Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

download Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

of 7

Transcript of Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    1/7

    TITLUL VII

    NCETAREA DREPTURILOR NSCUTE N LEGTUR CU INVENIA

    I. NCETAREA DREPTURILOR TITULARULUI DE BREVET

    I. 1. NCETAREA DREPTULUI SUBIECTIV DE PROPRIETATE INDUSTRIALASUPRA INVENIEI

    Enumerare:

    A. Exprarea !ermenu"u #e $a"a%"!a!e a %re$e!u"u&

    B. Renun'area "a %re$e!&

    C. De()#erea #n (a"!a!ea #e !!u"ar #e %re$e!&D. Re$*(area a#mn+!ra!$) a %re$e!u"u&E. Nu"!a!ea %re$e!u"u.A. Exprarea !ermenu"u #e $a"a%"!a!e a %re$e!u"uPotrivit art. 30 alin.1 durata brevetului de invenie este 20 de ani, cu ncepere de la data de

    depozit.Dup cum se observ, potrivit legii romne durata de valabilitate a brevetului curge de la dataconstituirii depozitului reglementar, iar nu de la data eliberrii brevetului. !pirarea termenuluiproduce e"ecte doar pentru viitor, iar nu #i pentru trecut. Prin e!pirare se a$unge la a#a%numita&cdere n domeniul public a inveniei', n sensul c orice persoana interesat poate "olosi invenia nmod liber #i gratuit.

    Potrivit art. 30 alin.2 pentru brevetul european termenul de 20 de ani curge de la dataconstituirii depozitului reglementar al cererii de brevet, con"orm (onveniei brevetului european.)rt.*3 alin.1 din (onvenia brevetului european prevede c durata brevetului european este de 20 deani socotii de la data de depozit a cererii.

    (a principiu, nu e!ista posibilitatea prelungirii valabilitii brevetului, indi"erent de motiveleinvocate de titularul brevetului. Prin e!cepie, potrivit art. 30 alin. 3 pentru medicamentele sauprodusele "ito"armaceutice brevetate se poate obine un certi"icat suplimentar de protecie, ncondiiile +egulamentului (- nr. 1.*/2 al (onsiliului din 1/ iunie 12 privind instituireaunui certi"icat suplimentar de protecie pentru medicamente #i ale +egulamentului (- nr. 1.*10*al Parlamentului uropean #i al (onsiliului din 23 iulie 1* privind instituirea unui certi"icatsuplimentar de protecie pentru produse "ito"armaceutice.

    Prin produs medicamentos' se nelege orice substan sau compoziie prezentat caposednd proprieti curative sau preventive n ceea ce prive#te bolile umane sau animale, precum #iorice substan sau compoziie putnd "i administrat oamenilor sau animalelor n scopul de a stabiliun diagnostic medical sau de a restaura, corecta sau modi"ica "unciile organice la om sau animal.

    Prin &produse fito-farmaceutice' se nelege substane active #i preparate coninnd una saumai multe substane active, prezentate n "orma n care sunt "urnizate utilizatorului, cu scopul de a-a prote$a plante sau produse din plante mpotriva tuturor organismelor duntoare sau de a preveniaciunea acestor organisme b- a in"luena procesele vitale ale plantelor c- a pstra produsele dinplante, n msura n care aceste substane sau produse nu constituie obiectul unor prevederi specialeprivind conservanii d- a distruge plantele nedorite sau e- a distruge poriuni din plante, a opri saua preveni cre#terea nedorit a plantelor.

    )tt +egulamentului (- nr. 1.*/12, ct #i +egulamentul (- nr. 1.*101* au "ostadoptate, n principal, ntruct perioada care se scurge ntre depunerea unei cereri de brevet pentru un

    1

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    2/7

    nou produs medicamentos sau "ito%"armaceutic #i obinerea autorizaiei de introducere pe pia aprodusului respectiv reduce protecia e"ectiv con"erit de brevet la o perioad insu"icient pentruamortizarea investiiilor e"ectuate n cercetare. De aceea, se prevede c se poate acorda un (er!,(a!+up"men!ar #e pr*!e('e, iar acest certi"icat intr n vigoare la s"r#itul duratei legale a brevetuluide baz #i este valabil pentru o durat egal cu perioada scurs ntre data depunerii cererii de brevetde baz #i data primei autorizaii de introducere pe pia n (omunitate, redus cu o perioad de cinciani De e!emplu, dac termenul cuprins ntre data constituirii depozitului #i data obinerii primeiautorizaii de introducere pe pia a produsului medicamentos sau "ito%"armaceutic este de ani,durata certi"icatului va "i de 4 ani-. 5n orice caz, durata certi"icatului nu poate dep#i 6 ani de la dataintrrii n vigoare a acestuia. Dup cum se observ, #i n acest caz dreptul subiectiv de proprietateindustrial asupra inveniei rmne un drept esenialmente temporar.

    B.Renun'area "a %re$e!

    7ediul materiei l reprezint art. 3* din lege #i art. *3 din +egulament

    +enunarea poate "iparialcnd se renun doar n parte la brevet, adic la una sau la uneledintre revendicri- sau totalcnd se renun la brevet n ansamblul su- #i produce e"ecte numaipentru viitor.

    +enunarea la brevet este un act juridic unilateral, ceea ce nseamn ca este irevocabil. )cestact poate "i anulat de ctre instana de $udecat dac se "ace dovada e!istenei unor vicii deconsimmnt la momentul renunrii.

    +enunarea de ctre titular la drepturile con"erite de un brevet se "ace prin nregistrarea la879: a unei declaraii 879: ia act de renunarea titularului dac sunt ndeplinite cumulativurmtoarele condiii a-declaraia este e!pres, menioneaz dac renunarea se "ace n tot sau nparte #i, dup caz, precizeaz revendicrile la care se "ace re"erire %-declaraia este depus dupdata la care meniunea ;otrrii de acordare a brevetului de invenie a "ost publicat n

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    3/7

    5n situaia n care anga$atorul renun doar n parte la brevet, iar inventatorul preia dreptul lacare s%a renunat, anga$atorul #i inventatorul vor deveni cotitulari de brevet.

    Dac 879: emite o ;otrre prin care ia act de renunarea la brevet de ctre anga$ator, "r ase "ace dovada ca s%a comunicat inventatorului intenia de renunare, acea ;otrre este lovit denu"!a!e re"a!$) ntruct dispoziia legal nclcat este instituit pentru ocrotirea unui interesparticular % art.1.24/ alin.1 =((-, con"orm art. 1.326 coroborat cu art.1263 =(( actul $uridicunilateral se des"iineaz #i atunci cnd sanciunea nulitii trebuie aplicat pentru ca scopul

    dispoziiei legale nclcate s "ie atins-.

    %-)rt. 3* alin. 3 din lege situaia n care invenia la care se intenioneaz a se renuna "aceobiectul unui contract de licen.

    5n acest caz este necesar acordul bene"iciarului licenei. =erespectarea acestei dispoziii legaleeste sancionat cu nu"!a!ea re"a!$) ntruct dispoziia legal nclcat este instituit pentruocrotirea unui interes particular % art.1.24/ alin.1 =((- a ;otrrii 879: prin care s%a luat act derenunare con"orm art. 1.326 coroborat cu art.1.263 =((-.

    (-)rt. 3* alin. 6 din lege situaia renunrii la un brevet acordat pentru inveniile care conin

    in"ormaii clasi"icate potrivit prevederilor art.3/ alin.2. >itularul poate renuna valabil numai dupdeclasi"icarea in"ormaiilor #i publicarea meniunii ;otrrii de acordare a brevetului de invenie #i adescrierii, revendicrilor #i desenelor inveniei brevetate, potrivit art.2 alin.* din lege.

    =erespectarea acestei dispoziii legale este sancionat cu nu"!a!ea a%+*"u!)a ;otrrii 879:prin care s%a luat act de renunare, ntruct este nclcat o dispoziie legal instituit pentru ocrotireaunui interes general % art.1.24 alin.1 =((.

    5n mod criticabil, pentru niciuna dintre cele trei situaii speciale nu este prevzut un termen ncare cei interesai trebuie s%#i e!ercite dreptul de pre"erin sau, dup caz, s%#i dea acordul. 5naceste condiii, nainte de a lua act de renunare, 879: va trebui sa acorde un termen rezonabil,

    potrivit cu mpre$urrile, pentru ca cei interesai s%#i mani"este voina.C.De()#erea #n (a"!a!ea #e !!u"ar #e %re$e!

    Se#u" ma!ere art. 40 din lege #i art. *1 din +egulament

    Decderea reprezint o sanciune care intervine dac nu se pltesc anuitilor, adic ta!eleanuale de meninere n vigoare a brevetului. (uantumul #i termenele de plat ale acestor ta!e suntreglementate prin 8? nr. 411/, republicat. 5n prezent, acest act normativ prevede c nu sepltesc ta!e pentru primii 2 ani de valabilitate a brevetului, pentru al treilea an se pltesc 640 de lei #in continuare ta!ele anuale cresc, a$ungnd ca n ultimii cinci ani s se plteasc 1./00 de lei anual.

    5n cazul n care se soliciteliberarea unui certi"icat suplimentar de protecie pentru medicament sauprodus de uz "itosanitar, pentru nregistrarea #i e!aminarea cererii trebuie s se plteasc o ta! de1./00 de lei, iar pentru meninerea n vigoare a certi"icatului se pltesc ta!e anuale cuprinse ntre3.*00 #i 6.040 de lei.

    Plata ta!ei de meninere n vigoare a brevetului poate "i "cut #e *r(e per+*an), cu condiiaindicrii datelor de identi"icare a acesteia #i a titularului, a numrului brevetului de invenie, a titluluiinveniei care "ace obiectul proteciei prin brevet, a anului sau a perioadei pentru care se "ace platata!ei.

    3

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    4/7

    >a!a pentru meninerea n vigoare a brevetului de invenie pentru un an de protecie devinescadent n prima zi a anului de protecie respectiv, iar dac nu a "ost pltit n aceste condiii, poate"i pltit cu o ma$orare de 60@ pn la s"r#itul unui termen de * luni de la data scadent. =eplatata!ei pentru meninerea n vigoare a brevetului de invenie pentru un an de protecie, dup e!pirarea#i a termenului de * luni, atrage decderea titularului din drepturile con"erite de brevet.

    Decderea titularului din drepturi se nregistreaz n +egistrul naional al brevetelor deinvenie #i se public n itularul de brevet trebuie s plteasco ta! de 1.0/0 de lei pentru e!aminarea cererii de revalidare #i, n plus, s plteasc ta!a pentrumeninerea n vigoare datorat pentru perioada pentru care nu s%a "cut plata. 5n termen de *0 de zilede la nregistrare 879: printr%o comisie din cadrul Direciei brevete de invenie-;otr#te asupra

    cererii de revalidare, iar meniunea revalidrii brevetului se public n

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    5/7

    Bn caz particular este acela n care se constat c solicitantul nu ndepline#te condiiile pentrua primi brevetul. 5n acest caz, dac 879: constat pe baza unor dovezi temeinice c solicitantul,a"!u" #e(0! n$en!a!*ru", nu este ndreptit la acordarea brevetului de invenie, se poate proceda laamnarea comunicrii ;otrrii luate, "r a dep#i un termen de * luni de la data acesteia n cazul ncare n acest termen solicitantul nu poate dovedi c are calitatea de persoan ndreptit la acordareabrevetului, ;otrrea de acordare se revoc potrivit alin. 1- #i cererea de brevet se respinge.

    +evocarea din o"iciu se dispune de ctre comisia de e!aminare care a luat ;otrrea de

    acordare a brevetului.

    /.+evocarea ulterioar comunicrii ;otrrii de eliberare a brevetului

    Potrivit art. 4 alin.1 din lege, orice persoan are dreptul s "ormuleze n scris #i motivat, la879:, o cerere de revocare a brevetului de invenie, n !ermen #e 2 "un #e "a pu%"(areamen'un a(*r#)r a(e+!ua, dac

    a-obiectul brevetului nu este brevetabil, potrivit art. *%, 11 #i 12 adic nu sunt ndeplinitecondiiile de "ond ale obiectului proteciei-

    %-obiectul brevetului nu dezvluie invenia su"icient de clar #i complet, ast"el nct o persoande specialitate n domeniu s o poat realiza adic nu sunt ndeplinite condiiile prevzute de art.1din lege-

    (-obiectul brevetului dep#e#te coninutul cererii, a#a cum a "ost depus. +eamintim cpotrivit art. 2* alin.6 din lege, la cererea 879: sau din iniiativa sa, solicitantul ori succesorul su ndrepturi poate modi"ica cererea de brevet pn la luarea unei ;otrri, cu condiia ca dezvluireainveniei s nu dep#easc coninutul cererii la data de depozit.

    )rt. 63 alin.1 prevede c nendeplinirea uneia sau mai multor condiii de "orm privind cerereade brevet de invenie nu poate constitui m*!$ #e re$*(are, n tot sau n parte, a brevetului de

    invenie, dect n cazul n care aceasta este rezultatul unei intenii "rauduloase. )#adar, n principiu,nendeplinirea condiiilor de "orm nu poate constitui motiv de revocare, ns acest lucru este posibiln ipoteza n care se constat e!istena unei intenii "rauduloase, cum ar "i depunerea unor nscrisuri"alse procura mandatarului autorizat, contractul de cesiune a dreptului la eliberarea brevetului,documente privind invocarea prioritii convenionale etc.-, declararea unor inventatori "ictivi,conivena "rauduloas a solicitantului cu unii "uncionari ai 879: care s tolereze nendeplinireaunor condiii de "orm etc.

    >ermenul de * luni n care poate "i "ormulat cererea de revocare este un !ermen #e #e()#ere.

    (ererea de revocare se soluioneaz de ctre (omisia de +ee!aminare din cadrul 879:.

    (omisia de +ee!aminare reprezint un organ administrativ, care aplic o procedur contencioasprevzut n lege #i n +egulament #i care se completeaz, n lipsa unei prevederi speciale, cu (odulde procedur civil. Cedina de soluionare a cererii de revocare este public, iar prile pot "i asistatede consilieri n proprietate industrial sau de avocai. Aotrrea (omisiei de ree!aminare, motivat,se comunic prilor n termen de 30 de zile de la pronunare #i poate "i atacat cu contestaie la>ribunalul ribunalului

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    6/7

    persoana interesat. 879: nscrie n registrele naionale modi"icrile intervenite ca urmare a unor;otrri $udectore#ti de"initive #i le public n ribunalul ribunalului

  • 7/25/2019 Curs Nr. 6 DPI (Incetarea Dr.asupra Inventiei 2015)

    7/7

    atacate cu recurs la 5nalta (urte de (asaie #i ustiie n termen de 30 de zile de la comunicare.Aotrrea de anulare de"initiv se nregistreaz la 879: de ctre persoana interesat. :eniunea;otrrii de anulare se public n