Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

of 32 /32
MICI MIHAELA GEORGIANA CLASA A XI A ŞTIINŢE DATA:08.04.2016 PROFESOR:APOSTOL GHIŢĂ REFERAT LA FIZICĂ “Măsuri de protecţie faţă de undele electromagnetice”

Embed Size (px)

Transcript of Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Page 1: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

MICI MIHAELA GEORGIANACLASA A XI A ŞTIINŢEDATA:08.04.2016PROFESOR:APOSTOL GHIŢĂ

REFERAT LA FIZICĂ“Măsuri de protecţie faţă de undele

electromagnetice”

Page 2: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

DEFINIŢIEDELE ELECTROMAGNETICE

Undele electromagnetice sau radiația electromagnetică sunt fenomene fizice în general naturale, care constau dintr-un câmp electric și unul magnetic în același spațiu, și care se generează reciproc pe măsură ce se propagă.

Page 3: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

CLASIFICAREA UNDELOR ELECTROMAGNETICE

În funcție de frecvența sau lungimea de undă cu care radiația se repetă în timp, respectiv în spațiu, undele electromagnetice se pot manifesta în diverse forme.

Spectrul radiațiilor electromagnetice este împărțit după criteriul lungimii de undă în câteva domenii, de la frecvențele joase spre cele înalte:

radiațiile (undele) radio microunde radiații infraroșii, radiații luminoase, radiații ultraviolete, radiații X (Röntgen),

Page 4: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

UNDELE RADIO Undele radio - se folosesc și pentru

transmiterea semnalelor de televiziune, pentru comunicații prin satelit și telefonie mobilă. 

Undele radio sunt unde electromagnetice utilizate în special pentru transmisii de radio și televiziune, cu frecvențe de la câțiva kilohertz până la câțiva gigahertz (1 GHz = 109 Hz). În anumite aplicații speciale însă domeniul de frecvențe poate fi mult extins. Astfel, în comunicațiile cu submarinele se folosesc uneori frecvențe de doar câțiva hertz, iar în comunicațiile digitale fără fir sau în radioastronomie frecvențele pot fi de ordinul sutelor de gigahertz. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, forul care reglementează telecomunicațiile prin unde radio, stabilește prin convenție limita superioară a frecvenței undelor radio la 3.000 GHz.

Page 5: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Microundele sunt folosite atât în comunicații cât și încuptorul cu microunde, care se bazează pe absorbția relativ puternică a radiațiilor de această frecvență în apă și materiile vegetale și animale. Undele milimetrice se folosesc de exemplu în astronomie. 

Undele terahertziene au început abia de curând să fie cercetate și folosite în aplicații practice. Radiația (lumina) infraroșie este foarte utilă în analize fizico-chimice prin spectroscopie. De asemenea ea se mai utilizează pentru transmiterea de date fără fir dar la distanțe mici, așa cum este cazul la aproape toate telecomenzile pentru televizoare și alte aparate casnice.

Page 6: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

 Undele milimetrice se folosesc de exemplu în astronomie. Undele terahertziene au început abia de curând să fie cercetate și folosite în aplicații practice. Radiația (lumina) infraroșie este foarte utilă în analize fizico-chimice prin spectroscopie. De asemenea ea se mai utilizează pentru transmiterea de date fără fir dar la distanțe mici, așa cum este cazul la aproape toate telecomenzile pentru televizoare și alte aparate casnice. Lumina vizibilă este cel mai la îndemână exemplu de unde electromagnetice. 

Page 7: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

TERAPIA CU UNDE MILIMETRICE

Actualmente, terapia cu unde milimetrice se utilizeaza pe larg în cele mai vestite clinici si centre stiintifice medicale, la tratarea a peste 120 de maladii: cardiologie, neurologie, oncologie, ginecologie, urologie, pneumatologie, gastroenterologie, chirurgie, farmacologie, pediatrie etc. • Terapia milimetrica de intensitate extrem de mica se cristalizeaza ca o metoda tehnologica principal noua, universala si eficienta în tratamentul bolilor cu diverse etiologii

In ultimii 10 - 20 de ani, electromagneto-biologia cu unde milimetrice este considerata drept una dintre principalele tehnologii de noutate, aceasta utilizandu-se acum pe scara larga în medicina,biotehnologie farmaceutica si agricultura moderna. Un rol aparte îi revine radiatiei electromagnetice de frecventa extrem de înalta si intensitate mica la utilizarea acesteia în medicina clinica pentru diagnosticarea, profilaxia si tratarea diverselor maladii. Undele de frecventa extrem de înalta sau undele milimetrice sunt situate în domeniul de frecventa 30 - 300 GHz, corespunzator intervalului de lungime de unda 1 - 10 mm. Problema interactiunii undelor electromagnetice milimetrice cu mediile biologice are un caracter fundamental. Aceasta se datoreaza faptului ca undele milimetrice cosmice sunt absorbite de atmosfera Pamantului. 

La prima vedere s-ar fi putut crede ca materia vie a evoluat fara "participarea" undelor electromagnetice milimetrice. Insa organismele vii utilizeaza tot cea ce este util din factorii externi, iar undele milimetrice pot transmite si contribui la prelucrarea unui volum extrem de mare de informatii, lucru necaracteristic pentru alte lungimi de unda (frecvente). Acest fapt a generat ipoteze potrivit carora însesi organismele vii genereaza unde de frecventa extrem de înalta. Unul dintre primii cercetatori care a propus un posibil mecanism de generare a undelor milimetrice de catre organismele vii a fost H. Fröhlich, ilustrul fizician si laureat al Premiului Nobel (1968). Generarea undelor electromagnetice de frecventa extrem de înalta este conditionata de energia metabolismului. Aceste unde sunt coerente si deci se caracterizeaza cu o frecventa, faza, polarizare si vector de unda bine determinat. In oscilatii coerente pot sa se transforme si oscilatiile haotice termice. 

Page 8: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Radiația (lumina) ultravioletă este responsabilă pentru bronzarea pielii. Razele X (sau Röntgen) sunt folosite de multă vreme în medicină pentru vizualizarea organelor interne. În fine, razele gamma se produc adesea în reacții nucleare.

Razele ultraviolete

Razele X

Razele Gamma

Page 9: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

MĂSURI DE PROTECŢIE Expunerea la radiatia electromagnetica este de doua feluri:

ocupationala si ambientala. Cea ocupationala include sursele constand in aparatura folosita la domiciliu sau serviciu, la care avem acces direct prin utilizarea zilnica (cabluri, aparatura electrocasnica, IT, de telecomunicatii, dispozitive industriale, etc.). Cea ambientala include sursele exterioare locatiei (tablouri electrice si transformatoare, antene de telecomunicatii, linii de inalta tensiune, instalatii industriale, etc.). Efectul expunerii este unul conjugat, incluzand ambele tipuri.

Page 10: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

De obicei, o persoană obişnuită nu realizează că îşi pune sănătatea în pericol atunci când stă la calculator sau vorbeşte la un telefon mobil. Asociate cu cancerul, boala Alzheimer, scleroza multiplă, oboseala cronică, avorturi spontante şi o serie de alte boli devastatoare, câmpurile electromagnetice (EMF) sunt o problemă modernă serioasă. Iar expunerea la acest tip de radiaţii este aproape imposibil de evitat. Însă, cu o alimentaţie sănătoasă şi cu un grad mai ridicat de conştientizare a problemei, pericolele EMF pot fi reduse.

Pericole ascunse: Create de telefoane mobile, linii de electricitate, calculatoare şi

cuptoare cu microunde, precum şi alte dispozitive electronice şi magnetice, câmpurile electromagnetice pot produce ravagii în organismul uman. Aceste câmpuri induc slăbirea activităţii cerebrale, uitarea, anxietatea, depresia şi oboseala cronică, mai ales la cei care sunt sensibili.

Page 11: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

URMĂTOARELE TREI OBIECTE DE UZ CASNIC EMIT RADIAŢII ELECTROMAGNETICE

PUTERNICE ŞI POT PROVOCA O GAMĂ LARGĂ DE PROBLEME DE SĂNĂTATE:

Cuptor cu microunde – Tumori canceroase, dureri de cap, oboseală, ameţeală, căderea părului, insuficienţă cardiacă, vedere înceţoşaţă şi un colesterol ridicat.

Calculator – Ritm cardiac neregulat, afecţiuni ale somnului, avorturi spontane, dureri de cap severe, probleme tiroidiene, scăderea nivelului de energie, stres, ameţeală, memorie slabă şi un libido redus.

Telefon mobil – Insomnie, pierderea memoriei, ameţeală, greaţă, concentrare slabă, subţierea firului de păr, probleme de vedere, afecţiuni respiratorii, tumori cerebrale şi anevrism.

Page 12: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Aşadar, protejarea de câmpurile electromagnetice este un aspect esenţial pentru bunăstarea organismului uman.

Decuplează: Evitarea completă a radiaţiilor electromagnetice este un lucru imposibil de făcut. Totuşi, minimizarea expunerii reduce impactul devastator asupra sănătăţii. Prima regulă este aceea de a închide şi de a decupla aparatele elecrocasnice atunci când nu sunt în folosinţă. Apoi, evită reţelele Wi-Fi,în special în case. Încărcarea completă a laptop-urilor şi decuplarea lor de la sursa de energie este o altă modalitate de diminuare a gradului de expunere la EMF.

Dacă dispozitivul trebuie conectat la o sursă de alimentare, trebuie să te asiguri că prizele şi tablourile electrice se află cât mai departe de corpul tău. Stai cât mai departe de instalaţiile de iluminat cu halogen sau fluorescente. Ambele tehnologii produc câmpuri electromagnetice substanţiale.

Telefoanele fără fir? Evită tehnologia DECT, deoarece aceasta transmite un semnal de frecvenţă radio extrem de puternic, chiar şi atunci când nu este folosit. Ţine dispozitivul mobil cât mai departe de organism, prin activarea difuzorului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru telefoanele mobile. Dacă acest lucru nu este posibil, foloseşte un dispozitiv cu tub. Chiar şi în cazul unui nivel de expunere mai redus, este foarte important să îţi fortifici organismul pentru a evita eventualele probleme de sănătate.

Page 13: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

A preveni şi a repara daunele: Împământarea organismului, precum şi consumul de

alimente şi de suplimente corespunzătoareîmbunătăţesc rezistenţa la EMF-uri. Împământarea este o practică excelentă de a ţine la distanţă efectele dăunătoare ale câmpurilor electromagnetice. Pur şi simplu trebuie să stai desculţ pe iarbă sau să mergi pe nisipul de la malul mării, pentru cel puţin zece minute pe zi.

Page 14: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

De acum ne este mult mai simplu sa ne protejam de radiatiile electromagnetice produse de radare, antenele de telefonie mobila, retelele fara fir, emitatoarele de radio si TV, cablurile de inalta tensiune.

Produsele antiradiatii marca Swiss Shield si YShield - brevetate la nivel mondial si care ofera protectie de pana la 99,99% - sunt prezente si in Romania!

Progresul tehnologic inregistrat in ultimii ani are la baza curentul electric si comunicatiile fara fir. Este greu sa ne mai imaginam astazi o lume faraelectricitate sau fara comunicatii wireless.

Ceea ce putina lume constientizeaza este faptul ca utilizarea acestor tehnologii duce la crearea unui camp electromagnetic artifical, din ce in ce mai mare, si care este prezent tot timpul in jurul nostru, fie ca ne referim la spatii inchise (casa, birou, masina), fie la spatii deschise.

Cu sau fara vointa noastra, corpul nostru este expus actiunii radiatiilor electromagnetice.

Numeroase studii de cercetare stiintifica au gau gasit corelatii intre expunerea repetata si indelungata la campurile electromagnetice si efecte adverse asupra sanatatii, pe termen lung. Acestea depind de mai multi factori: puterea de emisie a sursei, distanta pana la aceasta, durata expunerii si terenul biologic al fiecaruia dintre noi care implica o sensibilitate mai ridicata sau mai scazuta.

Printre efectele nocive semnalate de experti se enumera: dificultati de memorie si concentrare, dureri de cap, stres, insomnii, tulburari de functionare a sistemului imunitar, nervozitate, iritabilitate, oboseala anormala, reducerea fertilitatii, predispozitie pentru avort spontan, afectarea dezvoltarii armonioase a copiilor si chiar favorizarea aparitiei cancerului.

Page 15: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Poluarea electromagnetică (numită si electro-smog) se produce, desigur, la expuneri prelungite și depinde de nivelul și frecventa campului electromagnetic. Aproximativ 10% din populația globului acuză simptome HSEM – adică « sensibilitate electromagnetică » sau « Sindromul intoleranței la câmpurile electromagnetice » – manifestate prin dureri de cap, apatie, inrosirea pielii, senzatie de arsură, oboseală inexplicabilă, dificultăți în concentrare, greață, palpitații cardiace etc. Frecvent, acestea sunt favorizate si de o predispoziție fiziologică, de o mai mare sensibilitate a unor organisme la factorii de stres din mediul ambiant. Și în natura, electro-smogul perturba, adeseori, echilibrul biologic, foarte cunoscut fiind « Sindromul de scadere a coloniilor de albine », din pricina faptului că micile vietăți nu mai găsesc drumul înspre stup. Un experiment al unui apicultor elvețian a aratat că, din 12 colonii de albine, plasate în apropierea unei antene-releu de telefonie, jumatate au pierit. La momentul actual, oficial, nu este recunoscut decat efectul termic produs de undele electromagnetice asupra mediului si a corpului uman, rămînd în dezbatere toate celelalte, până la obținerea unor dovezi clare și acceptate.

Page 16: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

La ora actuală, pe Planeta există radiații electromagnetice care acoperă aproape toată gama de frecvențe din spectrul electromagnetic, pornind de la frecvențe foarte joase până la gama microundeehnologică modernă folosește unde electromagnetice in toate aplicațiile sale. Majoritatea radiațiilor pe care le generează au efecte nocive asupra organismului uman. Vom enumera puțin mai jos cele mai importante surse de radiatie care pot genera boli grave si chiar terminale, in unele cazuri. Multe dintre efecte nu sunt vizibile pe termen scurt. Ele apar dupa mai mulți ani. Zeci de ani au trecut si cercetatori importanti precum Marie Curie (singurul savant care a primit de doua ori premiul Nobel) au murit de cancere sau leucemii. S-a concluzionat apoi ca radiatiile gama sunt extrem de nocive pentru organismul uman (si nu numai).… cu efect cumulativ Astazi, este acceptat la nivel mondial faptul ca aceste radiatii ne expun la pericole foarte mari, mai ales din cauza faptului ca au efecte cumulative pentru organismul nostru. Cei care lucrează in sfera unor astfel de radiații sunt ecranați cu materiale foarte dense (plumb), iar in plus, se iau si alte măsuri speciale de protectțe. Chiar si așa, medicii radiologi nu au voie să practice specialitatea lor până nu fac 1 sau 2 copii pentru ca aceștia să nu iasă cu malformații. Persoanele practicante in defectoscopie (radiatii gama) au un program limitat, sporuri deosebite si ies la pensie mult mai devreme decat restul populatiei.lor (GHz).

Page 17: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Aceste produse - extrem de eficiente - diminueaza semnificativ nivelul radiatiilor electromagnetice din casa sau biroul nostru, cu pana la 99,99% (40 dB la 900 MHz)!

Cu ajutorul lor reducem astfel expunerea repetata si indelungata la campuri electromagnetice, evitand aparitia efectelor adverse asupra sanatatii semnalate de experti.

In acest scop, tesaturile de protectie Swiss Shield au fost concepute spre a putea fi utilizate in fabricarea perdelelor, baldachinelor si articolelor de imbracaminte pentru adulti si copii, acestia fiind cei mai vulnerabili.

Tesaturile Swiss Shield sunt realizate din fire Swiss Shield, fabricate printr-un proces de productie patentat la nivel mondial. Indeplinesc standardul Oeko-Tex 100 si 1000, fiind fara substante chimice, bio-compatibile (chiar si cu pielea delicata a bebelusilor), hipoalergenice si antiseptice.

Performanta privind ecranarea produselor impotriva radiatiilor marca Swiss Shield si YShield a fost certificata de catre diverse laboratoare de cercetare independente din Europa, eficienta acestora fiind testata in mod regulat in laborator (mai multe detalii gasiti pe site-ul www.safesolution.ro).

Despre Safe Solution for safe living

Safe Solution Invest va ofera solutii pentru prevenirea si reducerea radiatiilor electromagnetice, respectiv servicii de masurare a nivelului radiatiilor si produse de protectie impotriva acestora.

Societatea Safe Solution Invest va ofera posibilitatea de a masura atat campurile electromagnetice de inalta frecventa (antene de telefonie mobila GSM 900 MHz / 1800 MHz, telefoane fixe fara fir, retele fara fir WLAN / Wi-Fi, cuptoare cu microunde, etc), cat si campurile electromagnetice de joasa frecventa (generatoare electrice, linii electrice de inalta tensiune, cabluri electrice, prize electrice, etc).

In calitate de unic importator si distribuitor al produselor Swiss Shield si YShield in Romania, Safe Solution Invest va ofera consultanta pentru a gasi solutii adaptate nevoilor individuale, in vederea reducerii nivelului radiatiilor electromagnetice din locuinte sau spatii de lucru.

Page 18: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Măsuri 1. Scoate din priză toate aparatele electrocasnice pe care nu le

foloseşti, întrucât acestea emit unde electromagnetice chiar şi atunci când sunt oprite.

2. Nu ţine televizorul sau calculatorul în camera în care dormi. Sau nu adormi cu televizorul aprins.

3 .Păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri de aparatele electrice pe care le foloseşti, deoarece la această distanţă câmpul electromagnetic nu mai este atât de puternic, iar efectul asupra corpului este mai mic.

4 .Nu-i da copilului tău propriul telefon mobil. Riscurile utilizării în exces a acestor aparate este mai mare în cazul celor mici decât în cazul adulţilor.

5 .Limitează pe cât posibil convorbirile la telefonul mobil. Iar dacă acest lucru nu este posibil, foloseşte accesoriile hands-free. Cu cât ţii celularul mai departe de corp, cu atât câmpul electromagnetic este mai puţin puternic. De exemplu, dacă ţii mobilul la cinci centimetri de corp, intensitatea câmpului scade cu 75%, iar dacă îl ţii la o distanţă de un metru, scade cu 98%.

6. .Nu adormi cu telefonul mobil în pat sau pe noptieră.

7. Evită să foloseşti telefonul mobil atunci când semnalul este slab, deoarece acesta va folosi mai multă energie pentru a încerca să se conecteze la reţea.

8. Nu ţine laptopul pe genunchi, mai ales dacă foloseşti internet Wi-fi (fără cablu). Câmpul de radiofrecvenţă emis de astfel de aparate este aproximativ egal cu cel emis de cuptoarele cu microunde (2.400 Mhz), dar undele sunt scurte şi puternice.

9. Este recomandat să nu locuieşti la o distanţă mai mică de 100 de metri de stâlpii-antenă.

10 .Expunerea la radiaţiile X cu care se fac radiografiile şi tomografiile computerizate trebuie redusă la minimum. Radiografiile şi CT-ul trebuie efectuate numai dacă este absolută nevoie şi numai la indicaţia medicului. 

Page 19: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Pentru a afla nivelul radiațiilor din locuință, de la locul de muncă sau din alt loc in care petreceți mult timp din zi, se impune efectuarea unei măsurători de câmp electromagnetic.

Dupa efectuarea măsurătorilor, dacă va fi necesar, se va putea alege soluția de protecție adaptata propriilor nevoi, conform indicațiilor specialițtilor din domeniu.

Spre exemplu, daca in fața ferestrei se afla o antenă de telefonie mobilă sau un stâlp radar, se va realiza o ecranare a radiațiilor de frecvență înaltă prin folosirea unei perdele antiradiatții Swiss Shield. Această perdea arată ca una obisnuită, însă țesătura conține o structură metalică vizibilă la microscop, alcătuită din cupru acoperit cu argint, care reflectă undele electromagnetice într-un procent foarte ridicat. Dacă se dorește să se protejeze o cameră de radiațiile electromagnetice produse de surse existente la vecini sau de cablurile și prizele electrice, va trebui să se folosească vopseaua antiradiații Yshield care se va conecta la sistemul de impamantare al locuinței.

Este cunoscut faptul că organismul este cel mai vulnerabil in perioada nocturnă de odihnă. Pentru a ne proteja de radiațiile electromagnetice pe perioada somnului, cea mai la îndemană soluție este utilizarea unui baldachin antiradiații din țesatura transparenă SwissShield și un covor antiradiații YShield, creând practic o cuscă Faraday.

Page 20: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Multe persoane se gândesc ce măsuri pot lua pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire. Dezvoltarea rapidă a tehnologiei a transformat radical lumea în care trăim. Ca efect secundar, suntem expuşi radiaţiilor, iar de cele mai multe ori, nici măcar nu conştientizăm. n lumea ştiinţifică există dezbateri aprinse privind efectele nefaste ale aparatelor electrocasnice, ale telefoanelor mobile şi ale testelor medicale cu raze X, care au devenit parte din societatea de astăzi.

Specialiştii cad însă de acord asupra unui lucru: dacă le folosim în exces, ne asumăm un risc. Toate aparatele electrocasnice aflate în priză emit unde electromagnetice, fie că este vorba de cuptorul cu microunde, de fierul de călcat sau de computer. „Problema este cât de intense sunt aceste câmpuri şi cum interferează ele cu undele electromagnetice pe care le foloseşte în mod natural creierul", subliniază  Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. 

Page 21: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Utilizarea frecventă creează probleme Spre deosebire de radiaţiile X sau gamma, care au capacitatea de a rupe punţile dintre molecule, câmpul emis de dispozitivele electrice şi de telefoanele mobile este mult mai puţin agresiv. Totuşi, expunerea repetată face ca riscurile pentru sănătate să crească. „Câmpul emis de celulare ar putea produce o fragilizare a barierei hematoencefalice în zona în care acţionează sistemul de unde. Această barieră se permeabilizează suplimentar şi face posibilă trecerea unor substanţe care în mod normal nu ajung la creier", explică profesor doctor Cristian Popescu, şeful clinicii de neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi. Un alt mecanism de acţiune cu posibil efect nociv ţine de creşterea temperaturii cu 1-2 grade în zona cerebrală apropiată de telefon, pentru că „antena telefonului emite în spectrul microundelor, şi deşi are o putere mai mică decât a cuptorului cu microunde, duce la o uşoară încălzire", după cum ne explică Radu Braga. Dezbaterile privind radiaţiile care ne înconjoară au luatamploare odată cu anunţul de marţi al experţilor internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă, neexcluzându-se o legătură cu gliomul şi neurinomul acustic. Anunţul a stârnit îngrijorare în rândul utilizatorilor. „Eu cred că trăim într-o lume în care radiaţiile sunt la ordinea zilei. Ca atare, nu prea ai cum să te fereşti de ele. Şi ce ţi se poate întâmpla în cel mai rău caz? Să faci cancer", afirmă Ştefan M. (61 de ani).

Alte surse de emisie a radiațiilor electromagnetice

Page 22: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Stâlpii-antenă, un pericol totodată, mai multe studii internaţionale au ajuns la o concluzie comună. Stâlpii-antenă de telefonie mobilă, dar şi staţiile electrice pun în pericol sănătatea persoanelor care locuiesc în apropierea lor. Nu suntem feriţi de radiaţii nici măcar când vine vorba de a lua măsuri pentru sănătatea noastră. Radiografiile, mamografiile, tomografiile computerizate - toate se bazează pe raze X. Dacă după o radiografie prezentăm pigmentări sau depigmentări ale pielii ori conjunctivită (iritaţie a ochilor), este posibil să ne fi expus la un nivel ridicat de radiaţii. Cel mai mare nivel de radiaţii este emis de computerul tomograf (CT). 

Page 23: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Împământarea organismului, precum şi consumul de alimente şi de suplimente corespunzătoareîmbunătăţesc rezistenţa la EMF-uri. Împământarea este o practică excelentă de a ţine la distanţă efectele dăunătoare ale câmpurilor electromagnetice. Pur şi simplu trebuie să stai desculţ pe iarbă sau să mergi pe nisipul de la malul mării, pentru cel puţin zece minute pe zi.

O alimentaţie bogată în substanţe nutritive este de asemenea extrem de importantă. Iată care suntsubstanţele şi superalimentele care te protejează împotriva radiaţiilor electromagnetice:

– Iodină – Vitamina D3,Legume marine,Spirulină,Fructe noni, Curcumină, Complex de vitamine B, Melatonină, Tulsi (Busuioc Sfânt), Acizi graşi Omega-3, Glutationă, Sulf, Seleniu, Zinc.

În plus, consumul ridicat de alimente ORAC (cu o capacitate radicală de absorbţie a oxigenului)este vital pentru prevenirea şi vindecarea leziunilor de la nivelul ADN-ului, provocate de EMF. Alegerile recomandate de specialişti includ: anghinare, afine, fasole roşie, nuci pecan, seminţe de rodie, rozmarin, sparanghel, fructe de pădure, nuci, prune, legume crucifere, scorţişoară, broccoli şi coriandru. Întotdeauna, selectaţi alimentele pentru puterea lor nutritivă!

Page 24: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Chiar dacă trăieşti într-o eră a conexiunilor Wi-Fi şi a gadgeturilor care emit câmpuri electromagnetice, nu trebuie să devenim victima unui pericol invizibil. Adoptarea unui regim alimentar corespunzător, plimbarea desculţ pe iarbă şi decuplarea electrocasnicelor oricând este posibil – iată trei măsuri care sunt la îndemâna oricui şi presupun un efort minim. Făcând aceşti paşi proactivi, stilul de viaţă modern nu îşi va mai pune amprenta negativă într-un mod atât de pregnant asupra organismului uman.

Page 25: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Expunerea la radiația electromagnetică este de doua feluri: ocupatională și ambientală. Cea ocupațională include sursele constând în aparatura folosită la domiciliu sau serviciu, la care avem acces direct prin utilizarea zilnică (cabluri, aparatura electrocasnică, IT, de telecomunicații, dispozitive industriale, etc.). Cea ambientală include sursele exterioare locației (tablouri electrice si transformatoare, antene de telecomunicatii, linii de inalta tensiune, instalații industriale, etc.). Efectul expunerii este unul conjugat, incluzand ambele tipuri. Pentru înlaturarea sau limitarea efectelor nocive ale radiațiilor electromagnetice, sunt necesari trei pași:1. Informarea. Trebuie sa acumulați cateva cunoștiințe de baza privind câmpul electromagnetic, efectele sale asupra omului, apoi să stiți care sunt sursele generatoare de radiatie electromagnetica și benzile de frecvență ale acestora. De asemenea, trebuie sa accesați datele oferite de organismele internaționale care se ocupă de protecția populației față de efectele radiației electromagnetice, inclusiv intervalele admise pentru intensitatea câmpului pentru diferitele tipuri de expunere. 2. Măsurarea. Aceasta operațiune trebuie făcută în locația unde sunteți expus, iar măsurarea intensității câmpului trebuie să fie una profesionistă (compusă din mai multe măsuratori, ambientală și de proximitate, cu aparate adecvate).3. Inlaturarea cauzelor.

Măsuri împotriva radiațiilor electromagnetice

Page 26: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

În urma interpretării rezultatelor măsurătorilor, se vor identifica sursele de câmp electromagnetic ai cărui parametri au valori care nu se încadrează în intervalele de valori admise, prin consultarea tabelelor de valori ICNIRP.Măsurile efective vor consta în dezactivarea pe cât posibil a acestor surse, înlocuirea aparatelor și/sau ajustarea condițiilor de utilizare a unora dintre acestea (evitarea contactului direct, mărirea sau reducerea distanțelor, etc.). În cazul În care unele aparate sunt indispensabile activitații zilnice, rămâne doar varianta ajustării condițiilor de utilizare astfel încât expunerea să fie minimă (evitarea pe cât posibil a contactului cu diferite părți ale corpului, întreruperea alimentării atunci când nu sunt utilizate efectiv, schimbarea locației aparatului prin îndepartarea de zona de circulație maximă, etc.).

Page 27: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Spre exemplu, în cazul echipamentelor de telecomunicații:Stațiile-antenă generează câmpuri care acoperă întreg spectrul electromagnetic. Pentru frecvențe joase, structurile sunt masive, cu piloni suport cu înalțimi de 200 – 250 m. În zona pilonilor, cămpul poate fi de sute de V/m, iar câmpul magnetic în apropierea antenelor de 2 – 15 A/m, iar lângă piloni de 0,2 A/m. Aceste zone trebuie evitate.Echipamentele cu folosire manuală (telefoane mobile, telefoane fără fir, walkie-talkie, laptop-uri și palmtop-uri cu antenă, etc.) au o putere de emisie de la câțiva miliwați, pentru telefoanele wireless, la câțiva watti, pentru walkie-talkies, iar banda de frecvență se întinde de la 30 MHz la 5 GHz.Noile telefoane mobile sunt proiectate sa funcționeze la puteri mult mai mici decat echipamentele industriale, dar riscul pentru sănătate apare datorită distanței foarte mici față de corp în utilizare de exemplu 2 cm (in aceasta situație puterea câmpului din interiorul corpului nu poate fi evaluată doar pe baza măsurării puterii câmpului din exteriorul corpului). La distanțe mai mici de 1 cm de antena, intensitatea câmpului electric localizat poate fi de sute de volți/m. În aceste condiții trebuie luată în considerare interacția mutuală dintre capul utilizatorului și telefon. Expunerea utilizatorului depinde de puterea de emisie a telefonului, localizarea sa față de stația de baza, pozitionarea telefonului fată de cap, dimensiunea capului, numarul si durata convorbirilor. Localizarea geografică e importantă deoarece prin controlul puterii de emisie aceasta se poate reduce cu un factor de până la 1000.

Page 28: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Astfel, o măsură de precauție evidentă este îndepartarea telefonului față de cap. O astfel de utilizare presupune folosirea unui dispozitiv hands-free, care va mări distanța dintre sursa majoră de expunere (antena) și capul sau alte părți ale corpului utilizatorului. Echipamentul constă dintr-o cască si un microfon conectat la telefon prin fir sau prin legătura radio de tip Bluetooth. Acest tip de echipament ar putea reduce SAR la nivelul capului, datorita distantei mari dintre antena si cap si datorita faptului ca firele conductoare nu formeaza un ghid de unda de radiofrecventa eficient. Bluetooth este o tehnica pentru conectarea dispozitivelor mobile (computer, mouse, telefon mobil, etc.) folosind sistemul radio in loc de fire. Sistemul operează la 2,45 GHz, cu 1 mW putere de varf si permite folosirea aparatului pe o raza de 10 m. Puterea de emisie mica duce la expuneri mici, sub limitele recomandate de ICNIRP. O alta masura alternativa este comutarea telefonului pe difuzor (speaker) in timpul convorbirilor, pentru a pastra distanta fata de cap, desi pierderea de intensitate este partial compensata de cresterea puterii campului emis de difuzor.Aceste masuri de marire a distantei in utilizare, precum si de evitare a proximitatii sursei, sunt valabile in general pentru toate aparatele electrocasnice domestice si cele ocupationale de la serviciu sau domiciliu, care opereaza in banda de radiofrecventa.Exista si cazuri cand distanta fata de o sursa trebuie micsorata si nu marita; este vorba de sursele care emit radiatie cu lungime de unda mare, pentru locatiile aflate la mai mult de o lungime de unda fata de sursa, in zona campului indepartat. De exemplu, pentru frecvente mai mari de 300 MHz,  expunerea are loc in regiunea campului indepartat, exceptand situatia in care persoana se apropie la o distanta mai mica de 1 m de sursa. In acest caz, distanta fata de sursa trebuie micsorata prin deplasare in zona de tranzitie.

Page 29: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

În fiecare an, se publică tot mai multe cercetări despre pericole de poluare electromagnetică a mediul înconjurător şi se acumulează tot mai multe dovezi.

Acum, este cunoscut, absolut sigur, că câmpurile electromagnetice pot exercita un impact negativ asupra sănătăţii dumneavoastră.

Regula generală de protecţie de la radiaţii electromagnetice Reduceţi expunerea la radiaţii, crescând distanţa între dvs. şi sursa de radiaţii. Această regulă este cea mai importantă pentru a se proteja împotriva radiaţiilor, şi de

obicei, cea mai uşoară în utilizare. Cât de mult ar trebui să vă retrageţi de la sursa de radiaţii, depinde de intensitatea

acesteia. De exemplu, pentru a reduce intensitatea câmpului, va trebui să vă mutaţi la o distanţă:

25 m pentru linii de înaltă tensiune în curent continuu şi turnuri de legătură celulară. 30 cm de la monitorul de computer 5 cm de la ceasul electric alături de perna dvs. 2,5 cm de la un telefon mobil  Regula nr. 2: dacă nu puteţi evita efectele radiaţiilor electromagnetice, încercaţi să le

limitaţi la maxim. Pentru mulţi, probabil, a devenit un lucru banal: să urmăriţi tehnica la locul de muncă,

să treceţi pe alături şi să staţi de vorbă cu colegii în jurul imprimantelor şi copiatoarelor de birou sau să staţi lângă un cuptor în timpul de gătit.

În toate aceste cazuri, ca şi în multe altele, pentru sănătatea dvs. ar fi mai bine să urmăriţi Regula  nr. 2.

Regula generală nr. 3 Dacă nu există nici o necesitate reală să includeţi aparatul - opriţi-l (sau nu-l porniţi). Radiaţii electromagnetice provin de la mai multe dispozitive, pe care oamenii, plecând,

lasă în funcţionare, cum ar fi încărcătoare pentru baterii, telefoane mobile, laptop-uri, etc.), precum şi computere în regimul sleep şi imprimante.

Oprirea aparatelor, de asemenea, contribuie la starea de sănătate a planetei şi a portofelului dvs.

Dvs. ar trebui să ştiţi şi să ţineţi minte de toate sursele de radiaţii electromagnetice în jurul dvs., acasă sau la birou. Acest lucru este unicul comportament responsabil al persoanei mature şi competente.

Mai multe studii au legat indicele crescute de cancer şi de leucemie cu apropierea antenelor de televiziune, mai ales cele foarte mari şi puternice, care măresc îmbolnăvirea cu cancer, fiind situate la o distanţă de 3-5 kilometri.

În case sursele de radiaţii electromagnetice sunt cabluri interne de la aparate de toate tipuri.

Page 30: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

Încercaţi să identificaţi expunerea dvs. la radiaţii electromagnetice. Acordaţi o atenţie deosebită acestor dispozitive şi tehnicii cu care vă confruntaţi cel mai des în timpul zilei.

Opriţi pături electrice, dacă nu aveţi nevoie de ele sau folosiţi cel mai scăzut nivel al ajustării. Păstraţi ceasul electric / radio cât mai departe de omul, care doarme, de preferinţă, la o distanţă de 60 cm sau mai mult pentru dispozitive de reţea. Chiar şi ceasul alimentat cu baterii şi radioul cu timer nu ar trebui să fie aproape de capul dvs.

Telefoanele mobile devin o ameninţare biologică majoră, aproape o armă, care poate fi la fel de mortală ca şi fumatul. În scopul de a reduce impactul negativ al acestora folosiţi metode alternative de comunicare la orice oportunitate.

Nu utilizaţi telefoane mobile pentru conversaţii lungi, gândiţi-vă la alţii - nu le ţineţi lângă tubul mai mult, decât este necesar.

Vă recomandăm să utilizaţi un set cu cască sau un mod simplu ca difuzor.

Copiii, de dragul sănătăţii lor, ar trebui să fie pe deplin protejaţi de folosirea telefonului mobil, deoarece creierul lor în curs de dezvoltare, în special, este vulnerabil pentru radiaţii electromagnetice emanate de  telefoane mobile, craniul lor devine mai subţire.

Experţii recomandă ca copii sub 10 ani să nu folosească telefoane celulare. Copiii mai mari, de asemenea, trebuie să respecte reguli stricte cu privire la utilizarea telefoanelor.

Dacă petreceţi mult timp, lucrând la birou sau la locul de muncă, încercaţi să fiţi cel puţin la 1,5 metri de orice echipament electric, cum ar fi încălzitoare, climatizoare, servere de fişiere şi imprimante. Păstraţi aceeaşi distanţă de la lumini de neon sau noduri de cabluri de conectare.

Dacă lucraţi mult timp la un calculator - puneţi-l cât mai departe de  capul dvs., în cazul în care vă permit cablurile.

Dacă este posibil, alegeţi monitorul LCD în loc de CRT. De asemenea, ţineţi-vă la o distanţă, care permite lungimea cablului.

Page 31: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

În situațiile în care locația dvs. permanentă (domiciliu sau loc de muncă) se găsește într-o zonă de expunere la o sursă exterioară al cărei câmp are valori ale intensitații peste nivelul admis, trebuie să luați în discuție inclusiv mutarea acestei locații. În această categorie de risc intră locațiile aflate sub influența surselor de joasa frecvență, sub linii de înaltă tensiune, în proximitatea stațiilor industriale de comunicații, de transformatoare, stații radar, etc. În aceste situații, măsuratorile sunt obligatorii, iar interpretarea acestora trebuie făcută luând în calcul inclusiv faptul că efectele radiației electromagnetice pe termen lung nu sunt încă stabilite științific.

Page 32: Măsuri de protecție împotriva undelor electromagnetice

BIBLOGRAFIE http://adevarul.ro/ http://ecology.md/ http://www.ziare.com/