Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

download Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

of 84

Transcript of Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    1/84

    PRorBsu[A muuGruin industriaalimentari

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    2/84

    Ing. LEONILA IVIIHALEF

    rBoEtsGrrA mumGlr6ss fraadustrlaffiHfrBr&@mtara .

    Manual pentru gcoli de mai$tri 9i gcoli profesid'nale

    Ing. IULIU BARAR.IU

    ,#\t\) // tv

    ,. '\

    EDITURA DIDACTICA $I PEDAGOGICABUCURE$TI * I97B

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    3/84

    Contribulia autorilor la elaborarea lucrdrii este urmdtoarea:ing. L. Mihalef : cap. I A-f', cap. II B-C, cap. III si IVing. I. Barariu : cap. I G-H, cap. II A, cap. V si VI

    PARTEA iN'TII

    TEHNICA SECLrmnTaglA &'IUNCIITN TNDUSTR{A AT-,IMENTARA

    Capitolt-tl tr

    PIIOBLEME GENERALEI}E TE}INICAA SECURIT,I,TII N{UNCII

    IN SECTOAREI,E COMUNE TNDUSTRIEI AI,IMENTARE

    A. MASURI DE PROTECTXE A MUNCII SPECIFICEINDUSTRIEI ALII\{ENTARE

    ln scopul imbundtdiirii actirritdlii cie proteciie a muucii, IvIi-nisterul Agriculturii li Industriei Alimentare a emis unele ordine,ce se impun a fi respectate, aldturi cle prevederile generaleale legislatiei proiecfiei muncii. Dintre acestea, menfionrlmerclinul lO0 / lVV 6, ale cdrui prescriptii principale sint urrndtoa-rele :

    - lvluncitorii nu vor fi aclmiqi sd lucreze la maginiqi ins+'a-

    lalii, decit dupd o preailaltilir instruire si cunoattere a regulilorde protec[ia gi igiena muncii, caracteristice activitdtii pe care odesfdEo,arS.

    - in afara instructajului periodic lunar alpersonalului din

    lntreprinderile industriale alimentare, se va organiza anual, pinirla clata de 15 rnartie, un instructai urmat de un coflocviu, pri-vind proteclia muncii, prevenirea Si stingerea incendiilor. CuaceastS, ocazie se vor folosi ca materiale didactice rnijloace audio-vizuale, norme de protectia rnuncii, pliante, diapozitive, filme,machete etc., iar pentru verificarea cunoqtinfelor se vor utilizafiqe-test sau instala{ii de testare a cunogtin{eilor, cum sint :lositestul, verfixul etc. (fiS. l).

    - Pentru asigurarea respectS.rii rndsurilor de tehnica secu-ritdtii muncii qi mai ales a mdsurilor de igiend, ce se impun in

    Manualul a fost elabcratin concordanfd cu programa qcolari

    aprobatd deIr4inisterul Educaliei si InvdfEmintului

    Referenli : Ing" !'asilica StinguDr. Ion OlelRedactor: ing. Georgeta Costache

    Tehnoredactor : ION MIREACoperta : VICTOR WEGEM,ANN

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    4/84

    - Pe mijloacele de transport din unitdtile M.A.I.A. se voraplica sernne distinctive, pe'ntru identificarea aparrtenen,tei Si in-tdrirea rdspunderii conducdtorilor acestor rnijiloace (fig. 2).

    WiS. 2. Semn distinctiv pentru iden-

    tificarea apartenenlei mijloacelor detranspolt.

    Fig. 3. Ecusoane ce se aplicd pe utilaje, instala-iii qi spatii de prcduclie dupd verificarea 1or.

    M.A.t.A.

    VERIFICAT

    PROIEOTIA l\,IUI{CJI

    M,A,I. A.VENIFICAI PR{)IECTIA ffiJHC iI

    AN UI. t)ATA VERIFI|:ATOR

    t976 15il p t?.1577 .IS IT p. R.r 978 t5fl pR.1S 79

    r980

    l98,|

    1 982

    r 983

    lSVEllfAR llr

    tr'ig. 1. Instalalia de testare a cunoqtinlelor Logitest: 1 - aparat de pro-reclie a diapozitivelor; 2 - caseta cu diapozitive de proteclia munerrpentru testare;3 - ecran;4 - post examinator; 5 - post personalexaminat ; 6 - panou luminos pentru afiqarea rdspunsurilor,

    sectorul industriei alimentare, admiterea funcliondrii unei uni-tdfi productive se face numai cu avizul organeilor sanitare-anti-epidemice locale gi al inspectoratelor teritoriale de protec{ie amuncii. Acestea ernit o autorizolie de tunclionorel pentru uni-tdtile care indeplinesc cerinfele de protectie a muncii, stabi[iteprin actele normative in vigoare. Unitdfile care prelucreazd,depoziteazd gi manipule,azd produse de origind animald vor tre-bui sd posede $i o autorizalie sanitar-veterinard.

    Autorizatia constituie actul prin care se permite desfdgurareaactivitdlii unitdtilor in conditii care sd prevind accidentele demuncd, imbolndvirifie profesionale gi riscurile pentru sdndtateapersonalului unitdtii, precum $i a consumatorilor.

    4

    - Anual gi dupd executarea reparaliilor sau a reviziilor,maginile, utilajele, instalaliile 9i spaliile de produLcfie vor fiverificate din punctuil de vedere al protectiei muncii, de cdtrepersoane competente numite prin decizie, iar in cazul cA acesteacorespuncl, vor fi ecusonate prin aplicarea la loc vizibil a ecu-sonului dlfL*4ig.rffar-3;*

    - Pentru toate utiiajele se vor afiga la loc vizibil instruc-liuni de deservire, exprloatare qi respectare a normelor de pro-teclie ,a muncii. Nu este perrnisd punerea in fun'c:fiune a utilaje-lor qi instalatiilor la care lipsesc apdrdtorile la organele in miq-care sau dispozitivele de protecfie. Orice intervenlie Ia utirlaje

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    5/84

    se fcrce numai cind acestea sinl opri'Leutilajelor electrice, cind sint scoasecoltrar se pot inreqistra accictrente ca

    din fr-rnciiune, iar ii: cazulde sub tensiune. In cazcel ardtat in figura 4.Pri.,.itor la nldsurile de

    electrnsecuritate, in Ordinul 100/197{i al N{.A.LA. se precizeazbcd Ia irstalafiile qi echipamenteleelecIrice au acces numai elec-tricienili, c1u1rd scoaterea de subtensiuue a acestora. Pentru con-troh-rl prezentei tensii.rnii se \,'orfoiosi indicatoare de tensiune;i nu ldmpi cle controi. Tdbiilaavertizoare ,,bt{J INCHIDE ! SELUCREAZA PE LINIE" va fi a;e-zatd qi riclicatd de Ia tabloul elec-tric ctre cdtre o sincturd persoand.Leqarea la centura cie impdmin-tar e a uLilajelor 5i instalali-in paraiel, fiinci interzisd lega-

    rea ln serie (fiS.5). Rezisten{ele electrice ale prizelor de pd-mint se verificd de 2 ori pe an, iarna cind pdraintul este inghe-tat si vara cind este uscai"

    - Toale 'locurile periculoase vor fi ril.rrcaLe cu p15.ci deavertizare, cu indicaloale de securitate qi vor fi vopsite in cu-

    loare galbend. Tot in aceastd cuioare se vor vopsi laerr"ericr

    qi apilrdioriie de protec{ie aie r-rtilajelor"1n afara celor de mai sus, in unitdliie industriei aiimentare

    se vor ap'lica mdsurile de tehnica securitdlii muncii e:ipuse incontinuare care decurg din biornele Republicane, Norrnele De-partaruentaie sau alte acte normative de i:rotecfie a muncii.

    0

    GRESIT

    c RE ttT

    LUHECI

    Fig" 5. Schema legdrii la centura de ir-npdmintare a r-rtilajelor gi insta-latiilor electrice.

    B. TEHNICA SECURITATII MUNCiIPRi\TIhiD INCARCAREA-DESCARCAREA, TRANSPORTUL,

    IV{ANIPULAREA$I DEPOZITAR.EA MATERIALELOR

    1. Condilii generale

    Operatiiie de lncdrcare-descdrcare, transport, manipulare giclepozitare a materiilor prime, materialelor auxiliare, semifabri-cate'lor gi produselor finite, au o ponclere insemnatd in intreprin-tlerile c1e industrie alimentard. De rnodul cum sint ele organi-zate, cleninde in mare mdsurd productir:ilatea mllncii, gradul deutilizare a mapinilor qi ulilajelor, condifiiie de rnuncd ale mun-citori'Ior pi frecvenfa accidentelor de ryruncd in unitate.

    Frg. l. Nu sc intervine in tiupuJ.Lunc!ionirii ulilajc-.ior.

    ilor electrice se va face nuinai

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    6/84

    De obicei aceste operafii sint efectuate de muncitori necali-ficali, cu o calificare inferioard sau uneori de cdtre rnuncitoriangajaNi temporar. Din aceastd cauzd, inainte de inceperea Iu-crului, li se va face un instructaj terneinic, iar desfdgurarea ope-raliilor se va face sub supravegherea unui conducdtor al for-ma{iei de lucru numit prin decizie, care supravegheazd gi in-drumd respectar,ea normelor de securitate a muncii.

    Efectuarea operatiilor manuale de incdrcare-descdrcare litransport n.u este permisd tinerilor sub 16 ani, iar manipulareaproduselor peri'culoase (explozive, toxice etc.) se rra face numaide cdtre persoane care au depdqit virsta de iB ani.

    Locurile destinate permanent acestor operatii, precum Si cdi-le de acces vor fi nivelate, pavate, marcate qi arnenajate pentruscurgerea apelor. Iarna vor fi curdlate de zdpadd gi menfinute instare nealunecoasd. ln cazul lucrului pe timp cle noapte, aces-te locuri vor fi luminate suficient.

    Pe teritoriul intreprinderii, circulatia se va reglementa gi di-rija prin semne de circulafie, iar zonele periculoase vor fi mar-cate (fig. 6).

    Inainte de lnceperea lucrdrilor se va verifica starea sculelor,dispozitivelor ajutdioare sau utilajelor gi instaiafiilor. Muncito-rii vor fi dotafi cu echi.pament de pr'otecfie (mdnugi de piele saupalmare, cascd de protecfie, bocanci, ochelari sau mdgti contraprafului), iar pe vreme nefavorabild cu im.brricdminte adecvatX(impermeabild sau vdtuitd).

    2. incdrcarea-descdrcarea gi trarastrlortul mranualLa operaliile manuale de inciircare-descdrcare gi tlansport, se

    vor res'pecta normele de iqiena mun,cii prevdzule la capiioiulIII D, in scopul evitdrii suprasolicitdrii fizice a inuncitorilor. Laaceste operafii se va alterna timpul prorluctiv cu odillna" L.a ri-ricarea greutdlilor trebuie respectatd pozif.ia corect"i, adicd spa-tele intins; genunchii flexionafi iar greul.atea cii rnai aproiipede corp pentru prevenirea herniei de disc (fig. 7),

    ois : Siri:il"fl1;1"?'#.'Inainte de inceperea lucrdrilor, terenul va fi eliberat r'le

    obiecte ce .ar putea impiedica desfdgurarea rnuncii. Aiegerea mii-Ioacelor ajutdtoare pentru aceste operalii marLuale (rdngi, frin-r;hii, tdrgi, cdru,cioare) se va face in funclie de felul gi greuia-tca materialului care se manipuleazd, de natura terenului, a cdiirle comunicatie qi a condifiilor de transport.

    Cd.rucioatele manuale, avind dimensiuni reduse, permit mane-vrarea ugoard in spafii inguste. Ele pot fi cu o roatd (roal:ai, curloud roli (lise) sau cu trei qi cu patru roti pivotante (fig. 8.}.Pentru ugurarea eforturilor, rotile vor fi montate pe rulmenii,iar pentru lucrdrile de incdrcare-descdrcare din depozite, cdru-c'ioarele vor fi prevdzute cu platforme ridicdtoare sau mobile"

    ii_llit i__LLlll

    lL+ f -:li\F i i rri! -: --1-:1

    Fig. 6. Reglementarea circulaliei in incinta unei lntreprinderi.

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    7/84

    .l'.-

    ,//-1(

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    8/84

    formt a materialelor pe platforma lor' la fixarea. 9i legareaco-

    recl6 a acestora, pentiu a nu se ptodnt"t accident'epe parc,rsul

    lransportului, prin deplasarea' rdsturnarea sau clderea maleria-lelor. Pentru incdrcdiura care depaEegl'e - indliinrea obloanelor',J i*pt-tn" leqarea acesteia cu frinqhii rezistente'

    trncdrcarea-descdrcarea autovehiculelor se va f'ace mecanizat'rnainte de inceper"" IJ*t"i operatii, mii ocur cie,transport va

    fi

    asrgurai contra tlep,r,asdrii necomandate, prin frlnarepe leren

    oriiontal ;i prin ftii*i" ii sabo{i pe teren in pantd' Concluccreirautovehiculelor se idnrite cioar persoaneJor care

    pr:secld perrrlise

    cle conilucere' Vitei;-l;; Je clrcutaiie pe teritoriul intrepritrrlr:-rii va fi de 5 km/h' ^ ,.

    In intreprinderl, autovehiculele vor fi parcate in loctrrrspc-

    cial amenajate. lncdperile pentru reparalia li in'trelinerealor,

    vorfiprevizutecuinstalaiiicieventiialie'int'nrc:iiinl;imptrlpor-nirii,reqldriisaudeserviriiautovehir:ttlel,orsc.:lr:

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    9/84

    De-a lunqul transporto'atelor orizcntaler''or fi asigurate spafii

    cle trecere ctf pulin i"e-o-part" cu iaiimeade minimum 800 nm'

    punerea in iunciiu]r-e a.'r,.,"i ilstatilii 11e transporl,^sc\a face

    resueclindu-se to''lltiii" inrpuse' o" lio*t't letrnologic'(pornirca

    utiLaielor alimenta#tlj" r"tilltiiu tr" t'uniportt"tp"ctiva)' insia-

    laliile cie tratrspo'; * t "i" p"ini numaiclupd contirnrarca sem-

    nalului cle la punciuft au descdrcare 9isupraveqhere' Nu se vor

    supraincd'rc* t'u"iih;;';lt";i't*'"upicitateanominatrd cle

    lransporl. r! -^-^,,xq,rr6 crr 4isoozitive deInstalaliile de transpo'I. o.o' 11--ft""a"ote

    cu dispoz

    frinare. Pdrtrile to""iiu"iioli' tamburi"-trinsmisiiprin- curele' cu-

    plaje) vor fi tin".filltJ'rt'mi;brat,e.'bitporiti""lccle prol"ectrc'

    anrrdtoriie, t'''o'"oi"i'?:= "';''ji';iiro- ot"#Lte incit sd .u pcati

    fi inclepdrtate decii'tiupa oprirea instalatiilortle transporl'

    4. Instalalii de ridicat $l transportirt

    instalatiile d'e. ridicat $i Iransportal serve'scpt'tt lru incd nca-

    rea-clescdrcarea $r JJpiu'ui"u materiailior'

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    10/84

    Fig. 11. Manipularea incorecti a 15zi1or'

    evitarea pericolelor de accidentare la rnanipulare' Ldzile se vor;p;;; taterat pentiu evitarea prinderii miinilor sub l6zi Ia age-;;;; ioi (riq.' rrl. cuiele {esite sau capetele benzilor cu care;;- i;";i uatoturiie "oi ri incloite,

    pentru prevenirea .rdnirilor.-- i""aii"urea gi descircarea butoaielor se va face prin rostogo-iire. Butoaiele se 'ti""i"". in poziiie cul,catd pe cel mult trei rln-ciuri, fiecare rincl u" iEa"a p; ,,n strat de sctn'duri' punindu-se;;; t"-Gie ,inouiit"-a" tu marsine. se por stivui 9i in picioareitr stive de doud rinduri."- pepozltarea obiJelor sau ploduselor pe ra,fturi. s.e.va face inaqa fel incit sd "" ii"

    po.iuild cdderea 1or. Materialele qrele sevor ageza pe ratturite ie jos, cele mdrunte se vor introduce incutii. pe rafturi si^.l"ruil r"'ru scrie la loc vizibil sarcina ma-

    16

    ximd admisd, care nu trebuie depdqitd. Pe ambalaje se va men-[iona masa brutd.

    C. LUCRUL CU SUBSTANTE COROSIVE,EXPLOZIVE $I INFLAMABILE

    I\{anipularea materialelor corosive Si caustice se va face decdtre muncitori specializati in asemenea lucrdri Si instruiti te-meinic pentru a cunoa$te proprietdlile materialelor, acliunea lorasupra orqanismului precum gi mdsurile de prim ajutor in caz deaccident. Ei vor fi dotati cu unelte 9i echipament de protecfie(cizme, mdnugi, ochelari, $ort).

    lnainte de inceperea lucrului, fiecare ambalaj se va examinacu atenlie pentru depistarea celor deteriorate. La locul de mani-pulare va exista gurd de apd sau rezervor cu apd pentru spd-lare abundentd in 'caz de arsurd chimicd, precum 5i solufii neu-tralizante. Acizii vdrsafi pe pardoseald se vor neutraliza cu laptede var, se va aplica pe locul resp,ectiv un strat de nisip saucenu$d, care se va strlnqe gi ingropa apoi in pdmint.

    Transportarea damigenelor cu acizi se va face numai in cd-

    Fig. 12. Depozitarea aciziior.

    tv

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    11/84

    rucioare specia'le, nu pe spate, umdr sau in brafe. Agezarea co-grrrilor cu damiqene in depozite se 1ra face intr-un singur rind(fig. 12\ nu in rinduri suprapuse. Locul de depozitare va'fi ven-tilat continuu 5i ingrddit. Transvazarea acizilor gi a lichidelorcorosive se va face prin sifonare, pompa,re sau rdsturnare cuaiutorul supor{.iior basculanti, de care rrasele trebuie sd fie rrinefixate (fiq. 13).

    auFig. 13, Transvazarea acizilor:

    a - incorect; b - corect ,{;k;Iu.tzIzjr:; "o,n"t, cu ajutorul dispozi-

    Substanfele caustice gi toxic,e se pdstreazd numai in depozitespeciale, rezistente la foc, cu pardoseli necombustibile, prevdzutecr.r rigole de scurgere.

    Rezervoarele sau vasele tampon de distribufie a substanleiorcorosive, infiamabile sau explozive trebuie construite din materialeanticorosive (ofel-antiacid, gresie, ebonitd, etc). Acizii se potdepoziia gi in vase de sticld care insd au dezavantajul cd sepot sparge cu ugurinld, de aceea se agazd in coguri metalicesau de nui.ele, urnplindu-se spafiul dintre cr:g gi vas cu taiap saupaie peniru amortizarea gocuril,or.

    S{anipularea materialelor explozive, toxice, a lic}rid.elor in-inamal:ile gi a qazelor combustibile gi toxice (benzitiS, amoniac,etc.), trebuie sd se facd in locuri special destinate gi amenajatein acest scop. Zonele de lucru cu materiale inflamabile qi erplc-zive se vor marca cu tdblite indicatoare de securitate, pe o razdde minimum 50 m. in interiorul acestoi' zone este interzis acce-sul persoaneior strdine, fumatul si focul deschis. Muncitorii vorfi special instruili, sd respecte regulile de igiend li in-strucliunile de manipulare pi sd poarte incdltdminte specialS fdrdcuie metalice Si blacheuri. Fentru a nu provoca scintei ei vorlucra cu scule din bronz. Nu este permisS manipularea rnateria-lelor explozive 5i uqor inflamabile cu ajutorul rdngilor, cirlige-

    18

    1or, lopelilor precum qi transportarea pe spate sau umdr, losto-qolirea, tirirea, aruncarea qi lovirea ambaiajelor cu acestemateriale.

    Ugiie depozitelor qi incdperilor, unde se manipuleazd rnate-rialele inflamabile qi toxice, se vor deschide spre exterior, nuvor avea praguri gi rror fi prer.dzuie cu inscripfii de avertizare.Dacd in timputr manipuldrii materialelor corosive sau toxice seconstatd ambalaje cleteriorate, muncitorii vor purta mdgii de pro-teclie.

    Pentru prevenirea incendiilor qi expioziilor, substanlele infla-mabile gi explozive se pdstreazd dupd norme care prevdd anu-mite incornpatibilitdli la depoziiare. Spre exemplu, re'cipienteLecu oxigen nu se depoziteazd impreund cu aite qaze comprimale(hidrogen, acetilend), cu substanle ugor inflamabile (acetond, ben-zind) sau cu materiale care se pot autoaprinde gi arde ugor (ma-teriale fibroase irnbibate cu uleiuri, grdsimi).

    D. TEHNICA SECURITATII MUNCIIPRIVIND INSTALATIILE ]VIECANICE SUB PR"ESiUI\JF

    Instala!iite mecanice sub pr'esiune sint uiilizate in itlclustriaalirnentard, ln procese tehnologice sau auxiliare. Spre exemplu :cazanele pentru producerea aburului necesar proceselor de fier-bere, prdjire, uscare, evaporare, contpresoarele de aer gi rnagini-le de impregnat dioxid de carbon la imbutelierea vinului sp'u-ixos sau a bduturilor rdcoritoare, compresoarele de amoniac uti-lizate 1n instalafiile frigorifice, diferitele recipienie fixe sall mo-bile in care se afld fluide sub presiune ioxigen, dioxid cXe sulf,dioxid de carbon, acetilend, aer:, etc).

    incdperile tn care se ainplaseazd instala{.iile nreca;rice subpresiune vor fi clotate cu mijloace cle I'entilalie. Pereiii inc.lpe-riior vor fi construiti din materiale rezislente ia foc, iar acope-rigurile r.'or fi de construcfie ugoar 5. Usile ircd.perilor se \:cr,leschide in afard.

    Pentru exploatarea acestor instalatii in conCilii de securitaie,ele r.or fi construiie din materiale rezistente la presiunile tlui-delor clin interior gi vor fi prevdzute cu dispozitive cle siquranld5i aparate cle mdsurd pi control. Instalatiile mecanice suir pr e-

    19

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    12/84

    siune vor fi puse in funcfiune cu aprobarea DGMSI gi verificateperiodic de aceste organe. La locurile d,e munc6. vor fi afiqateinstruciiuni de deservire $i scheme ale instalatiilor.

    Condu'ctele prin care se transportd fluide sub presiune 9i re-cipientele-butelii mobirl,e, s'e vor vopsi i'n culorile convenfionaie'Pentru prevenirea accidentelor, conductele imbinate cu fla4;e,prin car'e se transportd fluide sub presiune sau care pot provo'caarsuri, vor fi prevdzute cu man$oane de proteclie.

    Personalul de deservir,e qi exploatare trebuie sd aibd cel putin18 ani, sd posede o pregdtire corespunzdtoare 9i sd fie instruitin acest scop.

    cazanele de abur vor fi amplasate izolat cle restul fabricii,intr-o incdpere inzestratd. cu instalatii contra incendiului. Pentrlmenfierea presiunii aburului in limil,ele admise, nu 'se va schimbapozifia contragreutdfii de pe pirqhia supapei de siguranfd, iar

    pentru o deplindsecuritate cel putin o datd pe schimb se

    va verifica funclio'narea supapei. Pentru controlul nivelului apeidin cazane, acestea vor fi dotate cu indicatoare (sticle de nivel).

    can,alele de fum vor fi prevdzute cu dispozitive de siguranld(ctape de explozie), pentru cazul in care s-ar produce o exploziea gazeior nearse.

    dr*pteso,.rele gi motoarele lor vor fi montate in l'cdperiseparate pe fundatii rezistente nelegate de perelii clddirilor pen-tru a nu transmite vibralii. Priza cie aer p,entru compresoarele deael se ampiaseazd in exteriorul cldclirii' Aerul aspirat trebuie siifie rece, curat $i uscat. compresoarele vor fi dotate cu mano-metre la toate treptele de compresie, supape de sigtrurantd' re-gulatoare automate de presiune, i'equiatoare de turafie qi ter-rnometre sirnple sau inreqistratoare (filt. 14) Pentru actirritateaciin sala maqinilor, echipamenl.ul de protecfie al muncitorilor estecompus clin ochelari, mdnu$i de cauciuc, cizme de cauciuc aiantifoane p'entru protectia auzului.

    trRecip.lentele cu substanle lichiile sau lJazoase sgb presiunevor av"a robinetele cu ventil protejate cu capace de proteclie.Transportul lor se va face cu tdrgi sau cdrucioare speciale nupe umdr sau cu iniinile (fiq. 15).

    Fig. 15. Transportul reeipientelor cu oxigen:a, b, c, - incorecr'; d - corect'

    , ,di, ,, -L**" i -:' --:.i$l,' l {'.'-'i,i\ a-'iiii\ \i\''r',\ lii).' '1;1 l'-, \;--r

    \-,t !t:J

    E. TEHNICA SECURITATII MUNCIILA INSTALATII FRIGORIFICE

    $IAPARATE DE REFRIGERARE SAU CONGELARE

    Pentru interventiile din mediul cu fluide frigorigene se va uti-liza masca de qaze cu cartuq filtrant. Aceastd masc6. nu se poatefolosi o duratd mai mare de 6 ore, astfel cd, in cazul unor scd-pl.i- *uri"" a flui'delor, se va intrebuinta un aparat izolant,aiimentat cu oxigen 1dintr-o butelie la purtdtor) sau cu aducfiede aer dintr-o zond flrd noxe. In astfel de cazuri se folosesc 5i

    2A

    Fig. 14. Compresor echipat corespunzdtor.2t

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    13/84

    costum.e de intervenfie pentru a feri muucitorii c1e acliunea iri-tantd a fluidelor frigorigene.

    in timpul umplerii instalaliei cu fliid frig;origen, este interzisdlor.irea sau incdlzirea tuburilor, pentru er,'itarea exploziilor.

    Executarea operafiilor de suclurd }a aparatele sau conducielepline cu fluid ffiqorigen nu este admisd, porii acestora astupin-du-se pril gtemuire. Dupd repararea unei instalalii se va veri-fica etangeitatea ei, pentru evitarea scdpdrilor de flr-ride care arp',rtea provoca intoxicarea personalitlui. Cotltrolul maqinilcr sauinstaleiiiior friqorifice nlr se r,a electu,a cLi fl acdrii Ceschisir, fiiirdpericol de explozie.

    in centralele friclorifice \-a exisla ult liltirertrpdLor petrli"ir scoit-terea instatraliei de sub tensitru c i ir caz rlrl a',,aric, llorltat inafara lncdperii. La actir,il.alea cllrelrLd dc c-xlllrlaIarc sc I a yeli-fit:a prezenta amcniacului ct,L {erioJfjalei:rit.

    Vapodzatoaletre pe;lrtr ricirea {lriir.lelrlr yol- ii yerllicittc :;i1p-tdmi,rai, pentru a constata c'lacd nu ar-r avul loc sci-ipcri lie arlentfrir;.rrific in lichirlrrl rJcit"

    Aqitaioalele 6i ;:om'Xlele rror fi i1 br:n'1 siare cie fr-inr:!ictlari:,spre

    -a se a-siqura cir-cu1a+oia fluiclel or" Prepai;.rera sarari-rurili:r ;iia.ribuqarea pasivatorilor la instalatiile cu rdcire indireci6 3e \raface ngmai c1e personal instruit in acesi scopl care va folosi echi-paneiriui aclecvai. de Protecfie.' La punerea in funcliune, 1a exploatarea, la iritrelinerea $i lalepararea ccndensatoarelor, se \/a preveni cregterea presiunii decondensare gi scdpdrile de agent'

    Deschiderea dulapuriXor $i tunelelor friEorifice se va face ciepersonalul instruif in. acest scop gi nuinal dupd ce s-au lu-at md-suri de preveclere spre a nu ]lro\roca \raporizarea -bruscd 9i in-tensd a agentului frigorific. Intrarea in tunelele de refrigeraregi congelaie se permiie nlmai dupX opriyea- prealabili a i.'entila-toareldr $i rdcitoarelor de aer, personalul' fiind avertizat de alu-nr:cdrile posibile pe ghea{d gi echipat pentru temperaturi scdzutecu rndnuqi, cdciuii, ci"re gi costume vdtuite. $Raliile frigorificeVor fi prevdzute cu instalafii de alarmb ,,ON INCHIS", in brrnhstare ae funclionare, pentru prevenirea accidentelor prin in-ghet.

    La extrrlcata_rea aparatetror cle ,refrlgerare in ilux contimuu, nuse va actiona lxanual asupra produselor aflate pq banda intniEcare, fiind posibile traurnatisme,

    in intreprinderile de fabricare a ghetrii se interzice circulaliapeste cap,acul qeneratorului . de qlheaf d in tirnpul funcfiondrii,aceasta fdcindu-se numai pe pasarela previizritd cu balusirade. La

    22

    ciepozitele de gheald blo,curi, pentru evitarea alunecdrilorr pardo'selile r-or fi acoperiie cu grdtare. Stiliuirea blocurilor de ghea-ii. se rra face in rinduri suprapuse, cu gipci lntre ele, spre a seevita lipirea acestora.

    In sec{iile de preparare a ingheiatei in timpul funcfiondriifr-ezeleior sau congelatoarelor pentlu amestec de inghefatd seva urmdri cu atenlie presiunea indicatl de manometre, pentrua nu se depdsi parametrii prescrigi.

    F. TEHNICA SECUR.IT'ATII MUNCIIiN SECTORUI, DE 1I\]TRETINERE,

    R.EPARATTi $r SUDURA

    Inainte de inc,eperea oricdrei operalii privind curalarea, intre-{inerea sau repararea unui utilaj din secliile unitdtilor industrieialimentar'e. se vor lua urndioarele mdsuri de prevenire a acci-cienteior :

    - se va separa utilajul din fluxul tehnologic, prin inchidereavenl.iielor 9i blindarea conductelor, aclici introducerea de flangeoarbe pe conducte (fiS. 16 a) ;

    l'or lua mdsuri ca agregatul sd nu poald fi pus ln nig-care in timpul intervenfiei, prin scoaterea de sub tensiune giinontarea pldcutei avertizoare cu text'ul ,,NU 1NCHIDE ! SE LU-CREAZA PE LINIE!" ia tabloui electric al agregatului (fig. 16b) ;

    va face aerisirea, rdcirea. eventual spdlarea aparatuluicu jet de apd sub presiune, din exteriorul sdu (fig. 16 c);

    - se va controla dacd in interior este o atmosferd normaliide lucru gi nu sint emanaiii de gaze periculoase ; prezenta dio-xidului de carbon se va verifica cu aiutorul fldcdrii (fiq. 16 d) ;

    - se vor folosi pentru acces scdri, egafodaje gi schele co-respulrzdtoar"e; inLrarea jn inLeriorrrl uIilajelor se va face cuechipament de proteclie, cu iluminat local specific condiliilor delucru gi nurnai sub suprarreg:here din afard (fiq. XO e).

    Demontarea gi montarea aparateior se va executa sub lndru-marea maistrului m,ecanic ,care va urmdri succesiunea corectd aoperaliilor gi respectarea normelor de tehnica securitdtii de cd-"- r,fltiiiSJiie ae pretucrare a meratero{ la trece, amprasareamaSinilor-unelte se va face in funclie de fiuxul tehnoloqic saupe grupe de magini. in interiorul atelierelor vor exista' cdi deacces marcate a cdror ldlime depinr{e de felul circ'ulafiei Fi ga-

    23

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    14/84

    Fig. 16. Fazele de preg.'rtirc a utilajclor pr:ntrtta - separarea din flut:ttl tehrutlooic ; b - sc()otcraarnonl aI' c a TtlitctLlei au c:t' tizttut'e ;

    .}f.e ir q

    "/ L. I .":Z."-fr\ Yr1 ,,'",+iF".r l:!-:' .--'/*-i,

    e

    - controlul otmoslereicu eehipament ca?"e spun-

    Pentru lucririle de licdtugerie, bancu-rile de lucru vor fi stabile gi vor a-vea dimensiu,nile coresp,unzdtoare opera-fiilor care se executd la e]e. Uneltele demind se vor pdstra, dupd caz, in ser-tarele ba'n'curilor de scule, pe rastele, indulapuri, fiind orientate spre exterior cupartea de prinder,e. Inainte de incepe-rea Lucrului se va verific,a starea teh_nicd a un,eltelor de mind.

    Lucrdrile de suduri se vor executain incdp,eri destinate acestui scop pre-vdzut,e cu instalalii de ventilafie meca_nicd ge,nerald. Mesele d.e sud,ur6. vor a_vea dispozitive de captare gi evacuarea qazelor nearse. Transformatorulgi ma_sa de sudurd vor fi ]egate ja centura deimpdmintare.

    La sudura cu fiacdra de qaze, distan-ta dintre generatorul de acetilend 5i fla_cdra de sudurd sau oric,e altd sursd deflacdrd, trebuie sd fie de cel pufin 10 miar intre tubul de oxigen gi generatoruide aceti'l'end, de c,el pulin 5 m. ln iimpulrul de acetilend cit gi tubul de oxiq,en vorzitive speciale (ingrddiri, boxe) la care sezoar'e li indi,catoare de sercuritate.

    fiig. 17. Princlcre'a rnc,]Lcctiitr Pir:.ei jt r,,lr'r,r q., ti-

    rii.

    lucrului atit generaic-fi protejai,e cu dispo-

    vor afiqa texte averti-

    intcrvcn[ii :rlc sttb I cnsiune gi

    baritelor mijloacelor de transport. lr4aginile-unelte se vor a$ezaastfel ca ,tr'ecerile gi ugile, s6. nu fie blocate.

    Toate organele in miEcare (ro!i, volante, curele, cuplaje, ar-bori) trebuie sd fie protejate cu dispoziiive de protecfie (car-case, apArdtori, ingrddiri). Maqinile 'de asculit, rectificat 9i poli-zat vor fi prevdzute cu ins,talafii de absoribtie a prafului. Dispo-zitivele de prindere vor asiqura o fixare rigidd a pieselor (fig.17). La operafiile cu pericol de pdtrundere a agchiilor in ochi,se vor monta ecra'ne de protec{i'e, iar in caz cA nu e posibil, sevor utiliza ochelari de proteclie cu vizoare incasabile.

    24

    c - rdcirea, aerisirea gi spdlarea interioard.; ddin interiorul utilajului; e - intrarea tn utilajzdtor.

    Depozitarea recipientelor-butelie se 'a f ace numai cu capa-cele de protecfie ingurubate, in pozifie v,erticald la agezarea inboxe sau stelaje, fiind asiqurate imporrirra r:dsturndrii (ficJ. ig)"

    G. TEHNICA SECURITATIi MUhJCII iN LABORATOAREActivitatea desfdquratd in laboraioarele unitdlilor procluctive

    din industria alimentard trebuie sd fie privild pe de o parte prinprisma specificului analizelor caracteristice sectorului 'gi pe dealtii parte, _sub aspeciul legdturii indisolubiie dintre procluclie 5i

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    15/84

    Depunerea pe mese a alirnentelor sau a altor substanfe cesint folosite in cadrul lu,crdrilor este interzisd.Depozitarea reactivilor in iaboralor sau ln magazine r,.a fi

    nu

    Ia-

    Fie. 18. Depozitarea reclpientelor-buielie: a - corect; b - incorect'

    cutd p'otrivit instru,cfiuni.lor de lucru specifice substanfelor res-pective, cele toxice fiind finute sub cheie. Toate sticiele cu so-iutii vor fi etichetate pentr,u a nu se produ,ce confuzii. Exicatoa-rele cu vacuum vor fi construite din sticld groasd, r'or fi umplutecu clorurd de calciu gi vor fi verificate in pr,ealabil privinci re-zistenfa. Acizii se vor pdstra in sticle cu dop gtefuit, de bundcaiitate. Hidroxizii concentrali se r.or pdstra in sticle cu _dopcie cauciuc. Nu se vor pdstra aldiuri sticle gi rrase al cdror con-i-iut in caz de dubld spargJerer cld na;tere la reac{ii r.ioiente.

    Personalul va purta echipament de jucru coresputrzdtor gi lainceperea lucrului va trebni sd se convincld cd atmosfera nu esteincdrcatd cu glaze inflanrabile sall toxice.

    La terminarea lucrului, nltima persoand care plea,cd, treburle:-sd rrerifice dacd sinf inchisr.: conductele sau.buteliile de gaze,r obinetele de apd, dacb slnt slinse fldcdriie precurrl 5i sirirat'iailurcinatului gi a apa.ratelor electrice.

    In lahorator se va gdsi i* permanen{,d trusa de prirn ajutor;;i se vor afiga la loc r.izibil nrasurile de prirn ajutor pentru prin-cipalele accidente, ciupd specificul fiecdrui laboralor.

    - rteferitor la tehmica de lucrer : Introciucerea su'ostan{elorsolide (gheald, putberi) in tirnpul experien.telor, in vase cle sticlii:'e va face ldsindu-le sd alunece incet pe pereii. strldlarea sticii-riei se va face irnectriat dupd terminarea operafiiior, cu solufii po-trirrite, in funclie de solubilitatea impuritd{i}or. se va evita folo-sirea nisipului, care zqirie sticla, putind plesni uEor, in specialla incdlzire. Pipetele foiosite 1a insdminldri rror fi cufundate invase cu amestec oxidant. chiuvetele cu. funclul piat, din porfelansau gresie antiacidd, vor fi folosiie pentru ciepozitarea provi-zri'ie a vaselor murdare, pentru indepdrtarea unor lichide vd-Iiinrdtoare, care vor fi diluate cu apd inainte de a fi evacuate(in special peltru solutiile de acid acetic care atacd ugor plumbullorrductelor). in apropierea chiuvetelor trebuie s6 existe rafturi1rc'rrlru uscarea vaselor, eprubetelor, etc.

    -- MEsuri penfum evitarea accidentelor electrice. Alimentarearl. la refea se va face de la un tabiou cu sigiuranfe fuzibilet irIibrate, sau intrerupdtoare automate. pbrfile rnetalice ale apa-r.rtclor care ar put,ea intra sub tensiun,e accird,ental, vor fi le-,J;rte la pdmint. Racorddrile se vor face prin cnrcloane in bundr;lare, izolate gi corespunzdtoare tensiunilor folosite. Inainte de{ ()l)cctarea instalaliilor la sursa de curent electric, se vor veri-

    dotateC']-1mobi}iercorespun'zS,tor.specifi.culrrimuncii.N{ese1etrebuie sd aibd rtuUiiiiii", suprafelele sd fie protejate impotriva."Ut*ii

    "u"#to,9i prevdzul" t' anexele nec'esare (racorduri de

    "i'i,'ilra,prizi fi curent) ciispuse asttel incii sd uqureze accesul

    ia acesiea. paraoseati--ain iur"t locului de desfdEurar:e a lucrd-iiroi a" laborator trebuie sa fie uscatd sau acoperitd cu un co-

    ""r' f)"f*i.- f"i"".fi"

    -O* necesitdli, r,or fi arnenajate nise ;i

    camere Pentru balan!e.

    2627

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    16/84

    fica leglturile 9i izolaliile' Este. interzisd pdrdsirea sau ldsareaA;;

    -;;p;;veshere a monlajului sub tensiune'Mdsuri pentru evitarea accidentelor chimice " Se va verifica

    inteqritatea sticldl'iei, erritinclu-se vasele ce prezintd zgirieluri'crdpdturi, bule cie';;r- incluse in nrasa sticlei. Pipetarea lichi-deior toxice, se va f a'ce cu pipete speciale' prevdzute c* huleJ. ,iqrrrur-rtd' La lucrdri sub vicl se vor intrebuinta baloane cufuncl rotund q;i sc vor prrria ochelari de proiccLic' Baghcleiepentru amestecare vor avea capeteie rotuniiLc la flaciiri' iaraqitarea se va efectua prin migcirri circulare' ''1 paratura de la-borator va fi minuitil corect'

    Fentru transvazarea precilrilateior' se vor: folosi barlhete cle

    sticid,arrindlaunulciincapeteobucardcleltiir

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    17/84

    torul ampiasat departe cle foc. I-ocul trebuie cunos'cut c1e tot per-sonalul laboratoru-lui.-- s" -vor verifica tuburile cle cauciuc ,de la becurile cle qaz'Acestea nu trebuie sd fie in apropierea fldcdrii sau in atincJerecu vase fierbinti. Pentru aprinderea becului, se apropie flacdraa" q"ia $i apoi se deschicle robinet'1. Pe tot timpul cit este aprins,becul va fi supraveqheat.

    H. TEFINICA SECURITATII MUNCIIiN ATELIERELE $COLARE

    A.telierele Scoaid treibuie sd aibd in dotare rniiloacele de pro-

    tectie individualestabllite prin_ normele e.laborale de Ministe-

    ,rf "Ea"."tiei- ii lnvatdmintului. In acelaqi tirnp ele funcfionincl camicrointreprinderi, ln care elevii sub lntlrumarea maiSlrilor in-structori realizeazd o pro'ducfie scolal'd, trebuie sd fie concepute

    cu respectarea rndsurilor cle protecfie specifice sectorului deactivitate (fiq. 20). Astfel, uneltele de mind rror fi corespunzd-toare ca formd, ,lunqime Fi srosime, posibiiitdlilor de efort me-diu ale elevilor. Unde este cazul, zona de muncd va fi prote-jald pentru a impiedica accidentarea persoanelor din apropiere.Locurile de muncd cu umezeald, vor fi prevdzute cu qrdtare delemn. Pirqhiile, maneteie cle comandd, butoanele Ce pornire Eioprire, vor fi amplasate astfel incit sd fie vizibile de la locul demuncA gi accesibile fdrd deplasarea elevilor de ta posturile 1or.Trebuie exclusd manevrarea inrroluntard a acestor dispozitive.Comenzile vor fi indicate prin inscriptii pe pldcute. Pornirea in-stalafiilor Fi utilajelor, trebuie racordatd la uu tablou sart pupi-tru de comandd central. Pentru acelea care nu pot fi supra\re-qheate din locul de comandii, trebuie sd existe posibilitdli dear,rertizare sonord in cazul manevrelor qreSite. Conductele insta-

    Tabela 1

    Culori convenfionale pentru marcarea conductelorcare transportd lluide in instalatii

    {dupi STAS B5B9/1S70}!,

    ap5aburuleiuri qi combustibili iichizigaze combustibile, gaze lj-chefiateacizi $i bazeic:' ;i gaze neconrhl,;iiliilcalte lichide

    r.erdecenuqiu-argintiumaron

    galben inchisvioletalbastru deschisnegru

    trafiilor vor !i vopsite in culori convenfionale (vezi tabela 1)pentru a periaite ialntificarea fluidului transportat. Ungerea rna-;r-rr1i.f nl-l lrer fi adrni,,ri in timpul funcfiondrii utilajului. La toateira;'inile, utilajele gi instalaliile din ateliere, vor fi respectaterLiasurile cle electrose:uritate.in atelierele Scolare, irebuie -iudicios amplasate simulatoare-ie, panourile sinoptice, secliunile salt or!Janele de maqini. Ca-racteristiciie funcfionaie qi parametrii trebuie pozifionate inapropiere de locul de instruire. Indicatiile operative vor fi er-puse in ordinea efectudrii migcdrilor. Se rior sublinia consecin-Iele erorilor asupra uti]ajutrr-ri, materiei prime, semi{abricatelor,llrecum Si asullra executantului.

    Denumirea conven{ionale

    30

    Fig. 20. Aspect clintr-un ateiier qcoald de licatuEerie'

    31

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    18/84

    I N T REB ARI RE C AP ITT] L A'IIV E il,qP LIC AT II P RAC T IC E

    1. In care act normetiD stnt preDdzute mdsurile de protecfie a muncii. spe-cifice Ministerului Agric.ulturii 9i Industriei Alimentare ? Indicaficitexa dintre oceste mdsuri.

    2. Participali la un instructaj de protecfio muncii tn intreprindereaund.e r:d. aJlafL tn practicd'. Incercafi sd. rdspundeli la intrebdri'Ie dinfiSele-test eJ.e protec$ia munci'i, eristente in cabinetul, de proteclie omuncii din unitate-

    3. In ce candifii. se odmite funclionareo unei intre'prind,eri de indu,s|riealimenlard ?

    4. In unitatea cle producfie, urmdrifii. dacd. utilaieTe sint preritznte cud,ispozitiue de proteclie, cu aparate de mdsurd Si control, rlac6' sintt.t,zrificate ;i ecusonate Ia zi, si dacd au instrut:liuni tle e;t'Ttktatare.Da{i etemple pozitiue Si negatiae-

    5. Care sint prirtcipalcle mdsuri de protecfiiI, m.tLncil ce trcltttie Luateinaintea inceperii operafiilor de manipulare rnanuald d moteriale-Ior ?

    6. Enumerati mdstLril,e de tehnica securitii$ii muncii ltt t;;t'plrtularea in'stalafiil,or de trunsp()r L

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    19/84

    buie sd fie in stare de funcf ionare, pentru a se puiea urtnaripermanent reqimul de lucru, astfel incit sd nu fie depdqi{i para-mel.rii stabilili de firma 'conslructoare. Este interzisd functiona-rea uiilajelor cu defecliuni (role blocate, zale cle lan! rupte s;arrlipsd ia transportoare etc.).

    Pentru cazurile cind pe parcursul funcliondrii apar dererllarisau se ivesc nesincronizdri, se recortandd oprirea imediaIii autiiajelor. Soiutiile de spdlare sau ciezinfecl.ie folosiie, nu lrebuiesd depdqeascd concentraliile satr ternperaturiie aclmise, pentrrr anu prejudicia starea utilajelor. La aceste operafii o alenl.ic spo-ritd trebuie acordatd electrornotoarelor gi insialaiiilor elocrIricc.Acestea trebuie asiqurate Ia apariiia tensiuniior periculoase nlo-tiv pentru carer toate utilaiele trebuie verif lca[e su b ar;1tccl.u Ielectrosecuritdfii, inainte de pornire. ,e

    La s,mintinirea laptelui, se \ra avea in r.eclere cJrarlrrI sltorilde periculozitate pe care-l prezintd separalonrl.;\cesta Irctrrriemontat corect

    pe pardoseald, pentruevitarea l-nepirlaliilor.

    'lobeitrebuie bine centratd, piulita rie lixarc slrinsa atcrr[. I)orrrirca

    1;e va face cu viiezd retingd, r.'c,r:iiir-rnirlu-se ,,iacd- ir1,r apai trepi-rlotii, caz in care se opre5te ii'neiiat l3r'rtfLi ver"ifi ci1ri. Dacir en-lrloatarea esLe coi.rtinrid, la itrlerr.-alele inclicate c.le firtla con-:;l"ructoare, se opre;te peniru curtifare. La asau,blare se \,'a avea, rijd ca talerele tohei sd se eseze ire clisLribniLor in orili;rearrumericd.

    I-a fabricarea untului $i bri;i-reft-lriior, plrtir-reiul llli lreiruieDus in functiune fdrd sis[emul cie prr--''Leciie ai orrlanelor iu mi;-( are, atlt lrenlru malanare Ibara c]e 1l ol.ecfi c - liii. 2,!J, ciL5i pentru orrganele cle aclionarc. (cytiiaj prctecLor)" l.tiL se acintiiriranevre anorrnale pe par-cursul i,;nctiotii i"ri, cliin ar ii : opri-r ca cu mina, rualaxarea cu ri$cl c r:clrisii sair clesclriderea aces-lcia inaintea opiirii nrasirrii precunr ri jr.iciircarea pe:;[e iir,ri-lr:le ac.[mise. La insialaIiile cu frinc{iorrare continud precum qilil cele de por{ionat ;i impaclre'.al unt, se \ a ar-ea in r,-eclerepc ricolele ce le prezintd inierl e r rf ii ie im pnid ente clin rrers,,rpdsarea uniului irrtre $necriri cu luina (lit;.211), t'noniarea roleir le hirtie, scoalerea pachetelor strir:iie, rleclresa-ea, cxtracle t-ealr.L mina a obiectelor pdtrunse inire bandd $i tambur. Capacele

    J4

    Fie. 22. Este interzisd pornirea putineiului cu bara cle proteclie ridicat5. Fig. 23. Manevrd incorcctd la linia dc impachc{.ai unt

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    20/84

    vanelor de rnaturare a smlntinei qi de in,chegare a laptelui pen-tru brinzd, nu se vor manipula in timpul functiondrii agitato-rului. Mapinile de pastificat Si ce,Ie de porfionat 9i arnbalat brin-za prezintd d'e as,emene,a pericole de accidentare. Presanea brinzeicu mina in pil'nia de alim'entare, interventia prentr,u ,aranjarea p'a-harel'or pe sub grilajul d,e pr,otecfie, reprezintd greqeli care pi6fconduce tra accidente grave.

    La fabricarea laptelui praf in mod deosebit se va verific'a sta-rea de etangare a vizoare,lor, c,apacelor, a circuit'elor de lap[e,zer, 'abur, apd, nf'erente insrtalatiilior care lu,creazd sub vid. Penlruexaminarea inte'riorului utilaje'lor se va folosi scau,nul mebalic cutalpd striatd.

    Sec{ia de inghelati, dotatd cu filtre, ornog;enizato,are, rdcitoareSi ma$ini d,e dozare-amb,alare, p,rezintd peric,ole in c'azanrtl de-servirii neglijente sau nec'alificate.

    Intrucit p'entru rdcire s'e forlosegte ca agent anroniacul, oricescdpare a acestuia din instal'afie, Irclrttic-'imc'rliaI rctnediatd depersonalu'l calificat.

    2. Industria cirnil

    In timpul transportului animalelor nu se adrnitc ca tnsoti-torii sd cdldtoreascd in acelaqi camion sau vagolr c'u animalele.Un pericol deose;bit iI prezintd,atinqerea retelelor aeriene decurent electric. De asemenea s,e va evita f,nfdqurarea pe mindsau pe antebraf a lanfulrui sau funiei cu care ,e'st'e condus ani-malul. Nu se admite supraincdrcarea vagoane,Ior 'sau c'amioanelor.Pentru recepfie, animalele vor fi dirijate intr-un spafiu spe-ciarl amenajat. Se re'cromandd mina,rea liniltitd a animalelorprin culoareie de aducliune, spre Iocul de sacrificare. Perso-nalul muncitor va circula ln afara culoarului. Bovine'Ie trebuieintr,oduse legate, iar bivolii si taurii dn plus cu belciuge ln nas.

    in abatoare, sacrificar,ea animalelor fdrd asot:nare este in-terzisd. Pentru asomarea e'le'ctricd e,ste necesara respe'ctarea stric-td a mdsurilor de ele,ctrosecuritate. Ea se va executa in boxespeciale, cdrptugite cu cauciu,c diele'ctric. Instalatia electricd asistemului 'de asomare, va fi leqatd la pdmint, sau conductorulde nul. ln timpul asomdrii, anirnalul nu trebuie atins. Persona-lul muncitor trebuie sd poarte echip,4111sntul de protectie co-respunzdtor.

    36

    pentru asomarea cu dioxid de carbon, este interzisd 'apleca-I ea sau intrarea personalului muncitor sub nivelul marginiisuperioare a gropii de anestezie, in scopul evitdrii intoxica{i-ilor.

    Fig. 24. La tranqare purtareaburtierei de protecfie este

    obligatorie.

    formarea sfdrimdturilor de os.lor de proteclie.

    La asomarea mecanicA, se \raacliona cu artenlie, duPd leqa-rea animalului 1a belciugul dinpard,oseald.

    Operatiile executate cu disPo-zi,tive ascutite (tran$'are, dezo-sare) se vor efectu'a cu uneltec,orespunzdtoare li cu echipa-ment de proteclie ade,cvat adicdmirnecufe qi burti'ere flexibile(ficr. 24). Cufitele se vor purta inteci speciale. Executantul opera-liilor efectuate Ia tdier'ea anima-lerlor trebuie sd se f ereascd deeventualele lovituri ale anima-lu'lui cu piciorul.

    Utilajul tehnoloqic sPecificp,relucrdrii inifiale a animaluluigi prelucrdrii ca'rcase,lor, trebuiesd corespundd din prunct de ve-dere al securitdlii muncii, in-tru,nind,conrditiile optime meca-nice li de ele'ctros,e,curitate. Ladespicarea carcaste'lor c'u ajuto-rul ferdstrdului electric, se vorIu,a mdsuri pentru a se ,evita

    Se recomandd purtarea ochelari'

    fierbinte sau a'bur, tre-in prealabil starea con-

    Desfdgurarea operafiilor\ tehnoloqice, pentru situaliile clnd,rnimalele sint suspendate pe linia aerianA, va avea loc numaigte platformele spe,cial amenajate din punct de ve'dere aI mdsu-rilor de electrosercuritate.

    Operafiile in 'care se utilizeazd apdlruie executate cu qrijd, verificindu-serluctelor gi robinete or.

    Este interzisd incdrcarea transportoarelor aeriene peste ca-pacitatea admisd. Deplasarea sarcinilor cu ajutorul transportoa-relor se va e{actua cu grija necesard pentru evitarea lovirii

    B7

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    21/84

    irer oll.lluiui Llin secfie. ir,ru se ildmit inierrrenlji rn tiinpul func-f ionirii utiialelor.. .Recoltarea organetro'se'a iace cr-r aie:rfre,;lerrtru a se evira1e::ionaiea acestora. La 1-rreliicr-area br-rriilcr qi'* *r.t"]",. ",, seaclrriite ca taig*l c'fitului sd fie incrreptat spre operaior. La pre-lucr area maielor pe iiirii conxintiii, se inler:zice introduceretr cuntfura a niatelor intre 'aitu.ile maginiror cle curdtat. Ere vor fiacidtaie .ia irar,sporl"orr_i1 elicoirlal,_ Fentru cperaliile de r:pirire sau topire se \ror avea i' ve_ciere masurile cle proieclie specifice tipului cle utitai f.los;il. sevor lua mdsr-rri speciale pentru e\/acuarea aburu lui cleqajatplin hoie'de absorblie. lnstalaiiilc si aparatrira elr,'r:trir.i rli, sec-tiile c1e fabricare a" fainii lurajare, '"'or fi inc,ar

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    22/84

    pind la organul d'e l,ucru al ma$ini,lor. in a,cest scop, dupd aqe-zarea foii de tabld pe planul de lucru aI maginii, se va evitairnpinqerea acesteia cu palma aplicatd pe suprafala tablei.

    in sche'ma tehnoiogicd 'de confecfionare a ambalajelor dintabld cositoritd ,s-au subliniat operaliile cu grad sporit de peri-culozitate (fiS. 25).

    Pentru scoatere'a capacelor in!epenite in rmatrif d, se vorfolosi pensete sp,ecial confec'!ionate.

    Transportul 5i depozitarea rnateriei prime, sernifabricatelor"produselor finite gi ambalajelor s,e fa,ce in prop,ortie tot mai marein mod mecanizat. Pardoselile trebuie sd fie nivelate qi in per-manentd stare d'e curdlenie.

    Folosirea stivuitoarelor trebuie irrso[itti rle respecIarea ca-pacitdfii maxime de transport qi de exislenl.a rlrilajului penlruproteclia conducdtorului impolriva cdclcrii atnbalajelor. Penlru

    electrostivuitoare, c1acd Lensiunilc sinL pcstc 40 volfi, trebuieluate mdsuri de electrosec'uri[al.e spc.ciatle: tnanetele c]e coman-dd qi pdrtile de comandd pe carc lo al.in

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    23/84

    6. Industria paniiica{ieiSi a pastelor fdinoase

    in schema prezentat6 1n fiqura 26 sint subllliale operafiile cupericole e-;idetrie cle acciclentare, la fabricarea piinii 9i a altorprocluse de panificafie.' La receplia +qi depozitarea f iiinii, miisurile de proteclie amuncii sint asemdndtoare cu cele r-lin indusfiia tl:ordritului. N4en-liuni speciale se fac pentru transportui intern a1 fdinii ambalateir.r ru"i, pe verticald cu aiulorr:1 eleyatorul*i pentru saci. Pre-zentind caracteristi,ci aparte 1a alimenLarea cll saci, se va aveain vedere instruirea specificd asupra pericolelor cle accirletr te,care trebuie fdcutd persorlalullri rnrincitor care-l cleserveSle.

    La pregitirea materiil.or prime $i auxiliare pen 1.nr falrrica-!ie se vor avea in verlere carac:l.gristicilc'frrtlcliollal(-- alo rrl.ilaje-1or rlin dotarea unitdIilor. OllcraIiile rl

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    24/84

    pe bunrcArele de aluat pentru curdfarea cuvelor. Sclrr

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    25/84

    plimentar ocheiari de pro'teclie eian9i, iar peirtru prol.eiarr:a cdi-Jor respiratorii lnascil contra prafului. Sistemele de erclionare Fih ansrnisie trebuie irine incarcasate.

    ln unit6fiie de paste fdinoase, la bdidtoarele pentru otrii, Ire-buie sd se acorcle atentie r,n,odului de firare a teltlitli.

    Presele, irebuie sd aibd scdrile 5i platformel'e de deservirr-' llro-tejate cu bare de prote,ctie 9i sd fie bine intre[inu1.t-'' p

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    26/84

    Fig.29.Factoriicupotenlialdeaccidentareinindustriile{crrncntative.

    inceputul capitolului I F, (vezi fig' 16 ) pentru a prevcni ac-ciden'tele chimice prin intoxicare'

    Manipularea'aciduluisulfuricpentrucurd|areavaselor,adez-infectanlilor gi a antisep,ticelor se -va face cu de'o'sebitd alentie

    ;;;;ffi'-dispozitive -

    *plciate, echipament adecvat Si aplicindtehnica d.e lu,cru previzute in capitolul I-G (vezi fig' 19)'Pornirea utilajelor se face conform prescripliilor din cartea

    tehnicd a utilajului respectiv 5i a instrucfiunilor tehnoloqice 9inumai dupd ce s-a verificat dacd toate dispozitivele de protec-

    tie sint la locul lor, in scopul preintimpindrii aacidrenielor me-canice sau ele,ctrice.

    48

    Sistemul de iluminat electric gi electromotoarele cu echipa-mentui lor, folosite in industriile fermentative, vor fi protejateimpotriva mediilor umede sau explozive, existente in unitdlileacestei industrii.

    in secfiile de fierb,ere Si distilare-rafinare, insialalii1e utili-zate (cazane, blaze, coloane, conducte) vor fi izolate termic giprevdzute cu aparate de mdsurS. qi control (termometre, mano-rretre, supape de siqur,antd, etc.) pentru evitarea unor accidentetermice, incendii sau explozii. Capacele de la fierbdtoare se vorinchide p'entru o etangare cit mai perfe,ctd fdrd a fi strinse cuajutorul rdnqJilor sau a pirqhiilor improvizate.

    La operalia de filtrar'e se vor folosi ma,carale cu cale de ni-trare pentru manevrarea pldcilor gi ramelor de Ia fiitrele presd.La folosirea separat,oar'elor centrifugale, care lucr'eazd Ia turatiiioarte mari ;i care se utilizeazd la ,lirnpe,zirea bduturilor gi la fa-irricarea drojdiei Si amidonului, mont'area defectuoasd a tambu-rului, oornirea sau oprirea incorectS. pot duce la accidente.ln toate secliile cu exces de umiditate pentru a nu se pro,cluce accidente prin alunoc,are, se vor 'cole'cta s,cur'gerile de lichi-de iar rnuncitorii vor purta incdildminte ardecvatS.

    Instala{iile frigorifice utilizate pentru tratamentul termic, fer-rnentare,a sau depozitarea bdutu'rilor alcoolice se vor exploatarespectindu-se mdsurile rde tehnica securitdtii muncii prevdzutetra capit,olul I E.

    La imbutelierea bduturilor, penrtru intldturarea accidentelorcauzate de starea sau dimensiunile necoresputlzS.toare a sticielor,magina de spdl'at va fi deservitd de 2 muncitori : unul pentru sor-tarea sticlelor iar celdlalt pe'ntru alimentarrea prop,riu-zisd a ma-pinii. Sticilele se vor a;eza corect pi cu at'enfie in maginile despdiat sticle 'sau in bazine, spre a se evita spargerea lor.ln timpu'l irnbutelierii, intro'ducelrea delletului in canalul declirijare a dopurilor sau capsulelor la agregatul de imbutelieresau in aparatml 'de etichetare este interzisd. Pentru protejareapersonalului de cioburi, in caz de spargere prin ,explozie, ma$i-

    nile de umph,rt sticile si a'lte locuri unde 'sparqerilesint rnai frec-

    vente vor fi prevdzute cu apdrdtori metalice. Indepdrtarea cio-burilor din circuitul agregatelor se va face cu grijd, rcind aces-tea nu functioneazd, folo'sinrdu-se o ,mdturd, o perie speciald saufurtunul de aer cornrprimat al aparatului de umplere a sticlelor.Tot astfel se vor inldtura dopurile sau etichet]e neutilizate,cu ajutorul unei baghete de rnetarl sau al unei p'erii.

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    27/84

    Tranisportul sriclerc,r i;r seci;a ie iinbuieiie:ic se va face culra.nsportoar'e prevdzu"e

    pe margini cu benzi metarice pentruevitarea^ cdderii pi _sparclerii lor -in timpul deplasdrii.In afara celor er.1rui,e, mds,rire cle terinica o*"o.ita1ii muir-cii se diverrsificd 1;r i;r functie de specificr,rl ind'itriitor fermen-tative, dupd cum sc I recizeaz,i in continuare.

    2_ Inj:stria vinurilor, a hluturitroralcoonice Si nealcoolice

    - Atit preq;irr.ii'.r centrelor cle r.irriJ'ic,.r'c lrerrrr, campanie (spd-larea 5i conriii;{)ri,lrea va,selor) cit 5i olreraliile cle vinificafie sevor efectua c I :i lripe de nrr,rncil.orj inst'riii tcnrc;'ic.Transpori':i srlrrgurilor man,al in coSuri sarr riizi :;c'a facecu atentie, ;rri" iir cazul transportului cu .nracarauii r,.. va prindecorect cirl;i1rrl :la,caralei la bena cu strugLrri.zetrr*bi:'e;cne vor fi bine fixate ir"rainte cre lrurrorca i, func-fiune, ir. ir lrrr a se evita migcarea sau rdstrrrnaroa nccsrora int!*prl lrir:rului. La zdrobiiorur-dezciorchindr.or c,. jroifu,i, orqa-nole "-'-r iucru i:are pot procluce accidente cle nruncii ri Ia carecste ill;.'izi,; accesul sint cele indicate in ficluru iii,

    menlul vinurilor se vol manipula cu deosebitd precaulie, fiitlcif actori cauzali de ac'cidente chiinice.

    Recipientele cu must in ferrnentare nu se vor astup'a cuclopuri sau capace, pentru a se er''ila pericolul de accidentareprin exprlozie. Aocesul pe budan,e, cisterne, cdzi, rezervoare, lnvederea citirii temperaturilor, Iudrii probelor, urmdririi fermen-tafiei, se va face cu scdri mobile cu g;heare de fixare (pentruintiltrimi mici) gr cu sciiri fixe si podeie cu balustra'de bine fixate(pentru indlfimi mari).

    Pentru a nu se rostogoii in timpul transportului, r'asele pliner,or fi ag'ezate cuicat in camioane, remorci 9i vag;oane 9i se rrorirnpilna bine cu pene bdtute ln cuie. T'ransportul mustlrlui intimpul fermentdrii la distan-te rnari se va face numai cu \"aseirrevdzute cu un orificiu Ipredrif], care sd permitd evacuareadio-'ridului de carbon.

    in intreprinderile de garnpanie 9i vin spulllos, manipularea sti-clelor pline (ta intoarceri, remuiaj, ciegorjare, transport, imbute-liere, ambalare, control el"ichete) se va face cu o'chelarl de pro-tectie, mdsti speciaie sau paravane de proteclie cu geamuri iir-casabile.

    Depozitarea produselor Ce distiiai ciin vin, a rachiurilor gi spir-tului se rta face in incdpet:i separate, cll respectarea insitltcjiu-i:ilcr PSI. Rezeruoarele amplasaie sub ce;:u1 ]iber lor Ii 1in-prejmuite cu gard de plasd de slrtnd, Ja ciistnnta de 10-tr2 m.inchis cu lacdt qi cu tdblite de aleriizare montate ia loc I'izibil"

    3. Tndustria berii, spirtuiui, drelidiei camprimate $i amielonului

    ivlateria primd in inciustria berii, spiitulr-ii 9i amiclonuiui ocoirstituie cerealele. h4apipuiarea ecesLora iu liaqazii 9i silozuiitlebuie fdcutd de preferin{5 cu mijloace mecapizate, cu ailttorulI'ansporIoarelor ntecanice (belizi, e1:r ai-r,are) l]r-c'. drr.'Lc' crr 11,--pozitive pentru aspirarea pla,fului, sau a tr:ansportoarelor pneu-r;tatice. in ::raqaziile cle cereale este itlterzisii execr.ti6t!i3d rl-lCi'd-iiior de intrelinere cu suclurir sau folosirea de surse de lutnindcll flacdrd desc,hisd, fiincl pericoi de erl:lozie. Reparafiile cetrel:uie executa,le in acest mcri, se \-or efectua riupd cicmr:t:la-rea instala!iilor.

    Tsbetre ste qerrninare a inalli]lui 'i Gr a\'ee c plaiformd rler'lestrr.ire, c.tnstruitd solid din tablii siriatii, pre"'dz-iii6 ilnrrie-jur cu o balustradd gi cu un praq de i0 cm iniilime'

    f,.a preparareo itialiului, nltrncitsrilor nu le ei;le perriisd intra-rea in riscdtoarele.de nrel! cp itrt"rrcdioa.ie Irreca,rjre 1n li11ill',i1

    Fig 30. Organele de lucru pericuioase lazdrobitorul-Cezciorchinator cu porlpd :| - cilindri de zdrobire ; 2 - nzelcul deeuacllare ; 3 -- pompa ; 4 rolile de ac-fionare; 5 - electromotorul gi insta-Lalia electricd.qi surse de cdldurd, la ternperatura

    Dioxiclul de sulf gi ferocianura50

    Fresele hidra ulico 1,-or fimanevrate cu a l.en lie, pen-tru a se evita alrrnecai.eaco;;ului de sub pislonul depresare sau pritrrlcrea mii_niior sub piston. Se va ur_mdri ca presiunc_ra r,lc lucrusd nu depdgeascd liniteleadmisibiJe, Nu sc \1or ali,menta sau distril.ru i stnrgu_rii in coqul zclrobitoarelor gia preselor^ cu mina, cufurci sau cu

    alteobiecte.

    Sulti{onnetrele se vor in_cdrca qi manipula cLr aten-fiie iar dupd incdrcare se \ror{ine la loc ferit de lumind

    maximd cle 40"C.de potasiu, folosite 1a irata-

    5t

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    28/84

    Tut urt

    .SOSAREA- Substanle nocive- Alcoaii- SubstonJe inf Iomobitre

    OEPOZITAREA FAILOR- ,4mesrtoc inf lamabil(Prafde tutun cuaer I

    TAIREA TIJTUNULUI- Pral tulun- l,ngrenaie , cutile-lnstalaiii eleclrice

    CONDITIONAREA*,4b'u r

    fiF PO Z ITAREATLiTUiiuLU: TA IAT

    CANFETIONAREAT I AARET ELOR'SI T I POGRAFIE

    An{Jre'noje- !nstilctti Ple:!rice'- tntov;c'etii ctt Dtumb

    funcfiondrii lor, a,cestea prezentind peri'col de rdnire. Controlulbunei funcfiondri a uscdtoardlor se va fa.ce prin vizorul de con-trol.

    Procesul de fierbere a mustului de malt cu hamei va fi ur-rndrit tot timpul cu ajutorul aparateior de rndsurd gi control. Pen-tru a evita deversarea, cazaneie de fiert vor fi prevdzute la parteasuperioard cu sisteme de avertizare sonord sau opti,ci la creg-terea ,nive ului peste limitd.

    Fig. 31. Accesoriile cazanului pentru fiert mustul cu hamci :L - reductor d,e presiune pentru zona d"e incdlzire ex.terioard ; 2 -"- m,a-nometru pentru zona erterioard; 3

    -redwctor de presiune pentru zotua

    d,e incdlzire interioard ; 4 - nxanometru pentru zona interioarii ; 5 *oald de eondens pentru zona erterioard; 6 - oald. de cond,ens pentruzona interioard.; 7 - uentil de aerisire; I - uentil de siguranfd; 0 -ernlometrv" ; 10 - indicator de niuel.ln fig-ura 31 se prezintS" accesoriile unui cazan peut.ru fiertmustul cu hamei, necesare exploatdrii in condifii optime a acestuiutilaj.

    Instalafia de parafinare a bu,toaielor d,e bere trebuie inqrdditd,

    52

    UMEZIRE'A- Uniditate- presiune scozuls (vid)- lristnial ii eleclrice

    DESFACE RA 5t TlLEGE REA- ftraf de t,.sturt- i,r:grenole,cutile- instclal!i eit'c!rice

    C OM P LE TARE,A,

    - UmiditaleUMZIREA

    AI"fFSTECAR{A-/,ngrenQle- I rt sl a! a t i i elecf rice

    ?'lgsrefeFig. 32. Schema de fabricalie a ligaretelor cu indicarea pericolelor

    1a fiecare operalie.

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    29/84

    accesul persoanelor slrriine ilr sec!ia de parafinare fiind inter-zis.

    h'faginiie pentru uscarea exrcjetiei lichiele prorrenite clin fer-rnenfarea berii vor fi inchise in carcase prevdzute cu capGCe,pentru a se evita stropirea cu c'lrojdie fierbinte in timpui lucmlui.[,a fahricarea spirtu].u!, in secfia sldcidrie, rnoara de strad va fiprevdzut;i la alimentars cu un gJrdtar cu ochiuri de 50/50 mm,penlru a nu pern'Iite inLr oclr-rcerea miinii in piirlile mobile alenorii.

    4. Xn,ltnstli;e taltueer,iluiln aceasiii sr,rbrailurii inciustr iald s;e intilncsc lrroccso Lchiio-loglce u'e- dospire, uscare 1i feri'e'rr.rre a tiri-rr rrriiu i, prcc. ir Eicperaiii de f abricare a !icial'i:Lrili, rrr;eic rlin acrilsLcil cit-r:iirii:-

    ciri-se manual.DupX curn se obserl'd cii' srhenra iliirflilura 3-'.1, r_,i;ei.al"iil: defabricare a ligareteior pot fi clener'atoare de acciclente mecarrice,eleclrice, termice sau. c]rirnice, in caz cie neresp;:ctare a nor.r.ir:-lcr cie tehnica securitdtii muncii.se menfioneazd. in special operaliile incadrate in cheLrar t1r.rs,cilre iliezinti pericole deosebite produse de rdspinclireir pre-fului cle tuturi, a qaze 1or to:

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    30/84

    E!.guiEE$aE

    ;F a:H a aE,:*'F,i g,p,,F* E Bs3;F aF; itric;i3:Flf fri

    ifibr;H EJ

    +;;p:; sE'r

    ;"o;';*Q

    ;++EEn*iF;*F$sgg* *;igsEpt-E $*$flf, t[[;iglgdHFsBgirEsFil$.gqi;,J: ;.f;;*;if il I IFA N geis:s+!:{=p5q *gFiF,A ftsgEFEd e F a3i H gFEFF rii g;3 ilsF-g.H6$Fs Eo+atF :efaaggi F: E $3.5' 3 5;F*;F;:FHiiE ii: rlF E irEt'3 i i [e+ F E$FErfi8:;:$F; [.EF;:FF ' +H3t $ ; [ gsn F ='ffiE,EEErBf qF;I F*-:;; c ;:=i a $ ; ;;F : EE;5[*Ff,[ii.ffl

    'i*lFFs r- ; E $ * 6xr * ';EF

    ri$e33;tg *:'frtH 5 * ;! i; *rr ;.;x

    tFi+e;feF it 5i; * F; s $ F i E:f I ;sarigi+a+ F; sFF ; $+ F e * I g*F g, g

    Curdto r e: se miil e i a n es!,a ct er - p r c f )E):ticctle si disitioie I benzind)Ugar:, , sr da-po:t.Lra' sral( tn.e-tet aEt L'.at grtl )t:iectrctlizt ( httlroEen si cx;gen)::c!idif iccrc ( reoc[;c de hiCrogencre )Cenlrclt lermicd ic:zcn de abur)Depaz itcr e sol'.'en,t i I benzind )

    1of .rore c! i .'soCi ccusl:cd siocicl suifuric ) '

    Scind ore s o opslack { ocid sulf uric)

    Prepa rere lurlurol I ac id sr"tlfLtric ]De poz i tore aci d sulfuric

    Curol ore s,:,:.tr," : ;::c ; .)Desct 1t,-e 5i .ie ;, ;z ]i -r ,-- r i

    Depczitt, e btaafti )Uscor? s t''t.ic.''i:: I:rtt.! | b ;re ui i i i r :: rtt rI i1eca i a:" ii. I

    Filtrare u!':i lpirz", tii: t )

    Prdjre si pres0re

    Raf tr,are uitiSclidit'icor. uiei

    INiDUSTRIA

    ULEIURILO R

    VEGETALE

    F;.ii t:ctte t j;tltiJte (benzina)

    i i t i ro,ie;:1 ; 2 i 1 1 1 c i i zator de nicft t' i )!'.e';cia.e 5t2be de ricin

    iTictr:t:: lc:inino)

    II

    t

    'A'*',o1=llror,tn Ide accidenta: er clin ii'r:-ii-t:;tria uleiurilor vegetaie.ig^ 33. Indicatoarele pericolelor

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    31/84

    foIapinile din sec{ia curi{6torie (precurd!itoar.e, post-curd}i-toare, cintare, cicloane) se \ior curdfa zilnic, pentru a preintim-pina depunerea prafului ce se poate autoaprincle. in timprii cn-rdfdrii, muncitorii vor fi echipafi cu mdgii contra prafi_riui. Cor-purile strdine metalice, care intrd in maqini o datd cu serninfele,prin lovirea de ,subansarnblurile in miqcare pot produce scintei qiilrol,'oca aprinderea prafului ;i a s,emiirielor. penlril a in]dtura clecIpericolul unui in'cendiu, maginile de curdtat pi ceic de ciescojit vorfi dotate cu electromaqine'.ri, care refin- cor'purilr-. nretalice. perso-nalul c]e deservire Ie l'a indepS.rta apoi, c1e cei pul.in clcud oripe schirnb.

    La instala{ia de descojire prezintd pericol cle accicientarepdrfile componente ar.liate ir fiqura :i..i. tn ,, crlc'rr'.r prer.r:lirii

    Iiinciiondrii utilajului. Cr-rrdlarea sil-elor nu se face prin ,bnterea1or cii rniinile sall cll bricili cle letnn sau fier, ci cu ajuloruL unorperii prinse de o coadd 1unr,1d.

    Ampiasarea ilepczilelor peniru cojitre semirilelor cie f1oarea-soarelui se va fac'e pe Llocuri ciepiiriate de secn:iiie cu per.icr;l deir,l:rit,iti strL erplo'ic.

    U{ila3etrc de ril[cinat (valf uri, aplatizcare, concescarer mori)!ror avea toate pilr{.i1e it-t uiigcare {ailq:eriaje, roii, tar;diilili) pro-i.ejate cr-r ap;irdtori cie prolecfi e, pe care rnllitcititrjinu se xrora:ieza sau siirijini in limir ce ulila jele {unci.ioneazii.

    La preseie rmecanicc cor;tra siropirii cu ulei fierrille, cailleracie .pres:are gi orificiul cle er.acu. are a biucJreruii:i r".or fi prote-.late in timpul lunctionoirji cu scrituri cle.rroteclie. Frobeie dei;l'cchen nu se i'or lua cu r:niLril clc iinclii coni-rl rie presare, fiinopericoX de prinri ere a iriinii, ci nr.irnai ciin jr'-;heebui cle scurgel"e,,

    olcsincl iopdIeie.In seciia de eNtracfie a uleinlui" principaleie cai-rze ce-i-e pctrtuce la incenCii gi explozli slnt sc6,oe!rile rle lrapori cje benziril,,ruloeirrinderea grotLrlui ,

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    32/84

    gfeclt de zthdr

    T RANS PA R T U I, S I S PA LAR fA- Umiditole- Angrenaje- lns!slaiii electrice

    - CaldutA

    - tn;lotol; ele(lt..e

    EVA PO R/\REA- Coldurd- Presiune (vid )

    FIE R BEREA SI CR I STALIZAREA- Cotdurd- Angrenoie

    I nsto.l q,tti ele c I t ice

    MALAXAREAADerenaietn;t'ololii eleclrice

    CENTRIFU 6AREA SI S PALARA- ADgtencie- tnslalalii electtice- Unlditate

    Zohdr

    tCANDITIANARE, SORTARESI AMBALARE

    * Anesldc exPlozibil: Prof dezahdr cu ael

    - Angrenaje- lnslolotii electrice

    Pericole de accidentare la operatiile de labricare a zaherului.

    3. trndustria zahdrului Si a Froduselsr zaharopre,/

    Fabricarea zahdrului cuprinde operaiiile ingr{ate jn schernatehnoloqicd din figura 35. ,,."'

    Ilupd cum se observ6. din aceastd schenfS, in prirna fazd del)relucrare, pind la obfinerea zemii de .diTuziune, la exploatare,airecorespunzdtoare a ins'talafiiior se produc cu prioritate o'cci-c'leute mecanice sau electrice. Purifiiarea zemii de difuziune Sil)r'elucrarea ei in zeamd groasd introduce noi pericoie: arsLrrichi::nice cu lapte var, intoxicafli cu dioxid d,e carbon sau dio-xid de sutf qi arsuri. termic-e:'

    La operaliiie din faza a doua cle fabricare a zahdrului se im-pun miisilri de securitate iinind seama de ternperaturile ridicatela care are loc iransformalea zemii groase ln pro,dus finit, precum5i de pericolul de s*p'lozie ce-l prezinl.d exist'enla prafului de za-

    lrdl in mediul ,d,e muncd.h4ateria primd in industria zahdri-:hii, sfecla, ajune{,e ln fa-brici cu mijlo'ace auto sau cu \raqoane, la a ciror descdrcare sevor respe'cda prevederile capitolul I B precum pi cele ce ur-rreaza i ---_--*'-Xutovehiculele, care se cl'es'carcd prill inclinarea unei platfor-me basculante pe cere sini a$eza,-, rroy {j asiqura{,e impotril,acleplasdrii prin leqare cil 1an!. llste rhterzirri rrrcarea tnuncitorilorpe incdrcdtura din autocarljon sau ,siaiicnarea in cabind ln tirnpce acesta se bascr.;leazd.

    hfa,caralele mobile cu care se ilesc;trc;I vaqoane,le vor arieaapdrdtori Ia rofile de rulare, peni.nr a nu apuca miinile sau pi-cioarel'e muncitorilor in timpul cleplasdrii ior. I)escdrcarea 1/a-goanelor s,e fac'e numai dupd ce locomotiva a fosl decupJatd.

    ffieservirea instalaliei pentru descdrca-rea hidraulicd a vagoa-nelcr se va face numai din cabind, cle cdtre un muncitor specialinstruit. Cabina va fi incdlzitd, pentru creerea condifiilor optimecle lucru gi pentru a preveni inghefarea gleamurilor, ceea ce arimpiedica vizibilitatea. Statia de cle'scdrcare hidraulicd va fi pre-vdzr-rtd cu o instalalie de s,emnalizare acusticd.

    Ma5in,a de spdlat sfecla va fi deserr.itd de o singurd persoa-nd pe schimb, numai a'ceasta avincl dreptul de a o manevra.Ventilele maginii vor fi ma'nipulate din afard. Nu este permisdaplecarea peste marqinea maqinii 'de spdlat sfecld, fiind pericolde cddere in interior.

    Ma;inile de tiiat sfecli cu disc vor fi dotate cu dispozitivesiquranld, pentru a impie'dica pornirea ac'cidentald a discului.tirnpul .funcfiondrii, nu se vor deschide capacele laterale $i

    rleIn

    Fig. 35.

    606t

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    33/84

    nu se va intra in buncdrul de alirnentare. Spdlarea gi curd{areaculitelor se va f ace 1n cdzi sjreciale, prevdzute cu dispoziii-.'ede scurEere a apei.

    Eateria cle difuzoare, unde se realizeazd exlragerea zahdru-lui, va avea la partea inf erioard un pode! pentru iuarea pro-belor, prevdzut cu balustrade pe care se fixeazii plase de sirmil.Cperatiile de inchidere gi cleschidere a capaceior difuzoarelor sevor executa cu atenlie pentru er:iiarea rdnirii rniini,lor. Deschi-derea robin,et,elor de aerisire la difuzoare se va face de asemeneacu rnulid grijd, pentru ca zeanla sd nu stropeasca fafa, miiniiegi corpul mun'citorilor. lrste interzisd curd{area rnanuald a siie-lor 1a difuzoarele coir[inui (Rl ) precun'r pi deschiderea uqilor derrizilare a turnuiui rle cli[uzie in iiriipul func[iondrii. $necuriler1e borhot qi l.ransporIoai'clo crr c1 rc'b1c pentnt i.ror]rot vor fi prc-tejate pe toatd luuriiurea lor cu allii rii Iori crr plols;ii rlc sirn'ril.

    tr-a pulri.ficarea zemrrriior, rlozalorrrI lrcltrrr lap[c rlr,r r, al-, re-zervoarele gi :rtalaxoarele pc'nltu irt't'rlt'It'r'.r tc ;;i tloIr'r:itrc r,or fiacoperite.

    $*lrlra{.care}e se r-or curdta nunrai tlrrpil cvir

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    34/84

    iar la introducerea masei de caramel in magina de format gi inj-qheabui de alimentare aI dropsiereior, se vor utiliza gerveteqroase.

    In seclia ctre preparare a halvalei, introducerea coquiui cuciuin sfdrimat in cazan treLruie fdcutd cu multd qrijii 6i extremde incet, pentru a evita stropirea cu apd fiarid, care ar provocaopbrirea muncitorilor. De asemenea turnarea halvitei irr caza-nele de frdmintat se executd prin a,pdsarea lentd a pclclalei deaclionare, pentru evitarea ar'surilor provocate de cf,clerea brr-rscda halvi.tei.

    !n sec{ia drajeuri incdrcarea turbinei cu nucleuri sarr rlrajeuripentru lusiruit se executd numai in pozifia oprit. Pcrrtru operatiade descdrcare a turbinei, scafa 'se va fine bine crr arrrirrrlorrii mii-nile, finind cont cd" se introcluce in sensui contrar r]ct rotirc a tur-binei.

    In secfia ciocolati, la 'evacuarea boa]rclor cle ca

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    35/84

    PARTEA A DOUA

    IGIENA IVIUNCIIIN IND{JSTRIA ALIMENTARA

    Capitolul III

    NORME GENERALE DE IGIENA MUNCIIIN INDUSTRIA ALIMENTARA

    n. cENER At.tl'AJ lIgiena muncii studicrz"d condiIiile ric muncri din rncrlfuj in-

    dustrial, inIluenla lor asupra sdndlrilii Si capacitdlii d.e ntuncd aoamenilor, precum -5i mdsurile de imbundtdlire a oc:cstor condilii,in scopul prevenirii oboselii qi a imbolndttirilor prolc,sionole.

    in industria alimen ard, unde se procluc bunuri alimentarepentru intreaga populalie, trebuie sd se acorde o atenf,ie cleose-bitd stdrii de sdndtate gi de iqiend a personalutlui muncitor. inconcordanid cu cerinlele o,crotirii sdndtdfii publi,ce, se impunede asernenea ca gi productia d'e bunuri alimentar,e sd fie or5;ani-zatd ia un inalt nivel de igiend.

    Nerespectarir norrr'Blor de iqiend a muncii in intreprinclerilein'dustriei alimen,tare, a igienei producfiei, a personalului li apro'dusului, poate avea ca urmar,e conta,minarea alimentelor cumi'crobi gi imbolndvirea consumatorilor.

    In ftra noa,strd. pro,tec,fia sdndtdlii popu,la{iei este o pre,o-cupare d,e stat, reqleme'ntatd prin Hotdririle Consiliului cle tvfi-niqtri, prin Norrnele Republicane de Proteclia Muncii qi prinalte acte normative, elaborate de Ministerul Sdndtdfii 9i Minis-terul Agriculturil si Industri,ei Alimentare. Dat fiind obliqativita-tea respe'ctdrii reglementdrilor leqale, abaterile de la normele66

    rgyienico-sanitare constituie c,ontravenlii sanclionabile prin organelersanitare.

    Pentru ca in intreprinclerile inclustriei alimentare sd se oblindpro,duse corespunzdtoare clin punct cie vedere iqienic, este ttece-serr sd se aibd in vedere asi-qurarea igienei unitdlii, igjenei pro-ductiei qi iqienei personalului ce participir 1a realizarea proc1u-seior.

    Fiecare dintre ace$[i trei f actori esle cleterminat de concli!iispecifice, dupd cum se ardtd in scltema din fiqura 38.

    Fie. 38. Schema factorilor care condilioneazdalimentar6.

    igiena muncii in induslria

    Conslruclil Hot eriiSImoleriole Ut!laJ e

    Sl,n sl o tol iiAltmentor

    cu opd

    IND USTRIAALIMENTA

    Tr an spot I

    lgieno .indv td u ola pet sanolulul

    NOrme deef or tIrztc

    luloler tolelgentco -son,lo.c

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    36/84

    B. NORME DE IGIENA I\,fUNCIipRrvrNt- llllT4rnE DE nnoou-1rnDIN INDUSTRiA ALIMENTARA'

    1. Construcfii in care se desfiSoariprocese de munci

    Construcliile unitdfilor industriei alimentare se amplaseazd,conform detaliilor, de sistematizaie, in zon,ele rezervate dezvor-tdrii ramurilor economice ur" "u"tr"r;t;;t;ru;; I""apropierea

    lor, nu trebuie sd fie unitdli iie--inoustriei chimice, petroriere,etc, care ar putea d".guj_u noxe lfactori vdtdmdtorii, "u_ o. tifumul, -pulberile, gazeli toxice, .L -u, influ,enfa carita,tea produ-selor alimentare.Terenul destina"t unitd,fii ru va fi i'undabir, mldStinos s.lu su-

    us alu.necdrilor. In cazur cina aiii unere crdcliri industriare seprociuc elimindri importante ae noxe, acestea se vor amprasa fatdde alte clddiri in sensul op", "i"t"ilfo, ao*ir.u,rt*, i"otr,, u ,r,,Ie polua sau incornoda (exemptr i-o"po"itere creschiie ae cereare,parcul de animale din abatoare, etc).curfile interioare ,semiinchise (ra cldcliri in formd de u sauE) vor avea partea liberd in sen'rul vinturilor dominante.ClddiriLe in care se desfdpoard procese tehnologice de evilpo-rare, fierbere, uscare, coacere, la care se degaj'-"""., cle cdl_durd, se vor orienta. cu raturg rungd _p"rp"tro-i.irluri^ p" direcfia

    Jiil"t;:,j;?#anr din sezonur carol aac'i ;;;ffi;i"-J" ru"" i,"Distanla dintre -cldd'iri va fi astfer areasd, incit in incdpe r'ede lucru sd pdtrundd cit mai mutta Jnmina naturard, care nu ridu-neazd ochilor,*I.n riq.qlg 3-Q se.prezintd a.lnprasarea construcliilor in incintaunei unitSfi alimentare, bazatd pe criteriif" """":iit".

    "

    colectarea rcziduurilor alimentare solid.e se va face in reci-piente confecfionate din materiale anticorosiv"Fi;$; Iavabile,prevdzute cu capace. Dupd fiecare gorire, recipientete se spaldcu apd caldd in amestec cu detergerrll li se dezinfecieara cu csolufie clorigend 5-rg0/0. pentru depozitarea rezid'urilor solide,se vor prevedea locuri speciar amenajate, supuse periooic dezin-fecfiei. crematoriile p,entru distrugerea lor prin ardere vor fiprevdzute cu instalafii de captare 9i relinere a proJus"to, .rota-tile de combustie, care ar impurifica atmosfera.

    68

    Fie. 39. AmPlasarea constrr-rcliilor intr-o inkeprindere de industrie

    | - pod basculit; 2 -4 - centrala termicd; 5ateliere de inttelinere; B10- rampd spdlare outo.

    alimentarS :aadiii industrialil ; 3 - rezeruor de ap(t ;-cldd.ire ailministratiud ;

    6 - canlind ; 7,-- crernatoriu;9 - gospodd,rie apc

    reziduale ;

    In incinta intreprinderilor 'de industrie alimentard, spatiile li-bere dintre construclii t" vor planta cu arbori' care constituieo proteclie fafd de noxele eliminate din sectii''No se permite creqterea sau accesul animalelor pe teritoriulunitdtilor industriei alimentare'

    2' Alimentarea cu aPd Potabili

    Unita}iledeproduclieabunuriloralimentarevorfolosiapapotiA'ni'ientru 'bdut 9i intretinerea iqien"i "9Il9Iu1:

    a perso-latutui "it Si pentru nevoile

    'procesului tehnologic $i a intreti-

    69

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    37/84

    Folosirea apei inrrr-tsfriaie este permisd numai penr^r (i(,(,reoperafii pentru care s-a oblinut arrizul prealabil ar'rt1.rrcr,r.anitare antiepicleririce. Aseme*u Jp".uiii sirit l spdiarea rorcrr.-or de canaliza'e, aumentarea'J"nilat"tor [ermice, u .n,,,i"',.'ru-oarelor 5i rdcitoarelor, stincrerea -lncendiilor.

    Se interzice ori'ce conexiune intre refeaua cre apd'or.erlririi

    5ielelele de a,pd inclustfia,ld,.Necesarul cle apd poIabild penIru persoralrrl intreprirrrl.r.iloralimentare se srahiresr.e prin xor,,,"rn''h;;;,,';ii;",;;:'';f' r)rrrocria

    l:lif"t*"d$li . -w*.-; lfi:::il::1.;:1;;:r:1:f:q. .''1 rlc cci lrlrrrti rlirr st,r.lii Si rle lelul

    ffi#r, #ltitlf,iu*i+irlar

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    38/84

    COLECTAREA S I E VACI.)AREAR ESTU RI L OR

    l"tATERlALEs/

    USI FNSI LECURATA REA

    STERGEREA UMEDA

    SU BSTANTECHIMICE

    DE ZI N FECTAREA

    - FLAM BAR E

    - RAZEULTRAVIOLETESU BSTA

    NTEIN SECTICIDE

    SU BSTAN T ERAfICIDT

    DERAT I ZAREADDA E

    ?FSTURI6L'NOAIE

    MICRCBI DECA,\ TARE

    Fis lz. schema,operafiilor cle intre{inere igienicb a incaperilor de lrrcru

    $*iE *E6':'irsiir'rilgrs lg:ll l[lr irf'ggBi=[iE*[;[FlElqlli[ilgllgiglF=iqll3giEillllll,[E;F'Ef;;e';:i3 ; or illB;+:*[i+i+l:;;iitiF;*i;;:11;1;i il l s i['Iiii?ie:r:ii?i;l;E I1; illiillri*:1 i r si iIlric +;ia;;,i'il i+'-!:l;iixa*ii;+

    ;ii El$ibi *il;iiiai;F3li

    ;;a*i,**;;; + ';' ;=*:E3*+:g+* H;E ; !i 5fl;ii; s;e;si;;3*; *;;e.d i;ti+l***i,[ 1a r;;ri; ::iigit[3;? :tAi

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    39/84

    sq\Ftb

    \-

    Ai\ ---..f'l) W frli 1\/ /tll\\:\ll ./.J\\l-,/ '-'

    ^oo!O

    U

    oOJ

    0)

    cd

    '(s66,)

    E

    oC)

    (.)Io

    oC)!3f4;bi

    ),'ti[r *,#'a

    .\q-^1tf*\

    x''t,1\

    M

    yl/1 /7\ /,/,\r

    \--l#s

    ,/[w \\ .il1s=

    v,w \\'1F

    >y \\4tll*j\, \ \i\

    '-i

    ss\_

    +tSR-\+N-s

    Normarea inciperilor social sanitare

    Caracteristicaunita{ii

    Exemple cleprocese sauIucrdri

    Unititi cu proce-;e tehnologice ca-re au lcc in condi-;ii de microclimalnefar-orabil :

    - cu temperaturdricli c atd- cu temperaturbscdzutE

    - cr1 o cantitatenare de apd

    - coacere, fierbe-re, uscare, c-v4porare

    - lucrdri in an-trepozite frigo-rifice, pivni{ede vin, muncdin exterior

    - spilare, lucrdriin ateliere u-mecle

    Ltnitdli cu procese[ehnoloqice cu de-gajhri de praf

    UnitS{i cu proce-se de muncd un-de se prelucrea-zd produse infec-tate

    curSfarea semin-ielor cerealelor,ambalarea 9i depo-zitarea produse-lor pulverulentepreiucrarea mate-riilor prime ani-male

    Llnit5fi cu pro-{ese tehnoiogicelegate de prelu-.rrarea proCuselor.llinentare carenecesit6 un re-glirn special pen-,ru asigurarea ca-lit;lii prcCuselor

    procese din intre-prinderi de pani-f ica{ie, combinatedc cilrne, industrialaptelui.

    Tabela 2

    Specificarea incdperiiorsocial-sanitare

    dc bazi spcciale

    vestiare,;piiiitoarev estiare,spdldtoare

    duluri,

    du$uri,

    inchperi pentruincdizirc perio-dici

    vestiare, duquri,sphlbtoare

    vestiare, duguri,spbld toare

    vestiare, clusuri,spilitoare

    :ondri{ii pentruiezinfectarea echi-pamentului deproteclie 6i de lu-cru

    vestiare filtru, sp5.idtoare

    conditii pentruspdlarea, uscareasi cdlcarea echi-pamentuiui deprotecfie sanita-rX a alimentelor

    Sy:aliul afectat incdperilor auxiliare, precum pi uumdrul ro-lrinetelor de Ia spdldtoare, al dugurilor Si \MC-urilor se stabi-lc;te dupd numdrul cel mai mare de ilersoane care lucreazd in-Lr-un schimb. Excepfie fac vestiarele cu dulapuri individuale alctiror spafiu se calculeazd dupd numdrul total al personalului.

    75

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    40/84

    - Indllimea incd.perilor auxiliole va fi de cel pulin 2,5 m dela pardoseald pind la plafon.Incdperile administrative ti cele pentru servicii medicale vor

    avea iluminat natural direct, iar celelalte incdperi auxiliare ilu-minat indirect sau artificial. In incdperile auxiliare se va asi-gura ventilafia naturald sau artificiald pi incdizirea, astfel incittemperatura aerului sd respecte indicaliile tabelei 3.

    Vestiarele, spdldtoarele, WC-urile gi cam.erele cle duguri vorfi separate pe sexe.

    Vesfiareie se amenajeazd in scopul pdstrdrii hainelor de stra-

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    41/84

    aineste'c cu detergenti $i se dezinfecteazd periodic cu solufii c1o-rigene 5-10 70.

    6. Microclimatul, ventila[ia 5i incilzirea /Microclimatul cuprinde temperatura, umiclitatea 6i viteza ae-rului, temperatura medie a suprafefelor inconjurdtoare gi raclia-tia caloricd din incdperea cle lucru. Fiecare clin acegti factoriprezintd anumite limite intre care organismul are senzalia cleconfort termic (echilibru termic).Conditiile de microclimat, in zonere cle muncd clin incdperilede lucru vor trebui sd mentind acest echilibru termic al perso-naiului muncitor. Astfel, in {urrcfie rlc intensitatea efortului fi-zic depus de muncitori (mrrncci upoarir, meclie sau grea), de pe_rioada caldd sau rece (r anului ;i cle car.rcLerisIictr incdperii icu

    degajare micd sau mare de cdlclurir ori umiclitate), in NormeleRepublicane se prevede ca:- temperatura aerului din incdperea cle lucru sd fie cle celpulin l2"C li cel mult cu S"C peste temperatura exterioard,calculatd pentru lunile de vard ;- umiditatea relativd a aerurui intre 55--80% (in unele. in-cdperi acest factor nu se normeazd);- viteza aerului intre A,2-2,5 m/s ;- tem'peratura suprafe{er,or gi instalaiiil'or cu car,e persona-

    ln industria alimentarii, munca la cuptoare prdjitoare, uscd-toare, fierbdtoare, evaporatoare se caracterizeazd prin tempe-ratura ridicaid a aerului 9i prezenfa radiatiiior calorice.

    Mediu| foarte cald modificd functii]e tubului digestiv (uscd-ciunea gurii, dispepsie), ale aparatului renal (scdderea cantitdliide urind) pi ale sistemului nervos (tulburdri privind atenfia, coor-donarea miScdrilor)

    Temperature scdzutd, intilnitd in depozitele frigorifice, la in-dustrializarea cdrnii, pegtelui 9i laptelui, in unele secfii din indu-stria berii, vinului qi bduturilor alcoolice, in silozuri 9i magaziicie cereale, precum gi la operaliile efectuate afard pe timp deiarnd, duce la pierderea unei cantitdli de cdldurd de ciltre or-ganism, favorizind rdcelile, infecliile respiratorii precum 9i uneleieaclii acute inflamaiorii. Aceste reacfii localizate la dif eritesegmente ale corpului (extremitdfi, pdrti descoperite), se mani-festd prin degerdturi qi congeldri datoritd cdrora apar bdqici sauchiar leziuni avansate (gangrene), iar in cazuri mai ugoare, trom-bozarea (astuparea cu chiaquri) a vaselor de, singe, ceea ce ul-terior va pune in pericol integritatea miinii sau piciorului res-pectiv.

    in sectoarele industriale cu microclimat rece, in afard detemperatura scdzutd a aerului, intervine, uneori in mocl defavo-rabil, umiditatea crescutd $i mi$carea aerului'

    Citeva modalitdfi de prevenire a tulburdrilor provocate demicroclimatul vdtdmdtor, se materializea:d prin urmdtoarele md-suri :

    - organizarea pauzelor periodice in timpul muncii ;- amenajarea de spafii speciale

    pentru repaus' cu condiliiclimatice corespunzdtoare, care sd asigure restallilirea rapidd acchilibrului termic ;

    - asigurarea mijloacelor de protecfie individuald ;- imbundtdtirea microclimatului la locui de muncd

    prin ven-tilafie, duguri de aer, perdele de apd sau de aer, ecrane protec-Loare, radiatoare, acoperiri cu materiale termoizolante ;

    - asigurarea in toate schimburile de muncd, la locurilecu

    tcmperaturi ridicate, a consumului de apd carbogazoasd salind cu

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    42/84

    ventilafia. In rnedii;re cre iucru din inclustria a,limentard, incadrul proceselor tehnologice, apar qi alfi factori cu potenliarviitdmdtor cum ar fi : pulbe-rile (praf,'fum,' cealdi, q;te (dioxidde carbon, clor, amoniac, dioxid'" de sulf) ,ur, "6pJrii-unor sub_stanfe organice (aidehide, cetone, acizi, alcoofi eic).--Acestea,-impreund cu aerur viciat datoritd respirafiei, creeazdcondilii

    -grele de muncd, neigienice, crdundtoare ia"ai+ii munci-torilor. .De aceea, pentru rresfigurarea muncii in concrifii normaie,incdperile de lucru vor fi prevdzute cu ventiralie naturard sauventilalie mecanicd.-. Frin ventilafie *se inlocuiegte parfial sa' tot.r aerul impuri-ficat cu aer curat. ventilafia naturard poate fi naorgaitizatd (prindeschideri intimpldtoare a ugilor pi fcrestrelor) qi oigcutiz,ata cind19 amenajeazd ferestre, defrectoare, lumina toare, irevdzute cuclispozitive de deschidere accesibile ;i rr;;or clc minuit crin inte_rior, in scop,ul unei ventilalii efic,tc,er,

    1fi(r.+5).

    Fentru ca utilajele tehnologice care prociuc noxe'le de mtiisus sd nu le oispertsJzg-i" -"iioi de lucru' devenind astfel fo-

    "Ji"-i"i""secie poluare' se utilizeaz'1 :"--

    - "="f,ilalia')ocald, prin care -pulberiie' ctazele sau '"iaporlr

    ," "upi*"i" "ttiotc1e la utilajul unde se produc ;

    - r'etttilttliageneruld, prin care se absoarbe si 'se elimind

    i* atmosferd ae*rr clin inciipere, purificat in prealabii, introdu'ci:rdu-se totodatb in incdpere aer proaspdl (fig'' 46) ;

    b

    Fie' 45'X"1ut"*3 '5t:'iffi:anizatd

    :

    -- ventilafia mecanicd, realizatd cu dispozitive mecanice, poate

    folosi aer proaspdt din atmosferd sau aer condilionat (incdlzit,rdcit, umidificat, curdfat de -noxe). Locur de unde se capteazdae,rul proaspdt se va alege dintr-o zond fdrd noxe. oiiriciile aeadmisie sau de exhaustaie a aerurui se vor proteja cu site im-potriva pdsdrilor, insectelor sau rozdtoareror. Gazere impurifi-cate -cu substanfe toxice, evacuate din diferite instalafii, se vorpurifica inainte de eliminarea in atmosferd.80

    Fig' 46' lstala!ic cre ventilirrc gcncrald! - ccndzLcd' ,te' refutiie-;'2'--

    gurtL cl.e refulare; 1 -- gurd de -asplrare;'4--'coitructa an oi'ii,,or;,

    ,;"r";-l::::

    de a'spiratie ; 6 - uentilator

    - ventilaiiucon'tbinatd, realizatd cu instaiafii de ventilafie

    iocald;i de ventilafie general6'lncdlzirea incdperilor

    "de lucru se face cu ajutorul ' corpurilorcle incdlzir" qi uq"iiif"t n" tncdlzire' aleqi in funcfie de caracte-risticile substanle,ror'-lr, aur" se lucreaza in procesul . tehnologic'pentru a putea ii co"rio"iiia iqienicd, incalzirea incdperilor tre-t"i" .a- indeplineascd urmdtoarele con'difii :

    - sd asiqure t;;;";;t"ta cerutd- de normele i'gienice;

    _ temperatrrru "*j*t"i"i .orp.,rrilor de lncdlzire sd nu de'pd-seascd B0'C pentr" ;;; da na;tere Ia radi'alii calorice si a nupioau." combustia prafului denus.1

    -_ sistemut cte incatzire sd funcfioneze continuu qi sd nupro-

    ducd zqomot ;* procesul de incdlzire sd nu ducd la iurpurificarea atmosfe-rei incdperilor.

    \l 1\lt r' -o/, \\\ *

    ," ,' f/jn"t--*

    \\

    ta----t

    B1

  • 7/30/2019 Mihalef L. & Barariu I. - Protectia Muncii in Industria Alimentara 1977

    43/84

    In industria alimentard aproape ln excrusivitate se utilizeazdincdlzirea incdperilor cu agent cie la centrala termicd, intrucitcorespunde mai bine condiliilor unei incdlziri optime.

    ,J

    7. IluminatulIluminatul igieni'c gi rafional menline capaci'tatea 'de mu'cb,contribuie la reducerea accidentelor cle muncd, la cregterea pro-ductivitdfii mun'cii ti imbundtdfirea calitdIii procluselor. Activi-tatea vizuald in condifii proaste cre iruminai obose;te ochiul,

    scade atenfia, detaiiile sint neclare, apar durerile cle cap.Normele iqienice ale iluminatulrri la locul cle rnuncil sl.alril-^sc

    ca:, - sd se asiqure rrn niveL r:anr,itati'rninim cl. ilrrrrirrare infuncfie de felul activil"bfii ce se clcsld;oard;- * repartilia luminii pe suprafafa cle iucru s6 fic cit rrai uni-formd gi fdrd oscilalii, pentru\ a nu obosi ochii ;* in cimpul vizual sd nu apard sirdluciri mari, carc sil pro-voace fenomene de orbire.

    Ca unitate de mdsurd a irumindrii, se folosegte rrr:oui {rx),care reprezintd cantitatea rde luniind claid cie un flux Jrrnrino:, invaloare de un lumen, cin.d se repari.ize.azb unifor.rn pe (, :rl-rDia-fafd de un metru pdtrat. Lumenul este unitatea de miisure'r afluxului luminos, adicd a energiei luminoase emisd in spafiu in-conjurdtor de cdtre un izvor de lumind.Valoirile nive.lurilor de ilulninare, care pot atinqe cel nrult

    3 000 lx, sint stabilite prin Norrnere Repubiicane i1e prc.tectiaMuncii, in funcfie de precizia lucrdrii de execut,at, de caracteris-tica fondului de lucru (intunecat sau luminos) gi de contrastuldintre detatiu Si fond.

    ln unitd{ile industriei aiimentare se pres,criu urmdtoarele nive-luri de ilnminare :pentru citirea diaqlrame)or 9i clirziziunilor apardlulr. ci.emdsurd 400-1 000 ix

    - la punctele de control saniiar-veterinar clin inidustria cdrnii550 ]x- la operafiile