Eternul Feminin Garabet Ibraileanu

8
Eternul feminin de Garabet Ibrăileanu 1. F[...]ndoială că femeia are o fineţe intelectuală prin care ea întrece pe bărbat. Un bărbat niciodată n-are să ghiceasă cu atâta siguranţă şi repreziciune, într-un moment dat, ceea ce se petrece în sufletul altui om, mai ales în sufletul femeii. E greu s-ascunzi ceea ce simţi şi ce gândeşti în faţa unei femei, mai ales atunci când ea e interesată în cauză. Un bărbat, din acest punct de vedere, e dezarmat. Parcă ar fi de sticlă. Pe când femeia, pentru el rămâne veşnic o enigmă -- de aici reputaţia femeii de mister indescifrabil. Această însuşire a femeii se explică, desigur, prin rolul ei de mamă, care o sileşte să ghicească ce simte copilul şi prin rolul ei, de-a lungul istoriei, de supusă a bărbatului, rol care o făcea să-şi ascundă gândurile sale şi, totodată, să ghicească gândirile stăpânului... 2. O femeie de lux, în sensul de femelă umană plină de seducţie, nu poate să spună adevărul, ci numai ceea ce-i convine. Numai astfel îşi poate păstra caracterul de sfinx şi deveni, cum se zice, irezistibilă, incomparabilă, unică etc. ... 3. Toate femeile ştiu să tacă ori să ascundă. Şi o femeie, cu cât e mai femeie, cu atâta posedă mai mult acest caracter şi deci cu atât e mai enigmatică, ori cu atâta e toate acestea, cu cât e mai femeie. 4. Este drept că femeia, prin natura ei mai afectivă, ar trebui să fie condamnată numai la efuziuni de sentiment (în voia cărora se lasă în adevăr unele scriitoare); dar nu-i mai puţin adevărat că în femeie există şi o seculară rezervă

description

Eternul Feminin

Transcript of Eternul Feminin Garabet Ibraileanu

Eternul femininde Garabet Ibrileanu

1. F[...]ndoial c femeia are o finee intelectual prin care ea ntrece pe brbat. Un brbat niciodat n-are s ghiceas cu atta siguran i repreziciune, ntr-un moment dat, ceea ce se petrece n sufletul altui om, mai ales n sufletul femeii.

E greu s-ascunzi ceea ce simi i ce gndeti n faa unei femei, mai ales atunci cnd ea e interesat n cauz. Un brbat, din acest punct de vedere, e dezarmat. Parc ar fi de sticl. Pe cnd femeia, pentru el rmne venic o enigm -- de aici reputaia femeii de mister indescifrabil.

Aceast nsuire a femeii se explic, desigur, prin rolul ei de mam, care o silete s ghiceasc ce simte copilul i prin rolul ei, de-a lungul istoriei, de supus a brbatului, rol care o fcea s-i ascund gndurile sale i, totodat, s ghiceasc gndirile stpnului...

2. O femeie de lux, n sensul de femel uman plin de seducie, nu poate s spun adevrul, ci numai ceea ce-i convine. Numai astfel i poate pstra caracterul de sfinx i deveni, cum se zice, irezistibil, incomparabil, unic etc. ...

3. Toate femeile tiu s tac ori s ascund. i o femeie, cu ct e mai femeie, cu atta posed mai mult acest caracter i deci cu att e mai enigmatic, ori cu atta e toate acestea, cu ct e mai femeie.

4. Este drept c femeia, prin natura ei mai afectiv, ar trebui s fie condamnat numai la efuziuni de sentiment (n voia crora se las n adevr unele scriitoare); dar nu-i mai puin adevrat c n femeie exist i o secular rezerv nnscut -- ca o adaptare la viaa erotic -- rezerv care se generalizeaz n toat viaa ei sentimental. i nu puine femei se supun mai degrab acestuia din urm dect celuilalt imperativ al naturii lor. n cazul acesta poezia feminin se poate defini ca un romantism comprimat.

5. Situaia subordonat a femeii din toate timpurile, necesitatea de a ngriji i de a nelege fiinele mici, cnd acestea nu tiu nc s vorbeasc, precum i propria ei slbiciune de fiin venic dezarmat, care are venic nevoie de protecie, au determinat i au dezvoltat n femeie aptitudinea nu numai de a nelege intuitiv mai bine dect brbatul orice suferin, dar i de a comptimi anticipat cu orice fiin dezarmat. Aceast tendin, mai cu seam ntr-un suflet feminin de elit, se rezolv ntr-o simpatie autentic, natural, care se rsfrnge asupra ntregii naturi vii cu o amploare i cu o intensitate absolut necunoscute brbailor.

6. Feminitatea puternic este, n adev[...]ntotdeauna n lupt cu masculul. Sensibilitate la, s-i zicem, eternul masculin, cochetrie, defensiv provocatoare fa de agresor, n sfrit, o ntreag politic i diplomaie cu adversarul, plin de suspiciuni ca orice politic de acest fel.

7. Am spus aiurea c n afacerile de sentiment femeile, contient i incontient, i in jocul ascuns fa de brbat. Acest secret l pstreaz i scriitoarele, cnd sunt femei de ras, adic femei n adevratul neles al cuvntului. i-l pstreaz chiar i pe socoteala eroinelor lor. Altfel i-ar trda sexul, ar deroga de la obligaiile spiritului fa de corp, ceea ce ar fi un defect estetic, dar un ctig pentru tiina sufletului, cci numai o femeie ar putea s ne spun bine ce se petrece n sufletul femeiesc. Dar acest lucru nu-l va face niciodat o femeie. Nu cred s fi existat vreodat o femeie adevrat care s fi spus -- n viaa real sau n literatur -- tot ce se petrece n sufletul ei. Numai brbaii spun tot -- femeii iubite, confidenilor, cititorilor, lumii ntregi. Sunt i femei care, pn la un punct, dar numai pn la un punct, se destinuiesc, dar acele femei nu fac parte din cele mai feminine -- i destinuirea lor nu aduce o lumin apreciabil asupra sufletului femeiesc.

8. Corpul unei femei tinere -- elasticitatea lui, rotunzimile calde, fineea i luminozitatea epidermei -- este realizarea formal i structural cea mai desvrit a materiei vii, este miracolul suprem nfptuit de natur dup miliarde de dibuiri i ncercri neizbutite, este termenul ultim al evoluiei cosmice.

9. Feminitatea agita molem. Fiina neutr, improblematic, inofensiv, fata mic de zece ani, n unghiuri drepte ori ascuite, cu dou bee n loc de picioare, dizgraioas la figur, devine adesea la cincisprezece ani izvor de seducii roind din formele rotunzite, din reliefurile ce se anun, din enigmaticul ,,da i nu" incontient nc al figurii, din ncreiturile rochiei, din atitudini pasive i cu att mai imperative -- seducii care lipsesc adesea femeilor frumoase, ,,reci", cum spunem noi, lipsite de ,,vinoncoace", cum spune poporul, expresii care indic deficitul acelui principiu, vital nou, care a operat la pubertate mai puternic n fata mic, dizgraioas, dect n cea frumoas, suprancrcnd-o de electricitate feminin. Amorurile inspirate de aceste femei -- de obicei pasiuni tiranice, pn la degradarea brbatului, fiindc nu sunt provocate i de impresii estetice, ci numai de cauze biologice -- sunt privite ca nite nebunii, iar poporul le crede datorite farmecelor i vrjilor.

10. O femeie pudic ar trebui s nu umble. Dac ar fi logic n rezerva ei, ar trebui nici s respire! Ar trebui s se suprime.

11. De ce femeile n-au gelozie retrospectiv? Pentru c la ele e senzaia principal, nu forma i deci imaginaia (adic chinul grozav al obsesiei imaginaiilor precise i odioase).

12. Unele femei iubesc mai mult brbatul ori amantul, altele mai mult copiii. Tot aa i scriitorii: unii mai mult operele scrise, alii mai mult opera plnuit.

13. Exist imagine mai ncnttoare undeva pe planet, n sistemul solar, n univers, dect o femeie nalt i zvelt, frumoas i elegant, care se dezbrac ncet, a lene, cu gndul aiurea, zmbind unei amintiri, unei ateptri?

14. Fr iubire i chiar fr simpatie, un brbat poate s aib legturi cu o femeie; o femeie, fr nici un sentiment pentru brbat, nu poate s aib legturi, dect cu un adnc dezgust...

15. Un brbat urt poate fi iubit tocmai pentru c nu are calitile ca s fie iubit... O femeie poate iubi pe un brbat ca s-i aline suferinele c nu poate fi iubit... i, oare, aceast jertf de sine nu poate fi i ea cauza marii pasiuni a femeii care se ,,jertfete"? Cci -- cine nu tie? -- iubim mai mult pentru ceea ce dm, dect pentru ceea ce ni se d i, mai ales, pe acei pentru care ne jertfim. Cea mai mare iubire din lume, a mamei pentru copil, nu are alt cauz...

16. Nimic nu este mai deosebit de brbat, dect femeia. Privii numai la aceste dou fiine, la brbosul animal masculin, att de banal, bietul, i la gingaa creatur alb, idealizat n toate felurile, i n Venerea de la Milo i n Venerea Calipige de la Siracusa, i spunei dac aceste dou fiine pot fi egale la suflet?

17. Se spune c femeia e mai sentimental, c ne-ar fi superioar prin afectivitate. n adevr, femeia are o sentimentalitate superioar brbatului: sentimentalitatea ,,casnic". Sentimentul de familie e mai dezvoltat la ea. Femeia va sacrifica aproape totdeauna interesele generale intereselor ei. Pentru femeie, acei care nu fac parte din casa ei sunt strini, sunt chiar dumani. Cnd o femeie are simpatie pentru cineva, ea simte nevoia ca acela sa devin membru al familiei ei. Ea nu poate concepe simpatia pentru cineva care, ntr-un fel sau altul, n-ar face parte din ,,casa" ei. Mai curios e c chiar atunci cnd femeia d o lovitur teribil casei, ea tot rmne ,,casnic" [...] Aceast sentimentalitate casnic[...]n raport invers cu sentimentele sociale. Rolul femeii de a purta i crete copii, de a fi zeia casnic, o face nesocial, dac nu chiar antisocial.

Brbatul, din contra... Dar cine nu tie c, n genere, brbatul e socotit de femeie ca ,,un duman al casei". El are sentimentul casnic foarte slab, iar sentimentul social foarte dezvoltat. Un brbat pune de multe ori interesele comunitii mai presus de ale familiei.

18. Generozitatea e o nsuire eminamente brbteasc, ca i iertarea i uitarea. Brbatul e prin natura sa mult mai gata s zic ,,treac de la mine" i ,,s taie poala i s fug". Femeia e mai vindicativ, ea are memoria jignirilor i a ofenselor mult mai lung, e venic n gard. Toate acestea, desigur, tot din pricina rolului ei de supus a brbatului. Se tie c robia nu e o stare favorabil pentru dezvoltarea generozitii i a iertrii. Generozitatea e virtutea celor tari.

19. Un brbat poate lega o discuie intim cu orice femeie, cu o femeie pe care abia a vzut-o, cu o femeie pentru care nu are nici o consideraie, cu o femeie dintr-o categorie social cu totul inferioar etc. O femeie, din contra, dac e normal, nu acord nimic unui brbat, pentru care n-are cel puin afeciune, dac nu chiar iubire. Desigur c acest lucru are o explicaie natural. i-i indiferent moralmente, la urma urmei, pe cine supui, dar nu-i poate fi indiferent cui te supui de bun voie.

20. Brbatul, cnd e gelos, prefer s se schilodeasc, femeia iubit, s moar chiar, s moar n torturi, dac nu se poate altfel, dect s iubeasc pe altul sau, chiar, dect s devin indiferent sau, i mai puin, dect s-i scad patima.

21. Situaia femeii [...] nu o poate simi i nu o poate vedea bine dect numai o femeie. Brbatul, prin definiie, e neatent la munca de ceas cu ceas a femeii gospodine, fr nici o strlucire i fr efecte vdite i apreciabile.

22. Un om care-i pompeaz n chip nefiresc toat energia la creier, e deja un btrn. Un intelectual btrn e un btrn la ptrat. Femeia tie toate acestea incontient. De aceea, pe o femeie ,,fin" mai degrab o va ,,cuceri" un domn tomnatic simplu, dect unul tomnatic la puterea a doua.

23. Pentru brbat intelectualismul femeii, adic, de obicei, bas-bleu-ismul, e ceva oribil, dar inteligena i cultura ei este o calitate. Nu pentru ca s citeasc mpreun cu ea Critica raiunii pure, dar pentru c inteligena sau, mai exact, fineea intelectual a femeii este un semn de delicatee sufleteasc i organic, lucru foarte plcut brbatului i pentru c, n momentele cnd ,,omne animal" etc., e mai bine s poi discuta cu femeia ,,fin" despre valut, dect s n-ai ce vorbi i s nu poi face fa mprejurrii.

24. Natura mperecheaz fiine ct mai apropiate ca vrst.

Aa-i trebuie ei pentru scopurile sale. La oamenii simpli, mai aproape de natur, mperecherile nepotrivite se datoresc unor cauze care nu au nimic comun cu dragostea mutual. Omul civilizat s-a ndeprtat de natur i n privina aceasta. Nu e deloc natural ca adolescenta ,,l'Occitanienne" s se namoreze de sexagenarul Chateaubriand. Nu e deloc natural ca un brbat s iubeasc femei mai n vrst dect el, dar biografiile scriitorilor mari ne arat necontenit aceast abatere de la normal. Pricina st, credem, n nsemntatea tot mai mare, pe care o capt sufletul n ,,geneza" amorului la oamenii care, prin prea mult via intelectual, nu mai sunt naturali. Din punctul de vedere al naturii, firete c unui poet i filozof de douzeci i cinci de ani i convine, ca oricrui mascul, o fat de optsprezece ani. Dar din punct de vedere sufletesc -- al nevoii de un suflet cu care s se ,,neleag" -- se poate s-i convin mai bine o femeie ,,fin" de treizeci de ani, cci natura, acum, nu mai vorbete singur.

25. ...o femeie adevrat privete n sufletul unui brbat ca ntr-o vitrin, pe cnd brbatul e lipsit, fa de ea, de acest talent...

26. Exist, f[...]ndoial, la orice brbat o afinitate pentru un anumit temperament femeiesc i, la orice femeie, o legtur ntre temperamentul ei, conformaia ei fizic i predilecia pentru unele culori.

27. Un logodnic este o virtualitate. Un amant este o realitate teribil. Incomparabil mai ngrozitoare dect un so. n cstorie, semnificaia social o mascheaz pe cealalt. O femeie se poate mrita pentru zece motive, din care s lipseasc acela pentru care se d unui amant: selecia pasionat!

28. Cine a spus c, odat cu hainele, brbatul i femeia arunc toat cultura i civilizaia i se ntorc la starea de natur?

O femeie spiritual, cu care schimbi idei fine, ca nite sgei de aur, ntr-o atmosfer de sensibilitate delicat, creat de amndoi... i, la un moment dat, ca ultim concluzie, ca ncoronare suprem, violarea tuturor secretelor ei, a tot ceea ce ea ascunde, contient c e partea brutal a fiinei ei, oficiile vieii organice, care n-au alt justificare dect aceea c sunt suportul vieii spirituale, unde se fabric fora care, n salon, strlucete n ghirlnzi de lumini.

29. ...ntotdeauna dibuieti ca un orb. Grav e pasiunea, ori adoraia pierdut. Dar femeile nu devin pasionate dect dup ce se ntmpl ceea ce trebuie s se ntmple pentru ca un brbat i o femeie s-i spun ,,tu". Pn atunci ele sunt n defensiv, au spiritul mai liber dect oricnd, cocheteaz, n deosebire de brbat, care e pasionat i idiot ntotdeauna nainte de acel eveniment capital i ridicol, dar care dup aceea i recapt libertatea de spirit, pentru c, n stricta economie a speciei, i-a ndeplinit tot rolul.

30. Orice femeie are ceva matern fa de brbatul pentru care are afeciune cnd el sufer, chiar i fata mic pentru un om n vrst, i o ranc pentru Napoleon I Bonaparte.