Dickinson Şi Suczek (1979)

2
1. Dickinson şi Suczek (1979) au compilat foarte multe date din diverse bazine vechi de sedimentare care au avut evoluţii tectonice diverse şi au proiectat aceste date în două diagrame ternare (fig. 3. 5). Fig. 3.5 Diagramele Dickinson-Suczek (1979, 1985). Tipurile de tectofaciesuri pentru rocile siliciclatice arenitice din Tucker, 1991 cu modificari) Tabelul 3.4. Semnificaţia tipurilor de tectofacies Arie sursa Semnificatie tectonica Compozitia modala Craton interior Interiorul unui bloc continental sau margine pasiva Gresii bogate in Qt cu ratii foarte mari Qm/Qp si Fk/Fp Fundament ridicat (înălţat) Margine de rift sau falie transformanta Gresii cuartofeldspatice (Qm-F) cu continuturi scazute in L si cu ratii Qm/F si Fk/Fp mari. Arc magmatic (divizat, nedivizat si tranzitional) Arc insular sau arc continental Gresii feldspatolitice (F-L) vulcanoclastice cu ratii mari Fp/Fk si Lv/Ls ce trec gradat catre compozitii cuartofeldspatice reprezentand material erodat din radacinile plutonice ale arcului. Orogen reciclat Complex de subductie sau centura cutata Gresii cuartolitice (Q-Lt) cu continuturi scazute in F si Lv si cu ratii variabile Qm/Qp si Qp/Ls Craton interior : este o arie stabilă cu relief relativ scazut şi este constituit din roci granitice şi metamorfice (gnaise) precum şi o pătură subţire de roci sedimentare. Acestea furnizează mari cantităţi de cuarţ, în general Qm şi feldspaţi potasici. Materialul detritic este depus în bazine

description

determinarea ariei sursa prin cercetarea arenitelor

Transcript of Dickinson Şi Suczek (1979)

Page 1: Dickinson Şi Suczek (1979)

1. Dickinson şi Suczek (1979) au compilat foarte multe date din diverse bazine vechi de sedimentare care au avut evoluţii tectonice diverse şi au proiectat aceste date în două diagrame ternare (fig. 3. 5).

Fig. 3.5 Diagramele Dickinson-Suczek (1979, 1985). Tipurile de tectofaciesuri pentru rocile siliciclatice arenitice din Tucker, 1991 cu modificari)

Tabelul 3.4. Semnificaţia tipurilor de tectofaciesArie sursa Semnificatie tectonica Compozitia modala

Craton interior Interiorul unui bloc continental sau margine pasiva

Gresii bogate in Qt cu ratii foarte mari Qm/Qp si Fk/Fp

Fundament ridicat (înălţat)

Margine de rift sau falie transformanta

Gresii cuartofeldspatice (Qm-F) cu continuturi scazute in L si cu ratii Qm/F si Fk/Fp mari.

Arc magmatic (divizat, nedivizat si tranzitional)

Arc insular sau arc continental Gresii feldspatolitice (F-L) vulcanoclastice cu ratii mari Fp/Fk si Lv/Ls ce trec gradat catre compozitii cuartofeldspatice reprezentand material erodat din radacinile plutonice ale arcului.

Orogen reciclat Complex de subductie sau centura cutata

Gresii cuartolitice (Q-Lt) cu continuturi scazute in F si Lv si cu ratii variabile Qm/Qp si Qp/Ls

Craton interior: este o arie stabilă cu relief relativ scazut şi este constituit din roci granitice şi metamorfice (gnaise) precum şi o pătură subţire de roci sedimentare. Acestea furnizează mari cantităţi de cuarţ, în general Qm şi feldspaţi potasici. Materialul detritic este depus în bazine intracratonice sau poate fi deplasat catre marginile pasive unde este depus.

Fundament ridicat: reprezintă areale continentale cu relief pronunţat dezvoltate în lungul zonelor de rift şi al zonelor de strike-slip. Petrofaciesul dominant este cuarţo-feldspatic cu Qm majoritar. Materialul este depus în bazinele extensionale create (rifturi, bazine pull-apart, etc)

Arc magmatic: produce material detritic cu conţinuturi mari în litoclaste vulcanice. Pe măsură ce materialul vulcanic din topul arcului este erodat radăcina plutonică devine expusă şi funcţionează ca sursă generând petrofaciesuri dominant cuarţolitice. Termenul de arc divizat se referă la acest aspect. Astfel rezultă o tendinţă vulcano-plutonică. Clastele de origine vulcanică au în general o compoziţie andezitică şi sunt de tip microlitic. Materialul este depus în bazine forearc şi interarc. Rocile rezultate

Page 2: Dickinson Şi Suczek (1979)

se pot transforma în timpul diagenezei în roci de tip graywacke datorită dominanţei particulelor instabile de origine vulcanică. Orogen reciclat: furnizează compoziţii foarte variate reflectând diferitele tipuri de orogen (în general de coliziune continent-continent sau continent-ocean). Sedimentul poate fi depus în bazinele de foreland limitrofe sau prin intermediul unor sisteme fluviatile majore să fie transportat la distanţe mari către alte tipuri de bazine. Detritusul furnizat de orogenele rezultate din coliziunea continent-continent este de tip cuarţolitic cu conţinuturi foarte scazute în F şi Lv. Detritusul furnizat de complexul de subducţie dintr-un orogen continet-ocean va avea conţinuturi mari în material vulcanic, în F şi în Qp reprezentând fragmente de roci silicioase (chert).