Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

9
ALEGEREA REPREZENTANTILOR SALARIATILOR 2014 REAL HYPER MAGAZINE SRL

description

prezentare

Transcript of Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Page 1: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

ALEGEREA REPREZENTANTILOR SALARIATILOR 2014

REAL HYPER MAGAZINE SRL

Page 2: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Introducere

Conform prevederilor din Codul Muncii, la angajatorii la care sunt incadrati cel putin 20 de salariati si la care organizatiile sindicale nu sunt reprezentative, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor alesi si mandatati special in acest scop. In cadrul Real Hyper Magazine, se va alege cate un reprezentant al salariatilor in cadrul fiecarui magazin.

Page 3: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Conditii

• Poate fi ales reprezentant al salariatilor orice angajat cu capacitate deplina de exercitiu (capacitatea deplina de exercitiu se dobandeste la implinirea varstei de 18 ani, cu exceptia persoanelor aflate sub interdictie judecatoreasca).

• Durata mandatului reprezentantilor alesi ai salariatilor este de 2 ani.

Page 4: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Etape pentru alegerea reprezentantului

• 1. Informarea angajatilor despre procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor (Anexa nr. 1 Afis informare). Afisele vor fi asezate in cat mai multe locuri de interes pentru angajati (intrare si iesire din magazin, holuri, sala de mese, panou etc.). Daca la sfarsitul termenului de inscriere nu s-a prezentat nicio candidatura, Directiunea magazinului va face propuneri concrete de numire a cel putin un candidat. Candidatii se vor prezenta la Biroul Resurse Umane, vor completa formularul de inscriere (Anexa nr. 2 Formular inscriere) si, impreuna cu Specialistul HR, vor participa la realizarea descrierii personale.

Page 5: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Etape pentru alegerea reprezentantului

• 2. Aducerea la cunostinta salariatilor a descrierii personale a fiecarui candidat (o scurta prezentare insotita de fotografie) – Anexa nr. 3.

• Descrierea personala. Acestea vor fi de asemenea afisate in cat mai multe locuri de interes pentru angajati, pe masura inscrierii fiecarui candidat.

Page 6: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Etape pentru alegerea reprezentantului

• 3. Votul salariatilor – se va pregati in prealabil urna si se vor tipari buletinele de vot cu numele si functia fiecarui candidat (Anexa nr. 4 Buletin de vot). Angajatii alegatori vor bifa casuta din dreptul candidatului preferat si vor introduce buletinul de vot in urna special amenajata. De asemenea, vor semna pe lista de participanti la vot in dreptul numelui lor.

Page 7: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Etape pentru alegerea reprezentantului

• Fiecare angajat are dreptul sa voteze pentru un singur candidat, prin urmare va bifa doar o casuta de pe buletinul de vot. In cazul in care se bifeaza mai multi candidati, buletinul va fi anulat. Se va asigura deplina confidentialitate a fiecarui vot.

• Este dreptul fiecarui salariat de a-si manifesta adeziunea pentru unul sau altul dintre candidati, cu exceptia situatiilor exceptionale in care nu este prezent la lucru (concedii medicale, concedii fara plata, concedii de odihna etc.).

Page 8: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Etape pentru alegerea reprezentantului

• 4. Numararea voturilor – va fi realizata de catre o comisie din care va face parte obligatoriu reprezentantulal HR. Candidatul care a strans cele mai multe adeziuni pe buletinele de vot (dar nu mai putin de jumatate din numarul total al angajatilor magazinului) va fi desemnat reprezentantul salariatilor pentru magazin. In cazul in care exista mai multi candidati si niciunul dintre ei nu a adunat minimul de voturi (jumatate din numarul total al angajatilor magazinului), va fi organizat un al 2-lea tur de scrutin unde vor participa doar primii 2 clasati.

• In cadrul fiecarui magazin va fi incheiat un Proces verbal de alegere a reprezentantilor salariatilor (Anexa nr. 5 Proces verbal).

Page 9: Alegerea Reprezentantilor Salariatilor 2014

Etape pentru alegerea reprezentantului

• 5. Aducerea la cunostinta angajatilor a rezultatului procesului de vot si a datelor de contact ale reprezentantului ales al salariatilor la nivelul fiecarui magazin / serviciilor centrale (Anexa nr. 6 Afis castigator vot).

• Listele cu semnaturi si procesele verbale de alegere vor fi arhivate la dep. HR in original, in vederea anexarii lor la Contractul Colectiv de Munca (lista va cuprinde cel putin informatiile cuprinse in Anexa nr. 7 Model lista

semnaturi)