe c un lucru dezgusttor poate fi n acelai timp util, i totui s nu fie nimic contradictoriu aici. Nu exist i n organism funcii dezgusttoare, al cror joc regulat este necesar sntii individuale? Nu detestm noi suferina? i totui, o fiin care nu ar cunoate-o ar fi un monstru. Caracterul normal al unui lucru i sentimentul de respingere pe care acesta l inspir pot coexista. Dac durerea este un fapt normal, este cu condiia de a nu fi iubit; dac crima este normal, este cu condiia de a fi urt. Dar, vom fi contrazii, dac sntatea conine i elemente detestabile, cum s o prezentm aa cum vom face n continuare drept obiectiv imediat al conduitei? Nu e nici o contradicie aici. Se ntmpl mereu ca un lucru, dei e duntor prin unele consecine, s fie, datorit altora, util sau chiar necesar vieii. Or, dac efectele malefice pe care acesta le are sunt permanent neutralizate printr-o influen contrar, el poate servi fr s duneze, rmnnd totui detestabil, cci nu nceteaz s fie un potenial pericol ce nu poate fi mpiedicat dect prin aciunea unor fore antagoniste. Spre exemplu, crima; rul pe care ea l face societii este anulat de pedeaps, dac aceasta funcioneaz normal. Prin urmare, fr a produce rul pe care-l implic, crima ntreine cu condiiile fundamentale ale vieii sociale raporturi pozitive. - DURKHEIM (REGULILE METODEI SOCIOLOGICE, 1895 / Prefaa la prima ediie a lucrrii sub semntura autorului)

Precizri:

Aflate n circuitul tiinific al criminologiei, explicaiile cu privire la crim - criminal - criminalitate cunosc o natur variat (preponderent biologic / psihologic / sociologic; multifactorial). Concluziile lui Durkheim nu pot fi neglijate! n egal msur, Durkheim a contribuit n mod substanial la construirea unei teorii de explicare a comportamentelor deviante (i) de tip infracional.

Pornind de la premisa parcurgerii literaturii de specialitate*, totodat avnd n vedere capacitatea (personal) de procesare a informaiilor dobndite n urma lecturii (inclusiv a extrasului selectat), ncercai (si izbutii!) s rspundei argumentat urmtoarelor cerine:1. De ce natur sunt explicaiile oferite de Durkheim? n ce const originalitatea gndirii sale?

2. Ce concept a introdus n circuitul criminologic (ca stare a societii, stare generat de schimbrile la nivel social), deopotriv suport al teoriei pe care a elaborat-o? [n asemenea momente, nu tim ce este just i ce este injust, care sunt revendicrile i speranele legitime, care sunt cele care ntrec msura; putem pretinde orice. (Durkheim)]. Teoria (clasic) enunat de Durkheim constituie baza construirii altor teorii?

3. Dincolo de expunerea aspectelor de maxim generalitate pe care le comport pct.1 si pct.2, prezentai una dintre cele dou cri recomandate spre lectur (n ziua de 18 februarie 2015), insistnd, de aceast dat, pe un aspect fa de care v manifestai dezacordul.

lect. univ. dr. Maria-Ioana Michinici

PAGE 1