Codul Consumului Legea 296 Din 2004

2

Click here to load reader

description

Codul Consumului Legea 296 Din 2004Ipoteza Art.48Dispozitii generale Art.5Sanctiune Art.87

Transcript of Codul Consumului Legea 296 Din 2004

Codul Consumului Legea 296/2004

Ipoteza: Art. 48 Consumatorii trebuie s fie informai despre riscurile la care sunt supui prin folosirea normal sau previzibil a bunurilor.Dispoziii generale: Art. 5Statul, prin autoritatea central cu atribuii n domeniul proteciei consumatorilor, are drept obiective:a) protecia consumatorilor mpotriva riscului de a achiziiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea s le prejudicieze viaa, sntatea sau securitatea ori s le afecteze drepturile i interesele legitime;b) promovarea i protecia intereselor economice ale consumatorilor;

[]e) despgubirea efectiv a consumatorilor;

[]Sanciune: Art. 87 Autoritatea cu atribuii de protecie a consumatorilor, n toate cazurile n care constat nerespectarea actelor normative n domeniul proteciei consumatorilor, este mputernicit s aplice sanciuni contraveionale principale, complementare, s dispun msuri complementare i s sesizeze organele de cercetare penal n cazul n care faptele constatate pot constitui infraciuni.

Operatorul economic SC Holika Holika SRL, a vndut unui cumprtor un fond de ten i o pudr de fa, dar nu l-a avertizat pe acesta de riscurile acestora. Dac nu le folosete pe tenul curat sau dac nu a cumprat produsele pentru tipul de ten pe care l are, i pot aprea pe fa pete, couri sau poate face o alergie, din cauza creia poate ajunge la spital. Vnztorul i-a oferit produsele pe care le consider el cele mai bune, promovndu-le doar pe unele dintre acestea. Clientul, neprincepndu-se la achiziionarea produselor de frumusee a acceptat ceea ce i-a oferit comerciantul. Consumatorul s-a ntors dup cteva zile la magazin, fcnd plngere, deoarece pe fa i-au aparut couri, dar acesta nu l-a bgat n seam spunnd c el nu are nicio vin, deoarece i-a oferit ceea ce a vrut s cumpere. Cumprtorul a plecat i a depus o reclamaie la Oficiul Judeean pentru Protecia Consumatorului, iar dup ceva vreme, operatorul economic SC Holika Holika SRL, i-a returnat banii consumatorului i i-a pltit tratamentul la care acesta a fost supus ca pielea feei s redevin la normal.