Material Greva 2012

download Material Greva 2012

of 3

Transcript of Material Greva 2012

  • 8/3/2019 Material Greva 2012

    1/3

    GREVA

    A) Potrivit art. 181 din Legea nr. 62/2011 prin grev se nelege orice form dencetare colectiv i voluntar a lucrului ntr-o unitate.

    Greva reprezint faza final a unui conflict colectiv de munc.

    B) Conform art. 156 din Legea nr. 62/2011 conflictul colectiv de munc are loc pentru aprarea intereselor colective cu caracter economic, profesional sau social.

    Aadar, conflictul colectiv de munc intervine numai la negocierea i ncheiereacontractului colectiv de munc. Acest conflict are ntotdeauna caracter colectiv.

    C) Conform art. 161 din Legea nr. 62/2011, conflictele colective de munc pot fideclanate:

    a) dac angajatorul sau organizaia patronal refuz s nceap negocierea unuicontract ori accord colectiv de munc, n condiiile n care nu are ncheiat unastfel de contract sau accord ori cel anterior a ncetat;

    b) angajatorul sau organizaia patronal nu accept revendicrile formulate desalariai;

    c) prile nu ajung la o nelegere privind ncheierea unui contract sau accord

    colectiv de munc pn la data stabilit de comun accord pentru finalizareanegocierilor.

    Pe durata valabilitii unui contract sau acord colectiv de munc angajaii nu potdeclana conflictul colectiv de munc.

    Conflictul colectiv de munc se declanez numai dup nregistrarea sa, n scris,la organul administrativ competent (ITM pentru cel de la nivel de unitate i MMFPSpentru cel de la nivel de grup de uniti i nivel de sector de activitate).

    D) Pentru a putea proceda la efectuarea grevei conflcitul de interese trebuieobligatoriu supus prcedurii CONCILIERII.

    Concilierea se realizeaz de ctre un delegat al ITM pentru conflictul de munc de

    la nivel de unitate sau de ctre un delegate al MMFPS pentru cel de la nivel de grup deuniti i sector de activitate.n cazul n care n urma concilierii se ajunge la un acord, conflcitul colectiv de

    munc se consider ncheiat.n cazul n care prile nu ajung la un acord, se poate declana greva.

    E) Legea nr. 62/2011 reglementeaz, n plus fa de concilierea obligatorie, altedou forme de soluionare convenional i facultativ a conclictelor colective de muncMEDIEREA I ARBITRAJUL. Aceste proceduri nu sunt obligatorii i pot fi parcursedoar dup parcurgerea, fr succes, a procedurii concilierii.

    Particularitatea fundamental a arbitrajului const n faptul c hotrrea comisieide arbitri, chiar dac soluioneaz numai parial revendicrile salariailor, esteobligatorie pentru pri completnd contractul colectiv de munc. Ea pune captconflictului de interese, indiferent de rezervele posibile ale salariailor.

    F) Greva propriu-zis poate fi declarat numai dac:a) n prealabil a fost parcurs, fr succes, faza obligatorie a concilierii;b) s-a desfurat greva de avertisment;c) momentul declanrii acesteia a fost adus la cunotina angajatorului cu cel

    puin 2 zile lucrtoare nainte.

  • 8/3/2019 Material Greva 2012

    2/3

    G) Hotrrea de a declara grev se ia de ctre organizaiile sindicalerepresentative ori de ctre reprezentanii salariailor cu acordul scris (n scris) alsalariailor membri de sindicat sau ncadrai n munc n unitatea la nivelul creiase declaneaz greva.

    H) Grevele pot fi:a) de avertisment: care nu poate avea o durat mai mare de 2 ore dac se face cu

    ncetarea lucrului i trebuie, n toate cazurile, s precead cu cel puin 2 zile lucrtoare

    greva propriu-zis;b) de solidaritate: care poate fi declarat n vederea susinerii revendicrilor

    formulate de angajaii din alte uniti aparinnd acaluiai grup de uniti sau sector deactivitate i care nu poate avea o durat mai mare de 1 zi lucrtoare, trebuind a fi anunatn scris conducerii unitii cu cel puin 2 zile lucrtoare nainte de data ncetrii lucrului;

    c) propriu-zise.

    I) Nu pot declara grev:

    -procurorii i judectorii;-personalul Ministerului Aprrii i al instituiilor i structurilor din subordinea saucoordonarea acestuia (aadar, ntregul personal militar sau civil);

    -personalul angajat de forele armate strine staionate pe teritoriul Romniei;-personalul militar i funcionarii publici cu statut special (respectiv poliitii) dincadrul Ministerului Administraiei i Internelor i din instituiile i structurile dinsubordinea sau coordonarea acestuia (aadar, funcionarii publici civili alii dectpoliitii i salariaii pot s fac grev);-personalul militar al Serviciului Romn de Informaii, al Serviciului de InformaiiExterne, al Serviciului de Telecomunicaii Speciale;- alte categorii de personal crora le este interzis dreptul la grev prin legi organice.

    J) Salariaii din unitile sanitare, de asisten social, telecomunicaii, radio,televiziune public, transporturi pe ci ferate, transporturi n comun, salubritate,aprovizionarea populaiei cu ap, gaze, energie electric i cldur precum i cei dinunitile sistemului energetic naional, din cele de la sectoarele nucleare precum isalariaii din unitile cu foc continuu, pot declara grev, numai dac: asigur minimum o treime din activitatea normal a unitii; satisfac necesitile minime de via ale colectivitii (pe care o deservesc); i nu pun n pericol viaa, sntatea oamenilor i funcionarea n deplin sigurana instalaiilor.

    Personalul din transporturile aeriene, navale, terestre de orice fel nu poate declaragrev din momentul plecrii n misiune i pn la terminarea acesteia (aadar, ntre misiuniaceast categorie de personal poate s fac grev).

    Personalul mbarcat pe navele marinei comerciale sub pavilion romnesc poatedeclara grev numai cu respectarea normelor internaionale cuprinse n convenii ratificatede statul romn.

    K) Grevele politice sunt interzise.Participarea la grev este liber. Nimeni nu poate fi constrns s participe

    sau nu i se poate interzice s participe la grev.Cei aflai n grev trebuie s se abin de la orice aciune de natur s mpiedice

    continuarea activitii de ctre salariaii care nu particip la grev.Grevitii au obligaia de a nu mpiedica conducerea unitii s-i desfoare

    activitatea.

  • 8/3/2019 Material Greva 2012

    3/3

    Conducerea unitii nu poate ncadra ali angajai care s i nlocuiasc pe ceiaflai n grev.