93121306 vestimentatia

6
Vestimentatia vorbeste despre tine Vestimentatia transmite mesaje despre felul in care te comporti, gandesti, despre personalitatea ta. Vestimentatia are un limbaj propriu, iar mesajul pe care il transmite ea celor din jur este unul deosebit de complex. Opriti-va si uiti-va in oglinda. Analizati cu atentie cu ceea ce sunteti imbracat, ceea ce purtati. Atunci cand aveti puse acele haine, v-ati gandit vreo clipa la mesajul pe care il transmit ele? V-ati gandit ca pot scoate in evidenta statutul financiar, cercul social in care se invirte persoana, personalitatea pe care o are, educatia pe care a primit-o, si, de ce nu, starea sufleteasca la momentul respective. Foarte putini se gandesc la aceste aspecte. Insa, oricat de ciudat ar parea, exact asta spun hainele despre persoana. Pot transmite celor din jur mesajul pe care aceasta doreste ca cei din jur sa il perceapa. Tot ceea de trebuie de facut este sa aveti grija cu ce anume va imbracati. Vestimentatia are un limbaj propriu, specific, si usor de interpretat de catre cei din jur. Vestimentatia este cea care ajuta, chiar daca involuntar, sa ne dam seama de personalitatea celorlalti, de felul lor de a fi, de pasiunile, obiceiurile, statutul lor si chiar mai mult. Vestimentatia este cea care te poate face sa arati mai tanar, sau mai batran, etc. Este foarte important ca un pedagog este bine sa poarte ceea ce il avantajeaza, ceea ce ii place si ceea ce il caracterizeaza ca persoana, sa fie in pas cu moda. "Dezordinea in tinuta e cel mai bun certificat de rea crestere. Un om cu bun simt si cu buna educatie nu va putea umbla niciodata cu hainele mototolite, descusute sau fara nasturi. El va gasi totdeauna modalitatea de a-si orandui imbracamintea, pentru a aparea in lume intr-o tinuta demna si corecta." Hainele pe care le poarta oamenii pot afecta starea de spirit si modul in care acestia se identifica cu sine. Imbracamintea noastra de zi cu zi ne poate influenta imaginea de sine, fie in mod pozitiv, fie negativ, avand efect de atenuare a complexelor legate de propria infatisare, ori de accentuare a acestora. Explicatia acestui fapt rezida in simbolismul cultural al hainelor. Desi la inceput acestea aveau doar rolul de a proteja impotriva frigului, ulterior, odata cu diversificarea si dezvoltarea culturala, au devenit mijloace de afirmare a statutului social, obiecte de infrumusetare si, nu in ultimul rand, un mod de a ne proteja de privirile celorlalti, ascunzand imperfectiunile si evidentiind atuurile.

Transcript of 93121306 vestimentatia

Page 1: 93121306 vestimentatia

Vestimentatia vorbeste despre tine

Vestimentatia transmite mesaje despre felul in care te comporti, gandesti, despre personalitatea ta. Vestimentatia are un limbaj propriu, iar mesajul pe care il transmite ea celor din jur este unul deosebit de complex. Opriti-va si uiti-va in oglinda. Analizati cu atentie cu ceea ce sunteti imbracat, ceea ce purtati. Atunci cand aveti puse acele haine, v-ati gandit vreo clipa la mesajul pe care il transmit ele? V-ati gandit ca pot scoate in evidenta statutul financiar, cercul social in care se invirte persoana, personalitatea pe care o are, educatia pe care a primit-o, si, de ce nu, starea sufleteasca la momentul respective. Foarte putini se gandesc la aceste aspecte. Insa, oricat de ciudat ar parea, exact asta spun hainele despre persoana. Pot transmite celor din jur mesajul pe care aceasta doreste ca cei din jur sa il perceapa. Tot ceea de trebuie de facut este sa aveti grija cu ce anume va imbracati. Vestimentatia are un limbaj propriu, specific, si usor de interpretat de catre cei din jur. Vestimentatia este cea care ajuta, chiar daca involuntar, sa ne dam seama de personalitatea celorlalti, de felul lor de a fi, de pasiunile, obiceiurile, statutul lor si chiar mai mult.Vestimentatia este cea care te poate face sa arati mai tanar, sau mai batran, etc. Este foarte important ca un pedagog este bine sa poarte ceea ce il avantajeaza, ceea ce ii place si ceea ce il caracterizeaza ca persoana, sa fie in pas cu moda.

"Dezordinea in tinuta e cel mai bun certificat de rea crestere. Un om cu bun simt si cu buna educatie nu va putea umbla niciodata cu hainele mototolite, descusute sau fara nasturi. El va gasi totdeauna modalitatea de a-si orandui imbracamintea, pentru a aparea in lume intr-o tinuta demna si corecta."

Hainele pe care le poarta oamenii pot afecta starea de spirit si modul in care acestia se identifica cu sine. Imbracamintea noastra de zi cu zi ne poate influenta imaginea de sine, fie in mod pozitiv, fie negativ, avand efect de atenuare a complexelor legate de propria infatisare, ori de accentuare a acestora. Explicatia acestui fapt rezida in simbolismul cultural al hainelor. Desi la inceput acestea aveau doar rolul de a proteja impotriva frigului, ulterior, odata cu diversificarea si dezvoltarea culturala, au devenit mijloace de afirmare a statutului social, obiecte de infrumusetare si, nu in ultimul rand, un mod de a ne proteja de privirile celorlalti, ascunzand imperfectiunile si evidentiind atuurile.

Hainele pot oferi o alta identitate. Astazi, obiectele vestimentare cele mai variate au devenit intr-o atat de mare masura parte integranta din viata noastra, incat au ajuns sa se integreze psihismului persoanelor umane, nu numai ca fiind indispensabile pentru a ne proteja, atat fizic, cat si psihic, ci ca o veritabila prelungire a personalitatii si caracterului celui ce le poarta. Astfel, modul in care o persoana se imbraca poate afecta nu numai imaginea de sine a acesteia, ci si felul in care va fi tratata de catre ceilalti, deoarece oamenii obisnuiesc sa isi judece deseori semenii dupa felul in care se imbraca. In plus, hainele ne ofera o identitate, ne pot schimba dispozitia proprie, cat si pe a celor din jur si ne modeleaza chiar comportamentul si atitudinea in societate.

Forma si culoareVestimentatia noastra actioneaza asupra psihicului pe doua mari axe. Prima o constituie

culoarea hainelor, iar cea de-a doua forma acestora.In ceea ce priveste forma obiectelor vestimentare, cu alte cuvinte croiala, stilul acestora,

este relativ evident faptul ca pentru a influenta pozitiv imaginea de sine este necesar ca ceea ce purtam sa aiba calitatea de a ne pune in valoare atuurile si de a ne estompa in acelasi timp imperfectiunile fizice.

Dimensiunea psihologica a hainelor ce tine de culoare are insa un impact mai mare la nivel emotional, pentru ca poate nu numai sa influenteze starea psihica si atitudinea purtatorului, ci si pe a celor din jur, avand acelasi nivel de impact psihologic, atat asupra individului, cat si asupra interlocutorilor sai.

Page 2: 93121306 vestimentatia

Anumite persoane sunt fericite cand sunt inconjurate de culori deschise, iar referitor la nuantele inchise, specialistii sunt de parere ca denota putere,vointa, si forta mentala.

De pilda, persoanele care iubesc culoare rosie au un ego debordant si sunt rationale in acelasi timp. Impulsivitatea si dorinta de a domina le fac sa se impuna in aproape orice situatie, reusind sa-si atinga scopul propus. Galbenul este o culoare vesela ce caracterizeaza indivizii fericiti, plini de viata, uneori timizi si sensibili. Aceste persoane au tendinta de a deveni egoiste punand pe primul loc propria persoana, cateodata nesigura pe ele, poate si din cauza ca se afla la inceput de drum si nu au garantia ca vor duce la bun sfarsit ceea ce au inceput. Albastrul este culoarea luptartorilor, a persoanelor care vor sa se perfectioneze intr-un domeniu de activitate. Adesea sunt firi introvertite, care se dedica deplin muncii in special domeniilor de cercetare. Verdele – cu un tonus exceptional, cei care prefera aceasta culoare sunt prietenosi, perfectionisti si autoritari.

Desi specialistii sunt de parere ca imbracamintea nu ar trebui sa ne defineasca, ea poate si trebuie sa transmita interlocutorilor o stare emotionala sau o schimbare in atitudinea profesionala. De aceea, oamenii trebuie sa aleaga hainele ce pot fi purtate cu o atitudine puternica, pozitiva, hainele in care ne simtim in largul nostru si putem fi noi insine, transmitand celor din jur totodata impresia de echilibru sufletesc, stare de bine si implinire. Un cadrul didactic – barbat sau femeie - trebuie sa aiba intotdeauna la indemana un sacou (chiar daca nu este imbracat/a in costum in ziua respectiva) acest articol de imbracaminte transmite mai multa autoritate si credibilitate.

Tinutele asortate sunt obligatorii, trebuie sa combini articole de vestimentatie separate (care nu fac parte din costum), dar este un pas esential pentru a proiecta competenta si credibilitate.

Costumele din 2 piese, cu pantalon, sunt foarte potrivite pentru femeile pedagogi. Daca ai in garderoba 3 astfel de costume, poti realiza combinatii pentru toate zilele saptamanii. Manecile lungi (sau cele trei-sferturi) sunt esentiale daca doresti sa ti se acorde respect.

Pantofii transmit un mesaj important despre scopurile tale. Pantofii inchisi, cu botul si calcaiul acoperit, sunt cei mai potriviti pentru mediul profesional. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie demodati, urati sau grosolani; dimpotriva, pot fi eleganti, moderni si plini de stil. Pantofii cu bareta la spate sunt, de asemenea, acceptabili. Sandalele si pantofii sport (tip adidas) nu sunt recomandati, se potrivesc tinutelor pentru timpul liber.

Alege accesorii interesante, asemanatoare cu cele potrivite unor tinute traditionale de afaceri: bijuterii clasice, din metale nobile (nu din plastic), nu voluminoase; brose, cercei, esarfe colorate, un ceas elegant, o geanta de calitate exceptionala etc. Ai grija ca parul sa iti fie vopsit cu grija si coafat clasic, iar machiajul sa fie discret.

Exista multi oameni care cred ca educatia, inteligenta si experienta vorbesc de la sine; nu au nevoie de un “ambalaj”. Atunci cand te afli intr-un mediu profesional, totul despre tine trebuie sa comunice profesionalism. Mersul, privirea, strangerea de mana, hainele, vocea, pana si machiajul sunt componente ale acestei comunicari. Mai mult de jumatate (55%) din mesajul pe care il comunici se bazeaza pe infatisare, limbajul corporal si proxemica (modul in care ocupam spatiul). 38% se bazeaza pe felul in care transmiti mesajul (tonul, volumul si ritmul vocii) si doar 7% se bazeaza pe cuvinte. In plus, primele impresii se formeaza in mai putin de 7 secunde din momentul intalnirii, iar studiile sociologice arata ca aceste prime impresii sunt corecte in 67% din cazuri.

Cateva exemple:

Esti directoarea unei firme si trebuie sa te intalnesti cu managerul unei banci pentru a discuta un imprumut. Cum te astepti sa fie imbracat? In jeansi si o camasa cadrilata sau intr-un costum la 4 ace si cu cravata?

Page 3: 93121306 vestimentatia

Cainele tau este bolnav si trebuie sa faci o vizita unui cabinet veterinar. Ai fi surprinsa ca medicul sa fie imbracat ca un surfer? Ai avea incredere in diagnosticul sau? Esti parintele unui copil neastamparat, iar tanara invatatoare te invita la o discutie serioasa. Sa presupunem ca aceasta va fi imbracata intr-o fusta scurta, cu un tricou fara maneci, transparent si incaltata cu o pereche de papuci de plaja. Ii vei acorda acelasi respect si incredere pe care i le-ai fi acordat daca ar fi fost imbracata cu o camasa alba cu maneci si o pereche de pantaloni lungi de stofa?

Acum poti sa constientizezi faptul ca, desi nu poti controla ce gandesc altii, poti influenta modul in care esti perceput, creandu-ti o imagine adecvata.

Sunt 3 greseli cel mai des utilizate: gandul ca nu au suficient timp sau bani pentru a se imbraca bine; infatisarea era o chestiune superficiala si lipsita de importanta; regulile situatiilor si imaginii profesionale nu li se aplica.

A te imbraca pentru a avea succes nu inseamna a imbraca un “anume” costum, a avea o “anume” tunsoare sau a purta un “anume” ceas. Inseamna a te imbraca astfel incat sa poti relationa fara grija cu cei cu care doresti sa colaborezi sis a conlucrezi. Inseamna a fi un cameleon. Inseamna a te adapta.

Oamenii doresc sa se asocieze cu cei asemenea lor. Daca nu sunteti pe picior de egalitate cu societatea in ceea ce priveste imbracamintea, manierele sau pozitia, vei fi privita ca un outsider. E posibil ca acesti oameni sa nu se simta niciodata in largul lor alaturi, pentru ca sa poata sa te cunoasca mai bine, cu atat mai putin sa faca afaceri.

Exista doua optiuni: puteti respinge toate aceste lucruri, condamna superficialitatea si ingustimea acestora, declarandu-va deasupra unor prostii ca astea… si ramanand etern frustrata ca oamenii nu va trateaza asa cum meritati. Sau puteti folosi aceste informatii in avantajul vostru, incepand sa va construiti o imagine profesionala.

Imaginea inseamna mai mult decat imbracaminte. Imaginea profesionala are 4 componente: infatisarea (care include imbracamintea si accesoriile), prezenta (comunicarea non-verbala, manierele), ingrijirea personala, machiajul si coafura.

Cand va creti imaginea dorita, va trebui sa tineti cont de audienta (persoanele cu care lucrati: clienti, studenti, colegii), locatia (locul unde veti desfasura activitatea - sala de conferinte, sala de clasa) si scopul (ce incerci sa obtii: Sa fii un profeionist bun? Sa pari o persoana de incredere? Sa castigi respectul celor din jur? Ce anume?)

Raspunde-ti la 4 intrebari:

Ce incerci sa comunic prin infatisare? Cum sunteti sau veti fi perceput(a)? Ce asteapta audienta de la dvs? Aveti mai mult de un singur tip de audienta?

Cu alte cuvinte: ce va spune infatisarea (hainele, in special) despre dvs si despre organizatia in care lucrati?

In cazul schimbarii cursului sau accelerarii unei cariere, cel mai des intalnit scop este castigarea respectului, increderii si crearea unei impresii pozitive. Acest lucru il puteti realiza cel mai usor apeland la articole vestimentare care comunica autoritate (adica sacou cu fusta sau pantalon).

Aceste haine care transmit credibilitate si iti subliniaza capacitatile profesionale contin elemente cheie, cum sunt reverele, gulerul tare, manecile lungi, pantalonii si fustele cu croiala clasica, sacourile sau haine din tesaturi cu “tinuta” si in culori neutre. Articolele care comunica autoritate iti imprumuta din consistenta lor, apoi dispar imediat in fundal, lasand audienta sa se concentreze pe ceea ce spui sau demonstrezi. Imbracata in astfel de tinute, vei fi vazuta ca fiind o persoana competenta, care merita atentie.

Detalii care vor imbunatati imediat infatisarea, cu cheltuieli foarte mici: pantofi intotdeauna lustruiti si ingrijiti, o geanta de calitate, haine curate si calcate, machiaj adecvat, o

Page 4: 93121306 vestimentatia

tunsoare mai putin tinereasca. Studiaza lungimile fustelor, manichiura, bijuteriile si accesoriile grupului din care vrei sa faci parte. Aceste informatii vor ajuta pe parcurs.

Trebui sa petreceti mai mult timp incercand sa aratati bine, decat a fi competent? Bineinteles ca nu. Daca nu pricepeti ceea ce faceti, nici un fel de haina nu va putea ascunde acest lucru. A arata bine deschide usi; competentele profesionale permit de a ramine in camera. Tocmai de aceea trebuie sa adaptati infatisarea profesionala, pentru ca oamenii sa acorde, tie si experientei tale, respectul cuvenit.

Imaginea. Faţa şi figura sunt doar o parte a imaginii, alte componente sunt hainele, vorbirea, comportamentul şi multe altele. Principala cerinţă faţă de îmbrăcăminte este ca ea să fie mereu îngrijită, elegantă şi originală. Va fi o persoană frumoasă considerată frumoasă dacă pe veston vor fi rupţi nasturii, încălţămintea va fi prăfuită, iar părul neîngrijit? Două răspunsuri la această întrebare nu există. Dacă luăm în considerare toţi factorii care afectează imaginea noastră, atunci datele exterioare neatractive se vor pierde în toate acestea, sau mai degrabă vor fi percepute diferit de ceilalţi.

Valorile şi defectele. O recomandare dintre cele mai simple – încetaţi să ascundeţi neajunsurile, şi învăţaţi să vă puneţi în evidenţă valorile. Să presupunem că nu aveţi cele mai lungi gene, dar ce păr superb - faceți-l punctul atrăgător al imaginii. Să presupunem că nu aveţi cea mai sportivă figură, dar ce zâmbet atractiv – folosiţi-l mai des!

In concluzie putem zice ca societatea: te primesc după haine, dar te petrec după minte. Prin urmare, nu există nici o îndoială că profesionalismul, inteligenţa, inventivitatea şi sârguinţa contribuie mai mult la avansarea în carieră decât datele exterioare.