Ghidul investitorului de retail

download Ghidul investitorului de retail

of 16

 • date post

  29-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Ghidul investitorului de retail

 • Ghidul investitorului de retailPentru investitorii care fac primii pai pe piaa de capital

  octombrie 2014

 • Acest ghid este adresat persoanelor care vor s afle cum funcioneaz bursa, respectiv care sunt paii ce trebuie fcui pentru a tranzaciona pe burs. Acest ghid nu constituie sfaturi pentru investiii.

  sumarDESPRE BURS 3

  DE LA ECONOMII LA INVESTIII 5

  ECONOMISIREA 5

  STRATEGIA DE INVESTIII 7

  INVESTIIILE LA BURSA DE VALORI BUCURETI 8

  CE SUNT ACIUNILE? 9

  CE SUNT OBLIGAIUNILE? 10

  CE SUNT FONDURILE DE INVESTIII? 11

  CE SUNT PRODUSELE STRUCTURATE/CERTIFICATELE? 13

  CUM ALEG BROKERUL/ INTERMEDIARUL CARE S M REPREZINTE? 13

  CONTUL DE INVESTIII 14

  TIPURI DE ORDINE DE TRANZACIONARE 15

  INSTITUIILE DIN ARHITECTURA PIEEI DE CAPITAL DIN ROMANIA - REFERINE 16

  2 bursa de valori bucureti

 • ntr-o definiie simplificat, putem spune c Bursa este o pia, un loc unde se vnd i se cumpra anu-mite tipuri de active, sub diverse

  Atunci cnd investitorul crede c o companie are potenial de dezvol-tare, i cumpr aciunile n primul rnd pentru a participa la afacere i abia apoi, n al doilea rnd, pentru a le vinde mai scump dup regula nescris a pieei de capital: Cumpr ieftin i vinde scump!.

  Bursa, ca operator al pieei de ca-pital, are rolul s faciliteze fluxurile de bani ntre investitori (cei care

  Despre burs

  forme aciuni, obligaiuni sau alte titluri de valoare cu respectarea reglementrilor specifice pieei de capital. n prezentul material v vor fi prezentate instrumentele cele mai utilizate, denumite titluri de valoare, mpreun cu caracteristicile acestora.

  Investitorii pot cumpra astfel aciuni nou emise, operaiune prin care firma obine fluxul de numerar necesar pentru investiii ce duc la creterea valorii sale, respectiv cumpr aciuni disponibile la tranzacionare, numerarul mergnd la vnztorul aciunilor.

  economisesc capital i vor s l investeasc, s l nmuleasc) i emitenii de aciuni (cei care au nevoie de capital pentru investiii n vederea dezvoltrii afacerii lor).

  Ghidul investitorului de retAil

  Tranzaciile ncheiate la Bursa de Valori Bucureti (BVB): Se nregistreaz online, prin sistemul electronic de tranzacionare Arena. Sistemul asigur preluarea electronica a ordinelor introduse

  de intermediarii autorizai i execuia tranzaciilor pe pieele administrate de BvB.

  Dup ce am cumprat aciuni devenim unul dintre proprietarii companiei respective: Astfel, se dobndete dreptul de vot n Adunrile Generale ale Acionarilor, unde se supune la vot inclusiv alegerea administratorilor

  companiei, dar i distribuirea unei pri din profitul companiei sub form de dividende.

  INVESTITORI BROKERI COMPANIA A

  INVESTITORII CUMPR ACIUNI EMISE DE COMPANIA A

  ACTIUNILE INTR N PORTOFOLIILE INVESTITORILOR

  Compania A are nevoie de bani pentru achiziia unor echipamente, terenuri, etc. necesare activitii sale sau, poate chiar, pentru preluarea unei companii concurente. Astfel, A poate accesa un mprumut de la banc sau poate atrage

  aceti bani de la investitori, prin emisiune de aciuni sau de obligaiuni ctre investitori.

  Astfel, A obine banii necesari, iar investitorii au gsit o oportunitate pentru plasarea banilor.

  ntr-o astfel de operaiune sunt implicai i consultani i brokeri, cei care asist tranzacia i ofer consilierea necesar stabilirii unor specificaii ct mai bune ale operaiunii, astfel nct aceasta s se ncheie

  3investing romania

 • Tranzaciile la Bursa de Valori Bucureti se deruleaz printr-un mecanism care asigur accesul direct i continuu al intermediarilor (brokerilor) la informaiile referitoa-re la pre i la rapoartele furnizate de emitenii listai, oferind astfel posibilitatea clienilor de a lua deci-zia de investiie.

  Tranzacia implic dou fluxuri ntre cumprtor i vnztor: fluxul de transfer al banilor i fluxul de transfer al titlurilor de valoare prin transcrierea noului deintor n registrul acionarilor.

  La Burs, cumprtorul nu se ntlnete efectiv cu vnztorul, ci tranzac-ia se realizeaz prin intermediul unui broker autorizat, denumit intermedi-ar participant la pia. Astfel, clientul d brokerului ordinul de cumprare/vnzare, brokerul introduce ordinul n sistemul bursei unde se ntlnete cu alte ordine, iar dup negocierea preului, are loc tranzacia.

  Bursa transmite apoi brokerului confirmarea realizrii tranzaciei, iar Depozitarului Central datele participanilor pentru compensarea/deconta-rea tranzaciei. Depozitarul realizeaz, ulterior, transferul de proprietate al aciunilor contra plat, ntre conturile ntre care s-au realizat tranzaciile. Banii/aciunile intr n contul brokerului care, ulterior, le distribuie clientu-lui pentru care a intermediat tranzacia.

  Derularea i finalizarea tranzaciei se efectueaz n intervalul T+2, adic la dou zile lucrtoare de la data tranzaciei. Astfel, n a doua zi lucrtoare de la tranzacie, cumprtorul are n portofoliu titlurile achiziionate, iar la vnztor ajung banii ncasai pentru titlurile vndute.

  Investitorii se mpart n dou mari categorii: Investitorii de retail sunt persoane fizice sau juridice care cumpra i vnd titluri pe contul lor i n nume propriu. Investitorii instituionali sunt n principal fonduri de pensii, fonduri de investiii, companii de asigurri, dar i bnci de investiii.

  Aceste tipuri de instituii dispun de manageri care administreaz sume mari, in numele unor investitori de retail, care investesc indirect in piaa de capital, prin cumprarea de titluri emise de acestea.

  BROKERUL CUMPRTORULUI

  CUMPRTORUL VNzTORUL

  BROKERUL VNzTORULUI

  DEPOzITARUL CENTRAL

  4 bursa de valori bucureti

 • Economisirea

  Ghidul investitorului de retAil

  Prin procesul de economisire practic se acumuleaz un capital, utilizat ulterior fie pentru realizarea unor obiective personale pe termen mediu i lung (achiziia unei case, a unei maini, plata unor taxe de co-

  Investiia presupune plasarea banilor n anumite active cu scopul principal de a obine un randament ateptat. Astfel, n cazul investii-ilor, scopul principal nu mai este minimizarea riscului ci maximizarea randamentului care poate fi obinut n condiii acceptabile de risc.

  Condiiile acceptabile de risc difer de la o persoan la alta. Unii investitori sunt dispui s rite mai

  De la economii la investiii

  larizare, etc.), fie pentru siguran (pentru evenimente neprevzute sau chiar pentru viitor, la pensie). Fiecare persoan decide care sunt cele mai potrivite instrumente pentru plasarea banilor economisii, paleta acestora extinzndu-se de la cele cu rentabilitate mic i risc sczut i pn la cele cu rentabilitate mare i risc pe msur. Important este, totui, ca randa-mentul s se situeze peste rata inflaiei.

  mult n sperana c situaia va evolua n favoarea lor i vor obine un profit mare, la fel cum exist i investitori care nu doresc s-i asume dect un risc mediu sau sczut i, ca atare, se vor mulumi cu profituri mai modeste.

  Profitul brut al unei investiii financiare este diferena dintre preul curent sau preul de vnzare al activului i preul la care aciunile respec-tive au fost cumprate, la care se adaug veniturile obinute din operaiuni corporative ca dividendele nete ncasate sau aciuni gratuite primite. Pen-tru a ajunge la profitul net, sunt deduse costurile ocazionate cu tranzacia (comisionul pltit intermediarului tranzaciei, taxe, impozite etc.).

  Randamentul unei investiii este exprimarea procentual a profitului unei investiii, fiind calculat dup formula:

  n primele zece luni din 2014, ratele medii ale dobnzilor pe piaa monetar interbancar pentru depozitele atrase pe termen de 12 luni au fost de sub 3% pe an, cobornd chiar uor sub 2% pe an, in timp ce indicele BET al BVB a crescut cu 8,33%.

  4.00

  2.00

  0.00

  7500

  7000

  6500

  6000

  5500

  Surce: datele disponibile pe site-urile Bnr i BvB

  Rata medie a dobnzilor (% pe an) Evoluia indicelui BET

  Ianu

  arie

  - 14

  Mar

  tie

  - 14

  Mai

  - 14

  Iulie

  - 14

  Sept

  embr

  ie -

  14

  03

  - Ian

  uari

  e - 1

  4

  03 -

  Febr

  uari

  e - 1

  4

  03 -

  Mar

  tie

  - 14

  03 -

  Apri

  lie -

  14

  03 -

  Mai

  - 14

  03 -

  Iuni

  e - 1

  4

  03 -

  Iulie

  - 14

  03 -

  Augu

  st -

  14

  03 -

  Sept

  embr

  iei -

  14

  03 -

  Octo

  mbr

  ie -

  14

  Exemplu: Un investitor cumpra o aciune la compania X la preul de 1 leu i, dup doua luni, o vinde la preul de 1,1 lei,

  iar pentru aceste operaiuni a pltit comisioane totale de 0,01 lei. Profitul su este de 0,09lei (1 lei 1,1 lei - 0,01 lei = 0,09 lei). Randamentul obinut mprind profitul (0,09 lei) la investiia iniial (1 leu pltit la momentul cumprrii),

  astfel in acest caz randamentul net este de 9% pentru o perioad de 2 luni de deinere.

  5investing romania

  randament = profit

  x 100capital investit

 • 6 bursa de valori bucureti

  n categoria investiiilor intr cea mai mare parte a tipurilor de plasa-mente: de la cele cu risc redus (ex. obligaiunile emise de companii) la cele cu risc mediu (ex. aciunile listate la burs) sau cu nivel mai ridicat de risc (ex. cum este cazul

  n aceast lumin, alegerea celor mai potrivite strategii poate fi des-

  derivatelor i al certificatelor turbo). Desigur, exist i alte active n care se pot face investiii, precum obiecte de art, imobile, terenuri etc. Totui, ntruct acestea sunt mai greu de achiziionat, presupunnd o investiie iniial mare, dar i mai greu de lichidizat, de vndut ntr-un interval