de Valer Pop 27.11.2011

12
de Valer de Valer Pop Pop 27.11.2011 27.11.2011 Sursa: Sursa: Agentia Agentia Xinhua Xinhua net net

description

Cei mai ciudaţi bani din lume. de Valer Pop 27.11.2011. Sursa:  Agentia  Xinhuanet. Banii, ca mijloc de  plată , sunt utiliza ţ i î nc ă din cele mai vechi timpuri ale civiliza ţ iei umane. De-a lungul istoriei, î ns ă , banii au luat î nf ăţ i şă ri din cele mai ciudate. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of de Valer Pop 27.11.2011

de Valer Popde Valer Pop27.11.201127.11.2011

Sursa:Sursa:  Agentia Agentia XinhuanetXinhuanet

Banii, ca mijloc de Banii, ca mijloc de platăplată, sunt utiliza, sunt utilizaţţi i îîncncăă din cele mai vechi timpuri ale din cele mai vechi timpuri ale civilizacivilizaţţiei umane. De-a lungul istoriei, iei umane. De-a lungul istoriei, îînsnsăă, banii au luat , banii au luat îînfnfăţăţiişăşări din cele mai ri din cele mai ciudate.ciudate.

Moneda pengo, din Ungaria.Moneda pengo, din Ungaria. Aceast Aceastăă  monedă monedă a fost a fost folositfolosităă îîntre 1927 ntre 1927 şşi 1946, ci 1946, câând a fost nd a fost îînlocuitnlocuităă de forint. de forint. DeDeşşi a fost folositi a fost folositşş doar 20 de ani, a fost moneda care a doar 20 de ani, a fost moneda care a cunoscut cea mai mare inflacunoscut cea mai mare inflaţţie din istorie. Dacie din istorie. Dacăă, ini, iniţţial, un ial, un dolar dolar îînsemna punsemna puţţin peste 5 pengo, in peste 5 pengo, îîn 1946, pentru a n 1946, pentru a cumpcumpăăra un dolar american era nevoie de un numra un dolar american era nevoie de un număăr de r de 46 x 10 la puterea 28 pengo.  46 x 10 la puterea 28 pengo. 

Bancnotele din Zair.Bancnotele din Zair. Zairul, bancnota din  Zairul, bancnota din ţţara ara cu acelacu acelaşşi nume, a fost folosit i nume, a fost folosit îîntre 1967 ntre 1967 şşi i 1998, 1998, îîn actuala Republicn actuala Republicăă Democrat Democratăă Congo. Congo. Ceea ce o fCeea ce o făăcea specialcea specialăă era c era căă pe toate pe toate bancnotele, indiferent de valoare, era chipul bancnotele, indiferent de valoare, era chipul liderului Mobutu Sese Seko, preliderului Mobutu Sese Seko, preşşedintele edintele autoritar al autoritar al ţăţării, rii, îîntre anii 1965 ntre anii 1965 şşi 1997. i 1997.

Bancnotele "Condamnare laBancnotele "Condamnare la moarte”.moarte”.

   Aceste Aceste bancnote aveau  aveau imprimate pe ele mesajul imprimate pe ele mesajul "Contrafacerea "Contrafacerea îînseamnnseamnăă moarte", lansat de unul dintre moarte", lansat de unul dintre ppăărinrinţţii fondatori ai SUA, ii fondatori ai SUA, Benjamin Franklin. Exemplarul Benjamin Franklin. Exemplarul alăturatalăturat a fost printat a fost printat îîn n Philadelphia, Philadelphia, îîn anul 1777. n anul 1777. Cuvintele erau scrise pe Cuvintele erau scrise pe reversul bancnotelor, care au reversul bancnotelor, care au fost folosite prima oarfost folosite prima oarăă îîn statul n statul Massachusetts, urmat de alte 12 Massachusetts, urmat de alte 12 colonii. Pentru a descuraja colonii. Pentru a descuraja falsificarea banilor, unele colonii falsificarea banilor, unele colonii au introdus pedeapsa cu au introdus pedeapsa cu moartea pentru contrafacerea moartea pentru contrafacerea banilor. banilor.

Moneda vorbitoare John F. Kennedy, din Moneda vorbitoare John F. Kennedy, din Mongolia.Mongolia. Aceasta a fost prima moned Aceasta a fost prima monedăă vorbitoare din Mongolia, vorbitoare din Mongolia, îîn anul 2007. Are chipul n anul 2007. Are chipul fostului prefostului preşşedinte american, John F. Kennedy, edinte american, John F. Kennedy, iar ciar cââteva cuvinte pot fi auzite cteva cuvinte pot fi auzite câând este apnd este apăăsat sat un buton. Foarte puun buton. Foarte puţţine astfel de monede au fost ine astfel de monede au fost puse puse îîn circulan circulaţţie.  ie. 

Moneda dinMoneda din Palau.Palau.

  AceastAceastăă moned monedăă de un de un dolar codolar coţţine o cantitate ine o cantitate minusculminusculăă de ap de apăă de la de la Lourdes, din FranLourdes, din Franţţa. a. Primele monede emise Primele monede emise îîn n 2007 au devenit rapid 2007 au devenit rapid foarte populare foarte populare şşi au fost i au fost vvâândute repede. A doua ndute repede. A doua monedmonedăă a ap a apăărut rut îîn 2008, n 2008, pentru a marca pentru a marca îîmplinirea a mplinirea a 150 de ani de la apari150 de ani de la apariţţiile iile Fecioarei Maria la Lourdes. Fecioarei Maria la Lourdes.

Timbrele verzi din Statele Unite ale Timbrele verzi din Statele Unite ale Americii.Americii. Av Avâând culoarea asemnd culoarea asemăănnăătoare cu a toare cu a dolarilor, au putut udolarilor, au putut uşşor fi confundate cu moneda or fi confundate cu moneda americanamericanăă..

Bani din lemn.Bani din lemn. Bancnotele din lemn au fost  Bancnotele din lemn au fost folosite pe teritoriul Americii de Nord la sffolosite pe teritoriul Americii de Nord la sfâârrşşitul itul secolului XIX secolului XIX şşi i îînceputul secolului XX.  nceputul secolului XX. 

Banii din piatrBanii din piatrăă.. Banii din piatr Banii din piatrăă, sau Rai, reprezint, sau Rai, reprezintăă mari mari discuri de piatrdiscuri de piatrăă, care au fost folosite , care au fost folosite îîn insula Yap, din n insula Yap, din Micronezia. Rai, formaMicronezia. Rai, formaţţi din piatri din piatrăă calcaroas calcaroasăă, erau folosi, erau folosiţţi i de cde căătre localnici pentru comertre localnici pentru comerţţ. Au fost folosi. Au fost folosiţţi prima oari prima oarăă îîn secolul VI, iar cel mai mare Rai are 3,6 metri n secolul VI, iar cel mai mare Rai are 3,6 metri îînnăăllţţime ime şşi i peste 4 tone. Dimensiunile obipeste 4 tone. Dimensiunile obişşnuite erau de 7-8 centimetri. nuite erau de 7-8 centimetri. 

BlanBlanăă de veveri de veveriţăţă.. Acest inedit tip de bani era  Acest inedit tip de bani era folosit folosit îîn Rusia.n Rusia.