ghicitori animale

of 18 /18
EDUCATOARE AILOAIEI-IORDACHE DORINA- GEORGETA, GPN HANESTI, JUD. BOTOSANI

Embed Size (px)

description

ghicitori cu animale

Transcript of ghicitori animale

Page 1: ghicitori animale

EDUCATOARE AILOAIEI-IORDACHE DORINA-GEORGETA,

GPN HANESTI, JUD. BOTOSANI

Page 2: ghicitori animale

ARICIULAm un motan mare,Cu parul ca acul,Cu trupul ca dracul.  Animal cu capu-n josŞi este foarte ţeposDe vrei să-l ridici de jos. Are capul plin de ace.De-l atingi, el ghem se face! Are zeci de ace groaseDar nu ţese nici nu coase.. Are zeci de ace groase,Nici nu ţese, nici nu coase.Pe sub tufe de urziciCaută mereu furnici.Ce să fie?... Ce este ţepos şi mic,Şi mănâncă şerpi?  Ce viteaz intra-n cetateCu multe suliţi în spate?  Cine trece-ncet pe uliţiÎnarmat cu mii de suliţi? Cui ii place sa se-mbraceIn cojoc cu mii de ace?

Dar pricepi, N-are păr, ci numai ţepi! Din gradina lui Mihai, De sub tufe de urziciA ieşit un ghem de scaiCa să caute furnici.Ce să fie oare, ghici?   Gâfâie moş Savu pe cărare,C-o mie de araci in spinare. Ghem de ace umblatorPrin padure si ogor.

Ghicitoarea ştiu că-ţi place. Ce-i ca un burduf de ace, Ca un pepene cu ţepi? Ia gândeşte-te. Pricepi? Şi răspunde-n doi, trei timpi, Cine are mii de ghimpi? Cui îi ustură şoriciul? N-ai ghicit ca e…? (Ariciul)(T. Arghezi)

Hantur,Bantur,Trece pe uliţiCu o mie de suliţi.Mă fac ghemŞi de nimeni nu mă tem. Merge moşu pe cărareCu-o mie de ace-n spinare. Merge paşa pe uliţăCu trei mii de suliţe. Mititelul plin de ace,Vine pe cărare-ncoace.Şi la mine dacă-l chem,Iute el se face ghem.  

Noi cu acul tragem aţa,

El cu ace-şi apără viaţa!

Pleacă moşu-ncet la vieCu scai mulţi pe pălărie!

Se tot plimbă fără grabăŞi prin iarbă are treabă.Dacă simte un duşman,Se preschimbă-n buzdugan.De-ai avea două cojoace,Tot nu poţi scăpa de ace.

Trece paşa pe uliţeCu trei mii de suliţe.

Page 3: ghicitori animale

BROASCA

Am un pui de grecCe se suie pe ceof lecŞi face: Indec... Indec... [Brotăcelul (buratecul)] Căţeluş de lângă baltă,Saltă, latră, şi iar saltă. Ce-i goală-goalăCa o oală,Si nechează ca o iapă? Cine crezi ca este oare? Cine-ntr-una numai sare?

Ea trăieşte şi în lac Şi tot striga: oac, oac! Ea când domiciliazăColo-n baltă, concertează;Când o ai „domesticită”,Ştii că uşa ţi-e păzită. Holbată, cu gura mare, Ca şi o lăcustă sare. 

Lângă balta seacăMereu bate toaca. Nu-i pasăre, dar pe copaci şadeNu-i vacă, dar paşte iarba verde;Nu-i peşte, dar în baltă înoată;Nu-i lăutar, dar cântă noaptea. Peşte nu-i dar stă în baltă.Nici lăcustă nu-iNici greiere sau piţigoiŞi e "cântăreţ" de soi. Sub o foaie de leuşteanTipă-un pui de moldovean.[Brotăcelul (buratecul)] Sunt prin apa de aflatDar trăiesc şi pe uscat,De mă cauţi insă bineSunt în casă şi la tine. Verde este! Gălăgioasă!Ca si o lăcustă sare;Limba-i lunga, lipicioasă,Prinde orice musca zboară!

 

Page 4: ghicitori animale

BROASCA TESTOASĂ

Farfurie umblătoareCu cap, coadă şi picioare.  Hoca mare,Hoca mica,De sub hocaPui de cioca,Hoca cu monicu1-n cap,Cu cioricu după cap,C-un talger de brânza-n buze,Paşte iarba pe costişa,Na- ţi- l ţie de-l sumuţa.

Poarta-n spate o cetate Si din ea doar capu-l scoate! Pe o vale nisipoasaMerge o baba grebănoasă. Sus casa,Jos masa,La mijloc carne grasa. Sus găvan,Jos găvan,La mijloc carne de cal

Page 5: ghicitori animale

CAPRIOARA SI CERBUL

Sprintenă şi delicatăSe adapă-nfiorată !(căprioara)

În aer ramurile-şi areAcest trofeu de vânătoare.(cerbul)

Mândru şi încoronat,Prin poieni este-mpărat !(cerbul)

Page 6: ghicitori animale

HÂRCIOGUL

Un pitic, cumplit duşman,Zi şi noapte iese-n lan,Roade spice, boabe furăÎn punguţele din gură !

Page 7: ghicitori animale

IEPURELEFuge, chiar la deal mai bineŞi se teme de oricine.Este mic şi drăgălaşŞi se cheamă…  Fricos ca dânsul nu-i,Se teme şi de umbra lui. La deal repede şi fără ocol,Iar la vale rostogol.

Lungi urechi, mustăţi la bot,O codiţă cât un ciot,Ţopăie la vale,Pe patru picioareCâte două egale.Cine-i oare?

 

Codiţa mi-e mititicăŞi tremur mereu de frică.Urechile-lungi de totŞi mustăţi am pe la bot.Eu cu morcovi mă hrănesc,Spuneţi voi, cum mă numesc? Cum mănâncă un morcov mareFrica-l pune pe picioareDouă lungi şi două scurteCin’ să fie el poznaşul,Dacă nu e...

Lungi urechi, picioare lungi,Tragi cu puşca nu-l ajungi. Lungi urechi, picioare lungi,Doar cu puşca îl ajungi.Doarme-n lan ori sub tufiş,Tot cu ochii mari, deschişi.Mustăciosul acesta, oare, e fricos?Sau mi se pare?  Urechiat cu haine sureStă pe câmp şi în pădure! Urechi lungi şi coadă scurtă,Parcă-aleargă tot pe burtă.

Are-o hrană preferată:Morcovi, varză şi salată.  Urechi lungi, mustăţi, codiţăŞi-o fărâmă de codiţă.  Urechi lungi, mustăţi la bot Coadă nu mai am de loc. Sunt fricos nevoie mare, Am doar morcovi de mâncare. Urechi lungi, picioare lungi,Nici cu puşca nu-l ajungi.E fricos nevoie mareŞi de-o frunză el tresare

Page 8: ghicitori animale

LILIACULNu e pasare dar zboara,Si poarta nume de floare.  Pare-a fi un şoricelÎnsă are aripioareZboară noaptea-n chip şi felPurtând numele de floare.

Şoricel cu aripioarePoartă numele de floare. ZburătoareCu patru picioare.

Page 9: ghicitori animale

Cenuşiu, cu ochi sticloşiSi cu colţii fioroşiUmbla-n haita prin pădureSi oiţe-ar vrea sa fure. Ciocoi ţeapăn şi hapsân,El se vrea-n turmă stăpân !Cenuşiu, cu ochi sticloşiSi cu colţii fioroşiUmbla-n haita prin pădureSi oiţe-ar vrea sa fure. Ciocoi ţeapăn şi hapsân,El se vrea-n turmă stăpân !

LUPULÎl zăreşti cam de departe,Că-i sticlesc ochii în noapte,Lângă stână stă la pândăCa să-i pice-o oaie blândă.  Pădurar cu şubă sură,Ce păzeşte, asta fură.Lacom, hrăpăreţ, avanS-ar tocmi la oi cioban.  Pădurile ocoleşte,După miel se prăpădeşteŞi tot strigă: hau, hau, hau!...Multă pradă vreau să iau.

Page 10: ghicitori animale

MELCULAre coarne, dar nu-mpunge,Şi pe leneşi îi ajunge !

Are coarne, dar nu-mpunge,Orice gâză-l poate-ajunge,Că el mere-agale, agale,Şi la deal, dar şi la vale.

Casa mare-şi duce-n spate,Pe tălpici adevărate,Iar pe unde trece lasăFir de-argint şi de mătasă.

Cine umblă pe cărareC-o cetate în spinare? Cine umblă-n ziua mare Cu căsuţa în spinare?  Cu căsuţa în spinareSă alerge, nu e-n stare,Dar pe unde trece lasăFire lucii de mătase. 

Duce singur casa-n spate.Vezi cât e de mic, şi poate!Da, dar vezi, şi casa-i micăEi, da’ totuşi o ridicăMai ales că el nu areMâini, o coadă sau picioare.Merge-ncet, nu se grăbeşteCă e greu şi oboseşteSeara nu-şi aprinde beculCi se culcă-n casă... Merge, merge, greu ajungeAre coarne, dar nu împungeE ghebos şi e fricosŞi când pleacă la plimbareîşi ia casa în spinare.

Nu e bou, dar are coarne,Duce casa in spinare. Stă întotdeauna-n casă,Iar de ploaie nici că-i pasăŞi, deşi n-are picioare,Merge-agale pe cărare. Totdeauna sunt acasăŞi de ploaie nu îmi pasă...Merg încet, dar chibzuit:Pe-unde merg las drum albit.Am şi coarne,Şi le facLungi sau scurteDupă plac.

Voinicel cu cornişoare Umblă cu casa-n spinare.

Page 11: ghicitori animale

PORCUL MISTRET

Nu-i tractor, dar e în starePoieni, lunci, păduri să are !

Page 12: ghicitori animale

Foarfeci are,Nu croieşte,Cine-l ştieÎl ghiceşte !

Mustăcios cu pas greoi,Merge-ntr-una înapoi.

RACUL

SCOICA Sus copaie,Jos copaie,La mijloc carne de oaie !

Tipsie peste tipsie,La mijloc e carne vie.

Page 13: ghicitori animale

SARPELE Are solzi şi nu e peşteŞi când merge, se târăşte ! Cureluşă unsă,Printre flori ascunsă !

Cureluşă rece, unsăSub pământ şade ascunsă,Iar atunci când iese afarăDe-o priveşti te înfioară !

De pe coadă l-ai călcatSe descolăceşte îndatăŞi venin ai căpătat.

 

Page 14: ghicitori animale

SOPARLA Cureluşă verdePrin iarbă se pierde.

E un şarpe cu picioare,Să-mi ghiceşti ce nume are !

Page 15: ghicitori animale

SOARECELE Chiar de-ncui, chiar de descui,Hoţul tot in casă îi.

Mic, cu inima haină,Roade sacul de făină !

Page 16: ghicitori animale

URSULIarna-si vara nasu-n blanaSi din unghii isi sug hranaIar vara, sus pe munti,Zmeura culeg desculti.(ursii) Cu cojoacă şi desculţUmblă mormăind prin munţi!Lenevos cum e, nu şagă,Doarme dup-o vară-ntreagăŞi visează el, vezi bine,Numai miere de albine. Cu nasul vârât în blană.Nu-i este frică de iarnă.Vara umblă prin pădure,După zmeură şi mure.Dar nici ca s-ar supăraO oiţă de-ar mânca. În bârlog petrece iarna,La prisacă merge vara.Mor, mor, mor...

În cojoc întors pe dosMormăind morocănos,Umblă pustnic prin pădureDupă miere, după mure.

Mormăind de zor prin iarbă,La albina vine-n grabăMiere să îi dea şi luiSă mănânce cu ai săi pui.

Ştiţi voi cine umblă după mureŞi trăieşte în pădure ? Umblă moşul prin pădureDupă zmeură şi mure ! Umbla moşul prin pădureSa culeagă fragi si mure.  Umbla moşul prin pădureSa culeagă fragi si murePe vâlcea si pe cărareSe văita mereu ca ... moare.

Vara umblu după miere,Iarna dorm sa prind putere. Vine moşul pe cărare, Cu cojocul in spinare.

Vine moşul pe cărare,Cu cojocul in spinare.Si le spune tuturor:- Mor, mor, mor si iarăşi mor!  În cojoc întors pe dosMormăind morocănos,Umblă pustnic prin pădureDupă miere, după mure.Vara-l vezi după vânat,Iarna stă-n bordei culcat.Când dezgheţurile vin,S-a trezit şi… (Moş Martin)

Page 17: ghicitori animale

VEVERITAAre coada măturoi,Ochii mici, foarte vioi,La urechi cu cănăfeiŞi la bot mustăţi vreo trei. Casă, ca o gospodină,Are o cămară plină,Crengile- o- ndrăgesc şi-o saltăDe pe una pe cealaltă.  Este tare mititică, O zăreşti prin rămurică, Însa coada ei stufoasă O face aşa frumoasă. Cu alune se hrăneşte, Spuneţi voi cum se numeşte? Flăcăruie, flacărăIute se mai caţără!Uite-o, nu e!Uite-o, nu e!Mică e, dar coada-i mare,

Pe copaci în fugă suieŞi din creangă-n creangă sare.Roade nuci, îi plac alune…Cum o cheamă? Haide, spune!De-i vezi flacăra-codiţă,Strigi îndată… (Veveriţă) Gospodina din pădureUmple cămara cu alune..  În copac se caţărăŞi pare că scapărăCa o flacără,Uite-o, nu ;Roade-alune.Cum îi spune? O sportivă cu renumeUmblă-n pomi după alune.

Ronţăie nuci şi aluneSare graţioasăCoada-i e stufoasă –De-o ghiceşti, îndată spune ! Roşioară flacărăPe copaci se caţără.

Sare iute pe crenguţeCu alune în lăbuţe.Şi roşcată e blăniţa.Cin-să fie?  Toată lumea-aşa îi spune:„Mâncătoarea de alune”.Ronţăind cu dinţişorii,Macină ca roata morii.

Ţuş ghiduş, coadă roşcatăPeste cetini aruncată.

Page 18: ghicitori animale

VULPEAAre-o coadă înfoiată,Hoaţă este şi şireatăDar e vai de coada eiCând dă peste ea Grivei.  Blana roşcată, frumoasă,Coada-i lungă şi stufoasă,Vine noaptea prin gradină,Fură-o raţă şi-o găină. Ce să fure dacă n-are?Pare moartă-n drumul mare.Despre cine vorba este?O cunoaşteţi din poveste. Cine-i doamna roşcovană,Ce-şi tot plimbă mândra blanăDe ici, acolo prin vecini,Rost să facă de găini?  Coada ei este stufoasă Dar de găini nu se lasă.  

Cu coada stufoasă,Cu bot ascuţit,La coteţul nostruDes a nimerit. Cumătra cea roşcatăŞi din fire e şireată,Se furişează-n grădini,Dând iama pe la găini.

Cumetriţa cea şireatăVine-adesea prin veciniŞi-amatoare se aratăDe a “cumpăra” găini.

Cumetriţa cea şireatăVine-adesea prin veciniŞi-amatoare se aratăDe a “cumpăra” găini.De plătit nu le platesteDar pe loc le jumuleşte. Găini, pui şi raţe,Ia tot ce găseşte,Hoaţa asta spuneţi:Ştiţi cum se numeşte?

În scurteică îmbrăcată,Dă târcoale la poiată.Şi tot umblă prin pădure,Ca ceva-ceva să fure.  Plimbă-te codatăCu blana roşcatăPrin pădurea toată,Dar nu prin poiată,Că Grivei, de vine,Va fi vai de tine!  Roşcovana cea isteaţăUmblă pe la cotineaţă.

Roşioară şi codatăUmblă noaptea prin poiatăŞi la noi şi la vecini,Ca să „cumpere” găini. De plătit, nu le plăteşteŞi pe loc le jumuleşte,Hoaţa aste, cum se numeşte?

Sper ca materialul sa va fie util.