Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

download Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

of 31

Transcript of Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    1/31

    Str. Trpiului nr. 22, Bistria, Bistria-Nsud, RomniaTelefon: 0263 238 175. Fax: 0263 234 439. E-mail:[email protected]

    Pagina web: www.penitenciarulbistrita.ro

    Nr. 21 Iunie 2010

    Unii oameni te neal numai pentru a-i dovedi inteli-genta lor, pe care n-o pot dovedi altfel . (N. Iorga)

    mailto:[email protected]:[email protected]://www.penitenciarulbistrita.ro/http://www.penitenciarulbistrita.ro/http://www.penitenciarulbistrita.ro/mailto:[email protected]
  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    2/31

    2

    CRONICA PENITENCIAR DE BISTRIArevista personalului din Penitenciarul Bistria

    publicaie lunarANUL 2010/NR.21

    Penitenciarul Bistriastr. Trpiului, nr. 22

    Bistria, jud. Bistria-Nsud, Romniatelefon 0263/238175

    fax 0263/234439

    COMITETUL DE REDACIE:

    Redactor ef:Subinspector de penitenciare Laura OPRI

    Redactori:Inspector principal de penitenciare Adriana GEORGESCU

    corespondentSubinspector de penitenciare Mihaela NEGRU

    Preot George MARICAAgent ef adjunct de penitenciare doctor Gabriel MUREAN-CHIRA

    Agent ef de penitenciare Emil RuszAgent ef de penitenciare Daniel DEMIAN

    Tehnoredactor:Ag.ef principal de penitenciare Ioana BUTUR

    Fotografi:Agent ef adjunct de penitenciare Silviu SESERMAN

    Agent principal de penitenciare Radu MUREAN

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    3/31

    3

    Nr.

    21Iunie2010

    Poezia vieiiNu tiu de ce, dar pentru mine, parc versurile au o anume melodicitate, acel

    "ceva" care prin aezarea ntr-un fel anume a cuvintelor, te face s-i vibreze acele

    corzi luntrice.Mi-au atras atenia n mod deosebit versurile urmtoare att de bine pot sexprime vremurile pe care le traversm, risipa de energie n lucruri fr valoare, fugapermanent de ceva spre altceva, fuga de noi nine

    mi pare aa ciudatC-avem att vreme pentru ur,Cnd viaa nu-i dect o picturntre acest moment i cellalt.i mai mi pare ne-neles de tristC nu privim la cer mai des,C nu culegem flori,C nu iubim,Noi, care-att de repede murim.

    (Jean Cocteau)

    Dar atunci ce-ar trebui s facem pentru a gsi fericirea i mulumireainterioar? S privim doar cerul, s ascultm ciripitul psrilor i s ignorm ceea cedoare salarii ologite, rate, credite, attea cheltuieli. astea cui le lsm? - arzice mult lume. Reeta fericirii? Ei bine, "fericirea este o stare iraional, dac ncercis o analizezi, dispare", spunea Joseph Conrad.

    Poate c fericire deplin, absolut nu exist, ns nimeni nu poate negaexistena momentelor de fericire, fie ele ct de scurte, iar pentru acestea trebuie sluptm, s facem s fie ct mai multe, ct mai durabile, pentru c..

    Omul nu-i dect umbraO adiere de a fiSau de a spuneVine iubirea i l rsare,Vine seara vieii i l apune

    Omul nu-i dect ceea ce este,Omul nu-i dect ceea ce vrea s fie,Omul nu-i dect pasrea-poezie,Zborul ce-a renunat la aripiPentru-a se-nla visnd,Omul nu-i dect goana dup vnt.

    (Aurel Albu)Ct adevrnsce facem cu asta? Mi-ar place s aflu nite

    rspunsuri de la voi

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    4/31

    4

    Nr.

    21Iunie2010

    A FI ....SAU A NU FI....CRONICA ???

    Cnd am nceput s scriu laCronica Penitenciar am fost bucu-

    roas c a venit cineva cu ideea de a pune pe hrtie gnduri ale celor carelucreaz n aceast unitate. Toi ceidin colectivul de redacie eram nsu-fleii de elan i entuziasm, fiecare cuidei care mai de care, dar nu m-amgndit c, la un moment dat, se vaajunge s se scrie articolele din ob-ligaie, din ruine, ca s scape de at-tea insistene, ori c vom ajunge s nereprom c articolele unuia sau a al-

    tuia sunt mai lungi i acoper mai mul-t suprafa din cronic.Nu cred c s-a ngrdit liber-

    tatea la exprimare a cuiva care a dorits scrie...cred c am fost suficient deinsistent, poate enervant de in-sistent, uneori, dar, asta e...eu zic ca fost un scop nobil. Faptul c unelearticole nu au fost publicate nu ansemnat o jignire adus persoanelorcare le-au scris, dar am fcut-o din

    dorina de a nu ne tranforma ntr-omainrie de splat rufele la vedere,de pus pe tapet animozitile care ex-ist ntre unii sau alii din acest marefamilie care suntem...mi place s credc mai avem atta demnitate pentru anelege asta. i vreau s cred cdac avem de lmurit chestiuni cu un-ul sau mai muli colegi, s nu trans-formm cronica ntr-un teren de lupt,ci s comunicm inteligent cu cei ncauz.

    Nu tiu unde ne-am pierdut...sau cum s-a ntmplat...darcred c ne e team s spunem cesimim, ori dac o facem, preferm sne punem sub umbrela anonimatului,s aruncm piatra i apoi s fugim. Oriasta nu e dovad de maturitate, nici derezolvare a problemelor. De fapt la as-ta nu suntem fruntai. Ne pricepem deminune s gsim defecte, s punemetichete, s criticm, s spunem c aianu e bun, c cealalt e pe dos. Lacapitolul identificare i descoperire

    probleme suntem cei mai buni, pcatc la rezolvare nu ne iese.

    Am primit numeroase critici, dara fost ceva bun i asta, cum c unelerubrici ar trebui schimbate, c nu suntinteresante, bun...am nelesmesajul...dar nimeni nu venea concret

    cu o soluie. Ori, de la o lun la altaera o btlie de a gsi ceva interesantde pus n cronic pentru colegi, descris ceva din suflet i nu neaprat unCopy/Paste, deja devenea o chestieforat, chinuit...Am ateptat n zadarca acei care propuneau schimbri nufceau nimic pentru asta...ori smulumeti pe toat lumea este cu ne-putin, e un efort prea mare, la care,sincer, nu e recomandat s te nhami.

    Aa c, noi, cei din colectivulredaciei am convenit ca, atunci cndse vor aduna suficiente materiale pentru un nou numr al cronicii,aceasta va iei la lumin...pn atunci,atept reacii...s ndrznesc s speri la soluii???

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    5/31

    5

    Dac ar fi s fiu la coal, la ora de romn i s trebuiasc s faccomentariul literar al poemului, ar fi mai simplu fiindc a ncepe cu ce a vrut

    autorul s spundar e mai greu pentru c trebuie s gsesc ce anume dinmine se reflect in versuri. Reciteam partea c totul este trector. Toatlumea spune asta, in attea contexte. Dar ce anume neleg eu, este c nupoi fi nici mereu fericit, trece i asta, i nici mereu nefericit. Trece i asta. Neaflm de fapt ntr-o permanent balan, ntre plus i minus, iar atta timpct pstrez echilibrul acela e bine. E bine i atunci cnd balana nclin spreplus firete, dar e bine i cnd aceasta nclin spre minus. Nu este oare astaviaaA vrea s nv de la psri s fiu mereu n zbor, s nv de laflcri s ard ce am in mine, iar de la vnt s trec linitit prin toate.

    Citii n linitea dvs. aceste versuri i vei nelege!

    Cu colegialitate Adriana Georgescu

    NVTURI NORVEGIENE

    Am nvat c Dumnezeu este n acelai timp pmntul pe care calc,drumul pe care l urmez i gndul care m poart nainte- Anonim

    Rsfoind, dac pot spune aa, pagini de pe internet am dat pestecteva versuri din lirica norvegian, care mi-au plcut foarte mult. Amobservat c de altfel foarte mult lume le cunoate, cred c de fapt i eu le -am mai citind cndva dar la momentul acela nu au gsit deloc rezonan insinea mea:

    nva de la ap s ai statornic drum,nva de la flcri c toate-s numaiscrum.nva de la umbr s taci i s veghezi,nva de la stnc cum neclintit s crezi.

    nva de la soare cum trebuie s-apui.nva de la pietre ct trebuie s spui,nva de la vntul ce-adie pe poteci,Cum trebuie prin lume de linitit s treci.

    nva de la toate, c toate-i sunt surori,S treci frumos prin via, cum poi frumos

    i du-te la furnic s vezi povara ei.nva de la floare s fii ginga ca ea,

    Ia seam, fiu al jertfei, prin lumea-n care treci,S-nvei din tot ce piere, cum s trieti n veci

    nva de la vierme c nimeni nu-i uitat,nva de la nufr s fii mereu curat.nva de la flcri ce-avem de ars n noi,nva de la ap s nu dai napoi.nva de la umbr s fii smerit ca ea,

    nva de la stnc s-nduri furtuna grea.nva de la soare ca vremea s-i cunoti,nva de la stele c-n cer sunt numai oti.nva de la greier cnd singur eti scni,

    nva de la lun s nu te nspimni.nva de la vultur cnd umerii i-s grei,

    nva de la mam s ai blndeea sa.nva de la psri s fii mereu n zbor,

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    6/31

    6

    MESAJUL DOMNULUIDIRECTOR

    Dup cum tii majoritatea din-tre dumneavoastr, nu de mult amdevenit vedet de blog. Onorant

    pentru mine ntr-adevr i aceasta nuar fi absolut nicio problem dac s-arfi prezentat adevrul. Din pacate nu afost aa. De aceea m folosesc deaceast ocazie ca s prezint cum staulucrurile de fapt, aspecte care nu suntcunoscute, din pcate, de toat lumea.

    ntr-adevr am sesizat comisiade discipin pentru domnul Banc.Motivele ns pentru care am facut-osunt prezentate pe larg n procesul

    verbal de audiere a mea n comisia dedisciplin, proces verbal pe care-lanexez prezentului material i caresunt, zic eu, mai mult dectedificatoare.

    ns, domnii de la sindicat,administratori de bloguri, locali saunaionali, nu au fost curioi nici o clips se intereseze mcar de acestemotive nainte de publicarea acestorarticole. Dar poate cer cam mult.... Abia dup consumarea subiectuluiau devenit curioi i interesai.

    Domnul administrator de bloglocal mi -a spus c el nu a prezentatdect adevrul. Aa i este, dar sepoate mini i prin omisiune, nu? Citindcele prezentate stricto senso aa sededuce din multitudinea de articole, cam fcut un abuz. ns lucrurile staualtfel.

    Domnului Vlad i-

    am cerut s publice, dac este un iubitor aladevrului i acest proces verbal.Dnsul nu a facut-o din nu tiu cemotive. Din discuiele avute cu dnsula invocat, printre altele, faptul c i s-araduce probleme de imagine domnuluiBanc, de parc mie nu mi -a adus sauedinele comisiei de disciplin nu ar fipublice?!n fine.

    Cnd domnul Vlad m-a

    informat despre intenia de crea acestblog, m-a bucurat n mod sincer i amcrezut n misiunea lui declarat. Lamcitit n mod regulat cu sperana c i

    acesta va contribui la mbuntireaactivitii din aceast unitate i chiarau fost cteva cazuri n care am primitinformaii noi i importante. Dar cu ofloare sau dou nu se face primvar.

    Toat aceast arad inumeroase altele care au aprut pe

    acest blog, mi-

    a lsat un gust amar.Din acest motive nu voi mai citi nici unblog de acest gen orice ar scrie pe elei o s rog colegii nici s nu mainformeze despre materialeleaprute. Nu a intrat i nici nu intratribuiile mele i nu o voi mai face.

    Tot domnul Vlad mi reproa cin prea mult la imaginea acesteiuniti. Aa este la ea in i voi inemereu. n schimb, la imaginea per-

    sonal nu, findc din cte tiu eu, nusunt aici la un concurs de popularitate.Prefer ns s fiu oricnd pui

    de dinosaur dect escorc, idiot n locde mincinos, dictator n loc albitor delenei, hoi, escroci sau alte uscturi.

    Lu-cian SIMAN

    Directorul Penitenciarului BistritaNr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    7/31

    7

    PENITENCIARUL BISTRIAComisia de disciplin

    Nr. ____ din 02.06. 2010

    PRO-CES VERBAL

    ncheiat azi 02.06.2010, cuocazia audierii, de ctre Comisia dedisciplin a unitii, a Scms LucianSIMAN director al PenitenciaruluiBistria, referitor la sesizarea sa,privind abaterea svrit de agent efadjunct Banc Aurelian agentoperativ principal III (supraveghere).

    Ofierul este audiat ca urmarea sesizrii comisiei de disciplin, din

    data de 27.05.2010, n caremenioneaz c, numitul Popescu Va-sile, fost cadru militar, actualmentepensionar, vieuitor al mnstiriiRaru, com. Crucea, jud. Suceava, areclamat, n data de 26.05.2010, faptulc d-l Banc Aurelian, angajat al unitiinoastre, la escrocat cu suma de 10600RON, pe care i-a mprumutat n anul2009.

    Preedintele comisiei de disci-plin i aduce la cunotin motivul au-dierii sale, rugndu-l s detalieze celeprezentate n raport, sau dac mai arei alte obiecii de fcut privind fapteleagentului Banc Aurelian.

    Ofierul precizeaz c, a primitmai multe reclamaii din care reiesefaptul c agentul a mprumutat bani dela diverse persoane, inclusiv de la co-legi, pe care nu i-a mai returnat, ct i

    faptul c nu i achit n mod curentobligaiile bancare, activiti prin careconsider c aduc atingere prestigiuluiuniti, prevzute de art. 69, lit. a) dinLegea nr. 293/2004 privind Statutulfuncionarilor publici cu statut specialdin Administraia Naional a Peniten-ciarelor, republicat.

    D-l director precizeaz faptulc a primit reclamaia numituluiPopescu Vasile, fost cadru militar, ac-

    tualmente pensionar, vieuitor almnstirii Raru, com. Crucea, jud.Suceava, care a reclamat, n26.05.2010, faptul c d-l Banc Aureli-

    an, angajat al unitii noastre, nu i-amai returnat suma de 10600 RON, pecare i-a dat-o, prin contract i cu mar-tori, n 12.11.2009.

    Scms Lucian SIMAN direc-tor al Penitenciarului Bistria amenionat c, n urm cu ceva timp,

    agentul Caliniuc Gheorghe i-

    a relatatfaptul c a mprumutat bani agentuluiBanc Aurelian, pe care nu mai poates-i recupereze, la care d-l director i-apromis c o s discute cu agentul ncauz i i-a recomnandat s seadreseze organelor abilitate, pentrurecuperarea banilor.

    D-l director a menionat c, nurm tot cu ceva timp, numita MarcEgreta, profesoar de la c. Gen. nr. 5

    Bistria, a reclamat, cu ocazia uneiaudiene, faptul c agentul, mpreuncu familia sa, au rugat-o s-i ajute cu osum de bani, destul de considerabil,pentru a-i rezolva problemelefinanciare. n acest sens cea n cauz,n baza relaiilor de prietenie cu familiaagentului, a scos bani de la banc, agirat cu apartamentul i le-a datacestora banii, urmnd ca acetia sachite ratele, dar cei n cauz au

    nceput s nu se mai achite deobligaiile, pe care i le-au asumat, iarea este ameninat de cei de la banccu executarea apartamentului. Maimult aceast doamn a precizat faptulc este ntr-o situaie disperat, c arenevoie de un nou credit pentruefectuarea unei intervenii chirurgicaleurgente i c din aceste considerenteva merge pn acolo nct s-i deafoc n faa unitii noastre dac situaia

    ei nu se rezolv.Scms Lucian SIMAN a fost

    informat i c agentul a mprumutatbani i de la un subofier MApN, cruianu i-a mai returnat banii, motiv pentrucare inteniona s vin, n audien ladirector, dar agentul Banc Aurelian i-arfi spus c n zadar vine, pentru c,conducerea unitii nu are ce s-i fac,urmnd s-i returneze banii cnd vaavea.

    Ofierul a relatat c a maiavut mai multe discuii cu agentulBanc Aurelian, a neles c are unele

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    8/31

    8

    de fiecare dat, s ncerce s i le re-zolva amiabil, precum i s nu des-foare activiti care s fie incompati-bile cu Legea 293 / 2004. Dar se parec acesta nu a neles aceasta icontinu s se implice n acest gen deactiviti, contrare deontologiei

    profesionale, folosindu-

    se de fiecaredat de gradul su i apartenena laPenitenciarul Bistria pentru a primiaceste mprumuturi. Agentul n ciudapromisiunilor repetate de rezolvare aacestor probleme a continuat acestgen de practic.

    Mai mult, de fiecare dat, dinrelatrile petiionarilor, a reieit faptulc acesta a avut un comportamentimpecabil nainte de primirea

    foloaselor materiale i unul execrabilcnd a trebuit s returneze acestemprumuturi (sfidare, limbaj suburban,ameninri c nu vor mai vedeaniciodat bani etc.). Aceasta fr sin seama de situaia delicat apersoanelor de la care a fcut acestemprumuturi (coleg, persoan bolnavcare trebuia s efectueze de urgeno intervenie chirurgical, vieuitori imonahi ai unei mnstiri), toate

    acestea demostrnd lipsa de scrupulei de ce nu, caracterul acestuia.

    Susine constatarea iafirmaiile fcute.

    COMISIA DE DISCIPLIN

    1. Comisar ef Hoza Dorel______________

    2. Subcomisar Gavrila Ovidiu______________

    3. Ag.ef principal Conea Marius______________

    4. Ag.ef principal NeagoGheorghe ______________

    5. Ag. ef principal Srb Vasile______________

    SECRETAR : Ag. ef Btina Cristian_____________

    Scms Lucian SIMAN_____________

    02.06.2010

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    9/31

    9

    Cei mai buni lucrtori din diverse departamenteale Penitenciarului Bistria

    Urmare a adresei A.N.P. nr. 38392/BRPMM/ 01.06.2010,

    conform criteriilor elaborate de direciile de specialitate, la nivelulPenitenciarului Bistria, rezultatele obinute n urma derulriiprocedurilor alegerilor sunt urmtoarele:

    - Cel mai bun cadru medical: agent ef de penitenciare IonelSrman asistent medical (medicin general)

    - Cel mai bun agent operativ: agent ef principal depenitenciare Pompei NEGRU ef punct de lucru

    - Cel mai bun ofier operativ: subcomisar de penitenciareClin-Pavel MIRON mputernicit ef Serviciu SiguranPenitenciar

    - Cel mai bun finanist: comisar de penitenciare AlexandrinaGAVRILA ef Serviciu (contabil ef)

    - Cel mai bun lucrtor de logistic: subinspector de penitenciare Narcisa-Cristina GOGANCSE (ofier economist)

    - Cel mai bun lucrtor din domeniul educaie:- subcomisar depenitenciare Mihai PRCLAB - mputernicit ef Serviciu Educaie;

    - agent principal de penitenciare Radu MUREAN educator

    - Cel mai bun lucrtor din domeniul asisten psihosocial:-subinspector de penitenciare Laura OPRI - psiholog

    - Cel mai bun lucrtor de resurse umane: agent ef principalde penitenciare Ion BUTUR agent operativ (Resurse umane)

    - Cel mai bun lucrtor de secretariat i arhiv: agent efprincipal de penitenciare Nelu TIMI - agent secretariat

    Cinste lor!

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    10/31

    10

    ANGAJATUL LUNII MAI

    CARACTERIZARE

    a agentului ef de penitenciare Rusz Emil ales n consiliul de conducere dindata de 03.06.2010 ,,angajatul lunii mai 2010

    n funcia de monitor sportiv, funcie pe care o ocup din data de27.02.2008, i-a ndeplinit la standarde ridicate toate atribuiile avute n fiapostului, evideniindu-se prin urmtoarele:

    - are o contribuie considerabil n desfurarea activitilor din cadrulprogramului EDUCOSPORT, n identificarea aptitudinilor fizice ale persoanelor private de libertate, n dezvoltarea fizic armonioas, n formarea iperfecionarea priceperilor i deprinderilor de micare;

    - are o contribuie relevant n derularea programelor i activitilor deHOBBY;

    - organizeaz i desfoar n mod constant activiti cu potenialeducativ i terapeutic, care s contribuie la valorificarea potenialului creator alpersoanelor private de libertate, dar i la facilitarea procesului de reintegrare postcondamnatorie a acestora (concursuri tematice, de creaie artistic,dezbateri, emisiuni radio-TV);

    - organizeaz periodic competiii sportive n interiorul locului de deinere,

    la care particip un numr mare de persoane private de libertate;

    face demersuri pentru dotarea i organizarea bazei sportive, necesaredesfurrii activitilor fizice sportive i de recreere;

    -a gestionat cu rezultate foarte bune activitile din programul O LUMEDESCHIS, program de iniiere n domeniul informaticii, derulat n colaborarecu Fundaia Cercetaii Bistrieni;

    - s-a implicat n organizarea i derulare activitilor din comunitate lacare au participat un numr de 43 persoane private de libertate;

    - a organizat competiia intern,,Cupa Penitenciarului, ediia a 5-a, ladisciplinele minifotbal i tenis de mas, competiie ce s-a bucurat de un realsucces .

    Menionm faptul c n organizarea acestei activiti, agentul mai susmenionat a utilizat foarte mult timp, resurse financiare proprii, maina personal, i relaii personale. De asemenea trofeele pentru premiereaechipelor, au fost realizate sub coordonarea domnului Rusz Emil i dinmateriale obinute prin relaii personale.

    ntocmit,

    Subcomisar de penitenciare Mihai PRCLAB

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    11/31

    11

    12 motive pentru a fi ceea ce ... eti

    Motto : Astrologia este psihologia Universului "

    12 motive pentru a fi BERBEC:

    1. Primul motiv pentru care eti un Berbec:Eti foarte hotrt !

    2. Niciodat nu te plictiseti.3. Opiniile sunt ntotdeauna prezente.4. Ai realizat mari lucrri de pionierat.5. Motto-ul tu : Aventurierii suntem noi.6. Ii place mncarea gen fast food.7. Te nali ( te ridici ) nainte de a privi.8. Pasional, pasional, pasional9. ntotdeauna vrei s fi primul n ceea ce faci.

    10. Oh ! Temperamentul tu.11. Ai gusturi ndraznete.12. Open mind : Nu cu ochii se poate vedea n ntuneric.

    12 motive pentru a fi TAUR:

    1. Primul motiv : Renuntarea ii este un concept strin.2. Motto-ul tau: Mai bine te lupi dect s ntorci spatele.3. Vei manca orice.4. Niciodat nu vei primi premiul pentru tactica .

    5. Munceti prea mult.6. i place nclmintea practic.7. Noi tim (toat lumea tie) c o vei face

    (vei duce proiectul la bun sfrsit).8. Esti, oh, att de romantic9. ...i att de sociabil.

    10. Pentru mintea ta iscoditoare, nu exist taine.11. i place s te asociezi cu parteneri puternici.12. Open mind: Atunci cnd o u se nchide, se deschide alta.

    12 motive pentru a fi GEAMN:1. Eti mre la multiple sarcini.2. Vorbeti, vorbeti, vorbeti3. i plac lucrurile noi.4. Motto-ul tu : Cred orice, atta timp ct iubesc.5. Nimeni nu te ntelege (eti un neneles) .6. Nu eti confuz cnd vine vorba de dovezi.7. Faci prietenii solide.8. Eti cu adevarat amuzant.9. Niciodat nu furi.

    10 . Etalezi o spontanietate care ii amplific naturaleea.11. Eti pe aceeai frecvena cu ritmurile societii.12. Open mind : Fantezia nu este decat nceputul

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    12/31

    12

    12 motive pentru a fi RAC:

    1. Exerciti o atracie mistic.2. Nu poi ascunde ceea ce gndeti.3. i place s stai acas.4. Adori mncarea bun (sntoas) .

    5. Consideri c i se rnesc cu uurin sentimentele.6. Motto-ul tu : Amprentele digitale i fulgii de zpad nu suntsin gurele elemente caracterizate prin unicitate absolut.

    7. Te compori ca o cloc cu puii ei.8. Te gndeti c eti ntr-o continu distracie.9. i place s i ndestulezi pe oameni, sa-i hrneti.

    10. Las-m s-i plng pe umr!11. Nimeni nu i poate impune o idee sau o atitudine.12. Open mind: i a tri este un act de creaie.

    12 motive pentru a fi LEU:1. Niciodat nu vei fi un la, un om slab.2. Mereu, gata de drum.3. Motto-ul tu : Sunt cel mai bun!4. Un aa magnetism animalicmai rar.5. Te poi plnge cu voce tare.6. i place ca oamenii s depind de tine.7. Nscut actor ai actoria n snge.8. ntotdeauna distractiv s-l ai n preajm.9. Legturi pline de semnificaii.

    10. Charisma i hotrre de a izbndi11. Te implici fr rezerve n ceea ce faci.12. Open mind: Un copac are multe ramuri i frunze, dar o singur

    tulpin.

    12 motive pentru a fi FECIOAR:

    1. Expert n folosirea cuvintelor.2. Motto-ul tu: Realizarea cea mai mare a unei persoane cu adeva-

    rat ambitioase poate fi simpla amabilitate.3. Faci cele mai pertinente recenzii critice.

    4. Att de elegant i curat.5. Menii standardele altora la cote nalte.6. Potrivit pentru a fi un mare comediant.7. Eti foarte bun n a-i ascunde emoiile.8. Model de constrngere excesiv.9. Sincer i real.

    10. Complet concentrat asupra obiectivelor.11. Detaliile sunt viaa ta.12. Open mind: Nu ntotdeauna calea cea mai grea este i cea mai

    bun.

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    13/31

    13

    12 motive pentru a fi BALAN:

    1. Vrei ca toat lumea s fie fericit.2. Motto-ul tu : Am gust n toate.3. Nu ai idei sau prejudecti preconcepute.

    4. Oh, att de iubitor.5. i place s fii drept.6. Super sensibil.7. O furtun a minii, dar de lux.8. Urti s iei o decizie.9. n continuu ii redecorezi casa.

    10. Mare amator de senzaional.11. Ii cunoti bine limitele.12. Open mind: Toi muncim pentru Dumnezeu. Este un patron dur i

    salariul nu-i ntotdeauna grozav, dar exist destule rspli.

    12 motive pentru a fi SCORPION:

    1. Nu are fric.2. Oh, att de misterios.3. Vrea ceea ce tu nu poi avea.4. Motto-ul tu : Las-m n pace!5. Un gnditor att de profund.6. Eti un spirit fr granie.7. Ai o limb cam ascuit.8. Oare i dai seama ct de rebel eti?

    9. Cercetezi vieile altora cu ochi critici i precisi.10. Acorzi o mare nsemnatate bunului sim.11. Personaj care modific aciunea piesei.12. Open mind: S pierzi cu elegana poate fi o victorie important.

    12 motive pentru a fi un SGETTOR:

    1. Eti o ruc norocoas.2. Motto-ul tu: Media mea este bun, pe bune! Vorbesc serios!3. Vei cltori oriunde pentru orice.4. Via de petreceri.

    5. Bun sim al umorului.6. i plac prietenii ti la nebunie.7. Mai mult rbdare dect o stnc.8. Nu supori s i se pun pumnul n gur.9. F un eveniment olimpic dect s fi un antrenor de pmpli.

    10. Extrem de competitiv.11. Momentul cel mai important Prezentul.12. Open mind: Simplele realiti ale vieii cotidiene au o legatur im

    portant cu lumea idealurilor mree.

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    14/31

    14

    12 motive pentru a fi un CAPRICORN:

    1. Munceti cu inteligen nu cu greutate.2. Timpul este ntodeauna de partea ta.3. Motto-ul tu : Prefer s lupt dect s m schimb.

    4. O aa clasmai rar.5. ie i pas ceea ce alii gndesc.6. Ca iepuraul cu baterii energizer continui s funcionezi la nesfrit.7. Intuiia nu te neal.8. Arme puternice inteligena i ironia.9. tii s improvizezi.

    10. Nu i place s faci valuri .11. Flexibil n codul moral.12. Open mind: Emoiile pot fi calmate cu ajutorul respiraiei.

    12 motive pentru a fi un VRSTOR:

    1. Rareori ncerci s faci ceva la care tii c nu te pricepi.2. Motto-ul tu : Informaia nseamn Putere.3. Att de independent.4. Imprevizibil total.5. Fascinat de tot ce l nconjoar.6. Dornic s salveze lumea.7. Nu i pas ceea ce cred ceilali.8. Pstreaz opiunile deschise.9. Un nonconformist notoriu.

    10. Individualist n alegerile pe care le faci.11. ti plac delicatesele neobinuite.12. Open mind: Lumea necunoscutului trebuie ntotdeauna respectat.

    12 motive pentru a fi un PETE:

    1. Un farmec i o imaginaie atrgtoare.2. Niciodat nu arunca nimic...3. Motto-ul tu : n cotidian, exist miracole ce se repet mereu.

    4. Att de retras, pustnic5. ntotdeauna merii mai bun, mai bine.6. Compasiv i generos.7. Nici pe departe uor de determinat.8. Poate fi foarte la obiect.9. nclinat spre conceptualizare.

    10. Suprancrcat cu enormitatea universului.11. Emoii profunde i sensibile.12. Open mind: Precauia nu trebuie confundat n mod greit cu lai

    tatea.

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    15/31

    15

    O lume nebuna, nebuna, nebuna

    Traim intr-o lume nebuna, nebuna,nebuna

    Zilnic alergam dupa cate ceva.Alergam la job, alergam de la job, alergamla magazine, alergam la film, alergamacasa, alergam la gradinita, alergam in

    parc. In mod sigur in fiecare zi alergamdupa cate ceva sau cineva. Traim in eratehnologiei. Traim intr-o lume care neofera. Ne ofera acces la informatii, neofera acces la prieteni care sunt departe,la posibilitati, la oportunitati, la mijloace, laidei, la vise. La o multime si la nimic.

    Chiar si cu aceste posibilitati laindemana noastra totusi alergam. Infiecare zi. Iarasi si iarasi.

    Ma intreb ce s-ar intampla daca ne-am opri pentru un moment si am privi in

    jurul nostru. Oare ce am vedea? Sau oarece s-ar intampla?Mai stim cine suntem in momentul in

    care ne oprim din aceasta vitezaconstanta in care ne traim viata?

    Stau si ma gandesc: Te oprestipentru un moment din toata aceasta cursanebuna. Tragi aer in piept si te uiti in jur.Si ma intreb: mai recunosti ceea ce e in jurul tau? Mai recunosti ceea ce e ininteriorul tau? Toata aceasta cursanebuna oare nu ne face sa pierdem ceva

    atat de important cum e propria viata, cinesuntem sau ce devenim, ori poate chiarpropria evolutie?

    Pleci in calatoria asta cautanddestinatia dar pierzi pe parcurs drumul. Sistau sa ma gandesc cat de frumos e demulte ori drumul. Atat de multe posibilitati.Atat de multe de vazut sau de trait. Si noifugim dupa rezultate. Alergam dupa unscop fara sa ne mai uitam in jur.

    Vine si cealalta intrebare de cateori alergam in bratele unui prieten drag?De cate ori alegem ceea ce conteaza si acontat intotdeauna pentru noi, dincolo derealitatea zilnica prin care alergam, ca

    impinsi de magneti invizibili?De cate ori rezultatele dupa care alergamne fac cu adevarat impliniti, sau e doar oiluzie, cand de fapt ne indepartam depropriul fel de a fi, ne pierdem esentele indetalii cand de fapt ne traiescevenimentele acelea in care alergam incerc, si nu noi traim ?

    De cate ori ne oprim din goana nebunazilnica, si ne surprindem un prieten, un omdrag, un strain care odata ne-a surprins de cate ori ne oprim sa il surprindemmacar cu un zambet?Cand de fapt putem crea valori in ceea cefacem, in ceea ce suntem, si parasindacea tensiune continua a cercului vicios,care ne ia locul constiintei si ne faceartificiali

    Oare se merita acest efort atat de

    mare?Daca oprindu-ne din aceasta cursa

    vedem ce am pierdut atata timp ne maiputem intoarce? Cum regasim calea catrenoi si tot ceea ce am pierdut?

    Ma opresc din aceasta cursa si vadin jurul meu ziduri pe care le-am ridicat casa ma apar. Incerc sa le dezmembrez.Unele se destrama usor. Altele au nevoiede forta mea. Acea forta pe care tocmaiam castigat-o din suflul ne-alergatului. Siincep sa le destram in incercarea de a maregasi pe mine. Gasita sau regasita inurma unei curse nebune.

    Dar oare regasindu-ma acum voiramane aici? Voi ramane asa? Sau o sama prind/pierd din nou in cursa?

    O lume nebuna, nebuna, nebunaSi noi, o parte din ea!

    Sinsp. de penitenciare Mihaela NEGRU

    Nr.2

    1Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    16/31

    16

    Abordri psihopatologice a mediului penitenciar

    1. Simularea

    Revelaie trzie. Tot felul de cauze mrunte ne macin viaa i ne nghit cele

    mai sublime energii, n timp ce am putea s ne bucurm de via pur i

    simplu. (Ioan Viorel Bdic)

    Cuvinte cheie: simulare, comportament deviant de simulare, conduit factic,

    comportament parasuicidal, parasuicid, automutilare, autopedepsire, conduite autodis-

    tructive deliberate, intoxicaie voluntar.

    Abstract: simulation, deviant behaviour of simulation, factitious behaviour or

    factitious disorders, automutilation, self aggressiveness, parasuicide, deliberate self-injury, deliberate self-harm, deliberate self-poisoning.

    Dei marea majoritate a studiilor existente s-au axat pe studierea fenomenului

    suicidal i mai puin pe autoagresiunile neletale ca autornirile, prin imaginea acredi-

    tat de specialitii n domeniu, vom prezenta progresia liniar a conceptului de auto-

    agresiune suprapus problematicii penitenciare moderne. Ceea de noi denumim sau

    descriem s-a tiat sau simuleaz, reprezint o cantitate de informaie care tinde

    s creasc exponenial funcie de modul de abordare a problemei. Particularitatea

    acestui punct de vedere nu este reprezentarea unor comportamente morbide care

    ocheaz ci, subliniaz rolul deosebit de important al lucrtorului de penitenciar n

    prevenia acestui tip de conduite i mai ales respectarea umanului n condiiile n care

    individul este privat n mod legal de unul dintre cele mai importante drepturi

    fundamentale libertatea.

    Analiza riguroas a mediului penitenciar este indisolubil legat de multitudinea

    de fenomene, n special comportamentale, pe fondul existenei unor reduse studii n

    domeniul psihopatologiei mediului penitenciar. Astfel, n acest context de neclaritate,

    vom ncerca s nlturm aspectele exagerate i miturile cu privire la atitudinea

    persoanelor private de libertate autoagresive, oferind cititorului interesat un punct de

    vedere interdisciplinar, adic: medical, psihosocial i psihiatric unde, clasificrile,

    tipologiile dihotomice i inteniile de clasificare ale acestora sunt importante i

    indisolubile fundamentului analitico-teoretic.

    Deviana este deseori asociat (odat cu intervenia psihopatologiei prin

    tendine, comentarii sau ipoteze) cu abaterea sau nonconformismul unor indivizi

    raportat la norme i valori sociale, etichetarea diverselor conduite realizndu-se

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    17/31

    17

    funcie de normele sociale nerespectate. Deviana i comportamentul deviant reprezint

    de cele mai multe ori efectul unei slabe capaciti de control emoional, iminena

    imaturitii intelectual-emoionale dublate de o rezisten sczut la frustrare. Deviana

    i comportamentul deviant acoper spectrul conduitelor excentrice promovate de unii

    indivizi, gesturile insolite tinznd spre o abordare negativ a faptelor i fenomenelor

    sociale.

    n paralel cu aceast problem, practica ne ofer un spaiu discutabil n special

    prin prisma comportamentelor deviante n penitenciare. Astfel, n condiiile n care

    penitenciarul deine n custodie o multitudine de deviani i deficieni ori pseudo-

    deficieni (intelectual, educaional, adaptativ), duplicitatea comportamental reprezint

    una dintre cele mai frecvente forme de conduit deviant deoarece, scopul acestui tip

    de conduit vizeaz ctigul imediat sub orice form dar i uurarea regimului de

    executare a pedepsei privative de libertate. Dei este o conduit intenionat,

    metodologia de cercetare este ancorat ntr-o alt serie de comportamente conexe. Cu

    alte cuvinte, am putea compara deviana cu o lips a unui mod ordonat de via, cu o

    decdere din concepiile etico-morale sau, cu o dorin absurd de a arta superioritatea

    fa de alii i de faptul c, individul care o promoveaz sufer de un complex de

    inferioritate. Deviantul caut s njoseasc, s interpreteze eronat conjuncturi, s

    agreseze pe alii sau s-i coboare pe cei din jur la propriul nivel, dorin dublat de

    construirea unei imagini distorsionate de sine i, de tendina de a se prezenta mai durdect este n realitate.

    Deviana i comportamentul deviant fac trimitere att la norme i legiti

    morale mai mult sau mai puin stabile, ct i la stri pe care unii membrii ai unui grup

    le judec drept neconforme cu ateptrile i valorile lor (teoria subculturii delicvente

    carcerale). Deviana se situeaz la limita dintre normal i patologic, i tinde s reliefeze

    patologicul din punct de vedere somatic i neuropsihic.

    Comportamentul deviant devine o transgresiune social perceput care aduce prejudicii sociale; orientrile i conduitele etalate (delictuale, impulsiv-emotive) n

    special n aezmintele speciale, indicnd maturitatea delictual a grupurilor de indivizi

    concentrate pe o suprafa redus, gata oricnd pentru ierarhizri i viitoare conduite

    antisociale ori compliciti.

    Comportamentul deviant constituie i o simulare deoarece ataeaz

    intenionalitatea, deine un grad ridicat de risc i contagiune, scopurile fiind precise.

    Simularea reprezint o conduit deviant ce deine n geneza sa deficite i mai ales

    dupliciti comportamentale. Simularea atinge de obicei perspectiva medico-legal sub

    aspectul discernmntului, a sntii mintale i a contagiunii violenei. Poate fi

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    18/31

    18

    rezultatul unei frici pentru propria via, frica de boal, de pierderea virilitii, a

    respectului de sine sau, dup literatura german de specialitate, poate constitui o form

    a disperrii sau indic o form psihotic cel puin depresiv. Individul ncearc s ofere

    raiuni ct mai plauzibile pentru o justificare a unei erori sau a unui comportament pe

    care l bnuiete a fi sancionabil. ntr-o alt ordine de idei, persoanele private de

    liberate pot s-i asume rolul de pacient, pot incuraja apariia tendinelor psihotice, a

    deviaiilor sexuale, simulnd discernmntul diminuat nu absent. Simularea n contexul

    privaiunii atinge n special prefctoria, atragerea ateniei i minciuna. Privitor la

    terminologia utilizat, simularea desemneaz perfidia, disimularea i prefctoria

    comportamental, pe cnd conduita factic discriminat prin DSMIV-TR (2003)

    indic asumarea rolului de pacient.

    Exist numeroase tipuri i clasificri ale simulrii, unele dintre ele avnd n

    atenie privarea de libertate i conjuncturile specifice create. Astfel: simularea specific

    (n special n prizonierat, detenie, sanatorii, infirmerii; simularea amplificatoare n

    scopul obinerii unei intervenii chirurgicale sau a unei internri; simularea adaptativ

    la mediu ca mecanism de inducere n eroare sau ca sistem de aprare, manipulare sau

    de creaie, reprezint cele mai importante forme de simulare oficial recunoscute prin

    studiile de specialitate.

    De-a lungul timpului, comportamentul deviant de simulare a urmrit din

    perspectiva mai multor autori n domeniu exagerarea bolilor, simularea complet aacestora, boli simulate n simptome (imitaia), boli simulate n cauze (provocate),

    nararea simptomelor, exagerarea i provocarea simptomelor; iar din punct de vedere

    psihiatric, simularea poate lua forma: bolilor pretextate, imitate (mai mult sau mai

    puin complet), provocate, agravate sau ntreinute. Deasemenea, neidentificndu-se cu

    normalitatea, simularea atinge cota exagerrii, a obsesiei sau poate deine un nivel

    creaional ridicat.

    Trebuie amintit faptul c, simularea reprezint o devian, un comportamentcare ofer prezumiile precaritii mintale, simularea atingnd domenii conexe de

    activitate.

    Dei primele referiri la simulare vin nc din antichitate, pe parcursul trecerii

    timpului, problematica simulrii se perfecioneaz din ce n ce mai mult, ajungnd s

    fie o conduit normal n perioada antebelic, ca form de evitare a ndatoririlor

    militare. n timpul Rzboaielor Mondiale, simularea a cuprins n etiologia sa:

    autoagresiuni, secionri, amputri, invocarea nebuniei, comisiile militare ntrunite

    avnd sarcina deosebit de dificil de a discerne ntre prefctorie, minciun, simulare i

    autenticitatea nebuniei.

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    19/31

    19

    Simularea este prezent i n penitenciare unde mediul restrictiv determin

    situaii de frustrare i contagiuni comportamentale, influena mediului carceral avnd

    capacitatea de a promova non-valori, de a imita conduite, subcultura penitenciar fiind

    ridicat la grad de valoare; n acest caz agresiunea, autoagresiunea i ideaia suicidal

    genernd conduite de simulare.

    Tulburarea factic se deosebete de conduita de simulare ntruct n simulare,individul produce intenionat simptomele, conduita avnd un scop clar stabilit pe cnd,

    indivizii ce prezint tulburare factic i prezint istoricul cu dramatism, descrierile

    fiind vagi. Pe fondul existenei ciclicitii conduitei factice, episoadele autoagresive i

    heteroagresive pot reclama probleme somatice care, pot fi evideniate n urma unor

    cercetri statistice. Tulburarea factic este caracteristic i altor medii dect

    penitenciarul, tabloul simptomatologic complex fiind predominat de afeciuni care la o

    analiz sumar nu sunt susinute. Tablourile clinice pot include fabricarea de cauzesubiective, expunere de motive, denunul unor dureri ori absena lor, motivaia

    comportamentului urmrind asumarea rolului de pacient. Simptomatologia este deseori

    infirmat, ei reclamnd probleme somatice sau psihologice n sperana c vor fi crezui.

    Acetia trebuie s ias din cabinetul medical cu ceva care s certifice colectivitii

    statutul su de bolnav. Aceti pacieni dein o documentaie medical consistent i

    stufoas care caut s reflecte interesul sczut al medicului fa de persoana

    pacientului. Tabloul clinic este aparent. Aceti indivizi sunt uor influenabili, nefiind

    cooperani cnd sunt chestionai. Descoperii, reacioneaz violent, reclamnd

    drepturile de bolnav i pacient, solicitnd un alt consult medical la un alt centru

    (unitate), pentru a-i confirma statutul de bolnav.

    ***

    Iat doar cteva repere ale psihopatologiei mediului penitenciar, mediu care ne

    include i pe NOI. n sperana c nu v-am indus o stare de somnolen, v voi propune

    ntr-un urmtor articol o tem de actualitate care din pcate tinde spre un fenomen

    naional.

    ntocmit,

    Ag.sef adj.dr Murean-Chira Gabriel

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    20/31

    20

    OCROTITORII PENITENCIARELOR

    SFINII APOSTOLI

    PETRU I PAVELModele de vieuire cretin

    Cunoatem cu toii, sauar trebui s cunoatem,ntmplarea filosofului

    Diogene, dasclul lui Alexandru Macedon, care umbla cu un felinar aprins, ziua n amiaza mare,cutndun om.Pe ct de curios i deneneles va fi fost gestul su de ctrecontemporani, pe att era de bogat n

    semnificaie pentru el. Diogene nu cutaun om oarecare, un tip banal, un om

    comun, obinuit i plin de pcate, aa cuml ntlnim n fiecare zi, la fiecare pas(pentru c acetia suntem de ce s nurecunoatem?). El cuta un om virtuos,omul ideal bun i desvrit duhovnicete,

    pe care antichitatea nu-l avea (darastzi ???).

    Trei secole mai trziu, Poniu PilatL-a artat lumii pe omul desvrit, cutatde Diogene pe Mntuitorul Hristos rostind cuvintele: Iat Omul!(Ioan19,5), pe care-l dorii (n.n.).

    Din momentul n care a intrat nistorie Fiul lui Dumnezeu i Fiul Omului,

    puterile pozitive, creatoare ale sufletului s-au eliberat de sub tirania celui ru, firea

    s-a umplut de lumin pentru c i s-a artatun nou stil de via, superior celui dintrecut, care se caracterizeaz prin

    puritatea moravurilor, sfinenie indumnezeire.

    Acest model de via nu este oficiune, un vis nemplinit, ci realitatea ceamai vie i mrea. Aceasta este

    personalitatea cretin pe care au realizat-o toi sfinii, mai ales Sfinii Apostoli

    Petru i Pavel pe care i prznuim astzi.Cinstindu-i l adorm pe Dumnezeu

    Care se preamrete ntru sfinii Si.. peTatl care ne-a trimis pe Fiul Su Mntuitor prin jertfa i prin EvangheliaSa i pe Sfntul Duh care ne spal de

    pcate i ne renate prin harul SfintelorTaine. n faa personalitii ideale a

    Sfinilor Apostoli, ncercm un sentiment

    de ncredere n Dumnezeu i n providenadivin. Sub lumina personalitii lor, l

    simim pe Dumnezeu Care cluzeteviaa ctre un scop nalt, ctre un cer nou

    i un pmnt nou n care slluiesciubirea i dreptatea. Lng Sfinii Apostoli

    Petru i Pavel trim sfnta experien c

    Bunul Dumnezeu ocrotete fiecare suflet,dar are o providen special pentru ceice-L caut cu inim curat i- I slujesc cudevotament pn n sfrit.

    Propovduitori ai spiritualitiicretine, dascli ai Adevrului venic,Sfinii Petru i Pavel sunt prinii notiduhovniceti, pentru c ne renasc n

    Hristos prin nvtura ortodox i prinviaa ngereasc, modelul vieiinoastre cretine.

    Ceea ce caracterizeaz viaareligios-moral a Sf. Ap. Petru i Paveleste re3laia lor de armonie cu Dumnezeu,cu semenii i cu ei nii.

    Armonia cu Dumnezeu izvorte dincele trei virtui care le-a mpodobit viaa:credina, ndejdea i dragostea.

    Credina n Hristos, Fiul luiDumnezeu Cel viu, pe care a mrturisit-oSf. Ap. Petru n prile Cezareei

    Palestinei, le-a dat simul ceresc, i-a fcut

    nelepi, i-a luminat. Ea este temelie aapostolatului cretin. Iat ce ne spune Sf. Pavel: noi credem; pentru aceea i grim (2 Corinteni 4,13). Credina estecale de cunoatere a revelaiei

    supranaturale. Credina cretin nu esteiraional, nu promoveaz ignorana i

    superstiia sau alte rtciri. Credinacretin ne d pe Dumnezeu, Binele i

    Frumosul absolut, ca s- L adorm i sfim fericii.

    Alturi de credin, n sufletul Sf. Ap. Ptru i Pavel a stat ndejdea(sperana). Credina i ndejdea suntnsufleite de focul iubirii divine care ardetoate piedicile din cale i face plcut iuoar urmarea lui Hristos Domnul.

    Iubirea este elanul spiritual carerevars fiina noastr n Dumnezeu, estecontopirea i trirea eului nostru ntru El,

    pentru El i prin El contopirea itrirea pentru alii. Nimic nu o poatedepi. De la ea pleac i la ea se ntoarcetotul. Ea este raiunea i scopul a tot ceexist.

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    21/31

    21

    Iubirea, alturi de justiie, estecea care adun i solidarizeaz pe ceimuli n marea familie divin Bisericacretin n care toi credincioii sunt fiilui Dumnezeu i frai ntre ei, egali iliberi.

    Pe armonia vieii cu Dumnezeu au

    ntemeia relaiile de armonie aleapostolilor cu semenii , fa de care nu s-au lsat biruii de ru ci au rul cu binele(Romani 12,17). Dragostea fa de

    Printele ceresc i-a ndemnat s nu facnici un fel de discriminare ci n toi svad chipul lui Dumnezeu, restaurat de

    Fiul Su. n faa Sf. Apostoli Nu mai esteiudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber;nu mai este parte brbteasc i parte

    femeiasc; pentru c voi toi una suntei n

    Hristos Iisus (Galateni 3,28). Dragostea fa de semen i-andemnat pe Sf. Apostoli s spun tuturornumai adevrul. Acesta este temelia vieiiintelectuale i morale. Prin adevrajungem la gndirea moral, pindeosebim binele de ru i virtutea de

    pcat. Adevrul d criterii obiective de

    judecat, face lumin n via spiritual,pune ordine n interior, care se reflect n

    ordinea exterioar i n armonia vieii. Fr el viaa ar deveni o tragedie,oamenii nu s-ar mai nelege ntre ei cala turnul Babilonului totul ar deveni odram cosmic.

    Apostolii au avut cultul adevrului pentru c nsui Hristos este Adevrul(dup cum nsui Mntuitorul spune: Eu

    sunt Calea, Adevrul i Viaa). De aceeaau urt minciuna, ipocrizia ioportunismul, pentru c tot ce se cldete

    pe aceste pcate nu dureaz. Cuvntul le-a fost dres cu sare, le-a descoperit gndulcurat i cinstit, sincer i binefctor, a

    zidit i a mngiat i n-a ntins cursenimnui.

    Din dragostea de semen i adevrizvort rvna Sf. Apostoli pentru sfntadreptate, ca ax a legii morale. Spredeosebire de romanii antici, care cereaudreptate chiar de ar pieri lumea dar odreptate pentru cei mari i tari Sf.

    Apostoli, care propovduiau o iubireuniversal, cereau o dreptate universal,

    pentru toi oamenii care sunt egali n faa

    vieii, a libertii i a fericirii. n mod cutotul deosebit cereau dreptate pentru ceimici i slabi, pentru nenumraii sclavicare erau socotii, chiar de ctre filosofiirenumii ai vremii vezi Aristotel simpleunelte de munc, la fel ca animalele, decare s-ar deosebi doar prin faptul c au

    dou picioare i atta minte ca s executebine ordinele stpnilor care, aveaudreptul de via i de moarte asupra lor.

    n relaiile de justiie, ca i n toatecelelalte virtui, Sfinii Apostoli s-aucluzit dup regula de aur dat de ctre

    Domnul, n predica de pe munte: Aadar, pe toate care vrei s vi le fac vouoamenii, ntocmai facei-le i voilor (Matei 7,12). Pcatul nedreptii lcombteau cu toat tria, ca unul care

    nvrjbete i dizolv solidaritatea,rcete inimile, aduce nemulumiri, ur,glceav, lupt sngeroas i moarte.

    Trebuie s subliniem faptul cSfinii Apostoli preuiau dreptatea pentruc este garania pcii. Exista atunci, ca iazi, o pace a lumii pax romana armistiiu ntre dou rzboaie (si vis

    pacem para bellum), impus de romani popoarelor subjugate, care se baza pefric, teroare i violen, pe fora armelor

    i rzboi. ns Apostolii Domnului aupropovduit o altfel de pace, izvort diniubire i ncredere, egalitate n drepturi,dar i ndatoriri, pentru toi. Numai oastfel de pace distruge frica ori setea derzbunare din suflete, numai ea smulgeura i rul din inim, mpac pe om cu

    Dumnezeu, pe oameni ntre ei, numai eaduce la pace.

    Aceasta este pacea pe care ne-aadus-o de sus mntuitorul Hristos prin

    jertfa Sa. El este pacea noastr, pentru ca surpat peretele despritor al urii i alvrjmiei i ne-a unit pe toi n trupul Su(Efeseni 2,14 15). Aceast pace a lsat-o

    Domnul ca testament Bisericii, s-ovesteasc tuturor pn la sfritulveacurilor, ca toi s fie fericii.

    * Iat numai cteva trsturi de

    caracter religios-morale care mpodobesc personalitatea luminoas a SfinilorApostoli Peru i Pavel. Pe acestea le aratSf. Ap. Pavel cnd scrie efesenilor: i

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    22/31

    22

    duhul minii i s fie gat de lupt, avndmijlocul ncins cu adevrul, mbrcai cu

    platoa dreptii i picioarele nclate curvna Evangheliei pcii. Pe deasupra sea scutul credinei, cas sting sgeilearztoare ale celui viclean,coifulmntuirii, sabia Duhului i puterea

    rugciunii (Efeseni 6,14-

    18).

    Acestui buchet de flori duhovniceti,Sf. Ap. Pavel adaug i alte virtui, caroade ale Duhului Sfnt, cum sunt:dragostea de munc, rbdarea, rvna ibuntatea, binefacerea i credincioia,blndeea, nfrnarea poftelor, rstignirea

    patimilor i dispreul mririi dearte,lepdarea i uitarea de sine careculmineaz n identificarea cu Hristos

    Domnul, care-l fac s mrturiseasc :

    nu eu sunt cel ce mai triesc, ci Hristoseste Cel ce triete n mine; (Galateni2,20). nzestrai cu aceste fore cereti,crescute n lumina Dumnezeirii care a

    strlucit pe Tabor i n dragostea focului

    Sfntului Duh, Sf. Ap. Petru i Pavel autrasat stilul de via cretin, au deschis unorizont bisericesc, au artat calea ctrecele duhovniceti, ctre ndumnezeirea n

    Hristos. Aceast via cereasc este esena

    chipului adevratului cretin. Ea rmne

    o chemare i o datorie. Sf. Ap. Petru ne poruncete clar i categoric: ci aacum Cel ce va chemat pe voi e sfnt, fii

    i voi sfini n ntreaga voastr purtare. C scris este: Voi vei fi sfini, pentru c Eusunt sfnt(I Petru 1,15 16). Iar Sf. Ap. Pavel, dndu- se pe sine exemplu, spune:urmai mie, precum eu lui Hristos.

    Preot George Marica

    Nr.

    21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    23/31

    23

    MICI GLUMIE

    Motto: Numai prostia poate s n-aib intermitene.

    (Grigore Moisil).

    Legile lui Murphy

    Aceeai rochie este:1. Indecent, cu zece ani nainte de momentul lansrii.

    2. ndrznea, cu un an nainte de acest moment.3. ic, n momentul propriuzis.

    4. Demodat, dup trei ani.5. Hidoas, dup douzeci de ani de la lansare.

    6. Amuzant la treizeci de ani dup acelai moment.7. Romantic, la o sut de ani dup ce a fost lansat.

    Frumoas cu adevrat, la o sut cincizeci de ani dup apariia ei epocal.*

    La coal

    Copii, astzi vom folosi o metod modern. Eu spun o propoziie iar voi vei rostiultimul cuvnt. S ncepem: Sfinxul are ochi, dar nu poateVedea!... rspund copiii n cor.

    Foarte bine, are urechi, dar nu poateAuzi!...

    Bine, are nas, dar nu poateS-i sufle nasul!

    *- Popescule, ti care sunt cele dou cuvinte pe care le folosesc cel mai fregvent

    elevii? Ia ghicete!- Nu tiu.

    - Exact, acestea sunt!

    *- Ia citete cu voce tare tema pe care ai avut-o pentru acas.

    - Da, doamn, am scris despre tatl meu: Tata este cel mai ndrzne, puternici talentat om din lume. El ar putea s se lupte cu tigri, s conduc submarinul, s

    zboare cu naveta spaial, s scrie un roman poliist, orice. Dar exist unimpediment: trebuie s spele vasele, s dea cu aspiratorul i s bat

    covoarele.*

    n autobuzoferul unui autobuz oprete ntre staii, ntoarce capul ctre pasageri i spune:

    - Dac nici unul dintre dumneavoastr,nu vrea s cedeze locul doamnei n vrstcare st n picioare, s tii c-i voi ceda locul meu!

    *ntre vecini

    Te vedeam jucnd ah cu vecinul. Ce sa-ntmplat? Nu mai jucai?Cum s mai joc? Tu ai juca ah cu un individ care se enerveaz din te miri ce, iar

    atunci cnd pierde , face crize de isterie?Se subnelege c nu.

    Ei bine, nici el!*

    La cinematografDe ce s ne aezm n ultimul rnd? Eu sunt cam miop. Hai s ne aezm

    undeva mai n fa.

    M aez aici, pentru c cine rde la urm rde mai bine!

    Geme Ru

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    24/31

    24

    Nr.

    21Iunie2010

    CUPA PENITENCIARULUI LAMINIFOTBAL SI TENIS DE MAS

    EDIIA A X- A 2010

    PROGRAMUL PARTIDELOR

    GRUPA I GRUPA II1 I.S.U. 1 PENITENCIAR

    2 JUSTIIA 2 S.R.I.3 BRIGADA 81 MECANIZATE 3 POLITIA4 POLTIA COMUNITAR 4 JANDARMI

    SCOR GRUPA I

    MECIULSCOR GRUPA II

    MECIUL

    ZIUA I

    LUNI 07.06.2010

    4 -1 Penitenciar- Politia

    ZIUA IIMARI 08.06.2010

    5 4 Armata - Justitia 6 - 1 Jandarmi - SRI

    ZIUA IIIMIERCURI 09.06.2010

    2 -7 Armata - ISU 2 - 9 SRI - Politia

    ZIUA IV

    JOI 10.06.20103 - 3 Justitia - Politia Comunitara 4 - 1 Penitenciar- Jandarmi

    ZIUA VVINERI 11.06.2010

    12 -3 ISU - Politia Comunitara

    ZIUA VILUNI 14.06.2010

    5 - 6 Politia Comunitara - Armata 1 - 3 Jandarmi - Politia

    ZIUA VIIMARTI 15.06.2010

    5 - 9 Justitia - ISU 7 - 1 Penitenciar- SRI

    SEMIFINALEMARTI 22.06.2010

    0 - 2 Politia - ISU 1 - 0 Penitenciar- Armata

    FINALA MICAJOI 24.06.2010

    Penitenciar- Politia 6 - 1

    FINALA MARE

    JOI 24.06.2010Armata - ISU 2 - 4

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    25/31

    25

    Nr.

    21

    Iunie2010

    PREMIEREA ECHIPELOR CSTIGTOARELA MINIFOTBAL

    LOCUL I Echipa I.S.U. (Pompieri)LOCUL II Echipa Brigada 81 MecanizateLOCUL III Echipa Penitenciarului

    LOCUL IV Echipa PolitieiTROFEUL Fair Play cistigt de echipa Politiei ComunitareGolgeterul competitiei Seserman Silviu cu 12 goluri

    TENIS DE MAS

    LOCUL IEchipa Jandarmeriei - Dl. NISTOR DOREL si BLIU GABRIEL

    LOCUL IIEchipa Penitenciarului - Dl. BODEA MIRCEA si PIRCLAB MIHAI

    LOCUL IIIEchipa S.R.I. - Dl. APIAN FLORIN si SOSDEAN COSMIN

    ntocmitAgent ef de penitenciare

    Emil RUSZ

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    26/31

    26

    Mihai Viteazul, al doileaunificator al rilor romne

    Poate c personajul istoric al evuluimediu care a fost

    ridicat pe cel

    mai nalt

    piedestal deistoriografiaromn este

    Mihai Viteazul.

    Devenit simbol alunitii romnilor ntr-o perioad n carenu exista nc Romnia, voievodul adevenit apoi un erou, un salvator, al cruirol era s l anune pe conductorulcomunist care i mprumuta virtuile. Dar

    simplicarea istoriei prin proiectarea ntrecut a unor realiti moderne nu neajut s nelegem aciunile celui care afost primul romn ce a unit Muntenia,Transilvania i ara Romneasc.

    La momentul n care Mihai Viteazulajunge pe tronul rii Romneticumprndu-i tronul de la Istanbul,Imperiul Otoman trecea printr-o perioadde criz, marcat de conflicte n Asia ide schimbri rapideale sultanilor. nacest context internaional, n jur de1593, mpratul habsburg Rudolf al II-lea decide s reia cruciada mpotrivaturcilor, iar la iniiativa Papei, mai multestate se grupeaz n Liga Sfnt.

    Mihai Viteazul se nate ca personajistoric n contextul rzboiului de 15 ani,dintre 1593-1606. Iniial, delegaii Ligii

    Sfinte s-au ferit s l contacteze peMihai, care a fost vzut ca un om alturcilor. L-au contactat pe domnitorulmoldovean, dar pe Mihai s-au ferit,spune Marius Diaconescu, lectordoctorla Facultatea de Istorie aUniversitii din Bucureti, specializat nistoria Transilvaniei.

    Sigismund Bathory, primul care

    stpnete cele trei riHabsburgii i-au lsat lui SigismundBathory, principele Transilvaniei,conducerea acestei pri afrontului

    antiotoman. Mihai Viteazul i domnuldin Moldova, tefan Rzvan, ader i eila Liga Sfnt, ns n anumite condiii:nainte de a ncepe rzboiul, cei doitrebuie s ncheie, din ndemnulmpratului, un tratat cu principeleTransilvaniei.

    Cu toii tim de Mihai Viteazul c afcut prima unire a rilor romne.Formula corect ar fi Mihai Viteazul este

    primul domnitor romn care a fcutunirea rilorromne. Fiindcnu este primul,spuneDiaconescu.

    n 1595 a fostsemnat un tratatntre principeleTransilvaniei i

    delegaiile celor doi domni de dincolo deCarpai (Mihai Viteazul n mai, tefanRzvan n iunie): Acele dou tratatesunt actul de unire. Prin aceledocumente, domnitorii romni suntredui la funcia de guvernatori. Nu

    puteau s administreze vistieria rii

    singuri. Acesta este un atribut alsuveranitii, al domniei. Domnul poatedecide n evul mediu ce face cu baniirii. I se ia acest drept, explicistoricul.Mihai Vitazul putea folosivistieria numai cu acordul principelui. n

    plus, trei soli munteni trebuia s participela Dieta Transilvaniei, care devenea forulsuprem pentru cele trei ri. Deasemenea, boierii munteni primeaudreptul de a nu mai putea fi ucii fr

    nvoirea principelui din Ardeal. Doaraa a intrat n Liga Sfnt, direct n-a

    putut s intre pentru c cei din Lig s-autemut c e omul turcilor.

    Din acel moment, titulatura luiSigismund e principe al Transilvaniei,Valahiei i Moldovei. Pe sigiliul i

    pestemele afiate deel apar stemelecelor trei principate. Nu numai att,chiar dac nu le convenea, ambasadoriirilor strine i principii rilor strinerecunosc titulatura, asta este important.

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    27/31

    27

    condiii deoarece era interesat s aibspatele protejat de armata Transilvaniei,

    precum i de ajutorul financiar al habs-burgilor pentru susinerea viitoarei lupteantiotomane.

    Sigismund Bathory era un principetnr, aventurier, cu vise mari, c o s

    ajung mare domnitor, rege cu multecoroane, cu ri multe supuse. Era am-biios. A avut i consilieri care au tiut s-i ae ambiia. Era un romn, tefan

    Iojica: el a copilritmpreun cu Sigis-mund i erau prietenifoarte buni. Iojica,din simplu slujitor aajuns mare cancelar:automat el dicteaz

    politica extern aprincipatului. l in-fluena foarte mult

    pe principe. Se pare c el era cel care igdila orgoliile, i contureaz istoricul

    personalitatea.

    Potrivit lui, prima unire a inut, pentruMoldova, pn n august 1595 (deci nu-mai trei luni, ncepnd cu iunie), de-oarece la acea dat ara este ocupat de

    Ieremia Movil, care se nscuneaz cusprijin polonez. Pentru araRomneasc, unirea a inut pn n de-cembrie 1595: De Crciun, Mihai a fostn solie la Sigismund Bathory n Transil-vania i atunci principele, ca mulumire

    pentru efortul depus n rzboiul antioto-man, i-a dat voie s foloseac vistieriarii.

    Dup ce a ncheiat tratatul cu Sigis-

    mund (foto),Mihai ncepe lupta mpotri-va turcilor i atac cetile turceti dedincolo de Dunre.Apoi vin turcii i areloc vestita btlie de la Clugreni, dinaugust 1595. ntr-un rzboi sunt maimulte etape. Poate fi victorie pe moment,dar analiznd pe ansamblu, a fost onfrngere. ntr-adevr, la Clugreni,

    probabil c Sinan a czut de pe cal cumspune legenda, probabil c au murit maimuli turci dect romni. Dar dup aceea,cnd s-a ridicat Sinan din nmol i s-auitat n zri, n-a gsit nici picior de ostaromn, povestete Diaconescu.

    Dup Clugreni, Mihai Viteazul s-aretras ctre valea Prahovei, spre muni,ateptnd s vin Sigismund Bathory cuoastea Transilvaniei. S nu uitm c Si-nan a intrat n Bucureti, a intrat n Tr-govite, i-a pus gard otoman acolo.

    Deci practic n-

    a fost o victorie a luiMihai Viteazul, n ciuda monumentelorcare mpnzesc ara, mai spuneel.Armata transilvnean a venit laBraov, a trecut munii, iar turcii au

    plecat din ara Romneasc, n urmabtliei de la Giurgiu, unde s-a afirmatMihai Viteazul.

    "Lui Sigismund i plceau titlurile,victoriile militare, dar nu-i plcea

    efortul"ns Bathory era o fire fluctuant. n

    1597 se stric relaiile dintre cancelarulIojica i Sigismund deoarece principelese gndea s predea Transilvania habs-

    burgilor i el s renune la tron:Pricipele Transilvaniei era un om labil

    psihic, nu era coerent n planurile sale. ii plceau titlurile, victoriile militare, darnu-i plcea efortul. i-a dat seama c era

    prea mare efortul pentru el s conducacest front, explic Diaconescu.

    Acesta a fost motivul conflictului din-tre cei doi deoarece Iojica se mpotriveacedrii principatului. Istoricul arat cexista la acea dat un curent antihabs-

    burgic n rndurile nobilimii ardelene:Habsburgii, cnd ocup o provincie, o

    organizeaz sistematic. Limiteaz exactpentru fiecare ce proprieti are i ce ob-ligaii are fa de stat. Pe cnd ardelenilor

    le convenea situaia existent. Totul erasuficient de neclar i puteau s fac omulime de abuzuri n privina plii im-

    pozitelor i aa mai departe. Iojica eraexponentul acestei nobilimi care nu voias fie cedat Transilvania habsburgilor.Iojica ncearc atunci s gseasc osoluie: n 1597, el i propune lui Mihais devin principe peste Transilvania,

    peste ara Romneasc i peste Bulgaria,de unde sperau s-i alunge pe turci: Celcare lanseaz pentru prima dat ideea caMihai s fie n frunte este Iojica.

    Nemulumit de instabilitatea lui Sigis-

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    28/31

    28

    "Mihai era strns ntr-un clete"

    ns planulnu se pune naplicare de-oarece n1598 Sigis-

    mund renun- oficial latron, iar nmijlocul Di-etei l ares-

    teaz pe Iojica i l pred austriecilor.Romnul este nchis la Satu Mare,iar apoiesteexecutat. Sigismund

    primete n schimb de la habsburgi douprovincii din sudul Poloniei de astzi, pepost de feude viagere. ns viaa linitit

    de acolo nu i-a fost pe plac, aa c dupcteva luni se ntoarce pe furi n Transil-vania, iar nobilii l primesc bucuroi.

    A stat cteva luni pe tron pentru c erauprea multe probleme n Transilvania dincauza rzboiului. Din nou s-a plictisit. i

    plcea s conduc, dar fr responsabil-iti. i nu-l mai avea pe consilierul tefanIojica s duc greul administraiei. iatunci, din nou cedeaz coroana, de data

    asta vrului su Andrei Bathory, remarcistoricul.

    Andrei Bathory fusese crescut n Polo-nia, era filootoman i antihabsburg, decinu mai dorea o alian cu Rudolf al II-lea.El preia Transilvania n 1599. n acel mo-ment, Mihai era strns ntr-un clete: turciila sud de Dunre, iar n MoldovaiTransilvania doi dumani ai si susinuide Polonia:Ieremia Movila iAndrei

    Bathory. Orice culoar ctre habsburgi eranchis.n aceste condiii nefaste, voievo-dul romn alege soluia rzboiului: treceCarpaii i l nfrnge peBathorylaelimbr, cu ajutorul secuilor, iarapoiintr n Alba Iulia. El vrea s se

    proclame principe, dar n-o face oficial.Oficial este guvernator sau lociitor al luiRudolf al II-lea. n Transilvania le spunenobililor c el guverneaz Transilvania nnumele habsburgilor. Era contient c nu ise recunoate titlul, dei ar fi vrut asta,explic Diaconescu.

    Mihai copiaz modelul Sigismund, lasugestia lui Iojica

    Acest gest a apele, n ciuda faptuluic Mihai i-a asigurat pe habsburgi c in-tenia lui a fost s scoat Transilvania dinminile polonezilor i s o returneze

    mpratului.

    ngrijorat de vetile pe care le avea de unplan al Poloniei de a-l rsturna n Munte-nia i a-l pune domn pe Simion Movil,fratele lui Ieremia Movil, el atac Moldo-va, n 1600. Mihai pune n aplicare ceeace a fcut Sigismund nainte: este domn

    peste cele trei ri. Cum a fost principe Si-gismund Bathory n 1595, este el acum. Elcopiaz un model, un model care i-a fostsugerat de Iojica n 1597. Aceste idei s-au

    dezvoltat n mintea lui, firete, era unstrateg, era un militar, un domnitor. Darideea a pornit de la unirea fcut de Sigis-mund, cnd a vzut c toate cele trei rimpreun au o for armat puternic. Aas-a ajuns s fac Mihai unirea, care a fostefemer, cteva luni de zile, spune cer-cettorul.

    n momentul n care a ocupat i Moldo-va, spaima, inclusiv la habsburgi, a fost

    prea mare. Toi s-au temut c Mihai, vala-

    hul sta, are prea mult putere i atunci vafi greu de inut n fru. i atunci, practic,dei el se atepta s aib ajutor, toi i sempotriveau, continu el. Nobiliiimaghiari din Transilvania, cu ajutor aus-triac, alung soldaii lui Mihai din cetiledin Transilvania, iar n Moldova intr ime-diat polonezii. n cteva sptmni, Mihai

    pierde tot.

    Mihai Viteazul rmne un model ca

    primul romn ce a unificat rileromne. Mihai Viteazul trebuie srmn n crile de istorie, bineneles,ocup un loc important n Panteonulistoriei noastre. Dar trebuie spusadevrul. El a unit cele trei principatepentru a se elibera de presiunea poloni turc, i a copiat un model, creat deIojica i aplicat de Sigismund Bathory.De fapt, s-a urmrit crearea unei putericare s reziste turcilor. i aceasta s

    nlocuiasc Ungaria care a fost un fac-tor de echilibru n zon,Marius Di-aconescu

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    29/31

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    30/31

    30

    acesta la voievozi: pur i simplu pentru cCeauescu era i el unul singur, sau el isoia. i atunci Ceauescu se regsete nmarile figuri ale trecutului, n voievozi,explicBoia.

    Astfel, Ceauescu avea nevoie de lideri

    excepionali care s l anune i s l le-gitimeze: n vremea lui Ceauecu, pepiedestal, pe partea cea mai nalt, esteMihai Viteazul, cu siguran, cel care pre-figureaz Romnia. Pn la urm, se vedefoarte bine cum eroii tia sunt folosii. Eintotdeauna sunt folosii de oamenii politi-ci. Se vede pn la urm ct de mult ineacu adevrat Ceauescu la Mihai Viteazulcnd a drmat mnstirea Mihai Vod.Mie nu mi-a venit s cred. Era la Izvor (n

    Bucureti - n.r.).Biserica au mutat-o cuvreo 200 de metri, ntre blocuri, pe cheiulDmboviei. Iar mnstirea care nconjura

    biserica a fost distrus. sta a fost marelerespect al lui Ceauescu pentru Mihai Vi-teazul, i amintete el.

    Potrivit lui Boia, clarificarea istoriei nutrebuie demonizat: Toate astea nu-l scad

    pe Mihai Viteazul, care este un personajfoarte interesant i un personaj cu totul

    remarcabil, apreciat i n epoc ca un per-sonaj ieit din comun. Problema este c nue cazul s-l modernizm, s facem din elun lider naional, n-avea cum s fie.

    Nr

    .21Iunie2010

  • 8/9/2019 Cronica Penitenciara - IUNIE - 2010

    31/31

    SUMARACTUALITATE: Poezia vieii (Laura Opri)

    A fi...sau a nu fi...cronica??? (Laura Opri)nvturi norvegiene (Adriana Georgescu)Mesajul domnului director (Lucian Siman)

    CEI MAI BUNI LUCRTORI DIN DIVERSE DEPARTAMENTEALE PENITENCIARULUI BISTRIA

    ANGAJATUL LUNII: Agent ef de penitenciare Rusz Emil(Prclab Mihai)

    DIVERSE- 12 Motive pentru a fi ceea ce eti- O lume nebuna, nebuna, nebuna(Mihaela Negru)- Abordri psihopatologice a mediului penitenciar

    (Murean - Chira Gabriel)

    RELIGIE: OCROTITORII PENITENCIARELORSFINII APOSTOLI

    PETRU I PAVEL Modele de vieuire cretin(preot George Marica)DIVERTISMENT: Mici glumie (GeMe Ru)

    SPORT: Cupa penitenciarului (Emil Rusz)

    ISTORIE: Istoria romnilor, altfel

    Nr

    .21Iunie2010