Majori – Studiul 9 - Trim 4 - 2015

download Majori – Studiul 9 - Trim 4 - 2015

of 12

description

studiu cartea lui Ieremia

Transcript of Majori – Studiul 9 - Trim 4 - 2015

  • 115

    Studiu

    l 9

    Studiul 9 21-27 noiembrie

    Jugul lui IeremiaPentru studiul din aceast sptmn, citete: Ieremia 16:1-13; 27:1-18; 28;

    Daniel 4:25; Osea 1:1-3; Timotei 4:3,4.

    Sabat dup-amiaz

    Completeaz i memoreaz: Apoi a zis tuturor: ______________ _______________________________________________________________________________________________. (Luca 9:23)

    Dup cum am vzut deja, profeii transmiteau mesajul Domnului att prin cuvinte, ct i prin exemple practice. Uneori trebuiau s trans-pun mesajul n gesturi ilustratoare pentru a facilita receptarea lui.

    Astfel, Ieremia a fost din nou chemat s transpun n gesturi cuvin-tele pe care trebuia s le transmit. Mai nti, trebuia s poarte un jug din lemn: Aa mi-a vorbit Domnul: F-i nite legturi i nite juguri i punei-le la gt (Ieremia 27:2). Misiunea aceasta trebuie s fi fost pentru profet destul de dificil n sine, dar, ca i cum n-ar fi fost de ajuns, a devenit i mai dificil din cauza unui profet mincinos care i-a negat vorbele.

    Sptmna aceasta, avem ocazia s ne facem o imagine mai clar despre lupta dintre adevr i minciun pentru ctigarea inimii i min-ii oamenilor. Vom vedea totodat c un mesaj al harului poate fi n realitate un mesaj fals.

    De asemenea, lui Ieremia i s-a cerut s nu plng cu cei care pln-geau i s nu se bucure cu cei care se bucurau. Lucrurile acestea aveau menirea de a-i ajuta pe oameni s neleag ce i atepta din cauza p-catelor lor i, astfel, s se pociasc i s asculte, diminund consecin-ele dureroase ale faptelor lor rele.

    Astzi Dar (colect) pentru Centrul Media Adventist din Romnia. Sabatul viitor ncepe Sptmna de Rugciune.

  • 116

    Studiu

    l 9Duminic, 22 noiembrie O via solitar

    Ieremia nu a avut o via uoar (chiar el a admis acest lucru!). El a trecut prin greuti prin care nici nu putem s ne nchipuim c ar putea s treac cineva.

    1. Care sunt acele lucruri ale unei viei normale, pe care Domnul i le-a interzis lui Ieremia? Dei cererea Sa pare aspr, n ce privin a fost to-tui o binecuvntare pentru profet? Ieremia 16:1-13, compar cu Osea 1:1-3.

    ______________________________________________________________

    Dac lui Osea i s-a cerut s-i ia de soie o femeie desfrnat pen-tru a ilustra anormalitatea relaiei israeliilor cu Dumnezeu din cauza desfrnrii lor spirituale, lui Ieremia i s-a cerut s renune la gndul de a-i lua nevast i de a avea copii. Celibatul era un lucru rar i oare-cum extrem n societatea de atunci. n Israel, ntemeierea unei familii era foarte important. Dincolo de dragostea i de prtia dintre soi, ea asigura ducerea mai departe a numelui familiei. De ce i-a interzis Dumnezeu lui Ieremia s-i ntemeieze o familie? Pentru ca viaa lui s fie o lecie pentru perioada teribil cnd familiile aveau s fie rupte i cnd durerea despririi avea s fie o grea povar pentru supravieu-itori. Faptul c el nu a avut o familie a fost pentru contemporanii lui o avertizare i o lecie continu.

    Viaa solitar a lui Ieremia s-a extins i la alte domenii. I s-a interzis s intre ntr-o cas de jale, i aceasta pentru a ilustra atitudinea lui Dumnezeu fa de refuzul lor de a rspunde la chemrile Sale la poc-in i redeteptare.

    Mai mult, nu avea voie s li se alture la manifestrile de bucurie i srbtoare, tocmai pentru a ilustra timpul cnd babilonienii aveau s pun capt bucuriei i veseliei lor.

    n felul acesta, legturile care se creeaz ntre oameni, la bucurie ori la necaz, i-au fost refuzate. Viaa sa i durerile sale trebuiau s fie exemple practice. Ce bine ar fi fost dac poporul ar fi luat aminte la ele!

    De ce unii oameni, care au o chemare special de la Dumnezeu, nu pot duce o via normal, ca toi ceilali? Crezi c ai putea s fii un astfel de om i s duci o astfel de via? De ce?

  • Comentarii pentru instructori

    117

    Studiu

    l 9

    Obiectivele instructorului

    La nivelul cunotinelor: Membrii grupei s studieze deosebirile dintre profeia adevrat i cea fals i s observe c oamenii tind s aud ce le place s aud.

    La nivelul sentimentelor: S contientizeze ct de singur s-a simit Ieremia din cauza opoziiei permanente fa de mesajul pe care i-l ncredinase Dumnezeu.

    La nivel practic: S ia hotrrea de a asculta mesajul trimis de Dumnezeu, chiar dac nu este unul plcut, i de a mplini cerinele Sale.

    SCHIA STUDIULUI

    I. Cunotine: Profeia adevrat i profeia falsA. Ce criterii putem utiliza pentru a face deosebire ntre profeia

    adevrat i cea fals?B. De ce este mai uor s accepi un mesaj care i place? Toate me-

    sajele greu de acceptat sunt neaprat i adevrate?

    II. Sentimente: Singurtatea lui IeremiaA. Cum percepi faptul c Dumnezeu i-a cerut lui Ieremia s nu i

    ntemeieze o familie, s nu plng i s nu se bucure mpreun cu alii? B. Care sunt limitele implicrii noastre n lucrarea lui Dumnezeu?

    III. Practic: nvtur sntoasA. De ce este important s urmm nvtura sntoas astzi, n

    timpurile pe care le trim?B. Ce fel de mesaj le transmitem altora? Dac mesajul nostru este

    o evanghelie diluat, adaptat la ateptrile oamenilor, ce ar trebui s facem?

    Rezumat: Ieremia a trit mesajul pe care-l transmitea, implicn-du-se cu toat fiina lui, ceea ce a fcut ca mesajul lui s aib impact. Dei a ntmpinat mult mpotrivire, faptul c era trimis de Dumnezeu i-a dat putere s reziste i s-i ndeplineasc misiunea.

  • 118

    Studiu

    l 9Luni, 23 noiembrie Jugul lui Ieremia

    2. Cum i-a cerut Domnul lui Ieremia s ilustreze viitoarea ocupaie babi-lonian? De ce suna profeia aceasta a trdare? Ieremia 27:1-18

    ______________________________________________________________

    ______________________________________________________________

    Jugul pe care Ieremia trebuia s-l poarte era un simbol evident al umilinei suferite de popor, din cauza a ceea ce se numete astzi ocu-paie militar. (n Deuteronomul 28:48 i 1 mprai 12:4, ideea de jug apare ca expresie a oprimrii.) Profetul a fost nevoit s simt pe pro-pria piele ce nsemna invazia babilonian. Jugul de lemn pe care tre-buia s-l duc pe umeri i pe brae era lung de un metru i jumtate i gros de opt centimetri. Mesajul su era n esen urmtorul: ara care se revolta mpotriva Babilonului, se revolta de fapt mpotriva Domnului i avea s sufere ca urmare a revoltei sale.

    Textele din original nu sunt foarte clare, dar se pare c Ieremia a primit porunca de a pregti cte un jug i pentru trimiii rilor strine care veniser la Ierusalim ca s comploteze mpotriva lui Nebucadnear, dei Domnul i prevenise s nu comploteze. Reacia lor fireasc a fost s lupte mpotriva invadatorului strin i, evident, nu au primit bine cuvintele profetului.

    3. Ce gnd de speran ne atrage atenia n mod deosebit n cuvintele din Ieremia 27:5? Vezi i Daniel 4:25.

    ______________________________________________________________

    ______________________________________________________________

    Ca pretutindeni n Biblie n Vechiul i n Noul Testament deopotri-v gsim i aici ideea c Domnul este Creatorul i Suveranul pmn-tului. El i manifest puterea i autoritatea chiar i atunci cnd se pare c domnesc haosul i catastrofele (de exemplu, invazia i stpnirea unei naiuni pgne). Gndul acesta era un izvor de speran pentru rmia credincioas.

    Ce dovezi ale oprimrii vezi n lumea n care trieti? Este ntotdeauna oprimarea unor persoane sau populaii o pedeaps divin? Explic rspun-sul!

  • Comentarii pentru instructori

    119

    Studiu

    l 9

    PAII NVRII

    1. MOTIVAREPasajul central: Ieremia 16:1-13; Osea 1:1-3.Ideea de baz: Adeseori, viaa personal a profeilor din Vechiul

    Testament s-a mpletit strns cu mesajele pe care le transmiteau. Poate c Dumnezeu nu ne va cere s ne cstorim cu cineva cu totul nepotrivit, cum i-a cerut lui Osea s ia de soie o femeie desfrnat, sau s nu ne cstorim deloc, s nu ne bucurm i s nu plngem cu alii, cum i-a ce-rut lui Ieremia, dar poate c ne va cere un alt lucru care s ne scoat din zona noastr de confort. Trebuie s fim pregtii pentru astfel de lucruri!

    La ce ne putem atepta din partea lui Dumnezeu atunci cnd ac-ceptm s-L urmm? Cnd privim la profeii din Vechiul Testament, ne este greu s facem o diferen ntre ei i mesajul lor. Osea i Ieremia s-au identificat cu mesajul lor pn la aspectele cele mai intime ale vieii personale: lui Osea Dumnezeu i-a cerut s se cstoreasc cu o femeie desfrnat, iar lui Ieremia s nu se cstoreasc deloc toat viaa (tex-tul ebraic din Ieremia 16:2 arat clar lucrul acesta) i nici s nu intre ntr-o cas de jale sau ntr-o cas de petrecere.

    Toate acestea ilustrau n mod viu ntiinrile pe care Dumnezeu dorea s i le transmit poporului Su, ca s se ntoarc la El i s se pociasc. Ieremia trebuie s se fi simit foarte singur. Iar noi suntem deranjai cnd simim c Dumnezeu ne cere s facem ceva n plus pe lng venirea la biseric n Sabat!

    Discuie introductiv. James i Ellen G. White au avut patru b-iei. Edson i William au devenit pastori adventiti de ziua a aptea. Herbert a murit la trei luni de la natere, iar Henry, la vrsta de aisprezece ani. Henry s-a nscut n 1847 i s-a mbolnvit de pneumo-nie la vrsta de patru luni. n urma rugciunilor fierbini ale prinilor lui, s-a nsntoit. De la vrsta de un an i pn la cinci ani, a fost lsat n grija lui Frances Howland, iar Ellen i James au cltorit i au slujit n zona de est a Statelor Unite.

    Nu le-a fost uor s ia decizia de a-i lsa copiii n grija prietenilor. Ellen a numit lucrul acesta cel mai mare sacrificiu pe care a trebuit s-l fac pentru a-i ndeplini lucrarea i a suferit la fel ca Ieremia.

  • 120

    Studiu

    l 9Mari, 24 noiembrie Confruntarea cu un profet fals

    Nimnui nu-i plac vetile rele. De multe ori refuzm s le auzim sau ncercm s le gsim o explicaie natural. Aa s-a ntmplat i cu locu-itorii din Iuda cnd l-au vzut pe Ieremia purtnd jugul. Uimirea celor din consiliul reunit al naiunilor nu a mai cunoscut margini n momen-tul n care Ieremia, purtnd jugul supunerii pe grumaz, le-a adus la cunotin voia lui Dumnezeu. Ellen G. White, Profei i regi, p. 444

    4. Citete Ieremia 28:1-9. Imagineaz-i c eti un iudeu prezent la acest eveniment. Pe cine ai crede? Pe cine ai vrea s crezi? Ce motive ai avea s-l crezi pe Hanania i nu pe Ieremia?

    ______________________________________________________________

    Ieremia a prorocit n Numele lui Dumnezeu, iar Hanania a vorbit i el tot n Numele lui Dumnezeu. ns care dintre ei era ntr-adevr in-spirat de Domnul? Pentru c amndoi nu puteau fi, deoarece mesajele lor erau opuse! Pentru noi, astzi, rspunsul este evident. ns, pentru cineva din vremea aceea, trebuie s fi fost mai greu, chiar dac Ieremia a adus un argument puternic n versetele 8 i 9: prorocii din trecut au vestit aceleai lucruri ca i mine, i anume judecat i dezastru.

    Ieremia, n prezena preoilor i poporului, i-a rugat fierbinte s se supun mpratului Babilonului pentru perioada indicat de Domnul. Le-a citat oamenilor din Iuda din profeiile lui Osea, Habacuc, efania i alii, ale cror cuvinte de mustrare i avertizare fuseser asemn-toare cu ale sale. I-a trimis la evenimentele petrecute ca mplinire a profeiilor care avertizaser mpotriva unor pcate neregretate. n trecut, judecile lui Dumnezeu se abtuser asupra celor nepocii, ca mplinire exact a planului Su, aa cum fusese el descoperit prin mesagerii Lui. Ellen G. White, Profei i regi, p. 445

    Dup cum noi astzi avem nevoie s ne nsuim leciile din istoria sacr, tot aa locuitorii lui Iuda din acea vreme aveau nevoie s-i nsu-easc leciile trecutului, pentru a nu repeta greelile strmoilor lor. Aceasta a ncercat s le spun Ieremia. ns, dac pn atunci le-a fost greu s-l asculte, acum le era i mai greu cu prorocul Hanania prin preajm. Misiunea lui Ieremia a devenit i mai dificil.

    Hanania, al crui nume nseamn Dumnezeu a fost ndurtor, prea a transmite un mesaj al harului, al iertrii, al salvrii. De ce trebuie s fim foarte circumspeci fa de astfel de predicatori ai harului?

  • Comentarii pentru instructori

    121

    Studiu

    l 9

    n 1863, la nceputul lunii decembrie, Ellen i James se aflau ntr-o cltorie i au simit ndemnul de a se opri din drum i de a se ntoarce la cei trei copii ai lor, aflai din nou n grija familiei Howland n Topsham (statul Maine). La patru zile dup sosirea lor, Henry s-a mbolnvit i a murit pe 8 decembrie. A fost o lovitur grea pentru familie, iar Ellen i-a exprimat regretul c nu putea petrece mai mult timp cu copiii ei (vezi Ellen G. White, Mrturii, vol. 1, pp. 101103).

    Ce sacrificii a trebuit s faci datorit chemrii pe care ai primit-o de la Dumnezeu?

    2. APROFUNDAREA STUDIULUIExpresia i vor gdila urechile (2 Timotei 4:3,4) descrie foarte bine

    tendina omului de a inventa o realitate mai plcut dect cea cu care tre-buie s se confrunte. nvtura sntoas este ntotdeauna n opoziie cu mesajul care satisface dorinele omeneti, dar nu schimb com-portamentul pctos. Studiai n grup contrastul dintre aceste dou ti-puri de mesaje i motivul pentru care oamenii l prefer pe cel din urm.

    Comentariu biblicJugul pe care trebuia s-l poarte Ieremia era din lemn, un material

    tare, dar nu la fel de durabil ca fierul. Spturile arheologice rareori scot la lumin resturi de obiecte fcute din lemn. Fiind materie organi-c, el putrezete i se descompune.

    Pe de alt parte, fierul este mai rezistent i mai dur. Schimbarea jugului de lemn cu unul de fier ca rspuns la mesajul profeilor minci-noi ne trimite o avertizare puternic: nu ar trebui s desconsiderm ntiinrile lui Dumnezeu.

    I. Jugul de lemn (Ieremia 27:1-18)Actul simbolic al purtrii jugului de lemn din Ieremia 27 avea vala-

    bilitate universal, ntruct Ieremia a fost chemat iniial ca proroc al neamurilor (Ieremia 1:5). Mesajul a fost transmis mai nti pe vremea mpratului Ioiachim, cndva ntre anii 609 i 605 .Hr. i a fost repetat n timpul lui Zedechia, cndva n jurul anului 594 .Hr. El avea trei cate-gorii de destinatari: mpraii Edomului, Moabului, Tirului i Sidonu-lui, toate popoarele ostile din vecintatea lui Iuda (Ieremia 27:1-11); regele Zedechia (vers. 12-15); preoii i poporul (vers. 16-18). Pe toi i

  • 122

    Studiu

    l 9Miercuri, 25 noiembrie Jugul de fier

    Conflictul dintre cei doi profei nu s-a desfurat doar pe terenul vorbelor, ci i pe cel al faptelor. n ascultare de porunca lui Dumnezeu, Ieremia a purtat n spinare un jug, ca ilustrare clar a ntiinrii date poporului.

    5. Care era semnificaia profetic a gestului lui Hanania i pe cine a crezut poporul dup acest moment? Ieremia 28:10,11

    ______________________________________________________________

    ______________________________________________________________

    Dac, dup ce Isus a blestemat smochinul (Marcu 11:13,19-21), alt-cineva, care ar fi fost martor la incident sau care ar fi auzit de el, ar fi plantat un alt smochin n locul acela, gestul su ar fi fost ca o respin-gere a profeiei rostite de Domnul. Exact aa a procedat Hanania cu Ieremia i cu profeia sa. Gestul su a fost o sfidare fi.

    Nu se consemneaz c Ieremia ar mai fi spus ceva dup ce Hanania i-a sfrmat jugul de pe grumaz. Pur i simplu i-a ntors spatele i a plecat. Dac relatarea s-ar fi ncheiat n acest punct, am trage concluzia c profetul s-a retras nfrnt.

    6. Ce mesaj i-a transmis Domnul poporului dup sfrmarea jugului lui Ieremia? Ieremia 28:12-14

    ______________________________________________________________

    ______________________________________________________________

    Reacia lui Ieremia nu este una de revan: Tu mi-ai fcut aa, dar las c o s-i fac i eu ie la fel! El a primit de la Domnul o alt nti-inare clar i chiar mai dur dect cea anterioar. Jugul de lemn nu era greu de sfrmat, dar cine ar fi putut sfrma unul de fier? ntr-un anumit sens, Domnul le spunea c, prin ncpnarea i refuzul lor de a asculta, nu fceau dect s-i nruteasc situaia: Dac ai respins jugul de lemn, atunci luai unul de fier!

    De ce, adesea, o situaie complicat se nrutete i mai mult prin ncpnarea i refuzul nostru de a asculta i de a admite anumite pierderi?

  • Comentarii pentru instructori

    123

    Studiu

    l 9

    avertiza cu privire la profeii mincinoi (vers. 9, 14, 16), de unde dedu-cem c exista un conflict ntre profeiile adevrate i cele contrafcute.

    n esen, mesajul lui Ieremia era: slujii-i mpratului Babilonului i vei tri (vers. 11,12,17). Jugul era simbolul conducerii babiloniene, iar supunerea fa de Babilon echivala cu ascultarea de Dumnezeu. Pe de alt parte ns, Dumnezeu a artat clar c avea s vin i vremea dis-trugerii Babilonului (vers. 7: pn va veni i vremea rii lui). Exilul avea stabilit o limit, de aceea i jugul perisabil, de lemn. Dac Iuda i s-ar fi supus lui Nebucadnear i dac Zedechia nu s-ar fi rzvrtit mpotriva lui, Ierusalimul ar fi fost cruat (vers. 17).

    De discutat: Dumnezeu i-a pedepsit pe locuitorii lui Iuda din cauz c au struit n rzvrtire, dar ei s-au rzvrtit i mpotriva pedepsei. De ce este mai greu s accepi disciplina dect s i te opui mereu?

    II. Profeii contrafcute (Ieremia 28:1-11; 2 Timotei 4:3,4)Activitatea profeilor mincinoi trebuie s fi fost o provocare per-

    manent pentru Ieremia. Conflictul a atins punctul critic n momentul n care profetul mincinos Hanania a negat public profeia lui Ieremia cu jugul de lemn (prezentat n capitolul 27).

    Hanania a folosit aceeai formul introductiv ca i Ieremia (vers. 2: Aa vorbete Domnul) i acelai timp verbal specific profeiei (aa voi sfrma jugul) pentru a-i susine veridicitatea. Mai mult, a anun-at un timp anume (vers. 3: peste doi ani) i a menionat cteva nume (de exemplu, Ieconia, un alt nume al lui Ioiachin, vers. 4). Faptul c la data aceea Nebucadnear era ocupat cu nbuirea unei rscoale inter-ne, i-a dat lui Hanania avntul necesar pentru a face aceast profeie.

    Interesant este c Ieremia a rspuns cu un simplu Amin!. Nu a in-trat n defensiv, ci doar a subliniat contrastul dintre profeiile care plceau poporului i cele greu de acceptat i faptul c acestea din urm s-au mplinit, dovedind c erau adevrate. Numai istoria avea s de-monstreze c erau adevrate (vezi Deuteronomul 18:20-22).

    La rndul su, profetul mincinos a ndeplinit un act simbolic con-trar: a luat jugul de lemn al lui Ieremia i l-a sfrmat. Nu putea s fac un gest mai impresionant sau mai autoritar. Similaritatea dintre cele dou profeii era formidabil. Oamenii auziser ce voiau s aud, iar Ieremia a plecat fr s spun o vorb. Gestul lui Hanania trebuie s fi

  • 124

    Studiu

    l 9Joi, 26 noiembrie ncredere fals

    7. Cum a calificat Domnul gestul i solia lui Hanania? Ieremia 28:15

    ______________________________________________________________

    Rspunsul cu privire la cine avea dreptate, Ieremia sau Hanania, a venit destul de repede. Ieremia 28:16,17 ne arat c profetul mincinos a avut exact soarta pe care i-o prezisese Ieremia.

    Dar, cu toate c Hanania murise, influena lui asupra poporului a rmas. Faptele l urmau, ca s spunem aa. El i insuflase poporului o ncredere mincinoas. Cuvntul ebraic utilizat aici este hiphil, forma cu valoare cauzativ a verbului a (se) ncrede. El i-a determinat s se ncread ntr-o minciun recurgnd nu la for, ci la nelciune. Dei Domnul nu l trimisese, el vorbea n Numele Domnului, lucru cu foarte mare greutate n Iuda. Iar mesajul lui de har, de eliberare i de rs-cumprare avea priz la popor n condiiile n care, n acel moment, erau ameninai de babilonieni. Evanghelia lui totui era o veste ne-adevrat despre o salvare pe care Domnul nu avea s le-o dea. Astfel, poporul, n loc s asculte cuvintele lui Ieremia i vestea rscumprrii adus de el, a ascultat cuvintele lui Hanania, fapt care a agravat situaia.

    8. De unde tim c o amgire asemntoare se va reedita n vremea sfritului? Compar Ieremia 28:15 cu 2 Timotei 4:3,4 i 2 Tesaloniceni 2:10-12

    ______________________________________________________________

    ______________________________________________________________

    Situaia nu s-a schimbat astzi: suntem prini n marea btlie pen-tru inima i mintea miliardelor de locuitori ai lumii. Satana lucreaz neobosit pentru a-i determina pe ct mai muli s se ncread ntr-o minciun, nu conteaz care anume, important e s fie o minciun. n definitiv, din moment ce Isus a spus Eu sunt Calea, Adevrul i Viaa (Ioan 14:6), minciunile lui Satana pot fi despre orice, numai oamenii s primeasc altceva dect adevrul.

    Ce minciuni circul n societatea i cultura contemporan i cum ne pu-tem proteja de ele?

  • Comentarii pentru instructori

    125

    Studiu

    l 9

    fost cauza rzvrtirii ulterioare a lui Zedechia mpotriva Babilonului, care, n final, a dus la devastarea Ierusalimului.

    De discutat: Cum putem face deosebire ntre adevr i minciun, dac asemnarea dintre ele este att de mare?

    III. Jugul de fier (Ieremia 28:12-17)Totui Ieremia s-a ntors, dar nu n numele lui, ci cu un mesaj de

    la Dumnezeu. Mesajul coninea dou pri: prima era aceea c jugul de lemn sfrmat avea s fie nlocuit cu un jug de fier care nu putea fi rupt, semn c Iuda nu avea cum s mai evite distrugerea i c, dup cum fierul este mai dur dect lemnul, tot aa situaia lor avea s fie mai grea de atunci nainte.

    A doua parte l viza pe Hanania i profetiza moartea lui, ceea ce s-a i ntmplat la numai dou luni dup aceea. Rzvrtirea mpotriva lui Dumnezeu i mpotriva profetului Su a avut un pre. A fost o trist confirmare a cuvintelor lui Ieremia.

    De discutat: Uneori e mai bine s taci (cum a fcut Ieremia) dect s te aperi. De unde tim cnd e mai bine s tcem i cnd e mai bine s vorbim?

    3. APLICAIA Conflictul dintre actele simbolice cu jugul de lemn i cel de fier

    este rscolitor, pentru c s-a finalizat cu moartea profetului mincinos. Aceasta ne vorbete despre consecinele rzvrtirii i nesupunerii. Avem nevoie s nvm s ne supunem atunci cnd e timpul pentru supunere i s ne opunem atunci cnd e timpul pentru mpotrivire.

    ntrebri 1. Ce nseamn pentru tine supunerea fa de voina lui Dumnezeu?2. Gndete-te la biserica voastr local. Ce mesaj le transmitei

    concetenilor votri? Coincide el cu mesajul lui Dumnezeu?

    4. ACTIVITATECaut fgduine biblice sau mici citate care s ncurajeze la supunere

    fa de planurile lui Dumnezeu, scrie-le pe cartonae i ofer-le membrilor grupei sau adu numai cartonaele i propune ca fiecare s pregteasc cte dou i s le ofere unor persoane care au nevoie de ncurajare.

  • 126

    Studiu

    l 9Vineri, 27 noiembrie

    ntrebri recapitulative

    1. Care sunt acele lucruri ale unei viei normale, pe care Domnul i le-a interzis lui Ieremia? De ce unii oameni, care au o chemare special de la Dumnezeu, nu pot duce o via normal, ca toi ceilali? Tu ai putea s fii un asemenea om? De ce?

    2. Cum i-a cerut Domnul lui Ieremia s ilustreze ocupaia babilo nian? Ce dovezi ale oprimrii vezi n lumea de azi? Este ntotdeauna opri-marea unor persoane sau populaii o pedeaps divin?

    3. Crui fapt se datora confuzia poporului n faa mesajelor con-tradictorii ale lui Ieremia i Hanania? De ce trebuie s fim foarte circumspeci fa de unii predicatori ai harului?

    4. Care era semnificaia gestului lui Hanania de a sfrma jugul lui Ieremia i pe cine a crezut poporul? De ce, adesea, o situaie compli-cat se nrutete i mai mult prin ncpnarea i refuzul nostru de a asculta i de a admite anumite pierderi?

    5. Cum a calificat Domnul solia lui Hanania i ce indicii avem c ase-menea amgiri se vor reedita la sfrit? Ce minciuni circul n so-cietatea i cultura contemporan i cum ne putem proteja de ele?

    BIBLIA I CARTEA ANULUI STUDIU LA RND

    Biblia: Numeri 8141. Care era regula pentru cei care nu puteau serba Patele dintr-un motiv

    ntemeiat?2. Ce a rspuns Moise cnd Iosua i-a cerut s-i opreasc pe Eldad i Medad

    s prooroceasc?3. Ce a fcut poporul n timp ce Maria era izolat n afara taberei?4. Ce argumente au adus Iosua i Caleb n favoarea cuceririi rii?

    Cartea Viaa lui Iisus, capitolul 485. Ce anume este necesar n tratarea rnilor sufletului?