Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

8
high technology

Transcript of Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

Page 1: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

high technology

Page 2: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

www.htraal.ro

Programul PN II: INOVARE, Stimularea Exportului High –Tech, Produse si tehnologii

Autoritatea Contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, subordonata Ministerului Educatiei Nationale

Identificator: PNII-IN-SEH-2012-1

Proiect: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech oferite de RAAL pietei externe a schimbatoarelor de caldura

Acronim: HTRAAL

Contract finantare numarul: 1SEH/23.04.2013

Valoarea totala a contractului: 3.418.500 lei

Page 3: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

high technology

Scopul proiectului

· cresterea capacitatii de inovare a specialistilor participanti la implementare proiect; · dezvoltarea tehnologica si asimilarea in productie a rezultatelor cercetarii industriale; · protejarea prin brevetare interna/externa a rezultatelor CDI din firma; · dezvoltarea sistemelor/grupurilor de racire combinate din schimbatoare de caldura; · identificarea printr-un sistem intern a produselor care incumba minimum de originalitate constructiva / functionala pentru a fi definite ca “produse High-Tech”; · actualizarea sistemului CDI din firma in conformitate cu situatia nou create; · cresterea competitivitatii economice a firmei si implicit a mediului economic national; · toate acestea, prin parghiile corespunzatoare, conduc in final la cresterea calitatii vietii celor implicati direct si indirect in succesul finalizarii proiectului propus.

Grupul tinta este compus din produsele care inglobeaza cea mai multa inovare din RAAL – respectiv sistemele si grupurile de racire integrate din mai multe schimbatoare de caldura si care reprezinta, la nivelul anului 2013, cca 50% din volumul total de productie, produse destinate integral exportului.

Prin acest demers, creste substantial nivelul de cunoastere al celor care lucreaza in CDI din firma si de ce nu si a celor care vor contribui si disemina metodele, tehnicile si rezultatele obtinute.

Obiectivele proiectului

· cercetarea proprie privind materialele, formele si tehnologiile de fabricatie a reperelor importante din componenta schimbatoarelor de caldura; · testarea complexa a produselor RAAL prin simularea conditiilor reale de exploatare; · actualizarea si inovarea tehnologiei de asamblare prin brazare a elementelor componente ale schimbatoarelor de caldura.

Etapele proiectului

· Studiul si analiza comparativa privind noutatile din domeniul schimbatoarelor de caldura. · Realizarea, experimentarea si testarea pe modele functionale a solutiilor analizate. · Proiectarea si executarea solutiiilor validate prin modelele functionale experimentate. · Experimentarea, punerea in functiune si validarea solutiilor realizate.

Piata externa a schimbatoarelor de caldura in continua crestere si mai ales interesul clientilor pentru produse high–tech, genereaza o tendinta de transfer catre RAAL a preocuparilor si cheltuielilor acestora in directia cercetarii – dezvoltarii – inovarii de produse si tehnologii de ultima ora.

Page 4: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

www.htraal.ro

COROZIUNEA SCHIMBATOARELOR DE CALDURA DIN ALUMINIU

Ca urmare a cresterii diversitatii schimbatoarelor de caldura din aluminiu fabricate in RAAL respectiv a mediilor in care acestea functioneaza a aparut necesitatea testarii acestora in ceea ce priveste rezistenta la coroziune. Camera de ceata salina achizitionata serveste la testerea materialelor, sistemelor de materiale din componenta schimbatoarelor de caldura respectiv tehnologiilor de protectie a suprafetelor. In urma testelor efectuate cu ajutorul acestui echipament pot fi asimilate si introduse in fabricatie materialele din aluminiu noi, dezvoltate in domeniul schimbatoarelor de caldura precum si tehnologiile noi (ex. cataforeza) de tratamente de suprafata.

Page 5: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

high technology

NOILE CERINTE PRIVIND SOLICITARILE RACITOARELOR DE CALDURA LA VIBRATII SI MODUL DE PROIECTARE, SIMULARE FEA SI TESTARE CU SHAKER

Cerintele clientilor privind validarea produselor noastre la solicitari de vibratii au fost rezolvate pana acum prin colaborarea cu alte firme care detin echipamentul nesar acestui scop. Pentru a raspunde cerintelor clientilor, RAAL doreste sa achizitioneze echipament si soft cu care sa poata face masuratori, analize, simulari si teste de vibratii. Sistemul de achizitii de date cu 24 de canale va acoperi atat analiza modala a structurilor racitoarelor cat si analiza vibratiilor aleatoare sau armonice. Pentru efectuarea de teste de vibratii RAAL va achizitiona un Shaker electric de 100 KN cu posibilitatea de vibrat pe 3 directii. Prezentarea de fata incearca sa explice modalitatea de integrare a acestor echipamente si softuri pentru a testa si analiza la vibratii schimbatoarele de caldura atat pentru validarea produselor cat si pentru imbunatatirea lor prin activitatea de cercetare.

Page 6: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

www.htraal.ro

STUDII PRIVIND DEZVOLTAREA UNEI NOI GEOMETRII A SUPRAFETELOR EXTINSE IN VEDEREA CRESTERII PERFORMANTELOR

TERMICE A SCHIMBATOARELOR DE CALDURA

Cresterea schimbului termic intr-un racitor compact, cu ajutorul suprafetelor extinse, prezinta un subiect de cercetare cu aplicatii imediate in economie, desi isi are incepututile la inceputul secolului XX, este in continuare un subiect activ de cercetare. Se cunoaste faptul ca aerul este mediul de transfer termic cu cel mai mic coeficient de convectie raportat la restul fluidelor prezente intr-un schimbator de caldura industrial. Totusi acest mediu este esential, deoarece orice surplus de energie termica trebuie evacuat in final in atmosfera, implicit, racitoarele racite/incalzite

cu aer, necesita prezenta suprafetelor extinse de schimb termic – denumite in cadrul RAAL aripioare. Geometria acestor aripioare este foarte importanta in intensificarea schimbului termic, dar au si o influenta negativa in puterea consumata pentru circularea aerului – cresterea caderilor de presiune. Dezvoltarea acestor aripioare, este destul de laborioasa, incluzand cercetari experimentale pe suprafete complexe avand definiti diferiti parametri, ceea ce duce la un cost de dezvoltare mare prin numarul de modele ce trebuie construite. Totusi datorita noilor tehnologii dezvoltate in domeniul simularilor numerice, aceasta dezvoltare poate fi partial mutata in spatiul virtual, prin simulari ale curgerii si schimbului termic pe diferite modele virtuale, ceea ce reduce costurile de dezvoltare.

Prezentarea de fata prezinta dezvoltarea unui nou tip de aripioara, dezvoltare in care sunt combinate metodele si metodele standard prin cercetari experimentale, acestea din urma folosite in special in validarea rezultatelor numerice. Astfel primul pas implica ca pe baza informatiilor obtinute, cu ajutorul standului de testare, pe un racitor avand aripioare ondulate si a simularilor numerice sa se poata valida modelul numeric. In cel de al doilea pas se realizeaza simularile pe noul tip de aripioara. In final dupa realizarea fizica a modelului se va trece la optimizarea acestei noi geometrii prin simulari pe diferiti parametrii.

Page 7: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

high technology

NOTE

Page 8: Dezvoltarea produselor si tehnologiilor High-Tech

www.htraal.ro