83302848 Litigii de Muncă

26
UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA Facultatea de Drept Catedra Dreptul Muncii Aprob: Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________ Test ___1_ Pentru susţinerea examenului la disciplina Litigii de Muncă Anul IV, semestrul VIII Subiectul I Clasificarea litigiilor de muncă Activitate de evaluare 1.1 Definiţi noţiunea şi identificaţi tipurile litigiilor de muncă. 1.2 Comparaţi litigiile individuale de muncă cu conflictele colective de muncă. 1.3 Proiectaţi o situaţie de caz care ar genera apariţia unui litigiu individual de muncă. Subiectul II Speţă Salariata Mocan a fost angajată în funcţia de jurist la întreprinderea privată S.A. ”Terafix”. După trei luni de muncă, Mocan este concediată de către angajator din motivul că n-a comunicat la angajare despre faptul că deserveşte, în baza unui contract de prestări servicii, întreprinderea „Plus” S.R.L., care este un concurent pe piaţă pentru „Terafix”, deşi la momentul angajării a fost chestionată privind relaţiile ei cu posibili concurenţi.. 1

description

litigii de munca

Transcript of 83302848 Litigii de Muncă

Page 1: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii Aprob: Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test ___1_

Pentru susţinerea examenului la disciplina Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Clasificarea litigiilor de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi noţiunea şi identificaţi tipurile litigiilor de muncă.1.2 Comparaţi litigiile individuale de muncă cu conflictele colective de muncă.1.3 Proiectaţi o situaţie de caz care ar genera apariţia unui litigiu individual de muncă.

Subiectul II Speţă

Salariata Mocan a fost angajată în funcţia de jurist la întreprinderea privată S.A. ”Terafix”. După trei luni de muncă, Mocan este concediată de către angajator din motivul că n-a comunicat la angajare despre faptul că deserveşte, în baza unui contract de prestări servicii, întreprinderea „Plus” S.R.L., care este un concurent pe piaţă pentru „Terafix”, deşi la momentul angajării a fost chestionată privind relaţiile ei cu posibili concurenţi..

Mocan s-a adresat în instanţa de judecată cu cererea de restabilire in muncă.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi descrieţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.2.2 Determinaţi care date personale şi documente trebuia să le comunice salariatul la angajare.2.3Formulaţi şi argumentaţi decizia, care va fi adoptată de către instanţă pentru soluţionarea litigiului apărut.

Examinator _______________

1

Page 2: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test _2___

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Temeiurile de apariţie a litigiilor de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Enumeraţi temeiurile de apariţie a litigiilor de muncă . 1.2 Comparaţi temeiurile de apariţie a litigiilor de muncă cu premizele care stau la baza apariţiei lor. 1.3 Proiectaţi o situaţie de caz în care apariţia unui litigiu individual de muncă este generată de încălcarea legislaţiei din partea salariatului.

Subiectul II Speţă

Salariata Macovei activa de peste 15 ani la întreprinderea muncipală „Combinatul de Panificaţie” în calitate de şef Secţie Marcheting.

Odată cu numirea în funcţie a unui nou administrator al întreprinderii, acesta i-a propus salariatei respective transferarea în Secţia Merceologie, cu păstrarea funcţiei de şef al secţiei în cauză, însă Macovei a refuzat oferta în cauză. Peste o săptămână ea a fost anunţată despre desfacerea contractului individual de muncă, invocîndu-se în acest sens art. 86 lit. e) al C.M. (necorespundere funcţiei ocupate din cauza calificării insuficiente).

Macovei a înaintat o cerere în judecată cerînd anularea ordinului de concediere ca fiind nefondat.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi dscrieţii caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.2.2 Determinaţi modalitatea de efectuare a transferului salariatului la un alt loc de muncă2.3 Formulaţi şi argumentaţi decizia, care va fi adoptată de către instanţă pentru soluţionarea litigiului apărut.

Examinator________________

2

Page 3: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test _3___

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII Subiectul I: Caracterizarea principiilor de soluţionare a litigiilor de muncă

Activităţi de evaluare:

1.1 Definiţi şi clasificaţi principiile de soluţionare a litigiilor de muncă. 1.2 Comparaţi principiile interramurale de soluţionare a litigiilor de muncă cu cele

ramurale şi instituţionale 1.3 Proiectaţi o situaţie de caz care ar genera aplicarea unui principiu al dreptului

muncii în procesul de soluţionare a litigiilor de muncă.

Subiectul II Speţă

Salariatul Stoianov a lucrat la întreprinderea de stat „Agrotrans” cinci ani şi a fost concediat în legătură cu transferul în funcţie de şef de secţie la societatea comercială „Plastic”S.A. Odată cu concediere, Stoianov a primit o compensaţie pentru concediul nefolosit.

După cinci luni de muncă la noul său angajator, el a înaintat o cerere de a i se acorda concediul anual.

2.1. Identificaţi subiecţii speţei şi descrieţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.2.2 Determinaţi situaţiile de acordare a concediului anual plătit până la atingerea termenului, cerut de lege.2.3 Formulaţi şi argumentaţi opinia Dvs. privind cererea lui salariatului Stoianov.

Examinator________________

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

3

Page 4: 83302848 Litigii de Muncă

Facultatea de DreptCatedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test ___4_

Pentru susţinerea examenului la Litigii de muncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Noţiunea şi clasificarea litigiilor individuale de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi şi clasificaţi litigiile individuale de muncă.1.2 Comparaţi litigiile individuale de muncă cu caracter patrimonial cu cele cu caracter nepatrimonial.1.3 Formulaţi o pretenţie în cadrul soluţionării prealabile obligatorii a unui litigiu individual de muncă.

Subiectul II Speţă

Prisăcaru este angajat ca salariat la o firmă particulară, concomitent îşi face studiile la Universitate la secţia cu frecvenţă redusă. Pentru anul de studii în curs i s-a acordat concediu prentru studii pe un termen de 20 zile, în luna noiembrie, însă fără menţinerea salariului (neplătit). În luna decembrie a inaintat cerere către angajator pentru a i se oferi un nou concediu fără menţinerea salariului, în legătură cu necesitatea de a îngriji un membru bolnav al familiei, însă angajatorul i-a refuzat motivând că după ultimul concediu e necesar să treacă cel puţin 6 luni.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi descrieţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Demonstraţi modalitatea pe care trebuie să o utilizeze angajatorul în cazul acordării concediilor fără menşinerea salariului.

2.3 Estimaţi legalitatea deciziei, care a fost adoptată de către angajator în urma primirii cererii respective de la salariat.

Examinator________________

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

4

Page 5: 83302848 Litigii de Muncă

Facultatea de DreptCatedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test __5__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă.1.2 Determinaţi corelaţia legislaţiei muncii cu Codul de procedură civilă la soluţionarea litigiilor individuale de muncă.1.3 Formulaţi o cerere de chemare în judecată vizînd soluţionarea unui litigiu individual de muncă .

Subiectul III Speţă

Zaharciuc este angajată în baza uniu contract individual de muncă in formă scrisă, în calitate de inginer. În una din zile venind la serviciu, directorul întreprinderii îi aduce la cunoştinţă faptul că este trimisă în deplasare în interes de serviciu pe o perioadă de 45 zile la o altă unitate, care se află în alt oraş. Zaharciuc a refuzat şi, în consecinţă, directorul a emis un ordin de concediere a acesteia.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi descrieţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Determinaţi modul de efectuare a trimiterii în deplasare în interes de serviciu.2.3 Estimaţi legalitatea deciziei de atrimite în deplasare persoana respectivă, care a fost

adoptată de către angajator, refuzul salariatei de a se supune, precum şi concedierea acesteia.

Examinator________________

5

Page 6: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __6__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Executarea hotărîrilor în cadrul soluţionării litigiilor individuale de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Descrieţi procedura de executare a hotărîrilor emise în urma soluţionării litigiilor individuale de muncă 1.2 Determinaţi particularităţile de executare a hotărîrilor emise în urma soluţionării litigiilor individuale de muncă 1.3 Formulaţi proiectul unui act juridic emis de către instanţa de judecată în urma soluţionării unui litigiu individual de muncă

Subiectul II Speţă

Marian este absolventă a Universităţii Tehnice din Moldova şi a fost repartizată la muncă la Uzina de Tractoatre. S-a prezentat la Uzina de Tractoare pentru negocierea contractului individual de muncă şi, drept urmare, contractul respectiv a fost semnat de către părţi. O clauză din contract prevedea că Marian este angajată cu stabilirea verificării prealabile pe parcursul a 30 zile calendaristice. In caz de susţinere cu succes a verificării prealabile, contractul individual de muncă va rămîne în vigoare pe o perioadă nedeterminată.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Numiţi cazurile când nu se permiteefectuarea verificării prealabile. 2.3 Estimaţi legalitatea verificării prealabile, precum şi a clauzei respective din conţinutul

contractului individual de muncă, încheiat de către Marian cu Uzina de Tractoare.

Examinator________________

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

6

Page 7: 83302848 Litigii de Muncă

Facultatea de DreptCatedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test ____7

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu încheierea contractului individual de muncă

Activitate de evaluare 1.1 Enumeraţi categoriile de litigii individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu încheierea contractului individual de muncă 1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu încheierea contractului individual de muncă 1.3 Formulaţi proiectul unei cereri de chemare în judecată privind soluţionarea unui litigiu individual de muncă ce a apărut în legătură cu refuzul neîntemeiat de angajare în cîmpul muncii.

Subiectul III Speţă

Moisei era salariată la o întreprindere vinicolă, unde îndeplinea funcţia de laborantă. Totodată, ea era mamă a doi copii gemeni, care nu împliniseră vîrsta de 3 ani. În zilele de pauză săptămânală ea a fost chemată la serviciu, însă ea a refuzat să se prezinte, motivând că sunt zilele ei de odihnă. Din această cauză ea a fost concediată. Moisei s-a adresat în instanţa de judecată cu cerere privind restabilirea ei in funcţia anterior ocupată.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Determinaţi modalitatea de atragere la muncă a salariaţilot în situaţii similare.2.3 Formulaţi conţinutul deciziei, care va fi adoptată de către instanţă pentru soluţionarea

litigiului apărut, argumentând-o.

Examinator________________

7

Page 8: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __8__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu modificarea contractului individual de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi noţiunea şi denumiţi schimbările, care se consideră a fi modificare a CIM.

1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu modificarea contractului individual de muncă

1.3 Proiectaţi un act juridic de modificare unilaterală a CIM din iniţiativa angajatorului.

Subiectul III Speţă

Todireanu a prezentat toate actele necesare pentru a fi angajat la întreprinderea „Elta” S.R.L. în calitate de măturător. Angajatorul a consimţit să-l angajeze, însă cu stabilirea unei periode de probă de 30 zile calendaristice. Todireanu a obiectat împotriva periodei de probă, la care „Elta” S.R.L. a refuzat să-l angajeze. Todireanu s-a adresat în judecată considerînd că este un refuz nejustificat.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Determinaţi diferenţele dintre perioada de probă şi verificarea prealabilă.2.3Formulaţi conţinutul şi argumentaţi decizia, care va fi adoptată de către instanţă pentru soluţionarea litigiului apărut.

Examinator _______________

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

8

Page 9: 83302848 Litigii de Muncă

Facultatea de DreptCatedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test __9__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu suspendarea contractului individual de muncă

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi noţiunea şi identificaţi temeiurile suspendării CIM în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor.1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu suspendarea contractului individual de muncă1.3 Proiectaţi un act juridic de suspendare a CIM în circumstanţe, ce nu depind de voinţa părţilor (la libera alegere).

Subiectul II Speţă

Popescu a activat pentru familia Argatu în calitate de dădacă timp de 5 ani. Ulterior a atins vîrsta de pensionare şi a cerut organului de asigurare socială să-i includă în vechimea de muncă cei cinci ani lucraţi pentru familia Argatu, în acest sens prezentînd o confirmare a acestei munci.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor

apărute între aceştia.2.2 Determinaţi diferenţele dintre un contract individual de muncă şi un contract

civil de prestare a unei munci.2.3 Argumentaţi opinia proprie privind statutul doamnei Popescu pe perioada cît a

activat în calitate de dădacă.

Examinator _______________

9

Page 10: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __10__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu demisia salariatului

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi noţiunea demisiei şi identificaţi efectele juridice ale acesteia.1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu demisia salariatului. 1.3 Formulaţi un proiect de act juridic privind demisionarea salariatului.

Subiectul II Speţă

Mihnea a fost concediată de la întreprinderea cu capital străin „Union”S.A. înainte de a expira termenul contractului individual de muncă în legătură cu absenţa nemotivată de la serviciu timp de 3 zile consecutiv. Înainte de concediere Mihnea a cerut să i se acorde concediul anual plătit pentru perioda lucrată, însă directorul întreprinderii i-a explicat că nu are dreptul la acordarea concediului, deoarece va fi concediată pentru săvârşirea unei abateri disciplinare, iar conform Statutului întreprinderii, înregistrat legal de către Camera de Înregistrare de Stat, această categorie de salariaţi este privată de dreptul la concediu.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Numiţi cazurile, când angajatorul este în drept să refuze acordarea concediului anual plătit.

2.3 Argumentaţi opinia proprie privind legalitatea neacordării concediului cet. Mihnea, în situaţia descrisă.

Examinator _______________

10

Page 11: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test _11___

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu concedierea salariatului (art. 86, lit. (a), (b))

Activitate de evaluare

1.1 Enumeraţi temeiurile de concediere a salariatului1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu concedierea salariatului (art.86, lit. a,b). 1.3 Formulaţi un proiect de act juridic privind concedierea salariatului.

Subiectul II Speţă

În baza unui contract individual de muncă cet.Alexeiciuc a fost angajat în calitate de lector universitar, pe durata unui an de studii, la facultatea „Management” din cadrul Academiei de Transporturi. La finele anului de studii salariatului nu i s-a acordat concediul anual plătit, ci i s-a oferit o compensaţie în bani în locul acordării concediului.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Numiţi cazurile, când se admite compensarea concediilor printr-o sumă de bani.2.3 Argumentaţi opinia proprie privind legalitatea neacordării concediului salariatului

respectiv în situaţia descrisă mai sus.

Examinator _______________

11

Page 12: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __12__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu încălcarea dreptului la odihnă al salariatului

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi şi identificaţi tipurile (categoriile) timpului de odihnă. 1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu încălcarea dreptului la odihnă al salariatului.

1.3 Proiectaţi modelul unui act juridic de acordare a concediului anual suplimentar.

Subiectul II Speţă

În conţinutul contractului colectiv de muncă de la fabrica „Optimus”S.A. se conţine o clauză, conform căreia salariaţii care încalcă disciplina de muncă vor fi lipsiţi de suplimentele salariale pentru trei luni de zile. Comitetul sindical nou ales al fabricii a contestat în instanţa de judecată clauza dată.

Activitate de evaluare:

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Descrieţi modalitatea de modificare a conţinutului unui contract colectiv de muncă.2.3 Argumentaţi opinia proprie privind legalitatea clauzei date din CCM.

Examinator _______________

12

Page 13: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test ___13_

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu răspunderea materială a angajatorului pentru dauna cauzată salariatului

Activitate de evaluare

1.1 Definiţi răspunderea materială a angajatorului.1.2 Descrieţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă ce pot apărea în legătură cu răspunderea materială a angajatorului pentru dauna cauzată salariatului.1.3 Proiectaţi, la libera alegere, un act juridic de atragere la răspundere materială deplină a salariatului.

Subiectul II Speţă

Marinovici, după absolvirea Academiei de Studii Economice, a fost repartizată la muncă în calitate de contabil in cadrul Direcţiei evidenţă contabilă a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Administraţia CNAM a respins cererea de angajare a absolventei respective in baza fişei de repartizare, motivind că la funcţia respectivă pretinde o altă prsoană cu care s-a încheiat deja contractul individual de muncă.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Determinaţi şi descrieţi cinci cazuri, când angajatorul este în drept să refuze încheierea unui contract individual de muncă cu un candidat la angajare.

2.3Argumentaţi opinia proprie privind legalitatea refuzului de angajare a absolventei Marinovici de către CNAM.

Examinator _______________

13

Page 14: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __14__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Soluţionarea litigiilor individuale de muncă ce apar în legătură cu răspunderea materială a salariatului pentru dauna cauzată angajatorului

1.1 Definiţi răspunderea materială deplină a salariatului, identificînd cazurile de atragere la răspundere.1.2 Comparaţi răspunderea materială deplină a salariatului cu răspunderea materială limitată a salariatulu.1.3 Proiectaţi, la libera alegere, un act juridic de atragere la răspundere materială deplină a salariatului.

Subiectul II Speţă

Babiuc, angajat la „Panitranscom”S.A. în calitate de inginer, a depus o cerere pe numele directorului unităţii pentru a i se oferi concediul anual plătit in afara gaficului pentru perioada de muncă 2006-2008, pe motiv că soţia urma in timpul apropiat să nască. Cererea salariatului a fost respinsă.

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Descrieţi modul de acordare a concediului anual plătit.2.3 Estimaţi legalitatea cererii de acordare a concediului în afara graficului,

depusă de către Babiuc, precum şi respingerea acesteia de către directorul uzinei.

Examinator _______________

14

Page 15: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __15__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Noţiunea şi clasificarea conflictelor colective de muncă

Activitate de evaluare

1.1. Definiţi şi clasificaţi conflictele colective de muncă 1.2 Comparaţi conflictele colective de muncă cu litigiile individuale de muncă 1.3 Formulaţi revendicările salariaţilor în cadrul soluţionării unui conflict colectiv de muncă

Subiectul II Speţă

Rusu a lucrat la întreprinderea de stat „Frigoprod” trei ani şi a fost concediat în legătură cu transferul în funcţie de şef de secţie la societatea comercială „Ergoplastic”S.A, fără a i se oferi, sub nici o formă, concediul nefolosit

După trei luni de muncă la noul său angajator, el a înaintat o cerere de a i se acorda concediul anual. Care va fi decizia angajatorului?

2.1 Identificaţi subiecţii speţei şi descrieţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2.2 Determinaţi situaţiile de acordare a concediului anual plătit până la atingerea termenului, cerut de lege.

2.3 Formulaţi şi argumentaţi opinia Dvs. privind cererea lui Rusu.

Examinator _______________

15

Page 16: 83302848 Litigii de Muncă

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test _16___

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Procedura de concili

Activitate de evaluare a) Definiţi noţiunea şi determinaţi condiţiile necesare pentru acordarea acestui statut. b) Determinaţi diferenţele dintre noţiunile: „şomer”, „persoană aflată în căutarea unui loc

de muncă” şi „şomer de lungă durată”.c) Proiectaţi schematic etapele, pe care trebuie să le parcurgă o persoană, pentru a obţine

statutul de şomer.

Subiectul II Suspendarea contractului individual de muncă în circumstanţe care nu depind voinţa părţilor

Activitate de evaluare

Definiţi noţiunea şi identificaţi temeiurile suspendării CIM în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor.Determinaţi elementele comune şi diferenţele dintre suspendarea CIM în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor şi încetarea CIM în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor. Proiectaţi un act juridic de suspendare a CIM în circumstanţe, ce nu depind de voinţa părţilor (la libera alegere).

Subiectul III Speţă

Argatu are orarul de muncă de la 800 - 1700 , însă, într-o zi, la orele 750 el deja se afla la locul în incinta uzinei, mergînd la vestiar pentru a se schimba. În acest timp un alt salariat, Bunescu, trece pe lîngă el cu un instrument greu şi din neatenţie îl scapă peste piciorul lui Argatu. A venit persoana responsabilă de securitatea muncii şi a constatat timpul accidentului: ora 7 şi 55 minute.

1. Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între

aceştia.2. Se consideră sau nu salariatul, care se agflă pe teritoriul unităţii până la începerea

programului, ca şi subiect, asupra căruia se extind prevederile Regulamentului intern al unităţii?

3. Propuneţi variantele posibile de soluţionare a problemei apărute în legătură cu accidentul produs.

16

Page 17: 83302848 Litigii de Muncă

Examinator _______________UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

Facultatea de DreptCatedra Dreptul Muncii

„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş 25 februarie 2009 __________________

Test _17___

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Interferenţa Dreptului Muncii cu alte ramuri de drept

Activitate de evaluare

a) Identificaţi rolul Dreptului Muncii în sistemul de drept al Republicii Moldova.b) Stabiliţi corelaţia Dreptului Muncii cu alte ramuri: dreptul civil, dreptul constituţional şi dreptul administrativ.c) Proiectaţi schematic obiectul de reglementare a Dreptului Muncii.

Subiectul I I Răspunderea materială deplină a salariatului

Activitate de evaluare

Definiţi răspunderea materială deplină a salariatului, identificînd cazurile de atragere la răspundere.Comparaţi răspunderea materială deplină a salariatului cu răspunderea materială limitată a salariatulu.Proiectaţi, la libera alegere, un act juridic de atragere la răspundere materială deplină a salariatului.

Subiectul III Speţă

Comitetul Sindical al unei fabrici de oleaginoase a înaintat administraţiei propunerea de a destitui din funcţie pe şeful secţiei de furnizare din cauza faptului că acesta nu a asigurat îndeplinirea condiţiilor contractului colectiv de muncă ce prevedea achiziţionarea de către uzină a instalaţiilor pentru securitatea tehnică. Lipsa acestuia a cauzat un şir de accidente.

1. Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute între aceştia.

2. Cine poartă răspundere pentru neexecutatrea prevederilor contractului colectiv de muncă?Determinaţi tipul răspunderii.

3. Formulaţi şi argumentaţi proiectul hotărârii, care va fi adoptată de către administraţia fabricii de oleaginoase.

17

Page 18: 83302848 Litigii de Muncă

Examinator _______________

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVAFacultatea de Drept

Catedra Dreptul Muncii„Aprob” Şef Catedră N.Romandaş

25 februarie 2009 __________________

Test __18__

Pentru susţinerea examenului la Litigii de MuncăAnul IV, semestrul VIII

Subiectul I Parteneriatul social în sfera muncii

Activitate de evaluare

a) Definiţi noţiunea şi identificaţi părţile parteneriatului social în sfera muncii b) Determinaţi componenţa părţilor parteneriatului social în sfera munciic) Proiectaţi schematic structura şi competenţa organelor ce participă la reglementarea raporturilor social – economice (partenerilor sociali)

Subiectul I Litigiile individuale de muncă

Activitate de evaluare

a) Definiţi noîiunea LIM şi descrieţi premizele care favorizează apariţia litigiilor individuale de muncă.

b) Determinaţi procedura de soluţionare a litigiilor individuale de muncă .c) Proiectaţi o situaţie când salariatul poate să depună o cerere în instanţă cu mai multe

componente (cerinţe), legate între ele.

Subiectul III Speţă

Popovici, care lucra la o grădiniţă de copii, în data de 20 martie a plecat în concediul anual plătit. Concediul a fost stabilit pe o perioadă de 28 de zile, însă în data de 16 aprilie organele de conducere au chemat-o pe angajata Popovici la serviciu, motivând că angajata care a înlocuit-o s-a îmbolnăvit. Popovici a refuzat să se prezinte la serviciu şi atunci prin decizia angajatorului ea a fost concediată.

1. Identificaţi subiecţii speţei şi determinaţi caracterul juridic al raporturilor apărute

între aceştia.2. Descrieţi procedura de rechemare din concediul anual de odihnă a salariatului3. Estimaţi legalitatea rechemării din concediu a salariatei respective, refuzul

acesteia de a se prezenta la serviciu, precum şi decizia ulterioară a angajatorului de a o concedia.

18