Curs Ceccar Brasov 2014

238
"Standarde internationale de raportare financiara si reglementarea contabilitatii nationale in domeniul agriculturii" dr. ec. Ludovica Breban Page 1

description

Curs Ceccar Brasov 2014

Transcript of Curs Ceccar Brasov 2014

"Standarde internationale de raportare financiara si reglementarea contabilitatii nationale in domeniul agriculturii"

dr. ec. Ludovica Breban

FILIALA CECCAR BRASOV 03-06 aprilie 2014

Semnificaia unor termeni prevzui n Reglementrile contabile conforme cu Directiva a IV a CEE, aprobate prin Ordinul Ministrului Finanelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificrile i completrile ulterioare, utilizai n politicile contabile

Activ

O resurs :1. controlat de entitate ca rezultat al unor evenimente trecute; i(a) de la care sunt ateptate beneficii economice viitoare care s se rsfrng asupra entitii.

Activ biologicUn animal viu sau o plant.

Activ circulant

a) se ateapt s fie realizat sau este deinut cu intenia de a fi vndut sau consumat n cursul normal al ciclului de exploatare al entitii;b) este deinut, n principal, n scopul tranzacionrii;c) se ateapt a fi realizat n termen de 12 luni de la data bilanului; saud) este reprezentat de numerar sau echivalente de numerar a cror utilizare nu este restricionat.Toate celelalte active reprezint active imobilizate.

Activ contingentUn activ potenial care apare ca urmare a unor evenimente anterioare datei bilanului i a cror existen va fi confirmat numai prin apariia sau neapariia unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi n totalitate sub controlul entitii.Un exemplu n acest sens l reprezint un drept de crean ce poate rezulta dintr-un litigiu n instan (de ex. o despgubire),care este implicat entitatea i al crui rezultat este incert.

Activ cu ciclu lung de producieUn activ care necesit o perioad lung pentru a se califica pentru utilizarea sau vnzarea sa preconizat.

Activ financiar

Orice active care reprezint:1. numerar;a) un instrument de capitaluri proprii al unei alte entiti;b) un drept contractual:- de a primi numerar sau un alt activ financiar de la o alt entitate; sau - de a schimba active sau datorii financiare cu alt entitate n condiii care sunt potenial favorabile entitii; sauc) un contract care va fi sau poate fi decontat n propriile instrumente de capitaluri proprii i este:- un instrument financiar nederivat pentru care entitatea este sau poate fi obligat s primeasc un numr variabil al propriilor instrumente de capitaluri proprii; sau1. un instrument financiar derivat care va fi sau poate fi decontat n alt fel dect prin schimbul unei sume fixe de numerar sau alt activ financiar pentru un numr fix din instrumentele de capital ale entitii. n acest scop, instrumentele de capital ale entitii nu includ instrumente care sunt ele nsele contracte pentru primirea sau livrarea propriilor instrumente de capitaluri proprii ale entitii.

Activiti de exploatarePrincipalele activiti productoare de venit ale RNP, precum i alte activiti care nu sunt activiti de investiie sau finanare.

Activiti de finanareActiviti care au ca efect modificri ale dimensiunii compoziiei capitalurilor proprii i datoriilor entitii.

Activiti de investiieAchiziionarea i cedarea de active imobilizate i de alte investiii, care nu sunt incluse n echivalentele de numerar.

Amenajament silvicdocumentul de baz n gestionarea pdurilor, cu coninut tehnico-organizatoric i economic, fundamentat ecologic

Amenajarea pduriloransamblul de preocupri i msuri menite s asigure aducerea i pstrarea pdurilor n stare corespunztoare din punctul de vedere al funciilor ecologice, economice i sociale pe care acestea le ndeplinesc

Amortizare(Depreciere)Alocarea sistematic a valorii depreciabile (amortizabile) a unui activ pe ntreaga durat de utilizare a acestuia. n cazul unei imobilizri necorporale, termenul amortizare este, n general, utilizat n loc de depreciere.Cei doi termeni au acelai sens, Corectarea valorii imobilizrilor necorporale i corporale i aducerea lor la nivelul valorii de inventar se efectueaz, n funcie de tipul de depreciere existent, fie prin nregistrarea unei amortizri suplimentare, n cazul n care se constat o depreciere ireversibil, fie prin constituirea sau suplimentarea ajustrilor pentru depreciere, n cazul n care se constat o depreciere reversibil a acestora

Angajament fermUn acord irevocabil de a schimba o cantitate specificat de resurse la un pre specificat, la o dat sau la mai multe date viitoare specificate.

Angajament ferm de cumprareO nelegere cu o ter parte irevocabil pentru ambele pri, opozabil din punct de vedere legal, care (a) specific toi termenii de referin incluznd preul i durata tranzaciilor, i care(b) include o penalizare pentru nerespectarea termenilor contractuali de o asemenea valoare nct ducerea la ndeplinire a obligaiilor contractuale este probalil ntr-o msur foarte ridicat.

Asisten guvernamentalAciunile ntreprinse de guvern cu scopul de a acorda beneficii economice specifice unei entiti sau unei categorii de entiti care ndeplinesc anumite criterii.

Asociat ntr-o asociere n participaieO parte ntr-o asociere n participaie care are controlul comun asupra acelei asocieri n participaie.

Asociere n participaienelegere contractual prin care dou sau mai multe pri ntreprind o activitate economic supus controlului comun.

Administrare pduriTotalitatea activitilor cu caracter tehnic, economic i juridic desfurate de ocoalele silvice, de structurile de rang superior sau de Regia Naional a Pdurilor - Romsilva n scopul asigurrii gestionrii durabile a pdurilor, cu respectarea regimului silvic

Beneficii ale angajailorToate formele de contraprestaii acordate de entitatea economica n schimbul serviciului prestat de angajai.

CapitalizareRecunoaterea unui cost ca parte din costul unui activ.

Capitaluri propriiInteresul rezidual n activele entitii economice dup deducerea tuturor datoriilor sale.

CercetareInvestigarea original i planificat ntreprins n scopul ctigrii unor cunotine sau nelesuri tiinifice sau tehnice noi.

Fond forestierTotalitatea pdurilor, a terenurilor destinate mpduririi, a celor care servesc nevoilor de cultur, producie sau administraie silvic, a iazurilor, a albiilor praielor, a altor terenuri cu destinaie forestier i neproductive, cuprinse n amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990 sau incluse n acestea ulterior, n condiiile legii, indiferent de natura dreptului de proprietate.

Mas lemnoasTotalitatea arborilor pe picior i/sau dobori, ntregi sau pri din acetia, inclusiv cei aflai n diferite stadii de transformare i micare n cadrul procesului de exploatare forestier

Materiale lemnoaseLemnul rotund sau despicat de lucru i lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu seciune dreptunghiular sau ptrat -, precum i lemnul cioplit. Aceast categorie cuprinde i arbori i arbuti ornamentali, pomi de Crciun, rchit i puiei

Prestaie silvicLucrrile cu caracter tehnic silvic efectuate de ocoalele silvice, pe baz de contract, n vegetaia forestier din afara fondului forestier naional.

Producie agricolProdusul recoltat din activele biologice ale entitii.

RecoltaSepararea produciei dintr-un activ biologic sau ncetarea vieii activului biologic.

RecunoatereProcesul ncorporrii n bilan sau n contul de profit i pierdere a unui element care corespunde definiiei unui element care ndeplinete urmtoarele criterii de recunoatere:1. Este probabil c orice beneficiu economic viitor asociat s intre sau s ias n sau din entitate;ia) Elementul are un cost sau o valoare care poate fi evaluat() n mod credibil;

Legislaie aplicabil Legea nr. 46 din 18 martie 2008(actualizat) Codul silvic cu modificarile si completarile ulterioare. Legea privind societile comerciale nr. 31/1990, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; Legea nr. 15 din 7 august 1990 (*actualizata*), privind reorganizarea unitilor economice de stat ca regii autonome i societi comerciale Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene; OMFP nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii; OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile OMP 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de ctre persoanele prevazute la art.1 din Legea contabilitatii nr.82, republicat; Legea 171/2010 privind stabilirea i sancionarea contraventiilor silvice cu modificrile i complectrile ulterioare; .HG996/2008Normelor referitoare la provenienta,circulatia i comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaiilor de depozitare a materialelor lemnoase i al instalaiilor de prelucrat lemn rotund; LEGEA 56/2010 privind accesibilizarea fondului forestier naional; LEGEA 167/2010 privind aprobarea OUG 15/2010 pentru modificarea art.13 alin (2) din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu; OMFP 766/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de prevenire constatare, evaluare i aprobare a pierderilor provocate de fenomene meteorologice periculoase i de ali factori vtmatori fondului forestier naional, vegetaiei forestiere din afara fondului forestier naional i obiectivelor instalate n acestea. Hotrrea Guvernului nr. 276\2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe (M.O. nr. 313/30.05.2013). Hotrrea Guvernului nr. 2139/30.11.2004 pentru aprobarea catalogului privind clasificarea i duratele normale de funcionare a mijloacelor fixe (M.O. nr. 46/13.01.2005). CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (*actualizat*) (Legea nr. 53/2003) CODUL FISCAL din 22 decembrie 2003 ( Legea nr. 571/2003 ), Normele de aplicare, actualizate i completate, cu toate ordinele ministrului finanelor publice COD DE PROCEDUR FISCAL OG 92 din 2003 cu modificrile i complectrile ulterioare. CODUL CIVIL (Legea 287/2009), actualizat COD DE PROCEDUR CIVIL Lg 134 din 2010. OMMP nr. 1540 din 3 iunie 2011, pentru aprobarea Instruciunilor privind termenele, modalitile i perioadele de colectare, scoatere i transport al materialului lemnos OMMP 1545/2011 pentru aprobarea Normei metodologice privind constituirea i utilizarea fondului de stimulare a personalului silvic/agenilor constatatori cu modificrile i completrile ulterioare Legea 107/2011 privind comercializarea materialelor forestiere de reproducere LEGE nr. 52 din 15 aprilie 2011,privind exercitarea unor activiti cu caracter ocazional desfaurate de zilieri i normele de aplicare OMFP nr. 1718/2011 pentru aprobarea Precizarilor privind intocmirea si actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului); Legea nr. 389/2005, a calului cu modificrile i complectrile ulterioare; OMAAP nr. 564 / 17.08.2006, pentru aprobarea normelor de cheltuieli finanate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pdurilor i Dezvoltrii Rurale, pentru ntreinerea cabalinelor din categoria Herghelia Naional; HG nr. 759/2007 , privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate n cadrul operaiunilor finanate prin programele operaionale cu modificrile i complectrile ulterioare; OUG nr. 57/ 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei i faunei slbatice cu modificrile i complectrile ulterioare; OG nr.64 din 2001 privind repatizarea profitului la societi naionale, companii naionale i societile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum i la regiile autonome cu modificrile i completrile ulterioare OMFP 214|15.02.2o13 privind formatul si structura Bugetului de venituri si cheltuieli cu anexele de fundamentare; Legea 261\2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea ezploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale;Privind rezervele constituite HG nr. 1553/2003 privind reevaluarea imobilizrilor corporale i stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe; HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare; Ordonana nr. 64/2001, modificat, privind repartizarea profitului la societile naionale, companiile naionale i societile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.Privind constituirea provizioanelor pentru participarea salariailor la profitul realizat OMFP nr. 128/2005 privind unele reglementri contabile aplicabile agenilor economici; OMFP nr. 144/2005 referitor la precizrile privind determinarea sumelor care fac obiectul repartizrii profitului conform Ordonanei nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societile naionale, companiile naionale i societile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aprobat cu modificri prin Legea nr.769/2001, cu modificrile i completrile ulterioare.Privind imobilizrile corporale HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea i duratele normale de funcionare a mijloacelor fixe, cu modificrile i completrile ulterioare, aprobat de Consiliul de Administratie al RNP. Legea nr. 15/1994 republicat, privind amortizarea capitalului imobilizat n active corporale i necorporale, cu modificrile i completrile ulterioare.Privind patrimoniul public HG nr. 229/2009 privind reorganizarea RNP; Legea nr. 213/1998 privind proprietatea public i regimul juridic al acesteia; HG nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarelor bunurilor din domeniul public al statului, cu modificrile i completrile ulteriore; OMFP nr. 1718/2011 pentru aprobarea Precizarilor privind intocmirea si actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului); OG nr. 112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din funciune, casare i valorificare a activelor corporale care alctuiesc domeniul public al statului i al unitilor administrativ-teritoriale.

Conform CODULUI SILVIC, adoptat prin Legea Nr. 46 din 19 martie 2008, prevede: Titlul II Administrarea fondului forestier naional : Art. 10 - (1) Sunt obligatorii administrarea, precum i asigurarea serviciilor silvice, dup caz, la toate pdurile, indiferent de forma de proprietate, prin ocoale silvice. (2) Administrarea, precum i serviciile silvice, dup caz, se asigur prin ocoale silvice autorizate, denumite n continuare ocoale silvice, care sunt de dou tipuri: a) ocoale silvice de stat - din structura Regiei Naionale a Pdurilor - Romsilva, care administreaz pduri proprietate public a statului i care sunt nfiinate de aceasta; (3) Ocoalele silvice prevzute la alin. (2) sunt de interes public i pot administra sau asigura servicii silvice, dup caz, i pentru alte proprieti, pe baz de contracte.Legislaia n domeniul contabilitii aplicat de societatea este reprezentat de urmtoarele: Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; Ordinul ministrului finanelor publice nr 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificrile i completrile ulterioare Ordinul ministrului finanelor publice nr 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii; Ordinul ministrului finanelor publice nr. 1.826/2003 pentru aprobarea Precizrilor privind unele msuri referitoare la organizarea i conducerea contabilitii de gestiune; Ordinul ministrului economiei i finanelor nr 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completrile ulterioare; Legea nr. 31/1990 privind societile comerciale, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

1.7.1. Reguli generale de evaluareElementele prezentate n situaiile financiare anuale se evalueaz, de regul, pe baza principiului costului de achiziie sau al costului de producie, cu excepia imobilizrilor corporale prezentate la valoare reevaluat.Evaluarea la data intrrii n patrimoniul RNPLa data intrrii n patrimoniul RNP, bunurile se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate la valoarea de intrare, care se stabilete astfel:1. la cost de achiziie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;a) la cost de producie - pentru bunurile produse n RNP;b) la valoarea de aport, stabilit n urma evalurii - pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social;c) la valoarea just - pentru bunurile obinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.n cazurile menionate la lit. c) i d), valoarea de aport i, respectiv, valoarea just, se substituie costului de achiziie.Valoare justPrin valoare just se nelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunvoie ntre pri aflate n cunotin de cauz n cadrul unei tranzacii cu preul determinat obiectiv.Valoarea just a activelor se determin n baza datelor de eviden de pe pia, printr-o evaluare efectuat, de regul, de profesioniti calificai n evaluare.n situaia n care nu exist date pe pia privind valoarea just, din cauza naturii specializate a activelor i a frecvenei reduse a tranzaciilor, valoarea just se poate determina prin alte metode utilizate, de regul, de ctre profesioniti n evaluare.Evaluarea la inventar i prezentarea elementelor n bilann scopul ntocmirii situaiilor financiare anuale, RNP trebuie s procedeze la inventarierea i evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii.n situaiile financiare anuale elementele de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii se reflect i se evalueaz la valoarea contabil, pus de acord cu rezultatele inventarierii.Valoarea contabil a unui activ este valoarea la care acesta este recunoscut dup ce se deduc amortizarea acumulat, pentru activele amortizabile i ajustrile acumulate din depreciere sau pierdere de valoare.Evaluarea cu ocazia inventarierii a elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii se face potrivit normelor interne elaborate n conformitate cu OMFP 3055/2009 i normelor specifice emise de Ministerul Finanelor Publice.La stabilirea valorii de inventar a bunurilor se va aplica principiul prudenei, potrivit cruia se va ine seama de toate ajustrile de valoare datorate deprecierilor sau pierderilor de valoare. Pentru elementele de natura activelor nregistrate la cost, diferenele constatate n minus ntre valoarea de inventar i valoarea contabil se evideniaz distinct n contabilitate, n conturi de ajustri, aceste elemente meninndu-se la valoarea lor de intrare.Evenimentele care apar dup data bilanului pot furniza informaii suplimentare referitoare la perioada raportat fa de cele cunoscute la data bilanului. Dac situaiile financiare anuale nu au fost aprobate, acestea trebuie ajustate pentru a reflecta i informaiile suplimentare, dac informaiile respective se refer la condiii (evenimente, operaiuni etc.) care au existat la data bilanului.Evaluarea la data ieirii din patrimoniul RNPLa data ieirii din patrimoniul RNP sau la darea n consum, bunurile se evalueaz i se scad din gestiune la valoarea lor de intrare sau valoarea la care sunt nregistrate n contabilitate. De asemenea, se reiau la venituri ajustrile pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente acestora.Activele constatate minus n gestiune se scot din eviden la data constatrii lipsei acestora, cu respectarea prevederilor legale.

Documentele financiar contabileOrice operaiune economico-financiar efectuat se consemneaz n momentul efecturii ei intr-un document care st la baza nregistrrilor n contabilitate, dobndind astfel calitatea de document justificativ (art.6 alin 1 din Legea contabilitii nr. 82/1991 republicat).Documentele financiar contabile au la baz Normele metodologice de ntocmire i utilizare a documentelor financiar contabile, aprobate prin ORDIN MFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu specificarea c unitile silvice ntocmesc Nota de recepie i constatare de diferene (Cod 14-3-1A), semnat de comisia de recepie, document pentru recepia bunurilor aprovizionate, ncrcare n gestiune, act de prob n litigiile cu cruii i furnizorii, pentru diferenele constatate la recepie, document justificativ de nregistrare n contabilitate, doar in cazul: - bunurilor materiale cuprinse ntr-o factur sau aviz de nsoire a mrfii, care fac parte din gestiuni diferite; - bunurilor materiale primite spre prelucrare, n custodie sau n pstrare; - bunurilor materiale procurate de la persoane fizice; -bunurilor materiale care sosesc nensoite de documente de livrare care nsotete transportul (factura, aviz, s.a.); - bunurilor materiale care prezint diferene la recepie; - mrfurilor intrate n gestiunile la care evidena se ine la pre de vnzare.n alte cazuri dect cele menionate mai sus, recepia i ncrcarea n gestiune, dup caz, i nregistrarea n contabilitate se face pe baza documentului de livrare care nsoete transportul (factura, aviz de nsoire a mrfii, etc.)

Formularele financiar contabile prevzute de ordinul de mai sus cuprind coninutul minimal de adaptat, prin adugare de noi informaii, specifice regiei, i anume:Documentele justificative trebuie s cuprind urmtoarele elemente principale: - denumirea documentului; - denumirea/numele i prenumele i, dup caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care ntocmete documentul; - numrul documentului i data ntocmirii acestuia; - menionarea prilor care particip la efectuarea operaiunii economico-financiare (cnd este cazul); - coninutul operaiunii economico-financiare i, atunci cnd este necesar, temeiul legal al efecturii acesteia; - datele cantitative i valorice aferente operaiunii economico-financiare efectuate, dup caz; - numele i prenumele, precum i semnturile persoanelor care rspund de efectuarea operaiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atribuii de control financiar preventiv i ale persoanelor n drept s aprobe operaiunile respective, dup caz; - alte elemente menite s asigure consemnarea complet a operaiunilor efectuate. Documentele care stau la baza nregistrrilor n contabilitate pot dobndi calitatea de document justificativ numai n condiiile n care furnizeaz toate informaiile prevzute de normele legale n vigoare.ACTIVE IMOBILIZATEBaza pentru prezentarea acestui capitol o reprezint, n principal, prevederile Directivei a IV-a a CEE preluat n punctele 64 la 146 din Capitolul II, Seciunea 8, Subseciunea 8.2, din OMFP nr. 3055/2009.Aspectele principale urmrite n contabilizarea i prezentarea imobilizrilor sunt: recunoaterea i evaluarea activelor; determinarea valorii contabile a activelor, a cheltuielilor cu amortizarea i a pierderilor din depreciere care trebuie recunoscute n raport cu acestea; asigurarea transparenei n prezentarea informaiilor astfel nct utilizatorii s-i poat asuma responsabilitatea deciziilor i a efectelor acestora; informarea adecvat a diverselor categorii de utilizatori ai situaiilor financiare.Un activ este clasificat ca activ imobilizat atunci cnd acesta: nu este deinut pentru vnzare sau consum sau nu se ateapt s fie realizat n cursul normal al ciclului de exploatare al RNP; nu este deinut, n principal, pe termen scurt sau n scopul comercializrii i nu se ateapt a fi realizat n termen de 12 luni de la data bilanului; sau nu reprezint numerar sau echivalente de numerar a cror utilizare nu este restricionat pentru o durat mai mare de 12 luni.

La rndul lor, activele imobilizate se mpart n: imobilizri necorporale; imobilizri corporale; imobilizri financiare.

Imobilizri necorporale

Imobilizrile necorporale sunt active nefinanciare identificabile, nemonetare, fr suport material, deinute pentru utilizare n procesul produciei sau furnizrii de bunuri i servicii, pentru a fi nchiriate terilor, sau n scopuri administrative.Anumite imobilizri necorporale pot fi pstrate n sau pe un obiect fizic, cum ar fi un compact-disc (n cazul unui software), documentaie legal (n cazul unei licene sau al unui brevet) sau pelicul.IdentificareO imobilizare necorporal ndeplinete criteriul de a fi identificabil cnd: este separabil, adic poate fi separat sau divizat de RNP i vndut, transferat, autorizat, nchiriat sau schimbat, fie individual, fie mpreun cu un contract corespunztor, un activ identificabil sau o datorie identificabil; sau decurge din drepturi contractuale sau de alt natur legal, indiferent dac acele drepturi sunt transferabile sau separabile de RNP sau de alte drepturi i obligaii.

Dac o imobilizare ncorporeaz att elemente corporale, ct i necorporale, se evalueaz care element este mai semnificativ pentru a stabili ncadrarea n imobilizri corporale sau n imobilizri necorporale.O imobilizare necorporal trebuie recunoscut n bilan dac se estimeaz c va genera beneficii economice pentru entitate i costul su poate fi evaluat n mod credibil.Evideniere i evaluareDac activul este achiziionat separat atunci va fi evideniat la costul de achiziie, denumit valoare de intrare.Costul activului conine: preul de cumprare incluznd taxele de import, impozite i taxe nereturnabile; i orice cheltuial direct atribuibil pregtirii activului pentru folosirea sa (onorariile profesionale, costurile testrii funcionrii corespunztoare a activului inclusiv costurile de instruire iniial a personalului).Dac un activ de natura acestora este achiziionat n schimbul unui alt activ, costul acestuia este evideniat la valoarea just a activului primit.Exemple de cheltuieli care nu constituie o parte a costului imobilizrii necorporale sunt: costurile de introducere a unui nou produs sau serviciu (inclusiv costurile n materie de publicitate i activiti promoionale); costurile de desfurare a unei activiti ntr-un nou loc sau cu o nou clas de clieni; i costurile administrative i alte cheltuieli generale de regie.Recunoaterea costurilor n valoarea contabil a unei imobilizri necorporale nceteaz cnd activul se afl n starea necesar pentru a putea funciona n parametrii proiectai.Cheltuieli ulterioareCheltuielile ulterioare, efectuate cu un activ necorporal dup cumprarea sau finalizarea sa, se nregistreaz n conturile de cheltuieli atunci cnd acestea sunt efectuate.Un element raportat drept cheltuial ntr-o perioad nu poate fi recunoscut ulterior ca parte din costul unei imobilizri necorporale.Cheltuielile ulterioare vor majora costul imobilizrii necorporale doar atunci cnd este previzibil c aceste cheltuieli vor permite activului s genereze beneficii economice viitoare peste performana stabilita iniial i cnd acestea pot fi evaluate credibil.Costurile privind actualizarea / adaptarea programelor informatice la legislaia n vigoare nu reprezint o majorare a performanei prevzut iniial. Amortizarea i depreciereaCostul de achiziie sau costul de producie al activelor imobilizate necorporale cu durate limitate de utilizare economic trebuie redus cu ajustri calculate pentru a diminua valoarea unor astfel de active n mod sistematic de-a lungul duratelor lor de utilizare economic (amortizare).Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economic reprezint alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ pe ntreaga durat de utilizare economic. Valoarea amortizabil este reprezentat de cost sau alt valoare care substituie costul (de exemplu valoarea just).Durata de utilizare economic / durata de via util reprezint: perioada n care un activ este prevzut a fi disponibil pentru utilizare de ctre RNP; sau numrul unitilor produse sau al unor uniti similare ce se estimeaz c vor fi obinute de entitate prin folosirea activului respectiv.Imobilizrile necorporale trebuie s fac obiectul ajustrilor de valoare, indiferent dac duratele lor de utilizare economic sunt limitate sau nu, astfel nct acestea s fie evaluate la cea mai mic valoare atribuibil acestora la data bilanului, dac se estimeaz c reducerea valorii acestora este permanent.Dac activele imobilizate necorporale fac obiectul ajustrilor excepionale de valoare exclusiv n scop fiscal, n notele explicative se prezint valoarea ajustrilor i motivele pentru care acestea au fost efectuate.Un activ este afectat atunci cnd valoarea sa contabil nu va fi recuperat de la utilizarea continu a acestuia sau din vnzarea acestuia. Ori de cte ori exist indicii, o testare pentru depreciere va fi efectuat.Indiciile pentru efectuarea testelor de depreciere sunt: scdere semnificativ a valorii de pia a activului; modificri n tehnologie, piee, economie; planuri de ntrerupere sau de restructurare a activitii; sau dovezi evidente de uzur moral.n cazul n care, la data bilanului, un activ necorporal are o valoare recuperabil mai mic dect valoarea contabil, se va nregistra o ajustare pentru depreciere pn la aceast valoare.Principalele documente financiar-contabile pe baza crora se inregistreaz imobilizrile i micarea acestora: facturi emise de teri, deconturi de cheltuieli care atest cheltuielile efectuate, bonuri de consum, state de salarii, contracte de concesiune, procese verbale de recepie, procese verbale de predare-primire sau de recepie final a bunurilor care fac obiectul concesiunii sau a aportului la patrimoniul privat al regiei sau la patrimoniul public al statului, documentaii ntocmite de evaluator sau situaii de reevaluare folosind metoda indicilor i a surselor interne i externe, documente ce insoesc reorganizri (fuziuni,nfiinri, transformri), plan de amortizare, Registrul numerelor de inventar, bonuri de micare, proces verbal de scoatere din funciune .a.Cheltuielile de constituireCheltuielile de constituire sunt ocazionate de nfiinarea sau dezvoltarea activitii silvice (taxe i alte cheltuieli de nscriere i nmatriculare, cheltuieli de prospectare a pieei i de publicitate i alte cheltuieli de aceast natur legate de nfiinarea i modificarea activitii silvice).RNP include cheltuielile de constituire la Active. Cheltuielile de constituire sunt amortizate pe o perioad de 1 an. Acestea trebuie prezentate n notele explicative la situaiile financiare anuale (Nota nr. 1 Active imobilizate).n situaia n care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, se analizeaz naintea distribuirii din profituri, dac suma rezervelor disponibile pentru distribuire i a profitului reportat este cel puin egal cu cea a cheltuielilor neamortizate.Tratamentul contabil:

201 Cheltuieli de constituire = 404 Furnizori de imobilizri6811 Cheltuieli de exploatare privind = 2801 Amortizarea cheltuielilor de constituire amortizarea imobilizrilor

La finele perioadei, dup ce se amortizeaz integral cheltuielile de constituire, se va reflecta scoaterea din eviden a cheltuielilor de constituire, prin articolul contabil:

2801 Amortizarea cheltuielilor de constituire = 201 Cheltuieli de constituire

Cheltuieli de dezvoltareO imobilizare necorporal generat de dezvoltare (sau faza de dezvoltare a unui proiect intern) se recunoate dac, i numai dac, entitatea poate demonstra toate elementele urmtoare: fezabilitatea tehnic pentru finalizarea imobilizrii necorporale, astfel nct aceasta s fie disponibil pentru utilizare sau vnzare; intenia sa de a finaliza imobilizarea necorporal i de a o utiliza sau vinde; capacitatea sa de a utiliza sau vinde imobilizarea necorporal; modul n care imobilizarea necorporal va genera beneficii economice viitoare probabile; disponibilitatea unor resurse tehnice, financiare i de alt natur adecvate pentru a completa dezvoltarea i pentru a utiliza sau vinde imobilizarea necorporal; capacitatea sa de a evalua credibil cheltuielile atribuibile imobilizrii necorporale pe perioada dezvoltrii sale.Cheltuielile de dezvoltare se amortizeaz pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dup caz (pct 80. - (1))n situaia n care cheltuielile de dezvoltare nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu excepia cazului n care suma rezervelor disponibile pentru distribuire i a profitului reportat este cel puin egal cu cea a cheltuielilor neamortizate.Exemple de activiti de cercetare sunt:a) activitile al cror scop este acela de a obine cunotine noi; b) identificarea, evaluarea i selecia final a aplicaiilor descoperirilor fcute prin cercetare sau a altor cunotine;c) cutarea de alternative pentru materiale, instrumente, produse, procese, sisteme sau servicii; id) formularea, elaborarea, evaluarea i selecia final a alternativelor posibile pentru materiale, instrumente, produse, procese, sisteme sau servicii noi sau mbuntite.Cheltuielile de amenajare a pdurilor au caracterul cheltuielilor curente ale perioadei, reprezentnd cheltuieli de exploatare, fiind asimilate unor cheltuieli cadastrale (conform ordinelor interne, RNP-Romsilva constituie centralizat fondul necesar pentru decontarea chletuielilor de amenajare pentru ocoalele silvice n rnd de amenajare, funcie de cheltuielile anuale de amenajare a unui hectar de fond forestier i de mrimea fondului forestier domeniu public al statului administrat de fiecare direcie silvic; Att valoarea obligaiei financiare necesare constituirii sursei centralizate, care se face prin virarea de ctre direciile silvice a unor trane lunare stabilite, precum i modul de decontare a lucrrilor de amenajare, sunt stabilite prin ordine interne. Tratamente contabile: Exemplu

Faza de cercetarePentru reflectarea n contabilitate a consumurilor ocazionate n activitatea de cercetare, seefectueaz nregistrrile:601 Cheltuieli cu materiile prime = 301 Materii prime602 Cheltuieli cu materialele consumabile = 302 Materiale consumabile641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate6811 Cheltuieli de exploatare privind = 281 Amortizri privind imobilizrile amortizarea imobilizrilor

Faza de dezvoltarenregistrarea n contabilitate a achiziiei:203 Cheltuieli de dezvoltare = 404 Furnizori de imobilizri

nregistrarea imobilizarilor de natura cheltuielilor de dezvoltare primite cu titlul gratuit sau constate plusuri la inventar (studii, proiecte, prototipuri)203 Cheltuieli de dezvoltare = 475 Subvenii pentru investiii

nregistrarea cheltuielii de dezvoltare, la care se adaug cheltuielile aferente brevetrii205 Concesiuni, brevete, licene mrci = %203 Cheltuieli de dezvoltare404 Furnizori de imobilizri comerciale, drepturi i active similarenregistrarea amortizarii activelor de natura cheltuielilor de dezvoltare6811 = 2803

nregistrarea scoaterii din evidenta a activelor de natura cheltuielilor de dezvoltare amortizate integral 2803 = 203 neamortizate integral%= 20328036583Concesiuni, brevete, licene, mrci comerciale, drepturi i active similareConcesiunea este convenia prin care o persoan fizic sau juridic dobndete dreptul de utilizare a anumitor bunuri sau servicii n schimbul unor beneficii pentru concesionar.Conform Ordinului 3055/2009, concesiunile primite se reflect ca imobilizri necorporale atunci cnd contractul de concesiune stabilete o durat i o valoare determinate de concesiune. Amortizarea concesiunii urmeaz a fi nregistrat pe durata de folosire a acesteia, stabilit potrivit contractului.n cazul n care contractul prevede plata unei redevene/chirii, i nu o valoare amortizabil, n contabilitatea entitii care primete concesiunea, se reflect cheltuiala reprezentnd redevena/chiria, fr recunoaterea unei imobilizri necorporale (pct. 81(2)).Brevetele, licenele, mrcile comerciale, drepturile i alte active similare, se amortizeaz pe durata prevzut pentru utilizarea lor de ctre unitatile care le dein.Tratamente contabile:A. Situaia n care concesiunea nu se poate recunoate ca activ1. Conform contractului, nregistrarea sumelor reprezentnd redevenele datorate pe toat perioada concesionrii atunci candDebit cont 8036 Redevene, locaii de gestiune, chirii i alte datorii asimilate b) nregistrarea redevenei aferente612= 401i concomitent,se nregistreaz sumele respective n creditul contului 8036 Redevene, locaii de gestiune, chirii i alte datorii asimilateCredit cont 8036 1. Achitarea datoriei fa de furnizori: 401 = 5121Soldul contului 8036 Redevene, locaii de gestiune, chirii i alte datorii asimilate la data de 31.12.20... reprezint contravaloarea redevenelor pe care entitatea le are de achitat pn la ncheierea contractului de concesiune.nregistrrile se efectueaz similar pn la ncheierea contractului. La ncheierea perioadei de concesionare, odat cu plata ultimei redevene, contul 8036 Redevene, locaii de gestiune, chirii i alte datorii asimilate se soldeaz.B. Situaia n care concesiunea se poate recunoate ca activO subunitate primete n concesiune un imobil, mpreun cu terenul aferent, aparinnd domeniului public al statului. Prin contractul de concesiune s-a stabilit c valoarea total a concesiunii primite, si valoarea redevenei trimestriale datorate.La expirarea perioadei de concesionare se restituie imobilul luat n concesiune, mpreun cu terenul aferent. Plata redevenelor se va face trimestrial. Amortizarea concesiunii se efectueaz pe durata de folosire a acesteia, prevzut n contractul de concesionare, prin utilizarea metodei liniare.a) Se nregistreaz n contabilitate valoarea total a concesiunii primite:205 Concesiuni, brevete, licene, mrci = 167i concomitent se nregistreaz n afara bilanului activul primit n concesiune, n debitul contului 8038 Bunuri publice primite n administrare, concesiune i cu chirieb) nregistrarea amortizrii lunare a concesiunii: 6811 = 2805 Aceast nregistrare contabil se repet n fiecare lun, pe durata concesionrii.c) Achitarea redevenei datorate pentru trimestrul I al anului, conform contractului:167 Alte mprumuturi i datorii asimilate = 5121 Conturi la bnci n lei Not: Redevenele facturate de proprietarul bunului cedat n concesiune i pltite acestuia se nregistreaz prin articolele contabile 167 = 404 i 404 = 5121, iar taxa pe valoarea adugat are regimul stabilit de Codul fiscal.n cazul n care RNP concesioneaz bunuri administrate, ctre terti, conform legii:4111 = %706/4427, cu notificare pentru TVA la ANAFExemplul 1: O entitate care activeaz n domeniul piscicol i are ca obiect de activitate creterea i valorificarea crapului de consum primete n concesiune un lac care aparine domeniului public al statului. Durata concesiunii este de 20 ani ncepnd cu 01.01.N. n contract este prevzut valoarea total a concesiunii de 1.000.000 lei, cu o redeven lunar de 4.167 lei, pltibil pe data de 15 ale lunii urmtoare celei n care se datoreaz. Amortizarea concesiunii se efectueaz pe durata contractului, prin metoda liniar. La expirarea contractului lacul se restituie domeniului public al statului.Concesiunea primit se reflect ca imobilizri necorporale deoarece contractul de concesiune prevede o durat (20 de ani) i o valoare determinat de concesiune (1.000.000 lei).(a)Pe 01.01.N, odat cu semnarea contractului se recunoate activul necorporal pentru valoarea total a concesiunii primite:1.000.000 lei205=1671.000.000 lei

Concesiuni, brevete, licene, mrci comerciale, drepturi i active similareAlte mprumuturi i datorii asimilate

i concomitent:Debit 8038 Bunuri publice primite n administrare , concesiune i cu chirie 1.000.000 lei

(b)Amortizarea lunar a concesiunii:Durata contractului n luni = 20 ani x 12 luni = 240 luniAmortizarea lunar = 1.000.000 lei/240 luni = 4.167 lei4.167 lei6811=28054.167 lei

Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizrilorAmortizarea concesiunilor, brevetelor, licenelor, mrcilor comerciale, drepturilor i activelor similare

(c)Pe 15 februarie N se nregistreaz redevena lunar:4.167 lei167=4044.167 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilateFurnizori de imobilizri

(d)Plata redevenei:4.167 lei404=51214.167 lei

Furnizori de imobilizriConturi la bnci n lei

Ultimele 3 nregistrri se repet lunar timp de 20 ani, durata contractului de concesiune.(e)La expirarea contractului, odat cu restituirea lacului dse nregistreaz scoaterea din eviden a concesiunii primite:1.000.000 lei2805=2051.000.000 lei

Amortizarea concesiunilor, brevetelor, licenelor, mrcilor comerciale, drepturilor i activelor similareConcesiuni, brevete, licene, mrci comerciale, drepturi i active similare

i concomitent:Credit 8038 Bunuri publice primite n administrare , concesiune i cu chirie 1.000.000 leiExemplul 2. O entitate care activeaz n domeniul piscicol i are ca obiect de activitate creterea i valorificarea crapului de consum primete n concesiune un lac care aparine domeniului public al statului. Durata concesiunii este de 20 ani ncepnd cu 01.01.N. n contract este prevzut o redeven lunar de 4.167 lei, pltibil pe data de 15 ale lunii urmtoare celei n care se datoreaz. Amortizarea concesiunii se efectueaz pe durata contractului, prin metoda liniar. La expirarea contractului lacul se restituie domeniului public al statului.Concesiunea primit se reflect ca o cheltuial deoarece contractul de concesiune prevede plata unei redevene (4.167 lei) i nu o valoare amortizabil.(a)Pe 01.01.N, odat cu semnarea contractului se nregistreaz extracontabil valoarea total a redevenelor = 4.167 lei x 20 ani x 12 luni = 1.000.000 lei:Debit 8038 Bunuri publice primite n administrare, concesiune i cu chirie 1.000.000 lei(b) Pe 15 februarie N se nregistreaz redevena lunar:4.167 lei612=4014.167 lei

Cheltuieli cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriileFurnizori

i concomitent:Credit 8038 Bunuri publice primite n administrare , concesiune i cu chirie 4.167 lei.(c)Plata redevenei:4.167 lei401=51214.167 lei

Furnizori Conturi la bnci n lei

Ultimele 2 nregistrri se repet lunar timp de 20 de ani, durata contractuluiCazuri particulare privind concesiunea: terenurile aferente activelor vndute de Regia Naional a Pdurilor RomsilvaUn caz particular de concesiune se ntlnete n domeniul forestier, unde fondul forestier de proprietate public a statului nu poate fi concesionat, cu excepia terenurilor aferente activelor vndute de Regia Naional a Pdurilor Romsilva (Codul Silvic n art. 11, paragraful 3).Aceste terenuri fac obiectul Ordinului nr. 367/2010 emis de Ministerul Mediului i Pdurilor pentru aprobarea valorii concesiunii, a modului de calcul i a modului de plat a redevenei obinute din concesionarea terenurilor forestiere proprietate public a statului, aferente activelor vndute de Regia Naional a Pdurilor Romsilva, precum i a modelului de contract de concesiune.Paragrafele semnificative din ordinul sus menionat care conduc la elucidarea problemei sunt prezentate n continuare prin preluare adlitteram:Art.1:(1) Redevena pentru terenurile forestiere proprietate public a statului, aferente unor active vndute de Regia Naional a Pdurilor - Romsilva, se stabilete sub forma unui venit fix anual al concedentului egal cu valoarea concesiunii terenului, la care se aplic dobnda de referin stabilit de Banca Naionala a Romniei.(3)Pentru anul n care s-a ncheiat contractul de concesiune, redevena se calculeaz de la data ncheierii contractului de vnzare - cumprare a activului pn la sfritul anului respectiv.Art.2(1) Valoarea concesiunii pentru terenurile forestiere aferente activelor vndute de Regia Naionala a Pdurilor - Romsilva se calculeaz conform formulei:VAC = S x Cr x PML x (1 + N),n care:VAC = valoarea concesiunii, exprimat n lei;S = suprafaa terenului care se concesioneaz, exprimat n hectare, cu 4 zecimale;Cr = creterea medie la exploatabilitate, exprimat n m3/ha, pentru mesteacn, carpen i plop alb i negru de clasa a V-a de producie, n funcie de etajul fitoclimatic n care este localizat terenul, conform anexei nr. 1;PML = preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior, exprimat n lei/m3, corectat cu coeficientul 1,10 pentru speciile mesteacn i carpen i 1,00 pentru plop alb i negru;N = coeficientul rezultat prin nsumarea notelor prevzute n anexa nr. 2, atribuite terenului in cauz.(3) Anual, prin act adiional la contract, valoarea redevenei se recalculeaz n funcie de valoarea concesiunii, la care se aplic dobnda de referin stabilit de BNR la data de 1 ianuarie.Art. 3. (1) n termen de 180 de zile de la data semnrii contractului de concesiune, concesionarul constituie o garanie n valoare de 5% din cuantumul redevenei calculate pentru 12 luni de folosin a terenului forestier(2) n cazul n care concesionarul nu depune garania, n cuantumul i pn la data prevzute n contractul de concesiune, acesta nceteaz de drept.Art. 4. (1) Plata redevenei se face semestrial la bugetul de stat, n contul deschis n acest scop de Ministerul Mediului i Pdurilor, astfel:a) 40% pn la 30 iunie;b) 60% pn la 31 decembrieCreterea medie anual la exploatabilitate a arboretului total pentruspeciile mesteacn, carpen i plop alb i negru:

-m3/an/ha-Nr. CrtSpecia principalClasa de producieEtajul fitoclimatic

1Mesteacn3,4FM1-FM3, FD4

2Carpen4,8FD1-FD3

3Plop alb i negru4,3CF, SS

Criteriile n baza crora se determin coeficientul N utilizat la calculul valorii concesiunii sunt:Nr. crt.CriteriiNota acordat

0123

1.Categorii de arborete sau terenuri de mpdurit pe tipuri funcionaleArboretele la care sunt interzise orice fel de intervenii pentru extragerea de mas lemnoas sau de alte produse nelemnoase, parcuri naionale, rezervaii naturale i tiinifice, monumente ale naturii, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipul funcional TI15

Arboretele la care nu este permis sau nu este posibil dect executarea tierilor de igien sau a lucrrilor speciale de conservare, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipul funcional TII10

Arboretele la care sunt permise tratamente intensive, cum sunt cele de codru grdinrit sau cvasigrdinrit, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipul funcional TIII5

Arboretele la care sunt permise tratamente cu perioada de regenerare normal sau mai mare, dar cu restricii n executarea tierilor, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipul funcional TIV3

Arboretele cu funcii de producie i de protecie la care nu sunt restricii privind tratamentele, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipurile funcionale TV i TVI2

Terenurile fr vegetaie forestier1

2.Amplasarea terenului fa de localiti2. A. Teren n intravilan i pn la 2 km de la limita perimetrului construibil:

- municipiul Bucureti i staiuni balneare, climaterice sau turistice150

- municipii reedin de jude, peste 100.000 de locuitori120

- municipii reedin de jude, sub 100.000 de locuitori90

- municipii60

- orae40

- sate reedin de comun20

- sate10

2. B. Intre 2 i 10 km de la limita perimetrului construibil:

- municipiul Bucureti i staiuni balneare, climaterice sau turistice80

- municipii reedin de jude, peste 100.000 de locuitori60

- municipii reedin de jude, sub 100.000 de locuitori40

- municipii30

- orae20

- sate reedin de comun10

- sate5

2. C. Peste 10 km de la limita perimetrului construibil:

- municipiul Bucureti i staiuni balneare, climaterice sau turistice40

- municipii reedin de jude, peste 100.000 de locuitori30

- municipii reedin de jude, sub 100.000 de locuitori20

- municipii10

- orae5

- sate reedin de comun3

- sate1

3.Amplasarea terenului fa de reelele de transport3. A. Transport rutier (terenul este amplasat la o distan de cel mult 2 km fa de calea de transport):

- autostrzi i drumuri naionale europene40

- alte drumuri naionale, strzi din intravilanul municipiilor30

- drumuri judeene, strzi din intravilanul oraelor20

- drumuri comunale, strzi din intravilanul comunelor, strzi din intravilanul satelor10

- drumuri forestiere, industriale i altele asemenea5

3. B. Transport feroviar (n cazul n care terenul se afl la o distan de cel mult 5 km fa de staie)5

3. C. Transport fluvial (n cazul n care terenul se afl la o distan de cel mult 5 km fa de port)5

3. D. Transport maritim (n cazul n care terenul se afl la o distan de cel mult 5 km fa de port)5

4.Alte utilitiReele de ap-canal pn la 500 m5

Reele de distribuie a energiei electrice pn la 500 m5

Reele de distribuie a gazelor naturale pn la 1.000 m5

5.Ponderea suprafeei fondului forestier naional n cadrul judeuluiPn la 16%50

16,1-20%40

20,1-30%30

30,1-40%20

Peste 40%10

NOT:1. Coeficientul N se determin ca sum a notelor acordate pentru ndeplinirea tuturor criteriilor menionate.2. Pentru criteriul Amplasarea terenului fa de localiti", n cazul n care diferena dintre distana fa de localitatea cea mai apropiat i distana fa de o localitate ncadrat la o categorie de importan mai mare aflat n apropiere este mai mic de 10 km, se ia n considerare distana fa de localitatea de cea mai mare categorie.3. In cazul criteriului Amplasarea terenului fa de reelele de transport" se cumuleaz, n funcie de situaie, notele de la pct. 3. A, 3.B, 3. C i 3. D.4. In cazul pct. 3. A se alege doar criteriul ndeplinit de obiectiv cu punctajul cel mai mare.5. Pentru stabilirea criteriilor se iau n considerare distanele cele mai scurte, n proiecie orizontal.Coeficientul N se determin a sum a notelor acordate pentru ndeplinirea tuturor criteriilor menionate.Exemplu: Presupunem c un ocol silvic privat achiziioneaz de la Regia Naional a Pdurilor Romsilva mai multe cldiri, respectiv: un fost sediu de canton, un sediu de district, un sediu ocol, 2 sedii cabane adpost muncitori, 2 gatere i 3 puncte achiziie fructe de pdure. Costul de achiziie al cldirilor a fost 300.000.000 lei.Odat cu ncheierea contractului de vnzare cumprare a cldirilor, se ncheie i contractul de concesiune aferent terenului forestier, durata concesiunii fiind, conform Ordinului 367 din 2010 de 49 ani. Contractul a fost semnat pe data de 01.01.N.n continuare presupunem c terenul forestier pe care sunt amplasate cldirile prezint urmtoarele caracteristici: Suprafaa terenului care se concesioneaz: 4.520,4573 ha Plantaia terenului este format din arborete Mesteacn la care sunt permise tratamente intensive, cum sunt cele de codru grdinrit sau cvasigrdinrit, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipul funcional TIII. Terenul este situat la peste 10 km de la limita perimetrului construibil al unui sat de munte. Amplasarea terenului fa de reelele de transport se prezint astfel: Transport rutier: terenul este amplasat la o distan de cel mult 2 km fa un drum judeean; de un drum comunal i de un drum forestier. Transport feroviar: - terenul se afl la o distan de cel mult 5 km fa de staie gar. Alte utiliti: exist reele de distribuie a energiei electrice pn la 500 m fa de terenul concesionat. Suprafaa fondului forestier naional n cadrul judeului se situeaz ntre 16,1-20%. Preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior pentru mesteacn este 150 lei/m3.Lum n considerare o rat dobnzii de referin stabilit de BNR de 5,5 % pe an. Rezolvarea cazului:Redevena anual = VAC x Rata dobnzii de referin stabilit de BNRVAC = S x Cr x PML x (1 + N),1.Se calculeaz VACEtapele pentru calculul VAC:I. Se stabilete creterea medie la exploatabilitate, exprimata n m3/ha, pentru mesteacn:Cr = 3,4 (anexa 1)II. Se calculeaz coeficientul N, astfel:1. Arborete Mesteacn la care sunt permise tratamente intensive, cum sunt cele de codru grdinrit sau cvasigrdinrit, precum i terenuri destinate mpduririi, ncadrate la tipul funcional TIII.NOTA conform tabel = 52. Terenul este situat la peste 10 km de la limita perimetrului construibil al unui sat de munte.NOTA conform tabel = 13. Amplasarea terenului fa de reelele de transport: Transport rutier: terenul este amplasat la o distan de cel mult 2 km fa un drum judeean; de un drum comunal i de un drum forestier.NOTA conform tabel: se alege criteriul cu punctajul cel mai mare adic: drum judeean , nota 20 Transport feroviar: - terenul se afl la o distan de cel mult 5 km fa de staie gar.NOTA conform tabel: 5Total = 20 + 5 = 254. Alte utiliti: Exist Reele de distribuie a energiei electrice pn la 500 m fa de terenul concesionat.NOTA conform tabel: 55. Suprafaa fondului forestier naional n cadrul judeului se situeaz ntre 16,1-20%.NOTA conform tabel: 40N = 5 + 1 + 25 + 5 + 40 = 76III. PML se corecteaz cu coeficientul 1,10 pentru speciile mesteacn.PML = 150 lei/m3 x 1,10 = 165 lei/m3 VAC = S x Cr x PML x (1 + N),IV. Se calculeaz VAC:VAC = 4.520,4573 ha x 3,4 m3/ha x 165 lei/m3 x (1+76) = 195.270.193 lei2.Se calculeaz redevena anual:Redeven anual = VAC x Rata dobnzii de referin stabilit de BNRRedevena anual = 195.270.193 lei x 5,5 % pe an = 10.739. 860 leiRedevena lunar = 10.739. 860 lei/12 luni = 894.988 lei3.Se calculeaz garania:Garanie = 5 % x Redevena anualGaranie = 5 % x 10.739. 860 lei = 536.993 leiOrdinului nr. 367/2010 prezint n anex i un model de contract n care este specificat doar valoarea redevenei, deci excludem varianta capitalizrii.ntruct prin act adiional la contract, valoarea redevenei se recalculeaz anual, n plan contabil se ridic problema nregistrrii diferenelor care rezult.nregistrrile contabile propuse de noi se prezint dup cum urmeaz:

(a) Pe 01.01.N n baza contractului de vnzare cumprare se nregistreaz achiziia cldirilor:300.000.000 lei212=404300.000.000 lei

CldiriFurnizori de imobilizri

(b) Pe 01.01.N, se nregistreaz extracontabil contractul de concesiune pentru valoarea total a redevenelor = 894.988 lei x 49 ani x 12 luni = 526.252.944 lei:Debit 8038 Bunuri publice primite n administrare, concesiune i cu chirie 526.252.944 lei (c)Pe 30.06.N (peste 180 zile) se nregistreaz garania:536.993 lei2678=5121536.993 lei

Alte creane imobilizateConturi la bnci n lei

(d) Pe 30.06 N se nregistreaz redevena semestrial: 894.988 x 6 luni = 5.369.928 lei5.369.928 lei612=4015.369.928 lei

Cheltuieli cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriileFurnizori

i concomitent:Credit 8038 Bunuri publice primite n administrare , concesiune i cu chirie 5.369.928 lei.(e)Plata redevenei:5.369.928 lei401=51215.369.928 lei

Furnizori Conturi la bnci n lei

Ultimele 2 nregistrri se efectueaz i pe 31.12.N(f)Pentru anul N+1, presupunem c valoarea VAC este aceeai, dar rata dobnzii de referin stabilit de BNR este 5,6 %.Redevena anual = 195.270.193 lei x 5,6 % pe an = 10.935. 131 leiRedevena lunar = 10.935. 131 lei /12 luni = 911.260 leiCreterea redevenei lunare va trebui nregistrat pentru restul de 48 de ani:(911.260 lei - 894.988 lei) x 12 luni x 48 ani = 9.372.672 leiPrin urmare la 01.01.N+1Debit 8038 Bunuri publice primite n administrare, concesiune i cu chirie 9.372.672 lei(g) Pe 30.06.N+1 (peste 180 zile) se nregistreaz diferena de garanie:Garanie = 5 % x Redevena anualGaranie = 5 % x 10.935. 131 lei = 546.756,5 leiDiferena = 546.756,5 lei - 536.993 lei = 9.763,5 lei9.763,5 lei2678=51219.763,5 lei

Alte creane imobilizateConturi la bnci n lei

(h) Pe 30.06 N+1 se nregistreaz redevena semestrial: 911.260 lei x 6 luni = 5.467.560 lei5.467.560 lei

612=4015.467.560 lei

Cheltuieli cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriileFurnizori

i concomitent:Credit 8038 Bunuri publice primite n administrare , concesiune i cu chirie 5.467.560 lei.(i)Plata redevenei:5.467.560 lei

401=51215.467.560 lei

Furnizori Conturi la bnci n lei

Ultimele 2 nregistrri se efectueaz i pe 31.12.N(j)Pentru anul N+2, presupunem c valoarea VAC este aceeai, dar rata dobnzii de referin stabilit de BNR este 5,4 %.Redevena anual = 195.270.193 lei x 5,4 % pe an = 10.544.590 leiRedevena lunar = 10.544.590 lei /12 luni = 878.715,8 leiScderea redevenei lunare va trebui nregistrat pentru restul de 47 de ani:(878.715,8 lei - 911.260 lei) x 12 luni x 47 ani = 18.354.928,8 leiPrin urmare la 01.01.N+2Credit 8038 Bunuri publice primite n administrare, concesiune i cu chirie 18.354.928,8 lei(k) Pe 30.06.N+2 (peste 180 zile) se nregistreaz diferena de garanie:Garanie = 5 % x Redevena anualGaranie = 5 % x 10.544.590 lei = 527.229,5 leiDiferena = 527.229,5 lei - 546.756,5 lei = - 19.527 lei se recupereaz:19.527 lei5121=267819.527 lei

Conturi la bnci n lei

Alte creane imobilizate

(l) Pe 30.06 N+2 se nregistreaz redevena semestrial: 878.715,8 lei x 6 luni = 5.272.294,8 lei5.272.294,8 lei

612=4015.272.294,8 lei

Cheltuieli cu redevenele, locaiile de gestiune i chiriileFurnizori

i concomitent:Credit 8038 Bunuri publice primite n administrare , concesiune i cu chirie 5.272.294,8 lei (m)Plata redevenei:5.272.294,8 lei

401=51215.272.294,8 lei

Furnizori Conturi la bnci n lei

Ultimele 2 nregistrri se efectueaz i pe 31.12.NAlte active necorporaleAlte active necorporale cuprind, n principal, licenele de utilizare a programelor informatice achiziionate de la teri pentru nevoile proprii de utilizare. Achiziionarea se poate efectua sub diverse forme: contract de lucrri pentru realizarea unui program informatic specific RNP, contract de licen sau contract de vnzare cumprare (achiziie).Programele informatice vor fi privite, n principiu, ca un activ necorporal. Excepie de la aceast regul: software-ul nu poate fi evaluat independent dac, de exemplu, el este integrat n hardware (sistem de operare). n astfel de cazuri, programul respectiv este tratat mpreun cu hardware-ul ca un singur articol mobil al activului corporal, cu excepia hardware-urilor de natura obiectelor de inventar.Programele informatice se amortizeaz liniar pe o perioad de maxim 3 ani, dac licena de utilizare nu prevede o perioad mai mic. Acestea vor fi amortizate din luna urmtoare nceperii utilizrii.De ex, o DS achiziioneaz un program de contabilitate n sum de 30.000 lei , care urmeaz a fi utilizat pentru nevoi proprii. Durata de utilizare economic este de trei ani. Odat cu achiziia programului pentru necesiti proprii, DS achiziioneaz i licena n valoare de 38.000 lei, respectiv dreptul de a multiplica i vinde terilor acest program, pe o perioad de doi ani.Deoarece se poate efectua o separare clar ntre cele dou componente, n contabilitate ele vor fi urmrite separat:% = 404 Furnizori de imobilizri 68.000 lei205 38.000 lei208 Alte imobilizri necorporale 30.000 lein aceste condiii, amortizarea programului informatic utilizat pentru necesiti proprii se va efectua pe perioada de utilizare, iar costul licenei va fi amortizat pe o perioad de 1 an, sau perioada valabilitii acesteia.Metodologie contabil privind imobilizrile necorporalen continuare, este prezentat monografia contabil aplicabil imobilizrilor necorporale fr a include tratamentul contabil al taxei pe valoarea adugat pentru a asigura o prezentare concis i o utilizare facil a acesteia.1. Achiziia de imobilizri necorporale:%=404adSe utilizeaz contul analitic distinct pentru tipul de furnizor.

233adPentru imobilizri cu punere n funciune ulterioar datei documentului de achiziie sau pentru imobilizri care sunt furnizate de mai muli teri (de ex. Software + training)

20xadPentru imobilizri cu punere n funciune / utilizare la data documentului de achiziie

20xad=233adPunerea n funciune / utilizarea imobilizrii

1. Cheltuieli ulterioare capitalizabile:233ad=404adnregistrarea valorii costurilor ulterioare capitalizabile

20xad=233adPunerea n funciune / utilizarea mbuntirilor aduse la imobilizri

2. Cheltuieli ulterioare de exploatare necapitalizate:%=401registrarea valorii costurilor ulterioare necapitalizabile

611

628

3. Amortizarea imobilizrilor necorporale:6811=%Analitic distinct pentru imobilizri necorporale

2801adAmortizarea lunar distinct pe fiecare analitic de imobilizri corporale

2803ad

2805ad

2808ad

4. Deprecierea imobilizrilor necorporale: pentru imobilizri necorporale n cazul n care deprecierile sunt reversibile:6813=%Valoarea deprecierii (valoare intrare - valoare inventar)

2903adValoarea deprecierii reversibile distinct pe fiecare analitic de imobilizri necorporale, respectiv ajustri pentru deprecierea imobilizrilor necorporale n curs de execuie

2905ad

2933

reluarea la venituri a deprecierilor reversibile:%=7813

290xadValoarea deprecierii reversibile distinct pe fiecare obiect de eviden de natura imobilizrilor necorporale

2933ad

pentru imobilizri necorporale n cazul n care deprecierile sunt ireversibile:6811=%Analitic distinct pentru imobilizri necorporale

2801adValoarea deprecierii ireversibile distinct pe fiecare analitic de imobilizri necorporale

2803ad

2805ad

2808ad

1. Transferul imobilizrilor necorporale ntre direcii silvice RNP:%=481ad/ 482adValoare n rou a imobilizrilor transferate, la direcii silvice / CENTRALA RNP care pred imobilizrile

20xad

233ad

481ad/ 482ad=%Valoare n rou la direcii silvice / CENTRALA RNP care pred imobilizrile

280xadValoarea amortizrii cumulate

290xadValoarea ajustrilor de depreciere

475xadValoarea subveniilor pentru investiii

%=481ad/ 482adValoare n negru a imobilizrilor transferate, la direcii silvice / CENTRALA RNP care preia imobilizrile

20xad

233ad

a481ad/ 482ad=%Valoare n negru la direcii silvice care preia imobilizrile

280xadValoarea amortizrii cumulate

290xadValoarea ajustrilor de depreciere

475xadValoarea subveniilor pentru investiii

6. Cedarea sau scoaterea din folosin a imobilizrilor necorporale: scoaterea din folosin:%=20xadValoare de intrare a imobilizrii

280xadValoarea amortizat

6583635x4427

Valoarea neamortizat Ajustarea cotei TVA conform Cod Fiscal pentru activele intrate dupa aderare (anul 2007)

cedarea imobilizrilor:461ad=7583Vnzarea drepturilor asupra imobilizrilor necorporale

%=20xadValoare de intrare a imobilizrii

280xadValoarea amortizat

6583635x4427Valoarea neamortizat dup caz Ajustarea cotei TVA conform Cod Fiscal pentru activele intrate dupa aderare (anul 2007)

8.nregistrarea avansurilor acordate pentru achiziia de imobilizri necorporale:23x=404adnregistrarea facturii de avans

404ad=512adnregistrarea plii efective a avansului

233=404nregistrarea facturii de imobilizri, inclusiv avansul

404ad

=234nregistrarea facturii de imobilizri de nchidere avans

Imobilizri corporalePotrivit OMFP nr. 3055/2009, imobilizrile corporale sunt grupate n patru conturi sintetice de gradul I, i anume: terenuri i amenajri de terenuri; construcii; instalaii tehnice, mijloace de transport, animale i plantaii; mobilier, aparatur birotic, echipamente de protecie a valorilor umane i materiale i alte active corporale. LEGEA nr. 213 din 17 noiembrie 1998 (*actualizat*)privind bunurile proprietate public**),(aplicabil ncepnd cu data de 1 octombrie 2011*), definete domeniul public i privat al statului, dupa cum urmeaz:Art. 3 (1) Domeniul public este alctuit din bunurile prevazute la art. 135 alin. (4) din Constituie, din cele stabilite n anexa care face parte integrant din prezenta lege i din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public i sunt dobndite de stat sau de unitile administrativ-teritoriale prin modurile prevzute de lege. (2) Domeniul public al statului este alctuit din bunurile prevzute la art. 135 alin. (4) din Constituie, din cele prevazute la pct. I din anexa, precum i din alte bunuri de uz sau de interes public naional, declarate ca atare prin lege.Art. 4 Domeniul privat al statului sau al unitilor administrativ-teritoriale este alctuit din bunuri aflate n proprietatea lor i care nu fac parte din domeniul public. Asupra acestor bunuri statul sau unitile administrativ-teritoriale au drept de proprietate privat.

CAP. 2 Regimul juridic al proprietii publice ART. 8 (1) Trecerea bunurilor din domeniul privat al statului ... n domeniul public al acestora, potrivit art. 7 lit. e), se face, dupa caz, prin hotrre a Guvernului... ART. 9 (1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului n domeniul public al unei uniti administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judeean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotrre a Guvernului. ART. 10 (2) Trecerea din domeniul public n domeniul privat se face, dup caz, prin hotrre a Guvernului, dac prin Constituie sau prin lege nu se dispune altfel. RNP administreaz fondul forestier naional proprietatea public a statului, conform Codului silvic, Art. 11: (1) Fondul forestier proprietate public a statului se administreaz de Regia Naional a Pdurilor - Romsilva, regie autonom de interes naional, aflat sub autoritatea statului, prin autoritatea public central care rspunde de silvicultur. (2) Regulamentul de organizare i funcionare a Regiei Naionale a Pdurilor - Romsilva se aprob prin hotrre a Guvernului, la propunerea autoritii publice centrale care rspunde de silvicultur. (3) Fondul forestier proprietate public a statului nu poate fi concesionat, cu excepia terenurilor aferente activelor vndute de Regia Naional a Pdurilor Romsilva (4) Regia Naional a Pdurilor - Romsilva poate s desfoare, n fondul forestier proprietate public a statului pe care l administreaz, activiti nespecifice administrrii acestuia, numai n condiiile legii. (6) Terenurile achiziionate de Regia Naional a Pdurilor - Romsilva din fonduri publice i din fondul de conservare i regenerare devin fond forestier proprietate public a statului i se intabuleaz ca atare.Fondul forestier naional include: a) pdurile; b) terenurile n curs de regenerare i plantaiile nfiinate n scopuri forestiere; c) terenurile destinate mpduririi: terenuri degradate i terenuri nempdurite, stabilite n condiiile legii a fi mpdurite; d) terenurile care servesc nevoilor de cultur: pepiniere, solarii, plantaje i culturi de plante-mam; e) terenurile care servesc nevoilor de producie silvic: culturile de rchit, pomi de Crciun, arbori i arbuti ornamentali i fructiferi; f) terenurile care servesc nevoilor de administraie silvic: terenuri destinate asigurrii hranei vnatului i producerii de furaje, terenuri date n folosin temporar personalului silvic; g) terenurile ocupate de construcii i curile aferente acestora: sedii administrative, cabane, fazanerii, pstrvrii, cresctorii de animale de interes vntoresc, drumuri i ci forestiere de transport, spaii industriale, alte dotri tehnice specifice sectorului forestier; h) iazurile, albiile praielor, precum i terenurile neproductive incluse n amenajamentele silvice; i) perdelele forestiere de protecie; j) jnepeniurile; k) punile mpdurite cu consistena mai mare sau egal cu 0,4, calculat numai pentru suprafaa ocupat efectiv de vegetaia forestier. (3) Toate terenurile incluse n fondul forestier naional sunt terenuri cu destinaie forestier.

Imobilizrile corporale reprezint active care:a) sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative; ib) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.Teren fr cldiri reprezint terenul achiziionat de RNP pentru exploatare pe termen lung i pe care nu exist cldiri sau alte structuri similare. Terenul va fi capitalizat imediat ce dreptul de proprietate a fost transferat i cel mai trziu la data la care dreptul de proprietate a fost nscris la biroul de carte funciar i/sau n amenajamentele silvice.Terenul fr cldiri include i urmtoarele cazuri speciale: teren concesionat (arendat) pe care au fost ridicate cldiri de ctre arenda, cu condiia ca un transfer ulterior al cldirilor s nu fie nici prevzut, nici ateptat la sfritul termenului de arendare; teren pe care au fost construite cldiri de teri, ca urmare a unui contract de arendare pe termen lung; teren cu cldiri ale terei pri, daca s-a stabilit prin contract ca acestea vor fi mutate mai trziu. Terenurile achiziionate din fondul de conservare si regenerare a padurilor se evideniaz n patrimoniul public al statului pe baza contractului de vnzare- cumprare autentificate notarial Terenurile preluate conform Codului Silvic precum i cele primite prin donaii se nregistreaz n contabilitate la valoarea de pia stabilit de preferin, de un evaluator independent, evideniindu-se n conturi n afara bilanului, n contul 8038 Bunuri publice primite n administrare, concesiune i cu chirie, Conform Ord 3055, punctul 242. Terenul cu vegetaie forestier , conform Legii 213/1998, art.3, Lista anex, constituie bunuri care alctuiesc domeniul public al statului, astfel:

LISTA cuprinznd unele bunuri care alctuiesc domeniul public al statului i al unitilor administrativ-teritoriale I. Domeniul public al statului este alcatuit din urmtoarele bunuri*): 4. pdurile i terenurile destinate mpduririi, cele care servesc nevoilor de cultur, de producie ori de administraie silvic, iazurile, albiile praielor, precum i terenurile neproductive incluse n amenajamentele silvice, care fac parte din fondul forestier naional i nu sunt proprietate privat; 5. terenurile care au aparinut domeniului public al statului nainte de 6 martie 1945; terenurile obinute prin lucrri de ndiguiri, de desecri i de combatere a eroziunii solului; terenurile institutelor i staiunilor de cercetri tiinifice i ale unitilor de nvmnt agricol i silvic, destinate cercetrii i producerii de semine i de material sditor din categoriile biologice i de animale de ras; 6. parcurile naionale; 7. rezervaile naturale i monumentele naturii.Investiiile efectuate pentru amenajarea lacurilor, blilor, iazurilor, terenurilor (altele dect cele mpdurite )i pentru alte lucrri similare se recupereaz pe calea amortizrii, prin includerea n cheltuielile de exploatare ntr-o perioad de maximum 10 ani.Terenul cu cldiri este terenul care este deinut de regie pe termen lung pentru utilizarea lui in activitatea curent i are cldiri pe el. Asemenea cldiri pot fi:1. Cldiri productive:secii pentru prelucrarea lemnului; spaii pentru prelucrarea fructelor de pdure i ciupercilor comestibile; ateliere pentru mpletituri; spaii de incubaie, depozite de hran i alte cldiri n pstrvarii i fazanerii; spaii pentru creterea cabalinelor i alte spai cu caracter similar; spaii comerciale; alte spaii cu destinaie productiv.

2.Sedii administrative;sediul RNP; sedii direcii silvice; sedii muzeu; sedii ICAS; sedii ocoale silvice; sedii secii de producie; sedii cantoane silvice; sedii cabane muncitori; sedii cabane vntoare; alte cldiri accesorii. 3. Cldiri rezideniale locuine de intervenie; case de oaspei; case de odihn; alte cldiri cu destinaie rezidenial.

Terenurile i cldirile sunt active separabile i sunt contabilizate separat, chiar atunci cnd sunt achiziionate mpreun. O cretere a valorii terenului pe care se afl o cldire nu afecteaz determinarea valorii amortizabile a cldirii.

Contabilitatea terenurilor se ine pe dou categorii: terenuri i amenajri de terenuri.Cldirile rezideniale includ construciile care sunt destinate pe termen lung n scopuri rezideniale, cum ar fi: locuine de intervenie pentru angajai, cantoane silvice, case de oaspei, case de odihn, grdinie de copii i cldiri folosite pentru servicii sociale similare.Pentru definirea cldirilor i pentru clasificarea la categoria Cldiri a prilor din cldiri, atunci cnd exist un dubiu privind destinaia lor, se va ine cont de faptul c acestea pot fi vzute din punct de vedere economic ca parte a unei cldiri i vor fi incluse n bilan la categoria Construcii (de exemplu: instalaiile electrice i de ap, echipamentul de nclzire i aclimatizare, cnd nu poate fi detaat de cldire, lifturi de personal i altele).Cladire este orice construcie situat deasupra solului i/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosina sa, i care are una sau mai multe ncperi ce pot servi la adpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaii, echipamente i altele asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt pereii i acoperiul, indiferent de materialele din care sunt construite. ncperea reprezint spaiul din interiorul unei cldiri.Cldirile sunt att cele intrate prin achiziie cumprare, c i cele construite cu teri sau realizate prin efort propriu, de ctre ocolul silvic sau de ctre pdurar, prin munc voluntar.Mijloacele care nu au o utilizare uniform i nici o relaie funcional cu cldirea, dar servesc direct procesul de producie vor fi tratate ca active fixe mobile (echipamentul din atelierele de producie) i vor fi prezentate la Instalaii tehnice. Sunt incluse aici: generatoarele de energie, nclzirea si aclimatizarea care servesc procesul productiv, lifturi de mrfuri etc.Daca este cumprat un teren pe care au fost construite cldiri, costul de achiziie va fi mprit n costul terenului i cel al cldirii, fie din faza de achiziie sau ulterior prin evaluare de preferat, de ctre un evaluator independent autorizat.n cazul n care o cldire este demolat pentru a fi construit o alta, cheltuielile cu demolarea sunt recunoscute dup natura lor, fr a fi considerate costuri de amenajare a amplasamentului. Acelai tratament contabil se aplic i cheltuielilor reprezentnd valoarea neamortizat a cldirii demolate.Cldiri pe teren concesionat. Cldirile rezideniale, pentru birouri, secii de producie i alte cldiri care sunt ridicate ca urmare a unui aranjament contractual (de ex. contract de nchiriere) vor fi nregistrate ca i Construcii. Aceste cldiri vor fi nregistrate la preul de achiziie sau de construcie.Dac dreptul de proprietate asupra cldirilor este transferat la finele termenului de nchiriere ctre proprietarul terenului conform legii civile (contractului), amortizarea calculat pn la sfritul contractului trebuie fcuta cel puin pn la valoarea pe care proprietarul terenului trebuie s o plteasc pentru cldirea transferat lui, n condiiile stabilite n contractele de nchiriere. Daca proprietatea cldirilor nu este transferat proprietarului terenului (unde terenul i cldirile sunt numai temporar legate) i dac nu exist intenia de a transfera proprietatea cldirilor ctre proprietarul terenului, cldirea trebuie s fie amortizat pe durata perioadei de nchiriere, incluznd n valoare i costurile demolrii, cu excepia cazului n care se poate constitui dreptul de servitute, prin care s se poat folosi n continuare cldirea . Respectiv, dac exist un angajament de restituire a terenului la starea sa de dinainte de nchiriere, este necesar constituirea unui provizion pentru costurile legate de acest angajament. Aceste cheltueli vor fi recunoscute prin intermediul amortizrii pe toat durata de funcionare a mijlocului fix.Construciile proprietate public cuprind: drumurile auto forestiere si CFF; corectare toreni i poduri; construcii aferente hergheliilor, depozite de cabaline, alte anexe aferente.Drumurile forestiere sunt ci de transport tehnologic, de utilitate privat, utilizate pentru: gospodrirea pdurilor, desfurarea activitilor de vntoare i pescuit sportiv, intervenii n caz de avarii, calamiti sau dezastre, fiind nchise circulaiei publice, cu excepia activitilor sportive, de recreere i turism care se pot practica numai cu acordul proprietarului, iar n cazul pdurilor proprietate public a statului, cu acordul administratorului acestora (Art. 83 Cod silvic).Acestea sunt utilizate pentru activitatea curent de producie, cu influena direct asupra realizrii de venituri (implicit a cifrei de afaceri i a veniturilor structurii care le administreaz) specifice activiti silvice.Echipamente tehnologice ( mainile, utilajele i instalaiile de lucru). Sunt reprezentate de toate echipamentele utilizate n procesul de execuie a lucrrilor, serviciilor i produselor regiei.Momentul la care echipamentul tehnic si mainile vor fi capitalizate este cel la care riscurile i beneficiile dreptului de proprietate sunt transferate la achiziie (data punerii n funciune) i, n cazul producerii n cadrul regiei, la data cnd utilajul este complet terminat i recepionat.

Plile n avans ctre furnizori vor fi nregistrate ca Avansuri acordate pentru imobilizri corporale, iar costurile de producie n curs de execuie vor fi repartizate la Imobilizri corporale n curs de execuie

n unele cazuri, cnd componentele unui activ au durate de via diferite, (impunndu-se rate i metode de amortizare diferite) sau aduc beneficii regiei n mod diferit, ele vor fi contabilizate n mod separat, iar cheltuielile totale privind activul se pot aloca asupra prilor sale componente.Piesele de schimb i echipamentul de interes major, se pot considera n categoria imobilizrilor corporale, atunci cnd Regia Naional a Pdurilor - Romsilva se ateapt a le folosi pe mai multe perioade. Durata lor de amortizare nu poate depi durata de via util a respectivului activ imobilizat.Software-ul cumprat contra echivalent bnesc care va fi utilizat pentru funcionarea utilajului tehnic sau al mainilor este din punct de vedere economic parte a activului fix corporal folosit de entitate. El va fi deci nregistrat ca o component a utilajului sau mainilor din activele fixe corporale.Aparate i instalaii de msurare, control i reglare. Imobilizrile nregistrate n acest capitol din bilan includ mijloacele fixe necesare i existente ntr-o entitate care nu sunt folosite direct pentru realizarea produciei, lucrrilor sau execuiei serviciilor avnd destinaia controlului i meninerii parametrilor tehnici ai instalailor productive i a verificrii produselor realizate.

Mijloace de transport. Sunt acele active de natura imobilizrilor corporale utilizate la transportul bunurilor materiale si a persoanelor.Mijloace de transport se pot regsi sub forma: bunuri pentru transportul produselor i a materialelor (autobasculante, remorci, tractoare, autoplatforme etc.) bunurilor care asigur transportul n seciile de producie (poduri rulante, ncrctoare, multicare, etc.) mijloace de transport persoane (autoturisme, microbuze, remorci special amenajate, etc.Animale i plantaii. Cuprind animalele de munc i paz, precum ar fi zimbrii, cabaline, plantaii de pomi fructiferi, plantaii de rchit etc.Mobilier, aparatur, birotic, echipamente de protecie a valorilor umane i materiale i alte active corporale. Sunt bunurile care asigur de regul desfurarea proceselor manageriale dar i condiiile desfurrii proceselor economice cu respectarea normelor de protecie a valorilor umane i materiale.Nu sunt considerate imobilizri corporale bunurile menionate la art. 6 din Legea nr.15/1994: motoarele, aparatele i alte subansambluri ale mijloacelor fixe, destinate nlocuirii componentelor uzate, sau in scopul efecturii unor mici modernizri n cadrul lucrrilor de reparaii.Cheltuielile privind reparaiile de orice fel, ce se fac la mijloacele fixe, care au ca scop restabilirea strii tehnice iniiale prin nlocuirea componentelor uzate. Recuperarea acestor cheltuieliin unitile Regiei Naionale a P+durilor - Romsilva se face prin includerea in cheltuielile de exploatare integral, la momentul efecturi; sculele, instrumentele i dispozitivele speciale ce se folosesc fie la fabricarea anumitor produse n serie, fie la executarea unei anumite comenzi, indiferent de valoarea i durata lor de funcionare normal; construciile i instalaiile provizorii executate din fondurile de investiii; animale care nu au ndeplinit condiiile pentru a fi trecute la animale adulte, animale la ngrat, pasrile i coloniile de albine; pdurile; investiiile efectuate pentru realizarea lucrrilor de foraj pentru alimentarea cu a+a care nu a dat rezultate, dar care, din motive geologo-tehnice i economice obiective, nu pot fi exploatate; prototipurile, att timp ct servesc ca model de executarea produciei de serie, inclusiv seria zero, sau sunt supuse ncercrilor n vederea omologrii la productor; echipamentul de protecie i de lucru, mbrcmintea special, precum i accesoriile de pat, indiferent de valoarea i durata lor de utilizare.Reguli specifice investiiilor n bunuri de natura patrimoniului publicRNP evideniaz n conturi bilaniere, n baza legislaiei n vigoare, urmtoarele: Bunurile finanate din fonduri speciale pentru care nu s-au finalizat procedurile de actualizare a inventarului bunurilor aparinnd domeniului public i a contractului de concesiune; Terenurile achiziionate din surse proprii din fondul de conservare si regenerare conform prevederilor codului silvic care sunt inregistrate atat n amenajamente silvice, ct i la oficiul de cadastru imobiliar. Bunurile prevzute la alineatul precedent, se vor evidenia n conturi analitice distincte i se vor aplica tratamentele contabile generale, cu excepia aspectelor n care prezentul Manual specific alt tratament contabil. Fondul forestier, definit prin Legea 46/2008 Codul silvic, cuprins n amenajamentele silvice, ca i n HG 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, se va evidenia n Notele explicative anexe la Situaiile financiare anuale, ca suprafa , conform amenajamentelor silvice, raportate n SILV1.Imobilizrile corporale de natura bunurilor de domeniului public sunt cuprinse n inventarul public (conform OMEF nr. 1718/2011 pentru aprobarea Precizrilor privind ntocmirea i actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului), dup cum urmeaz: imobilizri finanate din surse proprii n bunurile publice, dup recuperarea valorii investiiei prin intermediul amortizrii; imobilizri finanate din surse bugetare n bunurile publice, dup data punerii n funciune (nu sunt supuse amortizrii); imobilizri finanate din surse asimilate subveniilor, dup recuperarea valorii investiiei prin intermediul amortizrii (simultan valoarea subveniilor aferent amortizrii este recunoscut la venituri).In inventarul bunurilor din domeniul public al statului nu sunt cuprinse bunurile i valorile aferente, efectuate din surse proprii de finanare, dect dup recuperarea amortizarii investiiei, astfel:- investiiile efectuate din surse proprii de finanare la bunurile date n concesiune, cu chirie, sau date n folosin gratuit;- investiiile efectuate din surse proprii la bunurile din domeniul public al statului, date n concesiune sau atribuite sub orice form societilor/companiilor naionale ori societilor comerciale, dup caz;- investiiile efectuate din surse proprii la bunurile din domeniul public al statului, date n administrare regiilor autonome;- orice alte investiii din surse proprii efectuate la bunurile din domeniul public al statului, conform prevederilor legale n vigoare.Nu sunt recunoscute n costurile de achiziie a unei construcii, cheltuielile cu demolarea i cheltuielile reprezentnd valoarea neamortizat a altei construcii aflat pe amplasamentul celei noi.Cheltuieli ulterioareCheltuielile ulterioare aferente unei imobilizri corporale vor fi recunoscute, de regul, drept cheltuieli n perioada n care au fost efectuate.Cheltuieli privind reparaiile sau ntreinerea imobilizrilor corporale sunt fcute cu scopul de a obine sau de a pstra nivelul beneficiilor economice viitoare, pe care RNP se ateapt s le obin pe baza performanelor estimate iniial. Aceste cheltuieli sunt recunoscute n contul de profit i pierdere atunci cnd ele se efectueaz.Cheltuielile ulterioare, aferente unui element de natura imobilizrilor corporale care a fost deja recunoscut, vor fi adugate valorii contabile a activului numai atunci cnd se estimeaz c se vor obine beneficii economice viitoare suplimentare fa de performantele estimate iniial sau c se prelungete durata de utilizare a acestuia. Cheltuielile ulterioare privind imobilizrile corporale vor fi recunoscute ca i activ numai cnd acea cheltuial mbuntete starea activului, cu aprobarea conducerii la propunerea compartimentului de resort.Obinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin creterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de ntreinere i funcionare.mbuntiri care duc la creterea de beneficii economice: modificarea unei imobilizri corporale pentru a extinde durata sa de via util, incluznd sporirea capacitii acesteia; modernizarea unor componente ale mijloacelor fixe, n vederea mbuntirii calitii produciei, creterii randamentului etc.; modernizarea unor componente ale mijloacelor fixe pentru reducerea substanial a costurilor de exploatare estimate iniial.Cheltuielile ulterioare efectuate pentru imobilizrile corporale, care au componente cu durate de via diferite i pentru care nu s-a efectuat nregistrarea distinct n funcie de durata estimat de utilizare, vor fi tratate astfel: valoarea componentei nlocuite prin programul de investiii i amortizarea aferent vor fi eliminate din valoarea contabil a imobilizrii principale, dac se dispune de informaiile necesare; costul de achiziie al componentei noi va majora valoarea imobilizrii corporale principale, dac durata rmas de via a imobilizrii corporale principale coincide cu durata de via a componentei noi, achiziionat prin programul de investiii; costul de achiziie al componentei noi se va nregistra ca imobilizare corporal distinct (numr inventar nou) dac durata rmas a imobilizrii corporale principale difer de cea a componentei nlocuite prin programul de investiii.Dac componenta nlocuit mai poate fi utilizat dup repararea acesteia, aceasta se evideniaz n conturi de stocuri la valoarea rmas la care se adaug costurile de transport i reparaii facturate de teri.Cheltuielile ulterioare efectuate n legtur cu imobilizrile corporale utilizate de RNP n baza unui contract de nchiriere, locaie de gestiune, concesiune sau alte contracte similare se evideniaz n contabilitatea RNP, drept cheltuieli n perioada n care au fost efectuate.Modernizri ale activelor de natura patrimoniului publicInvestiiile fcute de RNP, din surse proprii asupra bunurilor care fac obiectul contractului de concesiune, i/sau finanare nerambursabil, sunt capitalizate i se amortizeaz pe durata rmas de via a activului, dar care s nu depeasc perioada de valabilitate a contractului de concesiune i/sau finanare, respectiv rentregrd valoarea bunurilor care alctuiesc domeniul public al statului dup amortizarea integral a acestoraRNP utilizeaz un catalog propriu de clasificare a activelor imobilizate corporale, transmise de RNP cu adresa nr. 13399/05.12.2005, care reprezint un extras din catalogul privind clasificarea i duratele normale de funcionare a mijloacelor fixe stabilit prin legislaia romneasc (HG nr. 2139/2004), duratele fiind stabilite de o comisie tehnic numit la nivelul RNP. Mijloacele fixe cuprinse n catalog sunt clasificate n grupe, subgrupe, clase i subclase. Duratele stabilite n catalogul propriu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal.Ajustarea taxei deductibile n cazul bunurilor de capitalTVA deductibil aferent bunurilor de capital (achiziionate, fabricate sau modernizate), aa cum sunt definite la art.149 din Codul Fiscal va fi ajustat conform prevederilor i dispoziiilor legale.n vederea ajustrii TVA deductibil aferent bunurilor de capital, RNP i subunitile acesteia sunt obligate s in Registrul bunurilor de capital, n care s se evidenieze pentru fiecare bun de capital, astfel cum este definit la art.149, alin.1 din Codul Fiscal, urmtoarele informaii: Data achiziiei, fabricrii, finalizrii construirii sau transformrii / modernizrii; Valoarea (baza de impozitare a bunului de capital); Taxa deductibil aferent bunului de capital; Taxa dedus; Ajustrile efectuate conform art.149 alin.(4) din Codul Fiscal.RNP Romsilva i subunitile acesteia vor ine Registrul bunurilor de capital doar pentru activele care nu sunt utilizate sau sunt nstrinate astfel: pe o perioad mai mic de 5 ani (n cazul celor achiziionate sau fabricate, altele dect construciile sau modernizrile), pe o perioada mai mica de 20 de ani (pentru construcii sau achiziii de bunuri imobiliare inclusiv modernizri a cror valoare este de cel puin 20% din valoarea iniial a bunurilor modernizate). DepreciereaAjustarea pentru depreciere, se va recunoate, de regul, cu ocazia inventarierii, n contul de profit i pierdere atunci cnd valoarea contabil a unui activ depete valoarea util sau de inventar.Pentru a stabili dac exist deprecieri ale imobilizrilor corporale i necorporale, n afara constatrii faptice fcute de experii tehnici sau de specialitii RNP cu ocazia inventarierii, pot fi luate n considerare surse externe i interne de informaii.Sursele externe de informaii evideniaz aspecte precum: scderea semnificativ a valorii de pia a activului mai mult dect ar fi fost de ateptat ca rezultat al trecerii timpului sau utilizrii; modificri semnificative, cu efect negativ asupra RNP, asupra mediului tehnologic, comercial, economic sau juridic n care RNP i desfoar activitatea.Sursele interne de informaii evideniaz aspecte precum: uzur fizic sau moral a imobilizrii; modificri semnificative, cu efect negativ asupra RNP, ale gradului sau modului n care imobilizarea este utilizat sau se ateapt s fie utilizat (restructurare, ntreruperea activitii, neutilizare etc.); numerarul necesar pentru achiziionarea unei imobilizri similare, pentru exploatarea sau ntreinerea imobilizrii este semnificativ mai mare dect cel prevzut iniial n buget; rezultatul din exploatare generat de imobilizare este vizibil inferior celui prevzut n buget.Ajustrile de depreciere sunt nregistrate n contabilitate, astfel: reducerea rezervei din reevaluare nregistrat pentru respectivul activ, n limita constituirii acesteia; cheltuial suplimentar cu amortizarea pentru deprecieri ireversibile; sau cheltuieli privind ajustrile pentru deprecierea imobilizrilor pentru deprecierile considerate reversibile.O pierdere de natur tehnic apare dac exist o pierdere mare de valoare din anumite cauze (ex. avarierea sau distrugerea activului) i se nregistreaz pe cheltuieli la data constatrii.O deteriorare de natur economic temporar apare dac posibilitile economice de folosire a unui activ fix sunt influenate negativ din cauza unor mprejurri excepionale (de ex.: tehnologii noi, nchiderea unui productor de energie etc.).Ajustrile de depreciere vor fi reluate la venituri pe msura ce costurile de remediere vor fi recunoscute n c