Diagnosticare zgomote

download Diagnosticare zgomote

of 104

 • date post

  19-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  579
 • download

  11

Embed Size (px)

Transcript of Diagnosticare zgomote

N.T. 5164ATTY

Diagnosticare zgomoteToate tipurile Metode Generale

77 11 398 938

Decembrie 2006Toate drepturile de autor sunt proprietatea Renault.

Edition Roumaine

"Metodele de Reparaie prescrise de ctre constructor, n prezentul document, sunt stabilite n funcie de specificaiile tehnice n vigoare la data redactrii documentului. Ele sunt susceptibile de a fi modificate n cazul schimbrilor aduse de constructor n fabricarea diferitelor organe i accesorii ale vehiculelor mrcii sale".

Reproducerea sau traducerea chiar i parial a prezentului document precum i utilizarea sistemului de numerotare de referin a pieselor de schimb sunt interzise fr autorizaia scris i prealabil din partea Renault.

Renault s.a.s. 2006

Generaliti vehiculCuprinsPagina

01E INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Prefa 01E-3 Diagnosticare - Efecte client 01E-20 Diagnosticare - Diagram arbore de localizare pene 01E-37 Tester de diagnosticare zgomote Utilizare 01E-101

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE 101E Diagnosticare - Prefa1. APLICABILITATE DOCUMENT Acest document acoper urmtorul perimetru: Zgomote de lan cinematic, Zgomote la schimbarea vitezelor, Zgomote admisie aer, Zgomote turbo, Zgomote eapament, Zgomote parazite (suspensie, direcie) Zgomote plan de bord, Zgomote Tapierie, Zgomote Trap de aerisire, Zgomote macara geam, Zgomote difuzor.

01E

Acest document prezint diagnosticarea aplicabil pe toate vehiculele corespunztoare urmtoarelor caracteristici: Vehicule cu 2 roi motoare pentru lanul cinematic, Cutii de viteze manuale (pentru zgomotele de lan cinematic) Trap de aerisire ntredeschis / culisant original. 2. ELEMENTE INDISPENSABILE LA DIAGNOSTICARE Tip documentaie Metod de diagnosticare (prezentul document) Manual de reparaie al vehiculului aferent Tip testere de diagnosticare CLIP pentru a bloca airbag-urile (dac este necesar) Tester de diagnosticare zgomote (consultai 01E GENERALITI VEHICUL, Tester de diagnosticare zgomote - Utilizare)

01E-3

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa3. DEMERS DE DIAGNOSTICARE 1-ul timp completai fia de diagnosticare cu clientul (cu sau fr test)

01E

al 2-lea timp Utilizai arborele de clasificare a Efectelor Clieni pentru a identifica un simptom zgomot i ALP-ul corespunztor ncepnd cu condiiile sale de apariie

al 3-lea timp Aplicai Diagrama Arbore de Localizare Pene (ALP) corespunztoare. Identificai originea problemei

Reguli recepie/atelier pentru tratarea unui Efect Client zgomot: Regula nr. 1: La recepie. Solicitai n momentul programrii telefonice a ntlnirii dac, clientul va putea reproduce zgomotul de care se plnge n incinta atelierului (constatarea zgomotului de ctre coteh n prezena clientului permite s ctigai eficacitate n demersul de diagnosticare). Dac, clientul nu poate, propunei de preferin o ntlnire la ore libere pentru a facilita preluarea sarcinii. Regula nr. 2: Preluare informaie metodic. Fia de diagnosticare trebuie completat pentru a caracteriza fidel Efectul Client n completare la Ordinul de Reparaie.

01E-4

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa4. FI DE DIAGNOSTICARE

01E

ATENIE!

ATENIE Toate incidentele dintr-un sistem complex trebuie s fac obiectul unei diagnosticri complete cu testerele adaptate. FIA DE DIAGNOSTICARE care trebuie documentat n cursul diagnosticrii permite deinerea i pstrarea unui model al diagnosticrii efectuate. Ea constituie un element esenial al dialogului cu constructorul.

Este deci obligatoriu s completai o fi de diagnosticare de fiecare dat cnd o diagnosticare este efectuat. Aceast fi este solicitat sistematic: la solicitrile de asisten tehnic la techline pentru solicitrile de aprobare n momentul unei nlocuiri de pies cu aprobare obligatorie pentru a o aduga la piesele "sub supraveghere" solicitate n schimb. Ea condiioneaz deci rambursarea garaniei i particip la o mai bun analiz a pieselor demontate.

O fi necompletat figureaz pe paginile urmtoare

01E-5

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa

01EPagina 1 / 4

FI DE DIAGNOSTICAREq

Identificare administrativ Data Fi documentat de VIN Motor Tester de diagnosticare Versiune actualizare CLIP 2 0

q

Resentiment client520 Zgomot anormal, vibraii

Alteleq

Precizrile dumneavoastr:

Condiii de apariie a resentimentului clientn mers nainte (n rulare) n Manevre de parcare n mararier La pornire (cretere n turaie n 1-a) La oprire (motor oprit)

La oprire (motor pornit)

Contact / ntrerupere motor

MotorizareMotor echipat cu un turbocompresor Benzin Diesel

Vitez vehiculntre 0 i 50 km/h constant ntre 50 i 90 km/h variabil ntre 90 i 130 km/h

01E-6

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa

01EPagina 2 / 4

FI DE DIAGNOSTICARE Turaie motorla ralanti (punct mort) la turaie joas Diesel i Benzin < 1500 rot/min la turaie medie 1500 < Diesel < 3000 rot/min 1500 < Benzin < 4000 rot/min variabil

la turaie ridicat Diesel > 3000 rot/min Benzin > 4000 rot/min subturaie

stabilizat

supraturaie

cretere n turaie (n gol)

se atenueaz atunci cnd turaia crete

Temperatur motorLa rece Se amplific la cald La cald Se atenueaz la cald

Condiii de rulareLa punctul mort n pant n decelerare Ridicare brusc picior dup picior apsat pn la planeu Accelerare puternic

Alur vehiculStabilizat: vitez constant sau turaie constant. n reluare

Aciuni ale oferului asupra pedalei de acceleraie (accelerare sau decelerare)nici o apsare la punerea piciorului sau apsare uoar pe pedala de acceleraie Apsare intermediar pe pedala de acceleraie i meninut (nici uoar nici pe planeu) Ridicare picior progresiv de pe pedala de acceleraie

picior apsat pn la planeu meninut Ridicare brusc picior de pe pedala de acceleraie

picior apsat pn la planeu brusc (on-off) dispare la ridicarea piciorului fr a frna

01E-7

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa

01EPagina 3 / 4

FI DE DIAGNOSTICARE Aciuni ale oferului asupra levierului de viteze (cutie de viteze)la schimbarea raportului (unul sau mai multe) se amplific atunci cnd viteza de schimbare a vitezei este mai rapid se atenueaz la retrogradare apare numai la cuplarea vitezei.

apare sistematic la cuplarea I la decuplarea vitezei.

Aciuni ale oferului asupra ambreiajuluiEfectul Client dispare la debreiere i reapare la ambreiere n timpul schimbrii de raport, debreiat, Efectul Client dispare. n timpul schimbrii de raport, debreiat, Efectul Client se atenueaz (manevr de tip test ntr-un salon auto)

Aciuni ale oferului asupra volanuluiAciune slab (schimbare apsare, viraj) Aciune important (rond, manevre)

Aciuni ale oferului asupra unui echipamentTapierie (reglaje) Trap de aerisire (deschidere / nchidere) Difuzor (Pornire) Stor pavilion (perdea trap de aerisire - deschidere / nchidere) n timpul deschiderii / nchiderii geamului

Plan de Bord (compartiment de depozitare, comenzi de climatizare) atingnd poziia joas sau nalt a geamului

n momentul nchiderii uii (geam deschis la jumtate)

01E-8

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa

01EPagina 4 / 4

FI DE DIAGNOSTICARE Meteorologietimp rece (ger) timp uscat timp cald (soare) timp umed

Drumneted n stare necorespunztoare: negudronat, racord de osea, plac de scurgere, groap Viraj apsat (la stnga sau la dreapta) pavat La trecerea unui ralantisor cu canale Urcare / Coborre de pe trotuar

eliberare de trotuar (creneluri)

01E-9

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa5. INSTRUCIUNI DE SECURITATE

01E

Orice operaie asupra unui element necesit respectarea regulilor de securitate pentru a evita orice pagub material sau uman. Testele rutiere menionate n acest document trebuie realizate cu respectarea strict a codului rutier (n special referitor la limitrile de vitez). n timpul testelor realizate cu motorul pornit, respectai instruciunile de securitate. Fii ateni n special la accesorii, la piesele n micare sau n nclzire (declanare GMV, cretere n temperatur a conductei de aer la ieire din turbocompresor ...) ATENIE Realizai testele rutiere respectnd codul rutier, n special limitrile de viteze. n cadrul unui test de diagnosticare, validai necesitatea de avea prezena a doi nsoitori pentru a efectua cutarea i identificarea precis a sursei de zgomot.

01E-10

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa6.1. DEFINIII SIMPTOME: Acest document trateaz despre simptomele zgomote urmtoare: Lan cinematic: PROTOCOL DE TEST PENTRU CLASIFICARE EFECT CLIENT

01E

A. Dac efectul client apare n rulaj Efectuai accelerri i decelerri progresive [1] [2] la fiecare raport de cutie pentru a determina raportul sau raporturile la care apare efectul client (pe o linie dreapt plat cu un drum bine asfaltat, cu motorul cald i dup ce ai verificat dac nivelurile de ulei i de lichid de rcire erau corecte). Notai viteza vehiculului, raportul de cutie i turaia motorului. Debreiai / ambreiai din nou: dac efectul client dispare n momentul debreierii i reapare n momentul reambreierii la vitez i turaie motor stabilizat, este vorba de un sirenaj i/sau de un hrit. Schimbai apsarea: dac nivelul de zgomot se accentueaz sau scade n momentul unei apsri (n momentul unei depiri, n viraj, la un rond, n momentul ntoarcerilor de volan stnga/dreapta), nu este vorba de o problem de lan cinematic (verificai rulmenii de roat). B. Dac efectul client apare n manevr de parcare n special (bracare mai mare de un tur de volan, pe 1-ul sau al 2-lea raport de cutie) Dac un zgomot apare n accelerare i dispare la decelerare, este vorba de un gngurit al diferenialului. C. Dac efectul client apare la oprire La punctul mort i debreiat, procedai exclusiv la o cretere n turaie foarte progresiv [2]. Dac zgomotul identificat n rulaj persist la aceeai turaie motor, nu este vorba de o problem de lan cinematic. [1]: Plaja de turaie de apariie a efectului client poate fi restrns. Este necesar s descompunei lent fiecare cretere n turaie i decelerare pe fiecare raport. [2]: Cretere n turaie: att timp ct zgomotul este prezent. pn la aproximativ 4500 rot/min (motor pe benzin), pn la aproximativ 3000 rot/min (motor Diesel). Nu "intrai" niciodat n zona roie.

01E-11

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Prefa

01E

Sirenaj (lan cinematic) Definiie: zgomot ascuit provocat de angrenarea danturilor n momentul rulajului. Remarc: acest efect client dac apare este de notat de la Km 0. Apariie mai sensibil pe parcursuri lungi stabilizate (tip autostrad). A nu confunda cu un zgomot aerodinamic. Test pentru a identifica un sirenaj prin angrenarea danturii: n test rutier, inei levierul de viteze pentru a modifica lanul de transmisie a comenzii de cutie. Dac zgomotul este atenuat sau dispare, controlai comanda de cutie de viteze n prima i, dac, comanda de cutie de viteze este conform, consultai ALP 13 - Sirenaj lan cinematic. Gngurit (paliere relee - diferenial) Definiie: zgomot modulat care se nrudete cu gnguritul unui porumbel. Remarc: acest efect client poate interveni n orice moment al vieii vehiculului. Test pentru a identifica zgomotul de gngurit al unei transmisii: n test rutier, dac zgomotul este semnificativ n linie dreapt i n viraj interesai-v mai degrab de palierul releu al transmisiei dreapta. Dac zgomotul este semnificativ numai n viraj problema vine de la cutia de viteze i n principal de la diferenial. Hrit (lan cinematic) Definiie: zgomot continuu analog zgomotului zdruncinturilor unui sac de nuci. Remarc: apare n special la cald i se aude foarte bine cu geamurile deschise trecnd pe lng un zid. Apariie destul de evident la vitez redus. Test pentru a identifica hritul: n test rutier, efectuai acceleraii slabe la 1-ul i al 2-lea raport. Dac zgomotul este atenuat sau dispare cnd inei levierul de viteze interesai-v mai degrab de comand. Zgomot de punct mort (lan cinematic) Definiie: zgomot de main de cusut. Remarc: dispare la accelerare i la debreiere.

01E-12

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaEapament

01E

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil sau rotul. Definiie: Pentru flexibil: zgomot de "sac de bile" agitat energic. Frecven foarte nalt (foarte ascuit). Pentru rotul: urcat pe arc ea poate scrni. Remarc: se aude foarte tare din exterior sau cu fereastra deschis (ieire din parcare, trecnd pe lng un zid). Simptomul se accentueaz foarte rapid dac nu intervenii asupra vehiculului. El se poate reproduce la oprire micnd linia de eapament. Punere n gard Zgomotul asemntor sfrmrii sticlei se poate propaga i amplifica de-a lungul liniei de eapament, n ciuda unei origini foarte localizate n faa acesteia (flexibil de legtur sau brid cu profil de rotul). Poate prea c toat linia este cauza dar nu este cazul. Zgomote de contact sub caroserie. Definiie: zgomote metalice ascuite sau surde (lovituri de pumn pe o mas). Remarc: se poate reproduce la oprire micnd linia de eapament. Zgomote de scurgere la eapament. Definiie: nu exist nimic. Remarc: depinde de turaia motorului i poate fi mai mult sau mai puin perceptibil n funcie de amploarea i localizarea scurgerii.

01E-13

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaTurbocompresor Zgomot de mieunat turbocompresor. Definiie: zgomot mediu continuu pe o singur frecven, subsincron la turaie turbocompresor. Remarc: un mieunat de turbocompresor se atenueaz la cald.

01E

Zgomot de uierat turbocompresor. Definiie: uierat ascuit care urmeaz viteza de rotaie turbo, fie sincron la viteza turbo, fie supersincron la aceast vitez (numr de palete x turaie turbocompresor). Remarci: un uierat de turbocompresor se amplific la cald. orice instalare de echipament, o lipire necorespunztoare a parbrizului sau o trecere a cablului prin tablier poate fi la originea dunrii percepute. Zgomot de suflu turbocompresor. Definiie: zgomot analog zgomotului fcut de un ventilator (ventilare habitaclu, rcire motor) Remarc: un zgomot de suflu turbocompresor este tot att de important ct este de important debitul de aer turbo. Zgomot de suspin turbocompresor (terminologie Diesel). Definiie: zgomot analog unei eliberri brutale a unui volum de aer sub presiune. Remarc: un zgomot de suspin turbocompresor este tot att de important ct era de important presiunea de supraalimentare n momentul ridicrii piciorului. Zgomot de descrcare turbocompresor: (terminologie benzin). Definiie: zgomot analog unei eliberri foarte brutale a unui volum de aer sub presiune (activare a vanei de recirculare a turbocompresorului). Remarc: un zgomot de descrcare turbocompresor este tot att de important ct era de important presiunea de supraalimentare n momentul ridicrii piciorului.

01E-14

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaAdmisie de aer uierat admisie aer. Definiie: zgomot ascuit care se nrudete cu un uierat.

01E

Protocol test. Efectuai un test la oprire, cu capota deschis, n atelier: Cu motorul cald: cretere n turaie (punct mort) pn la o turaie medie (4000 rot/min pentru un motor pe benzin; 3000 rot/min pentru un motor diesel). Punere n gard. uieratul de admisie aer trebuie distins de uieratul turbocompresorului. El este direct legat de turaia motorului i nu de turaia turbocompresorului. Bzit admisie aer. Definiie: zgomot surd care se nrudete cu zgomotul zborului unui bondar. Remarc: zgomot sensibil la sarcina motorului (pe benzin). Zgomot insensibil la sarcina motorului (diesel).

01E-15

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaZgomot la schimbarea de vitez

01E

Zgomot la cuplarea i la decuplarea vitezei. Definiie: btaie mat (surd i scurt) mai mult sau mai puin pronunat. Remarc: cu motorul oprit, n poziie static, dac nlnuii mai multe schimbri identice unele n spatele celorlalte (punct mort - prima de exemplu), prima schimbare este ntotdeauna cea mai zgomotoas. n schimb dac facei o serie PM - 1-a - a 2-a apoi PM - 1-a vei avea la fel de mult zgomot la prima schimbare n prima serie ca i n a doua. n funcie de "performana" ambreiajului (capacitate de a decupla motorul de cutie rapid) zgomotele la cuplare/ decuplare pot fi mai marcate. Trosnitur: Definiie: onomatopee a unui zgomot sec auzit n timpul cuplrii (pariale sau complete a unui raport). Imagine a unei disfuncionri a cutiei de viteze care poate fi nsoit de ocuri succesive n mnerului levierului care pot conduce la un refuz de schimbare. Zgomot punctual analog unui zgomot de zuruitoare. Remarc: n mararier pentru modelul de baz al gamei este eventual normal s observai trosnitur. Btaie la reiniializarea injeciei: Definiie: btaie la schimbarea vitezei sau la inversarea cuplului (accelerare i decelerare succesive). Remarc: n principal pe primele raporturi (1-ul, al 2-lea, al 3-lea). Zgomote parazite

Definiie: zgomote dificil de localizat, datorate unei disfuncionri a asiului, a direciei, a suspensiilor GMP (Grup Moto Propulsor), a zonei sub caroserie, a elementelor rotative sau a prii fa.

01E-16

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaPlan de bord Zgomotele planei de bord sunt de trei tipuri:

01E

zgomotele de frecare: dou elemente sau piese se freac una de cealalt provocnd un scrit sau o scrnitur. zgomotele de btaie: dou elemente sau piese se ciocnesc i provoac un zgomot asemntor sfrmrii sticlei, sau o btaie. vibraia: un joc prea mare ntre dou elemente sau piese

Ele sunt n principal legate de contactul ntre dou piese (vizier sau faad i corp plan de bord) sau n relaie cu un corp n micare cu un altul.

: Zon susceptibil de a face zgomot

01E-17

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaZgomote de Tapierie Zgomotele de scaun sunt de trei tipuri:

01E

zgomotele de frecare: dou elemente sau piese se freac unul de cellalt provocnd un scrit sau o scrnitur (de molet de reglaj de exemplu) zgomotele de btaie: dou elemente sau piese se ciocnesc i provoac un zgomot asemntor sfrmrii sticlei (de exemplu carter) sau o btaie (de cablaj de exemplu) vibraia: un joc prea mare ntre dou elemente sau piese

Ele sunt n principal legate de contactul ntre dou piese (exemplu: vizier i corp plan de bord) sau n relaie cu un corp n micare cu un altul (exemplu: glisiere)

: Zon susceptibil de a face zgomot

01E-18

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - PrefaZgomot asemntor sfrmrii sticlei Difuzor Definiie:

01E

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei: oc alternat rapid ntre dou piese.

Trap de aerisire: Trepidare Trap de Aerisire: sacadat a panoului mobil la deschidere/nchidere (micare vertical a panoului n momentul deplasrii longitudinale)

01E-19

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte client6.2. ARBORE DE CLASIFICARE SIMPTOME ZGOMOT

01E

IMPORTANT Arborele de clasificare a Efectelor Client permite s identificai un simptom corespunztor zgomotului perceput de client. Parcursul n Arborele de Clasificare se face ncepnd cu chestionarul care va fi listat n prealabil diferitele condiii de apariii ale zgomotului. Numai condiiile de apariie cele mai frecvente ale zgomotelor sunt prezente n arborele de clasificare. Este important s identificai corect cu clientul primul context n care a aprut zgomotul.

Citire arbore de clasificare...n mers nainte Criterii consecutive de respectat ntre 0 i 50 km/h Stabilizat Aciune asupra volanului CRITERIU n reluare Alegere ntre 2 criterii.

Apsare a pedalei de acceleraie

CRITERIU

IMPORTANT ALEGERE A UNUI DRUM CU UN NIVEL dat 1. unul dintre criteriile propuse corespunde unuia dintre rspunsurile la chestionar urmai traseul. 2. NICI UNUL dintre criteriile propuse nu corespunde: 2.1. verificai dac, criteriul nu este prezent pe o pagin urmtoare care reunete aceleai condiii cerute n prealabil.

uor

mediu se atenueaz la cald

La cald

Dispare la ridicarea piciorului Zgomot 1

La turaie joas

CRITERIU

2.2. verificai dac un alt rspuns la chestionar nu corespunde alegerilor unuia dintre criteriile posibile. 2.3. Dac, chestionarea dumneavoastr nu corespunde nici unui criteriu: suntei n afara cmpului, de aplicare a Notei Tehnice (fr soluie tehnic n Nota Tehnic).

Zgomot 2

Zgomot x Trimite la un ALP

01E-20

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCONDIII DE APARIIE A ZGOMOTELOR Zgomotul este perceput: n mers nainte ntre 0 i 50 km/h i zgomotul depinde de profilul drumului n mers nainte ntre 0 i 50 km/h i zgomotul nu depinde de profilul drumului n mers nainte ntre 50 i 90 km/h

01E

condiii de apariie nr. 1

condiii de apariie nr. 2

condiii de apariie nr. 3

n mers nainte ntre 90 i 130 km/h

condiii de apariie nr. 4

n mers nainte ntr-o plaj de turaie motor particular n mers nainte cnd acionai asupra pedalei de acceleraie ntr-un mod particular n mers nainte cnd acionai asupra levierului de viteze ntr-un mod particular n mers nainte

condiii de apariie nr. 5

condiii de apariie nr. 6

condiii de apariie nr. 7

condiii de apariie nr. 8

n mararier

condiii de apariie nr. 9

la pornire

condiii de apariie nr. 10

n manevre de parcare

condiii de apariie nr. 11

la oprire, cu motorul pornit

condiii de apariie nr. 12

la oprire, cu motorul pornit sau oprit

condiii de apariie nr. 13

la oprire, cu motorul oprit sau n contact / ntrerupere a acestuia

condiii de apariie nr. 14

01E-21

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 1 Zgomotul este perceput ... ... n mers nainte ntre 0 i 50 km/h i zgomotul depinde de profilul oselei

01E

Drum neted + Timp cald i uscat

Drum pavat

Drum cu canale

Drum accidentat: negudronat, racord de osea, groap, plac de scurgere...etc

Pe un ralantisor

Meteo fr influen

pe timp cald i uscat

Scrnitur trap de aerisire ALP 24

Poate fi vorba de: 1. Zgomote parazite ALP 16 2. Zgomot plan de bord ALP 18 3. Zgomot tapierie ALP 19 4. Btaie trap de aerisire ALP 26 5. Zgomot de contact sub caroserie (eapament) ALP 4

Zgomote parazite ALP 16

Poate fi vorba de: 1. Zgomote parazite ALP 16 2. Zgomot plan de bord ALP 18 3. Zgomot tapierie ALP 19 4. Btaie trap de aerisire ALP 26 5. Zgomot de contact sub caroserie (eapament) ALP 4

Scrnitur trap de aerisire ALP 24

Poate fi vorba de: Zgomote parazite ALP 16 Btaie trap de aerisire ALP 26

01E-22

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 2 Zgomotul este perceput ... ... n mers nainte ntre 0 i 50 km/h i zgomotul nu depinde de profilul oselei

01E

Zgomotul este perceput stabilizat

Zgomotul este perceput n reluare

Zgomotul depinde de poziia de apsare a pedalei de acceleraie

Zgomotul apare n urma unei aciuni asupra volanului

La turaie joas sau la turaie medie care crete

la punerea piciorului sau picior uor meninut

Apsare intermediar

Aciune slab

Aciune important

Exceptnd accelerare puternic Exceptnd pant

La turaie joas sau medie stabilizat

Nu depinde de turaie

Dispare la debreiere Reapare la reambreiere

Motor echipat cu un turbo Dispare la debreiere Reapare la reambreiere Exceptnd pant

Motor fr turbo

Apare la rece Se atenueaz la cald

Se amplific la cald

Se amplific la cald

Se amplific la cald

Apare la cald Se atenueaz la retrogradare Linie dreapt sau Aciune slab asupra volanului Se atenueaz la retrogradare

Exemple de rulaj tip: parcare ambuteiaj

Apsare intermediar meninut

Apsare uoar sau intermediar

Picior uor sau intermediar

Se atenueaz atunci cnd: turaia crete retrogradare.

Zgomote parazite ALP 16 Gngurit lan cinematic ALP 14

Hrit lan cinematic ALP 15

Gngurit lan cinematic ALP 14 sau Zgomote parazite ALP 16

Mieunat turbo ALP 7

Hrit lan cinematic ALP 15

Hrit lan cinematic ALP 15

01E-23

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 3 Zgomotul este perceput ... ... n mers nainte ntre 50 i 90 km/h

01E

Zgomotul este n principal perceput stabilizat

Zgomotul este n principal perceput n reluare

Zgomotul este n raport cu tipul de suprafa carosabil

Fr raport cu profilul rutier

Drum neted + timp cald i uscat

Drum pavat

Drum accidentat: negudronat, plci de scurgere, groap...etc

Meteo fr influen

Timp cald i uscat

Motor echipat cu un turbo

Motor echipat cu un turbo

La turaie medie sau ridicat, constant

La turaie medie sau ridicat, care crete

Picior apsat pn la planeu meninut

Picior apsat pn la planeu meninut

de preferin n pant

la accelerare puternic sau n pant

dispare la ridicarea piciorului (fr a frna) sau dispare la debreiere (fr a accelera)

dispare la ridicarea piciorului (fr a frna) sau dispare la debreiere (fr a accelera)

Scrnitur de Trap de aerisire ALP 24

Zgomot plan de bord ALP 18 sau Zgomot tapierie ALP 19 sau Btaie Trap de aerisire ALP 26

Zgomot plan de bord ALP 18 sau Zgomot tapierie ALP 19 sau Btaie Trap de aerisire ALP 26

Scrnitur Trap de aerisire ALP 25

Suflu turbo ALP 8

Suflu Turbo ALP 8

01E-24

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 4 Zgomotul este perceput ... ... n mers nainte ntre 90 i 130 km/hZgomotul este n principal perceput stabilizat

01E

Zgomotul este n principal perceput n reluare

n viraj apsat (la stnga sau la dreapta)

Fr raport cu sinuozitatea drumului

Aciune slab asupra volanului

Trecere pe un racord de osea

Motor echipat cu un turbo

Motor echipat cu un turbo

La turaie medie sau la turaie ridicat constant

La turaie medie sau la turaie ridicat constant

Picior apsat pn la planeu meninut

Picior apsat pn la planeu meninut

Exemplu: Exemplu: n pant pe autostrad

n pant pe autostrad. sau accelerare puternic.

dispare la ridicarea piciorului (fr a frna) sau dispare la debreiere (fr a accelera)

dispare la ridicarea piciorului (fr a frna) sau dispare la debreiere (fr a accelera)

Zgomote parazite ALP 16

Suflu turbo ALP 8

Suflu turbo ALP 8

01E-25

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 5 Zgomotul este perceput ... n mers nainte ntr-o plaj de turaie motor particularLa turaie joas La turaie medie sau ridicat

01E

n subturaie

Stabilizat

n reluare

Stabilizat

n reluare

Stabilizat sau n reluare

La punerea piciorului sau apsare pedal de acceleraie uoar i meninut

Exceptnd pant Exceptnd ridicare picior la coborre

n afar de: n pant... accelerare puternic

Exemplu de rulaj tip: urmat de coad n ambuteiaj

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil (eapament) ALP 3

Eapament: Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil ALP 3 sau Zgomote de contact sub caroserie ALP 4

uierat admisie aer ALP 1

Eapament: Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil ALP 3 Zgomote de contact sub caroserie ALP 4. Zgomot de scurgere ALP 5.

01E-26

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 6 Zgomotul este perceput ...

01E

... n mers nainte cnd acionai asupra pedalei de acceleraie ntr-un mod particularZgomot absent: la punerea piciorului, la picior uor meninut. zgomot prezent: la apsare intermediar (nici uoar nici apsat pn la planeu) meninut.

zgomot prezent: de la punerea piciorului... ...la picior intermediar (nici uor nici apsat pn la planeu) meninut.

Picior apsat pn la planeu brusc (on-off)

Apare la ridicarea piciorului progresiv

Cu sau fr turbo

Motor echipat cu un turbo

Cu sau fr turbo

stabilizat sau n reluare

n reluare

Decelerare controlat de motor

Apare la orice vitez vehicul

Apare la orice turaie motor

Exceptnd pant. Exceptnd accelerare puternic.

Se amplific la cald

Dispare instantaneu la debreiere Reapare la reambreiere

Se estompeaz apoi dispare la debreiere Reapare la reambreiere

Dispare instantaneu la debreiere Reapare la reambreiere

Zgomotul se estompeaz la ridicarea piciorului apoi dispare (fr a frna)

Nu apare n momentul unei creteri n turaie n gol (atelier)

Nu apare n momentul unei creteri n turaie n gol (atelier)

Sirenaj lan cinematic ALP 13

uierat turbo ALP 6

Btaie la reiniializare injecie ALP 12

Sirenaj lan cinematic ALP 13

01E-27

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 6 (continuare) Zgomotul este perceput ...

01E

... n mers nainte cnd acionai asupra pedalei de acceleraie ntr-un mod particularRidicare brusc picior dup picior apsat pn la planeu

Apare la ridicarea brusc a piciorului

Zgomotul dispare la ridicarea piciorului (fr a frna)

Dispare instantaneu la debreiere reapare la ambreiere

Motor diesel echipat cu un turbo

Motor echipat cu un Turbo

Nu apare n momentul unei creteri n turaie n gol (atelier)

A aprut n reluare

A aprut la orice turaie motor

Se amplific la cald

Se estompeaz apoi dispare la debreiere. Reapare la ambreiere

Btaie la reiniializarea injeciei ALP 12

Sirenaj lan cinematic ALP 13

Zgomot de suspin turbo ALP 9

uierat turbo ALP 6

Bzit admisie aer (motor pe benzin exclusiv) ALP 2

01E-28

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 7 i 8 Zgomotul este perceput ... ... n mers nainte cnd acionai asupra levierului de viteze ntr-un mod particularZgomotul apare la schimbarea de raport Zgomotul se amplific atunci cnd schimbarea de raport este mai rapid

01E

... n mers nainte

Apare la cuplarea I la decuplarea raportului

Apare exclusiv la cuplarea raportului

Apare la reambreiere

Zgomot la cuplarea i la decuplarea raportului de cutie ALP 10

Trosnitur la schimbarea vitezelor ALP 11

Btaie la reiniializarea injeciei ALP 12

Zgomot de scurgere la eapament ALP 5

01E-29

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 9 Zgomotul este perceput ... ... n mararierZgomotul apare sistematic la cuplarea i la decuplarea mararierului. Zgomotul apare la ridicarea brusc a piciorului de pe pedala de acceleraie.

01E

Zgomotul se amplific atunci cnd trecerea vitezei este mai rapid

Zgomot de cuplare i de decuplare a raportului de cutie de viteze ALP 10

Btaie la reiniializarea injeciei ALP 12

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil (eapament) ALP 3

01E-30

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 10 Zgomotul este perceput ... ... la pornire (cretere n turaie pe 1-ul raport de cutie de viteze)Apare pe o plaj de turaie particular Zgomotul este corelat cu o aciune asupra pedalei de acceleraie

01E

Exclusiv la turaie joas

Exclusiv de la turaie medie la ridicat

Apsare intermediar (nici uoar nici apsat pn la planeu) i meninut

Picior apsat pn la planeu brusc

Dispare la ridicarea piciorului (fr a frna)

Motor echipat cu un turbo

Apare la rece se atenueaz la cald

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil ALP 3

uierat admisie aer ALP 1

Mieunat turbo ALP 7

Btaie la reiniializarea injeciei ALP 12

Bzit admisie aer (motor pe benzin) ALP 2

Zgomote de contact sub caroserie (eapament) ALP 4 sau Zgomot de scurgere la eapament ALP 5

01E-31

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 11 Zgomotul este perceput ... ... n manevre de parcareEliberare trotuar (creneluri) sau Aciune important asupra volanului

01E

n momentul unei coborri / urcri pe trotuar

Ridicare brusc a piciorului de pe pedala de acceleraie

La schimbarea raportului

Sistematic la cuplarea i la decuplarea raportului

Se accentueaz atunci cnd schimbarea raportului este mai rapid

Zgomote de contact sub caroserie (eapament) ALP 4 sau Zgomote parazite ALP 16

Zgomote parazite ALP 16

Btaie la reiniializarea injeciei ALP 12

Zgomot la cuplarea / decuplarea raporturilor de cutie ALP 10

Zgomote de scurgere la eapament ALP 5

01E-32

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 12 Zgomotul este perceput ... ... la oprire, cu motor pornit LA RALANTIDispare la debreiere Reapare la ambreiere

01E

CRETERE N TURAIE (N GOL)

Exclusiv la anclanarea unui raport

Motor cu sau fr turbo

Motor echipat cu un Turbo

Apare la cald

Zgomotul se accentueaz atunci cnd anclanarea este mai rapid

Modulai turaia (accelerare / decelerare) ntre turaia joas i turaia medie (la punctul mort)

Apare la rece se atenueaz la cald

Apare la cald

Zgomot de Hrit / punct mort ALP 15

Trosnitur la schimbarea vitezelor ALP 11

1. Zgomote de eapament: zgomot de scurgere ALP 5, zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil ALP 3, Admisie aer: bzit ALP 2

uierat admisie aer ALP 1 sau Bzit admisie aer (motor pe benzin) ALP 2 sau Zgomot de scurgere la eapament ALP 5

Mieunat turbo ALP 7

uierat turbo ALP 6

01E-33

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului nr. 13 Zgomotul este perceput ... ... la oprire, cu motorul pornit sau oprit Ca urmare a unei aciuni asupra unui echipament...Deschidere / nchidere perdea Trap de aerisire (Stor pavilion) Manipulare compartimen te de depozitare sau comenzi plan de bord

01E

Reglri scaun

Deschidere / nchidere Trap de aerisire

Zgomot la pornirea Difuzorului

n timpul deschiderii / nchiderii geamului

Atingnd poziia joas sau nalt a geamului

n momentul nchiderii uii (geam deschis la jumtate)

Zgomote tapierie ALP 19

Trepidare trap de aerisire ALP 23

Scrnitur Stor pavilion (perdea trap de aerisire) ALP 25

Zgomot plan de bord ALP 18

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei Difuzor ALP 17

Zgomot geam la manevrare (scrnire / trosnitur) ALP 20

Zgomot geam la manevrare (btaie) ALP 21

Zgomot geam la nchiderea uii (btaie) ALP 22

01E-34

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte clientCondiie de apariie a zgomotului n 14 Zgomotul este perceput ... la oprire, cu motorul oprit sau n contact / ntrerupere a acestuiaZgomotul apare la contactul / ntreruperea motorului

01E

La oprire, cu motorul oprit

Motor diesel

La schimbarea de raport nedebreiat, (manevr de tip test ntr-un Salon Auto)

Sistematic la cuplarea i la decuplarea raportului

Zgomotul se accentueaz atunci cnd trecerea vitezei este mai rapid

Debreiai, n timpul schimbrii raportului, efectul client se atenueaz

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei flexibil ALP 3

vehicul conform: zgomotul auzit este zgomotul de funcionare normal

01E-35

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte client

01EALP 1

ZGOMOTE UIERAT ADMISIE AER

ZGOMOTE BZIT ADMISIE AER

ALP 2

ZGOMOTE ASEMNTOARE SFRMRII STICLEI FLEXIBIL DE LEGTUR SAU BRID CU PROFIL DE ROTUL (N FUNCIE DE VERSIUNE) (EAPAMENT)

ALP 3

ZGOMOTE DE CONTACT SUB CAROSERIE (EAPAMENT)

ALP 4

ZGOMOTE DE SCURGERE LA EAPAMENT

ALP 5

ZGOMOTE DE UIERAT TURBOCOMPRESOR

ALP 6

ZGOMOTE DE MIEUNAT TURBOCOMPRESOR

ALP 7

ZGOMOTE DE SUFLU TURBOCOMPRESOR

ALP 8

ZGOMOTE DE SUSPIN TURBOCOMPRESOR (MOTOR DIESEL)

ALP 9

ZGOMOT LA CUPLAREA / DECUPLAREA VITEZELOR

ALP 10

TROSNITUR LA SCHIMBAREA VITEZELOR

ALP 11

BTAIE LA REINIIALIZAREA INJECIEI SAU LA INVERSAREA CUPLULUI

ALP 12

SIRENAJ LAN CINEMATIC

ALP 13

01E-36

INTRODUCERE DIAGNOSTICARE Diagnosticare - Efecte client

01EALP 14

GNGURIT LAN CINEMATIC

HRIT / ZGOMOT PUNCT MORT (LAN CINEMATIC)

ALP 15

ZGOMOTE PARAZITE

ALP 16

ZGOMOT ASEMNTOR SFRMRII STICLEI DIFUZOARE

ALP 17

ZGOMOTE PLAN DE BORD

ALP 18

ZGOMOTE TAPIERIE

ALP 19

ZGOMOTE GEAM LA MANEVRARE (SCRNIRE / TROSNITUR)

ALP 20

ZGOMOTE GEAM LA MANEVRARE (BTAIE)

ALP 21

ZGOMOTE GEAM LA NCHIDEREA UII (BTAIE)

ALP 22

TREPIDARE TRAP DE AERISIRE: DESCHIDERE / NCHIDERE PANOU MOBIL TRAP DE AERISIRE SACADAT

ALP 23

SCRNITUR TRAP DE AERISIRE

ALP 24

SCRNITUR STOR PAVILION TRAP DE AERISIRE

ALP 25

BTAIE TRAP DE AERISIRE

ALP 26

01E-37

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 1

Zgomote uierat admisie aer

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Etap preliminar: determinai zona n cauz (dac este accesibil). Cu motorul pornit, reproducei uieratul i identificai de unde vine punnd mna (pies cu pies) sau utiliznd Testerul de diagnosticare a zgomotelor (consultai Tester de diagnosticare zgomote - Utilizare) pe elementele susceptibile de a fi la originea sa examinnd ansamblul circuitului. 2 cazuri se pot prezenta: cazul nr. 1 - Zona este identificat: aplicai ALP exclusiv la zona suspectat. cazul nr. 2 - Zona nu este identificat: urmai ALP aplicndu-l la ntregul perimetru al circuitului de aer.

Control cu motorul nepornit. Stare de montare circuit de aer Zgomotul poate fi cauzat de: o garnitur deteriorat, o conduct mbinat necorespunztor, un element deteriorat. Verificai ca toate conductele s fie bine clipsate i/sau mbinate unele cu celelalte, de la un capt la cellalt al circuitului. Verificai ca, cutia filtrului de aer, rezonatoarele de aer, conductele de aer i RAS (Rcitor Aer de Supraalimentare) s fie bine meninute. Verificai colierele s fie bine strnse. conform

Aciuni corectoare de realizat: neconform n toate cazurile, repunei n conformitate circuitul de aer, mbinnd corect conductele i verificnd strngerea la cuplu corespunztoare a colierelor utiliznd o cheie dinamometric cu declanare prereglat la cuplul de strngere recomandat.

01E-38

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 1 CONTINUARE 1

Zgomote uierat admisie aer

Stare de mbtrnire sau spargere a unui element al circuitului de aer. Verificai, n compartimentul motor, absena ploturilor, picioruelor sau buretelui de contact degradate (degradare ploturi i burei sau spargere pioni sau degete). Verificai absena contactului conductelor de aer cu celelalte piese ale motorului (chiulas, Control vizual: verificai dac nu exist conduct gurit sau fisurat n circuit privilegiind zonele burdufului i zonele apropiate de coliere. verificai s nu existe defect de sudur. conform Control cu motorul pornit. Control cu ajutorul unui produs tip "detector de scurgeri n aerosol", ref. 77 11 236 176: Realizai din nou controlul precedent viznd utilizarea detectorului pe zone n care controalele precedente au fost dificil de realizat (ex: dificulti de acces la burdufuri, elemente de racordare, senzori de temperatur) conform

nlocuii piesa sau piesele aferente. neconform

Aciuni corectoare de realizat: neconform Efectuai aciunile corectoare corespunztoare n funcie de rezultatul cutrii, ca de exemplu: nlocuii garnitura i repunei-o corect, rectificai mbinarea conductei sau conductelor, nlocuii elementul deteriorat.

01E-39

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 1 CONTINUARE 2

Zgomote uierat admisie aer

Control al pasajelor interne ale circuitului de aer, conducte de aer demontate Verificai pasajele interne ale circuitului de aer i n special: Filtru de aer: etaneitate filtru de aer la nivelul garniturii sale pe cutie sau sertarul su, filtru de aer nedeteriorat, conformitate filtru de aer (consultai recomandare constructor de comparat cu referina filtrului) Alt parte a pasajului intern: rezonator neobturat, conduct aer neobturat.

neconform

Aciuni corectoare de realizat: nlocuii piesa sau piesele aferente.

01E-40

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 2

Zgomote bzit admisie aer

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Etap preliminar: determinai zona n cauz (dac este accesibil). Cu motorul pornit, reproducei bzitul i identificai de unde vine punnd mna (pies cu pies) pe elementele susceptibile de a fi la originea sa examinnd ansamblul circuitului. 2 cazuri se pot prezenta: cazul nr. 1 - Zona este identificat: aplicai ALP exclusiv la zona suspectat. cazul nr. 2 - Zona nu este identificat: urmai ALP aplicndu-l la ntregul perimetru al circuitului de aer.

Control cu motorul nepornit. Stare de montare circuit de aer Zgomotul poate fi cauzat de: o garnitur deteriorat, o conduct mbinat necorespunztor, un element deteriorat. Verificai ca toate conductele s fie bine clipsate i/sau mbinate unele cu celelalte, de la un capt la cellalt al circuitului. Verificai cutia filtrului de aer, rezonatoarele de aer, conductele de aer i RAS (Rcitor Aer de Supraalimentare) s fie bine meninute. Verificai colierele s fie bine strnse. Stare de mbtrnire sau spargere a unui element al circuitului de aer. Verificai ca mbtrnirea s nu fi creat jocuri prea importante pe circuitul de aer. Verificai, n compartimentul motor, absena ploturilor, piciorue sau burete de contact degradate (degradare ploturi i burei sau spargere pioni sau degete). Control vizual: verificai dac nu exist conduct gurit sau fisurat n circuit privilegiind zonele burdufului i zonele apropiate de coliere. verificai s nu existe defect de sudur. Conform

Aciuni corectoare de realizat: neconform n toate cazurile, repunei n conformitate circuitul de aer, mbinnd corect conductele i verificnd strngerea la cuplu corespunztoare a colierelor utiliznd o cheie dinamometric cu declanare prereglat la cuplul de strngere recomandat.

neconform

nlocuii piesa sau piesele aferente.

01E-41

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 2 CONTINUARE

Zgomote bzit admisie aer

Control al pasajelor interne ale circuitului de aer, cu conductele de aer demontate Verificai pasajele interne ale circuitului de aer i n special: Filtru de aer: etaneitate filtru de aer la nivelul garniturii sale pe cutie sau sertarul su, filtru de aer nedeteriorat, conformitate filtru de aer (consultai recomandare constructor de comparat cu referina filtrului) Alt parte a pasajului intern: rezonator neobturat, conduct aer neobturat.

Aciuni corectoare de realizat: neconform nlocuii piesa sau piesele aferente.

01E-42

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 3

Zgomote asemntoare sfrmrii sticlei flexibil de legtur sau brid cu profil de rotul (n funcie de versiune) (eapament)

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Etap preliminar: determinai vizual dac este vorba de o linie de eapament cu o brid cu profil de rotul sau cu flexibil de legtur (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT).

Controlai cuplurile de strngere Cu vehiculul ridicat pe un elevator, verificai dac, cheia dinamometric prereglat la cuplul de strngere recomandat, se declaneaz corespunztor la acest cuplu de strngere recomandat al bridei (plat sau cu profil de rotul) la intrarea liniei de eapament (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Catalizator: Demontare - Remontare).

Aciuni corectoare de realizat Strngei la cuplul recomandat (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Catalizator: Demontare - Remontare).

Controlai linia de eapament manual PE UN ELEVATOR (cu motorul oprit) Cu linia de eapament rece, desprindei uor linia de eapament cu mna n mai multe locuri (mai ales la nivelul cadrului trenului fa), fr a atinge tampoanele sale. Not: n cadrul liniei de eapament suspendate la nivelul cadrului, ndeprtai plotul sau ploturile de suspensie pentru a desprinde linia. absen zgomot asemntor sfrmrii sticlei

nlocuii piesa la originea zgomotului: cazul unui flexibil de legtur: fie nlocuii zgomote piesa separat, cnd detaliat; fie flexibilul de asemntoare legtur i piesa pe care este sudat sfrmrii (exemplu: catalizator). sticlei perceptibile cazul unei bride cu profil de rotul: nlocuii ansamblul "buc de etaneitate / uruburi de fixare / piulie de fixare (dac este echipat) / arcuri"

01E-43

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 3 CONTINUARE

Zgomote asemntoare sfrmrii sticlei flexibil de legtur sau brid cu profil de rotul (n funcie de versiune) (eapament)

Controlai linia de eapament cu motorul pornit N AFARA ELEVATORULUI (motor n funciune) q n 1-a vitez: la punctul de patinare. Zgomotul este perceptibil ? q n a 2-a vitez de la oprire: ambreiai foarte progresiv. Zgomotul este perceptibil ? absen zgomot asemntor sfrmrii sticlei Contactai Techline

nlocuii piesa la originea zgomotului: zgomote cazul unui flexibil de legtur: fie nlocuii asemntoare piesa separat, cnd este cu amnuntul; fie sfrmrii sticlei flexibilul de legtur i piesa pe care este perceptibile sudat (ex.: catalizator). cazul unei bride cu profil de rotul: nlocuii ansamblul "buc de etaneitate / uruburi de fixare / piulie de fixare (dac este echipat) / arcuri"

01E-44

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 4

Zgomote de contact sub caroserie (eapament)

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Controlai cuplurile de strngere Cu vehiculul ridicat pe un elevator, verificai dac, cheia dinamometric prereglat la cuplul de strngere recomandat, se declaneaz corespunztor la acest cuplu de strngere recomandat al bridei (plat sau cu profil de rotul) la intrarea liniei de eapament (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Catalizator: Demontare - Remontare).

Aciuni corectoare de realizat Strngei la cuplul recomandat (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Catalizator: Demontare - Remontare).

Controlai vizual i manual linia de eapament Desprindei puternic linia de eapament cu mna n mai multe locuri (linie rece) pentru a identifica precis zonele de contact ale liniei de eapament cu: ecrane termice, plot(ploturi) de suspensie sau bloc amortizor(blocuri amortizoare), crlig(crlige) de arimare a liniei pe caroserie, consol de suspendare, manon eapament. absen zgomot contact Consultai ALP 16: Zgomote parazite Aceste zgomote pot fi similare zgomotelor de contacte ale liniei de eapament.

Aciuni corectoare de realizat zgomote de contacte perceptibile Efectuai una sau mai multe dintre urmtoarele aciuni: q nlocuii sau reformai manual ecranul termic q Verificai fixrile acestuia. q nlocuii plotul (ploturile) de suspensie. q nlocuii elementul pe care crligele de arimare sau consolele pot fi sparte sau deteriorate. q Repoziionai linia de eapament acionnd asupra manonului sau colierul de eapament (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Eapament: precauii pentru reparaie)

01E-45

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 5

Zgomote de scurgere la eapament

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

NU OBTURAI ieirea liniei de eapament. Demontai protecia de sub motor. Securitate Reguli de respectat OBLIGATORIU cu motorul n funciune: purtai mnui de protecie termic pentru a manipula eapamentul cald branai un extractor al gazelor de eapament

Controlai linia de eapament, de efectuat separat, cu vehiculul SUS PE ELEVATOR, cu motorul n funciune La ralanti (control vizual, auditiv i tactil): Atingei uor cu mna protejat cu o mnu de protecie termic ansamblul liniei de eapament de la colectorul de eapament pn la canula de ieire a amortizorului zgomot. Verificai mai ales: etaneitatea la nivelul colectorului de eapament, starea sudurilor pe ansamblul liniei de eapament, aspectul exterior al volumelor liniei de eapament (impacturi, coroziune, fisuri, suduri, guri), starea legturilor demontabile pe linia de eapament (manoane, coliere i bride) prezena apei de condensare sub main. n unele, cnd este posibil i pentru a determina scurgerea, controlai zona n dubiu cu ajutorul unui produs tip "detector de scurgeri n aerosol", ref. 77 11 236 176. absen zgomot de scurgere

Aciuni corectoare de realizat zgomote de scurgeri perceptibile n toate cazurile, nlocuii exclusiv piesa suspectat (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Eapament: precauii pentru reparaie)

01E-46

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 5 CONTINUARE

Zgomote de scurgere la eapament

Controlai linia de eapament De efectuat cu dou persoane, cu vehiculul JOS PE ELEVATOR (elevator ridicat cu 50 centimetri), cu motorul n funciune Prin mici accelerri uoare, la punctul mort (control vizual i auditiv): Realizai din nou controalele precedente. absen zgomot de scurgere Consultai ALP 1: Zgomot uierat admisie aer Aciuni corectoare de realizat zgomote de scurgeri perceptibile n toate cazurile, nlocuii exclusiv piesa suspectat (consultai MR vehicul, 19B EAPAMENT, Eapament: precauii pentru reparaie)

01E-47

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 6

Zgomote uierat turbocompresor

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Control nivel de ulei motor Verificai nivelul de ulei. neconform Control calitate ulei motor 1. Verificnd carnetul de ntreinere. dac intervalul de schimb de ulei depit sau aproape 2. Verificnd dac zgomotul apare la pornirea la rece. Dac este cazul, uleiul este incriminabil (ngroare excesiv) Interval schimb de ulei conform i lips zgomot la rece n caz de zgomot la rece Dac zgomotul persist Zgomotul s-a accentuat? nu Continuai ALP da nlocuii turbocompresorul (consultai MR vehicul, 12B SUPRAALIMENTAR E, Turbocompresor: Demontare Remontare) Facei schimbul de ulei. Facei un rulaj care s permit declanarea motoventilatorului. (omogenizai vscozitatea uleiului motor). Dac zgomotul dispare: final diagnosticare turbocompresor. Refacei nivelul fr exces la joj manual (nu depii nivelul maxim)

01E-48

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 6 CONTINUARE 1

Zgomote uierat turbocompresor

Motor pornit: control etaneitate circuit de supraalimentare Verificai absena scurgerilor cu ajutorul produsului de detectare a scurgerilor (Ref: 77 11 236 176) la nivelul: legturilor ntre conductele de aer n aval de turbocompresor, schimbtorului, senzorilor. Verificai starea conductelor (uzur, rupere, prindere...). conform Control etaneitate circuit de eapament Verificai absena scurgerilor la nivelul legturilor catalizatorului sau precatalizatorului: verificai absena urmelor de funingini la nivelul legturilor. Verificai starea catalizatorului, a precatalizatorului i a FdP: verificai absena urmelor de funingini sau de fisuri... Verificai absena scurgerilor la nivelul senzorilor. neconform Verificai absena scurgerilor pe linia de eapament: verificai absena urmelor de funingini sau de fisuri la nivelul legturilor i al liniei. conform Corectai scurgerile nlocuii piesa (consultai MR vehicul, 19B Eapament) Dac zgomotul persist Corectai scurgerile, n funcie de versiune: punei o garnitur nou, sau Punei un colier nou. nlocuii piesa neconform Corectai scurgerile Reparai scurgerile

neconform

nlocuii conductele deteriorate neconform

neconform

neconform

Verificare punere n cauz a turbocompresorului pentru un uierat turbocompresor Zgomotul este reproductibil cu vehiculul oprit? da Facei TESTUL 1 nu

Facei TESTUL 2

01E-49

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 6 CONTINUARE 2

Zgomote uierat turbocompresor

TEST 1 Configurri: cu vehiculul oprit, debreiat, cu motorul pornit, la cald nainte de test, identificai precis condiiile de turaie ale apariiei zgomotului A) Pentru un turbocompresor cu comand prin depresiune: Debranai comanda pneumatic de pe regulatorul turbocompresorului. Prindei conducta (cu ajutorul unui clete Durit de exemplu). Exclusiv pentru un turbo pe G9T 710*: comandai n depresiune regulatorul cu ajutorul unei pompe de presiune - depresiune cu o valoare de 0,6 bari de depresiune (deschidere a supapei de reglare presiune). B) Pentru un turbocompresor cu comand prin presiune: Debranai comanda pneumatic de pe regulatorul turbo. Prindei conducta (cu ajutorul unui clete Durit de exemplu). Comandai n presiune regulatorul cu ajutorul unei pompe de presiune - depresiune la o valoare maxim de 1,4 bari de presiune (deschidere supap by-pass turbocompresor). Aceste intervenii au drept scop s scad turaia turbocompresorului ceea ce decaleaz condiiile de apariie a zgomotelor. * Pe G9T 710 comenzile turbocompresorului sunt inversate. Dac zgomotul se schimb nlocuii turbocompresorul (consultai MR vehicul, 12B SUPRAALIMENTARE, Turbocompresor: Demontare - Remontare) TEST 2 Configurri: vehicul n rulaj la cald nainte de test, identificai precis condiiile de turaie i de ncrcare ale apariiei zgomotului A) Pentru un turbocompresor cu comand prin depresiune: Debranai comanda pneumatic de pe regulatorul turbocompresorului. Prindei conducta (cu ajutorul unui clete Durit de exemplu). Exclusiv pentru un turbo pe G9T 710*: comandai n depresiune regulatorul cu ajutorul unei pompe de presiune - depresiune cu o valoare de 0,6 bari de depresiune (deschidere a supapei de reglare presiune). B) Pentru un turbocompresor cu comand prin presiune: Debranai comanda pneumatic de pe regulatorul turbo. Prindei conducta (cu ajutorul unui clete Durit de exemplu). Comandai n presiune regulatorul cu ajutorul unei pompe de presiune - depresiune la o valoare maxim de 1,4 bari de presiune (deschidere supap by-pass turbocompresor). Aceste intervenii au drept scop s scad turaia turbocompresorului ceea ce decaleaz condiiile de apariie a zgomotelor. * Pe G9T 710 comenzile turbocompresorului sunt inversate. Dac zgomotul se schimb nlocuii turbocompresorul (consultai MR vehicul, 12B SUPRAALIMENTARE, Turbocompresor: Demontare - Remontare) Dac zgomotul nu se schimb Turbocompresorul nu este cauza zgomotului (final diagnosticare uierat turbocompresor) Consultai ALP "Sirenaj lan cinematic" Dac zgomotul nu se schimb Turbocompresorul nu este cauza zgomotului (final diagnosticare uierat turbocompresor)

01E-50

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 7

Zgomote mieunat turbocompresor

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

ATENIE: Consultai istoricul vehiculului n baza ICM i verificai dac nu a existat n prealabil o schimbare, chiar i parial, a liniei de eapament sau o intervenie asupra circuitului de aer de nalt Presiune. Dac este cazul, verificai conformitatea interveniei efectuate anterior. Control nivel de ulei motor Verificai nivelul de ulei. OK Control periodicitate schimburi de ulei Verificai carnetul de ntreinere. dac intervalul de schimb de ulei este depit sau aproape Facei schimbul de ulei. Facei un rulaj care s permit declanarea motoventilatorului (omogenizai vscozitatea uleiului motor). Dac zgomotul dispare: final diagnosticare turbocompresor. Dac zgomotul persist Zgomotul s-a accentuat? nu Continuai ALP da nlocuii turbocompresorul (consultai MR vehicul, 12B SUPRAALIMENTAR, Turbocompresor: Demontare Remontare) nu este OK Refacei nivelul fr exces la joj manual (nu depii nivelul maxim)

OK

01E-51

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 7 CONTINUARE

Zgomote de mieunat turbocompresor

Control linie de eapament (investigare sub caroserie) Verificai conformitatea fixrii liniei de eapament: prezen i poziie blocuri amortizoare, absen constrngere. OK Continuai ALP nlocuii turbocompresorul (consultai MR vehicul, 12B SUPRAALIMENTARE, Turbocompresor: Demontare - Remontare) zgomotul persist Contactai Techline

Repunei n conformitate. nu este OK Dac zgomotul persist

01E-52

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 8

Zgomote de suflu turbocompresor

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

ATENIE: Consultai istoricul vehiculului n baza ICM i verificai dac nu a existat n prealabil o schimbare, chiar i parial, a liniei de eapament sau o intervenie asupra circuitului de aer de nalt Presiune. Dac este cazul, verificai conformitatea interveniei efectuate anterior. Control etaneitate circuit de supraalimentare Verificai absena scurgerilor la nivelul legturilor ntre conductele de aer n aval de turbocompresor i la nivelul schimbtorului: utilizai produsul de detectare a scurgerilor (Ref: 77 11 236 176) Verificai absena scurgerilor la nivelul senzorilor: utilizai produsul de detectare a scurgerilor (Ref: 77 11 236 176) Verificai starea conductelor (uzur, rupere, prindere...). Verificai mbinarea conductelor i asigurai-v c, colierele sunt poziionate corespunztor pe partea cilindric a capetelor. conform Reparai scurgerile neconform

Reparai scurgerile neconform nlocuii piesa (consultai MR Vehicul, 19B EAPAMENT) Reparai neconform

neconform

01E-53

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 8 CONTINUARE 1

Zgomote de suflu turbocompresor

Control stare Amortizor de Pulsare * Verificai absena uleiului n amortizorul de pulsare. * volum cilindric implantat pe conducta de aer ntre turbocompresor i schimbtor (1), consultai ilustraia conform Curai conducta de aer la ieirea din turbocompresor, consultai NT 3938A paragraful: Curare conducte (verificai n caz de prezen ulei n schimbtor, dac da golii uleiul). Dac zgomotul persist Continuai ALP Control etaneitate circuit de eapament Verificai absena scurgerilor la nivelul legturilor catalizatorului sau precatalizatorului: verificai absena urmelor de funingini la nivelul legturilor. Verificai starea catalizatorului, a precatalizatorului i a FdP: verificai absena urmelor de funingini sau de fisuri... Verificai absena scurgerilor la nivelul senzorilor. neconform Verificai absena scurgerilor pe linia de eapament: verificai absena urmelor de funingini sau de fisuri la nivelul legturilor i al liniei. conform Corectai scurgerile nlocuii piesa (consultai MR Vehicul, 19B EAPAMENT) Corectai scurgerile, n funcie de versiune: punei o garnitur nou, sau punei un colier nou. nlocuii piesa (consultai MR Vehicul, 19B EAPAMENT) neconform Corectai scurgerile

n caz de prezen ulei

neconform

neconform

01E-54

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 8 CONTINUARE 2

Zgomote de suflu turbocompresor

Verificai funcionalitatea electrovanei EGR Consultai MR Diagnosticare vehicul, 13B INJECIE DIESEL, Diagnosticare - Control conformitate nu OK OK Continuai ALP Vehiculul este conform

Repunei n conformitateDac zgomotul persist

01E-55

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 9

Zgomote de suspin turbocompresor (motor diesel)

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

ATENIE: Consultai istoricul vehiculului n baza ICM i verificai dac nu a existat n prealabil o schimbare, chiar i parial, a liniei de eapament sau o intervenie asupra circuitului de aer de nalt Presiune. Dac este cazul, verificai conformitatea interveniei efectuate anterior. Control etaneitate circuit de supraalimentare ATENIE: Mai ales nu facei test de etaneitate micnd linia de eapament (deoarece risc de deteriorare a garniturilor liniei arborelui) Verificai starea conductelor de aer (uzur, rupere, prindere...). Verificai mbinarea conductelor i asigurai-v c, colierele sunt poziionate corespunztor pe partea cilindric a capetelor. Verificai absena scurgerilor la nivelul legturilor ntre conductele de aer n aval de turbocompresor i la nivelul schimbtorului de cldur aer / aer: utilizai produsul de detectare a scurgerilor (Ref: 77 11 236 176) Verificai absena scurgerilor la nivelul senzorilor: utilizai produsul de detectare a scurgerilor (Ref: 77 11 236 176) conform nlocuii piesa defect neconform Repunei n conformitate conductele neconform Reparai scurgerile neconform

Reparai scurgerile neconform

01E-56

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 9 CONTINUARE

Zgomote suspin turbocompresor (motor diesel)

Control stare Amortizor de Impuls* Verificai absena uleiului n amortizorul de impuls. * volum cilindric implantat pe conducta de aer ntre turbocompresor i schimbtor (consultai ilustraia ALP Zgomote suflu turbocompresor). conform Curai conducta de aer la ieire din turbocompresor, consultai NT 3938A (verificai dac prezen de ulei n schimbtor, dac da golii uleiul) Dac zgomotul persist

n caz de prezen ulei

Verificai funcionalitatea electrovanei EGR Consultai MR Diagnosticare vehicul, 13B INJECIE DIESEL, Diagnosticare - Control conformitate conform Reparai neconform Dac zgomotul persist

Verificai starea i definiia circuitului de aer n amonte i n aval de filtrul de aer Verificai starea paletei de aer proaspt, a cutiei filtrului de aer, a conductelor de aer amonte i aval filtru. conform Repunei n conformitate (consultai MR Vehicul, 12A, AMESTEC DE CARBURANT) Dac zgomotul persist

neconform

Contactai Techline

01E-57

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 10

Zgomot la cuplarea/decuplarea vitezelor

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Controlai comanda cutiei asigurai-v de absena interferenelor comenzii cu mediul nconjurtor motor. comand prin cablu neconform comand cu bar: 1. asigurai-v c nu exist interferen ntre bar i mediul su nconjurtor. 2. asigurai-v de absena jocului (bar - levier de comand extern) asigurai-v c parcursul cablurilor nu este constrns i de culisarea corespunztoare a cablului de selectare i de trecerea n teaca lor. asigurai-v de prezena bonetei acustice sub burduful de stil dac definiia vehiculului o cere. Comand cutie conform Controlai insonorizrile tablier verificai dac toate trecerile teac i trecerile cablu sunt montate precum i insonorizrile. Insonorizare tablier conform repunei n conformitate. neconform repunei n conformitate. neconform asanai parcursul manual.

repunei n conformitate. neconform repunei n conformitate. neconform

01E-58

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 10 CONTINUARE 1

Zgomot la cuplarea/decuplarea vitezelor

Comand prin cabluri Asigurai-v de starea corespunztoare i de legtura corespunztoare a levierelor de trecere i de selectare, la cabluri i la cutie. neconform nlocuii integralitatea comenzii externe (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Comand viteze mecanic: Reglare) i (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Cutie de comand viteze: Demontare - Remontare). nlocuii integralitatea comenzii externe, inclusiv levierul de comand (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Comand viteze mecanic: Reglare) i (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Cutie de comand viteze: Demontare Remontare).

Asigurai-v de absena jocului ntre capul tecii i opritorul teac

neconform

Comand cu bar Asigurai-v de starea corespunztoare a legturii (bielet - furc comand extern) Comand extern parte cutie de viteze conform Controlai cutia de viteze: asigurai-v c opritorul teac este fixat corespunztor pe cutie (comand prin cablu) asigurai-v c nu exist joc ntre levier i axul de comand intern cutie (tiftuire defect) neconform Restrngei sau nlocuii opritorul teac neconform Schimbai levierul de comand de pe CV (consultai MR vehicul, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Unitate de comand viteze: demontare remontare). nlocuire bielet i antretoaz neconform

cutie de viteze conform

01E-59

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 10 CONTINUARE 2

Zgomot la cuplarea/decuplarea vitezelor

Exclusiv pentru cutie de viteze JH JR Schimbai cartuul de bile blocare viteze (1)

cutie de viteze conform Dac zgomotul persist contactai techline

*

Cutie de viteze PA6 - PK5 - PK6 TL4 ZF5 S 270 i ZF6 S 350 PF6 - PK4 JA3, JH1, JH3, JR5 ND0

nr. NT NT 6003A NT 6019A NT 6016A NT 6021A NT 6029A NT 6034A

01E-60

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 11

Trosnitur la schimbarea vitezelor

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Asigurai-v c nici un covor de protecie nu este prezent n vehicul n momentul schimbrilor de vitez i nu incomodeaz funcionarea ambreiajului. Asigurai-v c reglarea comenzii vitezei este conform (consultai MR vehicul, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Comand viteze mecanic: Reglare). IMPORTANT Dac auzii trosnituri: la TOATE raporturile de cutie: clientul poate s se fi plns n prealabil de punctele dure la schimbarea vitezelor (cazul ambreierilor prin cablu). NUMAI atunci ambreiajul este cel n cauz (consultai NT 3451A) la trecerile Punct Mort / 1-a sau Punct Mort / MAR: ncepei cu controlul ambreiajului i continuai ALP dac ambreiajul este conform. Alte cazuri: ncepei DIRECT controlul cutiei de viteze FR a controla ambreiajul Controlai ambreiajul Asigurai-v c punctul de eliberare a ambreiajului este corect. Pentru comenzile de ambreiaj mecanice: Controlai cursa cu furca (consultai NT 3451A) neconform Pentru comenzile de ambreiaj hidraulic: Controlai exclusiv punctul de eliberare (schimbarea vitezelor trebuie s fie posibil cu pedala apsat la 3/4 din cursa sa total) Punct de eliberare ambreiaj conform Reglai cursa dac reglarea este manual (exemplu: Logan). (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Comand ambreiaj: Reglare). Purjai circuitul hidraulic (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Circuit ambreiaj: Purjare).

neconform

01E-61

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 11 CONTINUARE 1

Trosnitur la schimbarea vitezelor

Controlai cutia de viteze nainte de demontare asigurai-v de absena scurgerii parte transmisie i/sau plan de mbinare i/sau modulul de comand a vitezei (cutie JB, JC).

Aciuni corectoare de realizat Reparai fie: nlocuind articulaiile transmisiei dac scurgerile vin de la transmisii (consultai MR vehicul, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Simering ieire diferenial: Demontare - Remontare) Repunnd n conformitate etaneitatea planului de mbinare a cutiei de viteze (consultai N.T. cutie de viteze*) nlocuind: simeringul i axul de comand al cutiei de viteze dac modulul curge (consultai N.T. JB-JC) Readucei la nivel (cu uleiul specificat de constructor). Schimbai uleiului (cu uleiul specificat de constructor). Dac particule de culoarea aluminiului sunt prezente, schimbai cutia de viteze (consultai MR vehicul, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Cutie de viteze mecanic: Demontare - Remontare)

neconform

controlai nivelul de ulei al cutiei. neconform controlai aspectul uleiului Un ulei de culoare nchis nu este un defect. Un ulei care miroase a ars este rezultatul unei cutii care s-a nclzit (nivel de ulei insuficient sau utilizare intensiv). Prezena de aureole de culoarea bronzului nu este un defect. Prezena de particule de culoarea aluminiului este semn de distrugere intern grav a CV.

neconform

01E-62

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 11 CONTINUARE 2

Trosnitur la schimbarea vitezelor

Demontai cutia de viteze Verificai starea de uzur a ambreiajului. neconform Deschidei cutia de viteze Verificai starea sincronizrii, a arcurilor de sincronizare, a pinionului liber i a inelului de sincronizare i a baladorului raportului sau raporturilor aferent(e). (Consultai MR vehicul, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Cutie de viteze mecanic: Control) * Cutie de viteze PA6 - PK5 - PK6 TL4 ZF5 S 270 i ZF6 S 350 PF6 - PK4 JA3, JH1, JH3, JR5 ND0

Aciuni corectoare de realizat Schimbai colecia de ambreiaj. Atenie, controlul sincronizrii este obligatoriu, ea a putut fi deteriorat ca urmare a degradrii ambreiajului. Aciuni corectoare de realizat nlocuii funcia raportului sau raporturilor deteriorat(e) (pinion, butuc, balador, inel de sincronizare i arc de sincronizare) (consultai N.T. a cutiei de viteze*)

neconform

nr. NT NT 6003A NT 6019A NT 6016A NT 6021A NT 6029A NT 6034A

01E-63

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 12

Btaie la reiniializarea injeciei sau la inversarea cuplului

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

FOARTE IMPORTANT - Controale preliminarii: Punctele de suspensii GMP: Controlai conformitatea strngerii i poziionrii tuturor punctelor de suspensie GMP (bielet de preluare cuplu, tampoane hidroelastice motor i/sau cutie) utiliznd dispozitivul de centrare menionat n MR aferent (dac exist). Elemente tren: Controlai, prin comparaie, conformitatea strngerii elementelor trenului i starea lor privilegiind: triunghiul inferior, sistem antiruliu i suspensia precum i blocurile lor amortizoare asociate. Cadru / cremalier: Controlai conformitatea strngerii i starea tampoanelor cadrului i cremalierei. aplicai strngerile la cuplu (consultai MR vehicul, 19D SUSPENSIE MOTOR, Suspensie pendular: Cuplu de strngere) recentrai (slbii i restrngei ansamblul tampoanelor) aplicai strngerile la cuplul recomandate (consultai MR vehicul, 30A GENERALITI, Tren fa: Cuplu de strngere). aplicai strngerile la cuplu (consultai MR vehicul, 31A ELEMENTE PORTANTE FA, Cadru tren fa: Demontare Remontare). schimbai tampoanele numai dac sunt puternic aplicai strngerile la cuplu (consultai MR vehicul, 31A ELEMENTE PORTANTE FA, Portbutuc semitren fa: Demontare - Remontare) (Atenie: risc de a deteriora transmisiile). aplicai strngerile la cuplu (consultai MR vehicul, 35A ROI I PNEURI, Roat: Demontare - Remontare)

Fuzet (Portbutuci): Controlai conformitatea strngerii fuzetelor.

Roi: controlai strngerea roilor.

conform

01E-64

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 12 CONTINUARE

Btaie la reiniializarea injeciei sau la inversarea cuplului

Controlai transmisiile: Controlai starea burdufurilor i prezena unsorii la exteriorul burdufului. nlocuii burdufurile dac sunt deteriorate i/sau nlocuii transmisia dac burdufurile nu sunt detaliate sau dac transmisia a prins joc la nivelul legturilor (consultai MR vehicul, 29A TRANSMISII, Transmisie: Demontare - Remontare) Urmai obligatoriu infoteca Nr. 4645.

Demontare / remontare transmisie dreapta: Controlai uzura canelurilor manonului de cuplare pe transmisie palier releu (transmisie dreapta - planetar cu tij supap) printr-o demontare / remontare a organului (consultai MR vehicul, 29A TRANSMISII, Transmisie fa dreapta: Demontare - Remontare). Transmisii conforme Controlai ambreiajul: asigurai-v de progresivitatea ambreiajului controlnd reglajul grzii dac exist (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Comand ambreiaj: Reglare) sau sistemul de compensare automat a pedalierului.

1. Reglai garda dac exist. 2. nlocuii sistemul de compensare automat (consultai MR vehicul, 37A COMENZI ELEMENTE MECANICE, Comand ambreiaj: Demontare - Remontare) 3. Dac garda sau sistemul de compensare mecanic este corespunztor i progresivitatea ambreiajului este n continuare neconform, nlocuii colecia de ambreiaj (consultai MR vehicul, 20A AMBREIAJ, Mecanism - Disc: Demontare Remontare) n funcie de versiune, n caz de stare necorespunztoare constatat: 1) Dac exist urme de ulei, cutai sursa sau sursele de scurgeri i reparai. SAU 2) nlocuii DVA (consultai MR vehicul, 20A AMBREIAJ, Volant motor: Demontare Remontare)

n funcie de versiunea ambreiajului demontai CV pentru: 1) A verifica dac nu exist urm de ulei. SAU 2) A verifica dac arcurile DVA nu sunt rupte.

Ambreiaj conform Contactai Techline: Cutie de viteze incriminat - solicitare de aprobare.

01E-65

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 13

Sirenaj lan cinematic

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Controlai nivelul i calitatea uleiului de cutie de viteze (consultai MR vehicul aferent, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Ulei de cutie de viteze mecanic: Golire -Umplere): ncaz de nivel de ulei sczut controlai aspectul uleiului Un ulei de culoare nchis nu este un defect. Un ulei care miroase a ars este rezultatul unei cutii care s-a nclzit (nivel de ulei insuficient sau utilizare intensiv). Prezena de aureole de culoarea bronzului nu este un defect. Prezena de particule de culoarea aluminiului este semn de distrugere intern grav a CV nivel i calitate ulei conforme Controlai igiena sub capot: n caz de contacte parazite cutie de viteze / cabluri sau teci n caz de montare necorespunztoare a trecerilor-teci i a celorlalte traverse tablier igien sub capot conform Controlai starea, montarea i conformitatea suporturilor cutiei de viteze (consultai MR vehicul aferent, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Cutie de viteze mecanic: Demontare - Remontare): Corectai contactele parazite Repunei n conformitate Ajustai nivelul uleiului de cutie de viteze Schimbai uleiului (cu uleiul specificat de constructor). Dac particule de culoarea aluminiului sunt prezente, schimbai cutia de viteze (consultai MR vehicul, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Cutie de viteze mecanic: Demontare - Remontare)

neconform

01E-66

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 13 CONTINUARE

Sirenaj lan cinematic

n caz de suporturi de cutie de viteze deteriorate sau rupte n caz de montare a suporturilor de cutie de viteze neconforme (cupluri de strngere neconforme) n caz de constrngeri asupra suporturilor de cutie de viteze suporturi de cutie de viteze conforme Controlai montarea, starea, conformitatea comenzii de cutie de viteze (consultai MR vehicul aferent, 37A, COMENZI ELEMENTE MECANICE, Comand viteze mecanic: Reglare i Unitate de comand viteze: Demontare - Remontare): n caz de comand cutie de viteze neconform comand cutie de viteze conform Demontai cutia de viteze (consultai MR vehicul aferent, 21A CUTIE DE VITEZE MECANIC, Cutie de viteze mecanic: Demontare Remontare) Reparai cutia de viteze nlocuind cuplurile de pinioane aferente (consultai Nota Tehnic a cutiei de viteze aferente *)

nlocuii suporturile de cutie de viteze Repunei n conformitate

Recentrai (slbii i restrngei suporturile de cutie de viteze)

Repunei comanda cutiei de viteze n conformitate

*

Cutie de viteze PA6 - PK5 - PK6 TL4 ZF5 S 270 i ZF6 S 350 PF6 - PK4 JA3, JH1, JH3, JR5 ND0

nr. NT NT 6003A NT 6019A NT 6016A NT 6021A NT 6029A NT 6034A

01E-67

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 14

Gngurit lan cinematic

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Controlai montarea palierului releu de transmisie (consultai MR vehicul aferent, 29A, TRANSMISII, Transmisie roat fa dreapta: Demontare - Remontare) n caz de strngere a plcii de strngere a rulmentului neconform n caz de clas rulment (culoare flasc) neconform n caz de montare neconform (prezen inel "O" exceptnd palier articulat) n caz de strngere a palierului releu pe motor neconform Pentru cutia de viteze PK6 n caz de sens de montare plac de strngere rulment neconform palier releu de transmisie conform nlocuii inelul "O" placa i strngei la cuplu nlocuii rulmentul Realiniai montarea Restrngei la cuplu Punct de culoare parte exterioar (consultai MR vehicul aferent, 29A, TRANSMISII, Transmisie: Precauii pentru reparaie)

01E-68

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 14 CONTINUARE

Gngurit lan cinematic

Dac transmisia este echipat cu bttor (dezechilibru de rotaie), controlai poziionarea i starea bttorului de transmisie

nlocuii transmisia (consultai MR vehicul aferent, 29A, TRANSMISII, Transmisie roat fa dreapta: Demontare Remontare sau Transmisie roat fa stnga: Demontare - Remontare)

bttor transmisie conform Zgomotul subzist exclusiv n viraj? da nu Final diagnosticare * Cutie de viteze PA6 - PK5 - PK6 TL4 ZF5 S 270 i ZF6 S 350 PF6 - PK4 JA3, JH1, JH3, JR5 ND0 nr. NT NT 6003A NT 6019A NT 6016A NT 6021A NT 6029A NT 6034A nlocuii mecanismul diferenial (consultai Nota Tehnic a cutiei de viteze aferente *)

01E-69

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 15

Hrit / zgomot punct mort (lan cinematic)

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Controlai ralanti-ul motor ralanti neconform ralanti conform

Efectuai o diagnosticare pentru ralanti neconform (consultai Manual de Diagnosticare vehicul aferent, 13B, INJECIE DIESEL, Diagnosticare - Control conformitate sau 17B, INJECIE BENZIN, Diagnosticare - Control conformitate)

Controlai igiena sub capot: n caz de contacte parazite cutie de viteze / cabluri sau teci n caz de montare a trecerilor-teci i alte traverse tablier neconform n caz de interferene ale grupului motopropulsor cu elemente ale caroseriei (suporturi motor, suporturi cutie de viteze, suspensii pendulare, filtre acustice...) igien sub capot conform Dac discul de ambreiaj cuprinde un element amortizor, nlocuii discul de ambreiaj (consultai MR vehicul aferent, 20A, AMBREIAJ, Mecanism - Disc: Demontare - Remontare) Corectai contactele parazite Repunei n conformitate Suprimai interferenele nlocuind elementele defecte

01E-70

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 16

Zgomote parazite

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Identificare zgomot criticat de client

Originea zgomotului este cunoscut (tratat de o infotec) sau uor identificabil? nu Branai testerul de diagnosticare a zgomotelor Referin 77 11 421 103 - (consultai Tester de diagnosticare zgomote - Utilizare) pe: Coloana de direcie Furca rabatabil Zgomotul provine din aceast zon? nu Branai dispozitivul pe suspensiile GMP Zgomotul provine din aceast zon? nu Branai dispozitivul pe: tamponul de oc amortizor FA arcul de suspensie FA amortizorul FA Zgomotul provine din aceast zon? nu Branai dispozitivul pe: Caseta de direcie Rotula de direcie Triunghiul inferior fa Bieleta barei antiruliu Cadrul Zgomotul provine din aceast zon? nu Zgomotul este prezent n continuare? nu Final diagnosticare

Procedai direct la reparaie da

da

Consultai ALP 16.1. "Zon coloan de direcie"

Consultai ALP 16.2. "Zon Motor" da

Consultai ALP 16.3. "Zon Suspensie" da

Consultai ALP 16.4. "Zon Cadru" da

Contactai techline da

01E-71

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 16.1

Zgomote parazite Zgomote n "zona coloan de direcie"

Un zgomot provine de la coloana de direcie ? da

Strngei la cuplu uruburile coloanei de direcie i urubul volanului de direcie (Consultai MR vehicul aferent, 36A, Direcie, Coloan de direcie: Demontare Remontare) Dac zgomotul persist Contactai techline

nu

Un zgomot provine de la furca rabatabil ? da

Strngei la cuplu uruburile furcii rabatabile (Consultai MR vehicul aferent, 36A, Direcie, Coloan de direcie: Demontare Remontare) Dac zgomotul persist nlocuii urubul furcii rabatabile (Consultai MR vehicul aferent, 36A, Direcie, Coloan de direcie: Demontare - Remontare)

nu Dac zgomotul persist

Contactai techline

01E-72

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 16.2

Zgomote parazite Zgomote n "zona motor"

Un zgomot provine de la suspensiile grupului motopropulsor? da Controlai conformitatea strngerii i poziionrii tuturor punctelor de suspensie ale grupului motopropulsor: bielet de preluare cuplu, tampoane hidroelastice motor i/sau cutie), utiliznd dispozitivul de centrare menionat n MR aferent (dac exist). conform Dac zgomotul persist

Contactai techline nu

neconform

aplicai strngerile la cuplu (consultai MR vehicul, 19D SUSPENSIE MOTOR, Suspensie pendular: Cuplu de strngere) recentrai (slbii i restrngei ansamblul tampoanelor) Dac zgomotul persist nlocuii urubul furcii rabatabile

Contactai techline

01E-73

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 16.3

Zgomote parazite Zgomote n "zona suspensie"

Un zgomot provine de la tamponul de oc al amortizorului fa? nu

da

Strngei la cuplu uruburile tamponului de oc al amortizorului fa Dac zgomotul persist nlocuii ansamblul bloc filtrant (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Ansamblu bloc filtrant: Demontare - Remontare)

Un zgomot provine de la arcul de suspensie fa? da nu

Ungei cupelele amortizorului Dac zgomotul persist Contactai techline

Un zgomot provine de la amortizorul fa? da

Strngei la cuplu uruburile amortizorului fa (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Arc i amortizor fa: Demontare - Remontare) Dac zgomotul persist nlocuii amortizorul (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Arc i amortizor fa: Demontare Remontare)

nu

Dac zgomotul persist

Contactai techline

01E-74

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 16.4

Zgomote parazite Zgomote n "zona cadru"

Un zgomot provine de la caseta de direcie ? nu Un zgomot provine de la rotula de direcie?

da

nlocuii caseta de direcie (Consultai MR vehicul aferent, 36A, Direcie, Caset de direcie: Demontare - Remontare)

da nu Un zgomot provine de la un triunghi de suspensie fa ? nu

nlocuii rotula de direcie (Consultai MR vehicul aferent, 36A, Direcie, Bielet de direcie: Demontare - Remontare)

da

Controlai rotula inferioar de suspensie (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Rotul bra inferior semitren fa: Control) Dac zgomotul persist Strngei la cuplu uruburile triunghiului de suspensie fa (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Bra inferior semitren fa: Demontare - Remontare) Dac zgomotul persist nlocuii triunghiul de suspensie fa (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Bra inferior semitren fa: Demontare Remontare)

Un zgomot provine de la o bielet bar antiruliu fa ? da

Strngei la cuplu uruburile bieletei barei antiruliu (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Bar antiruliu fa: Demontare Remontare) Dac zgomotul persist nlocuii bieleta barei antiruliu (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Bar antiruliu fa: Demontare - Remontare)

nu

Un zgomot provine de la cadru? da nu Dac zgomotul persist

Strngei la cuplu toate elementele fixate pe cadru (Consultai MR vehicul aferent, 31A, Elemente portante fa, Cadru tren fa: Demontare Remontare)

Contactai techline

01E-75

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 17

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei Difuzoare

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

Avei grij ca nici un corp strin s nu fie prezent n habitaclu. Verificai ca nici o pies s nu fie spart. Punei sistemul audio n funciune i reglai-l dup cum urmeaz: volum uor ridicat nivel bas reglat pe MEDIU nivel nalte reglat pe MEDIU Introducei un CD sau o caset audio care privilegiaz un nivel de bas crescut.

Controlai fixarea grilei difuzorului: n caz de gril clipsat pe difuzor neconform n caz de gril nfiletat pe difuzor neconform n caz de gril clipsat pe ornament neconform n caz de gril lipit pe ornament neconform *: Consultai MR vehicul aferent, 72A, Garnisaj deschideri laterale mobile, Garnitur u lateral fa: Demontare Remontare) sau (Consultai MR vehicul aferent, 72A, Garnisaj deschideri laterale mobile, Garnitur u lateral spate: Demontare - Remontare)Clipsai grila difuzorului nlocuii grila difuzorului n caz de clips stricat *

Strngei uruburile grilei difuzorului * Adugai uruburile lips * Clipsai grila pe ornament nlocuii grila n caz de clips stricat * Lipii grila pe ornament *

01E-76

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 17 CONTINUARE

Zgomot asemntor sfrmrii sticlei Difuzoare

fixare gril difuzor conform Verificai fixarea difuzorului Strngei uruburile difuzorului (Consultai MR vehicul aferent, 86A, Radio auto, Difuzoare fa: Demontare - Remontare) sau (Consultai MR vehicul aferent, 86A, Radio auto, Difuzoare spate: Demontare - Remontare). Adugai uruburile lips fixare difuzor conform Verificai membrana difuzorului (dezlipire i/sau perforare) neconform nlocuii difuzorul (Consultai MR vehicul aferent, 86A, Radio auto, Difuzoare fa: Demontare Remontare) sau (Consultai MR vehicul aferent, 86A, Radio auto, Difuzoare spate: Demontare Remontare).

neconform

membran difuzor conform Asigurai-v de absena contactului ntre membran i firele difuzorului de frecvene nalte (n cazul unui difuzor cu 2 ci) nlocuii difuzorul (Consultai MR vehicul aferent, 86A, Radio auto, Difuzoare fa: Demontare Remontare) sau (Consultai MR vehicul aferent, 86A, Radio auto, Difuzoare spate: Demontare Remontare).

neconform

01E-77

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 18

Zgomote plan de bord

INSTRUCIUNI

Nu consultai acest efect client dect dup un control complet cu ajutorul testerului de diagnosticare.

ncepei prin a verifica urmtoarele puncte:q

La oprire, cu motorul oprit.

Golii toate compartimentele de depozitare ale planei de bord i ale uilor. Avei grij ca nici un corp strin s nu fie prezent n habitaclu Verificai ca nici o pies s nu fie spart Testai toate uiele i trapele compartimentului de depozitare i grilele aeratoarelor (nchideri, articulaii, jocuri...etc.) Verificai toate garniturile, vizierele i faadele clipsate ale planei de bord (control la atingere a meninerii pieselor). Verificai vizual prezena uruburilor nlocuii obligatoriu toate piesele defecte (agrafe, clipsuri, grile aeratoare).q

La oprire, cu motorul pornit.

Efectuai uoare accelerri pentru a detecta vibraiile garniturilor, faadelor clipsate pe plana de bord. Testai ventilarea nclzirii la diferite viteze pentru a detecta un corp strin n conductele de nclzire (aripioare aeratoare, frunze moarte, ...). nlocuii obligatoriu orice pies defect (agrafe, clipsuri, grile aerator,...).q Test funcional sau rutier care urmeaz efectul client. (Diferite viteze, drum pavat, cu sau fr ventilare sau nclzire...). Cnd toate aceste verificri au fost efectuate i cnd problema persist, trecei la etapa urmtoare

01E-78

INTRODUCERE DIAGNOSTICAREDiagnosticare - Diagram arbore de localizare pene

01E

ALP 18 CONTINUARE 1

Zgomote plan de bord

Verificai ca nici o pies s nu fie spart. Consultai obligatoriu Manualul de Reparaie al vehiculului aferent pentru a respecta instruciunile de securitate i cuplurile de strngere recoma