97290437-paşaport-pentru-succes-4.pdf

15
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI BACĂU ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR.1, ONEŞTI str. Caşinului nr.15, tel/fax: 0234/313041 e-mail : [email protected] http://scoli .didactic.ro/ scoala _unu_ onesti Nr.1159 din 28.09.2011 DIRECTOR, PROF. DAN ZAHARIA VIZAT, INSPECTOR ŞCOLAR DUMITRU FICUŢĂ PAŞAPORT PENTRU SUCCES PROIECT ce aduce în atenţia elevilor o perspectivă nouă asupra modului cum pot fi fericiţi, să aibă o acceptare de sine necondiţionată şi să devină adulţi care să funcţioneze la cote maxime ANUL ŞCOLAR 2011-2012 Suport proiect „Programul PAŞAPORT PENTRU SUCCES în Dezvoltarea Emoţională, Socială, Cognitivă şi Personală a copiilor din clasele I-V“, autor, Ann Vernon, Editura RTS, Cluj-Napoca INIŢIATOR : Profesor pentru învăţământ primar, Marilena Ţuţuianu

Transcript of 97290437-paşaport-pentru-succes-4.pdf

  • MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI

    INSPECTORATUL COLAR AL JUDEULUI BACUCOALA CU CLASELE I-VIII NR.1, ONETI

    str. Cainului nr.15, tel/fax: 0234/313041e-mail : [email protected]

    http://scoli .didactic.ro/ scoala _unu_ onesti Nr.1159 din 28.09.2011

    DIRECTOR, PROF. DAN ZAHARIA VIZAT, INSPECTOR COLAR DUMITRU FICU

    PAAPORT PENTRU SUCCES

    PROIECTce aduce n atenia elevilor o perspectiv nou asupra modului cum pot fi fericii, s aib o

    acceptare de sine necondiionat i s devin aduli care s funcioneze la cote maxime

    ANUL COLAR 2011-2012

    Suport proiect Programul

    PAAPORT PENTRU SUCCES n Dezvoltarea Emoional, Social, Cognitiv i Personal a copiilor din clasele I-V,

    autor, Ann Vernon, Editura RTS, Cluj-Napoca

    INIIATOR : Profesor pentru nvmnt primar,

    Marilena uuianu

  • ARGUMENT:

    Dei muli copii i tineri sunt capabili s fac fa provocrilor dezvoltrii, probabil c ne

    amintim din experiena noastr c ne ntrebam dac este totul n regul cu noi, dac suntem normali, dac ceea ce ni se ntmpl este tipic. Un asemenea mod de a gndi poate fi declanat n urma unui oc emoional neateptat care poate fi definitoriu n dezvoltarea ulterioar a individului. De aceea, se recomand o atenie sporit din partea adulilor care sunt responsabili de sntatea fizic i mental a copiilor.

    Se pare c greim considernd c toi tiu ce este normal. Aceast asumpie genereaz anxietate i confuzie. Dac aceast tem nu este abordat, poate duce la alte probleme i elevii pot deveni copleii i descurajai.

    n perioada 9-12 ani, copiii au o nevoie tot mai mare de independen. n general, intensitatea transformrilor emoionale din perioada preadolescenei s-a mai redus, n funcie de vrsta la care fiecare va intra n pubertate. Mai mult, la aceast vrst este posibil s-i fi dezvoltat abiliti de gndire abstract, ceea ce le permite utilizarea unui raionament mai eficient i a unor abiliti de rezolvare de probleme mai bune. Totui, aceste abiliti cognitive depind i de nivelul individual de dezvoltare.

    n timpul acestei perioade, elevii au mai puin ncredere n ei dect le place s recunoasc. i pot susine ncrederea n ei prin rebeliune i sfidare, de obicei acestea fiind direct corelate cu dorina lor de a dovedi c sunt independeni. Aceasta este o etap n care ncearc roluri de adult. Pe lng obinerea unei identiti unice i integrate, ei trebuie s achiziioneze un nou statut n familie, deoarece relaiile cu prinii iau o alt form i este necesar s treac la o poziie mai autonom n relaie cu ntreaga lume, n special n ceea ce privete dezvoltarea n perspectiv a carierei. Relaiile cu prietenii se schimb i ele deoarece devin mai siguri pe ei i nu mai simt nevoia s fie cpii la indigo ale prietenilor lor, aa cum era n perioada anterioar. Prietenii continu s fie o surs important de dezvoltare a identitii i a valorilor, fapt ce conduce la a avea tot mai multe prietenii intime cu persoane de acelai sex sau cu persoane de sex opus.

    n aceast etap a vrstei sunt mai puin volatili, mai puin egocentrici i tot mai capabili s gndeasc abstract. n general, ei sunt mai introspectivi iar procesele lor cognitive sunt mai flexibile. Probabilitatea de a gndi n alb/negru a sczut i au o capacitate sporit de a observa complexitatea situaiilor, ceea ce are un impact pozitiv asupra abilitilor de rezolvare a problemelor. Toi factorii menionai sunt cruciali n aceast perioad n care copiii ncep s ia decizii importante legate de viitorul lor i se confrunt cu dileme morale complexe.

    Lund n considerare c a fi copil i adolescent este mult mai dificil dect era nainte, este extrem de important un program de prevenie. Programele de sntate mental centrate pe aceast ni faciliteaz toate aspectele dezvoltrii i ajut copiii s-i dezvolte acceptarea necondiionat de sine, abilitile de relaionare interpersonal, strategiile privind rezolvarea de probleme i de luare a deciziilor, abilitile de a face fa emoiilor problematice i o perspectiv mai flexibil asupra vieii. Dac sunt utilizate secvenial i intenionat, aceste programe pot oferi copiilor informaii i abiliti care pot minimaliza intensitatea, severitatea i durata problemelor, chiar dac, n mod cert, nu le vor elimina pe toate.

    2

  • Activitile sunt concepute pentru a fi utilizate n clase sau n cadrul consilierii de grup. Cu schimbri minore, acestea pot fi utilizate n consilierea individual, n coli sau n unitile de sntate mental. Conceptele de dezvoltare sunt aplicabile tuturor elevilor, dar procesul i natura activitii poate necesita adaptare la populaii specifice. ntrebrile care se adreseaz dup fiecare activitate sunt destinate s stimuleze discuii ulterioare; liderul le extinde sau le modific n funcie de cerinele individuale sau de cele ale grupului.

    Activitile stimul sunt concepute s dureze 20-30 de minute i sunt urmate de discuii. Evident, durata discuiilor depinde de grup. Poate fi nevoie ca unele teme s fie divizate astfel nct activitatea este realizat ntr-o zi, iar discuiile au loc la urmtoarea ntlnire. Discuiile sunt o parte critic a leciilor deoarece ntresc atingerea obiectivelor i permit copiilor s aplice aceste concepte n viaa lor.

    Pentru c multe din aceste activiti ncurajeaz auto-dezvluirile, este esenial stabilirea unei atmosfere de ncredere i coeziune nainte de implementarea programului. Dei multe din activiti sunt relativ non-amenintoare, participanii au dreptul de a nu participa la discuie dac nu se simt confortabil cu tema acesteia. Ascultarea altor participani care i mprtesc experienele faciliteaz normalizarea emoiilor adolescenilor, ei nvnd din experiena altora. Stabilirea unor reguli de baz poate asigura respectul pentru opiniile altora. Discuiile sunt confideniale i trebuie s rmn ntre membrii grupului, au dreptul s nu participe la discuie i nu vor exista jigniri. Regulile de baz ofer un loc sigur de a nva i a aplica principiile legate de sntatea mental.

    SCOPUL PROIECTULUI:

    Implementarea acestui program este un pas spre facilitarea dezvoltrii personale, sociale, emoionale i cognitive a elevilor avnd ca suport o lucrare de specialitate ce ofer lecii captivante, adaptabile att cadrului educaional ct i celui de consiliere, care prezint o activitate stimul adecvat nivelului de dezvoltare, abilitile necesare pentru a face fa acestui stimul, ntrebri de sumarizare i activiti care permit copiilor s fac tranziia de la insight intelectual la aplicarea direct a conceptelor i abilitilor n viaa real.

    De asemenea, proiectul va contribui la o mai bun adaptare colar a elevilor de clasa a IV-a n momentul trecerii acestora la un stil diferit de lucru i de notare specific nvmntului gimnazial.

    OBIECTIVELE PROIECTULUI:

    (clasa a IV -a)

    1. s nvee c a face greeli este normal;2. s nvee c a face greeli nu o face pe acea persoan s fie o persoan rea;3. s identifice plusurile i minusurile din domeniile de dezvoltare fizic, social i intelectual;4. s nvee s nu i sprijine valoarea propriei persoane pe baza unui singur aspect al

    performanei;5. s identifice modaliti de a obie aprobare din partea celorlali i modaliti de a se aproba pe ei

    nii;6. s nvee c aprobarea din partea altora nu este necesar pentru a fi o persoan valoroas;7. s nvee mai multe despre preferinele, caracteristicile i aptitudinile individuale;8. s nvee modaliti eficiente de a face fa emoiilor n legtur cu faptul c sunt tachinai;9. s nvee strategii eficiente de a face fa ngrijorrilor;10. s nvee strategii eficiente de a reduce gndurile i emoiile negative legate de performana

    colar;

    3

  • 11. s identifice modaliti specifice de a face fa emoiilor neplcute;12. s i intensifice deprinderile de a lucra ntr-un mod cooperativ cu ceilali;13. s defineasc ce nseamn a intimida;14. s nvee modaliti eficiente de a face fa comportamentului de intimidare;15. s i dezvolte abiliti de a face fa evalurilor negative din partea altora;16. s nvee c valoarea unei persoane nu este contingent cu ceea ce alii spun despre acea

    persoan;17. s identifice activiti de coping eficiente pentru a face fa comportamentului urt pe care alii

    l au fa de ei;18. s nvee ceea ce o persoan poate i ceea ce nu poate controla n situaiile interpersonale;19. s fac diferena ntre a face o presupunere i a lua n considerare mai multe perspective;20. s neleag efectele negative n cazul realizrii presupunerilor;21. s nvee cum s verifice presupunerile;22. s identifice consecinele;23. s fac diferena ntre consecinele de scurt durat i cele de lung durat;24. s neleag conceptul de credine iraionale;25. s nvee s identifice credinele iraionale;26.s nvee un proces de rezolvare de probleme;27. s exerseze utilizarea abilitilor de rezolvare de probleme.

    GRUP INT: 2 grupuri a cte 9-10 elevi din clasa a IV-a.

    BENEFICIARI DIRECI: elevii din clasele a IV-a.

    BENEFICIARI INDIRECI: familiile elevilor, ceilali elevi din coal, cadrele didactice, comunitatea local, societatea

    romnesc.

    PERIOADA: 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015.

    4

  • PLAN DE ACTIVITI:clasa a IV-a

    Ob. Activitatea Resurselemateriale

    Perioada Locul de desfurare

    O1- s nvee c a face greeli este normal;

    O2-s nvee c a face greeli nu o face pe acea persoan s fie o persoan rea;

    DEZVOLTARE PERSONAL1.Este doar o greeal

    discuie pe baza cuvntului accidental;

    autodescriere-Fia 1; discuie pe baza

    cuvntului greeal; grup de cte 3- joc de

    rol (Fia 1); prezentarea jocului

    de rol; Discuii-ntrebrile

    de Coninut i Personalizare;

    follow-up- exerciiu de imaginaie/persoan drag/greeal/scrisoare n care explic faptul c toat lumea face greeli, c se poate nva din greeli, c pot fi evitate greelile.

    un pahar, un ulcior cu ap i un pulover sau o jachet cu 5 sau mai muli nasturi;

    un Cartona cu sugestii-O singur greeal (Fia 1) pentru fiecare grup format din 3 copii;

    hrtie i creion pentru fiecare copil;

    proces-verbal;

    5 octombrie2011/ Sala de spectacole

    O3- s identifice plusurile i minusurile din domeniile de dezvoltare fizic, social i intelectual;

    O4-s nvee s nu i sprijine valoarea propriei persoane pe baza unui singur aspect al performanei;

    2.Totul despre mine evocarea unei situaii

    n care au fcut o activitate fizic de care ei sunt mulumii;

    Fia 2-cte 3 diagrame de copil, scrierea cuvintelor:fizic, social, intelectual;

    notarea lucrurilor care le fac bine, n fiecare domeniu amintit;

    grup de cte 3- Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    3 copii cu Diagrama-Totul despre mine (Fia 2) i un creion pentru fiecare copil;

    proces-verbal;

    12 octombrie

    2011/

    5

  • follow-up-stabilirea unui scop de 2 ori mai mare, pentru a mbunti ceva n unul din aceste 3 domenii, dar, n acelai timp, exersarea ideii c nu este nicio problem dac nu-i ating obiectivul ales;

    O5-s identifice modaliti de a obine aprobare din partea celorlali i modaliti de a se aproba pe ei nii;

    O6- s nvee c aprobarea din partea altora nu este necesar pentru a fi o persoan valoroas;

    3.tampila de aprobare discuii pe baza

    cuvntului aprobat; dispunere n cerc-

    (Fia 3); activitate de

    voluntariat-ntrebri i rspunsuri;

    redactarea unui eseu despre cineva care nu aprimit niciodat aprobare din partea nimnui;

    grup de cte 4-prezentarea eseului;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up- Categorii-tampila de aprobare (Fia 4)/completare cu 2-3 caliti ale lor;

    o foaie de hrtie i o tampil de cauciuc pe care scrie aprobat;

    o sticl goal; o pung de hrtie; o copie a fiei

    Categorii-tampila de aprobare (Fia 3);

    o foaie de hrtie i un creion pentru fiecare copil;

    creioane colorate i o copie a Certificatului-tampila de aprobare (Fia 4) pentru fiecare copil;

    proces-verbal;

    19 octombrie

    2011/

    O7- s nvee mai multe despre preferinele, caracteristicile i aptitudinile individuale;

    4.Sunt cineva care... se mpart elevii

    n dou grupe paralele ;

    dezbatere cte 2/subiecte de discuii date;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-eseu Eu sunt cineva care;

    un scaun pentru fiecare elev;

    o foaie de hrtie i un creion pentru fiecare copil;

    proces-verbal;

    2 noiembrie2011/

    28 martie 2012

    6

  • O8- s nvee modaliti eficiente de a face fa emoiilor n legtur cu faptul c sunt tachinai;

    DEZVOLTARE EMOIONAL1.Tolerana la tachinaredezbatere-urt, prost, groaznic;

    cum te-ai simi dac...;Tehnica Tolerana la Tachinare;

    joc de rol ; Discuii-ntrebrile de

    Coninut i Personalizare;

    follow-up- eseu i eu am fost tachinat;

    o masc urt;

    o oglind mic;

    hrtie i creion pentru fiecare elev;

    proces-verbal;

    9 noiembrie2011/

    O9-s nvee strategii eficiente de a face fa ngrijorrilor;

    2.Rzboiul mpotriva ngrijorrilor

    dezbatere n grup-Fiecare persoan are ngrijorri;

    dezbatere cte 2-Fiecare persoan are ngrijorri;

    lectura Povetii-Rzboi mpotriva ngrijorrilor;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-identificarea unei ngrijorri i utilizarea strategiei linia de ngrijorri;

    o copie a Povetii-Rzboi mpotriva ngrijorrilor (Fia 5);

    proces-verbal;

    16 noiembrie

    2011/

    O10-s nvee strategii eficiente de a reduce gndurile i emoiile negative legate de performana colar;

    3.Nu pot s fac dezbatere- Cum te-ai

    simit atunci cnd.../Posterul 1 (Fia 6);

    dezbatere-Asemnri i diferene ntre Posterul 1 i Posterul 2 ;

    lucru n parteneriat-

    tabl de scris;

    o band adeziv;

    o versiune a

    23 noiembrie

    2011/

    30.11.2011sala de spectacole

    7

  • Fia 9 ; Discuii-ntrebrile de

    Coninut i Personalizare;

    follow-up-compunerea unui cntec sau a unui catren cu mesaj optimist;

    Posterului 1-Nu pot s fac (Fia 6) i a Posterului-Nu pot s fac (Fia 7);

    o copie a tablei de joc-Nu pot s fac (Fia 8) pentru fiecare parteneriat;

    un set de Cri de joc-Nu pot s fac (Fia 9) puse ntr-un plic i 2 piese

    8

  • de joc (agrafe de birou de culori diferite) pentru fiecare parteneriat;

    proces-verbal;

    O11- s identifice modaliti specifice de a face fa emoiilor neplcute;

    4.Soluii pentru sentimente neplcute lucru n perechi ; gsirea metodei

    potrivite- Soluii pentru Sentimente Neplcute (Fia 10);

    se scriu sugestiile pe foaia de poster;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-turul galeriei de soluii;

    o fi cu Soluii pentru Sentimente Neplcute (Fia 10) i un creion la cte 2 copii;

    foaie de poster i marker;

    proces-verbal;

    30 noiembrie

    2011/

    O12-s i intensifice deprinderile de a lucra ntr-un mod cooperativ cu ceilali;

    DEZVOLTARE SOCIAL1.mpreun putem dezbatere-Lucrez mai

    bine singur sau n echip ;

    grup de cte 5-joc de rol cu obiectele din punga primit ;

    alegerea unui observator pentru fiecare echip (Fia 11)/tipuri de comportamente care se manifest ;

    timp pentru planificare i

    o pung de hrtie cu 6-8 obiecte pentru fiecare grup de 5 copii;

    o copie a Listei observatorului-mpreun putem (Fia 11) i un creion pentru fiecare observator al grupului;

    ziare i band

    7 decembrie 2011/

    9

  • exersare ; prezentarea n faa

    grupului ;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-construirea unui pod din ziare i band adeziv;

    adeziv; proces-

    verbal;

    O13- s defineasc ce nseamn a intimida;

    O14- s nvee modaliti eficiente de a face fa comportamentului de intimidare;

    2. Nu te lua de mine dezbatere-copil

    agresiv; lucru n echip cte 2

    Fia 12/sugestii de aprare mpotriva agresorilor ;

    dezbatere-notarea sugestiilor pe foaia de poster ;

    realizarea insignei eu nu sunt agresiv sau nu te lua de mine ;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-scurt prezentare referitoare la agresarea copiilor i la modul cum se pot proteja mpotriva acestui comportament;

    o copie cu scenariile Nu te lua de mine (Fia 12) pentru fiecare copil;

    mai multe foi de poster, un marker i o band adeziv;

    o farfurie mic din carton, creioane colorate sau carioci i un ac de siguran pentru fiecare copil;

    proces-verbal;

    14 decembrie

    2011/

    O15- s i dezvolte abiliti de a face fa evalurilor negative din partea altora;

    O16- s nvee c valoarea unei persoane nu este contingent cu ceea ce alii spun despre acea persoan;

    3. Sugestii ajuttoare pentru evaluri negative 5 voluntari/ecusoane

    pe spate/nimeni nu vede ecusoanele ;

    se spun 3 lucruri despre fiecare voluntar i se noteaz pe tabl sub nume/corespondena cu numele de pe

    tabl de scris; ecusoane:

    prost, urt, pmplu, ratat, grsan;

    o band adeziv;

    un cartona indexat de mrime mic i un creion pentru fiecare

    18 ianuarie 2011/

    10

  • ecuson ; grup cte 5-joc de

    rol/evaluare negativ/prezentare;

    dialog cu sine-exemple ;

    sloganuri de auto-dialog cnd sunt evaluai negativ se scriu pe cartonaele indexate/expunerea sloganurilor ;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-list de sloganuri de auto-dialog atunci cnd sunt evaluai negativ;

    copil; proces-

    verbal;

    O17- s identifice activiti de coping eficiente pentru a face fa comportamentului urt pe care alii l au fa de ei;

    O18- s nvee ceea ce o persoan poate i ceea ce nu poate controla n situaiile interpersonale;

    4. Reguli pentru relaii dezbatere-lucruri pe

    care alii le fac i lor nu le plac/control-autocontrol;

    grup cte 4-Tabla de joc (Fia 13), 4 agrafe de culori diferite, un plic cu 4 bileele de la 1 la 4/reguli de joc ;

    desfurarea jocului i notarea sugestiilor;

    revizuirea activitii Sugestii ajuttoare pentru evaluri negative;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-afiarea posterelor i adoptarea sugestiilor;

    o tabl de joc-Reguli pentru relaii (Fia 13) pentru fiecare grup de 4 copii;

    o agraf de birou colorat sau un creion colorat pentru fiecare copil din grup;

    un plic cu 4 bileele mici de hrtie, numerotate de la 1 la 4 pentru fiecare grup;

    6 foi de poster Modaliti eficiente de a face fa dac cineva: v

    25 ianuarie 2011/

    11

  • tachineaz, v respinge, v mpinge sau v rnete, rde de voi, v pune o porecl, ncepe s se certe cu voi;

    o band adeziv;

    proces-verbal;

    O19- s fac diferena ntre a face o presupunere i a lua n considerare mai multe perspective;

    O20- s neleag efectele negative n cazul realizrii presupunerilor;

    O21- s nvee cum s verifice presupunerile;

    DEZVOLTAREA COGNITIV1. Viziunea de tunel explorare cu

    caleidoscopul/viziune de tunel ;

    studiu de caz; viziunea de tunel-

    gsirea unui aspect al situaiei ;

    lucru pe grupe paralele-viziune de tunel/viziune de caleidoscop ;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-eseu despre a face presupuneri i despre lucrurile negative care pot rezulta din acestea;

    unul sau mai multe caleidoscoape de jucrie;

    studiu de caz; situaii pentru

    viziunea de tunel;

    proces-verbal;

    1 februarie 2012/

    O22- s identifice consecinele;

    O23- s fac diferena ntre consecinele de scurt durat i cele

    2. Pe termen lung sau scurt instruirea a 2

    voluntari ; discuii-joc de

    rol/comportamente interzise

    Tabla de joc-Pe termen lung sau scurt (Fia 14) pentru fiecare grup format din 3 copii;

    8 februarie 2012/

    12

  • de lung durat;-consecine/termen;

    exemple de alte consecine ale unor comp./termen;

    grup de cte 3-Fia 14 i 15/analiza cu judectorul grupului/se joac de 3 ori ;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-crearea propriului joc cu consecine pe termen lung sau scurt/inventatorul devine propriul judector;

    un set de rspunsuri din Fiele de rspunsuri-Pe termen lung sau scurt (Fia 15) pentru fiecare grup;

    proces-verbal;

    O24- s neleag conceptul de credine iraionale;

    O25- s nvee s identifice credinele iraionale;

    3. Cu adevrat raional 3 voluntari/joc de

    rol/director, elevi ; joc de rol (groaznic,

    groaznici, niciodat, totdeauna, toate, toi, ar trebui, rea) ;

    dezbatere-analiza reaciei de suprageneralizare, exagerare, autoevaluare negativ, cerine absolutiste ;

    credine iraionale ; dispute ; grupe de cte 4-

    Situaia de joc de rol-Cu adevrat raional (Fia 16);

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-list cu credine iraionale;

    Situaia de joc de rol-Cu adevrat raional (Fia 16) pentru fiecare grup de 4 copii;

    proces-verbal;

    15 februarie 2012/

    O26- s nvee un 4. Probleme i soluii tabl de scris; 22 februarie

    13

  • proces de rezolvare de probleme;

    O27- s exerseze utilizarea abilitilor de rezolvare de probleme.

    evocarea unei probleme recente i a pailor de rezolvare gsii ;

    grup cte 4/se mpart materialele/Turn din scobitori/15 minute ;

    afiarea posterului Pai n rezolvarea de probleme-Probleme i soluii (Fia 17);

    rezolvarea unei dileme ;

    Discuii-ntrebrile de Coninut i Personalizare;

    follow-up-joc de rol/rezolvarea unei probleme a unui elev de clasa a IV-a.

    o cutie cu scobitori, o foaie de hrtie i o cutie de lipici pentru un grup de 4 copii;

    o band adeziv;

    o versiune a Pailor n rezolvarea de probleme-Probleme i soluii (Fia 17);

    proces-verbal;

    2012/

    Activitile se reiau cu grupa a doua de elevi.

    REZULTATE A TEPTATE:

    Ca educatori este nevoie s facem tot ce putem pentru a proteja copiii i adolescenii de evaluarea global negativ, de gndirea iraional, de emoii problematice i de comportamente auto-agresive. Trebuie s-i ajutm s devin mai rezisteni prin a-i nva cum s gndeasc, s simt i s se comporte sntos. Este mult mai uor s previi dect s tratezi problema dup ce a aprut.

    EVALUARE :

    Evaluarea se realizeaz pe ntreg parcursul proiectului. Deoarece acest proiect urmrete, n primul rnd, s dezvolte valori i atitudini, evaluarea este de tip formativ prin:

    Chestionare-Ct de ncreztor eti n propria persoan?, Succesul, Ct de mulumit eti?; Chestionar-Formular de identificare a nevoilor fotografii; schimburi de impresii; galerie de postere; revista proiectului.

    14

  • 15

    INSPECTORATUL COLAR AL JUDEULUI BACUCOALA CU CLASELE I-VIII NR.1, ONETI