Delta Dunarii Proiect Practica 2014

130
Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru referatul de practică, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor numeroase documentare pe care le-am urmărit despre frumoasa şi minunata Deltă a Dunării. Farmecul acesteia m-a încântat nespus de mult şi m-a lăsat plăcut impresionată de tot ceea ce are în dotare. Un alt motiv bine întemeiat pentru care am ales Delta Dunării este şi dorinţa mea arzătoare de a vizita şi colinda acest mirific loc. Sub aspect turistic, Delta Dunarii exercita un adevarat miraj, mii de turisti romani şi străini sunt dornici sa vada cu proprii lor ochi aceasta fermecatoare regiune, interesul de a cunoaste Delta Dunarii ii trezeste in primu rand linistea. Măiastră împletită de apă şi uscat, Delta Dunării apare primăvara ca o îmbrăcăminte ţesută miraculos din galbenul apelor încărcate de povara aluviunilor şi din verdele stufului. Stufurile înalte şi zvelte se pleacă încet la adierea vântului, iar sumedenie de păsări cu formele, dimensiunile şi culorile cele mai variate plutesc dincolo de ele în văzduh. Ca într-un imens laborator geologic şi biologic, se naşte pământul, iar viaţa îşi caută noi căi de afirmare. Luând cele mai diferite aspecte, viaţa clocoteşte în adâncul apelor, la suprafaţă şi în aer, dar totul este calm şi tăcut, ca la un început de lume. Nesfârşitele păduri de sălcii şi de plopi, desişurile de trestii şi de papură împreună cu cele ale altor plante acvatice mijlocesc 1

description

Delta Dunarii

Transcript of Delta Dunarii Proiect Practica 2014

Introducere

Motivul pentru care am ales aceast tem, pentru referatul de practic, este n principal fascinaia pe care am acumulat-o datorit unor numeroase documentare pe care le-am urmrit despre frumoasa i minunata Delt a Dunrii. Farmecul acesteia m-a ncntat nespus de mult i m-a lsat plcut impresionat de tot ceea ce are n dotare.

Un alt motiv bine ntemeiat pentru care am ales Delta Dunrii este i dorina mea arztoare de a vizita i colinda acest mirific loc. Sub aspect turistic, Delta Dunarii exercita un adevarat miraj, mii de turisti romani i strini sunt dornici sa vada cu proprii lor ochi aceasta fermecatoare regiune, interesul de a cunoaste Delta Dunarii ii trezeste in primu rand linistea.

Miastr mpletit de ap i uscat, Delta Dunrii apare primvara ca o mbrcminte esut miraculos din galbenul apelor ncrcate de povara aluviunilor i din verdele stufului. Stufurile nalte i zvelte se pleac ncet la adierea vntului, iar sumedenie de psri cu formele, dimensiunile i culorile cele mai variate plutesc dincolo de ele n vzduh.

Ca ntr-un imens laborator geologic i biologic, se nate pmntul, iar viaa i caut noi ci de afirmare. Lund cele mai diferite aspecte, viaa clocotete n adncul apelor, la suprafa i n aer, dar totul este calm i tcut, ca la un nceput de lume. Nesfritele pduri de slcii i de plopi, desiurile de trestii i de papur mpreun cu cele ale altor plante acvatice mijlocesc ascunziurile de neptruns ale psrilor, care aproape toate, se hrnesc cu peti i diferite vieuitoare ale apelor.

nainte de a intra n mare, Dunrea mai zbovete puin n oraul morilor de vnt, la Tulcea, poarta Deltei, ultimul hotar dintre ap i uscat, spre nemrginire.

n puine cuvinte se arat tot ce are delta mai caracteristic i mai interesant. Acest pmnt este plin de surprize privind naterea i evoluia lor, cu lumea plantelor i animalelor pe care le cuprinde, ca urmare a schimbrii din natur.

Delta este un loc bun de relaxare i excelent pentru amatorii de diferite activiti cum ar fi: sporturi nautice, pescuitul i vnatul sportiv, zboruri de agrement deasupra deltei cu avionul, elicopterul .a.

Delta Dunrii are un mare prestigiu nu numai la noi n ar, ci i peste hotare, numeroi turiti strini sunt atrai de ncnttoarele peisaje ale acesteia. De aceea Delta Dunrii a cunoscut de-a lungul timpului o important dezvoltare economic datorit turismului i a reuit s se clasifice printre cele mai importante zone turistice din Romnia, fiind un motiv bun pentru o staionare de lung durat n aceast regiune.

Delta Dunrii ne rezerv surprize n orice perioad a anului, indiferent de anotimp, natura nu moare nici n sezonul rece, ci se conserv i se pstreaz pn la o uoar mblnzire a vremii.

Obiectivele lucrrii se concretizeaz n:

-prezentarea bazei tehnico materiale a turismului in Delta Dunrii;

-prezentarea cadrului geografic i antropic al zonei Deltei Dunrii ;

-valorificarea potenialului agroturistic n Delta Dunrii;

Capitolul I Turismul, agroturismul. Generaliti1.1.Conceptul de turism

1.1.1. Premise

Turismul face parte din cele cteva fenomene care s-au impus n mod deosebit pe plan mondial, dezvoltarea sa constituind una dintre trsturile caracteristice secolului nostru.

Cteva dintre transformrile rezultate n viaa social-economic dup cel de-al doilea rzboi mondial ar fi: industrializarea, introducerea automatizrii, modernizarea mijloacelor de transport i a infrastructurii. Societatea industrializat ofer prin organizarea tiinific a produciei i a muncii, prin tehnologia modern, posibiliti nelimitate de cretere a muncii, cu multiple efecte pozitive asupra membrilor societii, n care creterea veniturilor i a puterii de cumprare, sporirea duratei a timpului liber prin reducerea zilei de lucru, prin mrirea concediilor, creterea speranei medii de via i modernizarea mijloacelor de informare. Toate acestea mpreun cu rapida dezvoltare a mijloacelor de transport au favorizat desprinderea omului de mediul sau obinuit, ceea ce a dus la formarea deprinderii de a cltorii.

Activitatea turistic are i efecte negative, acestea manifestndu-se sub diferite forme destul de evidente in viaa de zi cu zi si des ntlnite de turiti. Acestea mbrac forme diferite: pe de o parte sub forma polurii, a lipsei de micare frecvente etc., iar pe de alta parte sub forma de stres, probleme psihice .a. Astfel dorina i tendina oamenilor de a-i petrece timpul liber, cltorind, visnd la coluri linitite din natur, vizitnd orae i sate din ara sau din alte ri pentru a cunoate oameni si locuri noi, sau pentru a-i ngriji sntatea.

Dat fiind faptul c numrul populaiei a crescut considerabil n majoritatea rilor, iar influenta factorului distan-timp a fost diminuat simitor prin modernizarea mijloacelor de transport, turismul -ca modalitate de petrecere plcuta i util a timpului liber, a cunoscut o explozie fr precedent, constituind una dintre cele mai remarcabile trsturi ale epocii contemporane.

n urma unor studii efectuate s-a depistat o gama larga de transformri tehnice, economice, culturale i sociale, cu influen direct asupra fenomenului turistic printre care: creterea veniturilor pe locuitor, dezvoltarea i diversificarea mijloacelor de transport, automatizarea proceselor de productie i creterea productivitii muncii ce duc la scurtarea sptmnii de lucru i ca o consecin, cresterea timpului destinat recreerii, creterea continu a nivelului de cultur care duce la sporirea setei de cunoatere. innd cont de aceste transformri i lund n considerare influena factorilor biologici i psihologici se poate aprecia c n viitor n aproape toate rile lumii turismul se va transforma dintr-o preocupare ocazional ntruna permanent, tendina de a deveni fie o necesitate, fie o nevoie din ce n ce mai mult resimit de omul modern. 1.1.2. Originea numelui

Din punct de vedere etimologic, cuvntul turism provine din termenul englez tour care nseamn cltorie sau to tour , to make a tour nsemnnd a cltorii, a face o cltorie, a colinda i a aparut n Anglia n jurul anului 1700, pentru a desemna aciunea de a voiaja n Europa i n Frana n special. La rndul su, acest termen englez deriva din cuvntul francez tour nsemnnd cltorie, plimbare, micare n aer liber, drumeie, fiind preluat apoi de majoritatea limbilor europene cu sensul de cltorie de agrement, de destindere, recreere i plcere.

Termenul francez are ns rdcini mult mai vechi. Deriv din cuvntul grec tournos i din cel latin turnus i nseamn tot cltorie n circuit.

Din termenul turism a derivat cel de turist, adic cel care efectueaz cltoria pentru plcere proprie, recreere i odihn.

1.1.3. Cateva definiii

Turismul fiind o activitate n plin evoluie i afirmare, a fost pentru numeroi specialiti un fenomen cruia au ncercat s-i stabileasc dimensiunile n timp i spatiu, coninutul, sensul, adic s-l definesc ct mai exact.

Astfel, n lucrarea Handbuch der Schweizerischen Volkswirtschaft, 1905(Manual de economie popular elveian), E. Guyer-Freuler arat c turismul n sens modern al cuvntului este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creterea necesitii de refacere a sntii i schimbarea mediului de viaa pe naterea i dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumuseile naturii.

Belgianul E. Picard, n lucrarea Industria cltorului definea turismul ca ansamblul organelor i funciilor, nu numai din punct de vedere al celui ce se deplaseaz, al cltorului propriu-zis, dar n principal din punct de vedere al valorilor pe care cltorul le ia cu el i al celor care profit direct i indirect de cheltuielile pe care le face pentru a-i satisface nevoile de cunotin sau de plcere

Profesorul elveian dr. W. Hunziker a elaborat, n 1940, o definiie a turismului acceptat pe plan mondial: Turismul este ansamblul de relaii i fenomene care rezult din deplasarea i sejurul persoanelor n afara domiciliului lor, att timp ct sejurul i deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanent i o activitate lucrativ oarecare

Dictionnaire touristique international (1969), lucrare realizat sub auspiciile Academiei Internationale de Turism, conine i el o definitie: Turismul reprezint ansamblul de msuri puse n aplicare pentru organizarea i desfurarea unor cltorii de agrement sau n alte scopuri, realizate fie prin intermediul unei organizaii, societi sau agentii specializate, fie pe cont propriu, pe o durata limitat de timp, precum i industria care concura la satisfacerea nevoilor turitilor. i tot n acest Dicionar (tradus in limba romn n 1980) se precizeaz c turismul se distinge de o cltorie prin aceea c implic, pentru persoana n cauz pe de o parte alegerea deloberat a intei, pe de alt parte preocuparea exclusiv pentru satisfacerea plcerii sale.

Prin termenul turism se nelege n primul rnd, o serie de activiti prin care omul i petrece timpul liber cltorind n alt localitate sau ara pentru a vizita oameni i locuri, monumente i muzee, pentru a-i mbogii cunotinele generale, pentru a se distra, pentru a face sport, pentru odihn sau tratament etc., iar n al doilea rnd, industria creat pentru satisfacerea tuturor bunurilor i serviciilor solicitate de turiti ntrun anumit loc al destinaiei.

1.2 Componente ale produsului turistic1.2.1. Cazare

Turismul de delt nu a dispus de o capacitate de cazare sufiecient de cazare fiind necesar construirea de hoteluri, cabane. Gradul de ocupare a capacitatilor de cazare existente n localitile Deltei Dunrii i limitrofe deltei este nc mic n comparaie cu cererea turistic, ndeosebi n vrf de sezon. Ulterior capacitatea de cazare a nceput a crete prin construirea i darea n folosin a altor hoteluri, a unui complex turistic cu o capacitatea de 400 de locuri la Sfntul Gheorghe. Structura locurilor de cazare pe tipuri de uniti se prezint astfel:

-hotel- este o unitate format dint-o cldire sau ansamblu de cldiri care asigur cazarea, posibilitatea de servire a unei mese, posibilitatea de agrement i o gam mai larg sau restrns de servicii; Hotelurile pot fi de: 1, 2, 3, 4, 5 stele.

Hotel Proprietors Act din 1956 d o definiie clar a unui hotel: un stabiliment pus la dispoziie de ctre proprietar spre a oferi preparate culinare, buturi i, dac este necesar, spaii pentru dormit, fr vreun contract special, oricrui cltor care se prezint i vrea s plteasc o sum adecvat pentru serviciile i facilitile oferite i care se afl ntr-o stare corespunztoare pentru a fi primit.

n localitile din delta i limitrofe deltei exist uniti comerciale cu amnuntul i de alimentaie public care satisfac n mare msur din punct de vedere al calitii i diversitii sortimentelor necesitile turistilor. Numrul i structura unitilor, gama de produse i servicii sunt mult diversificate, n special n timpul sezonului dar nu numai.

Componena principal a bazei tehnico-materiale a turismului o formeaz reeaua de cazare, structurat n forme de baz sau principale i forme complementare.

Cea mai rspndit form de cazare de pe glob o reprezint hotelul, fiind o construcie sau un ansamblu de construcii care asigur cazarea n camere cu 1-2-3 paturi, dotate cu instalaii diverse (baie, instalaii sanitare, televizor, radio, telefon etc.) n funcie de gradul de confort asigurat. Pe lng toate acestea multe hoteluri asigura o gama foarte larg de servicii suplimentare (intreinerea unor obiecte de uz personal, asistenta medical, nchirieri de materiale sportive i echipamente de agrement, schimb valutar, reinerea de bilete pentru spectacole sau pentru mijloace de transport, nchirieri de automobile .a.).

O form tradiional de cazare este hanul turistic, amplasat fie n orae sau trguri, fie pe trasee sau la intersecia unor importante artere de circulaie. Ca i capacitate are n medie, 20-60 de locuri. Hanurile s-au pstrat, n parte, pn n zilele noastre fiind restaurate sau reconstruite pe locurile de odinioar.

n paralel cu dezvoltarea spectaculoas a turismului automobilistic, au aprut i campingurile popasuri turistice, amenajate de regul pe terenuri neaccidentate n apropierea unor artere rutiere sau unor centre urbane, staiuni, obiective turistice. Sunt folosite de turiti ca popasuri pentru o singur noapte, cazarea lor asigurndu-se n csue, corturi, rulote, remorci etc. Ele reprezentnd doar 5% din totalul locurilor de cazare din Romnia.

1.2.2. Agrement-divertisment

Concomitent cu dezvoltarea economic, dar i cea social, n Tulcea au crescut posibilitile de sport, agrement i distracie pentru turismul de delt. n afar de municipiul Tulcea, unde exist muzeul Delta Dunrii, Casa de cultur a sindicatelor, Casa tiinei i tehnicii tineretului, terenuri de sport etc. n celelalte localiti din zon existau, n anul 1980 existau patru case de cultur i toate cu dotri corespunzatoare. Totodat n delt au fost organizate formele de agrement caracteristice zonei: puncte de nchiriat brci (Crian i Maliuc), la Muringhiol alupe i unelte de pescuit; s-au organizat pentru desfurarea unor aciuni specifice ca : focuri de tabr, ntreceri sportive, a nceput dotarea bazelor de cazare cu jocuri etc.

n vederea asigurrii condiiilor corespunzatoare practicrii turismului intern i internaional n Delta Dunrii, s-a constituit un colectiv de coordonare a turismului de delt, din care fac parte reprezentani din unitile de pe plan local, ale Ministerului Transporturilor i Telecomunicaiilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Turismului etc. Colectivul de coordonare elaboreaz propuneri de msuri care s asigure : dezvoltarea bazei materiale ale turismului de delt n concordan cu cerinele turismului intern i internaional, o bun corelare a activitii de transport cu programul de lucru al unitilor productive, organizarea corespunzatoare a transporturilor n zilele de odihn i srbtori ctre Delta Dunrii i n interiorul deltei prin zonele de agrement, extinderea zonelor de agrement i recreative, a spaiilor verzi n localitile i amplasamentele de pe litoralul Mrii Negre, precum i dotarea corespunztoare a acestor zone nou create, dezvoltarea bazei materiale a activitii sportive n localitile Deltei Dunrii, precum i n localitile limitrofe deltei n vederea sporirii numrului de turisti romni i strini care i petrec n mod activ timpul liber, lrgirea i adoptarea activitilor cultural educative n vederea petrecerii ct mai plcute a timpului liber de ctre toi turitii care particip la aciunile turistice organizate n Delt.

Pentru ca sejurul unui turist s fie ct mai complet, pe lng cazare i mas acesta mai are nevoie i de distracii, de divertisment la locul de petrecere a timpului liber. n centrul ateniei prestatorilor de servicii turistice agrementul i animaia au un rol esenial n mrirea fortei de atracie a unei localiti, staiuni sau zone turistice, n diferenierea unui produs fa de altul, n creterea competitivitii n conturarea produsului turistic. Agrementul nchide totalitatea posibilitilor i dotrilor menite s asigure cele mai variate gusturi n materie de distracie ale turitilor, ajungnd ca fantezia sa nu aib limite,constituie sarea i piperul activitii dintr-o staiune, zon sau punct turistic.

Serviciile oferite de baza de agrement sunt principalul furnizor pentru creterea ncasrilor medii pe zi/turist, indicator de mare nsemntate n aprecierea activitii turistice. Serviciile de agrement pot fi la rndul lor grupate dup motivaiile turistilor n excursii, dotri sportive, dotri cultural artistice .a.

n staiunile de litoral sau pe lacuri se folosesc variate tipuri de dotri i ambarcaiuni pentru sporturi nautice i croaziere. Dotrile i aciunile cultural-artistice ca atracii majore se nscriu n preocuprile organizatorilor de turism. Variate ca forme: cinematografe, muzee, expoziii, festivaluri etc. atrag un numr mare de turiti. Sunt bine cunoscute manifestrile cultural-artistice organizate pe litoralul romnesc al Mrii Negre de muzic populare, uoar, de teatru i poezie la care i dau concursul soliti i formaii de renume.

1.2.3. Tratament

n mai toate rile lumii, tratamentul balnear este prezentat ca un factor de prevenire a efectelor nocive ale civilizaiei i de ameliorare i vindecare chiar a unor boli cronice. Turismul de tratament are n vedere diversificarea ofertei turistice a staiunilor balneo-climatice printr-un sistem de refacere a sntii cu ajutorul sportului i agrementului. Au fost concepute mijloace de sport i agrement speciale pentru diferite maladii, pentru handicapaii etc. Turismul balneo-medical este conceput azi ca o terapie a omului n general, ntr-o functiune global a vacantei, n care medicul introduce pe lng terapeutica balneo-medical, sportul, agrementul i odihna. Aplicarea acestei concepii face s se foloseasc i mai eficient baza material turistic existent, nucleul unor centre de cur n care orice investiie devine mai uor de realizat i popularizat. Romnia are numeroase localiti cu surse de ape minerale cu caliti terapeutice deosebite, rspndite pe tot teritoriul rii. Se poate spune c Romnia dispune de toate principalele categorii de ape minerale cunoscute (termale, oligominarele, alcaline, sulfatate,clorurosodice, sulfuroase, iodurate, carbogazoase, feruginoase, arsenicale, radioactive) cu proprieti fizico chimice verificate. Turismul de tratamente constituie o component a ofertei care rspunde unei cereri turistice n continu cretere pe plan intern i internaional. Dezvoltarea acestei oferte pentru turismul internaional se justifica prin calitile apelor minerale din principalele noastre staiuni, ct i posibilitile mari pe care le ofer turismul pentru creterea ncasrilor. De aceea sunt necesare aciuni complexe de amenajare i dotare, sub toate aspectele, a staiunilor pentru a se asigura condiii de nalt competitivitate la activitatea principal, tratament ct i cele secundare, cazare, alimentaie, agrement, distracii etc.

1.3.Stimularea creterii circulaiei turisticen msurarea circulaiei turistice exist de obicei o serie de dificulti iar metodele de msurare sunt imperfecte. n general, instrumentele statistice utilizate n msurarea circulaiei turistice sunt recensmntul i sondajele.

Schematic, principalele metode de nregistrare a numrului turitilor sunt:

a) metoda nregistrrii n spaiile de cazare

Persoanele care solicit cazare ntr-una dintre unitile turistice sunt nregistrate, datele coninnd: numele i prenumele, anul naterii, cetenia, domiciliul stabil, actul de identitate i ziua sosirii. Metoda permite evaluarea numrului de nnoptri, adic a numrului de nopi petrecute n cadrul unitii de cazare.

Dezavantajele metodei privesc n primul rnd faptul c turitii n circuit sunt nregistrai de fiecare dat cnd i schimb hotelul, ceea ce conduce la nregistrri multiple; n al doilea rnd, n anumite uniti mai mici sau de importan mai redus, cum ar fi sate de vacan, campinguri, popasuri turistice, nregistrrile pot lipsi; n al treilea rnd, persoanele care sunt cazate la rude sau prieteni, deci nu ntr-un spaiu de cazare omologat, scap nregistrrrii.

b) metoda de nregistrare a turitilor la frontier

Presupune nregistrarea tuturor persoanlor care trec frontiera, indiferent de mijlocul de transport folosit. Metoda se folosete pentru evaluarea turitilor strini la nivel de ar.

Ca dezavantaj principal putem aminti nregistrarea i a persoanlor care practic micul trafic de frontier, adic vizitatori de o zi sau mai puin.

c) metoda anchetelor i sondajelor n rndul turitilor

Este folosit pentru cercetarea pe baza unor eantioane a aspectelor legate de preferinele turitilor, calitatea serviciilor, cuprinznd date de identificare a turitilor.

d) metoda bugetelor de familie

Aceast metod ofer informaii cu privire la cheltuielile cu privire la turism, ponderea acestora n venituri i consum, peridiocitatea cltoriilor, frecvena i destinaiile acestora etc. Se obin prin aceast metod date cu privire la modul de participare al populaiei la turismul individual sau organizat.

Potrivit metodologiei elaborate de INSSE i Ministerul Turismului circulaia turistic este cuantificat prin unitile de cazare, puncte de frontier, agenii de turism prin metoda bugetelor de familie. Se culeg informaiile necesare pentru a fi posibil calcularea principalilor indicatori ai circulaiei turistice (numrul persoanelor cazate, numrul nnoptrilor etc.)

Documentele pe baza crora se realizeaz observaii statistice sunt:

Declaraia cltorului de la punctul de frontier sau documentele vamale legate de trecerea frontierei;

Registrul de eviden al persoanelor cazate;

Biletul de odihn i tratament;

Borderoul de nscriere la excursii;

Chestionarele completate de familiile participante la anchete cu privire la aciuni turistice.

Circulaia turistic poate fi clasificat dup mai multe criterii, astfel avem:

dup modalitatea de angajare a consumului turistic:

neorganizat sau pe cont propriu- autonomia turitilor este absolut i nu presupune o angajare prealabil a unor prestaii turistice; organizat- a aprut n secolul al XIX-lea i este definit ca fiind angajarea anticipat a unor prestaii turistice. Prezint avantaje att pentru organizatori (venituri sigure, comisioane ncasate) ct i pentru turiti ( confort, preuri mici); semiorganizat- se refer la contractarea unor prestaii turistice i necontractarea unora, acestea fiind contractate pe durata voiajului. dup gradul de mobilitate al consumatorului

itinerat- turismul de circuit sau circulaie, cu ederi de 1- 2 zile. Aici se include i turismul de croazier; de sejur- turistul petrece un sejur n staiune, fie sejur scurt fie mediu; rezidenial sau de sejur lung- ederea depete de obicei 30 de zile. Este realizat, acest tip de circulaie turistic, n special de turitii care posed o reedin secundar n alt localitate sau ar. din punct de vedere al periodicitii :

turism sezonier- acesta este legat de periodicitatea anumitor evenimente sportive sau culturale, condiii climatice sau naturale; turism continuu- care se realizeaz pe toat perioada anului, nefiind condiionat de diferite condiii. Se poate aminti aici turismul cultural i de afaceri.

din punct de vedere al acoperirii cheltuielilor turistice:

turism particular (pe cont propriu)- acest tip de turism se adreseaz turitilor cu venituri mari sau care doresc s-i organizeze singuri cltoria, se include aici i turismul de lux;

turism social- se adreseaz persoanelor cu venituri mici. dup mijloacele de transport utilizate:

pe cale terestr- se include n aceast categorie i cicloturismul, motociclismul; pe cale aerian- este necesar, i se folosete n special pentru distane lungi; pe cale naval- ca form de manifestare se poate aminti aici croazierele; forme mixte- combinarea celor amintite mai sus. Poate fi de tip avion automobil, vapor i automobil, vapor i avion i automobil, etc. din punct de vedere al locului de consum:

naional- se refer la circulaia rezidenilor n interiorul granielor rii, aceasta acoperind 80% din circulaia total; internaional- implic persoanele care cltoresc n afara granielor, reprezenatnd 20% din turismul mondial, mbrac dou forme:

-turism emitor;

-turism receptor.

dup motivaia cltoriei, este considerat ca fiiind unul dintre cele mai importante criterii de clasificare, fiind recomandat de ctre OMT. Deci principalele forme de turism dup principalele motivaii care la stau la baz sunt: turism de odihn- loisir, recreere i vacan;

turism sociologic- vizite la rude i prieteni; turism de afaceri- ca motivaie stau afacerile i diferite motive personale; turism de tratament- n baza tratamentelor medicale; turism religios- din motive religioase i pelelinaje; turism verde-camping, turism rural; alte motive.

Aciunile de valorificare a stufului, de cretere a petelui, de cultivare cu cereale i de mpdurire cu arborii cei mai indicai a terenurilor de pe grinduri, precum i aciunea de construire i de ntreinere a cilor de navigaie, au ca scop punerea n valoare a tezaurului deltei, fr a cauza modificri duntoare cadrului biologic.

O atenie special trebuie dat organizrii turismului n delt, activitate ale crei venituri pot fi cel puin tot att de importante ca i ale celorlalte industrii bazate pe variatele bogii ale deltei. Nu trebuie uitat ns c turismul n delt implic tocmai respectarea cadrului natural i nu modificarea lui arbitrar. Creterea micrii turistice st n legtur cu numeroi factori, cum sunt: posibilitatea de cltorie n condiii optime i sigurana pentru cei ce vizeaz delta c vor ntlni imaginile dorite de care s-i aminteasc mai trziu cu plcere.

Din cauza bazei materiale, ca i a caracteristicilor geografice, delta nu poate fi sediul unei ederi ndelungate ntr-un singur loc, suprafaa sa constituind prin excelen o zon de circulaie. Scopul vizitrii deltei nu const n executarea vreunui tratament, ca n staiunile balneo-climatelice, ci n surprinderea peisajelor n al cror prim plan se afl psrile specifice locurilor.

n excursii se aleg cele mai reprezentative trasee, ceea ce face necesar un studiu bine orientat la faa locului.

Din punct de vedere turistic, Delta Dunrii este caracterizat de diferitele grinduri precum i de ghiolurile adnci i limpezi cu flora i fauna lor unice, la care se adaug plaja marin dintre localitile Sulina i Sfntul Gheorghe i apele calde ale mrii din acest sector, bogate n peti valoroi.

n patrimoniul turistic al rii noastre, Delta Dunrii, datorit caracteristicilor sale, ocup unul dintre primele locuri preferate de turiti. Fiind una din regiunile cele mai neobinuite, preteniile turitilor sunt cu totul speciale, generate de sentimentul de venerare i impresia de grandoare, care definesc acest templu al naturii.

n vederea creterii micrii turistice trebuie ca delta s-i recapete integral atributele unei autentice rezervaii naturale. Delta n ntregimea ei este un monument al naturii i, avnd caracteristicile unui muzeu n aer liber, se impune s aib i regimul unui muzeu, cu interdiciile i restriciile respective.

1.4. Conceptul de agroturismAgroturismul este o form a turismului rural care utilizeaz pentru cazare i servirea mesei numai pensiunile turistice i fermele agroturistice, beneficiind de un mediu nepoluat, de atraciile turistice naturale i de valorile cultural-istorice, de tradiiile i obiceiurile prezente n mediul rural.

Agroturismul, este un concept relativ de dat recent, care face referire la diferitele forme de turism aflate n legtur direct cu activitile agricole i/sau cu construciile avnd destinaii, rol, funciuni n domeniul agriculturii. Aceast form de agroturism este practicat de micii proprietari din zonele rurale, de obicei ca activitate secundar; activitatea desfurat n gospodria/ferma proprie rmnnd principala ocupaie i sursa de venit.

Agroturismul este abia la nceput n Romnia, dar poate avea o contribuie foarte important n dezvoltarea ruralului, nu numai n termeni financiari ci i prin aceea de crearea de noi locuri de munc, noi practici de munc, injectarea unei vitaliti noi n economia ruralului, etc. Dezvoltarea agroturismului se impune n spaiul rural, att pe plan economic ct i social.

Turitii prefer s cltoreasc i s cunoasc locuri noi tocmai din dorina de refulare din cotidian, dintr-o lume sortit industrializrii i urbanizrii, monoton i stresant. Gradual, locaiile cu specific rustic i/sau tradiional ctig teren, n dauna vechilor centre turistice. n aceste condiii i preferinele excursionitilor vis-a-vis de posibilele structuri de cazare se schimb. Cele mai cunoscute spaii de cazare i alimentaie - hotelurile i respectiv, restaurantele i pierd treptat din importan n dauna unor noi forme de cazare i mas - pensiunile turistice, mult mai bine integrate n cadrul natural al respectivelor zone.

Activitatea agrotristic se numar printre fenomenele ce s-au impus n epoca contemporana, constituind o trstur caracteristic secolului nostru. Societatea industrializat are i efecte negative asupra membrilor ei, acestea manifestandu-se sub forma agresivitailor biologice( poluare, lipsa de micare, maladii frecvente, etc.), precum i a celor de ordin nervos( stresul psihic, constrngerile din viaa social i profesional i multe aletele) . De aici, i nu numai, dorina i tendina oamenilor societii contemporane de a-i petrece timpul liber cltorind, cutnd vai, visand la colurile linistite din natura, vizitand orase si sate din tara de bastina sau din alte tari, pentru a cunoaste oameni si locuri sau pentru a-si ingriji sanatatea. Si cum numarul populatiei in majoritatea tarilor a crescut considerabil, iar influenta factorului distanta (timp) a fost diminuata simtitor, prin modernizarea mijloacelor de transport, agroturismul ca modalitate de petrecere placuta si utila a timpului liber a cunoscut o explozie fara precedent.

Agroturimul este un concept nou atat in Romania, cat si in tarile Uniunii Europene, facand referire la diferitele forme de turism aflate in legatura directa cu activitatile agricole. Aceasta forma specifica de turism este sustinuta si promovata de micii proprietari din mediul rural, ca activitate secundara, aducatoare de venituri suplimentare pentru gospodaria taraneasca. In tara noastra, in conditiile actuale, in marea majoritate a gospodariilor taranesti se afla la pragul de subzistenta, activitatile agroturistice reprezinta o sansa pentru obtinerea unor venituri prin valorificarea produselor obtinute in cadrul acestora, fie ca este vorba de produse agricole, alimentare, artizanale sau mestesugaresti.

Agroturismul utilizeaza, pentru cazarea si servirea mesei turistilor, numai pensiunile si fermele agroturistice.

Derulandu-se in spatiul rural, agroturismul beneficiaza de un mediu nepoluat si pitoresc, de atractii turistice naturale si antropice inedite, de valorile culturale, istorice si artistice ale acestui spatiu, de traditiile, obiceiurile si ospitalitatea locuitorilor zonelor rurale.

Spatiul rural satisface, prin componentele sale, o paleta larga de motivatii turistice, precum:

odihna si recreere, atat pasive, cat si active;

cunoasterea unor oameni si locuri noi si inedite;

practicarea diferitelor sporturi;

curele de aer, apa si natura;

alimentatia sanatoasa si naturala;

posibilitatea petrecerii timpului liber in multiple feluri;

initierea in diverse mestesuguri etc.

n aceste conditii, agroturismul este un mijloc de valorificare integral i eficiena a resurselor mediului rural, punand in valoare potentialul agricol, turistic, uman si tehnico-economic al acestuia.

Principalele resurse antropice ale agroturismului:

-monumentele si siturile arheologice, care reprezinta marturii ale primelor forme de organizare si dezvoltare a omenirii si care, multe dintre ele, sunt vizitate de numerosi turisti.

-monumentele si ansamblurile de arhitectura, care includ o mare diversitate de imobile, construite in perioade diferite, cu stiluri deosebite;

-ansamblurile de arhitectura si urbanism, respectiv centrele si nucleele istorice din asezarile urbane si rurale, care trebuie sa se bucure de un statut special de protectie si conservare, iar imobilele vechi, sa capete sa utilizari in domeniul turismului si agroturismului;

-monumente de arta, unde se integreaza acele bunuri cu valoare plastica si comemorativa, care decoreaza multe interioare sau asezari umane, mai ales in zona rurala;

-monumentele si ansamblurile memoriate, care sunt expresia modului de viata si de creatie a unor importante personalitati din stiinta, arta si cultura romaneasca, devenite valori ale culturii nationale si universale;

-locurile istorice reprezinta acele spatii care poarta amprenta unor evenimente istorice, politice, deosebite si care sunt marturii concludente privind evolutia poporului roman;

-gastronomia traditionala romaneasca, devenita deja foarte cunoscuta si apreciata de toti turistii romani, dar si de straini, fiind reprezentata de retete, feluri de mancare si modalitati cat mai inedite de servire a mesei;

Piata agroturistica poate fi definita ca fiind ansamblul actelor de vanzare-cumparare, al caror obiect de activitate il constituie produsele agroturistice, privite intr-o unitate organica cu relatiile pe care le genereaza si in conexiune si interdependenta cu spatiul in care se desfasoara.

Activitatea agroturistica si-a constituit in timp si spatiu o piata proprie, caracterizata prin influenta actiunii unor factori cu manifestare specifica si determinati de natura economica, sociala, culturala, geografica si mai ales motivationala. In principiu, agroturismul, ca activitate economica, face parte din categoria produselor abstracte, relativ invizibile, a caror definire cantitativa si calitativa nu poate fi facuta partial sau indirect.

Din punct de vedere geografic, piata serviciilor turistice si agroturistice prezinta doua componente, respectiv:

o componenta locala, in cadrul careia o parte a ofertei este utilizata pentru satisfacerea cererii din zona in care se afla unitatea agroturistica;

o componenta nationala si internationala, in care se confrunta oferta cu cererea din alte zone.

Cererea agroturistica este reprezentata de ansamblul persoanelor care isi manifesta dorinta de a se deplasa periodic si temporar in localitati rurale, cunoscute ca sate agroturistice, precum si de totalitatea persoanelor care solicita si utilizeaza servicii de turism rural sau persoanele care se deplaseaza in alte scopuri in mediul rural si sunt beneficiarii unor astfel de servicii. Motivatia acestor categorii de turisti cuprinde, in esenta, trebuinte, impulsuri, intentii, valente si tendinte specifice, avand un caracter personal, subiectiv, influentat de o serie de factori precum: mediul geografic, pozitia sociala, atitudinea fata de propria persoana, informatiile avute.

Oferta agroturistica, privita ca totalitatea capacitatilor de productie puse in actiune pentru a oferi un anumit produs pe piata, cuprinde o multitudine de elemente, precum:

resursele agroturistice, naturale si antropice;

masa de bunuri destinate consumului agroturistic (bunuri agricole, alimentare, industriale etc.);

forta de munca specializata din unitatile agroturistice;

infrastructura agroturistica locala( structuri de primire, cai de acces etc.);

conditiile concrete, tehnice si economice, de comercializare a produselor agroturistice( preturi, tarife, facilitati etc.).

In agroturism, materializarea ofertei si locul efectiv al consumului de prosduse agroturistice sunt reprezentate de gospodaria taraneasca, transformata in ferma sau pensiune agroturistica.

Agroturismul, mai mult ca oricare alt domeniu de activitate, este dependent de mediul inconjurator, acesta reprezentand materia sa prima, obiectul si domeniul de activitate si de desfasurare al activitatilor sale componente (turistice si agricole), fiind suportul sau cadru, purtatorul resurselor sale. In aceste conditii, relatia agroturistim-mediu inconjurator are o semnificatie deosebita, ocrotirea mediului inconjurator reprezentand conditia sine qua non a dezvoltarii agroturismului, orice modificare produsa acestuia, aducand prejudicii si potentialului agroturistic, prin diminuarea sau chiar anularea unor resurse ale sale.

Turismul si agroturismul se desfasoara in mediu si prin mediu, calitatea acestuia putand favoriza sau nega activitatile turistice si agroturistice din anumite zone.

Capitolul II. Cadrul geografic i antropic al zonei Deltei Dunrii

2.1. Genez i evoluie Delta Dunrii i trage apele din masivul Pdurea Neagr, de sub vrful Kandel din Germania, prin cele dou praie, Brigah, la 920 m i Brege la 1000 m altitudine ce se unesc lng localitatea Donaueschingen- Dunarea are un bazin de recepie de 817 mii km, care este de 3,4 ori mai mare dect suprafaa Romniei, reprezentnd cam a 12- a parte din suprafaa Europei (10 050 mii km).Cel mai tnr pmnt al rii, Delta Dunrii potrivit oamenilor de tiin i are originile n urm cu aproximativ 13 000 de ani. n formarea Deltei se contureaz foarte clar mai multe faze distincte.

Faza 1: Pe locul Deltei i prelungindu-se mult n amonte exist iniial Golful Tulcea. Datorit unei impresionante cantiti de aluviuni transportate de Dunre i datorit unui flux i reflux extrem de mic (aproximativ 50 cm) n acest golf s-au creat condiiile formrii unei Delte. Remarcai configuraia geografic n care Golful Babadag era bine conturat, dnd natere mai trziu Lacului Razim.

Faza 2: n urm cu aproximativ 13 000 de ani ntre insulele Caraorman i Letea s-a format un cordon litoral, care a nchis Golful Tulcea transformndu-l ntr-o lagun. n imaginea alturat sunt dunele de nisip din Caraorman, care fceau parte din cordonul litoral numit i cordon iniial.

Faza 3: Colmatarea lagunei duce la formarea unei suprafee mltinoase n care Dunrea i sap unul din cele mai vechi brae: Sfntul Gheorghe. n urm cu aproximativ 9 000 de ani aluviunile transportate de braul Sfntul Gheorghe fac ca Delta s avanseze n dreptul lui i n acelai timp nchid Golful Babadag conturnd viitorul complex Razim - Sinoe.

Faza 4: Un nou bra al Dunrii strpunge "cordonul iniial" (n urm cu 7 000 de ani, chiar n dreptul viitoarei localiti Crian) i va depozita aluviuni la captul su. Acest bra se va numi Sulina i va avea o avansare rapid n mare care se datoreaz probabil unei oarecare colmatri a braului Sfntul Gheorghe. De asemenea se contureaz partea de Nord a Deltei i braul care i va da natere: braul Chilia.

Faza 5: Colmatarea braului Sulina oblig apele Dunrii s caute alt ieire la Marea Neagr, astfel cordonul iniial este strpuns din nou n partea de nord (n urm cu 2 000 de ani, n dreptul localitii Periprava), lund natere braul Chilia.

Aluviunile depuse de noul bra Chilia vor duce la naintarea Deltei n partea de Nord.

n interiorul Deltei colmatarea lacurilor i formarea unor noi grinduri este un proces natural ce continu i astzi.

Primele mrturii despre Delta Dunrii le avem de la : "printele istoriei" Herodot (484-425 . Hr.), care scria despre existena a 5 brae ale Dunrii.

Polybiu (sec II . Hr.) pomenete n lucrrile sale despre 7 brae i de mari acumulri de nisip la gurile Istrului. Cea mai veche hart este schia ntocmit de Strabon (63 . Hr. - 19 d. Hr.).

Cea mai ampl descriere a Deltei n care sunt trecute i coordonatele ei geografice, latitudinea i longitudinea le avem de la Claudiu Ptolemeu (90-168 d. Hr.) Din secolul al XV-lea i pn n secolul al XIX-lea Dobrogea i gurile Dunrii vor fi stpnite de Imperiul Otoman.

Este o delt de tip clasic, bine individualizat, cu un contur clar deoarece debuseaz ntr-o mare nchis, lipsit de maree, unde vnturile au frecven redus i intensitate mica, favorabile apariiei deltelor. Ca rezultat al interaciunii dintre fluviu i mare, Delta Dunrii se mparte n dou sectoare: delta fluvial n vest i delta fluvio-marin n est, separate prin aliniamentul de grinduri Letea Caraorman Crasnicol. Informaiile rmase de la cltorii antici, mpreuna cu cele mai recente date i interpretri n domeniu, au permis reconstituirea, n spaiu i timp, a teritoriului deltaic. Aproape toate teoriile formulate converg spre ideea de genez prin fazele de golf liman- delt. Conform acestora, Delta Dunrii ar fi luat natere ntr-un vechi golf al mrii, izolat prin intermediul unui cordon litoral de nisip, care a transformat partea vestica a acestuia ntr-un liman. nainte ca Dunrea s fi ncheiat procesul de colmatare a limanului, vnturile dominante din NE, antrennd valuri mari, au ridicat n faa cordonului litoral acumulrile de nisip Letea i Caraorman. Formarea grindurilor Srturile s-a petrecut mult mai trziu, dup ce braele Sulina i Sfntu Gheorghe au strpuns acest cordon litoral, ele avansnd, n general simultan n domeniul mrii, prin cldirea de cordoane maluri. Folosind partea avansat a acestor maluri, marea construiete noi serii de cordoane litorale care nchid n spatele lor sectoare lagunare , ulterior colmatate. Printr-un astfel de mecanism Delta Dunrii a luat proporii avansnd nencetat n spaiul marin. Formarea unui cordon de acest gen la sud de braul Sfntu Gheorghe a permis izolarea ulterioar a unor limanuri maritime.

ntre factorii care concur la evoluia deltei, factorul determinant este fluviul Dunrea, cu ncrctura sa solid, face ca delta s avanseze nencetat n mare (rata medie de naintare n perioada 1835-1992 a fost de 17,405m/an). Aceasta se vars n mare prin trei brae, cu avansari oarecum egale: Chilia-84 km, Sulina-77 km, i Sfntu Gheorghe(Insula Sahalin)-81 km.

Delta Dunrii s-a format datorit aciunii unui complex de factori, respectiv: oscilaiile practic nule ale mareelor din bazinul Mrii Negre, existena unei platforme continentale bine dezvoltat, ct i a adncimilor mici n sectorul maritim din faa gurilor Dunrii, debitul mare de aluviuni pe care Dunrea l-a depus i l depune n zona sa de vrsare, existena n faa gurilor Dunrii a unui curent maritim litoral de aluviuni, cu direcie general NE-SV, predominant vnturilor de nord- est

Delta Dunrii reprezint o regiune joas care acum 10.000 de ani, n urma ridicrii nivelului apelor Mrii Negre, a fost transformat ntr-un golf. Aluviunile transportate de Dunre i cele aduse de curenii marini au creat bancuri de nisip desfurate de la vest la est i, respectiv, de la nord la sud. Cnd acestea au atins suprafaa apei, n golf a aprut uscatul, respectiv grindurile (cu dimensiuni variabile) ncadrate de canale prin care se scurgeau apele fluviului.Atestri istorico-geogrefice despre Delta Dunrii apar n numeroase texte i hri nc din antichitate. De pilda, Herodot (secolul al-V- lea i.Cr.)indica un spaiu cu bancuri de nisip ntre care se aflau brae cu ap, iar Strabo indica apte brae ,ntre care se aflau insule , idee reluat i de Pliniu cel Btrn, Ptolemeu .a.

Regiunea deltei este o cmpie n formare alctuit din relief pozitiv (grindurile) i relief

negativ (braele Dunrii, canalele, grlele,depresiunile lacustre). Uscatul deltaic reprezint numai 13% din suprafaa i este alctuit din :- grinduri fluviale longitudinale, cu orientri de la vest la est, care nsotesc braele Dunrii ;- grinduri fluvio-maritime, cu orientri de la nord la sud create prin aciunea comun a Dunrii i a mrii ;- grinduri continentale care reprezint resturi dintr-un uscat mai vechi (predeltaic) .

2.2. Delta Dunrii Resurse naturale2.2.1.Prezentare generalDelta Dunrii mpria apelor(Fig.1) i a pmnturilor plmdite de ape, este plin de farmec. Apele mrii i-au restrns domeniul i s-a artat uscatul, un pmnt tnr, cldit sub ochii notri din rocile frmiate ale munilor i din solul fertil al cmpiilor, cu druire mprosptat de btrnul Istru, cum numeau anticii Dunrea din prile noastre. Se d o lupt nencetat ntre ap i uscat,din care uscatul iese ntotdeauna nvingtor. Marea se retrage n timp ce uscatul ia forma unor degete de-a lungul crora apele fluviului nainteaz spre est. Bogiile naturale ale deltei: pmntul i apa, flora i fauna sunt de fapt componentele economice, dar i turistice ale teritoriului i peisajului geografic originar.

Fig. 1. Harta Deltei Dunrii

Delta Dunrii se afl acolo unde Dunrea, apropiindu-se de locul de vrsare a ei n Marea Neagr, se ramific i i duce apele pe o larg cmpie, ale crei limite se ndeprteaz la peste 100 km.

n cuprinsul ei se gsesc albiile braelor fluviului, nsoite de-o parte i de alta de lacuri, zone mocirloase, grle i canale. ntreaga vale pn la rmul mrii are o pant redus, ceea ce face ca apele s nainteze ncet. Toate braele deltei au limi considerabile. ntreaga delt se prezint ca un ansamblu amfibiu, adic o ntindere de ap din care se ridic grinduri reduse ca nlime i suprafa.n Delt exist posibilitatea alctuirii unor mari itinerarii, fiecare cu peisajul su caracteristic, dar att turitii ct i, n general, toi cei ce o viziteaz n cteva ore sau n cteva zile nu pot vedea dect o mic parte.

Delta Dunrii fiind ndeosebi un domeniu al apelor, exercit aceeai putere de atracie ca i marea. Exist ocazia de a explora natura la hotarul dintre ap i uscat, unde se furete viaa.

Peisajele deltei care se succed pot ascunde mari surprize; de pild, la deprtare de civa km de mare, n pdurile de pe grindurile Letea i Caraorman, cresc stejari btrni nlnuii de liane care le acoper trunchiurile cu frunze, ca la ecuator. n partea central a acelorai grinduri se nal dune de nisip, ca la tropice.

Suprafaa total a deltei este de 5 640 km, din care Romniei i revin 4 340 km, din care 3 660 km se afl sub nivelul Mrii Negre, iar 680 km reprezint teren neinundabil, nesupus aciunii schimbtoare a apei. Comparat cu suprafeele altor delte din Europa, Delta Dunrii este a treia ca mrime.2.2.2Limite, suprafa, adncimi i nlimi

La nord, delta se mrginete cu cmpia Bugeacului, la vest cu munii din nord-vestul Dobrogei, la sud cu podiul Dobrogei, iar la est cu Marea Neagr. Zona de vrsare a Dunrii se prelungete n mare pn la o distan de 10-15 km de la rm i, uneori, chiar dublul acestei distane.

Sulina reprezint braul care servete prin excelen la navigat. ntre gura principal a braului din nordul Deltei, Chilia, i gura braului din sudul deltei, Sfntul Gheorghe, distana pe mare este de 80 km. Pe cnd braul Sulina curge spre vrsare prin mijlocul deltei, braele Chilia, la nord, i Sfntul Gheorghe, la sud, nchid suprafaa deltei propriu-zise. Delta Dunrii se aseamn aadar cu un triunghi avnd vrful ndreptat ctre vest, spre interiorul rii, iar baza ctre est, spre mare; baza i nlimea triunghiului msoar fiecare cte 80 km. mpreun cu delta propriu-zis se socotesc i suprafeele nvecinate, cum sunt cele ocupate de lacurile de la nordul braului Chilia i mai ales de la sudul braului Sfntul Gheorghe, suprafee unde apele Dunrii se revars n timpul viiturilor.

Sub raportul coordonatelor geografice, Delta Dunrii este aezat la ntretierea paralelei de 45 latitudine Nord cu meridianul de 29 longitudine Est.

Incluznd zonele de lacuri care o nconjoar pe laturile sale, Delta Dunrii are o suprafa de 5 640 km din care 4 470 km sunt pe teritoriul rii noastre.La aceasta se adaug zona maritim, care variaz ca lime, din faa deltei, unde se face amestecul apelor fluviale cu cele maritime.

ntreaga delt se prezint ca o cmpie aproape plan, uor nclinat spre rsrit, apa avnd ntietatea asupra uscatului, acoper permanent cam

80-90% din suprafa.

n albia minor a braelor Dunrii, dar i n interiorul deltei, exist adncimi ale apei sub nivelul mrii. n anumite locuri, patul albiei coboar la -39 m pe braul Chilia, la -34 m pe braul Tulcea, la -18 m pe braul Sulina i la -26 m pe braul Sfntul Gheorghe. nsui Lacul Razim, cel mai mare lac de la sudul deltei, are adncimea de -3 m. Suprafeele de uscat din delt au dou caracteristici:sunt dispuse fr o ordine aparent, iar nlimile lor prezint valori mici. Grindul Chilia are nlimea maxim de 6,5 m, la vestul satului Chilia Veche.

Dunele din nordul grindului Letea ajung la altitudinea de 13 m.

Unele insule din lacul Razim sunt scunde, de exemplu, Bisericua care are 4 m, dar altele sunt mai nalte : Grdite de 19 m, Popina de 49 m, depind deci nlimile ntlnite ntre braele Dunrii.

2.2.3.Relieful Deltei Dunrii

Relieful Deltei Dunarii cuprinde doua mari formatiuni: depresiunile deltaice, cu cote medii sub un metru, care ocupa cea mai mare suprafata din delta si se afla intr-un continuu proces de colmatarea aluvionarea sau organica si grindurile care au cote de 0,31 m fata de nivelul Marii Negre. n mod succesiv, apele acoper ori elibereaz uscatul deltei, dup cum ele vin mari sau sunt n scdere.

Subunitile geografice compunnd delta sunt privite ca elemente morfo-hidrografice, fiind deopotriv att elemente geomorfologice (adic forme ale reliefului) datorit poziiei lor n interiorul uscatului, ct i hidrologice (care aparin diferitelor specii de ape), ca urmare a situaiei pe care o au n domeniul apelor.

n delt sunt dou categorii de elemente morfo-hidrogragice : pozitive, care au o nlime mai mare dect nivelul mrii, constituind suprafee ale uscatului sau, cum li se spune, uscturiledeltei; i negative, care se gsesc sub nivelul mrii, constituind deci locurile joase cu ap.

Elementele morfo-geografice pozitive sunt: resturile uscatului predeltaic, grindurile fluviatile i grindurile maritime care se ntlnesc pe marginea deltei, n lungul braelor sau n aproprierea mrii.

Din punct de vedere morfogenetic i dup agenii predominani care au contribuit la formarea ei, delta a fost separat n sens transversal, pe braele fluviului n dou pri distincte: delta fluvial, n suprafaa de 2 118 km, adica partea n amonte n care fluviul a fost agentul dominant i delta maritim n suprafaa de 1 311,4 km, respectiv partea de aval n care marea a avut o influen important n cadrul interaciunii sale cu fluviul. Linia de separaie ntre cele dou pri o constituie sistemul de cordoane Letea- Caraorman- Crasnicol- Petrior.Resturile uscatului predeltaic sunt martorii reliefului anterior, erodat de ape, al deltei, dovezi ale structurii i nfirii de altdat ale regiunii. Acum cteva zeci de mii de ani, prin aceste locuri, unde este astzi delta, umblau mamui, de altfel ca i n Cmpia Romn sau n Podiul Moldovei.

n categoria uscatului predeltaic trebuie introduse n primul rnd, grindurile continentale Chilia i Stipoc, aflate n nordul deltei. Tot n categoria uscatului predeltaic intr insulele Popina, Grdite i Bisericua din lacul Razim.

Grindurile fluviatile se nal cu ncetul din depunerea aluviunilor n lungul braelor deltei, putnd fi simple sau complexe. Dimensiunile lor sunt proporionale cu gradul de mrime a cursurilor de ap care le-au dat natere, fie ele curgtoare sau chiar cel puin temporar, aproape staionare.

Grindurile maritime, uneori numite grinduri fluvio-maritime, ntr-un mod mai evident dect cele fluviatile, se mpart n dou tipuri: simple i complexe. Cele simple sunt constituite de cordoanele litorale, numite perisipuri. Se gsesc n zona dinspre mare a deltei i n zona grupei de lacuri Razim-Sinoe.

Ele fiind rezultatul unei acumulri mai mult marine dect fluviatile n lungul rmului mrii, au o dispoziie transversal pe direcia braelor principale de vrsare n mare ale Dunrii.

ntr-un mod asemntor se prezint i grindurile maritime complexe cum sunt grindurile maritime mari i cele care formeaz litoralul deltei, fiind dispuse fie de la nord-vest la sud-est, fie ntr-o direcie contrar de la nord-est la sud-vest, dar totdeauna complet diferit de direcia celor trei brae ale Dunrii. n interiorul deltei, asemenea grinduri se ntlnesc rar ca perisipuri sau cordoane izolate de nisip.

Modul n care sunt distribuite grindurile fluviatile i cele maritime n interiorul deltei determin mprirea ei n dou subuniti geografice: delta fluviatil la vest, spre locul de nceput al bifurcrii fluviului, unde se gsesc grindurile fluviatile paralele cu braele Dunrii, i delta maritim la est, spre locul de vrsare a fluviului, unde grindurile maritime perpendiculare pe braele Dunrii prezint o important dezvoltare.

2.2.4.Reeaua hidrografic

Reeaua hidrografic de baz a acestei uniti fizico-geografice este constituit din braele Dunrii, reprezentnd principalii factori cu aciune important i permanent n desfurarea proceselor morfohidrografice. n strns legtur cu acestea se afl grlele, sahalele, canalele, lacurile, mlatinile.Toate aceste componente au cunoscut numeroase modificri, mai ales n prezent, prin ndiguire i nlare a grindurilor, precum i o serie de alte elemente de regularizare (trasarea unor noi canale, desecri etc.), nct imaginea hidrografic a Deltei Dunrii s-a modificat permanent.

Braele Chilia i Tulcea sunt primele dou mari artere de ap rezultate din bifurcarea Dunrii la Ceatalu Chilia. Dup aceast prim separare, mai n aval, Braul Tulcea se subdivide, la Ceatalu Sfntul Gheorghe, n braele Sulina i Sfntul Gheorghe care se vars separat n mare.

Braul Chilia, cel mai mare dintre cele trei brae ale Dunrii, avnd n vedere debitul, lungimea (117 km) i limea (60-700 m) se ramific n unele locuri n brae secundare (Clia, Tatarin, Babina-Cernovca), care, la rndul lor, individualizeaz ostroave, depresiuni (1 Mai, Periprava .a.). Apele prezint pe Braul Chilia adncimi ce depesc 30 m.

Braul Tulcea (Fig.2) este delimitat ntre cele dou ceatale (cum sunt numite ramificaiile braelor) Chilia i Sf. Gheorghe, avnd o lungime de circa 19 km, o lunc asimetric, iar limea braului de aproximativ 300 m.

Fig.2. Braul TulceaAdncimile ajung la 40 m. Braul Sfntul Gheorghe depete n lungime 100 km. Prezint cea mai accentuat sinozitate care lungete mult cursul care va impune rectificarea lui n viitor. Braul canalizat Sulina(Fig.3) are o lungime de circa 63 km, fiind prelungit n mare pe circa 7,5 km prin dou diguri. Adncimile apei ajung la 12 m. Acesta este braul pe care se ntreprind continuu aciuni de ntreinere i de amenajare pentru navigaie. Albia este sculptat n aluviuni. Lacurile sunt destul de numeroase i cu mrime foarte diferit.

La intrarea n delt Dunrea are un debit mediu multi-anual de 6300-16 000 mc./secund la nivele maxime si 1600 mc./ secund la nivelele cele mai sczute, repartizat pe cele trei brae principale, dup cum urmeaz: Chilia 62,5%, Sulina 17,7 %, Sf. Gheorghe 19,8%.

Fig.3. Braul Sulina

Sahalele (artere de ap afectate de colmatare) mai importante sunt: Ceamurlia; Sireasa i ontea din Braul Chilia; Perivolvoca, considerat ca vechi bra al Dunrii legat spre sud de Canalul Perivolvoca; Ppdia, care face parte din vechiul Bra Sulina terminat n nordul buclei Maliuc; Lopatna, legat de vechiul Bra Sulina prin Canalul Eracle.

Canalele sunt numeroase, dintre acestea cele mai importante sunt: Magearu care se desprinde din vechiul bra al Sulinei i are o lungime de aproximativ 8 km ajungnd n cmpul Letea;Canalul Litcu-Puiule-Puiu-Rou care pornete din Braul Sfntul Gheorghe i ajunge la Marea Neagr, desfurndu-se pe o lungime de 13 km; Canalul Busurca cu o lungime de circa 4 km din el ptrunzndu-se n complexul lacurilor Rou i Puiu; canalele Uzlina, Ceamurlia cu lungimi de peste 3 km; Canalul Dunav, cel mai vechi din delt, prin el alimentndu-se cu ap dulce Lacul Razim .a.

Lacurile mai importante sunt:ntre braele Sfntul Gheorghe i Sulina-Rou, Lumina, Puiu, Gorgota etc., iar ntre braele Sulina i Chilia-Matia, Furtuna, Tatanir.

2.2.5. Solurile din Delta Dunrii

Relieful, roca de solificare, clima, apele i vegetaia, prin particularitile lor de alctuire regional i aspecte de manifestare local, condiioneaz apariia anumitor tipuri de soluri.

n cele dou fii, maritim i dunrean, apar solurile hidromorfe, salinizate i alcaline (circa 20 000 ha), aluviuni i solurile aluviale (circa 130 000 ha), lcovitile .a. Din grupa solurilor hidromorfe fac parte: lcovitile salinizate care se ntlnesc ndeosebi pe latura maritim.

n grupa solurilor nedezvoltate se remarc prezena solurilor nisipoase i nisipurilor marine salinizate (circa 50 000 ha), cu mare rspndire n regiunea limanelor i lagunelor, precum i n Delta Dunrii.

2.2.6. Resursele subsolului

Dezvoltarea paleogeografic a Deltei Dunrii a generat n afara bogiei formelor de relief, a elementelor de hidrografie i o varietate a resurselor subsolului.

Astfel c n grindurile Letea i Srturile se gsesc nisipuri titanifere utilizate n industria chimic i a materialelor de construcii. Exist lagune care conin ape sulfatate, una dintre acestea fiind Techirgiol, avnd importante mijloace de ameliorare a unor boli.

De asemenea, n Techirgiol se gsesc calcare de diferite vrste geologice, n Tulcea sunt prezente gresiile, gresiile cuaritice, isturile cristaline verzi care reprezint materia prim pentru pavatul oselelor.

2.2.7. Clima

n Delta Dunrii exist o clim temperat continental, cu influene marine, caracterizat printr-o temperatur medie anual de 11C, cu variaii moderate, influenat favorabil de apele mrii din vecintate i de abundena lacurilor i a blilor din interior. Actiunile turistice specifice deltei isi gasesc conditii optime de practicare aproximativ 5 luni pe an, din luna mai pana in luna octombrie, perioada caracterizata printr-o temperatura medie de 19C, prin cantitatile reduse de precipitatii (sub 200 mm) prin numarul mic al zilelor ploioase, nebulozitate redusa, durata mare a stralucirii soarelui. Deci particularitatile climei influenteaza activitatile turistice precum si durata lor de desfasurare.

Primvara ntrzie sub influena frigului pe care marea l-a acumulat n adncurile apelor sale n timpul iernii.

Vara, pe linia hotarelor dinspre ap i uscat, adierea vntului, orict ar fi de slab, se simte n clipoceala apei pe lng maluri, unde se produce un clbuc glbui. n lunile de var, mediile lunare ale temperaturii aerului i cele ale temperaturii apei la orele 13 variaz n modul urmtor: n luna iunie 22C i respectiv 20,2C; n luna iulie 24,4C i respectiv 22,4C, iar n luna august 25C i respectiv 21,8C.

n timpul verii, suprafeele mari de ap din delt, situate n vecintatea zonelor de step dinspre nord, avnd o temperatur mai constant dect uscatul, determin apariia n straturile aerului a unor micri descendente. Norii se destram, iar cantitatea de precipitaii se micoreaz.

Anual cad doar 300-400 mm de ap de ploaie i de zpezi, cantitate

caracteristic regiunilor secetoase de pe glob, cu vegetaie de step. Ceaa se formeaz relativ rar. Delta Dunrii este considerat ca o regiune cu cer senin i nebulozitate sczut. Prin comparaie, verile sunt rcoroase.

Toamna, vremea se menine clduroas mult timp. n luna septembrie, mediile lunare ale temperaturii aerului i cele ale temperaturii apei la orele 13 sunt de 21C i respectiv 18C. Numai ctre sfritul toamnei, vremea se rcete.

Iarna apar vnturile de nord, de nord-est i de nord-vest ca rezultat al anticiclonilor continentali. Un fenomen deosebit de important pentru viaa fluviului i a deltei este nghearea apelor. Vnturile dominante sunt cele din sectorul nordic, care sunt mai frecvente iarna, iar vnturile din sud sufl cu o frecven sporit numai n interiorul deltei i predomin uor vara. Anotimpul cel mai vntos este primvara, n luna martie, iar anotimpul cel mai calm este vara, n luna august.

Frecvena i intensitatea vntului cresc de la Tulcea spre Sulina, calmul eolian fiind de 34,4% la Tulcea i de numai 8,6% la Sulina. ntre frecvena i intensitatea vntului exist un oarecare paralelism, n sensul c regiunile mai expuse, de pild litoralul, sunt i regiunile cu vnturile cele mai puternice.

Umiditatea atmosferic se caracterizeaz prin precipitaii srace,cu averse frecvente i lungi perioade de secet, precum i printr-o umiditate relativ ridicat, datorat n parte i evapo-transpiraiei. Nebulozitatea inregistreaza in delta nivelul maxim in luna decembrie (cer noros) si nivelul minim in luna august (cer senin).2.2.8. Vegetaia

Ocup o suprafa de circa 3 000 km, aproximativ 68% din suprafaa deltei; pdurile, 2%; punile naturale, circa 9% i stufriile aproape 57%.(Fig.4).

Fig.4. Stufrii din Delta Dunrii

Elementul dominant n vegetaia deltei l constituie stufriile, n suprafaa de 2 530 km, formate din stuf omogen i stuf n amestec cu alte plante de balt cum ar fi: papura, feriga de balt, rogozul etc.

n zona cuprins ntre brul de stuf i prile ferite de inundaii cresc specii de rogoz, pipirig, coada calului, crini de balt etc.

mpria apelor este n cea mai mare parte acoperit cu vegetaie acvatic, difereniat n funcie de nivelul apei, de sol etc. Vegetaia submers, care se dezvolt n apele stttoare, are, n cele mai multe cazuri, rdcinile nfipte n ml, suprafaa apei fiind strbtut de organele florale.

O larg rspndire o are mlura blii i cosorul, apoi broscria, srmulia, ciuma apelor, adus din Canada n mai multe ri din Europa central. La noi exist numai planta femel, nmulirea fcndu-se doar vegetativ.

Mai aproape de mal se dezvolt plantele cu frunze plutitoare, cu o structur a esuturilor care le permite meninerea pe suprafaa apei, aceste plante fiind fixate sau nu prin rdcini. Din prima grup, nufrul alb(Fig.5) i nufrul galben(Fig.6) dau o not deosebit grlelor din delt.

Fig.5. Nufrul alb

Fig.6. Nufrul galben

Cnd este n plin vegetaie, delta apare ca o nesfrit ntindere verde alctuit din stuf i trestie, ntrerupt de nenumrate fii sau ochiuri de ap, mrginite de zvoaie, cu plopi sau slcii albe acoperite de covorul frunzelor plutitoare ale nuferilor, i altor plante acvatice, ale cror flori albe i galbene aduc n peisaj o not de gingie.

Grindurile aluvionare neinundate au prile nalte ocupate de ierburi care alctuiesc puni; pot aprea i specii rezistente la secet: obsiga i zzania. Restul uscatului este ocupat de salcie, rchit, zlog i ctin.

Pe grindurile fluvio-maritime, cu dune de nisip care ating nlimile cele mai mari din delt (circa 7 m) se gsesc unele suprafee de teren lipsite de vegetaie, iar altele ofer condiii de via nveliului vegetal, fiind acoperite de stepe ierboase, zvoaie i pduri, cu dezvoltare luxuriant, cum sunt cele de pe grindurile Letea i Caraorman.(Fig.7)

n aproprierea mrii, covorul vegetal este mai srccios, cu plante adaptate pe solurile nisipoase: ptlagina de nisip, trestia de cmpuri i varza de mare. Pdurea de stejar de pe grindul Letea are n amestec esene i n special liane, vi slbatic i plante mediteraneene.

Asemntoare sunt i pdurile de pe grindurile maritime ale deltei, n acestea cresc plopul alb, plopul negru i plopul tremurtor, stejarul, frasinul i via slbatic.

Fig.7.Grindul Caraorman2.2.9. Fauna

Aceasta este alctuit dintr-o mare varietate de specii. Astfel, ntlnim animale terestre care sunt legate de ap prin modul lor de via, animale care i caut hrana n ap sau pe uscat, animale care sunt strns legate de zona inundabil, animale acvatice i altele. Dintre speciile de mamifere de uscat enumerm: cerbul, iepurele, vulpea, dihorul de step, dihorul ptat, bursucul, iar lista speciilor de mamifere de ap include printre altele: vidra, nurca, hermina, nevstuica, mistreul, pisica slbatic i cinele enot, multe dintre ele fiind foarte importante din punct de vedere cinegetic. Exist i specii care pot fi considerate rariti pentru Delta Dunrii: nutria originar din America de Sud i crescut la noi fie numai n captivitate, fie lansat n libertate n

zona localitii Caraorman n anul 1971.

Adevraii stpni ai deltei sunt psrile. n stufriuri, pe grinduri, n zvoaie triete o populaie naripat format din 327 specii, din care cuibresc n delt 218 specii i sunt n trecere spre alte inuturi 109 specii. Originea diferit a psrilor: de tip mediteranean, mongol, siberian, european, chinez, arctic, face ca Delta Dunrii s fie considerat una dintre cele mai interesante delte ale lumii. De altfel, cele 327 de specii de pasari care cuibaresc sau trec in pasaj, reprezinta 80,5% din avifauna Romniei care cuprinde un numar de 401 specii iar cele 141 de specii acvatice reprezint 82% din avifauna acvatica europeana.

Din punct de vedere fenologic, speciile de psri de importan faunistic i cinegetic, se mpart n urmtoarele categorii:

specii sedentare, care fie c rmn n delt, fie c prsesc zona n anumite perioade, dar sunt nlocuite de populaiile aceleiai specii, originare din alte zone geografice. Din aceast categorie fac parte: raa mare, raa cap brun, gsca de var, codalbul, fazanul, gugutiucul, coofana, pelicanul. (Fig.8)

Fig.8. Pelicanul Fig.9. Lebede slbatice specii migratoare care pot fi:

n delt se ntlnesc dou specii, respectiv: lebda cucuiata (Cygnus olor) care este oaspete de var, i lebda cnttoare (Cygnus Cynus), (Fig.9) care poposete n delt pe timpul iernii. Protejarea acestor teritorii ale deltei, a unor specii de animale i psri a fcut ca aici s se menin n mare msur echilibrul natural. Cu toate acestea, viaa n rezervaii este influenat de orice modificare important survenit n ntregul sistem ecologic deltaic.

a) Oaspei de var, care se reproduc n zona deltei i migreaz mai la sud pentru perioadele reci ale anului. Aa avem: pelicanul comun i cre, egreta mic i mare, strcul purpuriu, galben i pitic, uliul de trestie, porumbelul de scorbur, prepelia, cucul, pupza etc.

b) Oaspei de iarn, psri originare din zonele nordice, care ierneaz n delt: raa pitic, gsca gt rou, oimuleul de iarn, uliul de step, huhurez coad lung, cldraul, pasrea omtului etc. Specii de pasaj care ierneaz mai la nord de teritoriul rii noastre i cuibresc, de asemenea, mai la nord, trecnd prin delt n timpul primverii i toamnei. De exemplu: raa fluiertoare, raa suliar, cocorul, sitarul de pdure, sturzul viilor etc. Specii accidentale i de invazie. Din aceast categorie fac parte psrile provenite din alte regiuni care apar la noi n mod accidental ca exemplare rtcitoare. De exemplu: corcodelul urecheat, strcul de ciread, flamingul, acvila de step, raa mandarin, raa neagr, fsca gulerat, pescruul rsritean, fluturaul de stnc etc. Specii de invazie, aprnd n perioade neregulate, nu au o ciclitate bine determinat i n diferite anotimpuri dup specie. De exemplu: ginua de step, mtsarul sau lcustarul. Biotopii att de diferii din Delta Dunrii permit dezvoltarea unei faune deosebit de bogate. Petele constituie una din bogiile deltei, cunoscut i valorificat din timpuri strvechi. n general petii de aici sunt buni nottori, specii sedentare fiind puine: somnul, iparul, zvrluga. Cei mai muli dintre petii deltei aparin familiei Cyprinidae, cu foarte multe specii: pastruga (Fig.10), crapul(Fig.11), roioara, pltica i cosacul, babuca, crul, avatul etc.

O alt grup cuprinde alul(Fig.12), specie foarte valoroas, bibanul i ghiborul. De asemenea o larg rspndire o are tiuca(Fig.13), rpitor feroce, ea fiind supranumit adesea rechinul blilor.

n apele deltei, precum i n cele de litoral, apar specii salmastre. Sturionii constituie resturi din fauna vechiului lac pontic: nisetrul, pstruga, morunul i scrumbia de Dunre. Altele de origine mediteranean , sunt adaptate la condiiile din Marea Neagr: chefalii, stavridul .a.

Delta Dunrii este locul cel mai propice pentru petii care vin s depun icre, n principiu acei peti sunt sturionii, femelele depun icrele dup care mor, lsnd n urma

lor numeroi petiori. n aceast perioad sezonul de pescuit este strict interzis.

Fig.10. Pstruga Fig.11. Crapul Fig.12. alul Fig.13. tiuca

Mlul de pe fundul apelor, plante submerse, frunzele plantelor natante adpostesc diverse vieuitoare microscopice, precum i viermi, crustacei i melci.

2.2.10. Fauna cinegetic -mamifere vnate n delt

Vnatul cu pr ori cu pene reprezint n delt un obiectiv de mare interes cinegetic. Se ntlnesc specii de mamifere rare ca vidra, nurca, bizamul. Bizamul este un roztor cu blan cafenie, de mrimea unui obolan mai dezvoltat.

Mamiferele sunt apreciate de vntori dup beneficiile aduse cnd sunt vnate. Unele sunt calificate ca avnd o blan preioas: vidra, nurca, bizamul. Altele se consider c au valoare economic medie: iepurele, mistreul; altele mai redus: lupul, vulpea, dihorul, pisica slbatic.Exist i foarte muli porci domestici, care s-au adaptat perfect la acest mediu, trind ntr-o stare de semislbticie, corcii cu mistreii.

2.2.11. Psri de interes cinegetic

Unele din psrile cele mai obinuite ale deltei sunt raele slbatice(Fig.14) i liiele.Ele i es sprintene zborul prin urzeala undelor. De asemenea se ntlnesc n multe locuri gtele slbatice, stnd n apropierea berzelor ce i admir silueta pe oglinda apelor. Raele i gtele slbatice precum i liiele sunt psrile cele mai cutate de vntori.

Raele slbatice sunt nenchipuit de variate ca nfiare i uneori ca mod de via.

Fig. 14. Rae slbatice

Iat cteva specii de rae: mare, pitic, pestri, catifelat, neagr, roie, armie, fluiertoare, suntoare, lingurar, cu cap brun, cu ciuf, moat, cu cap negru, cu cioc ngust, de gheuri. Clifarii albi i cei roii sunt tot rae. Unele specii sunt mai mari, altele mai mici dect raa domestic.

Anumite soiuri de rae slbatice sunt foarte numeroase. La evalurile efectuate din avion se observ, chiar i iarna, stoluri de sute de mii de exemplare din aceeai specie, ntr-o singur zi. n faa avionului se nal un nor de rae care i regsesc curnd linitea cobornd pe apele vreunui lac apropiat.

Gtele sunt i ele de mai multe specii: de var, polar, cu gtul rou, gulerat precum i altele denumite: grlia mare, grlia mic.

Liiele sunt psrile cele mai numeroase din delt, ca i din orice alt loc unde bltesc apele. Au mrimea unei gini mici, cu un colorit negru-fumuriu, ceva mai deschis numai pe pntece i cu puin alb pe aripi. Prelungirea ciocului pe frunte se termin cu o pat alb, caracteristic speciei. Labele au degete lungi, nconjurate fiecare separat de cte o pieli franjurat.

Este o pasre relativ sedentar, n delt sosete devreme, prin februarie i pleac trziu, prin noiembrie. Iarna se ndeprteaz puin de ara noastr, iar multe se adun pe lagune sau chiar pe rmul mrii, pentru a reveni imediat ce apele se dezghea i pot gsi ct de puin hran.

2.2.12. Vntoarea psrilor de balt

Marea majoritate a psrilor deltei fac parte din categoria celor migratoare. Drumurile strbtute de acestea sunt ntr-adevr impresionante. Din Asia vin n delt: vulturul pleuv brun, hoinarul alb, egreta mare, raa roie, lebda de vara, cormoranul mare.

Vnatul de balt constituie o atracie special n Delta Dunrii. Vntoarea psrilor din delt impresioneaz prin varietatea speciilor ce pot fi ntlnite i prin felul de comportare nc necunoscut al multora din ele. Vntoarea se face la srite sau la paz.

Toamna, mai ales dup ploaie, se pot vna sitarii n pasaj. Ei se adun n ierburile i n tufiurile din raza pdurilor. Letea i Caraorman, prefernd pajitile mai umede de pe vile dintre dune. n pasajul de primvar, sitarii nu trec prin delt, ci obinuiesc s coboare atunci pe cmpiile deschise ori n pdurile din preajma dealurilor.

Este interzis vntoarea unor specii rare de psri, cum sunt vulturii(albi, suri, bruni), acvilele, bufniele, cucuvelele, ciufii, huhurezii. Alte psri rare carebeneficiaz de acelai regim sunt: piciorongul, ciocntorsul. Anumite psri, ca strcul cenuiu i corcodelul, pot fi vnate tot anul.

2.2.13. Observatul psrilorOrnitofauna Deltei nsumeaz mai mult de 300 de specii din care 70 extraeuropene. Sunt nregistrate 5 tipuri principale: mediteranean (strc, ignu, cormoran mic, vultur pleuv, piciorong, ciocntors, clifar, pelican), european (psri cnttoare: privighetoarea de stuf, presura, rndunelele de mare, pescruul, vulturul pescar, vulturul codalb), siberian (lebda cnttoare, fluierarul, cufundacul popular, cocorul), mongolic(vulturul pleuv, oimul dunrean), chinez (egreta, lebda mut, cormoranul mare, raa mandarin).

Aproximativ ntreaga populaie mondial 70.000 exemplare a speciei gsca cu gt rou ierneaz pe teritoriul Dobrogei (din zona complexului lagunar Razim-Sinoe pn n Bulgaria). Cele mai mari psri sunt pelicanul cre avnd lungimea de 160-180 cm i pelicanul comun de 140-175 cm i masa de 13,015 kg.

Cteva dintre speciile care pot fi observate n Delta Dunrii sunt:

Cormoranul pitic.(Fig.15). Delta Dunrii este spaiul ideal pentru aceast specie. n zonele favorabile hranei, apar n crduri mari de cteva sute. Dup un anume declin, acum numrul lor crete estimndu-se 4.000 de perechi.

Pelicanul comun. Cea mai mare populaie din Europa, de aproximativ 3.500 perechi se gsete aici, n colonii mari. Pelicanii migreaz dintr-o zon n alta n cutare de hran, i vara crduri de sute de psri pot fi vzute zburnd zilnic.

Pelicanul cre.(Fig.16). Dup decenii de declin, aceast specie a nceput s-i mreasc numrul n Delta Dunrii. n prezent sunt mai puin de 150 de perechi mprtiate n colonii mici.

Gsca cu gt rou.(Fig.17). Cu toate c 15.000 50.000 de perechi sunt o obinuin iarna, aceste gte sunt foarte mobile i migreaz, aa nct observarea acestora este ngreunat. Raa. Delta Dunrii i inuturile umede adiacente sunt locurile din Europa unde se poate observa aceast specie n curs de dispariie. ntre 6.000 i 10.000 de perechi au fost estimate n Romnia i majoritatea n delt. n august i septembrie, multe exemplare se adun pe lacul Somova, la vest de Tulcea.

Egreta mic. (Fig.18).Triete n Delt, n bli cu vegetaie abundent. Cuibrete n slcii joase, mai rar n stuf. Se hrnete cu diferite animale acvatice. Este o pasre migratoare, monument al naturii.

Fig.15. Cormoranul pitic

Fig.16. Pelicanul cre

Fig.17. Gsca cu gt rou

Fig.18. Egreta micPsri - monumente ale naturii:

Legea protejeaz 10 specii unele fiind declarate monumente ale naturii.

Aceste specii protejate pot fii divizate astfel:

(monumente albe (cu penaj alb) - pelicanii comun i cre, loptarul, egreta mare i

mica, lebda mut, lebda cnttoare

(monumente policrome (cu penaj colorat n negru cu verde, galben, maro, albastru) piciorongul,vulturul codalb, avozeta sunt doar cteva.

2.2.14. Protecia cadrului natural i rezervaiile Deltei Dunriin privina deltei, din cercetrile tehnico-tiinifice s-au pus n eviden dou relaii fundamentale din punct de vedere ecologic, relaii care afecteaz un areal ce depete cu mult limitele geografice proprii, i anume:

(poziia cheie pentru ecologia faunei piscicole din Lunca Dunrii i zona Deltei Dunrii;

(poziia cheie n viaa avifaunei migratoare din Europa, delta aflndu-se la ncruciarea principalelor trasee de migrare a psrilor.

n cadrul continentului european, Delta Dunrii i pstreaz, n mare msur, biotopul natural avnd astfel o nsemntate excepional sub raport ornitologic i al factorilor morfologici i climatici care au fcut din ea o imens rezervaie, cu multe specii de animale i vegetale rare.

Aceste caracteristici au fcut ca delta s fie considerat absolut original n comparaie cu toate zonele turistice de prim rang ale rii noastre.

Rezervaiile naturale, n suprafa de 41 500 ha, au fost delimitate n cele trei biotopuri diferite ale deltei, i anume: n delta fluvial, n delta maritim i n complexul lagunar Razim-Sinoe.

Cele mai importante rezervaii sunt: rezervaia Roca-Buhaiova-Hrecica, rezervaia Periteaca-Leahova-Portia, rezervaia Perior-Ztoane, pdurea Letea, pdurea Caraorman, punctul fosilier-Agighiol din partea nordic a lacului Razim, pdurea Valea Fagilor-Luncavia (n Munii Mcin, lng Isaccea), o insul relictar de fagi.

2.3. Agricultura, silvicultura i pescuitul2.3.1. Cultivarea grindurilor, ostroavelor, luncilor

n delt, suprafeele care ar putea servi exclusiv ca teren agricol, cum sunt cele ale grindurilor nalte i ale unor ostroave ridicate.

Terenurile care urmeaz s fie folosite pentru agricultur sunt aprate prin diguri submersibile ori insubmersibile. Aceste terenuri se ndiguiesc de regul n sectorul din amonte al ostrovului precum i n locurile joase, pe unde s-ar putea ridica nivelul apei. Suprafeele sunt ndiguite sunt golite de ap, fie prin gravitaie, cnd Dunrea are un nivel sczut, fie prin pompare, cnd sunt revrsri. Sistemul ndiguirii insubmersibile se aplic numai n ostroavele n care se asigur n permanen o productivitate economic ridicat.

Grindurile se pot uor amenaja pentru cultura cerealelor. Se cultiv ndeosebi porumb i mai puin gru i secar.

Ramurile zootehnice sunt bine reprezentate, n special avicultura, de exemplu creterea raelor i gtelor. De asemenea, este extins creterea oilor. Stuful tnr este mncat cu plcere de ctre vite care umbl de-a lungul marginii grindurilor.

Piscicultura este i ea o ramur economic special care, n delt, se nelege de la sine, gsete cele mai bune condiii de dezvoltare, prin amenajarea de noi crescatorii piscicole, in principal in regim furajat, dezvoltandu-se totodata pepinierele de puiet pentru popularea cu puiet de crap sau specii de fitofage si planctonofage produse in pepiniere proprii si crescute in regim furajat sau nefurajat.

2.3.2.Terenuri silvice, economia vnatului

Silvicultura se ocup cu plantaiile de arbori, cum sunt variatele specii de salcie, plop i pin sau alte soiuri crora le priesc condiiile mediului fizic al deltei i care ar fi rentabile n cazul n care ar fi cultivate. Folosinta silvica are in vedere suprafetele existente, precum si impadurirea unor noi suprafete cu specii repede crescatoare (plop american si salcia selectionata), impadurirea zonei dig-mal cu perdele forestiere de protectie a digurilor, in special cu salcie, crearea de perdele forestiere de protectie a culturilor in incintele amenajate agricol, precum si gospodarirea si protectia fondului cinegetic. Silviculturii i se pot atribui 20 000 ha, care se repartizeaz pe marginile nu prea nalte ale grindurilor fluviatile din lungul braelor fluviului i pe tot cursul grindurilor maritime.

Pe grindurile Letea i Srturile se experimenteaz nfiinarea unei plantaii de pomi de pdure: coacz negru, mce i zmeur sub forma unor culturi forestiere, pentru a se obine de la ele fructele de pdure care ar putea servi ca materie prim n industria conservelor.

Aciunea de mpdurire ar avea drept consecin crearea unui fond de vntoare care, completnd fauna existent a deltei cu slbticiunile caracteristice pdurilor, ar face posibil industrializarea acestei avuii, deocamdat doar cu importan turistic.

2.3.3.Pescuitul Din cele mai vechi timpuri, pescuitul a constituit principala ocupaie a locuitorilor din Delta Dunrii. Dei astzi resursa piscicol a cunoscut un regres, pescuitul este n continuare principala preocupare. Localitile unde pescuitul reprezint principala activitate a locuitorilor sunt: Crian, Mila 23, Gorgova i Sfntu Gheorghe. Cea de-a doua ocupaie principal a locuitorilor Deltei o constituie creterea animalelor, care dintr-o activitate temporar (transhumana) a devenit o preocupare permanent la sfritul secolului XIX. Localiti cu tradiie n creterea animalelor sunt: Letea, Periprava, C.A.Rosetti, Sfitofca i Caraorman Agricultura tradiional a fost practicat mai ales n zonele cu suprafee mari de teren arabil: Chilia, Pardina, Plaur, Slceni, Ceatalchioi i Ptlgeanca, formate din soluri aluviale de pe grindurile fluviatile cu risc mic de inundare. Din cauza solurilor srace (nisipoase), agricultura a cunoscut o mai mic dezvoltare pe grindurile marine Letea i Caraorman. Dup 1960, pescuitul i agricultura au cunoscut modificri prin intensificarea exploatrii stufului (mai trziu abandonate), amenajri piscicole, mari incinte agricole i silvice. Delta Dunrii este un domeniu n care apa i face simit prezena aproape pretutindeni, nct pescuitul(Fig.19) este o activitate principal.

Fig.19. Cu barca la pescuit

n mod obinuit, n delt se vneaz speciile de peti care se gsesc din abunden n feluritele sale forme de relief negative i sunt apreciate la consum. n locurile de vrsare a fluviului i n apele maritime din faa gurilor Dunrii sunt pescuii sturionii, scrumbiile de Dunre, unii peti cum sunt gingirica i aterina. Cega, viza i obletele mare, triesc permanent numai n apele tulburi ale braelor fluviale. Morunul, nisetrul, pstruga, scrumbia de Dunre i petrec viaa n mare, dar intr pe braele Dunrii pentru reproducere, ceea ce nseamn foarte mult pentru dezvoltarea lor.

Primvara este perioada de reproducere a petilor. Petii plecai din Dunre unde au iernat, nclzii acum de razele de soare, strlucesc n haina de nunt, n toate apele deltei.

tiucile prefer lacurile cu ml ntrit, n care cresc ierburi. Somnii se rsucesc printre stufurile i buruienile de care femelele i lipesc icrele ori le depun ntr-o gropi pe care o sap n nmol cu aripioarele, iar masculii ngrijesc icrele i n cazul n care scad apele acetia le ud cu coada.

Pepinierele piscicole au ca scop s mreasc procentul petilor valoroi.Ca urmare a acestor construcii i lucrri efectuate n acest scop n delt, producia anual de pete este n continu cretere ca volum i calitate.

Petele servete n prezent, n tot mai mare msur, n stare proaspt ori conservat, la consumul intern ca i la sporirea disponibilitilor noastre de bunuri exportabile.

2.4.Populaia

Vastul spaiu din ara noastr reprezentat de Delta Dunrii, a crei descriere a fost fcut la nceputul capitolului, i resursele naturale numeroase ascunse n ea au prilejuit deschiderea unui larg cmp de activiti economice. Ramurile de producie specifice apelor i grindurilor din delt, cu flora i fauna ce le caracterizeaz, sunt: agricultura, silvicultura, pescuitul i exploatarea stufului.

2.4.1. Locuitorii deltei de-a lungul timpului

Datorit bogiilor sale, Delta Dunrii a fost din cele mai vechi timpuri un loc cutat de oamenii care i gseau aici cu uurin adpost i hran.

Aceasta nu a fost n interiorul ei loc de continue aezri omeneti, dar, prin rezervorul ei nesecat de hran, a determinat fr ndoial persistena pe marginile sale a unor numeroase centre locuite. Cresctorii de vite au circulat n toate timpurile pe grindurile din delt, unde gseau adpost. Pe grindurile interioare se refugiau i cei de pe malul sudic al deltei, atunci cnd erau n pericol de a fi atacai.

Din totdeauna, o bun parte din strmoii locuitorilor de azi ai deltei au venit din Ardeal, cu turmele la iernat n delt, unde unii au i rmas.

Alii au venit fugii de potere pentru nesupunere fa de sarcinile feudale.

n delt se pstreaz nenumrate denumiri vechi de locuri i localiti cu caracter romnesc, lucru care demonstreaz c romnii au locuit dintotdeauna n regiunea gurilor Dunrii i a Mrii Negre, unde s-au ocupat cu pescuitul sau cu diferite ramuri ale agriculturii.

2.4.2. Populaia deltei n prezent

Delta Dunrii are n momentul de fa o populaie de 20 500 locuitori, avnd o densitate de 6,47 locuitori/km. Evoluia populaiei n ultimele decenii a fost n general lent, numrul locuitorilor rmnnd aproape constant.

Evoluia numeric a populaiei din ultimele decenii nu reflect natalitatea ridicat din aceast zon i scderea substanial a mortalitii, deoarece dezvoltarea social-economic a municipiului Tulcea, a altor orae dobrogene i a localitilor limitrofe deltei, precum i inundaiile din ultima perioad au generat migraia populaiei din delt.

De aceea s-au stabilit msuri i au fost ntreprinse aciuni pentru dezvoltarea industriei, transporturilor i comerului n oraul Sulina, a pisciculturii, agriculturii, stuficulturii, silviculturii, industriei extractive i prelucrtoare, inclusiv a celei turistice n toate celelalte localiti ale deltei, ca una din cile principale de nlturare a migraiei, de stabilitate i cretere a populaiei din aceast zon, precum i de ridicare continu a nivelului ei de via.

O atracie deosebit prin pitorescul ei o exercit nfiarea, viaa de zi cu zi a majoritii locuitorilor deltei.

Acetia sunt renumii pentru optimismul i ospitalitatea lor, prin spiritul gospodresc i practic, precum i prin curenia i gustul cu care sunt ntreinute locuinele, motiv pentru care muli turiti romni, prefer, de cele mai multe ori, s locuiasc n timpul ederii lor n delt la localnici.

2.4.3. Locuinele populaiei Deltei Dunrii

Casele sunt construite n cea mai mare parte din pmnt (n paiant, ciamur sau chirpici) i sunt acoperite cu stuf, cu frontoane laterale, ornamentate, cu figuri zoomorfe din scndur traforat.

mprejmuirile sunt n marea lor majoritate din stuf, care este mpletit la captul superior, ceea ce creeaz un aspect ornamental ce reflect gustul pentru frumos al gospodarilor.

Condiiile naturale i istorice ale deltei ai influenat i structura aezrilor omeneti. Aezrile rurale s-au dezvoltat, de regul pe grindurile din lungul braelor, esurile aluviale nalte i pe grindurile Letea i Caraorman. Satele sunt mici, rare, au o form alungit, cu o uoar tendin de grupare a caselor. Dei n delta fluvial aezrile sunt mai numeroase dect n estul deltei, ele sunt n majoritate mici ca numr de locuitori; din cele 14 aezri, numai Chilia Veche are peste 1 000 de locuitori, datorit potenialului de locuit mai ridicat al cmpului de loess Chilia, restul fiind aezri cu mai puin de 500 locuitori.

Prin construirea de platforme peste cota de inundaii, n localitile Gorgova, Maliuc, Mila 23, Caraorman, Sfntul Gheorghe s-au creat pentru concentrarea locuinelor, precum i pentru sistematizarea judicioas a aezrilor omeneti.

Existena unor aezri mai mari n estul deltei se explic prin prezena aici a oraului Sulina, singurul ora din delt, i a grindurilor maritime asociate: Letea, Caraorman, Srturile, cu potenial de locuit ceva mai ridicat dect al grindurilor fluviale din vest.

Potenialului natural al deltei i se altur numeroase monumente istorice i culturale, reprezentate, n special, prin obiective legate de trecutul istoric al patriei noastre, ele constituind un important mijloc de educaie pentru turitii romni i un minunat prilej de cunoatere a acestor pmnturi, din timpuri imemoriale romneti, de ctre turitii strini. Majoritatea acestor obiective sunt concentrate n principalele localiti limitrofe deltei, pe malurile braului Sfntul Gheorghe i ale complexului lagunar Razim-Sinoe.

2.4.4. Distribuia populaiei pe teritoriul Deltei.La sfritul secolului XIX n Delta Dunrii locuiau circa 12.000 locuitori, iar n preajma celui de al doilea rzboi mondial (1940) n Delta Dunrii erau circa 14.000 de locuitori.Pe teritoriul rezervaiei sunt n prezent: 25 aezri umane (un ora - Sulina) cu o populaie de 14 583 locuitori n 2002, din care 68.5% n localitile rurale i 31.5% n Sulina.Aceste localiti sunt concentrate n cea mai mare parte n lungul braelor Dunrii i ocup suprafee reduse de teren din cauza suprafeelor mici de terenuri neinundabile existente.Densitatea populaiei este de circa 3,5 locuitori/km2, raportat la suprafaa continental a rezervaiei. Populaia activ din rezervaie este de circa 35,3% avnd un grad de ocupare de cca 81.4% repartizat difereniat pe activiti: pescuit i piscicultur (15,3%),

agricultur i silvicultur (29%),

industrie, construcii, comer, prestri servicii (15,7%),

turism, transporturi, comunicaii (15,4%),

sntate (1,9%),

nvmnt, educaie, cultur (5,7%),

administraie public (13,5%)

alte activiti (3,6%).

2.4.5. Structura etnic a populaiei Structura etnic a populaiei, conform datelor recensmntului din 2002, era: Romni: 12 666 persoane (87%) Rui, Lipoveni: 1 438 persoane (10%) Ucraineni: 299 persoane (2%) Alte etnii: (1%) Rromi: 69 persoane;

Greci: 63 persoane ; Turci: 17 persoane ; Unguri: 12 persoane ; Bulgari: 3 persoane;

Germani: 2 persoane; Armeni: 2 persoane ; Alte naionaliti: 12 .

2.5.Transporturile i comunicaiile

Factor de baz n evoluia rapid a circulatiei turistice, transporturile asigura deplasarea turitilor la destinatie i n timpul sejurului. Principalele sarcini ce stau n faa transporturilor turistice sunt: asigurarea deplasrii sigure, confortabile i rapide a cltorilor la destinaia dorit, o ct mai mare stabilitate a tarifelor pentru transport, diversificarea serviciilor pe durata cltoriei .a.

Situarea deltei la extremitatea estic a rii noastre a fcut ca legturile de circulaie cu restul teritoriului s se realizeze prin anumite localiti situate periferic acesteia: Tulcea, Jurilovca i Murighiol. Dintre ele, Tulcea, constituie un important punct de ptrundere n delt, deoarece spre el converg principalele ci de comunicaie aeriene, feroviare, rutiere i fluviale, care vin din interiorul rii.

Transportul fluvial este calea cea mai important de ptrundere n delt, specificul acesteia fcnd ca circulaia n interiorul ei s se fac aproape n exclusivitate pe ap, fapt ce constituie una din atraciile turistice cele mai importante. n acest scop, se folosete reeaua hidrografic natural reprezentat de braele Dunrii, grle, lacuri, precum i de canalele executate prin dragaj pentru amenajri stufo-piscicole. Condiiile geografice ale deltei i caracteristicile de navigaie ale braelor sale principale i canalele secundare ce se desprind din aceste determina folosirea unor anumite tipuri de nave care s aib acces n toate zonele.

Canalul Sulina este amenajat pentru circulaia vaselor maritime, pe el fcndu-se ntreaga circulaie de mrfuri i de pasageri dintre Marea Neagr(Sulina) i Brila. Incepand cu anul 1976, prin amenajri corespunztoare, se asigura desfurarea navigaiei i pe timp de noapte. Pe braele principale este posibil cu acela tip de nave ca i pe restul fluviului.

Circulaia n delt pe canale prezint o importanta deosebit, prin intermediul lor orice sector al acestei zone devenind accesibil. Dup dimensiunile lor, canalele se clasific astfel:

canale cu limi de minimum 15 m i cu adncimi de ape sczute de cel puin

2m, accesibile pentru remorchere puternice i hihrobuze;

canale cu limi de maximum 15 m i adncimi de 1,20-1,50 m la ape sczute, accesibile pentru salupe cu putere medie i remorchere mici pn la 75 CP;

canale i grle nguste, puternic colmatate i invadate de vegetaie acvatic, accesibile numai pentru brci.

Lacurile din delt, n special cele de importan turistic, sunt suficient de adnci pentru a permite navigaia cu hidrobuzele. Spre sfritul verii i nceputul toamnei, n lacuri se dezvolt o puternic vegetaie acvatica de plaur, care ngreuneaz circulaia, fapt ce impune patrularea constant a navelor pe anumite trasee n scopul ntreinerii culoarelor libere pentru navigaie.

Transportul rutier este relativ dezvoltat; spre Tulcea converg drumurile naionale care o leag de principalele localiti din sud-estul rii: Bucureti, Constana, Brila i Galai. Din Tulcea