Cafea 2014

2
Ştiaţi că? Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso? Primul espressor a fost introdus in 1822 de francezi, insa italienii au fost cei care l-au perfectionat si l-au facut cunoscut la scara larga? Cafeaua instant a fost inventata in 1906 de G. Washington, un englez care traia in Guatemala? Cofeina este cunoscuta sub numele medical de trimetilxantina, iar formula sa chimica este C8H10N4O2? Cuvantul „tip” („bacsis”) are legatura tot cu cafeaua. Cuvantul era folosit in vechile magazine de cafea in care cutiile de alama ale chelnerilor erau inscriptionate: “To Insure Promptness” (pentru a asigura promptitudinea)? Un espresso are mai putina cofeina decat o ceasca de cafea? Mirosul cafelei se afla printre primele zece cel mai usor de recunoscut? Istoria cafelei Pentru mulţi, a incepe dimineaţa fara o ceasca de cafea pare ceva de neconceput. Acesta este de fapt un obicei care se dobandeste in timp, fiind bine stiut ca la inceput bautorii sunt cuceriti de aroma atragatoare iar mai apoi devin dependenti de mirosul imbietor de cafea fierbinte., caci spre deosebire de alte bauturi cafeaua se savureaza, indiferent daca este consumata acasa, in oras sau la birou. Cei mai multi afirma ca aceasta licoare miraculoasa a fost descoperita intamplator in Etiopia. Istoria este simpla: un pastor a descoperit ca animalele sale devin mult mai active dupa ce consuma boabele unei plante necunoscute. Ulterior, el a prezentat efectele plantei unor calugari de la o manastire din apropiere si calugarii au inceput sa usuce aceste fructe si sa le trimita si la alte manastiri. La acel moment era cunoscut doar ca in urma fierberii micutelor bobite rosiatice, rezulta un lichid cu un gust placut amarui si cu un puternic efect stimulator. Mai tarziu, in Orientul Mijociu, s-a dezvoltat un foarte mare interes pentru a aceasta planta, astfel incat fermierii locali au inceput sa o cultive si sa o comercializeze pe scara larga. Cafea

description

proiect cafea

Transcript of Cafea 2014

Page 1: Cafea 2014

Ştiaţi că?

Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso?

Primul espressor a fost introdus in 1822 de francezi, insa italienii au fost cei care l-au perfectionat si l-au facut cunoscut la scara larga?

Cafeaua instant a fost inventata in 1906 de G. Washington, un englez care traia in Guatemala?

Cofeina este cunoscuta sub numele medical de trimetilxantina, iar formula sa chimica este C8H10N4O2?

Cuvantul „tip” („bacsis”) are legatura tot cu cafeaua. Cuvantul era folosit in vechile magazine de cafea in care cutiile de alama ale chelnerilor erau inscriptionate: “To Insure Promptness” (pentru a asigura promptitudinea)?

Un espresso are mai putina cofeina decat o ceasca de cafea?

Mirosul cafelei se afla printre primele zece cel mai usor de recunoscut?

Istoria cafelei

Pentru mulţi, a incepe dimineaţa fara o ceasca de cafea pare ceva de neconceput. Acesta este de fapt un obicei care se dobandeste in timp, fiind bine stiut ca la inceput bautorii sunt cuceriti de aroma atragatoare iar mai apoi devin dependenti de mirosul imbietor de cafea fierbinte., caci spre deosebire de alte bauturi cafeaua se savureaza, indiferent daca este consumata acasa, in oras sau la birou. Cei mai multi afirma ca aceasta licoare miraculoasa a fost descoperita intamplator in Etiopia. Istoria este simpla: un pastor a descoperit ca animalele sale devin mult mai active dupa ce consuma boabele unei plante necunoscute. Ulterior, el a prezentat efectele plantei unor calugari de la o manastire din apropiere si calugarii au inceput sa usuce aceste fructe si sa le trimita si la alte manastiri. La acel moment era cunoscut doar ca in urma fierberii micutelor bobite rosiatice, rezulta un lichid cu un gust placut amarui si cu un puternic efect stimulator. Mai tarziu, in Orientul Mijociu, s-a dezvoltat un foarte mare interes pentru a aceasta planta, astfel incat fermierii locali au inceput sa o cultive si sa o comercializeze pe scara larga.

In Europa cafeaua a fost adusa cel mai probabil de catre negustorii venetieni. Efectul sau stimulator, se pare că i-a atras numeroase critici din partea preotilor catolici. Cafenelele s-au raspandit rapid în Europa şi în curând au devenit locuri de intalnire pentru intelectuali.

După sosirea in America a colonistilor, acestia au luat cu ei si bautura magica, ce a fost adoptata in scurt timp ca si „bautura nationala”. In prezent, industria cafelei este una imensa si include milioane de angajati, iar cafeaua in sine castiga din ce in ce mai multi adepti, ajungand chiar ca cei care nu indragesc aceasat bautura sa constituie o minoritate la scara mondiala. Si chiar si asa, probabil ca nici acestia nu pot contesta placerea produsa de aroma cafelei proaspat macinate.

Cafea