ed.27 - Martie 2013

48
Nr.27 (martie 2013) » Carla's Dreams – reţetă de succes sau un alt fel de a fi liber? » Zina Zen despre noile meserii ale noii lumi » Boris Cremene și culturalizarea în masă » Scrisoare din partea Chișinăului Tania Cerga: „Am tot ce am, am tot ce am visat…”

description

Tania Cerga, Carla's Dream, Boris Cremene

Transcript of ed.27 - Martie 2013

Page 1: ed.27 - Martie 2013

Nr.27 (martie 2013)

» Carla's Dreams – reţetă de succes sau un alt fel de a fi liber?» Zina Zen despre „noile” meserii ale „noii” lumi

» Boris Cremene și culturalizarea în masă» Scrisoare din partea Chișinăului

Tania Cerga: „Am tot ce am,am tot ce am visat…”

Page 2: ed.27 - Martie 2013

DELIVERY 858 858

Sună, comandă, savurează!Noi îţi livrăm armonia bucatelor chinezești

Restaurant 5th element, str. Kiev 4

tel.: (+373 22) 858 858

Delivery: 25 leiIn raza or. ChisinauProgram: 10:00 – 22:00www.5element.md

Page 3: ed.27 - Martie 2013

cuprins

3cuprins

Vezi mai multe poze și lasă-ne comentarii pe pagina de facebook.

Caută „revista15 minute”

redacţiawww.15minute.mdstr. Grigore Vieru 22/2, bir. 15

tel.: (+373 22) 92 90 15

Director, redactor-șef

Elena Zbâ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 70 00

Redactor

Gheorghe GheţuCorector

Olga ȘumilinDirector de marketing

Sergiu Ţ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 71 11

Machetator

Mihai StăvilăEditori »

Anastasia Taburceanu,Zina Zen, Gonzo.Fotograf »

COUBETiraj

4000 exemplareTipar » Bons Offices

Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot

fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

minutul respiro 4Figueres și GironaPlanifică acum vacanţa de varăminutul tău liber 8La Roma CateringGhidul localurilor din orașminut în obiectiv 14Carla's Dreamsminutul de shopping 16Din Inimăun minut cu zina 21Despre „noile” meserii ale „noii” lumiminutul din boxe 22Tania Cergaminutul din birou 28Ceai sau cafea?minutul de teatru 32Boris Cremeneminutul picant 38Scrisoare din partea Chișinăuluiminut în obiectiv 40Sărbătoarea Dragostei la Jazz CafeDeschiderea Star Kebab în Malldovaminutul de horoscop 43

Page 4: ed.27 - Martie 2013

Barcelona este unul din cele mai fru-moase orașe din lume. M-a impresio-nat, m-a provocat, m-a îmbrăţișat, m-a legănat, mi-a șoptit un mare secret și mi-a oferit amintiri de mii de stele. Nu-ţi ajunge o vacanţă ca să reușești să-i simţi pe deplin ritmul, gustul, formele și culorile.

Ce ar fi Spania fără Picasso, Gaudi sau Dali? Așa că a fost de neimaginat să mă aflu în Spania și să nu mergem în orașul lui Salvador Dali, Figueres, unde se află muzeul care-i poartă numele, al doilea cel mai vizitat muzeu din Spania, după El Prado din Madrid. Poţi fi ama-tor, necunoscător sau un mare iubitor al operei lui Salvador Dali, dar cred că nu-mai vizitând muzeul din Figueres, dedi-cat integral creaţiei sale, poţi ajunge să simţi cu adevărat frumuseţea, nebunia și geniul marelui artist. Acolo chiar intri în lumea lui, așa cum vrea el să o vezi, să o simţi și s-o imaginezi. Nu se compară cu „bucăţile de Dali”, adică lucrările pe care le-am văzut expuse în muzeele din alte orașe.

Dar să începem cu începutul. Pentru că este un orășel mic, oferta de cazare nu este grozavă, așa că am plecat din Barcelona spre Girona cu trenul. Este la distanţă de o oră, exact cât să savurezi un cafe con leche, sunt curse regulate și priveliștea de peste geam este superbă – o parte din drum am admirat în depăr-tare munţii Pirinei.

Girona este încântătoare – poduri frumoase peste Ter și Onyar, castele co-lorate, ziduri romane, urme medievale, „Poarta Romană”, cu cele 90 de trepte ce duc spre superba Catedrală Sfânta Maria, construită în secolul al XI-lea – o bijuterie de oraș. A fost exact ziua și noaptea de care aveam nevoie – după aglomeraţia și viteza din Barcelona și înaintea zilei dedicate muzeului lui Dali. În plus, oamenii din Girona sunt foarte ospitalieri și drăguţi, este un oraș per-fect pentru liniște și romantism, iar gas-tronomia regională combină produsele montane cu cele marine – un vis!

Dimineaţa, nerăbdătoare, am luat trenul spre Figueres. Întâmplarea a fă-cut să fie o zi superbă de început de primăvară, cerul să fie de un albastru extraordinar și tot orașul dat în floare. Ăsta este decorul în care am făcut eu cunoștinţă cu opera lui Dali, acasă la el. Orășelul este foarte cochet, are 4000 de locuitori, străduţe frumoase, cafene-le, alte muzee , dar totul pălește în com-paraţie cu principala sa atracţie.

Rămâi impresionat din momentul în care te apropii de zidurile muzeului. În 1960, Salvador Dali a reconstruit, cu acordul municipalităţii, fostul teatru al orașului, distrus în timpul războiului ci-

Figueres și Girona– romantism și suprarealism

în Spania

Page 5: ed.27 - Martie 2013

minutul respiro

vil din Spania. Avea nevoie de o „scenă largă”, în care să-și expună din timpul vieţii creaţiile suprarealiste. Într-ade-văr, este un loc în care găsești toate fetișurile, obsesiile și simbolurile lui Dali.

Prima atracţie, în curtea interioară, este Cadillacul lui Al Capone, tras de o Venus supraponderală, peste care se înalţă un turn de cauciucuri, în vârful căruia e înfiptă o barcă. Tipic dalinian.

Așa începe incursiunea în lumea „halucinantă” a lui Dali și a Galei, soţia și muza sa (încă din anii ‘30, el sem-na cu numele amândurora). Nu vă pot reda în cuvinte ce înseamnă o zi în această lume. Fiecare cameră este di-ferită și surprinzătoare. Este greu să-ţi stăpânești emoţiile și în câteva ore, mintea ta are un prilej fantastic să in-tre în jocul lui Dali. Capcane, surprize, multiple înţelesuri, provocări continui, descoperiri de sensuri – asta înseamnă muzeul din Figueres.

Camera în care mobilierul reconstru-iește chipul lui Mae West, ceasurile moi, Venus cu sertare și elefanţii cu picioare lungi, de păianjen, toate operele expu-se au fost create anume pentru muzeul din Figueres. Artistul a conceput muze-ul nu doar ca locaţie a colecţiei sale, dar și ca monument reprezentativ pentru ideile și personalitatea sa.

Am avut parte de un neașteptat bo-nus emoţional, la sfârșit. În subsolul muzeului se află mormântul artistului – sobru, simplu, desăvârșit, părerea mea. O aroganţă supremă, zic unii. Dar să nu uităm că suntem acasă la Dali și unul din citatele sale favorite, prin care își justifică excentricitatea, este următorul: „Singura diferenţă dintre mine și un ne-bun este că eu nu sunt nebun”.

Spania este frumoasă, caldă și primi-toare; Barcelona – surprinzătoare, gus-toasă și colorată. Eu vă propun o alter-nativă – Girona și Figueres, un amestec de romantism și suprarealism. Credeţi-ma, nu veţi regreta niciun minut vizita acasă la Dali și Gala.

text » Zina Zen

Page 6: ed.27 - Martie 2013

Turul Europei în 11 zile

Chișinău - Budapesta - Praga - Paris– Viena – Chișinău Perioada: 3.05 – 13.05 și 3.06 – 13.06 Transport auto confortabil 6 cazări cu mic dejun în hoteluri 3* Ghid român însoţitor de grup Tur de oraș cu ghid specializat în toate orașele Taxă de intrare în muzeul Louvre și Versailles

+373 22 296048+373 22 296074

ISIDA Travel Agency,str. MitropolitulDosoftei 97/1, of.1www.isida.md

570 €

Planifică acumvacanţade varăși beneficiază de oferte speciale!

La mare în Halkidiki,

Grecia

Perioada: din 15 mai cazare Hotel Julia 2* (7 nopti) All Inclusive asigurare medicală șezlonguri și umbrele gratis - piscină

165 €+373 22 227839+373 69440400

Panda Tur,str. Banulescu-Bodoni 28/1www.pandatur.md

Odihnăde vis

în Grecia

Perioada: 25 mai – 1 iulie (9 nopţi/10 zile) cazare Hotel AKRATHOS 3*+ (7 nopţi) All Inclusive transport tur-retur (autocar confortabil) cazare cu mic dejun pe traseu în Sofia (tur-retur) asigurare medicală asistenţă consulară taxă de staţiune

315 €Sovada Tur,str. Zelinski 12www.sovada.md

+373 22 844678+373 68411440

SunnyBeach

în Bulgaria

Perioada 31 mai - 8 iunie cazare Hotel Continental (7 nopţi) All Inclusive transport tur-retur asigurare medicală

89 €

Toptur, str. V Alecsandri 69www.toptur.md

+373 22 811 800+373 79 811 800

O săptămână de refacereîn Romania

Plecări din: 20.04, 18.05, 15.06 transport tur-retur

Hotel Venus 2*, Slanic Moldova cazare 6 nopţi/7 zile mic dejun inclus 2 proceduri / zi prima consultaţie medicală îndreptare la diagnostic total de la OnClinic asigurare medicalăDartur,str. Vasile Alecsandri 90/1, et.4www.dartur.md

+373 22 212 777 +373 68433165

133 €

6

Page 7: ed.27 - Martie 2013
Page 8: ed.27 - Martie 2013

La Roma Catering- o gamă amplăde servicii excelenteServicii excelente și mâncăruri deli-cioase la un preţ rezonabil – iată doar câteva motive pentru a alege La Roma Catering. Mai multe detalii ne-a dat Olga Ovcinnikova, director de market-ing al restaurantului La Roma.

De ce să alegem anume La Roma Ca-tering?Pentru că oferim servicii complete de catering: pauze de cafea, fourchette, re-cepţii, bufet suedez, barbecue, cocktai-luri și chiar nunţi, unde cateringul festiv a devenit foarte popular în ultimii ani. Mai mult decât atât, costul pachetului de ca-tering pentru un coffee break, ce include produsele de brutărie ale restaurantului nostru și cafeaua naturală, vine la un preţ de doar 50 de lei per persoană.

La ce trebuie să atragem atenţia atunci când dorim să facem o comandă de ca-tering?Tipul de eveniment – în funcţie de nive-lul și durata evenimentului există și di-verse tipuri de servicii, trebuie să va de-terminati de ce aveti nevoie: pauză de cafea sau de un bufet. Iar dacă vorbim despre un grătar sau banchet pentru o nuntă, prudenţa și detaliile contează și mai mult. Când selectaţi o companie de catering, trebuie să ţineţi cont de expe-rienţa acesteia și de recomandările care le puteti obţine de la alţi clienţi care au beneficiat deja de serviciile lor.

Ce aduce nou La Roma Catering?La Roma Catering vine cu o abordare individuală a fiecărui eveniment în par-te. Începând cu anul 2005, restaurantul nostru ofera serviciul de Catering și deja putem spune că acesta dă tonul pentru multe restaurante din Chișinău. Noi pu-nem accentul pe calitatea serviciilor, pe personalul profesionist, meniul variat și preţurile flexibile. De-a lungul anilor am oferit servicii de toate tipurile atât cli-enţilor individuali cât și companiilor din Moldova: evenimente de afaceri, sărbă-tori de familie, zile de naștere, aniversări ale companiilor, expoziţii, seminare, pre-zentări ș.a..

Din experinţa pe care o aveţi, spunţi-ne vă rog care sunt bucatele și băuturile cel mai des solicitate la evenimente cu catering?Important e să ai mereu un "truc", pentru noi acest truc este un meniu unic con-ceput special pentru evenimente în aer liber. Meniurile oferite de La Roma Ca-tering includ o varietate de gustări din pește, carne, legume și mini deserturi. Cu toate acestea, suntem constant în căuta-re de noi soluţii și în permanenţă actua-lizăm meniul și urmărim toate tendinţele noi în acest domeniu. În ceea ce privește băuturile cele mai polulare rămân a fi su-curile, cafeaua, șampania și vinul.

minutul tău liber

Page 9: ed.27 - Martie 2013

În afară de serviciile de calitate și mân-carea foarte bună, care este „trucul” Dvs pentru crearea unei atmosfere de bună dispoziţie?Un rol important în crearea unei at-mosfere de sărbătoare îl are aranjarea bucatelor, tacâmurile, veselă și deco-raţiunile pentru masă. Serviciul nos-tru de Catering acoperă nu doar raza Chișinăului, ci și toată ţara. Indiferent de distanţa pe care o avem de parcurs, avem totul gata și la îndemînă: corturi albe elegante, feţe de masă, farfurii fru-moase, echipament pentru grill, desi-gur, o echipă profesionistă.

Cum vă fidelizaţi clienţii, ce îi va deter-mina să revină?Credibilitatea ne-am câștigat-o de-a lungul anilor, pentru că suntem pe pia-ţă din 2005. Experienţa evenimentelor reușite pe care le-am organizat și re-cenziile pozitive ale clienţilor ne garan-tează că vor reveni la noi.

Ce clienţi aveţi în palmares?Multe companii internaţionale, băn-cile din ţară și alte companii. Până în prezent restaurantul nostru obţine cu ușurinţă tenderurile organizate de companiile internaţionale. Ca urmare, acestea sunt mulţumite de nivelul de servicii și se întorc la noi. Avem expe-rienţă de lucru cu companii din Belgia, Italia, România, mai multe ambasade și organizaţii internaţionale. Ne mândrim mult cu banchetul magnific, organizat în toamna anului trecut la un concert cu Wayne Brown, celebrul muzician de jazz, oaspete din Londra.

str. Albișoara 40/1, www.laromaclub.md, facebook.com/LaRomaClubInfo line La RomaCATERING 24/24:(+373 22) 22 85 90,(+373) 68 38 32 32

Page 10: ed.27 - Martie 2013
Page 11: ed.27 - Martie 2013
Page 12: ed.27 - Martie 2013
Page 13: ed.27 - Martie 2013

45-00

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

53-00

Burrito cu carne de găină

Chimichanga

The Chief Recommends!Don Taco – Restaurantul unui bucătar cu bun gust este

locul potrivit pentru a savura din plin timpul liber.Bucatele noi și delicioase te vor cuceri, iar atmosfera

feerică te va face să vrei să revii.Pătrunde în lumea Sărbătorii! Rezervează masa chiar acum!

13

Page 14: ed.27 - Martie 2013

Carla’s Dreams este un grup de mu-zicieni aproape anonimi din Moldova, care a pus niște cuvinte pe note. Hao-tic, în trei limbi, despre tot. Presupun că iniţial au compus și înregistrat rela-xaţi, inspiraţi, sufocaţi de stări interi-oare și mici revoluţii personale, într-un studio - pentru ei, în cinstea momen-tului și a sentimentului pe care-l tră-iesc. Apoi melodiile au ajuns pe youtube, de pe youtube pe Facebook, la radio, în playlisturi, în căști și pe repeat în capul a mii de oameni. Lumea s-a îm-părţit în cei care i-au îndrăgit imediat și ... ceilalţi.

Carla’s Dreams– reţetă de successau un alt fel de a fi liber?

Am avut privilegiul de a-i asculta într-un concert live, după ce am ignorat în cel mai sceptic mod posibil, luni la rând, sutele de postări de pe Face-book. De atunci, declar cu toată res-ponsabilitatea mea de adult: îi ascult zilnic – acasă, pe drum sau la serviciu. Și-mi plac în mod complet, asumat și sigur. M-am întrebat, după concert: de ce anonimat? În zilele noastre, în care se naște și se moare în direct și se scot bani și audi-enţe din reallity-show-uri, este destul de riscant să transmiţi un mesaj din spatele unui anonimat bine ascuns. Se nasc suspiciuni, neîncredere. E teamă sau precauţie? Sinceră să fiu, nu am detectat vreo strategie sau schemă atent elaborată, iar muzica lor nu sună de parcă s-ar fi făcut calcule, prognoze sau pariuri. Carla’s Dreams sunt reprezentanţii

Page 15: ed.27 - Martie 2013

unei generaţii care a fost crescută și învăţată după un model strict: <Înveţi ce-ţi predăm. Mănânci ce îţi dăm. Îm-braci ce importăm. Cheltui cât te plă-tim. Și repetă: „Sunt liber. Sunt liber. Sunt liber.”>S-ar putea ca acest proiect muzical să nu fie un act de curaj dus până la capăt, dar, uneori, instinctul de pro-tecţie este mai puternic decât cel de eliberare. Toţi ne-am întrebat ce are de ascuns Carla’s Dreams sub machiaj, ochelari și glugă.Nu cumva acesta e ultimul mod de exprimare rămas pentru toată „liber-tatea” cu care ne-am trezit pe cap, ca ţară sau ca oameni maturi?Abia după ce am ascultat toată mu-zica lor și le-am urmărit reacţiile, am înţeles. De fapt, tocmai asta e – nu au nimic de ascuns. Totul e în palmele lor și mâinile sunt întinse spre noi. „Luaţi și trăiţi cum vreţi. Liberi!”Melodiile lor stârnesc în sufletele ce-lor care-i ascultă zeci de stări noi, inedite. Un vers te poate ridica spre cerul înnorat... Altul te duce pe malul mării și te lasă acolo cu pielea sărată și arsă, urmărind un vapor care ... vine sau pleacă?! Și soarele ... răsare sau apune ?! Concertele lor îţi dau poftă de viaţă – nouă, nebună, de nestăpâ-nit. I-am ascultat cu mirare, mândrie și drag. Mi-am amintit despre lucrurile fundamentale care stau la baza uma-nităţii și am dat un sens nou iubirii și credinţei. M-a cucerit simplitatea și naturaleţea unui băiat emoţionat și copleșit de re-acţiile unor oameni care sunt și simt la fel - simplu, dar important.

Până la urmă, toţi avem o glugă pe cap - e comod, e gratis și cel mai la îndemână, în plimbările noastre în-curcate prin lume.Părerea mea este că pot să se ascun-dă sub gluga lor cât vor și cât e ne-cesar – atâta timp cât prin muzica lor aduc atâta seninătate și lumină pe chipurile celor care ... tocmai așa re-nunţă la glugă. Eu știu cine sunt Carla’s Dreams. Pen-tru mine, taina anonimatului lor s-a destrămat. Sunt niște oameni frumoși, curajoși și liberi, „din punct md sau com”, care au reușit în cel mai simplu mod posi-bil să ne aducă pe toţi, diferiţi, alături, în faţa unei scene, ca să cântăm, îm-preună, „Hai să fim mai buni!”

text » Zina Zensursa foto » Alexandru Luchita,

www.jakie.me,Facebook

minut în obiectiv

Page 16: ed.27 - Martie 2013

După ce au ieșit din anonimat și s-au făcut remarcate, brandurile autohtone continuă să ne bucure cu noi colecţii. În această primăvară, pe lângă un Fashion Walk de excepţie, doi tineri, Valeria Mija și Valeriu Istrati au fost bucuroși să vă prezinte câteva ţinute ale producătorilor autohtoni spre a le aduce mai aproape de Dumneavostră.

În ordinea apariţiei, vă facem cunoștinţă mai îndeaproape cu ele și vă spunem unde le găsiţi.

Cristina este o marcă autohtonă care și-a câștigat notorietatea da-torită celor trei componente esenţiale: calitate – toată gama de încal-ţăminte este produsă doar din piele naturală, de cea mai înaltă calita-te; preţ accesibil pentru toată lumea, indiferent de nivelul de venituri; design modern – încalţămintea semnată Cristina satisface capriciile tuturor celor care își doresc să fie în pas cu ultimele tendinţe.

www.cristina.md

Vistline propune o gamă variată de îmbrăcăminte exterioară con-fecţionată din ţesături italiene de înaltă calitate. Ca articole de sezon, Visline propune trenciuri, paltoane și alte confecţii destinate doam-nelor. Puţini cunosc că această companie activează de peste 10 ani, timp în care a creat peste 700 de modele de articole vestimentare.

www.vistline.md

Ponti: calitate europeană produsă în Moldova. Peste 180 de artico-le printre care un sortiment bogat de colanţi, ciorapi și șosete pentru femei, bărbaţi și copii. Produsele Ponti se bucură de un mare succes pe piaţă datorită combinaţiei perfecte între preţ și calitate. Folosirea tehnologiilor novatoare în procesul de producere, controlul calităţii pe parcursul întregului proces de producere și ambalare permit ob-ţinerea unui produs excelent, menit să satisfacă gusturile celor mai exigenţi cumpărători.

www.ponti.md

Bombonici înseamnă hăinuţe create cu dragoste pentru cei mici. Executate cu mare atenţie la detalii, acestea îi vor oferi un plus de confort bebelușului tău. Etichete cusute în afară și croielile impecabile vor fi potrivite atât noilor născuţi, cît și copiilor mai mari. Hăinuţele Bombonici au adunat în ele miros de floricele, muguri, copilărie și grijă maternă.

bombonici.md

Iuvas este compania specializată în confecţionarea produselor din tricot pentru bărbaţi, femei și copii, care corespund atât cerinţelor de calitate, cât și ultimelor tendinţe în materie de modă. Toate confecţiile

Page 17: ed.27 - Martie 2013

Iuvas au un design inedit, imprimeuri, broderii, diverse embleme. Sor-timentul Iuvas include atât produse de lenjerie (slipi, boxeri, maiouri, tricouri), cât și haine (treninguri, hanorace).

www.iuvas.com

My Revival este brandul potrivit pentru o business lady adevarată. Pe lîngă cămăși, fuste, bluze, pantaloni, rochii și paltoane, acest brand se remarcă printr-o gamă variată de costume de damă și un sortiment vast de produse din tricot. Calitatea, designul original și o deservire impecabilă - acestea sunt cuvintele-cheie pentru marca My Revival pe care o găsiţi atât în capitală, cât și în Bălţi și Cahul.

www.facebook.com/Tricon.Revival

Giovanni Primo înseamnă costume bărbătești de cea mai bună ca-litate executate conform ultimelor tendinţe. Costumul Giovanni Primo este dovada gustului impecabil al posesorului. El vine să vă asigure o ţinută business desăvârșită și succesul în afaceri. Giovanni Primo este un brand care aparţine fabricii Ionel.

www.ionel-sa.md

minutul de shopping

Page 18: ed.27 - Martie 2013
Page 19: ed.27 - Martie 2013
Page 20: ed.27 - Martie 2013

foto » COUBEmake up» Rodica Cheptine

coafură» Olga GavrilDiva D.

tel.: (022) 23 75 99str.: Petru Movilă 23/3

text » Elena Zbârnea

Ionel: Veţi fi plăcut surprinși de noua colecţie care nu cedează prin aspect și eleganţă articolelor de import. Veţi găsi aici un costum pe plac, chiar dacă aveţi cele mai excentrice preferinţe: costume slim, geci și sacouri în trend și costume potrivite pentru toate ocaziile. Spe-cializarea de decenii, experienţa bogată și utilajul modern i-a propul-sat în rândul liderilor. Designul modern, determinat de noile tendinţe, calitatea ireproșabilă a confecţionării și a stofelor le-au adus nume-roase colaborări cu companii din întreaga lume.

www.ionel-sa.md

Georgette: Din 2006, Georgette scrie o poveste nouă, care rimea-ză cu un design perfect și cu acurateţea conţinutului său. În prezent, brandul oferă clientelor sale piese vestimentare inspirate și accesibi-le, potrivite oricărei femei, indiferent de vârstă, ocupaţie sau intere-se. Georgette Mir este o profesionistă desăvârșită, a cărei experienţă menţine această etichetă durabilă.

www.facebook.com/Georgette.brand

E timpul să cunoaștem și să purtăm produsele autohtone!

Page 21: ed.27 - Martie 2013

Deși dintr-o parte mă văd ca o persoană care complică lucrurile, de fapt, sunt cea mai aprinsă susţinătoare a lucrurilor simple. Mie îmi place să fie totul clar, precis, aproape transparent. Poate că fac parte dintr-o ge-neraţie învechită, poate nu mi s-au explicat încă destul de bine avantajele tehnologizării vieţii moderne, dar nu pot să mă obișnuiesc cu multe lucruri noi. Eu încă am un Nokia cu butoane, am cheie de la căsuţa poștală de la parter și citesc cărţi cu miros de cerneală tipografică.

Unul din misterele „noii” lumi o reprezi-nă „noile” meserii, care au apărut de vreo 10 ani încoace. Sunt sigură că pe alte meleaguri au apărut natural și s-au dezvoltat odată cu oamenii, dar la noi, în Balcani, par să ne fi luat cumva de pe la jumătatea drumului și a progresului.

Admit faptul că ne putem reprofila, chiar îi susţin pe cei care-și schimbă profesia și locul de muncă, când își dau seama că vor să facă altceva. Nu avem cum să știm la 18 ani, cu atât de puţină experienţă de viaţă, ce vrem să facem pe plan profesional. Nu știm ce ni se potrivește, unde o să excelăm, ce ne va inspira și care e domeniul de activitate pentru care ne vom trezi cu drag dimineaţa. Înainte era altfel (nu neapărat mai bine sau mai simplu). Existau câteva domenii mari și late și un număr fix de meserii. Nu aveai cum să te încurci. Aveam pedagogi, ingineri, economiști, vânzători, șoferi, croitori, mun-citori, doctori, juristi, artiști, agronomi, elec-tricieni, instalatori, functionari publici.

Viitorii angajaţi alegeau din ce se putea, împinși de familie, posibilităţi, modă și soci-etate și din promovare-n promovare, ieșeau la pensie din același loc de muncă.

În lumea „nouă”, mă simt ca-ntr-un film SF. Unei prietene bune i-a luat o oră să-mi explice cum vinde ea publicitate în televiziu-ne. Alta face niște trainiguri prin străinătate în niște domenii care nici nu s-au tradus încă în limba română. Un prieten adună oameni nehotărâţi împreună și le dezinstalează niște programe din cap. Nu e nici IT-ist, nici psihi-atru, nici preot. Are el un know how.

Există însă o categorie de angajaţi, faţă de care am reţineri serioase. Sunt cei care lucrează în sistem de MLM (Multi Level Mar-keting). Știu că toţi aveţi în lista de prieteni persoane pe care ajungeţi să le evitaţi și in-ventaţi tot felul de scuze pentru neintersec-tări de drumuri. Nu am o problemă persona-lă cu ei. În fond, fiecare face ce alege să facă, dar abordările de genul „Nu ai trăit corect până acum, te învăţăm noi cum trebuie” pe mine mă cam descurajează din start și mă fac să stau departe de acest mecanism „mi-nunat și sigur” de făcut bani. Chiar nu-mi doresc să dau bani pentru înscriere, cărţi, CD-uri și seminarii din care să învăţ cum a reușit altcineva, înaintea mea, să devină mi-lionar. Eu nu vreau să caut oameni creduli și să le aplic formule și scheme. Și, sinceră să fiu, nu mă pricep să vând nici aţă și cred în alte „metodologii” și „motivaţii”.

Ca să fiu bună în domeniul meu, m-a in-spirat un om din cu totul alt domeniu, care a scris prin cuvinte simple despre bun-simţ, corectitudine, pasiune și confort.

Și merg pe mâna propriului meu Maestru, învechit, poate, și el, dar atât de actual și de simplu, pentru mine.

un minut cu Zina

Despre „noile” meserii ale „noii” lumi

blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro

21

Page 22: ed.27 - Martie 2013
Page 23: ed.27 - Martie 2013

Tania Cerga: „Am tot ce am,am tot ce am visat…”

Tania ne învaţă că poţi schimba ceva doar cu inima și doar dacă crezi în ea. Inima Taniei de doi ani aparţine fetiţei ei și tot de atunci îi auzim muzica mai caldă, mai bună. Despre cum Izel a schimbat stilul de muzică a mamei sale, în textul ce urmează.

Anul trecut ai lansat două piese mult dife-rite de ceea ce cântai pănă atunci, această schimbare i-o datorăm lui Izel?Faptul că a apărut Izel în viaţa mea a influenţat mult și activitatea mea artistică, dar aici este și o coincidenţă a mai mulţi factori: plecarea mea din Studio One, o redirecţionare a stilului muzical și nașterea fetiţei mele. Acum orice decizie pe care o iau este gândită de două sau chiar de trei ori, pentru că vreau să îmi educ copilul corect, trebuie să fiu și un exemplu și trebuie să fac ceea ce îmi place și ceea ce cred eu că trebuie. Asta s-a întămplat și cu muzica mea, fac muzică așa cum îmi place.

La Studio One nu erai fericită cu ce cântai?Nu pe deplin, însă atunci am învăţat împreună cu Serj să facem compromisuri între muzica mai comercială și cea dragă sufletului meu. Iniţial a fost mai greu, am venit cu piesele mele și chiar dacă nu era o problemă să cânt piesele altcuiva, trebuia să mi se potrivească ca o mănușă, să pot reda exact mesajul cânte-cului. Atunci a trebuit să mă împac cu piesele care deja erau scrise de băieţi până la veni-rea mea. Piesele care au fost scrise ulterior le făceam împreună și, chiar dacă erau mai co-merciale, eu încercam să le dau o amprentă a mea. Oricum, asta mi se pare un proces firesc când se lucrează în echipă. Acum nu mai știu cum e mai bine: să lucrez de capul meu sau să mai am pe cineva cu care să discut piesa sau un proiect și să am două adevăruri. Muzica e totuși ceva subiectiv, iar eu sunt mai împăca-tă când muzica corespunde stării și firii mele, răspunsul îl găsesc la public – acesta nu minte.

Reacţiile pe care le ai acum după lansarea pieselor “Vreau înapoi iubirea” și “Inima” sunt diferite de cele anterioare?Surprinzător pentru mine – da, mai ales dacă e să pornim de la faptul că “Inima” e mai lirică, publicul cânta piesa cu brichete aprinse și o trăia acolo cu mine, o reacţie care chiar a fost neașteptată pentru mine. Când cântam aces-te piese pe la petreceri mai mici, mai intime, observam reacţia caldă a celor care le ascul-tau. După Studio One am mai avut peise, însă acestea două, pe care le-ai menţionat și tu, au avut un impact mai deosebit, e ca și cum m-aș fi relansat. Am înţeles că stilul dance nu e al meu și, sinceră să fiu, nici nu făceam mare treabă ca să promovez acest stil muzical. A fost o redescoperire?Da, sigur. Anume concertele cu public mai re-strâns m-au făcut să îmi dau seama de asta, este un contact mai direct decât sute de oa-meni care sar în sus pe ritmuri și nu pe mesa-jul care îl livrez în sală.

Page 24: ed.27 - Martie 2013

Atmosfera de cluburi și sutele de oameni săl-tăreţi, nu îţi lipsesc?Ba da. Mi-e dor uneori, dar sunt sigură că o să mai am parte de astfel de atmosferă. Încerc să combin după stiluri piesele la care lucrez acum, așa că nu pot să zic că am renunţat de tot la cluburi, chiar dacă prefer concertele cu band live, pe o scenă mare. Noi când mai auzim de Ivana?Nu prea cred că o să mai auziţi, contractul pentru Ivana a luat sfârșit. A fost o tranziţie de la Studio One la proiectul meu solo. Nu cred că o să revin la acele piese, Tania Cerga de acum este cea la care vreau să mă concen-trez la moment. E greu să ţii două proiecte cu două nume și cu investiţii paralele.

Vorbind de imagini și proiecte, tu nu prea te înscrii în șablonul artisului autohton.E doar o trăsătură a mea, ceva ce mă caracte-rizează, poţi fi oricine și face orice, poţi să îţi pui o bucată de carne pe cap ca și Gaga, im-portant e să ai niște susţinători a ceea ce faci. Eu și piesele mele sunt un produs, în care se investește. Îmi amintesc de nopţile dormite în mașină la margini de drum, când încercam din greu împreună cu Serj să ne facem un nume. Vreau să fiu accesibilă pentru public, dar în același timp să ţin o marcă. Am destulă auto-critică în mine ca să îmi monitorizez apariţiile.

Care sunt alţi factori care influenţează stările tale de creaţie în afară de nașterea lui Izel?Tot ceea ce mi se întâmplă se reflectă cum-va în muzica mea. Relaţiile mele sau a per-soanelor apropiate mie, ceva ce m-a atins și, evident, am nevoie de niște impulsuri, de ceva care să îmi provoace aceste momente de cre-aţie. Atunci când e totul tare liniștit în viaţa mea e mai greu să și creez ceva.

Muzica asta foarte personală implică și riscul că publicul ar putea să n-o accepte, și atunci e și mai dureros, nu îţi este frică de reacţii nedorite?Sincer nu, până la urmă e ceva ce vine din in-teriorul meu, poate să placă sau nu cuiva. Nu știu cui să-i mulţumesc, cum de le-am scris așa, dar am avut feedback de la multă lume care mi-a spus că a simţit la fel, că s-a regăsit

Page 25: ed.27 - Martie 2013

în cutare piesă. “Vreau înapoi iubirea”, fiind o piesă- protest, a stârnit multe reacţii de acest fel. Și atunci îţi dai seama că satisfacţia asta depășește ca prioritate onorariul, care e im-portant și el.

Chiar voiam să te întreb, nu îţi este frică să pierzi din onorarii?Nu prea știu cum se explică asta, dar sunt artiști care mai ușor obţin accesul către public și pot oferi dragoste acestui public. Eu vreau să cred că oricum am publicul care o să aprecieze ceea ce fac așa cum o fac.

Ce e cu Bucureștiul și HaHaHa Production?Am avut o călătorie foarte reușită acum la București și ne-am înţeles bine cu băieţii de la HaHaHa Production. Urmează să lansez o pie-să acum în martie. Mai ales că vreau să meargă și pentru piaţa de acolo, și ea diferă de ce avem noi aici, unde este loc pentru experimente. Sunt perfect conștientă de faptul că sunt totuși două pieţe diferite, încerc să le împac pe toate.

Unde se face muzică mai ușor, aici sau la București?Diferit, da, știu că dacă zic că acolo e mai ușor colegii mei de breaslă de aici se supără un pic. Nu știu unde e mai ușor, sunt chestii care le fac aici mai bine și altele pe care le fac acolo mai reușit. Uite, la moment dacă vreau să fac o piesă și pentru publicul de acolo, nu mi se pare tare logic să o fac aici. De la București la Chișinău merge, invers – nu prea, sunt menta-lităţi diferite. Trebuie să existe faza de adapta-re. O baladă zguduitoare făcută la noi n-o să-i dea gata pe americani.

De asta tot mai des găsim numele interpre-ţilor noștri dragi și talentaţi pe undeva peste hotare?Acolo se merge pentru promovare, pentru înregistrări de calitatete, după inspiraţie sau după bani. Eu am fost la București, m-am în-tors, iar merg. Nu sunt în stare să tai aici toate pîrghiile și să merg undeva în altă parte. Sunt acasa și am legătura cu pământul. Aici sunt

minutul din boxe

Page 26: ed.27 - Martie 2013
Page 27: ed.27 - Martie 2013

oameni talentaţi cu care poţi face lucruri fru-mose, dar ca să le susţin financiar trebuie să mai merg și în alte ţări.

Izel îţi recunoaște piesele?Da, sigur. Mai ales „Inima”. De fiecare dată când vede spotul publicitar unde apar cu piesa asta, de la primele acorduri strigă prin casă „mama, mama!”

Merge cu tine pe la concerte?Nu o iau, e prea mică pentru un astfel de re-gim. Acasă mă vede cum lucrez și îmi ascultă piesele, pentru vârsta la care e, mi se pare de ajuns. Oricum, urmează să o iau cu mine pe la concerte când voi putea să-i explic mai multe chestii. Ea este destul de muzicală, dansează mult și are o sumedenie de mișcări pentru fi-ecare stil de muzică.

Ai vrea ca Izel să facă muzică?Imporant e să poată vedea lumea asta la fel de colorată cum o văd eu, fără limite și ba-nalităţi. Mie mi se pare mai greu să fii artist, dar merită.

Ea cel puţin are un mediu artistic asigurat din copilărie.Mai sunt și excepţii, poate să îi placă mate-matica și să lucreze la bancă. Dar să știi că mi-ar plăcea să fie și ea o artistă.

text » Anastasia Taburceanufoto » COUBE

încălţăminte » BERKKAbd. Ștefan cel Mare 64

www.berkka.comtel.: (+373 22) 27-87-95,

068 408 508, 078 480 480vestimentaţie » Kira Plastinina

"Atrium" et. 3tel.: (+373 22) 88-47-40

recuzită» KARE DESIGN"JUMBO" et. 2

tel.: (+373 22) 505-567locaţie» Trattoria della nonna

bd.Moscovei 17/4tel.: (+373) 60 979 979

make up» Rodica Cheptinecoafură» Olga Gavril

Diva D.tel.: (022) 23 75 99

str.: Petru Movilă 23/3

Page 28: ed.27 - Martie 2013
Page 29: ed.27 - Martie 2013
Page 30: ed.27 - Martie 2013
Page 31: ed.27 - Martie 2013
Page 32: ed.27 - Martie 2013

Boris Cremeneși Culturalizarea în masăMai era o oră și jumătate până ca autobusul spre Viena să se urnească din loc: două cafe-le, un chelner somnoros și o cafenea pustie – atmosfera ideală pentru a discuta cu Bo-ris Cremene, actor și hoinar cu staj, despre teatru, taximetriști și culturalizarea în masă. Numele i se potrivește de minune, scoate scânteie lovit de oţel și ascute bine tot de ce se atinge.

Dacă tot stai cu valiza sub masă, zi-mi despre călătoriile tale. Călătoriile mele au început de când eram încă foarte mic și mergeam în așa-zisele turnee comerciale cu părinţii mei. Îmi plăceau mai ales pregătirile înainte de plecare – să îţi pui mâncărica, să te speli, să îţi aranjezi hainele curate, și a doua zi să mergi într-o lume necu-noscută și să descoperi mereu ceva nou. Adevăratele călătorii au început cu Teatrul Io-nesco, în Egipt, în 1994. Am mers cinci zile cu autocarul și am făcut ciorbă într-o grădină de

măslini. Am ajuns ca niște fochiști în hotelul Hilton de 5 stele, unde în hol am răsturnat cea mai preţioasă valiză a trupei și s-au rostogolit pe covoarele scumpe din hol ceapa, morco-vul și usturoiul artiștilor din Moldova. Dar ca să cunoști o ţară cu adevărat trebuie să faci acolo bani și tot acolo să încerci să trăiești.

În ’98 am zis să mai plec din teatru și am ajuns în Brazilia. Eram într-o criză groaznică, financiară și personală. Am stat acolo 2 ani. Am făcut prima dată teatru de stradă, teatru ambulant, adevărat, pentru copiii săraci. Tea-trul la pălărie de acolo îmi aducea într-o zi câștigul de o lună de la Ionesco. Pentru că nu știam limba, am făcut pantomimă și scrimă teatrală. După ce am învăţat limba, am pre-dat la academia de teatru de acolo. Apoi am plecat.

Ce alte meserii ai încercat fiind plecat de acasă? În Irlanda am încercat să fac pe chelnerul, n-a mers, mai bine mă făceam bucătar sau taximetrist. Am lucrat traducător la General Electrics. După care am revenit în Dublin să fac teatru, film, traduceri, publicitate și litera-tură – opt ani am făcut asta. A venit criza și

Page 33: ed.27 - Martie 2013

eu cu Igor Chistol am deschis acolo un ma-gazin cu mâncare organică – Hambar se nu-mea, dar, cum nici eu, nici Chistol nu suntem mari comercianţi, am închis businessul și ne-am văzut fiecare de treaba lui. Și m-am dus eu în China, la un casting pentru o producţie francezo-englezo-chineză. Așa am ajuns să îl joc pe Napoleon. Din întâmplare, mi-am găsit acolo un job – predam engleza, pe urmă am devenit director artistic și creatorul unei sco-li de teatru Dramarainbow, asta m-a ţinut în China trei ani. Plecările mele se soldează me-reu cu întoarcerea acasă, speranţe, decepţii, plecări din nou.

Acum la care din aceste trei stări de agregare ești? Sunt într-o fază realistă. Știu că în Moldo-va nu se mai face teatrul de calitate sau se face puţin și am ajuns la vârsta la care nu mai vreau să fac orice, vreau să fac ce-mi place. Din păcate, asta e teatrul, filmul, literatura. Aș face un restaurant, îmi place să gătesc și să mănânc sănătos.

De unde pornirile tale literare? De prin clasa a VIII-a. Am timp și călătoriile mele mă inspiră mult, am multe aventuri și nebunii care trebuie povestite.

Page 34: ed.27 - Martie 2013

Nu te temi de critici sau omul bun e bun la toate? Criticii sunt oameni nerealizaţi, mă interesea-ză să placă celorlalţi.

Cum e să faci actorie în altă parte decât Moldova?Diapazonul tău e limitat, ești străin și nu poţi fi eroul. Îl joci pe emigrantul – ceea ce ești. Sistemele de lucru sunt diferite, evident, în Occident se lucrează mai „comprimat”: când s-a început prima repetiţie deja se știe și ziua premierei, s-au vândut biletele. Ei, la noi se mai întind lucrurile, că nu s-a gătit fusta ori nu sunt gata pantofii, ori nu s-a uscat peruca, sau nu avem bani, sau regizorul e în criză de inspiraţie – diferite motive serioase.

Cât de des ai avut spectacole amânate pentru că nu era gata papucul?Eu am avut marele noroc să lucrez cu cei mai mari profesioniști de la noi, Ionesco era un teatru de rebeli, eram ca o familie și acolo am trăit o viaţă plină din punct de vedere artistic. Acum chiar dacă nu aș mai face teatru, m-aș

putea alimenta din nostalgia trecutului. Am și gafat, bineînţeles. Eu am fost acela care a întârziat la un spectacol dintr-o prostie, mă pornisem la Iași în acea zi și la întoarcere am făcut un accident, am întârziat cu o oră. Când am intrat în cabină, Petru Vutcărău îmbrăca costumul meu, m-am îmbrăcat repejor și pro-babil am jucat cel mai bun spectacol, eram atât de vinovat încât eram gata să mi se taie o ureche ori nasul. Nu știu dacă azi un regizor e în stare să joace un rol din spectacolul pe care l-a făcut în caz de emergenţa. Lucrurile frumoase se termină oricum. Acum în Moldova trăim o mare decadenţă culturală și nu mai vreau să lucrez așa, cu două mii de lei salariul, cu actori descurajaţi. Teatrul paralel, teatrul neplătit ia locul teatru-lui plătit. Teatrele de stat nu mai fac nimic.

Cultura underground nu o să adune mult public în Moldova. Undergroundul este teatrul noului și al expe-rimentului, nu poţi mânca la nesfârșit sarma-le, trebuie să mai încerci și altceva. Teatrul a

minutul de teatru

Page 35: ed.27 - Martie 2013

încetat să aparţină tuturor, este deja mai elitar așa cum sunt și tendinţele modei.

El așa a fost întodeauna, cu o mică excep-ţie socialistă.Păi da, noi ne-am obișnuit cu teatrul de larg consum care, de fapt, era un instrument în mâinile partidului.

Toată lumea știe că teatrul dintodeauna a fost un spaţiu elitar unde doamnele îmbracă rochii frumoase și bărbaţii pantofi lustruiţi. Ei bun, ce se întâmplă acum în teatru ? Cele mai bune spectacole sunt jucate cu spec-tatorul în scenă, pentru un cerc tare mic de oameni, care vor să simtă transpiraţia și res-piraţia actorului, și atunci sălile enorme devin inutile. De asta eu aș zice că e mai bine să avem mai multe teatre mici de subsol. În mare parte teatrul nu educă, teatrul inspiră.

Tu crezi că teatrul paralel va face loc unui spaţiu cultural nou, asta o să ne culturalize-ze?Spectacolele astea au mesaje sociale, or spec-tacolele teatrelor de stat nu au mesaje și nici marcă artistică.

Mesajele din underground sunt grotești și dureroase, ele nu educă, ele îţi dau proble-ma, nu avem noi nevoie de ceva mai colorat?Noi avem inflaţii de teatru și actori în Chișinău. Noi mai degrabă avem nevoie de un teatru ex-perimental fără trupă, unde vine cine vrea și rămîne cine poate, acolo ar fi loc pentru un teatru de alte culori.

Spălătoria sau foosbook-ul (laborator teatral—n.red.) sunt produse ale societăţii și realităţilor, care nu sunt deloc pozitive, din păcate.Dar nici nu sunt negative. Ele sunt și obiective și subiective, așa cum e și viaţa. Acestea sunt, dacă vrei, motoarele mici care pun în funcţie motoarele mari, astfel de companii stau me-reu cu bisturiul pe tumoarea socială.

Aceste teatre sunt un fel de teatru al ab-surdului de altă dată, care vrea să șocheze lumea? Bun, era absurd pentru perioada în care a fost plasat, așa se face și acum cu teatrele noi – ele sunt în avangardă, absolut necesară, fără ele nu se întâmplă nimic. Și noi trebuie să încu-rajăm tot ce e nou, peste tot în alte ţări un-degroundul se face din anii ‘60, de asta au o evoluţie spectaculoasă a culturii.

Altă șansă pentru teatrele noastre stere-otip nu există?Nu, nu avem. Noi avem mulţi și puţini actori. Ăștia tineri care vin de la academie sunt re-pejor înghiţiţi de trupă, de regizor și își pierd din stofă. Teatrele de la noi sunt pe clanuri și interese, care îţi cer să aderi la o gașcă. Va-nitatea îl omoară pe actor, după două roluri mai mult sau mai puţin reușite nu mai ai ce vorbi cu el. Pe când acesta trebuie să fie ca aluatul, gata de modelat.

Bine, dar vanitatea și gașca au existat dintodeauna. Ce trebuie să facă un actor tânăr? Să sară din trupă în trupă?Un sfat pentru un actor tânăr e să se lase de teatru.

Page 36: ed.27 - Martie 2013

Și ce să facă?Taximetrie, nu știu.Trebuie să-și caute drumul sau. Multă lume îmbătrănește cu un ideal ne-realizat. Omul care vrea să facă film nu stă aici, care vrea să fie actor nu stă aici. De asta avem noi o sumedenie de companii de film care nu fac filme și actori care nu actoricesc. Cine vrea să facă pelerinaj merge pe Athos sau la Mecca.

Și dacă se duc toţi?Sunt ţări fără teatru, operă și orchestră, ei și?

Cuvântul cultură o să dispară din vocabu-larele noastre și așa sărace. Noi nu avem cultură, nici a consumului, nici a vorbirii, nici a comportamentului. Poate avem nevoie de programe masive de stat ca să educăm naţia asta, ca să înţeleagă că actul teatral și o frigăruie sunt, totuși, chestii diferi-te. Și să dai 50 lei pe bilet e totuși altceva de-cât câteva sute de lei pe carne. Noi nici măcar nu vrem să plătim pentru artă.

Cum de s-a întâmplat așa?Credeam odată că o să ne treacă, o să bea moldoveanul ness și o să fumeze tutun prost până se umflă și o să-i treacă. Ei uite că nu, plăcerea moldoveanului acum se învârte în ju-rul mesei cu carne și salată cu maioneză. Noi suntem făţarnici, cu haine frumoase pe noi, pe care nici măcar nu avem bani să le cum-părăm. Moldovenii tot ce au mai bun pun pe ei. Noi căutăm nișa confortabilă și nu avem o identitate, e bine cu oricine care trece pe aici. Dacă am realiza că asta e patria noastră, ar fi altceva, jumătate de Moldovă crede că patria ei e România, încă o bucată crede în Mama Rusie. Ei, de unde să acţionăm noi ca un popor?

Noi avem vreo șansă de recuperare spir-tuală și morală?Șansă are oricine, chiar și mortul are șanse să fie resuscitat.

text » Anastasia Taburceanufoto » Coube

36

Page 37: ed.27 - Martie 2013

Rezultat GARANTATde la Secret of Beauty

Avantajele epilării cu laser: fără dureri rezultat rapid și eficient fără o creștere ulterioară a părului fără iritaţie a pielii

În 4-8 proceduri se elimină permanent până la 99% din păr nedorit!

SFATURI PENTRU PREGĂTIREA șIÎNGRIJIREA PIELII:

„PÂNĂ LA” procedură: Radeţi suprafaţa pielii cu 1-3 zile îna-inte de vizita la salon, lungimea părului trebuie să fie de 1-3mm Evitaţi bronzatul cu 1-2 săptămâni înainte de procedură, pentru a evita consecinţele nedorite sub formă de arsuri sau pigmentări Nu scoateţi firele de păr cu penseta, cu ajutorul cerii sau diverselor creme cu 2 săptămâni înainte de procedură

„DUPĂ” procedură: Nu se recomandă să vă bronzaţi timp de 1-2 săptămâni după proce-dură Nu se recomandă vizitarea saunei timp de 3 zile după epilarea cu laser Dacă procedura de epilare cu laser are loc într-o perioadă cu soare activ, trebuie folosite cremele protectoare de soare cu SPF 20-30 pe sectoarele epilate cu laser

De ce salonul Secret of Beauty? Cel mai performant echipament

Cei mai bunispecialiști Deservire decea mai bunăcalitate Preţuriaccesibile Rezultatgarantat

Vă așteptăm pe adresaChișinău, str. Kogălniceanu, 41, etajul 2

tel: 022 24 21 72, GSM: 079 430 306e-mail: [email protected]

Bucuraţi-vă de perfecţiune

Page 38: ed.27 - Martie 2013

putere de decizie, l-aș prefera pe Emi-nescu, e mai aproape de sufletul meu. Decizia aparţine chișinăuienilor, până la urmă eu sunt doar un oraș și oame-nii sunt cea mai avansată specie de pe glob. În orice caz, îmi plac monumen-tele, sunt frumoase.

După cum spuneam, ceva s-a întâm-plat în ultima vreme cu oamenii. Nu mă mai respectă, nu mă mai curăţă, nu mă înfrumuseţează. Am impresia că nici nu mă mai iubesc. Au început să-mi distrugă frumosul. Multe din po-doabele mele arhitecturale sunt lăsate în paragină, în timp ce în jurul lor se ridică niște monștri urâţi, înalţi, care îmi taie ochiul cu luciul lor de sticlă în fiecare zi însorită. Și mai grav este că chișinăuienii au început să-mi provoa-ce chinuri fizice. Îmi poluează lacurile cu deșeuri și gunoi menajer, îmi smulg copacii atât de dragi și ridică în locul lor clădiri pentru nu știu ce scopuri.

Am o întrebare pentru voi. Oare nu în-ţelegeţi că, dacă eu nu respir, nu mai respiraţi nici voi? Lăsaţi-mi copacii, căci încep să mă sufoc. Aţi devenit leneși, v-aţi îngrășat, aţi început să mă călcaţi nu cu picioarele, ci cu roţi-

Scrisoaredin parteaChișinăului

Bine v-am găsit, iubiţi chișinăuieni! Mă numesc Chișinău, am aproape 577 de ani, sunt format din 7 dealuri și din cele mai vechi timpuri sunt renumit pentru copacii mei falnici și oamenii voioși. Am văzut în viaţa mea mai multe lu-cruri și îmi permit să cred că am cu un dram de experienţă mai mult. Îmi plac oamenii de când au pășit pentru pri-ma dată pe aici. Îmi place să le privesc zâmbetele, să le aud vocile zglobii, să le simt pașii care îmi calcă iarba verde. În ultimul timp am impresia că oamenii au devenit mai răi și nu mă mai iubesc așa cum mă iubeau înainte. Odinioară oamenii încercau să mă facă frumos, comod și curat. Plantau copaci peste mine ca să pot respira mai ușor și să-pau lacuri ca să pot bea apă curată. Deveneam tot mai frumos și iubeam oamenii tot mai mult. Ţin minte și până astăzi nume precum Șciusev, Bernar-dazzi, Plămădeală, Melnicov... oameni cu inimă care m-au iubit foarte mult și m-au făcut frumos, m-au împodobit spre binele meu și al chișinăuienilor. A fost până și marele scriitor Pușkin pe aici. Doar că Pușkin... m-a urât. Nu am nimic împotriva lui oricum, e un mare poet, dar totuși nu înţeleg cine l-a pus în centrul Aleii Clasicilor. Dacă aș avea

Page 39: ed.27 - Martie 2013

le grele ale mașinilor. Nu înţeleg de ce preferaţi cele mai grele mașini, proba-bil ca să-mi faceţi mai mult rău, să-mi distrugeţi drumurile și să-mi furaţi ae-rul. Tot semenii voștri își rup picioarele pe aceste drumuri sau sunt călcaţi cu nesimţire de mașinile voastre grele. Nu mai iubiţi pe nimeni, nici măcar pe voi. Aș vrea să revenim la normalitate. Nu mai pot trăi așa nici eu. Mă simt bolnav, bătrân, veacurile mă apasă cu toate nedreptăţile pe care mi le-aţi fă-cut. M-aţi călcat cu tancuri, aţi vărsat sânge nevinovat pe străzile mele. Și acum mă lăsaţi în paragină. Vă rog să nu mai aruncaţi cu gunoi în mine, să nu ridicaţi atâtea construcţii din pia-tră, metal și plastic, să nu-mi mai stri-viţi pielea cu mașinile grele, să nu-mi mai furaţi copacii. În astfel de ritmuri s-ar putea să mor într-o bună zi. Unde veţi locui atunci? Unde veţi naște co-pii? Unde o să vă plimbaţi cu perechea de mână? Sper că m-aţi înţeles. Trans-miteţi acest mesaj fiecărui chișinăuian. Vreau să fiţi oameni frumoși și curaţi într-un oraș frumos și curat. Pentru că vă iubesc. Cu drag, al vostru Chișinău.

text » Gonzosursa foto» www.monument.sit.md

minutul picant

Page 40: ed.27 - Martie 2013
Page 41: ed.27 - Martie 2013
Page 42: ed.27 - Martie 2013
Page 43: ed.27 - Martie 2013

43

Martie 2013În luna martie, te vei bucura de viaţă și de câștiguri venite din surse diferite. O perioadă progresiva până pe 14 Martie 2013. Priete-nii vor fi în atenţia ta până pe 14 martie. După asta poţi simţi o rezistenţă scăzută. Te poţi simţi obo-sit sau somnoros. Cheltuielile vor crește în această lună. Ar fi bine să nu îţi iei multe angajamente sau să-ţi asumi cheltuieli suplimentare după jumătatea lunii. Evită să intri în discuţii contradicto-rii cu persoane influente.

Această lună este foarte benefică pentru tine, vei face pași importanţi în carieră și vei progresa. Vei avea o pe-rioadă activă social, plină de satisfacţii pe plan personal. Câștigurile pot fi destul de mari dupa 14 martie. Poti câștiga din afaceri cu per-soane influente.

Dacă ești în zodia Gemeni, în martie 2013 vei avea noroc și vei progresa. Până la jumătatea lunii vei avea înclinaţii spre spiritualitate. Călătoriile pot aduce câștiguri până pe 14 martie. Progresul în carieră va apărea la finele lunii. La serviciu, vei face lucruri utile. O per-soană cu autoritate sau cineva cu o funcţie impor-tantă te va favoriza. Vei deţine controlul în tot ceea ce faci, iar autoritatea ta în faţa celorlalţi va fi crescută în a doua jumătate a lunii.

Racul va fi lipsit de energie în prima jumătate a acestei luni, dar va reveni la normal spre mijlocul lunii. Ego-ul îi va aduce diver-genţe în familie până pe 14 martie. După această dată pot crește norocul și câștigurile. Starea de sănătate se va îmbunătăţi și vei recupera tot ce nu ai reușit la început de lună.

Daca ești zodia Leu, în luna Martie 2013 pot apărea presiuni la locul de muncă, care se vor rezolva spre mijlocul lunii. În dragoste lucrurile sunt bune, dar e bine sa fii pru-dent în această lună. Este posibil să ai unele proble-me de sanătate datorită imunităţii scăzute, așadar fii mai atent la sănatatea și alimentaţia ta. Evită angaja-mentele grele în a doua jumătate a lunii și în primele două săptămâni din cealaltă lună.

Dacă ești zodia Balanţă, în luna martie 2013 ego-ul și starea ta generală pot duce la conflicte. Poţi cîștiga acum din investiţiile făcute în trecut. Ar fi bine să fii atent la relaţia cu tatăl tău și copiii până pe 14 mar-tie 2013. Poţi primi sprijinul unor oameni influenţi și puternici în această lună. Ar putea apărea probleme în relaţia cu prietenii după 14 martie 2013.

Daca esti zodia Scorpion, în luna martie poţi face progrese la muncă, însă pot continua problemele în fami-lie. În ciuda presiunilor, vei avea parte de creșteri până pe 14 martie 2013. Îţi poţi face griji în privinţa copiilor și poţi fi critic cu ceilalţi după mijlocul lunii. Poţi face niște investiţii foarte bune în această lună de pe urma cărora vei avea parte de câștiguri substanţiale. Fii prudent în relaţia cu tatăl tău în această lună.

Daca esti zodia Săgetător, în martie vei avea o perspectivă pozitivă și o sta-re de spirit foarte bună. Vei avea posibi-litatea de a fi promovat la muncă. După mijlocul lunii ar fi bine să nu iei decizii importante. Abia la finele lunii poţi lua decizii corecte și în cunoștinţă de cauză. Pot exista unele divergenţe cu familia din cauza unor tranzacţii imobiliare.

Daca esti zodia Capricorn, ar fi bine să lași la o parte egoismul. E posibil să ai dureri de dinţi în prima parte a lunii. Câștigurile financiare vor fi bune până pe 14 martie. După această dată poţi avea foarte mul-te lucruri de făcut. Este posibilă creșterea în dome-nii noi de activitate. În măsura în care va fi posibil să cunoști mulţi oameni noi, după 14 martie vei avea parte de o perioadă foarte bună.

Vărsătorul va fi hiperactiv la început de lună și se va implica în toate proiec-tele propuse, însă banii vor veni mai târ-ziu. Ar fi bine să ai grijă de sănătatea ta mai mult în această perioadă. Poţi avea probleme cu persoa-nele din jur dacă nu te controlezi suficient. Înainte de a spune ceva va trebui sa te gândești de doua ori, deoarece cuvintele tale pot fi inţelese ca jigniri și pot răni persoane la care chiar ţii.

Dacă ești zodia Pești, în luna martie 2013 poţi avea imunitatea scazută și poţi fi lipsit de energie. O revigorare ar putea veni dupa 14 martie. Ar fi bine sa eviţi controversele cu persoanele influente. Poţi intra în concurenţă cu persoanele apropiate. Furia și ali-mentaţia ar trebui controlate dupa 14 martie 2013.

Fecioarele vor fi foarte productive în această lună și vor avea rezultate bune la muncă. Ar fi bine sa eviţi ani-mozităţile cu persoanele apropiate. Agresivitatea în relaţia cu șefii îţi poate crea probleme, chiar poţi fi concediat. Dupa 14 martie, vei avea idei diferite de ale celor din jurul tău. Parteneriatele pot întâm-pina probleme din cauza ambiţiei. De asemenea, relaţia cu partenerul de viaţă poate întâmpina difi-cultăţi din cauza diferenţelor de idei și a ego-ului.

berbec

taur

balanţă

scorpion

săgetător

capricorn

vărsător

peștii

gemeni

racul

leu

fecioară

Page 44: ed.27 - Martie 2013

Cultură:Filarmonica Naţionalăstr. Mitropolitul Varlaam, 78tel.: (+373 22) 22 27 34

Galeria „Constantin Brâncuși”bd. Ștefan cel Mare, 3tel.: (+373 22) 54 15 96

Muzeul Naţional de Artăstr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 53 32

Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturalăstr. Cogâlniceanu, 82tel.: (+373 22) 244 002

Sala cu Orgăbd. Ștefan cel Mare, 81tel: (+373 22) 22 25 47

Teatrul Naţional „M.Eminescu”bd. Ștefan cel Mare, 79tel.: (+373 22) 22 11 77

Teatrul de Operă și Baletbd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373 22) 24 51 04

Teatrul „Satiricus”str. Eminescu, 55tel.: (+373 22) 20 28 90

Cafe/Restaurante:

44 JazzCafe, et. 2str. Albișoara, 44tel.:(+373 22) 22 44 95live music www.jazzcafe.md

513bd. Stefan cel Mare 79 (intrarea de pe str. M.Eminescu)tel.: (+373) 78 513 513

5th Elementstr. Kiev, 4tel.: (+373 22) 85 88 58

Avenue 103bd. Ștefan cel Mare, 103tel.: (+373 22) 22 68 99 (+373 22) 69 12 74 97

Bachus-Davastr. Calea Ieșilor, 15tel.: (+373 22) 59 21 62 (+373 22) 59 21 61 (+373 22) 69 12 30 99

Bier Platzstr. Mihai Eminescu, 55tel.: (+373 22) 22 91 63str. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 60 37 37

Bisquitbd. Moscova, 20tel.: (+373 22) 32 95 45

Bourgeois Lounge Cafestr. Mesterul Manole, 2/3tel.: (+373 22) 92 80 92

Cafe Velvetbd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 68 500 050

CarlsbergPena Pub str. București, 67tel.: (+373) 79 77 66 50

Chateau str. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 8tel.:(+373 22) 22 06 05 (+373) 69 30 31 31str. N.Costin, 67/1tel.: (+373 22) 51 50 44 (+373) 69 94 08 08

Coffee Beansbd. Ștefan cel Mare, 103/2tel.: (+373 22) 23 56 33bd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 89 67

Coffee HouseCoffee House Cognac bar, Jumbo, bd. Decebal 23, tel.: (+373 22) 63 65 15Coffee House TerasaSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 63 Coffee House VIPSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 64 Coffee House № 1Sun City, str. Pușchin 32,tel.: (+373 22) 21 10 90Coffee House Orient - CC Soiuz, str. A.Russo 1, tel.: +373 22 450626

CurteaVânătoruluibd. Decebal, 16tel.: (+373 22) 63 93 29

Decadance Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373) 79 88 87 77

Delice d’Angestr. 31 August 1989, 117/2tel.: (+373 22) 24 14 28

Dolce Vitabd. Decebal, 91tel.: (+373 22) 63 79 00

Don Tacostr. Arborilor, 21(Shopping MallDova),et. 4tel.: (+373) 601 601 11

Dublin Irish Pubstr. Bulgară, 27tel.: (+373 22) 27 67 41

Eli-Pilistr. București, 68tel.: (+373 22) 24 24 57

El Pasostr. Armenească, 10tel.: (+373 22) 92 11 66

Flirtstr. V. Alecsandri, 111tel.: (+373 22) 277 389

The Flying Pigbd. Moscova, 91tel.: (+373) 79 98880

Galaxystr. 31 August 1989, 117/1tel.: (+373 22) 23 25 25 (+373) 69 11 47 67

Gazettostr. Kiev, 16/1tel.: (+373 22) 31 07 45 (+373) 68 14 30 14

Gok-Oguzstr. Calea Orheiului, 19Atel.: (+373 22) 46 88 52

Hidalgostr. Ismail, 30tel.: (+373 22) 54 64 14

Karl Schmidtstr. Alexandrucel Bun, 83tel.: (+373 22) 84 08 08 (+373) 78 84 08 08

Kira’s clubstr. Veronica Micle, 7tel.: (+373 22) 92 25 13

KFCstr. Arborilor, 21(Shopping MallDova,et. 4)tel.: (+373 22) 60 33 60

La Botul Caluluibd. Moscova, 9tel.: (+373) 79 988881

La Crîșmăstr. Hipodromului 9/1tel.: (+373 22) 43 70 50

La Roma Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373 22) 22 85 90 (+373) 68 38 32 32

Lavazza Clubstr. Veronica Micle, 10/1tel.: (+373 22) 22 83 00

Milano Cafebd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 60 177 000

Mojitobd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373) 60 19 1111

Muz Cafestr. Albișoara, 44 et.1tel.: (+373 22) 22 44 95 (+373) 68 10 44 44 (+373) 79 79 44 44

Napolisstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373) 21 21 91

The Office Dom 12str. Miron Costin, 12tel.: (+373 22) 31 07 50

Paparazzistr. S. Lazo, 40tel.: (+373) 60 44 00 22

Piramisabd. Moscova, 10/3tel.: (+373 22) 31 04 48 (+373) 69 38 33 84

Robert’s Coffeestr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 83 69 71str. 31 august, 113tel.: (+373 22) 21 02 76

Sandwich express,bd. Decebal, 91tel.: (+373 22) 558 008 (+373) 683 96 827

Spice Club,str. Petru Rareș, 39/1tel.: (+373 22) 29 28 00

Star Kebabstr. Arborilor 21(Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 855 712str. Kiev, 4tel.: (+373) 603 777 33bd. Decebal, 61tel.: (+373 22) 855 719str. Ismail, 84tel.: (+373 22) 855 714

partenerii noștri

Page 45: ed.27 - Martie 2013

Taxi Blues Cafestr. Kiev, 9tel.: (+373 22) 49 40 10(+373) 69 49 40 10

Taxi Blues Cafe 2str. Tolstoi, 24/1tel.: (+373) 68 49 40 10

Trattoria della nonnastr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 60 37 40str. Mihail Kogâlniceanu, 62tel.: (+373) 683 00 825bd.Moscovei 17/4tel.: (+373) 60 979 979

Tucano Coffeestr. Pușkin, 15str. Alexandru cel Bun, 91Atel.: (+373 22) 211 444str. Pușkin, 28

Vasabistr. Sciusev, 73tel.: (+373 22) 21 10 20

Vintage cafestr. N. Dimo, 1/1tel.: (+373) 68 44 43 56(+373 22) 44 43 56

Zen Sushistr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 11 40 (+373) 69 91 26 29

Frumuseţe:

Abyss SPAstr. A Corobceanu, 22/1tel.: (+373 22) 23 80 23

Afroditastr. 31 august 1989, 79/1tel.: (+373 22) 27 41 43

Alpha Sunstr. Miron Costin, 25tel.: (+373 22) 310 837

Beauty&SPA CentersOLSIstr. Bernardazzi, 26tel.: (+373 22) 27 65 51str. V. Alecsandri, 97tel.: (+373 22) 21 12 21

Bigoudisbd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90 (+373) 78 34 76 90

Biotouchbd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 34 29 (+373) 60499720

Cristisstr. Cosmonauţilor, 9tel.: (+373 22) 23 50 23 (+373) 79 23 72 27

Daniellestr. Liviu Deleanu, 7/6tel.: (+373 22) 60 73 72 (+373) 79 40 31 02

Derma BeautyChisinau, s. Hincesti, 43tel.: (+373 22) 99 88 99

Dessangestr. M. Eminescu, 49/1tel.: (+373 22) 40 04 50

Diva Dstr. Petru Movilă, 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99

Gloss Beauty Studiostr. Arborilor, 21tel.: (+373) 699 000 36

Holly Landstr. MitropolitBănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 24 38str. Sciusev, 37tel.: (+373 22) 54 03 54

Laboratorulfrumuseţiistr. Tighina, 49/3tel:(+373 22) 26 05 00 (+373) 69 10 17 93

Langelesbd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 21 00 77

Megasunstr. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 50 76str. Alecu Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 51 41bd. Decebal, 99 (Elat)tel.: (+373 22) 88 35 67tel.: (+373 22) 27 66 45tel.: (+373 22) 27 66 45str Ion Creangă, 49/5tel.: (+373 22) 83 87 56

Micușa Stilstr. 31 August 1989, 127tel.:(+373 22) 23 82 44str. Alexandru cel Bun, 98A

tel.: (+373 22) 22 84 40str. Aleco Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 54 38

Nim Domstr. Kogălniceanu, 54tel.: (+373 22) 24 15 92

Oazisstr. Bucuresti, 68tel.:(+373 22) 23 77 51str. Eminescu, 5

Orhideeabd. Ștefan cel Mare, 124tel.: (+373 22) 27 01 17str. Bulgară, 41tel.: (+373 22) 275434bd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 23 56 34str. Mitropolit Dosoftei, 100tel.: (+373 22) 23 80 14bd. Moscovei, 1/3tel.: (+373 22) 44 03 09str. Pușkin, 44tel.: (+373 22) 21 40 87

Rosesstr. Pușkin, 14tel.: (+373 22) 21 12 94 (+373) 79 84 84 74

Salonby Kliuchnikoffstr. București, 103tel.: (+373 22) 21 17 97str. Tighina, 52tel.: (+373 22) 27 96 88

Salon Evel-Luxstr. Academiei, 7tel.: (+373 22) 73 31 68 (+373) 69 70 98 93

Salon Studia Gor-baciovstr. Armeană, 18tel.: (+373 22) 24 02 40

Salonul Kissbd. Ștefan cel Mare, 128tel.: (+373 22) 22 38 49 (+373) 69 23 48 45

Secret of Beautystr. Kogâlniceanu, 41/7tel.: (+373 22) 24 21 72 (+373) 79 43 03 06

Sunkissstr. 31 August 78 A,„Centrul Sportiv”tel.: (+373 22) 24 20 61 bd. Dacia 23,tel.: (+373 22) 50 37 06 str.

Alecu Russo 5/1,tel.: (+373 22) 32 40 11

Victoria Luxstr.

Gh.Asachi, 71/6tel.: (+373 22) 73 95 63

Vis str. Pușkin, 56tel.: (+373 22) 22 58 18

Weyergans High Care bd. Traian 22, of.40tel.: (+373 22) 81 16 81tel.: (+373) 79 500 697 Fitness și Sport:

Amazonkabd. Ștefan cel Mare, 69tel.: (+373 22) 27 93 57 (+373) 68 89 17 13

EcoSport Gym7:00-22:00str. A. Mateevici, 113/2tel.: (+373 22) 23 30 81

Fitness Dozabd. Mircea cel Batrân, 11tel.:(+373 22) 43 97 21str. Ion Creangă, 62tel.:(+373 22) 74 52 08str. Miron Costin, 25tel.:(+373 22) 44 90 57str. Andrei Doga, 26tel.:(+373 22) 31 07 62

NiagaraOrange Fitnessstr. Ghidighici, 5tel.: (+373 22) 21 00 21

Thai Boxing Clubstr. Burebista, 114tel.: (+373 22) 890 47 77

în localurile cărora găsiţi revista 15 MINUTE

Page 46: ed.27 - Martie 2013

str. Vasile Alecsandri, 1, et.8 of.822tel.: (+373 22) 73 75 55 (+373) 69 11 12 27str. Alba Iulia, 1/1tel.: (+373 22) 93 07 73 (+373) 69 51 99 37str. Alba Iulia, 75tel.: (+373 22) 51 53 38 (+373) 79 30 00 00bd. Moscovei 6, et. 3tel.: (+373 22) 49 65 91 (+373) 69 11 12 27Ialoveni: str. Alexandru cel Bun 31tel.: (+373 268) 2 49 12 (+373) 79 64 99 40www.shamping.mdstr. Alecu Russo 20, et. 4,CC Shoplandiatel.: (+373 22) 81 16 16str. Igor Vieru 15/3, et. 1,tel.: (+373 22) 48 16 61

X.T.Zstr. Gh.Asachi, 58 tel.: (+373) 68 110 811 (+373) 78 110 811

Wellness Landstr. Mitropolit Varlaam, 46 tel.: (+373 22) 54 60 80

Wellness &SPA Terminalbd. Dacia, 31 tel.: (+373 22) 63 29 29 (+373) 79 22 99 93

Centre medicale:

Ceradentstr. Kogâlniceanu, 41tel.: (+373 22) 22 28 05

Mazur Dentstr. Kogâlniceanu, 20 of. 1tel.: (+ 373 22) 27 59 92

Prima Medicastr. V.Alecsandri, 87/1tel.: (+373 22) 20 23 73

Timox Dentstr. Pușkin, 9tel.: (+373 22) 22 24 99

Vivodentstr. București, 13/1tel.: (+373 22) 54 64 00

Shopping:

ABFashionstr. Ismail, 24tel: (+373) 27 16 03 (+373) 69 10 90 89

AtelierulPerlina Luxbd. Ștefan cel Mare, 141/2 of.2tel.: (+373 22) 60 29 50 (+373) 79 15 45 45

Ceai de elităbd. Ștefan cel Mare, 128(Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 24 35 72 (+373) 79 44 77 68

Doua Inimistr. București, 99 of.4tel: (+373) 23 82 24 (+373) 69 31 45 63

Kotonstr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 27 00 39

L’arossastr. V. Alecsandri, 66tel.:(+373) 69 10 81 96

Mireasa Modernăstr. Pușkin, 43tel: (+373 22) 22 68 72 (+373) 69 99 63 78

molDecobd. Bănulescu Bodoni, 57tel: (+373 22) 23 31 89 (+373) 69 20 11 26bd. Moscovei, 14/1tel: (+373 22) 31 12 81 (+373) 69 20 11 26

Papiliostr. Bănulescu Bodoni, 22tel.: (+373 22) 21 01 29 (+373) 79 43 12 12

Shoptime.mdstr. Bănulescu Bodoni, 29tel.: (+373 22) 234 900

Agenţii turistice:

Amadeus Travelstr. Pușkin, 24tel.: (+373 22) 22 66 33

AnyWay Travelstr. 31 august 1989, 121tel.: (+373 22) 85 90 90

Damla Turstr. Gagarin, 1tel.: (+373 22) 27 75 77

Explorestr. Columna, 103 of.1tel.: (+ 373 22) 84 41 11

IFLY.MDstr. Pușkin, 7tel.: (+373 22) 80 86 80(+373) 78 80 86 80

Isidastr. MitropolitDosoftei, 97/1tel.: (+373 22) 29 60 48

Sindbadstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373 22) 88 82 88

Sovadastr.Zelinski, 12tel.: (+373 22) 84 46 78

Univers VivaTurismbd. Grigore Vieru, 22/1 of. 1tel: (+373 22) 22 92 92

Vacanţa str. Pușkin, 14tel.: (+ 373 22) 840 111

Vernon Primstr. Gh.Asachi, 11/1 of. 98tel.: (+373 22) 72 72 32

Voiaj Internationalbd. Negruzzi, 4/2tel.: (+373 22) 54 64 64

Hotele:

Budapeststr. Timiș, 19tel.:(+373 22) 24 51 23

Dacia Hotelstr. 31 August 1989, 135tel.:(+373 22) 23 22 51

Flowersstr. Anestiade, 7tel.: (+ 373 22) 26 02 02

Jazz Hotelstr. Vlaicu Pîrcălab 72tel.: (+373) 69 10 73 77

LeoGrandstr. Mit. Varlaam 77tel.: (+373 22) 20 12 01

Manhattan str. Ciuflea, 1tel.: (+373 22) 26 08 88

Mini Business& SPA Hotel OLSIstr. Bernardazzi, 26/3tel.: (+373 22) 54 59 54

Nobil Hotelstr. M.Eminescu, 49/1tel.:(+373 22) 40 04 00

Turist Hotelbd. Grigore Vieru, 13tel.:(+373 22) 22 05 12

Vila Natalistr. Sfatul Ţării, 15tel.: (+373 22) 23 36 63

Vila Verdestr. Grenoble, 110tel.:(+373 22) 28 80 03

Vrei să devii

p a r t e n e r u l

n o s t r u d e

d i s t r i b u ţ ie?

Contactează-ne pe: [email protected]

sau 060097111 – Sergiu Ţurcanu,

director de marketing

Page 47: ed.27 - Martie 2013

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.mdstr. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebookNe găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

Restaurantul unui bucătar cu bun gust!Restaurantul unui bucătar cu bun gust!

Cu un amigo în pluscâștigi un preţ redus

Meniu complet: Los AmigosMeniu complet: Los Amigos

Page 48: ed.27 - Martie 2013