MCS curs 4 2012 2013

125

description

MCS curs 4 2012 2013

Transcript of MCS curs 4 2012 2013

Slide 1

COLABORAREA N CERCETARE: AUTORAT, COAUTORAT, PUNEREA LA DISPOZIIE A RESURSELOR I NDRUMAREA CERCETRIICercetarea moderna inseamna un nivel foarte ridicat de colaborare.

Colaborarea in cercetare implica;-cooperare;-incredere;-colegialitate;-corectitudine;-responsabilitate.Autoratul este probabil cea mai importanta rasplata in cercetare.

Publicarea este importanta pentru cariera academica, granturi si contracte de cercetare, premii, ocuparea de functii in societati profesionale, recunoastere colegiala, etc.

Strategii de crestere a volumului publicatiilor:-autorat cadou;-autorat de onoare;-autorat de prestigiu;-autorat fantoma;-autorat de minima rezistenta. Negarea autoratului (extreme):-plagiatul;-refuzul recunoasterii autoratului si chiar a expertizei in ciuda contributiei la proiectul stiintific;-auto-plagiatul- uitarea, lipsa de obtinere a permisiunii de utilizare a materialelor publicate anterior de insisi cercetatorii implicati;-amnezia de citare sau trecerea in revista iresponsabila a literaturii de specialitate.

Cauzele negarii autoratului:-competitia pentru prioritate in cercetare;-rolul cheie pentru drepturile de proprietate intelectuala (brevete, etc.);-mentinerea numarului de autori la minimum, pentru a preveni autoratul de diluare.

Includerea ca si autor pentru o lucrare: NUMAI DACA poate sa apere lucrarea sau rezultatele acesteia!!!!

Contributia care poate justifica includerea ca si AUTOR:Definirea problemeiPropunerea ipotezeiTrecerea in revista a literaturiiDesign-ul experimentelorPunerea la punct a metodologieiColectarea si inregistrarea datelorPunerea la dispozitie de dateManagementul datelorAnaliza datelorInterpretarea rezultatelorAsistenta privind aspecte tehnice ale cercetariiAsistenta privind aspecte logistice ale cercetariiAplicarea pentru un grant/obtinerea de fonduriScrierea manuscriselor sau editarea lor

Impartirea resurselor:Promoveaza eficienta;Promoveaza obiectivitatea si progresul;Promoveaza colegialitatea si increderea;Promoveaza cinstea si egalitatea;Este uneori ceruta de lege sau politici specifice (in special date; finantare publica).Argumente impotriva impartirii resurselor:Necesitatea protejarii datelor preliminare de critica;Necesitatea de a proteja cererile privind prioritatea descoperirilor;Necesitatea de protejare a drepturilor de autor;Necesitatea de a proteja investitiile institutionale sau locale;Necesitatea de a proteja informatia confidentiala legata de procesul peer-review sau de cercetarile pe subiecti umani;Necesitatea de a proteja informatia confidentiala in cercetarea privata, militara sau medico-legala.Necesitatea de a proteja informatia confidentiala legata de inregistrarile personalului sau studentilor.Activitati incluse in indrumare:Sa invete studentii cum sa cerceteze- tehnici, metode, traditii;Sa critice dar sa si sprijine cercetarea si invatarea de catre studenti;Sa promoveze si sa incurajeze carierele studentilor;Sa ajute studentii sa inteleaga aspectele legale, sociale si financiare ale cercetarii;Sa invete studentii despre etica cercetarii;Sa se implice in viata studentilor, sa-i ajute cu sfaturi privind aspecte psihologice, medicale sau legale. Politici institutionale privind indrumarea:Rasplatirea membrilor comunitatii cu rezultate deosebite de indrumare;Asigurarea timpului necesar pentru indrumare;Dezvoltarea de reguli clare privind incarcatura de munca, sarcinile de invatare, oportunitatile de cercetare, autoratul, disponibilitatile de timp si proprietatea intelectuala;Stabilirea de proceduri si canale pentru evaluarea activitatii de indrumare si de feedback;Asigurarea protectiei studentilor care fluiera impotriva vantului in ceea ce priveste activitatea de indrumare;Promovarea unui mediu de lucru sigur din punct de vedere psihologic;Promovarea unui mediu de lucru nediscriminatoriu;Promovarea unei noi imagini a cercetarii si a cercetatorilor (modele). PUBLICAREA I EVALUAREA DE TIP PEER REVIEW (REFERENI) A REZULTATELOR CERCETRIIEvaluarea de tip peer-review sau cu referenti a intrat in practica in secolul XX, atunci cand au fost necesare fonduri publice masive pentru cercetare.

Evaluarea de tip peer-review sau cu referenti a pus alaturi 2 concepte cu potential conflictual: EXPERTIZA SI OBIECTIVITATEA.

Evaluarea de tip peer-review sau cu referenti s-a dezvoltat ca urmare a necesitatii unui MECANISM DE CONTROL AL CALITATII, pentru a preveni favoritismul si frauda in alocarea fondurilor publice.

Evaluarea de tip peer-review sau cu referenti este mai putin centralizata si mai putin birocratica. Este controlata in principal de cercetatori si nu de politicieni sau birocrati. Permite in acelasi timp un anumit control din partea autoritatilor.

Utilizata in principal pentru evaluarea:-contracte si granturi guvernamentale;-reviste stiintifice;-promovare si functii.Criterii de evaluare a propunerilor de proiecte pentru granturi si contracte:Semnificatia stiintifica sau pentru educatie a proiectului;Metodologia propusa;Calificarile cercetatorului principal si a membrilor echipei;Datele sau cercetarile anterioare care sprijina propunerea;Nivelul de suport institutional si al resurselor;Adecvanta bugetului solicitat;Planuri de diseminare;Complianta la legalitate si etica cercetarii;Impactul social potential al propunerii de proiect. Criterii de evaluare generale a lucrarilor pentru reviste de specialitate:Adecvanta subiectului pentru revista;Originalitatea sau semnificatia cercetarilor;Claritatea si taria concluziilor, rezultatelor sau interpretarilor legate de date sau doveziValidarea metodelor de cercetare si a design-ului experimental avand in vedere obiectivele cercetarii;Calitatea lucrarii.

Recomandarile referentilor pentru o lucrare:-acceptata asa cum este;-acceptata cu revizii minore;-acceptata cu revizii majore;-respinsa, dar cu incurajarea de a fi retrimisa dupa revizuire;-respinsa, fara incurajarea de a fi retrimisa.Prejudecati si lipsa de fiabilitate:-divergente teoretice, conceptuale si metodologice;-rivalitati profesionale;-prejudecati institutionale;-feude personale;-incapabil de multe ori sa identifice plagiatul si frauda;-numar foarte mic de evaluatori (1);-politica de respingere pe baza unei singure evaluari negative.Aspecte etice ale evaluarii cu referenti:Confidentialitate;Respectul pentru proprietatea intelectuala;Evitarea conflictelor de interes sau financiare;Punctualitatea;Profesionalismul.

Aspecte particulare ale PUBLICARII STIINTIFICE:Publicarea de minima rezistenta;Publicarea duplicativa;Trimiteri multiple;Independenta editoriala;Cercetarea de granita, controversata.Publicarea electronica;Accesul la date;Relatia cercetarii cu mass-media.

CONFLICTELE DE INTERESE I OBIECTIVITATEA TIINIFICConflictele de interese: implica conflictele intre interese si indatoriri (datorie).

Definitia pentru conflict de interes(e): Un individ se gaseste in conflict de interes(e) atunci cand ea/el are interese personale, financiare sau politice care submineaza abilitatea ei/lui de a-si indeplini obligatiile primare profesionale, etice sau legale.

Definitia pentru un aparent conflict de interes(e) : Un individ se gaseste intr-un aparent conflict de interes(e) atunci cand ea/el are interese personale, financiare sau politice care nu submineaza abilitatea ei/lui de a-si indeplini obligatiile primare profesionale, etice sau legale, dar induc aparenta unui conflict.

REGULI DE ETICA IN CERCETAREA CE IMPLICA SUBIECTI UMANIPrincipii ce guverneaza cercetarea pe subiecti umani:Consimtamantul informat;Subiectii pot parasi oricand doresc experimentul pentru orice motiv;Respectul pentru individ (intimitate, demnitate, drepturi);Beneficiu vs. risc;Valoarea sociala a experimentului;Echitatea (excludere nejustificata moral, legal sau stiintific);Protectia indivizilor vulnerabili;Validarea stiintifica a datelor;Monitorizarea datelor.

Coduri si regulamente:Codul Nuremberg, 1949;Declaratia Drepturilor Omului, Helsinki, 1964, 2000;Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania;Codul de Etica al U.M.F. Gr. T. Popa

Distinctia clara intre CERCETARE si TERAPIE este posibila?

NECESITATEA aplicarii celor mai BUNE metode profilactice, diagnostice si terapeutice. PLACEBO?REGULI DE ETICA IN CERCETAREA CE IMPLICA ANIMALE DE EXPERIMENTReguli:Replacement: Inlocuire;Reduction: Reducere de numar;Refinement: Rafinare, Subtilitate (rafinarea metodelor, tehnicilor, conceptelor si instrumentelor pentru reducerea necesitatii animalelor de experiment, pentru a reduce raul facut animalelor-durere, suferinta, disabilitati si moarte);Relevance: Relevanta;Redundancy avoidance: Evitarea redundantei (literatura-daca s-a mai facut!!!!).

Probleme stiintifice:Designul experimental adecvat reprezinta o necesitate morala;Necesitatea experimentului stiintific;Adecvanta modelului experimental animal;Numarul de animale utilizate;Efortul de a promova tratarea umana a animalelor si de a reduce raul;Alternative pentru modelul experimental animal.ETAPELE CERCETRII PRECLINICE I CLINICE

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA:

C. Baicus Cursuri de Metodologia cercetarii stiintifice, UMF BucurestiL. Popa - Cursuri de Metodologia cercetarii stiintifice, UMF BucurestiM. Ionac- Cursuri de Metodologia cercetarii stiintifice, UMF TimisoaraA.E. Shamoo, D.B. Resnik- Responsible Conduct of Research, Oxford university Press, 2003, 2009