ed.28 - aprilie 2013

48
Nr.28 (aprilie 2013) » Dima Viper: „Să picteze poate oricine...” » Următoarea destinaţie – Madrid » Terasa – o oază în inima urbei » Postmoldovenii Alexandra – Keep on shining

description

ed.28 a revistei "15 minute"

Transcript of ed.28 - aprilie 2013

Page 1: ed.28 - aprilie 2013

Nr.28 (aprilie 2013)

» Dima Viper: „Să picteze poate oricine...”» Următoarea destinaţie – Madrid

» Terasa – o oază în inima urbei» Postmoldovenii

Alexandra– Keep on shining

Page 2: ed.28 - aprilie 2013

DELIVERY 858 858

Sună, comandă, savurează!Noi îţi livrăm armonia bucatelor chinezești

Restaurant 5th element, str. Kiev 4

tel.: (+373 22) 858 858

Delivery: 25 leiIn raza or. ChisinauProgram: 10:00 – 22:00www.5element.md

Page 3: ed.28 - aprilie 2013

cuprins

3cuprins

Vezi mai multe poze și lasă-ne comentarii pe pagina de facebook.

Caută „revista15 minute”

redacţiawww.15minute.mdstr. Grigore Vieru 22/2, bir. 15

tel.: (+373 22) 92 90 15

Director, redactor-șef

Elena Zbâ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 70 00

Redactor

Gheorghe GheţuCorector

Olga ȘumilinDirector de marketing

Sergiu Ţ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 71 11

Machetator

Mihai StăvilăEditori »

Anastasia Taburceanu,Zina Zen, Gonzo.Fotograf »

Roman RybalevTiraj

4000 exemplareTipar » Bons Offices

Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot

fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

minutul respiro 4Madridminutul tău liber 6Ghidul localurilor din orașminut picant 14Postmoldoveniiminutul de shopping 16Din Inimăminut în culise 22Alexandra Shineminut în obiectiv 30Dima Viperminutul de confort 36Terasa – o oază în inima urbeiun minut cu zina 38Despre superstiţiiminutul de panoramă 40Karaoke partyJazz Jam Sessionminutul de horoscop 43

Page 4: ed.28 - aprilie 2013

Se poate spune fără nicio exagerare că Madridul este la înălţime, pentru că acest oraș este situat la o altitudine de 650 de metri deasupra nivelului mării. Curat, os-pitalier, plin de viaţă și de culoare, cu pes-te 3 milioane de locuitori, capitala Spaniei te fascinează prin imensitatea și diversita-tea atracţiilor sale turistice. Efervescent, datorită vieţii de noapte, perfect pentru cei pasionaţi de shopping sau un must see pentru iubitorii de fotbal, trebuie să recu-nosc că Madridul este, pentru mine, mai presus de orice, o capitală a culturii și ar-tei. Metropola spaniolă abundă de teatre, muzee, palate și galerii de artă.

Cele mai vizitate obiective turistice sunt Palatul Regal, Teatrul Regal, Parcul Buen Retiro cu cele doua palate, Palacio Ve-lazquez și Palacio de Cristal, Biblioteca Naţională, cele trei muzee fantastice: Mu-zeul Prado, cu cea mai frumoasă colecţie de artă din lume, Centrul de Artă Regina Sofia, consacrat artelor contemporane spaniole, și Muzeul Thyssen-Bornemisza, care numără aproximativ 800 de picturi, sculpturi și tapiserii. În plus, Madridul mai are 70 de muzee care cuprind toate do-meniile de interes artistic.

Eu am avut un mare noroc să ajung în Madrid în ziua gratuită a muzeelor. Așa că vă recomand să ţineţi cont și de această informaţie, când vă programaţi vacanţa în Spania.

Inima Madridului este, fără indoială, Pu-erta del Sol (Poarta Soarelui), considerată punctul zero al Spaniei, cea mai populară zonă din Madrid. De aici pleacă spre tot orașul cele mai importante artere ale ca-

pitalei. Merită vizitate Plaza de Toros, cea mai mare din Spania, și Plaza de Cibeles, Plaza Mayor (Piaţa Mare), locul unde, de-a lungul multor decenii, s-au desfașurat fes-tivităţile regale, Plaza de la Villa, cu cele-brul ,,Torre de Los Lujanes”. Calle Mayor te duce spre Palacio Real (Palatul regal), cel mai mare palat din Europa de Vest, reședinţa familiei regale spaniole, deschis spre vizitare turiștilor.

În proximitatea palatului se găsește Catedrala Almudena (sacralizată de Papa Ioan Paul al II-lea), locul unde în 2004 s-a celebrat nunta regală dintre prinţul Felipe și Letizia Ortiz.

Muzeul Prado deţine cea mai bogată colecţie de pictură spaniolă (Goya, Ve-lasquez, Murillo, Zurbarán), dar și opere ale pictorilor italieni și flamanzi (Rafael, Boticelli, Tizian, Rubens și alţii). Totodată, aici există peste 700 de sculpturi din se-colele XII-XIX, având o valoare inestima-bilă. Centrul de Artă Reina Sofia impresi-onează cu o colecţie de artă modernă, ce cuprinde câteva dintre cele mai celebre lucrări ale lui Pablo Picasso, cu renumita sa Guernica, Salvador Dali și Joan Miró.

Plaza Castilla este locul clădirilor cu înalţimi de peste 250 metri, destinate bi-rourilor și hotelurilor. Anume aici se vede contrastul între zona contemporană și cea istorică a orașului. Fanii sportului pot vizi-ta Stadionul Santiago Bernabeu, uriașul teren cu 75.000 de locuri, care a fost mar-torul atâtor meciuri importante în istoria sportului mondial. Parcul Retiro, fostul parc regal, situat în inima orașului, este un loc perfect de relaxare.

Page 5: ed.28 - aprilie 2013

minutul respiro

Madrid este și capitala mondială a co-ridelor. Vestitele lupte cu taurii fac parte din imaginea orașului, așa că încercaţi să ajungeţi să vedeţi un spectacol la celebrul Plaza de Toros de Las Ventas.

De asemenea, vă recomand să vă pro-gramaţi vacanţa în Madrid în funcţie de programul festivalurilor și a manifestări-lor socioculturale care au loc de-a lungul anului. Parade, fast, culoare, concerte, spectacole în aer liber – e tot ce găsiţi în Madrid dacă ajungeţi la „Fiestas del 2 de Mayo” sau „Fiestas de San Isidro”.

În Madrid găsiţi o bucătărie diversă, absolut delicioasă. Mâncarea și băutura nu sunt doar o necesitate pentru madri-leni, ei au reușit să facă din ele o artă. Nenumăratele baruri, cafenele și restau-rante, cu specific din toate zonele Spaniei, pentru orice gusturi și buzunare, sunt cele mai plăcute locuri de relaxare după câte-va ore de muzee și galerii de artă. Și nea-părat mergeţi la Mercado de San Miguel. Mie acest loc mi-a înveselit ziua.

Din punctul meu de vedere, Madrid este o destinaţie perfectă: se poate ajunge cu o cursă de avion low-cost, reţeaua de trans-port public este ușor de folosit, se poa-te găsi cazare decentă la preţ rezonabil, oamenii sunt veseli și politicoși, mâncarea este fantastică și ai nenumărate posibili-tăţi de a-ţi petrece timpul. Un oraș la înălţime!

text » Zina Zen

În BULGARIA cu PLANETA TURDoar până pe 30 aprilie reducere25% pentru rezervările din timp.

2+2maturi copii

*copii până la 14 ani beneficiazăde hotel și alimentare gratis

(Hotel Sun Rise 3*+)

bd.Decebal 99/3 (SIGMA), of.501tel.: (+373 22) 890989, (+373) 79163983

www.planetatur.md

Achită pentru 2 și mergi în vacanţă cu toată familia!

Anunţă parola „2+2”când faci rezervareași îţi facem o surpriză!

Page 6: ed.28 - aprilie 2013
Page 7: ed.28 - aprilie 2013

,

Livrăm visedirect la ușa Dvs

Page 8: ed.28 - aprilie 2013
Page 9: ed.28 - aprilie 2013

35-00

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

40-00

Enchilados

Fajitas de legume

The Chef Recommends!Don Taco – Restaurantul unui bucătar cu bun gust este

locul potrivit pentru a savura din plin timpul liber.Bucatele delicioase de post te vor cuceri, iar atmosfe-

ra feerică te va face să vrei să revii.Pătrunde în lumea Sărbătorii! Rezervează masa chiar acum!

9

de post

de post

Page 10: ed.28 - aprilie 2013
Page 11: ed.28 - aprilie 2013
Page 12: ed.28 - aprilie 2013

Îţi place cum aratăinvitatele „15minute”?

Salonul „Diva D” știe secretul

Page 13: ed.28 - aprilie 2013

str.: Petru Movilă 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99

Îţi place cum aratăinvitatele „15minute”?

Salonul „Diva D” știe secretul

Page 14: ed.28 - aprilie 2013

Trăim într-un spaţiu temporal numit și postsovietic din cauza schimbărilor geo-politice tumultoase. Vom încerca să schi-ţăm în rândurile următoare un portret psihologic al moldoveanului postsovietic, și deja, după mai bine de două decenii de suveranizare și democratizare moldo-venească, al postmoldoveanului preeuro-pean.

Postmoldoveanul preeuropean de as-tăzi este un fel de turist încălţat cu două cizme diferite. Una e de culoare roșie, e pli-nă de noroi și îl ţine strâns pe postmoldo-veanul preeuropean în mocirla sentimen-tală a Uniunii Sovietice. Cu cealaltă cizmă, de culoare albastră, lustruită abil cu tole-ranţă și valori democratice, moldoveanul pășește dârz pe pavajul Uniunii Europene. Postmoldoveanul preeuropean este ros de dileme. Dintr-o parte se simte comod în cizma roșie, chiar dacă aceasta e plină de noroi. Cizma europeană e mai frumoa-să, însă îl strânge un pic, degetul mare de la picior e strivit de prejudecăţile și com-plexele rămase încă de când avea ambele cizme roșii. În rezultat, postmoldoveanul preeuropean este sortit să facă șpagatul tranziţiei. Șpagatul e un exerciţiu folositor, însă numai în cazul în care nu-l practici în-continuu, adică decenii la rând. Altfel, ră-mâi deșirat pe viaţă, vorba poporului. Pe lângă asta, postmoldoveanul preeuropean

Postmoldovenii

minutul picant

mai este apăsat și de greutatea elemen-telor efemere: facturile, educaţia copiilor, masa de Paște, balul de absolvire, nunta fetei, concediul, pensia ș.a.m.d. E greu să faci șpagatul cu atâtea elemente efemere care te apasă. S-ar putea să rămâi deșirat pe viaţă. Postmoldoveanul preeuropean parcă e gata să calce deja cu ambele pi-cioare în Uniunea Europeană, însă nu s-a obișnuit încă cu terenul capitalismului democratic și tolerant. Omul nostru e de-ranjat de unele libertăţi europene, de gân-dul că fiecare are dreptul să aleagă cum trăiește și cu cine trăiește. Și să nu uităm de încă un element primordial care apasă pe șpagatul postmoldoveanului preeuro-pean: cămașa medievală a prejudecăţii. Cămașa asta i-a creat postmoldoveanului preeuropean niște definiţii destul de ciu-date pentru bine și rău. Spre exemplu, în toate lucrurile noi, originale, revoluţionare, excentrice și, în general, în toată arta mo-dernă postmoldoveanul preeuropean vede chipul ascuns al lui Satan. Satan se ascun-de în nudurile lui Picasso, filmele lui Fellini, sculpturile lui Brâncuși, construcţiile lui Gaudi ș.a.m.d. Postmoldoveanul preeuro-pean ar vrea să progreseze, dar se teme de progres. Se teme că mâine va întâlni pe aleile orașului bărbaţi ţinându-se de mână, se teme că lumea ar începe să se sim-tă mai liber, se teme până și de faptul că oamenii vor începe să zâmbească. Pentru că postmoldoveanul preeuropean nu prea zâmbește. Priviţi-i, umblă peste tot cu faţa acră, în transportul în comun, în parcuri, pe coridoarele universităţior, în magazine. Am impresia că postmoldoveanul preeuro-pean zâmbește doar în baruri, iar zâmbitul în alte situaţii este considerat neserios de acesta și chiar vrăjmaș oarecum, pentru că îi face pe ceilalţi postmoldoveni preeuro-peni să se simtă și mai nefericiţi.

Postmoldoveanul preeuropean ar vrea să pășească în Europa, însă nu vrea să lase ciuboţica sovietică și cămașa medievală. Așa că postmoldoveanul preeuropean încă nu e pregătit să facă acest pas decisiv. Se mai gândește omul. Și rămâne în eternul șpagat al tranziţiei.

text » Gonzo

14

Page 15: ed.28 - aprilie 2013
Page 16: ed.28 - aprilie 2013

Cum se întâmplă foarte des, ceea ce căutăm este, de fapt, foarte aproape. La fel se întâmplă și în cazul brandurilor moldovenești, care ne bucură tot mai des cu produse va-riate, calitative și, cel mai important, la preţuri atractive. Hai să recunoaștem, ce e „al nostru” se poartă cu mândrie. De asta am avut ocazia să ne convingem recent, la Spring Fashion Walk, care ne-a surprins cu o varietate neașteptată de produse.

Despre Zorile știm că această fabrică prestează servicii pen-tru parteneri din Italia şi Germania. Mai nou, compania a înce-put o colaborare cu studioul italian de design în încălţăminte „Studio Model” și a elaborat designul colecţiei pentru copii şi bărbaţi. Acest brand vine mereu cu colecţii proaspete și ne bucură cu o reţea de magazine în toată ţara.

Genţile și poșetele de damă Arillu sunt confecţionate cu grijă din piele ecologică și naturală de cea mai bună calitate. Sunt genţi clasice și elegante, mereu la modă. Un lucru extrem de comod este că produsele pot fi procurate atât în magazinele companiei, cât și online.

Vasconi ne bucură mereu cu diversitatea sortimentului de produse, a gamei de culori şi a materiei prime, care sunt ale-se cu atenţie şi rafinament și vizează consumatori de toate vârstele.

Brandul Lia Fia a luat naştere ca rezultat al dragostei pen-tru micile prinţese. Reprezentând stilul și calitatea, produsele brandului sunt dedicate domniţelor care iubesc moda şi con-fortul. Compania creează cu dragoste hăinuţe din materiale naturale, cusute cu o deosebită atenţie până la cele mai mici detalii.

Tigina oferă un spectru larg de încălţăminte pentru bărbaţi, femei și copii. Punctul distinctiv al produselor companiei este metoda de turnare a tălpii, ce servește drept o garanţie a calităţii și unicităţii încălţămintei Tigina. Pentru producţie se folosesc doar cele mai moderne tehnologii pentru ca, în final, să ne ofere un produs calitativ, confortabil și accesibil.

Page 17: ed.28 - aprilie 2013

minutul de shopping

Produsele Floare sunt bine cunoscute atât pe piaţa internă, cât şi peste hotarele ei. Personalul calificat și echipamen-tul modern oferă posibilitatea de a produce încălţăminte cu utilizarea materialelor complexe, inclusiv materiale aduse de clienţi. Compania este deschisă pentru orice propunere ve-nită de la voi, clienţii.

Sekana este un brand de haine pentru femei. Mereu atenţi la detalii, creatorii Sekana cunosc cât de mult acestea contea-ză pentru percepţia imaginii unei femei. Vestimentaţia pro-dusă de această companie poartă amprenta personalităţilor care o creează, iar linia de haine poartă aerul unei eleganţe subtile.

Vitalie Burlacu confecţionează genţi, centuri, huse pentru telefoane mobile și o gamă largă de accesorii din piele, toate produsele asigură un confort în utilizare, rezistenţă în timp, materiale clasice, stil şi rafinament. Accesoriile din piele na-turală, italiană, marca „Vitalie Burlacu”, oferă un aspect dis-tinct fiecărei persoane care le poartă.

Page 18: ed.28 - aprilie 2013
Page 19: ed.28 - aprilie 2013

Foto temporară

Page 20: ed.28 - aprilie 2013

text » Anastasia Taburceanufoto » Roman Rybalev

making of » Valeriu Istratimake up» Rodica Cheptine

coafură» Olga GavrilDiva D.

tel.: (022) 23 75 99str.: Petru Movilă 23/3

modele » Valeria MijaValeriu Istrati

Compania Ponti produce un sortiment bogat de colanţi, cio-rapi şi şosete pentru femei, bărbaţi şi copii. În procesul de producţie sunt folosite fibre de cea mai înaltă calitate. Pro-dusele Ponti se bucură de un mare succes pe piaţă datorită combinaţiei perfecte între preţ şi calitate.

Tricon este un brand bine cunoscut în Moldova. Pe lângă rochii, paltoane, pantaloni, bluze şi fuste, Tricon produce ar-ticole de tricot de cea mai înaltă calitate: rochii, pulovere, jachete pentru femei şi articole pentru bărbaţi. Reţeaua de magazine a brandului are o acoperire naţională.

Prima Bella – produs al fabricii de confecţii Ionel care se specializează în îmbrăcăminte clasică pentru bărbaţi, femei şi copii. Această companie vine cu un design modern, cali-tate înaltă şi tehnologii europene de prelucrare. Compania comercializează produsele sale atât în Moldova, cât și peste hotarele ei.

Page 21: ed.28 - aprilie 2013
Page 22: ed.28 - aprilie 2013
Page 23: ed.28 - aprilie 2013

Alexandra– Keep on shiningPe Alexandra Goremichina o știm bine din Stu-dioul de dans Teodor, tot ea ne-a adus Hot Dia-monds, iar acum auzim tot mai des de Alexan-dra Shine. Și dacă vrei să știi cum de le reușeste pe toate, citește textul ce urmează. Tot aici vei afla și despre trecutul ei “dansant” și prezentul muzical.

Să începem cu începutul: s-a făcut Alexan-dra dansatoare! De când eram tare mică eram foarte activă ar-tistic, dansam, cântam – nu puteam cânta, dar oricum cântam. Am fost în tot felul de trupe de dans. După care la școala la care mergeam s-a creat o trupă de teatru și pantomimă, și, lo-gic, m-am înscris și eu. Acolo am jucat 4 ani, a fost un teatru experimental, era supervesel. Făceam costume din tot ce găseam pe acasă, inclusiv cutii de conserve. După teatru am reve-nit la dans, aveam 15 ani. După câteva concur-suri eu și partenerul meu de dans am înţeles că avem nevoie de mai multă tehnică a mișcării, de mai multă școală, si am mers la Codreanca, iar din 2001, la Baletul Teodor.

Vorbim de același showbiz, și totuși cum e să faci muzică după ani grei de dans?Evident că dansul îmi este foarte aproape de suflet, din păcate, după accidentul de mașină din 2009, nu pot să spun că el continuă să fie atuul meu, muncesc mult și la acest capitol și sper să revin în forţă, dar nu-mi este ușor s-o fac la moment. Muzica mi-a plăcut mereu, sunt un începător în acest domeniu, și nici nu am o voce de la Dumnezeu, e o voce antrenată, la care iarăși muncesc foarte mult. Dar nu sunt eu unicul exemplu de voce antrenată, există o mulţime de artiști vestiţi la nivel mondial care sunt mega talentaţi. Mie îmi place mult muzica și o fac cu plăcere, am un mare respect pen-tru muzicieni și îmi dau seama că nu pot veni așa, fără un bagaj minim de cunoștinţe, așa că m-am apucat și de școala muzicală, sunt în ul-timul an, apropo.

Dansul face show-ul în spectacolele Hot Diamonds, asta pentru a compensa trecutul?Da, avem mult dans și muzica, este scrisă spe-cial pentru acest proiect, dacă ai observat toa-

te melodiile noastre au o bucată bună dedicată numai dansului – și ăsta e felul nostru de a face show, nu e neapărat o încercare de a compen-sa dansul în viaţa mea. Bun, am mai spus-o și o să repet, noi trebuie să ne învăţăm să preţuim ceea ce se face la noi. Moldovenii sunt foarte inventivi la spectacolele pe care le fac cu un buget aproape inexistent. Afară nu e așa. Dacă ești dansator, nu te gândești la costum sau re-cuzită. Păi uite că eu când vreau ceva în scenă îmi aduc singură și mă gândesc de unde să le iau și cum să le scot după de acolo. Sunt oa-meni care judecă prea dur artiștii de la noi, noi tindem spre vest, dar suntem de necomparat cu cei de acolo. Crede-mă: dacă îi dai unui ar-tist de la noi echipa Madonnei o să facă mega-show. Noi nu vrem să ţinem lumea pe scaune, iar muzica cu multă mișcare și dans în scenă își face efectul.

Aţi avut și un turneu în China, cum aţi ajuns până acolo?A fost o întâmplare banală, dar interesantă: sunt companii care fac research de artiști de peste tot în lume ca să facă turnee în China, așa ne-au găsit iar noi, fericite, am acceptat. Și a fost o experienţă inedită, mă simţeam Madon-

minutul în culise

Page 24: ed.28 - aprilie 2013
Page 25: ed.28 - aprilie 2013

na cu 6 bodyguarzi – pe bune, îi aveam me-reu alături. Poate din cauza că eram din Euro-pa sau că eram blonde, sau că eram bune, nu știu, dar am fost foarte bine primite și am avut spectacole frumoase; oamenii încercau să urce pe scenă, ne aruncau jucării, momente rupte din filme. A fost foarte greu și foarte frumos în același timp, am vizitat 12 orașe. Cu mare drag aș repeta această experienţă.

E bine știut că e aproape imposibil să lu-crezi într-un colectiv doar de femei, cum e la voi?Când eram în Baletul Teodor, cu multe fete, cu mai multă concurenţă, erau valuri de bârfe și o ușoară tensiune, dar fără drame și intrigi. Cu fe-tele de la Hot Diamonds avem o relaţie super-faină, sau poate eu m-am maturizat și tolerez mai multe chestii, nu știu, dar ne simţim bine împreună. La București chiar am stat toate într-o casă. Să știi că a fost o perioadă frumoasă, am reușit să creăm o relaţie interesantă. Chiar recent, la ziua mea, am simţit susţinerea lor.

Stai mai mult la București? Aveam planuri grandioase, voiam să ne mutăm acolo, din cauza accidentului însă am făcut-o mai târziu, dar am ajuns totuși. Marele plan era

să deschidem acolo o afacere cu baletul, dar și aici să-l păstrăm. Acolo suntem mai solicitate, și Hot Diamonds și Alexandra Shine și Baletul Teodor, toate trei merg bine. Nu știu cum se explică asta, dar în București suntem chemaţi la tot felul de emisiuni, mai sunt și spectacole, și show-uri doar cu noi.

Mai nou – „strălucești” solo, de ce?Nu a fost doar decizia mea, producătorul și prietenul meu foarte bun, Teodor, îmi zicea de mult timp că o să vină momentul când va tre-bui să merg singură mai departe, doar că eu nu mă așteptam să fie atât de repede; parcă Hot Dimonds nu mai mergea și venise și timpul pentru o schimbare. Tot atunci a ajuns la noi o piesă care ne plăcea mult, dar nu se pupa cu stilul Hot Diamonds, decizia plutea în aer și noi repede am înhăţat-o.

De ce nu mergea Hot Diamonds? Poate am îngroșat-o spunând că nu mergea deloc, eram foarte active și aveam multe show-uri, dar lipsea un feedback care să ne satisfa-că așteptările. Era vară și cam stagnau toate, piesa asta nouă m-a resuscitat și mi-a prins bine. Dar eu, să știi, mă simt tare bine în ipos-taza aceasta de acum, solo. Hot Diamonds e

25

Page 26: ed.28 - aprilie 2013
Page 27: ed.28 - aprilie 2013

ceva mai departe de mine, pe scenă normal că noi jucam rolul de femei senzuale și tare hot, dar asta nu îmi aparţine, eu sunt mai timidă, și acest proiect e mai aproape de naturaleţe și de ceea ce sunt eu. Bun, nu am un repertoriu foar-te bogat, dar ca imagine asta mi se potrivește mai bine.

Cum e să lucrezi pe două fronturi, pentru că nu ai renunţat de tot la Hot Diamonds?Nu este greu deloc, am să fiu sinceră cu tine, Hot Diamonds are o activitate mai redusă acum și asta îmi permite să pot menţine am-bele proiecte, plus că mai și dansez cu Baletul Teodor. Ianuarie și februarie au fost niște luni destul de încărcate la București, dar am reușit să le fac faţă și chiar să înregistrez o piesă care urmează să fie lansată în aprilie. Eu mai am și trecutul dansurilor sportive, eram un copil extrem de organizat, aveam dansurile, aveam școală și fiind încă o perfecţionistă, nu voiam să înhaţ 2 la ore, așa că le reușeam pe toate, atunci am învăţat ce e asta timpul. Dacă tre-buie, sunt foarte organizată, daca nu trebuie – sunt tare leneșă.

Recent te-am văzut într-un top al celor mai sexy. Să fii sexy înseamnă muncă grea sau e o stare? Sunt convinsă că este o stare. Sunt zile când de dimineaţă, nearanjată și nemachiată, ai un sex-appeal mult peste cel pe care îl ai uneori, fi-ind chitită ca la carte. Apropo de topuri: în Ro-

mânia anul acesta am fost în mai multe topuri, mult mai importante pentru mine. De jumătate de an lansată acolo, am intrat într-un top im-portant de la ei, și am intrat în top și ca artista anului, și ca piesa anului, și am urcat pe poziţii bune: cu piesa am fost pe locul 25 din 50, iar ca artist pe locul 17, merg după Holograf, ceea ce mi se pare foarte tare.

Cum îţi revii după spectacole, cu atâta dans și mișcare și cântec?Lucrez acum la un spectacol în București, unde cânt și dansez, sunt un fel de musical girl. – sunt rezistentă și pentru mine nu a fost niciodată o problemă să fiu pe scenă timp de două ore, oboseala vine a doua zi, pe care o petrec stand în casă și de preferat fără să cobor din pat.

text» Anastasia Taburceanufoto» Roman Rybalevmakeup» Rodica Cheptinecoafură» Olga Gavril salon» DIVAstr.: Petru Movilă 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99vestimentaţie » tel.: (+373) 68 208 408www.thewalkingskirts.comlocaţie» Hotel Prezidentbd. Dacia 58/5tel: (+373 22) 625 000,Mob: (+373) 60 525 000

Page 28: ed.28 - aprilie 2013
Page 29: ed.28 - aprilie 2013
Page 30: ed.28 - aprilie 2013

Sunt tare curioasă să aflu cum se trans-formă un designer de interior în fotograf (de nunţi mai ales)?La fel cum se transformă multe lucruri la noi, din întâmplare. Am făcut opt ani de design interior la colegiu, apoi la facultate. În primul an de facultate m-am apucat de freelancing și mergea destul de bine, aveam proiecte de la moscoviţi care mă ţineau. A venit anul 2009 cu criza lui și eu m-am plictisit. Din banii pe care îi aveam mi-am luat un aparat foto și mi-am găsit un alt hobby pentru mine – fotogra-fia. Un an întreg am tot căutat nișa sau curen-tul, dacă vrei, în care să mă bag, în acel an, din pură întâmplare, am ajuns să fac fotografii pentru două nunţi, și asta mi-a plăcut atât de mult încât am rămas la fotografia de nuntă. În primul an am avut 20 de nunţi. De la an la an crește numărul clienţilor, calitatea fotografii-lor mele și preţul pe care îl stabilesc, evident.

Te-ai plictisit de design? În design depinzi foarte mult de mofturile și doleanţele clientului, nu este o artă care să îţi permită exprimarea valorii tale artistice pe deplin – după luni de muncă, vine clientul și îţi spune că ale tale 175 de culori trebuie vop-site în alb. Și arta ta s-a dus pe râpă. M-am plictisit.

În fotografie, nu e la fel? Nu trebuie să respecţi doleanţele comanditarului?Ca să vezi, deocamdată acest tip de fotogra-fie încă nu m-a plictisit. Și revenind la dole-anţele clienţilor, aici e alt aluat, acestea se stabilesc mult mai ușor.

Dacă ai adus vorba de bani mai înainte, ia să fii sincer, te rog: mirii și miresele chiar îţi plac atât de mult sau totuși e una din di-recţiile cele mai rentabile financiar, la noi, în prezent?Da, chiar îmi plac, mă crezi sau nu. Toţi cei pe care îi fotografiez îmi devin prieteni, încerc să îi cunosc, asta înseamnă oameni noi, de ce nu mi-ar plăcea? Eu nu lucrez cu scenariile, apro-po, niciodată nu știu ce o să fac, asta decid pe loc, dimineaţă înainte de nuntă. De asta probabil pozele mele au multă viaţă și senti-mente, eu le trăiesc când le fac.

Un an întreg ai în faţa ta miri și mirese, din primăvară până în toamnă îi fotografiezi, și cealaltă jumătate de an e prelucrarea ima-ginilor, îi ai deja pe monitor, nu-i cam mult? Cred că undeva, lăuntric, eu sunt romantic, și îmi place să fac multe lucruri din dragoste și pentru dragoste, dar să știi că am momente când mă cam satur de toate. Eu mă implic cu tot sufletul, am fotografiat o nuntă și apoi uit

Dima Viper:„Să picteze poate oricine...”

Dima, face fotografie de nuntă și zice că mirii și miresele chiar îi sunt tare dragi. Are în spate o școala de design. Dacă vrei să afli de ce mirii sunt personaje interesante, pe unde a mai călătorit, ce a mai văzut și prognozele resuscitării artelor la noi, citește ce am discutat noi într-o sâmbătă friguroasă de martie, poate ţi se pare și ţie interesant.

Page 31: ed.28 - aprilie 2013

de ea, o las să dospească, și când revin la ea e ca și cum mi-aș revedea vechii prieteni. Între timp călătoresc și caut noi senzaţii. Peste trei luni să știi că nunta ceea arată cu totul altfel. Eu am nevoie de timp și motivaţie, nunta este totuși un șablon.

Călătorești și cu fotografia ta?Da, am fotografiat miri în Turcia, Croaţia, Gre-

cia, urmează să am o nuntă în Nice, deci da, fac fotografie de nuntă și în altă parte decât în Moldova. Românilor, de exemplu, le plac foarte mult fotografii de la noi, probabil pen-tru că avem o ușoară amprentă socialistă.

Nunţile în Moldova sunt un business, asta o să treacă. Ce faci tu?Poate o să revin la pictură, de trei ani nu am

Page 32: ed.28 - aprilie 2013

ţinut pensula în mână și îmi este dor uneori. Dacă o să mă apuc de asta, crede-mă, că o să auzi de mine.

De ce nu faci asta acum? Dacă ești atât de sigur de propriile talente? Nu am timp, mă nuntesc.

Hm… sună greșit oarecum, deci nu vrei atât de mult? Da, ai dreptate, dacă nu o fac nu o vreau atât de mult. Dar știu eu că o să vină timpul când o să mă las de toate și o să revin la începu-turile mele. Oricum, Școala de arte și design m-a făcut un fotograf bun, acum.

Pictura ca și multe altele e un talent prin exerciţiu, ca să ajungi la o performanţă oa-recare trebuie să te ţii de ea, cum ai zis an-terior despe fotografia ta, nu ţi-e frică că ai să pierzi din abilităţi?Nu, obișnuiesc să fac totul cu și din dragos-te (mă tem că am mai spus asta o dată), și fac pe moment strict ceea ce simt, și asta se vede oricum în tot ce las în urma mea, o să vedem dacă simţirile au nevoie de exerciţiu sau nu.

minutul în obiectiv

Page 33: ed.28 - aprilie 2013
Page 34: ed.28 - aprilie 2013

Avem atâţia fotografi, mulţi pictori și/sau designeri au îmbrăţișat fotografia comerci-ală pentru că asta aduce mai mulţi bani și e normal că toţi vrem să mâncăm, dar cu arta adevărată cum râmâne? Voi sunteti motorașele. Eu zic că vreau, dar nu fac nimic, cum am mai spus, probabil și alţii ca și mine își amână această revenire, pentru unii poate adevărata plăcere, dar sunt sigur că o să vină acele timpuri bune și acea schimbare. Și o să avem galerii la care să ne ducem copiii. Chiar dacă eu le mulţumesc pă-rinţilor mei că ei nu mi-au educat niciun fel de stil, eu sunt o carte curată scrisă de mine în-sumi, înţeleg necesitatea galeriilor și educaţia artisitică pentru generaţiile care vin.

Părinţii tăi sunt și ei din arte?Nu.

Tu cum ai ajuns acolo?În clasa a IX-a eram la răscruci de drumuri și un prieten mi-a spus "Dima, eu mă duc la de-sign". Eu i-am zis: "Merg și eu". Acolo am început să desenez și mi-a plăcut enorm de mult.

Este vorba doar de talentul înnăscut? Eu pot să desenez?Oricine poate desena sau fotografia, creativi-tate este o exprimare liberă, dar dacă mai ești și înţeles, atunci succesul îţi este garantat.

Fotografia de nuntă e o artă?Da, absolut. Orice se face cu suflet este o artă, din momentul ce faci ceva cu intenţii atunci asta nu mai e o artă. Să încerce poate oricine, unii se apucă, văd că nu le iese și se lasă – foarte corect! Nu trebuie să faci ceea ce nu poţi. Dar ne oprim aici, nu îmi place să judec pe alţii.

Tu cum reacţionezi la critici?Foarte ok, eu sunt foarte critic cu lucrări-le mele. Asta e un pic altceva, autocritica o accepţi mai ușor decît critica altor oameni. Recent am postat o fotografie care a stârnit multă critică și comentarii, și aceste comen-tarii sunt ceea ce vede lumea în fotografia mea, el a văzut una, eu am văzut alta, asta mă menţine și eu sunt ok cu toate criticile.

Îţi place să călătorești, pe unde ai mai fost? Recent am fost în India și Sri Lanka, unde am

Page 35: ed.28 - aprilie 2013

pornit, iarăși din întâmplare, un proiect, care e posibil să se transforme într-o expoziţie, deocamdată nu sunt gata, încă se coace.

Despre ce proiect vorbim?Sunt fotografii cu stare, care arată realitatea de acolo și oamenii de acolo. Portrete în mare parte și reportaje.

Să îmi fie iertată îndrăzneala, eu cred că nu este greu să impresionezi publicul cu fo-tografii "exotice": oameni de culoare, pe un fon de sărăcie cu culori aprinse și contrast. Fotografului nu-i rămâne decât să apese pe buton, pentru că restul e setat. E adevărat, nu este greu să impresionezi un public european cu astfel de "exotisme" cum ai spus, și nu doar eu am făcut asta, asta fac reviste și fotografi cu renume, dar atâta timp cât avem în fotografie altceva decât realita-tea pe care o trăim, de preferinţă o lume cât mai îndepărtată de noi , succesul e garantat. Pentru moldoveni nu o să fac portrete cu moldoveni, indienii în acest caz sunt mult mai întrebaţi. Tot ce e diferit de noi e interesant. În Sri Lanka am fotografiat copii, ei aduc deja altă stare. Mai am reţineri oarecum în ceea

ce privește expoziţia, nu mi se pare etic să fac bani pe seama sărăciei acelor oameni sau acelor copii. Asta e o precizare ca să nu iasă că am promis o expoziţie.

E ca și cazul multor fotografii cu tot felul de înalte premii gen Pulitzer, fotografii făcu-te prin zonele cu conflicte armate. Exact, fotografii cu copii în prag de moarte, care unora le aduc succes, iar alţii se sinucid.

De ce se dau premii pentru astfel de fo-tografii?Nu știu. Fotograful, care în loc să prevină tra-gedia din spatele acelor fotografii, profită de moment pentru poza lui de glorie, iar acele fotografii fac înconjurul lumii și tot felul de or-ganizaţii pacifiste vor manipula opinia publi-cului cu ele. Moare un copil, iar noi câștigăm doar o grotescă imagine a realităţii.

Tu aștepti poza ta de glorie?Nu.

Următoarea ta destinaţie turistică? Oriunde.

text» Anastasia Taburceanufoto» din arhiva personală

www.dimaviper.com

Page 36: ed.28 - aprilie 2013

Refugiul de la margineaapartamentului tău:o oază în inima urbei

Spaţiile anexate locuinţelor, gen: balcoane, terase, verande etc., cele care oferă, de regulă, adăpost și functionează, în principal, ca spaţii de depozitare, ar trebui reconsiderate și privite ca niște prelungiri ale de-corului interior. Balconul este “Cenușăreasa” apartamentului. Din lipsa de spaţiu, noi, cei care locuim la bloc, transformăm balconul în loc de depozitare al obiectelor mai rar folosite. Tot pe balcon depozitam bor-canele cu murături sau butoiul cu varză murată. Eu zic că terasa este un „prilej” minunat pentru a ne uni cu natura, măcar un pic, ne debarasăm de obiectele inutile și ne creăm un spaţiu de relaxare chiar la marginea propriului apartament.

John Ormsbee Simonds, un arhitect peisagist celebru, spunea că marea parte din necazurile vieţii contemporane sunt “dovada fizică a revoltei organismului împotriva mediului său fizic și impotriva frustrării sale, datorate distanţei tot mai mari dintre mediul după care tânjește și cel inăbușitor și artificial pe care i l-am pus până în prezent la dispoziţie”.

Să începă curăţenia de primavără! În primul rând eliberăm spaţiul, aruncăm fără milă obiectele care nu au mai fost folosite de trei ani în-coace. Putem confecţiona pe o laterala un dulap închis cu rafturi pentru depozitarea borcanelor.

Terasa va fi amenajată în funcţie de arhitectura casei și de zona unde este amplasată casa. Ea poate fi organizată în stil rustic moldovenesc, mediteranean, în stil clasic sau modern.Este recomandat mobilierul de dimensiuni mici și de preferinţă pliabil. Adăugăm o pergolă sau o umbrelă, în cazul în care terasa nu este aco-perită, ne vor feri de razele fierbinţi ale soarelui.Galbenul este culoarea anului 2013 pentru decoraţiuni interioare. Așa că îndrăznește și toarnă culoare pe terasa ta. Nuanţele de galben vor domina prin ţesături și accesorii. Balconul nu trebuie să aibă pereţii goi, tablourile cu motive florale sau chiar rame cu poze din vacanţă sunt binevenite. Ramele ca element de decor se potrivesc oricărui interior, indiferent de stil, important e să știi să le alegi corect. Uită de ramele de plastic, optează pentru bunul și veritabilul lemn, care aproape în orice interpretare arată bine. Joacă-te cu formele - aranjează un perete cu mai multe rame de diferite forme, rotunde, ovale sau clasicul pătrat. Iar dacă spaţiul îţi permite, poţi să cochetezi cu acestea, decorează pere-tele cu tablouri sau fotografii cu rame, alături de cele fără rame și rame goale, undeva între ele rătăcind o oglindă - asta o să îţi ofere un efect de iluzie optică foarte interesant și un plus de creativitate.

Revine imprimeul floral vintage, de această dată pe fundalul alb al ţesăturilor ce îmbracă pernuţele șezlongurilor. De asemenea, la mare căutare vor fi imprimeurile etnice (mexican, african etc.) si decoraţiu-nile caracteristice diferitor culturi - vaze, cutii de depozitare. Ceramica e la ea acasă pe terasa ta, nu trebuie să te limitezi doar la ghiveciuri-le cu flori, indiferent de stilul balconului tău vazele din ceramică sau ulcioarele, frumos aranjate într-un colţ al terasei, vor aduce o notă de country-chic.

Nu vor lipsi nici tonurile calde și neutre de bej sau crem combinate cu alb imaculat. Folosiţi culoarea naturală a pielii și tonurile neutre ale lemnului pentru a obţine o atmosferă caldă.

RamămolDeco

Lechuza NIDOCOTTAGE

City Garden

RamămolDeco

Lechuza CUBICOCOTTAGE

City Garden

Lechuza CASCADACOLOR

City Garden

Lechuza BALCONERACOTTAGE

City Garden

VazămolDeco

Page 37: ed.28 - aprilie 2013

PlanteecoVazon

de la 23 lei

Și la final detaliul cel mai viu – florile! Florile nu pot lipsi din colţul de refugiu. Cu siguranţă ai vazut cel puţin o imagine cu balcoanele italieni-lor care abundă de cascade de flori curgătoare în toate culorile curcu-beului. N-ai vrea tu să-ţi iei cafeaua dimineaţa la balconul tău parfumat și colorat?

Flori colorate, din diverse specii, flori care să înflorească din primă-vară până în toamnă, în ghivece și jardiniere alese cu gust. Putem scoate și plantele de apartament pe timp călduros pe terasă. Singura condiţie este să ţinem cont de pretenţiile florilor vis-a-vis de expunerea terasei la soare și evident să mu uităm să îngrijim de ele, florile trebuie udate regulat, mai ales ţinânt cont de mediul urban și poluarea în care cresc și arșiţa din zilele de vară. Dacă nu ai timp să stai mereu lângă flori nu înseamnă că nu trebuie să le ai, pentru tine a fost inventat ghiveciul in-teligent cu sistem de irigare. Acestea oferă o soluţie simplă și eficientă pentru îngrijirea plantelor și pentru reducerea timpului pe care trebuie să-l acorzi acestora. Fie că ai plecat în vacanţă sau, pur și simplu, nu ai timp să verifici zilnic dacă plantele au nevoie de apă și să le uzi, siste-mul inteligent de autoirigare de care dispun ghivecele va avea grijă ca plantele să nu sufere de lipsa apei. Ghiveciul inteligent asigură plantei o autonomie de până la 12 săptămâni, în ce priveste nevoia de apă și de îngrășăminte. Acestea sunt și destul de mobile datorită accesoriilor adiţionale precum rotile, chiar și ghivecele de cele mai mari dimensiuni pot fi mutate cu ușurinţă. Aceste ghiveciuri inteligente au și o varietate de modele, forme și culori, ca să le poţi potrivi liniei tale de design. Dacă spaţiul de pe terasă sau balcon îţi permite, atunci ai putea cu ușurinţă să faci și o mică „plantaţie”: ardei iuţi, să-l rupi proaspăt și să îţi dregi zeama, sau plante aromate de pătrunjel sau oregano pentru salate. Iar pentru cei care au nevoie „să simtă pământul sub picioare” o să le suge-rez să planteze într-un colţișor un petic cu gazon, imaginează-ţi doar: ai ajuns acasă istovit după o zi interminabilă, ţi-ai scos sandaletele și ţi-ai aranjat frumos picioarele pe iarba răcoroasă și moale...

Plantele nu au numai valoare estetică, ele vor filtra praful din aer, ne vor îmbogăţi cantitatea de oxigen, ne vor răcori atmosfera în timpul zilelor călduroase de vară, ne vor delecta cu parfumul lor. Putem plasa într-un colţ un ghiveci cu o plantă care să fie punctul de atracţie al mi-cii noastre grădini, un ficus, un leandru cu flori parfumate, un trandafir japonez sau un lămâi.

In concluzie, cu puţin efort pînă și cel mai mic și neîncăpător balcon poate fi transformat într-un mic paradis înflorit, unde îţi poţi petrece dimineţile parfumate cu o ceașcă de cafea și serile răcoroase de vară cu un pahar de vin.

VazămolDeco

RamămolDeco

Seminţe și bulbiecoVazon

de la 7,5 lei

Gazon universalecoVazon

87 lei

Lechuza TRIO COTTAGE

City Gardenart-salon molDecoChișinău, bd. Moscova, 14/1, tel. (022) 311 281str. Bănulescu-Bodoni, 57, tel. (022) 233 189

(+373) 692 011 26www.moldeco.mdPlant Design SRL

Distribuitor oficial al ghivecelor cu autoirigare - LechuzaMOLDEXPO str. Grigore Alexandrescu 6,

(+373) 69 43 67 98; str. Șciusev 62www.citygarden.md

ecoVazonChișinău, str. Sarmizegetusa, 12/1

(Piaţa Agricolă, ghereta 71A)(+373) 79 238 149

www.ecovazon.md

Page 38: ed.28 - aprilie 2013

38

Nu vi se pare ciudat că în aceste vremuri de postmodernism, care ne-au adus explica-ţii știinţifice pentru toate numerele magici-enilor și aproape toate „minunile” lumii, noi încă suntem extrem de superstiţioși? Cre-dem în semne și superstiţii și chiar le lăsăm în mod conștient să ne conducă viaţa.

Chiar dacă nu există dovezi concrete în ceea ce privește existenţa lor, etnografii și antropologii încă mai studiază originea, sur-sele și noimele unor credinţe mitico-magice străvechi.

Și eu zic că „e o prostie!” și încerc să nu dau prea multă atenţie obiceiurilor și tradi-ţiilor legate de superstiţii, dar, recunosc, mă enervez când uit ceva acasă și mă întorc din drum sau vărs sare pe jos. Știu că nu are cum să existe vreo legătură între „ghinion” și neatenţia ori graba mea, sau ceartă și un produs alimentar din bucătărie – dar nu-mi pot controla acest mod instinctiv și primitiv de a găsi o explicaţie ori justificare sau de a „preveni” niște lucruri rele, de-a căror origi-ne nici măcar nu sunt sigură.

S-au transmis din generaţie în generaţie, ţinem cont de ele, pentru că avem cel puţin un caz recent de nerespectare a unui obicei sau credinţe, care a dus la urmări grave. În plus, ele se regăsesc în toate culturile lumii, iar atât de popularul mod de viaţă „Feng

un minut cu Zina

Despre superstiţii:cât de chiorpoate fi norocul?

blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro

Shui” își are rădăcinile în superstiţiile popo-rului chinez. Și cine suntem noi să ne îndoim de înţelepciunea orientală?

În era în care trăim, puternic tehnolo-gizată și cu atâtea triumfuri știinţifice, pe toate palierele cunoașterii, este greu de găsit explicaţii pentru superstiţii. Ele nu au legătură cu realitatea, cu experienţa concretă a umanităţii, au o origine mistică, fără argumente cât de cât justificatoare. În faţa știinţei și a puterii raţiunii, orice gest superstiţios arată ca o respingere a valorii gândirii umane, dar, în continuare, pășim cu dreptul, ne punem dorinţe când aruncăm monede în fântâni, evităm camerele de ho-tel cu numărul 13. Sunt hoteluri în care nici nu veţi găsi etajul 13, iar unele persoane au chiar fobia acestei cifre – se numește " tris-kaidekaphobia” (se spune că în Antichitate, cifra 13 nu era îndrăgită pentru că venea după 11, care însemna elevare spirituală și după 12, care era cifra perfecţiunii. Deci, 13 simboliza distrugerea acestor două ele-mente).

Slavă Domnului, s-a demonstrat că su-perstiţiile nu sunt influenţate de nivelul in-telectual, ci mai degrabă de educaţie, nu de lipsa ei, și de personalitate, așa că nu mă mai ascund să bat în lemn, să mă bucur când mă mănâncă palma stângă sau să-mi pun ceva roșu, de deochi.

Ah, și aveţi, totuși, grijă să nu staţi la colţul mesei, ca să ajungeţi să purtaţi ceva vechi, ceva albastru, ceva nou și ceva îm-prumutat.

Așa se zice.

"Secret of beauty"are metoda ideală

pentru a te scăpa de grijafirelor de păr nedorit!

Page 39: ed.28 - aprilie 2013

"Secret of beauty"are metoda ideală

pentru a te scăpa de grijafirelor de păr nedorit!

Epilarea lasermoft sau soluţie salvatoare?

Informaţii su-plimentare le pu-teţi afla la centru de cosmetologie estetică "SECRET OF BEAUTY"

Vă aşteptăm pe adresaChişinău, str. Kogălniceanu, 41, etajul 2

tel: 022 24 21 72, GSM: 079 430 306e-mail: [email protected]

Bucuraţi-vă de perfecţiune

Epilarea definitivă CU LASER a devenit un concurent serios pen-tru metodele tradiţionale pre-cum lama de ras, ceara sau epi-latorul electric.

Este necesară consultaţia medi-cului

Orice zona a corpului poate fi epilată cu laser, atât la femei cât şi la bărbaţi

La şedinţa de epilare cu laser pacientul se prezintă cu zona de tratat perfect rasă

Majoritatea ariilor necesită 3-6 şedinţe

Există contraindicaţii

Page 40: ed.28 - aprilie 2013
Page 41: ed.28 - aprilie 2013
Page 42: ed.28 - aprilie 2013
Page 43: ed.28 - aprilie 2013

43

Aprilie 2013Sunteţi preocupat mai mult de aspect decât de calitate, iar asta nu e o alege-re tocmai potrivită. Ce părere aţi avea, de exem-plu, dacă cineva v-ar oferi o mașină superbă, cu cele mai moderne dotări, dar fără motor? Așa stau lucrurile chiar și în ceea ce privește oamenii: cei care arată mai bine sau spun ceea ce vă place să auziţi nu sunt în mod necesar și mai buni.

Știţi să vă puneţi într-o lumină extrem de favorabilă, indiferent de împre-jurare. Chiar și în domeniile în care nu aţi avut nicio realizare și nu aţi făcut mai nimic, reușiţi să ieșiţi bine atrăgând atenţia asupra fap-tului că, spre deosebire de alţii, nu aţi comis nicio greșeală. Cei mai mulţi interlocutori sunt impresionaţi.

Pentru a vă rezolva problemele, veţi fi nevoit să faceţi mai multe deplasări prin împrejurimi, nu tocmai plăcute. E vorba de chestiuni mai vechi, care speraţi că s-au rezolvat între timp, dar lucrurile nu stau deloc așa. Aveţi grijă ca de această dată să termi-naţi definitiv cu ele!

Trebuie să depuneţi diferite dovezi ale câștigurilor pe care le-aţi înregis-trat, să justificaţi o parte din cheltuielile făcute și chiar să plătiţi unele datorii. Toată luna veţi fi ocu-pat cu astfel de probleme de ordin financiar, care nu vă vor aduce mai mulţi bani în buzunar, dar vă vor aduce mai multă liniște, odată ce le veţi ști rezolvate.

Vă ocupaţi intens de viaţa dumnea-voastră socială și de imaginea pe care o aveţi în public. În acest scop, faceţi și unele investiţii în haine și diferite alte produse menite să vă pună în valoare. De asemenea, sun-teţi foarte atent la ceea ce spuneţi, dorind ca toa-tă lumea să aibă o părere bună despre dumneavoastră.

Relaţia cu persoana iubită merge din ce în ce mai bine și, cu cât vă împărtășiţi mai multe lucruri, cu atât vă daţi seama cât de mult semănaţi, cât de multe aveţi în comun. Sunteţi în așteptarea unei sume importante de bani, dar e mai probabil ca aceasta să apară abia luna viitoare.

Colaborările merg mult mai bine de-cât munca individuală și ar fi bine să ţineţi cont de acest aspect înainte de a începe orice activitate. La serviciu este posibil să apară unele probleme legate de un pro-iect mai vechi, care nu a fost finalizat așa cum se cuvine, așa că acum trebuie să trageţi mai tare.

Pentru Săgetătorul cel mereu dornic de aventură, venirea primăverii aduce dorinţe sentimentale arzătoare și multă activitate pe plan amoros. Cupidon devine cel mai bun prieten, iar săgeţile lui își ating ţinta de fiecare dată. Cu plăcerea, dar și suferinţa normală.

Este o lună favorabilă problemelor casnice, care ţin de propriul domi-ciliu sau de persoanele care locuiesc împreună cu dumneavoastră. Acţiunile potrivite sunt o curăţenie de primăvară, zugră-vitul, achiziţionarea unor noi obiecte de mobilier sau electrocasnice, week-end-urile pe-trecute în familie.

Prietenii sunt atât de prezenţi în viaţa dumneavoastră că abia găsiţi timp să mai respiraţi în liniște. Îndată ce plea-că unul, vine altul, iar când niciunul nu se invită la dumneavoastră acasă, câte unul se trezește să vă cheme pe la el. Așadar, mare agitaţie pe tot parcursul lunii, cu șanse bune chiar de călătorii numeroase.

Vă dezvoltaţi abilitatea de a face rost de bani, astfel că situaţia dum-neavoastră financiară începe să se îmbunătăţească. E momentul potrivit pentru ne-gocierea unui salariu mai bun, a unor drepturi su-plimentare sau chiar pentru căutarea unui nou loc de muncă. În oricare dintre aceste împrejurări, veţi fi extrem de convingător.

E momentul potrivit să vă lansaţi în afaceri, deoarece veţi sesiza foarte bine șansele reale și, pe de altă parte, nu veţi avea nici un fel de probleme să evitaţi capcanele. De asemenea, este o lună favorabilă pentru participarea la evenimente cultural-artisti-ce. Puteţi să mergeţi să vizitaţi un muzeu sau să vă cumpăraţi bilete la o piesă de teatru.

berbec

taur

balanţă

scorpion

săgetător

capricorn

vărsător

pești

gemeni

rac

leu

fecioară

Page 44: ed.28 - aprilie 2013

Cultură:Filarmonica Naţionalăstr. Mitropolitul Varlaam, 78tel.: (+373 22) 22 27 34

Galeria „Constantin Brâncuși”bd. Ștefan cel Mare, 3tel.: (+373 22) 54 15 96

Muzeul Naţional de Artăstr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 53 32

Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturalăstr. Cogâlniceanu, 82tel.: (+373 22) 244 002

Sala cu Orgăbd. Ștefan cel Mare, 81tel: (+373 22) 22 25 47

Teatrul Naţional „M.Eminescu”bd. Ștefan cel Mare, 79tel.: (+373 22) 22 11 77

Teatrul de Operă și Baletbd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373 22) 24 51 04

Teatrul „Satiricus”str. Eminescu, 55tel.: (+373 22) 20 28 90

Cafe/Restaurante:

44 JazzCafe, et. 2str. Albișoara, 44tel.:(+373 22) 22 44 95live music www.jazzcafe.md

513bd. Stefan cel Mare 79 (intrarea de pe str. M.Eminescu)tel.: (+373) 78 513 513

5th Elementstr. Kiev, 4tel.: (+373 22) 85 88 58

Avenue 103bd. Ștefan cel Mare, 103tel.: (+373 22) 22 68 99 (+373 22) 69 12 74 97

Bachus-Davastr. Calea Ieșilor, 15tel.: (+373 22) 59 21 62 (+373 22) 59 21 61 (+373 22) 69 12 30 99

Bier Platzstr. Mihai Eminescu, 55tel.: (+373 22) 22 91 63str. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 60 37 37

Bisquitbd. Moscova, 20tel.: (+373 22) 32 95 45

Cafe Velvetbd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 68 500 050

CarlsbergPena Pub str. București, 67tel.: (+373) 79 77 66 50

Chateau str. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 8tel.:(+373 22) 22 06 05 (+373) 69 30 31 31str. N.Costin, 67/1tel.: (+373 22) 51 50 44 (+373) 69 94 08 08

Coffee Beansbd. Ștefan cel Mare, 103/2tel.: (+373 22) 23 56 33bd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 89 67

Coffee HouseCoffee House Cognac bar, Jumbo, bd. Decebal 23, tel.: (+373 22) 63 65 15Coffee House TerasaSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 63 Coffee House VIPSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 64 Coffee House № 1Sun City, str. Pușchin 32,tel.: (+373 22) 21 10 90Coffee House Orient - CC Soiuz, str. A.Russo 1, tel.: +373 22 450626

CurteaVânătoruluibd. Decebal, 16tel.: (+373 22) 63 93 29

Decadance Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373) 79 88 87 77

Delice d’Angestr. 31 August 1989, 117/2tel.: (+373 22) 24 14 28

Dolce Vitabd. Decebal, 91tel.: (+373 22) 63 79 00

Don Tacostr. Arborilor, 21(Shopping MallDova),et. 4tel.: (+373) 601 601 11

Dublin Irish Pubstr. Bulgară, 27tel.: (+373 22) 27 67 41

Eli-Pilistr. București, 68tel.: (+373 22) 24 24 57

El Pasostr. Armenească, 10tel.: (+373 22) 92 11 66

Flirtstr. V. Alecsandri, 111tel.: (+373 22) 277 389

The Flying Pigbd. Moscova, 91tel.: (+373) 79 98880

Galaxystr. 31 August 1989, 117/1tel.: (+373 22) 23 25 25 (+373) 69 11 47 67

Gazettostr. Kiev, 16/1tel.: (+373 22) 31 07 45 (+373) 68 14 30 14

Gok-Oguzstr. Calea Orheiului, 19Atel.: (+373 22) 46 88 52

Hidalgostr. Ismail, 30tel.: (+373 22) 54 64 14

Karl Schmidtstr. Alexandrucel Bun, 83tel.: (+373 22) 84 08 08 (+373) 78 84 08 08

Kira’s clubstr. Veronica Micle, 7tel.: (+373 22) 92 25 13

KFCstr. Arborilor, 21(Shopping MallDova,et. 4)tel.: (+373 22) 60 33 60

La Botul Caluluibd. Moscova, 9tel.: (+373) 79 988881

La Crîșmăstr. Hipodromului 9/1tel.: (+373 22) 43 70 50

La Roma Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373 22) 22 85 90 (+373) 68 38 32 32

Lavazza Clubstr. Veronica Micle, 10/1tel.: (+373 22) 22 83 00

Milano Cafebd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 60 177 000

Mojitobd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373) 60 19 1111

Muz Cafestr. Albișoara, 44 et.1tel.: (+373 22) 22 44 95 (+373) 68 10 44 44 (+373) 79 79 44 44

Napolisstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373) 21 21 91

The Office Dom 12str. Miron Costin, 12tel.: (+373 22) 31 07 50

Paparazzistr. S. Lazo, 40tel.: (+373) 60 44 00 22

Piramisabd. Moscova, 10/3tel.: (+373 22) 31 04 48 (+373) 69 38 33 84

Robert’s Coffeestr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 83 69 71str. 31 august, 113tel.: (+373 22) 21 02 76

Sandwich expressbd. Decebal, 91tel.: (+373 22) 558 008 (+373) 683 96 827

Star Kebabstr. Arborilor 21(Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 855 712str. Kiev, 4tel.: (+373) 603 777 33bd. Decebal, 61tel.: (+373 22) 855 719str. Ismail, 84tel.: (+373 22) 855 714

partenerii noștri

Page 45: ed.28 - aprilie 2013

Taxi Blues Cafestr. Kiev, 9tel.: (+373 22) 49 40 10(+373) 69 49 40 10Taxi Blues Cafe 2str. Tolstoi, 24/1tel.: (+373) 68 49 40 10

Trattoria della nonnastr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373) 69 74 74 72str. Mihail Kogâlniceanu, 62tel.: (+373) 68 3 00 825bd.Moscovei 17/4tel.: (+373) 60 979 979

Tucano Coffeestr. Pușkin, 15str. Alexandru cel Bun, 91Atel.: (+373 22) 211 444str. Pușkin, 28

Vasabistr. Sciusev, 73tel.: (+373 22) 21 10 20

Vintage cafestr. N. Dimo, 1/1tel.: (+373) 68 44 43 56(+373 22) 44 43 56

Zen Sushistr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 11 40 (+373) 69 91 26 29

Frumuseţe:

Abyss SPAstr. A Corobceanu, 22/1tel.: (+373 22) 23 80 23

Afroditastr. 31 august 1989, 79/1tel.: (+373 22) 27 41 43

Alpha Sunstr. Miron Costin, 25tel.: (+373 22) 310 837

Beauty&SPA CentersOLSIstr. Bernardazzi, 26tel.: (+373 22) 27 65 51str. V. Alecsandri, 97tel.: (+373 22) 21 12 21

Bigoudisbd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90 (+373) 78 34 76 90

Biotouchbd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 34 29 (+373) 60499720

Cristisstr. Cosmonauţilor, 9tel.: (+373 22) 23 50 23 (+373) 79 23 72 27

Daniellestr. Liviu Deleanu, 7/6tel.: (+373 22) 60 73 72 (+373) 79 40 31 02

Derma BeautyChisinau, s. Hincesti, 43tel.: (+373 22) 99 88 99

Dessangestr. M. Eminescu, 49/1tel.: (+373 22) 40 04 50

Diva Dstr. Petru Movilă, 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99

Gloss Beauty Studiostr. Arborilor, 21, et. 2tel.: (+373) 699 000 36

Holly Landstr. MitropolitBănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 24 38str. Sciusev, 37tel.: (+373 22) 54 03 54

Laboratorulfrumuseţiistr. Tighina, 49/3tel:(+373 22) 26 05 00 (+373) 69 10 17 93

Langelesbd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 21 00 77

Megasunstr. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 50 76str. Alecu Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 51 41bd. Decebal, 99 (Elat)tel.: (+373 22) 88 35 67tel.: (+373 22) 27 66 45tel.: (+373 22) 27 66 45str Ion Creangă, 49/5tel.: (+373 22) 83 87 56

Micușa Stilstr. 31 August 1989, 127tel.:(+373 22) 23 82 44str. Alexandru cel Bun, 98A

tel.: (+373 22) 22 84 40str. Aleco Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 54 38

Nim Domstr. Kogălniceanu, 54tel.: (+373 22) 24 15 92

Oazisstr. Bucuresti, 68tel.:(+373 22) 23 77 51str. Eminescu, 5

Orhideeabd. Ștefan cel Mare, 124tel.: (+373 22) 27 01 17str. Bulgară, 41tel.: (+373 22) 275434bd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 23 56 34str. Mitropolit Dosoftei, 100tel.: (+373 22) 23 80 14bd. Moscovei, 1/3tel.: (+373 22) 44 03 09str. Pușkin, 44tel.: (+373 22) 21 40 87

Rosesstr. Pușkin, 14tel.: (+373 22) 21 12 94 (+373) 79 84 84 74

Salonby Kliuchnikoffstr. București, 103tel.: (+373 22) 21 17 97str. Tighina, 52tel.: (+373 22) 27 96 88

Salon Evel-Luxstr. Academiei, 7tel.: (+373 22) 73 31 68 (+373) 69 70 98 93

Salon Studia Gorbaciovstr. Armeană, 18tel.: (+373 22) 24 02 40

Salonul Kissbd. Ștefan cel Mare, 128tel.: (+373 22) 22 38 49 (+373) 69 23 48 45

Secret of Beautystr. Kogâlniceanu, 41/7tel.: (+373 22) 24 21 72 (+373) 79 43 03 06

Sunkissstr. 31 August 78 A,„Centrul Sportiv”tel.: (+373 22) 24 20 61 bd. Dacia 23,tel.: (+373 22) 50 37 06 str. Alecu Russo 5/1,tel.: (+373 22) 32 40 11

Victoria Luxstr. Gh.Asachi, 71/6tel.: (+373 22) 73 95 63

Vis str. Pușkin, 56tel.: (+373 22) 22 58 18

Weyergans High Care bd. Traian 22, of.40tel.: (+373 22) 81 16 81tel.: (+373) 79 500 697 Fitness și Sport:

Amazonkabd. Ștefan cel Mare, 69tel.: (+373 22) 27 93 57 (+373) 68 89 17 13

EcoSport Gym7:00-22:00str. A. Mateevici, 113/2tel.: (+373 22) 23 30 81

Fitness Dozabd. Mircea cel Batrân, 11tel.:(+373 22) 43 97 21str. Ion Creangă, 62tel.:(+373 22) 74 52 08str. Miron Costin, 25tel.:(+373 22) 44 90 57str. Andrei Doga, 26tel.:(+373 22) 31 07 62

NiagaraOrange Fitnessstr. Ghidighici, 5tel.: (+373 22) 21 00 21

Thai Boxing Clubstr. Burebista, 114tel.: (+373 22) 890 47 77 (+373) 68 771 777www.thaiboxclub.md

UNICAShaping Clubbd. Ștefan cel Mare, 182 et.5 of.509tel:(+373 22) 29 58 11 (+373) 69 17 04 10str. Tighina, 49/4tel.: (+373 22) 27 74 12 (+373) 69 28 93 77bd. Dacia, 31tel.: (+373 22) 55 23 63 (+373) 79 12 25 00bd. Decebal, 5 et.2tel.: (+373 22) 55 49 04 (+373) 69 73 33 96bd. Mircea cel Batrân, 5/1 et. 3tel.: (+373 22) 42 58 18 (+373) 69 11 12 27

în localurile cărora găsiţi revista 15 MINUTE

Page 46: ed.28 - aprilie 2013

str. Vasile Alecsandri, 1, et.8 of.822tel.: (+373 22) 73 75 55 (+373) 69 11 12 27str. Alba Iulia, 1/1tel.: (+373 22) 93 07 73 (+373) 69 51 99 37str. Alba Iulia, 75tel.: (+373 22) 51 53 38 (+373) 79 30 00 00bd. Moscovei 6, et. 3tel.: (+373 22) 49 65 91 (+373) 69 11 12 27Ialoveni: str. Alexandru cel Bun 31tel.: (+373 268) 2 49 12 (+373) 79 64 99 40www.shamping.mdstr. Alecu Russo 20, et. 4,CC Shoplandiatel.: (+373 22) 81 16 16str. Igor Vieru 15/3, et. 1,tel.: (+373 22) 48 16 61

X.T.Zstr. Gh.Asachi, 58 tel.: (+373) 68 110 811 (+373) 78 110 811

Wellness Landstr. Mitropolit Varlaam, 46 tel.: (+373 22) 54 60 80

Wellness &SPA Terminalbd. Dacia, 31 tel.: (+373 22) 63 29 29 (+373) 79 22 99 93

Centre medicale:

Ceradentstr. Kogâlniceanu, 41tel.: (+373 22) 22 28 05

Mazur Dentstr. Kogâlniceanu, 20 of. 1tel.: (+ 373 22) 27 59 92

Prima Medicastr. V.Alecsandri, 87/1tel.: (+373 22) 20 23 73

Timox Dentstr. Pușkin, 9tel.: (+373 22) 22 24 99

Vivodentstr. București, 13/1tel.: (+373 22) 54 64 00

Shopping:

ABFashionstr. Ismail, 24tel: (+373) 27 16 03 (+373) 69 10 90 89

AtelierulPerlina Luxbd. Ștefan cel Mare, 141/2 of.2tel.: (+373 22) 60 29 50 (+373) 79 15 45 45

Ceai de elităbd. Ștefan cel Mare, 128(Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 24 35 72 (+373) 79 44 77 68

Doua Inimistr. București, 99 of.4tel: (+373 22) 23 82 24 (+373) 69 31 45 63

Kotonstr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 27 00 39

L’arossastr. V. Alecsandri, 66tel.:(+373) 69 10 81 96

Mireasa Modernăstr. Pușkin, 43tel: (+373 22) 22 68 72 (+373) 69 99 63 78

molDecobd. Bănulescu Bodoni, 57tel: (+373 22) 23 31 89 (+373) 69 20 11 26bd. Moscovei, 14/1tel: (+373 22) 31 12 81 (+373) 69 20 11 26

Papiliostr. Alecsandri, 20tel.: (+373 22) 21 01 29 (+373) 79 43 12 12

Shoptime.mdstr. Bănulescu Bodoni, 29tel.: (+373 22) 234 900

Agenţii turistice:

Amadeus Travelstr. Pușkin, 24tel.: (+373 22) 22 66 33

AnyWay Travelstr. 31 august 1989, 121tel.: (+373 22) 85 90 90

Damla Turstr. Gagarin, 1tel.: (+373 22) 27 75 77

Explorestr. Columna, 103 of.1tel.: (+ 373 22) 84 41 11

IFLY.MDstr. Pușkin, 7tel.: (+373 22) 80 86 80(+373) 78 80 86 80

Isidastr. MitropolitDosoftei, 97/1tel.: (+373 22) 29 60 48

Sindbadstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373 22) 88 82 88

Sovadastr.Zelinski, 12tel.: (+373 22) 84 46 78

Univers VivaTurismbd. Grigore Vieru, 22/1 of. 1tel: (+373 22) 22 92 92

Vacanţa str. Pușkin, 14tel.: (+ 373 22) 840 111

Vernon Primstr. Gh.Asachi, 11/1 of. 98tel.: (+373 22) 72 72 32

Voiaj Internationalbd. Negruzzi, 4/2tel.: (+373 22) 54 64 64

Hotele:

Budapeststr. Timiș, 19tel.:(+373 22) 24 51 23

Dacia Hotelstr. 31 August 1989, 135tel.:(+373 22) 23 22 51

Flowersstr. Anestiade, 7tel.: (+ 373 22) 26 02 02

Jazz Hotelstr. Vlaicu Pîrcălab 72tel.: (+373) 69 10 73 77

LeoGrandstr. Mit. Varlaam 77tel.: (+373 22) 20 12 01

Manhattan str. Ciuflea, 1tel.: (+373 22) 26 08 88

Mini Business& SPA Hotel OLSIstr. Bernardazzi, 26/3tel.: (+373 22) 54 59 54

Nobil Hotelstr. M.Eminescu, 49/1tel.:(+373 22) 40 04 00

Turist Hotelbd. Grigore Vieru, 9tel.:(+373 22) 22 05 12

Vila Natalistr. Sfatul Ţării, 15tel.: (+373 22) 23 36 63

Vila Verdestr. Grenoble, 110tel.:(+373 22) 28 80 03

Vrei să devii

p a r t e n e r u l

n o s t r u d e

d i s t r i b u ţ ie?

Contactează-ne pe: [email protected]

sau 060097111 – Sergiu Ţurcanu,

director de marketing

Page 47: ed.28 - aprilie 2013

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.mdstr. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebookNe găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

Restaurantul unui bucătar cu bun gust!Restaurantul unui bucătar cu bun gust!

Cu un amigo în pluscâştigi un preţ redus

Meniu complet: Los AmigosMeniu complet: Los Amigos

Page 48: ed.28 - aprilie 2013