Conven£ia pentru apƒrarea ƒ£ pentru apararea...  lor drepturile i...

download Conven£ia pentru apƒrarea ƒ£ pentru apararea...  lor drepturile i libertƒ£ile definite ®n Titlul I al prezentei conven£ii. ... Conven£ia pentru

of 22

 • date post

  05-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  7

Embed Size (px)

Transcript of Conven£ia pentru apƒrarea ƒ£ pentru apararea...  lor drepturile i...

 • Convenia pentru aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor fundamentale

  amendat de Protocoalele nr. 11 i 14

  nsoit de Protocolul adiional i de Protocoalele nr. 4, 6, 7, 12 i 13

  Romanian version/Version roumaine Traducere

  Textul Conveniei este prezentat aa cum a fost amendat n conformitate cu dispoziiile Protocolului nr. 14 (STE nr. 194) ncepnd cu intrarea acestuia n vigoare la data de 1 iunie 2010.

  Textul Conveniei fusese amendat anterior n conformitate cu dispoziiile Protocolului nr. 3 (STE nr. 45), intrat n vigoare la 21 septembrie 1970, ale Protocolului nr. 5 (STE nr. 55), intrat n vigoare la 20 decembrie 1971 i ale Protocolului nr. 8 (STE nr. 118), intrat n vigoare la 1 ianuarie 1990. textul Conveniei coninea n plus textul Protocolului nr. 2 (STE nr. 44) care, potrivit art 5 3, fcuse parte integrant din Convenie de la intrarea sa n vigoare la data de 21 septembrie 1970. Toate dispoziiile amendate sau adugate prin aceste Protocoale au fost nlocuite prin Protocolul nr. 11 (STE nr. 155), ncepnd cu intrarea acestuia n vigoare la data de 1 noiembrie 1998. De la aceast aceast dat, Protocolul nr. 9 (STE nr. 140), intrat n vigoare la data de 1 octombrie 1994, a fost abrogat, iar Protocolul nr. 10 (STE nr. 146) a rmas fr obiect.

  Grefa Curii Europene a Drepturilor Omului Iunie 2010

 • Convenia pentru aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor fundamentale

  Convenia pentru aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor fundamentale

  Roma, 4.XI.1950

  Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,

  Considernd Declaraia Universal a Drepturilor Omului, proclamat de Adunarea general a Naiunilor Unite la 10 decembrie 1948 ; Considernd c scopul acestei declaraii este recunoaterea i aplicarea universal i efectiv a drepturilor pe care ea le enun ; Considernd c scopul Consiliului Europei este realizarea unei uniuni mai strnse ntre membrii si i c unul dintre mijloace este aprarea i dezvoltarea drepturilor omului i a libertilor fundamentale ; Reafirmnd ataamentul lor profund fa de aceste liberti fundamentale care constituie temelia nsi a justiiei i a pcii n lume i a cror meninere se bazeaz n mod esenial, pe de o parte, pe un regim politic cu adevrat democratic, iar pe de alt parte, pe o

  concepie i un respect comune ale drepturilor omului din care acestea decurg ; Hotrte, n calitatea lor de guverne ale statelor europene animate de acelai spirit i avnd un patrimoniu comun de idealuri i de tradiii politice, de respect al libertii i de preeminen a dreptului, s ia primele msuri pentru garantarea colectiv a anumitor drepturi enunate n Declaraia Universal, Au convenit asupra celor ce urmeaz :

  Articolul 1

  Obligaia de a respecta drepturile omului naltele pri contractante recunosc oricrei persoane aflate sub jurisdicia lor drepturile i libertile definite n Titlul I al prezentei convenii.

  Titlul I

  Drepturi i liberti

  Articolul 2

  Dreptul la via 1. Dreptul la via al oricrei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzat cuiva n mod intenionat, dect n executarea unei sentine capitale pronunate de un tribunal cnd infraciunea este sancionat cu aceast pedeaps prin lege.

  2. Moartea nu este considerat ca fiind cauzat prin nclcarea acestui articol n cazurile n care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesar la for :

  a. pentru a asigura aprarea oricrei persoane mpotriva violenei ilegale ; b. pentru a efectua o arestare legal sau a mpiedica evadarea unei persoane legal deinute ;

  c. pentru a reprima, conform legii, tulburri violente sau o insurecie.

  Articolul 3

  Interzicerea torturii Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.

  Articolul 4

  Interzicerea sclaviei i a muncii forate 1. Nimeni nu poate fi inut n sclavie sau n condiii de aservire.

  2. Nimeni nu poate fi constrns s execute o munc forat sau obligatorie.

  3. Nu se consider "munc forat sau

  4

 • Convenia pentru aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor fundamentale

  obligatorie" n sensul prezentului articol :

  a. orice munc impus n mod normal unei persoane supuse deteniei n condiiile prevzute de art. 5 din prezenta convenie sau pe durata libertii condiionate ; b. orice serviciu cu caracter militar sau, n cazul celor care refuz serviciul militar din motive de contiin n rile n care acest lucru este recunoscut ca legitim, un alt serviciu n locul serviciului militar obligatoriu ; c. orice serviciu impus n situaii de criz sau de calamiti care amenin viaa sau bunstarea comunitii ; d. orice munc sau serviciu care fac parte din obligaiile civice normale.

  Articolul 5

  Dreptul la libertate i la siguran 1. Orice persoan are dreptul la libertate i la siguran. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu excepia urmtoarelor cazuri i potrivit cilor legale :

  a. dac este deinut legal pe baza condamnrii pronunate de un tribunal competent ; b. dac a fcut obiectul unei arestri sau deineri legale pentru nerespectarea unei hotrri pronunate de un tribunal, conform legii, ori n vederea garantrii executrii unei obligaii prevzute de lege ; c. dac a fost arestat sau reinut n vederea aducerii sale n faa autoritii judiciare competente, atunci cnd exist motive verosimile de a se bnui c a svrit o infraciune sau cnd exist motive temeinice ale necesitii de a-l mpiedica s svreasc o infraciune sau s fug dup svrirea acesteia ; d. dac este vorba de detenia legal a unui minor, hotrt pentru educaia sa sub supraveghere sau despre detenia sa legal, n vederea aducerii sale n faa autoritii competente ; e. dac este vorba despre detenia legal a unei persoane susceptibile s transmit o boal contagioas, a unui alienat, a unui alcoolic, a unui toxicoman sau a unui vagabond ; f. dac este vorba despre arestarea sau detenia legale ale unei persoane n scopul mpiedicrii ptrunderii ilegale pe teritoriu sau mpotriva creia se afl n

  curs o procedur de expulzare ori de extrdare. 2. Orice persoan arestat trebuie s fie informat, n cel mai scurt termen i ntr-o limb pe care o nelege, asupra motivelor arestrii sale i asupra oricrei acuzaii aduse mpotriva sa.

  3. Orice persoan arestat sau deinut n condiiile prevzute de 1 c) din prezentul articol trebuie adus de ndat naintea unui judector sau a altui magistrat mputernicit prin lege cu exercitarea atribuiilor judiciare i are dreptul de a fi judecat ntr-un termen rezonabil sau eliberat n cursul procedurii. Punerea n libertate poate fi subordonat unei garanii a prezentrii persoanei n cauz la audiere.

  4. Orice persoan lipsit de libertatea sa prin arestare sau detenie are dreptul s introduc recurs n faa unui tribunal, pentru ca acesta s statueze ntr-un termen scurt asupra legalitii deteniei sale i s dispun eliberarea sa dac detenia este ilegal.

  5. Orice persoan, victim a unei arestri sau deineri n condiii contrare dispoziiilor acestui articol, are dreptul la reparaii.

  Articolul 6

  Dreptul la un proces echitabil 1. Orice persoan are dreptul la judecarea cauzei sale n mod echitabil, public i n termen rezonabil, de ctre o instan independent i imparial, instituit de lege, care va hotr fie asupra nclcrii drepturilor i obligaiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricrei acuzaii penale ndreptate mpotriva sa. Hotrrea trebuie s fie pronunat n mod public, dar accesul n sala de edin poate fi interzis presei i publicului pe ntreaga durat a procesului sau a unei pri a acestuia, n interesul moralitii, al ordinii publice ori al securitii naionale ntr-o societate democratic, atunci cnd interesele minorilor sau protecia vieii private a prilor la proces o impun, sau n msura considerat absolut necesar de ctre instan cnd, n mprejurri speciale, publicitatea ar fi de natur s aduc atingere intereselor justiiei.

  2. Orice persoan acuzat de o

  5

 • Convenia pentru aprarea Drepturilor Omului i a Libertilor fundamentale

  infraciune este prezumat nevinovat pn ce vinovia sa va fi legal stabilit.

  3. Orice acuzat are, mai ales, dreptul :

  a. s fie informat, n termenul cel mai scurt, ntr-o limb pe care o nelege i n mod amnunit, despre natuta i cauza acuzaiei aduse mpotriva sa ; b. s dispun de timpul i de nlesnirile necesare pregtirii aprrii sale ; c. s se apere el nsui sau s fie asistat de un aprtor ales de el i, dac nu dispune de mijloacele necesare remunerrii unui aprtor, s poat fi asistat gratuit de un avocat din oficiu, atunci cnd interesele justiiei o cer ; d. s audieze sau s solicite audierea martorilor acuzrii i s obin citarea i audierea martorilor aprrii n aceleai condiii ca i martorii acuzrii ; e. s fie asistat gratuit de un interpret, dac nu nelege sau nu vorbete limba folosit la audiere.

  Articolul 7

  Nicio pedeaps fr lege 1. Nimeni nu poate fi condamnat pentru o aciune sau o omisiune care, n momentul svririi, nu constituia o infraciune potrivit dreptului naional sau internaional. De asemenea, nu se poate aplica o pedeaps mai sever dect aceea aplicabil n momentul svririi infraciunii.

  2. Prezentul articol nu va aduce atingere judecrii i pedepsirii unei persoane vinovate de o aciune sau de o omisiune care n momentul svririi era considerat infraciune potrivit principiilor generale de drept recunoscute de naiunile civilizate.

  Articolul 8

  Dreptul la respectarea vieii private i de familie 1. Orice persoan are dreptul la respectarea vieii sale private i de familie, a domiciliului i a corespondenei sale.

  2. Nu este admis ingerena unei autoriti publice n exercitarea acestui drept dect dac aceasta este prevzut de lege i constituie, ntr-o societate democratic, o msur necesar pentru securitatea naional, sigurana public, bunstarea economic a rii, aprarea

  ordinii i prevenirea faptelor penale, protecia sntii, a moralei, a drepturilor i a libertilor altora.

  Articolul 9

  Libe