91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

19
Conservarea biodiversitatii si a mediului din viata traditionala Masteranzi: Matea Maria Monica Bolca Maria Fuieri Simona An I Timisoara 2012 UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ SPECIALIZAREA GESTIUNEA MEDILUI ŞI A RESURSELOR NATURALE

Transcript of 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Page 1: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Conservarea biodiversitatii si a mediului din viata traditionala

Masteranzi: Matea Maria Monica

Bolca Maria

Fuieri Simona

An I

Timisoara 2012

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUIFACULTATEA DE AGRICULTURĂ

SPECIALIZAREA GESTIUNEA MEDILUI ŞI A RESURSELOR NATURALE

Page 2: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Conceptul de biodiversitate

In anul 1992 la Summitul de la Rio de Janeiro a fost data o definitie a biodiversitatii.Biodiversitatea este vazuta ca fiind diversitatea vietii pe pamant si implica patru nivele de abordare:diversitatea ecosistemelor, a speciilor, genetica si etnocultura.

Page 3: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Conceptul de biodiversitate

De asemenea biodiversitatea este vazuta ca centrul existentei umana , de acesta depinzand existenta omului pe pamant.

Page 4: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Conceptul de biodiversitate

Biodiversitatea este un cumul de ecosisteme,un intreg ce formeaza ceea ce noi numim mediu inconjurator, iar in lumea traditionala, mediu traditional.

Intre aceste ecosisteme s-au

creat anumite conexiuni prin care se realizeaza schimburi materiale, energetice si informationale care asigura productivitatea

si adaptabilitatea.

Page 5: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Conceptul de biodiversitate Distrugerea unei singure conexiuni prin

interventia antropica necontrolata poate duce la diminuarea unor specii sau la disparitia acestora. Exista zone intregi de pe glob nealterate de inteventia umana , dezvoltarea insa aduce si aspecte negative…individul are nevoie de spatiu si acest lucru poate fi asociat cu ideea de interventie si

distrugere a unui

ecosistem.

Page 6: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Sa vorbim despre mediul traditional…….

Daca ar fi sa vorbim despre mediul nealterat, despre cel din zonele rurale si despre lumea traditionala, am putea face referire la faptul ca omul nu s-a dezvoltat atat de mult incat sa poata sa cunoasca totul despre utilitatea vreunei specii asa ca disparitia vreuneia limiteaza oportunitatile de dezvoltare a umanitatii si utilizarea eficienta a resurselor naturale.

Page 7: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Sa vorbim despre mediul traditional…..

Costurile pierderii sau degradarii biodiversitatii si mai ales a mediului din viata traditionala sunt foarte greu de cuantificat, dar studiile efectuate la nivel mondial arata ca sunt substantiale si in continua crestere.

Biodiversitatea are un rol important in viata fiecarei societati (mai ales a societatii traditionale reflectandu-se in cultura si spiritualitatea acesteia (folclor, arta, arhitectura, literatura,traditii si practici de utilizare a terenurilor si a resurselor).

Page 8: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Sa vorbim despre mediul traditional…..

Vorbind despre mediul din viata traditionala se face referire si la valoarea estetica si la o componenta a economiei, frumosul atrage turisti si asta nu poate duce decat la dezvoltarea sectorului turistic si recreational (in ultima perioada agroturismul si turismul montan au luat amploare).

Page 9: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Sa vorbim despre mediul traditional…..

De asemenea din punct de vedere etic fiecare componenta a biodiversitatii si a mediului traditional are o valoare intrinseca inestimabila, iar societatea umana are obligatia de a asigura conservarea si utilizarea durabila a acestora.

Page 10: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Modalitati de distrugere a mediului traditional

Omul este creat pentru distrugere… e o teorie care pleca din dorinta acestuia de a continua dezvoltare. Dar cea mai mare distrugere a mediului, in toate formele sale si mai ales a celui traditional s-a realizat de catre politica comunista. Aceasta a adus o serie de dezechilibre:industrializarea fortata, urbanizarea brutala a mediului rural, agricultura cooperatista intensiva, dar si o forma contemporana:integrarea europeana prin abandonarea traditiilor, care produc distrugeri fara sa permita regenerarea durabila a sistemelor rurale si urbane.

Page 11: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Modalitati de distrugere a mediului traditional….

Valorile si peisajele rurale isi pierd tot mai mult functiile din cauza migratiei populatiei catre orase si a fenomenului emigrarii. La nivelul asezarilor urbane uniformizarea si locuirea colectiva impusa in perioada comunista se perpetueaza , neexistand politici de incurajare a calitatii si de diversificare a tipurilor de locuire.

Page 12: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Medii traditionale

Comunitatile care traiesc traditional reprezinta un reper al culturii nationale si al identitatii regionale si europene. Un exemplu de tara care si-a pastrat traditiile de trai potrivit spiritului local este Romania. Aceste traditii se refera la principii si tehnici de arhitectura traditionala si agricultura in armonie cu mediul, flora si fauna cu un impact scazut asupra biodiversitatii.

Page 13: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Medii traditionale

Transformarea accelerata a ecosistemelor impune restabilirea acestor principii, protejarea si conservarea valorilor si peisajelor naturale si culturale.

Page 14: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Agricultura si turismul ca parti ale mediului din viata traditionala

A conserva poate insemna si a proteja. A conserva biodiversitatea inseamna a avea grija de generatiile care urmeaza. Cel mai mare distrugator al biodiversitatii este poluarea. Modernismul ne-a transformat pe toti din vanat in vanator si cu propriile arme ne distrugem. Poluam in diferite feluri si atat de mult incat am ajuns sa ne gandim la supravietuirea speciilor si mai nou chiar la agricultura bio.

Page 15: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Agricultura si turismul ca parti ale mediului din viata traditionala

Avem nevoie sa ne intoarcem putin mai mult in timp pentru a ne oferi o sansa la supravietuire.Facem agricultura bio si turism rural, stam in case da lemn, dar poate ca e putin cam tarziu. Totusi incercam sa mai salvam ce putem.

Page 16: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Agricultura si turismul ca parti ale mediului din viata traditionala

Am adoptat legi care sa ne ajute, oferim fonduri structurale pentru agricultura traditionala, promovam lumea traditionala, ruralul in adevaratul sens al cuvantului, dar totusi mai avem multe de invatat. Traim intr-o lume careia ii este rusine cu vechiul si rusticul, care tanjeste dupa bunastare si inovatie, dar care fuge de disparitie. Probabil platim pretul actiunilor noastre.

Page 17: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Concluzii

Vizibila degradare a mediului “traditional”s-a realizat datorita neluarii in considerare a notiunii de peisaj (natural si /sau cultural) in realizarea proiectelor de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a infrastructurii .

Biodiversitatea este natura în toate formele sale. Conservarea acesteia este foarte importantă....conservând speciile, protejăm viaţa şi în acelaşi timp ne protejăm pe noi. Singuri ne oferim o viaţă mai lungă pe Terra, ne oferim hrană, combustibil şi, poate, cel mai important, locuri de muncă şi ce contează cel mai mult în economie, venituri. Putem spune că biodiversitatea ne ajută la dezvoltarea economică.

Ajutând la conservarea biodiversitatii si mai ales a mediului traditional ne ajutam pe noi.

Page 18: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

BIBLIOGRAFIE

Duma S.,( 2006 ) Resursele si Mediul , Editura Universitara ,Bucuresti ;

Ioanid V.,( 1991) Urbanism si Mediu , Editura Tehnica , Bucuresti ;

Richard B. Primack, Maria Patroescu, Laurentiu Rozylowicz, Cristian Ioja ,(2008) Fundamentele conservarii diversitatii biologice, Editura Agir,Bucuresti.

www. descopera.ro

www.ecomagazin.ro

http://www.turism-millenium.ro

Page 19: 91580050 Conservarea Biodiversitatii Si a Mediului Din Viata Traditional A

Va multumim!