I 43-1989

4
INSTRUCŢIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA ÎNTREPRINDERILOR CARE EXECUTĂ, VERIFICĂ ŞI PREDAU LA BENEFICIARI INSTALAŢII ELECTRICE, DE AUTOMATIZARE, ÎNCĂLZIRE ŞI VENTILAŢIE, ÎN ZONE CU PERICOL DE EXPLOZIE Indicativ: I 43-1989 Cuprins 1. GENERALITĂŢI 1.1. Având în vedere prevederile Legii nr. 8/1977 privind asigurarea durabilităţii, siguranţei în exploatare, funcţionalităţii şi calităţii construcţiilor, precum şi prevederile "Normativului departamental pentru proiectarea, executarea, verificarea şi recepţionarea instalaţiilor electrice, în zone cu pericol de explozie" (ID 17-86), realizarea instalaţiilor electrice, de automatizare, încălzire şi ventilaţie în zonele cu pericol de explozie se face pe baza proiectelor întocmite în conformitate cu dispoziţiile şi normele în vigoare, de către întreprinderi autorizate să execute asemenea instalaţii în zone cu pericol de explozie. 1.2. Instrucţiunile tehnice au scopul de a trata în mod unitar şi de a stabili condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească întreprinderile, în vederea autorizării lor de a executa lucrări de instalaţii electrice, automatizări, încălziri şi ventilaţie în medii cu pericol de explozie. 1.3. Autorizarea întreprinderilor care execută, verifică şi predau la beneficiari instalaţii electrice, de automatizare, încălzire şi ventilaţie în zone cu pericol de explozie se face de către ministerul de care aparţine întreprinderea care solicită autorizarea pentru executarea unor astfel de lucrări. Autorizarea se face pe baza unei documentaţii întocmită de întreprinderea solicitantă. [top ] 2. CONŢINUTUL DOCUMENTAŢIEI NECESARE ÎN VEDEREA AUTORIZĂRII 2.1. Documentaţia necesară obţinerii autorizării va cuprinde următoarele documente: 2.1.1. Cererea de autorizare prin care se solicită ministerului tutelar, acordarea autorizării şi în care se arată că întreprinderea întruneşte condiţiile realizării lucrărilor la un nivel calitativ corespunzător mediului cu pericol de explozie, în conformitate cu cerinţele legislaţiei în vigoare. 2.1.2. Hotărârea Consiliului oamenilor muncii a întreprinderii prin care s-a aprobat ca întreprinderea să fie autorizată să execute lucrări de instalaţii electrice, automatizări, încălzire şi ventilaţie în mediu cu pericol de explozie. 2.1.3. Procedura cadru a întreprinderii privind execuţia lucrărilor de montaj şi de predare către beneficiari a instalaţiilor electrice, de automatizare, încălzire şi ventilaţie în mediu cu pericol de explozie, care va cuprinde: a) Genul de lucrări pentru care se cere autorizarea cu specificarea condiţiilor privind categoria de mediu, lucrări noi etc.; b) Cadrul organizatoric în care se desfăşoară activitatea privind: - aprovizionarea materială, servicii (inclusiv controlul calităţii acestora); Page 1 of 4 INSTRUCŢIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA ÎNTREPRINDERILOR CARE... 7/8/2008 mk:@MSITStore:C:\Program%20Files\MatrixRom\Matrix%20Instal\electric.chm::/i43-89....

Transcript of I 43-1989

  • INSTRUCIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA NTREPRINDERILOR CARE EXECUT, VERIFIC I PREDAU LA BENEFICIARI INSTALAII ELECTRICE, DE AUTOMATIZARE, NCLZIRE I VENTILAIE, N ZONE CU PERICOL DE

    EXPLOZIE

    Indicativ: I 43-1989

    Cuprins

    1. GENERALITI

    1.1. Avnd n vedere prevederile Legii nr. 8/1977 privind asigurarea durabilitii, siguranei n exploatare, funcionalitii i calitii construciilor, precum i prevederile "Normativului departamental pentru proiectarea, executarea, verificarea i recepionarea instalaiilor electrice, n zone cu pericol de explozie" (ID 17-86), realizarea instalaiilor electrice, de automatizare, nclzire i ventilaie n zonele cu pericol de explozie se face pe baza proiectelor ntocmite n conformitate cu dispoziiile i normele n vigoare, de ctre ntreprinderi autorizate s execute asemenea instalaii n zone cu pericol de explozie.

    1.2. Instruciunile tehnice au scopul de a trata n mod unitar i de a stabili condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc ntreprinderile, n vederea autorizrii lor de a executa lucrri de instalaii electrice, automatizri, nclziri i ventilaie n medii cu pericol de explozie.

    1.3. Autorizarea ntreprinderilor care execut, verific i predau la beneficiari instalaii electrice, de automatizare, nclzire i ventilaie n zone cu pericol de explozie se face de ctre ministerul de care aparine ntreprinderea care solicit autorizarea pentru executarea unor astfel de lucrri.

    Autorizarea se face pe baza unei documentaii ntocmit de ntreprinderea solicitant.

    [top]

    2. CONINUTUL DOCUMENTAIEI NECESARE N VEDEREA AUTORIZRII 2.1. Documentaia necesar obinerii autorizrii va cuprinde urmtoarele documente:

    2.1.1. Cererea de autorizare prin care se solicit ministerului tutelar, acordarea autorizrii i n care se arat c ntreprinderea ntrunete condiiile realizrii lucrrilor la un nivel calitativ corespunztor mediului cu pericol de explozie, n conformitate cu cerinele legislaiei n vigoare.

    2.1.2. Hotrrea Consiliului oamenilor muncii a ntreprinderii prin care s-a aprobat ca ntreprinderea s fie autorizat s execute lucrri de instalaii electrice, automatizri, nclzire i ventilaie n mediu cu pericol de explozie.

    2.1.3. Procedura cadru a ntreprinderii privind execuia lucrrilor de montaj i de predare ctre beneficiari a instalaiilor electrice, de automatizare, nclzire i ventilaie n mediu cu pericol de explozie, care va cuprinde:

    a) Genul de lucrri pentru care se cere autorizarea cu specificarea condiiilor privind categoria de mediu, lucrri noi etc.;

    b) Cadrul organizatoric n care se desfoar activitatea privind:

    - aprovizionarea material, servicii (inclusiv controlul calitii acestora);

    Page 1 of 4INSTRUCIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA NTREPRINDERILOR CARE...

    7/8/2008mk:@MSITStore:C:\Program%20Files\MatrixRom\Matrix%20Instal\electric.chm::/i43-89....

  • - organizarea activitii de montaj;

    - personalul calificat i autorizat pe categorii i meserii (numeric);

    - asigurarea controlului tehnic de calitate n conformitate cu programul de asigurare a calitii (P.A.C.) i dotarea cu mijloace de msurare i personal autorizat;

    - msuri i responsabiliti privind desfurarea probelor mecanice, punerea n funciune tehnologic, recepia lucrrilor i garanii;

    - responsabiliti i modul de ntocmire a crii tehnice a construciei, pentru partea de instalaii.

    Acest document va fi semnat de elaborator i aprobat de conductorul ntreprinderii.

    2.1.4. Programul de asigurare a calitii (PAC) la lucrrile de montaj a instalaiilor electrice de automatizri, nclziri i ventilaie n medii cu pericol de explozie, care va stabili msuri corespunztoare tehnice i organizatorice, n acord cu legislaia n vigoare. n cadrul acestor msuri se vor face referiri la:

    a) Legislaia de referin (Legea nr. 8/1977, Legea nr. 9/1980, Normativul ID 17, zonarea mediului de lucru);

    b) Definiii asupra tuturor termenilor folosii n procesul de execuie i control de calitate;

    c) Cerinele activitii din domeniul de conducere a lucrrilor, legate de:

    - organizarea activitii, atribuii, responsabiliti;

    - pregtirea i calificarea personalului pentru genul lucrrilor pe care le execut ntreprinderea;

    d) Desfurarea activitii de execuie legate de:

    - planificarea activitii de execuie;

    - desfurarea activitii de execuie propriu-zise pe baza fielor tehnologice, a procedurilor i a instruciunilor de lucru la care se va arta modul lor de elaborare i utilizare;

    - modul de control al proceselor speciale, cum se realizeaz identificarea i regsirea lor.

    e) Cerinele legate de confirmarea activitii desfurate, care vor trebui s conin:

    - modul de ntocmire i difuzare a planului de calitate, verificri i ncasri (responsabiliti, modul de desfurare propriu-zis);

    - mijloace de msurare i ncercare;

    - msurile de control de calitate i verificri interne. Acestea se vor ntocmi pe faze de execuie, vor fi corelate cu montajul i vor cuprinde punctele cu staionare obligatorie sau asistare, criterii de acceptare.

    f) Controlul asupra modului cum se desfoar activitatea de examinare termic de asigurare a calitii; aceasta va trebui s conin date privind personalul cuprins n aceste activiti, deciziile de numire, precizarea apartenenei acestui personal de C.T.C. al ntreprinderii, precum i modul de desfurare a activitii, atribuii, flux internaional, putere de decizie.

    g) Documentele care vor colabora n cadrul programului de asigurare a calitii, modul lor de nregistrare i pstrare.

    Page 2 of 4INSTRUCIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA NTREPRINDERILOR CARE...

    7/8/2008mk:@MSITStore:C:\Program%20Files\MatrixRom\Matrix%20Instal\electric.chm::/i43-89....

  • Programul de asigurare a calitii va fi nsuit de eful compartimentului CTC i aprobat de conductorul unitii.

    2.1.5. Tehnologiile de execuie asimilate de ntreprindere pentru realizarea instalaiilor electrice, de automatizare, nclziri i ventilaie n medii cu pericol de explozie, n care se vor prezenta toate tehnologiile, procedurile asimilate de ntreprindere n vederea realizrii condiiilor de calitate pentru domeniul n care se cere autorizarea cu indicarea denumirii numrului de cod sau indicativ de proiect.

    2.1.6. Prefabricate i accesorii de montaj n care se vor prezenta ca i la pct. 2.1.5. toate prefabricatele i accesoriile de montaj realizate n ntreprinderi dup tehnologii i proceduri proprii sau asimilate, cu indicarea productorului, tehnologiei i certificarea calitii.

    2.1.7. Mijloacele de msurare i ncercare n care se va prezenta gradul de asigurare a mijloacelor de msurare i ncercare pe domenii.

    - msurarea lungimii, grosimii, msuri electrice (tensiuni, cureni, rezistene electrice, rezistene de izolaie, capaciti, inductane), explozimetre, presiuni, temperaturi etc. cu domeniile de msurare i clasele de precizie necesare, pentru a putea realiza programul de msurtori i verificri pe faze i final.

    2.1.8. Lucrrile principale de instalaii i montaj realizate de ntreprindere, vor cuprinde toate lucrrile cu caracter deosebit realizate de ntreprindere, pentru a se putea aprecia experiena acumulat n execuia lucrrilor de instalaii i care s garanteze asupra calitii lucrrilor ce se vor executa.

    2.1.9. Programul de instruire verificare a cunotinelor profesionale i autorizare a personalului CTC, inginerilor maitrilor i muncitorilor care execut lucrri de instalaii electrice, automatizri, nclziri i ventilaii n mediu cu pericol de explozie care va cuprinde:

    - decizia conducerii ntreprinderii de autorizare a personalului, modul de desfurare a acestei aciuni, responsabiliti;

    - tematica cursului de instruire i autorizare pe specialiti (meserii) avizat de CCITPSM Petroani. Se va anexa o list a personalului autorizat de CCITPSM Petroani, cu drept de instruire.

    Personalul muncitor va fi autorizat pe specialiti i domenii de activitate. La sudori, se va ine seama i de cerinele ISCIR, iar la electricieni, autorizarea se va face n conformitate cu "Regulamentul pentru autorizarea electricienilor", elaborat de Ministerul Muncii (difuzat cu adresa 44753/87) pentru condiii speciale.

    2.1.10. Regulamentul de organizare i funcionare a unitii care cuprinde cadrul organizatoric, relaiile dintre compartimente, CTC etc.), organizarea activitii CTC (atribuii i responsabiliti), pentru execuia instalaiilor electrice, de automatizare, nclzire i ventilaie n zonele cu pericol de explozie.

    2.1.11. Prescripiile tehnice de baz care vor cuprinde actele normative i alte prevederi legale n vigoare care reglementeaz activitatea de proiectare, execuie, verificare, condiii de recepie, punere n funciune i exploatare a instalaiilor electrice, de automatizare, nclzire i ventilaie n medii cu pericol de explozie.

    [top]

    3. METODOLOGIA DE AUTORIZARE A NTREPRINDERILOR 3.1. Documentaia ntocmit de ntreprindere va avea acordul unor institute care au realizat proiecte n medii cu pericol de explozie (IITPIC, ICITPR, IPROMET, ISPCAIA, IPIU) i se supune spre avizare la CCITPSM Petroani.

    3.2. n cazul n care ntreprinderea este n subordinea direct a ministerului de resort, documentaia se depune la direcia tehnic a ministerului n vederea avizrii i aprobrii. n cazul n care ntreprinderea este n subordinea unui trust sau central, documentaia se depune de acesta. Trustul va emite un aviz prin care atest c ntreprinderea are toate condiiile de realizare a lucrrilor, dup care documentaia cu avizul respectiv se depune la

    Page 3 of 4INSTRUCIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA NTREPRINDERILOR CARE...

    7/8/2008mk:@MSITStore:C:\Program%20Files\MatrixRom\Matrix%20Instal\electric.chm::/i43-89....

  • direcia tehnic a ministerului de resort.

    3.3. Direcia tehnic din minister verific documentaia prezentat, c cele prezentate sunt conform cu realitatea, c ntreprinderea are toate condiiile de realizare a calitii lucrrilor de instalaii i apoi avizeaz documentaia.

    3.4. Documentaia se supune spre avizare n CTE-ul ministerului, dup care se supune spre aprobare n Biroul Executiv al ministerului.

    3.5. Autorizarea se va emite pentru o perioad de maximum 5 ani, dac n acest interval de timp condiiile pentru care s-a emis, se menin. n caz contrar sau dup expirarea acestei perioade, ntreprinderea va solicita reactualizarea automatizrii.

    3.6. Autorizarea este netransmisibil i se aplic strict asupra domeniului, categoriilor de lucrri i de mediu pentru care a fost acordat.

    [top]

    Page 4 of 4INSTRUCIUNI TEHNICE PRIVIND AUTORIZAREA NTREPRINDERILOR CARE...

    7/8/2008mk:@MSITStore:C:\Program%20Files\MatrixRom\Matrix%20Instal\electric.chm::/i43-89....