AOAC Metoda Oficiala 2005

2
AOAC Metoda oficiala 2005.02 Continutul total al pigmentilor antocianilor monomerici din sucuri de fructe, bauturi, coloranti naturali si vinuri Metoda pH-ulu diferential Aplicabila determinarii antocianailor monomerici in sucuri de fructe, bauturi, coloranti naturali si vinuri cu o valoare a cianidin-3-glucoside cuprinsa intre 20-3000 mg/L . A.Principiul metodei Pigmentii antocianilor monomerici isi schimba reversibil culoarea cu o schimbare a pH-ului; forma oxoniumului colorat apare la pH 1.0 si forma hemiketalului incolor predomina la pH 4.5. Diferenta intre absorbanta pigmentilor la 520 nm este proportionala cu concentratia pigmentului.Rezultatele sunt exprimate pe baza de cianidin-3- glucozide. Antocianii degradati in forma polimerica sunt rezistenti la schimbarea culorii in pofida pH-ului si nu sunt inclusi in masuratoare pentru ca absorb la pH 4.5 la fel ca la pH 1.0. B.Aparatura (a) pH metru - standardizat cu pH 4.0 si solutie tampon standard 7.0. (b) Spectrometru vizibil - Performanta spectrometrului la 520 nm ar trebui verificata cu standarde de referinta pentru acuratetea lungimii de unda, acuratete fotometrica, liniaritate fotometrica si lumina directa. (c) Cuve de sticla sau de unica folosinta pentru spectrometru - 1 cm lungime de trecere (d) Baloane volumetrice - 50 mL

description

AOAC

Transcript of AOAC Metoda Oficiala 2005

Page 1: AOAC Metoda Oficiala 2005

AOAC Metoda oficiala 2005.02

Continutul total al pigmentilor antocianilor monomerici din sucuri de fructe, bauturi, coloranti naturali si vinuri

Metoda pH-ulu diferential

Aplicabila determinarii antocianailor monomerici in sucuri de fructe, bauturi, coloranti naturali si vinuri cu o valoare a cianidin-3-glucoside cuprinsa intre 20-3000 mg/L .

A.Principiul metodei

Pigmentii antocianilor monomerici isi schimba reversibil culoarea cu o schimbare a pH-ului; forma oxoniumului colorat apare la pH 1.0 si forma hemiketalului incolor predomina la pH 4.5. Diferenta intre absorbanta pigmentilor la 520 nm este proportionala cu concentratia pigmentului.Rezultatele sunt exprimate pe baza de cianidin-3-glucozide. Antocianii degradati in forma polimerica sunt rezistenti la schimbarea culorii in pofida pH-ului si nu sunt inclusi in masuratoare pentru ca absorb la pH 4.5 la fel ca la pH 1.0.

B.Aparatura

(a) pH metru - standardizat cu pH 4.0 si solutie tampon standard 7.0.

(b) Spectrometru vizibil - Performanta spectrometrului la 520 nm ar trebui verificata cu standarde de referinta pentru acuratetea lungimii de unda, acuratete fotometrica, liniaritate fotometrica si lumina directa.

(c) Cuve de sticla sau de unica folosinta pentru spectrometru - 1 cm lungime de trecere

(d) Baloane volumetrice - 50 mL

C. Reactivi

(a) Tampon cu pH 1.0 (Clorura de potasiu, 0.025 M) - Se cantaresc 1.86 g KCl intr-o cupa si se adauga apa distilata pana la cca 980 mL. Se masoara pH-ul si se ajusteaza pana la 1.0 (± 0.05) cu HCl (cca 6.3 mL). Se transfera intr-un balon volumetric de 1 L si se aduce la semn cu apa distilata.

(b) Tampon cu pH 4.5 (acetat de sodiu 0.4 M ) - Se cantaresc 54.43 g CH3CO2Na*3H2O intr-o cupa si se adauga apa pana la cca 960 mL. Se masoara pH-ul si se ajusteaza pana la 4.5 (±0.5) cu HCl (cca 20 mL). Se transfera intr-un balon volumetic de 1 L si se aduce la smn cu apa distilata.

Page 2: AOAC Metoda Oficiala 2005

D. Prepararea solutiei test

Efectueaza toate dilutiile in baloane volumetrice de 50 mL, B(d). Foloseste pipete volumetrice pentru adaugarea portiunilor test. Cantitatea maxima de portiune teste ce se poate adauga este de 110 mL (1 parte portiune test, 4 parti tampon) astfel incat sa nu se depaseasca capacitatea tampon a reactivilor.

Determinarea factorului de dilutie adecvat prin diluarea portiunii test cu solutia tampon cu pH 1.0,C(a) pana cand absorbanta 520 nm este intre linear range a spectrometrului.