Gripa pandemica

30
GRIPA de tip nou A(H1N1)

Transcript of Gripa pandemica

Page 1: Gripa pandemica

GRIPA de tip nou A(H1N1)

Page 2: Gripa pandemica

La data de 5 mai 2009, 21 ţări au raportat oficial 1490 cazuri de infecţie cu virusul gripal A(H1N1). Mexic a raportat 822 cazuri umane confirmate de infectare, inclusiv 29 decesuri. Statele Unite au raportat 403 cazuri umane confirmate de laborator, inclusiv un deces. Următoarele ţări au raportat cazuri confirmate de laborator, fără decesuri – Austria (1), Canada (140), China, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (1), Columbia (1), Costa Rica (1), Danemarca (1), El Salvador (2), Franţa (4), Germania (9), Irlanda (1), Israel (4), Italia (5), Olanda (1), Noua Zeelandă (6), Portugalia (1), Republica Coreea (2), Spania (57), Elveţia (1) şi Marea Britanie (27).

Page 3: Gripa pandemica

GRIPA A (H1N1)GRIPA A (H1N1)Gripa pandemică este o boală respiratorie

infecţioasă cauzată de o variantă a virusului gripal nou A (H1N1). Boala se transmite

uşor de la persoană la persoană prin aerul expirat şi cauzează maladii respiratorii de

diferită gravitate.

Page 4: Gripa pandemica

CARE SÎNT SIMPTOMELE GRIPEI A(H1N1) ŞI CE FACEM ÎN CAZUL ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT ? 

Simptomele gripei de tip nou A(H1N1) sînt asemănătoare gripei obişnuite:- febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, astenie;- tuse, strănut, nas înfundat, eliminări nazale, dureri de gît.O parte dintre persoanele infectate cu acest virus au avut diaree şi vomă. 

Page 5: Gripa pandemica

DACĂ AVEŢI SIMPTOME DE GRIPĂ - Rămîneţi acasă şi adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie.- Urmaţi prescripţiile medicului, respectaţi regimul de pat şi consumaţi mult lichid.- Evitaţi să mergeţi în locurile publice. Purtaţi mască pentru a reduce riscul răspîndirii infecţiei.- Acoperiţi gura şi nasul cu batista atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi. Spălaţi-vă cît mai de des pe mîini cu apă şi săpun.

Page 6: Gripa pandemica

CUM NE PROTEJĂM DE GRIPA DE TIP NOU? 

REGULA 1. SPĂLAŢI - Spălaţi-vă regulat pe mîini cu săpun.- Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafeţele, folosind detergenţi de uz casnic. Igiena mîinilor este o măsură importantă de prevenire a răspîndirii gripei. Spălatul cu săpun înlătură şi omoară microbii. Cînd nu aveţi posibilitate să vă spălaţi cu săpun, folosiţi şerveţele cu alcool sau dezinfectante.Curăţarea şi dezinfectarea regulată a suprafeţelor (mese, mînerele uşilor şi a scaunelor etc.) va distruge virusul.  

Page 7: Gripa pandemica

- Evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave. Respectaţi distanţa de cel puţin 1 metru de la alte persoane.- Evitaţi călătoriile, locurile aglomerate.- Acoperiţi-vă gura şi nasul cu batista atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi.- Evitaţi să atingeţi cu mîinile ochii, nasul sau gura. Virusul gripal se răspîndeşte pe aceste căi.- Nu scuipaţi în public.- Purtaţi mască sau alte mijloace de protecţie, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. Virusul se răspîndeşte uşor de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe calea aerului (strănut, tuse), de aceea este nevoie de a respecta distanţa de cel puţin 1 metru de la persoana bolnavă, iar atunci cînd tuşim sau strănutăm – să acoperim gura şi nasul cu batista de unică folosinţă pe care, după utilizare, o aruncăm la gunoi. Evitînd să mergem în locurile aglomerate, reducem riscul îmbolnăvirii.   

REGULA 2. RESPECTAŢI DISTANŢA ŞI ETICHETA

Page 8: Gripa pandemica

REGULA 3. INFORMAŢI-VĂ

- Informaţi-vă dvs. şi pe alte persoane despre gripă. Respectaţi un mod de viaţă sănătos. Urmăriţi anunţurile şi recomandările medicilor referitor la gripă. Informaţii suplimentare puteţi găsi pe www.gripa.md, www.ms.gov.md şi www.sanepid.md. Respectarea unui mod de viaţă sănătos va mări capacitatea organismului de a lupta cu o eventuală îmbolnăvire. Practicaţi obiceiuri sănătoase - somn adecvat, consumarea alimentelor nutritive bogate în proteine, vitamine şi minerale şi respectarea unui mod de viaţă fizic activ.

Page 9: Gripa pandemica

CE FACEM ÎN CAZUL ÎN CARE CINEVA DIN FAMILIA NOASTRĂ S-A ÎMBOLNĂVIT?

  - Oferiţi persoanei bolnave un spaţiu separat în casă. Dacă nu e

posibil acest lucru, păstraţi distanţa de cel puţin 1 metru de la bolnav.

- Un singur membru al familiei va avea grijă de persoana bolnavă - Limitaţi la minimum contactul dintre bolnav şi cei apropiaţi, în

special copiii, persoanele în vîrstă şi cele care suferă de maladii cronice.

- Aerisiţi regulat încăperea. - Păstraţi curăţenia, spălaţi şi dezinfectaţi suprafeţele cît mai des

cu detergenţi de uz casnic. - Spălaţi-vă regulat pe mîini cu apă săpun. - La îngrijirea bolnavului, acoperiţi-vă gura şi nasul cu mască sau

alte mijloace de protecţie (batistă, fular ş. a.)

Page 10: Gripa pandemica

Infectarea umană cu virusuri de origine porcină

Izbucniri epidemice şi cazuri sporadice umane de gripă porcină au fost raportate ocazional. În general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putând varia de la infecţie asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces. Din această cauză, marea majoritate a cazurilor au fost depistate întâmplător, în cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevărata extindere a bolii în rândul oamenilor este necunoscută, deoarece cazurile uşoare sau asimptomatice puteau rămâne nedepistate.

Page 11: Gripa pandemica

Definiţiile de caz (conform OMS) de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)

Definițiile de caz sunt stabilite de comun de către medicul infecţionist şi medicul epidemiolog din teritoriul administrativ.

Descrierea cazului clinic Infecţie respiratorie acută febrilă (febră >38oC) cu

spectrul manifestărilor de la cele similare gripei sezoniere până la pneumonie.

1. Caz suspect de gripă cu virus gripal nou A(H1N1) O persoană cu infecţie acută respiratorie compatibilă cu descrierea cazului

clinic ŞI una sau mai multe din situaţiile de expunere care au avut loc cu 7 zile

înaintea apariţiei simptomelor: Călătorie în ţările, unde au fost înregistrate unul sau mai multe cazuri de

gripă cu virus gripal nou A(H1N1); Rezidenţi ai unei comunităţi unde au fost înregistrate unul sau mai multe

cazuri de gripă cu virusul gripal nou A(H1N1).

Page 12: Gripa pandemica

2. Caz probabil de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)

O persoană, la care a fost confirmat virusul gripal tip A, dar nu a fost posibil de determinat subtipul cu reagenți pentru gripa sezonieră,

SAU O persoană cu manifestări clinice caracteristice gripei sau care a decedat din cauza unei afecţiuni respiratorii acute inexplicabile, considerată epidemiologic legată cu un caz probabil sau confirmat de gripă cu virusul gripal nou A(H1N1).

Page 13: Gripa pandemica

3. Caz confirmat de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)

O persoană, la care infecţia cu virusul gripal A (H1N1) a fost confirmată prin unul sau mai multe metode de laborator, precum:

- Real-time RT-PCR, - Culturi virale, - Anticorpi neutralizanţi specifici A(H1N1) cu

creştere de titru de cel puţin 4 ori.

Page 14: Gripa pandemica

Măsurile de control la depistarea cazului suspect de gripă A(H1N1)

______________________________________________________________________

A. Imediat ce este semnalat cazul de gripă A(H1N1) (în baza definiţiilor de caz standard, vezi p. 3) indiferent de forma sa de manifestare, medicul de familie cu sprijinul epidemiologului şi eventual şi al infecţionistului, va iniţia următoarele măsuri:

Izolarea pacientului şi dotarea cu echipament individual de protecţie (mască);

Informarea CMP teritorial; Completarea anchetei epidemiologice;

Page 15: Gripa pandemica

Limitarea contactului membrilor de familie cu bolnavul; Persoanele care au contactat cu bolnavul vor fi supravegheate

medical pe durata a 7 zile de la ultima expunere la sursa de infecţie;

O atenţie deosebită se va acorda persoanelor cu risc crescut de a face boală: copii, vârstnici, persoanele cu imunodeficienţă, maladii preexistente, în special cronice, diabet zaharat, etc;

La înregistrarea unui sau a mai multor cazuri de gripă confirmate sau probabile în instituţiile de educaţie şi învăţământ se recomandă suspendarea activităţii acestor instituţii pe un termen de până la 14 zile. Decizia de suspendare a activităţii instituţiei ţine de competenţa Comisiei Extraordinare Antiepidemice teritoriale.

Depistarea activă a altor bolnavi şi a persoanelor care au contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;

Page 16: Gripa pandemica

B. Managementul spitalizării cazurilor suspecte cu virus gripal nou A/H1N1

1. Pentru persoanele suspecte se va asigura un mijloc de transport de tip ambulanţă, special desemnat, cu echipament de asistare în caz de insuficienţă respiratorie severă.

2. Personalul ambulanţei va purta echipament de protecţie individual.

3. Cazurile suspecte se vor transporta la Spitalul de Boli Infecţioase „T. Ciorbă”, în saloanele special desemnate şi amenajate. Persoana suspectă va purta mască de protecţie.

4. După fiecare transport ambulanţa va fi supusă dezinfecţiei.

C. Măsuri în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „T. Ciorbă”

Page 17: Gripa pandemica

Tratamentul

Tratamentul în mare parte este patogenetic şi simptomatic, constând din: pauză la pat, consum sporit de lichide, antitusive, antipiretice, analgetice (acetaminofen, antiinflamatoare nonsteroidiene) în caz de febră şi mialgii pronunţate.

În cazuri severe poate fi necesară administrarea intravenos de soluţii perfuzabile detoxicare. Tratamentul antiviral empiric trebuie administrat în caz confirmat, probabil sau suspect de gripă cu noul virus A(H1N1). Prioritar, trebuie să fie tratamentul pacienţilor internaţi şi celor cu risc sporit de complicaţii.

Page 18: Gripa pandemica

Oseltamivir (Tamiflu) este un inhibitor de neuraminidază, eficient în tratamentul gripei de tip A şi B. Este produs în capsule

. Pentru a fi eficient tratamentul antiviral trebuie iniţiat cel mult peste 48 ore de la apariţia primelor semne clinice. Studiile făcute pe gripa umană sezonieră au arătat, că şi tratamentul administrat după 48 ore poate aduce beneficii prin reducerea ratei de mortalitate şi duratei de internare. Durata recomandată a tratamentului este de 5 zile.

Nu există studii clinice, care ar documenta siguranţa de administrare la gravide, atât pentru mamă, cât şi pentru făt a medicaţiei cu Oseltamivir. În cazurile când s-a recurs la administrarea de oseltamivir la gravide nu s-au înregistrat efecte adverse pe parcursul gravidităţii şi la copiii născuţi. Graviditatea nu trebuie considerată ca o contraindicaţie absolută în administrarea de Oseltamivir, fiind justificată, dacă efectul probabil benefic prevalează asupra riscului potenţial pentru embrion şi făt.

Page 19: Gripa pandemica

Doza pentru adulţi: Vârsta pacientuluiîn scop de tratament Adulţi 75 mg x 2 ori/zi} - 5 zile

Zanamivir (Relenza) este un inhibitor al neuraminidazei, eficient în gripa de tip A şi B. Este administrat pe cale

inhalatorie. Dozele pentru adulţi:

Tratamentul bolii acute: 10 mg pe cale inhalatorie de 2 ori/zi, timp de 5 zile;

Page 20: Gripa pandemica

Măsuri de protejare individuală a personalului medical

1. Personalul va fi dotat cu echipamente personale de protectie adecvate. El include:

mănuşi duble (nesterile); mască (mască de mare eficienţă, preferabil respirator N-95); halat cu mâneci şi manşete lungi sau costum de unică folosinţă; port de protecţie a ochilor (ochelari / vizoare / ecrane); bonetă (poate fi folosită în situaţii de mare risc unde pot fi

aerosoli crescuţi); şorţ de plastic dacă se anticipează împroşcarea de sânge, fluide

ale corpului, secreţii şi excreţii; acoperitori de picioare. EPP are menirea de a reduce riscul de expunere la agenţii

patogeni dacă este folosit corect.

Page 21: Gripa pandemica

2. Prelevarea probelor trebuie să fie efectuată de o persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

3. Personalul antrenat în prelevarea şi manipularea probelor trebuie să cunoască şi să respecte următoarele precauţii:

să considere toate materialele prelevate ca potenţial infectate. să folosească obligatoriu echipamentul de protecţie personală (EPP) la fiecare

manipulare. să respecte igiena mâinilor prin spălarea cu antiseptice. să nu pipeteze cu gura. să fie prudentă şi să prevină accidentele şi expunerile (înţepături cu ace, răniri

prin tăiere, împroşcări cu material). să dezinfecteze suprafeţele zonei de lucru. să arunce toate materialele utilizate în containere cu indicaţia „pericol biologic”. să dezinfecteze şi să autoclaveze toată vesela şi materialele utilizate.

4. Toate persoanele expuse sursei de infecţie îşi vor efectua autocontrolul temperaturii şi altor simptome clinice relevante cu gripa. La apariţia febrei sau oricărui alt simptom va anunţa de urgenţă şeful de laborator.

Page 22: Gripa pandemica

Prelevarea probelor

Prelevarea materialului patologic se va realiza în cadrul secţiilor de boli infecţioase din instituţiile medico-sanitare teritoriale de către personal instruit şi dotat cu echipament personal de protecţie.

Manipulările efectuate în timpul recoltării probelor trebuie să excludă

contaminarea probei sau a lotului în întregime. Pentru confirmarea diagnosticului cu virus gripal nou A(H1N1) pot fi prelevate următoarele biosubstrate:

tampoanele nazale tampoanele nazo-faringiane aspirat nazo-faringian spălătură nazală tampon din gât ser (primul ser se va recolta în I săptămână a bolii, al II-lea ser se va recolta în a

III- a săptămână de la debutul bolii) fragmente de ţesut din ariile hemoragice pulmonare – în caz de deces. De menţionat însă că prelevatele preferabile sunt: tampon nazofaringian, tampon

orofaringian, prelevate concomitent de la acelaşi bolnav/suspect.

Page 23: Gripa pandemica

Materiale necesare pentru prelevarea probelor:

tampoane nazo-faringiene tuburi cu capac filetat mediu de transport apăsător de limbă vacutainere.

Page 24: Gripa pandemica

Procedura de recoltare a probelor nazofaringiene

scoateţi tamponul din ambalajul de protecţie introduceţi tamponul blând, dar adânc în nas (o

adâncime de 2-3 cm) rotiţi uşor pentru al încărca cu celule epiteliale introduceţi tamponul în tubul cu 2-3 ml. mediu de

transport până aproape de fundul tubului şi rupeţi tija presând-o pe marginea acestuia

închideţi ermetic tubul notaţi tubul şi completaţi buletinul de însoţire a

probei.

Page 25: Gripa pandemica

Procedura de recoltare a probelor orofaringiene

scoateţi tamponul din ambalajul de protecţie introduceţi în cavitatea bucală şi treceţi cu atenţie în

spatele palatului moale pentru a şterge peretele posterior al nazofaringelui, suprafaţa amigdalelor

rotiţi uşor pentru al încărca cu celule epiteliale introduceţi tamponul în tubul cu 2-3 ml. mediu de

transport până aproape de fundul tubului şi rupeţi tija presând-o pe marginea acestuia

închideţi ermetic tubul notaţi tubul şi completaţi buletinul de însoţire a

probei

Page 26: Gripa pandemica

Păstrarea

la temperatura camerei – 6 ore. la temperatura – (+2 - +8oC) – max. 3 zile. temperatura – (- 20oC) – nu se recomandă temperatura – (- 70oC) sau azot lichid – termen

îndelungat. CMP teritoriale vor prevedea un frigider separat +2 -

+8oC pentru păstrarea temporară (până la 48 ore) a probelor și elemente frigorifice pentru transportarea lor.

Page 27: Gripa pandemica

MASCĂ DIN TIFON ŞI BUMBAC**

Un rol important pentru protejarea de virusurile gripale o are masca pentru acoperirea regiunii nasului şi gurii care poate fi procurată la farmacii. Masca protejează de răspîndirea virusului sau aspirarea lui cu aerul atmosferic, reţine picăturile mici de salivă care provin în rezultatul tusei şi a strănutului..

În lipsa posibilității de procurare, masca poate fi făcută din tifon şi bumbac (vată).

Se ia o bucată de tifon de 100x50 cm şi în mijlocul ei pe suprafaţa de 30x20 cm se aplică un strat de vată aproximativ de 2 cm, apoi tifonul se îndoie din ambele părţi în aşa fel, ca să se acopere vata; capetele tifonului se taie cu foarfecele ca să se formeze 2 perechi de panglici. Masca se aplică pe nas şi pe gură; panglicile din partea de sus se fixează la ceafă, iar cele de jos pe creştet.

MASCA DE TIFON În caz de lipsă de vată, ea poate fi înlocuită cu 5-6 straturi de tifon

Page 28: Gripa pandemica

A pregatit

Colegiului National de Medicina si Farmacie la facultatea asistenta medicala anul IV gr.42 Gherman Nadejda

Page 29: Gripa pandemica
Page 30: Gripa pandemica