94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

22
Academia de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Management - METODE CANTITATIVE IN MANAGEMENT Realizat de: Master: Managementul Afacerilor prin Proiecte Anul : II Disciplina: Metode cantitative in management Titular disciplina: Conf.univ. - Bucureşti -2012 -

Transcript of 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Page 1: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Academia de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Management -

METODE CANTITATIVE IN MANAGEMENT

Realizat de: Master: Managementul Afacerilor prin

Proiecte Anul : II

Disciplina: Metode cantitative in management Titular disciplina: Conf.univ.

- Bucureşti -2012 -

Page 2: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 2

CUPRINS

CAPITOLUL I - Prezentarea generala a societatii............................................................... 3

CAPITOLUL II – Prezentarea pietei de desfacere.................................................................3

CAPITOLUL III - Prezentarea obiectului de activitatea si a produselor companiei............4

CAPITOLUL IV - Previziunea cotei de piata…………………….…………………….…….8

CAPITOLUL V - Previziunea vanzarilor………………………..………………………......11

CAPITOLUL VI - Previziunea cash-flowului……………………..………………………....14

Capitolul 1 - Prezentarea generala a societatii

Page 3: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 3

Compania noastra a inceput activitatea in anul 2008, avand ca domeniu de activitate principal productia de mobilier exterior.Ulterior a diversificat productia cu tapiterii la comanda precum si usi pentru interior si exterior din lemn.

Mobilierul nostru multumeste astazi cele mai exigente cereri, fiind realizat cu cele mai bune materiale de o echipa de tineri pasionati.

Datorita achizitionarii unui cuptor cu microunde de uscare a cherestelei (singurul din Sudul Romaniei) cu o capacitate de 17 m3 net, ne ocupam si cu prelucrarea de cherestrea oferind totodata si servicii de uscare cherestrea pentru terti. Avantajele acestui cuptor sunt timpul de uscare foarte mic (3-9 zile in functie de tipul si umiditatea lemnului), precum si eliminarea aproape in totalitate a deformatiilor cauzate de uscare in structura lemnului (crapaturi etc.)

CAPITOLUL II – Prezentarea pietei de desfacerePiaţa este foarte segmentată, cumpărătorii fiind foarte pretenţioşi, solicitând în permanenţă

modele şi culori noi, în corelaţie cu tendinţele din lumea modei, de o foarte bună calitate şi la un preţ scăzut. Datorită concurenţei foarte puternice există o tendinţă generală de reducere a preţurilor, de creştere a calităţii produselor şi de reducere a numărului de produse vândute dintr-un anumit model.Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cumpărătorilor se efectuează în mod sistematic studii de piaţă de către o firmă specializată, datele culese sunt trimise apoi firmei de design care proiectează noile modele, desenele ajungând în final la producător, unde se definitivează soluţiile constructive, tehnice şi se execută prototipul. În acest fel oferta pe care UNIC_MOB SA o aduce pe piaţă conţine o gamă largă de produse adaptate la cerinţele pieţei. Flexibilitatea producţiei, înlocuirea rapidă a produselor care nu au succesul scontat şi asimilarea rapidă a noilor produse sunt deci esenţiale pentru menţinerea superiorităţii pe piaţă.

CAPITOLUL III - Prezentarea obiectului de activitatea si a produselor companiei

Page 4: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 4

Obiectul de activitatea al societăţii înscris în Statutul Societăţii completat prin cererea de menţiuni din data de 19.12.2008, care prevede producerea şi comercializarea lemnului, băncuţelor, activităţi de ambalare, transport, colectarea, prelucrarea, livrarea deşeurilor refolosibile şi prestări servicii.

Principalele produse ale UNIC_MOB sunt: Bancuţe exterioare Măsuţe exterioare(fixe, picnic, agrement) Leagăne Fotolii Foişoare Scaune (pliante, fixe) Uşi de interior şi exterior cu modele variate

Page 5: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 5

În prezent societatea are un număr de salariaţi de 53 din care 41 muncitori, 3 maiştri, 9 personal tehnic, economic, alte specialităţi şi administrativ.

Managerul societăţii este Ing. Bălan Filip-Ioan din anul 1995. Societatea este caracterizată printr-un management de înaltă performanţă, cu viteză mare de reacţie şi o adaptare continuă la cerinţele mediului concurenţial, rezultatele fiind vizibile în progresul continuu înregistrat de societate.

Capitalul social al societăţii este de 330 000 RON, împărţit în 13 200 acţiuni cu valoare nominală de 25 RON. Pachetul de acţiuni este deţinut de 5 investitori , structura acţionariatului SC UNIC_MOB SRL prezentându-se astfel:

Page 6: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 6

Analiza soietăţii se prezintă astfel:Puncte tari:- creşterea gradului de prelucrare a produselor şi ponderea mare a exporturilor;- program amplu de investiţii;- activitate profitabilă şi grad de îndatorare redus;- autonomie financiară bună;- o evoluţie satisfăcătoare a disponibilului fondului de rulment;- o evoluţie satisfăcătoare a rotaţiei stocurilor de produse finite.- management performant;

Veniturile totale deşi au crescut în valoarea absolută de la an la an, în preţuri comparabile se observă o evoluţie oscilantă a acestora pe întreaga perioadă. În totalul veniturilor realizate cea mai mare pondere o deţin veniturile din exploatare veniturile financiare fiind nesemnificative.

În cifra de afaceri o pondere majoră o are producţia vândută (peste 95 %), veniturile din vânzarea mărfurilor fiind reduse ca valoare şi pondere. Creşterea cifrei de afaceri este obţinută prin creşterea producţiei fizice livrate, precum şi, efectul inflaţionist regăsit în preţurile de vânzare.

Datorită complexităţii produselor fabricate în cadrul societăţii, UNIC_MOB foloseşte o gamă largă de materii prime, grupate în trei mari categorii: material lemnos; lacuri, vopsele şi diluanţi; şi materiale auxiliare şi accesorii.

Societatea acordă cea mai mare atenţie aprovizionării cu prima categorie de materii prime din care are stocuri pentru cel puţin două luni datorită dificultăţilor întâmpinate în aprovizionarea acestora. În ceea ce priveşte lacurile, vopselele şi diluanţii există mai multe firme particulare care oferă produse importate de foarte bună calitate, aprovizionarea acestora nu necesită deci un interes special. Pentru restul de materii prime şi accesorii, societatea lucrează cu stocuri destul de mari pentru a reduce cheltuielile de transport.

Datorită volumului mare al producţiei managementul activităţii de aprovizionare este esenţială. Volumul aprovizionărilor din principalele materii prime depăşeşte lunar 500 m3 de cherestea şi 12000 m2 de panouri, ceea ce necesită o foarte bună organizare logistică. Pentru a putea face faţă la acest volum de materii prime, societatea dispune de o secţie de transporturi bine pusă la punct.

În ceea ce priveşte lacurile, vopselele şi diluanţii există mai multe firme particulare care oferă produse importate de foarte bună calitate. Astfel, societatea îşi poate permite să lucreze cu stocuri mai mici, având posibilitatea de a alege dintre mai mulţi furnizori. Pentru restul de materii prime şi accesorii, societatea lucrează cu stocuri destul de mari pentru a reduce cheltuielile de transport.

În ceea ce priveşte utilităţile, societatea foloseşte gazul metan pentru a produce aburul tehnologic precum şi agentul termic necesar în procesul tehnologic şi pentru încălzire.

Istrate Ionuţ

Bălan Filip

Hanek Ana-Maria

Manole Alina

Page 7: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 7

Costurile de producţie s-au calculat respectându-se consumurile specifice de materii prime, materiale şi utilităţi pentru nivelul producţiei şi structura acesteia corespunzătoare fiecărui an.

PRINCIPALII FURNIZORI AI SOCIETAŢIIDatorită complexităţii produselor fabricate în cadrul societăţii, LION foloseşte o gamă

largă de materii prime, secundare, auxiliare. Principalii furnizori de materii prime sunt: SETTPPL SA Sovata, LIMACT SRL Praid, Ocolul Silvic Sângeorgiu de Pădure,

SIL SRL Trei Sate pentru cherestea de fag şi răşinoase;

COMPREL SA Comăneşti, STRATUSMOB SA Blaj pentru placaj;

, COMPREL SA Comăneşti, ROSTRAMO SA Târgu-Jiu pentru PAL;

CARPATINA SA Râmnicu Vâlcea pentru furnir fag;

ROMACRIL SA Râşnov, TIEFEL SA Timişoara pentru aracet;

ANTICOROZIV SA pentru prelandez;

PRODCOMPLEX SA Şuteşti pentru lacuri şi diluanţi;

CARBOCHOM SA Cluj-Napoca pentru hârtie abrazivă şi pânză de şlefuit;

DUNAPACK SA Sfântu Gheorghe pentru carton şi materiale pentru ambalaje;

DUNAELFURNIR SRL Budapesta pentru furnir autoadeziv.

ABRAZIVE HERMES SA Bârlad pentru pânză abrazivă pentru finisat lemnul;

FERONERIA SA pentru şuruburi şi piuliţe diferite tipuri;

SEA ROMANIA SRL pentru şuruburi şi piuliţe alte tipuri.

Page 8: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 8

CAPITOLUL IV - Previziunea cotei de piata

Pe piata autohtona a mobilierului de exterior, primele 3 mari companii sunt : Ferimob SRL, Azteca Grup, Archicraft SRL. Fiecare din ele comercializeaza un produs reprezentativ (bancute de exterior), cu urmatoarele cote de piata :

- Bancuta de exterior , notat cu P1, produs de Ferimob SRL, cu o cota de piata de 45 %;

- Bancuta de exterior, notat cu P2, produs de Azteca Grup, cu o cota de piata de 35 %

- Bancuta de exterior, notat cu P3, produs de Archicraft SRL, cu o cota de piata de 20 %

Coeficientul de fidelitate de la o luna la alta este constant, astfel:

- 67 % dintre consumatori raman fideli produsului P1

- 23 % dintre consumatori raman fideli produsului P2

- 45 % dintre consumatori raman fideli produsului P3

Produs abandonat

Reorientari catre (%)P1 P2 P3

P1 ----- 15% 20%P2 22% ----- 19%P3 30% 21% -----

Agrana doreste previzionarea evolutiei de piata pentru cele 3 produse sa se faca pe 6 luni:

Etapa I : Se construieste matricea probabilitatilor de trecere:

=

%45%20%30

%19%24%22

%20%15%67

A

Etapa II : Construirea vectorului linie. Acesta contine elementele formale din cotele de piata ale produselor la momentul initial:

[ ]%20%35%45=a

Page 9: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 9

Etapa III: Determinarea cotei de piata dupa 6 luni calculand luna de luna se obtine :

1. dupa luna 1 cota de piata L1 este:

L1 = a x A = [ 0.4385 ; 0.1915; 0.2655]

2. dupa luna 2 cota de piata L2 este:

L2 = axAxA = [0.4155; 0.1649; 0.2436]

3. dupa luna 3 cota de piata L3 este:

L3 = axAxAxA= [0.3875; 0.1505; 0.1932]

4. dupa luna 4 cota de piata L4 este:

L4 = axAxAxAxA= [0.3506; 0.1328; 0.1929]

5. dupa luna 5 cota de piata L5 este:

L5 = axAxAxAxAxA= [0.3219; 0.1228; 0.1505]

6. dupa luna 6 cota de piata L6 este:

L6 = axAxAxAxAxAxA= [0.2877; 0.1077; 0.1553]

Page 10: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 10

Etapa IV: Reprezentarea grafica:

L1 L2 L3 L4 L5 L6

P1 0.4385 0.4155 0.3875 0.3506 0.3219 0.2877P2 0.1915 0.1649 0.1505 0.1328 0.1228 0.1077P3 0.2655 0.2436 0.1932 0.1929 0.1505 0.1553

Evolutia cotei de piata pentru cele 6 luni

Etapa V: Interpretarea Economica

Se observa din graficul evolutiei cotei de piata ca toate cele 3 produse se afla in faza de declin.

Page 11: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 11

CAPITOLUL V - Previziunea vanzarilor

Clientii UNIC_MOB lanseaza comenzi ce vor fi onorate in ianuarie, februarie si martie astfel:

- 30% luna curenta;

- 45% in luna urmatoare

- 25% in luna a treia.

In lunile anterioare (noiembrie si decembrie) au fost lansate comenzi pentru urmatoarele

cantitati: 1100 bucati si 1300 bucati. Stiind faptul ca in primele 3 luni ale anului se vor lansa

comenzi pentru ianuarie 1000 bucati, pentru februrie 1100 bucati si pentru martie 1200 bucati

compania doreste:

a)sa previzioneze vanzarile pe primele 5 luni ale anului,

b)care este nivelul total al comenzilor lansate anul trecut si onorate anul acesta

c) in cazul in care cererea va varia in primele 3 luni ale anului cu 25%, 35% si respectiv –

15%, cum trebuie modificata productia aferenta acestor luni?

Pentru obtinerea acestor date se va folosi metoda vectorilor spectrali.

a) Previziunea vanzarilor pentru urmatoarele 5 luni

Etapa I: Se contruieste matricea comenzilor:

=++

120000

110012000

100011001200

110010001100

130011001000

2,5 ttC

Etapa II: Se construieste vectorul spectral:

=

25.0

45.0

30.0

υ

Page 12: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 12

Etapa III: Determinarea vanzarilor pe primele 5 luni ale anului:

It, t+5 = Ct+5, t+2 x υ =

300

815

1105

1055

1120

Concluzii:

Pentru cele 5 luni, vanzarile previzionate in EURO vor fi urmatoarele (bancuta de exterior fiind

vanduta cu 400 RON iar cursul EURO fiind de 4,2 RON):

ianuarie 1120 bucati – 106 668,8 EURO

februarie 1055 bucati – 100 478,2 EURO

martie 1105 bucati – 105 240,2 EURO

aprilie 815 bucati – 77 620,6 EURO

mai 300 bucati – 28 572 EURO

b)nivelul total al comenzilor lansate anul trecut si onorate anul acesta (pret 400 RON/ bucata, curs

valutar 1 EURO=4,2 RON):

It,t+2 = Ct+3,t+2 x υ =

=

275

820

25.0

45.0

30.0

130000

130011000x

Concluzii:

Comenzile atfel rezultate sunt:

- ianuarie 820 bucati – 78 095,2 EURO

- februarie 275 bucati – 26 191 EURO

- martie – 0

- aprilie – 0

- mai – 0

Page 13: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 13

c) Conform variatiei cererii obtinem:

- ianuarie 1120 + 25% = 1400 bucati- februarie 1055 + 35 % = 1424,25 bucati- martie 1105 - 15% = 939,25 bucati

Se obtine vectorul total de aprovizionat:

A=

25,939

25,1424

1400

Se obtine ecuatia:

=

+++++

+

25.939

25.1424

1400

25.0

45.0

3.0

100011001200

110010001100

130011001000

x

xyz

xy

x

Unde x, y si z sunt variatile comezilor pe primele 3 luni.

Se obtine urmatorul sistem de ecuatii:

0.3 x = 2800 , 1475 + 0,3 y = 1424,251262,25 + 0,3 z = 939,25

300 + 0,3 x + 495 + 325 = 14001120 + 0,3 x = 14000,3 y + 147,5 = 1424,25, 330 + 0,3 y + 870 + 275 = 1424,25360 + 0,3 z + 419 + 483,25 = 939,250,3 z + 1262,25 = 939,25

X = 933,33Y = - 169,17Z = - 1076,67

In cazul in care cererea va varia in primele 3 luni ale anului cu 25%, 35% si respectiv – 15%, vanzarile :

- vor creste cu 933 bucati in luna ianuarie ;- vor scade cu 169 bucati in luna februarie ;- vor scade cu 1076 bucati in luna martie .

Page 14: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 14

CAPITOLUL VI - Previziunea cash-flowului

UNIC_MOB isi ofera clientii cu 3 sortimente de produse :

- Banca exterior din lemn

- Banca exterior din lemn cu fier forjat

- Banca exterior din fier forjat

Analizand anii precedenti, managementul decide:

Aprovizionarea cu banci de exterior din lemn se va face respectand cantitatile (in bucati) expuse

mai jos.

L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 L9 L10 L11 L12 TOTAL

1200 1300 1100 1400 1600 1400 900 1000 1300 1400 1200 800 14,600

Comenzile vor fi onorate astfel :

- 50% in prima luna ;

- 20% in luna a doua ;

- 30% in luna a treia ;

Pentru bancile de exterior din lemn cu fier forjat se va utiliza nivelul vanzarilor din anul precedent

astfel :

L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 L9 L10 L11 L12 TOTAL

800 700 1500 1100 1000 600 1300 1500 900 800 1600 800 12,600

Pentru bancile de exterior din fier forjat se va utiliza nivelul vanzarilor din anul precedent astfel :

L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 L9 L10 L11 L12 TOTAL

400 400 500 700 600 1200 1100 1300 900 1000 500 600 9,200

Preturile de comercializare (exprimate in EURO/bucata )vor fi :

- pentru banca exterior din lemn – 95 EURO/bucata

- pentru banca exterior din lemn cu fier forjat – 125 EURO/bucata

- pentru banca exterior din fier forjat – 170 EURO/bucata

Page 15: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 15

Page 16: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 16

Page 17: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 17

0,5 1200 600 600

0,2 1200

0,3 1200

0,5 1300 650 240 8900,2 13000,3 1300

0,5 1100 550 260 360 11700,2 11000,3 1100

0,5 1400 700 220 390 13100,2 14000,3 1400

0,5 1600 800 280 330 14100,2 16000,3 1600

0,5 1400 700 320 420 14400,2 14000,3 1400

0,5 900 450 280 480 12100,2 9000,3 900

0,5 1000 500 180 420 11000,2 10000,3 1000

0,5 1300 650 200 270 11200,2 13000,3 1300

0,5 1400 700 260 300 12600,2 14000,3 1400

0,5 1200 600 280 390 12700,2 12000,3 1200

0,5 800 400 240 420 10600,2 800 1600,3 800 240

Page 18: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 18

600 890 1.170 1.310 1.410 1.440 1.210 1.100 1.120 1.260 1.270 1.060

75 75 75 75 75 75 75 75 75 75 75 75

45000 66750 87750 98250 105750 108000 90750 82500 84000 94500 95250 79500

600 890 1.170 1.310 1.410 1.440 1.210 1.100 1.120 1.260 1.270 1.060

95 95 95 95 95 95 95 95 95 95 95 9557000 84550 111150 124450 133950 136800 114950 104500 106400 119700 120650 100700

800 700 1500 1100 1000 600 1300 1500 900 800 1600 80095 95 95 95 95 95 95 95 95 95 95 95

76000 66500 142500 104500 95000 57000 123500 142500 85500 76000 152000 76000

800 700 1500 1100 1000 600 1300 1500 900 800 1600 800125 125 125 125 125 125 125 125 125 125 125 125

100000 87500 187500 137500 125000 75000 162500 187500 112500 100000 200000 100000

400 400 500 700 600 1200 1100 1300 900 1000 500 600150 150 150 150 150 150 150 150 150 150 150 150

60000 60000 75000 105000 90000 180000 165000 195000 135000 150000 75000 90000

400 400 500 700 600 1200 1100 1300 900 1000 500 600170 170 170 170 170 170 170 170 170 170 170 170

68000 68000 85000 119000 102000 204000 187000 221000 153000 170000 85000 102000

Firma initiaza si un proces investitional in luna curenta in valoare de 350 000 EURO.

Aportul propriu in numerar este de 50 000 EURO.

Restul investitiei este suportat pe baza a 2 credite, luate in ianuarie, dupa cum urmeaza:

a) primul credit de 150 000 EUR, perioada de rambursare 12 luni, perioada de gratie 3 luni,

rambursabil in 9 luni dobanda anuala de 12%, restituire in baza dobanzii simple.

b) al doilea credit de 150 000 EUR, fara perioada de gratie, dobanda pe an de 10% si

restituire in baza dobanzii compuse

Page 19: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 19

Page 20: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 20

Cheltuilile directe legate de productia bancilor de exterior sunt calculate in functie de pretul de

achizitie al materiei prime astfel:

- pentru banca exterior din lemn – 75 EURO/bucata

- pentru banca exterior din lemn cu fier forjat – 95 EURO/bucata

- pentru banca exterior din fier forjat – 150 EURO/bucata

Cheltuilile directe legate de personal au o valoare initiala de 80 000 EURO , avand o crestere

lunara de 1%.

Cheltuilile lunare indirecte sunt dupa cum urmeaza:

- chirii hale depozitare – 7 000 EURO in ianuarie, avand o scadere lunara de 1% timp de 12

luni, platite semestrial

- utilitati – 7 500 EURO in ianuarie si vor inregistra o scadere lunara de 2,5%, cheltuieli

platite lunar.

- cheltuieli administrative 8 000 EURO , cheltuieli constante, platite lunar

- servicii transport externalizate – 7 500 EURO, inregistrand o crestere doar pana in luna a 6

cu 4% lunar.

- asigurari – 110 000 EUR , platibili o singura data in luna in ianuarie

Cash-flow-ul este calculat pentru 12 luni.

Calculul este prezentat mai jos.

Page 21: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 21

Page 22: 94976285-PROIECT-Metode-Cantitative-in-Managemen-final (1).pdf

Metode cantitative in management 22

Conform analizei realizate, se poate deduce ca produsele companiei sunt in faza de declin,

vanzarile previzionate pe urmatoarele luni scad in raport cu luna decembrie iar profitul scade

deasemenea ca uramare a investitiilor prea mari.

Cota de piata a produsului de baza scade.

Se recomanda analiza si implementarea unei strategii pe termen lung pentru o pozitionare mai

buna pe piata autohtona.