de Valer Pop 14.08.2010

20
de de Valer Valer Pop Pop 14.08.2010 14.08.2010 Bibliografie: Bibliografie: Realitatea.net Realitatea.net www.images.google www.images.google .ro .ro

description

INDICELE de CONFORT TERMIC. de Valer Pop 14.08.2010. Bibliografie: Realitatea.net www.images.google.ro. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of de Valer Pop 14.08.2010

dede Valer Pop Valer Pop

14.08.201014.08.2010

Bibliografie:Bibliografie:Realitatea.netRealitatea.netwww.images.google.rowww.images.google.ro

Mulţi dintre români rămân, probabil, cu semne de întrebare Mulţi dintre români rămân, probabil, cu semne de întrebare după ce ascultă o rubrică meteo. Expresii precum "indice după ce ascultă o rubrică meteo. Expresii precum "indice de confort termic" sau "750 milimetri coloană de mercur", de confort termic" sau "750 milimetri coloană de mercur", deşi sunt des folosite, nu le spun mare lucru. În realitate, deşi sunt des folosite, nu le spun mare lucru. În realitate, aceşti termeni comunică date importante despre efectele aceşti termeni comunică date importante despre efectele vremii asupra sănătăţii oamenilor.vremii asupra sănătăţii oamenilor.

Indicele de confort termicIndicele de confort termic = este un index care = este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimţită de corpul uman.aparentă - cea resimţită de corpul uman.

Ecuaţia de bilanţ termic poate fi exprimatã sub forma (Fanger, 1970):

QM -Qdif -Qevap -QL = Qr +Qc în care: QM: cãldura produsã prin metabolism; Qdif: cãldura pierdutã prin difuzia vaporilor de apã

prin piele; Qevap: cãldura pierdutã prin evaporarea

transpiraţiei; QL: cãldura latentã de evaporare a transpiraţiei; Qr : pierderea radiativã de cãldurã de la suprafaţa

exterioarã a îmbrãcãmintei; Qc: cãldura cedatã mediului ambiant prin transfer

convectiv;

De unde rezultã cã evaporarea transpiraţiei este mecanismul principal de ajustare termicã a corpului uman.

Indicele de confort Indicele de confort termic, numit de termic, numit de meteorologi meteorologi Indicator de Indicator de Temperatură şi Temperatură şi Umiditate (ITU), ne Umiditate (ITU), ne spune cât de spune cât de sufocantă va fi sufocantă va fi vremea în vremea în urmatoarea zi. "ITU urmatoarea zi. "ITU este dat de o este dat de o formulă complexă formulă complexă care conţine două care conţine două variabile: temeratura variabile: temeratura şi umiditatea. şi umiditatea.

Pragul critic este de 80 unităţi; acolo unde Pragul critic este de 80 unităţi; acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat. Acest lucru se trebuie să se protejeze adecvat. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când temperaturile sunt întâmplă mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate şi umiditatea din aer este foarte mare. ridicate şi umiditatea din aer este foarte mare.

Când Când valoarea ITU valoarea ITU este sub 79 este sub 79 de procente, de procente, aerul este aerul este plăcut şi uşor plăcut şi uşor respirabil. respirabil.

Prin transpiraţie, omul elimină surplusul de Prin transpiraţie, omul elimină surplusul de căldură. Atunci când aerul este saturat de apă căldură. Atunci când aerul este saturat de apă procesul de evaporare a traspiraţiei este procesul de evaporare a traspiraţiei este îngreunat, iar omul nu mai elimină aşa cum e îngreunat, iar omul nu mai elimină aşa cum e firesc căldura din organism.firesc căldura din organism.

Ca urmare a proceselor Ca urmare a proceselor metabolice din organism, metabolice din organism, acesta produce căldură. “Însă acesta produce căldură. “Însă căldura produsă trebuie să fie căldura produsă trebuie să fie şi eliminată, pentru că altfel şi eliminată, pentru că altfel organismul s-ar supraîncălzi. organismul s-ar supraîncălzi. Corpul omenesc elimină Corpul omenesc elimină căldura prin:căldura prin:

- conducţie (direct prin contact - conducţie (direct prin contact cu corpuri mai reci);cu corpuri mai reci);

- prin convecţie (curenţi de - prin convecţie (curenţi de aer);aer);

- prin radierea căldurii - prin radierea căldurii

- transpiraţie". - transpiraţie".

Pentru a putea elimina surplusul de Pentru a putea elimina surplusul de energie termică este nevoie ca, în mediul energie termică este nevoie ca, în mediul înconjurător, temperatura să fie mai mică înconjurător, temperatura să fie mai mică decât temperatura corpului, adică sub 37 decât temperatura corpului, adică sub 37 de grade Celsius. Dacă nu ar exista de grade Celsius. Dacă nu ar exista aceste modalităţi de eliminare a căldurii, aceste modalităţi de eliminare a căldurii, organismul s‑ar putea supraîncălzi, organismul s‑ar putea supraîncălzi, temperatura internă ar creşte, iar la peste temperatura internă ar creşte, iar la peste 42 de grade C, toate proteinele din 42 de grade C, toate proteinele din interiorul corpului omenesc s‑ar coagula interiorul corpului omenesc s‑ar coagula şi în final s-ar produce moartea prin ceea şi în final s-ar produce moartea prin ceea ce medicii numesc şoc termic. ce medicii numesc şoc termic.

Între temperatura din Între temperatura din mediu şi senzaţia mediu şi senzaţia noastră subiectivă de noastră subiectivă de căldură nu există o căldură nu există o corelaţie strictă şi corelaţie strictă şi clară. clară.

S-a constatat că, de S-a constatat că, de exemplu, la 40-50 de exemplu, la 40-50 de grade Celsius, în grade Celsius, în deşert, oamenii se deşert, oamenii se simt relativ bine, însă simt relativ bine, însă la 20-24 de grade într-la 20-24 de grade într-o zonă umedă se simt o zonă umedă se simt foarte rău. foarte rău.

Acelaşi lucru este valabil şi când este foarte Acelaşi lucru este valabil şi când este foarte frig afară: poţi suporta un ger de -25 de grade frig afară: poţi suporta un ger de -25 de grade Celsius, dacă vremea este uscată, dar la -2 Celsius, dacă vremea este uscată, dar la -2 grade Celsius, dacă vremea este umedă, cu grade Celsius, dacă vremea este umedă, cu ceaţă, simţi că îţi intră frigul în oase. ceaţă, simţi că îţi intră frigul în oase.

Unii oameni suportă Unii oameni suportă mai bine umiditatea mai bine umiditatea din atmosferă, în din atmosferă, în vreme ce alţii mai vreme ce alţii mai puţin, la fel cum se puţin, la fel cum se întâmplă şi cu întâmplă şi cu durerea. durerea.

În mod special, câteva categorii de În mod special, câteva categorii de bolnavi sunt foarte afectaţi de un indice bolnavi sunt foarte afectaţi de un indice de umiditate ridicat. Este vorba de:de umiditate ridicat. Este vorba de:

- astmatici (care au nevoie de condiţii de - astmatici (care au nevoie de condiţii de aer uscat); aer uscat);

- de cardiaci; - de cardiaci;

- hipertensivi; - hipertensivi;

- de cei cu boli endocrine - de cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii, cei cu (hipertiroidienii, hipotiroidienii, cei cu afecţiuni ale suprarenalei). afecţiuni ale suprarenalei).

De asemenea, persoanele obeze sunt foarte De asemenea, persoanele obeze sunt foarte afectate de umiditatea crescută din aer.afectate de umiditatea crescută din aer.

Harta indicelui de confort termic este marcată Harta indicelui de confort termic este marcată cu ora la care se referă şi se elaborează de la cu ora la care se referă şi se elaborează de la ora 13 la ora 16.ora 13 la ora 16.

13.08.2010Harta pentru ziua de 13.08.2010

MMedicii recomandă edicii recomandă populaţiei ca în populaţiei ca în perioada cu perioada cu temperaturi temperaturi extreme să evite extreme să evite expunerea expunerea prelungită la soare prelungită la soare între orele 11.00 şi între orele 11.00 şi 18.00, să consume 18.00, să consume lichide, fructe, lichide, fructe, legume, să evite legume, să evite consumul de alcool consumul de alcool şi de cafea. şi de cafea.

În cazul persoanelor În cazul persoanelor care trebuie să stea care trebuie să stea în soare la orele în soare la orele amiezii, medicii le amiezii, medicii le recomandă să recomandă să poarte pălării de poarte pălării de soare, haine lejere soare, haine lejere şi ample, din fibre şi ample, din fibre naturale, de culori naturale, de culori deschise. deschise.

Un alt indicator meteorologic care oferă informaţii despre Un alt indicator meteorologic care oferă informaţii despre efectele vremii asupra organismului este presiunea efectele vremii asupra organismului este presiunea atmosferică. Presiunea normală este de 765 de milimetri atmosferică. Presiunea normală este de 765 de milimetri coloană de mercur, însă poate lua valori mai mici sau mai coloană de mercur, însă poate lua valori mai mici sau mai mari, în funcţie de umiditate şi temperatura aerului. În mari, în funcţie de umiditate şi temperatura aerului. În principiu, există multiple influenţe ale variaţiei presiunii principiu, există multiple influenţe ale variaţiei presiunii asupra organismului. Cert este însă că, atunci când asupra organismului. Cert este însă că, atunci când presiunea este mai mică decit valoarea normală, presiunea este mai mică decit valoarea normală, persoanele meteo-sensibile suferă de dureri articulare şi persoanele meteo-sensibile suferă de dureri articulare şi de variaţii de tensiune. Acelaşi lucru se întâmplă şi când de variaţii de tensiune. Acelaşi lucru se întâmplă şi când presiunea este mai mare decât cea normală, mai mult de presiunea este mai mare decât cea normală, mai mult de suferit având persoanele hipertensive.suferit având persoanele hipertensive.