Brosura program buzoianu 2016

17

description

 

Transcript of Brosura program buzoianu 2016

Page 1: Brosura program buzoianu 2016
Page 2: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Cluj-Napoca este a doua localitate din România, după București,

ca număr de locuitori și prin potențialul său a reușit să atragă

investitori de talie mondială, care prin prezența lor au poziționat

Clujul pe harta orașelor cu potențial economic în care merită

investit.

Numeroase studii plasează Cluj-Napoca și zona metropolitană

aferentă ca arie cu potențial mare de dezvoltare pentru următorii

25 - 30 de ani

Page 3: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Cu peste 64.000 de specialiști în IT, România, și mai ales Clujul, a devenit încă din 2014 lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul înaltei tehnologii pe cap de locuitor şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial, potrivit unei an-alize Bloomberg. România este unul dintre cele mai mari centre din UE pentru afaceri în înalta tehnologie, datorită forţei de muncă bine pregătite şi costurilor scăzute, în contextul unui deficit de specialişti la nivel european estimat la nivelul anului 2015 la 500.000 de specialiști (estimare făcută de Danny Gooris, senior regional manager la Oracle Academy în Bruxelles), ceea ce ar putea oferi economiei româneş-ti “o strategie de exit” după 24 de ani de tranziţie.

Conform clasificării Institutului Național Francez de Statistică și Studii Economice, suntem un centru urban de rang 1 cu o populație de 323.000 de locuitori, plus 100.000 de studenți. Acest pol urban oferă locuri de muncă și atrage profesioniști de pe plan local, dar și din teritoriile proxime. Astfel, pe viitor, ar putea oferi în regiune, eșalonat pe termen mediu și lung, servicii pentru un milion de oameni.

România atrage antreprenori interesați să se extindă în Europa și să își înființeze aici centrul pentru extindere, mai arată Bloomberg. Oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi au ridicat numai în ultimii 10 ani turnuri din oţel şi sticlă, care îi găzduiesc acum pe programatori. Ne bucură elogiile aduse Clujului de presa internaţională, în Financial Times, Paris Match, Bloomberg sau TechCrunch. Sun-tem mândri să ne reafirmăm potenţialul de lider regional şi de capitală a celei mai vaste şi prospere provincii din România. Însă, din 2016 şi până în 2020, trebuie să trecem la un nivel superior, care să ne acrediteze ca centru regional european

În acest moment, Clujul este suprasatu-rat din punct de vedere al infrastructurii, luând în calcul populația stabilă, flotantă și cea aflată în tranzit, cu un aeroport internațional care estimează un rulaj de 1,8 milioane de călători în 2016, la care se adaugă vizitatorii mallurilor, ai studenților, ai instituțiilor de sănătate și turiștii. Estimăm, conform Institutului Național Francez de Statistică și Studii Economice, că infrastructura și serviciile Clujului suportă azi o presiune de circa 600.000 de persoane. Mai mult, se preconizează o creștere anuală de 25%, pe termen mediu, în anumite domenii de activitate, creștere care trebuie susținută printr-un program administrativ bine articulat.

Se pun câteva întrebări :

·Este pregătit Clujul să asigure cadrul și resursele necesare în ritmul evoluției preconizate? ·Există studii de oportunitate și soluții pe domenii, la zi, care să definească tendințele strategice de dezvoltare, inclusiv cele alternative? ·Avem o strategie comună conturată și aplicată consecvent de principalele entități implicate: administrație, învățământ, antreprenoriat?

Cred că nu sunt tratate suficient de aplicat principalele provocări actuale :

·Insuficienta ofertă de resursă umană calificată pentru proiectele deja existente, cele anunțate ca intenție pentru Cluj, dar și cele aflate în faza de analiză. Marii jucători din diferite domenii ar trebui să apară de acum încolo. ·Creșterea costurilor per angajat și creșterea costului vieții în Cluj. ·Scăderea calității vieții pe componenta de mediu cauzată de aglomerația din trafic, dar și pe alte componente.

Page 4: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Soluție

Soluția mea se bazează pe un proiect cu un orizont de 40 de ani, care trebuie demarat acum. Atunci când propun “Clujul unui milion de oameni”, mă refer la pașii pe care trebuie să-i facem către o zonă urbană mai cuprinzătoare - extinsă pe o rază de 50 de kilometri în jurul municipiului. Propun o soluție de realizare a unei infrastructuri moderne pentru integrarea într-o zonă de interese comune a localităților periferiei urbane, în prima fază, și apoi conectarea orașelor importante din împrejurimi: Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii.

Astfel, am putea beneficia de un Cluj mai puțin aglomerat, mai curat, mai verde. Un oraș mai eficient administrat și mai prosper. O regiune unde costurile vieții cotidiene și implicit costurile per angajat ar fi mai mici.

ViziuneCluj-Napoca, orașul de care ești mândru și în care merită să investești!

Misiune

Crearea unui pol modern de stabilitate și dezvoltare regională, dedicat locuitorilor săi, vizitatorilor și antreprenorilor.

Valori Gestionarea eficientă și transparentă a resurselor comunității.Clujeanul pe primul plan, fără presiunea grupurilor de interese.Primăria ca facilitator și conector pentru toate categoriile sociale și ocupaționale.

Page 5: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Durată și etape

Orizontul în care se poate

atinge obiectivul central este de

maximum 40 de ani, cu o

structurare a planurilor de

acțiune pe patru perioade de

timp distincte, care reprezintă

și etapele de implementare ale

întregului proiect:

PlANUl iMeDiat (3 - 6 lUNI, PâNă lA 1 AN)

ORIzONTUl DE 4 ani

ORIzONTUl DE 20 De ani

ORIzONTUl DE 40 De ani

Page 6: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Revizuirea tuturor contractelor de servicii aflate in derulare, în principal cele care influențează calitatea vieții cetățenilor, cu scopul ridicării standardului de calitate a lucrărilor și un control riguros și continuu al acestora. Cele mai importante dintre cele idenficate sunt: ·curățenia stradală ·dezinsecția și deratizarea ·amenajarea și întreținerea spațiilor verzi ·reparații străzi ·reparații clădiri istorice și nu numai ·piețe publice de desfacere a produselor agricole existente și crearea altora noi

Evaluarea activității personalului din primărie, asigurând toate birourile cu specialiști capabili și implicați în proble-mele specifice din comunitate. Motivarea și asigurarea accesului la cursuri de specializare specifice domeniului în care activează.

Crearea unui grup consultativ de experți din societatea civilă, pe domenii de interes în sprijinul definitivării proiectelor și asistenței în derularea lor.

Întărirea prezenței constante în stradă alături de cetățeni a departamentelor de control pe domenii din cadrul primăriei, inclusiv Poliția locală, în vederea iden-tificării problemelor cetățenilor, dar și rezolvarea lor cât de operativ posibil.

Siguranța cetățeanului înainte de toate – profesionalizarea și dotarea Poliției locale în vederea intervenției cât mai prompte la solicitările cetățenilor, precum și o prezență mult mai vizibilă in zona centrală și în cartiere pentru a asigura un climat de siguranță cetățenilor.

PlANUl iMeDiat (3 - 6 lUNI, PâNă lA 1 AN)

Clujul curat

Un Cluj mai verde

Drumuri fără gropi

Page 7: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

ORIzONTUl DE 4 ani

aDMiniStrație și relații internaționale

Propun o administrație cu abordare independentă, pentru care să primeze interesul public și nu al unor grupuri de interese, care să gestioneze responsabil resursele publice. Este nevoie, așadar, de o administrație:

introducerea principiului “Digital First” Adică regândirea procedurilor primăriei, pentru a fi majoritar electronice și disponibile cu prioritate online și abia apoi la ghișeu.introducerea unui “City Manager” pentru coordonarea operațională a programelor primăriei.

Pentru un Cluj prosper şi deschis inter-naţional, un oraș care să urce în topul metropolelor regionale din Europa Cen-trală și să atragă investitori de calibru şi evenimente de anvergură, trebuie bine coordonate şi optimizate relaţiile inter-naţionale ale Clujului.

·Neatinsă de corupție și de presiunea grupurilor de interese.

·Deschisă, care caută soluții cu transparență totală.

·Mai abordabilă, cu mai puțină birocrație, care să gestioneze

procedurile administrative în mod facil pentru cetățean.

Administrație și relații

internaționale

Direcții de acțiune

Infrastructură, trafic și urbanism

Dezvoltare economică

Societate, educaţie, cultură

şi sport

Page 8: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Clujul trebuie să devină o comunitate activă pe scena internaţională, cu iniţiative proprii. Obiectivul principal este avan-sarea la nivelul la care încheiem, în cadru european, parteneriate cu metropole regionale şi ne implicăm în schimburi de experienţă relevantă cu alte regiuni. lista de domenii în care parteneriatele trebuie fructificate este următoarea: ·transfer de bune practici ·privilegierea cooperării economice ·(re)organizare administrativă internă ·dezvoltarea tehnologiilor urbane ·politici de transport public ·protecţia mediului urban şi natural ·infrastructură computerizată ·gestiunea companiilor publice aflate în subordinea primăriei ·colaborarea instituţionalizată permanentă cu mediul de afaceri ·susţinerea spiritului antreprenorial local prin formule colaborative internaţionale ·promovarea culturii clujene în mediu internațional ·absorbţia de fonduri europene

O nouă abordare a relațiilor internaționale va oferi credibilitate, poziționând Clujul ca oraș deschis, cu o activitate sustenabilă pe termen lung.

proiecte de susținere a direcției: ·regândirea Biroului de relații internați- onale, în colaborare cu universitățile, mediul de afaceri și societatea civilă; ·crearea unui centru pentru grupurile de afaceri străine orientate spre investitii și pentru persoanele-cetățeni străini angajate în Cluj , cu rol de asigurare a mediului adecvat pentru integrarea lor.

inFraStruCtură, traFiC și urbaniSM

propun un Cluj mai liber în trafic. Un oraș care să redea centrul pietonilor și care să ofere șoferilor centuri de ocolire: N și S. Un oraș în care să poți merge cu bicicleta la serviciu:Elaborarea unui program de modernizare a străzilor fără infrastructură din oraş.

Realizarea obligatorie cu sprijin guvern- amental a centurii de sud şi pregătirea centurii de nord pentru închiderea inelului de circulaţie exterior oraşului şi conect- area lui la Autostrada Transilvania.

extinderea zonei pietonale în zona istorică, în principal între cele trei catedrale ale oraşului – ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică. Este una dintre soluţiile aplicate cu succes în câteva din capitalele europene şi în des-făşurare în altele (Oslo, Madrid, Bruxelles) si subliniază caracterul multicultural și multiconfesional al municipiului, consoli-dat în istoria seculară Transilvaniei. Crearea a 1-2 inele de circulaţie concentrice cu sens unic şi lumină verde funcţională, pe infrastructura existentă, intersectate de străzi cu sens unic. Aceas-ta va creşte fluenţa traficului şi numărul de parcări stradale.Fluidizarea traficului în punctele critice ale orașului, prin construirea unor pasaje subterane. (Exemplu Piața Mărăști, Calea Turzii/Avram Iancu)

Impunerea aprovizionării unităţilor comer-ciale din zona centrală exclusiv noaptea în intervalul orar 2000 – 05h00.

BisericaSfântul Mihail

BisericaSfânta Treime

Catedrala AdormireaMaicii Domnului

Page 9: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Reevaluarea programului de reparaţii a infrastructurii rutiere cu atragerea de resurse suplimentare extrabugetare (fon-duri europene în principal) şi corela- rea obligatorie a programului cu furnizorii de utilităţi pentru reducerea spargerilor repetate ale tramei stradale.

un Cluj cu adevărat accesibil pentru bicicliști

Regândirea proiectului de piste pentru biciclişti, corelat cu zona pietonală, pentru a se elimina inadvertențele actuale, care nemulțumesc comunitatea de bicicliști şi aducerea pistelor la un nivel de funcțional-itate adecvat.

Soluții pentru parcări

Crearea unui sistem complementar de park & ride: prin parcarea automobilului personal în zona extra-pietonală, asigurin-du-se un acces facil la închirierea unei biciclete în interiorul zonei pietonale.

Propun un Cluj în care să

restaurăm frumusețea

arhitecturală a fațadelor zonei

centrale.

Propun un Cluj în care nu se mai constru-iește haotic, ci cu mai multă fermitate în respectarea normelor și legilor.

Propun un Cluj în care să

înlocuim garajele vechi din

tablă cu soluții moderne de

parcare.

parcare pentru fiecare, în centru şi în cartiere.

Zona centrală: crearea unei reţele de parcări inteligente supraterane, pe struc-turi uşoare şi pe suprafete mici de teren în jurul centrului oraşului. Am identificat deja peste 20 de posibile locații.

Cartiere: Crearea unui fond de investiții de 10.000.000 de lei, din bugetul primăriei, care să permită construcția de parcări subterane și supraterane, propuse spre achiziție proprietarilor de autoturisme la preț redus sau într-un sistem avanta-jos de rate. Această investiție ar permite recuperarea rapidă a fondului investit si redeschiderea prin aceasta de noi parcări în alte cartiere. Obiectivul este înlocuirea garajelor de tablă existente şi creşterea numărului de locuri de parcare.

Finalizarea actualului proiect al gropii de gunoi şi iniţierea unui proiect nou bazat pe tehnologii moderne de sortare şi prelucra-re a gunoiului. Implementarea unui proiect de reciclare selectivă pentru întregul oraș. Sprijinirea și responsabilizarea cetățenilor spre colectarea selectivă a deșeurilor.

Page 10: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

lansarea proiectului Someşul, luciu de apă viu, în care râul devine un element de legătură natural al principalelor parcuri clujene. Sprijinirea proiectului Someș Delivery si colaborarea cu inițiatorii lui.Reabilitarea urgentă a podurilor de peste Someş şi punerea lor în valoare.Recuperarea, in urma finalizarii litigiilor în curs, a terenurilor Cartierul tineretului şi lomb, împreună cu lansarea unui program de acordare gratuită de terenuri tinerilor pentru construirea de case conform legii.

Identificarea zonelor verzi şi a spaţiilor cu potenţial de transformare în zonă verde din cadrul livezilor Clujului, zonelor verzi Făget, Hoia şi a altor perimetre apte să devină viitoarele parcuri ale cartierelor în dezvoltare.

Reamenajarea, modernizarea spațiilor verzi de pe lângă râul Someș.

Se vor avea în vedere variante necon-venționale de creștere a suprafeței verzi cum ar fi utilizarea acoperișurilor, grilaj cu gazon în loc de suprafețe asfaltate etc.

Spațiile verzi vor fi tratate ca ecosistem și prin urmare vor prima criteriile ecologice asupra celor estetice iar în extravilan se vor conserva cât mai multe zone naturale sau cvasinaturale.

Reamenajarea, modernizarea parcurilor mai puțin vizitate și inserarea lor ca si puncte strategice pe harta orasului:

parcul Feroviarilorparcul etnografic romulus Vuiaparcul Cetățuia

Iluminat public cu cost zero din surse de energie regenerabilă. Introducerea unor măsuri de stimulare a antreprenorilor care construiesc mai multe parcări decât minimum impus de regula-mente. Elaborarea cu sprijinul specialiştilor a unui ghid de bune practici în construcţii şi urbanism pe cartiere care, alături de PUG, să poată duce la crearea unei identităţi de funcţionalitate şi aspect ale fiecăruia.

lansarea unui program de refaţadizare a clădirilor din zona centrală şi iluminarea lor arhitecturală.

lansarea unui program de reabilitare a clădirilor în cartiere.

Pentru ambele programe menționate mai sus, finanţarea se va efectua prin con-tractarea unui credit pe termen lung cu rambursare din recuperarea graduală a sumelor de la proprietarii clădirilor.

urbanism

Consolidarea programului

clădirilor verzi, eficiente din

punct de vedere eco-energetic.

Propun un Cluj mai verde, cu mai multe spații de joacă și de

recreere. Să facem din Cluj cel mai verde oraș din România!

Page 11: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

DeZVoltare eConoMiCă pepatru piloni

O politică proactivă spre antreprenoriat:universitaritServicii suport. externalizare Medical

pilonul universitarTrebuie dezvoltată legătura între mediul universitar și cel de afaceri. Tinerii trebuie puși în legatură cu po-tențiali angajatori și domeniile acestora de activitate încă din perioada liceului prin programe de studii/proiecte complemen-tare educației liceale și universitare. Orasul este un centru universitar de ex-celenţă, cu performanţe care au contribuit la creşterea oraşului nostru în etapele suc-cesive de dezvoltare ale ultimelor decenii. Universitățile furnizează resursa umană anual reînnoită, îmbogăţită de aport transilvănean şi nu numai. Dacă vrem să fim în viitor un centru atractiv şi un pol de creştere, trebuie să dezvoltăm eficient legătura dintre mediul universitar şi cel de afaceri, începând cu orientarea profesion-ală și pregătirea tinerilor încă din timpul studiilor liceale, în paralel cu reorientarea profesională a celor afectați de dinamica pieței muncii pe domenii.De asemenea, universitățile clujene sunt un exportator de servicii de calitate în învățământ prin marele număr de studenți străini atrași.

parCul etnograFiC roMuluS Vuia

parCul FeroViarilor

parCul Cetățuia

Cei implicați în aceste domenii trebuie angrenați într-o strategie de

dezvoltare comună, bazată pe viziune și resurse complementare.

Page 12: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

pilonul it > Cluj-napoca, centru regional de expertiză itIT-ul este o sursă considerabilă de ven-ituri și de dezvoltare pentru municipiu. De la soluțiile dezvoltate de acest sector, la oamenii pe care îi pregătește și anga-jează, IT-ul atestă potențialul de inovație și dezvoltare economică a orașului. Aflat în perioada de creștere accelerată, admin-istrația locală are misiunea de a susţine necesarul de dezvoltare a acestui segment şi a-i asigura avantajul competitiv de a op-era în Cluj-Napoca. Mai exact, prin măsuri ca: facilitarea activităţilor de pregătire a resursei umane în domeniu şi scăderea costului per angajat. Este necesară o demitizare a sectorului și o promovare a acestor așteptări pentru creșterea bazei de selecție.

Pe lângă asigurarea asistenței medicale către locuitorii Clujului, calitatea recu-noscută a serviciilor a consolidat poziția de exportator regional de servicii medicale în bazinul transilvan și național. Dezvoltar-ea la nivel internațional este pasul următor firesc care trebuie făcut în scopul generă-rii unui turism medical. Avem deja ca exemple oraşe europene care şi-au construit reputaţia în acest segment ( Lucerna, Lausanne, St. Gallen sau Salz-burg). Acest segment se va redefini în urma construirii Spitalului Regional de Urgență, centru de excelență interdisciplinar, corelat cu activitatea pe specializări a celorlalte unități sanitare existente în Cluj.

· este esenţială construirea Spitalului regional de urgenţă, corelat cu finaliza-rea centurilor Clujului pentru a asigura accesul rapid din orice punct al orașului și către oraș din toate regiunile transil-vaniei. · Stimularea antreprenorialului pe seg-ment medical şi susţinerea activităţilor şi serviciilor de specialitate, pentru poziţionarea Clujului ca port european de referință în turismul medical.

SoCietate, eDuCaţie, Cultură şi Sport

Social: Crearea de programe de orientare şi reconversie profesională în acord cu nece-sarul de locuri de muncă din industriile angajatoare.Elaborarea unui program de construcții de locuințe, dar și oferirea de teren gratuit persoanelor tinere, conform legii, în zonele lomb, Tineretului şi altele, după recuperar-ea terenurilor din proiectele blocate.Sprijinirea ONG-urilor care derulează programe de incluziune socială.Programe de educaţie în tehnologii şi folosirea acestora.Susţinera programului de asistenţă medicală primară prin reţeaua medicilor de familie.

educaţie:Intenţionez să propun Clujul ca şi colocaţie a Universiadei studenţeşti 2020.Crearea unei platforme de colaborare sau a unei asociaţii care să reunească organi-zaţiile de elevi şi studenţeşti cu angajatorii de top din Cluj-Napoca, în scopul orientarii si formării profesionale a tinerilor.Susținerea programelor de educaţie profe-sională non-formală care pot contribui la dezvoltarea carierei a mii de tineri (testate la nivel local cu rezultate foarte bune);Sprijinirea programelor de reorientare profesională a persoanelor afectate de dinamica sectoarelor economice.Dezvoltarea unei politici de valorizare şi punere în evidenţă a acelor tineri care constituie exemple de reuşită în diverse domenii (atât profesional cât şi person-al), oferind Clujului posibilitatea de a se dovedi încă o dată o comunitate cu spirit pozitiv şi constructiv.

pilonul servicii suport:

Un segment de servicii, complementar IT-ului ca si specific al activității, insu-ficient dezvoltat, care poate aduce un număr de locuri de muncă estimat de cinci ori mai mare decât sectorul IT. Pe lângă companiile existente deja la Cluj, există numeroase companii importante care plănuiesc să opereze în Cluj-Napcoa şi să angajeze sute de oameni, dacă le preîntâmpinăm nevoile logistice şi legate de resursă umană.

Sistemul medical clujean, furnizor de servicii în sănătate pe plan

regional şi internaţional.

Obiectiv : facilitarea creării

a 30.000 de locuri de muncă

până în 2020.

Page 13: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Soluții: ·Centre de reconversie profesională încurajate, sprijinite de adminisțratie: de exemplu, la Școala informală de IT, un absolvent cu studii superioare din domenii diverse (economic, juridic, filologic etc), cu efort rezonabil, poate în câteva luni să dobândească aptitudini pentru a fi angajat în IT sau servicii suport zone cu venituri ridicate.

·Programe în parteneriat cu firmele IT, facultăți și licee pentru introducerea în curricula opțională de formare în pro-gramare.

infrastructură educaţională:

Dezvoltarea unui centru de excelenţă pentru tineri olimpici capabili de performanţă

transformarea unor cămine nefolosite sau parţial folosite în locuinţe sociale

Dezvoltarea unui centru de excelență de training și dezvol-tare personală pentru orientare și reorientare profesională, cu implicarea inspectoratului școlar, a colegiilor şi liceelor, a universi-tăţilor şi a operatorilor economici

Construcţie de grădiniţe (în zone în care nu există sau sunt necon-forme)(Mărăşti, Între lacuri, Bună ziua, Borhanci)

Construcţie de săli de sport unde acestea nu există, dar sunt spaţii disponibile(liceul Teoretic ,,lucian Blaga”, Şcoala Gimnazială Horea, Colegiul Tehnic ,,Ana Aslan”)

Modernizarea atelierelor din colegiile şi liceele tehnologice

reparaţii şi modernizare(liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, Colegiul Naţional ,,George Bariţiu”, Colegiul Naţional ,,George Coşbuc” corpurile C și D)

Cultură:Câștigarea competiției pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 cu alternativa de a declara 2021 anul culturii la Cluj-Napoca

Programe de susținere a artiștilor locali, programe de schimb de experiență cu artiști din alte orașe

Finalizarea Centrului de Industrii Creative, spațiu de manifestări și întâlniri ale artiști-lor, de schimb de idei și competențe

Deschiderea în franciză a unor muzee sau colecţii internaţionale

Crearea unui muzeu de știință: educație, cercetare și divertisment în același loc

Deschiderea unor filiale de galerii inter-naţionale de artă

Creşterea în amploare a festivalurilor de notorietate

Festival internaţional de muzică și cultură urbană

Festival internațional de antreprenoriat, media-interactiv

Regândirea programului “zilele Orașului”,orientat spre valorile locale pentru prmo-varea Clujului.

Provocare: școlile nu produc suficienți absolvenți pregătiți pe

curricula specifică industriei, regional şi internaţional.

Page 14: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

· Trafic redus în zona ultracentrală, conti- nuând cu scoaterea a autoturismelor din centru, cu excepția mijloacelor de transport în comun, până reușim să transformăm zona ultracentrală într-una exclusiv pietonală

· Program de schimbare a aspectului clădi-rilor, refațadizarea și punerea în valoare a arhitecturii istorice din centru, plus mo- dernizarea fațadelor în cartiere · Departamentele de control și Poliția locală prezente în stradă la orele de vârf, alături de cetățean

· Iluminat public gratuit, cu cost zero, prin utilizarea unor surse regenerabile de energie

obiective pe 4 ani

· Administrație eficientă, transparentă, pentru cetățean

· Creşterea încasărilor la bugetul local cu 5% anual

· Remodelarea activităților cu publicul astfel încât ele să fie ușor accesibile on-line și apoi la ghișeu

· Profesionalizarea funcționarilor publici neperformanți și reanalizarea contractelor publice și aducerea lor la parametri optimi

· Regândirea mobilității urbane în oraș, cu garantarea calității (timpului de tran-zit) transportului în comun. Stimularea alternativelor sustenabile și îmbunătățirea rețelei de piste pentru vehicule ușoare

· Desființarea unor parcări improvizate și înlocuirea lor cu parcări moderne, mai eficiente

· Urbanism sustenabil și concentrarea investițiilor pe infrastructură cu impact major: axa est-vest, centura sud, parcări

· Facilitarea creării a peste 30.000 de locuri de muncă; orientare și reconversie a resurselor umane

· Cel mai verde oraș din România. Mai multe locuri de joacă, mai multe parcuri, iar acolo unde este posibil grădini verticale și de acoperiș

Sportul :Clujul beneficiază de o structură de-mografică bună, ceea ce implică un po-tenţial de selecţie care trebuie încurajat. Încurajând sportul local, jucăm mai bine cartea reînnoirii resursei umane sportive, la nivel de amator şi apoi profesionist.

intenţionez: ·alocarea de spaţii şi amenajarea de săli de sport în cartiere; ·crearea unei serii de mini-terenuri de sport în aceleaşi zone; ·elaborarea unui plan de susţinere în comun cu mediul de afaceri a sportului de performanţă clujean, inclusiv un plan de relansare a echipei de fotbal Universi-tatea Cluj. (Aceasta se leagă de o întrebare firească: dacă nu pentru U Cluj, atunci de ce s-a construit Cluj Arena şi care este principala lui destinaţie, dacă nu aceea de a servi o echipă readusă într-o formă de bună competitivitate?)

Page 15: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

ORIzONTUl DE 20 De ani

realizarea unei linii de metrou combi-nat cu tren uşor suprateran, pe fonduri europene în lungul Someşului, între gilău şi Jucu, axa în jurul căreia vor fi create viitoarele cercuri de dezvoltare ale aglomerării urbane (exemplul oraşului Bari). Este singura soluţie rezonabilă care ar schimba radical aglomerarea creată în zona centrală a Clujului.

Crearea infrastructurii de transport de suprafaţă complementară liniei de metrou pentru asigurarea mobilităţii urbane.

Definitivarea zonelor verzi de interes şi conservarea lor ca viitoare parcuri eventu-al tematice ale aglomerării urbane.

realizarea unei infrastructuri moderne pentru integrarea în zona de interese comune a localităților importante pe o raza de 50 km - Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii - pentru valorificarea eco-sistemului urban in jurul Clujului.

Crearea de programe comune de dezvoltare economică bazate pe resursele specifice fiecărei zone. Clujul și zona adiacentă axate pe tehnologii înalte și comert complex, celelalte orașe pe valorificarea platformelor industriale și logistice existente. Din punctul de vedere al dinamicii economice şi al atractivităţii regiunii se va crea o ofertă diversă, interconectată, care va asigura pe termen lung stabilitate în arealul clujean.

ORIzONTUl DE 40 De ani

Page 16: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Concluzie

Vrem să angajăm comunitatea locală într-un proiect care va dezvolta Clujul, economia lui, va crește calitatea vieții şi va impune oraşul pe poziţia de capitală regională recunoscută în România și pe plan internațional.

Redimensionarea Clujului este firească și necesară acum, însă ea trebuie făcută în baza unui program pe termen lung asumat și promovat de comunitate.

Cluj-Napoca 01.05 2016

Page 17: Brosura program buzoianu 2016

#buzoianu2016

Octavian buzoianuPrimar pentru Cluj-Napoca.