Dialoguri europene 07/08 2015

10
Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova Iulie - August, 2015 Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. UE – Moldova în dialog 1 Unitate în diversitate UE şi SUA îşi exprimă sprijinul pentru noul guvern al Republicii Moldova UE şi SUA au salutat învestirea noului guvern al Republicii Moldova, şeful misiunii UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, ţinând să se întâlnească personal vineri cu noul premier moldovean, Valeriu Streleţ, în timp ce la Washington un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut o declaraţie în acest sens, relatează Radio Chişinău şi Unimedia. Uniunea Europeană va acorda tot sprijinul noului guvern al Re- publicii Moldova, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău în cadrul unei întrevederi cu premierul Valeriu Streleţ, menţionând importanţa învestirii noului executiv pentru asigurarea sta- bilităţii şi continuarea reformelor în Republica Moldova, scrie Agerpres. Oficialul european a confirmat disponibilitatea Uniunii Euro- pene pentru cooperare şi a reiterat sprijinul în promovarea re- formelor şi în modernizarea Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de executiv. La rândul său, noul premier moldovean s-a arătat deschis pen-

description

Buletin informativ al retelei de Eurocluburi din R. Moldova

Transcript of Dialoguri europene 07/08 2015

Page 1: Dialoguri europene 07/08 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica MoldovaIulie - August, 2015

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

UE – Moldova în dialog

1Unitate în diversitate

UE şi SUA îşi exprimă sprijinul pentru noul guvern al Republicii MoldovaUE şi SUA au salutat învestirea noului guvern al Republicii Moldova, şeful misiunii UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, ţinând să se întâlnească personal vineri cu noul premier moldovean, Valeriu Streleţ, în timp ce la Washington un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut o declaraţie în acest sens, relatează Radio Chişinău şi Unimedia.

Uniunea Europeană va acorda tot sprijinul noului guvern al Re-publicii Moldova, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău în cadrul unei întrevederi cu premierul Valeriu Streleţ, menţionând

importanţa învestirii noului executiv pentru asigurarea sta-bilităţii şi continuarea reformelor în Republica Moldova, scrie Agerpres.

Oficialul european a confirmat disponibilitatea Uniunii Euro-pene pentru cooperare şi a reiterat sprijinul în promovarea re-formelor şi în modernizarea Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de executiv.

La rândul său, noul premier moldovean s-a arătat deschis pen-

Page 2: Dialoguri europene 07/08 2015

2 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Trei experţi UE vin să ofere consiliere țării noastre

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldovatru un dialog eficient cu partenerii europeni. ‘Este firesc să am această primă întrevedere oficială în calitate de prim-ministru cu dumneavoastră, reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău. Avem o agendă ambiţioasă şi suntem ferm convinşi că vom reuşi să o realizăm cu succes împreună cu partenerii noştri’, a afirmat el.

Cu ocazia acestei discuţii au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale şi legate de implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, precum şi priorităţile guvernului în perioada imediat următoare. Un subiect aparte al discuţiei a vizat stadiul actual al realizării zonei de liber schimb, inclusiv în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova.

La rândul lor, Statele Unite au salutat învestirea noului guvern în Republica Moldova şi şi-au anunţat disponibilitatea de a con-lucra cu premierul Valeriu Streleţ şi noul cabinet de miniştri.

Potrivit unei declaraţii de presă a purtătorului de cuvânt ad-junct al Departamentului de stat, Mark C. Toner, Washingtonul aşteaptă ca guvernul de la Chişinău să implementeze reforme rapide în beneficiul cetăţenilor moldoveni care au votat pentru un viitor prosper al integrării europene.

Statele Unite ale Americii îşi menţin angajamentul de a aju-ta Republica Moldova în lupta împotriva corupţiei şi în pro-movarea reformelor. În calitatea sa de observator la procesul de negocieri 5+2, Statele Unite vor continua să caute o soluţie cu-prinzătoare şi paşnică pentru conflictul transnistrean, susţinând suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, se mai arată în declaraţie.

www.economica.net

Trei noi consilieri în domeniul bancar, macro-financiar şi an-ticorupţie s-au alăturat Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova (EUHLPAM). Începând de astăzi, experţii oferă consiliere în domeniul politicilor publice autorităţilor naţionale pentru a consolida capacitatea acestora de a implementa agenda de asociere UE-Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, unul oferă consiliere lanivel înalt în oficiul prim-ministrului în probleme legate de combaterea corupţiei. Alt consilier va activa în sectorul bancar, oferind expertiză bazată pe practicile bancare internaţionale. Cel de-al treilea consilier se va alătura Ministerului Finanţe-lor şi îşi va oferi expertiza în domeniul administrării finanţelor publice şi a prognozelor macro-financiare.

Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Re-publica Moldova a fost formată ca răspuns al Uniunii Europene

la solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a i se acorda asistenţă în cadrul reformelor democratice şi a parcursului eu-ropean al ţării.

Până în acest moment, misiunea a oferit sprijin crucial pentru implementarea Acordului de Asociere şi a standardelor şi regu-lamentelor UE, prin expertiză la nivel înalt în diferite domenii. Actualmente, Misiunea oferă consiliere în politicile publice în următoarele sectoare: energetică, economie, educaţie, afaceri interne (inclusiv poliţie), transport şi anticorupţie.Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova (EUHLPAM) este un proiect fi-nanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

www.trm.md

Page 3: Dialoguri europene 07/08 2015

3Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Tinerii au participat la cea de-a IV-a ediție a școlii de vară Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a organi-zat în perioada 30 iulie -2 august 2015, cea de-a patra ediţie a şcolii de vară, cu sloganul ”UE pentru tine: dezvoltă Moldova, vorifică oportunități pentru tine”, dedicată dezvoltării rețelei de Eurocluburi în Republica Moldova. Timp de 4 zile, școala de vară a găzduit 25 tineri din mai multe regiuni ale țării, inclusiv din regiunea transnistreana.

În timpul seminarelor, atelierelor de lucru, cluburilor de discuții dedicate mai multor subiecte de interes pentru tineri, aceștia au aflat mai multe despre Uniunea Europeana - de la posibilități până la constrângeri.

Astfel, tinerii s-au animat intr-o discuție despre integrarea Re-publicii Moldova în UE și impactul economic al pieții euro-pene asupra țării noastre. Participanților le-au fost prezentate oportunitățile oferite de programul Erasmus și cum își pot face studiile post liceale într-o țară europeană. În contextul dezvoltării rețelei de Eurocluburi, tinerii au fost instruiți despre cum trebuie să-și valorifice entuziasmul pentru a deveni liderii unui Euroclub de succes, astfel perseverența

lor și argumentarea ideii sunt succesul formării unui Euroclub. Așadar, pentru a putea pune în practica conceptul unui proiect după principiul cost-eficiență, tinerii au fost informați despre cum pot obține susținerea autorităților. Participanți li s-a vorbit despre mai multe principii-cheie pentru a reuși sa implement-eze conceptele proprii, în baza cărora au fost selectați pentru școala de vară. De asemenea, beneficiarii școlii de vară au fost implicați în activități de consolidare a echipelor, cu scopul de a întrema relațiile de prietenie și colaborare între membrii Eurocluburi-lor existente în țară și de a fortifica rețeaua de Eurocluburi din Moldova. Participarea la școala de vară a fost gratuită, inclusiv cazarea, alimentarea și transportul.

În urma participării la școala de vară, tinerii vor avea suportul logistic și informațional al Delegației UE în R. Moldova pentru a-și putea realiza proiectele în comunitățile lor, în special pen-tru deschiderea de noi Eurocluburi în localitățile rurale, astfel încât tinerii din regiuni să aibă acces la informațiile importante, ce ar contribui la dezvoltarea lor personală și profesională, pe viitor.

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Europa pentru tinerii Moldovei

Page 4: Dialoguri europene 07/08 2015

4 Unitate în diversitate

“Fiecare student poate ajunge în Europa”Stagiile educaţionale de scurtă durată sunt o parte a proiectu-lui TEMPUS-EUNEG. Trei studenţi ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Comrat au beneficiat de un astfel de stagiu la universităţi din Uniunea Europeană. Ana Casap este una dintre tinerii care au reuşit în cadrul acestui proiect să ia cunoştinţă

pentru prima dată de activităţile instituţiilor de învăţământ su-perior din Europa. Criteriile de selectare pentru ea au fost destul de acceptabile. „Am studiat două săptămâni în universităţi din Europa. O astfel de posibilitate nu le surâde tuturor. Ce le pot recomanda candidaţilor? Pur şi simplu, să fie mai îndrăzneţi, să

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Tinerii din Găgăuzia fac studii în UE

Tinerii pleacă să cunoască valorile europene

Nanoelectronica la Comrat

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Accesul tinerilor din autonomia găgăuză la educaţie europe-ană a devenit posibil graţie unor programe europene pentru învăţământ superior, implementate în R. Moldova de Comisia Europeană. În consecinţă, în ultimii ani, administraţia Univer-sităţii de Stat din Comrat a semnat mai multe acorduri de cola-borare cu universităţi din UE.

Zinaida Aricova, rectoră a Universităţii de Stat din Comrat (USC), apreciază mult şansele pe care le au tinerii găgăuzi de a studia în diverse universităţi europene: „Administraţia USC a încheiat în ultimul timp memorandumuri şi acorduri cu uni-versităţi din Moldova şi din străinătate. Aceasta ne oferă posi-bilitatea să participăm la diferite programe europene şi inter-naţionale. Participăm la Programul Tempus şi la Programul Erasmus Mundus. Datorită acestei participări creşte mobilitatea studenţilor noştri, li se oferă posibilitatea de a lua cunoştinţă de calitatea studiilor din alte universităţi la care merg la stagii”.

În prezent, stagii la universităţile din Europa sunt posibile pen-tru studenţii de la toate ciclurile universitare din UTA Găgăuzia: învăţământ superior, masterat şi post-masterat. ZinaidaAricova susţine că interesul tinerilor este destul de mare:

„Vorbim mult despre integrarea europeană şi, desigur, tinerii vor să plece în Europa, la universităţile europene. În acest scop, ei iau cunoştinţă de programele universitare europene. Au fost încheiate memorandumuri cu universităţi din Italia, Spania, Germania, Polonia şi Franţa. Tinerii pleacă să înveţe limba, să

Vadim Sircheli este un tânăr profesor universitar de la Comrat, doctor în ştiinţe fizico-matematice. El a absolvit Universitatea de Stat din Moldova şi acolo şi-a început activitatea didactică şi ştiinţifică, dar a revenit la baştină şi în 2003 şi-a început ac-tivitatea în USC, unde munceşte cu interes, folosind şi şansele schimburilor academice. „10-15 milioane de euro este bugetul mediu al unui laborator european de cercetări în domeniul na-notehnologiilor, în domeniul materialelor. Dar la Universitatea din Comrat, din păcate, din motive bine cunoscute, atât finan-ciare cât şi de ordin tehnic, posibilităţile de cercetare în fizică şi fizica semiconductorilor sunt minime, limitate, cu excepţia

cercetărilor teoretice, graţie faptului că avem calculatoare per-formante. Deoarece desfăşurarea cercetărilor experimentale în Universitatea din Comrat este dificilă, colaborăm cu universi-tăţi din Germania şi Finlanda”.

Vadim Sircheli vede sensul activităţii sale în schimbul de cunoştinţe cu colegii, dialogul cu studenţii, descoperirile ştiinţi-fice, noile oportunităţi în cariera ştiinţifică. El colaborează cu oamenii de ştiinţă din Europa, dar şi din Rusia, publică articole în revista germană Nanoelektroniks Optoelektroniks.

cunoască valorile europene, îşi fac studiile în universităţi euro-pene, iar noi le atribuim credite la întoarcere. Pe lângă limba ţării în care se află, ei învaţă şi o altă limbă străină, cum ar fi engleza”.

Din 2013, universitatea de la Comrat a promovat activ ideea stagiilor pentru studenţi şi profesori la universităţi europene, devenind parte a consorţiului Proiectului TEMPUS-SUCSID al universităţilor europene.

Page 5: Dialoguri europene 07/08 2015

5Unitate în diversitate

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Toate costurile acoperite

Oportunităţi tot mai multe

participe la diferite concursuri, programe, să nu se teamă, reuşi-ta este reală. Fiecare student poate să meargă, la fel ca şi mine, să câştige experienţă, să efectueze un stagiu în străinătate, să cunoască oameni interesanţi. Mi-a plăcut faptul că profesorii explicau materia foarte bine. Toţi profesorii au fost foarte ca-rismatici, era o plăcere sa-i asculţi şi am aflat foarte multe infor-maţii interesante din acele lecţii.”

Şi Programul EMBER (Erasmus mundus broadening educa-tional oppotunities) prevede schimburi ştiinţifice, disemina-rea de cunoştinţe şi de experienţă, familiarizarea cu cele mai

Proiectele europene sunt avantajoase deoarece oferă acces la programele educaţionale pentru studenţi şi acoperă financiar toate cheltuielile pentru instruire în universităţile europene. Iulia nu-şi ascunde bucuria pentru faptul că tinerii din Găgăuzia au aceste oportunităţi. „Nici eu, nici familia mea nu trebuie să facem cheltuieli, totul este achitat din contul programului. Din program se plătesc studiile la universitate, ni se plăteşte bursa, cazarea, asigurarea, viza, chiar şi biletul de avion tur-retur. To-tul este achitat în cadrul acestui program.

La început toată familia a fost şocată, mai ales maică-mea este foarte bucuroasă că voi pleca în altă ţară, ea îmi doreşte un vii-tor bun, să fiu pe picioarele mele”.

Svetlana Ghenova este coordonatoare de proiecte TEM-PUS-EUNEG, la USC. Ea spune că Universitatea de Stat din Comrat participă la Fondul European al Comisiei Europene

În ultimii doi ani ambasadele unor ţări europene acreditate în Moldova au înfiinţat la Universitatea de Stat din Comrat centre de studiere a limbilor şi de informare. Centrul EUROXESS, deschis recent, este o dovadă în acest sens.

Fabien Schaeffer, manager de proiecte pentru educaţie, cultură, tineret, câmpul muncii şi cercetare din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, confirmă suportul UE pentru toate instituţiile intere-sate din Moldova: „Pentru noi, pentru Uniunea Europeană, nu există diferenţieri între grupurile etnice ale populaţiei. Deci toţi cetăţenii şi toţi studenţii din Moldova sunt beneficiari potenţiali ai programelor educaţionale din UE. Este o cale foarte bună să-ţi deschizi orizonturile şi perspectivele şi să-ţi oferi mai multe şanse să obţii un loc bun de muncă, precum şi să-ţi deschizi mintea, un lucru foarte important pentru tinerii din întreaga lume în zilele noastre”.

Fabien Schaeffer susţine că în momentul de faţă există şi alte oportunităţi de mobilitate de care ar putea beneficia inclusiv

tinerii din această zonă: „Studenţii din Găgăuzia beneficiază deja de aceste programe şi vă pot da nişte exemple, cum ar fi Erasmus Mundus Mobility, dar şi fortificarea abilităţilor uni-versităţilor locale, iar un al treilea element, care nu este legat nemijlocit de studii, dar e dedicat tinerilor, e un program de voluntariat în UE. Nu prea mulţi tineri din Moldova se folo-sesc de această oportunitate – să facă voluntariat în UE de la 2 luni la 12 luni, dar poate fi de asemenea o experienţă excelentă pentru ei”.

Tinerii din autonomia găgăuză care au beneficiat de aceste opor-tunităţi susţin că astfel este mai uşor să privească dezvoltarea lor personală, dar şi a regiunii lor în complex, dar şi în coope-rare. „Indiferent în ce ţară se nasc tinerii, fie într-o ţară mică ca Moldova, fie într-o ţară mare, există posibilităţi să-şi realizeze intenţiile în ţara natală. Există şi posibilitatea de a continua, de a realiza tot ceea ce şi-au planificat într-o altă ţară”.

www.zdg.md

începând cu anul 2007 şi că beneficiile pentru studenţi, dar şi pentru această instituţie sunt enorme: „Comunitatea europeană nu este o comunitate închisă, este deschisă, şi astăzi, în cad-rul acestor fonduri, putem face schimb de experienţă la toate nivelele, pentru toate categoriile. Este vorba şi despre metod-ologia de lucru şi metodologia ştiinţifică, este vorba şi despre abilităţile practice, cum spun europenii, este şi autonomia stu-denţească”.

Printre beneficiile cooperării cu programele UE se numără şi dotarea tehnică a USC, susţine Svetlana Ghenova. „Uniunea Europeană ne ajută cu adevărat să dotăm universitatea şi nu mă tem să spun că ne sunt oferite cele mai noi tehnologii mul-timedia. Este vorba, mai întâi de toate, de table interactive, de calculatoare performante, imprimante, este un echipament pe care noi îl numim suport electronic-metodic”.

bune practici şi modele educaţionale, recunoaşterea reciprocă a rezultatelor studiilor între universităţile membre ale consorţi-ului. După ce USC a devenit membră a programului EMBER, 8 studenţi au participat la proiect, iar Iulia Rosti, de la Faculta-tea de Cultură Naţională, va petrece următorul an de studii în Lituania. „Am asistat la un seminar despre programele Ember şi Erasmus Mundus, acolo am aflat despre condiţiile de par-ticipare la acest program. Desigur, nu a fost uşor. Dar într-o zi frumoasă de primăvară, chiar dimineaţă, a sunat telefonul: Felicitări, aţi devenit bursieră a Programului EMBER”.

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Page 6: Dialoguri europene 07/08 2015

6 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Uniunea Europeană leagă prietenii între polițiști și copiii din Moldova

Mai informați în domeniul drepturilor copilului

Anual, sute de copii din țara noastră intră în contact direct sau indirect cu sistemul de justiție – fie că sunt victime, martori sau bănuiți că ar fi comis ilegalități. În toate cazurile invocate este foarte importantă existența unor proceduri de lucru cu aceşti copii – de la discuția purtată de polițistul de sector cu minorul până la prezentarea lui în instanță. Şi pentru că cel mai bine se lucrează într-o atmosferă prietenoasă, UE a decis să se implice la legarea prieteniei dintre polițiştii şi copiii din Moldova.

Fiecare specialist din domeniul justiției, care interacționează cu minorii ce intră în contact cu legea, trebuie să cunoască mai multe aspecte: de la particularitățile de vârstă ale minorului până la metodele şi tehnicile de lucru cu aceştia, atunci când ei sunt intervievați. În acest context, în prezent, circa 200 de polițişti de sector din țară sunt instruiți cum să lucreze cu mi-norii aflați în contact cu legea. Pe lângă tehnicile specifice de intervievare a minorului, polițiştii învață şi nuanțe psihologice, şi anume, cum să abordeze un copil ce refuză ori se rușinează să discute cu un om al legii.

Recent, peste 30 de polițişti au urmat un curs de lecții practice la acest subiect. Prin intermediul unor studii de caz, ei au tre-buit să facă față unei situații cu implicarea directă a copilului. Şase dintre polițiştii prezenți la training şi-au testat şi abilitățile de formatori, ei urmând să transmită cele învățate colegilor din raionul unde activează.

„Am învățat că atunci când vorbeşte cu un copil, polițistul tre-buie să aibă o atitudine mai familiară, chiar dacă uneori mi-

norii au prejudecata că polițistul este rău şi îi va închide. Dar, cu o bună informare, ne va fi mai uşor să aplicăm aspectele practice”, ne-a spus Sergiu Rotaru, polițist la Inspectoratul de Poliție (IP) Ialoveni. La rândul său, Mariana Plăcinta, polițistă la IP Teleneşti a specificat faptul că, într-un interviu cu un copil, polițistul are o răspundere foarte mare, deoarece, în funcție de felul în care va formula întrebările, va obține şi răspunsurile de la minor. „Cunoştințele obținute aici îmi vor fi utile şi în dome-niul profesional, dar şi ca părinte”, a menționat polițista.

Autoritățile trebuie să respecte demnitatea minoruluiApropierea dintre copil şi polițist devine mai prietenoasă datorită sprijinului Uniunii Europene. Instruirile angajaților Poliției au loc în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor organe-lor de drept și a coordonării intersectoriale, a societății civile pentru combaterea discriminării și a relelor tratamente aplicate copiilor în cadrul sistemului de justiție al Republicii Moldo-va”, implementat de către Reprezentanța Fundației „Terre des homes” (Tdh) în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție.

Potrivit Oliviei Pârțac, coordonatoarea Programului „Justiția pentru copii” în cadrul Fundației „Terre des homes”, pe lângă instruirea polițiştilor, acest proiect include şi alte activități de promovare a drepturilor copiilor. „Cei care intră în contact cu un copil într-o situație excepțională sunt polițistul, asistentul

social, reprezentanții APL, iar aceştia trebuie să pună în prim-plan demnitatea personală, nevoile şi drepturile copilului”, a spus experta. Ea a precizat că, în cadrul proiectului, a fost ela-borat şi un film informativ cu caracter didactic, intitulat „Justiția pentru Copii”, destinat atât părinților, cât şi copiilor, prin care ei sunt informați despre drepturile şi procedurile pe care trebuie să le urmeze la prima etapă a contactului cu sistemul de justiție.

O altă activitate importantă a vizat elaborarea Ghidului „Copi-lul în contact cu sistemul de justiție”, destinat profesioniştilor din diferite domenii de activitate, cu responsabilități în dome-niul protecției copilului, cum ar fi: angajații poliției, asistenții sociali, specialiştii în protecția copilului, profesorii, educatorii, medicii, societatea civilă etc.

Page 7: Dialoguri europene 07/08 2015

7Unitate în diversitate

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Consiliul Europei optează pentru informareActivitățile proiectului se încadrează în „Liniile directoare pen-tru justiția prietenoasă copiilor”, adoptate de Consiliul Euro-pei la 30 iunie 2010, potrivit cărora, copilul trebuie să bene-ficieze de protecție începând cu primul său contact cu justiția. La fel, în conformitate cu standardele internaționale, justiția pentru copii are ca sarcină asigurarea, în orice situație, a in-tereselor copilului, chiar și în cazul privării acestuia de liber-tate, ca măsură excepțională. Pentru ca Republica Moldova să întrunească aceste standarde, sistemul actual al justiției pentru copii necesită reformare continuă.

În prezent, Guvernul implementează o serie de strategii și pro-grame relevante în domeniul promovării drepturilor omului, al reformării justiției și al statului de drept, care vizează inclusiv justiția prietenoasă copilului. Este vorba de Strategia de re-formă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, susținută di-

Uniunii Europene îi sunt asociate mai multe simboluri, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cercul de stele galbene pe fond albastru. Iată câteva dintre ele, pe care fiecare ar trebui să le cunoască:

Drapelul europeanDrapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei.

Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond al-bastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei.

Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității.

Istoria drapelului europeanIstoria acestui simbol a început în anul 1955. Consiliul Eu-ropei, instituție care luptă pentru apărarea drepturilor omului și promovarea culturii europene, a adoptat formatul actual al drapelului pentru uz propriu. În anii care au urmat, el a încura-jat instituțiile europene, pe măsură ce erau înființate, să adopte același drapel.

Imnul europeanMelodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a

IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozito-rul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785.

Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idea-listă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățeas-că - viziune împărtășită și de Beethoven.

În 1972, Consiliul Europei a transformat „Oda bucuriei” în propriul său imn. În 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

Ziua EuropeiZiua Europei (9 mai) sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afa-cerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituţie europeană care să centra-lizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel

rect din fondurile Uniunii Europene, cu asistența tehnică oferită de către partenerii de dezvoltare.

Consiliul Europei: De la prima lor experienţă în cadrul sistemu-lui de justiţie sau al altei autorităţi competente (poliţia, serviciul pentru imigrare, serviciul educaţional, social sau de îngrijire a sănătăţii) și pe durata procesului, copiii și părinţii lor trebuie in-formaţi prompt și adecvat despre drepturile lor. În particular, ei trebuie să fie informaţi despre drepturile specifice pe care le au copiii în ceea ce privește procesele judiciare sau non-judiciare la care pot participa, precum şi despre instrumentele disponi-bile pentru a remedia posibilele încălcări ale drepturilor lor, in-clusiv despre posibilitatea de a înainta recurs, alte acţiuni sau intervenţii judiciare și non-judiciare.

www.diez.md

Curiozități europene

Simbolurile UE

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Page 8: Dialoguri europene 07/08 2015

8 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldovade organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Mottoul UEMottoul Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”, a fost fo-losit pentru prima dată în anul 2000.

Acesta arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru.

Natalia Gherman: „Chişinăul pledează insistent pentru relansarea cât mai rapidă a negocierilor în formatul „5+2”

Viceprim-ministra Natalia Gherman este încrezătoare că guvernul va reface relația cu donatorii occidentali, preju-diciată de furturile din bănci, și va obține ajutoarele financiare suspendate pentru sprijinirea bugetului și stabiliza-rea macroeconomică. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Gherman, care conduce ministerul de externe, a spus, între altele, că autoritățile „contează” pe reușita încheierii unui acord cu Fondul Monetar Internațional și pe reluarea finanțărilor din partea Uniunii Europene și Băncii Mondiale. În interviul realizat de Valentina Ursu,

Natalia Gherman a vorbit și despre chestiunea transnistreană.

Interviu actual

Prioritar ce se regăseşte actualmente pe agenda dialogului moldo-comunitar?

Natalia Gherman: „Continuăm să promovăm ireversibilitatea parcursului european, avându-se în vedere că între timp în Re-publica Moldova s-a format o coaliţie majoritară pro-europe-ană, a fost instalat un guvern, un prim-ministru care se declară şi este un pro-european. Actualmente ne pregătim pentru re-

lansarea sezonului diplomatic, suntem în dialog cu structurile europene, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, în vederea relansării negocierilor pentru elaborarea unui nou pro-gram. Aceste negocieri vor deschide calea pentru oferirea Re-publicii Moldova în continuare a programelor de asistenţă, atât pentru stabilizarea macroeconomică, cât şi pentru suportul bu-getar. Succesul negocierilor constă în pregătirea lor temeinică. Şi tocmai ne ocupăm de procesul de coordonare cu toţi actorii

Page 9: Dialoguri europene 07/08 2015

9Unitate în diversitate

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Glosar european

Prezentare generalăRol: investighează plângerile formulate împotriva instituțiilor, organismelor, birourilor și agențiilor UE.Ombudsman: Emily O’ReillyÎnființare: 1995Sediu: Strasbourg (Franța)Site: Ombudsmanul European

Ombudsmanul European investighează plângerile cu privire la cazuri de administrare defectuoasă de către instituțiile și or-ganismele UE. Plângerile pot fi înaintate de cetățeni ai statelor membre sau de rezidenți pe teritoriul Uniunii ori de asociații și întreprinderi cu sediul în UE.

Ombudsmanul European

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

implicaţi, mai ales pe plan intern a acestei activităţi, care se începe în curând. Programul cu Fondul Monetar Internaţional este şi un certificat care ar trebui să ateste sănătatea sistemu-lui financiar, a politicilor fiscale. Şi există o abordare unanimă a clasei politice de la Chişinău în privinţa necesităţii acestui program cu Fondul Monetar Internaţional. Şi un asemenea pro-gram va relansa procesul de cooperare în ceea ce priveşte do-meniul de asistenţă externă atât cu Banca Mondială, cât şi cu Uniunea Europeană.

Doamnă Gherman, partenerii de dezvoltare insistă pe ideea „Promovaţi reforme şi veţi beneficia de asistenţă”. Acum ce reforme trebuie să fie aplicate?

În primul rând, reformele în domeniul justiţiei, luptei împotriva corupţiei, şi stabilizării sectorului financiar-bancar. Aceste trei domenii sunt identificate atât de noi, cât şi de partenerii noştri externi. Recent în Republica Moldova au sosit trei consilieri de rang înalt, pe care guvernul Republicii Moldova i-a solicitat din partea Uniunii Europene, pentru a ne asista în elaborarea politicilor corecte în domeniile respective. Şi celelalte domenii sunt nu mai puţin importante. A propos, aşteptăm sosirea con-silierilor şi în domeniul energetic, reforma administraţiei pu-blice, în educaţie. Vreau să vă reconfirm că există un angaja-ment foarte şi foarte serios din partea membrilor executivului şi a prim-ministrului de a avansa în implementarea acestui acord important.

Doamnă vicepremier, dar cu excepţia armonizării legis-laţiei naţionale la cea europeană, ce alte rezultate trebuie de livrat urgent, astfel încât Moldova să recâştige încrederea partenerilor de dezvoltare?

Trebuie să pornim activitatea de implementare, chiar şi a le-gislaţiei care este deja aprobată şi, în primul rând, în dome-niul justiţiei. Sunt foarte multe legi bune elaborate cu concur-sul Consiliului Europei, Uniunii Europene, care să aducă acea

dorită transparenţă în domeniul justiţiei, care este aşteptată de toţi cetăţenii – modul în care sunt aleşi, evaluaţi judecătorii, finanţarea în domeniul justiţiei, accesibilitatea pentru cetăţeni şi în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Iarăşi sunt un şir de legi care sunt deja aprobate şi care nu funcţionează bine. E nevoie de o abordare complexă şi cuprinzătoare, astfel încât acea transparenţă a domeniului justiţiei să fie resimţită în ab-solut toate sectoarele economiei şi vieţii sociale în Republica Moldova. Eu aş menţiona şi îmbunătăţirea climatului de afaceri, ceea ce este necesar şi important pentru atragerea investiţiilor străine, crearea locurilor de muncă pentru cetăţeni, ceea ce ar însemna, de asemenea, recâştigarea încrederii din partea atât a societăţii, cât şi a partenerilor străini, în perspectiva europeană a Republicii Moldova.

Pentru că vorbim de regiunea transnistreană, de ce atât de greu se reiau negocierile în formatul „5+2”, doamnă minis-tră? E o pauză destul de mare care a intervenit în procesul de negocieri în acest format şi ridică semne de întrebare.

Chişinăul pledează insistent pentru relansarea cât mai rapidă a negocierilor în formatul „5+2”. La Chişinău există un guvern stabil, majoritar, un prim-ministru care este deschis acestei cooperări şi dialogului cu partea transnistreană. Recent a avut loc prima întrevedere a negociatorilor din ambele părţi de după instalarea noului guvern de la Chişinău. Vom avea reuniunea Comisiei Naţionale pentru Reintegrare, sub conducerea prim-ului ministru. Toate instituţiile din partea executivului şi-au evaluat acţiunile pe care trebuie să le întreprindă, în vederea facilitării procesului de negocieri şi procesului de reintegrare a Republicii Moldova. Şi cel mai important, avem susţinerea din partea partenerilor noştri implicaţi în formatul „5+2” – OSCE, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană – care sunt la dispoziţie pentru a facilita acest proces.

Europa Liberă

Page 10: Dialoguri europene 07/08 2015

10 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica MoldovaCe face Ombudsmanul?Ombudsmanul investighează diferite tipuri de administrare de-fectuoasă, de exemplu:● abuziv;● discriminare;● abuz de putere;● lipsa de informații sau refuzul de a furniza informații;● întârzieri nejustificate;● proceduri incorecte.

Cum este ales Ombudsmanul?Ombudsmanul este numit de Parlamentul European pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit. Aceasta este una dintre primele sarcini care le revin deputaților proaspăt aleși.

Cum funcționează Ombudsmanul?Biroul Ombudsmanului începe investigații după primirea unei plângeri sau din proprie inițiativă. Ca organism imparțial, nu primește instrucțiuni din partea vreunui guvern sau a vreunei alte organizații. În fiecare an, îi prezintă Parlamentului Europe-an un raport de activitate.

Uneori, este posibil ca Ombudsmanul să vă soluționeze proble-ma informând, pur și simplu, instituția vizată. Dacă este nevoie

de mai mult, se fac toate eforturile necesare pentru găsirea unei soluții amiabile. În caz de eșec, Ombudsmanul poate adresa recomandări instituției în cauză. Dacă acestea nu sunt acce-ptate, Ombudsmanul poate redacta un raport special pe care îl înaintează Parlamentului, iar acesta ia măsurile care se impun.

Ombudsmanul și cetățeniiDacă sunteți nemulțumit de activitatea desfășurată de o in-stituție, un organism, un birou sau o agenție a UE, trebuie, mai întâi, să-i dați posibilitatea de a remedia situația. Dacă această abordare nu dă rezultate, puteți trimite o plângere Ombudsman-ului European.

Este necesar să faceți acest lucru în termen de doi ani de la data la care ați constatat situația de administrare defectuoasă. Precizați în plângerea dumneavoastră cine sunteți, care este in-stituția sau organismul vizat și de ce ați decis să faceți acest demers. Puteți solicita ca plângerea să rămână anonimă. Dacă nu se poate ocupa de cazul dumneavoastră, Ombudsmanul vă va indica alte organisme care ar putea să vă ajute.

Echipa redacțională:- Augustina Badica, studentă a.II, Jurnalism și St.ale Comunicării

Coordonator:- Irina Draguțanu, BDR Associates