Mariana Gheorghe

16
Cuprins 1. Prezentarea firmei 2. Misiunea si viziunea firmei 3. Prezentarea managerului 4. Experienta profesionala 5. Premii si titluri onorifice 6. Concluzii. Recomandari 7. Bibliografie 1

description

Descriere Mariana Gheorghe

Transcript of Mariana Gheorghe

Cuprins1. Prezentarea firmei

2. Misiunea si viziunea firmei

3. Prezentarea managerului

4. Experienta profesionala

5. Premii si titluri onorifice6. Concluzii. Recomandari7. BibliografiePrezentarea firmei

Petrom

PETROM este cea mai mare companie romaneasca de produse petroliere si gaz, cu activitati in diverse arii: Explorare, Productie, Marketing, Rafinare si Petrochimie. Compania este lider pe piata romaneasca de profil si cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, dupa capitalizare.

Incepand din decembrie 2005, Petrom este membru OMV Group. Impreuna, cele doua organizatii formeaza cel mai mare grup integrat de petrol si gaze din Europa Centrala si de Sud-Est.

Filosofia companiei:Responsabilitatea sociala corporativa este parte integranta a strategiei Petrom. In felul acesta, vrem sa ne asiguram ca ne vom indeplini responsabilitatea fata de societate, prin programe care genereaza nu doar rezultate pe termen lung, ci si atitudine. In primul rand, vrem ca fiecare angajat al companiei sa aiba un comportament social responsabil si sa ne imbunatatim practicile de business prin intarirea politicii de Guvernare Corporativa. In acelasi timp, fiind cea mai mare companie din Romania, Petrom este angajata activ pentru a contribui la dezvoltarea societatii romanesti. Astfel intelegem sa ne aducem contributia pe termen lung, pentru crearea unei lumi mai bune, atat pentru generatiile prezente, cat si pentru cele viitoare. Aratam, astfel, "Respect pentru Viitor"! Si acesta este motivul pentru care ne-am ales acest nume pentru programele noastre de CSR.

Petrom continu investiiile n proiecte cheie i pentru maximizarea performanelor. Astfel, ne asigurm creterea durabil i furnizm clienilor notri un portofoliu diversificat de produse energetice, de la carburani la gaze i electricitate, la standardele de calitate ale UE. Cu investiii anuale de peste 1 miliard de euro, vom reprezenta i n anii urmtori un factor de cretere economic n Romnia, prin efectul de multiplicare al investiiilor noastre.

Misiune i viziune

Viziunea noastr

Ne-am angajat s ne consolidm poziia de lider n industria de iei i gaze din Sud-Estul Europei, avnd rolul de centru operaional n activitatea de marketing al Grupului OMV n Sud-Estul Europei, i pentru explorare i producie n Romnia i regiunea Caspic.

Misiunea noastr

Descoperim, producem i procesam iei i gaze i distribuim combustibili i alte produse petroliere n vederea asigurarii energiei i mobilitii n Romnia i n regiunile nvecinate. Creterea profitabil i sustenabil a companiei noastre este benefic pentru acionari, clieni angajai i economia Romniei n general i de aceea este centrul tuturor activitilor noastre. Petrom Prezentarea managerului

Mariana Gheorghe

Forbes

Este CEO si Presedinte al Directoratului OMV Petrom din iunie 2006.

Are in subordine urmatoarele departamente: Afaceri Corporative si Conformitate, Comunicare si Sustenabilitate, Juridic, Strategie si Relatia cu Investitorii, Sanatate, Siguranta, Securitate si Mediu, Resurse Umane, Achizitii Operationale si Reglementare si Afaceri Publice.

PetromExperienta personala

HYPERLINK "http://www.businessmagazin.ro/autor/iuliana-roibu" \o "Iuliana Roibu" Iuliana RoibuPostat la28 octombrie 2013Business Magazin i-a nceput cariera n1979, deinnd diverse funcii n cadrul a dou companii romneti,Policolori Chimica / Romferchim pn n1991. ntre1991i1993, Mariana Gheorghe a lucrat pentruMinisterul Finanelor din Romnia, unde a deinut funcia de Director General Adjunct, Departamentul de Finane Internaionale. ncepnd cu1993a lucrat pentruBanca European pentru Reconstrucie i Dezvoltare, mai nti ca Bancher Asociat, Bancher Principal i mai apoi Bancher Senior pentruEuropa de Sud-Est, Regiunea Caspic iCaucaz. Dup privatizareaPetromn 2004, Mariana Gheorghe a devenit Membr a Consiliului de Administraie alPetromca reprezentant BERD, pn la data de 15 iunie 2006, cnd a fost numit Director General Executiv al Petrom. Din 17 aprilie2007deine i poziia de Preedinte al DirectoratuluiPetrom, n urma adoptrii de ctrePetroma unui sistem dualist de guvernan.

Petrom

A absolvit Academia de Studii Economice si Facultatea de Drept din Bucuresti, precum si Finante Corporatiste la Scoala de Afaceri din Londra.

Hotnews.ro

Cei 14 ani de banking la Londra au fost cea mai lung etap din cariera mea, care a marcat foarte mult profilul meu de profesionist, dar i personalitatea i cariera n final", spune Mariana Gheorghe.

n 2005, Mariana Gheorghe a fost recrutat de OMV de la Banca European de Reconstrucie i Dezvoltare. Acceptarea poziiei de CEO al Petrom a nsemnat cea mai mare provocare a vieii profesionale pentru cel mai puternic CEO din Romnia. De la venirea la conducerea celei mai mari companii din Romnia, Mariana Gheorghe a aplicat cea mai mare parte a planului de privatizare propus decompaniamam, care a nsemnat restructurarea companiei, investiii de aproape 4 miliarde de euro, n special n producia de hidrocarburi, dar i n rafinare i marketing, schimbarea sistemului de operare a benzinriilor i construcia unui nou sediu unde s lucreze toi angajaii companiei.

Mariana Gheorghe, ocup locul al 27-lea ntr-un top realizat de revista american Fortune la nivel mondial, dar fr SUA, al celor mai puternice 50 de femei din lumea afacerilor. CEO-ul Petrom a urcat cinci poziii fa de ediia de anul trecut, cnd a fost inclus pentru prima dat n topul "Most Powerful Women: The International Power 50". Mariana Gheorghe este primul director romn al unei companii i singurul din Europa de Sud-Est prezent n acest top.

E ceea ce i se potrivete cel mai bine doamnei Gheorghe, care mrturisete c la un moment dat a cochetat i cu ideea de antreprenoriat. Pe cnd eram la Londra (), dup o perioad de activitate bancar, erau diverse oportuniti i, trecnd prin producie, apoi macroeconomie i sistemul bancar financiar, am avut acest sentiment c a putea face ceva, deoarece asimilasem att de multe idei, ndemnri. A rmas la management, pentru c antreprenoriatul e o aventur care pornete de cele mai multe ori de la zero. Eu i respect i i admir enorm pe antreprenori, pentru riscurile pe care i le iau i pentru rbdarea de a crete un business n timp, care m-au fascinat. Dar ca personalitate, eu am avut vocaia lucrurilor care presupun complexitate. Nu sunt omul care s o iau de la zero, totdeauna am construit pe ceva asimilat n perioada anterioar, pe o baz.

ForbesPremii si titluri onorifice:

Este primul executiv roman si singurul manager din Europa de Sud-Est care a intrat in clasamantul celor mai puternice femei din lumea internationala a afacerilor intocmit anual de revista FORTUNE. Daca in anul 2012 ocupa locul 32, in 2013 a urcat 5 pozitii in clasament. Topul Most Powerful Women in Business este realizat de editorii Fortune folosind 4 criterii, respectiv dimensiunea si importanta in economia globala acompaniei conduse, situatia actuala si strategia companiei, cariera, precum si influenta culturala si sociala a persoanei.

Mariana Gheorghe s-a aflat in top intr-o companie selecta de femei de afaceri printre care se numara Maria das Gracas Foster, CEO-ul Petrobras (compania de stat a petrolului din Brazilia) sau Guler Sabanci, CEO-ul Sabanci Holding (Turcia)-cel mai mare conglomerat industrial si financiar din Turcia.

Fortune este o revista amenricana din domeniul financiar-econimic, detinuta de conglomeratul media Time Warner. Revista este cunoscuta datorita publicarii topului anual a celor mai mari companii publice din Statele Unite, numit Fortune 500. A fost numita CEO-ul anului 2012 de catre revista The Marketer.The Marketer este o revista lunara din Romania, axata pe strategie si vizune,dezvalunid amanunte din interior furnizate de cei care s-au facut remarcati in industria comunicarii.In clasamentul Top Femei de Succes din Romania, alcatuit de revista UNICA, a fost nominalizata pe locul 1.

A fost numita Cel mai important CEO de carte revista BUSINESS MAGAZINE, in 2 ani consecutive (2010 si 2011).Conform celor de la Business Magazine care au alcatuit topul, Mariana Gheorghe ocupa aceasta pozitie datorita urmatoarelor aspecte: de la venirea la conducerea celei mai mari companii din Romania, Mariana Gheorghe a aplicat cea mai mare parte a planului de privatizare propus de compania mama, care a insemna restructurarea companiei, investitii de aproape 4 miliarde de euro, in special in productia de hidrocarburi, dar si in rafinare si marketing, schimbarea sistemului de operare al benzinariilor, constructia unui nou sediu in care sa lucreze toti angajatii companiei, dar, mai presus de toate, transformare Petrom intr-o companie proaspata si mai ales profitabila.

A fost numita Cea mai influenta femeie din Romania in 2012 si 2013 de catre publicatia FORBES ROMANIA, alaturi de alte personalitati feminine precum Alteta sa Regala Principesa Margareta a Romaniei, Ana Maria Mihaescu ( sef al misiunii Corporatiei Financiare din Romania, o divizune a Bancii Mondiale si cel mai mare finantator al sectorului privat in tarile emergente).

Forbes este o ediura americana, cunoscuta in special pentru revista cu acelasi nume, publicata o data la doua saptamani. Publicata este cunoscuta pentru listele pe care le intocmeste anual:

Forbes 400- lista celor mai bogati americani, Forbes Global 2000- lista celor mai mari companii din lume, Lista miliardarilor-lista celor mai bogati 100 de oameni ai planetei.Sa clasat pe locul 1 in clasamentul Business Leader of the Year, alcatuita de revista BUSINESS REVIEW IN 2013. Acest premiu se justifica prin faptul ca sub mandatul sau, profiturile companiei au atins cote maxime, Mariana Gheorghe aflandu-se la conducerea companiei de mai bine de 6 ani.Universitatea de Vest din Timisoara

Cu 17.000 de furnizori i practic toat populaia Romniei drept clieni (posesori de maini, consumatori de gaz sau electricitate), influena Petrom i a managerului su pare s se ncadreze ntr-o categorie fr concureni. Nu e vorba neaprat de influena prin producie, ci prin felul n care producem. De aceea cred n vocaia de role model i influenator a Petrom, spune Gheorghe.

n mod concret, de pild, descoperirea de ctre Petrom a unui zcmnt de gaze de 3-6 ori mai mare dect consumul anual al Romniei va avea un impact enorm asupra societii romneti. Pe de alt parte, Gheorghe vorbete cu entuziasm despre influen la alt nivel, mai exact prin dialogul n premier iniiat cu reprezentanii sectorului energetic (companii private i de stat), cu productori i transportatori, pe de o parte, i consultanii i Academia Romn, pe de alt parte. Scopul a fost de a alinia principiile de baz ale dezvoltrii sectorului energetic pe termen mediu i lung. E o manifestare de influen pe care cred c toat lumea o va considera benefic, pentru c am conturat viziunea i principiile sectorului nostru, un factor esenial de cretere economic pentru Romnia, explic Gheorghe.

ForbesConcluzii.Recomandari

BusinessmagazinIuliana RoibuPostat la28 octombrie 2013

Bibliografie

Petrom

1.http://www.petrom.com/portal/01/petromcom

2.http://www.petrom.com/portal/01/petromcom/petromcom/Petrom/Despre_Petrom/Principii_de_baza_in_activitatea_noastra

3.http://www.petrom.com/SecurityServlet/secure?cid=1197916367686&lang=ro&swa_id=326923269689.40857&swa_site=wps.vp.petromcom

4.http://www.petrom.com/portal/01/petromcom/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gDf1OLQC9HZyNXA3dPD18PI09DAwgAykeaxfsaWHq4eYYahTqaeHoZuLm5W3rA5PHrDi7K1_fzyM9N1S_IjSgHAO-ESfE!/dl3/d3/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnZ3LzZfTTA5SEZJVTJVQTRJMEJSNVU5NTAwMDAwMDA!/Forbes

5.http://www.forbes.ro/50-influente-mariana-gheorghe_0_7538.htmlBusiness Magazin

6.http://www.businessmagazin.ro/lideri/mariana-gheorghe-11576397Hotnews

7.http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-11783675-mariana-gheorghe-ceo-omv-petrom-discuta-online-cititorii-hotnews-marti-11-00.htmPAGE 11