ADOLESCENT XXI 30 exemplare - Liceul Tehnologicliceultehnologic.info › wp-content › uploads ›...

26
ADOLESCENT XXI Revista elevilor de la Liceul Tehnologic Costeşti-Argeş Str. Pieţii, nr. 8 Tel./fax: 0248-672538 www.liceultehnologic.info Anul XV, nr. 2 (37) Octombrie 2018 ISSN 2068 021X Colectivul de redacţie: Profesori: Coordonator - Mureşan Georgeta-Monica Editori - Stan Ştefania, Constantin Zenovia-Veronica Corectură și tehnoredactare - Mureşan Georgeta-Monica, Stan Ştefania Elevi: Abagiu Marian Cătălin (IX C), Agache Mihail Claudiu (X C), Anghel Gabriela Naomi (XI B), Avasîlcăi Antonia Georgiana (X C), Bratu Mihaela Cristina (IX A), Ceche Adriana Joelle (X A), Cîrstea Irinel Ion (IX C), Ivan Marius (XI B), Mihai Andreea Elena (X B), Pătrașcu Ionuț Adrian (X C), Radu Iuliana (XII B), Rădoi Alina Georgiana (XII A), Ștefănică Oana Mădălina (X C). Mulţumim pentru colaborare domnilor profesori: ANCA Ion, ANCA Maria, CĂNUȚĂ Constantin, DRĂGUȚ Violeta, GHENA Georgeta, GHEORGHE Georgeta, SANDU Claudia Mihaela Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate revine autorilor. 30 exemplare Distribuită gratuit Pentru Patrie despre Centenarul Marii Uniri Oricine deține minime informații despre Centenarul Marii Uniri din 1918 nu se poate să nu realizeze importanța acestui măreț eveniment pentru noi ca popor, dar și pentru noi ca indivizi. Pentru a întări această afirmație, este necesar să punctăm cele mai relevante aspecte în acest sens, și anume: Marea Unire din 1918 reprezintă un proces istoric prin care toate provinciile locuite de români s-au unit în anul 1918 în același stat național, România. Colectivul de redacție (continuare în pag. 3)

Transcript of ADOLESCENT XXI 30 exemplare - Liceul Tehnologicliceultehnologic.info › wp-content › uploads ›...

ADOLESCENT XXI

30 exemplare

Preţ: 3 lei

Revista elevilor de la

Liceul Tehnologic

Costeşti-Argeş Str. Pieţii, nr. 8

Tel./fax: 0248-672538

www.liceultehnologic.info

Anul XV, nr. 2 (37)

Octombrie 2018

ISSN 2068 – 021X

Colectivul de redacţie:

Profesori: Coordonator - Mureşan Georgeta-Monica

Editori - Stan Ştefania, Constantin Zenovia-Veronica

Corectură și tehnoredactare - Mureşan Georgeta-Monica, Stan Ştefania

Elevi: Abagiu Marian Cătălin (IX C), Agache Mihail Claudiu (X C), Anghel Gabriela Naomi

(XI B), Avasîlcăi Antonia Georgiana (X C), Bratu Mihaela Cristina (IX A), Ceche Adriana Joelle

(X A), Cîrstea Irinel Ion (IX C), Ivan Marius (XI B), Mihai Andreea Elena (X B), Pătrașcu Ionuț

Adrian (X C), Radu Iuliana (XII B), Rădoi Alina Georgiana (XII A), Ștefănică Oana Mădălina (X C).

Mulţumim pentru colaborare domnilor profesori:

ANCA Ion, ANCA Maria, CĂNUȚĂ Constantin, DRĂGUȚ Violeta,

GHENA Georgeta, GHEORGHE Georgeta, SANDU Claudia – Mihaela

Responsabilitatea pentru conţinutul

materialelor publicate revine autorilor.

30 exemplare

Distribuită gratuit

Pentru Patrie – despre

Centenarul Marii Uniri

Oricine deține minime informații despre

Centenarul Marii Uniri din 1918 nu se poate să

nu realizeze importanța acestui măreț

eveniment pentru noi ca popor, dar și pentru

noi ca indivizi. Pentru a întări această afirmație,

este necesar să punctăm cele mai relevante

aspecte în acest sens, și anume:

Marea Unire din 1918 reprezintă un

proces istoric prin care toate provinciile locuite

de români s-au unit în anul 1918 în același stat

național, România.

Colectivul de redacție

(continuare în pag. 3)

2

CENTENARUL MARII UNIRI 1918-2018

Anul 2018 este anul Centenarului pentru România. Se împlinesc 100 de ani de când strămoșii noștri au format România, 100 ani de la desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

Sărbătorim Centenarul României Mari, o sărbătoare plină de bucurie, emoție, patriotism. Trebuie să conștientizăm că e de datoria noastră să înțelegem importanța zilei de 1 Decembrie, să păstrăm ceea ce au realizat românii în ziua de 1 decembrie, a anului 1918.

Avem o țară mândră și frumoasă la 100 de ani de la Marea Unire, dar trebuie să știm că avem o țară care a suferit datorită celui de Al Doilea Război Mondial, o țară care nu este întreagă fără Basarabia și fără nordul Bucovinei.

Primul Război Mondial (1914-1918) a reprezentat ocazia formării României Mari. Victoria României alături de Antanta a permis formarea României Mari, lucru ce s-a făcut cu multă jertfă, pierderi de vieți omenești. Prima provincie românească care s-a unit cu România a fost Basarabia. Basarabia si-a proclamat autonomia în decembrie 1917, independenţa la 24 ianuarie/6 februarie 1918, iar la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, care cuprindea reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, a adoptat, cu majoritate de voturi, hotărârea Basarabiei de a se uni cu România.

Al doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului unitar român a avut loc la 15/28 noiembrie 1918, când Congresul general al Bucovinei, format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate, „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei cu România”.

Momentul decisiv pentru unitatea naţională a tuturor românilor l-a constituit unirea Transilvaniei cu Romania la 18 noiembrie/1 decembrie 1918. În toamna anului 1918, în condiţiile înfrângerii Puterilor Centrale şi ale prăbuşirii Austro-Ungariei, mişcarea naţională a românilor din Transilvania a luat amploare. Astfel, la 29 septembrie/12 octombrie 1918 s-a întrunit, la Oradea, Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român care a adoptat ,,Declaratia de la Oradea, Declarartia de autodeterminare”, redactată de Vasile Goldiș. Documentul a fost prezentat de Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta, în şedinţa din 5/18 octombrie 1918.

A fost convocată o mare adunare la Alba Iulia pentru data de 18 noiembrie/1 decembrie 1918. Adunarea a fost deschisă de Gheorghe Pop de Băsești. Pe lângă cei 1.228 de delegaţi, la Alba Iulia, pe Câmpul lui Horea au participat peste 100.000 oameni, români veniti de peste tot, veniți cu trenul, cu căruţa, călare, pe jos, toți veneau pentru a-și vedea visul cu ochii.

(continuare în pag. 3)

3

(urmare din pag. 2)

Vasile Goldiş a dat citire textului Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale, prin care se cerea unire, reforma agrară, vot universal.

Într-o atmosferă înălțătoare, se înfăptuia visul de veacuri al poporului român: România Mare.

La 11/24 decembrie 1918, regele Ferdinand a emis Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie.

La 29 decembrie 1919, Parlamentul României Mari a votat legea de ratificare a unirii României cu Basarabia, Bucovina și Transilvania.

Încoronarea regelui Ferdinand I (1914-1927) şi a reginei Maria, ca regi ai României Mari, a avut loc la 15 octombrie 1922 la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. După Al Doilea Război Mondial, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 23 august.

La 27 iulie 1990, Parlamentul României a hotărât ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României. Primul 1 Decembrie ca zi naţională a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990.

În fiecare an, atât la Alba Iulia, cât şi în toate oraşele mari din întreaga ţară, au loc manifestări şi ceremonii prilejuite de aniversarea zilei de 1 Decembrie,

evenimente care îi reunesc pe românii din toate colțurile lumii.

Și noi, în orașul Costești, sărbătorim 1 Decembrie ! O zi națională prin care reprezentanții Primăriei, ai Bisericii, comunitatea locală, elevii, profesorii, transmit însemnătatea, bucuria și emoția acestui eveniment istoric.

Prof. istorie GHENA Georgeta – Liceul Tehnologic Costești – Argeș

(urmare din pag. 1)

Anterior acestui crucial eveniment se înfăptuiseră și Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei

cu Țara Românească, dar și obținerea independenței în urma războiului din 1877-1878.

De asemenea, este util de precizat că unirea provinciilor românești s-a petrecut treptat,

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României, pentru

constituirea României Mari. Să ținem cont de faptul că realizarea unirii a fost motivul intrării

României în Primul Război Mondial de partea Antantei.

Deoarece acest proces al Unirii a avut loc grație efortului și sacrificiului atâtor bravi români,

consacrați sau anonimi, anul Centenarului trebuie să reprezinte pentru noi toți un motiv de mare

sărbătoare, de recunoștință față de înaintași, de mulțumire pentru miracolul Unirii și de reflecție

adâncă asupra României actuale – românii de azi trebuie să-i facă mândri pe cei de ieri și

dintotdeauna, pentru ca lupta lor să nu fi fost zadarnică. Să fim varianta noastră optimă, mai demni,

mai dârzi, mai luptători, mai verticali, așa cum și strămoșii noștri au fost, și să facem să vibreze

versurile din imnul nostru național în inimile noastre.

La mulți ani, România!

4

Centenarul Marii Unirii

Anul acesta comemorăm 100 de ani de la evenimentul istoric al anului 1918, când, prin luptă comună, românii au reușit să formeze ceea ce noi numim România Mare. Aceasta s-a constituit prin unirea provinciilor istorice românești cu România-Patria Mamă. Primul pas în realizarea României Mari a fost făcut la data de 27 martie 1918 prin unirea Basarabiei cu România, pasul al doilea a fost făcut la data de 28 noiembrie 2018 când a avut loc unirea Bucovinei cu Romania și ultimul pas a avut loc la 1 decembrie 2018 prin unirea Transilvaniei cu România. Cele trei uniri istorice de la 1918, formează împreună ceea ce noi numim Marea Unire, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI.

România înainte de unire, mai precis Vechiul Regat realizat prin încoronarea regelui Carol I al României la 10 mai 1881 și prin alipirea Cadrilaterului la 1913, avea o suprafață totală de 138.000 km². România Mare la 1918 avea o suprafață de 295.641 km2, în timp ce în prezent suprafața României este de 238.397 km2.

Marea Unire s-a realizat după participarea României la Primul Război Mondial prin jertfa Armatei româneşti de aproximativ 300.000 de militari căzuţi la datorie şi circa 80.000 de răniţi grav. Din rândul civililor au decedat peste 700.000 de persoane.

Provinciile strămoșești unite cu Patria mamă au întregit imaginea țării nostre și i-au redat armonia teritorială, considerată ca spațiu carpato-danubiano-pontic.

România fără Transilvania, inima sa, fără pădurile bucovinene, câmpiile basarabene și Balcicul reginei Maria nu are proporționalitate, concentritate și farmecul cultural. Basarabia a fost răpită României prin Tratatul de la București în anul 1812, în urma războiului ruso-turc desfășurat între anii 1806-1812.

(continuare în pag. 5)

5

(urmare din pag. 4)

Imperiul Otoman este înfrânt și ca despăgubire de război cedează Imperiului Țarist teritoriul actual al Basarabiei, un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, care era parte din Principatul Moldova.

În momentele tulburi ale Primului Război Mondial (1914-1918), când Imperiul Țarist este tulburat de revoluția bolșevică din anul 1917, țarul este asasinat, puterea politică fiind preluată de bolșevici, Basarabia, pe baza principiului autodeterminării statelor sovietice, se declară la sfârșitul anului 1917 Republica Democrată Moldovenească, devenind autonomă în cadrul Republicii Rusia. Ulterior, basarabenii declară independența statului, ca la 27 martie 1918 Sfatul Țării să declare unirea cu Regatul României.

Tratatul pentru recunoașterea unirii Basarabiei cu România a fost semnat la 28 octombrie 1920, la Paris, de către Consiliul ambasadorilor Imperiului Britanic, Italiei, Franței și Japoniei, pe de o parte și ai României, pe de altă parte.

Bucovina, de fapt nordul Moldovei, numit de austieci Bucovina de la cuvântul buk care însemnă fag, deci zona pădurilor de fag, a fost un vechi teritoriu românesc răpit de Imperiul Habsburgic în 1774 și oficial din 1775 în urma convenției dintre turci și austrieci, când Franz Josef, regentul tronului habsburgic, obținuse acest teritoriu românesc prin intermediul mitelor ambasadorului său la Istanbul, în Imperiul Otoman.

În noiembrie 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial, când Imperiul Austro-Ungar, fost Imperiu Habsburgic, se recunoaște înfrânt pe front și, în urma unor divergențe cu ucrainienii din provincie la 28 noiembrie, Consiliul Național Român convoacă Congresul General al Bucovinei, care s-a ținut în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, sub coordonarea lui Iancu Flondor, și a votat în unanimitate, cu sprijinul majorității reprezentanților germani și polonezi, unirea cu Regatul României.

Transilvania, până la sfârșitul Primului Război Mondial, a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar multinațional, care s-a dezintegrat în decembrie 1918 în mai multe state și teritorii statale care s-au unit fiecare cu patria de apartenență. Transilvănenii și întreaga românime au înțeles că este momentul să se realizeze visul de veacuri și la 1 decembrie 1918 s-au adunat în sala Cazinoului de la Alba-Iulia, orașul unirii lui Mihai Viteazul și au proclamat unirea cu Regatul România. Au participat la Marea Adunare de la Alba-Iulia peste 100.000 de români veniți din toate colțurile țării, iar cei 1228 de deputați au votat Rezoluția de la Alba-Iulia prin care s-a consimțit oficial unirea, iar aceasta a fost recunoscută internațional în cadrul Tratatului de Pace de la Saint Germain și Trianon.

(continuare în pag. 6)

6

(urmare din pag. 5)

Marea Unire a fost o realizare de visuri a poporului român, o realizare cu jertfă și efort asiduu, cu implicare desăvârșită și cu tactică politică. Din respect pentru aceste evenimente istorice deosebite și pentru personalitățile momentului, dar și pentru cetățenii de rând care s-au implicat și au sprijinit unirea, noi, urmașii acestor eroi, trebuie să cunoaștem și să sărbătorim marele eveniment, de la care se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Chiar dacă a trecut peste România anul 1940, numit și Tragicul an 1940 și visul românilor s-a spulberat prin ultimatumurile sovietice, bulgare și prin Dictatul de la Viena, în urma cărora s-au pierdut în favoare statelor vecine Basarabia, Bucovina, Ținutul Herța, Cadrilaterul și nord-vestul Transilvaniei, noi trebuie să sărbătorim marele eveniment ca o luare aminte pentru faptele înaintașilor și pentru a nu uita că românii sunt uniți și că unirea ne face mai puternici. Trăiască România! Bibliografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_la_Bucure%C8%99ti_(1812)#/media/File:Treaty_of_Bucharest-1812.png, accesat la 20.10.2018

Ceche Adriana Joelle (X A)

Prof. coordonator DRĂGUȚ Violeta

Liceul Tehnologic Costești – Argeș

7

Marea Unire în literatura română

„…Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit *…+. Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional. *…+” Astfel marchează regretatul academician Florin Constantiniu semnificaţia istorică a zilei de 1 decembrie 1918.

De-a lungul secolelor, ideea unității naționale a fost mereu prezentă în conștiința poporului nostru. Un rol important în promovarea ei l-a avut și literatura. Primele manifestări scrise apar la mijlocul secolului al XVI-lea în literatura română veche.

Cei care și-au adus o contribuție de seamă la trezirea conștiinței de neam prin istoricele lor „Letopisețe...”, au fost cronicarii Grigore Ureche, Miron Costin și Ion Neculce. Au consolidat-o apoi corifeii Școlii Ardelene, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu și Ion Budai Deleanu, care au contribuit prin întreaga lor activitate la „închegarea și la înfiriparea neamului românesc într-o singură unitate etnică”.

Purtători de drapel pentru Unire s-au dovedit reprezentanții literaturii pașoptiste, o epocă de avânt și de mari creații artistice: Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuță, Vasile Alecsandri, Andrei Mureșanu, Nicolae Bălcescu, Cezar Boliac, Costache Negruzzi, Dimitrie Bolintineanu, George Barițiu.

De același ideal au fost animați și scriitorii care au trăit evenimentul Marii Uniri, precum Octavian Goga, Lucian Blaga ori Liviu Rebreanu. Operele lor s-au dovedit a fi adevărate ,,arme” de luptă. Intrarea României în primul război mondial (1916) a făcut ca mulți dintre scriitorii noștri să se înroleze în armată ca simpli soldați: George Topârceanu luptă pe frontul de sud din Dobrogea, este luat prizonier și, pe baza celor trăite în război, va publica „Amintiri din luptele de la Turtucaia”.

Pe același front se va afla și Octavian Goga, a cărui valoare este recunoscută și în rândul armatei, drept pentru care i se recomandă să se retragă, pentru că scrisul său este mai de folos țării: „Câteva pagini scrise de dumneata echivalează cu cel puțin două divizii”, spune comandantul său. Se refugiază la Iași, unde, împreună cu Sadoveanu, Vlahuță și Lucian Blaga editează ziarul „România”.

Despre contribuția lui Goga la înfăptuirea unității naționale a tuturor românilor vorbește presa acelei vremi, în care publică numeroase articole și poezii, făcându-se purtător de steag în bătălia pentru realizarea acestui vis, așa cum spun și versurile sale: „Avem un vis neîmplinit/ Copil al suferinții./ De dragul lui au răposat/ Și moșii și părinții” („Noi”).

(continuare în pag. 8)

8

(urmare din pag. 7)

Ca un ordin de chemare sună și versurile următoare: „Veniți, români! Porniți-

vă spre munte,/ V-arată drumul morții din morminte/ Să nu uitați a veacurilor carte,/ Veniți, veniți ! Căci adevăr zic vouă,/ Ori vă mutați hotarul mai departe,/ Ori veți muri cu trupul frânt în două !” („Latinitatea din tranșee”). Volumul „Strigăte în pustiu” cuprinde apeluri pentru eliberarea românilor aflați sub stăpânire străină.

Cuvintele lui se înfigeau adânc în sufletul cititorului: „N-o să fie atâta încăpere în sufletul d-voastră, câtă durere vă aduc eu din Ardeal” sau „Viitorul Ardealului e în ranița soldatului român”. O mare rezonanță o au și poeziile din volumul „Cântece fără țară”. La împlinirea marelui vis al românilor, poetul exclamă cu entuziasm și mare bucurie: „Te-am dărâmat hotar de-odinioară,/ Brâu împletit din lacrimi și din sânge,/ Veriga ta de foc nu ne mai strânge/ Și lanțul tău a încetat să doară”. Pe frontul din Transilvania și apoi pe cel din Moldova s-a aflat și scriitorul Camil Petrescu, rămas cu urmări grave de auz din cauza bombardamentelor.

El este autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, care evocă ororile celei dintâi conflagrații. În momentul când România a intrat în război, Liviu Rebreanu avea o experiență militară, deoarece activase într-un regiment al armatei austro-ungare. El a trăit drama războiului, dar mai ales, a fost marcat de situația fratelui său, Emil Rebreanu, care a încercat să dezerteze, dar a fost prins și spânzurat. Drama fratelui său l-a determinat să scrie romanul „Pădurea spânzuraților”.

„Cel ce a cântat toate vitejiile neamului, de la Gelu al legendei și până la dorobanții din ʼ77, moare fără a fi văzut cu ochii pe aceia care au onorat din nou sfântul drapel al țării”, spune Nicolae Iorga despre George Coșbuc. În sufletul lui s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru, el însuși numindu-se „Suflet în sufletul neamului meu”. Literatura română a fost și va rămâne în istoria acestui popor o pagină de aur, prin care cinstește marele eveniment înfăptuit la 1 Decembrie 1918.

Prof. GHEORGHE Georgeta – Liceul Tehnologic Costesti – Argeș

9

Unirea și credința noastră ortodoxă

„Istoria românilor e biografia extraordinară a unui popor de artă veche, din strămoși viteji

și drepți, cumpăniți în gândire și hotărâți în faptă” spune mitropolitul Antonie Plămădeală al

Ardealului.

„Ziua bucuriei românești”, ziua de 1 Decembrie 1918 - Ziua Unirii, nu este rodul unui

eveniment spontan, ci al unui ideal împlinit, minuțios pregătit și mult așteptat. Ca orice eveniment

important al istoriei neamului, și Unirea poartă amprenta Bisericii, prin reprezentanții ei de

seamă. Istoria Bisericii completează istoria națională și o împlinește.

Pentru noi românii, anul 1918 a fost un an providențial. Basarabia, „lacrima neamului

românesc”, revenea la patria-mamă în martie 1918, în noiembrie Bucovina, iar la 1 Decembrie

Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul se unesc cu România, împlinind astfel desăvârșirea

statului național unitar român.

Întreaga Biserică românească – cler și popor – și-a adus contribuția la lupta de emancipare

a națiunii române și la împlinirea unui ideal vechi – unirea tuturor românilor într-un singur stat.

Oamenii Bisericii au acționat prin cuvânt și faptă, prin predică și pastorală, prin îndemn și acțiune

directă, prin luptă și implicare la realizarea Unirii din 1918.

De-a lungul timpului, slujitorii Bisericii românești Ortodoxe au stat alături de poporul

român, de durerile și bucuriile sale. Înainte de formarea poporului român, Sfântul Apostol Andrei,

cel întâi chemat la apostoli de Mântuitorul, a predicat cuvântul dumnezeiesc în Dobrogea. A ajuns

până aproape de Câmpulung Muscel, a ascuns Icoana Maicii Domnului cu pruncul, pictată de

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sub o piatră într-un templu păgân, cu mesajul „Nimic nu mai

este”, din care a rezultat denumirea localității Nămăiești.

De 2000 de ani păstrăm cu sfințenie învățătura dumnezeiască, dar și integritatea națională.

Ca popor, ne-am format imediat după încreștinare, continuând cu timpul împăratului

Traian, până la retragerea aureliană, și am rămas uniți în dreapta credință, limbă, tradiții și

obiceiuri deși, mult timp românii, ca popor, au fost divizați în trei țărișoare: Moldova, Țara

Românească și Transilvania.

Deși erau trei, acestea erau Una, o singură Românie, puternică, fidelă identității sale și,

mai ales, iubitoare de Dumnezeu. Așa se face că, pe 30 noiembrie, cu o zi înainte de a sărbători

Marea Unire, îl cinstim pe Sfântul Apostol Andrei, cel datorită căruia am devenit noi, fiii lui

Dumnezeu.

De Ziua Națională a românilor, citind inscripția de pe Arcul de Triumf din București,

continuăm să ne bucurăm că, după secole de suferință creștinește îndurată și după lupte grele

pentru păstrarea ființei naționale, am ajuns la unitate națională.

Avasîlcăi Antonia Georgiana (X C)

Ștefănică Oana Mădălina (X C)

Prof. coordonator GHEORGHE Georgeta – Liceul Tehnologic Costești – Argeș

10

MOȘTENIREA STRĂBUNĂ

Dumnezeu Cel iubit

Pe noi ne-a învrednicit

Chipul să-I purtăm

Dragostea s-o arătăm

Către tot omul

Din tot locul.

Tot El ne-a dăruit

Pământul nostru cel iubit

Pentru care strămoșii s-au

jerfit

Și altfel s-au mântuit

Iar noi l-am primit

Și l-am prețuit.

Dumnezeu este Unul

Întreit în Persoane.

Unul ne este și pământul

Cu trei țărișoare.

Jertfa este a lui Hristos,

Iar noi mulțumim frumos.

Străbunii au învățat,

De la Mântuitorul au preluat

Învățătura cea sfântă

Ce este veșnic binevenită.

Căci una suntem în Liturghie

Și-n a noastră Românie.

Hristos cu Tatăl ne-a unit,

Tot așa ne-a și mântuit.

Noi în dar am primit

Ceea ce am voit

O Românie dreptmăritoare

Și de sfinți purtătoare.

Portul nostru românesc

Arată ce românii iubesc.

Ia și cu glia

Învăluie România

În marea Iubire

Și-n Marea Unire.

Trei țări ca una sunt

Și nu-i alta pe acest pământ.

Ne-am luptat crunt

Și ne-am făcut pământul sfânt

Pe care nu-l vom lăsa

Nicidecum altora.

Drapelul nostru-i sfânt !

Căci roșul este jertfa,

Galben este Lumina,

Albastru este cerul

De unde vine Mântuitorul

Ce ocrotește acest pământ.

O singură dorință avem

Tot așa să rămânem!

Uniți în Iubire

Și-n Marea Unire

Moștenirea copiilor

În veci vecilor.

Prof. SANDU Claudia – Mihaela – Liceul Tehnologic

Costești – Argeș

11

Noi suntem români...

Unici. Nu pentru că am fi noi mai cu moț, ci pentru că fiecare

popor are particularitățile sale, ce îl diferențiază de alte nații.

Orgolioși, și totuși umili. Inteligenți, și totuși ignoranți.

Sclipitori, și totuși mediocri. Ambițioși, și totuși delăsători.

Laborioși, și totuși indolenți. Generoși și calzi, și totuși coadă de

topor.

Un popor mioritic. Etern resemnat să nu-și depășească a sa

condiție, să-și poarte pentru vecie brânza în burduful de câine.

2018 este anul Centenarului Marii Uniri. Anul Remember al

unui 1918 de excepție, anul lui „Pe aici nu se trece”, anul zbaterii

și al răzbaterii, anul în care am fost ALTFEL, demni și

îndumnezeiți. Anul care îți face pielea de găină, cam la fel când,

astăzi, auzi imnul, iar steagul României fâlfâie triumfător deasupra

unui reprezentant ce s-a ridicat din neamul său de ciobani

mioritici și A FOST MAI BUN DECÂT TOȚI.

2018 este anul în care fasolea cu ciolan va avea alt gust.

La mulți ani, români!

Prof. STAN Ștefania – Liceul Tehnologic Costești – Argeș

12

PROIECTE FINANȚATE

DIN FONDURI EUROPENE

Am fost în Portugalia

Cam așa se încheie aventura unui grup de 26 de elevi, care au facut practică

timp de trei săptămâni pe calificarea profesională “mecanică agricolă” în Montijo

Portugalia. Totul s-a desfășurat prin proiectul ERASMUS+ acțiunea cheie K1, cu

denumirea “Competențele mecanicului agricol în vederea practicării unei

agriculturi moderne”, proiect cu numărul 2017 –1 - RO01 – KA102 – 035942.

Proiectul s-a adresat unui număr de 26 elevi, calificarea profesională

“Mecanic agricol”, dintre care:

11 elevi - clasa a XI-a, cu derularea stagiului de pregătire practică de 90 de

ore la modulul “Exploatarea și repararea tractoarelor și mașinilor agricole”, în

perioada 11 februarie – 3 martie 2018;

15 elevi – clasa a X-a, cu derularea stagiului de pregătire practică de 90 de

ore la modulul „Exploatarea rațională a utilajelor agricole”, în perioada 6 – 26 mai

2018.

Organizația de primire a fost ESCOLA PROFESSIONAL - ASSOCIAÇÃO

PARA A FORMAÇÃO PROFISISONAL E DESENVOLVIMENTO DO

MONTIJO (AFPDM), Portugalia, organizație cu care am colaborat foarte bine încă

din perioada de scriere a proiectului.

Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea competențelor practice

profesionale pentru un număr de 26 elevi de la calificarea mecanic agricol de la

Liceul Tehnologic Costești, în vederea facilitării inserției lor pe piața europeană a

muncii în domeniul agricultură.

Pe parcursul celor 3 săptămâni de stagiu, elevii au dobândit competențe în

ceea ce privește exploatarea și repararea utilajelor agricole (clasa a XI-a) respectiv

utilizarea rațională a utilajelor agricole (clasa a X-a), în condiții de securitate a

muncii.

În același timp, elevii şi-au dezvoltat abilităţi de viaţă şi competențe de

comunicare în limba engleză, abilități de lucru în echipă și de asumare a rolului în

echipă, și-au dezvoltat gândirea critică prin aceea că au fost puși în situații de

învățare care au presupus analiza, compararea, selectarea dispozitivelor utilizate și

a metodei de lucru utilizate. De-a lungul întregului stagiu, elevii au fost evaluaţi de

către tutorele de stagiu şi de profesorii însoțitori, iar în urma evaluării finale au

obţinut documentul de mobilitate Europass Mobility care certifică noile competenţe

dobândite și care are recunoaștere europeană.

(continuare în pag. 13)

13

(urmare din pag. 12)

Cum ne-am ocupat timpul liber???

În primul rând, am învățat să socializăm, să trăim în comun, să facem

curățenie în camera de hostel și la cantină, să spălăm rufele murdare și să călcăm,

să respectăm programul de liniște... bineînțeles sub supravegherea profesorilor

însotițori.

Seara, înainte de culcare, mai puneam de-o „miuță” cu elevi din alte grupuri

și alte țări, cu care chiar ne-am împrietenit până la final.

Sâmbetele și duminicile au fost destinate în totalitate vizitelor și plimbărilor

prin aproape toată Portugalia. Am vizitat Lisabona, unde ne-a plăcut în mod

deosebit centrul vechi, Mănăstirea Jeronimos, Turnul Belem, Castelul San Jorge,

Oceanarium, muzeul Trăsurilor, stadionul Benfica Lisabona și, nu în ultimul rând,

magazinele și mall-urile de unde ne-am cumpărat haine și suveniruri.

Am fost, de asemenea, până la Capo da Roca, punctul cel mai vestic al

continentului, iar la întoarcere am luat toate stațiunile la rând: Nazare, Cascais,

Estoril, Sintra, Almade, Boca do Inferno, am oprit în fiecare dintre ele, am cumpărat

suveniruri, am făcut fotografii, iar participanții din fluxul II au avut ocazia să se

bălăcească în Atlantic, pe plajele din Setubal.

Doi dintre elevii participanți au avut fericita ocazie să-și serbeze majoratul în

Portugalia, eveniment greu de uitat vreodată.

Participanții la fluxul II au profitat de faptul că Festivalul Eurovision 2018 s-a

desfășurat în capitala Portugaliei, Lisabona, astfel că în sâmbăta concursului au

avut ocazia să se plimbe prin piață, printre miile de vizitatori din toată Europa și să

facă poze.

Greu de uitat este și podul Vasco da Gama, care are o lungime de peste 17 km,

se întinde peste estuarul Tagos și leagă Lisabona de Montijo, pod pe care îl

traversam de 3-4 ori pe săptămână.

Am părăsit Portugalia undeva după

miezul nopții și am avut din nou altă mare

bucurie: aceea de a prinde primul răsărit de

soare din viața noastră undeva la peste 10 km

altitudine, deasupra civilizației, dincolo de nori.

Aici s-a încheiat aventura noastră

portugheză!!!

Prof. ing. ANCA Maria – Liceul Tehnologic Costești – Argeș

14

Din nou pe „DRUMURI EUROPENE”

Punct și de la capăt. De abia am încheiat proiectul ERASMUS+ cu denumirea

“Competențele mecanicului agricol în vederea practicării unei agriculturi moderne”, proiect cu

numărul 2017 –1 - RO01 – KA102 – 035942 - Organizația de primire a fost ESCOLA

PROFESSIONAL - ASSOCIAÇÃO PARA A FORMAÇÃO PROFISISONAL E

DESENVOLVIMENTO DO MONTIJO (AFPDM), Portugalia - că primim fericita veste că ne-a

fost aprobat alt proiect, cu denumirea "Competențe profesionale la standarde europene –

siguranța integrării și adaptării pe piața europeană a muncii!" nr. proiect: 2018-1-RO01-KA102-

047970 proiect în Consorțiu Național.

Coordonator consorțiu - Liceul Tehnologic “Dinu Brătianu” Ștefănești, AG

dir. Vergiliu GORGOI

Parteneri: Liceul Tehnologic “Căpitan Nicolae Pleșoianu”, Râmnicu Vâlcea, VL

dir. Cristiana Nicoleta BITICA

Liceul Tehnologic Costești, AG

dir. Tatiana Florica STOIAN - PREDA

Organizații gazdă:

1. Tellus College, Plymouth, Marea Britanie

2. ESCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO -Associação para a Formação

Profissional e Desenvolvimento do Montijo, Portugalia

3. A.SINANIS & SIA O.E. (IPODOMI), Grecia

Buget proiect – 234928 euro

Responsabil proiect Consorțiu – prof. Ion ANCA

Responsabili școli:

Renate Alice RAICEA - LT “Dinu Brătianu”, Ștefănești, AG

Maria ANCA - LT Costești, AG

Cristiana BITICA - LT “Căpitan N. Pleșoianu”, Rm. Vâlcea, VL

Obiectiv general: - este acela de a dezvolta competențele profesionale la nivel european în domeniul de studiu

al participanților, în vederea creșterii calității educației în organizațiile de trimitere și formării și

facilitării tranziției de la școală la viața activă

Durata proiectului - 18 luni: 01/09/2018 – 29/02/2020

Obiective specifice: • OS1 - dezvoltarea competențelor practice de întreținere, reparare și diagnosticare a

motoarelor termice pentru 63 elevi;

• OS2 - îmbunătățirea metodelor și practicilor moderne de abordare a disciplinelor tehnice

pentru 9 profesori;

• OS3 - dezvoltarea parteneriatelor transnaționale și a cooperării europene;

• OS4 - dezvoltarea a 6 parteneriate cu agenți economici de profil la nivel local/ regional, în

vederea exploatării rezultatelor învățării obținute de beneficiarii stagiului de practică;

• OS5 – însușirea unei mentalități sănătoase despre muncă și viață, dezvoltarea gândirii

critice, deprinderea luării deciziei și asumării responsabilității pentru 72 participanți.

(continuare în pag. 15)

15

(urmare din pag. 14)

Grup țintă:

63 elevi clasa a X-a, calificarea profesională “Mecanic auto”

9 profesori discipline tehnice

Lic. Tehnologic “Dinu Brătianu” Ștefănești, AG:

- 21 elevi

- 3 profesori

Lic. Tehnologic Costești, AG:

- 21 elevi

- 3 profesori

Lic. Tehnologic “Căpitan N. Pleșoianu” Rm. Vâlcea, VL:

- 21 elevi

- 3 profesori

7 elevi, respectiv 1 profesor/ liceu / organizație de primire

Fluxuri:

Elevi:

• flux 1, UK, 21 elevi: 27 ianuarie -16 februarie 2019;

• flux 2, Portugalia, 21 elevi: 12 mai - 1 iunie 2019;

• flux 3, Grecia, 21 elevi: 4 - 22 noiembrie 2019.

Profesori:

• UK: 3 profesori VET: 04 - 10 noiembrie 2018;

• Portugalia: 3 profesori VET: 26 mai – 1 iunie 2019;

• Grecia: 3 profesori VET, 23 – 29 iunie 2019

Rezultate proiect • 63 participanți formați în domeniul “mecanic auto”,

• 9 profesori discipline tehnice participanți la job shadowing,

• Crește calitatea formării profesionale inițiale a elevilor și perfecționarea cadrelor didactice,

• Creșterea stimei de sine a participanților,

• Competențe interculturale, de comunicare în limba engleză dezvoltate,

• Documente în portofoliul personal (certificate - Europass Mobility, ECVET/de participare,

lingvistic)

• Încheierea a 6 parteneriate de colaborare cu agenți economici relevanți,

• Elaborarea unui caiet de practică și unui auxiliar curricular,

• Dezvoltarea instituțională a școlilor din consorțiu,

• Scrierea unui nou proiect în programul Erasmus plus.

“Cred că secretul reușitei constă în dorința de a învinge, credința în Dumnezeu și în tine.

În plus, trebuie enorm de multă muncă. Și dragoste, multă pasiune pentru ceea ce faci. Fără

pasiune, nimic nu este posibil.”

Peter Imre

Prof. ing. ANCA Ion – Liceul Tehnologic Costești – Argeș

16

Călătorim pentru formare profesională la nivel european

În perioada 1.08.2018-31.07.2019, se va derula în școala noastră proiectul

Erasmus „Use of technology in adult training for insertion into the labor

market,” cu numărul de referință 2018-1-RO01-

KA104-048149, finanțat de Comisia Europeană.

Proiectul are ca scop formarea a 8 profesori

din liceul nostru, în vederea implementării noii

tehnologii în activitatea didactică. Formarea se va

realiza prin 2 cursuri oferite de furnizori de formare

din Uniunea Europeană.

Curs 1 Learn how to create an e-learning

platform and a website in one week, care se va

derula în orașul Puerto de la Cruz din Insula

Tenerife, care aparține Arhipelagul Canare din

Oceanul Atlantic, aflat în granițele Regatului

Spaniei. La acest curs vor participa patru profesori, care vor beneficia de 7 zile de

curs intensiv, în perioada 28 octombrie – 03 noiembrie 2018. Locația de cazare și de

formare va fi Hotel Marquesa, în regim all inclusiv.

Este nevoie de această formare pentru ca profesorii să poată să-și formeze o

bază digitală (site, platformă, soft), pentru a se utiliza instrumente TIC în sala de

clasă. Dorim să realizăm aceste instrumente pentru a le adapta perfect nivelului

pregătirii inițiale a elevilor noștri, calificarea/ specializarea acestora și a punctelor lor

de interes. Totodată, se urmărește creșterea abilității cadrelor didactice de a utiliza

platforma proprie, platforma Moodle, dar și alte platforme în activitatea didactică.

(continuare în pag. 17)

17

(urmare din pag. 16)

Platforma liceului ar fi un spațiu ideal în care elevii adulți vor găsi stocate toate

informațiile pentru examenul de bacalaureat, chiar și după încheierea cursurilor,

pentru toți anii de studiu.

Al doilea curs Integrating

ICT and new technologies into

teaching and education- se va

derula în Bologna – Italia; la acest

curs vor participa patru profesori și

vor beneficia de 7 zile de curs

intensiv, în perioada 17-23

februarie 2019. Cursul pentru

utilizarea tehnologiei moderne la

lecții va facilita transmiterea

informațiilor către elevi, captarea

atenției acestora, memorarea logică

durabilă, astfel încât rezultatele

școlare ale elevilor să fie mai bune. Elevii vor deprinde de la profesori competențe

digitale în scop educațional. Profesorii și elevii vor avea o stimă de sine ridicată prin

desfășurarea lecțiilor după model european, astfel se vor simți atrași la orele de curs

și vor resimți mai bine apartenența lor la Uniunea Europeană. Profesorii vor fi

capabili să utilizeze cu ușurință resursele digitale în procesul didactic.

Elevii, prin intermediul profesorilor, vor fi antrenați în activitați didactice în

mediul online, pe platforme, site-uri și vor obține o independență în mediu online, iar

în acest fel le vor crește șansele pentru a se integra pe piața muncii.

Aceste modificări vor determina creșterea nivelului de asimilare logică a

materiei, a interesului elevilor pentru lecții, evitarea monotoniei, inducând creșterea

promovabilității elevilor la clasă/ examene și inserția lor viitoare pe piața muncii

pentru o școală mai atractivă, o dezvoltare durabilă în sensul ralierii școlii noastre la

nivelul școlilor Uniunii Europene, care sunt în continuă dezvoltare.

Bibliografie:

https://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g187481-d264723-Reviews-

Marquesa_Hotel-Puerto_de_la_Cruz_Tenerife_Canary_Islands.html;

https://ro.wikipedia.org/wiki/Bologna#/media/File:Bologna-

SanPetronioPiazzaMaggiore1.jpg.

Prof. DRĂGUȚ Violeta – Coordonator de proiect

18

Euroscola 2018

Liceul Tehnologic Costești va participa și în acest an

la cocursul Euroscola, ediția a XI – a, concurs creat de

Parlamentul European, pentru a informa tinerii despre

procesul de integrare europeană.

Uniunea Europeană alocă sume importante pentru

dezvoltare și pentru recuperarea decalajelor dintre

regiuni, cu toate acestea cetățenilor le lipsesc adesea

informații privind modul în care politicile europene

influențează viața lor personal și a comunităților din care

fac parte.

În acest context, ediția 2018-2019 a concursului

„Euroscola” se desfășoară sub titlul generic „Europa pentru noi”.

Liceul Tehnologic Costești a ales să facă o campanie de informare a beneficiilor aduse

comunității locale de proiectul „Achiziţie echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi

calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de

urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea Sud Muntenia".

Tilul proiectului implementat de liceu a fost ales de elevi și este „Siguranța cetățenilor are

prioritate”.

Scopul proiectului este de a dezvolta simţul civic

al elevilor voluntari şi de a contribui la sustenabilitatea

proiectului „Achiziţie echipamente specifice pentru

îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de

intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea

asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor

calificat, în Regiunea Sud Muntenia", informând şi

conştientizând comunitatea locală despre beneficiile

aduse de acest proiect.

Obiectivele proiectului sunt:

1. Informarea a peste 27.000 de cetăţeni despre

importanţa detaşamentelor ISU în comunitate.

2. Informarea a peste 27.000 de cetăţeni despre

proiectul "Achiziţie echipamente specifice pentru

îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de

intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea

asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor

calificat, în Regiunea Sud Muntenia", în contextul

importanţei detaşamentelor ISU în comunitate.

3.Conştientizarea a peste 27.000 de cetăţeni despre

beneficiile aduse comunităţilor din Regiunea Sud

Muntenia, cu precădere în zona Argeş şi oraşul Costeşti,

de echipamentele care au fost achiziţionate prin proiectul

mai sus amintit.

(continuare în pag. 19)

19

(urmare din pag. 18)

Din grupul țintă fac parte:

- locuitorii orașului Costeşti

- elevii Liceului Tehnologic Costeşti

- elevii Şcolii Gimnaziale Costeşti

- locuitorii comunelor Buzoieşti, Căldăraru, Izvoru, Miroşi şi Ungheni

- elevii Şcolilor Gimnaziale din Buzoieşti, Căldăraru, Izvoru, Miroşi şi Ungheni

Proiectul a fost implementat de o echipă de 24 de elevi, coordonată de domnul profesor

Constantin Cănuță și doamna profesoară Tatiana Stoian Preda.

La implementarea proiectului au contribuit și elevi de la Școlile Gimnaziale Căldăraru și

Ungheni.

Prof. CĂNUȚĂ Constantin – Liceul Tehnologic Costești – Argeș

Un pas înainte spre viitor

În data de 19 octombrie 2018, o grupă de elevi din clasa a XII-a B, împreună cu

colegii noștri de la clasa a XII-a A, am participat la o activitate foarte interesantă,

dar și folositoare pentru noi, elevii din ultimul an de liceu.

Însoțiți de doamnele diriginte, Monica Stana și Georgeta Mureșan, am mers la

Bursa locurilor de muncă din orașul Pitești pentru a cunoaște și pentru a ne informa

care sunt cerințele actuale de pe piața muncii, cum vom putea ocupa un loc de muncă

după terminarea liceului, dar și care sunt domeniile și specializările cerute de

angajatori.

Eu consider că

avantajul principal al acestei

vizite a fost acela că am

obținut informații utile direct

de la agenții economici, care

sunt competențele și

abilitățile necesare pentru a

ocupa în viitor un loc de muncă

dar

și

documentele necesare pentru angajare.

În urma discuțiilor avute cu reprezentanții agenților

economici, am ajuns la concluzia că este foarte important să

ne finalizăm studiile și să promovăm examenul de

bacalaureat.

Deci, Spor la învățat, dragi colegi, și nu uitați:

„Școala te face mare”.

Radu Iuliana (XII B)

20

O OAZĂ DE VERDEAȚĂ

În curtea școlii există o parcelă de teren pe care creșteau, cam la voia întâmplării, câțiva

arbori și arbuști. Pentru a fi valorificat acest teren, s-a inițiat un proiect de înființare a unui parc.

Scopul acestui proiect a fost acela de a avea un spațiu ideal pentru întîlniri de grup, pentru

relaxare în timpul pauzelor, pentru a avea o oază de verdeață în interiorul școlii. Noi, elevii, am

contribuit direct la amenajarea lui: am facut măsurători, am realizat apoi o schiță împreună cu

doamnele profesoare de la catedra de agricultură, am pregătit terenul în vederea plantării arborilor și

semănatul gazonului, iar cele șase bănci au fost realizate în atelierele școlii. Sub îndrumarea

domnilor maiștri instructori au fost turnate și aleile de ciment.

Părinții și cadrele didactice au făcut donații în vederea achiziționării plantelor și materialelor

necesare pentru a duce la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Astfel, am plantat 18 tuja occidentalis,

60 de butași de lavandă, un afin de cultură, un butaș de pyracantha, o tufă de pennisetum (iarbă

decorativă), o magnolie, 20 panseluțe etc. În continuare, vom realiza lucrări de întreținere a

gazonului și îngrijirea plantelor.

În concluzie, suntem mândri de ce am reușit să facem cu forțe proprii și ne bucurăm de acest

spațiu curat și frumos, care va duce la creșterea calității vieții noastre de liceeni.

Anghel Gabriela Naomi (XI B), Ivan Marius (XI B)

21

22

RENUNȚĂM LA MÂNCAREA

DE TIP FAST-FOOD ?

Conform studiilor, aproximativ jumătate dintre români sunt supraponderali

sau chiar obezi și acest lucru se datorează, în mare măsură, alimentației. Statistic, stăm ceva mai bine decât populația altor state, dar problema

obezității rămâne una gravă și la noi în țară și de aceea este necesar ca oamenii să-și schimbe obiceiurile alimentare: să renunțe la consumul exagerat de mâncăruri grase, prăjite sau cu un conținut mare de zahăr.

Dar pentru a-și schimba obiceiurile alimentare, oamenii trebuie să fie informați. Mai ales colegii noștri care, zilnic, consumă produse de tip fast-food.

Pentru a conștientiza pericolul ascuns în acest tip de alimente, adică bolile pe care le provoacă, am desfășurat activitatea „Renunțăm la mâncarea de tip fast-food?”, sub coordonarea d-rei prof. Georgeta Monica Mureșan.

Pe lângă problemele pe care le declanșează acest tip de alimentație, am căutat și alternative și am analizat beneficiile pe care o alimentație sănătoasă le aduce organismului.

La finalul activității am fost răsplătiți cu fructe.

Rădoi Alina Georgiana (XII A)

23

PAGINA LITERARĂ

Toamna

A venit toamna cețoasă,

Frunzele au ruginit,

Vremea este răcoroasă,

Florile s-au veștejit.

Ploi mărunte-ncep să cadă,

Dealurile sunt pustii,

S-au sfârșit de prin ogradă

Jocurile de copii.

Pretutindeni, oameni harnici

Roade-mbelșugate adună

Împărțindu-se în muncă

Și cântând de voie bună.

A venit toamna din nou,

Cu alai de frunze moarte

A lăsat în urma ei

Numai roade-nmiresmate.

Și florile din grădină

Cu timpul se ofilesc.

Dar să-nflorească din nou

Primăvara-și amintesc.

O zi tristă

Și de ce azi, o zi cu soare,

Pe obraz îmi curg lacrimi amare ?

Și de ce anume tu

Dragostei mele ai spus nu ?

Eu doar am fost un om cuminte

Ca un copil ce nu știe să mintă.

Eu mereu te-am susținut,

Dar tu opusul ai făcut.

În timp ce mă gândeam la tine

Tu nici nu-ți aduceai aminte de mine !

Atunci când eu te sunam, parcă auzeam

Eu vreau o altă viață !

Și-mi amintesc de acea seară

Când de mână te țineam

Și iubire ne juram.

Și orice s-ar întâmpla

Împreună noi vom sta !

Bratu Mihaela Cristina (IX A)

Desen realizat de d-na prof. GHEORGHE Georgeta Desen realizat de Cîrstea Irinel Ion (IX C)

25

Desen realizat de Agache Mihail Claudiu (X C) Desen realizat de Pătrașcu Ionuț Adrian (X C)

Cîrstea Irinel Ion (IX C) Agache Mihail Claudiu (X C) Pătrașcu Ionuț Adrian (X C)

Scrie-ți numele peste numele meu, Dă-mi din culoarea ochilor tăi Și hai să devenim un soare. Lasă-mă să-ți împrumut mirosul Și să lăsăm lumea să ne confunde. Hai să fim o pată de culoare ! Pune-ți amprenta pe sufletul meu Și să nu pleci, căci rămâne urma. Lasă-mă să îți știu aroma buzelor Căci nu îmi e de-ajuns să le știu doar forma. Hai să fim o stea pe cerul negru Și în miez de noapte să eclipsăm luna. Iar atunci când plouă, să nu ne pierdem, Să stăm într-un colț și să admirăm furtuna.

Mihai Andreea Elena (X B)

Primăvara

Primăvara păsărelele ciripesc

Și ghioceii înfloresc.

Din vizuină animalele ies

Și pomii înfloresc.

Fluturii zboară

Fiindcă este primăvară.

Albinuțele muncesc

Și toate animalele acum se trezesc.

Păsările călătoare

Se văd acum în zare,

Cum bucuroase vin

De pe un drum străin.

Abagiu Marian Cătălin (IX C)