Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

103
Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova Institutul Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică GHID DE EXPERTIZE JUDICIARE Chişinău 2005

description

Ministerul Justitiei al RM. Institutul Republican de Expertiza Judiciara si Criminalistica

Transcript of Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Page 1: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova

Institu tu l Republican de Expertiză Judiciară şi Crim inalistică

GHIDDE EXPERTIZE JUDICIARE

Chişinău 2005

Page 2: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

CZU 343.98

G 49

Lucrarea este recomandată spre publicare de Consiliul Metodic al Institutului Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică (IREJ şi C) de pe lîngă Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova.

Coordonator:Mihail Gheorghiţă, doctor habilitat în drept, profesor universitar, di­

rector al IREJ şi C.

Autori:M. Gheorghiţă, Z. Brega, L. Vozniuc,T. Stativca, N. Malcoci, A. Zaborot,E. Cazangiu, A. Ciobanu, A. Lâsâi,I. Sandu, V. Iacub, D. Grosu.

Recenzenţi:1. Simion Doraş, doctor în drept, conferenţiar universitar, şef catedră

Drept procesual penal şi Criminalistică, U.S.M.2. Gheorghe Golubenco, doctor în drept, conferenţiar universitar, şef

catedră Drept procesual penal şi Criminalistică, U.L.I.M.

D e s c r ie r e a C I P a C a m e r e i N a ţ io n a l e a C ă r ţ ii

Ghid de expertize judiciare / Inst. Rep. de Expertiză Jidiciară şi

Crim inalistică; M. Gheorghiţă, Z. Brega, coord.: M ihail Gheorghiţă. -

Ch.: Î.I. “A ngela Levinţa” , 2005 (Tipogr. “Elena V.I.”). - 104 p.

ISBN 9975-9877-0-2

500 ex.

343.98

ISBN 9975-9877-0-2

Page 3: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Prezenta lucrare are un caracter inedit, fiind de o mare actualitate şi utilitate practică, avînd în vedere, pe de o parte, valoarea deosebită a expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiin- ţiflce atît în cauzele penale, cît şi în cauzele civile, în alte situaţii de litigiu caracteristice pentru zilele noastre, iar pe de altă parte, frecvenţa cu care sunt folosite aceste mijloace de probă în stabilirea activităţii infracţionale şi asigurarea tragerii la răspundere penală, civilă sau administrativă a persoanelor vinovate.

Ghidul de expertize judiciare, elaborat de colectivul In­stitutului Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică de pe lîngă Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, vine să completeze un gol în activitatea de dispunere şi efectuare a expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiinţifice de către organele de urmărire penală, instanţele judecătoreşti, precum şi să contribuie la realizarea drepturilor persoanelor fizice şi juridice la colectarea şi prezentarea probelor în cazuri de litigiu.

Lucrarea este destinată ofiţerilor de urmărire penală, pro­curorilor, judecătorilor, studenţilor de la facultăţile de drept ale instituţiilor de învăţămînt superior şi mediu de specialitate, masteranzilor, doctoranzilor şi tuturor persoanelor interesate.

CUVÎNT ÎNAINTE

3

Page 4: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

I. EXPERTIZELE JUDICIARE ŞI CONSTATĂRILE TEHNICO-ŞTIINŢIFICE:

MODUL DE PREGĂTIRE ŞI DISPUNERE

Sarcina justiţiei, atît în cauzele procesului penal, cît şi în cauzele procesului civil, este de a stabili adevărul obiectiv în procesele care sunt supuse spre examinare şi rezolvare organelor de urmărire penală şi judiciare.

Pentru realizarea acestei sarcini, după cum menţionează doctorul N. Văduvă, un rol deosebit de important îi revine probaţiunii judiciare care constituie axul principal într-un proces, deoarece prin mijlocirea probelor organele judiciare au posibilitatea stabilirii adevărului şi, întemeindu-se pe acesta, pot da soluţii juste în cauzele cercetate sau judecate1.

Practica organelor de drept şi judiciare a demonstrat cu prisosinţă faptul că probaţiunea este sarcina cea mai importantă în desfăşurarea activităţilor organelor vizate, constituind calea de stabilire a realităţii faptelor, a aflării adevărului în orice cauză supusă spre soluţionare. în toate procesele (penale, civile, administrative) această sarcină este dominată de problema probelor.

Conform art. 93 al Codului de procedură penală al R.M. probele sunt elemente de fapt, dobîndite în modul stabilit de lege, care servesc la constatarea existenţei sau inexistenţei infracţiunii, la identificarea făptuitorului, la constatarea vinovăţiei, precum şi la stabilirea altor împrejurări importante pentru justa soluţionare a cauzei.

1 Vezi: Nicolae Văduvă. Expertiza judiciară. Craiova: Editura Universitaria, 2001, p.20

4

Page 5: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Legislaţia procesual-penală şi procesual-civilă prevede pentru organele de urmărire penală şi pentru instanţele de judecată posibilitatea de a folosi cunoştinţele unor specialişti sau experţi în vederea lămuririi anumitor fapte sau împre­jurări ce au importanţă pe cauza cercetată. Aceste cunoştinţe speciale se utilizează în 2 forme şi anume:

1. Constatare tehnico-ştiinţifică.2. Expertiză judiciară.Codul de procedură penală prevede expres că atunci cînd

există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă sau de schimbare a unor împrejurări ale cauzei, organul de urmărire penală poate dispune să se efectueze o constatare tehnico - ştiinţifică (art.139 C.P.P. R.M.).

Se poate spune că constatarea tehnico-ştiinţifică este activitatea de cercetare, interpretare şi valorificare imediată a urmelor, mijloacelor materiale de probă şi împrejurărilor de fapt, desfăşurată de către un specialist din cadrul sau de pe lîngă instituţia de care aparţine organul de urmărire penală, ori din afară, în scopul identificării făptuitorilor şi obiectelor folosite pentru săvîrşirea infracţiunii, delictului.

în cazul participării specialistului la efectuarea procedeelor probatorii (acţiunilor de urmărire penală) de către organul respectiv, rezultatele obţinute în urma utilizării cunoştinţelor speciale se includ în procesul-verbal al acţiunii respective (art. 141 C.P.P R.M.).

Expertiza judiciară poate fi definită ca fiind un proces şi rezultatul unei cercetări ştiinţifice, a unor împrejurări de fapt, efectuată la cererea organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată în cadrul unui dosar (penal sau civil).

Atît expertul, cît şi specialistul, efectuînd cercetarea respectivă la dispoziţia organului de urmărire penală, instanţei de judecată, persoanelor fizice sau juridice (părţilor) au o

5

Page 6: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

poziţie procesuală proprie, ceea ce determină a se considera şi expertiza şi constatarea tehnico-ştiinţifică ca un mijloc de probă destinat (art.93 C.P.P. R.M.). Ambele forme sunt mijloace de probă de sine stătătoare şi au aceeaşi valoare probantă.

Numirea expertizei judiciare este limitată în sensul că ea poate fi efectuată numai în cadrul unui dosar penal sau civil şi numai la dispoziţia organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată. Pe cînd constatarea tehnico-ştiinţifică poate fi efectuată atît la cererea organelor de urmărire penală, administrative, precum şi la solicitarea persoanelor juridice sau fizice, în cadrul unui dosar sau în afara lui.

Expertiza nu se suprapune constatării tehnico-ştiinţifice, deoarece fiecare dintre ele este chemată să servească unei finalităţi proprii.

Dintre elementele comune acestor mijloace de probă menţionăm următoarele:

- atît expertiza, cît şi constatarea tehnico-ştiinţifică aduc un aport important la realizarea scopului procesului penal, civil sau administrativ, respectiv, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a făptuitorului;

- atît expertiza, cît şi constarea tehnico-ştiinţifică sunt un mijloc de probă cu valoare de sine stătătoare, reglementată de Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă;

- sub aspectul obiectului, atît expertiza, cît şi constarea tehnico-ştiinţifică au obiectul fixat de organele judiciare şi constituie activităţi de interpretare şi cercetare ştiinţifică a urmelor şi mijloacelor materiale de probă, care presupun folosirea unor metode, procedee, mijloace tehnice şi tehnici de lucru comune, în scopul identificării persoanelor şi obiectelor aflate în anumite raporturi cu infracţiunea, delictul respectiv;

- atît cercetările, cît şi concluziile la care ajung specialistul

6

Page 7: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

sau expertul, se consemnează într-un raport;- cercetările în ambele cazuri, ale constatării tehnico-

ştiinţifice sau ale expertizelor, sunt suficient de aprofundate şi conduc la concluzii, în mare parte categorice, pozitive sau negative, de care depinde aflarea adevărului, soarta oamenilor.

Deoarece acestea sunt probe egale în proces, specialiştii şi experţii trebuie să manifeste maximă exigenţă pentru res­pectarea drepturilor omului, consfinţite în Constituţie, legis­laţia naţională şi în documentele internaţionale la care Repu­blica Moldova este parte.

Expertizele judiciare şi constatările tehnico-ştiinţifice servesc drept mijloace de probă şi, conform alin. II al art. 93 C.RR al R.M. au aceeaşi valoare probantă. Ni se pare greşită poziţia unor jurişti (ofiţeri de urmărire penală, procurori, judecători, avocaţi), care susţin că constatarea tehnico- ştiinţifică nu poate fi recunoscută ca mijloc de probă, argumentînd acest lucru prin faptul că specialiştii nu sunt preveniţi şi nu dau semnătură pentru concluzie falsă. Acest fapt, mai întîi de toate, nu se conformează prevederilor articolului nominalizat mai sus al Codului de procedură penală. în al doilea rînd, reieşind din prevederile art. 312 Cod penal al R.M. şi art. 93 C.RR R. M., Institutul Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică a implementat în practică prevenirea pentru răspunderea penală atît a specialiştilor, în cazurile efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice, cît şi a experţilor - în cazurile efectuării expertizelor judiciare. Semnăturile respective sunt perfectate drept declaraţii. Documentul dat se prezintă ordonatorului constatării, expertizei împreună cu raportul respectiv. Anume aşa raportul de constatare tehnico-ştiinţifică şi raportul de expertiză au aceeaşi valoare juridică, dispărînd necesitatea de efectuare, pe acelaşi caz, a constatării, apoi a expertizei.

7

Page 8: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Suntem de acord cu opinia că, în principiu, pregătirea şi dispunerea constatărilor tehnico-ştiinţifice şi ale expertizelor judiciare presupun aceleaşi activităţi, iar efectuarea lor, ace­leiaşi metode, utilaje şi tehnici de cercetare2.

Din punct de vedere ştiinţific şi practic, pregătirea şi dis­punerea expertizelor judiciare sau constatărilor tehnico-ştiin- ţifice impun desfăşurarea următoarelor activităţi:

- analiza necesităţii şi utilităţii dispunerii constatării teh­nico-ştiinţifice sau expertizei;

- determinarea şi selectarea materialelor care vor fi supuse examinărilor;

- formularea întrebărilor pentru specialişti şi experţi;- alegerea instituţiei sau a experţilor care urmează să

efectueze expertiza, constatarea;- întocmirea actului prin care se dispune efectuarea ex­

pertizei, constatării;- expedierea docum entului respectiv, obiectelor şi

materialelor cauzei în instituţia de expertiză sau expertului desemnat.

1. Analiza necesităţii şi utilităţii dispunerii constatării tehnico-ştiinţifice sau expertizei

Organele de urmărire penală intră în posesia urmelor şi a mijloacelor materiale de probă atunci cînd efectuează diferite activităţi de tactică criminalistică: cercetarea la faţa locului, ridicarea de obiecte sau documente, percheziţia, reţinerea infractorului etc.

Urmele şi mijloacele materiale de probă nu au valoare pen­tru cauză atîta timp cît nu au fost analizate, interpretate şi valorificate pentru obţinerea unui maximum de date, menite

2 Vezi: Tactica criminalistică. Colectiv de autori. Ministerul de interne al României. Bucureşti: Serviciul Editorial şi Cinematografie, 1989, p. 238.

Page 9: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

să contribuie la clarificarea diferitelor împrejurări privind con­diţiile în care a fost săvîrşită infracţiunea etc., în scopul aflării adevărului.

în vederea dispunerii expertizei ori constatării tehnico- ştiinţifice, organele de urmărire penală, instanţa de judecată trebuie să procedeze la o analiză temeinică a necesităţii şi utilităţii acestora spre a nu recurge la concursul specialiştilor decît atunci cînd aceştea pot contribui la explicarea unor fapte sau stări de fapt care prezintă importanţă pentru cauză, res­pectiv pentru aflarea adevărului. Această analiză se impune, întrucît multe probleme ale cauzei pot fi rezolvate prin efec­tuarea altor activităţi, cum ar fi: ascultarea martorilor, în­vinuiţilor, părţilor vătămate, reconstituirii etc.

Pentru a asigura valorificarea ştiinţifică a urmelor şi mij­loacelor materiale de probă, prin expertiză sau constatare teh­nico-ştiinţifică, organele de urmărire penală, instanţa trebuie să cunoască şi să analizeze întregul material existent în dosa­rul cauzei şi numai în această bază să se pronunţe asupra ne­cesităţii şi utilităţii apelării la specialişti.

Dispunerea expertizei poate fi realizată atît în faza urmăririi penale, cît şi în cea de judecată, în cadrul activităţii de admi­nistrare şi verificare a probelor necesare pentru dovedirea exis­tenţei infracţiunii şi identificarea făptuitorului.

Pe lîngă cazurile în care expertiza este obligatorie, aceasta se dispune ori de cîte ori organul de urmărire penală sau in­stanţa de judecată constată prezenţa cumulativă a unor fapte ori stări de fapt care nu sunt valorificate îndeajuns şi se invită specialişti pentru rezolvarea lor.

în prezenţa celor două cerinţe exprese ale legii, organul judiciar dispune efectuarea expertizei chiar dacă judecătorii sau persoanele care efectuează urmărirea au unele cunoştinţe în specialitatea respectivă. In alt mod s-ar aduce o gravă în­călcare a garanţiilor procesuale ale părţilor, deoarece acestea

9

Page 10: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

nu ar putea discuta liber şi critic concluziile de specialitate, dacă ele ar aparţine persoanei care efectuează urmărirea penală sau participă la judecată.

Organul de urmărire penală şi instanţa de judecată, constatînd existenţa condiţiilor arătate, sunt obligate să dispună efectuarea expertizei chiar dacă nu întrevăd posibilitatea unor concluzii certe, în raport cu materialul documentar care poate fi pus la dispoziţia experţilor ori în raport cu nivelul dezvoltării ştiinţei şi a posibilităţilor tehnice existente în domeniul respectiv.

2. Determinarea şi selectarea materialelor care vor fi supuse examinărilor

Pregătind urmele şi mijloacele materiale de probă care trebuie să fie trimise pentru expertiză sau constatarea tehnico-ştiinţifică, organul de urmărire penală, instanţa de judecată trebuie să verifice autenticitatea şi utilitatea acestora.

Verificînd materialele care urmează a fi supuse examinării de către experţi ori specialişti, organul care dispune lucrarea trebuie să urmărească şi să se asigure că în procesul des­coperirii, şi, în special, al ridicării lor, au fost respectate regu­lile criminalistice pentru ca ele să nu-şi modifice caracteristi­cile şi proprietăţile.

De asemenea, se impune a verifica dacă acestea au fost descrise corect în procesele-verbale întocmite în momentul ridicării lor, cercetării la faţa locului etc.

O urmă, un mijloc material de probă care nu au fost menţionate în procesul-verbal de ridicare nu au relevanţă procesuală, nu pot fi trimise la expertiză. Enumerarea şi descrierea lor trebuie să fie amănunţite pentru a putea fi recunoscute ca probe.

Organul care dispune expertiza ori constatarea tehnico- ştiinţifică este obligat să efectueze atît un studiu amănunţit al urmelor şi mijloacelor materiale de probă, pentru a se fami­

10

Page 11: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

liariza cu specificul lor, scopul stabilirii materialelor de com­paraţie care trebuie să fie pregătite, cît şi o formulare corectă a tuturor întrebărilor la care urmează să răspundă specialiştii.

Este deosebit de important ca specialiştilor să li se pună la dispoziţie materiale de calitate bună, de fapt ele trebuind să fie verificate sub raportul calităţii şi utilităţii lor pentru exe­cutarea lucrării. Calitatea precară a materialelor destinate ex­pertizei riscă să conducă la formularea unor concluzii eronate, fară valoare pentru cauză.

Materialele care urmează să fie supuse expertizei sau con­statării tehnico-ştiinţifice trebuie să fie reprezentative şi su­ficiente din punct de vedere cantitativ si calitativ. La dispoziţia experţilor ori specialiştilor se pun toate materialele, obiectele necesare pentru a executa lucrarea în condiţii bune. în cazul în care se face o nouă expertiză, organul de urmărire penală este dator să verifice corpurile delicte care vor face obiectul ei, spre a constata dacă acestea nu au suferit modificări în cursul primei examinări, modificări ce ar putea induce în eroare pe expert, iar în caz afirmativ, să aprecieze în ce măsură concluziile pot fi influenţate de ele.

în ce priveşte materialele de comparaţie, persoanei care dispune expertiza ori constatarea tehnico-ştiinţifică îi revin o serie de obligaţii, printre care merită a fi m enţionate următoarele:

- să confrunte datele privind materialele de comparaţie specificate în procesele-verbale, întocmite cu ocazia ridicării lor, cu obiectele însele;

- în funcţie de situaţie poate să prezinte materialele de comparaţie persoanelor de la care provin pentru a fi identificate;

- să verifice dacă probele de comparaţie au fost ridicate cu respectarea regulilor criminalistice;

l i

Page 12: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

A

- să verifice procesele-verbale întocmite la ridicarea materialelor de comparaţie şi corectitudinea descrierii lor.

Concomitent, ofiţerul de urmărire penală, procurorul, instanţa de judecată trebuie să urmărească dacă materialele de comparaţie sunt suficiente, întrucît concluziile expertului pot fi considerate fundamentate numai în cazul în care ele se bazează pe studiul unui număr cît mai mare de probe de comparaţie.

In majoritatea cazurilor, pentru expertiza grafică, la dis­poziţia expertului se pun numai probe experimentale în a căror baza acesta formulează concluzii categorice, pozitive sau negative, însă singure, probele experimentale sunt insuficiente pentru ca în baza lor să fie fundamentată expertiza. Pentru ca materialele de comparaţie să poată fi considerate suficiente, este necesar ca alături de ele să figureze probe descrise liber, formulate într-o perioadă apropiată de data săvîrşirii faptei.

De asemenea, trebuie luate măsuri ca materialele trimise pentru expertiză sau constatare tehnico-ştiinţifică să nu-şi schimbe proprietăţile fizice ori chimice, să nu fie înlocuite întîmplător sau intenţionat. Aceasta presupune ambalarea, etichetarea şi sigilarea lor corectă.

3. Formularea întrebărilor pentru specialişti şi experţi

întrebările se formulează în funcţie de obiectul expertizei ori constatării şi în conformitate cu posibilităţile tchnico-şti- inţifice existente.

La formularea întrebărilor se iau în consideraţie cerinţele care urmează a fi îndeplinite de către ofiţerul de urmărire penală, procuror şi instanţă.

Întrebările:- se vor referi la obiectul expertizei şi la pregătirea exper­

tului sau specialistului;

12

Page 13: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- vor fi clare şi exacte, pentru a da posibilitate expertului ori specialistului să înţeleagă sarcinile ce-i revin;

- vor fi formulate astfel, încît să oblige la un răspuns cert: pozitiv sau negativ;

- vor avea o legătură logică între ele;- nu vor solicita expertului să facă aprecieri cu privire la

încadrarea juridică, forma de vinovăţie ori să-l oblige să rezolve sarcini ce intră în competenţa organului de urmărire penală, procurorului, judecătorului: ridicări de obiecte, documente, as­cultări, reconstituiri, cercetări la faţa locului etc.

4. Alegerea instituţiei şi a experţilor care urmează săefectueze expertiza, constatarea

în cazul necesităţii constatării şi expertizei judiciare, de obicei, organele de urmărire penală, procurorii, instanţa de judecată se adresează la Institutul Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică, urmînd ca specialiştii să fie de­semnaţi de către conducătorul acesteia. în alte cazuri ei singuri pot nominaliza persoana sau persoanele care vor efectua ex­pertiza concretă. Acest lucru se reflectă în ordonanţa sau în­cheierea cu privire la expertiză.

5. întocmirea actului prin care se dispune efectuareaexpertizei, constatării

Dispunerea expertizei se efectuează prin ordonanţa mo­tivată, întocmită de către organul de urmărire penală sau pro­curor, iar dispunerea constatării tehnico-ştiinţifice - prin inter­pelare. Instanţa de judecată dispune efectuarea constatării teh- nico-ştiinţifice şi expertizei prin încheiere.

Expertul, cu încuviinţarea organului judiciar, are dreptul să ia cunoştinţă de materialul dosarului numai în măsura rezol­vării problemelor.

13

Page 14: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Considerînd necesare unele explicaţii pe care părţile le-ar putea da expertului, în vederea efectuării lucrării, organul de urmărire penală poate încuviinţa ca acesta să primească explicaţii de la părţi.

6. Expedierea documentului respectiv, obiectelor şi materialelor cauzei în instituţia de expertiză

sau expertului desemnat

Organul care dispune efectuarea expertizei are obligaţia să pună la îndemîna expertului documentul respectiv, mate­rialele ce constituie obiectul expertizei, modele de compara­ţie şi alte obiecte prin a căror examinare să se poată formula concluzii temeinice şi convingătoare. Materialele ce urmează a fi expediate expertului trebuie să fie verificate, pentru a determina autenticitatea şi modul în care au fost descoperite şi fixate. Materialele care nu au fost fixate în ordinea prevăzută de lege nu pot constitui obiectul expertizei. Organul care dispune efectuarea expertizei trebuie să fie convins că materialele destinate expertizei au fost ambalate corect şi nu se vor altera sau deteriora3.

Documentul de numire a expertizei, constatarea tehnico-ştiin­ţifică, obiectele şi materialele cauzei trebuie expediate în can­celaria Institutului de Expertiză şi înregistrate cu ziua prezentării. La indicaţia conducătorului, ele urmează a fi puse la dispoziţia expertului (experţilor) respectiv, care, primind materialele este preîntîmpinat despre responsabilitatea prezentării concluziei false, conform art. 312 C.P. al R.M.

De la IREJ şi C, după înştiinţarea de finisare a lucrării, se va ridica raportul de expertiză, constatare tehnico-ştiinţifică şi materialele cauzei.

3 Simon Gh. Doraş. Criminalistica. Voi. II. Elemente de tactică. Chişinău: TipografiaCentrală, 1999, p. 252

14

Page 15: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

II. CLASIFICAREA EXPERTIZELOR ŞI POSIBILITĂŢILE IREJ ŞI C ÎN DOMENIU

După modul în care legea reglementează necesitatea efectuării expertizelor, acestea pot fi clasificate în expertize obligatorii şi facultative.

Obligatorii sunt acele expertize ale căror dispunere şi efectuare este prevăzută de Legea procesual penală (art. 143).

Facultative pot fi numite expertizele ale căror dispunere şi efectuare se realizează la decizia organului de urmărire penală, procurorului, instanţei de judecată din oficiu sau la insistenţa părţilor în proces.

Avînd în vedere modul de desemnare a expertului, ex= pertizele pot fi divizate în trei categorii şi anume: individuale; în comisie; complexe.

Expertiza individuală se efectuează de un specialist într- un anumit domeniu de cunoştinţe şi activitate.

în comisie se dispun şi se efectuează expertizele compli­cate şi contraexpertizele. în aceste cazuri participă 2-3 experţi de acelaşi profil.

Pentru clarificarea circum stanţelor pentru care sunt necesare cunoştinţe din mai multe ramuri ale ştiinţei sau teh­nicii se numeşte expertiza complexă.

în dependenţă de consecutivitatea numirii cercetărilor, expertizele se divizează în: primare şi repetate (contra- expertize).

Primare sunt acele expertize (individuale, în comisie sau complexe), care sunt dispuse şi se efectuează pentru prima dată.

Repetate (contraexpertize) se consideră expertizele care trezesc îndoieli organului respectiv de drept, din motive că

15

Page 16: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

concluziile expertului (experţilor) nu sunt întemeiate sau a fost încălcată ordinea procesuală de efectuare a expertizei şi se dispune efectuarea cercetării aceloraşi obiecte de către un alt expert sau experţi.

în funcţie de volumul cercetărilor, expertizele pot fi: de bază şi suplimentare.

De bază este expertiza care se numeşte de organul de drept pentru stabilirea circumstanţelor esenţiale pe cauza penală sau civilă.

în situaţiile apariţiei unor noi circumstanţe şi necesităţii clarificării lor, organul de urmărire penală, procurorul sau in­stanţa de judecată poate numi o expertiză suplimentară pe aceleaşi obiecte, care anterior au fost cercetate şi asupra cărora expertul a formulat concluziile solicitate. Expertiza supli­mentară soluţionează noi chestiuni.

După natura cunoştinţelor de specialitate a cercetărilor, expertizele pot fi împărţite în: criminalistice, biologice, a materialelor, economice, tehnice, tehnologice, ecologice, medicale, merceologice, agricole etc. Practic acestea sunt clasele expertizelor judiciare.

La rîndul lor expertizele se împart în genuri şi tipuri ale claselor mentionate.»

Institutul Republican de Expertiză Judiciară şi Crimina­listică are posibilităţi reale de a efectua următoarele tipuri de expertiză:

1) expertiza grafoscopică;2) expertiza de stabilire a autorului;3) expertiza tehnică a documentelor;4) expertiza bancnotelor şi hîrtiilor de valoare;5) expertiza traseologică;6) expertiza balistică;

16

Page 17: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

7) expertiza fibrelor, materialelor fibroase şi a articolelor fabricate din ele;

8) expertiza materialelor fibroase supuse distrugerii prin ardere;9) expertiza lacurilor şi vopselelor;10) expertiza produselor petroliere şi substanţelor lubrifiante;11) expertiza polimerilor şi masei plastice;12) expertiza substanţelor narcotice, p reparate lo r

medicamentoase cu efect puternic;13) expertiza lichidelor care conţin alcool;14) expertiza sticlei, ceramicii şi articolelor fabricate din ele;15) expertiza metalelor, aliajelor şi articolelor fabricate din ele;16) expertiza solului;17) expertiza botanică;18) expertiza zoologică;19) expertiza chimică;20) expertiza numerelor bătute, scoase de pe arme şi alte obiecte;21) expertiza tehnică auto;22) expertiza merceologică auto;23) expertiza tehnicii securităţii muncii;24) expertiza exploziilor tehnologice;25) expertiza instalaţiilor electrotehnice;26) expertiza instalaţiilor mecanice;27) expertiza instalaţiilor cu gaze;28) expertiza tehnicii de calcul;29) expertiza tehnică incendiară;30) expertiza tehnică în construcţii;31) expertiza economico - financiară;32) expertiza economică;33) expertiza financiar - bancară;34) expertiza merceologică;35) expertiza de evaluare a bunurilor imobile, obiectelor

de construcţii şi utilajului.

17

Page 18: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

III. EXPERTIZELE JUDICIARE

Expertizele criminalistice şi constatările tehnico-ştiinţifice alcătuiesc în activităţile de cercetare ştiinţifică a urmelor şi mijloacelor materiale de probă în scopul identificării per­soanelor, obiectelor, substanţelor şi fenomenelor aliate în le­gătură cauzală cu fapta cercetată, stabilirea anumitor propri­etăţi ale acestora, precum şi eventuale modificări dc formă, conţinut sau structură.4

Expertizele criminalistice, după cum menţionează doctorul criminalist, N. Văduvă, au cele mai largi aplicaţii în procesul penal, dar sunt folosite şi în procesul civil, chiar şi în situaţia în care acţiunea civilă se judecă independent de cea penală, respectiv atunci cînd acţiunea civilă are ca obiect repararea prejudiciului produs prin infracţiune, precum şi atunci cînd pentru lămurirea unor probleme, a unor împrejurări de fapt este necesară folosirea metodelor ştiinţifice proprii crimi- nalisticii.5

Eficienţa constatărilor tehnico-ştiinţifice şi ale expertizelor criminalistice depinde, în bună măsură, de modul în care organele de urmărire penală şi instanţele de judecată dispun efectuarea acestor expertize. Respectarea nu numai a preve­derilor legale, dar şi a unor reguli sau cerinţe privind opor­tunitatea şi stabilirea obiectului expertizei, formularea în­trebărilor şi calitatea materialelor trimise expertului este de natură să influenţeze direct rezultatele cercetărilor.

4 Vezi: Emilian Stancu. Criminalistica. Voi. I. Bucureşti: ed. ACTOMI, 1997, p. 54.5 Nicolae Văduvă. Op. cit., p. 99.

18

Page 19: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

în teorie şi în practică expertizele criminalistice au fost împărţite în mai multe genuri şi tipuri, în raport de natura obiectelor şi specificul problemelor care sunt dispuse expertului spre examinare şi soluţionare. La IREJ şi C se efectuează următoarele genuri de expertize criminalistice:

a) grafoscopice;

b) a stabilirii autorului;c) cercetarea tehnico-criminalistică a documentelor;

d) armologice (balistice şi a armelor albe);

e) traseologice.

Page 20: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

1. Cercetarea criminalistică a scrisuluiProblemele complexe ale vieţii social-economice, ope­

raţiunile financiare impun utilizarea frecventă a diverselor înscrisuri care sunt denumite „acte” sau „documente” şi care pot deveni obiecte ale cercetărilor criminalistice.

Acestea pot fi documente contabile: conturi, chitanţe, cecuri, dispoziţii de plată, ordere de casă, facturi, scrisori par­ticulare sau notiţe, dări de seamă, scrisori anonime, scrisori de ameninţare, recipise de împrumut a banilor, contracte de gaj, de vînzare-cumpărare, de cesiune, testamentele ş. a.

Cercetarea criminalistică a scrisului în anumite condiţii oferă posibilitatea de a identifica persoana - executorul tex­tului scris de mînă sau al semnăturii. Expertiza grafoscopică soluţionează sarcini de identificare, diagnosticare şi dc clasificare.

Sarcinile de identificare includ: determinarea persoanei concrete a executării textului sau semnăturii, determinarea faptului că una şi aceeaşi persoană a executat diferite texte, semnături, fragmente de text sau textul şi semnătura.

Pentru rezolvarea acestor sarcini se pot formula urmă­toarele întrebări:

1. Cine, Manea Ion Vasile sau o altă persoană, a executat semnătura plasată în rubrica „semnătura testamentarului” în testamentul întocmit la 15 iunie 1999 la notarul Oleg Mocanu, înregistrat cu nr. 2324?

2. Cine, Oprea Măria Ion sau o altă persoană a executat textul de mînă al scrisorii anonime care începe cu cuvintele „Oameni buni ! Nu credeţi” şi se termină cu cuvintele „O să arate timpul”?

3. Una şi aceeaşi persoană sau persoane diferite au executat textul de mînă şi semnăturile din următoarele 5 documente (denumirea exactă a documentelor, numărul lor, data, plasarea

20

Page 21: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

semnăturilor, dacă documentele sunt cusute, numărul foii, dosarului)?

Sarcin ile diagnostice sunt legate de determ inarea influenţei asupra executării unor anumite condiţii (poziţia neobişnuită la scriere, stare de ebrietate, faptul modificării intenţionate a scrisului, scris cu mîna stingă, instrument scrip- tural neobişnuit). Aceste sarcini se pot înainta de sine stătător sau împreună cu cele identificatorii.

Pentru rezolvarea acestor sarcini se pot formula urmă­toarele întrebări:

1. Este sau nu semnătura (înscrisul) executată cu un scris intenţionat modificat?

2. Este sau nu textul scrisorii anonime care începe şi se termină cu cuvintele ... imitaţie a scrisului lui Manea Gheorghe Ion?

3. Este sau nu semnătura lui I. Oprea, plasată în rubrica „Semnătura” în contractul de donaţie din 16.01.05, executată de I. Oprea în condiţii de boală?

4. Este sau nu semnătura lui I. Oprea plasată în rubrica „Semnătura” în contractul de donaţie din 16.01.05, executată de însuşi I. Oprea într-o poziţie neobişnuită sau cu un instru­ment neobişnuit (creion, chibrit).

Sarcinile de clasificare sunt legate de constatarea apartenenţei scrisului executorului unei grupe de persoane, determinată în funcţie de sex, vîrstă, semne generale ale scrisului s.a.

Pentru rezolvarea acestor sarcini se pot formula urmă­toarele întrebări:

1. Bărbat sau femeie este executorul textului scrisorii anonime care începe şi se termina în mod corespunzător cu cuvintele...?

2. Care este vîrsta executorului scrisului recipisei din nu­mele lui Ciobanu Angela datată cu 21.01.05?

21

Page 22: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

3. Care este gradul de evoluţie a scrisului (superior, mediu, inferior), cu care este executată recipisa de la numele lui Muş- tuc Tatiana, datată cu 21.01.05?

întrebările asupra cărora se solicită răspunsurile expertului se formulează clar şi concis. Expertul trebuie să aibă claritate care text (semnătură) a cărui document concret urmează a fi comparat cu manuscrisul ori semnătura unei anumite persoane.

La expertiză pentru cercetare se expediază originalul do­cumentului. Expertiza nu poate fi efectuată pe fotocopii, pe xerocopii sau pe alte genuri de reproduceri ale documentelor.

în ordonanţa de dispunere a expertizei se indică denumirea completă a documentului, numărul lui, data de ieşire, numele persoanei căreia i s-a eliberat documentul şi alte menţiuni, se indică scriptele de comparaţie şi numărul lor.

în cazul în care documentul nu are titlu, se indică primele şi ultimele cuvinte din text. De reţinut că pe documentele de cercetare sunt absolut contraindicate inscripţiile, însemnările, evidenţierile cu săgeţi, sublinierile sau conturarea obiectelor ce urmează a fi investigate.

Documentele se pun în plicuri de aceeaşi dimensiune cu documentul. Inscripţiile pe plicuri se execută pînă la plasarea documentelor în ele. Cutele de pe document constituie indicii lui care au importanţă la soluţionarea unor întrebări, de exem­plu, pentru stabilirea vechimii unor fragmente din text şi a rechizitelor. Din acest motiv, dacă e nevoie de împăturit do­cumentul, aceasta se va efectua după cutele existente pe el.

Nu se admite ca documentele vechi sau rupte să fie încleiate ori lipite pe o foaie de hîrtie. în asemenea cazuri ele se aşează între doua bucăţi curate de sticlă sau de polietilenă transparentă şi se încleie prin părţi.

Documentele care urmează a fi expediate spre expertiză, înainte de a fi puse în plic, se îmbracă într-o căptuşeală pentru

22

Page 23: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

ca cleiul sa nu nimerească pe document, iar în cazul sigilării cu ceară roşie - pentru a evita dăunarea prin acţiunea termică.

O importanţă majoră pentru expertiza scrisului o prezintă scriptele de comparaţie.

Scriptele de comparaţie se divizează în:libere şi experimentale.Libere sunt scriptele executate pînă la intentarea procesului

penal (corespondenţa personală şi de serviciu, chitanţe, bonuri, cereri, explicaţii, jurnalul intim, conspecte etc.). Documentele de acest gen au importanţă substanţială şi întotdeauna se expediază expertului.

Experimentale se numesc scriptele îndeplinite special sub dictare pentru efectuarea expertizei.

Toate scriptele se execută cu respectarea anumitor reguli.Scriptele suspecţilor se prezintă în formă de texte (sem­

nături), efectuate cu o oarecare întrerupere şi care corespund după conţinut, destinaţie şi scop, limbă, profil şi ritmul scrierii documentului de cercetare. E necesar ca scriptele să reflecte toate variaţiile scrisului (semnăturii), prin care poate fi depistat autorul suspectat (cu mîna stîngă, înclinat spre stînga, sim­plificat sau complicat).

în cazul expertizei semnăturilor, executate din numele persoanelor existente în realitate, se prezintă scripte în formă de semnături şi texte îndeplinite atît de înseşi persoanele din numele cărora s-au pus semnăturile, cît şi de persoana suspectată de executarea semnăturii.

Atunci cînd semnătura a fost efectuată din numele unei persoane fictive, acest fapt se va menţiona obligatoriu în ordonanţa de dispunere a expertizei.

Scrisul de comparaţie (al persoanei suspectate de fal­sificarea semnăturii) trebuie să conţină numele, prenumele persoanei din numele căreia a fost executată semnătura ce urmează a fi supusă cercetării.

23

Page 24: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

La expertiză se prezintă nu mai puţin de 10-15 scripte libere (specimene de semnături). în cazul în care nu este posibil a prezenta scripte libere, motivul se indică în ordonanţă. Cu cît textul expus cercetării este mai mic, cu atît mai multe scripte (scrisuri) libere vor fi prezentate pentru comparaţie.

Pe lîngă cele libere se prezintă scriptele experimentale execu­tate de suspect în prezenţa ofiţerului de urmărire penală, procu­rorului special pentru expertiză sub dictare ori de sine stătător.

Scriptele experimentale se vor îndeplini în 5-10 exemplare cu rechizite de scris de acelaşi gen, pe hîrtie de aceeaşi calitate (culoare, densitate, dimensiuni, liniere sau chiar pe o blanchetă similară) cu documentul în cercetare. Ele vor conţine unele fraze şi cuvinte prezente în documentul de cercetare ori vor reproduce tot textul de cercetare.

Scrisul experimental de comparaţie se administrează în felul următor:

- mai întîi se selectează scriptele executate de persoană anterior documentului de cercetare. Cînd există temei privind divulgarea documentului, se întocmeşte şi se dictează un text special, folosind cuvinte similare sau senine de punctuaţie etc. în fiecare caz, persoana care scrie trebuie să reproducă toate semnele de punctuaţie ale textului de cercetare.

Pe fiecare script se consemnează condiţiile în care el a fost obţinut, modul şi ritmul de executare a textului şi alte date.

Specimentele experimentale de semnături se execută în 10- 15 exemplare în intervale scurte de timp.

Atunci cînd textul de cercetare e scris cu litere de tipar ori cu alte caractere stilizate, cu mîna stîngă ori în circumstanţe neobişnuite, pe lîngă scriptele obişnuite se vor prezenta scripte, după formă şi condiţiile de executare, adecvate materialului de cercetare.

Pe înscrisurile de comparaţie se indică prenumele şi numele executorului. Semnătura se atestă de către persoana care a ordonat expertiza.

24

Page 25: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

2. Expertiza autorului unui documentExpertiza autorului unui document este un domeniu al

ştiinţei criminalistice care se ocupă de cercetarea limbajului scris, în scopul folosirii particularităţilor acestuia la stabilirea autorului unui text.

O mare importanţă o are rezolvarea acestor probleme pentru determinarea autorului documentului anonim, atît manuscris cît şi dactilografiat.

Obiectul expertizei autorului unui document este textul documentului cu caracter publicistic, cu caracter social, cu caracter obişnuit, de afaceri (în afară de documentele alcătuite în formă tipizată).

Textul de expertiză a autorului documentului constă dintr- un complex de propoziţii legate prin conţinut, care pot servi drept material pentru cercetarea criminalistică a autorului şi a condiţiilo r de alcătuire a docum entelor. R ezolvarea»problemelor legate de autor este posibilă numai în cazul în care documentul investigat conţine nu mai puţin de 500 de cuvinte.

Caracteristicile limbajului scris, care se reflectă în textul documentului, conţin o informaţie preţioasă despre limba maternă a autorului, locul formării deprinderilor lingvistice, despre nivelul de studii, despre profesie ş. a.

La rezolvarea sarcinilor de identificare, expertului i se adresează următoarele întrebări:

1. Cojocari Ion V. este autorul scrisorii anonime care începe şi se termină cu cuvintele ...?

2. Cojocari Ion V. sau o altă persoană (persoane) este autorul celor 5 scrisori anonime, tipărite şi manuscrise, trimise pe adresa prim ăriei...?

25

Page 26: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

La rezolvarea sarcinilor de clasificare, expertului i se pun întrebări privind determinarea apartenenţei autorului documentului la un anumit grup social, după anumite criterii:

1. Este sau nu limba rusă limba maternă a autorului textului anonim care începe cu cuvintele... şi se termină cu cuvintele ...?

2. Este sau nu limba română limba maternă a autorului celor 3 plîngeri adresate procurorului...?

3. Ce studii are autorul explicaţiilor adresate comisarului...?4. In ce dialect vorbeşte autorul documentului tipărit,

adresat procuraturii generale...?

La rezolvarea sarcinilor de diagnosticare, privind stabilirea factorilor situativi ai adresării anonime, expertului i se pun întrebări, după cum urmează:

1. Textul explicaţiei, adresate comisarului, este alcătuit cu modificări intenţionate ale caracteristicilor limbajului scris?

2. Plîngerea, adresată prim arului, este alcătuită în condiţii psihofiziologice neobişnuite (condiţii de boală, teamă, stres ş. a.).

26

Page 27: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

3. Cercetarea tehnico-criminalistică a documentelor

Cercetarea tehnico-criminalistică a documentelor se efec­tuează în cazul în care se solicită stabilirea autenticităţii anu­mitor documente, falsificarea lor completă sau parţială.

La falsificarea parţială a documentelor se referă: ştersăturile (exterminarea mecanică a cuvintelor, literelor ori a elementelor acestora în scopul modificării conţinutului), înscrierile supli­mentare (includerea în textul documentului de noi înscrieri care modifică conţinutul lui iniţial), corodarea ori scoaterea prin spălare a textului iniţial şi executarea unui text nou, în- cleiereaunei noi fotografii, substituirea foilor, mîzgălirea, pă- tarea unor părţi din document şi alte modificări în conţinutul iniţial al documentului.

Cercetarea tehnico-ştiinţifică a documentelor include:1. Cercetarea impresiunilor sigiliului şi a ştampilelor de antet.2. Cercetarea semnăturilor executate din numele anumitor

persoane (în cazul falsificării tehnice a semnăturilor autentice).3. Cercetarea textelor dactilografiate.4. Stabilirea modificărilor în textul documentului.5. Stabilirea conţinutului documentului.6. Cercetarea modului de pregătire şi a materialului

documentului.7. Cercetarea tehnico-ştiinţifică a documentelor imprimate

la imprimantele get-color, cu lazer sau matriciale.

Cercetarea tehnică a documentelor permite a soluţiona un şir de probleme:

La stabilirea modului de pregătire a documentului ori a unei părţi a lui:

1. în ce mod a fost întocmit documentul (tipografic, prin zugrăvire, imprimare)?

27

Page 28: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

2. Prin una şi aceeaşi metodă sau prin diverse metode au fost executate textele?

3. Prin una şi aceeaşi metodă au fost tipărite, imprimate textele?

4. Documentele au fost executate cu utilizarea unora şi aceloraşi materiale (hîrtiei, vopselei, cleiului) sau nu?

5. Documentele în litigiu sunt executate cu sau fără utilizarea materialelor confiscate de la persoana suspectă?

Ultimele două întrebări ţin de competenţa expertizei chimice şi criminalistice. In scopul constatării autenticităţii blanchetelor de documente la expertiză se prezintă modele analogice ale blanchetelor autentice din aceeaşi serie şi an de emitere.

In cazul în care e necesar a stabili modificările din conţinutul iniţial al documentelor:

1. A fost sau nu schimbat conţinutul rechizitelor actului în litigiu? Cu ce mijloace a fost modificat conţinutul documentului?

2. A fost supus textul (rechizitele) documentului interven­ţiilor mecanice (radiere), dacă da, în care înscriere (literă, cifră, cuvînt) au intervenit schimbările?

3. A fost sau nu supus textul (rechizitele) documentului tratării chimice sau corodării?

4. A fost substituită (schimbată) fotografia posesorului de pe documentul dat?

/V

In cazul stabilirii consecutivităţii în care au fost executate rechizitele documentului:

1. Au fost sau nu adăugate unele rechizite concrete în do­cumentul prezentat, înscrise suplimentar anumite semne de punctuaţie, litere, cifre ori cuvinte după executarea textului?

2. Consecutivitatea aplicării amprentei şi executării textului.3. Consecutivitatea executării textului şi semnăturii.4. Consecutivitatea executării amprentei sigiliului sau

semnăturii.

28

Page 29: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

5. A fost textul (ori semnătura) scris(ă) înainte de formarea cutei (linia de îndoitură) pe document sau după?

La cercetarea semnăturilor:1. Este sau nu copiată semnătura dată de pe cea autentică

cu ajutorul mijloacelor tehnice? în ce mod s-a efectuat acest lucru (prin intermediul hîrtiei de copiat, prin călcare, conturare, prin geană de lumină sau prin scanare)?

în cazul stabilirii conţinutului iniţial al textului:1. Conţine sau nu documentul înscrieri executate cu

cerneală invizibilă?2. Care este conţinutul textului decolorat, acoperit cu tuş,

cerneală, vopsea, înlăturat prin ştersături sau corodare?3. Care este conţinutul textului, executat cu ajutorul

indigoului, identificînd semnele grafice rămase pe ea?4. Care este conţinutul iniţial al documentului reflectat pe

foaia următoare, identificînd semnele rămase pe ea?5. Care este conţinutul docum entului, restab ilind

amprentele semnelor rămase pe sugativă?

în cazul cercetării documentelor rupte şi arse:1. Constituiau sau nu bucăţile de document un tot întreg?2. Părţi din care documente sunt bucăţile date?3. Rezultatul arderii a cîtor şi a căror documente sunt

resturile de hîrtie carbonizată?4. Care este conţinutul documentului rupt (ferfeniţit) sau ars?

La cercetarea seninelor grafice, în scopul identificării instrumentului de scris:

1. A fost textul scris cu peniţa sau cu pixul?2. A fost textul executat cu aceeaşi peniţă şi cu acelaşi pix

sau cu diferite?3. A fost scris textul prezentat spre cercetare cu peniţa

(peniţe) sau cu pixul?

29

Page 30: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

în cazul cercetării amprentelor sigiliului şi a ştampilei de antet:

1. A fost ştampila, a cărei amprentă este amplasată pe actul în litigiu, confecţionată manual sau de fabrică, din metal sau cauciuc?

2. A fost desenată o parte din amprenta sigiliului?3. Au fost amprentele executate cu o singură formă de

sigiliu ori cu ajutorul cîtorva?4. Amprentele pe documente sunt lăsate de unul şi acelaşi

sigiliu (ori ştampilă de antet) sau nu?5. Care sunt rechizitele impresiunii de ştampilă pe actele

în litigiu prezentate?

La cercetarea textelor dactilografice:

1. Care este marca aparatului de imprimare la care a fost executat textul documentului?

2. A fost textul de cercetare executat la maşina dată?3. A fost textul documentelor date (ori o parte din text)

scris la una şi aceeaşi sau la diferite maşini de dactilografiat?4. A fost scrisă suplimentar o parte din text, la aceeaşi

maşină de dactilografiat, după ce documentul a fost extras din ea?

Expertiza textului dactilografiat are particularităţi proprii, care trebuie ştiute în cazul prezentării materialelor spre expertiză.

Modelele de dactilografiere trebuie să fie voluminoase, adică 5-8 foi a cîte 800-1400 de semne de tipar pe fiecare foaie, pentru ca în baza materialelor prezentate expertul să poată urm ări toate particu larită ţile m ecanism ului de dactilografiat.

De regulă, se selectează modele de text analogic documen­tului de cercetare.

30

Page 31: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Afară de texte se dactilografiază toată claviatura, de cîteva ori la rînd, atît rîndul de jos de semne, cît şi cel de sus, dac­tilografi indu-se fiecare rînd al claviaturii din rînd nou.

Modelele de dactilografiere se execută pe hîrtie de aceeaşi culoare şi calitate cu hîrtia documentului de cercetare.

Pe modelele de dactilografiere se indică, în mod obliga­toriu, marca şi numărul maşinii la care a fost executat modelul, data şi numele executorului. în cazul în care se constată că, înainte de a obţine modelul, maşina a fost supusă reparaţiei, se va indica data şi conţinutul reparaţiei.

Cele mai bune modele de cercetare sunt textele dactilo­grafiate într-un interval de timp cît mai scurt de la primirea documentului spre cercetare.

în scopul identificării maşinii de scris la care a fost dactilografiat documentul, la expertiză se vor expedia atît modelele libere de caractere, cît şi cele experimentale ale acestei maşini.

în cazul în care prezentarea modelelor libere e cu neputinţă, vor fi prezentate doar modelele experimentale, adică cele ad­ministrate special pentru efectuarea expertizei. De asemenea, conţinutul modelelor experimentale va coincide cu conţinutul documentului de cercetare. în cazul în care din anumite mo­tive acest lucru este imposibil, în model se includ cuvinte şi fraze prezente în documentul de cercetare. Textul modelelor experimentale trebuie să fie scris de o dactilografă calificată.

O atenţie deosebită se va acorda pregătirii materialelor pentru cercetarea textului dactilografiat în cazul în care se solicită identificarea persoanei care a executat documentul de cercetare. Această problemă poate fi soluţionată dacă există un text de cercetare voluminos şi un număr mare de modele.

31

Page 32: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Obiectul de studiu al cercetărilor balistice în cadrul expertizei balistico-judiciare îl constituie armele de foc, muniţiile, cartuşele, tuburile, proiectilele şi încărcăturile de orice fel, urmele de împuşcătură.

Pentru cercetarea armelor albe pot fi prezentate diverse unelte de tăiat, spargere, tăiere-spargere, despicare, sfarîmare prin lovitură sau combinate, predestinate pentru atac sau apărare activă şi care posedă o totalitate de trăsături criminalistice.

Investigarea balistico-judiciară se bazează pe principii şi reguli generale cu privire la identificarea criminalistică, pre­cum şi pe metode şi procedee comune mai multor ramuri ale tehnicii criminalistice. De exemplu, microscopia de com­parare, fotografia în radiaţii invizibile, cromatografia etc.

Expertiza balistico-judiciară poate soluţiona următoarele probleme:

a) la examinarea armei de foc:

1. Dispozitivul este confecţionat cu mijloace proprii sau la uzină (în condiţii industriale)?

2. Constituie obiectul dat armă de foc?3. Cărui gen, model sau sistem aparţine exemplarul dat de

armă?4. Este arma în stare bună <;i utilă pentru tragere?5. Poate exemplarul dat de armă să producă împuşcătura

fară apăsare pe trăgaci (de la zguduire, în urma loviturii de cădere pe un anumit detaliu etc.)?

6. Face parte detaliul, piesa dată din exemplarul de armă prezentat?

7. Ce numere şi inscripţii avea arma pînă la scoaterea lor?8. S-au efectuat împuşcături din armă după ultima curăţire

a ei?

4. Cercetările balistice şi a armelor albe

32

Page 33: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Ultimele două probleme ţin de expertiza chimico-fizică.

b) la cercetarea tuburilor de cartuş, gloanţelor, articolelor de vînătoare:

1. Sunt gloanţele, alicelor de vînătoare confecţionate cu mijloace proprii sau la uzină?

2. Cărui gen şi model de cartuşe aparţine tubul concret (glontele)?

3. Din care armă (genul, modelul, sistemul) a fost lansat glontele ori tubul de cartuş, descoperit la locul infracţiunii?

4. Glontele (tubul de cartuş) a fost lansat din exemplarul de armă prezentat?

5. Sunt similare alicele de vînătoare (glontele) după di­mensiuni, formă, materialul şi modul de confecţionare cu ali­cele de vînătoare (şrapnelurile) prezentate?

6. Este obiectul dat parte componentă a cartuşului de vînătoare?

7. Sunt elementele descoperite la locul infracţiunii confecţionate din acelaşi material cu cele prezentate pentru expertiză?

8. Constituie ori nu rundele, bura descoperită la locul inci­dentului o parte din obiectul prezentat (foaie de hîrtie, bucată de ţesătură etc.)?

c) la cercetarea cartuşelor:1. Pentru care gen şi sistem de armă sunt predestinate

cartuşele date?2. Cartuşele prezentate sunt utile ori nu pentru tragere?3. Cartuşele pentru exemplarul dat de armă sunt muniţii de

la arma de tabel?4. Cu cartuşele prezentate pot fi efectuate împuşcături din

exemplarul dat de armă?

33

Page 34: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

d) la cercetarea urmelor de împuşcătură:

1. Este aceasta o deteriorare de foc, dacă da, a fost ea produsă de glonte ori de alice de vînătoare?

2. Cîte gloanţe au produs o astfel de deteriorare?3. Din care parte şi sub ce unghi a fost efectuată împuşcătura

asupra obiectului dat?4. De la ce distanţă a fost efectuată împuşcătura?

Pentru a identifica arma de foc după urmele de gloanţe şi tuburi de cartuşe găsite, la expertiză se prezintă:

a) toate gloanţele şi tuburile de cartuş, descoperite la locul incidentului;

b) arma din care se presupune că a fost efectuată împuşcătura (împuşcăturile);

c) dacă e posibil, se prezintă cartuşe pentru tragerea experimentală din genul dat de armă.

în scopul soluţionării chestiunii dacă nu este gaura (breşa) din obstacolul (obiectul) dat de foc, de la ce distanţă şi din ce gen de armă s-a produs împuşcătura, la expertiză se expediază obstacolul sau partea ei cu gaură (breşă).

Arma expediată spre expertiză trebuie să fie împachetată bine, pentru ca toate părţile armei să fie apărate de pierderi şi deteriorări, de acţiunea umezelii, prafului şi a altor substanţe. Mecanismul armei trebuie să fie protejat pentru a exclude verosimilitatea împuşcăturii spontane în timpul păstrării şi transportării.

în cazurile în care se solicită identificarea armei după glon- tele tras, iar arma nu poate fi prezentată spre expertiză, pentru prevenirea corosiunii tubului de ţeavă în urma acţiunii pro­duselor de ardere şi umezelii, tubul ţevii se şterge cu respec­tarea următoarelor condiţii:

a) tubul ţevii se curăţă cu bucăţi curate de pînză moale de

34

Page 35: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

culoare deschisă pînă la dispariţia depunerilor (de umezeală, funingine etc.);

b) bucăţile de pînză se numerotează în ordinea în care cu ele a fost şters tubul ţevii;

c) după ştergere bucăţile de pînză cu rămăşiţe de depuneri se ambalează într-un pachet sau cutie curată de hîrtie pentru a fi expediate la cercetarea chimică;

d) după curăţirea de depuneri tubul ţevii se unge cu ulei curat (nu se admite ungerea cu ulei alcalin).

Gloanţele şi tuburile de cartuş, care se prezintă spre ex­pertiză, se ambalează cu vată fiecare într-o cutie separată, pe care se înscrie un andosament ce indică originea glontelui ori a tubului de cartuş.

Dacă se dispune o expertiză repetată, expertului i se prezintă gloanţele şi tuburile de cartuş utilizate la tragerea experi­mentală, efectuată pe parcursul primei expertize.

Gloanţele şi tuburile de cartuş care au fost descoperite la locul incidentului, după cercetare se expediază în organele M. A.I. pentru verificare şi includere în fişierul republican de gloanţe şi tuburi de cartuşe, în care se înregistrează toate gloanţele şi tuburile de cartuşe pe infracţiunile nedescoperite. Tuburile cartuşelor de vînătoare, proiectilele trase din arma cu ţeavă lisă şi gloanţele împuşcate din arma pneumatică în colecţie nu se includ.»

Armele de foc filet, confiscate de la infractori, precum şi cele găsite de cetăţeni şi predate organelor afacerilor interne, trebuie prezentate pentru cercetare şi verificare după fişierul republican. Revolverele, pistoalele, pistoalele automat, puştile de toate sistemele şi de orice calibru, de asemenea, vor fi ex­pediate spre cercetare.

35

Page 36: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

5. Cercetarea armelor albeArmele albe sunt unelte care taie, sparg, despică, taie-sparg,

taie-despică, sfărîmă prin lovitură sau combinate. Armele albe sunt predestinate pentru atac sau apărare activă şi posedă o totalitate de trăsături criminalistice. în funcţie de structură şi capacitatea lor de distrugere, armele albe se divizează în di­verse tipuri, genuri şi varietăţi, în temeiul unor criterii de bază: după destinaţie, locul de confecţionare, modul de confecţio­nare şi modul (principiul) de acţiune.

Prin cercetarea criminalistică se soluţionează urmă­toarele probleme:

1. Dacă obiectul prezentat spre cercetare constituie armă albă sau nu.

2. De ce tip, subtip, varietate şi model de armă albă este obiectul dat?

3. Dacă armă albă, prezentată spre cercetare, este confecţi­onată cu mijloace proprii şi care anume?

Se va ţine cont de faptul că nunciacurile (rechizit al luptei carate), apărute în ultimul timp, constituie armă albă cu efect de sfarîmare.

36

Page 37: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Activitatea infracţională presupune prezenţa făptuitorului la locul faptei şi săvîrşirea unor acţiuni sau inacţiuni care produc anumite modificări în ambianţa existentă. Aceste modificări sunt cunoscute sub denumirea generică de urme în sens criminalistic. Urmele fiind în legătură nemijlocită cu fapta comisă, constituie obiectul cercetării traseologice pentru stabilirea adevărului în cauză.

Expertiza traseologică judiciară poate stabili şi explica mecanismul de formare a urmelor, identifica obiectul creator de urme sau persoana căreia îi aparţin urmele ridicate de la faţa locului, de asemenea, poate stabili împrejurările în care s-a produs infracţiunea concretă.

în cadrul cercetărilor traseologice pot fi examinate urmele de mîini, urmele de picioare şi încălţăminte, urmele dentare şi ale altor părţi ale corpului uman, urmele de unelte şi instrumente, urmele mijloacelor de transport, urmele de pe lacăte, plumburi etc.

6.1. Examinarea urmelor de pe mîini (dactiloscopia)Urmele de pe mîini (papilare), descoperite la locul in­

fracţiunii, fac parte din categoria probelor indirecte, care confirmă doar prezenţa persoanei respective la locul cercetat.

Din marea varietate de urme descoperite la locul săvîrşirii infracţiunii, urmele de pe mîini sunt cele mai frecvente, de­oarece rămîn mult mai uşor pe diverse obiecte cu care infrac­torul a venit în contact. Aceste urme pot fi depistate fie ca urme ale palmei întregi (partea neutrală) fie ca urme ale unor degete de pe obiectele mînuite de infractor.

Sarcina principală a cercetărilor dactiloscopice este de a constata dacă urma digitală depistată la locul infracţiunii şi amprenta de comparaţie sunt lăsate de acelaşi deget, palmă

6. Cercetările traseologice

37

Page 38: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

sau plantă a piciorului, stabilindu-se astfel identitatea fizică a persoanei.

Dactiloscopia, ca şi celelalte ramuri ale tehnicii crimina­listice care folosesc examinările comparative în scopul iden­tificării, utilizează anumite caracteristici sau elemente indi­viduale ce aparţin amprentelor care fac obiectul examinărilor.

Cercetarea dactiloscopică stabileşte: cine a lăsat urmele de mîini, descoperite la locul incidentului; apartenenţa urmelor, ridicate de la cîteva locuri ale incidentelor, aceleiaşi persoane; mecanismul de formare a urmelor etc. Prin cercetările dactiloscopice se efectuează depistarea urmelor invizibile ale mîinilor pe diverse obiecte.

Expertul trebiue să răspundă la următoarele întrebări:

1. Există ori nu pe obiectele prezentate spre cercetare urme de mîini valabile pentru identificare?

2. De care mînă şi de care deget sunt lăsate urmele?3. Care este mecanismul de formare a urmelor pe obiect

(prin strangulare, presare etc.)?4. Care sunt particularităţile individuale de structură ale

mîinilor subiectului care a lăsat urmele (lipsa degetelor, existenţa calozităţilor, cicatricelor etc.)?

5. Cui aparţin urmele mîinilor din mostrele care sunt prezentate spre examinare?

6. Aparţin urmele mîinilor, ridicate de la diverse locuri ale incidentelor, uneia şi aceleiaşi persoane sau nu?

7. Aparţin sau nu amprentele digitale de pe fişele dacti­loscopice uneia şi aceleiaşi persoane?

La ordonarea expertizei dactiloscopice, în toate cazurile, e necesar ca pe lîngă obiectele cu urme să se expedieze şi am­prentele digitale şi palmare ale pătimiţilor, precum şi ale per­soanelor cu răspundere materială, ale altor persoane care au

38

Page 39: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

avut acces la obiectele pe care au fost descoperite urinele. Acest fapt va permite ca la etapa iniţială de cercetare să fie identificate urmele lăsate de aceste persoane care nu vor fi supuse cercetării.

Adesea se întîmplă ca experţii, lucrătorii operativi sau ofi­ţerii de urmărire penală să piardă mult timp pentru verificarea bănuiţilor după urmele lăsate de pătimiţi sau alte persoane menţionate anterior. Se mai întîmplă ca în cazul urmelor pal­mare, ridicate la faţa locului, experţilor să li se expedieze pen­tru comparaţie doar amprentele digitale.

Amprentele digitale şi palmare, obţinute pentru comparaţie ca urme, trebuie să fie complete şi clare. Dactiloscopierea persoanelor suspecte de complicitate la comiterea infracţiu­nilor urmează a fi efectuată pe blanchete standard ale fişelor dactiloscopice, iar a celorlalte persoane - pe foi de hîrtie albă de calitate înaltă.

Obiectele cu urme, ridicate de la locul infracţiunii, trebuie să fie expediate spre cercetare în termenii cei mai restrînşi, descrise şi ambalate corect.

în cazul în care nu s-a identificat de cine sunt lăsate urmele descoperite, ele se trec în fişierul de urme ale mîinilor, ridi­cate de la locurile infracţiunilor nedescoperite. în acest fişier se acumulează urmele mîinilor ridicate de la locul infracţiu­nilor nedescoperite grave, trimise din oraşele şi raioanele republicii. în baza fişierului de urme se efectuează verificarea amprentelor digitale ale mîinilor, obţinute de la persoanele bănuite de comiterea infracţiunilor. Deseori se stabileşte că urmele mîinilor, descoperite la locul diverselor infracţiuni, aparţin aceleiaşi persoane, ceea ce în mare măsură facilitează descoperirea infracţiunilor şi a infractorului.

39

Page 40: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

în procesul cercetării la faţa locului pot fi descoperite urmele picioarelor desculţe ori ale încălţămintei, iar uneori urme de picioare în şosete sau ciorapi. în funcţie de condiţiile de formare, urmele pot fi de suprafaţă sau de volum. O importanţă majoră prezintă urmele în care s-au reflectat indici de constituţie generali şi particulari ai tălpii piciorului sau ai încălţămintei.

Sarcina de bază a expertizei este identificarea încălţămintei ce a produs urma sau a persoanei ce a lăsat urma piciorului desculţ sau în ciorapi.

Toate urmele descoperite mai întîi urmează a fi fotogra­fiate cu rigla de scară. Este mai util că urmele de suprafaţă să fie ridicate împreună cu obiectul pe care au fost lăsate. în cazul în care acest lucru nu este posibil, ele se reproduc prin unul din modurile cunoscute în criminalistică. De pe urmele de volum se ridică copii - mulajele lor.

în cazul descoperirii şi ridicării urmelor încălţămintei, expertului i se prezintă drept mostră de comparaţie încăl­ţămintea bănuitului. Atunci cînd sunt descoperite urme de picioare desculţe, pe o hîrtie albă şi netedă se prepară amprentele plantare (ca şi la obţinerea amprentelor palmare şi digitale) şi se prezintă expertului.

Expertului i se adresează următoarele întrebări:1. Urmele descoperite la locul incidentului sunt valabile

pentru identificare sau nu?2. Care este măsura şi tipul încălţămintei ce a lăsat urmele?3. Care este mecanismul de creare a urmelor în litigiu?4. Urmele de picioare desculţe sunt lăsate de o singură

persoană?4. Urma de încălţăminte descoperită la locul incidentului

este lăsată de încălţămintea (cizmele, ghetele, pantofii etc.) ridicată de la o persoană concretă sau nu?

6.2. C ercetarea urmelor de picioare ş i încălţăm inte

40

Page 41: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

5. Urmele descoperite la locul incidentului sunt lăsate de aceiaşi încălţăminte?

6. De ce fel de încălţăminte sunt lăsate urmele, care sunt particularităţile ei (măsura, modelul, defectele etc.)?

7. Ce fel de defecte sau particularităţi ale aparatului loco­motor al omului au fost reflectate în urmele depistate sau în cărarea de urme?

8. Urmele plantare (amprentele lăsate de talpă sau mulajul tălpii) prezentate spre examinare aparţin unei persoane concrete?

în procesul cercetării urmelor de picioare pot apărea şi alte întrebări a căror soluţionare va solicita efectuarea cercetărilor chimice, biologice ş. a. De exemplu, dacă sunt omogene par­ticulele de substanţă descoperite pe încălţămintea bănuitului cu particulele găsite în locurile de producere a urmelor. în asemenea cazuri se ordonează o expertiză complexă.

Dacă la locul incidentului au fost descoperite urmele mănuşilor, se cere răspunsul la următoarele întrebări:

1. Urmele ridicate sunt lăsate de mănuşi, de la care mînă, de la care deget?

2. S-au reflectat în urme particularităţi individuale ale mă­nuşilor ori nu?

3. Urmele sunt lăsate de mănuşile confiscate de la o per­soană concretă sau nu?

6.3. Cercetarea urmelor dentareîn calitate de corpuri delicte pot fi utilizate şi urmele dentare

ridicate pe parcursul cercetării la faţa locului. Aceste urme în formă de muşcătură pot fi descoperite atît pe corpul uman, cît şi pe unele produse alimentare (caşcaval, marmeladă, ciocolată etc.) şi pe alte obiecte.

După urmele dentare, la fel ca şi după urmele mîinilor, picioarelor, este posibilă identificarea persoanei.

41

Page 42: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Cercetarea urmelor dentare oferă răspuns la următoa­rele întrebări:

1. Dinţi de om sau de animal au lăsat urme pe obiectele prezentate spre expertiză?

2. Sunt valabile urmele dentare pentru identificarea persoanei care le-a lăsat?

3. De care dinţi sunt lăsate urmele (incisivi, canini, molari, premolari)?

4. Sunt create urmele (complet sau parţial) de proteze dentare?5. S-au reflectat în urme careva particularităţi individuale

de confecţionare (constituţie) şi starea protezelor dentare şi a dinţilor omului, în baza cărora ar fi posibilă identificarea persoanei?

6. Urmele dentare sunt lăsate de o persoană concretă sau nu?7. în ce poziţie, unul faţă de altul, se afla pătimitul şi

persoana care a lăsat urma de muşcătură?

în cazurile în care ridicarea obiectelor sau părţilor din ele cu urmele dentare e cu neputinţă, la expertiză se trimit fotografii de proporţii ale acestor urme şi mulajele lor. Mulajele urmelor dentare le prepară de regulă specialistul criminalist. Administrarea amprentelor dentare de experiment de la persoanele bănuite, inculpaţi, pătimiţi se dispune tehnicienilor-dentari.

Regula generală de prezentare la expertiză a materialului de comparaţie este următoarea: atunci cînd la faţa locului sunt descoperite urme de muşcătură, expertului i se prezintă în mod obligatoriu, pe lîngă urmele ridicate şi urme experimen­tale corespunzătoare - mulajele de ghips sau alte mostre ale dinţilor bănuiţilor.

6.4. Cercetarea urmelor uneltelor şi a instrumentelor de spargere

Instrumente şi unelte de spargere pot fi cele mai diverse obiecte care acţionează asupra obstacolului, lasă urme pe el.

42

Page 43: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

în aceste urme se reflectă diverşi indici de exterior ai uneltei folosite. Urmele se divizează în: presate, apărute în urma fric ţiun ii, prin tăiere, despicătură, tăiere cu ferestrăul, sfredelire etc.

Sarcinile de bază ale expertizei în cazul dat sunt: identificarea uneltelor sau instrumentului concret de spargere după urmele lăsate; stabilirea modului de spargere şi a direcţiei din care a fost efectuată spargerea: din exteriorul sau interiorul încăperii.

Pentru cercetare poate fi prezentat obiectul spargerii (la­cătul, lada de metal, safeul etc.) ori o parte din acestea, care poate fi separată (capacul, uşile etc.). Dacă acest lucru este cu neputinţă sau apar dificultăţi, la expertiză se prezintă fo­tografii de proporţii, pe care sunt indicate situarea urmelor şi mulajele urmelor, confecţionate din pasta „K”, plastilină sau alte paste de lipire. Pe lîngă obiectele cu unne, expertului i se prezintă uneltele şi instrumentele descoperite la faţa locului sau ridicate de la persoanele bănuite de comiterea infracţiunii.

întrebările, frecvent soluţionate de expertiza urmelor uneltelor şi instrumentelor de spargere, pot fi divizate în trei grupuri:

I. întrebări privind constatarea circumstanţelor legate de formarea urmelor:

1. Din care parte a fost distrus (spart, frînt) obstacolul (pe­retele, podeaua, plafonul etc.): din exteriorul sau din interiorul încăperii?

2. Din care parte a obiectului în litigiu a fost sfredelită gaura?3. în ce mod au fost create urmele de instrumente şi de

unelte la locul incidentului?II. întrebări ce apar la constatarea apartenenţei

(referinţei) de grup a uneltelor care au lăsat urme:1. Cărui tip de instrumente îi aparţine unealta ce a lăsat

urmele de spargere (topor, rangă, daltă, cuţit etc.)?

43

Page 44: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

2. Este identică ori nu forma şi dimensiunile urmelor de pe suprafeţele de contact cu uneltele (instrumentele) confiscate de la persoanele suspecte?

/V

III. întrebări ce ţin de identificarea obiectului concret:

1. De ce instrument sau unealtă sunt lăsate urmele?2. Cu cleştele dat a fost tăiată sîrma sau nu?3. Cu toporul dat a fost tăiat copacul sau nu?4. Cu o singură unealtă sau cu cîteva unelte (instrumente)

au fost lăsate urmele de spargere (a fost efectuată spargerea)?

Pe lîngă analiza traseologică, părţile străine de urme de pe obiecte (instrumente), de regulă, sunt supuse cercetării fizice şi chimice în scopul stabilirii originii lor. Expertului i se vor formula şi întrebări de acest gen.

6.5. Stabilirea întregului după părţile componenteîn practica operativă şi de urmărire penală deseori apare

necesitatea de constituire a unui obiect din elementele descoperite în procesul cercetării la faţa locului ori confis­cate de la persoanele suspectate. Drept elemente de cercetare a întregului pot servi cele mai diverse părţi de sticlă, masă plastică, lemn, ţesătură, piele, metal.

/Vîntrebări cu ajutorul cărora poate fî identificat obiectul

(întregul) după părţi:

1. Sticlele descoperite la locul accidentului rutier sunt părţi de la farul automobilului (nr. ...)? (Astfel de întrebări se formulează şi referitor la alte elemente ale întregului care pot fi stricate sau dezmembrate.)

2. O parte de nasture găsit la locul incidentului constituie o parte a nasturelui de la paltonul suspectului? Este o parte a unui întreg anume bucata de obiect (lemn, metal, piele etc.) confiscată de la suspect?

44

Page 45: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

La expertiză se prezintă toate obiectele, atît cele descoperite la locul accidentului, cît şi cele confiscate la locul percheziţiei care prezumtiv constituie părţile unui obiect.

Drept mostre de comparaţie pentru efectuarea experienţelor servesc bucăţi analogice de material.

6.6. Cercetarea lacătelorCercetarea criminalistică a lacătelor poate favoriza atît cla­

rificarea circumstanţelor şi modurilor de formare a urmelor (a fost comisă o spargere ori a fost efectuată descuierea obiec­tului ce se încuie, cu ce a fost descuiat lacătul), cît şi a condi­ţiilor care au înlesnit comiterea infracţiunii.î 9

La spargerea lacătelor, de regulă, rămîn urme şi deteriorări nu numai pe detaliile lacătului, dar şi pe mecanismele de încuiere (balama, belciug), pe uşă, pe cleampa uşii. Toţi indicii care pot caracteriza spargerea lacătului ori descuierea lui de către infractori trebuie să fie fixaţi detaliat (în procesul ver­bal, pe fotografii, în schiţe), iar obiectele sau părţile de obiecte cu urme de deteriorări - confiscate împreună cu lacătul. In timpul cercetării la faţa locului este absolut contraindicat a încuia sau a descuia lacătele, deoarece în acest caz se derogă situarea reciprocă a detaliilor ori pot fi deteriorate unele urme sau alţi indici importanţi.

în legătură cu cercetarea lacătelor, de cele mai dese ori apar următoarele întrebări:

1. Lacătul este în stare tehnică bună sau nu?2. Dacă lacătul e defect, care e cauza defectării lui?3. Lacătul poate fi descuiat cu cheia dată sau cu un alt

obiect concret?4. A fost lacătul descuiat cu o cheie străină sau cu alt obiect

adaptat?5. Putea fi descuiat lacătul dat fară a rupe foaia de con­

trol sau nu?

45

Page 46: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

6. Lacătul era în stare încuiată sau descuiată atunci cînd s- au produs deteriorările?

7. Cum a fost descuiat sau spart lacătul?8. Lacătul în cercetare a fost deteriorat cu unealta

prezentată?

6.7. Cercetarea plumburilor (sigiliilor)în timpul comiterii infracţiunilor, plumburile se deterio­

rează în diferite moduri. Constatarea faptului şi stabilirea mo­dului de derogare a plumburilor au o importanţă definitivă pentru investigarea şi demascarea infractorilor. Nu mai puţin important, cu ocazia cercetării, este stabilirea conţinutului im­primatului de plumb şi identificarea amprentelor de plumbuire. Prin cercetarea plumburilor poate fi constatată apartenenţa de grup a uneltelor aplicate pentru deteriorarea lor, iar în cazul confiscării lor de la suspect, poate fi identificată unealta de derogare a plumburilor.

La cercetarea plumburilor, expertul trebuie să găsească răspuns la următoarele întrebări:

1. A fost sau nu derogat plumbul după sigilarea iniţială (după aplicarea sigiliului de plumbuire)?

2. Cum a fost derogat plumbul?3. Care este conţinutul inscripţiei imprimate pe matricea

sigilatorului în litigiu?4. De unul şi acelaşi sigiliu sunt produse impresiunile pe

plumburile prezentate spre expertiză.5. Impresiunile pe plumb sunt produse de sigilatorul dat?6. Urmele de plumb sunt lăsate de unealta dată sau nu?

în funcţie de împrejurările infracţiunii, fiecare dintre aceste întrebări poate fi detaliată.

Drept mostre de comparaţie se expediază instrumentele, plumburile şi alte mecanisme ridicate de la bănuit.

46

Page 47: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Acestor cercetări sunt supuse cele mai variate materiale şi substanţe în stare solidă, lichidă, gazoasă şi friabilă, precum şi urmele lor, în scopul de a identifica natura acestor substanţe, apartenenţa lor de grup şi originea lor comună. Expertiza, prin metode fizico-chimice, stabileşte atît componenţa chimică şi proprietăţile fizice ale materialelor şi substanţelor, natura substanţelor şi materialelor necunoscute, cît şi a urmelor aces­tora, existenţa sau lipsa urmelor de substanţe diverse pe obiec­te, corespunderea mostrelor de etalon.

Drept obiect de expertiză pot servi atît obiecte de pro­venienţă organică, cît şi neorganică, în special: urme de lacuri şi vopsele, produse petroliere, lubrifianţi şi carburanţi, reactivi chimici, substanţe narcotice, preparate medicinale, metale, aliajele şi obiectele din ele, sticla şi obiectele din sticlă, obiecte din ceramică, materiale de construcţie, metale preţioase, fi­bre naturale, artificiale, sintetice şi articolele din ele, mase plastice, mărfuri de uz casnic şi rechizite de cancelarie precum şi micro urme ale existenţei diferitelor produse şi substanţe pe obiecte. De asemenea, cercetărilor fizico-chimice sunt su­puşi şi banii de hîrtie, banii metalici şi substanţele chimice speciale.

Obiectele care urmează a fi trimise la orice gen de expertiză (traseologică, balistică, grafologică etc.), de asemenea, sunt supuse cercetărilor fizico-chimice.

Obiectele se prezintă la expertiză în starea în care au fost descoperite la faţa locului. în cazul în care dispunem de un număr mai mare de obiecte, se selectează mostre mijlocii.

Mostră „ mijlocie ” se consideră o cantitate mică sau o parte de material care, după componenţa sa chimică, corespunde mai mult materialului în întregime.

7. Cercetările materialelor şi substanţelor

47

Page 48: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Mostre de substanţe pentru analiza comparativă se iau în cantităţi mai mari, decît substanţa găsită la locul incidentului.

Obiectele, îmbrăcămintea şi alte lucruri care urmează a fi prezentate spre expertiză, în scopul de a descoperi pe ele microparticule ale anumitor substanţe, precum şi urme de materiale inflamabilo-lubrifiante, se ambalează în foi curate de hîrtie şi se plasează în saci din hîrtie de polietilenă (fiecare obiect separat).

48

Page 49: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

8. Cercetarea fibrelor, materialelor fibroase şi articolelor fabricate din ele

în cazul desfăşurării calificate a cercetărilor la faţa locului, deseori se ridică microparticule reprezentate, în majoritatea cazurilor, de fibre textile unice. în activitatea practică a organelor de poliţie şi procuraturii apare uneori necesitatea cercetării materialelor fibroase şi ale articolelor din ele.

Din materialele fibroase fac parte majoritatea fibrelor tex­tile şi tehnice, aţe solitare, fire de torsiune, ţesături, tricotaj, materiale neţesute, blană artificială, de asemenea confecţiile din ele. Adeseori sunt prezente articole vestimentare, huse, mochete, covoare, cuverturi, pelerine etc.

Prin expertiza fibrelor se soluţionează următoarele probleme:

1. Constituie obiectul prezentat spre cercetare un material fibros?2. Dacă da, cărui tip aparţin fibrele respective (materialele

fibroase)?3. Se află pe obiectul ridicat la faţa locului stratificări de

fibre textile, dacă da, atunci care este natura lor?4. Fibrele depistate pe obiectul ridicat de la locul inci­

dentului au o apartenenţă comună de tip sau grup cu fibrele ce constituie ţesătura îmbrăcămintei bănuitului?

5. Se află sau nu pe husele fotoliilor autovehiculului fibre care au apartenenţă comună de gen sau factură cu fibrele din componenţa articolelor de îmbrăcăminte ale bănuitului şi invers?

6. Există pe îmbrăcămintea pătimitului fibre din îm­brăcămintea bănuitului şi invers, dacă da, atunci care a fost mecanismul trecerii reciproce?

în unele cazuri ţesuturile pot fi arse de infractori, însă şi atunci după rămăşiţele arderii pot fi stabilite unele cir­cumstanţe şi anume:

49

Page 50: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

1. Cărui tip de materiale aparţine ţesătura-rămăşiţă, supusă arderii, depistată în interiorul focarului?

2. Rămăşiţele supuse arderii au apartenenţă comună de tip cu corpurile delicte, depistate la locul incidentului?

Obiectele prezentate spre expertiză se ambalează separat în foi curate de hîrtie sau pungi de polietilenă, pe care se fac inscripţii explicative.

Dacă condiţiile enumerate nu se respectă, efectuarea cercetării, de cele mai dese ori este imposibilă.

Problemele care pot fi rezolvate de expertiza materia­lelor fibroase, supuse arderii:

1. Se află sau nu în conţinutul focarului stins rămăşiţe de materiale textile supuse schimbărilor interacţiunii termice: fi­bre, aţe, torsiuni, ţesături, ţesătură tricotată, materiale neţesute, colete tehnologice de ţesătură a îmbrăcămintei? Dacă da, atunci:

a) se pot depista în conţinutul focarului stins obiecte-ră- măşiţe ale materialelor textile, supuse schimbării interacţiunii termice? Dacă da, atunci de ce fel?

b) este omogen materialul după componenţa fibroasă (ţe­sătură, tricotaj, aţe complexe, torsiuni) - ale căror rămăşiţe au fost supuse schimbărilor interacţiunii termice, ce au fost depistate în conţinutul focarului stins?

2. Care este calitatea componenţei fibroase a materialelor (ţesături, tricotaje, aţe complexe, torsiuni) - ale căror rămăşiţe au fost supuse interacţiunii termice, ce au fost depistate în conţinutul focarului stins?

3. Se atribuie aceluiaşi tip probele pîrjolite sau supuse acţiunii termice materialele fibroase? Dacă da, atunci cărui tip aparţin?

4. Care este destinaţia specială a materialelor fibroase - rămăşiţele pîrjolite ce sunt depistate în conţinutul focarului stins?

5. Compuneau materialele fibroase, rămăşiţele pîrjolite, depistate în conţinutul focarului stins, un colet tehnologic de materiale? Dacă da, atunci (care) de ce fel?

50

Page 51: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

9. Cercetarea urmelor de împuşcăturiUrmele de deteriorări de foc sunt răspîndite pe articolele

îmbrăcămintei pătimitului, pe obiecte. Pe mîinile şi îmbră­cămintea persoanei care a împuşcat, de asemenea, rămîn cele urme neînsemnate, dar care pot fi descoperite prin expertiza chimică.

în cercetarea urmelor de acest fel pot fi formulate următoarele întrebări:

1. Care a fost încărcătura armei din care s-a tras (pulbere cu sau fară fum)?

2. Există urme ale focului de armă pe îmbrăcămintea pătimitului, bănuitului (în apa de după spălatul mîinilor bănuitului) ori pe alte obiecte?

3. împuşcătura a fost produsă de la o distantă apropiată (pînă la 1 m)?

4. Din ce metal este confecţionat învelişul glontelui (după urmele pe obiecte)?

Selectarea mostrelor, în scopul descoperiri urmelor împuş­căturii pe corpul şi mîinile celui care a împuşcat, se efectuează cu ajutorul tampoanelor de vată şi tifon înmuiate în alcool etilic rafinat care ulterior se usucă la temperatura camerei pe foi albe curate de hîrtie, apoi se învelesc în hîrtie (fiecare tampon separat) şi se plasează în plicuri pe care se indică numele bănuitului şi părţile de corp de pe care s-a efectuat spălătura.

51

Page 52: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Drept obiecte de cercetare servesc atît materia primă, cît şi confecţiile din mase plastice.

întrebările ce urmează a fi soluţionate în asemenea cazuri se formulează în felul următor:

1. Din ce polimer a fost confecţionat obiectul respectiv?2. Modelele materialelor polimere prezentate spre cercetare

sunt omogene?

La expertiza chimică pot fi expediate orice substanţă sau reactiv chimic pentru identificarea originii şi denumirii lui. în cazul dat expertului i se formulează o întrebare concretă: „Substanţa confiscată de la cet. N. este acid sulfuric?”

în scopul efectuării cercetării, expertului i se prezintă mostre de comparaţie a substanţelor şi reactivelor chimice.

10. Cercetarea materialelor polimere

11. Cercetarea criminalistică a produselor petroliere (PP), materialelor combustibile şi

lubrifiante (MCL)Cercetarea acestor materiale se impune, de obicei, în cazuri

de incendii, accidente rutiere, falsificării benzinei sau a ma­terialelor combustibile etc.

Obiectul expertizei PP şi MCL sunt datele reale despre prezenţa pe obiecte a resturilor de produse petroliere uşor inflamabile (PPUI) (după ardere), dovezi ale cauzelor in­cendiilor, despre apartenenţa PPUI, găsite la locul infracţiunii, anumite capacităţi (volum de PP, ridicat de la bănuit); despre prezenţa pe hainele pătimitului a materialelor lubrifiante (ML)

52

Page 53: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

şi atribuirii lor la un obiect concret (mijloace tehnice, cuţit); despre prezenţa pe obiecte a urmelor de lubrifiant pentru arme, care este dovadă despre purtarea (păstrarea) armei de foc, despre alte circumstanţe.

Pentru rezolvarea problemelor de acest gen se formu­lează următoarele întrebări:

1. Există sau nu pe obiectele prezentate (îmbrăcăminte, porţiune de sol etc.) urme de PP şi MCL? Dacă, da, atunci la ce gen se referă ele?

2. Sunt PP şi MCL substanţele prezentate pentru cercetare (în capacităţi concrete, sau formă de pete, straturi pe obiecte- purtătoare ş.a.m.d.)?

3. Din ce categorie fac parte substanţele prezentate spre cercetare?

4. Substanţele prezentate au apartenenţă comună de gen sau grup?

5. Substanţele date au origine comună?6. Sunt omogene partidele concrete sau urmele de PP şi

MCL descoperite la locul incidentului cu cele ridicate în calitate de mostre?

7. Care este numărul de octan şi marca comercială a benzinei prezentate spre cercetare?

53

Page 54: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

12. Cercetarea criminalistică a lacurilor şi vopselelor

Pentru expertiza lacurilor şi vopselelor pot fi prezentate diverse obiecte vopsite şi eventuale particule de vopsea, care să se fi desprins de la ele; un volum concret de vopsea, lac, care a avut aceeaşi provenienţă (după locul de fabricare, păs­trare, folosire ş.a.); părţile componente ale vopselei (lianţi, pigmenţi, adaosuri etc.), care ar fi fost folosite la prepararea vopselei concrete; instrumente folosite la lucrări cu vopsele.

în cadrul acestei expertize, pot fi formulate următoarele întrebări:

1. Substanţa prezentată este lac, vopsea sau acoperire de vopsea?2. Sunt pe obiectele prezentate particule sau urme de lacuri

şi vopsele, acoperire de vopsea şi de ce culoare?3. Particulele de vopsea, depistate de pe obiectele prezen­

tate, au apartenenţă comună de gen (grup)cu particulele de vopsea extrase de pe automobilul bănuit?

4. Sunt identice particulele de acoperire de vopsea depistate la locul accidentului cu particulele de acoperire de vopsea extrase de la automobilul bănuit?

5. Sunt identice particulele de vopsea ridicate de pe ranga depistată la faţa locului cu particulele de vopsea rămase de la safeul spart?

6. Aparţin particulele depistate la locul accidentului acoperirii de vopsea a automobilului concret?

7. Este acoperirea de vopsea depusă în condiţii standard sau în condiţii meşteşugăreşti ?

8. Este sau nu automobilul revopsit şi care a fost culoarea lui iniţială?

9. Particulele de vopsea depistate de pe hainele pătimitului aparţin camionului, automobilului sau motocicletei concrete?

10. Aparţin urmele de vopsea depistate la faţa locului vopselei din capacitatea aflată într-un loc anumit?

54

Page 55: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

11. Dacă pe obiectele prezentate sunt urme de vopsea, atunci care este originea lor, au nimerit pe obiecte în stare lichidă sau în urma unui impact?

In cazul cercetării accidentelor rutiere, acţiunilor de furt a automobilelor, după structura stratului de vopsea-lac se poate identifica dacă s-a revopsit automobilul sau nu şi care a fost culoarea lui iniţială, tipul emailului de automobil.

A

In cazul expertizei substanţelor şi straturilor de vopsea- lac în legătură cu accidentarea unei persoane de către o maşină ori motocicletă sau ciocnirea mijloacelor de trans­port, se soluţionează următoarele probleme:

1. Este substanţa descoperită pe îmbrăcăminte şi pe alte obiecte prezentate spre expertiză vopsea-lac şi de ce marcă ?

2. Sunt omogene ca structură vopseaua-lac descoperită pe îmbrăcămintea, corpul cetăţeanului (pe alte obiecte în cazul accidentării) cu vopseaua-lac cu care e vopsită maşina concretă?

3. Există pe detaliul autoturism ului, prezentat spre expertiză, particule de vopsea-lac cu care e vopsită bicicleta, motocicleta sau altă maşină cu care s-a ciocnit?

Pentru instrumentarea expertizei acoperirilor de vopsea e necesar să se prezinte mijloacele de transport ori părţile lor, care au fost implicate în accidentul rutier, îmbrăcămintea şi obiectele pătimirilor. Dacă expedierea mijlocului de transport este cu neputinţă de pe suprafaţa mijloacelor de transport care au participat la ciocnire se efectuează răzuiri ale acoperirii de vopsea. îmbrăcămintea trebuie să fie uscată, ambalată bine în foi curate de hîrtie.

Se va ţine cont de faptul că în cazul furturilor din locuinţe, magazine, depozite, întreprinderi pe suprafaţa uneltelor de spargere rămîn particule din acoperirea de vopsea care, împreună cu mostrele de vopsea, urmează a fi expediate la expertiza lacurilor şi vopselelor.

55

Page 56: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Ca obiecte de cercetare servesc probele de cerneală, pasta pixurilor, vopselele de pictură, coloranţii rugului, fibrelor, coloranţii deosebiţi etc. Această cercetare se solicită în cazulj »expertizei de comparaţie a ţesăturilor şi articolelor din ele, stabilirii falsificării de documente, faptelor de înscrisuri false etc. Pentru a efectua acest gen de cercetare la dispoziţia expertului se prezintă probe de comparaţie a coloranţilor.

Pentru expertiza coloranţilor, pot fi form ulate următoarele întrebări:

1. Cu ce fel de colorant (tuş, cerneală, creion etc.) sunt executate inscripţiile examinate?

2. Care este compoziţia chimică a colorantului?3. Sunt executate inscripţiile (textul) în documentul dat cu

un colorant special sau cu unul obişnuit?4. Cu ce fel de colorant a fost aplicată ştampila, sigiliul,

faximileul pe documentul dat?5. Haşurile examinate sînt formate de creion sau de indigo?6. Sunt executate textele, inscripţiile concrete cu un singur

tip de colorant sau cu diferiţi coloranţi?7. Este executat textul documentului cu un singur tip sau

cu diferite tipuri de coloranţi?8. Au fost utilizaţi pentru executarea inscripţiilor cercetate

coloranţii ridicaţi pentru comparaţie de la bănuitul C?

13. Cercetarea materialelor de scris(coloranţilor)

56

Page 57: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

14. Cercetarea substanţelor narcotice şi a preparatelor farmacologice

Lista substanţelor narcotice şi a preparatelor narcotice e stabilită de Ministerul Sănătăţii. Obiecte de cercetare pot fi pastilele, prafurile, lichidele, fiolele, seringile şi acele, ames­tecurile de plante şi părţile de plante, ţigările de foi, ţigările cu carton precum şi obiectele utilizate pentru fărîmiţarea şi extragerea substanţelor narcotice din paiele de mac şi cînepă. Substanţele şi obiectele confiscate se împachetează conform facturii criminalistice, obiectele umezite după ridicare se usucă la tem peratura de cameră pentru a evita m ucegăirea, putrezirea.

Prin expertiza substanţelor narcotice se dau răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Este materialul prezentat spre cercetare o substanţă nar­cotică şi de care anume?

2. Fac parte din substanţe narcotice preparatele confiscate de la cet. N. (fiole, pastile, prafuri)?

3. Există sau nu pe obiectele prezentate urme de substanţe narcotice?

4. Corespunde sau nu conţinutul fiolelor cu marcajul ambalajului?

5. Sunt omogene probele haşişului (paielor de mac) găsite la locul incidentului cu probele confiscate de la cet. N?

(Pentru soluţionarea acestor probleme sunt necesare cîteva grame din substanţele de comparaţie).

în cazul ridicării de la bănuit a unei substanţe narcotice (efedron), obţinute în condiţii de casă din preparatul medicinal efedrină, corpul delict urmează a fi prezentat imediat la expertiză într-o fiolă închisă de culoare întunecată, deoarece în scurt timp efedronul sub acţiunea luminii şi a oxigenului din aer se descompune, fapt ce face imposibilă identificarea lui.

57

Page 58: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Cercetînd stupefiantele, putem constata cărei grupe aparţin, de exemplu, celor cu efect puternic (lista A). Expertului pentru cer­cetări i se prezintă probele preparatelor farmacologice presupuse.

Chestiunile privind mecanismul de acţiune a stupefiantelor asupra organismului uman, dozarea lor etc. nu ţin de competenţa expertului, specialist în chimie.

15. Cercetarea substanţelor toxiceîn calitate de obiecte ale expertizei judiciar-toxicologice

pot fi prezente diverse substanţe lichide şi solide, produse alimentare, ridicate la faţa locului sau de la persoanele bănuite, învinuite.

Expertului îi pot 11 adresate spre soluţionare următoarele întrebări:

1. Sunt sau nu toxice (otrăvitoare) substanţele (substanţa) ridicate la faţa locului?

2. Substanţa prezintă pericol pentru sănătate sau nu?3. Dacă se confirmă că substanţele sunt toxice, care sunt

proprietăţile lor şi componenţa chimică?4. Pentru ce se întrebuinţează substanţa dată, unde se pro­

duce şi dacă se foloseşte în economia naţională?

16. Cercetarea cleiului şi substanţelor de încleiere

Cercetarea cleiului oferă răspunsuri la următoarele întrebări:1. Este substanţa ridicată de la cet. K. clei şi de ce fel?2. Ce fel de clei a fost utilizat la reîncleerea etichetelor,

fotografiilor?3. Este identic cleiul de pe corpul delict cu cel din partida

ridicată de la cet. D?4. Există pe pelicula lipicioasă urme de clei care nu intră

în componenţa ei?

58

Page 59: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

17. Cercetarea criminalistică a metalelor, aliajelor şi a articolelor fabricate din ele

Metalele şi aliajele sînt articole de metal de fabricaţie meşteşugărească (artizanale) sau de uzină. Expertizei crimi­nalistice sunt supuse părţile lor componente, microparticulele şi urmele de metalizare. în cele mai dese cazuri, obiecte de cercetare sunt diverse instrumente, obiecte de bijuterie, metale preţioase, obiecte de uz casnic, piese etc. Expertiza crimina­listică a metalelor şi aliajelor rezolvă probleme de diagnosti­care şi de identificare.

Pentru rezolvarea problemelor diagnostice, pot fi for­mulate următoarele întrebări:

1. Există urme de argint, platină, de alte metale preţioase pe obiectele prezentate (cîntare, măsuri de masă ş.a.m.d.)?

2. Particulele cărui metal se conţin în urma lăsată pe o bucată de scîndură, la fabricarea căror obiecte de uz casnic se utilizează acest metal?

3. Care sunt formele şi dimensiunile obiectului, cu ajutorul căruia s-au format urmele de metalizare?

4. Care este mecanismul formării urmelor?5. Care sunt modalităţile de separare (despicării, tăierii

ş.a.m.d.) a obiectului şi forma instrumentului care a fost folosit la separarea obiectului?

6. Care este vechimea (relativă, absolută) de oxidare (ru- ginire) a obiectelor?

7. Din care aliaj (metal) sunt fabricate obiectele (particulele de piese ş.a.m.d.), prezentate spre efectuarea expertizei?

8. Dacă se conţin urme de topire pe fire, ele au provenit (pornit) de la acţiunea flăcării obiectului care a ars sau de la scurtcircuit?

9. In regim de fază lungă sau scrută ardea lampa electrică a automobilului în momentul distrugerii?

59

Page 60: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

10. Ardea lampa electrică în momentul distrugerii filamentului ei?

11. Care este mecanismul distrugerii obiectului?

în scopul soluţionării problemelor de identificare, întrebările urmează a fi formulate în felul următor:

1. Sunt fragmentele, găsite la faţa locului, părţi compo­nente ale unui obiect oarecare?

2. Din acelaşi aliaj sunt fabricate obiectul supus cercetării şi găsit la bănuit şi obiectele luate dintr-un anumit loc?

3. Au o sursă unică de provenienţă semifabricatul din care este confecţionat cuţitul găsit la locul infracţiunii şi semifab­ricatele pentru cuţite, ridicate de la locul de muncă a bănuitului?

4. Care este cea mai mică grupă de clasificare, cărei aparţin obiectele supuse comparaţiei?

5. Au sau nu apartenenţă comună de grup metalul (aliajul) din care sunt confecţionate inelele de căsătorie, prezentate de către pătimiţi şi metalul lingoului ridicat de la bănuit?

6. La aceeaşi uzină sunt confecţionate plăcile de acoperiş, ridicate de la bănuit şi plăcile de la depozitul de păstrare?

7. Este mineralul extras de la aceeaşi mină de extragere a zăcămîntului?

8. Este vîrful de cuţit, scos din craniul victimei, parte a cutitului ridicat de la bănuit?

5

9. Este placa cu numărul caroseriei automobilului nr. ... parte componentă a altui automobil?

60

Page 61: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

18. Cercetarea numerelor bătute, scoase de pe armă şi alte obiecte

în cazul restabilirii numerelor şi altor semne scoase de pe suprafeţele metalice ale armelor, motoarelor, caroseriilor, ramelor automobilelor şi motocicletelor, corpurilor ceasurilor, aparatelor de fotografiat, radioaparatajului, ordinelor etc. şi unor obiecte nemetalice (lemn, materiale sintetice) se elu­cidează următoarele chestiuni:

1. Au fost supuse nimicirii sau modificării semnele dis­tinctive efectuate de uzină pe armă ori pe alt obiect prezentat spre cercetare ? (întrebarea e soluţionată de expertul- traseolog).

2. Dacă semnele au fost distruse, atunci care au fost ele pînă la aceasta?

Pentru restabilirea numerelor pe motoarele automobilelor, motorul se demontează, iar încăperea (garajul) în care se prevede desfăşurarea cercetării trebuie să dispună de utilaj de încălzire şi iluminare, de instalaţie electrică. Părţile mij­loacelor de transport care sunt transportabile se prezintă la expertiză cu respectarea prevederilor Codului de procedură penală al Republicii Moldova.

61

Page 62: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Cercetarea sticlei necesită răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Substanţa descoperită este sticlă sau nu?2. Cărui obiect (după destinaţie) aparţin cioburile de sticlă?3. Sunt omogene cioburile de sticlă ridicate de la locul

incidentului cu mostrele prezentate sau cu cioburile ridicate de pe automobilul concret?

4. La care tip, categorie se raportează sticla ridicată (de construcţie, tehnică, de ambalaj, auto etc.).

5. Sunt cioburile ridicate de acelaşi tip sau aparţin diferitelor tipuri de sticlă?

6. Ce fel de articol formau cioburile de sticlă depistate?7. Alcătuiau anterior cioburile de sticlă ridicate un singur

obiect (indivizibil)?8. Există sau nu pe cioburile de sticlă substanţe care ar

indica obiectul pe care-1 forma?9. Există pe cioburile de sticlă substanţe de altă natură, ce

fel de substanţe sunt acestea şi indică ele oare mecanismul sau urmele de formare a lor?

20. Cercetarea hîrtieiîn cazul cercetării criminalistice, se clarifică următoarele

întrebări:1. Care este calitatea hîrtiei prezentate spre cercetare şi

care este destinaţia ei?2. Sunt omogene mostrele de hîrtie?3. Hîrtia, documentele sau blanchetele prezentate spre

cercetare aparţin aceleiaşi ediţii (ale unei întreprinderi)?Pentru soluţionarea ultimei întrebări expertului i se prezintă

pentru comparaţie mostre de hîrtie de la uzina producătoare presupusă.

19. Cercetarea sticlei (cioburilor)

62

Page 63: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

21. Cercetarea banilorPot fi falsificaţi atît banii de hîrtie, cît şi cei metalici. Banii

de hîrtie se falsifică prin zugrăvire. în asemenea caz cei mai caracteristici indici ai falsificării sunt: deosebirea de hîrtie, neclaritatea desenelor, lipsa unor desene, diferenţa de culoare a semnelor şi inscripţiilor, deosebirea în conturarea lor.

Indicii falsificării la producerea banilor de hîrtie prin fotografiere: fragilitatea, casabilitatea hîrtiei de valoare, la umezirea lor - caracterul lipicios al suprafeţei banilor.

Falsificării prin copiere, cu înmuierea prealabilă a vopselei hîrtiei autentice de valoare, îi corespund amprentele de oglindă ale desenelor şi inscripţiilor, caracterul nedesluşit al liniilor de siguranţă, cantităţi mici de vopsea în desen etc.

La tipărirea de pe formă a banilor falşi indicii de falsificare sunt: lipsa gradului de securitate a hîrtiei, lipsa inscripţiilor mici pe panglicele stemei, întreruperea liniilor de siguranţă la schimbarea culorilor, deosebirea de culoare a biletelor de bancă.

Cercetarea banilor de hîrtie falsificaţi oferă răspuns la următoarele întrebări:

1. Este biletul respectiv de bancă falsificat (fals)? în ce mod a fost produs?

2. Care materiale au fost utilizate la producerea acestei hîrtii de valoare?

3. Sunt similare materialele folosite la producerea hîrtiilor de valoare cu materialele confiscate de la bănuit?

4. De pe aceleaşi forme sau negative au fost tipărite biletele de bancă?

5. Au fost utilizate obiectele ridicate de la cet. N. la producerea hîrtiilor de valoare?

întrebarea a patra şi a cincea se soluţionează prin cerce­tarea tehnică a documentelor.

63

Page 64: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

La cercetarea banilor metalici falsificaţi se soluţionează următoarele întrebări:

1. Este falsificată sau nu moneda, dacă da, în ce mod şi din care metal a fost produsă?

2. Care materiale au fost utilizate la producerea monedei false?

3. Sunt identice monedele prezentate după materialul şi modul de producere?

4. De unul şi acelaşi tipar au fost produse?5. Au fost utilizate obiectele confiscate de la cet. N. pentru

producerea monedelor ?

Ultimele două întrebări se soluţionează împreună cu expertul traseolog.

După cercetare, biletele false, fotografiile părţilor recto şi verso ale hîrtiilor de valoare şi copia raportului de expertiză ori constatării tehnico-ştiinţifice se expediază la Centrul de Informaţie Republican al banilor falşi.

64

Page 65: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

22. Cercetarea lichidelor ce conţin alcool(L.C.A.)

în calitate de obiecte ale acestei expertize se prezintă:

1. Băuturile alcoolice fabricate de uzină şi cele contrafăcute.2. Urmele L.C.A. pe diferite obiecte-purtătoare.3. Alcoolurile etilice din diferite materii prime.4. Dispozitivele (detaliile) pentru fabricarea băuturilor

alcoolice tari.5. Lichidele tehnice ce conţin alcool în calitate de dizolvant,

preparatele farmaceutice ce conţin alcool şi articole de cos­metică, parfumerie care nu constituie obiecte de cercetare.

In cadrul expertizei date se rezolvă atît probleme de iden­tificare, cît şi de neidentificare, care, la rîndul lor, se împart în diagnostice şi de clasificare.

La cele diagnostice se referă:1. Stabilirea originii lichidului (urmelor).2. Depistarea urmelor L.C.A. pe diferite obiecte-purtătoare.3. Stabilirea modului de fabricare a L.C.A. şi urmelor lor:

de uzină sau în condiţii casnice.

La cele de clasificare se referă:1. Atribuirea unui L.C.A. concret la un gen de băuturi

alcoolice, produse de uzină (vin, coniac ş.a.m.d.) sau la tipul de L.C.A. de fabricaţie în condiţii casnice (basamac, ţuică, vin ş.a.).

2. Stabilirea apartenenţei băuturii alcoolice la marca concretă (votcă (rachiu) „Stolicinaia”, coniac „Belîi Aist” ş.a.m.d.).

La problemele de identificare se referă:1. Stabilirea apartenenţei comune de gen a cîtorva L.C.A.

65

Page 66: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

(atribuirea la un tip comun sau la un sort (marcă) a băuturii alcoolice).

2. Stabilirea apartenenţei comune de grup a L.C.A., compartimente după particularităţile care nu sunt prevăzute după clasificarea acestui gen, dar apărute în timpul fabricării, păstrării sau a altor circumstanţe de existenţă a obiectelor (particularităţile închiderii, încheierii, componenţii L.C.A., apartenenţei unui cupaj).

3. Identificarea surselor de provenienţă, de producţie a L.C.A., concrete sau comune.

întrebările pentru rezolvarea problemelor enumerate pot fi formulate în felul următor:

1. Lichidul prezentat pentru cercetare conţine alcool? Care este tăria lui?

2. La care tip de băuturi alcoolice se referă acest L.C.A.?3. Care este metoda fabricării (artizanal sau de fabrică) a

acestui L.C.A.?4. Care este metoda de ambalare şi etichetare, lipire a sticlei

cu băutură alcoolică?5. Corespunde conţinutul cu marca băuturii alcoolice,

arătate pe etichetă?6. Corespunde băutura alcoolică (băutura alcoolică

concretă) cerinţelor STAS, cît şi tipului concret de băutură alcoolică după modalitatea de ambalare, tipul sticlei, indicii fizico-chimici?

7. Corespunde băutura alcoolică cerinţelor medico- biologice?

8. Există pe obiectele prezentate urme de L.C.A.; dacă da, din care tip de L.C.A. fac parte?

9. Din care materie primă au fost fabricate vinurile con­crete?

66

Page 67: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

10. Este instalaţia (detaliile) prezentată aparat (detalii ale aparatului) pentru fabricarea băuturilor alcoolice tari?

11. Pe baza cărui alcool (sintetic sau farmaceutic, alcool rectificat, brut sau pentru coniac) este pregătit acest L.C.A.?

12. Se referă oare lichidul (urmele) prezentate spre cercetare la un tip de băutură alcoolică, la o marcă?

13. Sticlele cu L.C.A. prezentate spre cercetare au aceiaşi origine tehnologică de fabricare (ambalare, plinătate, indiciilor fizico-chimici, mod de fabricare, materie primă ş.a.)?

14. Sunt mostrele prezentate părţi componente ale aceluiaşi volum?

67

Page 68: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

23. Examinarea soiuluiîn unele cazuri penale, la stabilirea adevărului, un rol im­

portant îl pot avea diferite substanţe, resturi sau particule de sol care se depistează de pe îmbrăcămintea bănuitului, păti­mitului, de pe piesele mijloacelor de transport etc. De aseme­nea, se ridică şi mostre de sol din anumite zone, unde s-a săvîrşit fapta infracţională.

Toate acestea se prezintă ca obiecte pentru examinarea chimică şi determinarea justă a circumstanţelor necesare.

Pentru a soluţiona problemele apărute, expertului îi sunt adresate următoarele întrebări:

1. Constituie substanţa depistată pe haina bănuitului sol, dacă da, atunci la ce tip se referă el?

2. Din ce fel de substanţe (sol sau altceva) sunt formate impurităţile de pe obiectul cercetat?

3. Conţine solul prezentat amestecuri caracteristice care indică sursa provenienţei lui?

4. Este solul de pe obiectul cercetat de acelaşi tip, gen cu cel ridicat de la locul săvîrşirii infracţiunii?

5. Este omogen solul de pe obiectul prezentat cu cel ridicat de la bănuit?

6. Este solul de pe obiectul concret de pe porţiunea pe care a avut loc infracţiunea (se indică sectorul, sau porţiunea concretă cu stabilirea hotarului şi a dimensiunilor lui)?

De asemenea, se pot adresa întrebări despre mecanismul de formare a stratificărilor de sol pe anumite obiecte.

68

Page 69: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

în cadrul expertizei judiciare biologice se cercetează obiec­tele de provenienţă vegetală şi animală, apărute în anturajul cercetării infracţiunii. Acestea sunt:

5

- părţi verzi şi uscate ale plantelor;- fragmente de frunze, coajă de copac, lemn ( în forma de

surcele), aşchii, rumeguş şi alte resturi;- păr de animal sau om, de asemenea, piele sau blană de pe

obiectele de îmbrăcăminte (scurte, blănuri, căciuli şi altele).Expertului îi pot fi puse următoarele întrebări:1. Care este natura substanţelor depistate pe obiectul-ex-

ponent?2. Aparţin particulele depistate obiectelor de natură vegetală

sau animală?3. Din ce specie sunt plantele (fragmentele) depistate de la

locul infracţiunii?4. Părticelele de natură vegetală sau animală, depistate de

pe autovehicul, provin din regiunea localităţii cu pricina?5. Alcătuiau sau nu părţile obiectului pînă la divizare un

întreg (elemente, frunze, lemn, blană şi altele)?6. Este părul depistat la locul infracţiunii păr de animal,

daca da, cărui animal aparţine?7. Există pe fragmentul cercetat de piele (blană) modificări

distructive? Daca da, atunci care este natura lor?8. Care este modalitatea sau în ce fel a fost separat părul

prezentat spre cercetare?9. Produsul arderii căror materiale sunt resturile îmbrăcă­

mintei incinerate (arse) supuse cercetării?10. Sunt resturile arse obiecte concrete de îmbrăcăminte

(scurtă de piele, blană naturala etc.)?Formularea unui spectru amplu de întrebări, destinate exper­

tului, este imposibilă din cauza diversităţii obiectelor cercetate.

24. Cercetările judiciare biologice

69

Page 70: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

25. Expertiza judiciar-zoologicăIn şirul împrejurărilor reale care pot fi stabilite în urma

efectuării expertizei mostrelor unice de păr şi a fragmentelor de păr depistate, se adresează următoarele întrebări:

- Constituie (prezintă) obiectele depistate (ridicate) păr (peri) de animale?

- Se află peri de animale pe presupusele obiecte-exponente?

- Care este apartenenţa de gen a părului (perilor)?

- Care este mecanismul separării părului de verificare de la exponente - sursa de provenienţă?

- Părul prezentat este natural sau modificat?

- Dacă părul este vopsit, atunci care colorant a fost utilizat?

- Există schimbări distructive pe păr, dacă da, atunci în care interacţiuni s-au format?

- S-au aflat obiectele-exponente, pe a căror suprafaţă a fost depistat părul în interacţiune reciprocă cu o haină din blană sau cu învelişul unui animal concret?

- Cărui taxon îi aparţine lîna?

- Este adunată lîna de pe corpul unuia sau a mai multor animale?

- Au obiectele comparate apartenenţă comună?

70

Page 71: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Obiectele expertizei fmanciar-contabile sunt:- documentele contabile primare;- registrele de evidenţă contabile;- jurnalele-ordere, dările de seamă, cartea mare;- cărţile de evidenţă (registre, fişe de evidenţă analitică,

fişele cumulative).

în timpul cercetării, experţii pot folosi datele statistice, actelor de revizie, control, acte ale Inspectoratului Fiscal, încheierile experţilor de alte specialităţi, procesele-verbale anexate la dosar, dacă această informaţie este necesară expertului pentru cercetare şi are legătură cu documentele contabile.

Prin expertiza financiar-contabilă pot fi soluţionate următoarele probleme:

1. Confirmarea documentară, temeinicia, plenitudinea şi continuitatea înregistrării tuturor operaţiunilor economice.

2. Corectitudinea atribuirii veniturilor şi cheltuielilor la perioada gestionată.

3. Corectitudinea includerii cheltuielilor de fabricare.4. Identitatea datelor evidenţei analitice, totalurilor şi soldurilor

evidenţei sintetice, reflectarea lor în conturile contabile.5. Corectitudinea şi plenitudinea perfectării documentelor

bancare şi a celor de casă, întocmite la efectuarea operaţiu­nilor economice.

6. Corectitudinea şi oportunitatea efectuării inventarierii patrimoniului.

7. Corespunderea raportului financiar cu rezultatele evidenţei contabile.

8. Corectitudinea şi justeţea reflectării operaţiunilor economice la decontarea bunurilor materiale cu aplicarea normelor perisabilităţii.

26. Cercetările judiciar-economice

71

Page 72: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

9. Confirmarea corectitudinii reflectării in raportul financiar a rezultatelor inventarierii.

10. Stabilirea prejudiciului material, cauzat agentului eco­nomic în urma lipsurilor şi deteriorării bunurilor materiale.

11. Determinarea datoriilor, apărute între persoanele juridice şi persoanele fizice.

12.Verificarea corectitudinii aprecierii prejudiciului mate­rial, cauzat agentului economic, stabilit de către alt expert sau de către altă instituţie de expertiză.

13. Corectitudinea aplicării datelor evidenţei contabile, temeinicia şi justeţea concluziilor revizorilor la stabilirea prejudiciului material, cauzat agentului economic.

14. Corectitudinea utilizării normelor tarifare la determi­narea retribuirii muncii.

15. Corectitudinea calculelor economice la determinarea cotei-părţi a patrimoniului privatizat, care revine statului.

72

Page 73: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

27. Cercetările financiar-bancareObiectele expertizelor financiar-bancare sunt:- Jurnalele contabile, documentele primare de evidenţă

contabilă şi documentele bancare.- Procesele-verbale.- Documentele financiare şi datele economice, dosarele

de creditare, alte documente ale analizei de creditare şi relaţiile dintre creditor şi debitor.

- Datele financiare şi economice ale agentului economic, contractele de creditare, procesele-verbale.

- Actele de control şi revizii, actele normative care reglementează normele de calculare şi impozitare.

- Cercetarea materialelor agentului căruia i se acordă creditul.

- Actele de inventariere.

Expertiza financiar-bancară soluţionează următoarele probleme:

a) Acceptarea de depozite (plătibile la vedere sau la termen etc.) cu sau fară dobîndă.

b) Acordarea de credite (de consum şi ipotecare, factoring cu sau fără drept de regres, finanţarea tranzacţiilor comerciale etc.).

c) împrumutul de fonduri, cumpărarea ori vînzarea, în cont propriu sau în contul clienţilor (cu excepţia subscrierii hîrtiilor de valoare, de:

- instrumente ale pieţei financiare (cecuri, cambii şi cer­tificate de depozit etc.);

- futures şi opţioane financiare privind titlurile de valoare şi ratele dobînzii;

- instrumente privind rata de schimb şi rata dobînzii.d) Acordarea de servicii de decontări şi încasări.c) Emiterea şi administrarea instrumentelor de plată (cărţi

de credit sau de plată, cecuri de voiaj, cambii bancare etc.).

73

Page 74: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

f) Cumpărarea şi vînzarea banilor (inclusiv a valutei străine).g) Leasing financiar.h) Acordarea de servicii aferente la credit.i) Orice altă activitate financiară permisă de Banca Naţio­

nală şi actele normative ale Republicii Moldova.

28. Cercetările economico-financiareObiectele expertizelor economico-financiare sunt:- devizele de cheltuieli;- business-planul;- documentele contabile;- actele normative privind remunerarea muncii, concediilor,

premiile;- calculul efectivului economic pentru raţionalizare şi propuneri;- devizele de cheltuieli a mijloacelor băneşti şi materiale;- actele de control şi revizii privind obiectul de construcţie,

concluziile expertului tehnic.

Expertizei economico-financiară îi pot fi puse urmă­toarele întrebări spre soluţionare:

1. Documentele financiare, planul lucrărilor de cercetare, proiectare sau de construcţii ale obiectului dat au fost întocmite corect?

2. Asigură acest sistem de documentaţie controlul modern al încasării şi circulaţiei mijloacelor financiare, a materiei pri­me şi a materialelor la planificarea, proiectarea şi construcţia obiectului?

3. Care este cantitatea surplusului de materie primă şi ma­teriale, ce au fost scoase din cont pentru efectuarea lucrărilor de construcţie, luînd în considerare concluziile tehnice ale expertului în ce priveşte consumul real de materie primă şi materiale de construcţie?

74

Page 75: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Expertizele judiciare tehnice şi inginereşti efectuate la IREJ şi C reprezintă o clasă de expertize judiciare pentru a căror efectuare sunt necesare cunoştinţe speciale în domeniul lucră­rilor tehnice de concepţie şi de proiectare în electronică, tehnică de calcul, mecanică, arhitectură, construcţie, fizică etc.

Obiectele nemijlocite ale expertizei judiciare tehnice şi inginereşti sunt:

a) Unelte, aparate, instrumente, maşini (electrice, mecanice ş.a.) etc. utilizate atît în unităţile industriale, cît şi în menaj.

b) Tehnica de calcul şi informaţia stocată în ea.c) Piese şi clemente de construcţie a clădirilor.d) Locul incendiilor şi exploziilor.e) Informaţii documentate despre: procesele tehnologice,

tehnica securităţii, tehnica antiincendiară, procesele tehnice în construcţie, Regulamentele de exploatare tehnică, norme tehnice de ramură, circulare tehnice ş. a.

f) Locul accidentelor de muncă.g) Locul amplasării şi funcţionării diferitelor dispozitive,

aparate şi maşini electrice, mecanice ş. a.).h) Resturile obiectelor de provenienţă organică şi anorga­

nică, supuse acţiunilor anumitor fenomene (incendii, explozii, catastrofe, scurtcircuit ş. a.).

Expertiza tehnică şi inginerească poate să se desfăşoare pentru:

- Stabilirea anumitor parametri, proprietăţi şi ale altor caracteristici ale obiectelor şi materialelor. Stabilirea cores­punderii lor normelor tehnice de fabricare şi de exploatare.

- Stabilirea stărilor şi reflectărilor materiale ce confirmă existenţa sau inexistenţa unor circumstanţe ale infracţiunii.

Reieşind din posibilităţile de efectuare a expertizelor

29. Cercetările tehnice şi inginereşti

75

Page 76: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

judiciare tehnice şi inginereşti la momentul actual (înzestrarea cu aparate şi mijloace tehnico-ştiinţifice, metode şi procedee speciale ş. a.). în funcţie de natura obiectului examinat şi a întrebării puse spre soluţionare, pot fi efectuate următoarele tipuri de expertize:

1. Expertiza obiectelor cu destinaţie electrotehnică şi mecanică.

2. Expertiza în domeniul protecţiei muncii.3. Expertiza tehnică în construcţie.4. Expertiza tehnico-incendiară.5. Expertiza tehnicii de calcul şi a informaţiei stocate în ea.

29.1. Expertiza obiectelor cu destinaţie electronică şi mecanică

Aceste expertize se dispun în scopul determinării stării de funcţionare, calitătii executării obiectelor cu destinatie elec-

» 7 5 9

trică şi mecanică, determinării deranjamentelor la funcţionarea lor, cauzele care le-au condiţionat.

Acest gen de expertiză are drept scop:1. Determinarea stării de funcţionare a aparatelor şi

dispozitivelor.2. Determinarea modului, tehnologiei şi specificului de

confecţionare a aparatelor şi dispozitivelor.3. Stabilirea corespunderii tehnologiei fabricării aparatelor

şi dispozitivelor cerinţelor documentaţiei tehnice.4. Determinarea deranjamentelor în funcţionarea aparatelor

şi dispozitivelor.5. Stabilirea cauzelor deteriorării, defectelor aparatelor şi

dispozitivelor.6. Stabilirea respectării cerinţelor tehnice de exploatare a

aparatelor şi dispozitivelor.

76

Page 77: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Expertului îi pot fi adresate spre soluţionare următoa­rele întrebări:

- Ce reprezintă dispozitivul ridicat de la faţa locului şi prezentat spre cercetare?

- La ce tip (marcă, material) se raportează aparatul prezentat spre cercetare?

- Care sunt caracteristicile şi parametrii tehnici ai apara­tului, dispozitivului) prezentat spre cercetare?

- Care este destinaţia dispozitivului prezentat spre cer­cetare, preconizată de uzina producătoare?

- Unde poate fi utilizat dispozitivul, prezentat spre cercetare?

- Care este starea de funcţionare a instalaţiei, prezentate spre cercetare?

- Sunt prezente careva deranjamente în funcţionarea instalaţiei, prezentate spre cercetare?

- Care este cauza deranjamentelor în funcţionarea instalaţiei nominalizate:

a) rebut?b) exploatare intensivă?c) nerespectarea regulilor de exploatare ş.a.?

- Poate fi supusă instalaţia, prezentată spre cercetare, luc­rărilor de reparaţie?

- Puteau să fie condiţionate deranjamentele, depistate în funcţionarea instalaţiei nominalizate, de supratensiunile în reţeaua de alimentare cu energic electrică, la care era conectată?

- Putea oare aparatul, prezentat spre cercetare, să fie scos intenţionat din funcţiune de către posesorul lui ? Dacă da, prin ce metodă?

- Puteau oare deranjamentele în funcţionarea instalaţiei nominalizate să condiţioneze perturbaţii in reţeaua de alimen­tare cu energie electrică?

- Reieşind din specificul elementelor constitutive ale insta­laţiei, se poate determina anul fabricării instalaţiei?

77

Page 78: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- Putea oare deplasarea nulului în reţeaua de alimentare cu energie electrică a consumatorilor din casa nominalizată să condiţioneze supratensiuni în anumite ramuri ale reţelei electrice interne? Dacă da, în ce condiţii?

29.2. Expertiza în domeniul protecţiei munciiExpertiza în domeniul proiecţiei muncii se efectuează în

scopul stabilirii cauzelor evenimentului produs ca urmare a unor fapte ce constituie o încălcare cu rea-credinţa sau din neglijenţă a normelor în vigoare, care au condus la moartea sau vătămarea integrităţii corporale, distrugerea sau deg­radarea bunurilor materiale.

Sarcinile:1. Determinarea stării tehnice a maşinilor şi agregatelor,

corectitudinii amplasării şi utilizării lor, din punct de vedre al tehnicii securităţii.

2. Determinarea corespunderii proiectelor tehnice ale con­strucţiilor utilajului cerinţelor protecţiei muncii.

3. Determinarea corespunderii procesului tehnologic al luc­rărilor efectuate, tehnologiei aprobate, ce corespunde normelor tehnice de protecţie a muncii.

4. Stabilirea raportului de cauzalitate între neîndeplinirea regulilor de proiecţie a muncii şi consecinţele parvenite.

5. Determinarea cauzelor şi condiţiilor, care au contribuit la nerespectarea regulilor tehnicii securităţii, şi au atras după sine accidentul de muncă.

6. Elaborarea recomandărilor privind măsurile de prevenire a accidentelor de muncă.

Expertului i se adresează spre soluţionare întrebări de tipul:

- Care este starea tehnică a utilajului concret, din punctul de vedere al cerinţelor tehnicii securităţii?

78

Page 79: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- Corespunde proiectul tehnic al construcţiei utilajului cerinţelor protecţiei muncii?

- Corespunde procesul tehnologic al lucrărilor efectuate normelor tehnice de protecţie a muncii?

- Au fost respectate toate regulile protecţiei muncii la efectuarea lucrărilor? Dacă nu, care dintre ele nu au fost respectate şi de către cine?

- Corespund instrucţiunile de protecţie a muncii, aprobate la întreprinderea dată, cerinţelor de securitate şi igienă a muncii, prevăzute în actele normative în vigoare?

- Reieşind din conţinutul actelor prezentate spre examinare, se poate trage concluzia că instructajul introductiv general şi instructajul la locul de muncă a angajaţilor, care au suferit accidentul de muncă, a fost efectuat la modul şi timpul cuvenit?

- Există vreo legătură cauzală directă între nerespectarea de către executorii lucrărilor a cerinţelor protecţiei muncii şi producerea accidentului de muncă?

- Putea fi oare preîntîmpinat accidentul de muncă?

29.3. Expertiza tehnică în construcţieDrept scop al acestui gen de expertize este respectarea

următoarelor sarcini:1. Stabilirea corespunderii volumului şi caracterului

lucrărilor realizate, documentaţiei tehnice.2. Determinarea caracterului şi calităţii lucrărilor de

construcţie efectuate.3. Determinarea posibilităţilor partajului şi efectuării

modificărilor în construcţie.4. Determinarea temeiniciei tehnice a aplicării normelor

unice temporale de evaluare şi a normelor departamentale temporale de evaluare, incluse în ordinele lucrărilor de montaj, construcţie şi reparaţie.

79

Page 80: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

5. Determinarea, corectitudinii îndeplinirii documentaţiei tehnice şi reflectarea în ea a caracterului şi volumului lucrărilor de constructie executate.

6. Determinarea cauzelor tehnice ale accidentelor în construcţie ş. a.

Expertului i se adresează, în cazul dat, următoarele întrebări:

- Care este volumul şi valoarea cheltuielilor lucrărilor de construcţie efectuate?

- Care este volumul şi valoarea cheltuielilor lucrărilor de reparaţie efectuate?

- Care este volumul şi valoarea cheltuielilor lucrărilor construcţiei nefmisate?

- Care este starea tehnică a construcţiei?- Corespunde construcţia datelor din proiectul de execuţie?-D eterm inarea corectitudinii rid icării construcţiei

»

nominalizate alături de posesie.-Determinarea calităţii lucrărilor de reparaţie şi de deservire

a fondului locativ.-Volumul şi cheltuielile lucrărilor efectuate la instalarea

reţelei de alimentare a clădirii nominalizate cu apă, cu gaze, cu căldură ş. a.?

29.4. Expertiza tehnico-incendiarăAceastă expertiză se dispune în scopul determinării datelor

complete cu privire la cauzele şi condiţiile care au condus la declanşarea unui incendiu.

Sarcinile de bază ale acestor examinări sunt:1. Determ inarea locului şi tim pului de izbucnire a

incendiului.2. Determinarea condiţiilor şi specificului extinderii

procesului de ardere.

80

Page 81: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

3. Determinarea cauzei nemijlocite a declanşării procesului de ardere:

a) dereglările de energie electrică în funcţionare în regim de avarie (scurtcircuit, rezistenţa mare de trecere, supratensiuni, paratrăsnet ş. a.);b) manifestările energiei mecanice în regim de avarie;c) utilizarea instalaţiilor cu gaze şi alte instalaţii cu flacără deschisă;d) posibilitatea autoaprinderii materialelor şi sub­stanţelor;e) aprinderea intenţionată cu utilizarea catalizatorilor procesului de aprindere.

4. Determinarea faptelor nerespectării regulilor securităţii antiincendiare şi raportul de cauzalitate dintre ele şi izbucnirea incendiului.

Expertului i se propun spre soluţionare următoarele întrebări:

- Unde se află focarul incendiului?- Care este cauza nemijlocită a incendiului?- Incendiul putea fi declanşat de manifestările funcţionării

energiei electrice în regim de avarie?- Putea fi declanşat acest incendiu de o sursă deschisă de

foc, adusă intenţionat din afară?- Putea fi declanşat acest incendiu de manifestările

funcţionării în regim de avarie a instalaţiilor mecanice?- Putea fi declanşat acest incendiu de autoaprinderea

materialelor şi substanţelor, depozitate în încăperea dată?- în ce condiţii se pot aprinde materialele prezentate spre

cercetare?- Au fost respectate toate cerinţele, prevăzute de protecţia

antiincendiară, la efectuarea lucrărilor de sudare?- Particulele de metal incandescent, formate pe parcursul

81

Page 82: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

lucrărilor de sudare, puteau să declanşeze aprinderea mate­rialelor inflamabile pe care au căzut?

- Energia electrostatică, acumulată pe pereţii furtunului (în urma avansării prin el a benzinei) autocisternei pentru benzină, poate să condiţioneze aprinderea vaporilor de ben­zină? Dacă da, în ce condiţii?

- Putea să se aprindă construcţia, executată din material lemnos, şi amplasată lîngă canalul de evacuare a fumului din sobă? Dacă da, în ce condiţii?

- Sunt prezente semne materiale care să ateste că în ajunul producerii incendiului în sobă s-a făcut focul?

29.5. Expertiza tehnicii de calcul şi a informaţiei stocate în ea

Posibilităţile tehnico-ştiinţifice contemporane permit realizarea urm ătoarelor sarcini în cazurile expertizei nominalizate:

1. Determinarea stării de funcţionare a tehnicii de calcul.2. Determinarea parametrilor tehnici şi funcţionali ai

elementelor constructive ale tehnicii de calcul.3. Stabilirea defecţiunilor în funcţionarea computerului şi

cauzele care le-au cauzat.4. Examinarea informaţiei stocate în memoria computerului.Expertului i se propun spre soluţionare următoarele

întrebări:- Este dispozitivul prezentat spre cercetare o piesă a

aparaturii de calcul sau nu?- Dacă da, la ce marcă, model poate fi raportată unitatea în

cauză?- Care sunt caracteristicile şi parametrii tehnici ai unităţii?- Care este destinaţia funcţională a unităţii în cauză?- Poate fi utilizat detaliul prezentat spre cercetare la solu­

ţionarea sarcinii funcţionale concrete?9 5

82

Page 83: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- Care este starea tehnică (este sau nu în stare de fun­cţionare) a detaliilor, prezentate spre cercetare? Sunt prezente abateri de la parametrii de standardizare?

- Sunt deranjamentele aparaturii de calcul depistate o urmare a neexecutării anumitor reguli de exploatare?

- Este detaliul prezentat spre cercetare un purtător mag­netic de informaţie?

- Purtătorul magnetic de informaţie, prezentat spre cer­cetare, poate fi conectat la computerul, prezentat spre cerce­tare, asigurîndu-şi funcţionarea normală a lui?

- Este lizibil purtătorul magnetic de informaţie, prezentat spre cercetare?

- Care este cauza lipsei accesibilităţii către purtătorul mag­netic de informaţie, prezentat spre cercetare?

în funcţie de specificul, dimensiunile şi starea obiectelor de expertiză, ele se prezintă la I.R.E.J. şi C a M.J. sau se organizează deplasarea expertului judiciar la faţa locului pen­tru efectuarea investigaţiilor.

Deseori, pentru soluţionarea întrebărilor puse, este necesar a repeta în mod artificial experimente în laborator sau la faţa locului, în scopul determinării condiţiilor formării urmelor materiale care pot fi în legătură cauzală cu anumite stări sau împrejurări de fapt.

Eficacitatea expertizelor tehnice-inginereşti judiciare, în mare măsură, depinde de oportunitatea dispunerii expertizelor, de plenititudinea şi starea materialelor puse la dispoziţia ex­perţilor judiciari.

83

Page 84: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

30. Cercetările tehnice şi de evaluare în constructie>

Obiectele expertizei tehnice judiciare în construcţii pot fi: clădirile, construcţiile, edificiile, complexele lor aflate în proces de proiectare, edificare, exploatarea, demolarea sau reconstruirea, precum şi sectorul de teren funcţional aferent lor.

în cadrul expertizei date se adresează întrebări de evaluare şi partajare.

în caz de partajare, întrebările au următorul conţinut:1. A se stabili valoarea 1 m2 de spaţiu locativ (apartament,

încăpere comercială, depozit, clădire administrativă, vilă, sec­tor de teren, e tc .) n r._______ din str., (localitatea).

2. A se stabili valoarea fiecărei încăperi din imobilul nr.din str._______________________ , (localitatea).

3. A se stabili mărimea cotelor-părţi din imobilul nr. dinstr._(localitatea) a fiecărui coproprietar, ţinînd contde suprafeţele deţinute de fiecare.

4. A se stabili dacă suprafeţelor încăperilor atribuite coproprietarilor corespund cotelor-părţi ideale deţinute, cu indicarea devierii de la cotele ideale.

5. A se stabili posibilitatea tehnică de partajare a casei delocuit n r ._______ din str. ____________ , (localitatea) şi aconstrucţiilor auxiliare (unei porţiuni din casă, apartamentului, încăperii comerciale, depozitului, clădirii administrative, vilelor, etc.) între coproprietari, conform următoarelor cote: cet. „X” (1/2, 1/3, 2/3, etc.) cotă parte şi cet. „Z” (1/2, 2/3, 1/3, etc.) cotă parte cu indicarea variantelor posibile de partaj, a lucrărilor necesare pentru efectuare în cazul replanificării pentru a se asigura valoarea fiecărei cote-părţi.

6. A se stabili posibilitatea tehnică de partajare a sectoruluide teren aferent casei nr. _________ din str. ___________,(localitatea) între coproprietari conform cotelor deţinute, cu

84

Page 85: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

indicarea variantelor posibile de partaj şi a lucrărilor necesare de efectuat.

7. A se stabili posibilitatea tehnică de partajare a sectoruluide teren n r . _________ din s t r . ____________________ ,(localitatea) între coproprietari, conform următoarelor cote: cet. „X” (1/2, 1/3, 2/3, etc.) cotă-parte şi cet. „Z” _ (1/2, 2/3, 1/3, etc.) cotă parte, cu indicarea variantelor posibile de partaj şi a lucrărilor necesare de efectuat.

8. A se stabili corespunderea cotelor reale, calculate con­form variantelor de partaj propuse, cu cotele ideale deţinutede către coproprietari din imobilul n r . _____ din str.__________________ , (localitatea).

9. A se stabili devierea valorii propuse, conform varian­telor de partajare, a casei de locuit n r . ______ din str.__________ , (localitatea) si a construcţiilor auxiliare (uneiporţiuni din casă, apartamentului, încăperii comerciale, depozitului, clădirii administrative, vilelor etc.) de la valoarea cotelor ideale.

10. A se stabili modul de folosinţă a apartamentului (casei de locuit, încăperii comerciale, depozitului, clădirii adminis­trative, vilelor, etc.) între coproprietari, conform următoarelor cote: cet. „X” _ (1/2, 1/3,2/3, etc.) cotă parte şi cet. „Z” (1/2, 2/3, 1/3 etc.) cotă-parte, cu indicarea posibilelor variante şi lucrări necesare de efectuat pentru replanificare.

11. A se stabili modul de folosinţă a sectorului de teren între coproprietari, conform următoarelor cote: cet. „X” (1/2, 1/3, 2/3, etc.) cotă parte şi cet. „Z” (1/2, 2/3, 1/3 etc.) cotă- parte, cu indicarea posibilelor variante şi lucrări necesare de efectuat pentru replanificare.

12. A se stabili dacă actualul mod de folosire a sectorului de teren comun corespunde cu cotele deţinute din casa de locuit şi construcţiile auxiliare.

85

Page 86: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

13. A se stabili dacă actualul mod de folosire a sectorului de teren corespunde cerinţelor tehnice normative şi legisla­tive pentru construcţii.

14. A se stabili dacă actualele hotare ale sectorului de terennr._____ din str._______, (localitatea) corespund cu hotareleacestui sector de teren confirmate documentar, cu indicarea devierilor.

15. A se stabili care dintre construcţiile amplasate pesectorul de teren nr.______ din str.____________, (localitatea)sunt construcţii autorizate şi care dintre ele au fost construite ilegal.

16. A se stabili ce modificări a suportat imobilul nr._____din str.__________ , (localitatea) în perioada_____________conform datelor înregistrate documentar.

în cazul necesităţii evaluării obiectelor şi bunurilor, întrebările spre soluţionare pot f i formulate în felul următor:

1. Care este valoarea de piaţă a bunului imobil (locativ sau nelocativ) la momentul actual?

2. Care este valoarea de lichidare (vînzare forţată) a bunului imobil la momentul actual?

3. Care este valoarea de piaţă sau valoarea de lichidare (vînzare forţată) a complexului patrimonial la momentul ac­tual şi/sau la situaţia din (data, luna, anul)?

4. Care este valoarea de piaţă sau valoarea de lichidare (vînzare forţată) a bunurilor imobile (separat) ale întreprin­derii, subdiviziunii etc.?

5. Care este valoarea de piaţă sau valoarea de lichidare (vînzare forţată) a utilajului (de producere, de prestare a serviciilor, auxiliar) la momentul actual sau la situaţia din (data, luna, anul)?

6. Care este valoarea de piaţă a plăţii de arendă pentru bunul imobil ce practică activitate de antreprenoriat?

86

Page 87: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

31. Cercetări tehnice-autoExpertiza tehnică-auto presupune cercetări în vederea

soluţionării unor probleme legate de accidente rutiere din sistemul OM-VEHICUL-MEDIU, pentru care sunt necesare cunoştinţe speciale.

Pentru soluţionarea cu succes a problemelor solicitate, în ordonanţa (încheierea) de numire a expertizei, este necesar a se indica datele obiective, din oficiu, necesare pentru examinări:

- starea carosabilului (lăţimea, felul acoperişului, urcuş sau coborîre, uscat sau umed);

- starea tehnică şi încărcătura vehiculului;- coordonatele locului impactului (tamponării);- viteza de deplasare sau distanţa şi modul de deplasare a

pietonului pînă la locul impactului (tamponării);- viteza de deplasare a vehiculului, dacă a fost constatată

de solicitantul expertizei;- lungimea urmelor lăsate de roţile vehiculului şi caracterul

lor (frînare, derapare ect.);- locul şi coordonatele zonelor de cioburi de sticlă, glod

(sol) căzut de pe vehicule ect.;- poziţionarea şi coordonatele vehiculelor şi ale altor

obiecte;- momentul declanşării obstacolului de circulaţie

(momentul, în care conducătorul vehiculului trebuia să prevadă şi să întreprindă masurile necesare pentru evitarea accidentului;

- dacă conducătorul vehiculului, înainte de impact (tamponare), a frînat şi distanţa parcursă cu frînă pînă şi după impact (tamponare) pînă la oprirea completă;

- cu care parte a vehiculului a fost accidentat pietonul sau a joncţionat cu alt vehicul;

87

Page 88: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- în cazul examinării urmelor vehiculelor în vederea solu­ţionării problemelor traseologice, este necesar a se prezenta ambele vehicule pe un teren şi a se asigura posibilitatea ma­nevrării acestora.

Tipurile de expertiză tehnică-auto:

1. Expertiza circumstanţelor producerii accidentului rutier.2. Expertiza stării tehnice a vehiculelor şi a pieselor dete­

riorate.3. Expertiza urmelor (traseologie) vehiculelor.

31.1. La examinarea circumstanţelor producerii accidentului rutier

a) la tamponarea pietonilor:

1. Care era viteza de deplasare a vehiculului, luînd în con= siderare lungimea urmelor de frînare?

2. Care este distanţa necesară de oprire în siguranţă a vehiculului?

3. La ce distanţă se afla vehiculul de la locul impactului, în momentul declanşării obstacolului de circulaţie?

4. Dispunea conducătorul automobilului de posibilitatea tehnică de a evita accidentul pietonului prin frînare?

5. La ce distanţă se afla pietonul de la locul impactului, în momentul în care vehiculul era la o distanţă optimă de oprire în siguranţă?

6. Cum trebuia să acţioneze conducătorul vehiculului în situaţia dată, conform cerinţelor Regulamentului circulaţiei rutiere?

b) la tamponarea vehiculelor:

1. Care era viteza de deplasare a vehiculului, avînd în vedere distanţa de la care a fost aruncat după impact?

2. La ce distanţă de la locul impactului se afla vehiculul în

Page 89: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

momentul apariţiei obstacolului de circulaţie?3. Dispunea conducătorul de posibilitatea tehnică de a evita

impactul prin frînare cu vehiculul, ce a declanşat obstacolul de circulaţie?

4. La ce distanţă de la locul impactului se afla vehiculul, care a declanşat obstacolul de circulaţie, în momentul în care celălalt vehicul se afla la distanţa necesară de oprire în siguranţă?

5. Cum trebuiau să acţioneze conducătorii vehiculelor în situaţia dată, conform cerinţelor Regulamentului circulaţiei rutiere?

c) la ieşirea vehiculelor de pe carosabil şi răsturnarea lor:

1. Care este viteza permisă de deplasare pe sectorul de drum dat, reieşind din raza de curbură a drumului şi condiţiilor de derapare a vehiculului?

2. Care este viteza permisă de deplasare pe sectorul de drum dat, reieşind din raza de curbură a drumului şi condiţiilor de răsturnare a vehiculului?

31.2. La examinarea stării tehnice şi a pieselor vehiculelor

1. Care este pricina apariţiei deteriorărilor în sistemul de dirijare, sistemului de frînare, suspensiei şi sistemului de forţă stabilite la examinarea vehiculului?

2. Cînd au apărut deteriorările stabilite, în raport cu accidentul rutier, pînă la momentul producerii accidentului, în momentul accidentului sau după accident?

3. A avut posibilitate conducătorul, pe parcursul verificării şi exploatării vehiculului, să observe deteriorarea (neregula) dată înainte de producerea accidentului?

4. Cum a putut influenţa deteriorarea dată la manevrarea vehiculului?

Page 90: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

5) Din cauza deteriorării constatate a avut loc accidentul rutier?

31.3. La examinarea urmelor (traseologie) vehiculelor1. Sunt prezente pe vehicule urme (semne traseologice) de

joncţiune?

2. Sunt sau nu prezente pe vehicule şi îmbrăcămintea pie­tonului urme (semne traseologice) de joncţiune?

3. Care era poziţia reciprocă a vehiculelor în momentul impactului?

4. Care era poziţia vehiculelor în momentul impactului (tamponării) în raport cu elementele carosabilului?

5. Aparţin urmele depistate la faţa locului (pe hainele victimei) anvelopelor vehiculului prezentat?

6. Cărui model (marcă) de vehicul aparţin piesele (frag­mentele de piese) depistate la faşă locului, pot fi folosite ele pentru identificarea anului fabricării, culoarea vopselei?

7. Prezintă un tot întreg fragmentele pieselor de la vehi­culul depistat la faţa locul cu piesele rămase de la vehiculul în examinare?

90

Page 91: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Ca obiect al expertizei judiciare automerceologice servesc:1. Unităţile de transport:

a) Autoturismele;b) Automobilele marfare;c) Microautobuzele;d) Autobuzele;e) Automobilele speciale;f) Tractoarele;g) Combinele;h) Motocicletele;1) Remorcile şi semiremorcile;

2. Piesele de schimb şi accesoriile acestora.

Expertiza merceologică soluţionează următoarele probleme:

1. Evaluarea prejudiciului material, cauzat posesorului automobilului, în urma accidentului rutier.

2. Determinarea preţului pieselor de schimb ale auto= mobilului.

3. Stabilirea procentului de uzură fizică a unităţii de transport.

4. Determinarea costului real (de piaţă, restant, de import) al unităţilor de transport la momentul efectuării expertizei sau la o anumită perioadă de timp.

5. Stabilirea tipului mijlocului de transport, conform predestinaţiei.

6. Determinarea volumului cilindric al motorului.7. Stabilirea anului fabricării mijlocului de transport.8. Stabilirea codului tarifar al mijlocului de transport.

32. Cercetările automerceologice

91

Page 92: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

Atît în cazurile penale, cît şi în cazurile civile, organele de urmărire penală, instanţele de judecată, părţile în proces au nevoie de a stabili costul unor bunuri. în acest scop poate fi numită expertiza merceologică.

Obiectele de studiu ale expertizei merceologice sunt:- mărfurile industriale de larg consum, textile, confecţii, tri­

cotaje, marochinărie, încălţăminte, articole din blănuri şi piei, covoare, mobilă, articole cu destinaţie sportivă, bijuterii, parfume- rie şi cosmetică, mărfuri de uz casnic şi gospodăresc etc.;

- produsele alimentare şi agroalimentare;- ambalajul;- documentele referitoare la marfa, produse, listele con­

tabile de inventariere, cartelele de evidenţă a bunurilor la de­pozite, facturile de achiziţionare; certificatele de calitate, pro­venienţă, certificatele analizelor de laborator; documentele în care sunt reflectate caracteristicele cantitative şi calitative ale producţiei la expediere, în timpul transportării, păstrării, realizării. Acte, registrul de evidenţă al regimului umidităţii şi temperaturii în depozite; fotografii care fixează aspectul şi starea articolului, produsului, modul de păstrare şi ambalajul; paşapoarte tehnice, instrucţiuni, etichete de marcaj etc.

In procesul efectuării expertizelor merceologice se realizează următoarele sarcini:

- exam inarea calitativă şi cantitativă a produselor alimentare şi agroalimentare cu aprecierea costului (de piaţă, vamal etc.);

- investigaţii efectuate în baza documentelor ce conţin informaţie calitativă şi cantitativă privind articolul prezentat spre expertiză;

- determinarea cauzelor ce au condus la schimbarea calităţii mărfurilor, lotului de marfă ridicat;

33. Cercetările merceologice

92

Page 93: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- stabilirea caracterului defectelor mărfurilor prezentate;- stabilirea etapei la care au apărut defectele - producţie,

ambalare, transportare, păstrare, vînzare, consumare sau exploatare;

- determinarea, evaluarea procesului de fabricare, produ­cere a mărfii (original ori surogat) determinarea producăto­rului, după posibilitate, în cazurile în care lipseşte codul de bare internaţional;

- determinarea parametrilor caracteristici articolului in­vestigat - grupa de articole, sort, dacă este complet articolul în cazurile cînd lipsesc etichetele, marcările corespunzătoare;

- determinarea valorii reziduale, ţinîndu-se cont de uzură pentru o anumită perioadă de timp sau la moment;

- determinarea valorii reziduale de bilanţ, ţinîndu-se cont de uzură;

- determinarea valorii reale de vînzare a articolului, utilajului;

- determinarea valorii de bilanţ şi valorii reale a fondurilor fixe ale întreprinderilor industriale şi ale organizaţiilor;

-determinarea cuantumului reducerii preţului sau majorării lui;- determinarea gradului de alterare şi pierderile calităţii şi

al aspectului exterior (comercial) al articolelor, produselor ce au avut de suferit în urma acţiunii factorilor mecanici, chimici, biologici, microbiologici, temperaturii, umidităţii, luminii etc.;

- stabilirea şi determinarea posibilităţii de acoperire a mărfurilor analogice în cazurile survenirii neajunsurilor şi surplusurilor;

- determinarea prejudiciului material, survenit în urma sustragerilor, deteriorării bunurilor materiale;

- determinarea costului bunurilor materiale vizavi de o perioadă anterioară;

- determinarea stării exploataţional-funcţionale a bunului investigat şi posibilitatea exploatării, consumării lui ulterioare;

93

Page 94: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- determinarea valorii articolului, mărfii în vamă.

Reieşind din cele expuse, întrebările pentru expert se for­mulează în fiecare caz concret, ţinîndu-se cont de una sau mai multe sarcini enumerate mai sus.

Spre soluţionare pot fi puse şi alte întrebări, ce se referă la cazul concret, consultînd preventiv opinia expertului prin telefon.

Materialele pentru expertiză necesită împachetare în aşa fel, îneît să fie excluse orice pierderi, deteriorări, defectări în timpul expedierii. Pe ambalajul sigilat al fiecărui obiect, expediat pentru efectuarea investigaţiilor, este necesar să fie indicată denumirea articolului, obiectului împachetat, unde, cînd, de la cine şi pe ce dosar a fost ridicat. Cele indicate mai sus trebuie să fie adeverite de persoana responsabilă şi aplicată ştampila organului ce a dispus efectuarea expertizei.

In cazuri excepţionale, expertiza merceologică este efectuată fără a fi prezentat articolul cercetat, atunci expertiza este efectuată în baza purtătorilor de informaţie documen­tară, fotografii, scheme etc.

Efectuarea expertizelor, fără a fi prezentate obiectele, este necesară în cazurile furturilor de bunuri, producţie necalitativă şi alte cauze penale, a căror examinare este efectuată, uneori, după trecerea unei perioade îndelungate de timp.

94

Page 95: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

34. Expertiza psihologico-judiciarăObiectul expertizei psihologico-judiciare se referă: la

factorii care au influenţat sistemul psihic al persoanei; caracteristicile de normalitate psihică; reflexe şi conduite inadecvate în momentul cu pondere pentru urmărirea penală şi instanţa de judecată, stabiliţi în conformitate cu vîrsta, calităţile intelectuale, emotive şi volitive, trăsăturile de personalitate ale persoanei cercetate.

In calitate de indicatori ai expertizei psihologico- judiciare sunt:

- reacţiile inadecvate la influenţele mediului, comporta­mentele marcate de dezechilibru emoţional, de agresivitate şi violenţă, fixajul conduitelor, motricitatea dezordonată, limitarea posibilităţilor cognitive (percepţiei, atenţiei, memoriei, gîndirii), dificultăţile de conştientizare logică a relaţiei;

- semnalmentele unei insuficienţe intelectuale, exprimate în discrepanţa dintre m otivele, orientările, scopurile subiectului expertizei şi mijloacele de realizare de care acesta dispune sau condiţiile obiective ale acţiunii cercetate;

- trebuinţe primare, cum ar fi cele de realizare a stărilor de plăcere, sexuale, alimentare sau altele, manifestate într-o formă hipertrofă, exagerată, comportamentele care denotă orientări sexuale perverse;

- primitivismul, simplitatea exagerată în acţiuni, gîndire exprimată comportamental-expresiv, inclusiv verbal, atitudine indiferentă faţă de rezultatele urmării penale şi ale dezbaterilor judiciare sau, în unele cazuri, conduite de bravadă, tendinţe demonstrative, lipsă de sinceritate;

- incoerenţa în conţinutul declaraţiilor sau depoziţiilor, dorinţa manifestată de demonstrare a competenţei sau sugestibilitatea şi dependenţa de opiniile expuse de alte persoane;

95

Page 96: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

- calităţile somatice neobişnuite - asimetria craniului sau a unor părţi ale corpului, infantilismul în exterior şi mani­festări, dereglările expresiv-faciale şi dinamice.

In calitate de surse de obţinere a informaţiilor respective şi a formularelor concluziilor expertizei psihologico-judiciare se prezintă:

- persoana interesată (bănuitul, învinuitul sau inculpatul, partea vătămată, martorul, reclamantul, pîrîtul);

- informaţia despre starea sănătăţii psihice a persoanei, des­pre sistemul psihic şi comportamentul acesteia, reieşită din diverse probe: depoziţii ale martorilor, concluzii ale altor specialişti (medic psihiatru etc.), anamneze ale stării somatice şi psihice, caracteristici de la locul de trai şi de muncă, descrieri ale unor proceduri penale, rezultate ale realizării unor cercetări cu utilizarea metodelor specifice, materialele din arhiva per­sonală a subiectului cercetării (scrisori, note, jurnale intime, desene etc.).

Aceste surse sunt cercetate în conformitate cu circumstan­ţele de mediu, persoanele cu care a venit subiectul investigaţiei în contact, situaţiile concrete ce prezintă interes pentru orga­nele de drept. Investigaţia lor realizează un obiectiv distinct- aprecierea prin aplicarea unor cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice a stării de responsabilitate a persoanei cercetate, sau, în altă formulare, a capacităţii ei de a conştientiza compor­tamentele sale, de a prevedea consecinţele lor şi de a le dirija în momentul de importanţă pentru calificarea juridică a faptei.

Reieşind din competenţa psihologului-expert şi ţinînd cont de obiectul cercetării psihologico-judiciare, în cadrul urmăririi penale şi dezbaterilor în instanţa de judecată, putem distinge următoarele probleme care se impun activităţii date:

1. Calificarea stării psihice a bănuitului, învinuitului, in-

96

Page 97: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

cuipatului, părţii vătămate, martorului, pîrîtului, reclamantului. Determinarea particularităţilor specifice, a tipului şi gravităţii anumitor manifestări nepatologice cu caracter perturbatoriu, a importanţei lor în structura comportamentului persoanei cer­cetate, stabilirea corelaţiei dintre normal şi anormal, a posibi­lităţilor de compensare, adaptare, reflectare în momentele critice.

2. Determinarea calităţilor psihice constante: a proceselor cognitive (gîndire, memorie, imaginaţie), însuşirilor dinamice (temperament, aptitudini), tipului şi particularităţilor reacţiilor afective şi volitive pe parcursul evenimentului ce are impor­tanţă pentru calificarea judiciară a faptei, a caracterului ano­maliilor şi accentuărilor de caracter, a naturii şi gradului dezvoltării psihice.

3. Definirea influenţelor trăsăturilor de personalitate şi stă­rilor psihice individuale asupra reflectării cognitive conştiente a ambianţei, a reacţiilor în raport cu stimulii din mediu şi capacităţilor de dirijare a conduitelor în situaţii specifice.

4. Diagnosticarea capacităţii/incapacităţii minorilor de reflectare cognitivă şi apreciere a acţiunilor proprii şi de dirijare voluntară a comportamentului.

5. Determinarea capacităţilor senzorial-perceptive şi cog- nitiv-logice ale părţii vătămate şi martorului în scopul apre­cierii corectitudinii depoziţiilor şi declaraţiilor şi caracterului erorilor.

6. Aprecierea capacităţii victimei unui viol sexual, de eva­luare corectă a caracterului şi semnificaţiei acţiunilor viola­torului, de reacţie adecvată de apărare, opunere de rezistenţă.

7. în cercetarea cazurilor de suicid, stabilirea perioadei care a precedat decizia subiectului, a stărilor psihice ce au condiţionat-o, a cauzelor psihice ale comportamentului suicidal.

8. în anumite cazuri civile, în deosebi a celor care îşi propun

97

Page 98: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

identificarea caracterului acţiunilor reclamantului în momentul încheierii unor contracte, se solicită identificarea capacităţii voluntare de luare a deciziei etc.

în ordonanţa (încheierea) de dispunere a expertizei, de regulă, aceste probleme sunt reflectate de anumite întrebări, adresate specialistului, cele mai importante referindu-se la:

1. Stabilirea capacităţii de conştientizare adecvată a situaţiei şi a acţiunilor proprii în circumstanţe obiective concrete, dirijare voluntară a acţiunilor, prevederile consecinţelor comportamentului propriu.

2. Identificarea unor particularităţi psihologice, psihice şi som ato-psihice (ale em otivităţii, voinţei, inteligenţei, temperamentului, caracterului etc.), care puteau provoca incapacităţi de înţelegere corectă a semnificaţiei momentului şi dirijare voluntară a conduitelor, iar de aici - a stării de responsabilitate de acţiuni, sau a capacităţii de apărare a propriilor drepturi şi interese.

3. Calcularea vîrstei psihice şi corelarea acesteia cu cea cronologică în cazul minorilor, astfel identificîndu-se capacităţi intelectuale, afective, volitive, sociale, care asigură starea de responsabilitate de conduitele personale şi /sau capacitatea de autoapărare.

4. Determinarea capacităţii părţii vătămate, ale martorului de a oferi declaraţii, depoziţii veridice.

5. Alte chestiuni, legate de incapacităţi de natură psihică sau psiho-socială, care au condiţionat un fapt ce intră în incidenţa legii penale sau civile.

98

Page 99: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

** *

Afară de întrebările orientative, indicate la fiecare gen, tip de expertiză judiciară, pot fi adresate şi altele, reieşind din cazul concret. Pentru aceasta este necesar, în prealabil, a consulta specialistul respectiv, apoi a întocmi documentul de dispunere a expertizei necesare. în al doilea rînd, nu trebuie de copiat toate întrebările propuse la un anumit tip de expertiză, dar numai acele dintre ele care vor fi necesare soluţionării unui caz cocret.

99

Page 100: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

STRUCTURA IREJ ŞI C DE PE LÎNGĂ MJ AL RM ŞI LISTA EXPERŢILOR ATESTAŢI

Nr. N u m e l e , p r e n u m e l e Funcţ ia , cal i f icarea Tel . serv.1 Mihaii GHEORGHIŢA Director 22-95-532 ANTICAMERA 23-84-223 CANCELARIA 23-87-05

L a b o r a t o r u l de e xpe rt i ze jud ic i ar e c reminal i s t i ce şi m e rc eo l og i ce

23-87-78

1 Larisa VOZNIUC şef laborator

Expert judiciar de categorie superioară

2 Galina EVHUT Expert judiciar de categorie superioară

3 VIOREL IACOVEŢ Expert judiciar de categoria a IlI-a

4 Anatolie ZABOROT Expert judiciar de categorie superioară

L a b o r a t o r u l de e xpe rt i ze j ud ic i ar e e c o n om ic e 23-84-92

5 Ecaterina CAZANGIU şef laborator

Expert judiciar de categorie superioară

6 Valentina R AZ DOL OVS CHI or. Bălţi

Expert judiciar de categoria I

7 Andrei ŞEVCIUC Expert judiciar de categorie superioară

8 Angela BURUIAN Expert judiciar de categoria a IlI-a

9 Viorica IACUB Expert judiciar de categorie superioară

23-84-83

10 Claudia ARHIPOVA Expert judiciar de categoria I

23-84-83

11 Vasiie GURIN Expert judiciar de categoria a IlI-a

L ab or a t o r u l de expert i ze judic iare ingi nereşt i şi t ehnice 22-95-03

12 Anatol LASAI şef laborator

Expert judiciar de categorie superioară

13 Victor LUCH1ANCIUC Expert judiciar de categoria a IlI-a

14 Nina BABIŢCHI Expert judiciar de categoria I

L a b o r a t o r u l de e xpert ize j ud ic i ar e aut o- te hn ic e şi a ut o - me rc e o l og i ce

23-83-81

15 Alexandru CIOBANU şef laborator

Expert judiciar de categorie superioară

16 Valeriu ŢURCAN Expert judiciar de categorie superioară

17 Mihai TVERDOHLEB Expert judiciar de categorie superioară

18 Victor CRAV CENCO or. Cahul

Expert judiciar de categoria I

Page 101: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

19 Ion SANDU Exper t judi ciar de categoria I

20 Adrian CECH1N Exper t judiciar de categoria a Il-a

21 Andrei BOTNARIExper t judiciar de categoria a IlI-a

L a b o r a t o r u l de e x pe rt i ze j u d i c i a r e t e hn ic e în c o ns tr u cţ i e , e v a lu a re şi p a r t a j a r e

23-84-80

22 şef laboratorExper t judi ciar de

categoria a I lI-a

23 Diana GROSUExper t judi ciar de

categoria a Il-a

24 Tatiana NAIUExper t judiciar de

categoria a IlI-a

25Exper t judiciar de categoria a III-a

L a b o r a t o r u l de e x pe rt i ze j u d i c i a r e a m at e r i a l e l o r şi s u b s ta nţ e l o r

23-81-45

26Lidia STATIVCA şef laborator

Exper t judiciar de categorie superioară

27 Nicolae MALCOCIExper t judiciar de

categorie superioară

28 Valentina ŢURC ANExper t judiciar de

categorie superioară

29 Zinaida FO RTUNĂExper t judiciar de

categorie superioară

30 Zinaida BREGAExper t judiciar de

categorie superioară

101

Page 102: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

C U P R I N S

Cuvînt în a in te ..................................................................................................................... 3

I. Expertizele judiciare şi constatările tehnico-ştiinţifice: m odul depregătire şi d isp u n ere............................................................................................. 41. A naliza necesităţii şi utilităţii dispunerii constatăriitehnico-ştiinţifice sau e x p e r tiz e i............................................................................ 82. D eterm inarea şi selectarea m aterialelor carevor fi supuse ex am in ă rilo r.................................................................................. 103. Formularea întrebărilor pentru specialişti şi e x p e r ţi...............................124. A legerea instituţiei şi a experţilor care urmeazăsă efectueze expertiza, co n s ta ta rea ...................................................................135. întocm irea actului prin care se dispuneefectuarea expertizei,constatării.........................................................................136. Expedierea docum entului respectiv, obiectelor şi m aterialelorcauzei în instituţia de expertiză sau expertului d esem n a t.......................... 14

II. C lasificarea expertizelor şi posibilităţile IREJ şi C în d om en iu ............ 15

III. Expertizele ju d ic ia re ............................................................................................. 181. Cercetarea crim inalistică a scrisu lu i.............................................................202. Expertiza autorului unui d o cu m en t................................................................ 253. Cercetarea tehnico-crim inalistică a docum en te lo r.................................... 274. Cercetările balistice şi a arm elor a lb e ........................................................... 325. Cercetarea arm elor a lb e .................................................................................... 366. Cercetările traseologice..................................................................................... 37

6.1. Examinarea urmelor de pe mîini (dactiloscopia)........................... 376.2. Cercetarea urmelor de picioare şi încălţăminte..............................406.3. Cercetarea urmelor dentare ................................................................. 416.4. Cercetarea urmelor uneltelor şi a instrumentelor de spargere... 426.5. Stabilirea întregului după părţile componente...............................446.6. Cercetarea lacătelor................................................................................456.7. Cercetarea plumburilor (sigiliilor)..................................................... 46

7. Cercetările materialelor şi substan ţe lor.........................................................478. Cercetarea fibrelor, materialelor fibroase şiarticolelor fabricate din e l e ...................................................................................499. Cercetarea urmelor de îm p u şcă tu ri................................................................ 5110. Cercetarea m aterialelor p o lim ere .................................................................5211. Cercetarea crim inalistică a produselor petroliere (PP),materialelor com bustibile şi lubrifiante (M C L )..............................................5212. Cercetarea crim inalistică a lacurilor şi v opse le lo r..................................54

102

Page 103: Ghid de expertiza judiciare. Chisinau 2005

13. Cercetarea m aterialelor de scris (co loran ţilo r)...........................................5614. Cercetarea substanţelor narcoticeşi a preparatelor farm acologice..............................................................................5715. Cercetarea substanţelor to x ic e .................................................................... 5816. Cercetarea cleiului şi substanţelor de în c le ie re ...................................... 5817. Cercetarea crim inalistică a metalelor, aliajelorşi a articolelor fabricate din e le .......................................................................... 5918. Cercetarea num erelor bătute,scoase de pe armă şi alte o b ie c te .......................................................................... 6119. Cercetarea sticlei (c io b u rilo r).........................................................................6220. Cercetarea h îr tie i................................................................................................ 6221. Cercetarea b an ilo r .............................................................................................. 6322. Cercetarea lichidelor ce conţin alcool (L .C .A .)........................................ 6523. Exam inarea so lu lu i.............................................................................................6824. Cercetările judiciare b io lo g ice ....................................................................... 6925. Expertiza jud ic iar-zoologică...........................................................................7026. Cercetările jud ic iar-econom ice...................................................................... 7127. Cercetările fm anciar-bancare..........................................................................7328. Cercetările econom ico-financiare................................................................. 7429. Cercetările tehnice şi ing inereşti................................................................... 75

29.1. Expertiza obiectelor cu destinaţie electronică şi mecanică........7629.2. Expertiza în domeniul protecţiei m uncii............................................7829.3. Expertiza tehnică în construcţie........................................................... 7929.4. Expertiza tehnico-incendiară................................................................8029.5. Expertiza tehnicii de calcul şi a informaţiei stocate în e a ...........82

30. Cercetările tehnice şi de evaluare în co n stru c ţie ...................................... 8431. Cercetări tehn ice -au to ...................................................................................... 87

31.1. La examinarea circumstanţelorproducerii accidentului rutier......................................................................... 8831.2. La examinarea stării tehnice şi a pieselor vehiculelor................. 8931.3. La examinarea urmelor (traseologie) vehiculelor......................... 90

32. Cercetările autom erceologice........................................................................ 9133. Cercetările m erceo lo g ice ................................................................................9234. Expertiza psiho log ico-jud ic iară....................................................................95

Structura 1REJ şi C de pe lîngă MJ al RM şi lista experţilor a te s ta ţ i ...........100

103