IT Trends ianuarie 2016

24
BUSINESS IN THE DIGITAL AGE BUSINESS IN THE DIGITAL AGE SOLUÞII TENDINÞE INTERVIU Nr. 1 - Ianuarie 2016 | www.ittrends.ro „Principalele noastre avantaje sunt competența și seriozitatea. „Principalele noastre avantaje sunt competența și seriozitatea. Compania noastră reprezintă astăzi producători de top Compania noastră reprezintă astăzi producători de top din domeniul electroalimentării de siguranță și investește anual din domeniul electroalimentării de siguranță și investește anual un buget considerabil pentru a-și instrui personalul tehnic, un buget considerabil pentru a-și instrui personalul tehnic, dar și pentru a menține un nivel de siguranță maximă”. dar și pentru a menține un nivel de siguranță maximă”. Pag. 11 Pag. 11 Cristian Bucur Consultant, Power Back-up Services Consultant, Power Back-up Services Ștefăniță Ghiță, Ștefăniță Ghiță, Director de Produs Director de Produs SIVECO Applications SIVECO Applications Pag. 2 Pag. 2 Pag. 10 Pag. 10 Radu Crahmaliuc, Radu Crahmaliuc, Cloud Computing & Cloud Computing & Digital Transformation Digital Transformation Independent Analyst Independent Analyst Elemér Veréb, Elemér Veréb, Director Regional Dynatrace Director Regional Dynatrace România, Bulgaria și Ungaria România, Bulgaria și Ungaria Pag. 6 Pag. 6

description

IT Trends ianuarie 2016

Transcript of IT Trends ianuarie 2016

Page 1: IT Trends ianuarie 2016

B U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G EB U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G E

SOLUÞ I I

TEND INÞE

INTERV IU

Nr. 1 - Ianuarie 2016 | www.ittrends.ro

„Principalele noastre avantaje sunt competența și seriozitatea. „Principalele noastre avantaje sunt competența și seriozitatea. Compania noastră reprezintă astăzi producători de top Compania noastră reprezintă astăzi producători de top

din domeniul electroalimentării de siguranță și investește anual din domeniul electroalimentării de siguranță și investește anual un buget considerabil pentru a-și instrui personalul tehnic, un buget considerabil pentru a-și instrui personalul tehnic,

dar și pentru a menține un nivel de siguranță maximă”.dar și pentru a menține un nivel de siguranță maximă”.Pag. 11Pag. 11

Cristian BucurConsultant, Power Back-up ServicesConsultant, Power Back-up Services

Ștefăniță Ghiță,Ștefăniță Ghiță,Director de ProdusDirector de ProdusSIVECO ApplicationsSIVECO Applications

Pag. 2Pag. 2

Pag. 10Pag. 10

Radu Crahmaliuc,Radu Crahmaliuc,Cloud Computing & Cloud Computing & Digital Transformation Digital Transformation Independent AnalystIndependent Analyst

Elemér Veréb,Elemér Veréb,Director Regional DynatraceDirector Regional DynatraceRomânia, Bulgaria și UngariaRomânia, Bulgaria și Ungaria

Pag. 6Pag. 6

Page 2: IT Trends ianuarie 2016
Page 3: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

1Nr. 1 - Ianuarie 2016

Z ilele acestea este în plină desfășurare Forumul Economic de la Davos. Reacții și concluzii vor apărea în zilele următoare. Să dăm atenție deocamdată

uneia dintre temele majore ale forumului și anume cea legată de viitorul locurilor de muncă.

Nu mai este un secret pentru nimeni că tehnologiile big data, advanced analytics, Internet of Things, wearables, roboții avansați, mașinile care învață și imprimarea 3D sunt din ce în ce mai folosite în fabrici, mărind pro-ductivitatea, revoluționând fabricația și oferind soluții dedicate din ce în ce mai eficiente.

Acest fenomen nu poate să ducă decât la pierderea locurilor de muncă tradiționale, la modificarea cerințelor pentru angajații care vor mai rămâne și la mutarea fabricilor în alte locații geografice. Motivația forței de muncă ieftine dispare, munca roboților costă la fel de mult oriunde ai amplasa fabrica (costul energiei electrice consumate ar mai putea rămâne un diferențiator), așa că vor prima aspectele care țin de logistică și distribuție. Această a 4-a revoluție industrială va duce la o dimi-nuare considerabilă a numărului de locuri de muncă din industrie și vor exista chiar și fabrici fără nici un angajat.

Va fi bine pentru proprietarii de roboți, care se vor îmbogăți și mai mult, dar nu va fi deloc bine pentru restul populației globului. Deja primii cei mai bogați 62 de oameni de pe planetă dețin o avere mai mare decât

jumătate din populația globului (3,6 miliarde). Nu este de mirare că vicepreședintele SUA, Joe Biden, își face griji în ceea ce privește dispariția clasei de mijloc, afirmînd că „atunci când oamenii simt că nu mai au acces la o viață decentă, reacția umană inevitabilă este anxietatea, frustrarea și furia”.

Desigur vor apărea locuri de muncă noi, diferite față de cele din prezent, care vor necesita alte tipuri de calificare. Învățarea continuă, și nu instruirea de la universitățile devenite fabrici de diplome, va fi cerința cheie. Deja aproape că a dispărut posibilitatea terminării unei facultăți și angajarea la un loc de muncă din care să se iasă la pensie. Pe durata perioadei active, angajații vor trebui să fie capabili să treacă prin 4-5 job-uri diferite. Oamenii vor trebui să învețe să muncească cot-la-cot cu roboții.

Există un consens destul de general conform căruia multe profesii se vor schimba într-un mod pe care nu îl înțelegem încă. Să nu uităm nici faptul că tehnolo-giile digitale se modifică într-un ritm exponențial, schim bându-ne viața incomparabil mai rapid decât ni s-a schimbat în trecut, prin urmare nici modul nostru de reacție la aceste schimbări nu trebuie să fie liniar.

Riscul cu care ne vom confrunta în viitorul apropiat este cel al șomajului de masă. Și dacă ne gândim că în România numărul pensionarilor, plus numărul șomerilor, depășește deja numărul angajaților, viitorul nu arată prea bine. Mai mult, conform unui studiu făcut la nivel european, România este în topul țărilor cu cel mai mare risc de pierdere a locurilor de muncă datorită digitalizării (vezi ilustrația).

Pentru a evita dezastrul este necesară atât o reacție rapidă din partea Guvernului, care nu știm dacă și când va veni, cât și o reacție pe măsură din partea companiilor și societății civile. Ce mai așteptăm? �

[email protected]

E D I T O R I A L

Vin robotii Romulus Maier

Page 4: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

2 Nr. 1 - Ianuarie 2016S O L U Þ I I

IT-ul vine în sprijinul comercianților pentru a răspunde mai eficient cerințelor consumatorilor atât prin îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite, cât și prin re-ducerea costurilor și optimizarea fluxurilor de lucru.

O soluție extrem de eficientă se do-vedește a fi folosirea soluțiilor ERP verti-calizate.

Ștefăniță Ghiță, director de produs SIVECO Applications, ne oferă mai multe informații despre această soluție pentru comercianți.

Care sunt provocările industriei de retail din România?

Retaileri trebuie într-adevăr să facă față multor provocări, determinate și de mediul socio-economic din Romania, de aceea au la fel de multă nevoie ca şi celelalte indus-trii, de infrastructură hardware şi software integrat performant.

În primul rând, competiția ridicată im-pune o capacitate de adaptare și de reacţie imediată la cerințele din cadrul organizației în timp real. Cu ajutorul unui sistem in-formatic, retailerii pot să monitorizeze și să controleze atent procesele de business crescând satisfacția clienților și profitabili-tatea pe termen lung.

De asemenea, schimbarea preferințelor și a cererii clienților care doresc produse și servicii personalizate, diversificarea ca-nalelor de distribuție forțează companiile sã fie mai dinamice în analiza datelor și mai prompte la solicitările clienților.

În consecință, nevoia de informatizare în acest domeniu este foarte mare iar companiile care doresc să fie performante tre buie să adopte aplicații software cu o arhitectură modulară care asigură funcțio-narea sistemului la parametrii normali in-diferent de situație.

În piață există percepția că soluțiile SIVECO sunt folosite de companii foarte mari. Este această situație valabilă și pentru soluția destinată domeniului retail?

Este adevărat că avem foarte mulți clienți mari în țară și în străinătate pentru care am implementat soluții software pen-tru managementul afacerii. Când am dez-voltat aplicația pentru retail, ne-am gândit în mod egal la firmele mari, aparținând unor lanțuri importante de distribuție, dar și la cele mai mici, independente. Soluția noastră informatică este ușor de imple-mentat și de folosit și ajută în mod real firmele de retail să-și gestioneze eficient afacerea.

Ce ar trebui să știe managerii despre soluția de retail oferită de SIVECO?

Soluțiile pentru retaileri fac parte din pa-chetul integrat SIVECO Applications 2020, un sistem adaptat cerințelor actuale ale pie-ței din România, practic cel mai cunoscut ERP românesc. Pachetul de soluții IT al SIVECO România pentru retaileri cuprinde un set complet de componente dintre care, unele, extreme de specializate pentru a acoperi cerințele în mod eficient și obiectiv.

Care sunt principalele activități pe care le acoperă?

Una dintrele componente, Managementul Vânzărilor asigură urmărirea tuturor ope-rațiunilor efectuate asupra produselor aprovizionate, asigură managementul for-mulelor de calcul al preţului și oferă ana-liza comercială şi financiară a clienţilor. Un alt exemplu, Componenta Case de mar-cat asigură controlul stocurilor în fiecare magazin, modificarea rapidă a cotei TVA și procesarea tranzacțiilor în timp real. Com-ponenta pentru Managementul Depozitelor

asigură optimizarea stocurilor și a fluxu-rilor unui depozit. Soluția noastră este integrată și răspunde necesităților acestui segment de piață cu un pachet de soluții informatice care acoperă atât activităţile de front-office, cât şi de backoffice, de la gestiunea depozitelor, gestiunea casei de marcat, stocuri, achiziții, mijloace fixe, vânzări, financiar-contabilitate, contracte, dar și transporturi.

Ce este esențial să știe manage-mentul unei companii înainte de imple-mentarea unei soluții pentru gestiunea afacerii?

În primul rând trebuie să facă o analiză detaliată a nevoilor interne ale companiei iar odată aleasă soluția potrivită, trebuie să fie gata să accepte schimbările deoarece informatizarea nu înseamnă mai multă muncă, ci eficacitate şi eficienţă.

O condiţie esenţială a reuşitei infor-matizării constă în acceptarea noii tehnolo-gii și introducerea încă de la început a tu-turor datelor în sistem atât de utilizatorii finali, cât și de şefii de departamente.

Pachetul informatic pentru industria de retail a fost realizat de SIVECO România după o atentă analiză a problemelor exis-tente în această piață. Implementarea aces-tei soluții susține economisirea resurselor, diminuarea erorilor, reducerea activităților repetitive, îmbunătățirea proceselor de lucru, creșterea vânzărilor și îmbunătățirea satisfacției clienților. �

Ce soluții software preferă retailerii?Fiecare manager își dorește să aibă profitabilitate și să crească per-formanța afacerii sale. Competiția acerbă din domeniul retail obligă companiile din acest domeniu, mai mult, poate, decât în alte domenii, să-și eficientizeze costurile și să îmbunătățească relația cu clienții.

Ștefăniță Ghiță, Director de Produs SIVECO Applications

Page 5: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

3Nr. 1 - Ianuarie 2016

A D V E R T O R I A L

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, fermierii și crescătorii de animale din România au trebuit să își modifice rapid strategia de dezvoltare, de la o piață relativ stagnantă la o piață dinamică în care marile organizații internaționale

stabilesc prețurile produselor. Intrarea pe piața internă a Uniunii Europene este reglementată prin criteriile impuse în cadrul Politicii Agricole Comune, care urmăresc atât dezvoltarea rurală cât și impun norme de protejare a mediului înconjurător. Pen-tru a putea fi competitivi, atât referitor la costurile produselor cât și la calitatea aces-tora, este necesară implementarea unei soluții de management a fermei – ZAX Ferma.

Soluția software ZAX Ferma oferă instrumentele necesare managementului unei ferme de animale, gestionând fluxul zootehnic pornind de la recepția loturilor de creștere, identificarea și înregistrarea animalelor conformă normelor ANSVSA (Auto-ritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor) în vigoare. De

asemenea utilizând ZAX Ferma se poate urmări cu ușurință calculația costurilor pe kg creștere animal și zi furajată, ajută în procedurile de evaluare a animalelor și urmărirea greutății vii cât și a sporului de greutate.

Datele pe care în mod tradițional crescătorii de animale le colectează în registre voluminoase, fac dificilă raportarea în timp real, utilizând ZAX Ferma. Informațiile

critice pentru evoluția fermei sunt ușor vizibile și permit luarea rapidă a deciziilor. Evoluția loturilor de creștere poate să fie influențată de factori externi, inclusiv schimbările de temperatură se reflectă în rata de acumulare în greutate a animalelor raportată la consumul de furaje. Astfel valorificarea acestora în momentul oportun poate face diferența dintre pierdere sau profit.

Gestionarea creșterii animalelor se realizează și în plan financiar, iar pentru eva-luarea profitabilității loturilor este necesară urmărirea îndeaproape a consumurilor de furaj cât și medicația distribuită, resursele energetice utilizate sau personalul implicat.

Pe parcursul evoluției loturilor pot de asemenea surveni pierderi din cauze externe, aceste cauze pot fi identificate rapid prin interogarea datelor colectate, prezentate sub forma graficelor comparative, oferind managerului posibilitatea limitării impac-tului cauzat.

Adițional posibilităților de raportare oferite de ZAX Ferma, implementarea unui sistem informatic de gestionare a creșterii animalelor reprezintă și o formă de păstrare a istoricului de creștere a loturilor. Trasabilitatea detaliată implementată în fermă aduce un plus de imagine în relația cu clienții, reprezentând un garant al calității produselor și o formă de limitare a responsabilității pentru situațiile în care daunele aduse produselor apar în timpul transportului sau a depozitării.

Agricultorii care activează în zootehnie sunt ajutați în gestiunea efectivelor de animale prin utilizarea unităților de măsură alternative pentru evidența paralelă a animalelor, cum ar fi număr de bucăți, capete, masă. ZAX Ferma permite gruparea animalelor în loturi și subloturi pe baza unor criterii diversificate cum ar fi vârsta, greutatea sau diferite aspecte fiziologice. Animalele pot fi urmărite prin integrarea cu dispozitive hardware cum ar fi cititoare cu cod de bare sau tije pentru citirea micro-chipurilor. Senzori de mediu pot fi amplasați în cadrul grajdurilor de creștere pentru păstrarea parametrilor optimi raportat la consumul de resurse.

În cazul zootehniei, raportarea ia forme specifice și cuprinde sporuri de greutate, transferuri între categorii de greutate și consumurile reale și normate de materii prime aferente hrănirii.

Toate aceste informații sunt oferite într-o interfață intuitivă care permite utilizato-rului introducerea datelor indiferent de mediul în care lucrează. Reprezentarea date-lor este tabelară, diviziunea grajdurilor de creștere în boxe fiind reprezentată în celule individuale, informațiile putând fii restrânse și însumate în funcție de necesitate.

ZAX Ferma se adresează oricărei tip de fermă pentru creșterea animalelor, indife-rent de dimensiune sau specific, elementele specifice de tipul indicilor de evaluare, repartiția boxelor și a grajdurilor sau categorii cheltuieli sunt configurabile. Accesul în ZAX Ferma se face printr-o aplicație client, folosind un nume utilizator și parolă pe bază de abonament. �

ZAX Ferma - Soluţie business marca ETA2Ude Ionuţ Ţepeneu -

Consultant IT Soluţii software, ETA2U

ETA2U este principalul integrator de sisteme şi soluţii IT complexe şi cel mai impor-tant furnizor de produse şi servicii IT din vestul şi centrul României. ETA2U este totodată una dintre cele mai certificate companii din IT-ul românesc (tehnic, comer-cial și de calitate), cu o experienţă de peste 23 de ani în domeniu și o performanță constant recunoscută prin nominalizări anuale în topurile naționale de profil.www.eta2u.ro

Page 6: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

4 Nr. 1 - Ianuarie 2016E V E N I M E N T

Așa cum era de așteptat, pentru că industria globală de electronică de consum este în creștere, și această ediție a înregistrat noi recorduri de participare: peste 3.800 de expozanți, peste 230.000 mp de spații de expunere, peste

170.000 de vizitatori (specialiști din domeniu), din care peste 50.000 dinafara SUA, peste 100 de delegații oficiale, printre care și prima delegație oficială din Cuba.

O mențiune aparte merită Eureka Park Marketplace, un spațiu expozițional dedicat inovației, în care au expus peste 500 de noi start-up-uri, față de doar 375 în 2015.

Ar fi trebuit să relatez de la fața locului și în acest an, toate de-taliile legate de deplasare avându-le rezolvate din vreme, dar pe ultimii metri am decis să acord prioritate rezolvării unor probleme de sănătate. Din acest motiv mă voi rezuma la o sinteză a ceea ce s-a întâmplat acolo, percepută de la distanță.

De la bun început cred că trebuie făcute câteva precizări pentru a înțelege mai bine ce este de fapt CES și ce anume se întâmplă acolo. CES nu este un târg de soluții enterprise. Nu veți găsi acolo companii de genul IBM, Oracle, EMC etc., decât poate într-un spațiu retras, cu soluții specifice unei anumite nișe de piață. La CES nu participă Apple și de ani buni nici Microsoft. În sensul că nu participă cu stand direct. Și dacă cu Apple nu te vei întâlni, chiar dacă nu vei putea ocoli puzderia de produse compatibile și accesorii, în schimb Microsoft este prezentă, indirect, în multe standuri și săli de conferințe.

CES este o expoziție în niște spații expoziționale dedicate, gen Romexpo, dar este mult mai mult decât atât, ocupând practic și majoritatea spațiilor expoziționale și a sălilor de conferințe de la aproape toate marile hoteluri din Las Vegas (Venetian, Mandalay Bay, Wynn, MGM etc.). Nici marii producători de PC-uri, laptop-uri și tablete nu au standuri în expoziția principală. Dar Lenovo, HP, Dell, Acer etc. au spații expoziționale rezervate la marile hoteluri unde își prezintă noutățile, fac demonstrații, au întâlniri cu parte-nerii de afaceri și cu media.

Bine, veți întreba atunci, și totuși cine expune? Păi toți ceilalți 3.800 :) Cele mai mari și mai impresionante standuri le au companii ca Samsung, LG, Sony, Panasonic, Toshiba dar și alți producători de „electronică de consum”.

CES creionează din punct de vedere tehnologic anul care va urma, anunțând și anticipând principalele produse care urmează a fi lansate până târziu în toamnă. Dar mai punctează și principalele tendințe din piața următorilor ani. Este interesant să vezi direct

CES 2016Recent s-a încheiat o nouă ediție a celui mai mare eveniment cu care debutează anul în domeniul tehnologiei, CES 2016, Las Vegas, organizat de Consumer Technology Association.

de Romulus Maier

Page 7: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

5Nr. 1 - Ianuarie 2016

E V E N I M E N T

concepte de tehnologii și produse, lansate cu surle și trâmbițe și să urmărești în anii care urmează câte dintre acestea se materializează în produse viabile și care dispar sau ajung din nou într-un con de umbră.

Domeniile care au atras cel mai mult atenția la CES 2016 au fost industria auto (mașini electrice, pilot automat, conectate și divertisment în mașină), divertisment - în mod special TV, reali-tatea virtuală și realitatea augmentată. Probabil că le vom simți mai puțin în România în 2016. Dacă aș fi fost acolo aș fi petrecut mai mult timp în spațiile dedicate eHealth (dispozitive de monitorizare a sănătății și fitness), automatizării locuinței, 3D și roboticii. Next time.

Companiile prezente și în România au fost destul de active în a anunța și la noi, prin comunicate de presă, noile tehnologii și pro-duse lansate la CES. O simplă căutare pe agora.ro după CES va aduce în prim plan aceste informații, fie că este vorba despre:� Intel, prezentarea CEO-ului Brian Krzanich, una dintre pre-

zentările cheie de la CES,� Ericsson, planuri pentru conectarea dispozitivelor IoT, soluții

pentru case și orașe inteligente, � Lenovo, parteneriatul cu Google pentru Project Tango, YOGA

900S cel mai subțire laptop convertibil din lume, concept de clasă virtuală cu AirClass, � Acer, introducere RealSense în Black Edition a gamei V Nitro,

dar și o nouă versiune premium a gamei de convertibile 2-în-1 Aspire Switch 12 S,� Dell, noi echipamente din seria Latitude, � Samsung, electrocasnice, soundbar, wearables, divertisment,

SUHD TV, Smart TV compatibile IoT, premii de inovație, � Asus, monitorul curbat Designo MX, � Sony, wearables (walkman), televizoare și sunet, player audio-

video, sisteme audio High Power, Home Cinema, � LG, noi monitoare UltraWide, proiectoare full LED, � HTC Vive VR headset pentru realitatea virtuală, nominalizări

și premii, � TP-Link, noi routere Wi-Fi, inclusiv unul de 7,2 Gbps,� AOC, monitoare Quantum Dot și 4K, � Parrot, cele mai noi drone.Merită mențiuni speciale și laptop-ul Lenovo ThinkPad X1 cu

monitor OLED, smartphone-ul Huawei Mate 8, tableta Samsung Galaxy Tabpro S, laptop-ul HP EliteBook Folio G1, pick-up-ul Panasonic Technics SL-1200, dar și multe altele. De altfel o listă completă a produselor premiate pentru inovație poate fi găsită aici. Pentru cârcotași, trebuie să detaliem puțin și procedura. Companiile își înscriu în competiție cele mai inovative produse cu care doresc să participe la CES. Un juriu competent face evaluarea și stabilește nominalizările și produsele premiate. Acestea sunt prezentate într-o mini expoziție distinctă presei și analiștilor cu 1-2 zile înainte de deschiderea oficială a expoziției. Pe durata acesteia produsele pre-miate sunt prezentate și într-un stand dedicat. În acest mod acestea pot fi prezentate în mod corespunzător vizitatorilor și cititorilor, poți cere detalii suplimentare de la producători și nu te trezești după eveniment că ai ratat cine știe ce produs important.

Ne vom revedea cu CES la începutul lui ianuarie 2007. Rezerva-ți-vă deja în agendă perioada 5-8 ianuarie, în care sper să ne vedem în Las Vegas. �

Page 8: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

6 Nr. 1 - Ianuarie 2016

Rep.: Toată lumea vorbește despre transformarea digitală. De ce se face atâta zarvă în legătură cu acest lucru?

Elemér Veréb: Digitalizarea a schimbat mersul activităților. A devenit clar pentru noi faptul că trecem printr-o mare transfor-mare datorită exploziei digitale. 93% din CxO consideră că digitalizarea le va per-turba activitatea în următoarele 12 luni1. Ceea ce poate știți sau nu, este măsura în care comportamentele noastre în calitate de clienți sau de utilizatori ridică ștacheta pentru aşteptările noastre. Clienții, concu-rența dar și furnizorii dumneavoastră sunt cu toții digitalizați acum. Nu vă puteți adresa acestei schimbări cu o strategie închisă în care aplicațiile care formează aceste experiențe digitale sunt gestio nate greşit, fără o înțelegere a perspectivei utili-zatorului. Acesta este un argument pentru

care clienții trebuie să aleagă Dynatrace – lider de piață în domeniul furnizării de soluții de application performance manage-ment – care oferă cea mai abilă platformă de gestionare a aplicaţiilor digitale ajutând astfel la depășirea experienței actuale a utilizatorului și la deprinderea intuitivă a funcționării aplicației.

Rep.: Ce se știe despre „clienții digitali”?Elemér Veréb: Clienții digitali mănâncă,

dorm și respiră alături de dispozitivele lor mobile și așteaptă aceeași experiență de înaltă ca litate indiferent dacă acestea sunt online, la filiala noastră sau pe dispozitivul lor mobil.

Să ne gândim la aceștia prin câteva cifre: sunt întotdeauna conectați, de exemplu 80% dintre clienți își verifică smartphone-urile la 15 minute după ce se trezesc2. În medie 90% folosesc mai multe dispozitive

concomitent pentru a îndeplini o sarcină3. 60% dintre aceștia evaluează durata de funcționare/răspuns drept principala aștep tare de la aplicația mobilă – înainte de caracteristici și funcționalitate4. Și cel mai important fapt este acela că 44% dintre clienții digitali își vor transmite frustrarea asupra mediului social atunci când au o experiență online deficitară5.

Rep.: Care sunt provocările pentru furnizarea unei experiențe excelente pentru client?

Elemér Veréb: Clienții digitali se așteaptă la confort la fiecare interacțiune. Acest lucru necesită ca dumneavoastră să răspundeți „cu Rapiditate” – practic în mili-secunde -, „Simplu” – anticipând nevoile lor și furnizând un serviciu preventiv - și „Contextual” – oferind produse și servicii în funcție de locația lor, de program și de etapa procesului.

Cea mai mare provocare în experiența cu care vă confruntați în prezent este stăpânirea complexității masive din sis-temele digitale. Fiecare moment și fiecare punct sensibil din lanțul de furnizare a aplicației prezintă un risc potențial sau

I N T E R V I U

Fii parte din experiența cu clienții și din performanța aplicațiilorLumea se va digitaliza. Clienții de azi hiper-conectați digital au mai multe dispozi-tive, au mai multă putere și cer avantaje. Au așteptări mari pentru interacțiunile online și nu au răbdare pentru o experiență mai lentă sau dimpotrivă – o aplicație pe mobil care funcţionează deficitar. Veniturile, loialitatea și imaginea mărcii nu au fost niciodată mai dependente de buna funcționare a aplicațiilor noastre. Aplicațiile au devenit din ce în ce mai mult esența activităților, astfel gestionarea funcționării lor este o piatră de temelie. L-am rugat pe Elemér Veréb, reprezentantul regional al Dynatrace să discute pe marginea acestui subiect pentru a ne da mai multe detalii.

Elemér Veréb, Director Regional Dynatrace România, Bulgaria și Ungaria

Page 9: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

7Nr. 1 - Ianuarie 2016

un eșec – sau o oportunitate de a mulţumi clienții. Calitatea experienței dum nea-voastră cu clientul vă influențează direct reputația, loialitatea acestuia și câştigul final.

Calea spre perfecționarea funcționării aplicației necesită un efort comun cu de-partamentul IT și cu întreg procesul de activitate. Împreună trebuie să măsoare și să gestio neze furnizarea aplicației de la un capăt la altul și să o transforme în valori acționabile pentru fiecare parte interesată.

Rep.: Cui i-ați recomanda în primul rând Dynatrace?

Elemér Veréb: Cel mai simplu răspuns este oricărei corporații ale cărei operațiuni se bazează pe funcționarea aplicațiilor lor critice sau al căror succes în activitate de-pinde de experiența cu clienții digitali.

Să fiu mai practic: pentru cei care au întrebări precum:

Cum pot asigura buna funcționare a apli cațiilor critice în activitatea de zi cu zi precum: SAP, Siebel, Oracle, Exchange, etc?

Aplicațiile noastre vor funcționa în mod asemănător sau chiar mai bine după implementare, după consolidare, sau virtua lizare? Vor funcționa acestea în mod adecvat în toate browser-ele și nu se vor afla subproporționate pentru încărcarea reală a utilizatorului?

Furnizorii de servicii terțe părți livrează calitatea corespunzătoare a serviciului?

Va rula oferta noastră mobilă fără pro-bleme pe o varietate mare de dispozitive?

Cum se automatizează procesele de testare?

Rep.: Ce face ca Dynatrace să fie numărul 1 pe piața aceasta?

Elemér Veréb: Gartner a numit încă o dată, pentru a 6-a oară la rând, pe Dynatrace drept lider pentru monitori za rea funcționării aplicațiilor digitale. Dynatrace este singura platformă de gestionare a funcționării digitale corporative care per-mite o cooperare strânsă și care oferă per-spective relevante pentru toate uni tă țile organizaționale similare cum ar fi ope-rațiunile IT, dezvoltarea, asigurarea cali-tății și proprietăţii business-ului digital.

7.500 de clienți folosesc Dynatrace în întreaga lume pentru a furniza o experiență de funcționare excelentă utilizatorilor lor finali. Datorită motivelor bine întemeiate Dynatrace are cea mai mare cotă de pe piață și cel mai mare scor de satisfacere a clien-tului în gestionarea funcționării aplicației în domeniul expertizei și este „trend setter” beneficiind de munca inovatoare a peste 750 de persoane care lucrează doar în labora-toarele sale de cercetare și dezvoltare.

Rep.: Care sunt cele mai interesate verticale în a adopta o aplicaţie de mana-gementul performanţei digitale?

Elemér Veréb: Practica noastră arată că necesitatea acestei noi abordări se regăseşte în cadrul serviciilor financiare (bancar, asigurări, etc.), telecomunicații, utilități, me-dia & e-comerț, și sectoarele guvernamen-tale. Soluțiile inteligente ale Dynatrace reduc semnificativ durata de soluționare a proble-mei, accelerează funcțio nalitatea aplicației pe piață, deschid diferite căi de a conduce con-versii cu ex periența excepțională în utilizare.

Rep.: Ce este Auditul Performanței Aplicației?

Elemér Veréb: Pentru a convinge fac torii de decizie și experții în legătură cu be neficiile și funcționalitatea excepțională a Dynatrace, am pus la dispoziție trialuri cu cost scăzut, cum ar fi gratuitate pe o perioadă de trei zile pentru a dovedi bene ficiile acesteia sau un Audit de Performanță a Aplicației de o lună. Cele mai multe societăți au propriile lor mistere nesoluționate privind funcționarea aplicațiilor cu dezbateri continue și căutarea erorilor. Auditul perfor manței aplicației furnizează rapid rezultate uimitoare prin identificarea domeniilor problematice și a cauzelor ascunse. Oricine poate vedea și poate înțelege valorile de perfomanță rele-vante și poate cerceta mai în profunzime pentru a descoperi adevărul ascuns. Gata cu presupu nerile și reproșurile! �

Pentru mai multe informații despre Dynatrace contactaţi: www.dynatrace.com.

Dynatrace permite conversii mai bune clientului, comunicare mai rapidã și operațiuni mai simple prin gestionarea performanței digitale.

Provice Informatika Kft. reprezintă și implementează soluția liderului mondial Dynatrace pentru a extinde performanța corporativă în zona CEE.

I N T E R V I U

1. Forrester „Situația activității digitale în 2014”2. IDC, Întotdeauna Conectat, Martie, 20133. Google, Noua Lume Multi-Paravan, August

20124. Forrester Consulting, Aplicații Bune, Aplicații

Proaste, Decembrie, 20145. Studiu Dynatrace, NORAM, Decembrie, 2014

Surse:

Elemér Veréb este directorul regional al Dynatrace în România, Bulgaria și Ungaria. Res-ponsabilitatea sa este de a extinde prezența Dynatrace și de a sprijini clienții pentru a-și extinde performanța lor digitală. El deţine diplomă de master în informatică și diplomă de licență în economie, și este consultant IT. A dobândit o experiență vastă în stra tegie, mana gement de proiecte și, de asemenea, în tot procesul de management.

BIO

Page 10: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

8 Nr. 1 - Ianuarie 2016A D V E R T O R I A L

Lansarea International Software Distribution face parte din stra tegia de expansiune a operațiunilor Dell Software în regiune* (*Albania, Bosnia și Herţegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia), prin consoli-darea rețelei de parteneri autorizați și in vestiții în perfecționarea resurselor teh nice, de vânzări și de marketing.

„Parteneriatul regional între Dell Software și International Software Distribution este o oportunitate excelentă de continuare a dezvoltării tehnologice în țările din sud-estul Europei. Acesta marchează începutul unui efort unificat de a securiza, gestiona și proteja sisteme, aplicații, baze de date și echipamente. Dorim să salutăm efortu rile colaborative dintre Statele Unite ale Americii și România, pentru facilitarea accesului companiilor private și publice la soluții tehnologice de ultimă generație, care pot gestiona mai eficient riscurile atacu rilor cibernetice. Îmbunătățirea securității și a managementului sistemelor din regiune, prin crearea unei rețele solide de partene riat, implică și un efort de retenție a forței de muncă specializate și crearea de oportunități profesionale pen-tru tinerii care doresc să se alăture sectorului IT&C”, a declarat cu ocazia evenimentului, Excelența sa, Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm.

„Am început acestă călătorie în urmă cu 12 ani în România și sunt bucuros să afirm că am reușit să poziționăm cu succes Dell ca singurul furnizor de soluții end-to-end din industria IT&C locală. Am investit permanent la nivel de Grup în dezvoltarea canalului de vânzare prin parteneri autorizați, pentru a asigura deservirea eficientă a companiilor și a organizațiilor de toate dimensiunile,” a declarat Șerban Zirnovan, Enterprise Solutions Group Director, Central & Eastern Europe Dell.

„Lansarea International Software Distribution reprezintă un nou capitol în transformarea țărilor din regiune, din emergente în mature

din punct de vedere al tehnologiilor utilizate. Exper tiza continuă se obține prin alocarea de resurse specia lizate pentru dezvoltarea companiilor locale care fac parte din rețeaua de parteneri autorizați Dell Software. Misiunea noului proiect va fi să pună bazele unei rețele parteneriale puternice, prin implementarea viziunii și a planului de dezvoltare Dell Software în regiune. Suntem bucuroși să facem parte din povestea de succes a companiilor Dell și Dell Software în România, Bulgaria și Regiunea Adriatică”, a declarat Dr. Ing. Marius Sticlaru, Associate Partner, International Software Distribution.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Ministrului Comunicațiilor și a Societății Informaționale, domnul Marius Bostan, a parteneri-lor de afaceri Dell, a repre zen tanților integratorilor de sisteme S&T, Kapsch România, ETA2U, Comparex România, Intrarom, Lasting, Logic Computer, Net Brinel și ai marilor companii de consultanță. La eveniment au participat și membrii de seamă ai AmCham, Camera de Comerț Americană în România, precum și ai unor instituții guvernamentale: Centrul Cyberint, CERT-RO, Consiliul Concurenței, RASIROM și ANCOM.

Lansarea companiei International Software Distribution a avut loc cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, printre participanți aflându-se, pe lângă Excelența sa, domnul Ambasador Hans Klemm, Dean Thompson, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA și Greg O’Connor, Regional Senior Commercial Officer Southeast Europe. �

International Software Distribution, noul distribuitor autorizat Dell Software Group pentru România, Bulgaria și Regiunea Adriatică

Compania International Software Distribution, care a preluat de la începutul anului gestiunea tuturor tranzacțiilor comerciale cu partenerii companiei americane Dell Software Group din România,

Bulgaria și Regiunea Adriatică, și-a anunțat joi, 21 ianuarie lansarea oficială, în cadrul unui eveniment desfășurat la reședința Ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Excelența sa, domnul Hans Klemm.

Dell, ca și companie privată, a intensificat în ultimii ani investiţiile în extinderea canalelor de distribuţie. Având ca scop furnizarea de inovaţie la cel mai înalt nivel, compania americană a investit constant în cercetare şi dezvoltare, precum și în creşterea nivelului de satisfacţie și a experienței utilizatorilor. Dispunând de capacitatea de a urmări o strategie pe termen lung concentrată 100% pe client, Dell se diferenţiază tot mai mult ca furnizor integrat de soluţii end-to-end.

Despre Dell

Dell Software este o companie specializată în livrarea de soluții pentru securitate, management și protecție a sistemelor, aplicațiilor, bazelor de date și a echipa-mentelor. Software-ul inovator Dell Software integrat cu hardware-ul și serviciile Dell oferă clienților soluții end-to-end scalabile, care accelerează performanțele departamentelor IT. Fie că este vorba de infrastructuri Windows, cloud sau mobile computing, rețele, baze de date sau business intelligence, soluțiile Dell Software reduc complexitatea mediilor de lucru IT și asigură un bun control al costurilor.

Despre Dell Software

Page 11: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

9Nr. 1 - Ianuarie 2016

Page 12: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

10 Nr. 1 - Ianuarie 2016

O problemă care apare aici în mod logic: sunt pregătite oare companiile de adoptarea IoT? Potrivit IBM Institute for Business Value, orice organizație decisă să adopte un sistem bazat pe comunicarea senzorilor trebuie să fie aptă să răspundă la un set de întrebări cheie:

• Care sunt estimările de costuri pentru infrastructură și întreținerea ei?

• Cât de sigure sunt soluțiile IoT pentru care s-a optat? Pot ele acoperi confidențialitatea clienților, utilizatori particulari sau enterprise?

• Pot modelele de business să facă față longevității unei platforme IoT?

• Ce rol de business va putea să joace organizația după adoptarea soluției IoT?

• Ce oportunități există pentru îmbu nă-tățirea eficienței prin asimilarea și partajarea inovației?

• Sunt proiectate produsele și soluțiile in-teligente să satisfacă cerințele clienților?

O altă întrebare legitimă în această perioadă

de emulație este legată de aplicabilitatea reală a soluțiilor IoT. Un studiu publicat de DZone.com, bazat pe discuțiile cu o serie de specialiști și manageri, a selecționat câteva dintre cele mai importante probleme reale care pot fi rezolvate prin implementarea unei plat-forme IoT:

1 Abilitatea de a monitoriza securitatea – la nivel de senzori și substații, cu semna-

larea în timp real a eventualelor excepții sau avarii.

2 Obținerea informațiilor esențiale de la orice dispozitiv – ajută la monitorizarea

bunei funcționari a oricărei rețele de utilități.

3 Abilitatea de a găsi rapid o rezolvare - la problemele semnalate de senzori, de la

ușa unui garaj la starea unei conducte care se întinde pe mii de kilometri.

4 Comunicarea, colaborarea, coeziunea și unificarea obiectelor cu natură diferită –

permite interconectarea echipamentelor și sis-temelor realizate de diferiți producători.

5 Eficiența comunicării - prin conectarea și comunicarea dispozitivelor folosite în

fiecare zi.

6 Integrarea tehnologiilor în activitate curentă – orice tehnologie apare ca

noutate. E nevoie de ceva timp pentru a ne adapta și a ști să o folosim.

7 Internetul industrial – digitizarea poate fi aplicată în procesul de luare a deciziilor,

cu aplicabilitate în sistemele de alarmă în caz de dezastre.

8 Orice soluție IoT rezolvă o problemă – iar prin integrare aria de aplicabilitate se

poate extinde spectacular la probleme speci-fice unei familii, comunități sau populații de nivel regional.

9 Soluții simple și ieftine de monitorizare a sănătății – de la supravegherea generală

a tonusului, la urmărirea anumitor parametri de sănătate pentru situațiile în care un pacient trebuie urmărit post-operatoriu o perioadă mai îndelungată.

10 O conexiune între oameni și com-putere – ne permite să ascultăm o

selecție cu cele mai preferate melodii aflate pe Internet sau să comandăm ușa de la garaj, luminile sau încălzirea centrală.

11 Economisirea energiei - O serie de echipamente pot fi reglate printr-un

sistem integrat de control, ceea ce reduce simțitor consumurile.

12 Senzorii de supraveghere a sănătății conectați la smartphone – permit

transmiterea rapidă a datelor sau fotografiilor legate de starea de sănătate, permițând con-trolul de la distanță și stabilirea imediată de diagnostice.

13 Identificarea persoanelor dintr-o clă-dire și monitorizarea activității lor –

cu aplicabilitate pentru administrarea sălilor

de conferințe dintr-un campus sau a labora-toarelor cu regim special.

14 Cunoașterea opiniilor consumatorilor – poate fi crucială în zona de consu-

mer, unde orice modificare din ciclul de viață al unui produs poate avea o percepție diferită din perspectiva clienților care le folosesc.

15 Administrarea bunurilor – este vitală pentru managementul general și

menținerea eficienței în orice organizație, dar și acasă.

16 Menținerea contactului cu clienții – are o importanță majoră și pentru

setarea celor mai bune oferte de servicii și mentenanță.

17 Crearea de noi obiceiuri de utiliza-tor – prin asimilarea inovațiilor în

experiența de fiecare zi.

18 Vizibilitate în zone nesupravegheate – cu aplicabilitate pentru platformele

cu extindere geografică sau senzori amplasați în zone fără acces (acoperișuri, pivnițe, cana-lizare, relee, etc).

19 Lucruri banale devin indispensabile – prin posibilitatea de a-și extinde

aplicabilitatea prin conectarea la sisteme de comunicare, de control sau de atenționare.

20 Aplicarea de politici – Platformele IoT pot analiza singure anumite evidențe

și iau decizii bazate pe protocoale bine sta-bilite. De exemplu, un sistem de senzori care monitorizează o incintă poate depista rapid o neregulă și stabilește automat către ce serviciu de intervenție sau de decizie să trimită alarmele de atenționare. �

T E N D I N Þ E

Radu Crahmaliuc

de Radu Crahmaliuc

Suntem pregătiți pentru adoptarea IoT?

În studiul The Internet of Things: Consumer, Industrial & Public Services 2015-2020, Juniper Research apreciază că numărul total de dispozitive IoT conectate în 2020 va fi de 38,5 miliarde, cu peste 13,4 miliarde mai mult decât în 2015, adică o creștere de 285%. Deși aplicațiile „smart home” sunt cele mai cunoscute, marea majoritate a echipamentelor vor fi

conectate în zona marilor industrii – agricultură, smart factories, smart buildings, retail, smart grid, și a serviciilor publice.

Page 13: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

11Nr. 1 - Ianuarie 2016

I N T E R V I U

IT Trends: Power Back-up are o experiență bogată și se numără printre liderii soluțiilor de alimentare inteligentă pentru centre de date și soluții industriale. Care sunt princi-palele avantaje competitive ale companiei?

Cristian Bucur: A te număra printre liderii soluțiilor de alimentare inteligentă din cadrul soluțiilor de electrolimentare de siguranță este un statut pe care îl capeți foarte greu și îl poți pierde foarte ușor.

Consider că principalele noastre avantaje sunt competența și seriozitatea. Compania noastră reprezintă astăzi producători de top din domeniul electroalimentării de siguranță și investește anual un buget considerabil pen-tru a-și instrui personalul tehnic, dar și pen-tru a menține un nivel de siguranță maximă.

Dintre producătorii pe care societatea Power Back-up Services îi reprezintă, enu-mărăm ABB, AEG, Delta, TrippLite, Enersys, Ortea, sunt nume care nu ne-ar fi permis să îi reprezentăm dacă nu ar fi considerat că suntem una dintre cele mai bune echipe de profesioniști.

Întotdeauna când suntem solicitați, gân-dim în termenii soluționării problemei atât astăzi cât și în viitor, sfătuind partenerii să adopte soluții care să le protejeze investiția pe termen mediu și lung.

Legat de politica de personal, vă pot spune că anual avem buget de cursuri de perfecționare tehnică, cursuri care se fac în locațiile producătorilor din afara țării, unde certificăm minim doi ingineri sau tehnicieni pe fiecare brand pe care îl reprezentăm, iar în cele mai multe cazuri avem trei oameni certificați pe același brand. Considerăm că nu poți să oferi soluții de backup dacă tu însuți nu ai o politică de backup inclusiv în ceea ce privește politica de personal.

ITT: Care sunt principalele obstacole pe care le întâmpinați atunci când abordați un

client nou? Se mizează prea mult pe criteriul preț în dauna altor aspecte importante?

C.B.: Oamenii din țara noastră, și din păcate nici cei care sunt implicați în servicii de mentenanță nu fac excepție, au învățat să gândească pe termen scurt. Există ma nageri de mentenanță în cadrul unor companii mari care amână efectuarea unor revizii sau servicii în timpul mandatului lor doar ca să arate top managementului că au redus costurile. După aceea cel care vine ulterior se ia cu mâinile de cap.

Eu am o vorbă: Funcții au mulți, răspun-dere, însă, foarte puțini. Dacă gândești în ter-men de preț și fără responsabilitate vei alege întotdeauna echipamentul cel mai ieftin, chiar dacă el este energofag și îți provoacă costuri cu consumul energiei electrice în 5 ani încă o dată cât valoarea echipamentului. Mai mult decât atât, cel care decide achiziția nu este interesat să vadă nici dacă brandul respectiv are sau nu rețea de service. I se flutură un contract și el consideră că este acoperit.

Din păcate un manager de mentenanță care ar trebui să fie implicat în decizia de achiziție a unui echipament nu numai că nu este invi-tat în procesul de achiziție, dar dacă cumva se întâmplă ca în mod voluntar să participe, el nu are nici o motivație să se ducă la de-partamentul financiar și să justifice de ce ar trebui achiziționat un echipament mai scump dar mai eficient și care în câțiva ani ar produce economii companiei, iar asta se întâmplă, fiindcă pur și simplu bugetul cu cheltuielile curente de utilităților nu este la el în ogradă. Sunt foarte puțini manageri ai departamente-lor de achiziții cu care poți discuta.

ITT: Care sunt aspectele de care ar trebui să se țină cont în primul rând? Cum ar trebui să se compare corect, diferitele soluții de alimentare cu energie electrică, ținând cont de durata de viață a investiției?

C.B.: Consumul energetic este esențial. Noi ca și omenire nu ne mai putem permite să folosim echipamente energofage. Un echi-pament care este alimentat continuu va pro-duce pierderi energetice continue, iar ceea ce aparent părea o economie este în fapt o mare cheltuială. Al doilea criteriu important este dacă cel care vinde are și capacitatea de a in-terveni rapid în caz de avarie, dacă are pro-pria echipă de service sau nu, dacă echipa are competențele necesare să remedieze un defect pentru produsul respectiv sau nu. Faptul că mulți antreprenori astăzi consideră că dacă furnizorul semnează un contract promiţând că va remedia echipamentul este suficient este un mare minus. Ei ar trebui să verifice și să ceară chiar certificările de service sau recomandări. De vândut toata lumea vrea să vândă. Nu ați remarcat faptul că de câțiva ani nu mai poți să te duci pur și simplu la benzinărie să alimen-tezi, să plătești și să pleci? Casiera te întreabă: „un croissant nu vreți?”, „avem un odorizant nou, vreți să îl încercați?”

ITT: Cum ați încheiat anul 2015 din punct de vedere al business-ului?

C.B.: În afara faptului că statul român a decis intrarea Complexului Energetic Hune-doara în insolvență și că noi am livrat și in-stalat la finele lunii decembrie un echipament pentru centrul lor de date, bani pe care, sincer, nu cred că îi vom mai vedea vreodată, putem spune că a fost un an bun, în care ne-am con-solidat poziția pe piață și am încheiat multe contracte de mentenanță, unele dintre ele pe perioade mai mari de 4-5 ani. �

Lideri în soluții de alimentare cu energie electricăde Romulus Maier

Interviu cu Cristian Bucur, Consultant, Power Back-up Services

Cristian Bucur, Consultant, Power Back-up Services

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

Page 14: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

12 Nr. 1 - Ianuarie 2016F O C U S

Conform rapoartelor Gartner din ultimii ani, numărul auditurilor este într-o creş-tere accelerată, fiind folosite de către pro-ducători, atât în scopul obţinerii de veni-turi, cât şi în stoparea pirateriei software.

De asemenea în aceste rapoarte se fac o serie de recomandări către persoanele care ocupă poziţii de CIO sau administratori IT, îndemnând pe aceştia să investească în procese, instrumente şi soluţii de Soft-ware Asset Management (SAM) pentru a menţine în mod proactiv respectarea condiţiilor şi termenelor prevăzute în con-tractele de licenţiere.

Aş adauga ca şi recomandare, îmbu-nătăţirea comunicării şi operaţiunilor care se realizează între departamentele IT şi cele de achiziţii - esenţială fiind existenţa unei proceduri prin care să fie urmărit pachetul software din momentul achiziţiei (înregis-trarea în evidenţele contabile ) şi până la scoaterea din uz ( casare/ decomisionare).

La fel de important este să se cunoască modul de achiziţie al unei licenţe (tipul de licenţiere), punerea în uz (instalarea), drepturile de tranziţie ale acesteia pe diferite device-uri, precum şi manage-mentul documentelor (fiscale, juridice) ce o însoţesc.

Vendorii mari, Microsoft, Oracle, IBM şi nu numai, au efectuat o serie de schimbări în ultimii ani privind licenţierea, această de-venind foarte complexă, utilizând o multitu-dine de metrici (per CPU, per Core, NUP, PVU etc.), iar mediile IT, datorită virtualizării au devenit dinamice cu un im pact major în sce-nariile de licenþiere, respectiv a numărului real de licenţe utilizate.

Modificarea frecventă a licenţierii, coro-borată cu lipsa unui instrument de mana-gement şi control al licenţelor, expune

companiile la un risc financiar major în cazul unui audit din partea vendorilor.

În următoarele rânduri voi sumariza câteva informaţii importante despre audi-tul din partea Microsoft:

1. Cele mai comune criterii privind selectarea companiilor ce vor fi auditate:

� fuziuni de companiiÎn general, atunci când se realizează

achiziţii, asimilări sau fuziuni între com-panii, se omite transferul licenþelor între entitãþi, şi/sau nu se fac achiziţii suficiente

pentru ca nouă formă juridică să fie la un nivel bun de compliance din punct de ve-dere al licenţierii software.� istoricul achiziţiilor corelat cu

datele anuale declarate către instituţiile de finanţe publice

În acest criteriu se încadrează com-paniile care au încheiat un Contract de licenţiere în Volum şi, ulterior acestuia (în ultimii ani), nu au efectuat un număr suficient de achiziţii, în concordanţă cu evoluţia economică a companiei: creşterea numărului de angajaţi, creşterea cifrei de afaceri etc.� auditarea companiilor în paralel şi

de către alţi vendori În cele mai multe situaţii, companiile

care au în desfăşurare proces de audit realizat de către un vendor, ajung şi în

„atenţia” Microsoft, respectiv a celorlalţi mari producători de software.� contracte de licenţiere în derulare Dacă se realizează creşteri semnificative

ale numărului de angajaţi, sau asimilări de alte companii pe durata contractului ac-tiv, însă la declararea rapoartelor anuale (true-up) nu există o creştere a numărului de licenţe corelată cu numărul de angajaţi, atunci este posibil că această să fie o situaţie de non-compliance.� contracte de licenţiere ce nu bene-

ficiază de reînnoire Prin acest criteriu sunt „vizate” com-

paniile care, după încetarea perioadei de valabilitate a contractului de licenţiere în volum, nu îşi manifestă intenţia de reîn-noire a acestuia sau nu există intenţia de încheiere a unui alt tip de contract în volum.� schimbarea modului de licenţiere Exemplu: Un mare impact l-a avut,

schimbarea licenţierii pentru produsele Microsoft SQL Server. Odată cu lansarea versiunii 2014, o mare parte din compa-niile care aveau contracte în volum ac-tive au beneficiat de upgrade la această ver siune, însă, în acelaşi timp au ajuns într-un scenariu de non-compliance. �

Ești pregătit pentru un audit de licențiere Microsoft?de Cătălin Iancu

Procesul de auditare al licenţierii, în general, este prezentat de către vendori ca un ajutor pentru companii, în vederea verificării nivelului de software compliance, însă în rândul clienţilor această terminologie poartă o conotaţie negativă deoarece este asociată cu un control.

Cãtãlin Iancu

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

Page 15: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

13Nr. 1 - Ianuarie 2016

A D V E R T O R I A L

Impune folosirea drepturilor de acces în întreaga infrastructură IT a organizațieiFirmele au nevoie de acces rapid, securizat și simplu către informații dar această nevoie trebuie echilibrată de cerințele securității „drepturilor de acces” ce asigură protecția informațiilor și respectarea cerințelor conformității.

Folosind solutii Identity-Powered Access, integrarea politicilor de tip „Gestionarea accesului și identității (Identity and Access Management, IAM) în mediile: locale, mobile și cloud devine un proces rapid și ieftin.

Soluþiile NETIQ folosesc informații despre identitate și integrare pentru crearea, modificarea și retragerea de identități și de asemenea ajută la controlarea accesu-lui. NETIQ furnizează funcții precum: gestionarea identității, gestionarea accesului, înregistrare unică(single sign-on), controlul accesului, monitorizarea identităților și administrare pentru Active Directory.

Furnizează utilizatorilor acces rapid și securizat către resursele de care au nevoieUtilizatorii se așteaptă la acces rapid cãtre resursele IT. De asemenea organizațiile doresc să retragă dreptul de acces la fel de rapid pentru păstrarea securității. O altă problemă pentru organizații este garantarea accesului securizat către personalul corect atât în mediul local cât și în cloud în cel mai rapid mod.

Securizează parolele, acestea fiind ușor de memoratUtilizatorii trebuie de obicei să memoreze multe parole și asta duce la probleme precum: cereri de resetare costisitoare, compromiterea securității prin refolosirea parolelor și frustrare pentru utilizatori. Multe organizații doresc să implementeze soluții de tip înregistrare unică (single sign-on) atât în mediul cloud cât și local.

Furnizează control simplu asupra resurselor Când utilizatorii au nevoie de acces către resurse, accesul trebuie aprobat rapid altfel utilizatorii devin neproductivi. Problema multor firme este cum să crească viteza pro-ceselor de tip cerere, analiză și aprobare atât pentru utilizatori cât și pentru manageri indiferent de locația acestora.

Controlează accesul pentru respectarea cerințelor conformității în Domeniul ITOrganizațiile trebuie să știe întotdeauna dacă respectă cerințele conformității și regulile din domeniul securității accesului și identității. Întrebarea este cum pot firmele să știe clar cine are acces la ce informații și ce fac cu acest drept atât în timp real cât și de-a lungul istoriei.

Controlează și monitorizează utilizatorii privilegiațiDilema multor organizații este cum să ofere doar drepturile de acces și autoritatea necesară pentru ca angajații să își poată îndeplini sarcinile. Fără un control riguros asupra drepturilor de acces și rolurilor, organizațiile pot oferi din greșeală mai multe privilegii și drepturi utilizatorilor ceea ce duce la breșe în securitate.

Furnizează acces securizat pentru utilizatori BYOD (Bring Your Own Device)Firmele înfruntă problema creșterii numărului de utilizatori ce vin cu propriile dispo-zitive ca să lucreze pe ele(BYOD). Organizațiile trebuie să securizeze și aceste dispo-zitive și accesul acestora către resursele firmei pentru ca angajații să fie productivi și înafara sediului. Problema este cum să îți protejeze informațiile private dar în același timp să permită utilizatorilor să fie productivi în orice loc la orice oră. �

Identity & Access Management

Soluțiile Micro Focus sunt disponibile în România prin distribuitorul autoriz at

Romsym Data

www.romsym.ro

Page 16: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

14 Nr. 1 - Ianuarie 2016T E N D I N Þ E

PreambulÎn multe situaţii, modelul 3D creat – ca

proiect tehnic al unui reper ce se va con-strui inginereşte (prin software-uri gen SketchUp, AutoCAD, Autodesk Inventor, SolidWorks, Solid Edge, CATIA, PTC Creo, Unigraphics), ori fiind un concept artistic/decorativ (creat folosind soluţii precum 3DS Max, Maya, Blender, Rhino-Grass-hopper) – va fi transmis/comunicat unor destinatari care trebuie să ia cunoştinţă despre concepţia 3D sumară. Deja nu mai putem impune destinatarului să deţină acelaşi software cu care a fost modelat reperul 3D, aşa că suntem nevoiţi să re-curgem la o soluţie accesibilă, la ceva care se găseşte apriori pe calculatorul oricui.

Deşi cuvântul „diseminare” este folosit aici cu sens lărgit, putem identifica două ramificări pentru situaţia generică analizată:� comunicare cu destinatar neidentificat apriori (diseminare propriu-zisă; one-to-many): vizează fie publicul (clienţi potenţiali, cercetători, ziarişti, etc) fie persoanele dintr-o mulţime limitată (din intranetul şi extranetul unei organizaţii);� comunicare punctuală (one-to-one): colabora-tori, parteneri, subcontractori, organisme de verifi-care/certificare, etc.

Reţinem şi faptul că de obicei se doreşte publicarea unei versiuni simplificate a modelului 3D (mai ales în sfera CAD, unde detaliile tehnice nu se justifică a fi comu-nicate de „la prima vedere”). De aseme-nea, deseori diseminarea trebuie făcută fără a pierde controlul asupra concepţiei (pentru protejarea dreptului de proprietate intelectuală).

• catalog virtual de produse ofertate spre vânzare (furnizor);• portofoliu de proiecte/concepte 3D (pentru expu-nerea competenţelor/abilităţilor);• documentaţii de ofertare concretă (licitaţii pentru contracte);• manual/ghid pentru instalare, montaj, asamblare;• documentaţie de mentenanţă (ghid de întreţinere/depanare);• corespondenţă/comunicare cu clienţii;• comunicare cu colaboratorii/partenerii;• comunicare cu subcontractorii; etc.

Situaţii pretabile la diseminare 3D:

De-alungul timpului mai toţi pro-ducătorii de software pentru modelare tridimensională au încercat să rezolve problema transferului virtual de concepţie 3D. La început au creat formate de fişier restrânse pentru diseminarea read-only a modelelor CAD şi au pus la dispoziţie soft-ware-uri (cvasi) gratuite pentru vizuali-zarea fişierelor CAD (a formatelor native sau a celor restrânse). Însă rezolvarea era limitativă, iar evoluţia informaticii din ul-timele două decenii – cu accentul pe open-source şi pe serviciile internet – impune o abordare mai deschisă. Ne-a devenit clar că diseminarea concepţiilor 3D trebuie să se realizeze nu printr-un software pro-prietar, oricât de performant şi/sau de ac-cesibil ar fi acela, ci printr-un software care se găseşte implicit pe orice calculator. Aşa încât avem astăzi două abordări majore, în funcţie de mediul gazdă: una care foloseşte browser-ul internet (fie el Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera, Vivaldi), şi una oferită prin omniprezentul „Acrobat

Reader”. (Deşi iniţial formatul PDF a fost proprietatea firmei Adobe, începând cu iulie 2008 el ne apare ca standard deschis, oficializat sub înscrisul ISO 32000-1.) Vom vedea mai jos că fiecare dintre cele două familii are cel puţin două subramuri.

A. Clasa „navigatoridelor”A.1. Model 3D exportat în format

HTML5O parte din platformele CAD ne permit

(implicit sau prin instalarea unui plug-in dedicat) să exportăm modelul 3D în for-matul WebGL, format suportat astăzi de mai toate browser-ele. WebGL este o portare Java a API-ului OpenGL, adică o ver siune modernă a unei tehnologii de randare 3D deja consacrate în mediul pro-fesional. Soluţia aceasta beneficiază de accelerare hardware, putând accesa direct funcţiile GPU ale calculatorului/dispozi-tivului gazdă. Codul HTML5 rezultat prin exportarea modelului poate fi integrat în orice pagină web.

A.2. Extensie CAD pentru browserAvem, însă ceva mai rar folosită, şi po-

sibilitatea de a integra în navigatorul web o extensie software specializată (add-on sau plug-in) care să-l facă pe acesta capa-bil să afişeze un format CAD pentru export 3D (OBJ, STEP, STL, IGES, VRML, U3D, X3D, O3D, DAE, IFC). Eventual probăm aceasta accesând https://sharecad.org/ şi instalând plug-in-ul pentru unul din for-matele DWG, STP, IGS sau STL.

Cu oarece indulgenţă vom încadra în subclasa aceasta şi uneltele care adaugă facilităţi de vizualizare/interacţiune 3D via web pentru serviciile de stocare cloud (Google Drive, DropBox), cele mai popu-lare fiind extensiile pentru formatele AutoCAD (fişierele DWG, DWF şi DXF).

Un interesant exemplu de fuziune ar fi aici aplicaţia gratuită „AutoCAD 360”, care ne îngăduie atât să accesăm/edităm for-matele CAD native Autodesk, cât şi să le exportăm pentru vizualizare prin browser-ul web (pe PC sau pe tabletă/smartphone).

Pariu pe diseminări 3Dde Mircea Băduţ

Dacă suntem creatori (sau proprietari) de conţinut digital 3D – pe filieră tehnică (CAD), ştiinţifică (cercetare), sau pe una mai „civilă” (artistică) – apare deseori nevoia de a transmite şi altora modelul tridimensional. Şi, pentru a îngădui diverşilor destinatari să ne cunoască munca, ori pentru a le facilita accesul profesional la concepţiile 3D, trebuie să găsim o rezolvare convenabilă. În cele ce urmează trecem în revistă soluţiile existente şi ridicăm totodată provocarea de a miza pe abordările cu cele mai multe şanse de a se impune într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Page 17: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

15Nr. 1 - Ianuarie 2016

T E N D I N Þ E

Tot ca o subramură trebuie menţionate formatele VRML şi respectiv X3D (urmaşul său, bazat pe sintaxa XML) care permit definirea, publicarea şi afişarea de modele 3D.

• proiect tehnic: constituenţă clară; funcţionalitate; animaţie cinematică; dimensiuni (gabaritice şi com-ponente); artificii de facilitare a înţelegerii şi de analiză/studiu (secţionare, vederi ajutătoare, an-sambluri explodate, cotare) etc;• concept designer/artistic: evidenţierea formelor (stilistice); randare: aspect cromatic armonios, lumini şi umbre, transparenţe, textúri pentru suprafeţe, accente artistice; ş.a.

Accente particulare ale publicării 3D:

B. Clasa „acrobatidelor”În urmă cu un deceniu, un grup de firme interesate de rezolvarea proble-mei diseminării modelelor 3D a definit o tehnologie care avea să se impună: Uni-versal 3D. Drept urmare, software-ul gra-tuit ‹Adobe Acrobat Reader› (ajuns atunci la versiunea 7) devenea capabil să redea în mod dinamic/interactiv imagini 3D ale modelelor incluse în documentul PDF. Consorţiul acela (incluzând Intel, Boeing, HP, Adobe Systems, Bentley Systems, ş.a.) a militat pentru standardizarea formatului şi pentru dezvoltarea în regim open-source

a bibliotecilor software nece-sare formatului.

Documentul PDF care conţine o vedere a unui mo-del 3D va permite utilizatoru-lui să interacţioneze direct cu acesta: să-l rotească virtual pentru a-l vizualiza mai bine, să-l separe în componente, să-i măsoare diverse distanţe spaţiale (cu prindere de geometrii), să ajusteze modul de randare (de la renderiza-rea solidă, la cea transparentă sau cu reprezentări filare), să controleze iluminarea, să-l studieze prin secţionare, să vizioneze animaţii tridimen-sionale predefinite, ş.a..

www.tetra4d.com/pdf-samples/www.pdf3d.com/all-examples/

Exemple de fişiere PDF 3D:

Pentru a crea documente PDF care să conţină modele 3D avem la dispoziţie, teo-retic, vreo două-trei căi. Să le vedem!

B.1. Software-ul de modelare exportă PDF 3D

Anumite software-uri CAD (precum MicroStation, SolidWorks, SpaceClaim, Creo Elements, Solid Edge, MeshLab, Alibre Design, ş.a.) ştiu să îşi exporte modelele tridimensionale direct în format Acrobat Reader. Punct.

B.2. Includere modele CAD în se-siunea Adobe Acrobat

Dacă însă dorim să ralizăm un docu-ment PDF mai complex (care, pe lângă vederea 3D, să conţină şi adnotări tex-tuale, meniuri/butoane interactive, vederi particulare, ş.a.m.d.) atunci poate că ar fi de preferat să folosim soluţia nativă, adică software-ul Adobe Acrobat (Standard, Pro, Extended, 3D).

B.3. Software terţ pentru conversie CAD-to-PDF

Însă rezultate acceptabile în privinţa generării de documente PDF 3D putem obţine şi cu ceva mai ieftin, gen Tetra4D, PDF3D ReportGen, CrossManager, Blue-beam Revu, SimLab Composer, SimLab Exporter, ş.a.

Revenind la exploatare, adică la vizuali-zarea documentelor PDF, mai spunem că randarea realizată de Acrobat Reader foloseşte implicit ‹motorul› sistemului de operare (DirectX 9, pentru Windows 7 sau 8, sau DirectX 10 dacă lucrăm sub Windows 10), sau poate angaja evenualul plug-in instalat special pentru randare.

Concluzie neconcluzivăProbabil că în viitor unele dintre soluţiile discutate mai sus vor acumula o pondere dominantă (câştigând astfel pariul pro-pus în titlu), sau poate că din ele vor de-riva tehnologii noi. Însă e posibil, într-o perspectivă ceva mai îndepărtată, să se manifeste şi abordări nebănuite acum. Vom vedea, inclusiv în 3D. �

fig.2 – Diseminare 3D via PDF

fig.1 – Diseminare 3D via WWW

Page 18: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

16 Nr. 1 - Ianuarie 2016e H E A L T H

Imprimanta 3D este o mașinărie care poate crea obiecte din diverse materiale, precum plastic, sticlă, metal, ceramică, polimeri, cât și din celule vii. Echipamentul așează straturi de material unele peste altele, până la stadiul final al organului care se dorește a fi obținut.

La început se foloseau doar materialele solide care formau o bază pentru straturile superioare, dar, atunci când obiectul este alcătuit din materiale moi, acesta se poate deforma din cauza pro-priei sale greutăți. O soluție pentru această situație este folosirea drept suport a unui lichid care conține gelatină în interiorul căruia are loc procesul de creație. Acest suport este înlăturat prin su-punerea obiectului la o temperatură egală cu cea a corpului uman, fără a dăuna materialului biologic care a fost printat.

Un prototip de ureche a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Princeton din New Jersey, împreună cu Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Urechea externă este realizată din hidrogel, cartilajul este din celule vii și nanoparticule din argint care sunt folosite pentru a realiza o antenă care să recepționeze semnalele din mediul înconjurător.

Imprimanta 3D poate realiza din metale dure și polimeri un șold artificial, oase pentru degete sau chiar o reconstrucție facială. Polimerii creează factori propice pentru dezvoltarea oaselor, așa cum susțin cercetătorii de la MIT, ajutând la integrarea implantului în scheletul subiectului.

Un impediment îl reprezintă vascularizarea care are rolul de a hrăni celulele cu nutrienți și oxigen, asigurând astfel succesul

implantului. Cercetătorii de la universitățile din Sydney și Harvard au realizat o rețea de capilare alcătuită din fibre cu ajutorul unei imprimante 3D. Rețeaua de capilare este înconjurată de structuri proteice. În mai puțin de o săptămână, după înlăturarea fibrelor printate rămâne o rețea de capilare naturale, acoperite cu celule umane endoteliale.

Costul unei astfel de imprimante 3D bio depășește chiar suma de 100.000 $, dar, experimental, există și posibilitatea cumpărării unei asemenea imprimante cu mai puțin de 1.000 $. Cea de a doua opțiune presupune scrierea codului pentru a automatiza procesul de creație de organe 3D. Există soft-uri care pot fi accesate gratuit, acestea fiind oferite de cercetători spre a fi îmbunătățite de cei pasionați de acest domeniu.

Cine știe, poate că în viitor, din cauza crizei de hrană care ne amenință, deoarece populația globului este în continuă creștere, vom avea posibilitatea de a printa propria hrană cu ajutorul unei imprimante 3D, iar stilul nostru de viață va fi cu totul diferit! �

Organe noi pentru a duce un alt stil de viațăde Iuliana Marin

Pierderea persoanelor apropiate, cât și suferința acestora, ne produce un gol imens în suflet. Totodată, simțim o neputință care trebuie depășită. Organele printate 3D sunt o soluție. Pornind de la organe și până la ureche, mâini, se combină părțile biologice, cât și cele electronice.

Iuliana Marin este masterandă la Universitatea Politehnica București, Facultatea de Inginerie în Limbi Straine, la „Ingineria sistemelor de programe” în limba engleză, domeniul „Calculatoare și Tehnologia Informației”, speciali-zarea „Ingineria informației”. Iuliana participă la un proiect național de cercetare în informatică medicală și a publicat 9 articole la conferințe internaționale și naționale.

Bio

Page 19: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

17Nr. 1 - Ianuarie 2016

O P I N I I

N-am înțeles niciodată la ce s-au gândit creatorilor rețelei Tor (https://www.torproject.org/) când au ales o banală ceapă ca

simbol grafic al proiectului lor. Poate că i-a inspirat densul pachet de foi concen-trice al legumei în cauză, greu de pătruns. Cert este că, azi, programele scrise de ei – și vasta rețea mondială de calculatoare bazată pe ele – sunt un instrument esențial pentru păstrarea libertății online, pentru fiecare dintre noi.

Dar ce legătură poate exista între „o legumă” și libertatea socială? Cei fami-liarizați cu subiectul știu că asigurarea anonimatului pe Internet (en. „Internet privacy”, „Internet anonimity”) este o condiție-cheie a unei vieți moderne nor-male. Ziariști care scriu despre regimuri politice opresive, punându-și în pericol libertatea sau viața, dizidenți care vor să dezvăluie publicului informații vitale păstrându-și, totuși, o minimă protecție – cum a fost deja celebrul caz Wikileaks, cu Julian Assange, Edward Snowden și controversatul Bradley Manning – cetățeni aflați în spatele unui firewall care asigură cenzura la nivel național – vedeți cazul Chinei sau al Danemarcei – precum și utili-zatori obișnuiți, care doresc să evadeze din supravegherea electronică continuă a ser-viciilor secrete: toți aceștia au nevoie să nu le fie dezvăluite numele, adresele IP sau

pozițiile geografice. Fără protecția anoni-matului, mulți dintre ei riscă arestarea sau își primejduiesc chiar viața...

Cum funcționează Tor? Poate vă amintiți jocul acela din copilărie, în care cineva desenează cu cretă, pe asfalt, un traseu complicat, pe care ceilalți copii trebuie să-l urmărească întocmai. Ei bine, la nivel mon-dial, un număr mare de instituții, biblioteci sau persoane private pun la dispoziția publicului calculatoare conectate la Internet, care rulează Software-ul Liber Tor și care alcătuiesc rețeaua de anonimizare cu același nume. Când un utilizator lansează o cerere prin această rețea – de exemplu, dorește să viziteze un anumit sit web rămânând ano nim -aceste calculatoare (numite „noduri Tor”, relay-uri sau bridge-uri) „plimbă” ce rerea formulată (și răspunsurile la ea), într-un zig-zag complicat și criptat, pe întreaga planetă, făcând imposibil să se stabilească ce sit a fost vizitat sau care-i poziția geografică a utilizatorului. Detaliile tehnice se găsesc chiar pe pagina proiectului Tor.

Pentru ca totul să meargă bine – rețeaua Tor are reputația de a nu fi foarte rapidă, dar acesta este prețul pe care îl plătim pen-tru avantajul de a rămâne anonimi – este nevoie de două lucruri. Mai întâi, soft-ware-ul pe care îl folosim trebuie să „știe” de existența software-ului Tor. Pe pagina proiectului găsiți câteva programe care vă ajută să comunicați în mod anonim, cum ar fi navigatorul Tor (pentru calculatorul Dvs. cu Windows, GNU/Linux sau MacOS) sau Orbot (sistem de anonimizare pentru telefonul mobil sau tableta Android). Din alte surse, cum ar fi proiectul Guardian, puteți procura alte aplicații utile care fo-losesc Tor – spre exemplu ChatSecure, un program de mesagerie instantanee com-patibil cu Google și Facebook, dar care transmite conversațiile criptat.

În al doilea rând, este nevoie să existe cât mai multe noduri Tor. Rețeaua mondială Tor funcționează cu atât mai sigur și mai rapid cu cât numărul relay-urilor este mai mare, adică traseul comunicațiilor poate fi mai bine „încâlcit”. Cel mai bun ajutor pe care-l puteți da proiectului Tor este să instalați un exit-relay chiar la Dvs. în rețea – fie pe calculatorul propriu, fie pe vreun server pe care-l aveți la îndemână. Spun asta mai ales pentru utilizatorii din România și Basarabia, fiindcă – dacă veți studia Atlas, harta nodurilor Tor – veți afla că relay-urile Tor nu-s foarte răspândite în partea noastră de lume (după mine, asta spune multe de-spre cât de mic preț punem pe libertatea și siguranța noastră, în ciuda faptului că vecinătatea imediată e zguduită de eveni-mente precum cele din Ucraina și Siria).

Procedura de instalare a unui relay Tor nu este foarte complicată, indiferent dacă folosiți Windows, MacOS sau vreo distribuție GNU/Linux oarecare (Fedora, Ubuntu, Debian, CentOS, Linux Mint, etc.). Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți este alegerea serviciilor pe care le va oferi nodul Dvs. și lățimea de bandă Internet pe care acceptați să o puneți la dispoziția publicului.

Deci, ni se oferă acum șansa la libertate și la intimitate în acea parte a vieții noastre – din ce în ce mai importantă – care de-pinde de Internet!

Aștept cu plăcere comentariile Dvs. pe situl revistei IT Trends, http://ittrends.ro/ �

Tor, ceapa care luptă cu Sistemul... de Răzvan Sandu <[email protected]>

Motto: „Proiectul restaurării Monarhiei Constituționale este un proiect al clasei politice și al societății, nu al Coroanei. Noi suntem aici, suntem pregătiți să servim Țara.” Din interviul acordat de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României postului TVR1, după evenimentele dramatice din clubul „Colectiv”, 7 noiembrie 2015

Rãzvan Sandu

Page 20: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

18 Nr. 1 - Ianuarie 2016

On-line-ul a schimbat semnificativ jurnalismul şi comunicarea. Unul dintre „efecte” este posibilitatea oricui de a se exprima liber. Să ne gândim doar la cât de uşor este să creezi un blog, să scrii mesaje în

cadrul social media, să scrii articole pe LinkedIn etc. Foarte multe persoane au sesizat importanţa utilizării articolelor ca modalitate de promovare – să ne uităm de pildă la Richard Branson sau la numeroşii experţi din domenii variate care scriu în diverse locuri.

Articolele pot fi un excelent instrument de promovare – atât personală, cât şi a afacerii – însă, după cum am remarcat în cadrul câtorva discuţii, nu toată lumea le înţelege potenţialul/utilitatea, aşa că în articolul de faţă o să mă opresc asupra celor mai importante motive pentru care merită să luaţi în calcul scrierea de materiale în strategia de promovare.

Creare sau consolidare brand personalAproape oricine îşi doreşte să fie un „nume” în domeniul său. Să fie cunoscut. Iar când sunteţi la început de drum, sau când aveţi lucruri/informaţii pe care vă doriţi să le diseminaţi şi consideraţi că ar fi importante pentru multe persoane, atunci articolele vă pot fi de ajutor. Sigur, depinde şi de mediul ales – blog, LinkedIn Pulse, articole pe diverse site-uri, articole trimise unor publicaţii etc. –, de promovarea pe care o realizaţi pentru acel articol (se scriu multe materiale valoroase, dar nu toate ajung „virale”, cunoscute, citite de mulţi) şi de modul în care sunt scrise respectivele articole, dar, în sine, articolul poate fi un foarte bun vehicul pentru transmiterea unor opinii/informaţii şi pentru crearea sau consolidarea brand-ului personal (ceea ce nu se realizează însă peste noapte).

Promovarea anumitor idei/strategii sau lansarea unor propuneriCând vocea dumneavoastră devine cunoscută, puteţi începe să vă folosiţi de acest lucru pentru a promova anumite

idei la care ţineţi. Vă puteţi promova proiecte, puteţi lansa iniţiative ori strategii, puteţi face propuneri pe teme variate ş.a.m.d. Acestea vor fi mai uşor receptate dacă aveţi deja câştigată încrederea oamenilor, vor fi citite de mulţi dacă aveţi deja un număr fidel de cititori etc. şi vor avea şanse sporite de a fi date mai departe, „share”-uite în cadrul social media.

Promovarea unor servicii sau produseÎn cazul în care pregătiţi anumite lansări – un nou produs, un nou serviciu – puteţi scrie despre aceste planuri (creare „awareness”). Puteţi chiar invita anumite persoane care vă citesc în mod constant să testeze respectivul produs ori serviciu şi să vă ofere feedback. Sunt multe moduri în care articolele vă pot ajuta în acesta etapă – pre-lansare, beta, testare.

Promovarea se poate face şi indirect: există, de pildă, companii financiare sau care fac analize de piaţă care oferă media numeroase articole fie cu analize, fie cu previziuni sau rezultate ale unor studii. Cu cât informaţiile sunt mai interesante, relevante şi cu cât previziunile se împlinesc mai des, cu atât persoana în cauză îşi consolidează brandul personal şi, de asemenea, promovează produsele/serviciile oferite de companie.

Contracararea unor materiale/afirmaţii neadevărate sau a unor zvonuriNimeni nu îşi doreşte să aibă probleme însă, din păcate, se poate întâmpla, uneori, să apară. În aceste momente este indicată comunicarea rapidă. Sigur, sunt strategii întregi pentru astfel de probleme, dar toate recomandă ca dacă o persoană cu funcţie de conducere scrie în mod constant undeva şi are un public numeros să se folosească de acest canal pentru a transmite informaţiile oficiale. Evident, este o parte a procesului de comunicare care ajuta la contracararea unor materiale cu informaţii neadevărate ori a unor zvonuri lansate „în piaţă”. �

[email protected]

Continuarea materialului o puteţi citi pe www.ittrends.ro

L O R E D A N A ’ S V O I C E

Violeta-Loredana Pascal

Scrieţi, dar nu scrieţi orice! «

Patru beneficii ale utilizării articolelor în promovare

Page 21: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

19Nr. 1 - Ianuarie 2016

T E N D I N Þ E

Pentru prima categorie, aceea a aplicațiilor specifice device-uri-lor mobile, un studiu publicat de compania Quixey (aplicat pentru 1000 de unități) indică o scădere reprezentativă a percepției uti-lizatorilor în ceea ce privește satisfacția descărcării, testării sau folosirii explicite a aplicațiilor mobile. � Consumatorii activi consideră că aplicațiile sunt lente, iar be-

neficiile lor sunt consumatoare de timp, evitând descărcarea lor pentru o eventuală testare a funcționalităților sau pentru utilizare ulterioară. Doar 15% dintre participanții la studiu au indicat faptul că nu au întâmpinat probleme cu aplicațiile descărcate, în timp ce 77% dintre cei care au răspuns chestionarului s-au confruntat cu minim o problemă serioasă în interacțiunea cu acestea. � Printre cele mai des întâlnite probleme se află ocuparea spațiului

de stocare, precum și răspuns lent sau performanță scăzută.� Sunt vizate aplicații simple, cu efect punctual și cu beneficii

bine delimitate.� În ciuda tuturor posibilelor dezavantaje, aplicațiile dedicate

device-urilor mobile oferă cea mai bună experiență de utilizare în cele mai multe dintre ocazii. Cei mai mulți dintre respondenți au comparat aplicațiile utilizate cu sistemul de browsing responsive pentru situațiile în care acesta poate înlocui cu succes o aplicație dedicată. În contextul acesta, 28% dintre participanții la studiu au decis că experiența generală a aplicațiilor mobile este una superioară

browser-ului, în timp ce 23% au precizat faptul că aleg platformele web pentru că identifică cea mai mare parte a informațiilor în același loc, fără a descărca un sistem suplimentar de informare.

Cum arată trendurile în contextul aplicațiilor software desktop/cloud?Conform primei platforme dedicată promovării și achiziționării aplicațiilor software din România, Softlead, cei mai mulți bene-ficiari finali ai aplicațiilor informatice sunt tot mai interesați de cererea unei versiuni demo a aplicației pe care vizează să o im-plementeze. Aceasta pare să fie un criteriu mai important decât recomandarea sau alegerea unei aplicații în funcție de testimo-niale sau studii de caz regăsite în prezentările producătorilor sau oferite prin agenții specializați de vânzări. De asemenea, inițierea unui cont de test gratuit pe o perioadă definită (free trial) este un alt aspect care determină alegerea aplicației, în măsura în care testarea ulterioară este conformă cu cerințele clientului sau cu specificațiile propuse de producător. �

2015 Spending 2015 Growth (%) 2016 Spending 2016 Growth (%)

Data Center Systems

170 1.8 175 3.0

Software 310 -1.4 326 5.3

Devices 653 -5.8 641 -1.9

IT Services 912 -4.5 940 3.1

Communications Services

1.472 -8.3 1.454 -1.2

Overall IT 3.517 -5.8 3.536 0.6

Source: Gartner (January 2016)

Cum se schimbă în 2016 comportamentul de consum/download al aplicațiilor software?de Alexandra Roată, Softlead

Cu siguranță, este extrem de dificilă o observare a schimbării unor obiceiuri de consum a aplicațiilor software de la un an la altul. Cu toate acestea, un set complex de modificări aduse device-urilor mobile, sistemelor de operare, nevoilor dictate de

utilizatori sau prin respectarea trendurilor impuse de tehnologie, toate acestea pot schimba în mod reprezentativ opțiunile de descărcare a aplicațiilor software din platformele dedicate sau de comercializare a soluțiilor informatice cloud/desktop.

Perspective pozitive anul areConform Gartner, industria achi-zițiilor pentru segmentul aplicațiilor informatice va înregistra în 2016 o creștere cu 5.3% față de anul 2015. Vecinii teritoriali ai statelor Rusia și Brazilia (unde se așteaptă schimbări de ordin politic și economic) pot fi influențate din punctul de vedere al industriilor IT&C, așadar acestea sunt îndemnate să se poziționeze strategic. �

Page 22: IT Trends ianuarie 2016

www.ittrends.ro

20 Nr. 1 - Ianuarie 2016

REDACÞIA:

Bogdan Marchidanu, Senior business editor [email protected]

Elena Andreea Liþã, Senior [email protected]

Cristian Faur, Business [email protected]

Nicolae Bucur, [email protected]

Marian Teodorescu, [email protected]

MANAGEMENT:

Romulus Maier, Managing Partner [email protected] Enache, Events [email protected] Maier, Marketing & PR [email protected]

EDITORIALIŞTI:

Alexandru Rotaru [email protected] Teodorescu [email protected] Ivănuș [email protected] Cruceanu [email protected] Nadăș [email protected] Muscă [email protected] Crahmaliuc [email protected]ãzvan Sandu [email protected] Pascal [email protected]

AROGA OGOGAGGO PUBLICAŢIE

ISSN: 2065 - 4766

NOTÃ COPYRIGHT:

Copyright © 2015 BYBLOS SRL. Toate drepturile rezervate. Materialul editorial original tipãrit în acest numãr aparþine companiei BYBLOS SRL. IT TRENDS este marcã înregistratã a BYBLOS SRL.

ADRESA:

Bd. Dimitrie Cantemir Nr. 12-14, Sc. D, Et. 2, Ap. 10, Sector 4, Bucureºti, 040243 Tel.: 021-3309282; Fax: 021-3309285 www.agora.ro; [email protected]

Cod QR IT TRENDS Cod QR AGORA

Revista IT Trends este disponibilă şi online la adresa: http://issuu.com/agoramediaUtilizatorii de dispozitive Android pot descărca aplicația de la adresa: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.issuu.android.app

T E N D I N Þ E

Dacă, până acum, IT-ul era perceput în România ca fiind util doar companiilor mari, în prezent asistăm la conturarea unui rol principal al acestuia în funcționarea operațiunilor zilnice din sectorul de business, indiferent de specificul sau dimensiunea companiei. Dintr-o rotiță a unui mecanism complex, IT-ul devine însuși motorul care schimbă direcția de mers și asigură elemen-tele diferențiatoare pentru ascensiune.

În 2016, preconizăm că tot mai multe in-dustrii își vor îndrepta atenția către servi ciile IT, pentru care vor recurge la un furnizor IT capabil să le susțină activ în atingerea obiec tivelor. Mai jos, am realizat un top 3 al direcțiilor urmate de companii, în ceea ce privește serviciile IT:

1 Serviciile IT aduc simplificarea resur-selor IT, eficiență și optimizare a

costurilor: Tot mai multe companii recu-nosc valoarea IT-ului și sunt pregătite să facă trecerea la externalizarea serviciilor IT, în condițiile în care vor avea la dispoziție o echipă de specialiști care să intervină în rezolvarea rapidă a incidentelor IT și în acor-darea asistenței necesare pentru problemele

punctuale ale utilizatorilor. La nivel gene-ral, companiile vor ca serviciile IT să aducă schimbări vizibile în eficientizarea proceselor operaționale și în optimizarea costurilor aso-ciate investițiilor în IT. Altfel spus, vor mai mult mai mult focus pe activitatea principală și delegarea totală a atribuțiilor IT.

2 Control și performanță generală, prin soluții software și servicii IT speci-

fice: Întrucât managerii din companii dețin cunoștințe insuficiente și timp limitat pentru analiza soluțiilor IT eficiente business-ului, au nevoie de un furnizor IT dedicat, care să le ofe-re recomandările IT adecvate, implementarea soluțiilor software care oferă mai mult control și monitorizarea ulterioară a acestora. Ma-nagerii așteaptă ca termenii IT să fie traduși într-un limbaj comun, în ra poarte clare și sim-ple, iar deciziile strategice din companie să fie luate cunoscând toate informațiile importante.

3 Focus crescut pe securitatea datelor: Datele interne ale companiilor au devenit

o resursă mult prea valoroasă pentru compa-nii, iar pierderea neașteptată a acestora nu este un risc pe care doresc să și-l asume. Procesul de securizare a datelor începe cu evaluarea

potențialelor riscuri și realizarea ulterioară a unei strategii generale, în care se vor prioritiza sistemele critice și se vor lua măsurile de secu-ritate necesare. Bineînțeles, în acest domeniu, cei mai buni pentru implementarea soluțiilor rămân tot responsabilii IT, care pot face com-paniilor cele mai bune recomandări.

Bonus - Servicii IT personalizate: Fie-care companie este unică, are propria di recție de business și propriile strategii de a ajunge la publicul său țintă. De aceea, serviciile IT livrate trebuie să fie personalizate pe specificul fiecărui client și să-i susțină activitățile în atingerea obiectivelor. Este reco mandabil ca furnizorul de servicii IT să încerce să des-co pere aceste aspecte și să ofere pachete de servicii în funcție de nevoile clientului, pen-tru a stabili cu acesta o relație profesională de cooperare, cu beneficii reci proce, prin care să evolueze împreună.

În concluzie, în 2016, companiile se vor orienta tot mai mult către externaliza rea servi-ciilor IT, pe care le vor percepe ca pe un instru-ment eficient de creștere și un diferențiat or puternic în lupta pentru deținerea unui loc notabil în sectorul în care activează. �

de Marina Drăghici, Online Marketing Specialist, Class IT Outsourcing

Servicii IT pentru companii – 3 direcții de urmat în 2016

Marina Drăghici, Online Marketing Specialist, Class IT Outsourcing

Provocările unui mediu de business în continuă schimbare se traduc în cerințe IT tot mai mari pentru companii și le solicită acestora decizii strategice rapide, capacitate de analiză și focus

creativ pe obiectul principal de activitate. În tot acest context, serviciile IT devin un instrument eficient și necesar pentru companiile orientate către dezvoltare și creștere organică.

Page 23: IT Trends ianuarie 2016
Page 24: IT Trends ianuarie 2016

CUCEREȘTE NOI LUMI

acer.com/predator