Micul Patrimoniu

of 4 /4
xMicul patrimoniu Stiubei Lia-Stefania Acesta este izvorul manastirii Crucea din judetul Constanta. Este inconjurat de o cruce pe care sunt scrise numele donatorilor manastirii si o camera veche, sapata in stanca. Povestea ei este urmatoarea:A venit un calugar intr-o vale si a primit o porunca de la Dumnezeu sa faca o manastire. Atunci cand trebuia sa faca altarul, izvorul din apropiere a secat. Calugarul s-a rugat la Dumnezeu iar la 3 zile dupa aceasta un nou izvor a aparut langa manastire. Calugarul l-a binecuvantat si a construit o cruce langa izvor. Se spune ca izvorul are puteri tamaduitoare.Izvorul este utilizat de maicutele manastirii ca sursa de apa. Izvorul se afla la jumatatea distantei dintre varful dealului, unde se afla Crucea, si baza sa, unde se afla o troita.

Embed Size (px)

description

dwd

Transcript of Micul Patrimoniu

Page 1: Micul Patrimoniu

xMicul patrimoniu

Stiubei Lia-Stefania

Acesta este izvorul manastirii Crucea din judetul Constanta. Este inconjurat de o cruce pe care sunt scrise numele donatorilor manastirii si o camera veche, sapata in stanca.

Povestea ei este urmatoarea:A venit un calugar intr-o vale si a primit o porunca de la Dumnezeu sa faca o manastire. Atunci cand trebuia sa faca altarul, izvorul din apropiere a secat. Calugarul s-a rugat la Dumnezeu iar la 3 zile dupa aceasta un nou izvor a aparut langa manastire. Calugarul l-a binecuvantat si a construit o cruce langa izvor. Se spune ca izvorul are puteri tamaduitoare.Izvorul este utilizat de maicutele manastirii ca sursa de apa.

Izvorul se afla la jumatatea distantei dintre varful dealului, unde se afla Crucea, si baza sa, unde se afla o troita.

Page 2: Micul Patrimoniu

In anul 1909 la Bucuresti un calugar de la manastirea Sf. Dumitru picteaza icoana Sfantului al carui hram il poarta manastirea. Aceasta icoana a fost data spre vanzare, fiind cumparata de familia Laiu din Barlad. Icoana a ramas in Barlad pana pe 15 septembrie 1991, cand a fost daruita familiei Dumitru din Constanta, unde este si astazi.

Page 3: Micul Patrimoniu

Aceasta cruce este cea a mormantului preotului paroh a unei biserici din zona Bailor Herculane.

In anul 1576 biserica din zona Bailor Herculane de acum a fost atacata de otomani. Acestia au ars icoanele si altarulpentru a topi aurul de pe ele, dupa ce au asediat biserica si au daramat portile. Preotii care se refugiasera acolo au murit, numai 2 scapand si fugind in munti. Dupa 3 zile acestia s-au intors si au construit morminte pentru cei care au murit in lupta cu turcii, aparand credinta in Dumnezeu. Se spune ca mormantul preotului paroh a fost construit in mijlocul curtii bisericii pentru a veghea asupra ei si a celor ce se roaga in ea.