86358027 Rolul Biologic Al Nemetalelor in Viața Și Activitatea Organismului

4
Rolul biologic în viața și activitatea organismului Nemetalele pot forma legături ionice cu metalele prin atragerea electronilor sau legături covalente cu alte nemetale prin punerea în comun de electroni. Oxizii nemetalelor sunt acizi . Hidrogenul poate forma amestecuri explozive cu aerul și reacționează violent cu oxidanții. În cazul inhalării în cantități foarte mari, poate produce asfixierea, pierderea mobilității motrice și a cunoștinței. Scurgerea hidrogenului gazos în atmosferă poate cauza autoaprinderea sa. Flacăra de hidrogen este invizibilă, acest lucru putând produce arsuri accidentale. Anual se înregistrează un consum mondial de hidrogen de peste 500 miliarde metri cubi normali în diverse scopuri și în diferite domenii. În afara utilizării ca reactant, hidrogenul are multe aplicații în inginerie și fizică . Se utilizează lasudură , iar datorită bunei conductivități termice este folosit ca agent de răcire în generatoare electrice din centralele electrice .H 2 lichid are un rol important în cercetările din criogenie , inclusiv în studiile legate de superconductivitate. Molecula de hidrogen, având o densitate de 15 ori mai mică decât cea a aerului, a fost întrebuințată drept gaz portant pentru baloane și dirijabile . De asemenea, este materie primă în diverse tehnologii: de reducere a minereurilor , de fabricare a amoniacului și în procedeele de hidrogenare. Hidrogenul are aplicații și în industria automobilelor , chimică, aerospațială și de telecomunicații . Izotopii hidrogenului au aplicații specifice. Deuteriul din compoziția apei grele este utilizat în reacțiile de fisiune nucleară ca moderator pentru încetinirea neutronilor . Compușii acestuia se folosesc în cadrul studiilor ce urmăresc efectele reacțiilor izotopice. Tritiul , produs în reactoarele nucleare, se folosește în producerea bombelor cu hidrogen, în marcare izotopică și ca sursa de iradiere pentru vopselele fosforescente. H 2 se obține în urma unor metabolisme anaerobe și este produs de anumite microorganisme , de obicei prin cataliza enzimelor ce conțin fier sau nichel . Cu ajutorul acestor enzime, numite hidrogenaze , se obține hidrogen în urma procesului de fotosinteză . Compușii de carbon reprezintă baza vieții pe

description

metale

Transcript of 86358027 Rolul Biologic Al Nemetalelor in Viața Și Activitatea Organismului

Page 1: 86358027 Rolul Biologic Al Nemetalelor in Viața Și Activitatea Organismului

Rolul biologic în viața și activitatea organismului Nemetalele pot forma legături ionice cu metalele prin atragerea electronilor sau legături covalente cu alte nemetale prin punerea în comun de electroni. Oxizii nemetalelor sunt acizi. Hidrogenul poate forma amestecuri explozive cu aerul și reacționează violent cu oxidanții. În cazul inhalării în cantități foarte mari, poate produce asfixierea, pierderea mobilității motrice și a cunoștinței. Scurgerea hidrogenului gazos în atmosferă poate cauza autoaprinderea sa. Flacăra de hidrogen este invizibilă, acest lucru putând produce arsuri accidentale. Anual se înregistrează un consum mondial de hidrogen de peste 500 miliarde metri cubi normali în diverse scopuri și în diferite domenii. În afara utilizării ca reactant, hidrogenul are multe aplicații în inginerie și fizică. Se utilizează lasudură, iar datorită bunei conductivități termice este folosit ca agent de răcire în generatoare electrice din centralele electrice. H2  lichid  are un rol important în cercetările din criogenie, inclusiv în studiile legate de superconductivitate. Molecula de hidrogen, având o densitate de 15 ori mai mică decât cea a aerului, a fost întrebuințată drept gaz portant pentru baloane și dirijabile. De asemenea, este materie primă în diverse tehnologii: de reducere a minereurilor, de fabricare a amoniacului și în procedeele de hidrogenare. Hidrogenul are aplicații și în industria automobilelor, chimică, aerospațială și de telecomunicații.

Izotopii hidrogenului au aplicații specifice. Deuteriul din compoziția apei grele este utilizat în reacțiile de fisiune nucleară ca moderator pentru încetinirea neutronilor. Compușii acestuia se folosesc în cadrul studiilor ce urmăresc efectele reacțiilor izotopice. Tritiul, produs în reactoarele nucleare, se folosește în producerea bombelor cu hidrogen, în marcare izotopică și ca sursa de iradiere pentru vopselele fosforescente. H2 se obține în urma unor metabolisme anaerobe și este produs de anumite microorganisme, de obicei prin cataliza enzimelor ce conțin fier sau nichel. Cu ajutorul acestor enzime, numite hidrogenaze, se obține hidrogen în urma procesului de fotosinteză. Compușii de carbon reprezintă baza vieții pe Pământ și ciclul carbon-azot produce o parte din energia radiată de Soare și de alte stele. În plus, carbonul are cele mai înalte puncte de topire/sublimare dintre toate elementele. Azotul molecular din atmosferă este relativ nereactiv, dar, în natură, este încet convertit în compuși folositori biologic (și industrial) pentru unele organisme, notabile fiind unele bacterii (veziRol biologic mai jos). Abilitatea de a se combina sau de a fixa azotul este o trăsătură esențială în industria chimică modernă, unde azotul și aerul sunt transformate în amoniac prinprocesul Haber. Amoniacul, la rândul lui, poate fi folosit direct ca îngrășământ sau ca un precursor al multor altor materiale importante, precum expozibilii, de cele mai multe ori prin producția de acid nitric prin procesul Ostwald.

Sărurile acidului nitric includ compuși importanți, precum nitratul de potasiu (sau salpetru, important din punct de vedere istoric datorită utilizării sale la fabricarea prafului de pușcă) și nitratul de amoniu, un îngrășământ important. Diferiți alți compuși organici nitrați, cum sunt nitroglicerina și trinitrotoluenul, sunt folosiți ca explozibili. Acidul nitric este folosit ca agent oxidant la rachetele care au combustibil lichid. Hidrazina și derivații ei sunt folosiți drept combustibili pentru rachete. De asemenea este folosit la fabricarea protoxidului de azot (N2O), gaz ilariant, folosit in anesteziologie.

Azotul lichid se foloseste la :

la înghețarea și transportul produselor alimentare

Page 2: 86358027 Rolul Biologic Al Nemetalelor in Viața Și Activitatea Organismului

la criogeneza corpurilor, celulelor reproductive (spermă și ovule) și probe și materiale biologice

în studiul criogenezei

pentru demonstrații în educația științifică

ca răcitor pentru senzori senzitivi și amplificatoare de frecvență joasă

în dermatologie, pentru eliminarea posibilelor excrescențe canceroase

ca răcitor pentru suprasolicitarea unei unități centrale de procesare, a unei unități de procesare grafică sau a altei componente hardware

Azotul este o parte esențială în componența aminoacizilor și a acizilor nucleici, ceea ce îl face vital.

Legumele precum planta de soia pot absorbi azotul direct din aer, deoarece au rădăcini cu noduli plini de bacterii care îl transformă în amoniac, prin procesul numit fixarea azotului. Leguma transformă ulterior amoniacul în oxizi ai azotului și aminoacizi, pentru a forma proteine.

Oxigenul întreține viața și arderea. Se utilizează în medicină, aparat autonom de respirat sub apă în circuit închis pentru scafandri de luptă, albirea țesăturilor, sudură, tăierea metalelor, sinteza acizilor, motoare, obținerea experimentelor. oxigenul prezinta cei mai multi atomi. Fiind solubil în grăsimi, fosforul alb este foarte otrăvitor. Având afinitate mare pentru oxigen determină dispariția lui din sânge. Introdus în stomac produce vărsături cu dureri mari și moarte. Ca antidot se recomandă oxid de magneziu, sulfat de cupru și altele.

Sulful este indispensabil în fabricarea a numeroase substanțe și materiale:

cauciuc  și ebonită, prin vulcanizare acid sulfuric

praf de pușcă

artificii

medicamente  (sulfamide etc.)

conservanți

Intră în componența a numeroase substanțe de interes economic: acid sulfuric, îngrășăminte, praf de pușcă, chibrituri, insecticide, fungicide, baterii, detergenți,cauciuc vulcanizat, etc. Prezintă o moleculă alcătuită din 8 atomi de sulf, dispuși într-o forma de coroană.

Seleniu

În cantități mari, se produce otrăvirea cu seleniu ce se manifesta printr-un prurit rebel si prin aparitia de ulcere pe piele. Originea numelui este din cuvântul grecesc Selênê (luna). Seleniul se folosește în celule fotoelectrice, camere de filmat, la redresarea curentului electric, copiatoare etc. Seleniul pur își crește conductivitatea de o mie de ori atunci când este mutat de la întuneric la lumina solară puternică, lucru care îl face

Page 3: 86358027 Rolul Biologic Al Nemetalelor in Viața Și Activitatea Organismului

utilizat la construirea luxmetrelor. Seleniul se obține din rafinarea plumbului, cuprului și nichelului.