Administratie Bisericeasca 4 1 Pagina Cu Pagina

download Administratie Bisericeasca 4 1 Pagina Cu Pagina

of 74

 • date post

  26-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  154
 • download

  3

Embed Size (px)

description

adm

Transcript of Administratie Bisericeasca 4 1 Pagina Cu Pagina

 • materiale ale organelor administrative, i actele exclusiv religioase ndeplinite de organele administrative bisericeti.

  2. Activiti specifice.

  n ce privete activitatea specific a organelor administrative-execu- tive parohiale distingem mai multe aspecte ale acestei activiti cu raportare la cele trei aspecte de exercitare a puterii bisericeti: puterea nvtoreasc, sfinitoare i jurisdicional, coordonate printr-o activitate de planificare a muncii menit s stabileasc obiectivele i sarcinile organelor administrative.

  * *

  *A. Activitatea de planificare a muncii

  Activitatea administrativ n ansamblul ei la nivel de parohie se desfoar pe baza urmtoarelor acte de planificare:

  - Planul de perspectiv, prin obiective;- Planul anual de activitate; i- Planul calendaristic sau programul de lucru al parohului.Ea se verific i aprob de organul deliberativ, pe baza actelor:- Darea de seam sau raportul de activitate general;

  } - Raportul de activitate periodic.*

  Activitatea de administrare a patrimoniului parohiei se desfoar pe baza actului:

  - Planul de venituri i cheltuieli sau bugetul.Se verific i aprob pe baza actului:

  f c j v Contul de gestiune sau darea de seam contabil, sau socoata."Evidena operativ a veniturilor i cheltuefiTor i modul administrrii

  bunurilor se face prin acte de eviden contabil i cas.Planul, ca instrument de conducere, se impune cu necesitate n orice

  unitate administrativ. Parohia nu poate face excepie. Este o cerin esenial pentru orice munc pozitiv, ca ceva ce aparine firii umane, pentru c prin plan se introduce ordinea i disciplina. Planul const dintr- un sistem complex i coerent de indicatori, prin care se fixeaz prioritile i direciile principale ale activitii unei uniti administrative ntr-o perioad dat; el cuprinde repartiia resurselor necesare n vederea atingerii

  76

  I

 • unor obiective determinate, i arat cine duce la ndeplinire sarcinile i activitile legate de rezolvarea indicatorilor planului.

  La nivel de parohie, planul de perspectiv)Stabilete obiectivele, lucr- rile, actele i sarcinile fundamentale ale dezvoltrii parohiei pe termen lung; planul anual generai detaliaz indicatorii planului de perspectiv pe ramuri de activitate, preciznd sarcinile specifice ce revin fiecrui organ executiv-administrativ, i indic msurile pentru realizarea lor, pe timp de un an; planul anual de venituri i cheltuieli sau bugetul, subordonat planului anual general, detaliaz n etalon bnesc pe articole bugetare planul anual general n scopul urmririi i realizrii obiectivelor din acest plan; iarfflanul calendaristic su programul de lucru analitic de activitate curent indic concret sarcinile activitilor imediate, n cursul anului, trimestrului, lunii, sptmnii i zilei, pe ore, i arat msura n care ele trebuie duse la ndeplinire de organele executive respective.

  . j Acte de planificare i V#

  ./, ' - Planul de-.p.erspeciiv'privete ndeobte pe'preotul paroh nou insta- lat n parohie, care trebuie s-i fixeze de la nceput un plan de obiective ce are dendeplinit, s stabileasc sarcinjje ce revin pe organe i persoane, dtjcrrile Ve_ urmeaz, a ii executate & actele? ce trebuiesc facute:find ns ndreptit ca n fiecare an i ori de cte ori este cazul s ntregeasc, s rectifice ^i s modifice ceea ce este necesar n acest pland (dup nevoile parohieipcondkiile concrete i mijloacele reale de realizare a planului, cu ndeplinirea formelor i formalitilor legale de elaborare a unui astfel de plan.

 • yt Hv --f 0 L+ A p .k *-.. OLs.f

  :P 11 1

  curent al obiectivului; 2. Data introducerii n plan a obiectivului; 3. Data la care se preconizeaz realizarea obiectivului; 4. Data replanificrii n caz de nerezolvare la timpul planificat; 5. Obiectivul; 6. Lucrrile i actele ce urmeaz a fi ndeplinite; 7. Persoana sau organul administrativ care are sarcina s duc la ndeplinire lucrri i acte; 8. Data realizrii efective a obiectivului; 9. Observaii,

  y Planul astfel ntocmit i aprobat se semneaz de paroh i membriiconsiliului parohial i devin^Cfobligatoriu)de ndeplinit gapele de realizare a pTanului vor fi marcate cu nsemnri n Cartea de Aur a parohiei sau cronica parohial, care trebuie s apar ca o expunere detaliat a realizrii unui astfel de plan.__________

  C ^ y ^P J n u l anuaTgeneral de activitatejke ntocmete pe datele din planul de perspectiv avnd n vedere obiectivele, lucrrile i actele ce se cer ndeplinite n altul respectiv, e l constituie o detaliere pe obiective, domenii de activitate, iucrri, operaiuni i acte, organe i persoane care vor duce l ndeplinire anumite sarcini.

  .GxCJ-i

 • sau de pregtit pentru obiectivele de viitor. Ca form planul anual va trebui s surprind urmtoarele:

  Partea I-a va cuprinde:a. Activitatea de instruire i educare a credincioilor, prin predic i

  catehez;b. Activitatea cultic sau de sfinire a vieii;c. Activitatea pastoral sau de ndrumare a vieii credincioilor prin

  acte normative jurisdicionale i acte de ducere la ndeplinire a legilor, hotrrilor judectoreti;

  d. Activitatea de chivemisire a patrimoniului prin lucrri i acte de secretariat, lucrri i acte de administraie i lucrri i acte de eviden bugetar-contabil.

  Partea a Ii-a va cuprinde: activiti speciale, lucrri i acte detaliate impuse de executarea obiectivelor din planul de perspectiv prevzute pentru anul n curs, pe obiective, sarcini, persoane etc.

  Planul anual general astfel ntocmit i aprobat va constitui actul obligatoriu de ndeplinit de ctre organele i personalul administrativ al parohiei sub conducerea parohului. __________

  CjfT- Planul calendaristic sau programul de lucru a l parohuluva. arta pe zile i ore activitile ce urmeaz a le efectua preotul-paroh innd seama de planul anual general de activitate i planul de perspectiv. Se va indica obiectivul, modul de activitate ce trebuie ntreprins, cine va ntreprinde lucrarea, n ce condiii, rspunderile ce revin pe persoane i data executrii lucrrii. In acest sens se va utiliza un notes calendaristic.

  Darea de seam sau raportul de activitate general se va ntocmi de preotul paroh la sfritul anului bugetar i se va prezenta n faa adunrii parohiale spre aprobare. Darea de seam se va face pe schema planului general de activitate anual cu artarea realizrilor efective din prevederile planului, nerealizrile i justificarea acestora, greutile ntmpinate, sprijinul avut, angajamente pentru viitor, folosindu-se datele furnizate de evidena contabil-bugetar i registrele de eviden a activitii instructiv- educative, sacramentale, pastorale, misionare, gospodreti, i n special contyi de gestiune sau socoata.

  (lyR a p o rtu l de activitate periodic al parohului se va ntocmi periodic dupfaceeai schem a planului general de activitate, pe baza datelor din evidena secretariatului, a contabilitii i a administraiei parohiale, pentru

  79

 • a fi prezentat adunrii parohiale, consiliului parohial i autoritilor superioare bisericeti, la solicitarea acestora.

  Planul de venituri i cheltuieli sau bugetul de venituri i cheltuieli se subordoneaz planului general anual de activitate al parohiei. El detaliaz acest plan i obiectivele acestuia n etalon bnesc pe capitole, subcapitole i articole bugetare, fapt pentru care este numit i buget, permind a se urmri ndeaproape execuia pe fiecare articol, i precizeaz obiectivele i orientarea permanent a operaiunilor n vederea atingerii scopului urmrit prin planul general anual de activitate, bugetul reprezentnd previziunea opional asupra a ceea ce poate aduce viitorul.

  Bugetul de venituri i cheltuieli este instrumentul de prevedere a veniturilor parohiei innd seama de sursele lor, a cheltuielilor n funcie de destinaie, precum i a ncasrilor i plilor tranzitorii. El este i instrumentul de analiz i urmrire n execuie a activitii financiare a parohiei, de echilibru financiar.

  ntre planul de perspectiv, ca indicator de obiective, planul general anual de activitate, ca instrument de sintez, i buget, ca instrument de detaliere a programelor de venituri i cheltuieli, contabilitate, ca furnizor de informaii i rezultatele obinute se stabilete o legtur care permite o msurtoare unic, care face s se regseasc aceleai fapte n termeni comuni, pe suporturi informaionale i pe aceeai perioad de timp.

  Planul de venituri i cheltuieli este planul de activitate economic a parohiei n profil bnesc. El se ntocmete la nceput de an bugetar-finan- ciar, de ctre preotul paroh n proiect, se supune dezbaterii i perfectrii n consiliul parohial i se aprob de adunarea parohial, se trimite spre aprobare la consiliul eparhial i devine astfel actul oficial obligatoriu de planificare a activitii economice a parohiei. Parohul rspunde de ndeplinirea bugetului la timp i n condiii optime, el fiind singurul instrument pentru urmrirea realizrii veniturilor i cheltuielilor.

  Bugetul de venituri i cheltuieli ca instrument de conducere cunoate urmtoarele etape: pregtirea i elaborarea, aprobarea, execuia, ncheierea (contul sau socoata), i controlul bugetar.

  Bugetul de venituri i cheltuieli se ntocmete anual pe formular tipizat al cadrului general de clasificaie a veniturilor i cheltuielilor la parohie care cuprinde dou pri, care se subdivid n capitole, subcapitole i articole, n conformitate cu legile n vigoare.^ ''Partea I, Venituri:^y\. Venituri efective (disponibil din anul trecut, venituri din activitatea de cult, venituri din activiti anexe, alte venituri,

  80

 • subvenii primite) i B. ncasri tranzitorii (ncasri pentru alte uniti din cadrul cultului, ncasri pentru alte uniti sau persoane).X" Partea a -a, C heltu ie l^ jA . Cheltuieli efective (cheltuieli pentru activitatea d elm lf cheltuielile activitilor anexe, investiii, subvenii acordate unitilor din cadrul cultului) i B. Pli tranzitorii (plata sumelor cuvenite altor uniti din cadrul cultului, plata sumelor cuvenite al