ghidul anticoruptie 2014

download ghidul anticoruptie 2014

of 27

description

ghid anticoruptie

Transcript of ghidul anticoruptie 2014

  • LLI Z a:: LLI IZ-

    a:: o

    ....

    -a:: w

    (.) i!

    ct: ....

    ~

    a:: w

    ItI)-

    Z-

    :E

  • Cuprlnl

    Introdlll'l~rc ...................................................................................................... 5

    R",crr istorice. Indicele de perceptio ft coruPliei in perioada 2007-2013 ...... 6

    Inf~lIqllll1ile de coruptie ................................................................................ l0

    ( ' . . . 1 . . 19IIl1sL'clnte ~l costun a e coruptlel ............................................................... .

    III'il Itulii cu atributii in domeniul prcvcllirii ~i combaterii coruptiei ............. 21

    ( )111 igatia functionarilor de a 1I0Hi:l.II lilptclc penale. Omisiunea sesiziirii ...... 32

    Moduri de sesizare ........................................................................................ 35

    Reactia personalului la coruptie .................................................................... 39

    Protectia avertizorului de intcyritlltc ............................................................ .41

    Acte nonnative incidente dnmcniullli .......................................................... .45

    4

    Introducere

    "Nu exist4 lIIollelli1'e111mprepoflS4 dec41 cinstefl. " wunam Shakespeare

    CoruPtia constituie unul dintre subiectele principale de discutie in orice domeniu ~i la orice nivel, reprezentfuld una dintre cele mai mari provociiri ale lumii contemporane. Aceasta este prezenta atat in statele sarace ~i in curs de dezvoltare, cat ~i in cele dezvoltate, iar lupta pentru combaterea ei a devenit 0 problema serioasa, cu atat mai mult cu cat fenomenul se extinde foarte rapid, cuprinzand, mai intai, cateva sectoare, cateva domenii ~i apoi intreaga societate, devenind un stil de viata, 0 mentalitate, un labirint din care nu se mai poate ie~i.

    Studiile ~i cercetarile in universul planetar ~i local al coruptiei, punerea in evidenta a sensurilor ~i existentelor acesteia demonstreaza tara putintii de tag ada ca frrea

    ~i dorinta. umana subiectiva de a acumula bunuri, bani sau alte valori, stau la baza fenomenului istoric ~i contemporan al coruptiei, ca nu exista loc de pe planeta in care acesta sa nu se fi manifestat cu 0 mai mare sau mai redusa acuitate. Forta de actiune in beneficiul public ~i nu individual al fiecarui cetiitean este insa parghia care manevreaza catre 0 dimensiune mai scazuta, respectiv mai ridicata, amplul fenomen al coruptiei.

    Diminuarea fenomenului este posibila intr-o societate a cunoa~terii, cu indivizi avfuld 0 conduita morala irepro~abila, bazata pe educatie, construita pe cele mai trainice elemente de moral a ~ i con~tiinta, pe care omenirea le-a acumulat de-a lungul timpului catre forma de azi a civilizatiei noastre.

    Prin realizarea Ghidului anticol1lp/ie ne propunem sa ne adresiim tuturor angajatilor Ministerului Afacerilor Interne, astfel incat ace~tia sa aiM acces intr-o maniera facila la notiuni fundamentale referitoare la fenomenul coruptiei, legislatia incidentii ~i sanctiunile aplicate in caz de nerespectare a acesteia, modurile de sesizare a faptelor ~i institutiile anticoruptie cu atributii in domeniu din Romania.

    Aspectele prezentate in continutul acestei publicatii nu constituie decat cuno~tinte minimale cu privire la fenomenul coruptiei. Pentru dobandirea unor informatii mai aprofundate este necesara participarea intregului personal al Ministerului Afacerilor Interne la activitati de informare ~i instruire anticoruptie specializate oferite la locul de munca, pe teme privind: formele de manifestare a coruptiei, situatiile de rise identificate, miisurile de prevenire etc., in vederea cre~terii gradului de educatie anticoruptie ~i imprimiirii unei conduite de "toleranta zero" fata de aceasta forma de criminalitate ce afecteaza imaginea ~i prestigiul institutiei.

  • Repere istorice. Indicele de percePtie a coruptiei in perioada 2007-2013

    "Puterea absoluta corupe absoluL " Montesquieu

    1711 - 1821 in dreptul romanesc, conceptul de coruptie apare incriminat destul de Uirl:iu, abia in perioada domniilor fanariote, dar ~i atunci intr-o forma impcrfccta, deoarece dreglitorii tiirilor romane, care erau totodatii ~i judcclHori, primeau adesea diferite darori, atat de la subalterni cu ocazia numirii in functii, cat ~i de la cei care apelau la ei pentru judecatii sau pentru a obtine 0 dreglitorie, ori scutire de dari sau altii favoare domncasca I.

    1780 "Pravilniceasca condicli" a dornnitorului Alexandru Ipsilanti, in until 1780, interzicea, sub pedeapsli grea, luarea de mWi de clitre ,IlIdeciHori.

    1826 1n Moldova, in anul 1826, "Condica criminalistica ~i procedura ei" incrimina delictul de coruptie care ii viza pe functionarii ce inlesneau, pl'l1lru daruri sau avantaje materiale, evadarea condarnnatilor aflati in StlllfaVegherea lor.

    18152 Primele regiementiiri mai ample pentru actele de coruptie sunt cllprinsc in "Condica de drept penal ~i de procedura penalii", intratii in

    vi~oure la I ianuarie 1852, in Muntenia, care sanctiona actele de coruptie nle limctionarilor publici prin pierderea functiilor ~i confiscarea dublului li)lolIsclor obtinute.

    IBM ('odul penal din anul 1865, luand ca model Codul penal francez din 1111111 1810, a incriminat doar mituirea pasivii ~i in mod separat, pentru IwimH Hura, traficul de influentii.

    1n acela~i timp, pe teritoriile romane~ti aflate sub dominatie 1111'1\11111. se aplica Codul penal din 1865, dar ~i dispozitiile altor coduri rCllnle,

    11S7 p,eanl

    I JlleriOT, prin modificarile importante aduse Codului penal, de fapt prill i.,lmren In vigoare a noi coduri, in anii 1937, 1938, 1969, 2014 se pu&'ltl ohserva 0 imbunlitiitire a tratiirii faptelor de coruPtie, precum ~i un prulJlroN pc planul reglementlirii penale, constituind baza jurididi a nutiollilrii fapteior de coruPtie pentru actualul Cod penal.

    I Orjplt ... """.11',,-011111 SArnu, ('oruPlia - flagelul societii/ii moderne, Editura Victor, Bucure~ti, 2005, 6

    Schimbiirile economice ~i sociale, in special cele ulterioare anului 1989, au generat 0 cre~tere a practiciior corupte. Imensul transfer de proprietate din patrimoniul statului clitre persoane private a coincis cu 0 exacerbare a coruPtiei. Mai mult, coruPtia nu s-a dezvoltat ca un fenomen de sine stlitlitor, ci a fost corelatli cu aIte infractiuni, precum: crima organizata, infractiuni economice ~i abuzul de putere2

    La nivelul perceptiei publice, coruptia continuli sa fie identificata ca 0 piedica in prestarea serviciilor pub lice de calitate la nivel central ~i local, ca un fenomen ce submineaza administrarea eficientii a fondurilor publice ~i obstructioneaza infiiptuirea justitiei, afectiind totodata mediul de afaceri. Indicatorii interni ~i externi specializati In evaluarea perceptiei ~i a impactului coruptiei pozitioneaza Romania sub media tiiri10r membre ale Uniunii Europene3

    De~i ntl exista \) lInanima a defini!ic; corup! iei. putCI11 alirma t:a aceas!a reprezinta abuzul de putere savillit in exercitarea functiei pubHce de un angaJat a) administratiei pubHce, indiferent de statuto structuri sau pozitie ierarbici, in scopul obtinerii unui profit personal. direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, persoana [IZieA ori persoanii juridici.

    De asemenea, coruPtia mai po ate fi defmitii ca fiind folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public, fie in cel privat, in scop.d satisfacerii unor interese personale sau de grup4.

    tn sens larg, coruptia este abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie. Ca expresie a relatiei dintre autoritliti ~i cetateni, coruptia reprezintii folosirea

    discretionara a pozitiei sau a functiei, prin recurgerea la mijloace ilicite, in scopul obtinerii unor interese personale sau de grup.

    Indleele de PereePtie a Coruptiei (IPC), realizat de Transparency International, claseazii tiiri1e in functie de cat de corupt este perceput a fi sectoml public aI tiirii. Este un indice compozit, 0 combinatie de sondaje ~i evaluliri ale coruPtiei, colectate de 0 varietate de institutii de renume.

    IPC este cel mai utilizat indicator al coruptiei la nivel mondial, captfuld perceptiile asupra gradului de coruptie din sectoml public, din perspectiva oamenilor de afaceri ~i expertilor de tara.

    Punctajul unei tarilunui teritoriu indicli nivelul perceput al coruPtiei din sectorul public pe.o scara de la 0-100, unde insearnna cli 0 tara este perceputii ca fiind extrem de coruptli ~i 100 cli 0 tarli este perceputii ca fiind foarte curatii. Locul unei tiiri indica

    2 Raportui de evaluare din 5~'Ptembrje 2013 privind implicarea organizapi/or 50cietlilii civile in dezvoltarea, implementarea ~i evaluares poiitici/or anticoruppe in Romania, I, I. Nivelul ~i natura co~iei in Rominia. J Hotiirares nr. 215 din 20 manic 2012 privind aprobarea Strategiei nalionale anticoruppc pe perioada 2012-2015, a Invenlarului milsurilor preventive anticoruPlie ~i a indicatorilor de evaluare. precwn ~i a Planului national de actiune pentru implementarea Strategiei naponale anticoruppe 2012-2015, publicatli in Monitorul Oficial, Partea I, nr, 202 din 27 martie 2012, 4 Transparency International Rominia, Gllloanlicoruplie inju.rtiliepenlnl cetiileni~ioomenide q!Ocerl; 2006, p. 4.

    7

  • --

    ~SCOR

    pozitia sa in raport cu alte tiirilteritorii incluse in index. Locurile se pot schimba ~i dadi numarul de tiiri incluse in Index se schimba.

    IPC 2013, prezentat Ia Berlin, se bazeaza pe surse de date de la institutii independente specializate in analiza climatului de guvemare ~i de afaceri. Sursele de informare folosite se bazeaza pe date colectate in ultimele 24 de luni, incluzandu-Ie numai pe cele care ofera un scor pentru un set de tiiri/teritorii ~i care masoara perceppile despre coruptie in sectorul public.

    /n aceasta taxonomie a corupliei, Romania a ocupat locul 69 cu 43 de puncte, fola de fPC20/2 candlara noastra a amt 44 depuncte (locuI6t[).

    Se poalt' lesne observa 0 scadere a percepliei cu un punct, de,fi trendul arfi trebuit sa/ie ascendent, avand fa baza cre,fterea cu 8 puncte oblinuttI in 2012, fola de 2011 (candlara noastra afost apreciattI doar cu 36depuncte).

    ~8CQR_z_o.n.mmca 91

    91 FInW>da 89 &Md. 89 NDNegia 86 SIngapore 86 E..... 85 0Ianda 83 _Iia 81 Canada 81 Luxemburg GemwliB

    -

    00 78 78

    ~Unit 76 Bafbedos 75 Belgla 75 Hang Kong 75 Japonia 74 Uruguay StaMhUnite

    -

    73

    73 I n

    ~ 71 Chile 71 F....... 71 SfantaLuda 11

    Indieele de pereeptie a eoruptiel10135

    69 }AItAnERrrOIIIU 8CQREm_ R-.:Ia 53 AnlbeUnile 69 MauiIius 52 EsIooia 68 MalaeZia 50 Qatar

    ~

    -

    68 64

    Tutela ~

    50 49

    63 L-.o 49 Cipru 63 Bahrain 48 Pu1ugaIIa PueI1oRico

    62 62

    CfDIIIja Republica CellI! Naintia

    48 48 48

    SfantuI VIncent IiGnlnad 62

    oman ~

    47 47

    Israel 61 Cuba 46 ~ 61 Ghana 46 Brunei 60

    _SaudiIa 46 PoIonia 60

    .... 45 Spania 59 Macedonia CapulVenIe Dominica

    ~

    -

    58 58 57

    FYR Montenegro ItaIia

    57 MalIa 56 Coreea de Sud 55 I..Ingiin> 54

    ~ 54 c.:-Rica 53 I..aMa 53 42

    42 42 41 41 41 40 40 39

    Burltina Faso 38 B Salvador 38 Jamaica 38 u-ia 38 Mongolia 38 P

  • Infractlunlle de coruptle

    "CM. ce lISle "edNpt "11pottdefilet! ell IIIIewJrtII lJine ".,.111; Ct!t!6 ce lISle ..I "11 pottde.foce CllIIIIewJrtII,.".".,.1Ii. "

    Bem-yGeo!'le

    Pentru ca 0 fapta sa constituie infracpune de coruptie ~i, prin urrnare, sa fie supusa sanctiunilor penale, trebuie sa intruneasca elementele constitutive previizute de legea penala.

    Pentru 0 mai bun! intelegere a inftactiunilor de coruPtie previizute de Codul penal este necesarA definirea termenului de "funcponar public". Astfel, potrivit art. 175, functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau tara 0 remuneratie:

    a) exercita atributii ~i responsabilitiiti, stabilite in temeiullegii, in scopul realiziirii prerogativelor puterii legislative, executive sau judeditore~ti;

    b) exercitA 0 functie de demnitate publica sau 0 functie publica de orice natura; c) exercitA, singur! sau impreuna cu aIte persoane, in cadrul unei regii autonome,

    al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

    De Isemenea, este consideratii functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercitl un serviciu de interes public pentru care a fost investitii de autoritatile publice SIU care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea fespectivului serviciu public.

    Inftactiunile de coruppe sunt previizute in Titlul V Inftactiuni de coruPtie ~i de serviciu, Capitolul II - Infractiuni de serviciu, art. 289-294 din Codul penal6, dupa cum urmeaza:

    ART. 289

    Luarea de mJtl

    (1) Fapta fonc/ionarului public

    care. direct od indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde od pdme1te bani sau alte foloase care nu i se cUllin od accepta promisiunea unor asrfol de foloase, in legatura cu indeplinirea. neindeplinirea. u'lJentarea ori intdrzierea indeplinirii unui act ce intra in fndatoririle sale de serYiciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatodri, se pedepsqte cu inchisoare de la J la 10 ani 1i interzicerea exercitt'irii dreptului de a ocupa 0 fonc/ie publica od de a exercita profosia sau activitatea in executarea careia a savtir1itfiiPta.

    (2) Fapta prevtizuta tn alin. (1), savtir1ita de una dintre persoanele prevozute in art. 175 alin. (2), constituie inftac/iune numai ctind este comiso fn legotura cu neindeplinirea. inttirzierea

    6 Legea nr. 28612009 privind Codul penal, publicat~ In Monitorul Oficia!, Partea I. nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificmle ,i completilrile ulterioare.

    11

  • ~""iI unlli act pn"vitor 10 indatorirife sale legale SOlI in legatura cu eflctuarea'*"" III '/ ,'fmtrar acestor indatoriri.

    ( " Banil: valorile SOlI orice alte /mnuriprimite Stlnl slIpuse co'!ftsdirii, iar cand .""1'/'-'11114 ,fe maigiisesc, se dispune cotiscarea prin ecltivalent

    ART,290 Dana de mltl (/) Promisillnea, oforirea

    ,I'{IU darea de bani on' aile /i,loase, in condiJiile amtale in art 28f), se pedepsqle cu i'ncltisoarea de 10 2 10 1 ani

    (2) Fopla previizuta in olin. (/) nil conslituie i'!fracpune atund cand mituilonll a /asl constrans prin orice myloace de caire celcare a 11101 mila.

    (3) MituiloM nil se petiepsqle daca denlln/a /opla mai inainle co o'1fanlll de unmirire penalasa.liflSI sesizal cuprivire 10 aceasla.

    (4) Banil, valarlle sail orice alte /mnllri dale se mrtituie persoanei care le-a dot, daca aceslea all /asl dale in cazul previizut in alin. (2) SOlI dale dllpii den1ll1f11/previizul in olin. (3).

    (5) Banil; valorile sail orice alte htm1lri ojerile sou dale stmI SllpllSe cotiset1rii, iar ctind acesleo nu se mai pesc, se disptme col!fiscarea prin ecltivalent

    ART. 291 Tratleul de Influenti (/) Prelinderea, primirea ori acceplarea promislumi' de hani sou aile flloase,

    direci sou indirect penlnl sine sail penlnl altu/, savOr~ila de caIre 0 persoana care are i'!fluen/a sail lasa sa se creada ca are i'!fluenj'd asllpra IInlli foncfionar puhlic ~i care promile ca il va delermina pe acesla sa indeplineascti, sa nil indeplineascti, sa lI'1fenieze ori sa intdrzie indeplinirea IInui acl ce inlra in int/oloririle sale de servidll sail sa indeplineasca un acl contrar aceslor indalon;-i, sepetlepsqle cu incltisoarea de 10 210 lani.

    (2) Banil; valorile sail once aile hunuri primile Stlnl s1lj71lSe conjiscarii, iar cand aceslea nil se maigiisesc, se displlne conjiscarea prin ecltivalent

    12

    IMPORTANT! Irafic de inllucn(ii. lrcbuie prcciz

  • (J8f)(J.IIIJtI.IIH F I"/~~~~jude/t~~~~

    f.') Hili"/' I'lIlorile sau orice aIle bunuri se resntuiepersoanei care le-a dal, dacii till'" ""I" tillpti denun/Ul previizut in alin. (2). (') N"IIIZ valorile sau orke alte bunuri date sau q/erite sunt supuse co'!fisciini;

    ""_." ,/,',.,I'{I'(/ nu se maigiisesc, se dispune co'!fiscarea prin echivalent. ART,21.))

    ,.pte Ilvll1lte de eltre membrillutantelor de arbitraJ sau to leglturl eu

    .......

    1J1.I1}(J::/~tile att. 289.fi att. 290 se aplkii in mod corespunziitor .fipersoanelor '''''''' IJI! 11(1::(1 unui acord de arbitrqt sunt chemate siipronun/e 0 hotiinire cuprivire la "" 11111/111 ('{'Ie este dat spre solufionare de ciitre piirtile la acest aeon/, ind(forent dacii /Jlfw",llInI "rbitraM se desfo.foarii in baza legii romane ori in baza unei alte legt:

    AIn. 294 'apte Ilvll1lte de eltre funetlonari strllul sau to leglturi eu aeettla I'n'vederile prezentului capitol se aplkii in privin/a urmiitoarelor persoane,

    rlal'(i. pfin tratalele interno/ionale la care Romania este parte, nu se dispune altfol' tI) ./unc/ionanlor sau persoanelor care i.fi desfo.!oarii activitatea pe baza unui

    I'llfltm{'{ de muncii ori altor persoane care exercitii atribufii similare in cadml unei Of')t(IfII::altipublice intema/ionale la care Romania este parte;

    h) membrilor aduniirilor par/amentare ale organiza/iilor intemafionale la care Hmnania este parte;

    c) fonc/ionadlor sau persoanelor care i.fi desfo.!oarii activitatea pe baza unui contract de muncii ori altor persoane care exercitii atribufii similare, in cadml UniunH Europene;

    d)persoanelor care exercitiifonc/iijuridice fn cadml instan/elor intema/ionale a ciiror competen/ii este acceptatii de Romania, precum .fifonc/ionarilor de la grefole acertor instan/e;

    e) foncfionarilor unui statstriiin; J) membrilor aduniirilor par/amentare sau administrative ale unui stal striiin; gJ.jura/ilor din cadmlunor instan/e striiine.

    ART. 308 Infraetfunl de eoruptle .. de sernelu eomise de alte penoane lJi.rpozi/iile art. 289-292, 295, 291-301 .fi 304privitoare lafonc/ionarii publici se

    {Iplln} In modcorespunziitor .fifoptelor siivar.fite de ciitre sau in legiiturii cupersoanele l't''''' t'Xt'It'itii, permanent ori temporal; cu sau /iirii 0 remunera/ie, 0 insiircinore de tJrit't' natuni in servkiul uneipersoanefizice dintre cele previizute la art. 115 alin. (2) (N'I"" ('adnd oriciirei persoane juridice

    In aClwt caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu 0 treime.

    IMPORTANT! I'~' ('o'l~\;;i~\~ radrolui normativ de inefimi.nan: a faptclor de coruptic, Codul ~:1!!.IJ.1}.l!~;l_ ,\!:.. Iillci. in cuprinsul art. 301. conflictul de interese ea fiind

    14

    tJ8fJtJ.8fHJ.8(J(J dn.w~~~jude/t~~~~

    funetionarului puhlic care, in exercitarea atrihu~iilor de servil.;iu, a indeplinit un ad ori a partieipat la l!larca unei deeizii prin carc s-a oh!inut, dired sau indirect, lIll (llos patrimonial, pentrLJ sine, pcntru sotLJI sau, pcntru () rudii ori penlru un "lin ptlllli la II indusiv salt pentrll () alUI persollna ell eare :-i-a all(lt in raporturi cot11ereiale llri tic mundi in ullimii 5 ani sau din partea careia a bencJieia! ori henclieiazi'i de roloase de mice natura, pcdcapsa prcvilzuta de lege flind de la I la .'i ani ~i inlerzicerea exen;iti'trii drejJtului de a oClIpa () funepe publicii.

    Iofraetfunlle de eoruptle prevlzote to Legea or. 78/1000 pentru prevenlrea, deseoperlrea" sanetfonBreB faptelor de eoruptle7,

    eu modUlelrlle ,I eompletlrlJe u1terioare

    infractiunile prevazute la art. 289 292 din Codul penal

    infractiuni impotriva intereselor financiare

    aleUE

    Prevederile Codului penal se coroboreazli eu cele ale Legii Dr. 7812000, care precizeaza in art. 6 faptul cli infractiunile de luare de mitli., prevazutli la art. 289 din Codul penal, dare de mitli, prevazutli la art. 290 din Codul penal, trafic de influentli, prevazutli la art. 291 din Codul penal, ~i cumplirare de influentli, prevazutli la art. 292 din Codul penal, se pedepsesc potrivit prevederilor acelor texte de lege, iar dispoziliile art. 308 din Codul penal se aplicli in mod corespunzator.

    Infraetlunl asimtIate lnfraetfunllor de eoruptle prevlzote to Legea nr. 78/1000 pentru preventrea, deseoperirea ,I sanetfonarea

    faptelor de eoruptle, CD modUleirlIe ,I eompletlrlJe u1terioare INFRACT"TNlI' A. PEDEAPSA SPECmC ~ stabilirea, cu intenpe, a unei valori diminuate, fata de valoarea comercialli realli, a bunurilorI""","nind o.,..-atorilo, eoonomici I. care ,tatul sau 0 autoritate a administratiei pub lice locale este actionar, comisli in cadrul actiunii de privatizare ori de executare silitli, de reorganizare

    1 PublicalA in Monitorul Oficial, Partca I, nr. 219 din 18 rnai 2000, eu modificanle ~i completarile ulterioare. 15

  • I au IIchitlilre judiciara ori cu ocazia unei o,Mml,ilmi comerciale, ori a bunurilor apartin1lnd IIlIlmilAlii publice sau institutiilor publice, in cllcinll unci actiuni de v1lnzare a acestora sau de oxoclIlHrc silitl\, sav~itii de cei care au atributii do cunducere, de administrare, de gestionare, de executare silitii, de reorganizare ori lichidare judiciari'i - fII1. ./D, lit. (I) q acordarea de subventii cu inciilcarea legii sau ncurmanrea, conform legii, a respectiirii destinatiei subventiilor - fII1. ./D, lit. IJ) q utilizarea subvenliilor in alte scopuri deciit cele pentru care au fost acordate, precum $i utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeazi'i sa fie rambursate din fonduri publice ::-: fII1. ./D, lit. c) c::> fapta persoanei care, av1lnd sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat, indepline$te pentru acesta vreo insiircinare, intermediaza ori inlesne$te efectuarea unor operatiuni comerciale sau fmanciare ori participii cu capital la un asemenea operator economic, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit -lilt. ./.1, (1//& (.I)

    I c::> efectuarea de operatiuni fmanciare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atribupa sau insiircinarea pe care 0 indepline$te 0 persoani'i ori incheierea de tranzacpi fmanciare, utiliz1lnd informapile obpnute in virtutea funcpei, atribupei sau insiirciniirii sale - lilt. 12, lit. (I) c::> folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informapi ce nu sunt destinate publicitiitii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii 1IIt../2, lit. IJ) c::> fapta persoanei care indepline$te 0 funcpe de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice flirii scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obpnerii pentru sine orj pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite 1IIt../~

    16

    Inebisoare de Ia 3 Ia 10 aDi ,I Interzleerea DDor drepturl

    Inebisoare de Ia DDuIa5u1,1 Interzleerea DDor drepturl

    I

    Inebisoare de Ia l1a5u1

    dad fapts a fost slviqltl IntNul Interval de5u1dela' Ineetarea tnslrelnirll, pedeapsa eate Inebisoare de Ia 6 IDDlIa 3 uI sau amendl

    I f!I'!. ././ (1//& (2)

    c::> in cazul infractiunii de $antaj, previzutii de art. 207 din Codul penal, in care este implicata 0 pe rsoanii dintre cel'lrevizute la art. I din Legea nr. 78/2000 - fII1. .J.

    c::> in cazul infracpunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarui public a ob~inut pentru sine ori pentru altul un folos ne ~uvenit - fII1. ./?

    IImltele speciale ale pedepsel se majoreazl eu 0 trelme

    IMPORTANT! Tentativa la infraqiunile asimilate infraciiunilor de compiie se pedepse$te 15), iar dad! faptelc prevazute In prezenta sectiune constituie, potrivit Codullli sau unor speciale, inthctiuni mai grave, acestea se pedepsesc in condiiiilc ~i

    t:u sanctiunile stabilitc in aceste legi (art. 16).

    PEDEAPSA

    Incbisoare de la

    Z Ia 7 ani ,I

    Intenleerea

    INFRAC'I'IIIN"~A c::> folosirea sau prezentarea cu rea-credintii de

    documente ori declaratii false, inexacte sau

    incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea

    pe nedrept de fonduri din bugetul general al

    Uniunii Europene sau din bugetele administrate

    de aceasta ori in numele ei, se pedepse~te fII1. ./8' (1//& n) ~omisiunea de a furniza, Cll ~tiinB ~..

    17

    Infraqiunl tmpotrtva Intereselor finaneiare ale Unlunll Europene

    unor drepturl_ rnajorell.Zi eu

    SPECIFIC dacii faptele au produs consecinte

    i deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei Ie

  • ccrntc potrivit legii pentru obpnerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri mt. J8 IIIin. (2) c::> schimbarea, fiirii respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei - mt. J; IIIin. Z c::> schimbarea, fiirii respectarea prevederilor legale, a destinatiei unui folos legal obpnut, daca fapta are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei mt. J; IIIin. (ZJ c::> folosirea sau prezentarea cu rea-credintii de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate catre bugetul general al Uniunii Europene sau catre bugetele

    "d "AI" ./.' Jadm" lllin.lDlstrate e aceasta on 10 nume e el - mt. IT " " d fum" ". ~ d Ic::> omlslunea e a lza, cu ~tllOta. ate e

    " " I .. da ~ ." I .cerute POtnvlt egll, ca iapta are ca rezu tat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate catre bugetul general al Uniunii Europene sau catre bugetele administrate de aceasta ori in numele ei - mt. J8' IIIin. (2) c::> incalcarea din culpa de catre directorul, administratorul sau persoana cu atribupi de decizie ori de control in cadrul unui operator economic a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau indeplinirea ei defectuoasa, daca fapta a avut ca rezultat

    savar~irea de catre 0 persoana care se afla in subordinea sa ~i care a acponat in numele acelui operator economic a uneia dintre infractiunile prevazute mai sus sau siivar~irea unei infractiuni de coruptie ori de spiilare a banilor in legaturii cu fondurile Uniunii Europene mt. Jr

    jnmltatemt. J8 1lli1l. (.1)

    dacii faptele au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei Ie majoreazl eu jumltate mt. J; IIIin. (.1) dacii faptele au

    IMPORTANT!

    Tentativa infractiuni\or prcvazutc la art. 181-1 Rl se pcdcpse~ie(ar/. Ill)" n~

    18

    Consecinte ,i costuri ale coruptiei

    Seneca

    Este de necontestat astiizi faptul ca, in ultimul deceniu, problema coruppei a fost situatii in centrul agendei politice, nu doar in cazul statelor postcomuniste, ci ~i in democratiile occidentale. Ultimii ani au fost marcap de 0 atentie cresciindii acordatii acestui fenomen de catre organisme internationale, precum: Banca Mondialii, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, organizatii nonguvernamentale ~i diverse sfere academice.

    Cor71p/i6 cosI4 IxmI - Comisia Europeana a estimat in 20 II ca fenomenul coruPtiei costii economia Uniunii Europene (UE) aproximativ 120 miliarde de euro pe an, echivalentlll a I, I% din PIB-ul UE. Coruptia submineaza statui de drept ~i increderea oamenilor in institutiile democratice, distruge competitia, scade nivelul investitiilor, reduce fondurile publice, cre~te siiriicia ~i preturile produselor ~i serviciilor ditre populape.

    Coruptia reprezintii ,,0 omeninlore /0 odreso securitalii interne a UE' (programul Stockholm).

    Banca Mondiala a identificat coruppa ca fiind cel mai mare obstacol in dezvoltarea economic a ~i sociala8 Costurile financiare estimate ale coruptiei aratii unnatoarele9:

    8 Banca Mondiala, http://www.worldbank.orgl. Camera lntemationalli de Comert ,,Procesul afacerilor impotriva coruptiei" . 0 Prof. dr. Alina Mungiu-Pippidi, "The Good, the Bad and the Ugly: Controlling Corruption in the European Union", (Hettie School of Governance, 2013).

    19

    ineblsoare de la 1 an Ia 5 ani ,I interzleerea DOor drepturl

    0.. ..t_ d Ia J.Ue......oare e2 Ia 7 aDi ,I

    interzleerea .1- turl

    unor ualCP

    ineblsoare de Ia 6 luDi la 3 ani sau eo amendl

    produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreazl eu jumltatemt. J8' IIIin. (.J)

    ~

  • Banca MondiaHi a estimat ca aproximativ 1,5 mii de miliarde de dolari rezulta din atribuirea contractelor pub lice care sunt, de obicei, intluentate de coruPtie !;ii s-a estimat ca volumul mitei in achizitiile publice insumeaza, singur, 200 miliarde de dolari anual.'l

    La nivel individual, coruppa poate avea urmatoarele consecinte:

    Coruptia udllce atingere reputatiei oamenilor care 11Icrcazil. pcntrll institlltic.

    Coruptia 1111 estc 0 infractiune banala; atrage raspundcrca penala.

    Corupiia te face vulncrabil la r;;antaj.

    Coruptia te poate costa libertatea.

    Coruptia tc poate costa slujba.

    Prin urmare, toti angajatii trebuie sa-!;ii indeplineasca indatoririle de serviciu intr-o maniera impartiala!;ii corecta. Comportamentul corupt intra in contradictie cu astfel de indatoriri !;ii aduce atingere reputatiei serviciului public. Distruge increderea in impartialitatea !;ii obiectivitatea administratiei publice !;ii, prin urmare, baza pentru a trai impreuna ca 0 comunitate. Din acest motiv, fiecare angajat are sarcina de a actiona intr-un mod care sa ofere un exemplu pentru colegi, manageri !;ii public.

    Coruptia poate fi prevenita !;i i combatuta numai in cazul in care toata lumea l!;ii asuma responsabilitatea ~i toti au ca obiectiv comun un loc de munca flira coruptie. Acest lucru inseamna c a trebuie sa ne asiguriim ca tertii nu au nicio posibilitate de intluentare necinstita in procesul de luare a deciziilor.

    Aceasta presupune, de asemenea, ca nu ar trebui sa se acopere colegii corupti dintr-un sentiment gre~it de solidaritate sau loialitate. Toata lumea este obligata s a participe la descoperirea activitatilor ilegale ~i trebuie sa contribuie la formarea unei imagini institutionale pozitive.

    II Daniel Kaufinann, "Six Questions on the eost of Corruption with World Bank Institute Global Governance Director Daniel Kaufinann", Washington, D.C.: The World Bank, 2005.

    20

    Instltutil cu atrlbutll In domeniuI prevenirii ,i combaterii coruptiei

    "NImIc 1111 esteposibUjlInI OIIIIUII/; llimlc 1111 dImNIt;4jlInI iIIstihIfIi. "

    JeUMODDet

    In conformitate cu prevederile art. 56 alin. (3), lit. b) din Codul de procedura penala (C.pr.pen.) 12, urmiirirea penaHi se efectueaza, in mod obligatoriu, de catre procuror in cazul infracpunilor de coruptie prevazute de Codul penaL

    De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 22 din Legea nr. 7812000, urmiirirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, pentru infractiunile prevazute de aceasta lege.

    UDltl1i1e de parehet Principiile, structura r;;:i modul de organizare ale sistemului judiciar roman sunt

    consacrate in Constitutia Romaniei ~i Legea nr. 304 din 28 iunie 2004 privind organizarea judiciara, repub licatii 13

    12 Adoptat prin Legea nr. 13512010 privind Codul de procedur! penal!, publicatl! in Monitorul Olicial, Partea I, nr. 486 n IS iulie 2010, cu modiliclirile i complet iirile ultenoare. http://www.csmI909.ro/csmlindex.php?cmd=09401

    21

  • 0800.8tHJ,,1IfJII tJIJ(J().80(J.8tJt1

    ~~~~~~~~~

    Justitia se inIaptuie~te in numele legii ~i se realizeazli prin urmlitoarele instante judeclitore~ti: Inalta Curte de Casatie ~i Justipe, curti de apel, tribunale, tribunale specializate, instante militare ~i judeclitorii.

    Pe Hingli fiecare curte de apel, tribunal, tribunal pentru minori ~i familie ~i judeclitorie functioneazli un parchet. In mod similar, pe langli fiecare instantli militarli functioneazli un parchet militar.

    Parchetal de pe lingA fnalta Curte de Casatie ... Justltie14 coordoneazli activitatea parchetelor din subordine, indepline~te atributiile prevazute de lege, are personalitate juridica ~i gestioneaza bugetul Ministerului Public. Parchetul de pe langli Inalta Curte de Casatie :;;i Justitie este condus de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie ~i Justitie, ajutat de un prim-adjunct

    ~i un adjunct. in cadrul Parchetului de pe langli Inalta Curte de Casatie ~i Justitie functioneaza Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatli ~i Terorism, ca structura specializatii in combaterea criminalitlitii organizate ~i terorismului.

    Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie pot cerceta infractiunile de coruptie, altele decat cele date in competenta exclusivli a Directiei Nationale Anticoruptie conform art. 13 din OUG nr. 4312002, prin preluarea cauzelor de la parchetele ierarhic inferioare, in temeiul art. 325 din Codul de procedura penalli, prin dispozitia motivata a conducatorului Parchetului de pe Hingli inaIta Curte de Casatie.

    Parehetele de pe lingA CUrf:lle de Apel au personalitate juridica ~i sunt conduse de procurori generali. Procurorii din cadrul Parchetelor de pe langa Curtile de Apel pot cerceta, pe de 0 parte, infractiunile de coruptie sliv~ite de catre notari, executori judecatore~ti, controlori financiari ai Curtii de Conturi sau de catre ~efii cultelor religioase organizate in conditiile legii ~i de ceilalti membri ai inaltului cler, care au eel putin rangul de arhiereu sau echivalent al acestuia, in temeiul art. 38 din Codul de procedurii penala, iar pe de alm parte, infracpunile de coruPtie, altele decat cele date in competenta exclusiva a Directiei Nationale AnticoruPtie conform art. 13 din OUG Dr. 43/2002, prin preluarea cauzelor de la parchetele ierarhic inferioare, in temeiul art. 325 din Codul de procedura penala, prin dispozitia motivata a conducatorului Parchetului de pe langa Curtea de ApeL

    Parehetele de pe lingA Trlbunale au personalitate juridica ~i sunt conduse de prim-procurori.

    ,. Art. 70-79 din Legea nT. 30412004 privind organ izarea judiciar ii, repubJicati, cu modificlirile ~i completlirile ulterioare. 22

    ~. ~~/

    ~~~~~~~~~ Tribunalul judeca in primii instanta 15 infractiunile de coruppe prevazute de Codul

    penal, precum ~i infractiunile de coruptie date in competenta exclusiva a Directiei Nationale AnticoruPtie, daca acestea din urmli nu sunt date in competenta altor instantel6. Pentru judecarea in prima instantii a infractiunilor prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea ~i sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificlirile ~i completlirile ulterioare, se constituie complete specializate17

    Este competent sli efectueze ori, dupli caz, sa conducli ~i sa supravegheze urmarirea penala procurorul de la parchetul corespunzator instantei care, potrivit legii,

    I \ judecli in prima instantii cauza, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel18.

    Procurorii din cadrul parchetului ierarhic superior pot prelua, in vederea efectulirii sau supravegherii urmliririi penale, cauze de competenta parchetelor ierarhic inferioare, prin dispozitia motivam a conducatorului parchetului ierarhic superiorl9.

    Direcpa Naponali Anticoruppe (DNA) Funcponeazli ca structura autonoma, cu personalitate juridica, in cadrul

    Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie ~i Justitie ~i este independent! in raport cu instantele judeclitore~ti ~i parchetele de pe langa acestea, precum ~i in relatiile cu celelalte autoritiiti publice.

    DNA20 este structura de parchet specializam in descoperirea, investigarea ~i aducerea in fata instantei a cazurilor de coruptie medie ~i mare. Prin activitatea sa, contribuie la reducerea coruptiei, in sprijinul unei sociemti democratice apropiate de valorile europene.

    Procurorii directiei sunt sprijiniti in activitatea de urmanre penala de ofiteri ~i agenti de politie judiciarli, precum ~i de speciali~ti cu inalm calificare in domeniile economic, financiar, bancar, vamal, informatic ~.a. Ace~tia i~i desIa~oara activitatea In cadrul unor echipe operative complexe, sub conducerea, supravegherea ~i controlul procurorului, pentru a spori eficienta ~i calitatea anchetelor penale.

    Ofiterii ~i agentii de politie judiciarii sunt deta~ti la DNA la propunerea nominala a procurorului ~ef al acesteia, prin ordin al ministrului afacerilor interne, iar nurnirea acestora in functii se face prin ordin al procurorului ~ef al directiei. Deta~area ofiterilor ~i agenplor de politie judiciara are 0 duratii de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii deta~lirii in functie, cu acordul acestora. Pe perioada de~lirii, ofiterii ~i

    " Art. 36 alin. (I), lit. a) din Codul de proceduril penala. I. A se vedea art. 36 aim. 1, lit. c) din Codul de procedura penalli.

    17 Art. 29 aim. (1) dm Legea nT. 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea ~i sanclionarea faptelor de coruPlie, cu

    modificlirile ~i completilrile ulterioare.

    ,. Art. 56 alin. (6) din Codul de proceduril penala.

    9 Art. 325 aIm. (I) din Codul de procedura penala.

    20 http://www.pna.roI

    23

    y~~~/

  • agentii politiei judiciare nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio inslrcinare.

    Ofiterii de politie judiciara constituie politia judiciara a DNA. Ei i~i desfll~oara activitatea numai in cadrul directiei, sub autoritatea procurorului ~ef al acesteia ~i pot efectua actele de cercewe penalii dispuse de procurori. Actele intocmite de ofiterii de politie judiciarii din dispozitia scrisa a procurorului sunt efectuate in numele acestuia.

    DNA desfa~oarii urmlrirea penala pentru infractiuni de coruptie ~i asimilate acestora. Modificiirile succesive ale legislatiei au vizat ca aceastii structurii specializatii s4 se ocupe numai de combaterea faptelor de coruPtie de nivel inaH ~i mediu. De asemenea, DNA investigheaza infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, precum ~i anumite categorii de infractiuni grave de criminalitate economicofinanciara.

    Astfel, sunt de competenta DNA infractiunile prevazute in Legea nr. 7812000, cu modificArile ~i completiirile ulterioare, savar~ite in una dintre urmatoarele conditii21:

    dadi, indiferent de calitatea persoanelor care Ie-au comis, au cauzat 0 paguba materiala mai mare dedit echivalentul in lei a 200.000 de euro ori daca valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie este mai mare dedit echivalentul in lei a 10.000 de euro;

    daca, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie, sunt comise de catre: deputati; senatori; membrii din Romania ai Parlamentului European; membrul desemnat de Romania in Comisia European a; membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat ~i asimilatii acestora; consilieri ai mini ~trilor; judecatorii Inaltei Curti de Casatie ~i Justitie ~i ai Curtii Constitutionale; ceilalti judecatori ~i procurori; membrii Consiliului Superior al Magistraturii;

    pre~edintele Consiliului Legislativ ~i loctiitorul acestuia; Avocatul Poporului ~i adjunctii sai; consilierii prezidentiali ~i consilierii de stat din cadrul Administratiei Prezidentiale; consilierii de stat ai prim-ministrului; membrii

    ~i auditorii publici externi din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei ~i ai camerelor judetene de conturi; guvernatorul, prim-viceguvernatorul ~i viceguvernatorii Bancii Nationale a Romaniei; pre~edintele ~i

    vicepre~edintele Consiliului Concurentei; ofiteri, amirali, generali ~i mare~ali; ofiteri de politie; pre~edintii ~i vicepre~edintii consiliilor judetene; primarul general ~i viceprimarii municipiului Bucure~ti; primarii ~i viceprimarii sectoarelor municipiului Bucure~ti; primarii ~i viceprimarii

    2' Art. 13 din Ordonanta de Urgent! nr. 43 din 4 aprilie 2002 privind Direcpa Naponala Anlicoruppe, publicati! in Monitorul Ofieial, Partea I, nr. 244 din II apriJie 2002, cu modifiearile ~ completi!rile ulterioare.

    24

    I

    fl

    "I

    municipiilor; consilieri judeteni; prefecti ~i subprefecti; conducatorii autoritiitilor ~i institutiilor publice centrale ~i locale ~i persoanele cu functii de control din cadrul acestora, cu exceptia conducatorilor autoritatilor ~i institutiilor publice de la nivelul ora~elor ~i comunelor ~i a persoanelor cu functii de control din cadrul acestora; avocati; comisarii Garzii Financiare; personalul vamal; persoanele care detin functii de conducere, de la director inclusiv, in cadrul regiilor autonome de interes national, al companiilor ~i societiitilor nationale, al bancilor ~i al societatilor comerciale la care statuI este actionar majoritar, al institutiilor publice care au atributii in procesul de privatizare ~i al unitatilor centrale financiar-bancare; persoanele prey iizute la art. 293 (membrii instantelor de arbitraj) ~i 294 (functionari straini) din Codul penal. Infractiunile impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene sunt de

    competenta DNA. Totodatii, sunt de competenta DNA infractiunile prevazute la art. 246 (deturnarea

    licitatiilor publice), art. 297 (abuzul in serviciu) ~i art. 300 (uzurparea functiei) din Codul penal, dacii s-a cauzat 0 pagubii mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 de euro.

    Pentru buna des~urare a urmiiririi penale procurorii DNA pot dispune masuri specifice de protectie a martorilor, a expertilor ~i a victimelor, potrivit legii. 22

    Persoana care a comis una dintre infractiunile atribuite prin Ordonanta de Urgentii nr. 43/2002 in competenta DNA, iar in timpul urmiiririi penale denunta ~i faciliteaza identificarea ~i tragerea la riispundere penalil a altor persoane care au savar~it astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limite lor pedepsei previizute de lege. 23

    La nivel central, din punct de vedere structural, DNA este organizata in sectii, servicii ~i alte compartimente. Serviciile teritoriale functioneaza in localitati unde se afla sedii ale Curtilor de Apel ~i sunt conduse de procurori ~efi, aflati in subordinea directii a procurorului ~ef al DNA.

    Sedlul central DNA: Bucure:?ti, Strada ~tirbci Vod a nr. 79-81, sector I, cod 010106. TeIefon de contact: 02l.312.14.97 ;;i tax 021.312.51.44. Website:

    22 Art. 18 din Ordonant! de Urgent! nr. 43 din 4 aprilie 2002 privind Directia NaponaU. Anticoruppe, eu modific3rile ~i

    eompleti!rile ulterioare.

    23 Art. 19 din Ordonanjli de Urgenjli nr. 43 din 4 aprilie 2002 privind Direclia Naponalii Antieoruptie, eu modifiearile ~i

    completi!rile ulterioare.

    25

  • Direetla GeneraliAntleoruptie (DGA) Este structura Ministerului Afacerilor Interne (MAl), cu personalitate juridica,

    specializatii in prevenirea ~i combaterea coruptiei in randul personalului MAl, in subordinea nemijlociUi. a ministrului afacerilor interne, fiind organizatii la nivel central

    ~i teritorial. Competenta materiaHi specialii a DGA vizeaza infractiunile de coruPtie previizute

    de art. 289-292 din Codul penal ~i de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea ~i sanclionarea faptelor de coruPtie, cu modificlirile ~i completiirile ulterioare, savar~ite de personalul MAl.

    Activitatea DGA se desfii~oara in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, legilor, tratatelor ~i conventiilor internationale, ale hotararilor Guvernului, homrarilor Consiliului Suprem de Apiirare a Tlirii, ordinelor ~i instructiunilor ministrului afacerilor interne, astfel incat sa nu lezeze in vreun fel drepturile ~i libertiiti1e omului, sa asigure deplina neutralitate fata de orice ingerintii sau interes, sii promoveze obiectivitatea, realitatea, legalitatea ~i deplina responsabilitate in actiunile sale.

    DGA24 a fost infiintatii prin Legea nr. 161 din 30 mai 2005 privind stabilirea unor miisuri pentru prevenirea ~i combaterea coruptiei in cadrul Ministerului Afacerilor Interne ~i i~i des~oarii activitatea in baza prevederilor art. 10 alin. (4) din Ordonanta de Urgent! a Guvernului Dr. 30/2007 privind organizarea ~i functionarea MAl, aprobatii cu modificliri prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile ~i completiirile ulterioare, ale Ordonantei de Urgent! a Guvernului Dr. 120/2005 privind operationalizarea DGA din cadrul MAl, aprobatii cu modificliri prin Legea nr. 383/2005, cu modificlirile ~i completiirile ulterioare, ~i ale Homrarii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorica ~i efectivele MAl, cu modificlirile ~i completiirile ulterioare.

    Infiintarea DGA s-a inscris pe linia masurilor adoptate de Romania in vederea accelerarii luptei impotriva coruptiei in administratia publica, constituind una din sarcinile prioritare pentru indeplinirea angajamentelor asumate de tara noastrii in cadrul procesului de integrare in UE, in cadrul Capitolului 24 Justi!ie ~i Afaceri Interne.

    DGA are in structura organizatorica aparatul propriu ~i structurile subordonate, compuse din directii, servicii, birouri ~i compartimente specializate. Structurile subordonate sunt organizate la nivel teritorial in servicii judetene anticoruptie ~i Directia Anticoruppe pentru Municipiul Bucure~ti ~i Jude1UI Ilfov.

    Personalul DGA se compune din politi~ti functionari publici cu statut special ~i personal contractual.

    Obiectivele generale ale DGA sunt prevenirea ~i combaterea coruptiei in randul personalului MAl, institutia avand urmatoarele atributii principale:

    .. Ordinnl minisbului afacerilor interne Dr. 119 din 25 iulie 2014 pentru aprobarea Regularnentului de organizare ~i funcJi.on.are a Directiei Generale Antiooruppe, pUblieat in Monitorul Oficia! uI Rom3niei, Partea I, Dr. 580 din 4 august 2014.

    26

    des~oara activitiiti specializate de prevenire a faptelor de coruPlie in randul personalului MAl;

    organizeaza ~i des~oarii campanii/actiuni de prevenire a coruPtiei pentru con~tientizarea consecintelor impliclirii in fapte de coruptie;

    efectueazii investigatiile necesare pentru descoperirea ~i combaterea faptelor de coruptie sav~ite de personalul MAl;

    desI~oarii activitiiti de cercetare penalii, in baza ordonantei de delegare emise de procuror, in conformitate cu prevederile legale;

    efectueaza, in conditiile legii ~i ale normelor interne, testarea integritiitii profesionale a personalului MAl;

    prime~te ~i solutioneaza reciamatiile/petitiile cetiiteniIor referitoare la faptele de coruptie in care este implicat personalul MAl;

    administreaza sistemul telefonic call center anticoruptie constituit in scopul sesizarii de ciitre cetiiteni a faptelor de coruptie;

    desI~oara activitiiti de informare ~i relatii pUblice specifice problematicii din

    competentii;

    elaboreazii studii, analize ~i prognoze referitoare la evolutia faptelor de coruptie la nivelul MAl ~i inainteazii conducerii MAl, periodic sau la solicitare, propuneri de soluponare a problemelor identificate;

    desfii~oarii activitiiti specifice de afaceri europene ~i cooperare internationalii in domeniul prevenirii ~i combaterii coruptiei, organizeazii, participii sau asigura reprezentarea DGA la evenimente nationale ~i internationale din domeniul specific de activitate, in conformitate cu interesele MAl ~i potrivit procedurilor legale in vigoare;

    constituie, gestioneazii ~i acceseazii baze de date/sisteme de evident! pentru desfii~urarea activitiitii din competenti, in calitate de operator de date cu caracter personal;

    elaboreazi, contracteazii, implementeazii ~i monitorizeazii proiecte cu finantare externii;

    gestioneazii ~i administreazii resursele umane, materiale, financiare ~i tehnice

    detinute, in conformitate cu prevederile legale;

    exercitii orice alte atributii conferite prin lege.

    Sediul central DGA:

    Hucure;;ti, $oseaua Ollcni(ci nr. 390A, sector 4, cod po;;tal 041337.

    TeJcfoane de contact: 0800.K06.806 Iinie teletonica gratuita, 021.332.26.54,

    021.365.35.09:;;i lin 021.332.36.64.

    E-mail: [email protected]

    \ycbsitc:\Nww.mai-dga.ro

    27

  • Agen1ia Nationali de Integritate (ANI) In anu12007, prin Legea nr. 144, a fost infiintata ANI ca autoritate administrativa

    autonoma, cu personalitate juridic a, ce functioneaza la nivel national, ca structura unica, cu sediul in municipiul Bucureti. 25

    Scopul ANI este asigurarea integrit atii in exercitarea demnitatilor :;;i functiilor publice :;;i prevenirea coruptiei institutionale, prin exercitarea de responsabilitati in evaluarea declaratiilor de avere, a datelor :;;i informatiilor privind averea, precum :;;i a modificarilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitatilor :;;i a conflictelor de interese potentiale in care se pot afla persoanele prevazute de lege, pe perioada indeplinirii functiilor :;;i demnitatilor publice. In indeplinirea acestui scop, ANI poate dezvolta relatii de colaborare prin incheierea de protocoale cu entitati din tara sau din strainatate.26

    Activitatea de evaluare efectuata de inspectorii de integritate din cadrul ANI se desIa.:;;oara cu privire la situatia averii existente pe durata exercitarii dernnitatilor :;;i functiilor pub lice, a conflictelor de interese :;;i a incompatibilitatilor persoanelor care fac obiectul Legii nr. 176/2010, conform prevederilor acesteia, care se completeaza cu dispozitiile actelor normative in vigoare.

    Principiile dupa care se desI8:;;oara activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationala, celeritatea, buna administrare, dreptulla aparare, precum :;;i prezumtia dobandirii licite a averii.

    Activitatea de evaluare a declaratiei de avere, a datelor :;;i a informapilor privind ave rea existenta, pre cum :;;i a modificarilor patrimoniale intervenite existente in perioada exercitarii functiilor ori dernnitatilor publice, precum :;;i cea de evaluare a conflictelor de interese :;;i a incompatibilitatilor se efectueaza atat pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat :;;i in decursul a 3 ani dupa incetarea acestora.

    In vederea des~urarii activitatii in conditii de profesionalism, cu respectarea principiilor mai sus-amintite, repartizarea lucriirilor se face in mod aleatoriu,de catre conducerea inspectorilor de integritate, prin sistem electronic.

    Daca din activitatea de evaluare rezulta c a exista diferente sernnificative27 (in sensul Legii nr. 176/2010, prin "diferente semnificative se in telege diferenta mai mare de 10.000 de euro sau echivalentul in lei al acestei sume intre modificarile intervenite in avere pe durata exercitarii dernnitatilor :;;i functiilor publice :;;i veniturile realizate in

    ZS Legea nr. 144 din 21 mai 2007 privind infiinfarea. organizarea ~i funclionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicata, publicata in Monitorul Oficial, Parte a I, Dr. 535 din 3 august 2009, cu modificarile ~i completlirile ulterioare. 26 Art. 8 din Legea Dr. 176 din 1 septembrie 20 I 0 privind integritatca in exercitarea funcliilor ,i demnitliliJor publice, pentru modificarea ~i completarea Legii Dr. 144/2007 privind infiinfarea, organizarea ~i funclionarea Agenliei NalionaJe de Integritate, precum ~i pentru modificarea ,i completarea altor acte nonnative, pubJicatli in Monitorul Oficial, Parte a I, nr. 621 din 2 septembrie 2010. 27 Art. 18 din Legea Dr. 176 din 1 septembrie 2010 diferen te sernnificative.

    28

    aceea:;;i perioada), inspectorul de integritate informeaza despre aceasta persoana in cauza :;;i are obligapa de a 0 invita pentru a prezenta un punct de vedere.

    Persoana informata :;; i invitata poate sa prezinte inspectorului de integritate date sau informatii pe care Ie considera. necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Informarea :;;i invitarea se fac prin po:;;ta, cu scrisoare recomandata. cu confirmare de primire.

    Persoana care face obiectul evaluarii are dreptul de a fi asistata sau reprezentata de avocat :;;i are dreptul de a prezenta orice probe, date ori informatii pe care Ie considera necesare.

    Daca persoana a carei avere este evaluata. este casatorita ori dacli are copii in intretinere, in sensul Codului familiei, evaluarea se va extinde :;;i asupra averii sotuluilsotiei ~i, dupa caz, asupra averii copiilor aflati in intretinere.

    Pe parcursul desIa.~urarii evaluarii, inspectorul de integritate poate solicita tuturor institutiilor :;;i autoritatilor publice, altor persoane juridice de drept public sau privat, precum :;;i persoanelor fizice, documentele :;;i informapile necesare desre:;;uriirii activitatii de evaluare, cu obligapa pastrarii confidentialitatii.

    Daca, dupa exprimarea punctului de vedere al persoanei invitate, verbal sau In scris, ori, in lipsa acestuia, dupa expirarea unui termen de 15 zile de la confirmarea de primire a informarii de catre persoana care face obiectul evaluiirii, sunt identificate in continuare, pe baza date lor :;;i informatiilor existente la dispozipa inspectorului de integritate, diferente sernnificative, inspectorul de integritate intocme:;;te un raport de evaluare.

    Raportul de evaluare se comunica in termen de 5 zile de la finalizare persoanei care a recut obiectul activitiltii de evaluare ~i, dupa caz, organelor fiscale, celor de urmiirire penala:;; i celor disciplinare, precum :;;i comisiei de cercetare a averilor prevazute in Legea nr. 11511996 pentru declararea :;;i controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere :;;i de control :;;i a functionarilor publici, cu modificarile ~i completarile ulterioare. In cadrul organelor fiscale ~i de urmarire penala se desernneaza persoane responsabile pentru relatia cu ANI, care asigura declan:;;area de urgenta:;; i cu preciidere a procedurilor specifice in cadrul acestora.

    Persoana a carei declarape de avere a fost supusa. evaluArii, fiind identificate diferente sernnificative, in sensul prevederilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, este considerata incompatibila,

    In cazul in care inspectorul de integritate constatii, pe baza datelor :;;i informatiilor existente la dispozitia sa, ca nu sunt diferente sernnificative, acesta intocm~te un raport de evaluare in acest sens, pe care it transmite persoanei care a mcut obiectul procedurii. Acest

    29

  • raport poate cuprinde, daci1 este cazul, mentiuni privind erorile constatate in ceea ce priv~te intocmirea necorespunziitoare a declarapilor de avere ~i sugestii de indreptare.

    Dadi, in urma evalulirii declarapei de interese, precurn ~i a altor date ~i informalii, inspectorul de integritate identificii elemente in sensul existentei unui conflict de interese sau a unei incompatibilitliti, informeazli despre aceasta persoana in cauzii ~i are obligatia de a 0 invita pentru a prezenta un punct de vedere. Persoana informatii ~i invitata poate sa prezinte inspectorului de integritate date sau informatii pe care Ie considem necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Informarea ~i invitarea se vor face prin po~ta, cu scrisoare recomandatli cu confmnare de primire.

    Persoana care face obiectul evaluani are dreptul de a fi asistatii sau reprezentatii de avocat ~i are dreptul de a prezenta orice date ori informatii pe care Ie considera necesare.

    Daca, dupa exprirnarea punctului de vedere al persoanei invitate, verbal sau in scris, ori, in lipsa acestuia, dupa expirarea unui termen de 15 zile de la confirmarea de primire a informani de catre persoana care face obiectul evaluani, inspectorul de integritate considera in continuare cii sunt elemente in sensul existentei unui conflict de interese sau a unei incompatibilitiiti, intocme~te un raport de evaluare.

    Raportul de evaluare se comunica in termen de 5 zile de la finalizare persoanei care a tacut obiectul activitatii de evaluare ~i, dupa caz, organelor de urmarire penala ~i celor disciplinare.

    Persoana care face obiectul evaluani poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilitiitii in termen de IS zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

    Dadi raportul de evaluare a conflictului de interese nu a fost contestat in termenul prevazut de lege la instanta de contencios administrativ, ANI sesizeaza, in termen de 6 luni, organele competente pentru declan~area procedurii disciplinare, precum ~i, daca este cazul, instanta de contencios administrativ, in vederea anulani actelor emise, adoptate sau intocmite cu inciilcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

    Daca raportul de evaluare a incompatibilitiitii nu a fost conte stat in termenul prevazut de lege la instanta de contencios administrativ, ANI sesizeaz a in termen de 15 zile organele competente pentru declan~area procedurii disciplinare; daca este cazul, ANI sesizeazii in termen de 6 luni instanta de contencios administrativ, in vederea anulani actelor emise, adoptate sau intocmite cu inciilcarea prevederilor legale privind incompatibilitatile.

    Daca in urma evaluani declaratiei de interese, precum ~i a altor date ~i informatii, inspectorul de integritate constatii inexistenta unei stan de incompatibiIitate sau a unui

    30

    conflict de interese, Intocme~te un raport in acest sens, pe care II transmite persoanei care a fil.cut obiectul evaluarii.

    Fapta persoanelor care, cu intentie, depun declaratii de avere sau declaratii de interese care nu corespund adevarului constituie infractiunea de fals in declaratii i?i se pedepse~te potrivit Codului penal.

    PoDtia Romini face parte din MAl ~i este institutia speciaHzatii a statuIui care exercita atributii privind apiirarea drepturilor ~i libertiitilor fundamentale ale persoanei, a proprietiitii private ~i publice, prevenirea ~i descoperirea infractiuniIor, respectarea ordinii ~i lini~tii publice, in conditiile legii28.

    Printre atributiile Politiei Romane, Legea nr. 218/2002 stipuleaza in articolul 26 aHn. (1), punctul 7, ~i realizarea de activitiiti de prevenire ~i combatere a coruptiei, a criminalitatii economico-financiare, a celei transfrontaliere, a infractiunii in domeniul informaticii ~i a crimei organizate.

    Structura centrala a Politiei Romane cu atributii in domeniul prevenirii i?i combaterii faptelor de coruptie este Directia de Investigare a Fraudelor (DIF).

    DIF29 functioneaza ca unitate specializatii in domeniu, asigurand aplicarea unitara a actelor normative in vigoare ~i avand ca obiectiv prioritar prevenirea ~i combaterea criminalitiitii circumscrise domeniului economico-financiar, sub conducerea ~i controlul procurorilor desernnati, in conformitate cu prevederile legale.

    DIF desfil.$oara, la nivel central, activitiiti de prevenire ~i combatere a coruptiei prin Serviciul de combatere a coruptiei ~i a infractiunilor comise in institutii bugetare, iar, la nivel teritorial, prin serviciile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratelor judetene de politielDirectiei Generale de Politie a Municipiului Bucurei?ti. in ceea ce prive$te segmentul de combatere a coruptiei, ofiterii de politie judiciarii din cadrul Directiei/serviciilor de investigare a fraudelor actioneaza doar in baza ordonantelor de delegare emise de procurorii competenti.

    SediulDIF: Bueurc:;;ti. Soseaua Stefan eel Marc nr. 13- 15. sector 2. cod po:;;tal 020123. Te1efoane de contact: 021.208.25.25. 021.311.19.63 :;;i fax 021.316.16.80. E-mail: cconornic(

  • ObUgatia functionarilor de a sesiza faptele penale.

    Omisiunea sesizlrii.

    "Clbrd ptJ"""Cq1e COllp/i1lftl, tHIIIIellil Ollqti prOCNled IIttotdetlll1l6 lit IICt!IfIII sells. "

    Nieolae Titulescu

    In Romania, angaja tii din sistemul public au obligatia de a sesiza organele de urmlirire penala competente ori de cate ori au luat cuno~tintli. de si!!.v~irea unei infracpuni. Aceasta obligape este reglementata de Codul de procedura penala, de Legea nr. 78/2000 pentl7l prevenirea, descoperirea Ii sanc/ionarea ./aptelor de COl7lpJie, cu modtficiirile Ii completiirile ulterioare, precum ~ i de codurile de conduiti!!. specifice diferitelor categorii de functionari publici.

    Obligalla de seslzare

    Art. 291 din C.pr.pen.

    Obllgatla de sesizare s....mentlonati nMne oriclrul funetlonar pubHc, Indlferent de modaHtatea prln care acesta a luat cunottlntl despre fapta respeetlvA. In cazul in care un functionar a sprijinit sau a facilitat savar~irea respectivei infractiuni, acesta nu se poate folosi de aceasti!!. prevedere pentru a sesiza fapta ~i a sci!!.pa astfel de pedeapsa care i se poate aplica pentru coautorat, complicitate sau instigare.

    Potrivit art. 291 din Codul de procedura penala - orice persoanii cu./itnc/ie de conducere in cadrul unei autoritap a administratiei publice sau in cadrul altor autoriti!!.ti pub lice, institupi pub lice ori al altor persoane juridice de drept public, precum ~i orice persoanii cu atribu/ii de control care, in exercitarea atributiilor lor, au luat cuno~tinta de

    saviir~irea unei infractiuni pentru care actiunea penala se pune in mi~care din oficiu, sunt obHgate sl seslzeze de indati organele de urmlrlre penaIi, 1 Ii la ml5uri pentru ea urmele lnfraetluoll, corpurlIe deHete ,1 orice alte mlJloaee de probl 51 nu dlspari.

    32

    Totodata, orice persoanii care exercitii un sel'Yiciu de interes public pentru care a fost investiti!!. de autoriti!!.tile pub lice sau care este supusi!!. controlului ori supravegherii acestora cu privire la indepHnirea respectivului serviciu de interes public, care in exercitarea atributiilor sale a luat cuno~tinti!!. de saviir~irea unei infracpuni pentru care actiunea penala se pune in mi~care din oficiu, este obJlgati Ii sellzeze de indati organele de urmirlre penalA.

    Obligapa persoanelor cu atribU/l'i de control de a in~tiinta organele de urmi!!.rire penala sau, dupi!!. caz, organele de constatare a siiviir~irii infractiunilor, abilitate de lege, cu privire la orice date din care rezultii indicii ca s-a efectuat 0 operatiune sau un act Hicit ce po ate atrage mspunderea penala, este reglementatii ~i de art. 23 alin. 1 din Legea nr. 7812000 pentl7l prevenirea, descoperirea Ii sanc/ionarea ./aptelor de cOl7lp/ie, cu modifici!!.rile ~i completi!!.rile ulterioare. In acest sens, in cursul efectui!!.rii actului de control, persoane/e cu atribu/ii de control vor lua miisuri pentru asigurarea ~i conservarea urmelor infractiunii, a corpurilor delicte ~i a oricliror mijloace de proM ce pot servi organelor de urmi!!.rire penalii.

    IMPORTANT!

    enala, civiJii sau 33

  • Pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, sesizarea faptelor de coruptie se poate face astfel:

    [email protected] apelurl Telvercle: 0800. 806. 806 audleate; DOte, InformArt, rapoarte ete. - strueturlle MAl.

    IMPORTANT! In si1uatia in care funqionarul public ia CUllO:;;lill!ii de sihiir.~irea unci intrac(iuni 111

    legalura Cll servicilll in cadruJ carllia i:;;i indeplinc~le sarcinilc 'Ii omitc ~esizarea de indlllii a procurorLlILli saL! a organului de unnilrirc penaliL acesla siiv

  • reprezentantului legal ori conventional, descrierea faptei care fonneaza obiectul plangerii, precum ~i indicarea taptuitorului i a mijloacelor de probi, daci1 sunt cunoscute.

    Se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura riimane ataata plangerii.

    Daca este flicuta in scris, plangerea trebuie semnata de persoana vatamata sau de mandatar.

    Plangerea in fonna electronica indeplinete conditiile de fonna numai dacii este certificata prin semnatura electronica, in confonnitate cu prevederile legale.

    Plangerea fonnulata oral se consemneazii intr-un proces-verbal de catre organul care 0 primete.

    Se poate face i de catre unul dintre soti pentru celalalt sot sau de catre copilul major pentru piirinp. Persoana vatamatA poate sa declare ca nu W insuete plangerea.

    Pentru persoana lipsita de capacitatea de exercitiu, plangerea se face de reprezentantul sau legal. Persoana cu capacitate de exercitiu restransa poate face plangere cu incuviintarea persoanelor prevazute de legea civila. tn cazul in care fiptuitorul este persoana care reprezinta legal sau incuviinteaza actele persoanei vatamate, sesizarea organelor de unniirire penalii se face din oficiu.

    Plangerea greit indreptata la organul de unniirire penala sau Ia instanta de judecata se trimite, pe cale administrativa, organului judiciar competent.

    in cazul in care plangerea este intocmita de catre 0 persoana care locuie~te pe teritoriul Romaniei, cetatean roman, strain sau persoana lara cetatenie, ~i prin aceasta se sesizeaza saviiIlirea unei infractiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat sa primeasca plangerea i sa 0 transmita organului competent din tara pe teritoriul ciireia a fost comisa infractiunea. Regulile privind cooperarea judiciarii in materie penala se aplica in mod corespunzator.

    DtttIlN1tftd(art. 290 C.pr.pen.) Reprezinta incuno~tintarea mcuta de catre 0 persoana fizica sau juridica despre

    saviiIlirea unei infractiuni. Denuntul se poate face numai personal ~i trebuie sa cuprinda toate datele indicate

    la plangere. Daca este ficut in scris, denuntul trebuie semnat de persoana vatarnata sau de

    mandatar. Denuntul in forma electronica indeplinete conditiile de fonna numai daca este

    certificat prin semnatura electronica, in conformitate cu prevederile legale. Denuntul fonnulat oral se consemneaza intr-un proces-verbal de catre organul

    care il prime~te. Pentru persoana lipsita de capacitatea de exercitiu, denuntul se face de

    reprezentantul sau legal. Persoana cu capacitate de exercitiu restransa poate face denunt cu incuviintarea persoanelor prevazute de Iegea civila. in cazul in care mptuitorul este persoana care reprezinta legal sau incuviinteazii actele persoanei care dorete sa faca denuntuI, sesizarea organelor de urrniirire penala se face din oficiu.

    Denuntul greit indreptat Ia organul de unniirire penala sau Ia instanta de judecata se trimite, pe cale administrativa, organului judiciar competent.

    36

    In cazul in care denuntul este intocmit de catre 0 persoanli care Iocuie~te pe teritoriul Romaniei, cetiitean roman, strain sau persoana firli cetatenie, i prin aceasta se sesizeaza sav~irea unei infractiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat sa primeasca denuntul ~i si-I transmita organului competent din tara pe teritoriul d\reia a fost comisa infractiunea. Regulile privind cooperarea judiciarii in materie penala se aplica in mod corespunziitor.

    MODEL DE PLANGEREIDENUN'r fpel/frll slnl( '//lnl {'('lIfra/t!)

    Domnule Direetor (Jenera! al Dircc\iei (ienerak (pt'lll!'u )/lu('/lIIil(' fer/M/"!llic) Dornnulc Director al Direqici IIrov f\tlll .... ) Domnule

    Sub-.cmnatul(a) .. (IIIIIIl" .,1/ domieiliat(ii)

    IRL.DENUNT

    ............. (1111111(' .,1'1 pI'ClllllIIC) .... dOllliciliat( ii)

    in ... .... (st' localifilletl) ............. strada Ill'. ........ bl. ....

    ct. .... up. jud(;:! (sector) ............... eod po:;;tal .......... titular al uinii de

    idcntitatc scria ........ 11f. ....... , CNP ..

    cii** ....... .. ((it. '.I{,l'in L'tl j{fP/{'I/j(/jJIl'/()f' c{I!'e j(Y/I/{'u:;/i

    Dovada int"raciiunilor 0 file eu unniitoareie miJloace dt: probii***: ..... . . . .1.\'" J'Of' liu/ic{( IIlli/o{f('('';''> de pnJI]{I, d{ltd .\'1/111 CIIIIO.l'Clfle)..... " ........... ,.

    Data Scmniitura

    *jf' /'(/ ifl{licaj{/pflli/o!'1l1. dm -d (cr/e (,{lIIaSt'I/!, *" (}n~'e Illj(JI'IlIa/ie pril'/!I(/ (J CI'ellllm/d jtlplt! de c{}!'lIp/ie jJ{)(lIe Ii tie

    loc(/lil(II{'tI) . ... ... . .. ~traJa ~C. et. ap ....... jude! hectOr) ...... .

    nr. ... "

    dc identltatc :"ena ......... , nr.................... eNP .. .. ,..... titular

    , din Codul

    IJI1:{/I/c/ol'de lII'flIdrirepellalil. ***Jfal1(Jl'I: [n,redl'll/'!: jO/o,!.?!'aj;!: t'l1rc}.;il'/l'tld, ohieCll' etc.

    37

  • Sesiz4d/e fiJcllle tie pentHUll! CII jiI"qii tie coNillcere ~i tie Q/te fM"SOII"l! (art. 291 C.pr.pen.) - a se vedea menliunile de la" Obligalia./Unclionarilor de a sesiza foptelepenale. Omisiunea sesiziirii'~

    SesiQnwz dill oflciII (art. 292 C.pr.pen.) Organul de urmlirire penala se sesizeaza din oficiu daca afia ca s-a savari?it 0

    infracliune pe orice alta cale decat cele prevazute la art. 289-291 i?i incheie un proces-verbal in acest sens. Exemplu: presa scrisii i?i audiovideo, emisiuni de radio i?i tv etc.

    38

    Reactla personalulut la coruptle

    "R4spllmleretl "11 este "1111161pelllnl CI! 61 filcllt, ci ~i pelllnl CI! "11 61 fiJclll. n

    Lao Tzu - momf antic

    in situalia constatlirii de catre personalul MAl a savari?irii de catre cetiileni a unor infracliunilcontravenlii, dupa caz, se impune desfiii?urarea urmatoarelor activitali:

    efectuarea actelor procedurale in vederea constatlirii infracliunilor din competenla proprie;

    aplicarea sancliunilor corespunzatoare in funclie de contravenliile comise.

    Daca pe parcursul indeplinirii indatoririlor de serviciu ori in timpul sau ulterior constatiirii infracliunilor/contravenliilor cetiilenii incearca sa scape de rigorile legii, personalul MAl are obligalia sa aclioneze cu fermitate astfel incat sa nu lase de inleles cii exista posibilitatea sa nu aplice legea sau sa 0 aplice intr-un mod favorabil cetalenilor.

    in situalia in care cetiilenii insista in acliunea lor, Ii se va aduce la cunoi?tinta ca demersul este inutil. Organul de constatare apreciaza asupra existenlei elementeloro infracliunii de dare de mita, sens in care are obligalia de a denunla fapta organului de urmlirire penala competent.

    De asemenea, personalul MAl are la dispozilie cadrul legal general reprezentat de prevederile art. 293 din Codul de procedura penala:

    intocmei?te un proces-verbal, in care consemneaza toate aspectele constatate i?i activitalile desfiii?urate;

    inainteaza de indatii organului de urmlirire penala procesul-verbal intocmit; pune la dispozilia organului de urmlirire penala plangerile i?i cererile

    prezentate in scris, corpul delict, precum i?i obiectele i?i inscrisurile ridicate cu ocazia constatarii infracliunii (de dare de mitii).

    Atitudinea corecta, onesta i?i loiaIa a funclionarilor din cadrul sistemului public, menita sa protejeze acele valori sociale care au ca scop asigurarea unor servicii publice de calitate, in care sa primeze interesul public, a fost incurajata i?i de legiuitor, 0 data in plus, prin reglementarea in textul art. 267 Cod penal a infracliunii denumita marginal omlslunea seslzlrll.

    30 Art. 290 Cod penal- darea de milA. 39

  • In confonnitate cu art. 17 alin. (I) din QUG nr. 30/2007 privind organizarea ~i funclionarea MAl, cu modificarile ~i completarile uiterioare, ,,personalul MAI se compune din: fonclionari publici, polilqti - fonclionari publici cu statut special, cadre militare in activitate, personal contractual, precum .,i soldali .,i gradali voluntarl' .

    Avfuld in vedere ca sintagma "mgane de online publica.,i siguranla nalionalt'l' prevazuta in art. 61 alin. I, lit. c) din C.pr.pen. nu este definita in niciun act nonnativ in vigoare, in acceptiunea noastra poate fi asimilat organelor de online pubUcl" slpranti na1ionall, penonalal MAl care Ie Incadreazl In prevederUe art. 175 ,1 176 din Codal penal sau esercltl atrlbu1fl din domenlal online pubUcl ,1 .lguranti na1ionali exprea prevlzute In OUG Dr. 30/l007, precum "In actele normative care ....ementeazl actlvltatea .tructurllor din cadruI MAI.

    40

    Protectia avertizorului de integritate

    "A .Ii Simp/II, tim- cln.sdt e 111111 prepos dec41 (I fi ze,,16I, tfg, "ecinstil. "

    Honorf de Balzac

    Conventia civila privind coruptia, adoptata de Consiliul Europei la 4 noiembrie 1999, la Strasbourg, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 147 din I aprilie 200231 , stipuleaza in art. 9 ca "fiecare parte prevede in dreptul sau intern 0 protectie adecvatii impotriva oricarei sanctiuni nejustificate fata de salariatii care, de buna-credinta ~i pe baza de suspiciuni legitime, denunta faptele de coruptie persoanelor sau autoritatilor responsabile."

    Astfel, pentru a asigura un cadru nonnativ intern in concordanta cu art. 9 din Conventie, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 571 din 14 decembrie 2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice ~i din alte unitati care sernnaleaza incalciiri ale legiez.

    Legea nr. 57112004 define~te avertizorul ca fiind persoana care a sesizat incalcari ale legii in cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice ~i al altor unitap ~i care este incadrata in una dintre autoritatile ~i institutiile publice ale administratiei publice centrale, administratiei publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administratiei Prezidentiale, aparatului de lucru al Guvernului, autoritatilor administrative autonome, institutiilor publiee de cultura, educatie, sanatate ~i asistenta soeiala, eompaniilor nationale, regiilor autonome de interes national ~i local, precum ~i societatilor nationale cu capital de stat.

    Avertizarea in interes public este definit a ca fiind sesizarea Iaeuta cu buna-credinta eu privire la orice fapta care presupune 0 incalcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principii lor bunei administriiri, eficientei, eficacitatii, economicitatii

    ~i transparentei. Confonn prevederilor art. 5 din Legea nr. 57112004, sernnalarea de eatre avertizor

    a unor fapte de incalcare a legii, a unor fapte previizute de lege ca fiind abateri disciplinare, eontraventii sau infractiuni, trebuie sa priveasca:

    ~ infractiuni de eoruptie, infraetiuni asimilate infraetiunilor de eoruptie, infraetiunile de fals ~i infraetiunile de servieiu sau in legatura eu serviciul:

    31 Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 260 din 18 aprilie 2002. 32 Publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.214 din 17 decembrie 2004.

    41

  • .It- 1111111 (art, 289 Cod penal), darea de mita (art. 290 Cod penal), II .1. IIdlllcntii (art. 291 Cod penal), cumpararea de influent a (art, 292

    'Iltlllll, prcvazute de art. 10-13 din Legea nr, 78/2000 privind II' ", kscoperirea ~i sanctionarea faptelor de coruptie;

    11111111ccdurilor administrative sau stabilirea unor proceduri interne cu , , I.,I.IIt,.'1I ....... lit' III k administrative sau de aWi natura care servesc interese de grup

    ."t,nll"III!.

    .........11'111,11 ddcctuoasii sau frauduloasii a patrimoniului public ~i privat al -.htl 111 '1I1l' poate fi incadrat un avertizor;

    42

    )0> inciilcarea altor dispozitii legale care impun respectarea principiului bunei administriiri ~i a celui al ocrotirii interesului public.

    Avertizorul de integritate poate sesiza incalciirile prevederilor legale sau ale normelor deontologice ~i profesionale, alternativ sau cumulativ:

    )0> efului ierarhic al persoanei care a inciilcat prevederile legale; )0> conducatorului autoritiitii publice, institutiei publice sau al unitiitii bugetare din

    care face parte persoana care a inciilcat prevederile legale sau in care se semnaleazii practica ilegala, chiar dacii nu se poate identifica exact fiiptuitorul;

    )0> comisiilor de disciplinii sau altor organisme similare din cadrul autoritatii pubJice, institutiei publice sau al unitiitii previizute de Legea nr. 57112004 din care face parte persoana care a inciilcat legea;

    )0> organelor judiciare; )0> organelor insarcinate cu constatarea ~i cercetarea conflictelor de interese ~i a

    incompatibilitatilor; )0> comisiilor parlamentare; )0> mass-mediei; )0> organizaliilor profesionale, sindicale sau patronale;

    organizatiilor neguvernamentale.

    In ceea ce prive~te protectia de care beneficiazii avertizorii, legea prevede ca, in fata comisiei de disciplinii sau a altor organe similare, avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de bunii-credintii, panii la proba contrara, in sensu! cii se prezumii cii persoana a facut 0 sesizare convinsii fiind de realitatea stiirii de fapt sau cii fapta constituie 0 inciiIcare a legii.

    De asemenea, la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplinii sau alte organisme similare au obligatia de a invita presa ~i un reprezentant al sindicatului sau al organizatiei profesionale. Anuntu1 se face prin comunicat pe pagina de internet a autoritiitii publice, institutiei pubJice sau a unitiitii bugetare, cu cel putin 3 zile lucriitoare inaintea ~edintei, sub sanctiunea nu1itiitii raportului ~i a sanctiunii disciplinare aplicate.

    In situatia in care cel rec1amat prin avertizarea in interes public este ~ef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie ~i evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea.

    In cazul avertiziirilor 'in interes public care privesc infracliuni de coruptie, infractiuni asimilate infractiunilor de coruPtie, infractiunile de fals ~i infractiunile de

    43

  • ServlClU sau in legatura cu serviciul, precum ~i infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitiitilor Europene, se vor aplica, din oficiu, prevederile art. 12 alin. 2, lit. a din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor, respectiv "protectia date lor de identitate a martorului protejat".

    In litigiile de munca sau in cele privitoare la raporturile de serviciu, instanta poate dispune anularea sanctiunii disciplinare SaU administrative aplicate unui avertizor, daca sanctiunea a fost aplicata ca urmare a unei avertizari in interes public, fiicuta cu buna-credinta.

    Instanta verifica proportionalitatea sanctiunii aplicate avertizorului pentru 0 abatere disciplinara, prin compararea cu practica sanctionarii sau cu alte cazuri similare din cadrul aceleia~i autoritiiti publice, institutii publice sau unitiiti bugetare, pentru a inliitura posibilitatea sanctioniirii ulterioare ~i indirecte a actelor de avertizare in interes public.

    44

    Aete normative Incidente domeniulDi

    "ntdndI 141W11f111111qic# 14,.".. iI'I4I/Ikrl. " Cicero

    Constitutia Romamei, republicatii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I,

    nr. 767 din 31.10.2003;

    Codul Penal al Romamei, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 510

    din 24.07.2009, cu modificiirile ~i completiirile ulterioare;

    Codul de Procedura Pen~da al Romaniei, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486 din 15.07.2010, cu modificiirile ~i completiirile ulterioare;

    Legea nr. 115 din 16.10.1996 pentru declararea ~i controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere ~i de control ~i a functionarilor publici, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 263 din 28.10.1996, cu modificiirile ~i completiirile ulterioare; Legea nr. 78 din 08.05.2000 pentru prevenirea, descoperirea ~i sanctionarea faptelor de coruppe, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 219 din 08.05.2000, cu modificarlle ~i completarile ulterioare; Legea nr. 544 din 12.10.2001 privind liberul acces la informatii de interes public, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 663 din 23.10.2001; Legea nr. 27 din 16.01.2002 pentru ratificarea Conventiei penale privind coruptia, adoptata la Strasbourg la 27.01.1999, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 65 din 30.01.2002; Legea nr. 147 din 01.04.2002 pentru ratificarea Convenpei civile asupra coruppei, adoptata la Strasbourg la 04.11.1999, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 260 din 18.04.2002; Legea nr. 360 din 06.06.2002 privind Statutul polipstului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 440 din 24.06.2002, cu modificarile ~i completiirile ulterioare;

    45

  • Legea Dr. 682 din 19.12.2002 privind protecpa martorilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 964 din 28.12.2002, cu modificarile ~i completarile ulterioare;

    Legea Dr. 161 din 19.04.2003 privind unele masuri pentru asigurarea

    transparentei in exercitarea demnitiitilor publice, a funcpilor publice ~i in mediul

    de afaceri, prevenirea ~i sancponarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial,

    Partea I, Dr. 279 din 21.04.2003, cu modificiirile ~i completiirile ulterioare;

    Legea Dr. 7 din 18.02.2004 privind Codul de conduit a al functionarilor publici, publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 157 din 23.02.2004;

    Legea Dr. 251 din 16.06.2004 privind unele masuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acpuni de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 561 din 24.06.2004;

    Legea Dr. 364 din 15.09.2004 privind organizarea ~i functionarea polipei judiciare, publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 869 din 23.09.2004;

    Legea Dr. 365 din 15.09.2004 pentru ratificarea Conventiei Napunilor Unite impotriva coruptiei, adoptatii hi. New York la 31 octombrie 2003, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 903 din 05.10.2004;

    Legea Dr. 477 din 08.11.2004 privind Codul de conduitii a personalului contractual din autoritiitile ~i institupile publice, publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 1105 din 26.11.2004;

    Legea Dr. 571 din 14.12.2004 privind protecpa personalului din autoritatile publice, institupile publice ~i din alte institutii care semnaleaza inciilciiri ale legii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 1214 din 17.12.2004;

    Legea Dr. 161 din 30.05.2005 privind stabilirea unor masuri pentru prevenirea ~i combaterea coruptiei in cadrul MAl, publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 476 din 06.06.2005;

    Hotiirarea Guvemului Romaniei Dr. 1.126 din 15.07.2004 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii Dr. 251 din 2004 privind unele miisuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei, publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 680 din 28.07.2004;

    46

    Hotiirarea Guvemului Romaniei Dr. 991 din 25.08.2005 privind Codul de etica ~i deontologie al polipstului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 813 din 07.09.2005;

    Hotadirea Guvemului Romaniei nr. 215 din 27.03.2012 privind aprobarea Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2012-2015, a Inventarului masurilor preventive anticoruPtie ~i a indicatorilor de evaluare, precurn ~i a Planului national de actiune pentru implementarea Strategiei nationale anticoruptie 2012-2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 202 din 27.03.2012;

    Ordonanta de Urgenta a Guvemului Dr. 43 din 04.04.2002 privind Parchetul National AnticoruPtie, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 244 din 11.04.2002, cu modificiirile ~i completarile ulterioare;

    Ordonanta de Urgentii a Guvemului Dr. 120 din 01.09.2005 privind operationalizarea Directiei Generate Anticoruppe din cadrul MAl, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 809 din 06.09.2005, cu modificarile ~i completiirile ulterioare;

    Ordonanta de Urgenta a Guvemului Dr. 30 din 25.04.2007 privind organizarea ~i functionarea MAl ~i pentru reorganizarea unor unitati din subordinea MAl, publicatii in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 309 din 09.05.2007;

    Ordinul MAl Dr. 1489 din 03.11.2006 pentru aprobarea Codului de etica ~i deontologie a personalului din Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentii ~i din structurile subordonate, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 918 din 13.11.2006;

    Ordinul MAl Dr. 256 din 16.11.2011 priv ind procedura de testare a integritatii profesionale a personalului MAl, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 836 din 25.11.2011;

    Ordinul MAl Dr. 174 din 10.10.2012 privind aprobarea Planului sectorial de actiune pentru implementarea, la nivelul MAl, a Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2012-2015, precum ~i pentru aprobarea Inventarului masurilor preventive anticoruPtie ~i a indicatorilor de evaluare, public at in Monitorul Oficial, Partea I, Dr. 521 din 27.07.2012, cu modificarile ~i completarile ulterioare;

    47

  • Ordinul MAl nr. 86 din 12.06.2013 privind organizarea ~i des:fa~urarea activiti!l.ti1or de prevenire a coruptiei in cadrul MAl, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 368 din 20.06.2013;

    Ordinul MAl nr. 119 din 25 iulie 2014 pentru aprobarea Regulamentului de organizare ~i functionare a Directiei Generale Anticoruppe, public at in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 580 din 04.08.2014;

    Rezolutia (97) 24 privind cele douazeci de principii directoare pentru lupta impotriva coruptiei, adoptati!l. de Consiliul Europei - Comitetul de Mini~tri la data de 6 noiembrie 1997 la cea de-a zecea sesiune a Comitetului.

    48

  • 0800.806.806

    linie telefonica gratuita

    unde Duteti sesiza faDtele de coruDtie