Delimano Tempo Presto

30
1 INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE Sistem de gatit cu vase sub presiune

description

Delimano Tempo Presto

Transcript of Delimano Tempo Presto

Page 1: Delimano Tempo Presto

1

INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE

Sistem de gatit cu vase sub presiune

Page 2: Delimano Tempo Presto

2

Introducere rapidă Pe produsul nostru apar următoarele pictograme: ____________________________

Citiți instrucțiunile de utilizare. _____________________________

Atenție la avertismente și la informațiile privind siguranța.

Ne bucurăm că ați ales produsule Delimano calitate. Înainte de a folosi vasele Delimano Tempo, vă rugăm să citiți în întregime aceste instrucțiuni de utilizare. Utilizarea necorespunzătoare poate duce la deteriorarea vasului.

Înainte de prima utilizare, citiți cu atenție instrucțiunile și notele explicative și păstrați-le pentru a le putea consulta și ulterior! 1. Persoanele care nu știu cum să folosească acest vas sub presiune nu trebuie să îl folosească. 2. Nu lăsați niciodată vasul nesupravegheat atunci cand gatiti. 3. Dacă folosiți vasul cu copiii în preajmă, vă rugăm să fiți cât se poate de vigilenți. 4. A se folosi numai în scopul fierberii rapide, sub presiune. 5. Înainte de fiecare utilizare asigurați-vă că supapa de siguranță, supapa de reglare a presiunii și inelul etanș sunt curate și funcționale. 6. În timpul procesului de fierbere se acumulează presiune. Prin urmare, este important să închideți capacul înainte de a folosi vasul și să citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare și siguranță din Manualul de utilizare. Utilizarea necorespunzătoare poate duce la leziuni grave sau la deteriorarea vasului. 7. Acest vas sub presiune nu are indicator de presiune. Vă rugăm să urmăriți vaporii emiși prin supapa de reglare a presiunii – aceștia arată dacă în vas se acumulează abur așa cum trebuie. 8. Nu depășiți niciodată limita maximă de umplere (=lichid + alimente). 9. Nu umpleţi niciodată oala mai puţin decît nivelul minim indicat (=lichid + alimente). 10. Folosiți vasul sub presiune doar pe sursele de căldură specificate în Instrucțiunile de utilizare. 11. Sub presiune, vasul nu se va folosi niciodată la prăjire sau călire în ulei. 12. Nu folosiți niciodată vasul de presiune în cuptor, pentru că îl puteți deteriora. 13. Citiți cu atenție notele suplimentare privind pregătirea preparatelor speciale în instrucțiunile de utilizare de la secțiunea Note privind siguranța. 14. Țineți întotdeauna vasul sub presiune de mânere. 15. Nu forțați niciodată deschiderea oalei sub presiune. Înainte de a deschide vasul, aveți grijă să eliminați toată presiunea (Pentru informații suplimentare, a se vedea Instrucțiunile de utilizare). 16. Când eliberați aburul, feriți-vă mâinile, capul și corpul. 17. Capacul vasului de presiune nu trebuie spălat la mașina de spălat vase. 18. Folosiţi exclusiv piese de schimb ORIGINALE. 19. Dacă sunt necesare reparații, vă rugăm să vă adresați departamentului de servicii pentru clienți (a se vedea pe verso). 20. Petele de pe fundul oalei sub presiune se pot elimina cu ușurință cu suc de lămâie sau oțet. În cazul depunerilor de calcar, a se vedea pagina 10. 21. Nu folosiţi niciodată agenți abrazivi sau bureți de sîrmă pentru

Page 3: Delimano Tempo Presto

3

curățare. 22. Păstrați instrucțiunile pentru consultare ulterioară. 23. Nu folosiți vasul pentru fierbere în ulei sau grăsime. 24. Nu lăsați vasul nesupravegheat când are în el ulei sau grăsime. Vă rugăm nu uitați că uleiul încins poate lua foc. Nu folosiți niciodată apă pentru a stinge uleiul în flăcări, ci acoperiți cu un capac sau folosiți un stingător.

1) Pentru a deschide Apăsați cele 2 butoane ale sistemului de închidere cu o mână și ridicați capacul. 2) Pentru a închide Țineți butoanele apăsate și puneți capacul pe vas. Dați drumul butoanelor și veți auzi cum se închid cele două sisteme de blocare. 2a) Capacul are marcaje de control;

Page 4: Delimano Tempo Presto

4

dacă nu le puteţi vedea, capacul e închis. 3) Puneți ingredientele în oală și cantitatea minimă de lichid de aproximativ 2 litri (a se vedea pagina 9 + 13) Nivelul minim de umplere trebuie să fie de cel puțin 1/3 din capacitatea vasului. Acum adăugați alimentele. Dacă mâncarea se umflă sau face spumă, aveți grijă ca vasul să fie doar pe jumătate plin. Cu toate celelalte alimente, asigurați-vă că vasul e umplut doar până la maxim 2/3 din capacitate.

Marcajele de control

Page 5: Delimano Tempo Presto

5

4) Setarea presiunii I = fierbere ușoară II = fierbere rapidă 5) Setați butonul la nivelul de sus. 6) Începe fierberea sub presiune Setați butonul la nivelul cel mai de jos odată ce prin supapă ies aburi. Timpul de gătire începe să scadă (a se vedea tabelul de la pagina 20/23). 7. Terminarea timpului de fierbere Opriți vasul! 8) Lăsați aburul să iasă încet, pas cu pas… …sau așteptați până iese singur, conform rețetei. Nu treceți direct din poziția II în poziția de închis , ci comutați mai întâi din poziția 2 în poziția 1, așteptați câteva secunde și după aceea treceți în poziția de închidere Puteți trece direct din poziția 1 în poziția de închidere când folosiți la gătit poziția 1. Atenție: Aburul eliberat este extrem de fierbinte (vezi pagina 10). La pagina 12 găsiți și alte metode de a reduce presiunea. 9) Deschideți oala sub presiune Așteptațisă se elibereze tot aburul, după care puteți scoate capacul. ATENȚIE : Nu deschideți niciodată capacul cu forța.

Page 6: Delimano Tempo Presto

6

Cuprins

Introducere rapidă .......................................................................................................................................................... 2 Cuprins ........................................................................................................................................................................... 6 Cum fierbem în vasul sub presiune ................................................................................................................................ 7 Note privind siguranța .................................................................................................................................................. 10 Instrucţiuni operaţionale ............................................................................................................................................... 12 Sfârșitul timpului de fierbere ......................................................................................................................................... 15 Curățare și întreținere .................................................................................................................................................. 17 Întrebări și răspunsuri................................................................................................................................................... 18 Întrebări și răspunsuri / Instrucțiuni pentru gătit ........................................................................................................... 19 Timpii de fierbere ......................................................................................................................................................... 20 Gama de vase Tempo Presto ...................................................................................................................................... 24 Garanție / Declarație de conformitate CE 29

Capacitate nominală Capacitate max. 2/3 Dia. vas. 3,0 L 4,0 L 5,0 L 6,0 L 7,0 L 9,0 L

2,0 L 2,6 L 3,3 L 4,0 L 4,7 L 6,0 L

24 cm 24 cm 24 cm 24 cm 24 cm 24 cm

Page 7: Delimano Tempo Presto

7

Cum fierbem în vasul de presiune

1. Sistem patentat de deschidere 6. Capac cu inel etanș și închidere cu o mână 7. Mâner cu protecție anti-flăcări 2. Supapă de reglare a presiunii 8. Vas 3. Supapă de siguranță / indicator presiune 9. Bază termică tip sandviș 4. Vizor de siguranță 5. Marcaje de umplere / gradare

1) Cu noul sistem de deschidere și închidere cu o mână puteți pune capacul pe vas în orice poziție. Puneți capacul pe vas apăsând cele 2 butoane ale sistemului de închidere. Apăsați capacul pe vas. Dați drumul butoanelor și veți auzi cele două sisteme de închidere blocându-se. Pentru a deschide, citiți cu atenție instrucțiunile.

Supapa de reglare a presiunii. Supapa păstrează automat presiunea și temperatura la setările dorite.

Page 8: Delimano Tempo Presto

8

Poziția 1 pentru fierbere treptată (0,7 bar/70 kPa) Poziția 2 pentru fierbere rapidă (1,2 bar/120 kPa)

Poziția pentru eliberarea treptată a presiunii

Poziția pentru curățarea supapei Presiunea maximă permisă pentru acest vas: 3,0 bar / 300 kPa

Supapa de siguranță, care acționează și ca indicator de presiune: Când presiunea din vas se acumulează, indicatorul ROȘU de presiune devine vizibil și vasul e închis (nu încercați niciodată să îl deschideți cu forța). Dacă indicatorul de presiune nu este vizibil, înseamnă că vasul nu mai este sub presiune. Acum îl puteți deschide. Dacă dintr-un motiv oarecare supapa de reglare a presiunii nu eliberează abur așa cum ar trebui, această supapă se deschide conform instrucțiunilor. Vizorul de siguranță: Un element suplimentar de siguranță este vizorul de siguranță de pe capac. Dacă în vas se acumulează prea multă presiune, inelul etanș o împinge prin acest vizor, iar aburul poate fi eliberat. Marcajele de umplere / gradarea: Arată detalii privind nivelul minim și maxim. O gradare importantă; a nu se găti niciodată fără lichid sau cu vasul umplut mai mult de 2/3.

Page 9: Delimano Tempo Presto

9

Capacul cu inelul etanș: Inelele etanșe sunt supuse uzurii și trebuie înlocuite, când este necesar. Important: A se folosi doar inele originale Vasul sub presiune: Acest vas – cu designul său atrăgător și mereu la modă – este fabricat din inox de cea mai bună calitate – 18/10 și este ușor de întreținut. FĂRĂ CAPAC – se poate spăla și în mașina de spălat vase. Dacă înlăturaţi capacul, vasul se poate folosi ca orice oală normală. Baza cu capsulă tip sandviș termic: O bază extrem de rezistentă pentru orice tip de plită. Este perfect stabilă, garantează caracteristici optime de încălzire și economisește energie.

pentru orice tip de plită

inox 18/10

aluminiu inox 18/10

Page 10: Delimano Tempo Presto

10

Note privind siguranţa Înainte de a folosi pentru prima dată vasul de presiune, vă rugăm

să citiți aceste instrucțiuni. Vasul de presiune și capacul acestuia trebuie curățate bine cu apă

caldă înainte de fiecare utilizare. Dacă după prima fierbere pe fundul vasului apar pete albe, înseamnă că acestea sunt provocate de duritatea extremă a apei. Aceste pete se pot curăța cu oțet sau agent de curățare a calcarului. Nu folosiți în nici un caz agenți abrazivi sau bureți metalici. Același lucru este valabil și pentru curățarea exteriorului din inox. Vă rugăm să verificați ca supapa de reglare a presiunii și indicatorul de presiune să se poată mișca liber.

Persoanele care nu sunt familiarizate cu folosirea acestui vas sub presiune nu trebuie să îl folosească. Dacă folosiți vasul în apropierea copiilor, vă rugăm să fiți foarte vigilenți. Acest vas sub presiune se poate folosi doar pentru fierbere rapidă – scopul în care a fost creat. De asemenea, el se poate folosi și ca oală normală, dar fără capac. A nu se folosi niciodată în cuptor sau în cuptorul cu microunde. Vasul de presiune se poate așeza doar pe plita potrivită dimensiunilor sale. Când dați focul la maxim, țineți-l întotdeauna sub observație. Când folosiți vasul pe o plită electrică, aceasta trebuie să fie mai mică sau egală cu diametrul vasului. Când folosiți vasul pe o plită cu gaz, ochiul nu trebuie să depășească diametrul bazei. O flacără prea mare poate deteriora mânerele vasului. Când folosiți vasul pe o plită ceramică, atenție ca fundul să fie curat și uscat. Nu atingeți niciodată exteriorul vasului în timp ce fierbe, fiindcă vă puteți arde. Dacă vasul este încă fierbinte, nu îl atingeți decât cu mare atenție, ținând de mânerele vasului, nu de ale capacului.

Page 11: Delimano Tempo Presto

11

Nu țineți vasul de capac. Țineți întotdeauna vasul cu ambele mâini, de mânerele laterale. Verificați constant că mânerele vasului sunt bine strânse. Dacă observați că s-au lărgit, strângeți-le la loc cu o șurubelniță. Vasul nu se va folosi niciodată fără lichid, pentru a nu suferi stricăciuni. Cantitatea minimă de lichid trebuie să fie de aproximativ 3/8 litri, indiferent de cantitatea de mâncare pe care doriți să o preparați. Vasul sub presiune trebuie umplut cel puțin 1/3 (inclusiv alimentele ce trebuie fierte). Vasul sub presiune nu trebuie umplut niciodată mai mult de 2/3 sau, când preparați alimente care se umflă sau fierb puternic (de ex. orez) mai mult de jumătate. Aceste alimente trebuie să dea mai întâi în clocot în vasul de presiune descoperit, după care se va lua spuma formată deasupra înainte de a închide capacul. Sub presiune, vasul nu trebuie niciodată folosit pentru prăjire sau frigere cu ulei. Când pregătiți, de exemplu, cârnați cu înveliș artificial, trebuie mai întâi să îi înțepați. Dacă nu înțepați pielea, aceasta se umflă din cauza presiunii și poate exploda, stropindu-vă și provocând arsuri. Dacă ați gătit carne cu piele care s-a umflat, nu o înțepați, ci lăsați-o să se dezumfle singură, după ce ați terminat de gătit. Astfel, evitați eventualele arsuri. Nu fierbeți sub presiune alimente care fac spumă, cum sunt piureul de mere, rubarba, spaghetele, ruloul de ovăz sau alte tipuri de cereale. Fiindcă aceste alimente se pot ridica în timpul fierberii, există riscul blocării supapei. În cazul în care conținutul are consistență de piure, vasul de presiune trebuie agitat puțin înainte de a-l deschide. În timpul fierberii, din centrul supapei de reglare se vor elibera vertical jeturi de abur.

Vă rugăm aveți grijă să nu intrați în contact cu aceste jeturi de abur fierbinte. În timpul procesului de fierbere, nu umblați la dispozitivele de siguranță. Când vasul se află sub presiune, nu încercați niciodată să îl deschideți cu forța. Vasul de presiune trebuie lăsat să se răcească înainte de a se deschide. Aburul trebuie eliberat complet, altfel nu va fi posibil să se

Page 12: Delimano Tempo Presto

12

deschidă vasul. Vă rugăm respectați instrucțiunile de deschidere (paginile 15+16) Nu operați modificări ale dispozitivelor de siguranță; în caz contrar, riscați să vă opăriți. Când eliberați aburul, feriți-vă mâinile, capul și corpul. Ca să mutați vasul, țineți doar de mânerele de plastic, iar dacă este nevoie, folosiți mănuși sau alte materiale de protecție. Folosiți doar accesorii și piese de schimb originale sau capace și vase special concepute pentru aceste oale sub presiune. Niciodată nu folosiţi oale sub presiune sau accesorii deformate sau deteriorate. Dacă sunt necesare reparații, vă rugăm să vă adresați departamentului de servicii pentru clienți. Înainte de a găti Înainte de fiecare utilizare, aveți grijă ca sistemul de blocare, supapa de reglare a presiunii și inelul etanș să fie curate și să funcționeze corect. Aveți grijă mai ales ca supapa de siguranță de pe capac (A) să poată fi mișcată. Verificaţi mobilitatea cuiului (B) - să se poate mișca liber (față de presiunea arcului) - folosind un obiect ascuțit. .

Cum fierbem în vasul sub presiune

Cum fierbem în vasul sub presiune: Umpleți vasul cu suficient lichid pentru a genera aburul necesar (apă, sos sau supă) ATENȚIE: turnați întotdeauna suficient lichid. Nu lăsați NICIODATĂ vasul să „fiarbă pe uscat”. Acum adăugați alimentele pe care doriți să le fierbeți. Maxim ½ pentru alimentele care se umflă sau formează spumă. Maxim 2/3 pentru orice alte alimente. Vă rugăm respectați linia gradată din interiorul vasului. Vă rugăm asigurați-vă că există suficient spațiu între alimentele pe care doriți să le fierbeți și capac.

Page 13: Delimano Tempo Presto

13

Atenție: Pentru ca baza vasului să nu corodeze, adăugați sare doar când apa fierbe deja și amestecați ușor. Acum puneți capacul pe vas. Cu noul sistem de închidere și deschidere cu o singură mână, puteți pune capacul pe vas în orice poziție. Pentru asta, puneți capacul pe vasul sub presiune, apăsând cele 2 butoane ale sistemului de închidere. Apăsați capacul pe oală. Dați drumul butoanelor și veți auzi cum se închide. Coșul pentru aburi: (este inclus în seturile Delimano Tempo Family si Mega, dar este disponibil şi ca accesoriu separat). Puneți suportul pe fundul vasului și fixați coșul pe el. Turnați în vas lichid până sub nivelul coșului. Acum puteți pune alimentele în coș, lăsându-le să fiarbă în aburul format. Astfel, alimentele rămân moi și suculente. Folosirea coșului pentru aburi contribuie semnificativ la o dietă mai sănătoasă, fiindcă astfel se păstrează vitaminele și nutrienții solubili în apă și gătiți fără uleiuri și grăsimi, lucru recomandat în diete.

Reglarea nivelului de fierbere dorit: Poziția I: Nivel de fierbere ușoară la aprox. 113°C pentru fierberea în apă sau abur a alimentelor mai delicate cum sunt legumele, peștele, fructele… Poziția II: Nivel de fierbere rapidă la aprox. 120°C pentru fierberea cărnurilor, supelor, tocanelor… Tabel cu timpii de fierbere la Paginile 21 – 22

Page 14: Delimano Tempo Presto

14

E așa ușor să fierbi sub presiune… 1) Selectați nivelul de fierbere dorit cu ajutorul supapei de

reglare a presiunii: Reglați presiunea I = fierbere ușoară II = fierbere rapidă

2) Reglați aragazul la nivelul superior de fierbere Puneți vasul sub presiune cu nivelul de fierbere reglat pe sursa potrivită de căldură și dați-l la maxim. Indicatorul roșu de pe supapa de siguranță devine vizibil pe măsură ce presiunea crește. Din acest moment, nu trebuie să mai deschideți oala.

Page 15: Delimano Tempo Presto

15

Sfârșitul timpului de fierbere

3) În funcție de cât de plin este vasul, va dura câteva minute până se atinge

nivelul presetat de fierbere. Știți că nivelul a fost atins când prin supapa de reglare a aburului începe să iasă constant abur.

Durata de fierbere începe, de fapt, din acest moment Numai în acest moment dați focul mai încet. Astfel, evitați consumul inutil de energie și riscul ca vasul să fiarbă „pe uscat”.

4) La finalul timpului de fierbere… Opriți aragazul.

5) Eliberați aburul treptat, puțin câte puțin… …sau așteptați conform rețetei, până se elimină toată presiunea. Rotiți ușor supapa de presiune din poziția II în poziția de eliberare a aburului. Nu rotiți din poziția II înpoziția de eliberare a aburului imediat. Rotiți mai întâi din poziția II înpoziția I, așteptați câteva secunde șidupă aceea rotiți mai departe, din poziția I în poziția de eliberare a aburului. Când fierbeți sub presiune în poziția I, puteți roti supapa direct din poziția I în poziția de eliberare a aburului. Atenție: Aburul emis este foarte fierbinte – feriți-vă de arsuri corpul și mânile. (a se vedea paginile 12/13)

6) Deschiderea vasului Așteptați să iasă tot aburul, apoi opriți vasul sub presiune. Puteți scoate capacul. ATENȚIE: Nu forțați niciodată deschiderea capacului.

Page 16: Delimano Tempo Presto

16

Rotiți treptat până în poziția

Sursa de căldură se oprește când timpul de fierbere a luat sfârșit, iar presiunea din vas trebuie eliberată. Luați vasul de pe foc și puneți-l pe o suprafață potrivită. Aveți trei opțiuni pentru eliberarea presiunii:

1) Lăsați vasul să se răcească: Așteptați ca indicatorul roșu de pe supapa de siguranță să se stingă complet. Aceasta este metoda recomandată pentru alimentele cu consistență de piure sau care tind să formeze spumă.

2) Rotiți ușor supapa de presiune

din poziția II în poziția de eliberare a aburului . Nu rotiți direct din poziția II

în poziția , ci mai întâi în poziția I, apoi așteptați câteva secunde și rotiți

mai departe din poziția I în poziția . Când fierbeți sub presiune în poziția I, puteți roti supapa direct din poziția I în

poziția . ATENȚIE: Aburul eliberat este foarte fierbinte!

3) Eliberarea rapidă a presiunii: Țineți vasul sub apă rece și lăsați apa să curgă peste capac – nu peste părțile din plastic – până când indicatorul roșu de pe supapa de siguranță se stinge de tot. Nu puneți vasul în apă. Vasul e depresurizat când indicatorul roșu a dispărut cu totul. Acum aduceți supapa de reglare a presiunii în poziția

„ ”. Când s-a eliberat tot aburul, puteți scoate capacul. ATENȚIE: Nu deschideți niciodată capacul cu forța și nu umblați niciodată la sistemele de siguranță. Vasul se poate deschide doar când nu mai este sub presiune. Curățare și întreținere Curățați vasul sub presiune după fiecare utilizare cu apă fierbinte și lichid de spălare. Vă rugăm nu folosiți agenți de curățare abrazivi sau caustici sau care conțin clor. Vasul se poate spăla și în mașina de spălat vase, dar fără capac. Capacul se va spăla întotdeauna manual.

Page 17: Delimano Tempo Presto

17

Curăţare și întreţinere

Curățarea și schimbarea inelului etanș: Pentru a curăța inelul etanș, clătiți-l sub apă fierbinte de robinet și lăsați-l să se usuce. De îndată ce se întărește (când începe să devină maro), trebuie pus la loc.

Supapa de siguranță Trebuie doar – ca și capacul – clătită cu apă de robinet. Curățarea supapei de reglare a presiunii: Scoateți capacul de plastic. Pentru asta, apăsați supapa și rotiți-o complet

înspre stânga: Acum puteți ridica supapa, trăgând în sus de clemă. Curățați-o cu apă de robinet și puneți-o la loc. Vă rugăm să vă asigurați că șănțulețele de pe supapă sunt fixate în suporturile lor. După spălare și ștergere, păstrați vasul într-un spațiu curat, uscat. Nu îi puneți capacul și nu îl blocați, ci păstrați-l pus invers pe vas, de exemplu. Mânerele Verificați mereu ca mânereles ă fie bine prinse. Dacă observați că au început să joace, folosiți o șurubelniță ca să le strângeți la loc. A se nota : capaculvasului sub presiune nu se poate spăla înmașina de spălat vase.

Page 18: Delimano Tempo Presto

18

Întrebări și răspunsuri Când durează mult până când dă în clocot:

� Sursa de căldură nu este suficient de fierbinte. � Dați focul la maxim.

Dacă indicatorul roșu de pe supapa de siguranță nu se aprinde și vasul nu eliberează abur în timpul fierberii: � Este perfect normal în primele minute (presiunea se acumulează) � Dacă fenomenul persistă, verificați ca:

o Sursa de căldură să fie suficient de puternică; dacă nu, dați focul mai tare o Să fie suficient lichid în vas

o Supapa de presiune să fie în poziția „ ” o Vasul să fie bine închis. o Inelul etanș sau marginea vasului să nu fie deteriorate.

Când indicatorul roșu de pe supapa de siguranță s-a aprins, dar prin supapa de reglare a presiunii nu iese abur:

� Țineți vasul de presiune sub apă rece de robinet, pentru a elibera presiunea. � Deschideți vasul. � Curățați supapa de reglare a presiunii și supapa de siguranță

Când aburul iese pe sub capac, verificați: � Dacă ați închis bine capacul � Dacă ați fixat bine inelul etanș � Starea inelului etanș (dacă e nevoie, schimbați-l) � Curățenia capacului, a supapei de siguranță și a supapei de reglare a presiunii � Ca marginea vasului să fie în stare bună

Când nu puteți deschide capacul: � Verificați dacă supapa de siguranță s-a deschis complet; dacă nu, dați drumul presiunii. � Dacă este nevoie, răciți vasul sub jetul de apă de robinet.

Când mâncarea fie nu este complet fiartă, fie e prea fiartă, verificați: � Timpul de fierbere (prea scurt sau prea lung) � Funcționarea plitei � Setarea corectă a supapei de reglare a presiunii � Cantitatea de lichid

Când mâncarea s-a prins de vas: � Lăsați vasul la înmuiat înainte de a-l curăța � Nu folosiți agenți caustici de curățare sau agenți care conțin clor

Când se declanșează unul dintre dispozitivele de siguranță: � Opriți sursa de căldură � Lăsați vasul să se răcească � Deschideți-l � Verificați supapa de reglare a presiunii, supapa de siguranță și inelul etanș și curățați-le.

Când mânerele joacă: � Strângeți șuruburile cu o șurubelniță

Page 19: Delimano Tempo Presto

19

Întrebări și răspunsuri / Instrucţiuni pentru gătit

Ori de câte ori gătiți, aveți grijă să adăugați suficient lichid – nu fierbeți niciodată „pe uscat”. Aveți grijă să nu umpleți vasul mai mult de 2/3. Citiți instrucțiunile corespunzătoare din aceste Instrucțiuni de utilizare. Timpul de fierbere depinde și de calitatea și dimensiunea alimentelor pe care doriți să le fierbeți. De aceea, timpii de mai jos sunt aproximativi. După o vreme, veți acumula suficientă experiență ca să știți exact cât timp trebuie să fierbeți fiecare aliment. Nu e nevoie să decongelați înainte alimentele congelate. Este suficient să prelungiți puțin timpul de fierbere. Supe și tocane cu carne fiartă înăbușit: Dacă timpii de fierbere a ingredientelor nu diferă prea mult (de ex, pentru carne și legume), se rumenește carnea și după aceea se adaugă legumele cu apă. Dacă timpii de fierbere variază mult, întrerupeți fierberea cărnii și adăugați după aceea legumele și apa, în ultimele minute. Astfel, carnea și legumele sunt gata cam deodată. Pentru supe și tocăniţe trebuie să rețineți: că alimentele care formează spumă trebuie date în clocot în vasul neacoperit, curățate de spumă și după aceea acoperite. Când fierberea s-a încheiat, lăsați aburul să iasă ușor sau lăsați vasul să se răcească.

Page 20: Delimano Tempo Presto

20

Timpii de fierbere

timp de gătire minim max

nivel de fierbere recomandat

recomandare folosire coș abur

carne de vânat 500 g Fazan Friptură de iepure sălbatic / domestic Pulpă de iepure Friptură de vânat Gulaș de vânat Potârniche / prepeliţă Friptură de vânat Pulpă de vânat Mușchi de vânat cu os Friptură de mistreț Gulaș de mistreț

15 25 15 10 25 15 20 12 15 20 20 25 15 25 15 20

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

miel 500 g Friptură ragout

20 25 10 15

2 2

porc 500 g pulpă chiftele coaste mușchi friptură fileuri gulaș

30 40 5 10 12 30 35 35 10 10 15

2 2 2 2 2 2 2

vită 500 g Rasol de vită Gulaș Vită feliată Friptură de vițel file de vițel Rasol de vițel friptură de vițel cu rinichi pulpă superioară de vită chifteluțe de vită rulade, fileuri friptură de mușchi de vită carne de vită fiartă, calitatea I

20 15 20 6 20 30 10 15 15 20 20 30 20 5 15 20 30 40 40 45

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

garnituri 500 g Găluște Mămăligă Orez brun Cartofi fierți (în coajă)

6 5 6 8 9 8 12

1 2 2 2

X

X X

Page 21: Delimano Tempo Presto

21

timp de gătire minim max

nivel de fierbere recomandat

recomandare folosire coș abur

Risotto Cartofi cu sare Găluște Orez alb

6 9 6 8 10 15 6 8

2 2 1 2

X X X

legume 400 g Mazăre (uscată) Fasole (înmuiată) Fasole lima Linte (uscată) Fasole roșie Fasole roșie Soia Fasole albă germinată Fasole albă (uscată)

12 15 16 15 10 15 15 15 15 3 5 20

2 2 2 2 2 2 2 2 2

Pește / fructe de mare 1000 g Țipar Ragout de pește Păstrăv meunier Halibut Homar Cod Somon (file) Crevete uriașe Biban Eglefin Cambulă (file) Cod negru (file) Limbă de mare

7 3 4 5 7 3 7 7 8 3 7 7 4 7 4

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

X

X X X X X X X X X X X

Pasăre 500 g Rață: întreagă / pulpă Gâscă: întreagă / pulpă Pui: întreg / pulpă Curcan: întreg / pulpă

15 30 15 20

2 2 2 2

Ciorbe și tocane 1 litru Ciorbă de fasole Ciorbă de mazăre Ciorbă de pește Tocană de pasăre Supă de legume Tocană de legume Tocană de legume cu carne Ciorbă de legume Ciorbă de grâu dur Ciorbă gulaș

20 20 25 10 15 8 10 8 10 4 8 15 20 4 8 3 5 15 20

2 2 2 2 2 2 2 2 2

Page 22: Delimano Tempo Presto

22

timp de gătire minim max

nivel de fierbere recomandat

recomandare folosire coș abur

Ciorbă de pui Ciorbă de cartofi Ciorbă de oase Ciorbă de linte Ciorbă de vită Pot-au-feu Tocană de orez cu carne Ciorbă limpede de vită Ciorbă de roșii Ciorbă de vânat

40 45 6 8 30 35 15 20 25 20 25 8 10 35 40 6 8 30 35

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

Legume proaspete 500 g Anghinare Vinete (bucăți) Vinete Conopidă Broccoli Fenicul (tăiat în două) Fasole verde Mazăre verde Castane (decojite) Kohlrabi (bucăti) Dovleac Porumb cu cocean Legume amestecate Morcovi Ardei gras (umplut) Ardei gras Păstârnac Praz Varză de Bruxelles Sfeclă Varză roșie Varză acră Scornozera Țelină Țelină (bucăți) Sparanghel Spanac Cartofi dulci Roșii Varză albă Dovleac de iarnă Varză creață Zucchini Mazăre dulce Ceapă

5 10 3 4 8 10 3 15 3 7 4 6 5 7 3 5 6 12 5 8 5 8 4 5 5 6 4 6 8 10 3 4 6 8 2 4 4 5 15 20 4 5 8 10 7 9 12 15 2 3 6 9 1 2 8 10 1 2 3 5 4 5 3 5 2 3 3 5 4 5

1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1

X X X X X X X X

X X

X X X X X X X X

X X X X X X

X

X X X X

semințe înmuiate

Page 23: Delimano Tempo Presto

23

timp de gătire minim max

nivel de fierbere recomandat

recomandare folosire coș abur

Hrisca Alac Orz Semințe de alac necoapte Ovăz Mei Secară Grâu

6 8 8 9 8 9 8 9 8 9 6 7 8 9 8 9

2 2 2 2 2 2 2 2

Diverse Fructe uscate Budincă de orez Suc / Jeleu

8 10 13 15 12 25

2 1 2

X X X

Page 24: Delimano Tempo Presto

24

Gama de vase Tempo Presto

Setul Family Capac pentru oală sub presiune Ǿ24 cm Oală de Ǿ 24 cm 7 litri, coș pentru gătit la abur, pentru paste, bol pentru amestecat și fiert, capac din inox și sticlă 24 cm,

Mega Set Capac pentru oală sub presiune 24 cm Oală de 24 cm 4 litri, oală de 24 cm 7 litri, coș pentru gătit la abur pentru paste, bol pentru amestecat și fiert, capac din inox și sticlă 24 cm, capac din inox și sticlă 24 cm

Page 25: Delimano Tempo Presto

25

Oală sub presiune, 4 litri, Vas sub presiune 24 cm, sistem brevetat de deschidere și închidere cu o singură mână, supapă de reglare a presiunii, supapă de siguranță / indicator presiune, vizor de siguranță, marcaje de umplere / gradare, mâner cu protecție anti-flacără, bază termică Vas sub presiune, 6 litri Vas sub presiune 24 cm, sistem brevetat de deschidere și închidere cu o singură mână, supapă de reglare a presiunii, supapă de siguranță / indicator presiune, vizor de siguranță, marcaje de umplere / gradare, mâner cu protecție anti-flacără, bază termică Vas sub presiune, 9 litri Vas sub presiune 24 cm, sistem brevetat de deschidere și închidere cu o singură mână, supapă de reglare a presiunii, supapă de siguranță / indicator presiune, vizor de siguranță, marcaje de umplere / gradare, mâner cu protecție anti-flacără, bază termică Cratiță de 3 litri Se poate folosi cu capacele sub presiune Tempo Presto

Page 26: Delimano Tempo Presto

26

Cratiță de 5 litri Se poate folosi cu capacele sub presiune Tempo Presto Cratiță de 7 litri se poate folosi cu capacele sub presiune Tempo Presto Bol pentru amestecat, 24 cm Așezând acest bol multifuncțional pe o cratiță cu apă fierbinte, puteți prepara ca un profesionist sosuri, ciocolată sau delicatese delicate, fără ca acestea să intre în contact direct cu apa. Această metodă este utilă mai ales când preparați sosuri și glazuri de ciocolată. Vasul se poate folosi și pentru amestecarea ingredientelor. Coș de abur pentru paste 24 cm Coșul special pentru paste vă permite să fierbeți paste și legume. Orificiile din pereții și din baza vasului asigură un aport suficient de apă caldă pentru fierbere și vă ajută să scăpați repede de apă după ce ați terminat de fiert.

Page 27: Delimano Tempo Presto

27

Coș de abur 24 cm Cu acest coș puteți fierbe în abur orice alimente. Accesoriile modulare combinate vă permit să preparați mai multe alimente deodată, fără să folosiți capacul subpresiune. Capac din inox și sticlă Așezând capacul pe oală, puteți fierbe alimentele după metoda tradițională. Inserția de sticlă vă permite să monitorizați continuu evoluția mâncării, chiar și cu capacul pus. Capac Vacusys 24 cm Păstrare la vid – acest capac creează vid parțial în interiorul cratiței, ceea ce permite păstrarea alimentelor deja preparate până la două săptămâni. Desigur că puteți găti și convențional cu acest capac. Se poate utiliza pentru marinate.

Page 28: Delimano Tempo Presto

28

În cazul în care comandați piese de schimb, vă rugăm să menționați: MODELUL: Tempo Presto, diametrul și litri

IMPORTANT!

La schimbarea pieselor, folosiți doar piese de schimb ORIGINALE create special pentru acest vase.

Toate produsele din gama Tempo Gusto sunt fabricate din inox 18/10 de cea mai bună calitate.

GARANŢIE: Studio Moderna România ofera o garantie de 10 ani pt gama de produse Tempo. Această garanţie acoperă posibilele deteriorări ale produselor Delimano Tempo ce sunt legate de vicii ale produselor şi durabilităţii dispozitivelor de prindere ale mânerelor. Garanţia este valabilă doar dacă instrucţiunile de utilizare şi întreţinere au fost respectate în mod adecvat. Produsul este destinat doar uzului casnic. Garanţia nu include utilizările neconforme (utilizarea în cadrul spaţiilor comerciale, reparaţiile neadecvate, folosirea necorespunzătoare, neglijenţă, etc.). Solicitările de despăgubire efectuate în bază garanţiei trebuie să fie însoţite de factură şi chitanţa de achiziţie.

Studio Moderna nu îşi asumă nici o responsabilitate în cazul nerespectării instrucţiunilor de utilizare. Această garanţie nu afectează drepturile consumatorului ce sunt prevăzute în O.G. Nr.21 / 1992, republicată şi în Legea Nr.449 / 2003, privind vânzarea produselor şi garanţiile acestora. Distribuitor România: Studio Moderna Telefon Relaţii Clienţi: 021.407.57.88 / 021.301.72.72 CU CONDIŢIA CA INSTRUCŢIUNILE DE UTILIZARE ŞI ÎNTREŢINERE SĂ FIE RESPECTATE. Dacă lăsaţi vasele de bucătărie Delimano pe aragaz ore întregi, fără supraveghere, deteriorările rezultate nu vor fi incluse în garanţie. În cazul unei reclamaţii, Studio Moderna îşi rezervă dreptul unei inspecţii profesionale a produsului înainte de a da curs cererii de schimbare a acestuia.

Page 29: Delimano Tempo Presto

29

Producătorul nu garantează schimbarea produselor care nu au fost folosite în concordanţă cu instrucţiunile indicate şi conform avertizărilor menţionate mai sus. Nu vom da curs cererilor de schimbare a produsului sau de returnare a banilor bazate pe astfel de erori sau pe o folosire neconformă cu instrucţiunile. Studio Moderna îşi rezervă dreptul, ce nu poate fi pus în discuţie, de a decide dacă un produs poate fi reparat sau trebuie înlocuit. Vasul Delimano care face obiectul unei reclamaţii trebuie adus adresa menţionată pe factură ( Sat Dragomiresti Deal , Comuna Dragomiresti Vale, Cladirea i8, A1, parc industrial Cefin, judet ilfov), bine împachetat, pentru a se evita alte deteriorări din cauza transportului sau manipulării incorecte. Garanţia nu se poate transforma în nici o situaţie în compensaţii pentru orice pagube cauzate persoanelor sau bunurilor din motive neacoperite de această garanţie. Garanţia nu acoperă în nici un fel pagube indirecte. Producatorul garantează calitatea în condiţii de funcţionare corectă a produsului în timpul perioadei de garanţie. Producătorul garantează de asemenea că produsul va servi scopului său, dacă se respecta instrucţiunile date. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în perioada de garanţie, Cumpărătorul va transmite produsul spre înlocuire Vânzătorului, în conformitate cu Legea 449/2003. În cazul unor defecte de fabricaţie a produsului, acesta va fi înlocuit. Timpul limită de de inlocuire în perioada de garanţie este de 15 de zile de la primirea reclamaţiei. Reclamaţia trebuie întotdeauna prezentată în formă scrisă. Cumpărătorul trebuie să prezinte o copie a facturii care să dovedească data cumpărării. Perioada de garanţie se prelungeşte cu timpul de reparare a produsului defect. Garanţia este valabilă de la data livrării produsului. Garanţia nu este valabilă în următoarele cazuri: Vasul Delimano nu este în stare perfectă de igienă sau are defecţiuni datorate folosirii incorecte (neconfom cu instrucţiunile de utilizare şi atenţionările speciale). Se constată defecte cauzate de surse externe (defecte mecanice cauzate de cumpărător sau abuzul persoanelor terţe, tratament neglijent şi neadecvat) Cumpărătorul nu poate prezenta copia facturii şi nu poate demonstra data exactă a cumpărării produsului. Durata medie de utilizare a vaselor Delimano este de 10 ani de zile. Fabricat de: BRK, China Distribuitor România: SC Studio Moderna SRL, Bulevardul Iuliu Maniu nr. 7, corp A, etaj 4, sector 6 Telefon Relaţii Clienţi: 021.301.72.72

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE Conform Directivei CE Noi, Producător: XINXING LINKFAIR STAINLESS STEEL PRODUCT MANUFACTURER LTD. Adresa: Linkfair Industrial Area, East Guangxing Road, Xinxing County, Guangdong, China Telefon: 86-766-2956666 Fax: 86-766-2956699 Nume produs: DELIMANO TEMPO PRESTO FAMILY SET A fost conceput şi produs în conformitate cu următoarele reglementări tehnice: Directiva Dispozitive: Directiva 97/23/CE privind echipamentele sub presiune Conformitate cu următoarele standarde: Măsurătorile efectuate în conformitate cu procedurile, conform standardelor EN. DIN EN 12778

Page 30: Delimano Tempo Presto

30

Exportat de: TOP SHOP INTERNATIONAL S.A. Via Ferruccio Pelli 13 6900 Lugano, Elveţia Acest produs/Aceste produse definit/e aici a/au fost produs/e conform directivelor şi standardelor Uniunii Europene. Producător: XINXING LINKFAIR STAINLESS STEEL PRODUCT MANUFACTURER LTD. Ştampilă/semnătură Semnătură ilizibilă Ştampilă

Prenume, nume: Liang Ruixing Funcţia: Manager Vânzări Data: 28.08.2012

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE Conform Directivei CE Noi, Producător: XINXING LINKFAIR STAINLESS STEEL PRODUCT MANUFACTURER LTD. Adresa: Linkfair Industrial Area, East Guangxing Road, Xinxing County, Guangdong, China Telefon: 86-766-2956666 Fax: 86-766-2956699 Nume produs: OALĂ SUB PRESIUNE DELIMANO TEMPO PRESTO 4L; OALĂ SUB PRESIUNE DELIMANO TEMPO PRESTO 6L; OALĂ SUB PRESIUNE DELIMANO TEMPO PRESTO 9L A fost conceput şi produs în conformitate cu următoarele reglementări tehnice: Directiva Dispozitive: Directiva 97/23/CE privind echipamentele sub presiune Conformitate cu următoarele standarde: Măsurătorile efectuate în conformitate cu procedurile, conform standardelor EN. DIN EN 12778 Exportat de: TOP SHOP INTERNATIONAL S.A. Via Ferruccio Pelli 13 6900 Lugano, Elveţia

Acest produs/Aceste produse definit/e aici a/au fost produs/e conform directivelor şi standardelor Uniunii Europene. Producător: XINXING LINKFAIR STAINLESS STEEL PRODUCT MANUFACTURER LTD. Ştampilă/semnătură Semnătură ilizibilă Ştampilă Prenume, nume: Liang Ruixing Funcţia: Manager Vânzări Data: 28.08.2012