HOTĂRÎREA PLENULUI Dreptul La Aparare

19
HOTĂRÎREA PLENULUI CURŢII SUPREME DE JUSTIŢIE A REPUBLICII MOLDOVA Cu privire la practica aplicării legislaţiei pentru asigurarea dreptului la apărare al bănuitului, învinuitului, inculpatului şi condamnatului în procedură penală nr.11 din 24.12.2010 Buletinul Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, 2011, nr.2-3, pag.33 * * * Orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată pînă ce vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale. (Constituţia Republicii Moldova, art.21) În scopul aplicării corecte şi uniforme, în concordanţă cu standardele şi practicile europene, a legislaţiei privind asigurarea dreptului la apărare al bănuitului, învinuitului, inculpatului şi condamnatului, în temeiul art.2 lit.e), 16 lit.c) din Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie, art.39 pct.5) Cod de procedură penală, Plenul Curţii Supreme de Justiţie prezintă următoarele explicaţii. 1. Asigurarea dreptului bănuitului, învinuitului sau inculpatului la apărare este reglementată prin dispoziţiile Constituţiei Republicii Moldova, Legii Republicii Moldova cu privire la avocatură, Legii Republicii Moldova cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, Codului de procedură penală al Republicii Moldova, tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, de principiile ce rezultă din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale (Convenţie) şi din jurisprudenţa relevantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Principiile generale şi normele dreptului internaţional şi ale tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte constituie elemente integrante ale dreptului procesual penal şi nemijlocit dau naştere drepturilor şi libertăţilor omului în procesul penal. Dacă există neconcordanţe cu actele internaţionale, au prioritate şi se aplică reglementările internaţionale. (art.2 alin.(2), (3) Cod de procedură penală)

description

Dreptula la aparare

Transcript of HOTĂRÎREA PLENULUI Dreptul La Aparare

HOTRREA PLENULUI

CURII SUPREME DE JUSTIIE A REPUBLICII MOLDOVA

Cu privire la practica aplicrii legislaiei pentru asigurarea

dreptului la aprare al bnuitului, nvinuitului, inculpatului

i condamnatului n procedur penal

nr.11 din 24.12.2010

Buletinul Curii Supreme de Justiie a Republicii Moldova, 2011, nr.2-3, pag.33

* * *

Orice persoan acuzat de un delict este prezumat

nevinovat pn ce vinovia sa va fi dovedit n mod

legal n cursul unui proces judiciar public, n cadrul cruia

i s-au asigurat toate garaniile necesare aprrii sale.

(Constituia Republicii Moldova, art.21)

n scopul aplicrii corecte i uniforme, n concordan cu standardele i practicile europene, a legislaiei privind asigurarea dreptului la aprare al bnuitului, nvinuitului, inculpatului i condamnatului, n temeiul art.2 lit.e), 16 lit.c) din Legea cu privire la Curtea Suprem de Justiie, art.39 pct.5) Cod de procedur penal, Plenul Curii Supreme de Justiie prezint urmtoarele explicaii.

1. Asigurarea dreptului bnuitului, nvinuitului sau inculpatului la aprare este reglementat prin dispoziiile Constituiei Republicii Moldova, Legii Republicii Moldova cu privire la avocatur, Legii Republicii Moldova cu privire la asistena juridic garantat de stat, Codului de procedur penal al Republicii Moldova, tratatelor internaionale la care Republica Moldova este parte, de principiile ce rezult din Convenia European pentru Aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor Fundamentale (Convenie) i din jurisprudena relevant a Curii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Principiile generale i normele dreptului internaional i ale tratatelor internaionale la care Republica Moldova este parte constituie elemente integrante ale dreptului procesual penal i nemijlocit dau natere drepturilor i libertilor omului n procesul penal.

Dac exist neconcordane cu actele internaionale, au prioritate i se aplic reglementrile internaionale.

(art.2 alin.(2), (3) Cod de procedur penal)

2. Dreptul la aprare const n totalitatea prerogativelor, facultilor i posibilitilor de care, potrivit legii, dispun justiiabiIii pentru a-i apra interesele.

Acest drept este prevzut expres att n art.26 din Constituia Republicii Moldova, ct i n art.6 par.3 lit.c) din Convenie.

Astfel, organul de urmrire penal i instana judectoreasc snt obligate s asigure bnuitului, nvinuitului, inculpatului dreptul la asisten juridic calificat din partea unui aprtor ales de el sau a unui avocat care acord asisten juridic garantat de stat.

n cazul n care persoanele respective nu au mijloace de a plti aprtorul, ele snt asistate gratuit de un avocat care acord asisten juridic garantat de stat.

(art.17 alin.(3), (5) Cod de procedur penal)

Condiiile, volumul i modul de acordare a asistenei juridice garantate de stat sunt stabilite de Legea cu privire la asistena juridic garantat de stat i Regulamentele adoptate de Consiliul Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat.

3. Principiul contradictorialitii n procesul penal creeaz condiii de ordin procesual i organizaional deosebit de favorabile pentru soluionarea cauzei penale n mod just i adecvat.

Acest principiu prevede un numr de garanii pentru un proces echitabil, cum ar fi independena i imparialitatea instanei judectoreti, egalitatea de arme, separarea funciilor procesuale privind urmrirea penal, aprarea i judecarea cauzelor, care trebuie s se efectueze de diferite organe i persoane, dreptul acuzrii i al aprrii de a prezenta cauza independent la judecarea procesului penal.

(art.24 Cod de procedur penal)

Prin urmare, principiul respectiv, raportat la rigorile Conveniei i la jurisprudena CEDO, prevede n mod adecvat garaniile drepturilor bnuitului, nvinuitului, inculpatului la un proces de judecat independent i imparial, la egalitatea de arme i aprare independent.

Organul de urmrire penal i instana de judecat sunt obligate s fondeze derularea procesului penal n strict conformitate cu acest principiu, astfel nct cauza s fie examinat complet i sub toate aspectele.

Dreptul la un proces echitabil include respectarea principiului egalitii armelor. Aceasta, conform jurisprudenei CEDO, presupune c fiecare parte trebuie s obin o posibilitate rezonabila de a-i prezenta cauza n condiii care s nu o plaseze ntr-o situaie net dezavantajat n raport cu adversarul su. ntre pri trebuie, deci, s se menin un echilibru corect.

Dreptul la un proces echitabil presupune, de asemenea, i o procedur contradictorie, cu alte cuvinte dreptul unei pri n procesul penal de a lua cunotin de observaiile sau susinerile fcute de cealalt, precum i de a le discuta. n acest context, trsturile justiiei corecte trebuie s constituie obiectul unei atenii particulare.

n cazul Bonisch c. Austriei, 06 mai 1985, CEDO a concluzionat asupra nclcrii articolului 6 par.1 din Convenie, deoarece martorul citat de aprare nu a beneficiat de aceleai prerogative ca un alt martor expert, desemnat de acuzare.

4. Potrivit legislaiei, bnuitul, fiind persoana fizic fa de care exist anumite probe c a svrit o infraciune pn la punerea ei sub nvinuire, are dreptul la aprare. El are dreptul s tie de ce este bnuit i, n legtur cu aceasta, imediat dup reinere sau dup ce i s-a adus la cunotin hotrrea despre aplicarea msurii preventive sau recunoaterea n calitate de bnuit, s fie informat n prezena aprtorului despre coninutul bnuielii, s primeasc consultaie juridic din partea aprtorului, n condiii confideniale, pn la nceputul primei audieri n calitate de bnuit.

Bnuitul beneficiaz de asistena unui aprtor ales de el. Dac nu are mijloace pentru a plti aprtorul, el are dreptul s fie asistat n mod gratuit de ctre un avocat care acord asisten juridic garantat de stat, iar n cazurile admise de lege, s renune la aprtor i s se apere el nsui.

Numrul i durata ntrevederilor bnuitului cu aprtorul su, n condiii confideniale, sunt nelimitate. El este audiat ulterior doar n prezena aprtorului i particip la efectuarea aciunilor procesuale fiind asistat de aprtor.

(art.63, 64 Cod de procedur penal)

n hotrrea CEDO din 6 octombrie 2009, n cauza Petru Roca c. Moldovei, Curtea a notat c reclamantul s-a plns cu privire la sancionarea sa n absena unui avocat i fr a i se oferi timp suficient i faciliti pentru a-i pregti aprarea. Mai mult, fiind nchis ntr-o camer de detenie peste noapte i fiind adus n faa instanei a doua zi dimineaa, reclamantul nu a avut posibilitatea s se pregteasc pentru aceast edin. Starea sntii s-a agravat peste noapte i el a fost, n general, incapabil s se prezinte adecvat n faa judecii.

Curtea a constatat faptul c reclamantul a solicitat asistena unui avocat i timp suficient pentru a-i pregti aprarea. Chiar i n absena unei astfel de cereri, instana naional ar fi trebuit s realizeze c, dup o noapte petrecut n detenie i dup ce reclamantul a examinat doar procesul-verbal de reinere, acesta nu poate fi n stare s se pregteasc pentru audiere, adic s poat identifica martorii n favoarea sa sau s beneficieze de o examinare medical. Prin urmare, n aceste circumstane, indiferent dac a existat sau nu cererea de a i se acorda timp i faciliti reclamantului pentru a-i pregti aprarea, instana ar fi trebuit s-i ofere din oficiu aceast oportunitate.

n lumina celor enunate mai sus, Curtea a concluzionat c, n cazul de fa, a existat o nclcare a Articolului 6 1 n conexitate cu Articolul 6 3 litera (c) i (d) din Convenie.

5. nvinuitul, care reprezint persoana fizic fa de care s-a emis o ordonan de punere sub nvinuire, i inculpatul, fiind persoana n privina creia cauza a fost trimis n judecat, dispun de anumite drepturi, i anume: n caz de reinere, s primeasc consultaie juridic din partea aprtorului pn la nceputul primei audieri n calitate de nvinuit; din momentul punerii sub nvinuire, s fie asistat de un aprtor ales de el, iar dac nu are mijloace de a plti aprtorul, s fie asistat n mod gratuit de un avocat care acord asisten juridic garantat de stat, precum i, n cazurile admise de lege, s renune la aprtor i s se apere el nsui; s aib ntrevederi cu aprtorul su n condiii confideniale, fr a se limita numrul i durata lor; dac accept s fie audiat, la cererea sa, s fie audiat n prezena aprtorului; s participe la efectuarea aciunilor procesuale fiind asistat de aprtor.

(art.65, 66 Cod de procedur penal)

n hotrrea CEDO din 26.09.2000, n cauza Magee c. Marii Britanii, Curtea a precizat urmtoarele: Utilizarea unor mrturii oferite n condiiile lipsei asistenei juridice n materie penal poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil. Acesta a fost privat de asistena unui aprtor timp de 48 de ore, timp n care a fost interogat ndelung i inut n izolare fa de ali deinui. Acest fapt, combinat cu austeritatea condiiilor de detenie, rezultate din rapoartele Comitetului pentru prevenirea torturii, au fost create pentru a exercita o presiune psihologic asupra deinuilor i pentru a slbi dorina acestuia de a pstra tcerea. Pentru a asigura echitatea procedurii, reclamantul ar fi trebuit s aib acces la un avocat de la nceputul interogatoriului su, ceea ce ar fi putut contrabalansa atmosfera intimidant. Curtea a constatat c refuzul de a i se permite asistena unui avocat pentru o perioad att de lung a adus atingere iremediabil dreptului su la aprare i este incompatibil cu drepturile pe care art.6 le acord unui inculpat.

6. Aprtorul este persoana care, pe parcursul procesului penal, reprezint interesele bnuitului, nvinuitului, inculpatului, i acord asisten juridic prin toate mijloacele i metodele neinterzise de lege.

n procesul penal, n calitate de aprtor, particip avocatul i alte persoane abilitate prin lege cu atribuii de aprtor.

(art.67 Cod de procedur penal)

Unicul act care confirm statutul avocatului este licena pentru exercitarea profesiei de avocat.

Avocaii din alte state pot exercita profesia de avocat pe teritoriul Republicii Moldova dac ntrunesc condiiile prevzute de lege, cu excepia condiiei privind deinerea ceteniei. Ei pot desfura activitate pe teritoriul Republicii Moldova dac certific calitatea de avocat n statul su de origine i sunt nscrii n registrul special inut de Consiliul Uniunii Avocailor din Republica Moldova. Acetia ns nu pot reprezenta interesele persoanelor fizice sau juridice n instanele de judecat i n relaiile cu alte autoriti publice, dect n arbitrajul comercial internaional. n cazul n care interesele clientului o cer, precum i la solicitarea acestuia, avocatul din alt stat poate asista avocatul din Republica Moldova.

Avocatul capt calitatea de aprtor din momentul n care i-a asumat angajamentul de a apra interesele persoanei n cauz, cu consimmntul acesteia. Aprtorul, dup ce i-a asumat angajamentul de a apra, trebuie s anune despre aceasta organul de urmrire penal sau instana.

Avocatul acord asisten juridic clientului n baza contractului de asisten juridic, ncheiat n form scris.

mputernicirile avocatului se confirm prin mandat. Formularul mandatului este un document de strict eviden. Coninutul, forma i modul de utilizare a mandatului se aprob de ctre Guvern.

Avocatul nceteaz participarea n cauz n aceast calitate dac persoana pe care o apr a renunat la serviciile lui sau a reziliat contractul cu el, sau i-a suspendat mputernicirile, dac nu are mputerniciri de a participa n continuare n aceast cauz, cnd procurorul sau instana l-a nlturat de la participarea n aceast cauz n legtur cu constatarea unor circumstane ce exclud participarea lui n aceast calitate sau, la cererea acestuia, din alte motive ntemeiate, dac procurorul sau instana a admis cererea bnuitului, nvinuitului, inculpatului de renunare la aprtor ori dac avocatul strin i-a declinat mputernicirile.

7. Avocatul care acord asisten juridic garantat de stat dobndete calitatea de aprtor n momentul n care coordonatorul Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat emite o decizie privind acordarea asistenei juridice calificate. Decizia privind acordarea asistenei juridice calificate se aduce la cunotin, dup caz, solicitantului, organului de urmrire penal sau instanei de judecat.

(art.67 alin.(31) Cod de procedur penal)

Acordarea asistenei juridice garantate de stat este iniiat n temeiul sesizrilor recepionate. Se evideniaz dou modaliti de sesizare a oficiilor teritoriale cu privire la acordarea asistenei juridice calificate:

a) prin depunerea cererii de ctre persoana interesat, rudele sau reprezentanii acesteia nemijlocit la Oficiul teritorial sau la organul de urmrire penal, fie la instana judectoreasc, care sunt obligate s remit cererea i documentele anexate Oficiului teritorial respectiv, n cel mult 3 zile lucrtoare de la data recepionrii;

b) prin remiterea Oficiului teritorial a solicitrii scrise de ctre ofierul de urmrire penal, procuror sau judectorul care instrumenteaz cazul.

Decizia de acordare a asistenei juridice calificate se emite de ctre coordonatorul Oficiului teritorial i trebuie s conin data, locul emiterii, numele i prenumele persoanei care a emis-o, denumirea organului emitent, numele i prenumele solicitantului, forma asistenei juridice solicitate, temeiurile acordrii sau refuzului de a acorda asisten juridic calificat, numele, prenumele, coordonatele avocatului desemnat s acorde asisten juridic calificat, modul i termenul de contestare a deciziei, alt informaie relevant.

Astfel, drepturile i obligaiile avocatului care acord asisten juridic calificat se atest prin decizie privind acordarea de asisten juridic.

Avocatul desemnat s acorde asisten juridic calificat ntr-o anumit cauz poate fi nlocuit, prin decizia coordonatorului Oficiului teritorial, la cererea scris, ntemeiat, a solicitantului de asisten juridic calificat, la cererea scris, ntemeiat, a avocatului care acord asisten juridic calificat, precum i n cazul depistrii unui conflict de interese sau a unor alte circumstane, n virtutea crora avocatul desemnat nu poate acorda asisten juridic calificat n cauza respectiv.

Aprtorul nceteaz participarea n cauz n aceast calitate dac procurorul sau instana a acceptat renunarea la aprtor, naintat de persoana pe care o apr avocatul care acord asisten juridic garantat de stat.

n cazul n care procurorul sau instana nu a acceptat renunarea bnuitului, nvinuitului, inculpatului la aprtor, avocatul care acord asisten juridic garantat de stat nu-i poate sista participarea sa la judecarea cauzei.

8. n funcie de calitatea procesual a persoanei ale crei interese le apr, aprtorul are dreptul s cunoasc esena bnuielii sau nvinuirii, s aib ntrevederi cu bnuitul, nvinuitul, inculpatul, fr a se limita numrul i durata lor, s participe la efectuarea de ctre organul de urmrire penal a aciunilor procesuale, s prezinte documente sau alte mijloace de prob, pentru a fi anexate la dosarul penal i cercetate n edina de judecat, s ia cunotin de procesele-verbale ale aciunilor efectuate cu participarea lui i s cear completarea lor sau includerea obieciilor sale n procesele-verbale respective, s participe la edinele de judecat n prim instan, n apel, n recurs, precum i la judecarea cauzei pe cale extraordinar de atac, s primeasc gratuit copii de pe hotrrile care se refer la drepturile i interesele persoanei pe care o apr, s depun plngeri mpotriva aciunilor i hotrrilor organului de urmrire penal, precum i s atace sentina sau orice alt hotrre judectoreasc final n cauza respectiv.

n acelai timp, aprtorul nu este n drept s ntreprind aciuni mpotriva intereselor persoanei pe care o apr i s o mpiedice s-i realizeze drepturile. El nu are dreptul, contrar poziiei persoanei pe care o apr, s recunoasc participarea ei la infraciune i vinovia ei n svrirea infraciunii, s destinuiasc informaiile care i-au fost comunicate n legtur cu exercitarea aprrii, dac aceste informaii pot fi utilizate n detrimentul persoanei pe care o apr, s-i nceteze de sine stttor mputernicirile de aprtor.

Totodat, aprtorul este obligat s se prezinte la chemarea organului de urmrire penal sau a instanei, s se supun dispoziiilor legitime ale reprezentantului organului de urmrire penal i ale preedintelui edinei de judecat, s nu prseasc sala de edin pn la anunarea ntreruperii, fr permisiunea preedintelui edinei, s respecte ordinea stabilit n edina de judecat.

(art.68 Cod de procedur penal)

9. Asistena juridic obligatorie constituie o instituie de interes social, destinat s realizeze att garantarea dreptului la aprare al bnuitului, nvinuitului, inculpatului, ct i buna desfurare a procesului penal.

Participarea aprtorului la procesul penal este obligatorie n cazul n care aceasta o cer interesele bnuitului, nvinuitului, inculpatului, cnd acesta ntmpin dificulti pentru a se apra el nsui, fiind mut, surd, orb sau avnd alte dereglri eseniale ale vorbirii, auzului, vederii, precum i defecte fizice sau mintale, cnd nu posed sau posed n msur insuficient limba n care se desfoar procesul penal, cnd este minor sau militar n termen, cnd i se incrimineaz o infraciune grav, deosebit de grav sau excepional de grav, cnd este inut n stare de arest ca msur preventiv sau este trimis la expertiza judiciar psihiatric n condiii de staionar, cnd interesele bnuiilor, nvinuiilor, inculpailor snt contradictorii i cel puin unul din ei este asistat de aprtor, cnd n cauza respectiv particip aprtorul prii vtmate sau al prii civile, cnd interesele justiiei cer participarea lui n edina de judecat n prim instan, n apel i n recurs, precum i la judecarea cauzei pe cale extraordinar de atac, cnd procesul penal se desfoar n privina unei persoane iresponsabile, creia i se incrimineaz svrirea unor fapte prejudiciabile sau n privina unei persoane care s-a mbolnvit mintal dup svrirea unor asemenea fapte, cnd procesul penal se desfoar n privina reabilitrii unei persoane decedate la momentul examinrii cauzei.

Obligativitatea participrii aprtorului la procesul penal apare din momentul cnd:

a) bnuitul, nvinuitul, inculpatul a solicitat participarea acestuia;

b) bnuitului, nvinuitului, inculpatului i s-a adus la cunotin hotrrea organului de urmrire penal cu privire la reinere, aplicarea msurii preventive, punerea sub nvinuire, trimiterea la expertiza judiciar psihiatric n condiii de staionar, aplicarea msurii preventive sub form de arest:

c) bnuitul, nvinuitul, inculpatul a decedat i a fost depus o cerere de reabilitare din partea rudelor sau altor persoane.

(art.69 alin.(1) Cod de procedur penal)

Determinarea faptului dac interesele justiiei cer asistena obligatorie a aprtorului depinde de complexitatea cazului, de capacitatea bnuitului, nvinuitului sau inculpatului de a se apra singur, de importana i pericolul faptei, de a crei comitere este bnuit sau nvinuit persoana, i de sentina probabil.

n hotrrea CEDO din 26 septembrie 2000, n cauza Biba c. Greciei, Curtea a reinut urmtoarele: n anumite condiii, interesele justiiei oblig statul s i asigure inculpatului un aprtor din oficiu. Cu privire la problema de a ti dac interesele justiiei impuneau acordarea unei asistene juridice gratuite, gravitatea infraciunii de care era acuzat reclamantul i severitatea pedepsei pe care o risca trebuiau luate n calcul. n plus, complexitatea procedurii de recurs, asociat faptului c reclamantul era strin i nu vorbea dect parial greaca, fceau ca pregtirea recursului s fie imposibil fr asisten juridic. De aceea, art.6 a fost violat.

Participarea obligatorie a aprtorului la procesul penal este asigurat de coordonatorul Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat, la solicitarea organului de urmrire penal sau a instanei.

10. Exist dou modaliti de intrare a aprtorului n procesul penal:

a) la invitaia bnuitului, nvinuitului, inculpatului, reprezentantului legal al acestuia, precum i la solicitarea altor persoane, cu consimmntul persoanelor ale cror interese urmeaz s le apere;

b) la desemnarea de ctre coordonatorul Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat n cazul cererilor sau solicitrilor de acordare a asistenei juridice calificate.

(art.70 Cod de procedur penal)

Organul de urmrire penal sau instana de judecat nu este n drept s recomande cuiva invitarea unui anumit aprtor.

La cererea bnuitului, nvinuitului, inculpatului sau n cazul n care participarea aprtorului la procesul penal este obligatorie, iar bnuitul, nvinuitul sau inculpatul nu are aprtor ales, organul de urmrire penal sau instana solicit desemnarea avocatului care acord asisten juridic garantat de stat de ctre coordonatorul Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat.

n cazul n care:

- aprtorul ales nu poate s se prezinte n cazul reinerii, punerii sub nvinuire sau audierii bnuitului, nvinuitului;

- aprtorul ales nu poate s participe la desfurarea procesului n decurs de 5 zile din momentul anunrii lui;

- procurorul sau instana constat c avocatul care acord asisten juridic garantat de stat nu este n stare s asigure asisten juridic eficient bnuitului, nvinuitului, inculpatului, organul de urmrire penal sau instana poate s-i propun bnuitului, nvinuitului, inculpatului s invite un alt aprtor, poate s cear de la biroul de avocai nlocuirea aprtorului ales sau s solicite Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat substituirea avocatului care acord asisten juridic garantat de stat.

Se menioneaz c bnuitul, nvinuitul sau inculpatul poate avea civa aprtori, ns, dac la efectuarea aciunilor procesuale nu au participat toi aprtorii prii n cauz, aceast circumstan nu poate fi considerat nclcare a normelor de procedur penal.

Dac persoana care pretinde s participe n calitate de aprtor nu prezint:

a) documentul ce confirm apartenena ei la avocatur;

b) documentul ce confirm c are permisiunea de a practica calitatea de aprtor conform legislaiei Republicii Moldova;

c) mandatul biroului de avocai sau un alt document ce i confirm mputernicirile;

d) decizia Coordonatorului cu privire la acordarea asistenei juridice calificate sau de urgen, organul de urmrire penal sau instana, printr-o hotrre motivat, nu admite participarea ei la desfurarea procesului penal n calitatea respectiv.

11. Renunarea la aprtor poate fi invocat la orice etap a procesului i este acceptat de procuror sau instan doar n cazul n care ea a fost naintat de ctre bnuit, nvinuit, inculpat n mod benevol, din iniiativ proprie i n prezena avocatului care acord asisten juridic garantat de stat.

(art.71 Cod de procedur penal)

Renunarea respectiv nu va fi admis dac ea a fost determinat de imposibilitatea de a plti asistena juridic sau a fost dictat de alte circumstane nemotivate.

La fel, renunarea bnuitului, nvinuitului, inculpatului la aprtor poate s nu fie acceptat n cazurile prevzute n art.69 alin.(1) pct.2)-12) CPP, precum i n cazurile n care interesele justiiei o cer. Determinarea faptului dac interesele justiiei cer asistena obligatorie a aprtorului ine de competena procurorului sau a instanei de judecat i depinde de:

a) complexitatea cazului;

b) capacitatea bnuitului, nvinuitului, inculpatului de a se apra singur;

c) gravitatea faptei, de a crei svrire persoana este bnuit sau nvinuit, i de sanciunea prevzut de lege pentru svrirea ei.

Procurorul sau instana va decide acceptarea sau neacceptarea renunrii la aprtor prin adoptarea unei hotrri motivate.

Din momentul acceptrii renunrii la aprtor, se consider c bnuitul, nvinuitul, inculpatul i exercit aprarea de sine stttor.

Totodat, bnuitul, nvinuitul sau inculpatul, care a renunat la aprtor, este n drept, n orice moment al desfurrii procesului penal n viitor, s invite un aprtor sau s solicite desemnarea unui avocat care acord asisten juridic garantat de stat, care va fi admis din momentul cnd a fost invitat sau solicitat.

12. Aprtorul poate fi nlturat, adic exclus din procesul penal, n urmtoarele cazuri:

a) dac el se afl n relaii de rudenie sau n relaii de dependen personal cu persoana care a participat la urmrirea penal sau la judecarea cauzei:

b) dac el a participat n aceast cauz n calitate de persoan care a efectuat urmrirea penal, procuror care a luat parte la desfurarea procesului penal, judector care a judecat cauza, grefier, interpret, traductor, specialist, expert sau martor;

c) dac nu poate fi aprtor n baza legii sau sentinei instanei judectoreti;

d) dac persoana pe care o apr are temeiuri reale de a pune la ndoial competena sau buna-credin a avocatului care acord asisten juridic garantat de stat;

e) dac a acordat anterior sau acord n prezent asisten juridic unei persoane ale crei interese vin n contradicie cu interesele persoanei pe care o apr, precum i dac se afl n relaii de rudenie sau n relaii de dependen personal cu prima.

Cererea de nlturare a aprtorului din procesul penal este soluionat de procuror sau de instan, iar hotrrea motivat respectiv nu este susceptibil de a fi atacat.

(art.72 Cod de procedur penal)

n hotrrea Correia de Matos c. Portugaliei din 15 noiembrie 2001, CEDO a menionat c decizia de a permite unui acuzat penal s se apere singur sau de a-i desemna un avocat din oficiu intr n marja de apreciere a statelor contractante care sunt mai bine plasate dect Curtea pentru a alege mijloacele cele mai utile ntru a permite sistemului lor judiciar s garanteze dreptul la aprare, aspectul esenial fiind acela ca persoana n cauz s poat prezenta o aprare conform cu exigenele unei proceduri echitabile. n spe, motivele reinute pentru a impune asigurarea aprrii unui avocat par s fi fost pertinente i suficiente. Este vorba, n realitate, de o msur luat n interesul celui acuzat i care viza aprarea eficace a acestuia, astfel nct instanele naionale ar fi putut, n mod legitim, s considere c interesele justiiei impuneau desemnarea obligatorie a unui avocat. Faptul c acuzatul era, la rndul su, avocat nu schimb aceast constatare, ct vreme o persoan acuzat nu poate s evalueze de fiecare dat interesele n joc i s-i asigure o aprare eficace. n spe, Curtea a considerat c aprarea reclamantului a fost corect asigurat.

13. n caz de reinere a unei persoane bnuite de svrirea unei infraciuni, organul de urmrire penal, n termen de pn la 3 ore de la momentul privrii ei de libertate, ntocmete un proces-verbal de reinere, n care indic temeiurile reinerii. Totodat, persoanei i se nmneaz n scris informaia despre drepturile sale, inclusiv despre dreptul de a beneficia de asistena unui aprtor i de a face declaraii n prezena acestuia i i se explic esena acestor drepturi.

La fel, n termen de o or dup reinerea persoanei, organul de urmrire penal propune persoanei reinute s-i invite avocatul sau, dup caz, solicit Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat sau unor alte persoane mputernicite de acesta desemnarea unui avocat de serviciu, pentru acordarea asistenei juridice de urgen. Solicitarea de a desemna un avocat de serviciu este prezentat n scris, inclusiv prin fax sau la telefon.

Motivele reinerii imediat se aduc la cunotin persoanei reinute numai n prezena unui aprtor ales sau a unui avocat de serviciu care acord asisten juridic de urgen i, pn la prima audiere, organul de urmrire penal este obligat s asigure condiii pentru ntrevederea confidenial ntre persoana reinut i aprtorul su.

(art.167 Cod de procedur penal)

14. Urmrirea penal nu poate fi finisat, iar nvinuitul nu poate fi judecat fr naintarea acuzrii, care se face de ctre procuror n prezena avocatului n decurs de 48 de ore din momentul emiterii ordonanei de punere sub nvinuire, dar nu mai trziu de ziua n care nvinuitul s-a prezentat sau a fost adus n mod silit.

Dup stabilirea identitii nvinuitului, procurorul i aduce la cunotina ordonana de punere sub nvinuire, i explic coninutul ei i aceste aciuni se atest cu semnturile procurorului, nvinuitului, avocatului, aplicate pe ordonana de punere sub nvinuire, indicndu-se data i ora punerii sub nvinuire.

nvinuitului i se nmneaz copia de pe ordonana de punere sub nvinuire i informaia n scris privind drepturile i obligaiile sale.

(art.282 Cod de procedur penal)

15. n cursul judecrii cauzei, instana de judecat este obligat s creeze posibiliti reale de acces liber al oricrei persoane la un proces echitabil, s ofere prii acuzrii i prii aprrii condiiile necesare pentru cercetarea multilateral i n deplin msur a circumstanelor cauzei.

n faa instanei de judecat, procurorul aprtorul i inculpatul beneficiaz de drepturi egale n ce privete administrarea probelor, participarea la cercetarea acestora i formularea cererilor i demersurilor.

(art.314, 315 Cod de procedur penal)

16. Judecarea cauzei n prim instan i n instana de apel are loc cu participarea inculpatului, cu excepia cazurilor cnd inculpatul se ascunde de la prezentarea n instan; cnd inculpatul arestat refuz s fie adus n instan i acest refuz este confirmat de aprtorul lui; cnd inculpatul solicit judecarea n lipsa sa a cauzei privitoare la svrirea unor infraciuni uoare.

ns, n cazul judecrii cauzei n lipsa inculpatului, participarea aprtorului este obligatorie.

(art.321 Cod de procedur penal)

17. Una din garaniile desfurrii procesului de judecare a cauzei bazat pe principiul contradictorialitii este asigurarea dreptului la aprare al inculpatului.

Aprtorul, la judecarea cauzei, beneficiaz de drepturi egale cu acuzatorul.

n cazul neprezentrii n edin a aprtorului i imposibilitii de a-l nlocui n edina respectiv, edina de judecat se amn.

Pentru lips nemotivat, aprtorul poate fi sancionat cu amend judiciar, n cazul n care aceasta a dus la cheltuieli judiciare suplimentare.

Dac participarea aprtorului ales de inculpat este imposibil pe o durat care depete 5 zile, instana amn edina i propune inculpatului s-i aleag un alt aprtor, iar n caz de refuz al inculpatului de a-i alege alt aprtor, instana decide solicitarea desemnrii, de ctre coordonatorul Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat, a unui avocat care acord asisten juridic garantat de stat. Pentru nlocuirea aprtorului n condiiile prezentului alineat, instana stabilete inculpatului un termen de 5 zile.

Instana i ofer aprtorului care a intervenit n proces timp suficient i i asigur posibilitile respective pentru a lua cunotin de materialele cauzei, inclusiv de cele cercetate n instan, i pentru a se pregti de participarea de mai departe n proces, ns nlocuirea aprtorului nu necesit reluarea judecrii cauzei de la nceput. Aprtorul este n drept s solicite repetarea unor aciuni procesuale deja efectuate n edin n lipsa lui, dac are de concretizat chestiuni suplimentare.

(art.322 Cod de procedur penal)

n cauza Gvec c. Turciei, hotrrea CEDO din 20 ianuarie 2009, Curtea a reamintit ca dreptul acuzatului de a participa efectiv la proces include nu numai dreptul de a fi prezent, dar i de a asculta i urmri procedura. Aceste drepturi sunt presupuse de noiunea de contradictorialitate i pot fi desprinse din garaniile cuprinse n special n paragraful 3 al articolului 6 - a se apra el nsui. Participarea efectiv presupune ca acuzatul s aib o nelegere larg a naturii procesului, a mizei pe care o implic, inclusiv a semnificaiei pedepsei care i-ar putea fi aplicat (Timer Galiyev c. Rusiei). Presupune, de asemenea, dac este necesar, asistena, dup caz, a unui interpret, avocat, asistent social, astfel nct s neleag ce se spune n instan. Acuzatul trebuie s poat urmri ce spun martorii acuzrii si, dac e reprezentat, s poat explica avocatului aprrii propria versiune a faptelor, declaraiile cu care nu este de acord i s aduc la cunotin instanei orice chestiuni invocate n aprare. (Stanford c. Marii Britanii).

Statele nu pot fi rspunztoare pentru aciunile sau deciziile avocatului unui acuzat, ntruct realizarea aprrii este o chestiune ce privete n mod esenial partea i aprtorul, desemnat din oficiu sau ales (Czekalla c Portugaliei, Bogumil c. Portugaliei). Cu toate acestea, atunci cnd avocatul desemnat din oficiu nu este n mod evident n msur s asigure o aprare efectiv, art.6 3 lit.c) din Convenie impune autoritilor naionale s intervin.

n cauza Gvec c. Turciei, avocatul nu era desemnat din oficiu. Cu toate acestea, Curtea, n dependen de vrsta reclamantului, de gravitatea infraciunii de care era acuzat, de acuzaiile contradictorii aduse de poliie i de un martor al acuzrii, de numrul edinelor la care acesta nu a participat, a apreciat c avocatul reclamantului nu l-a reprezentat n mod adecvat, astfel nct instana naional ar fi trebuit s desemneze un avocat din oficiu. Lipsa unei asistene juridice efective au exacerbat consecinele incapacitii reclamantului de a participa la proces i au condus la nclcarea dreptului la un proces echitabil - art.6 1 raportat la art.6 3 lit.c) din Convenie.

18. n cazul modificrii de ctre acuzator a nvinuirii n cadrul judecrii cauzei penale, ea este adus la cunotina inculpatului i aprtorului su. La cererea acestora din urm, instana acord, n mod obligatoriu, termen necesar pentru pregtirea aprrii de noua nvinuire, dup care judecarea cauzei continu.

(art.326 Cod de procedur penal)

19. n partea pregtitoare a edinei de judecat, preedintele edinei este obligat s verifice dac inculpatul accept asistena juridic a aprtorului respectiv, dac renun la el cu schimbarea lui sau singur i va exercita aprarea i, totodat, dac nu snt circumstane care fac imposibil participarea aprtorului la procesul penal conform prevederilor art.72 Cod de procedur penal.

(art.361 Cod de procedur penal)

20. La dezbaterile judiciare, i prezint cuvntrile aprtorul i inculpatul cnd aprtorul nu particip n cauza dat sau dac inculpatul cere cuvntul.

Dreptul la ultima replic aparine ntotdeauna aprtorului sau inculpatului, dup caz.

(art.377, 379 Cod de procedur penal)

Neacordarea inculpatului a posibilitii de a participa la susinerile verbale, n cazul n care el nu are aprtor, i de a lua ultimul cuvnt se consider nclcare esenial a legii de procedur penal.

21. Aprtorul poate declara n numele inculpatului apel, iar n numele condamnatului - i recurs ordinar mpotriva hotrrilor instanelor de apel.

Potrivit legii de procedur penal, la judecarea acestor contestri, participarea aprtorului este obligatorie doar dac o cer interesele justiiei.

(art.401, 412, 421, 433 Cod de procedur penal)

Sub acest aspect, se menioneaz c jurisprudena CEDO relev c, la aprecierea faptului dac interesele justiiei impun acordarea asistenei juridice, n special se ia n considerare capacitatea acuzatului de a-i prezenta cauza fr asistena unui avocat, complexitatea cazului, gravitatea pedepsei pe care o risc.

n cazul Hoang c. Franei, din 29 august 1992, judectorii de la Strasbourg au declarat c, dac problemele puse n joc sunt complexe, dac aprtorul nu dispune de o pregtire juridic necesar pentru a prezenta i a desfura argumentele valabile i dac doar un avocat experimentat este capabil s pregteasc dosarul, interesele justiiei cer ca un avocat s fie oficial responsabil de dosar.

De asemenea, CEDO a menionat, n cazul Benham c. Regatului Unit, din 10 iunie 1996, c atunci cnd n joc este pus privaiunea imediat de libertate, interesele justiiei cer principial o reprezentare printr-un consultant.

n spea Perks i alii c. Regatului Unit, din 12 octombrie 1999, CEDO a confirmat jurisprudena creat prin cauza Benham c. Regatului Unit. Judectorii de la Strasbourg au considerat c, dat fiind severitatea pedepsei riscate de ctre petiionari i complexitatea legislaiei aplicabile, interesele justiiei cereau acordarea unei asistene juridice gratuite persoanelor interesate, pentru a le permite s beneficieze de un proces echitabil.

Prin urmare, rezultnd din standardele CEDO i din faptul c instana de apel verific legalitatea i temeinicia hotrrilor atacate, iar n instana de recurs se invoc necesitatea reparrii erorilor de drept, adic activitatea acestor instane prevede soluionarea unor chestiuni complexe de drept, inclusiv privind justeea pedepselor aplicate, persoanele inculpate i condamnate nedispunnd de o pregtire juridic necesar pentru a-i prezenta i a-i susine argumentele n faa instanei de un nivel de jurisdicie superior, pornind i de la faptul c principiul contradictorialitii n procesul penal determin ca aprarea s fie prezent n edina de judecat pentru a confrunta i a comenta poziia acuzatorului, remarcnd astfel echitabilitatea unui asemenea proces, se impune oportunitatea acordrii asistenei juridice obligatorii n instana de apel i cea de recurs.

Deci, la judecarea apelului i a recursului ordinar mpotriva hotrrilor instanelor de apel, participarea aprtorului, ales sau care acord asisten juridic garantat de stat, este obligatorie i nerespectarea acestei reguli constituie, cu certitudine, o eroare de drept.

22. Aprtorul poate declara n numele condamnatului, la Curtea Suprem de Justiie, recurs mpotriva hotrrilor judectoreti pentru care nu este prevzut calea de atac apelul, precum i recurs n anulare mpotriva hotrrii judectoreti irevocabile, dup epuizarea cilor ordinare de atac.

Legea procesual expres prevede c, la judecarea acestor recursuri, participarea aprtorului este obligatorie, n cazul n care nu exist un aprtor ales, Curtea Suprem de Justiie solicit coordonatorului Oficiului teritorial al Consiliului Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat desemnarea unui avocat care acord asisten juridic garantat de stat.

(art.438, 447, 452, 457 Cod de procedur penal)

23. Persoana condamnat poate nainta cereri pentru soluionarea chestiunilor privind punerea n executare a hotrrilor judectoreti, fiind n drept s-i apere interesele prin intermediul aprtorului.

Totodat, la soluionarea chestiunilor referitoare la executarea sentinelor n privina minorilor, persoanelor cu defecte fizice sau psihice care le mpiedic s-i exercite de sine stttor dreptul la aprare, persoanelor care nu posed limba n care se desfoar procesul, cnd cererea sau demersul este examinat n lipsa condamnatului, precum i n alte cazuri cnd interesele justiiei o cer, participarea aprtorului este obligatorie.

(art.471 Cod de procedur penal)

24. La audierea bnuitului, nvinuitului, inculpatului minor, participarea aprtorului, precum i a pedagogului sau psihologului este obligatorie.

n procedura de aplicare a msurilor de constrngere cu caracter medical, participarea aprtorului, la fel, este obligatorie din momentul adoptrii ordonanei prin care s-a dispus efectuarea expertizei n staionarul instituiei psihiatrice n privina persoanei referitor la care se desfoar procedura, dac aprtorul nu a fost admis mai nainte n acest proces. Din momentul intrrii aprtorului n proces, el are dreptul la ntrevederi cu persoana ale crei interese le apr, fr a se limita numrul i durata lor, dac starea sntii acesteia nu mpiedic ntrevederile.

(art.479, 494, 497 Cod de procedur penal)

25. Participarea obligatorie a aprtorului se impune i n cadrul procedurii privind acordul de recunoatere a vinoviei de ctre nvinuit sau inculpat, al procedurii de judecare a unor infraciuni flagrante, al procedurii simplificate de extrdare, de soluionare a cererii de transferare a cetenilor Republicii Moldova condamnai n alt stat, precum i al procedurii de recunoatere a hotrrilor instanelor strine.

(art.504, 517, 545, 556, 559 Cod de procedur penal)

26. Se abrog Hotrrea Plenului Curii Supreme de Justiie nr.30 din 09 noiembrie 1998 Cu privire la practica aplicrii legilor pentru asigurarea dreptului la aprare n procedur penal a bnuitului, nvinuitului i inculpatului.

PREEDINTELE CURII

SUPREME DE JUSTIIEIon MURUIANU

Chiinu, 24 decembrie 2010.

Nr.11.

__________Hotrri explicative ale Plenului CSJHotrrea Plenului CSJ a RM din 24.12.2010, nr.11 - Cu privire la practica aplicrii legislaiei pentru asigurarea dreptului la aprare al bnuitului, nvinuitului, inculpatului i condamnatului n procedur penal //Buletinul CSJ a RM 2-3/33, 2011