Imp Pe Veniturile Realizate Din Investitii de Pers Fizice 2015

4
Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili www.anaf.ro SESIUNE DE ÎNDRUMARE ŞI ASISTENŢĂ CONTRIBUABILI 22 iulie 2015 IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE DIN INVESTIȚII DE PERSOANELE FIZICE

Transcript of Imp Pe Veniturile Realizate Din Investitii de Pers Fizice 2015

Page 1: Imp Pe Veniturile Realizate Din Investitii de Pers Fizice 2015

Direcţia Generală de Servicii pentru Contribuabili

www.anaf.ro

SESIUNE DE ÎNDRUMARE ŞIASISTENŢĂ CONTRIBUABILI

22 iulie 2015

IMPOZITUL PE VENITURILEREALIZATE DIN INVESTIȚII DE

PERSOANELE FIZICE

Page 2: Imp Pe Veniturile Realizate Din Investitii de Pers Fizice 2015

"Impozitul pe veniturile realizate din investiții de persoanele fizice" - sesiune de asistență și îndrumare online -

22.07.2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

1 Cum sunt tratate investitiile în cryptovaluteîn România? Ce reguli de impozitare seimpun, atât ca investitor cât şi ca "miner"?Contează perioada de deţinere?

În România, prin Legea 127/2011 privind activitatea deemitere de monedă electronică, s-a definit monedaelectronică ca fiind valoare monetară stocată electronic,inclusiv magnetic, reprezentând o creanţă asupraemitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuăriide operaţiuni de plată şi care este acceptată de o persoană,alta decât emitentul de monedă electronică.Dacă vă referiti la monedele virtuale, precizăm că instituţiileBancii Naţionale a României şi Autorităţii de SupraveghereFinanciară consideră că aceaste monede nu reprezintămonede electronice, sau instrumente financiare şi deci nu sepoate evidenţia un regim fiscal potrivit actualului cadrujuridic reglementat.În această situaţie, apreciem că numai după crearea cadruluilegal, se va analiza necesitatea reglementării în plan fiscal aacestei probleme.

Da, mă refer la bitcoin şi celeasemănătoare. Deci nu există încă oîncadrare nici ca monedă/valută şi nici cavalori mobiliare.

Stimate domn, având în vedere că tranzacțiile pot fiefectuate atât în țară, cât și în străinătate, avem rugăminteasă ne transmiteți informații suplimentare cu privire la tipurilede tranzacții pe care le realizați cu ,,cryptovalute,,.Informațiile solicitate pot fi transmise pe formularul deasistență disponibil pe site-ul ANAF:https://www.anaf.ro/arondare/

2 Toate dările aferente veniturilor din dobânzi(pentru depozite bancare şi conturi curente)sunt reţinute la sursă de bănci şi viratecătre stat sau persoanele fizice carerealizează aceste venituri trebuie să maifacă ceva în acest sens?

Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele lavedere/conturi curente, precum şi cele la depoziteleclienţilor, constituite în baza legislaţiei privind economisireaşi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ,realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent dedata constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează şise reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentulînregistrării în contul curent sau în contul de depozit altitularului.Având în vedere cele de mai sus, reiese faptul că, nu aveţiobligaţii din punct de vedere declarativ, în ceea ce priveşteobţinerea veniturilor din dobânzi.

Iar CASS pentru veniturile din dobânzitrebuie platită personal de persoanele fizicecare obţin aceste venituri, dar nu şi alteledin salarii, pensii, şomaj sau PFA?

Deși întrebarea dumnevoastră nu se încadrează în tema deastăzi, vă comunicăm că, în cazul în care realizați doarvenituri din dobânzi aveți obligația plății contribuției deasigurări sociale de sănătate.Pentru veniturile din dobânzi contribuția de asigurări socialede sănătate se stabileşte de organul fiscal competent, prindecizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor dindeclaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentrufiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilordin evidenţa fiscală, după caz.

1

Page 3: Imp Pe Veniturile Realizate Din Investitii de Pers Fizice 2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată acontribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prindecizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult60 de zile de la data comunicării deciziei.

3 Anul acesta am moştenit, în urma decesuluipărinţilor, nişte acţiuni la SIF. Când am făcutsuccesiunea la notar mi-a fost încasat şivirat către ANAF, un impozit pentru acesteacţiuni. Tot anul acesta am primitdividendele care mi-au fost impozitate.Urmează să vând acţiunile pentru că m-amsăturat să cotizez la Stat mai mult decâtcâştig. În urma vânzării acestora voi fi iarăşiimpozitată! Întrebarea firesca esteurmătoarea: cum e posibil să impozitaţi deTREI ori în acelaşi an nişte amărâte deacţiuni şi să mai pretindeţi şi plata CASSraportat la salariul minim? Este legală triplaimpozitare?

Ca urmare a dezbaterii succesiunii notarul reține și impoziteși alte taxe, conform legislației specifice.Potrivit Codului fiscal, sumele și bunurile primite cu titlu demoştenire ori donaţie sunt venituri neimpozabile, cu excepțiaproprietăților imobiliare pentru care dezbaterea moștenirii seefectuează după 2 ani de la data decesului.În ceea ce privește impozitul pe dividende, vă comunicămcă, acestea se impun cu o cotă de 16%, obligaţia calculării şireţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividenderevenind plătitorului de venit.În cazul primei tranzacționări a acţiunilor primite cu titlugratuit, în cadrul Programului de privatizare în masă, preţulde cumpărare va fi asimilat cu valoarea nominală a acestora.Impozitul anual datorat pentru câştigul net anual impozabilse stabileşte de organul fiscal competent prin decizie, pebaza declaraţiei privind venitul realizat (Declarația 200).

4 Ce obligaţii declarative am dacătranzacţionez acţiuni cotate la bursă şi dacăîncasez dividende de la unele dintresocietăţile tranzacţionate?

Veniturile realizate din transferul titlurilor de valoare, alteledecât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilorînchise, se declară în formularul 200 Declaraţia privindvenitul realizat, la organul fiscal competent, pentru fiecarean fiscal până la data de 25 mai inclusiv a anului următorcelui de realizare a câştigului net anual/pierderii nete anuale.Având în vedere că veniturile din dividende sunt venituripentru care există obligativitatea de reținere la sursă aimpozitului, obligația de declarare a acestora revineplătitorului de venit, dumneavoastră neavând nicio obligațiedeclarativă.

5 Am primit cândva nişte acţiuni de la ocompanie străină. Acum, compania se oferăsă le răscumpere şi să îmi trimită un cec.Această operaţiune se impozitează înRomânia? Compania este dintr-o ţară cucare există tratat de evitare a dubleiimpuneri.

Veniturile obţinute din tranzacţionarea titlurilor de valoare,ca urmare a deţinerii unor acţiuni la societăţi nerezidente, sedeclară în formularul 201 "Declaraţie privind veniturilerealizate din străinătate", care se depune până la data de 25mai a anului următor celui de realizare a veniturilor. Pentruimpozitul plătit în străinătate trebuie să prezentați organuluifiscal, certificatul de atestare a impozitului plătit în statulrespectiv, în vederea acordării creditului fiscal.

6 Dacă voi achiziţiona acţiuni la societăţi dinafara ţării (să zicem o ţară din UniuneaEuropeană) şi voi primi dividende direct încontul de tranzacţionare sau le vând şi amprofit/ pierdere, unde declar acest lucru, totîn 200?

Dividendele şi/sau veniturile obţinute din tranzacţionareatitlurilor de valoare, ca urmare a deţinerii unor acţiuni lasocietăţi nerezidente, se declara în formularul 201"Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate", carese depune până la data de 25 mai a anului următor celui derealizare a veniturilor.Veniturile realizate din străinătate în anul fiscal de raportare,precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate înunităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în leila cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare,comunicat de Banca Naţională a României, din anul derealizare a venitului.Veniturile se declară pentru fiecare ţară - sursă a veniturilorşi pentru fiecare categorie de venit realizat.Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prinaplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calculdeterminate după regulile proprii fiecărei categorii de venit,în funcţie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

2

Page 4: Imp Pe Veniturile Realizate Din Investitii de Pers Fizice 2015

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

7 Cum este tratat depozitul pe care opersoană română la facut pentru bancapentru locuinţe din punct de vedere fiscal?Pentru prima de la stat se calculeazăimpozit şi CASS dacă această persoană nueste angajată în ţară? Dar pentru dobândaprimită de la bancă?

Prima de stat acordată pentru economisirea şi creditarea însistem colectiv pentru domeniul locativ (acordată înconformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă aGuvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şiadecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completăriprin Legea nr. 227/2007) nu este venit impozabil și pentruaceasta nu se datorează contribuţia de asigurări sociale desănătate. Însă, veniturile realizate sub formă de dobânzi la depoziteleconstituite în baza legislaţiei privind economisirea şicreditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ,realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent dedata constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează şise reţine de către plătitorii de astfel de venituri, la momentulînregistrării în contul curent sau în contul de depozit altitularului. În situația în care singurul venit pe care îl realizați este celdin dobânzi, datorați contribuția de asigurări sociale desănătate. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate sestabileşte de organul fiscal competent, prin decizia deimpunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privindvenitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şireţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit,precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală.

8 Referitor la veniturile realizate din activităţispeculative (pariuri on-line, poker, etc), pece bază se face impozitarea?

Deși întrebarea dumnevoastră nu se încadrează în tema deastăzi, vă comunicăm că, persoanele fizice care obţinvenituri din jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker au obligaţia de adepune declaraţia privind venitul realizat (formular 200) saudeclarația privind veniturile realizate din străinătate(formular 201), după caz, la organul fiscal competent,pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv aanului următor celui de realizare a venitului. Ca urmare a depunerii declarației specifice, organul fiscalcompetent va stabili impozitul datorat, aferent venituluirealizat.

Menţionăm că întrebările contribuabililor au fost parţial modificate pentru o mai bună înţelegere.

3