54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

86

Transcript of 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Page 1: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD
Page 2: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD
Page 3: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

ABOUTDespreHigh Source este o revista informativa.Spre deosebire de alte tari, oamenii din Romania au o idee total gresita despre ideea de drog. Noi incercam aici sa schimbam aceasta mentalitate a oamenilor si sa informam lumea cu privire la denumirea de drog, efecte, pericolele consumului, dependenta, ce se intampla in lumea drogurilor si in afara ei.

DisclaimerHigh Source nu tolereaza consumul de droguri sau substante interzise, ci promoveaza informarea cu privire la efectele anumitor droguri, in vederea reducerii numarului de consumatori de droguri sau substante ilegale din Romania. Noi nu ne asumam responsabilitatea pentru activitatea cititorilor nostri. Fiecare individ este raspunzator pentru aplicarea informatiilor publicate in revista. Orice discutie legata de substante interzise in conformitate cu legislatia Romaniei este considerata a fi pur fictiva. Noi incurajam doar discutiile libere ipotetice. Orice discutine legata de substante interzise in conformitate cu legislatia Romaniei se refera la PMI (prietenul meu imaginar). Acesta revista este destinat unui public exclusiv adult. Oricine detine , citeste revista sau aceseaza site-ul nostru trebuie sa fi implinit 18 ani. Toate produsele prezentate in acest site sunt incluse exclusiv pentru informare. High Source nu are intentia de a promova sau incita la utilizarea de substante ilegale. Am subliniat în mod expres ca nu putem fi considerati responsabili pentru actiunile cititorilor. Toate informatiile continute în acest site sunt incluse pentru referinta de învatamânt.Nici o interferenta, de asociere, afiliere sau de aprobare nu poate fi trasa din distribuirea de informatii site-ului. High Source nu doreste sa determine utilizatorii sa actioneze în conflict cu legislatia lor nationala, iar High Source nu poate fi tras la raspundere pentru cei care fac asta.

High Source con ine o cantitate uriasa de informa ii care pun la grea încercare ideeile pe care leț ț avem despre realitate, prejudecă iile legate de lumea în care trăim, concep iile fixe, rigide, înț ț special viziunea materialistă asupra lumii. Te avertizam să nu mergi mai departe în explorarea acestor informatii, dacă esti mul umit de lume asa cum este ea, cu bune i rele i nu vrei să seț ș ș schimbe mare lucru, sau dacă e ti prea dependent de sistemul actual a a cum este el, iar paradigmaș ș oficială, sistemul de credin e comun acceptat, i se pare ok. Dacă sim i că via a ta a a cum esteț ț ț ț ș acum, adaptata acestui sistem îti oferă siguran a si confort sau dacă simti că aceste informa ii teț ț tulbură mult mai tare decât po i suporta (unii oameni nu pot face fata din punct de vedere emotionalț unui alt adevar legat de lumea în care traim si pot înnebuni), opreste-te aici, te rugam frumos … High Source nu este pentru tine! Dacă totusi preferi să mergi mai departe, îti reamintim că nu trebuie să-ti fie teamă de nimic. Via a este vesnică, cine esti tu cu adevarat este vesnic si oriceț experienta traita este doar o încercare pe calea către Eliberare (Mântuire). Din perspectiva nivelului suprem de percep ie (divin, universal, transcendent) nu exista nici bine nici rau absolut, ci doarț constiinta omniprezenta in tot si toate, în mine i în tine i chiar i în lucrurile aparent lipsite deș ș ș via ă (viata este omniprezenta, in fiecare atom, in fiecare particulain fiecare string, in fiecare cuantaț energetica si chiar si in / plenuumul cosmic) constiin ă care face diferite alegeri pentru ca în acestț fel să experimenteze tot ceea ce poate fi experimentat. Ceea ce expune High Source nu reprezinta adevaruri supreme ci doar niste puncte alternative de vedere, ce pot fi cercetate mai departe de cei interesati. Nu suntem autoritati in nici un domeniu, dar consideram ca avem dreptul la o opinie! Nu ne credeti pe cuvant! Unele articole şi documentare pot fi mai mult sau mai putin distorsionate , intentionat sau nu (de autorii lor). Cercetari, informatii si informare!

Toate acestea fiind spuse , va uram lectura placuta si speram sa va putem fi de ajutor in toate problemele.

Page 4: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

CUPRINSCe sunt drogurile?

Cannabis

Indoor Ce este cannabisul?

Seminte Cum faci rost de seminte

#2 Indoor Germinarea Semintelor

#3 Indoor Viata plantei

#4 Indoor Lumina

Ghid

Outdoor Motivatie

#2 Outdoor Cele 10 porunci pentru outdoor

#3 Outdoor Locaţie

#4 Outdoor Expunere & Subterfugii

#5 Outdoor Cultivare

Recoltarea Produsul final

Mancatul marijuanei

Produse ale plantei de cannabis

Povestea despre Sinsemilla

O scurta istorie a canepei

Arestati-i pe Ion Creanga si pe matusa Marioara!

Fumuri in istorie

Cultura cafenelelor olandeze

Marijuana si migrenele

Legalizarea Canepei

Razboi contra drogurilor

Legalizarea, singura ieşire din războiul drogurilor

Magic Mushrooms

Cresterea ciupercilor

Amenajarea spatiului pentru cresterea ciupercilor

Salivia

Cum se obtine?

Opium ce este?

Opium

Pericolele consumul plantelor etnobotanice(droguri legale)

Proiect de lege privind plantele etnobotanice droguri legale

Page 5: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Ce sunt drogurile?Drogurile practic sunt simple substanţe care şi-au găsit receptori în organismul nostru, care acţionează prin grăbirea, încetinirea, sau modificarea proceselor unui anumit organ. Dependenţa este o noţiune generalizată, există persoane dependente de internet, de fast food asta deoarece orice substanţă care îţi induce o stare mai mult sau mai puţin falsă de bine iţi activează un sistem de recompensare al creierului care eliberează anumite substanţe precum dopamina sau serotonima responsabile pentru starea ta de spirit. Acest tip de dependenţă se numeşte dependenţă psihică, dependenţa fizică implică sevrajul, iar odată cu retragerea substanţei, acest tip de dependenţă Îl intalnim În rândul drogurilor grele (heroina, amfetamina, metadona, nicotina, alcool, cocaina).

Trăim într-o lume plină de drogaţi, iar sintagma O lume fără droguri este una pur ficţională şi rămâne la nivelul unui simplu concept imposibil de atins. Drogurile se găsesc peste tot, atât în farmacii (Tussin forte – dextromethorphan, Tantum Rosa – benzydiamina, Olynth – xylometazolina etc.) cât şi în viaţa de zi cu zi (cofeina –cafeaua, cola; alcoolul ; nicotina), doar 3 droguri recreaţionale perfect legale dintre care cofeina este neregulată şi este accesibilă tuturor categoriilor de vârstă.

Drogurile – otrăvuri sau medicamente ?Drogurile sunt atât medicamente cât şi otrăvuri. Să luăm spre exemplu un drog aparent banal şi inofensiv precum nicotina, care este substanţă activă din planta de Tabac, este un drog legal şi tolerat de societatea noastră care înregistrează mai multe victime anual decat toate drogurile legale şi ilegale combinate. Tutunul are în compoziţie o serie de substanţe cancerigene extrem de dăunătoare, o ţigaretă conţine până la 4000 de substanţe printre care monoxidul de carbon, gudronul, benzopirenul, N-nitrosaminele, […], poloniu, cadmiu, crom, nicotina etc. Fumul de ţigară mai conţine compuşi capabili să inhibe MAO, enzime responsabile pentru catalizarea oxidării monoaminelor crescând riscul de apariţie a unor boli precum Alzheimer şi Parkinson. Nicotina impreună cu Alcoolul (ambele legale) fac parte din categoria drogurilor grele impreună cu opiaceele(heroina, codeina, morfina), amfetaminele, cocaina şamd.Drogurile se regăsesc peste tot în natură, orice plantă cu proprietăţi terapeutice este în teorie un drog, aici putem include sunătoarea, care este cel mai bun antidepresiv natural, salvia, considerată planta tinereţii veşnice şi cânepa, un drog uşor foarte sigur dar interzis prin lege, această plantă este considerată de multi leacul secolului deoarece pot fi tratate sute de boli şi condiţii printre care Alzheimerul, Cancerul, Epilepsia, Scleroza Multipla, dependenta de opiacee, hiv-sida şamd.

Termenul drog are mai multe accepţiuni:

1) în sens larg desemnează orice substanţă(naturală sau artificială) care prin natura sa chimică determină alterarea funcţionării unui organ.

2) În sens restrâns se referă substanţe care provoacă toleranţă şi dependenţă.

3) În limbaj uzual acest termen se referă la substanţe psihoactive, mai ales cele ilegale. Cele mai cunoscute droguri sunt canabisul, opiaceele, şi halucinogenele.

Deobicei când auzim cuvântul acesta ne sare gândul automat la heroină, cocaină şi de ce nu marijuana? De fapt, într-un mod abstract cu toţii suntem nişte drogaţi de zi cu zi, care fără doza zilnica nu ne-am putea desfăşura viata într-un mod normal.

Foarte mulţi dintre noi nu ne putem trezi fără cafeaua de dimineaţă sau fără sa fumăm o tigară, sau de ce nu fără sa aprindem TV-ul şi să urmărim o ştire. Trebuie ştiut că orice ne provoacă placere, spre exemplu de fiecare dată când mâncăm sau facem sex sau orice altă activitate agreată de noi, creierul nostru eliberează dopamină, această substantă este cea care ne da acea stare de bine, de satisfacţie, de motivaţie fără de care am avea o viată monotomă. Această substantă este responsabilă pentru acea dependenţă psihică de care se tot vorbeşte ori de câte ori cuvântul marijuana apare într-un headline.

Page 6: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Să înţelegeti mai bine, drogurile sunt nişte substanţe care afectează percepţia noastră despre timp spaţiu si ne intensifica simţuri, le distorsionează, acestea au receptori în creierul nostru pe care ii activeaza. De obicei drogurile sunt acele substanţe care provoaca dependenţa fizica, la care corpul nostru, încet încet îşi formează o toleranţa, adică pentru a avea acelaşi efect va fi nevoie să se crească doza.

Page 7: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

CannabisUrmătorul material a fost redactat din scopuri educative. Deşi metodele prezentate de acesta pot fi aplicate cu succes în cultivare legumelor, în creşterea florilor şi a ierburilor aromate, ele pot fi aplicate şi în cazul Canabisului, cum prezintă şi materialul. Autorul, cunoscut sub numele EMILIO, descurajează orice încercare de creştere a plantei, mai ales sub regimul nazist sub care ne aflăm. Creşterea, consumul şi chiar simpla posesie a Canabisului au fost considerate ca fiind extrem de periculoase de către neo-naziştii de la putere care au ales să incrimineze pe oricine are chiar şi cea mai mică legătură cu planta, în loc să studieze efectele acesteia şi urmările socio-economico-politice pe care le-ar putea avea, cannabisul este ilegal in tara noastra (ROM) si se pedepseste chiar cu inchisoarea. Nu imi asum responsabilitatea pentru materialele care sunt prezentate pe site (18+).

SocietateaO sa-mi permit insa sa incerc sa te fac sa vezi un pic mai clar anumite lucruri legate de societate, lucruri pe care cred ca nu le vezi in mod corect (in intregime) din cauza proximitatii prea mari fata de ele. Vorba aia: daca vrei sa vezi padurea, iesi mai intai dintre copaci:

Să nu îţi imaginezi că săraca mamă, care te-a susţinut toţi aceşti ani în tot ce ai făcut, te va aclama pentru noul tău hobby. Familia şi prietenii rareori vad lucrurile cum le vezi tu. Ba mai rău. Uneori te critică şi chiar iau măsuri împotriva acestor ”apucături” pentru că nu le convine lor. Trebuie să realizezi că aşa au crescut ei. Aşa au fost învăţaţi. Aceasta este realitatea lor. Pentru ei iarba = rău. Când apari tu şi le zici că se înşeală, realitatea lor este compromisă şi ei atunci reacţionează puternic şi negativ (ca şi în cazul lui Galileo Galilei). Să fumezi iarbă hai că nu e chiar aşa de rău. Dar dacă te află ca tu creşti? Deja aud cum murmură vecinii si cum femeile au mai întotdeauna gura proastă deja eşti teroristul / dealerul / drogatul din blocul de alături. Puţini sunt oamenii care s-au adaptat în societate. Toţi zic că societatea i-a acceptat. Rahat pe băţ! Societatea funcţionează pe reguli la care tu nu ai nimic de spus. Nişte reguli stupide care sunt impuse de nişte oameni bătrâni şi cu mintea pe ducă, care încearcă din răsputeri să se ţină cu degetele lor scheletice, de un sistem învechit, bolnav şi muribund, numit de ei ”realitate”.Sănătatea. Cine a crezut că e 100% uşor să creşti iarbă se înşela. Îţi poate dăuna serios sănătăţii. Nu e uşor să cari prin pădure pământ sau apă pe poteci ascunse, pe dealuri departe de civilizaţie, prin tufişuri cu ghimpi, prin lanuri de urzici, prin mlaştini sau mocirle. Hai…că să cari câteva zeci de kilograme de pământ pe distanţe mari nu e chiar sfârşitul lumii. Să vezi cum e cu apa. Plantele au nevoie de apă. Odată cu înălţimea cresc şi nevoile plantei. O sursă de apă în apropiere te scuteşte de ceva muncă. Per total crescutul te macină mai mult psihic decât fizic. Găsirea unui loc este crucială. Trebuie să investeşti mult timp în asta. Securitatea la fel. Sunt plantele OK? Te-a văzut cineva? Poate trece cineva pe acolo? Dacă ti le mănâncă un animal? Dacă cineva ţi le taie? Dacă cineva ţi le ia înainte de recoltă? Dacă sezonul merge aiurea? Dacă ploile cauzează apariţia mucegaiului în bud-ul tău? Dacă nu poţi ajunge la timp la ele? Dacă? Dacă? Dacă? Întrebările pot continua, dar nu îşi au rostul. Când eşti in preajma plantelor fiecare sunet este un factor de stres. Este un lucru cu care va trebui ori să te obişnuieşti, ori să iei măsuri ca să te asiguri că nu vei avea surprize.

Page 8: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Intotdeauna exista si un al doilea punct de vedere:

Societatea nu functioneaza dupa niste reguli in care un oarecare cititor "nu are nimic de spus".. Sunt si oameni anti-canabis (majoritatea populatiei) care citesc revista si care au avut ceva de spus… au spus, si in consecinta s-a realizat.

Societatea democratica nu functioneaza dupa reguli impuse de o clica de oameni batrani, sclerozati si ipocriti, care de-ai dracului ce sunt ei, ne interzic noua sa crestem si sa fumam iarba. Societatea democratica functioneaza dupa reguli impuse de majoritate. Faptul ca noi, prin gandirea noastra si valorile noastre, nu facem parte din acea majoritate care face regulile, este doar un fapt divers. Dar asa functioneaza sistemul democratic, iar alternativa este dictatura. Dintre cele doua, raul mai mic este totusi democratia. In democratie, problema este de "mentalitatea majoritatii versus mentalitatea minoritatii (a noastra)", sau "sistemul de valori al majoritatii versus sistemul nostru de valori". D.p.d.v. istoric, oamenii s-au inmultit in general pe criterii fiziologice: aspect fizic bun = sanatate, adica copii sanatosi, specie perpetuata. Din pacate, mai putin s-au inmultit pe criterii de inteligenta. Asadar, logica si biologia spun ca in orice populatie, majoritatea nu are cum sa aiba mentalitatea cea superioara. In orice populatie, prostii vor fi mai multi decat desteptii, deci Prostii = Majoritatea. Asadar, in democratie (desi mai bine decat in dictatura) este inevitabil ca prostii sa faca legea.

Pentru ca ei sunt majoritatea!:

1. Ei sunt cei care isi gasesc fericirea in "cantitate versus calitate". Ei sunt cei care prefera sa se indoape cu mancare ieftina, nesanatoasa dar multa(!). 2. Ei sunt cei care (dupa ce s-au indopat bine) prefera sa se urce intr-o masina si sa polueze in loc sa mearga cu bicicleta sa arda afluenta de calorii ieftine. 3. Ei sunt cei care in loc sa gaseasca satisfactie in gradinarit (cultivandu-si propria mancare de calitate), prefera sa-si foloseasca timpul liber facand tiraj celor mai ipocrtite show-uri de la TV! 4. Ei sunt cei care in loc sa se uite la National Geo, se uita la ProTV!5. Ei sunt cei care in loc sa se uite la un stand-up inteligent, se uita la "Trazniti in Nato"!6. Ei sunt cei care in loc sa exploreze orizonturi cognitive pe muzica de Pink Floyd prefera sa isi bata nevasta pe "Am bani de dat, am datorii la stat..".7. Ei sunt cei care se uita urat si lung la tine cand le dai un sincer "buna dimineata" in metrou si ei nu te cunosc in prealabil.8. Ei sunt cei care au facut posibil ca femei cu aspect fizic extra dar complet lipsite de inteligenta sa poata ajunge la nivele f inalte in sistemul LOR social!9. Ei sunt cei care au inventat cafeaua fara cofeina, berea fara alcool, rahatul de plastic, si hartia igienica parfumata (de parca gaura c*rului are afinitati olfactive..)10. Ei sunt......, ei sunt...., ei sunt........., etc...Pe scurt: ei sunt cei care fac legea! Intelegi?

Pentru a putea schimba legile, singura modalitate este sa ajungem noi candva sa fim majoritatea.Avand in vedere ca suntem indivizi unici prin existenta, gandire...etc... nu avem mare influenta sociala decat poate daca suntem oameni extrem de importanti, influenti sau facem ceva extrem care sa ii influenteze pe ceilalti destul cat sa faca o schimbare. Majoritatea au cam facut regulile in timp. Poate candva au fost bune dar e nevoie de schimbare. Problema cu schimbarea este ca aceasta ii sperie pe oameni, la fel ca o discutie care este contrar realitatii percepute de ei (ceea ce stiu si cred...felul in care vad ei lucrurile), schimbarea (si mai ales una radicala ce necesita o schimbare majora in gandirea si perceptia lor) se va lovi de ei care se vor opune.Pentru a produce schimbarea in acest sistem - cica democratic (in care alegerile sunt furate si populatia dezinformata) - va trebui ca vechea generatie sa moara, iar vechile obiceiuri sa fie schimbate. Dar cum la noi politicienii au influenta necesara, suportul cui trebuie si din pacate sunt cam longevivi...cred ca va mai dura putin...

Page 9: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

IndoorCe este cannabisul? Cannabisul este cea mai revolutionara planta de pe Terra, cunoscuta si sub numele de: marijuana, maria, maria-ioana, mary jane sau iarba. Aceasta se imparte in trei subspecii:-cannabis indica-cannabis sativa-cannabis ruderalis

Plantele care fac parte din familia Cannabaceae contin o substanta chimica numita THC (tetra-hydro-cannabinol) care provoaca persoanei care o consuma (fumat sau mestecat) o stare de relaxare mentala si fizica. Cannabisul este cel mai intalnit si cel mai consumat drog ilegal din lume.Cannabis indica (Indian Hemp, Canepa indiana) originala nordul indiei si foarte des intalnita in tarile producatoare de hash: Afganistan, Maroc, Tibet etc. Este o planta mica si deasa cu frunze mari, ajunsa la maturitate capata o culoare verde inchis. Dupa inflorire mai dureaza aproximativ 6-8 saptamani pana ce ajunge matura. Mugurii sunt lipiciosi si desi, aroma variaza in functie de tipul plantei, fumul plantei Indica te lasa impietrit, relaxant si lejer… preferata de artisti pentru inspiratia in muzica,poezii etc. ajuta la diferite probleme medicale. Cantitatea scoasa de o planta Indica este mai mare decat Sativa,preferata de cultivatorii care vor sa creasca indoor.Cannabis Sativa este opusul la Indica, sunt plante inalte si subtiri cu frunze inguste crescand au o culoare verde deschis, cresc foarte repede pot sa ajunga la o inaltime de peste 3 metri intr-un singur sezon. Sativa original provine din Columbia, Mexic, Thailanda si Orientul Mijlociu, cand a inceput inflorirea dureaza aproximativ intre 10-16 saptamani ca sa ajunga mature. Savoarea lor difera de la o aroma dulcie la o aroma de fructe, plantele Sativa cu o mare putere de THC stimuleaza creierul si produc halucinatii. Sativa au mai putina clorofila si mai multi pigmenti (pigmentii protejeaza planta de razele directe ale soarelui) sunt preferate pentru cresterea outdoor.Cannabis Ruderalis este canepa salbatica care o gasiti de obicei pe marginea drumului, intalnita cel mai des in estul europei si rusia. Ruderalis nu se compara cu proprietatiile celorlalte 2 subspecii, cu toate acestea are un proces genetic “Autoflowering” care nu se gaseste la sativa sau indica, adica infloresta in functie de varsta ei cronologica si nu in functie de lumina/zi.

Cum se utilizeaza ?Marijuana se fumeaza cel mai frecvent sub forma de tigari, mai rar în pipa. Unii folosesc tigarile obisnuite pe care le golesc de tutun si le umplu cu muguri faramititi, adaugând uneori si alte droguri care îi cresc efectele halucinogene. Marijuana se mai administreaza si sub forma lichida, sau în amestec în prajituri sau alte dulciuri.Cum ar trebui sa imi aleg spatiul de crestere ?In primul rand nu ar trebui sa ii puneti si pe altii in pericol, fara ca acestia sa stie. De obicei politia cand ”prinde” o plantatie, toata lumea “infunda” puscaria. Fiti sigur ca spatiul este ferit si sigur (care poate fi inchis sau ascuns). Spatiul de crestere trebuie sa aiba curent si ventilatie adecvata. Dulapul este in general cel mai bun loc de crestere dar caldura este cea mai ridicata problema. Un ventilator mic, un sistem cu tubulatura sau un odorizant pentru a elimina mirosul neplacut produs de plante.

"Joint" e probabil cel mai comun termen pentru o ţigară care conţine canabis. În Occident sunt rulate în general cu foiţe de ţigară, dar în ţările mai puţin dezvoltate se mai folosesc şi ziare, ţigări cu tutunul scos, sau hârtie maronie. Recent, o inovaţie în rularea joint-urilor a fost introducerea foiţelor transparente pe bază de celuloză. Există în vânzare şi foiţe de rulat făcute chiar din cânepă.

Page 10: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Deşi toate joint-urile conţin prin definiţie cannabis, metodele de preparare diferă în funcţie de regiune.

În Europa, şi într-o măsură mai mică în Canada, joint-urile sau spliff-urile se rulează adesea cu un amestec de tutun şi cannabis, şi încorporează un filtru de hârtie sau carton. Acesta din urmă nu este un filtru propriu-zis, permiţând doar răcirea fumului şi prevenirea inhalării conţinutului, dar fără a filtra fumul. În America de Nord, joint-urile se rulează în general fără tutun. Unii fumători amestecă haşiş cu tutun sau ierburi naturale lipsite de nicotină.

Cuvântul „joint” este de provenienţă franceză, unde reprezintă participiul verbului „joindre”, derivat la rândul sau din latinescul „iunctus”.

În jurul anului 1821, „joint” devenise un termen anglo-irlandez pentru o cameră anexă, sau separeu. În 1935, cuvântul se referea adesea la seringi folosite pentru heroină şi alte droguri. Prima dată când a fost folosit cu sensul de „ţigară de marijuana” a fost în 1938.

Există numeroase alte cuvinte care se referă la ţigări din cannabis, precum „bifta”, „jay”, "reefer","doobie" sau, în România, „cui” sau „johnny” etc.

Cum să rulezi un joint?

Să rulezi ţigări bune cu marijuana este relativ uşor, dar e nevoie totuşi de ceva îndemânare. Unii oameni pot să o facă doar cu o mână într-o cabină telefonică în vânt; alţii nu învaţă niciodată. Ca orice altceva, devine mai uşor dacă exersezi. Şi există oricând alternativa pipei sau a aparatului de rulat. Jointul european (i se mai spune şi spliff) înseamnă în primul rând un joint mai mare şi uşor conic. Originar din Jamaica, acum este răspândit în întreagă lume. În Marea Britanie şi Europa continentală, "jointul european" clasic, din haşiş şi tutun, a evoluat spre asemănarea cu spliff-ul jamaican, atât datorită similitudinii fundamentale, cât şi datorită influenţei culturii reggae. De obicei, europenii rulează jointurile cu un mic tub de carton la un capăt, pentru a fi mai uşor de fumat.

Page 11: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Pentru ca jointurile să ardă bine, „mugurii” trebuie fărâmaţi bine. Nu trebuie să fie ca o pudră, însă bucăţile trebuie să fie mai mici decât capul unui chibrit. Dacă amestecul de iarbă este prea îngrămădit, jointul se va stinge, va fi imposibil de fumat sau va arde ca o "canoe" - inegal, pe o parte, dar nu şi pe cealaltă (dacă se umezeşte puţin, cu saliva de exemplu, partea ce arde mai repede, se poate corecta problema, practică numită "lecuirea jointului"). Este ironic însă cea mai bună iarbă este de obicei prea lipicioasă pentru a fi fărâmată uşor. E util să aveţi în acest caz o mică râşniţă (în engleză grinder). Dacă fumaţi frunze, problematica fărmiţării dispare. În cazul spliff-urilor bucăţile mai mărişoare de iarbă nu mai sunt o problemă.

- Haşişul trebuie să fie măcinat în bucăţele foarte mici. Deoarece arde mai greu decât marijuana, haşişul trebuie să fie mult mai fin decât iarba obişnuită pentru un joint. Haşişul prăfos este mai uşor de fărâmat; însă nu este la fel de uşor cu haşişul negru mai dens, cum este cel afgan sau nepalez. Trebuie fărâmat în bucăţele de mărimea unei gămălii de ac. Ajută dacă încălzim puţin haşişul cu un chibrit sau o brichetă.

- Foiţele de rulat se vând în mai multe mărimi - normale, 1-1/4, 1-1/2, duble şi XL. Mărimea pe care o foloseşti - unii lipesc două foiţe împreună - depinde de cât de mare vrei să faci jointul şi cât de bine te pricepi să rulezi. Este mai uşor să rulezi cu mai multă hârtie, însă nimeni n-ar vrea să fumeze cartea de telefoane.

- La prepararea ierbii pentru joint seminţele şi tulpiniţele vor fi înlăturate. Seminţele fie trosnesc, fie nu ard, iar tulpinile sunt tari şi pot perfora hârtia, şi în plus nici una dintre ele nu te face high.

- Dacă fumaţi în amestec cu tutun este important ca tutunul şi canabisul să fie distribuite uniform astfel ca fiecare din cei ce fumează să prindă măcar puţină iarbă sau haşiş când trag un fum.

- Aveţi grijă cum rulaţi. Dacă ţigara este prea slab rulată, se va desface sau va arde ca o canoe, însă dacă este prea stransă nu poţi să tragi din ea.- În rest, puteţi da un search pe google "how to role a joint" şi sănătate!

Care sunt greselile incepatorului ?Umezesc la exces plantele . Plantele se umezesc aproape la 2-3 zile .Supra-hranire cu ingrasament . Ingrasamantu se foloseste odata la 3 saptamani.(vezi pe etichema de pe sticla ) Supra estimeaza productia. Prima productie este ca un nou nascut : esti atent la fiecare nou mm crescut . E bine sa avetzi grija de planta dumneavoastra dar nu in exces . Isi lauda productie. Nu impartiti acest subiect sensibil cu nimeni . Cum credeti ca ei ar putea sa tina un secret pe care dumneavoastra nu puteti ??Ce specie ar trebui sa cresc ?Sunt mai multi factori care pot determina soiul dorit, mediul de crestere, spatiul ales [...]

Indoor – indica & Outdoor – sativaIndica creste Mica. Cat de mica? de la 50 cm la 1.5 metri.Indica infloreste repede. Cat de repede? intre 6 si 7 saptamani.Sativa creste MARE. Cat de Mare? de la 2.5 Metri in sus.Sativa infloreste Greu. Cat de Greu? de la 10 saptamani la 20.

Page 12: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Specii de cannabis (sativa, indica si ruderalis)În ultimele trei secole, au fost descrise peste 20 de specii şi subspecii diferite de canabis, cu toate că unii botanişti insistă pe ideea c-ar exista o singură specie - Cannabis sativa. În general se consideră că sunt trei specii de canabis: Cannabis sativa, Cannabis indica şi Cannabis ruderalis.

Cannabis sativa, descrisă de taxonomistul suedez Carolus Linnaeus în 1753 este cea mai mare dintre cele trei, atingând 1,5 până la 5,5 metri la maturitate. Are ramurile rare şi se cultivă cel mai bine pentru producerea de marijuana, în regiunile tropicale - Mexic, Columbia, Jamaica, Africa şi Thailanda - fiind cultivat şi pentru fibre în zonele temperate

Din Europa şi America de Nord.

Cannabis indica, descrisă de biologul francez Jean-Baptiste Lamarck în 1783, este mult mai mică, de obicei are la maturitate între 0,9 şi 1,2 metri şi are ramurile mult mai dese. Nativă în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, la început a fost folosită în Afganistan şi Pakistan fiind cultivată în mod tradiţional pentru haşiş.

Cannabis ruderalis, clasificată de botaniştii sovietici în 1924, creşte în Rusia şi Europa de Est. Este mică - 30 până la 60 cm înălţime - şi săracă, având doar câteva ramuri sau niciuna, iar THC aproape deloc. Deoarece statura mică şi maturizarea timpurie sunt caracteristici foarte apreciate la marijuana, câţiva cultivatori au încrucişat-o cu alte specii. Totuşi, este greu să faci o încrucişare reuşită, fiind sigur că vei menţine şi tăria. De aceea, după cum scrie şi Robert Connell Clarke în introducerea cărţii sale The Cannabible, hibrizii de ruderalis sunt utili numai pentru "cultivatorii în aer liber şi din vecinătatea regiunilor polare, unde altceva nu prea creşte."Diferenţele între specii au fost esenţiale pentru dezvoltarea culturii de marijuana în Vest, în special pentru culturile de interior. Când nord-americanii s-au apucat să cultive seminţe din Mexic, Jamaica şi Columbia în anii '70, rezultatele au fost de multe ori dezămăgitoare. Pentru că varietatea tropicală de sativa avea nevoie de soare intens şi de perioade lungi de creştere - cinci până la şase luni pentru cea mexicană şi şapte până la opt luni pentru varietatea ecuatorială columbiană - se întâmplă mai mereu ca primul îngheţ (sau poliţia) să vină înainte ca plantele să apuce să înflorească. Culturile din Pacificul de nord-vest şi cele din Amsterdam şi-au luat avânt abia odată cu achiziţia de seminţe de indica din Afganistan, pe la sfârşitul anilor '70.

Cannabis indica ajunge mai repede la maturitate şi produce plante mai mici cu inflorescenţe mai mari. De asemenea, plantele înfloresc aproape sigur dacă stau cel puţin 12 ore pe noapte continuu în întuneric, indiferent dacă se intâmplă din cauza echinocţiului de toamnă sau a faptului că sunt crescute în interior şi li se stinge lumina. Acestea sunt date foarte importante pentru cultivatorii din Statele Unite, Canada şi Europa, care sunt condiţionaţi de un sezon mai scurt de creştere în aer liber decât la tropice, sunt nevoiţi să evite poliţia şi vor să aibă productivitate mare la culturile de interior.Astăzi, majoritatea marijuanei care se cultivă în America de Nord şi Europa este fie indica fie un hibrid indica-sativa. Puţini vestici au fumat sativa pură în ultimii 20 de ani, spune reporterul Kyle Kushman de la High Times. În ciuda producţiei mici pe care o dau plantele de sativa, mulţi cunoscători o preferă în defavoarea varietăţii indica, deoarece se crede că are un efect mai cerebral şi mai psihedelic.

Page 13: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Sativa sau indica?Jason King, autorul cărţii Cannabible, scria că fumatul de sativa îl face "mai vorbăreţ, creativ, iar adesea foarte activ", pe când indica îl face să se simtă "greu şi letargic".Pentru mulţi cultivatori, idealul este o plantă cu puterea de euforie pe care o are sativa şi caracteristicile de creştere pe care le are indica. Un exemplu clasic este Skunk #1, 75% sativa, notează King.

Page 14: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

SeminteCum faci rost de seminte

Ok, deci acum ca ti-ai gasit locul in care vrei sa cresti (indoor sau outdoor), trebuie sa stii Cum sa faci rost de seminte si aici ai mai multe optiuni:1. Folosesti seminte din ceea ce ai mai fumat. Unii cumpara de la dealeri…practica ce ar trebui sistata din motive prezentate in prealabil…si daca ceea ce ai fumat ti-a placut…atunci mai mult ca sigur o sa iti placa si mai tare cand o sa fumezi ceva crescut de tine. Problema este ca nu poti fi sigur de ce soi este si cat de mult ii va lua sa termine cu perioada de floare.2. Cumperi seminte de pe net. Site-uri sigure: un site de unde sa cumparat de mai multi cunoscuti cu succes este: Nu am voie sa postez link, scrieti seed bank pe google3. Este adevarat ca poti obtine seminte si participand la diferite concursuri, devenind voluntar pt testarea unor seminte sau le poti primi de la altcineva. TOTUSI! Fiecare concurs are regulile lui si cateodata trebuie ca tu insuti sa indeplinesti anumite conditii de participare. Daca vrei sa devii voluntar te asigur ca nimeni nu iti va da nimic daca apari de nicaieri cu absolut nici o dovada a faptului ca ai unde sa cresti sa ca macar ai cunostintele sau abilitatile necesare. Acelasi lucru se aplica si cu obtinerea semintelor de la alti crescatori. Nimanui nu ii place un cersetor asa ca nu vei primi nimic. In schimb daca ai numeroase posturi dovedind abilitatile si cunostintele tale, si pe langa asta cineva te si place atunci ai o mica sansa…dar nu te baza pe asta. Daca vrei seminte REPEDE / ACUM cel mai bine e sa le comanzi de pe net.

Cum comand seminte de pe net?Este o procedura extrem de simpla dar te taxeaza la nervi rau de tot. Intai alegi o suma pe care esti dispus sa o investesti sau sa o pierzi – da se mai intampla, rar dar se intampla. Suma in cauza este undeva la 20 de Euro pt 10 seminte. Deja aud ca unii bieti stoneri se crizeaza, ca vai ca e prea mult, ca vai ca nu am bani, ca vai ca e criza. NO DUTE’N PULA!!! Daca iti permiti sa stai pe net si sa ai un celular…atunci nu e mult deloc. Si daca ai bani sa ii dai dealerului pt un joint amarat sau pt un gram jalnic de iarba necunoscuta, probabil crescuta cu chimicale in conditii mizere si poate si “imbunatatita” cu spray de gandaci…si nu te gandesti ca aceeasi suma si ceva munca iti poate oferi chiar si 1 KG de bud curat…daca inca mai vrei sa apelezi la dealer…atunci esti un idiot. Si ultima scuza: e criza – motiv in plus sa iti cresti propria iarba pt ca sunt sigur ca ti-ai auzit dealerul folosind aceeasi scuza cand ti-a saltat preturile de ai crezut ca te lasa inima.Deci ai suma pe care doresti sa o investesti si stii de la ce seedbank vrei sa comanzi. Majoritatea au diferite sisteme de plata a produselor comandate. Am sa prezint cum sa comanzi prin plic. Faci rost de un plic si niste pamflete care pot intra acolo sau o felicitare, tiparesti comanda ta pe o foaie de hartie, si alaturi de bani le bagi toate in plic. Apoi scrii adresele, pui timbrele – eu am mers la posta si am pus timbre dupa ce mi le-a cantarit. Apoi bagi plicul la cutie si astepti cu morcovul in fund o saptamana sau doua…sau chiar 3.

Page 15: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

FOARTE IMPORTANT! Vezi unde ceri sa iti fie trimise semintele. Poti folosi cutia aia postala a vecinului care e plecat pt urmatoarele saptamani, la fel de buna este casuta postala a unui prienten in a carui maini ti-ai pune si viata. Eu am folosit ambele variante + inca una: cand stai in chirie poti folosi numele proprietarului plus inca unul: al tau. E riscant dar functioneaza. In orice caz ar fi bine sa stii ora la care trece postasul pe la acea casuta ca sa fii acolo imediat dupa ce a lasat plicul.

SI MAI IMPORTANT Ai grija ca banca sa iti trimita “regular mail” … sau ceva similar, adica sa ti le trimita intr-un plic simplu. E important pt ca daca iti trimite semintele si trebuie sa semnezi pt ele…poate ca nu iti va veni bine. Daca postasul ti-o aduce acasa sa semnezi pt ea poti sa faci pe miratul ca nu asteptai nimic dar daca tot a venit ceva si e gratis acum esti curios si e dreptul tau sa vezi ce ai primit. Daca trebuie sa te duci la mama draku sa semnezi pt un pachet sau ceva similar…nu te duce pt ca vei avea probleme. Acolo mai sta cate un agarici in uniforma care se va uita in cutia ta. Nu stiu de ce opc-ul le permite un asemenea abuz. Violarea intimitatii e ceva grav.

***Am aflat de ce se uita pulitzaiu in cutie: se pare ca trebuie sa verifice ce ai primit pentru a putea determina daca pentru ce ai primit se poate percepe un impozit. Din cate am aflat de la un tip care avea o afacere cu seminte, expeditorul poate declara valoarea ca fiind ZERO si cica asa nu se uita garcelul. Dar nu stiu, nu am verificat. Pt mine, daca vine mandat postal imi bag piciorul in ele de seminte si ma bucur de libertate******Ce se intampla daca il ridici si se uita garcelul? Dosar penal, urmarire si verificari dese si lungi de la baietii de la antidrog***Pt. siguranta ta, comanda de sarbatori. Posta e atunci inundata de multe hartioante. Pe de o parte unele companii folosesc aceasta metoda pt ca e ceva mai intim decat un e-mail steril, pe de alta parte unii au rude si prieteni si una dintre parti nu are e-mail sau un pc, sau internet. Sau pur si simplu isi trimit cadouri, plicuri cu bani, felicitari si/sau scrisori. Este momentul perfect ca sa trimiti o comanda si sa primesti una.

Noile pachete:

1. Insigna Medicinal Cannabis Herb

2. Sigiliul de calitate garantează autenticitatea fiecărui pachet de seminţe Sensi Seed Bank. Ar trebui să fie deschise prin utilizarea unui obiect ascuţit (cum ar fi varful unui creion) pentru a împinge uşor în centrul de interior sigiliu. Acest lucru va lasa o gaura care permite seminţe care urmează să fie scoase din un pachet la un moment dat.3. Invelisul , carcasa semintelor este fabricat din plastic dur A-PET şi oferă cea mai bună protecţie posibilă pentru semintele din interior.

Page 16: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Pachetele cele vechi:

1. Această pictogramă indică faptul că ca semintele sunt de asemenea potrivite pentru cultivarea afara in climate calde şi însorite. Nu doar indoor2. Numele soiului

3. Indoor

Indoor/ growbox-growhouse

Outdoor4. Invelisul , carcasa semintelor este fabricat din plastic dur A-PET şi oferă cea mai bună protecţie posibilă pentru semintele din interior.5. Un pret de peste €55 arata ca au fost acordate premii caracteristice. (insigna folie de aur “Cup Winner” )6. Semintele au fost premiate la Cannabis Cup7. Insigna Medicinal Cannabis Herb

Page 17: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

1. Mini istoric despre genetica, un ghid simplu despre soi.

2. Inaltimea

3. Greutatea

4. Cat dureaza pana infloreste plante si face muguri/seminte.

5. Perioada de floare, Înălţime şi randament pentru growbox/seră.6. Sigiliul de calitate garantează autenticitatea fiecărui pachet de seminţe Sensi Seed Bank. Ar trebui să fie deschise prin utilizarea unui obiect ascuţit (cum ar fi varful unui creion) pentru a împinge uşor în centrul de interior sigiliu. Acest lucru va lasa o gaura care permite seminţe care urmează să fie scoase din un pachet la un moment dat.

Page 18: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#2 IndoorGerminarea SemintelorAm sa va prezint cateva dintre cele mai cunoscute si folosite metode de germinare!

Prima metoda Germinarea in servetele:- 4 batiste de hartie simple (neparfumate) sau 2 prosoape de hartie (din alea de bucatarie, la sul)- uzi batistele sau prosoapele si le storci USOR (doar atat incat sa nu curga apa din ele daca le tii atarnand, e foarte important sa NU BALTEASCA)- iei o casoleta de mancare (preferabil mai plata, nu inalta), cu capac, CURATA (sterilizata sub jet de apa fierbinte, dar nu cu alcool, pentru ca alcoolul poate dauna semintelor)- pui 2 batiste umede (sau un prosop umed, indoit) pe fundul casoletei, asezi semintele si le acoperi USOR (astfel incat sa mai ramana si un pic de aer intre servetele) cu celelalte 2 batiste umede (prosop umed)- inchizi casoleta ETANS cu capacul- o pui undeva unde temperatura e 24 – 26 grade C. E adevarat, temperatura mai mare de 26 C accelereaza germinarea, dar poate intensifica si activitatea microbiana, riscul de putrezire a semintelor fiind mai mare, mai ales daca umiditatea e excesiva- verifici evolutia semintelor din 8 in 8 ore, dezvelind stratul de servetele de deasupra semintelor. Daca servetelele s-au uscat prea mult, mai pulverizezi apa pe servetele. Daca pe fundul casoletei balteste apa, scurgi apa- I mod normal, germinarea completa a semintelor (radacini de 1 cm minim) n-ar trebui sa dureze mai mult de 3 zile (72 de ore)De ce avem nevoi: seminte, 4 servetele, putina apa si o casoleta (caserola) de bucatarie.

Ud 2 servetele si pun semintele deasupra.

Pun inca 2 servetele umede peste seminte si inchid casoleta.

Page 19: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Astept cateva zile unde casoleta a stat pe frigider, mai in spate pe unde se ridica caldura…dar nu destul cat sa se coaca (aici cam o saptamana pt ca am fost mai ocupat….) si cam aceasta a fost prima metoda de germinare.

A doua metoda de germinare:De ce avem nevoie pentru a germina semintele cu succes:- Seminte (de preferat de calitate, pregatite, ambalate si pastrate cat mai bine.)- Pamant sau Mix soilless sau orice alt mediu de crestere care permite o aerare buna si o retinere a apei suficienta. (la alegere.)- pahare de plastic (cu gauri date in fund.) sau ghivece mici de rasaduri. (la alegere.)- scobitoare sau orice instrument de taiat/ gaurit aveti la indemana.- pulverizator pentru udarea plantelor cat sunt tinere si fragile. (optional)- recipient cu apa.- hartii / stickere / plant markers pentru marcajul diferitelor strainuri si crossuri (in cazul in care exista.)Se ia ghiveciul pentru rasaduri (sau paharul de plastic cu gauri date..) si se umple 2/3 cu mediul de crestere, dupa care se uda din abundenta pana curge suficienta apa pe gaurile recipientului.Se mai aplica cativa cm de mediu de crestere (pana la marginea superioara a recipientului ar trebui sa ramana cel putin 2-3 cm spatiu.), apoi se stropeste / pulverizeaza bine cu apa si apoi se lasa un timp la temperatura camerei. Se pune samanta la o adancime de maxim 1 cm si se pulverizeaza inca putina apa, fara a presa mediul peste samanta. Din acest moment orice udare se face doar daca mediul se usuca la suprafata si doar usor pe marginea ghiveciului sau prin picurare/pulverizare. Asta pentru a nu ingropa samanta mai mult cand uzi peste.Se pune folia peste recipient (se poate prinde cu elastice de bani, ca si asa nu prea mai sunt multe de prins cu elasticele in ultimul timp.. sau cu sfoara/ sarma de gradinarit subtire) si se foloseste o scobitoare sau ceva de taiat/gaurit pentru a da multe gauri fine pe toata suprafata foliei.Se lasa in loc caldut (20-25 grade) /de preferat peste 22 grade pana rasar. Pana in acel moment nu este inca nevoie de lumina. Dupa ce plantele scot cotiledoanele din pamant folia se poate scoate.

Page 20: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Nota 1: Daca semintele au fost stocate la alta temperatura decat cea de germinare, aducerea lor la temperatura mediului se face treptat.Nota 2: Inainte de plantarea semintelor tot excesul de apa din recipient ar trebui sa fie eliminat.Nota 3: Se poate renunta la folie daca semintele se tin pentru 6-12 ore in apa inainte de a le planta.Nota 4: Semintele nu au o pozitie speciala in care trebuiesc puse in pamant, natura le-a facut putin ovaloide special pentru a se aseza pe laterala cand cad pe pamant. Dar indiferent de pozitie, radacina mereu va gasi directia potrivita.Nota finala: A se citi cat sunteti cat de cat sober, poate fi destul de incurcat ce am scris aici daca sunteti prea veseli. Succes!A treia metoda de germinare:Germinarea semintelor de cannabis depinde de mai multi factori interni si externi. Cei mai importanti factori externi sunt: apa, oxigen, temperatura, lumina si substrat. Sativele au nevoie de o temperatura de pana la 5 grade celsius mai mare pentru ca provin dintr-un climat mai cald decat indicele. In timpul germinarii samanta de marijuana se trezeste din inactivitate. Factorii care influenteaza desfacerea semintei si iesirea din aceasta inactivitate sunt apa si temperatura camerei. apa este esentiala; In momentul in care samanta a absorbit o cantitate suficienta de apa incepe sa formeze sistemul de radacini. Oxigenul este deasemeni necesar pentru o germinare cu succes, de aceea semintele nu trebuie lasate scufundate in apa prea mult timp fara oxigenare. Pasul urmator este iesirea din carapace. Odata ce carapacea s-a desfacut, samanta proaspat germinata are nevoie de oxigen. daca samanta este pusa direct in pamant si pamantul nu are drenajul bun sau este udat in exces, este posibil ca oxigenul sa fie intrerupt. Intreruperea oxigenului impiedica germinarea semintei; respiratia aeroba, care este principala sursa pentru energia plantutei, pana la fotosinteza, este intrerupta prin lipsa oxigenului. In momentul in care planta a iesit din carapace si este vizibil primul set de frunzulite (cotiledoanele), are nevoie de lumina si substrat pentru o germinatie sanatoasa.

Page 21: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Indoor Germination

Pre inmuiere:Se pun cateva servetele sau hartie igienica pe o farfurie (de preferat necolorata si fara mirosuri, contin chimicale care pot afecta o germinare sanatoasa). Se umezesc cu un spray folial, o singura aplicare e suficienta, apoi se pun semintele pe servetele si se acopera cu alt set de servetele umezite. Se acopera farfuria cu o alta farfurie intoarsa. Semintele trebuie sa stea in intuneric, deci e bine sa folositi farfurii opace (lumina afecteaza negativ radacinile, nu lasati niciodata radacinile plantei in lumina pe o perioada lunga de timp). Cu cele doua farfurii se creaza un mediu ideal pentru germinare dar ca germinarea sa aiba succes mai este nevoie si de o sursa de caldura (21 grade celsius) care sa ridice umiditatea din interiorul acelui mediu. Semintele trebuie verificate zilnic, iar daca servetelele incep sa se usuce mai pulverizati apa peste ele astfel incat sa nu balteasca. In momentul in care carapacea s-a desfacut si varful radacinii este vizibil trebuie transplantate cu grija intr-un mediu de crestere (pamant, rockwool etc). In sol plantele ar trebui transplantate intr-un recipient cu o adancime de cel putin 10cm astfel: umpleti recipientul cu sol, masurati 2 lungimi de samanta cu un pix sau creion, infigeti creionul in pamant pana la dimensiunea marcata, in gropita formata impingeti usor samanta cu degetul sau cu ajutorul unei pensete (cu foarte mare grija sa nu rupeti radacina fragila). samanta poate fi pusa in pamant cu radacina in sus sau cu radacina in jos, nu prea conteaza, singura diferenta este ca daca o puneti cu radacina in sus e mai scazut pericolul sa se rupa la transplantare si mai usor de bagat in sol (radacina nu trebuie sa iasa la suprafata din sol). daca o puneti cu radacina in jos, gaura in care o infigeti ar trebui sa fie putin mai adanca astfel incat sa acomodeze bine radacina. Insamantare direct in mediul de crestere (sol sau rockwool): infigeti samanta de marijuana sub suprafata mediului in care cresteti la o adancime de aproximativ marimea ei. Udati regulat mediul cu apa, dar aveti grija sa nu il inundati. Plantuta se foloseste de o rezerva de hrana stocata in samanta pentru a iesi de sub carapace si a creste. Aerul este foarte important pentru metabolismul ei, asa ca aveti grija ca mediul in care cresteti sa fie suficient de aerisit. Aveti grija ca mediul in care cresteti sa fie drenat bine. Rockwool-ul este un mediu excelent pentru germinare. Vasul in care plantati ar trebui sa aiba o adancime minima de 10cm si ar trebui acoperit cu celofan sau o punga transparenta pentru a se pastra umiditatea si a putea vedea momentul in care plantuta iese din pamant. In momentul in care plantuta a iesit din pamant trebuie scos celofanul sau punga si pusa sub lumina. Temperatura este de asemeni un factor important. Din momentul in care ati pus-o in pamant si pana iese la suprafata ar trebui sa stea intr-un climat cu temperatura de 21-25 grade celsius si cu umiditate mare.

Page 22: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Outdoor GerminationDesi este posibil sa germinati semintele direct afara, acestea sunt prea scumpe ca sa va permiteti acest risc si probabilitatea de a germina mai repede este mai mare indoor. Conditiile de temperatura din tara noastra nu sunt prea ideale pentru perioada de crestere outdoor (aprilie, mai, iunie – variatii de temperatura extreme) si este foarte posibil sa pierdeti multe seminte daca germinati direct afara. Puteti insa sa obisnuiti plantele proaspat germinate indoors cu conditiile de afara, punandu-le treptat in locuri unde se pot obisnui. Daca totusi vreti sa experimentati germinarea outdoor puteti sa o faceti in felul urmator: dupa ce gasiti locatia cea mai secreta si cu conditiile ideale de crestere outdoor, schimbati pamantul cu unul optim pentru crestere si creati un dig circular din pamant in jurul zonelor unde vreti sa rasaditi (sau faceti o gropita nu prea adanca, in forma de calota sferica – in felul acesta apa de la ploi este captata mai bine si tinuta mai mult timp). Inainte sa plantati samanta trebuie sa udati pamantul ca la metoda de insamantare direct in mediul de crestere. Urmatorii pasi sunt asemanatori. Trebuie sa aveti grija de conditiile de temperatura si sa le plantati intr-un loc umbros dar care sa primeasca suficienta lumina. Faceti o gaurica cu un creion sau pix, puneti samanta in gaurica, acoperiti usor cu pamant, nu presati pamantul cu degetele, doar impingeti usor putin pamant deasupra, acoperiti cu un geam sau un fund de sticla pentru a se pastra umiditatea ridicata. in general germinarea nu se face outdoor din multe motive. O parte le-am prezentat mai sus, cealalta parte ar mai fi pasarile, animalele, insectele care pot ataca semintele, lumina insuficienta, vremea nefavorabila, ploile in exces, toate pot afecta negativ samanta. Cea mai buna metoda este germinarea indoor dupa metodele de mai sus, apoi sub un CFL plasat la 10cm departare de planta proaspat iesita de sub pamant. Lumina de CFL (neon sau bec) este ideala pentru plantutele proaspete. Plantele tinere: plantele tinere sunt foarte delicate, de aceea nu trebuie sa aiba contact direct cu o sursa puternica de lumina cum ar fi soarele intens sau lumina unei lampe de 400w. Acestea pot sa le arda. Tinerele plante, in primele saptamani de viata, isi iau din pamant toata hrana necesara. Nu este nevoie de ingrasamant in aceasta perioada, ingrasamantul poate sa le distruga. In momentul in care le apare al doilea set de frunze se poate incepe fertilizarea solului. La inceput pot fi udate cu o solutie slaba care sa contina un mix de oase de peste si alge. Se poate administra prin pulverizare sau udare direct la radacina si are rolul de intarire a radacinilor. Puteti sa striviti usor cu degetele varful tulpinei cand planta a dezvoltat 3 seturi de frunze (cotiledoanele nu intra in aceasta categorie). Aceasta metoda incurajeaza dezvoltarea mai viguroasa si ingrosarea tulpinii.

Siguranta germinarii la incepatori: germinati semintele in grupuri mici, de cate 2 seminte. In felul asta daca faceti o greseala in procedura de germinare pierdeti doar o cantitate mica de seminte. In timp o sa invatati din greseli si o sa aveti seminte suficiente pentru urmatoarea germinare, care probabil va fi cu succes. aceasta metoda se numeste “managementul riscului de germinare la incepatori” si functioneaza foarte bine.

Page 23: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#3 IndoorViata planteiPrima etapa este germinare, dupa care urmeaza o perioada de pre-vegetatie, apoi perioada de vegetatie, pre-inflorire si inflorire. Perioada de pre-vegetatie este cea de 2 saptamani dupa germinare, in care se formeaza radacinile. Aceasta etapa este foarte importanta, deoarece in acest timp se dezvolta cel mai repede radacinile. Cu cat ai o masa de radacini mai mare cu atat vei vedea mai mult progres pe perioada de crestere pentru ca planta va avea capacitatea de a asimila nutrienti mai multi si mai rapid. Pe aceasta perioada nu ar trebui sa se dea azot, deoarece azotul stagneaza cresterea radacinilor, in schimb, plantele se pot uda cu o solutie formata din extrase din alge de mare si stimulanti biologigi de crestere. Acesti aditivi intaresc si rezistenta plantei. Aceste substante se folosesc si pe perioada de vegetatie in procente mai mici. Daca am trage o linie si am face o medie intre toate speciile de cannabis, am putea spune ca urmatorul plan este cel mai urmarit de majoritatea crescatorilor:

-pre-vegetatie – 2 sapt-vegetatie – 8 saptamani (dar in momentul in care au aparut florile de pre-inflorire este un semn ca planta poate sa treaca la urmatorul stadiu, inflorirea; aceste flori, la unele plante, pot sa apara mai devreme, la altele mai tarziu si la altele de loc)-inflorire - 8 saptamani (perioada de inflorire difera la fiecare specie de cannabis).Perioada de vegetatie a plantei incepe inca de cand germineaza.Din momentul in care iese din pamant si incepe sa faca fotosinteza putem spune ca planta este in perioada de vegetatie. Totusi primele 2 saptamani planta este mai sensibila atat la lumina cat si la fertilizatori,astfel ca orice schimbare de mediu ii poate dauna. In primele 2 saptamani planta nu trebuie supusa la cantitati mari de lumina un siblu cfl de 40 w tinut la 6 cm de planta este suficient..sau 2 neoane de 18 w fiecare. In nici intr-un caz sa nu bagat planta sub o lampa hps..acesta fiind prea puternic si avand spectrul de lumina nepotrivit pentru primele 3 sapatamani de viatza a plantei,aceasta “nevazund” acest tip de lumina pana la 3 saptamani..apoi e ok. Dupa primele 2 saptamani in functie de cum sa dezvoltat si planta puteti sa ii aplicati fertilizatori si sa ii puneti o sursa de lumina mai puternica,Starea de vegetatie este direct conditionata de timpul in care este expusa la lumina. Astfel daca o tineti timp de 18 ore sub lumina si doar 6 sub intuneric planta nu va inflori. De indata ce veti schimba orarul de “iluminare” la 12 ore lumina /12 intuneric plata isi va schimba metabolismul si va incepe sa infloreasca. O planta poate fi bagata la flowering (12lumina /12 intuneric) si de la o luna insa cel mai indicat este sa faceti asta cand ajunge la varsta de 2 luni sau chiar mai mult.Va fac un program simplu de iluminare:ziua 1—-2 saptamani——> 24 ore lumina (fara fertilizatori sa surse puternice de lumina)2 sapt—-2 luni——>18 ore lumina/6 intuneric( cu fertilizatori si surse puternice de lumina (hps dupa a 3 sapt) )2 luni—-ultima zi——>12 ore lumina/12 intuneric( fertilizatori de inflorire si indicat lampa hps)De precizat ca o planta poate fi tinuta in starea de veg chiar si ani intregi in cazul in care aveti o planta potenta din care taiati clone asa este si indicat!din momentul in care planta este pusa la inflorire aceasta isi va termina ciclul de viata in minim 45 zile si maxim 90 (depinde de strain(specie)

Page 24: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#4 IndoorLuminaSoarele produce un spectru destul de mare de culori. Ai fi surprins sa afli ca produce si verde? Nu ai vazut niciodata lumina verde venind dinspre soare. Nici nu o sa o vezi astfel. Totusi, plantele din jurul tau o reflecta si nu o pot absorbi. Cu ce te ajuta asta? Daca esti un gradinar nebun care simte ca TREBUIE sa verifice starea plantelor ora de ora, chiar si cand plantele “dorm” dar nu vrei sa le deranjezi, atunci baga un bec cu lumina verde.Acum inapoi la restul spectrului. Lumina solara e cuprinsa din cateva tipuri de radiatii si o particica mai mica de lumina pe care ochii tai o pot percepe si pe care creierul tau o poate interpreta sub forma de culori. Dar cele 2 culori ce ne intereseaza pe noi, anume albastru si rosu, tzin de cu totul altceva: atmosfera si forma planetei.Aerul curat din atmosfera functioneaza ca un filtru, si cu cat mai multa lumina trece prin el, cu atat mai albastru devine cerul. Nu ma crezi? Cerul noaptea e total negru. De ce?? Ah da! Partea ta din planeta nu e expusa soarelui in acel moment.Si cum ramane cu forma planetei? Noi ne invartim in jurul axei si in jurul soarelui, dar ca indivizi percepem “miscarea soarelui” pe bolta cereasca, ca un arc de cerc. Soarele “apare” la un capat al orizontului si “dispare” la celalalt. Dar atunci cand unghiul este mai mic, sau aproape de 180, atunci partea noastra a planetei este expusa la mai putina lumina. Atunci spectrul Rosu este cel mai puternic si poate fi perceput cu ochiul liber. Nu ma crezi? Baga un rasarit si un asfintzit si mai vorbim.

Perioada de veg a plantei este de obicei marcata in natura de expunerea la un numar foarte mare de ore de lumina albastra, putina rosie si nopti scurte. In schimb in cea de floare ai mai putine ore de lumina albastra, mai multe de rosie si nopti si mai lungi. In timpul cresterii se foloseste lumina alba, zisa RECE. Are 2700 K. La inflorire se foloseste lumina CALDA. Are 5700 K.

Becurile “economice” au scrise pe ele 2 puteri. De exemplu 21 w => 120 w. Cand socotesti puterea pentru cresterea plantelor te iei dupa cifra mai mica. Adica faci 300 – 600 w pe metru patrat din cate becuri de 20 w e nevoie. Calculul de putere este valabil si pentru neoane d-alea lungi.

Pentru crestere se folosesc becuri MH , metal halide pe englezeste. Se socoteste cu 400w pe metru patrat.Pentru inflorire se folosesc becuri HPS , high pressure sodium pe englezeste. Se socoteste 600 w pe metru patrat. Ca sa cresti randamentul becului, deasupra se pune un reflector ca in poza. Acesta apara si tavanul dulapului de caldura becului.

Becurile MH si HPS au nevoie de balast pentru a functiona. Fiecare tip de bec cu balastul sau. Acesta se incalzeste tare in timpul functionarii becului. Cele clasice sunt electromagnetice, ca la neoane. Cele moderne sunt electronice, se zice ca prelungesc durata de viatza a becului.

Atentie la fire, curentul electric si apa nu fac casa buna. Becurile MH si HPS se incing puternic cand ard. Si te pot arde pe tine sau plantele, daca se produc apropieri prea mari. Becul incins nu trebuie stropit cu apa deoarece poate exploda urat. Atentie la firele instalatiei, sunt puteri destul de mari si legaturile prost facute se incing si iti pot da foc la dulapul / cutia in care cresti.

Page 25: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

GhidOk….vrei sa cresti nu?E foarte simplu: ai nevoie de un loc sigur (daca stai cu parintii sau alte persoane…mai bine nu…iti pot da numeroase motive dar ca un copil incapatzanat ai sa te agati de “si daca…?”) NU! inca o data: NU CRESTE DACA LOCUIESTI CU PARINTII! Risti mult pt ambele parti. The END.Apoi iti trebuiesc seminte (pt mai multe informatii da click pe linkul din semnatura mea) Semintele vor trebui germinate (alt link in semnatura mea) si crescute. Cum cresti? Ai nevoie de un loc, iar indoor poti folosi un loc inchis: cutie, dulap, camera. Ideea e sa ai destul loc atat pt ghivece, lumini cat si pt plante. Cu cat mai mult cu atat mai bine. Ai nevoie de ventilatie ca sa schimbi aerul si sa scapi de caldura generata de lumini si in unele cazuri si de un filtru de aer ca sa nu iti puta casa ca un cofeeshop olandez. Ok, ai germinat semintele. Ce urmeaza?Faci rost de niste pamant. Cu cat mai curat si mai “fluffy” cu atat mai bine. Nu are nevoie de compost sau de ingrasaminte acum. Daca esti cunoscut pt crimele tale la adresa regnului vegetal, contacteaza cea mai apropiata sera sau florarie profesionista si cere pamant pt rasaduri. Foloseste ghivece cu gauri de scurgere.

Cat de des ud / fertilizez ? Regula de baza: BELESTE OCHII ! Daca planta cere ii dai. Udat: Poti astepta ca boul sa se usuce putin, oricum cateodata putina sete nu ii face rau. SAU, Pui mana pe ghiveci si il ridici putin. E greu? Are destula apa. E usor, adauga ceva apa. Plantele mici au nevoie de putina apa, plantele mari de mai multa. Lasa planta sa faca putina sete ca sa stii cam cat de usor e ghiveciul cand nu e pamantul plin de apa.

Fertilizare: Cand planta va avea deficiente (nu mai creste, frunze moarte etc…) o sa o ajuti. Nu ii da pana nu cere.In rest ii dai lumina, o feresti de temperaturi joase si te asiguri ca are aer proaspat. Plantele in timpul noptii nu produc oxigen ci il consuma.

Micro Istorie a Soiurilor: In SUA cannabisul a fost adus de mexicani. Americanii au preluat ideea dar prohibtia i-a fortzat sa creasca indoors si sa se bazeze mai mult pe “importuri” pt ca iarba de indoors era proasta.Nu e usor sa cresti o planta tropicala indoors…iar americanii erau incepatori in cresterea mariei. Sativele cresc mari si au nevoie de foarte multe saptamani ca sa infloreasca asa ca iarna le omora cu mult timp inainte ca acestea sa fie gata de recoltat,Asa ca multi hipioti au facut vizite in majoritatea tarilor cu o istorie a cannabisului: India, Nepal, Tarile Arabe. Si bafta lor e ca au gasit marioare mici si compacte cu un high nou si, mai important de atat, infloreau intr-un timp mult mai scurt.Crescute indoors, plantele s-au descurcat de minune. Apoi baietii au facut tot felul de polenizari din care au reiesit hibrizi noi, cu high-uri noi, ce dadeau mai mult bud, cresteau mai mari si infloreau mult mai repede ca sativele.In acest moment mai toate soiurile sunt mixuri obtinute din soiuri old-school si, cateodata, din adaugari de soiuri noi (landrace) descoperite recent de groweri care vor sa ofere ceva nou clientilor, si poate si faima, mai ales daca gasesc ceva ce sa sparga gura targului la concursuri.

Sativa creste MARE. Cat de Mare? de la 2.5 Metri in sus.Sativa infloreste Greu. Cat de Greu? de la 10 saptamani la 20.Indica creste Mica. Cat de mica? de la 50 cm la 1.5 metri.Indica infloreste repede. Cat de repede? intre 6 si 7 saptamani.AFARA – Ideal ar fi sa cresti un hibrid in mare parte indica. De ce? Pt ca la noi toamna (anotimpul cand infloreste) ajunge sa fie destul de ploioasa si rece incat sa iti omoare planta. Apoi vine iarna si frigul SIGUR o omoara. Adica??? Creste soiuri care infloresc in maximum 8 saptamani sau mai putinIn CASA – creste ce vrei, depinde cat spatiu ai si cat esti dispus sa astepti

Page 26: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Vrei sa cresti si nu stii ce bec sa folosesti?incandescente ? NU cu vapori de mercur? NU halogenuri? NU neoane de discoteca? NU De ce nu? Spectrul nu e bun pt plante.CFL-uri? DA Neoane? DA HPS? DA MH? DA Leduri? Dar nu merge orice tip de led – si sistemele sunt SCUMPEPlanta Mare= Genetica + Soare + Apa + NutrientiDa, si pamantul conteaza dar am vazut plante crescand imense in pamant de cacat si fara nici un supliment de nutrienti.

Ghid de obtinere a plantelor mari la outdoor: Faci groapa adanca intr-o zona unde bate soarele toata ziua, o umpli cu pamant de calitate sau mixul tau preferat, adaugi niste nutrienti, plantezi o planta in mare parte sativa si o uzi din 2 in 2 zile cu cate o galeata de apa. De preferat ar fi sa fie sativa si sa o ferminezi in casa si sa o pui primele 2 saptamani la lumina artificiala dupa care sa o plantezi in padure.Cand sa scot plantele’afara?Cand ai destule grade afara noaptea cat sa nu inghetze. Vrei o data calendaristica? Oricand dupa mijlocul lui Aprilie. Da, 20 Aprilie e ok. Si da, poti sa le scoti si pe timp de vara. Cat de tarziu? Am scos afara plante de cativa centimetri – era Iulie. Si cred ca daca le scoteam si in August, tot ar fi mers. Haide sa iti explic: GERMINEZ semintele din timp si dupa ce planta s-a prins bine in pamant, SCOT planta afara.

Page 27: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

OutdoorMotivatie Trei motive ca sa cresti outdoor :Cea mai ieftina şi cea mai simpla metodă de a creşte Cannabis este creşterea Outdoor. De ce? Hai să enumerăm câteva motive:1. Este ieftin. Soarele este cea mai puternica sursa de lumina din universul cunoscut omenirii. Pe lângă faptul ca are exact spectrul necesar creşterii armonioase a tuturor plantelor, este GRATIS. Daca voi găsiţi o oferta mai bună sa mă anunţaţi şi pe mine.2. Cannabisul creşte de mii de ani afară şi se pare ca a dat roade nu gluma. Creşte aproape oriunde şi câteodată în medii mai puţin ospitaliere.3. Dacă eşti prins cu plante în casă e o problema gravă. Dar nimeni nu poate dovedi ca plantele din pădurea X sau de pe câmpul Y sau din nu ştiu ce loc, îţi aparţin. Chiar daca eşti găsit pe lângă ele poţi să zici ca ai dat accidental de ele.De ce să cresc iarbă când pot să o cumpăr? (ştiu un tip care ştie un tip)Preţul. Iarba costa mult. Uneori PREA MULT şi ne întrebăm ”de ce?”. Să creşti Canabis este relativ riscant. La fel de riscant poate fi şi mersul pe stradă. Dar pentru că poliţia prinde groweri neatenţi şi dealeri, preţul ierbii este săltat automat. Nu noi, cei care creştem pentru noi şi fumăm cu responsabilitate, ci poliţia. Ei anunţă capturi incredibile de iarbă, de cele mai multe ori pentru că ei cântăresc plante verzi, şi fac nişte evaluări economice colosale. De ce ai vrea să aduci bani pe piaţa neagră? Dispărând cererea, dispare şi oferta. Poate atunci poliţia îşi va vedea de treabă şi îi va prinde pe dealeri şi lumea va fi un loc mai fericit. Când îţi creşti propria iarbă descoperi că investeşti relativ puţin şi primeşti înapoi mai mult decât sperai (dacă totul merge bine). Şi când te uiţi la propriul stash realizezi că ai economisit destul de mult. Nu doar asta, dar primul grow îţi returnează banii investiţi şi îţi dă material de fumat GRATIS pentru o bună perioadă.Sănătate. Bud-ul pe care tocmai l-ai cumpărat…cum a fost crescut? Această informaţie este întotdeauna falsă. Dealerului nu ii pasă de sănătatea ta. Crezi că lui îi pasă că tu vei fuma bud pe care el însuşi l-a dat cu insecticid ca să îl facă ”mai tare”? Mai tare te asigur că nu o să fie, dar va fi extrem de nociv. Gândeşte-te că poţi fuma otravă pentru gândaci. Plămânii şi creierul tău iubesc otrăvurile. Dar să zicem că nu a dato cu nimic. Bud-ul este verde dar bine uscat, acoperit cu firişoare arămii şi este plin de cristale. Arată bine nu? Dacă omul a crescut planta pe marginea unui drum. Canabisul autohton creşte şi el de cele mai multe ori pe marginea drumului deci e posibil ca lumea să creadă că e doar cânepă şi să o lase în pace. Nu mulţi ştiu că Tutunul şi Canabisul sunt 2 plante care absorb tot ce găsesc în pământ: metale, toxine, elemente radioactive şi chiar şi bacterii care pot cauza boli transmisibile la om. Acel bud pe care dealerul ţi-l vinde, se prea poate să fi crescut pe o plantă care a absorbit plumbul lăsat în urmă de maşini. Ce altceva se afla în pământul acela nici nu îţi poţi imagina. Poate că a crescuto lângă groapa de gunoi. Sau poate lângă tomberonul unde dispensarul satului a aruncat încă 2 pubele pline de bandaje şi ace folosite. Dealerului nu îi pasă. Dar dacă tu ţi-ai creşte propria iarbă atunci ai şti ce fumezi. Ai avea grijă de sănătatea ta şi a celor cu care împarţi această plăcere.Securitate. Ai cumpărat 1 gram de iarba sau de hash de la amicul tău dealerul. A doua zi poliţia îl saltă. Crezi că gura lui nu va începe să turuie? Nu îi pasă de tine. Credeai că sunteţi prieteni doar pentru că mai venea pe la tine, îţi vindea nişte iarbă şi apoi fumaţi 1 joint (făcut din iarba pe care ai cumpărato)? Dacă eraţi prieteni nu îţi cerea bani pe iarbă. Dealerului nu îi pasă decât să facă bani. Dacă e prins va da pe oricine în gât ca să îşi salveze pielea. Dar dacă tu nu ai nici o legătură cu el, nimeni nu îţi va bate la uşă să te întrebe de tanti Mărioara.Plăcere. Pentru mine este o plăcere să cresc canabis. Planta asta creşte uimitor de repede iar mirosul ei este îmbătător. Mă simt bine când îmi umplu pipa şi fumez puţin din recolta proaspăt uscată. Gândul că fac ceva ilegal şi chiar ideea că am scăpat cu asta basma curată, e doar un bonus. Nevermind the president, let’s overgrow the government!!!De ce să nu cresc iarbă?Legea. Din păcate trăim într-o ţară condusă de nişte idioţi care au decis că dacă ei nu au voie să fumeze, atunci nici alţii să nu o poată face. Îi vedem tot timpul la TV. Ba îi prinde beţi, ba că au

Page 28: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

lovit cu maşina pe cineva. Şi au păţit ceva? Nu. Însuşi preşedintele s-a urcat băut la volan. Da stai ca cică legea nu se aplică pentru el, DOMNULE!!! De ce să ai tu voie să fumezi? Nu le pasă ca ai abandonat ideologia creştină şi că acum cochetezi cu rastafarianismul şi că fumatul de canabis este sacramentul tău zilnic. Sau poate că fumezi din motive medicale. Cum Gărcel nu a auzit de existenţa unor asemenea studii, darămite să poată citi într-o limbă străină ca să înţeleagă, cum ar putea el să simtă milă sau compasiune pentru tine care eşti bolnav, când el ştie de la ”şcoală” că ceea ce faci e rău şi dacă nu ii dai şpagă…şi încă multă, vei fi futut pe viaţă. Exact!!! FUTUT pe viaţă pentru că în România dacă ai dosar penal poţi să te caci în toţi anii de studenţie şi în toţi anii de experienţă acumulaţi în nu-ştiu-ce-domeniu. Rareori scapi cu o amenda, dar nici aia nu îţi vine bine când vezi că suma aia e întreţinerea ta pe câteva luni (de iarnă). Partea rea e că după asta, pe lângă faptul că te lasă fără iarbă şi fără bani, te mai şi urmăresc o vreme…mă rog ei îi spun supraveghere. Adio intimitate, Hello Big-Brother!Societatea. Să nu îţi imaginezi că săraca mamă, care te-a susţinut toţi aceşti ani în tot ce ai făcut, te va aclama pentru noul tău hobby. Familia şi prietenii rareori vad lucrurile cum le vezi tu. Ba mai rău. Uneori te critică şi chiar iau măsuri împotriva acestor ”apucături” pentru că nu le convine lor. Trebuie să realizezi că aşa au crescut ei. Aşa au fost învăţaţi. Aceasta este realitatea lor. Pentru ei iarba = rău. Când apari tu şi le zici că se înşeală, realitatea lor este compromisă şi ei atunci reacţionează puternic şi negativ (ca şi în cazul lui Galileo Galilei). Să fumezi iarbă hai că nu e chiar aşa de rău. Dar dacă te află ca tu creşti? Deja aud cum murmură vecinii. Şi cum femeile au mai întotdeauna gura proastă deja eşti teroristul / dealerul / drogatul din blocul de alături. Puţini sunt oamenii care s-au adaptat în societate. Toţi zic că societatea i-a acceptat. Rahat pe băţ! Societatea funcţionează pe reguli la care tu nu ai nimic de spus. Nişte reguli stupide care sunt impuse de nişte oameni bătrâni şi cu mintea pe ducă, care încearcă din răsputeri să se ţină cu degetele lor scheletice, de un sistem învechit, bolnav şi muribund, numit de ei ”realitate”.Sănătatea. Cine a crezut că e 100% uşor să creşti iarbă se înşela. Îţi poate dăuna serios sănătăţii. Nu e uşor să cari prin pădure pământ sau apă pe poteci ascunse, pe dealuri departe de civilizaţie, prin tufişuri cu ghimpi, prin lanuri de urzici, prin mlaştini sau mocirle. Hai…că să cari câteva zeci de kilograme de pământ pe distanţe mari nu e chiar sfârşitul lumii. Să vezi cum e cu apa. Plantele au nevoie de apă. Odată cu înălţimea cresc şi nevoile plantei. O sursă de apă în apropiere te scuteşte de ceva muncă. Per total crescutul te macină mai mult psihic decât fizic. Găsirea unui loc este crucială. Trebuie să investeşti mult timp în asta. Securitatea la fel. Sunt plantele OK? Te-a văzut cineva? Poate trece cineva pe acolo? Dacă ti le mănâncă un animal? Dacă cineva ţi le taie? Dacă cineva ţi le ia înainte de recoltă? Dacă sezonul merge aiurea? Dacă ploile cauzează apariţia mucegaiului în bud-ul tău? Dacă nu poţi ajunge la timp la ele? Dacă? Dacă? Dacă? Întrebările pot continua, dar nu îşi au rostul. Când eşti in preajma plantelor fiecare sunet este un factor de stres. Este un lucru cu care va trebui ori să te obişnuieşti, ori să iei măsuri ca să te asiguri că nu vei avea surprize.

Page 29: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#2 OutdoorCele 10 porunci pentru outdoor1. Să nu spui NIMĂNUI, NICIODATĂ că tu creşti Marijuana sau că ai vreo legătură directă sau indirectă cu aceasta!2. Nu creşte în locuri unde lumea le-ar găsi cu uşurinţă. Evită locurile frecventate de oameni şi care au semne cum că oamenii au fost pe acolo.3. Nu creşte mai multe plante decât ai nevoie. Sincer! Chiar dacă ai putea să ai grijă de 20 de plante care să zicem că îţi dau pe puţin 100 gr de bud uscat fiecare, ce faci tu cu atâta iarbă? Unde o usuci şi unde o păstrezi? Cum explici cantitatea dacă eşti prins?4. Asigura-te că nu ai fost văzut la plante. Cum spunea şi Bart Simpson: „Nu m-a văzut nimeni! Nu poţi dovedi nimic!” Dacă eşti văzut nu te mai întoarce la plante. Libertatea e mai importantă.5. Canabisului îi place lumina. Oferă-i cât mai multă! Tricomii apără planta de radiaţiile solare…deci da-i plantei motive să producă cât mai mulţi tricomi!6. Canabisul are nevoie de apă şi aer ca să supravieţuiască. Nu îţi îneca plantele. Dacă foloseşti ghivece, asigura-i găuri pentru drenaj şi nu îi da prea multă apă căci vei sărăci solul de nutrienţi.7. Nu hrăni plantele tale cu îngrăşăminte care nu sunt bune pentru recolte de consum. Aminteşte-ţi că acestea vor ajunge în organismul tău! Evită chimicalele!8. O recoltă mare creşte pe o plantă mare. O plantă mare va avea întotdeauna un sistem rădăcinos mare…care va trebui udat mult si des.9. Ai răbdare şi verifică zona înainte de a merge la plante. E mai bine să stai pe un deal 15-30 minute şi să te asiguri că prin zonă nu trece nimeni, decât să rişti.10. Nu fuma prea mult când eşti pe lângă plante. Lor nu le place şi probabil vei deveni paranoic şi vei face vreo tâmpenie.

Page 30: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#3 OutdoorLocaţieProbabil nu sunt singurul care afirmă că cea mai importantă parte a unui grow de succes este locaţia. Poţi să ai pământ de super calitate, nutrienţi de sute de dolari şi un anotimp excelent pentru a creşte orice soi de canabis, dar dacă nu ei un loc unde să îţi creşti plantele…la ce bun?Locul este cel mai important. Recunosc că mulţi vor zice: ”Dar tipule! Marijuana este o buruiană. Va creşte oriunde. De ce să mă muncesc să găsesc un loc?” Sunt de acord cu voi oameni buni. Mărioara este adesea numită buruiană pentru că ea chiar se dezvoltă la un ritm alarmant, exact ca o buruiană. De crescut va creşte oriunde are pământ, apă, aer şi lumină. Dar dacă noi chiar vrem să avem material de primă calitate la îndemână când vrem să fumăm, atunci va trebui să îi asigurăm condiţii pentru ca aceasta să isi poată dezvolta întregul sau potential genetic. Vrem plante mari, acoperite de tricomi cum sunt munţii iarna şi tulpini împovărate de buzi groşi ca încheietura mâinii şi tari ca piatra.Dacă vreţi toate cele de mai sus atunci va trebui să munciţi. Recolta este proporţională cu banii, timpul şi munca investită în acel grow. ”Asta ce ar trebui să însemne?” se întreabă unii. Păi e simplu. Dacă ai ales un loc oarecare, ai băgat nişte seminţe în pământ şi te întorci în septembrie – octombrie şi te aştepţi la o recoltă bogată dar nu găseşti nimic, atunci nu ar trebui să te mire acest fapt. În schimb dacă ai ales cu grijă un loc cu avantaje ca izolarea, accesibilitate dificilă, expunere solară directă, şi îi asiguri plantei pământ de calitate, nutrienţi şi apă, atunci îţi meriţi din plin o găleată – două de bud.Să creşti în propria grădină îţi dă şanse de 50%-50%. Dar dacă iei în considerare vecinii curioşi, prietenii şi rudele care vin în vizită la un grătar şi familia care nu ar privi cu ochi buni noul tău hobby, atunci recomand din tot sufletul găsirea unui loc în afara proprietăţii tale. Asta îţi dă o cale de scăpare în caz că lucrurile nu merg conform planurilor tale. Poţi fugi de lângă plantele tale din natură dacă te vede cine nu trebuie şi poţi zice că mergi la pescuit, te plimbi în natură, faci poze, culegi fructe sau ierburi medicinale, faci parte din nu ştiu ce club columbofil sau pur şi simplu ai oprit de o parte a drumului ca să îţi faci nevoile (din acest motiv eu car hartie igienica in rucsac si daca aud ceva trag pantalonii jos si ma las pe vine…atentie la urzici). Dar, să fim serioşi, chiar crezi că poţi să fugi din propria casă când stai la bloc, poliţia e la uşă cu mandat şi tu ai un growbox sau un growroom plin de plante?Deci cum găsim aceste locuri? Trebuie să le căutăm. Eu personal recomand să aveţi la îndemână o hartă a regiunii. Google Earth e bun şi el. Aşa veţi vedea aşezările umane, geografia zonei şi posibilele locuri cu acces la apă. Apoi facem câteva notiţe şi pe cai că se filmează. Locurile e bine să le cauţi toamna. Astfel vei vedea cum arată locul mai ales la timpul recoltei. Vara este şi el un anotimp bun de căutat pentru simplu fapt că ai o scuză (mici, bere, cort, caniculă) si cu ocazia asta studiezi expunerea solara…unghiuri …etcÎncercaţi să evitaţi locurile cu semne ale prezenţei omului. Sticlele de bere, pungile, casoletele de carne şi alte elemente similare intră în această categorie. Urmele de cauciucuri sunt şi ele un indicator la cât de mult trafic are zona. Plumbul nu e bun pentru organismul tău şi unii au avantajul maşinilor înalte de unde vezi orice.Zonele cu semne ale prezenţei animalelor domestice nu sunt nici ele recomandate. Sunt mulţi oameni care au turme de capre, oi sau vaci şi care angajează pe vreun ţăran să le plimbe prin zonă. Aceste blânde animale sunt maşini de mâncat iar plantele tale nu au nici un sistem de apărare împotriva acestora.Căutaţi bariere umane ca:• Tufişuri cu ţepi (evitaţi cătina – e o plantă căutată)• Zone pline de urzici (deşi sunt comestibile şi căutate)• Teren accidentat unde nici o maşină de teren şi nici vreun mountainbike nu s-ar descurca prea bine• Zone cu acces îngreunat• Zone care nu prezintă nici un interes…pentru nimeni…ever• Zone părăsite…total.Evitaţi:

Page 31: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

• Zonele de păşune (beee…muuuu)• Zonele agro-turistice (uite tati ce am găsit)• Zonele agricole (ţăranul taie tot ce consideră buruiană)• Drumurile (plumb – bleah!)• Zonele inundabile (Mărioara se îneacă şi ea)• Zonele cu prea multă cânepă prin preajmă (vrei sinsemilla nu?)• Zonele întunecoase (parcă iubea soarele nu?)• Zonele industriale (cine ştie ce prafuri vin de la combinat)• Zonele poluate (şi gunoiul e o formă de poluare)• Lanurile de porumb (toamna porumbul e galben, nu verde si nu toate soiurile termina in August)As mai adauga o smecherie mica care ajuta la alegerea locului: daca cresti in sol e bine sa dai gaurile inaitea sezonului si sa lasi o bancnota pe joc sub o piatra legata sau ceva astfel sti sigur daca a trecut cineva pe acolo sau nu. Unii lasa bani…eu am lasat suc, bere, o punga de Joe. Dar daca e vorba de animale… asta e mai dificil pt ca folosesti plante. 2-3 anul asta si daca totul merge bine bagi 5-7 anul urmator. Totusi prefer sa ma asigur ca nimeni nu o sa fie acolo in urmatoarele 8 luni pt ca asa pot sa bag un gard de sarma si am terminat cu grijile. Faza asta cu bancnota ma salvat odata sa nu fac o mare greseala si cat ma costat 5 lei de altfel e buna si cand ai grow-ul deja pus acolo… vei stii cand un om a trecut pe acolo..Foarte important si sa ai cat mai multe locatii.. eu unul nu ma limitez doar la 2-3 locatii, folosesc mai multe si imprastii strainurile cat mai diferit intre locatii ca in cazul in care pierd un spot.. sa am strainurile care le-am pierdut si in alte locatii.

Page 32: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#4 OutdoorExpunere & SubterfugiiOdată găsite aceste posibile zone e bine să scoatem busola din buzunar şi să ne uităm spre Sud. 6 – 8 ore de expunere solară directă e ok…dar, cu cât este mai lungă expunerea solară directă, cu atât mai bine. O oră în plus sau în minus de expunere va decide dacă recolta ta e mai bogată sau mai săracă cu câteva zeci de grame. Dacă ai copaci prin zonă şi ai destul tupeu, pune mâna pe drujbă sau pe topor şi taie câţiva. Nu recomand asta pentru că sunt sigur că nenea Gică Păduraru nu va fi prea fericit şi va pândi zona. Atâta timp cât îi laşi pomii în pace io zic că o să te lase şi el în pace pe tine. Pădurea, chiar dacă este proprietatea statului, trebuie respectată şi ocrotită.Mai multe informatii despre expunerea la soare si unghiul de expunere are Backcoutry. Recomand threadurile omului. Sunt pline de inspiratie si dupa destul stres l-am convins sa construiasca o varianta de Earthbox si acum de abea astept sa vad rezultatele din toamna.Totusi am o smecherie pt cei ce vor sa stie cate ore de lumina vor avea in acea zona. Sa zicem ca esti into padure intr-un luminis si mai ai si idee cam care este traiectoria soarelui. Cum stii cate ore de lumina ai acolo? simplu: cu pumnul.Am invatat metoda de la un cercetas si expert in supravietuire: intinzi bratul si strangi pumnul. Fiecare deget are o valoare de 15 minute. 4 degete: 1 ora. si te uiti la pumn, apoi pumnul se misca si lasa un pumn imaginar in urma sa…continuand va ajunge la un anumit numar de pumni…sau ore. asa poti sa iti dai seama cam cat e ceasul dar si cam cate ore de lumina primeste acel loc.Subterfugii: vrem ca plantele noastre să crească mari şi sănătoase pentru ca apoi să le omorâm şi să le luăm bud-ul. Ghici ce? Şi alţii vor acelaşi lucru. Aşa că este crucial ca plantele să nu fie găsite. E bine ca plantele să fie ascunse de privirile indiscrete ale curioşilor. Evită să pari suspicios şi jumătate din problemele tale sunt rezolvate.Ştii unde sunt plantele tale? Atunci ai face bine să ai mai multe drumuri către acel loc. Dacă alegi acelaşi drum atunci vei face o potecă. Lumea curioasă face multe drumeţii pe poteci străine. De ce? O potecă înseamnă că cineva a trecut de foarte multe ori pe acolo, drumul e sigur şi probabil vor vedea ceva interesant.Plantele tale sunt înalte? Atunci leagă-le şi schimbă-le forma. O piatră (nu prea grea) legată de o sfoară iar sfoara legată de vârful plantei va trage uşor vârful plantei în jos şi in timp îi va schimba forma. Dacă este într-o găleată (lucru pe care îl recomand, mai ales dacă trebuie să le muţi) atunci sapă o groapă şi bagă găleata (fundul sa fie foarte bine gaurit) în ea, astfel vei mai lua ceva din înălţimea acesteia. Orice ai face, de la training la fim, fă orice numai schimbă forma clasică de brad a plantei.Dar cea mai ingenioasă metodă este camuflajul. Într-o zonă cu multă vegetaţie de diferite tonuri de verde planta ta este aproape invizibilă. Lumina soarelui loveşte vegetaţia din jur şi schimbă forma vizibilă a frunzei. De la distanţă nici nu o observi.O alta varianta ar fi sa faci rost de soiuri care nu seamana la frunza cu marioara, gen: Duckfoot sau Maple Leaf Indica. Am mentionat ca cea mai buna metoda este camuflajul. Unii ar spune ca daca pui plante care seamana asa, ai sa camuflezi iarba. Ideea de camuflaj include si asta. Dar sunt probleme. Daca ai plante care seamana intre ele, oare nu se va lasa careva pacalit?Cum? Pai nu-i asta ideea? Ba da, asta e ideea. Dar nu vrem sa creada lumea ca avem 15 marioare intr-un loc in loc de 4-5. Cum adica? Sa zicem ca ai in curte sau in orice alt loc 5 plante si le camuflezi cu alte plante care seamana cu marioara si intamplator vede unu plantele si zice. MOOOAAAAA ce de iarba…pt ca vezi tu…seamana a iarba. Se apropie, fie nu isi da seama ca nu e iarba si le ia pe toate, inclusiv marioara ta. Fie isi da seama ca nu e iarba si deodata observa care e iarba si care nu e, pt ca el este acum destul de aproape incat sa faca diferenta.Ideea e sa il faci sa creada ca sunt alte plante si nu iarba. De la distanta e mai usor sa pacalesti ochiul uman decat de aproape.Daca tot va laudati ca ati vazut filmele lui Jorje atunci ati ratat cateva elemente din materialul de outdoor. Cel mai bine este ca o planta sa fie ascunsa intre alte plante de culori similare. Pentru ca frunzele sunt in spatele mai multor tipuri de frunze, tulpini si poate si flori, bogatia de detalii, unghiul din care bate soarele, umbrele si multe alte alemente din jur, il fac pe cel ce se uita in acea

Page 33: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

directie sa nu isi dea seama ce e acolo. De ce? Treaba cu camuflajul se bazeaza pe faptul ca oamenii nu au o vedere prea buna, in comparatie cu alte specii, de cele mai multe ori daca sunt de la oras si merg la padure sau in alte locuri, multe lucruri de acolo le sunt straine si mai este si un fenomen ciudat numit orbire perceptuala (wikipedia). E cam acelasi lucru ca in jocurile de la BigFishGames in care trebuie sa cauti 15 obiecte si in imaginea din fatza ai peste 150. Sunt atat de multe informatii si nici nu esti sigur cum arata ceea ce cauti, incat nici nu iti dai seama ca le vezi. Asta e exact ceea ce ar trebui sa incerci pt plantele tale. Omul nici nu ar trebui sa constientizeze faptul ca acolo ar putea fi o marioara.Am cunoscut pe OG un bucurestean. Baiatu crestea de mai multi ani in mijlocul bucurestiului. Cum? Unde? Langa tomberon . Ewwww…gunoi, boschetari.. Da stiu, dar plantele lui erau ascunse intre alte marioare. Erau ele ruderici dar cand esti baiat destept si poti face diferenta intre BigBud si Haldan … trebuie doar sa elimini masculii si plantele tale “dispar” ca prin minune. Apoi duci gunoiul, le uzi, mirosul le camufleaza vara, iar toamna recoltezi lejer. Acum metoda nu mai merge pt ca primaria la el trimite oameni sa mai taie ierburi de acest gen si pt ca lumea a inceput sa stie cam ce e aia marijuana (chiar daca ochiometric tot Cannabisul e la fel). Baiatu a facut o chestie inteligenta pt ca s-a bazat pe ignoranta oamenilor. Toti stiau ca acolo creste canepa chioara si ii durea in cot de ea. Chiar daca s-ar fi uitat direct la un bud gros de Big Bud creierul lor le-ar fi spus acelasi lucru: e canepa chioara.Incerc sa simplific ce am la indemana…dar daca decid sa imbunatatesc va anunt.

Page 34: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

#5 OutdoorCultivare Daca stii ce vei face din momentul taierii si pana se usuca toata marioara…restul va fi ceva mai usor. Locul il stii deja si va trebui sa gasesti o cale sa aduci tot ce vei avea nevoie: pamant, unelte, ingrasaminte, bidoane cu apa…orice consideri ca iti va fi folositor acolo. Uneltele vor fi greu de adus pt ca sunt mari. pt asta te ajuta un rucksack mare si putina ingeniozitate. O lopata mare poate incape inauntru daca o desfaci in doua componente si folosesti un surub cu piulitza ca sa imbini cele doua bucati. Coada prea mare poate fi oricand taiata. Daca nu te omoara spatele ai putea folosi o lopata de campanie, se strange, se face mica si este usor de folosit. Sfat: Sapa in genunchi. Cel mai bine e sa sapi in genunchi cu o lopata de campanie pt ca altfel o sa iti omori spinarea. O lopata de campanie buna este modelul militar din lemn si fier. Ce gasesti facut din plastic e un rahat care nu te va tine mult, iti garantez. Pamantul este de cele mai multe ori plin de radacini si insecte. E pamant bun si bogat in nutrienti si mai mult ca sigur ai putea sa il folosesti ca sa cresti. Dar daca vrei mai mult control iti aduci propriul pamant. Pamanturile din comert sunt de toate felurile. Cauta ceva cu un ph 6.5 – 6.7. Cu cat mai aproape cu atat mai bine. La acesta poti adauga fie ingrasaminte chimice care se raspandesc usor in timp, fie mergi cu alternativa bio si folosesti balegar sau alte excremente de la ierbivore, excremente care au stat 2-3 ani de o parte si bacteriile au descompus tot. Cel mai uso e sa gasesti un maldar mare de balegar pe langa ferme sau hergehlii si sa sapi pana ajungi la partea care arata mai mult a pamant decat a balegar. Pe langa astea e bine sa mai adaugi ceva pt ca solul sa fie ceva mai aerat. De ce e important aerul? Radacinile respira si cand au acces la mai mult aer ele se dezvolta mai bine si mai repede. Radacini mari = planta mare si de cele mai multe ori si foarte sanatoasa. Pt aeratie e bun pelita / perlitul … daca il gasesti in comert, si fibra de cocos / cocopeat / neopeat sau sub orice nume il gasesti. Vine in forme compacte si arata ca niste caramizi. Se expandeaza il apa si pot fi folosite si ca medium hidro. Dar atentie ca unii producatori in timpul procesarii nu au mare grija cu el si poate fi plin de saruri si nutrientri in concentratii mortale pt plantele tale. Asa ca mai bine il speli bine de tot ca sa nu ai vreo surpriza neplacuta. Metoda ce imi place mie e sa iei o caramida de coco si una de constructie, sa le pui pe amandoua in o fata de perna mai veche care are fermoar / sau intr-un sac legat la gura si sa le arunci intr-o apa curgatoare. Te introrci a doua sau a treia zi si voyla coco-peatul e curat, expandat, si cantareste o tona. La fel ca si pamantul – nu vrei sa il transporti plin de apa asa ca daca il lasi la soare sa va mai usca.Apa este vitala. Daca ai in apropierea grow-ului o sursa naturala de apa care nu va seca in timpul verii – norocul tau. Daca in zona ta ploua des vara…si mai bine dar ma tem sa nu ai o toamna ploioasa si bud mucegait. In orice caz: planta ta va avea nevoie de apa, iar daca mama ei de natura refuza sa te ajute, atunci va trebui sa fii mai ingenios sau mai harnic ca ea. Poti aduce fie un cos mare de plastic, fie un butoi de plastic pe care sa le umpli in primavara cand ploua de rupe. Intinzi o prelata pe langa copaci si faci in asa fel ca orice apa care o loveste sa se scurga in butoi. Apoi faci dansul ploii sau astepti sa ploua bine si vei avea destula apa pt cateva saptamani. Apa poate fi pastrata acolo, dar ai grija sa nu intre frunze, crengi sau insecte pt ca se va imputi. Sau poti face un earthbox/earthtainer/earthhole sau o variatie a unui sistem cu irigatie subterana permanenta.O alta optiune pt cei mai fortzosi dintre noi este sa care apa in spinare, partea proasta e ca fiecare litru de apa cantareste cam 1kg, Asa ca daca obisnuiesti sa mergi prin padure cam 15-20 de minute cu vreo 20-30 kg de apa in spinare, de 2-3 ori pe saptamana…in toamna vei descoperi muschi pe care nu stiai ca ii ai.O mica smecherie: Sapa o groapa in care poti lasa un bidon/ o canistra de apa si acopero cu un placaj mai gros pe care poti lipi cu silicon muschi de padure. Daca te temi ca se vor decolora poti folosi vopsea sprai ca sa ii dai un look mai natural si chiar viu.Transportarea tuturor acestor provizii se poate face in numeroase feluri. La fel ca mine o poti face noaptea daca vrei sau si mai bine in momente in care oamenii normali nu ar avea ce sa caute acolo: in timpul saptamanii cand trebuie sa fie la munca nu la gratar, pe timp urat – ce nebun umbla prin ploaie mai ales cand ploua cu galeata? Asta daca prin zona mai trec oameni, dar daca ai acel loc in care stii ca nu vei intalni pe nimeni EVER…atunci te poti duce oricand linistit. Dar vezi unde iti lasi masina ca sa nu atragi atentie. Daca poti merge acolo pe bicicleta…si mai bine! As mai adauga

Page 35: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

cateva detalii in privinta cultivarii outdoor. majoritatea cultivatorilor au fost prinsi din cauza ca mergeau prea des la locul respectiv si fie au fost vazuti de padurari/angajati forestieri care credeau ca oamenii merg sa taie copaci sau de ciobani/oieri care din plictiseala vazand de la distanta oameni in camp mergeau sa vada ce gasesc la locul respectiv si dupa ce vedeau anuntau politia, locul era pus in urmarire de jandarmi care stateau in boscheti pana la urmatoarea aparitie a growerilor dupa care ii prindeau. Plimbarile prea dese la spot sunt datorate din cauza necesitatii udarii a plantelor. aceste plimbari se pot diminua pana la cel mult 1 data/luna (depinde de cate plante ai).Sa recapitulam:1. Ai semintele2. Ai locul3. Ai uneltele4. Ai pamant si nutrienti/compost sau ce mai vrei sa pui tu in mixSi vrei sa incepi…cand? Septembrie ar fi un moment bun. De ce? Una la mana: vei vedea cam cum arata locul toamna si iti vei face o idee doua despre el. A doua la mana: daca vremea e infecta si mai si ploua, ai putea sa iti cari multe materiale la locul tau, daca alegi sa faci acest lucru. Scoate din ghiozdan un pahar de iaurt – e gol – si il baga in pamantul din groapa. Este un pahar oarecare. In primavara va veni, va scoate din pamant paharul si din ghiozdanul sau va iesi alt pahar de iaurt, numai ca acesta va avea o planta in el…iar aceasta tehnica ii permite sa planteze chiar si 10 plante in 2-3 minute si sa dispara imediat. Secretul tehnicii? Paharul lasa o gaura in pamant…(genial nu?) iar cand scoti planta sa o transplantezi, radacinile vor iesi cu tot cu pamantul in care au crescut…si ghici ce forma vor avea?

Page 36: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

RecoltareaProdusul finalPregatirea pt anul care urmeaza: trebuie sa stiti ca un grow de succes nu se face cu una cu doua. Ca si pt examenele importante in viata trebuie sa te pregatesti temeinic. Acumularea de informatii este unul dintre pasi. Este important ca tu sa stii din timp in ce te bagi si ce te astepta. De aceea trebuie sa it faci un plan…si unul foarte minutios. Poate ca ma complic dar eu ma simt mult mai bine si dorm mult mai linistit daca stiu ca fiecare element al micului meu plan va merge perfect.Contrar asteptarilor nu comandarea semintelor, gasirea locului, pregatirea locului sau ingrijirea plantelor este partea cea mai dificila. Partea ceea mai grea este recoltare si uscarea/procesarea. De ce? Pt ca atunci te expui cel ma imult pericolului. Daca esti gasit in camp/ padure umbland de nebun e treba ta ce faci acolo pt ca poti gasi o scuza chiar si daca esti gasit langa plante…mergeai linistit si ai dat de ele deodata si te-ai gandita sa suni la politie…bine ca ai dat de vanator…sau ceva de genul asta. Dar cum explici un rucksack plin de bud???…eu nu pot…De aceea trebuie sa stii ce se intampla din momentul in care le tai si pana cand vei putea sa iti aprinzi linistit un joint.Transportarea o poti face si ziua si noaptea dar vezi ca maria miroase rau dupa ce e taiata asa ca daca ai o masina vezi ca opririle la stop sunt periculoase si la fel si daca te opreste politia pt orice motiv. Asa ca mai bine, daca ai masina, o poti transporta noaptea pt siguranta si daca o faci ziua vezi ca totul la masina sa fie in regula: farurile, inspectia, rovinieta, asigurarea, TOT. Ca masura suplimentara nu depasi viteza legala sub nici o forma si poarta un tricou alb sau o camasa ca sa te vada de la distanta ca porti centura.Apoi vine uscarea. Vezi ca marioara miroase puternic rau de tot,urat de tot. Iti trebuie un loc ferit de lumina (daca e bezna e si mai bine) cu umezeala scazuta si ventilatie foarte buna. Daca ai acces si la un filtru pt mirosuri…acum e momentul sa il folosesti, daca nu….sper ca stai la ultimul etaj unde bate vantul…sau ca nu ai vecini prea aproape de tine…sau mult prea curiosi… Nu ai nevoi de incalzire pt ca incalzirea, desi ar grabi uscarea, ar deteriora produsul in sine.umezeala si lumina sunt inamicul tau principal. deci foloseste un loc intunecat si uscat, adauga la asta un ventilator care sa miste aerul si inca unul care sa il scoata de acolo pt ca altul proaspat sa intre si apoi trebuie doar sa astepti…Incalzirea nu este neaparat ceva necesar, dar temperaturile scazute din noiembrie, intr-o incinta fara incalzire ingreuneaza uscarea in mod adecvat. Temperatura ideala de uscare este undeva la 18-19 C. Problemele mai importante in cazul uscarii sunt ventilatia si umiditatea. O ventilatie adecvata asigura si o umiditate ok, daca nu vine un sezon ploios, si tu usuci iarba in pod (din punctul asta de vedere e mai bine sa o usuci in casa, incalzirea asigura si nivel redus de umiditate). Insa ventilatia la uscare e tricky.. iarba nu tre sa se usuce nici prea repede, nici prea incet.1. Daca e curent prea mare (circulatie prea intensa de aer), iarba uscata repede tinde sa aiba un gust foarte naspa si sa fie grebla in gat. In cazul asta nici curingul de luni de zile nu schimba cu usurinta gustul innecacios al budului.2. Daca nu e destula circulatie de aer in camera de uscare, iar iarba este si una f rasinoasa, se va usca fff greu, nu exagerez cand spun ca poa sa dureze si 2 luni ca sa se usuce corect. Aici devine tricky treaba. Multi nu fac testul cu tulpina ca sa vada daca e uscata bine. Iarba este uscata indestul de bine NUMAI SI NUMAI atunci cand indoi tulpina si ea se rupe in 2! (deci tulpina nu trebuie sa se indoaie ci sa se rupa relativ cu usurinta, facand specificul sunet “CRACK”). Asta este testul.Daca nu faci testul, partea inselatoare este ca inflorescentele pot fi uscate, dar “tulpinutzele” buzilor sa contina umezeala, iar atunci cand pui buzii la borcan, umezeala sa se transfere innapoi in buzi si sa nu se matureze calumea. In acest caz se observa o “maronire” relativ timpurie a buzilor pusi la borcan fara a fi uscati destul de bine. Budul uscat bine si pus la borcan va fi verde si dupa 2 ani de maturare!

Page 37: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Mancatul marijuanei"Să mănânci canabis este de asemenea mai sănătos decât să-l fumezi şi te poate face high pentru o perioadă lungă de timp. Este cea mai bună cale de a lua doză mare şi este recomandată mai ales pentru cei ce-l folosesc în scop medical, dacă nu au nevoie însă de efect imediat. Este de asemenea o bună metodă pentru a folosi frunzele şi plantele mascule, care nu sunt prea puternice dacă sunt fumate, însă tot conţin ceva THC.

Deoarece THC-ul nu este hidrosolubil, trebuie combinat cu alcool sau grăsime pentru a fi absorbit de organism. Reţetele clasice sunt brownies (negrese) şi alte prăjiturele, însă canabisul poate fi gătit în aproape orice fel [se mai face şi unt, ulei şi chiar lichior din cânepă]. Durează cel putin o oră-două până ce canabisul îngurgitat îşi face efectul, poate chiar trei dacă stomacul e plin. Consumatorii trebuie să fie atenţi la sindromul "Nu simt mare lucru, deci mai mănânc una". Multe cafenele din Amsterdam au încetat să mai vândă "prăjituri spaţiale" după ce prea mulţi turişti s-au făcut praştie. "

Cannabis in bucatarieRetete si ingrediente primare

THC nu este solubil in apa ci doar in grasime. Canabisul crugd nu contine THC ci acizi canabinoizi care se transforma in THC sub influenta caldurii. Gatitul este o buna ocazie pentru a recupera THC din frunze. Cele mai indicate sunt cele cu concentratie relativ mare, situate in preajma inflorescentelor. Dar cu rabdare si folosind cantitati mai mari de ingrediente primare putem recupera THC si din frunzele de Masculi sau din florile de canepa salbatica, Ruderalis ori Industriala salbaticita. Desigur, rezultatul acestor metode nu va produce un produs finit cu aceeasi savoare ca cel obtinut din inflorescente = buzi. Cantitatile sunt greu de prevazut si trebuie gasite de fiecare individ consumator prin incercare si eroare. Un bun inceput este sa folosesti putin mai mult decat cantitatea pe care o persoana ar fuma-o intr-o sedinta, insa rezultatele variaza in functie de puterea (concentratia) ierbii originale si de modul in care este absorbita de organism.Daca faceti prajiturele cin care elementul activ este Untul de Canabis, faceti multe si identice, pentru a putea sa faceti dozaj ad-hoc. Mare atentie la “sindromul turistului grabit”, poate dura 2 – 3 ore pana ce efectele canabisului mancat sa se faca simtite. Cei ce nu mananca suficient irosesc Iarba si timpul, insa cei nerabdatori care mananca prea mult vor ajunge prea “daramati”. Efectul canabisului mancat dureaza mai mult decat al celui fumat, inainte de a manca asigura-te ca ai suficient timp pentru TRIPP, ca in urmatoarele 6 – 8 ore nu ai obligatii presante si solicitante, cum este de exemplu condusul masinii. De asemenea este bine sa ai imprejur Prieteni care cu care sa imparti Bucuria Tripp-ului.UNT DE CANABIS – CanaButterReteta aceasta este baza pentru majoritatea retelor care vor urma. Untul este cea mai buna grasime pentru extragerea THC, dar la fel de bine se poate folosi Ulei de Masline sau de Floarea-soarelui.Dozare 1.5 – 7 grame de “boboci” ( 1,5 in cazul soiurilor etichetate, 7 in cazul “salbaticiunilor” sau al hibrizilor slabi) sau 15 – 50 grame de frunze ( 15 in cazul frunzelor provenite de la tunderea buzilor de soi, 40-50 grame in cazul frunzelor de masculi sau a celor provenite din zonele de inflorescenta a hibrizilor slabi sau a ruderalisului matur.) la 11 grame de unt. Din aceste cantitati rezulta o doza. La preparare cantitatea mai scade, in plus exista pierderi, cu atat mai mari cu cat materialul vegetal este de calitate mai proasta (si implicit mai mult)Deci cand facem prajitura, daca avem 500 grame de unt cu care am facut CanaButter, avem grija sa rezulte in final in jur de 45 portii de prajitura. (mai putine in cazul materiei prime de slaba calitate).

Page 38: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

METODA11.Bobocii uscati sau frunzele se sfarama in bucatele mici sau pudra.2.Iarba si untul sau uleiul sunt puse intr-o Bain Marine adica se pun intr-un vas mai mic introdus intr-un vas mai mare, plin cu apa, care la randul lui se pune pe foc. Acest sistem previne arderea amestecului, fenomen care compromite rezultatul final. Cei care au experienta in ale gatitului, daca fac cantitati mari, pot lucra direct pe foc, dat la minimum, dar trebuie sa amestece tot timpul si periodic sa adauge mici cantitati de apa. Dureaza 25 – 45 de minute de cand amestecul de unt si planta incepe sa iarba ushor pana cand transformarea si extractia THC este gata.3.Cand este gata, amestecul de planta si unt trebuie strecurat cat este inca fierbinte printr-o sita de ceai, cu gauri cat mai fine.4. Lichidul curat se pune la racit intr-un vas asezat in apa rece, pentru a se inchega. Dupa intarire, untul se scoate din vas incalzindu-l un pic, doar cat sa se dezlipeasca bucata.5.Untul de canabis se poate folosi pe loc sau se poate pastra in frigider cca o saptamana (in vas acoperit)sau in congelator cca 3 luni.METODA2 – se foloseste mai ales cand materia prima este formata din frunze si flori de Ruderalis sau canepa industriala. In acest caz se pot folosi frunze si flori proaspete.1.Se pun frunzele sau florile intr-o oala de supa, se acopera cu apa si se pune deasupra o cantitate de unt corespunzatoare dozajului (cam 10 grame de unt la 50 grame de frunze/flori uscate. Daca sunt neuscate se apreciaza cantitatea de iarba dupa volum.)2.Se fierb bine la foc mic timp de 2-3 ore.3.Se racesc in ala rece si apoi in frigider. Untul se va solidifica in partea de sus a vasului. Se face o gaura in stratul de unt si se scurge bine apa (care este urit-mirositoare). Se topeste untul punand vazul pe foc si se scurge printr-o sita fina (de ceai) separand astfel plantele de unt. Untul lichid este iarasi racit si solidificat, putandu-se folosi sau pastra la rece.Atentie, CanaButer are culoare vrede, si deci se recunoaste de untul normal in frigider sau in congelator.Milky Way = Lapte de mama1. Reteta DIN CARTEIngrediente:* 2 linguri cu varf de frunze din zona bobocilor, uscate* 500 grame de lapte integral. (nedegresat)Frunzulitele de MJ bine uscate se macina pana ajung pudra. Se amesteca cu laptele. Amestecul se fierbe la foc mic sau in sistemul Bain-Marie timp de cel putin 2 ore. pentru cantitati mari se poate fierbe si 6 ore. Doza este in jur de un sfert de ceasca, dar variaza foarte mult in functie de calitatea frunzelor si cea a laptelui.Ceea ce ramane neconsumat se poate pastra in frigider cateva zile sau mai mult timp in congelator.Se poate consuma ca atare, dar este gretos. Mai bine se foloseste in retete de inghetata sau prajituri.2. Reteta ROMANEASCA, empiricaIngrediente:* Frunze de marijuana tocate. Daca se folosesc frunzulitele din jurul bobocilor, laptele va iesi “tare”, dozajul este in jur de un sfert de ceasca. Daca se folosesc inflorescente de Ruderalis sau de Canepa Industriala, ori frunze de la Masculi, laptele va iesi mai slab, dozajul este intre jumatate de ceasca si o cana.Frunzele nu trebuie sa fie uscate, pot fi si verzi. Se toaca pentru a usura extractia.* Lapte integral sau cat mai gras ( 3.5 % minimum ) .* Daca nu avem lapte integral, il reconstituim, adica adaugam 15 grame de unt la fiecare litru de lapte. Sau adaugam 25 de grame de smantana la fiecare litru de lapte.Frunzele tocate se pun intr-o oala, se preseaza bine si se acopera cu lapte. Se pun pe un foc mic si se fierb 4 – 8 ore. Dupa primul clocot mai putem adauga frunze, acestea se lasa foarte mult. Laptele va scadea in timpul fierberii. Daca scade prea mult se poate completa cu mici cantitati de apa. Este important ca amestecul sa nu se prinda de oala. Pentru asta amestecul trebuie amestecat tot timpul si oala sa fie din cea cu fund dublu sau se va folosi cuptorul dupa ce amestecul a dat primul clocot si

Page 39: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

nu mai are tendinta de a da in foc. Daca se foloseste si unt sau smantana, acestea se adauga odata cu frunzele, se vor topi si se omogenizeaza treptat, odata cu amestecatrea. Ruderalis-ul si canepa Industriala, ca si frunzele de masculi nu prea au tricomi si trebuie extras THC din structura plantei. Deci necesita timpi de fierbere mai lungi.Dupa fierbere se strecoara amestecul prin o sita, separand frunzele fierte de lapte, care se consuma dupa racire. Frunzele se arunca.Este important ca amestecul sa nu se arda pentru a micsora din gustul gretos. Chiar daca utilizati cuptorul pentru a fierbe amestecul, nu uitati sa amestecati pentru ca toate frunzele sa vina in contact cu grasimea din lapte/unt, care altfel se separa si ramane sus.Se recomanda ca doza sa fie bauta “pe nerasuflate”, dupa expiratia aerului din plamani, pentru a nu simti gustul nu prea placut.O lingura cu varf de cacao la o cana de Milky Way anihileaza in mare masura gustul neplacut ramas de la IarbaCeai de ganjaIngrediente pentru o portie:* o ceasca de apa (atentie, apa va scadea la fiert)* o lingurita de unt* un “boboc” (nu prea mare)* arome: fructe de padure uscate, ceai verde, lamaie sau menta (optional)Se pune apa si untul la fiert si se adauga bobocul cand amestecul incepe sa fiarba.Se fierbe intre 15 minute si 2 ore. Cu cat durata fierberii este mai lunga, cu atat ceaiul va fi mai tare. Pentru aroma se poate adauga orice alt amestec pentru ceai, apreciate fiind cele de fructe de padure, de coaja de lamaie sau de menta.Aromele se pun la sfarsit, dupa fierberea bobocului de MJ.Ceaiul se pune in ceasca prin sita, retinandu-se plantele.De regula se consuma cu piscoturi sau fursecuri. Atentie, trebuie consumata si grasimea care ramane la suprafata apei din ceasca (similar ceaiului tibetan).Negrese cu ganjaReteta de fatza constituie o corectare si o adaptare la conditiile practice a retetei din carte. (acolo lipseste apa si nu se poate face fara, cine a facut vreodata prajitura “negresa” isi da seama imediat). Reteta este pentru o tava mare si destul de inalta (iese inalta de 4–6 cm). Recomand lucrul a jumatate de masura prima data.De test sau/si pentru camuflaj se poate face si o masura de “negresa” identica dar folosind unt obisniuit. Singura diferenta notabila intre cele doua va fi efectul asupra celui care le mananca… Astfel aveti si cu ce servi eventualii musafiri inopinati, inainte de le ura o seara placuta…in alta parte.Ingrediente pentru aluat*200 gr. cacao pudra sau 250 grame ciocolata menaj (neindulcita)*300 gr. canabutter*9 oua mari / 10 mici*500 gr. zahar*300 gr. apa*1/2 lingura extract de vanilie sau 2-3 pliculete de zahar vanilat*1 lingurita sare*1 plic praf de copt sau o lingura rasa de amoniac pt prajituri stins cu zeama de lamaie*600 gr. faina*200 gr. nuci macinate (optional)*1 lingura rasa nes (optional)*2-3 linguri de Martini (optional)ingrediente pentru glazura:3 linguri apa, 3 linguri zahar, 3 linguri cacao, 3 linguri canabutter, 50 grame nuci-bucati mariSe pun zaharul, zaharul vanilat, pudra de cacao si apa intr-o cratita la foc mic. Se amesteca pana se

Page 40: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

dizolva zaharul, se adauga nessul (daca doriti). Stingem focul de sub cratita si adaugam canabutter-ul taiat bucatele pentru a se dizolva mai usor. Amestecam pana se omogenizeaza.Daca folosim ciocolata de menaj, aceasta trebuie topita prima, apoi se adauga apa si untul. Atentie sa nu se supra-incalzeasca si sa nu se prinda de cratita. Dupa aceea stingem focul si adaugam zaharul.Lasam compozitia sa se raceasca cel putin pana nu mai este fierbinte.Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile se pun la rece. Peste galbenusuri se adauga cu lingura compozitie de cacao si se amesteca. Apoi se adauga faina “in ploaie” si praful de copt/amoniacul stins, amestecand bine sa se omogenizeze. Adaugam nucile macinate, extractul de vanilie si Martini, amestecand bine compozitia. Daca punem nuci dar nu vrem sa punem Martini, se poate sa fie necesar sa punem 2-3 linguri de apa in loc.Albusurile se bat spuma si se adauga peste compozitie, amestecand usor, sa se incorporeze (dar nu se bate energic)In prealabil se incalzeste cuptorul la 150-180 grade si tapetam o tava cu margarina si faina.Punem apoi compozitia in tava si o introducem in cuptor. Dupa ce am incorporat albusurile, compozitia nu este bine sa fie lasata sa stea in vasul de amestec.Se coace la foc moderat cca 30 de minute, apoi se intoarce tava cu 180 de grade si se mai coace inca 15 minute.In acest timp pregatim glazura. Amestecam toate componentele, punem putin pe foc pentru omogeniare, continuind sa amestecam. Dupa ce a disparut aspectul de “taiat” scoatem tava cu prajitura, turnam repede deasupra glazura si o mai lasam in cuptor inca cca 5 minute.Se incearca cu o scobitoare daca este coapta, respectiv intepam prajitura si urmarim ca aluatul sa nu adere la aceasta. (atentie, glazura poate sa adere la scobitoare)Cand este coapta se scoate din cuptor si se taie cubulete in tava (30 – 36 buc = 6 * 5-6 randuri), inainte de a se raci de tot. Prajiturile se pot pastra cateva zile acoperite cu un servet sau pana la 10 zile in frigider.Friptura de porc A la Dixiereteta originara din Carolina de Nord …Ingrediente:*4 bucati de carne de porc*1 lingura de unt de canabis*sare,mirodenii, dupa gustCarnea de porc trebuie sa fie limpezita si scursa bine. Este preferabil ca bucatile sa fie mai subtiri de 1 cm.Tigaia se va incalzi potrivit, apoi se adauga untul de canabis. Acesta trebuie sa se topeasca incet, fara sa sfaraie. Daca bucata de unt incepe sa sfaraie in timpul topirii, se va ridica tigaia de pe foc.Bucatile de carne se prajesc pana ajung de culoare maro deschis, apoi se intorc pe partea cealalta. Dupa prajire se vor pune condimentele.Atentie, nu prajiti prea mult carnea, va deveni tare.Atentie, friptura se sareaza dupa ce se scoate din tigaie, altfel carnea se va intari.Atentie, focul nu trebuie sa fie prea iute, prajirea trebuie sa dureze in jur de 10 minute.Se consuma de preferinta proaspata, imediat dupa prajire, dar la nevoie se poate pastra in frigider 1-3 zile in vas acoperit.Crutoane sau omleta cu ulei de ganjaReteta de la un non-conformist din Long IslandIngrediente*1/2 – 1 gram marijuana*2-3 linguri de ulei (preferabil ulei de masline)*usturoi tocat si oregano dupa gustPentru CrutoaneSe caleste marijuana in ulei, la foc mic, suficient de mult pentru a activa iarba.Se adauga usturoi tocat si oregano dupa gust.

Page 41: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Se rumenesc cubulete de paine in ulei. Acestea trebuie sa ramana aurii, sa nu se arda.OBS. Reteta se poate face tot atat de bine si cu CanaButter, o lingura la 1-2 portii.Pentru OmletaSe iau 2-3 oua, se sparg intr-o farfurie adanca, se bat cu furculita, se adauga un praf de sare. Optional se pot adauga cubulete de salam sau de costita afumata, ceafa afumata, etc. Se mai poate adauga cartof fiert sau marar tocat fin.Amestecul din farfurie se pune peste untul de canabis topit in prealabil in tigaie (la topirea cana-butter se va avea grija sa nu sfaraie) sau peste uleiul in care a fost activata floarea de MJ.Crutoanele , respectiv omleta trebuie sa absoarba untul / uleiul.Se consuma proaspete, calde, dupa prajire.Nascocire cu hasisReteta din cartea lui Alice B. Toklas, este un fel de cocolos din fructe, nuci si mirodenii si nu o “negresa”.ingrediente* 1 lingurita de boabe de piper negru* 1 nucsoara inteaga* 4 betze mijlocii de scortisoara* 1 lingurita de coriandru* 1 mana de curmale* 1 mana de smochine uscate* 1 mana de migdale crude* 1 mana de arahide* 1 legatura de cannabis sativa* 1 ceasca de zahar* 1 bucata de untBoabele de piper, nucsoara, scortisoara si coriandrul sunt sfaramate intr-un mojar.Curmalele, smochinele uscate si arahidele sunt tocate si amestecate.O legatura de cannabis SATIVA este macinata sau maruntita bine intr-un mojar.Se dizolva cam o ceasca de zahar intr-o bucata de unt.Mirodeniile si canabisul facute pudra sunt presarate peste fructe si nuci si framantate impreuna cu amestecul de unt si zahar. Amestecul rezultat se ruleaza si se taie in bucati mici sau se fac bile de marimea unei nuci.Nascocirile cu hasis trebuie mancate cu atentie. In general doua bile sunt de ajuns.******************In acest caz am copiat identic reteta din carte. Din pacate nu va pot ajuta cu cantitati mai clare, (totul este scris cu “mana” si cu “legatura”-> probabil ca acolo se vindeau pe undeva inflorescentze de Sativa la legatura cum se vinde pe aici Mararul de toamna, cel pentru muraturi!!!)Un alt semn de intrebare este legat de titlul retetei… Probabil ca prajitura se poate face si cu hash din Sativa…FursecuriIngrediente:* 1 ceasca cu Unt de Canabis* 1/2 ceasca de zahar (preferabil pudra)* 2 cesti faina alba* 1 pliculet de praf de copt* 1 lingurita extract de vanilie sau doua pliculete de zahar vanilat.* 1 ceasca de nuca de cocos rasa fin (optional)Zaharul se amesteca cu zaharul vanilat si faina se amesteca cu praful de copt.Untul si zaharul se amesteca bine. Se adauga apoi celelalte ingrediente si amestecul rezultat se framanta cu degetele, ca orice aluat. Aluatul se intinde intr-un strat de cca 1 cm intr-o tava groasa. Cu o furculita se dau gauri in aluat, pentru a nu se face umflaturi in timpul coacerii.Se coace in cuptor la foc potrivit, pana cand capata o nuanta aurie. (cca 25-30 minute). Se incearca

Page 42: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

cu o scobitoare, aluatul este copt cand nu se mai lipeste. Se taie in forme de dreprtunghi sau de romb imediat dupa scoaterea din cuptor, dar prajiturelele se scot din tava doar cand se racesc si se mai intaresc.Se consuma proaspete, dar se pot pastra cateva zile acoperite cu un servet sau pana la 2 saptamani in frigider. Doza uzuala este de 2-3 prajiturele de persoana.Sos GuacamoleIngrediente* 1 avocado mare* 1 rosie mare* 1 ceapa verde tocata* 1 catel de usturoi zdrobit* 1-2 “boboci” faramitaticoriandru tocat maruntsuc de lamaie, preferabil proaspatchimen dupa gusto jumatate de ardei iute1 mango (optional)1 varf de cutit sare (optional)Pentru a curata coaja rosiei, o oparim prin imersare 10-20 secunde in apa fierbinte. O scoatem, tragem coaja cu un cutit si apoi o taiem cubulete, eliminand cu acest prilej si semintele.Avocado se taie in jumatati, se scot semintele si cu o lingurita se extrage miezul din coaja.Se freaca Avocado cu bobocii de ganja cu o lingura de lemn pana devine ca o pasta. Se poate folosi un blender. THC se va lipi de uleiul continut de Avocado. Se adauga zeama de lamaie, continand sa amestecam. Dupa aceea adaugam ceapa taiata foarte marunt, usturoiul zdrobit si coriandrul. Se amesteca totul foarte bine, adaugam ardeiul iute taiat foarte marunt si continuam amestecarea dupa care adaugam rosiile. Se amesteca usor pentru a nu zdrobi rosiile si se da la frigider 1 ora.Toate ingredientele sunt amestecate impreuna dupa gust, asha ca proportiile nu sunt foarte stricte.Se serveste cu chips.Sos PestoIngrediente* 200 de grame de ulei de masline pre-imbogatit cu Canabis intocmai ca la reteta de Unt de Canabis* 400 grame de busuioc uscat (macinat)* 200 grame Migdale (sau Seminte de pin sau Mahon)* 400 grame parmezan (sau branza Romano)* 5 lamai* 10-15 catei mari de usturoi (sau mai mult)* Piper dupa gustSe zdrobesc cateii de usturoi, se storc lamaile, se rade parmezanul si se taie marunt migdalele;Se amesteca intr-un blender uleiul de masline, usturoiul, busuiocul, alunele si zeama de la lamai pana se obtine o pasta omogena;La sfarsit se adauga parmezanul si piperul.Acest sos verde si puternic aromat se poate conserva la frigider pana la doua saptamani.Se consuma cu paste (macaroane), se pune peste Pizza sau poate fi intins pe paine.Paste RastaReteta preluata din carte, pare complicata, dar multe din componente sunt optionale sau se pot inlocui in functie de ce avem la dispozitie. De asemenea cantitatile se pot modifica dupa gust, in limite destul de largi.Ingrediente* 7 grame de ganja de buna calitate* 100 grame de unt, preferabil sarat* 1 mana mica de faina* 2-3 cesti de smantana

Page 43: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

* 2 linguri de parmezan ras* 2 linguri de branza Romano rasa* 7 catei de usturoi tocati* 1 legatura de ceapa verde tocata* 3 gogosari (galben, rosu, verde), copti sau prajiti si apoi taiati felii subtiri* piper negru, boia iute(cayenne sau chipotle), patrunjel si busuioc dupa gust* 1-2 linguri ulei de masline* Paste Rotini tricolore (cca 200-250 grame de paste uscate-se pot folosi orice fel de paste[macaroane])Din ganja si unt se prepara Unt de Canabis conform primei retete din acest thread. Desigur, putem avea cana-butter gata=facut la congelator, scutim o groaza de timpGogosarii sunt taiati fisii subtiri care sunt prajite sau coapte la foc potrivit, cu putin ulei de maslinePastele se fierb bine intr-o cratita.Untul de ganja se topeste la foc mic intr-o tigaie, cu usturoiul si ceapa verde tocate marunt. Dupa prajirea acestora, se adauga treptat o mana mica de faina care se amesteca cu untul pana obtinem o pasta groasa si omogena. Se adauga apoi smantana, pana ce stabilizam consistenta in mod convenabil. Trebuie amestecat tot timpul pentru a nu se prinde de tigaie.Apoi adaugam branza si parmezanul rase, cate putin si cu focul cat mai mic. Daca sosul devine prea gros il mai subtiem cu smantana. Se adauga apoi piperul si boiaua, busuiocul si patrunjelul. Se mai lasa pe foc cateva minute, amestecand continuu si adaugandu-se smantana daca e nevoie.Pastele fierte si scurse bine sunt acoperite cu gogosari, apoi peste toate se pune sosul de ganja.Fructe SauteIngrediente* 1 lingura shake* 2-3 linguri Unt de Canabis* 1-2 cesti de fructe taiate sau fructe mici intregi. (Pot fi si din compot)* 1 lingura zahar (alb sau brun)* 30 – 60 ml romSe amesteca shake-ul si untul. Apoi se incalzesc la foc mic, cu grija sa nu se arda.Se adauga fructele si zaharul si apoi se calesc, amestecand sa nu se prinda, pana cand amestecul devine moale.Se da focul mai tare, iar cand se incinge bine se adauga cu grija rom-ul. Se va aprinde. Dupa ce va arde tot, fructele vor ramane dulci si aromate cu gust de Marihuana si de Rom.Se mananca ca atare sau poate fi turnat ca toping peste un alt desert, de exemplu inghetata sau cereale.Sos pentru salata “a la Brownie Mary”ingrediente* 1 ceasca ulei de masline* 1/2 ceasca zahar* 1/2 ceasca otet* 1 lingura seminte de canepa zdrobite* 1 lingura de ceapa tocata marunt* 1/2 lingurita de sare* 1 lingurita mustar* 1/2 ceasca vin rosu* 7-14 grame de frunze uscate de marijuana faramitate sau 1-3 grame de boboci fara seminteSe adauga marijuana peste ulei, se acopera si se lasa la foc foarte mic pentru 20 de minute, amestecand din timp in timp. Atentie, nu are voie sa se supraincinga sau sa se arda MJ pe tigaie. Recomand una din procedurile procedura mai lungi dar mai sigure descrise pe larg la reteta de Unt de canabis.Dupa racire, se pune uleiul intr-un mixer impreuna cu celelalte ingrediente si se amesteca pana se omogenizeaza. (In reteta din carte nu scrie ca frunzele sau bobocii s-ar scoate, desi cred ca e mai

Page 44: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

bine fara ele/ei).Amestecul se poate pastra in frigider, intr-un borcan bine inchis.Tinctura de Canabisingrediente* vodca sau alt alcool la fel de tare.* marihuana proaspata sau uscata (preferabil frunzulite de la tunderea buzilor sau buzi mici. Daca se folosesc buzi de calitate rezulta o tinctura extrem de puternica. Reteta nu functioneaza cu frunze mari sau frunze de masculi)O parte vodca se amesteca cu 5 parti de marijuana proaspata. Pentru Canabis uscat proportiile sunt 1 parte de vodca la 10 parti de iarba.Amestecul trebuie pastrat intr-un loc caldutz, in vase de sticla sau de pamant ars timp de cel putin doua saptamani, timp necesar pentru extragerea elementelor active din planta.Dupa trecerea acestui timp, se strecoara planta de lichid, printr-o sita foarte fina. Tinctura se poate pastra indefinit, in vase de sticla bine inchise si ferite de actiunea luminii.Tinctura poate fi bauta, administrata sublingual sau aplicata local, pe zona dureroasa.Ciocolata cu Canabisingrediente150 grame de ciocolata, preferabil ciocolata de menaj pentru prajituri3.5 grame buds de buna calitatedoua vase care intra unul in celalalt, si prin introducerea de apa intre ele sa rezulte un sistem Bain-MarieSe pune sistemul Bain-Marie pe foc mic. Se rupe sau taie ciocolata in bucatele, si se pun in vasul interior. Ciocolata se va topi incet. Nu trebuie sa incalziti nici prea mult, deobicei nici nu trebuie ca apa sa fiarba.Mugurele de iarba se va marunti cu o rasnita de cafea pana ajunge ca un praf si se pune peste ciocolata topita. Se amesteca bine, pentru omogenizarea Ierbii in toata ciocolata.Se toarna intr-o caserola metalica pentru cuburi de gheatza si se pune la frigider. Dupa solidificare se desprind pastilele de ciocolata incalzind un pic caserola.Ciocolata cu Canabis se poate pastra in staniol, ca si ciocolata obisniuita, de preferinta in frigider.Obs: La topirea ciocolatei de menaj e bine de pus o lingura si jumatate de lapte sau o lingura de apa impreuna cu ciocolata si cu praful de iarba. In felul acesta noua ciocolata va ramane cremoasa, altfel va fi tare (fizic) .Tinctura de Canabis in Alcool – Extractia la caldIngrediente:6 grame canabis bun (buds)55 grame de rom BacardiProcesul pe scurt :1. Maruntiti canabisul foarte fin (se poate folosi o rasnita de cafea)2. Se pune într-o tigaie putin adanca si se coace la 160 ° C timp de 4-5 minute pentru activarea canabisului3. Se scoate tigaia din cuptor si se aduga romul peste canabisul activat.4. Se pune apoi in bain-marie si se mentine amestecul la o temperatura de 65 – 70 grade C timp de 20 minute5. Se strecoara amestecul si se depoziteaza intr-o sticla bine inchisa.Dozare:Se foloseste o pipeta. Cu o picatura va veti simti bine. Doua picaturi in general sunt sufiuciente pentru un tripp usor Efectul apare dupa aproximativ o ora si dureaza cateva ore (de la 4 pana la 8 ore)detalii si optimizari:1. Pentru o mai bina extractie este bine de maruntit canabisul daca acesta este uscat. Daca utilizati canabis verde, acesta trebuie tocat fin cu un cutit foarte ascutit. In acest caz nu trebuie utilizata rasnita sau grinder-ul. Si in cazul canabisului uscat imi exprim rezerve fatza de rasnita electrica,

Page 45: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

daca nu sunteti grabit, maruntiti buzii folosind procedee mai blande.2. Coaceti canabisul.Cand canabisul este verde, conţinutul de THC este exprimat ca THCA (acid tetrahydrocannabolic) Acesta prin decarboxilare se transforma in THC. Procesul necesita incalzire, deci are loc atunci canabisul este incalzit in timpul gatitului, fumatului sau vaporizarii. THCA este o substanta usor analgezica si antiinflamatoare, dar nu are afinitate bună cu receptorii CB1 din Sistemul nostru nervos, deci pentru a face o tinctura bogata in THC, care are multe din efectele terapeutice produse de ingerarea de THC trebuie convertit THCA din plante in THC inainte de a il extrage cu alcool.THC se vaporizeaza la aproximativ 190 ° C. Trebuie sa avem grija la temperatura, deoarece vrem sa incalzim canabisul pentru a converti THCA la THC, fara a-l pierde prin vaporizare. Deci trebuie pastrata temperatura sub 190° C. Acesta este motivul pentru care se foloseste o temperatura de 160 ° C in cadrul metodei. Intre patru si cinci minute in cuptor si in bucatarie va incepe sa miroasa foarte puternic. Acesta este momentul pentru a scoate canabisul din cuptor.3. Utilizaţi alcool cat mai concentrat disponibil. Cu cat alcoolul este mai concentrat, cu atat extractia va fi mai eficienta.4. Fierbe amestecul daca vrei un proces rapid si eficient. Atentie, alcoolul este inflamabil. Si NU trebuie flambat. pentru a evita aprinderea lui, utilizati sistemul Bain Marie folosind un vas mare de apa. Atentie, alcoolul fierbe la 78 grade C , deci mult inainte de fierberea apei ( 100 grade C ) Cu un termometru putem mentine temperatura sub cea de fierbere a alcoolului, de exemplu in jur de 65-70 grade C. Se va observa miscarea de convectie rapida in alcool. Daca incepe fierberea, micsorati focul sau luati vasul exterior cu apa de pe foc.5. Pastrare si folosireCand ati terminat extractia, vor fi ramas cca 30 grame de tinctura. Restul este alcool care s-a evaporat…Picatura de pipeta are in general cu putin sub 1 gram.Lichidul trebuie să fie de culoare verde inchis si miros ca de canabis.6. Doze.Oamenii sunt diferiti. Este nevoie de 1 – 1.5 ore să se simta efectele de canabis in cazul ingerarii.Acest lucru este valabil si pentru tinctura.1 picatura produce un efect de spiritualitate care dureaza 4-6 ore, 2 picaturi produc un tripp placut care dureaza 4-8 ore. Persoanele care au dezvoltat o oarecare obisniuinta la canabis vor necesita doze mai mari.

Page 46: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Produse ale plantei de cannabisProdusele plantei de canabis (cânepă) pot fi împărţite în trei categorii: cele preparate din seminţe şi tulpini, care nu au efecte euforizante; frunzele şi florile, cu proprietăţi halucinogene; şi acelea făcute din răşină, cele mai puternice.CÂNEPA INDUSTRIALĂDin cănepa industrială se obţin produsele care nu sunt folosite în scopuri psihoactive, preparate din seminţele şi fibrele plantei. În această categorie intră sfoara, hainele, hârtia, dar şi unele produse mai exotice ca: făina, şamponul sau materialele de construcţie. Cânepa are o poveste lungă - de la vikingi până în secolul XX, corăbiile au navigat cu pânze din cânepă. Seminţele, dacă sunt sterile cu siguranţă, sunt folosite ca hrană pentru păsări. Uleiul de seminţe de cânepă poate fi ars drept combustibil sau folosit în salate. Nu poţi fuma cânepă industrială ca să fii high, rezultatul e doar iritarea gâtului. Plantele de canabis crescute în scop industrial au în general foarte puţin THC, principalul ingredient psihoactiv al plantei, şi sunt cultivate în principal pentru a produce tulpini şi seminţe, acestea fiind părţile plantei care au cel mai mic conţinut THC. Nici mâncarea din seminţe de cânepă nu te poartă în al nouălea cer.

MARIJUANAMarijuana reprezintă frunzele şi florile uscate ale plantei. Frunzele şi plantele mascule conţin ceva THC, însă nu foarte mult. Ceea ce se comercializează de obicei sub numele de marijuana este inflorescenţa femelă, cea mai potentă parte a plantei.Florile femele au glande care secretă o răşină lipicioasă pentru a capta granulele de polen; aceasta conţine o cantitate mare de THC. Dacă nu sunt polenizate, ele continuă să producă răşină şi cresc fără seminţe - sinsemilla în spaniolă.De obicei, marijuana este verde deschis sau verde închis, în funcţie de felul în care este uscată. Unele varietăţi au nuanţe de roşu aprins, auriu sau purpuriu.Cuvântul marocan pentru canabis este kif, la fel se numesc şi produsele pentru fumat făcute din el. Un proverb zice: "Kif-ul este ca focul - puţin încălzeşte, mult arde".

HAŞIŞULHaşişul se obţine prin colectarea particulelor de răşină de pe inflorescenţa cânepei şi presarea lor într-un bloc compact. De obicei este mai puternic decât orice produs din canabis, exceptând poate cea mai puternică marijuana. De multe ori contrafăcut, haşişul marocan numit "calup de săpun" este vândut peste tot în Europa. Poate fi negru, maro auriu, verde gălbui, aramiu sau maro roşiatic, sau negru pe dinafară şi măsliniu pe dinăuntru.Înca din vechime, haşişul a fost preparat în aria care se întinde din Africa de Nord până în Himalaya, în principal în Maroc, Liban, Afganistan, Pakistan, Nepal şi India (unde se numeşte charas).Recent, preparatul de haşiş a apărut şi în centrele de cultivare a canabisului din Vest, de la nederhash în Olanda până la water hash şi bubble hash, caz în care materialul vegetal de canabis este plasat în apa cu gheaţă, particulele de răşină fiind filtrate cu ajutorul unor "pungi poroase de bule" microscopice.

TRIHOMIITrihomii sunt glande filiforme ce produc răşină. Sunt mici, cam de dimensiunea unui vârf de ac şi atunci când sunt colectaţi apar pe inflorescenţă fie ca nişte cristale de zahăr, fie ca o pudră alb-gălbuie. Sunt foarte puternici.

ULEIUL DE HAŞIŞUleiul de haşiş arată ca un nămol gros şi lipicios, extras printr-un proces complicat de macerare a canabisului în alcool sau în alt solvent, urmând apoi distilarea sau evaporarea amestecului. Uleiul de haşiş şi trihomii sunt cele mai tari produse din cânepă.

Page 47: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Povestea despre SinsemillaSinsemilla înseamnă în spaniolă "fără seminţe" şi este marijuana special cultivată pentru a creşte fără seminţe. Motivul pentru acest lucru este acela că plantele femele produc o răşină ce conţine THC pentru a capta granulele de polen ale masculilor.

Odată ce sunt fertilizate, femelele îşi dirijează toata energia spre producţia de seminţe. Însă dacă plantele mascule sunt îndepărtate şi nu mai este altă sursă de polen care să afecteze plantaţia, femelele continuă să-şi dezvolte inflorescenţe mai mari şi să secrete mai multă răşină, rezultând în final o iarbă mult mai potentă.Tehnica a fost dezvoltată în India, undeva înainte de 1800, conform botanistului Robert Connell Clarke, şi a ajuns în Mexic prin 1960. Un fost traficant îi spunea scriitorului Paul Krassner că sinsemilla mexicană era în acelaşi timp foarte puternică şi stimulentă, însă de asemenea foarte scumpă; în 1961, când iarba era vândută în Mexic pentru 8$ kilogramul, el plătea 80$ pentru 250 grame de "sinueso", iarbă "fără oase". Până la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, odată ce fumătorii de canabis nord-americani deveneau tot mai cunoscători, sinsemilla din Michoacan şi Oaxaca a început să apară ocazional pe piaţa Statelor Unite, împreună cu legende despre cum este crescută doar de femei în munţii înalţi din Oaxaca. Marijuana thailandeză era de asemenea fără seminţe.Expertul în cultivare Jorge Cervantes, care a fumat pentru prima dată sinsemilla în Mexic în 1975 - "Popo blue", care se presupune că era cultivată în mlăştinile din vulcanul Popocatepetl - a numit-o "revelaţia" şi "un dar de la Dumnezeu". Singura problemă, a adăugat el, a fost aceea că "mexicanii şi-au dat seama că abia aveau suficientă pentru ei şi rareori au mai scos-o din ţară."Însă acest fapt s-a schimbat rapid. Cultivatorii din California şi din Nord-Vest au învăţat tehnica pentru sinsemilla până la jumătatea anilor '70, în scurt timp aceasta s-a împământenit peste tot. În Humboldt County, cultivatorii "eliminau masculii cu fervoarea unor lesbiene futuriste", cum scria Steve Chapple în Outlaws in Babylon. Introdusă în Olanda în jurul anului 1979, sinsemilla a ajuns acolo cam în acelaşi timp în care cultura locală de iarbă era în expansiune. În 1980, Tom şi Nancy Alexander, un cuplu din Oregon care a deschis un magazin cu produse de grădinărit după ce au fost arestaţi pentru cultivare, au fondat revista Sinsemilla Tips, care va ajunge cunoscută ca "revista comercială a industriei domestice de marijuana". Artiştii reggae jamaicani au cântat imnuri pentru sinsemilla, cum este Under Mi Sensi al lui Barrington Levy, iar în 1987, MC-ul britanic Pato Banton a tras linia între marijuana şi emblematicul drog al deceniului (cocaina), prin versurile "I do not sniff the coke, I only smoke sinsemilla". Dealerii de pe străzile New York-ului le şuierau trecătorilor: "sinse, sinse".Astăzi, cu excepţia ierbii cultivate special pentru seminţe. majoritatea covărşitoare a marijuanei cultivate în lumea vestică şi practic toate culturile de interior sunt sinsemilla. Cultivatorii care plantează clone folosesc doar plante femele - vorbind adesea de ele cu termenii "doamnele" sau "fetele mele". (Trebuie însă să fie atenţi la plantele care se dovedesc a fi hermafrodite).Aceasta este o problemă de logică a economiei. Cumpărătorii de iarbă nu vor să plătească 350$ pentru 30 de grame din care jumătate să fie seminţe şi să piardă timpul alegându-le. Iar dacă cultivatorii fac toată treaba şi-şi asumă riscurile cultivării ilegale, vor să fie recompensaţi cu cel mai bun preţ, cei mai mari "boboci" şi cel mai tare fum.

Page 48: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

O scurta istorie a canepeiCultivarea cânepei este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată.

8000 î.Ch. - Conform Columbia History of the World, cea mai veche dovadă a industriei umane este o bucată de ţesătură de cânepă, datând de la aproximativ 8.000 î.Ch. Deşi provine din Asia Centrală, se crede că a fost răspândită prin China, India şi Europa.

2.700 î.Ch. - Legendarul împărat chinez Shennong ("Fermierul divin") include cânepa în scrierea sa, considerată a fi primul text medical al lumii, unde sunt enumerate diferitele plante medicinale descoperite de Shennong, în funcţie de soi şi raritate. Cânepa este numită "o plantă superioară" – şi pe bună dreptate! Chinezii foloseau planta în întregime, din vârf şi până la rădăcini, în industria textilă, medicină şi alimentaţie.

1400 î.Ch. - Întrebuinţarea cânepei este atestată în India, în ceremoniile cultural-religioase şi certificată în scris, în texte în sanscrită datând din această perioadă. În opera medicală Sushruta, alcătuită înainte de 1000 î.Ch., se spune că planta ar putea vindeca lepra.

800 î.Ch. - Se crede că sciţii ar fi adus cânepa în Europa din Asia Centrală şi că tot ei ar fi inventat coasa. În secolul al V-lea î.Ch., istoricul grec Herodot descrie veşmintele din ţesătură fină de cânepă din portul grecilor.

563 î.Ch. - Multe dintre sectele budiste cred că Gautama Buddha (563 î.Ch. - 483 î.Ch.) n-ar fi mâncat altceva decât seminţe de cânepă şi cânepă vreme de 6 ani. Cu siguranţă însă este adevărat că planta era pe atunci intensiv cultivată în nordul Indiei, unde se crede că el şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

300 î.Ch. - Sunt construite apeductele romane, care transportă apa în oraşe şi în zonele industriale. Se pare că aceste uimitoare realizări ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar de cânepă.

100 î.Ch. - Chinezii fabrică hârtie din materiale fibroase precum lemnul de dud, cânepa, cârpa, scoarţa ş.a. Anul 105 î.Ch. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hârtiei de câtre un oficial al Curţii Chineze, Tsai Lun, deşi istoricii consideră astăzi că de fapt s-ar fi întâmplat cu 200 de ani mai devreme. Adăugarea cânepei la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hârtii de o calitate mult mai bună, invenţie care s-a răspândit în restul lumii pe Drumul Mătăsii.

70 d.Ch. - Cânepa este cultivată pentru prima dată în Anglia. În jurul anului 400, cânepa este o cultură bine statornicită.

100 d.Ch. - În vremea Romei lui Nero, chirurgul grec Pedanius Dioscorides numeşte planta Cannabis Sativa şi îi descrie variatele întrebuinţări medicinale în opera lui de pionierat în 5 volume, De Materia Medica. Îi atrag atenţia atât fibrele ei deosebit de puternice, cât şi proprietăţile medicinale.

Gaius plinius Secundus (23 – 79 d.Ch.) scrie Naturalis Historia, unde vorbeşte despre întrebuinţările industriale ale cânepei, explicând şi cum trebuie cultivată.

565 d.Ch. - Dinastia Merovingieni, care a domnit în Franţa şi Germania de astăzi, o înmormântează pe regina Adelgunde într-o ţesătura de cânepă deosebit de rafinată.

600 d.Ch. - În sudul Franţei este construit un pod făcut din coji de cânepă în amestec cu var. Podul a fost pietrificat şi este solid chiar şi în ziua de azi.

800 d.Ch. - Carol cel Mare, fondatorul Sfântului Imperiu Roman, înaintează o lege privind cultivarea de cânepă.

Page 49: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

1009 d.Ch. - Hârtia pe bază de cânepă ajunge, în sfârşit, şi în Europa, prin cultura arabă. Prima fabrică ded hârtie este ridicată în Xativa, Spania. Fabricarea hârtiei continuă aici sub dominaţia maură până în anul 1244 d.Ch., când armatele europene îi alungă pe mauri. Pentru următorii 850 de ani, hârtia ca fi fabricată ami ales din cânepă.

1100 d.Ch. - cavalerii din Evul Mediu beau bere de cânepă.

1215 d.Ch. - Magna Carta, primul pas către legiferarea constituţională, este scrisă pe hârtie de cânepă.

1492 d.Ch. - Sforile şi velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confecţionate din cele mai solide şi lungi fibre, pe care numai cânepa le poate produce. Dacă alte materiale ar fi folosite, nu ar fi rezistat de-a lungul acestei lungi şi epuizante călătorii.

1535 d.Ch. - Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toţi monarhii britanici, înaintează un document care prevede că toţi proprietarii de pământ trebuie să cultive acru de cânepă, în caz contrar vor fi sancţionaţi.

1564 d.Ch. - Regele Filip al Spaniei ordonă cultivarea cânepei pe tot teritoriul imperiului, din Argentina zilelor noastre şi până în Oregon, urmând exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similară în Anglia.

1600 d.Ch. - Galileo, "părintele astronomiei moderne", îşi face însemnările ştiinţifice pe hârtie de cânepă.

1791 d.Ch. - Preşedintele Washington stabileşte taxe de import pentru cânepă pentru a încuraja industria autohtonă. Jefferson numeşte cânepa "o necesitate" şi le recomandă fermierilor să cultive cânepă în loc de tutun.

"Bucuraţi-vă din plin de sămânţa de cânepă. Cultivaţi-o peste tot." - George Washington

"Cânepa este de primă necesitate pentru bunăstarea şi prosperitatea unei naţiuni." - Thomas Jefferson

1941-1945 d.Ch. - Campania "Cânepă pentru Victorie" este iniţiată în SUA din cauza crizei rezervelor de cânepă din Japonia din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Fiind folosită pentru articole militare vitale (sfoară, pânză, textile), se oferă subvenţii fermierilor care cultivă cânepă, ba chiar sunt scutiţi de serviciul militar, împreună cu fiii lor. Se produc filme promoţionale ca "Hemp for Victory" ("Cânepă pentru Victorie"), care să ilustreze importanţa aşa-numitelor "Grădini ale Victoriei". Ca urmare, cultivarea cânepei a crescut cu câteva mii de procente.

2001 d.Ch. - "Maşina-cânepă" traversează America de Nord, folosind drept combustibil bio-diesel din cânepă. Maşina a pornit din Washington D.C. la data de 4 iulie 2001 şi s-a întors acasă pe 2 octombrie 2001, după ce a străbătut 10.000 de mile în scopul de a promova folosirea cânepei ca sursă alternativă de combustibil.

Page 50: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Arestati-i pe Ion Creanga si pe matusa Marioara!"... Atunci eu mă dau iute pe-o creangă, mai spre poale, şi odată fac zup! în nişte cânepă, care se întindea de la cireş înainte şi era crudă şi până la brâu de naltă. Şi nebuna de mătuşa Mărioara, după mine, şi eu fuga iepureşte prin cânepă, şi ea pe urma mea, până la gardul din fundul grădinii, pe care neavând vreme să-l sar, o cotigeam înapoi, iar prin cânepă, fugind tot iepureşte, şi ea după mine până-n dreptul ocolului pe unde-mi era iar greu de sărit; pe de lături iar gard, şi hârsita de mătuşă nu mă slăbea din fugă nici în ruptul capului! Cât pe ce să pună mâna pe mine! Şi eu fuga, şi ea fuga, şi eu fuga, şi ea fuga, până ce dăm cânepa toată palancă la pământ; căci, să nu spun minciuni, erau vro zece-douăsprezece prăjini de cânepă, frumoasă şi deasă cum îi peria, de care nu s-a ales nimica. Şi după ce facem noi trebuşoara asta, mătuşa, nu ştiu cum, se încâlceşte prin cânepă, ori se împiedică de ceva, şi cade jos. Eu, atunci, iute mă răsucesc într-un picior, fac vro două sărituri mai potrivite, mă azvârl peste gard, de parcă nici nu l-am atins, şi-mi pierd urma, ducându-mă acasă şi fiind foarte cuminte în ziua aceea..."Ion Creanga, "Amintiri din copilărie", Al doilea capitol, "La cireşe"

Poate ar trebui să scoateţi Amintirile din copilărie ale lui Creangă din curriculum şcolar?

Page 51: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Fumuri in istoriePipele au fost foarte apreciate încă din antichitate, fiind umplute la început cu frunze şi alte materiale organice arse, apoi, în scopuri medicinale sau haluginogene. Deşi tutunul a fost descoperit o dată cu Lumea Nouă, în secolul al XV-lea, obiceiul fumatului era deja cunoscut cu cel puţin 1.500 de ani în urmă.

Se spune că primele obiecte asemănătoare unor pipe au fost găsite în morminte egiptene datînd din jurul anului 2.000 î.Hr., deşi arheologii nu au confirmat încă vechimea obiectelor. Ce se ştie cu siguranţă este faptul că Herodot (484 î.Hr. – 425 î.Hr.) spunea despre sciţi că inhalează fumul unor plante arse, ierburi care ar fi putut fi marijuana.

Indienii americani construiau pipe numite “calumet” – păstrate pînă în zilele noastre sub denumirea de “pipa păcii” – pe care le foloseau în cadrul ritualurilor magice şi al ceremoniilor. Pipa, construită în general dintr-o argilă specifică, sub formă de tub, trecea pe la fiecare membru al tribului în cadrul întîlnirilor care aveau ca scop stabilirea păcii sau a unui acord comercial între triburi, o căsătorie sau trecerea unui adolescent în rîndul adulţilor. Arheologii au descoperit intrumente asemănătoare şi în Africa, dimensiunile acestora ajungînd pînă la aproximativ opt metri. Pe de altă parte, indienii americani aveau convingerea că, în cadrul ritualurilor magice, fumul expirat duce către cer şi gîndurile, astfel reuşind să comunice cu zeul lor, “Pasărea Tunetului” sau “Zeul Preriei”. Un alt model de pipă, tot la indienii americani, era construit din lemn, în formă de “Y”, fumul, care provenea dintr-o movilă de tutun aprins, fiind tras pe nas.

Peste ocean. Cît despre aducerea plantei de tutun în Europa, există o poveste care spune că primul european care a fumat a fost un membru al echipajului condus de Cristofor Columb, pe numele său Rodrigo de Jerez. El ar fi fost denunţat Inchiziţiei de către soţia sa, pe motiv că înghiţea foc, expira fum şi sigur era posedat de diavol. În 1603, regele James al Angliei pornea o adevărată campanie împotriva fumatului, iar 30 de ani mai tîrziu toţi vînzătorii de tutun nu mai puteau să comercializeze această plantă fără a avea licenţă, în caz contrar aplicîndu-li-se amenzi. În secolul al XVIII-lea europenii au început să inhaleze tutunul pe nas, dar obiceiul aprinderii pipei încă exista în America. Apoi pipa s-a răspîndit în Europa în timpul domniei reginei Victoria, între 1837 şi 1901, activitatea de a fuma pipă fiind considerată un act intim personal. La începutul celui de-al doilea război mondial, pipele erau deja asociate cu clasele înalte, ofiţeri sau filosofi, banala ţigaretă fiind destinată doar maselor.

STIL. În timp ce europenii descopereau America, în Asia şi Golful Persic se răspîndea obiceiul fumatului cu narghileaua, în forma în care este cunoscută ea astăzi. Narghileaua primitivă, originară din India, era construită din coajă de nucă de cocos. Aspectul său a fost îmbunătăţit pe parcursul răspîndirii sale în Iran şi apoi în toată lumea arabă. Fumatul narghilelei a devenit un adevărat ritual în Turcia, în timpul domniei lui Murat al IV-lea (1623 - 1640), creîndu-se reguli pînă şi pentru modul de aprindere al cărbunilor acesteia. Pe parcursul anilor, pentru narghilea au fost inventate diferite tipuri de tutun aromat, fumat pentru simpla plăcere a gustului şi mirosului. Iniţial, cu ajutorul acestui obiect se fuma haşiş, perşii, de exemplu, fiind foarte meticuloşi în respectarea acestui ritual. Înainte de a folosi narghileaua, bărbaţii îşi puneau soţiile să fumeze cîteva “porţii” bune de haşiş pentru ca fumul să fie, apoi, perfect pentru ei. Narghileaua are patru componente: Agizlik (muştiucul), Lüle (partea de sus), Marpu (pipa) şi Gövde (corpul narghilelei, umplut cu apă).

Page 52: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Cultura cafenelelor olandezeCafenelele cu canabis din Olanda, în care orice adult poate să intre şi să comande marijuana sau haşiş din meniu ca şi cum ar comanda o băutura într-un bar, sunt unice în lume. Vânzarea de maxim cinci grame unui client este tolerată oficial, iar astăzi ţara are cam 800 cafenele, care se adresează turiştilor şi localnicilor, servind mii de varietăţi de iarba şi "hasj" pe muzică techno, reggae şi rock clasic.

Printre ele se numără Greenhouse, Global Chillage şi Lucky Mothers din Amsterdam, Sensi Smile Cafe din Rotterdam şi lanţul Willie Wortel din Haarlem. Acestea vând de asemenea mâncare, cum sunt "tostis", săndvişuri la grătar, şi de obicei au şi o masă de biliard sau fotbal.Scena canabisului în Amsterdam s-a dezvoltat din contracultura anilor '60, când un grup numit Provos a propus ca oraşul să cumpere mii de biciclete albe pentru ca oricine să se poată plimba gratis. În 1969, doi foşti membri Provos, Kees Hoekert şi Robert Jasper Grootveld, au fondat Lowlans Weed Company (Compania de iarbă a Ţărilor de Jos), vânzând 30 000 de plante cu 1 gulden bucata (cam 35 cenţi americani), cultivate în casa lor plutitoare.Invadată de un sfert de milion de turişti hippie pe an la începutul anilor '70, Olanda a aplicat canabisului tradiţionalul ei libertinism social-pragmatic. Amsterdamul a tolerat fumatul liber de haşiş în Vondelpark, parcul principal al oraşului şi a deschis un hotel de 1$ pe noapte camera, care avea un dealer neoficial. Cluburi hippie şi centre comunitare ca Melkweg şi Paradiso aveau pancarte pe care scria "Roken Ja - Dealing Nee" (Fumat Da - Vânzare Nu).Prima cafenea, Mellow Yellow, a fost deschisă în 1972 într-o brutărie părăsită locuită de Wernard Bruining şi prietenii săi şi a fost pictată să arate ca un submarin galben cu hublouri. A fost urmată de Rusland în 1974 şi Bulldog, un sex-shop modificat din cartierul cu felinare roşii, în 1975. Acestea au stabilit principiile funcţionarii cafenelelor: "fără droguri tari, fără violenţă".Guvernul olandez a decriminalizat canabisul în 1976. Consumul de heroină fiind în creştere, guvernul a decis că tolerarea cafenelelor şi nepedepsirea posesiei unei cantităţi mai mici de 30 grame va duce la separarea pieţei de droguri slabe de cea de droguri tari.La început, cafenelele vindeau mai mult haşiş de import, însă în timp au evoluat spre cultivarea locală dezvoltată în anii '80. Bruining s-a asociat cu un cultivator american refugiat numit Old Ed pentru o cultură de sinsemilla în 1980 şi a fondat Lowlands Seed Company (Compania de seminţe a Ţărilor de Jos), prima companie de seminţe, împreună cu Kees Hoekert. Până în 1995, iarba cultivată în Olanda, "nederwiet", depăşea haşişul ca vânzări.Regulile au rămas incerte până la începutul anilor '90, când guverul şi-a anunţat politica "AHOJG": fără reclamă, fără droguri tari, fără deranjarea liniştii publice şi nu mai mult de 500 de grame în local. Regulile au crescut de asemenea vârsta permisă pentru fumat de la 16 la 18 ani - ceea ce l-a făcut pe Nol van Schaik, proprietarul lanţului Willie Wortel, să strângă petiţii de protest de la părinţi, care se temeau ca această lege îi va trimite pe copii la dealerii de droguri tari. Cultivarea rămâne ilegală, însă în general poliţia "închide ochii" la proviziile din "spate". "Această toleranţă face ca sistemul să funcţioneze", declară un oficial al poliţiei din Haarlem pentru revista Travel and Leisure în 2000.Se pare că politica de toleranţă pentru canabis a funcţionat. Majoritatea olandezilor care consumă heroină au acum peste 35 de ani, iar adolescenţii din Olanda fumează canabis mai puţin decât semenii lor britanici sau americani - totuşi, ca şi în restul Europei de Vest, există o cultura rave, larg răspândită, a consumului de Ecstasy. În orice caz, guvernul olandez tinde spre desfiinţarea culturilor şi reducerea numărului de cafenele, mai ales în oraşele de graniţă, unde atrag mai ales "turişti pentru droguri" din Germania şi Franţa.

Page 53: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Marijuana si migrenele

Efectele benefice ale canabisului pentru tratarea migrenelor, dureri cumplite de cap care pot dura timp de câteva zile şi care sunt uneori asociate cu stări de vomă, sunt cunoscute de multă vreme. Migrenele afectează milioane de oameni. Cauza lor poate fi o "tulburare psihică" asemănătoare crizelor de epilepsie, cu importante modificări ale neurotransmiţătorilor, în special ale serotoninei.

Prima utilizare a canabisului împotriva migrenelor se pare c-a avut loc în medicina ayurvedică din India secolului al VI-lea. În epoca victoriană, tinctura de canabis era frecvent prescrisă. Într-una dintre primele cărţi de medicină modernă, apărută în 1915, Dr. William Osler, consideră canabisul "probabil cel mai satisfăcător remediu". Neurologul britanic Sir William R. Gowers recomandă tinctură de canabis şi "repausul total", dându-şi seama prin încercări şi greşeli dacă tratamentul funcţiona, care era doza necesară şi la ce interval de timp trebuia administrată. În 1877, eminentul neurolog Dr. E. C. Seguin din New York îndemna la prevenirea migrenelor prin folosirea profilactică a canabisului, menţinând astfel sistemul nervos "sub influenţa uşoară şi constantă de canabis, pe o perioadă lungă de timp", strategie recomandată şi de Dr. Ethan Russo din Montana, specializat în migrene şi canabis.Cercetările actuale asupra migrenelor se concentrează pe neurotransmiţătorul numit serotonină şi folosesc medicamente pe bază de triptan care acţionează la nivelul receptorilor pentru serotonină stopând durerile. S-a dovedit că marijuana şi anandamida, canabinoidul endogen al creierului, stimulează unii receptori ai serotoninei în timp ce-i inhibă pe alţii, inclusiv pe acela care mediază greaţa şi durerea. "Stimularea subtipului de receptor pentru serotonină 1A ajută în cazul migrenei acute, în timp ce antagonismul cu subtipul de receptor 2A ajută la prevenirea migrenei", explică Dr. Russo. "Aproape nici un alt medicament nu are ambele acţiuni. Este, de asemenea, anti-inflamator şi neuroprotector." În 1996, s-a constatat efectul antinociceptiv al canabinoizilor. Aceştia diminuează răspunsurile la stimuli dureroşi în substanţa cenuşie periapeductală a creierului - o zonă care suprimă durerea şi care se crede că este implicată în migrene. Această porţiune din creier conţine o mare concentraţie de receptori canabinoizi endogeni. Canabisul are, de asemenea, un efect analgezic şi lucrează în sinergie cu analgezicele opioide cum este codeina. Asemenea codeinei şi medicamentelor pe bază de triptan, canabisul este mai eficient dacă este folosit devreme - însă nu prea devreme - înaintea atacului. "Multe victime ale acestei maladii şi-au ţinut în frâu durerea luând cânepă în momentul în care au simţit apropierea unui atac sau chiar la începutul acestuia" scria Dr. J. R. Reynolds, medicul care prescria tinctură de canabis Reginei Victoria în 1890.

Deoarece migrenele sunt un sindrom psihofiziologic complex care variază de la un individ la altul, sfaturile de tratament prin încercare şi eroare ale doctorului Gowers sunt încă valabile.

Page 54: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

LEGALIZAREA CÂNEPEI

“Mai ştiţi ce prostie am făcut, semnând convenţiile privind interzicerea cultivării cânepei, pe când alte ţări se dezvoltă prin aceastăindustrie? La noi cânepa e drog, iar în Olanda şi Belgia se vinde liber. Cânepa e o marfă strategică, care-ţi asigură o industrie textilă,alimentară şi cosmetică nemaipomenită. De dragul „luptei cu drogurile”, noi am fost lăsaţi cu saci de plastic şi haine sintetice,produse în alte ţări…”(Anatol Plugaru, ex-Ministru al Securitatii Naţionale a RM, într-un interviu din ziarul “Timpul”, 2009)“Nu e nimic mai înspăimântător decât ignoranţa în acţiune.” (Goethe)• Unde este problema?• În droguri? Ce este un “drog”? Ce este o “substanţă narcotică”?• V-aţi întrebat vreodată de ce ne apară, de fapt, legile anti-drog?• Sau nu căutaţi răspunsuri singurei şi mâncaţi ce vi se dă pe tava deja gătită în ignoranta şi ipocrita bucătărie a propagandei statale?Conform Codului Penal al RM „prin substanţă narcotică sau psihotropă se înţelege substanţa de origine naturală sau sintetică şi preparatulconţinând o astfel de substanţă, care provoacă dereglări psihice şi dependenţă fizică la consumul lor abuziv.”ALCOOLUL ESTE DROG, TUTUNUL ESTE DROG, ASPIRINA ESTE DROG! etc. Ştiaţi, nu?În România, în Ardeal, farmaciei i se spune “Drogherie”. Ştiaţi, nu?ATENŢIE: Cafeaua pe care o beţi în fiecare dimineaţă conţine cofeină, care este un drog, este substanţă psihoactivă. La fel şi ceaiul. Şiunde să mai punem… ciocolata e drog! Cu toţii suntem narcomani!Să tragem cu ochiul la datele statistice ale Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova: la noi, mor, anual, în mediu, 6000 de oameni dincauza alcoolului (şi aici să nu includem şi crimele, violurile, accidentele rutiere făcute sub influenţa alcoolului; aţi văzut/ auzit la ştiri vreocrimă făcută de un infractor care nu a fost “în stare de ebrietate”? Eu nu prea). Să nu mai vorbim de tutun, cel mai ucigaş drog.Dependenţa fizică de nicotină din ţigările de astăzi e comparabilă cu dependenţa

Page 55: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

de heroină şi cocaină (conform cercetărilor „AmericanHeart Association”).Ştiaţi că nimeni nu a murit niciodată de la cânepă? Şi atunci, vine întrebarea logică, de ce cânepa (marijuana, şi alte produse ale cânepei)sunt ilegale iar alte droguri (care au demonstrat cât de dăunătoare şi periculoase sunt) îs perfect legale? De ce un consumator de cânepăeste încarcerat iar un consumator de alcool şi tutun promovat?Ce este marijuana? E partea cânepei care se fumează de obicei (florile sau frunzele). Ştiaţi că cultivarea cânepei este una dintre cele maivechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată?Ce este haşişul? E răşină de cânepă (femelă).Noam Chomsky a presupus odată: “Cineva ar putea să întrebe de ce tutunul e legal iar marijuana nu. Un posibil răspuns este sugerat denatura recoltei. Marijuana poate fi crescută practic oriunde, cu puţină dificultate. Ea nu ar putea fi uşor vandabilă de corporaţiile mari.Tutunul e cu totul altă poveste...”Cânepa este o plantă tradiţională pe aceste meleaguri, folosită de mii de ani în scopuri medicinale, textile şi alimentare. Recent, lainsistenţa Statelor Unite ale Americii (prin Convenţia Unică ONU din 1961), aceasta a fost interzisă aproape în toată lumea. Totuşi, nimeninu poate găsi o justificare viabilă a prohibiţiei acestei plante, fiind cunoscut faptul că alcoolul şi tutunul sunt mult mai dăunătoare decâtcânepa şi, totuşi, sunt legale. Mai mult, e ştiut faptul că, în consum, cânepa nu provoacă dependenţă fizică la om şi nu s-a înregistratniciodată vreun deces în urma consumului ei. Mai multe ţări dezvoltate (în frunte cu Olanda) au început să renunţe la legislaţia severă,schimbând radical percepţia legislativ-politică asupra plantei de cânepă. Folosirea marijuanei în scopuri medicinale este legalizată înmajoritatea statelor dezvoltate din lume.P.S.: Atâta timp cât eşti un om matur şi nu deranjezi nici într-un fel pe cei din jur, oare nu ai avea tu dreptul să consumi ce-ţi pofteşteinima? Corpul tău aparţine statului sau cui.. până la urmă?P.S.S.: O televiziune din Republica Moldova (Jurnal TV) a făcut public un caz strigător la cer. Acum un an, Doamna Olga Vladimir în vârstă

Page 56: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

de 75 de ani, locuitoare a satului Teleşeuca, a fost condamnată la 4 ani de puşcărie pentru că a crescut în ograda sa cânepă în scopuri personaleterapeutice. Olga Vladimir nu consideră că a comis o crimă, ştiind încă de la părinţi şi bunei despre efectele terapeutice ale planteide cânepă. Ea a trimis o petiţie preşedintelui interimar al Republicii Moldova - Mihai Ghimpu. Cu lacrimi în ochi l-a rugat să o graţieze şisă-i permită “să moară acasă şi nu în puşcărie”...Sunt sigur că nu este un caz unic în Republica Moldova.

Page 57: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Razboi contra drogurilor

Susţinătorii “războiului contra drogurilor” sânt oameni bine intenţionaţi şi având credinţa că salvează oamenii de la coşmarul dependenţei de droguri, făcând astfel lumea mai sigură. Aceasta imagine a devenit însă o simplă credinţă, o religie, şi ca orice religie, nu poate fi menţinută decât prin manipulare, dezinformare şi ascunderea realităţii.

Recentul scandal cauzat de decizia guvernului britanic de a-l demite pe prof. David Nutt, consilier sef pe probleme de droguri a esuat sa puna punctul pe “i”. Intr-adevar, este socant ca aceasta persoana a fost data la o parte pentru simplul motiv ca a expus adevarul matematic conform caruia consumul de ecstasy este mai putin periculos decit calaritul, si ca fumatul de marijuana este mai putin periculos decit consumul de alcool. Dar exact cu aceste arme s-a dus pina acum razboiul contra drogurilor. Pentru multa vreme, sloganul neoficial, secret al prohibitionistilor a fost ca faptele, realitatile nu fac decit sa submineze razboiul, deci inventati date care sa arate cit de mult succes am avut de fapt.Sa luam exemplul SUA, tara care a inceput acest razboi si care a utilizat si utilizeaza inca armata si diplomatia pentru a obliga practic si restul lumii sa urmeze aceeasi politica. In 1998, Congresul SUA a obligat Oficiul National pentru controlul drogurilor (ONDCP)sa stopeze finantarea oricarui studiu stiintific care ar putea da impresia ca fondurile banesti ar trebui redirectionate catre tratamentul medical al dependentilor, sau care ar putea gasi argumente care sa sustina efectele medicale ale consumului de droguri sau care sa fie in favoarea legalizarii sau reglementarii consumului.

Este ceea ce s-a intimplat in cazul David Nutt, la puterea a treia. Ca exemplu, ONDCP a cheltuit 14 miliarde de dolari pe campanii anticannabis, orientate catre tineri, si 43 de milioane de dolari pentru a afla efectele acestor campanii. Concluziile au fost ca tinerii ce au urmarit aceste campanii publicitare erau mult mai dispusi sa incerce marijuana, astfel ca aceste concluzii au fost cenzurate, iar campaniile au mers inainte.

Ce-ar fi daca am incepe sa ne cladim politicile legate de droguri in functie de adevaruri, fapte, realitati, si nu in functie de simpla dorinta a unora de a se simti bine cu sine insusi?

Prof. David Nutt a facut un mic pas in aceasta directie, si imediat a fost dat afara. Argumentele sale au fost ca drogurile ar trebui clasificate in functie de raul produs, si nu in functie de isteria publica. Acum ca scandalul pe tema demiterii sale s-a stins, vedem de fapt cit de conservator era in afirmatiile sale. Un studiu publicat saptamina aceasta, intitulat “After The War on Drugs: Blueprint for Regulation” , merge atit de departe pe cit ne permit adevarurile stiintifice si arata ca solutia rationala este sa luam piata neagra a drogurilor din mina gruparilor criminale si sa o punem in mina statului, prin farmacii, unitati licentiate si doctori, ce activeaza in cadrul legal si in economia de suprafata. Pentru a vedea de ce acest lucru este necesar, va trebui sa ne uitam la niste adevaruri pe care politicienii nostri refuza sa le accepte:

1. ) Razboiul contra drogurilor pune o adevarata industrie la dispozitia gruparilor criminale organizate, care la rindul lor dezlantuie criminalitate si violenta pe intreg cuprinsul tarii. Cind alcoolul a fost interzis in SUA, in anii 1920, acesta nu a disparut. Nu: infractori periculosi ca Al Capone au intervenit imediat si au preluat vinzarea, asasinind pe oricine le statea in cale. Cu toate acestea, in prezent, Wine Rack (un distribuitor de vinuri din SUA) nu se impusca cu Threshers (alt distribuitor, la fel cum in Romania, Murfatlar nu se ia la bataie cu Jidvei, n.n.). La fel cum Oddbins (alt distribuitor de vinuri) nu ameninta cu moartea pe nimeni. De ce? Pentru ca nu alcoolul a fost cel ce a cauzat infractionalitate, ci prohibitia lui. Odata ce comertul cu alcool a redevenit o afacere legala, violentele cauzate de fostii traficanti au incetat brusc.

Page 58: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Acolo unde exista o oportunitate de a obtine un profit imens – in jur de 3000% in cazul drogurilor – , oamenii se vor lupta si vor ucide pentru controlul acestui profit. Arestam un traficant si nu facem decit sa declansam un nou razboi pentru bucatica de piata detinuta de acel traficant. In anul 1986, Milton Friedman, cistigator al premiului Nobel pentru economie, a calculat ca in SUA, 10.000 de crime se petrec anual, doar din acest motiv. Legalizati, si astfel falimentati peste noapte majoritatea gruparilor criminale. Vazindu-si profiturile eliminate, infractorii nu devin dintr-odata oameni de bine, dar imensa motivare financiara pentru continuarea activitatii infractionale se va disipa rapid. Este chiar razboiul contra drogurilor cel ce-i tine in viata, si legalizarea cea ce poate sa-i elimine. Asa cum spunea Friedman : “Prohibitia este prietenul cel mai bun al traficantului” (Prohibition is the drug dealer’s best friend).2. ) Ca urmare a prohibitiei, consumul de droguri grele se intensifica. Inainte de interzicerea alcoolului, majoritatea americanilor consumau doar bere si vin. Dupa prohibitie, cea mai populara bautura a devenit alcoolul distilat artizanal (cunoscut si ca Moonshine, pentru ca era traficat noaptea, la lumina lunii, n.n.), cu 150% mai concentrat. De ce?

Scriitorul Richard Cowan a denumit acest efect ca “legea de fier a prohibitiei”: ori de cite ori interzici o substanta, ea devine mai puternica. Pentru ca traficantii erau obligati sa-si condenseze produsul, sa-l faca cit mai puternic, si in acelasi timp acelasi produs sa ocupe cit mai putin spatiu, pentru ca traficul sa fie mai usor. Este ceea ce se intimpla si in prezent. Este motivul pentru care traficantii au inventat cocaina crack in anii ‘80.

Cercetatorii Matthew Robinson si Renee Scherlen au concluzionat ca “Prezenta tot mai mare a drogurilor grele in timpul prohibitiei a dus la 15.000 de decese in anul 2000, doar in SUA, decese ce nu ar fi survenit daca prohibitia nu ar fi determinat aparitia de droguri din ce in ce mai puternice”.

3. ) Razboiul contra drogurilor nu reduce consumul de droguri - in schimb alternativele la acest razboi, da. Unii cred ca cele doua efecte negative aratate anterior sint un pret justificat, daca astfel se reduce numarul de oameni care se hotarasc sa consume droguri. Intr-o vreme, aceasta afirmatie era credibila, pina cind evidenta a aratat contrariul: este vorba de tarile care au incetat razboiul contra drogurilor.

La data de 1 iulie 2001, Portugalia a dezincriminat posesia tuturor drogurilor, inclusiv a heroinei si a cocainei. In Portugalia poti asadar sa detii si sa consumi cit doresti, iar daca esti prins, vei fi indrumat catre un program de dezintoxicare, dar fara a fi supus vreunor pedepse penale. (Vinzarea ramine insa ilegala). Prohibitionistii au prevazut o crestere catastrofica a numarului dependentilor, si chiar si eu eram tentat sa cred asta.

Acum insa vedem efectele: consumul global de droguri a scazut. Asa cum s-a aratat intr-un studiu amplu al Institutului Cato, scaderea a fost resimtita cu precadere in rindul tinerilor portughezi: minorii de 13 ani sint cu 4% mai putin inclinati sa consume droguri, iar cei de 16 ani cu 6% mai putini. Asa cum prezice si legea de fier a prohibitiei, consumul de droguri grele a scazut semnificativ: consumul de heroina a scazut cu 50%, iar Portugalia a redirectionat miliardele folosite in acuzarea si incarcerarea dependentilor catre programe de tratament. Numarul celor aflati in tratament a crescut cu 147%, si aproape niciun portughez nu mai doreste reincriminarea. Ba chiar, multi portughezi doresc sa se treaca la urmatoarea faza: legalizarea, si spargerea gruparilor criminale.

Portugalia nu este vreo exceptie. Se pare ca oriunde in lume a fost relaxata legislatia, consumul a ramas la fel, iar unde fondurile au fost redirectionate catre tratament, consumul a scazut. Intre 1972 si 1978, 11 state din SUA au dezincriminat posesia de marijuana. National Research Council a aratat ca in aceste state numarul consumatorilor de marijuana a ramas constant. In Elvetia, acum mai bine de 10 ani, guvernul a inceput un proiect prin care furnizeaza in mod legal heroina dependentilor, in centre special amenajate. Numarul de furturi a scazut cu 60%, iar persoanele fara adapost practic au disparut. Un studiu efectuat de respectabila revista medicala Lancet a concluzionat ca numarul dependentilor de heroina a scazut cu 82%.

Page 59: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

De ce? Pentru ca dependentii de heroina nu mai aveau nevoie de a recruta si alti consumatori – viitori dependenti – pentru a avea cui sa vinda heroina, in scopul obtinerii de bani pentru propria doza. Structura piramidala a distributiei de heroina a fost astfel sparta.

Asadar, razboiul contra drogurilor nu isi atinge scopul propus, acela de a reduce dependenta de droguri. Tot ceea ce reuseste este sa creeze violenta si infractionalitate – iar in unele cazuri, cartelurile de droguri punind stapinire pe tari intregi, ca Mexic si Afganistan. Reuseste sa forteze oamenii sa consume droguri din ce in ce mai grele si mai periculoase, si in acelasi timp reuseste sa risipeasca zeci de miliarde de dolari care ar putea sa ajute in mod real dependentii de droguri, prin tratamentul lor.

Prohibitionistii se confrunta astfel cu o contradictie intre mesajul lor si realitatile inconjuratoare. Ei pot or sa-si schimbe mesajul, or sa incerce sa nege si sa cenzureze evidenta. Saptamina trecuta, guvernul britanic a ales a doua optiune. Dar cit timp mai poate fi aparata aceasta atitudine? Prin intentiile si motivele lor benigne, prohibitionistii nu reusesc decit sa dezlantuie o catastrofa. Oamenii au gasit modalitati de a-si altera starea mentala din vremurile in care traiau in pesteri. In incercarea de a suprima acest impuls natural, am creat o problema mai grava decit insusi consumul de droguri.

Exista o alta cale. Imaginati-va o tara in care nu exista traficanti de droguri nevoiti sa ucida pentru a-si proteja interesele. Imaginati-va o tara unde furturile ar fi cu 60% mai putine. Imaginati-va o Mare Britanie in care am cheltui miliarde pe tratamentul dependentilor, ca bolnavi ce au nevoie de ajutor, si nu pe vinatoarea, acuzarea si incarcerarea lor ca infractori. Putem fi acea tara. Trebuie doar sa renuntam sa alergam dupa himera unei lumi fara droguri, si sa incepem sa analizam cu seriozitate adevarurile.

Page 60: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Legalizarea, singura ieşire din războiul drogurilorÎn timp ce alte state iau în calcul dezincriminarea consumului şi comerţului cu droguri uşoare, ca singură soluţie pentru oprirea traficului, politicienii români ratează încă o dezbatere serioasă. Miile de victime din Mexic din ultimul an, din care câteva sute de poliţişti ucişi de traficanţi, sunt prea departe de Bucureşti pentru ca politicienii să aducă în discuţie efectele dezastruoase şi eşecul total al modului în care s-a purtat până acum războiul împotriva dr

În timp ce alte state iau în calcul dezincriminarea consumului şi comerţului cu droguri uşoare, ca singură soluţie pentru oprirea traficului, politicienii români ratează încă o dezbatere serioasă. Miile de victime din Mexic din ultimul an, din care câteva sute de poliţişti ucişi de traficanţi, sunt prea departe de Bucureşti pentru ca politicienii să aducă în discuţie efectele dezastruoase şi eşecul total al modului în care s-a purtat până acum războiul împotriva drogurilor. Un război care, asemeni prohibiţiei alcoolului din SUA, nu a reuşit să stopeze consumul, ci doar a împins „afacerea“ către reţele de crimă organizată, a generat corupţie, a determinat apariţia unor droguri de sinteză tot mai periculoase. În plus, a înghiţit, în vânătoarea inutilă de consumatori şi comercianţi, resurse umane şi sume uriaşe din banii contribuabililor, care ar fi putut fi folosite mai eficient în tratarea problemelor reale de sănătate, dacă domeniul ar fi fost scos „la lumină“, prin legalizare, sau în lupta cu alte infracţiuni mult mai grave.

Preţul incriminăriiiDeparte de a fi confruntată cu violenţa extremă asociată traficului de droguri din alte state, dar şi fără a purta până acum un război real împotriva acestuia, în care să fie blocate definitiv rute de transport sau să fie descoperite legături de corupţie la nivel oficial, România începe să resimtă tot mai puternic efectele negative ale incriminării. Odată afectată o rută, se deschide imediat una nouă, odată lovită o reţea de traficanţi se ridică rapid alta şi mai puternică, odată îngreunat accesul unui drog „clasic“ apare imediat altul nou, mult mai periculos, în timp ce consumul creşte în loc să scadă.

Mii de oameni prinşi cu o ţigară de marijuana (nu cu mult mai periculoasă pentru sănătate decât una cu tutun, potrivit chiar unor studii oficiale) îşi continuă viaţa cu cazier, alţii surprinşi cu cantităţi ceva mai mari asupra lor stau, pe banii celorlalţi contribuabili, în puşcărie, alături de mult mai puţini traficanţi. Lăsată în zona economiei subterane, piaţa drogurilor îşi racolează consumatorii din zona în care îi poate atinge rapid pe cei mai vulnerabili, fără ca legile să poată interzice şi controla măcar vânzarea către minori, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolului sau ţigărilor. Realizând că dezincriminarea este răul cel mai mic, SUA şi mai multe state europene au făcut deja paşi către legalizarea consumului şi comerţului cu droguri uşoare. Câştigului principal obţinut prin reducerea violenţei în domeniu şi a costurilor suportate de societate, i se poate adăuga, ca „bonus“, creşterea veniturilor la buget, prin taxare, şi, în unele cazuri, a încasărilor din turism. Capital încearcă să deschidă o dezbatere asupra unor probleme serioase, care ţin inclusiv de respectul legii pentru libertatea şi responsabilitatea individuală, ignorate sau tratate neserios şi demagogic de politicieni, căutând argumente în mediul academic şi în cel de afaceri.

Page 61: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

0(zero) este numărul cazurilor de deces cauzate direct de consumul de canabis, constatate de Agenţia Naţională Antidrog, inexistente fiind şi cazurile de internare la urgenţă

42% dintre bucureşteni au declarat, în 2007, că îşi pot procura uşor droguri în 24 de ore, chiar dacă sunt ilegale, potrivit unui studiu ANA/DORDT. Accesul facil a fost recunoscut şi de o treime din tinerii din toată ţara

1.430 de români au fost cercetaţi în 2007 doar pentru consum propriu de droguri (majoritatea consum de canabis), aproape 60% din totalul celor cercetaţi pentru activităţi ilegale cu droguri

După o sută de ani în care nu reuşit să oprească traficul şi consumul de droguri, mai multe ţări înţeleg că legalizarea este cea mai dură lovitură pentru această industrie.Două proiecte de lege pentru legalizarea marijuanei au fost introduse în dezbatere, luna aceasta, de un congresman american. Acesta a arătat că tratând consumatorii ca infractori se risipesc resurse care pot fi folosite în cazul unor crime serioase. SUA cheltuieşte doar pentru aplicarea legii împotriva consumului de droguri 13 miliarde de dolari, a făcut cele mai multe arestări legate de marijuana din lume – 20 de milioane de persoane din anii ‘60 până în prezent, majoritatea consumatori, într-un singur an fiind reţinuţi mai mulţi fumători de iarbă decât arestaţi pentru toate infracţiunile violente (crimă, viol, tâlhărie etc.). Războiul purtat cu costuri uriaşe nu a împuţinat nici consumatorii, nici producţia, reuşind doar, pe măsură ce devenea mai dur, să împingă „afacerea“ drogurilor spre organizaţii din ce în ce mai violente dispuse să-şi asume riscul.

De curând, şi procurorul general al SUA, Eric Holder, a anunţat că guvernul federal va înceta să vâneze distribuitorii de marijuana în statele în care vânzarea în scop medical a fost deja legalizată, după referendum. Americanii au votat până acum în 13 state pentru legalizarea vânzărilor de marijuana cu prescripţie medicală, planta fiind folosită în tratamentul cataractei, artritei sau ca analgezic pentru bolnavii de cancer, care erau nevoiţi să şi-o procure ilegal. În California, guvernatorul Arnold Schwarzenegger merge şi mai departe. A deschis dezbaterea pentru legalizarea comerţului cu marijuana în scop recreativ, nu doar medical, anticipând că va încasa din taxe circa 1,3 miliarde de dolari pe an.

Toleranţă mai mare în EuropaPaşi pentru legalizare au făcut deja şi mai multe state europene, nemaipedepsind deţinerea unor cantităţi mici de droguri. În Olanda, ţara cu cea mai tolerantă atitudine, după promisiunile politice de reducere a numărului de coffee-shopuri şi bordeluri, autorităţile din Eindhoven au realizat că problemele legate de droguri pot fi rezolvate de fapt printr-o şi mai amplă legalizare. Primăria doreşte, nici mai mult nici mai puţin, decât să înfiinţeze propriile culturi de marijuana, astfel încât să scoată din piaţă reţelele de trafic. Acestea nu au putut fi eliminate din cauză că vânzarea unor cantităţi mari de droguri uşoare şi cultivarea au rămas ilegale, furnizorii coffee shopurilor vânzându-le acestora canabis de peste 100 de milioane de euro pe an, pentru care nu plătesc taxe.

În Elveţia, ţară deja tolerantă cu consumatorii, în care 44% din tineri spun că au fumat cel puţin o dată în viaţă marijuana, populaţia a acceptat la ultimul referendum administrarea de heroină dependenţilor, respingând însă la limită legalizarea comerţului cu marijuana în scop recreativ, pentru a nu înlocui modelul actual de turism, cu cel mai dificil de gestionat din Amsterdam.

Indiferenţă în RomâniaCu paşi mai mult sau mai puţin avansaţi spre legalizarea drogurilor, ţările amintite au avut parte cel puţin de dezbateri publice serioase legate de necesitatea unei astfel de soluţii, pe care politicienii români le resping din start sau le îngroapă în ironii electorale. Mai mici decât în alte state care poartă de mulţi ani un război dur împotriva drogurilor, consecinţele negative ale prohibiţiei nu lipsesc în România doar pentru că autorităţile le ignoră. Potrivit Raportului mondial privind drogurile 2009 (date pentru 2007), lansat săptămâna trecută de Biroul Naţiunilor Unite pentru

Page 62: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), România nu se numără printre statele cu cele mai ridicate niveluri ale consumului sau traficului. Datele comparative privind preţurile şi evoluţia consumului în timp dau însă motive de îngrijorare.

Dacă pentru drogurile uşoare preţul plătit de consumatorii români este cel mai mare din sud-estul Europei şi printre cele mai mari din lume la grade de puritate comparabile (între 8,2 şi 9,6 dolari gramul de canabis, mai mult decât dublu faţă de ţări ca Turcia, Spania sau Grecia şi triplu faţă de Croaţia sau Serbia), heroina, care creează dependenţă fizică şi prezintă un risc ridicat de deces prin supradoză, este mult mai accesibilă decât în alte ţări. Consumatorul român putea cumpăra un gram de heroină, în 2006, potrivit UNODC, cu 50 de euro, mai ieftin decât în aproape toate ţările Europei Occidentale.

Lăsată în zona economiei subterane, piaţa drogurilor îşi racolează consumatorii în zona în care îi poate atinge rapid pe cei mai vulnerabili, riscul activităţii ilegale determinând traficanţii să stimuleze vânzarea substanţelor care creează cea mai mare dependenţă, deci cea mai mare cerere sigură viitoare. În plus, orice intenţie a autorităţilor de a avertiza publicul asupra riscurilor diferite pe care le prezintă diversele droguri sau substanţele în care acestea sunt dizolvate (adesea mai periculoase decât drogul în sine, ca benzocaina folosită în amestec cu cocaina) ar fi zădărnicită, atâta timp cât obligaţia de a pedepsi consumul oricărui drog nu lasă loc pentru „protecţia consumatorului“. Vânzătorul legal de marijuana din coffee shopul olandez, care recomandă clientului „începător“ iarba cu cea mai mică „tărie“, este departe de traficantul ilegal de la colţul străzii.

Ilegal nu înseamnă inaccesibilIncriminarea anumitor substanţe încurajează şi crearea altora noi, de sinteză, pe care autorităţile nu le descoperă imediat, şi ale căror consecinţe consumatorii le află când este prea târziu. Luna trecută, poliţiştii au anunţat o noutate absolută şi pentru piaţa românească: intrarea unui nou drog halucinogen.

Legile dure împotriva consumului nu reuşesc să oprească sau să controleze vânzarea către minori, aşa cum se întâmplă în cazul alcoolului sau ţigărilor. Un sondaj recent realizat printre elevii de generală şi liceu (şcoli din judeţul Buzău)arată că, în ilegalitate, piaţa drogurilor îşi caută clienţii şi printre grupele vulnerabile de vârstă. Potrivit sondajului, singurele droguri oferite gratuit minorilor, chiar la şcoală, sunt cele ilegale (de la marijuana sau haşiş până la mult mai periculoasa heroină). Comercianţii de alcool şi tutun nu au nevoie să facă un astfel de „sampling“ ilegal, atâta timp cât îşi găsesc suficienţi clienţi aflaţi la vârsta la care au discernământ.

Potrivit Agenţiei Nationale Antidrog (ANA), prevalenţa consumului de droguri ilegale de-a lungul vieţii în rândul elevilor de 16 ani a crescut în ultimii ani, ajungând la 14,5% în 2007. Iar ilegalitatea nu a făcut automat drogurile şi in-accesibile, o treime din tinerii din ţară (şi 40% din bucureşteni) afirmând că şi le pot procura uşor în 24 de ore.

Singurul succes pentru reducerea consumului de canabis vine dintr-o zonă surprinzătoare, cea a unei substanţe rămase legale, dar pentru care campaniile de informare şi educare au început să aibă efect: tutunul. Atât UNODC, cât şi Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) au constatat o scădere a consumului de canabis în statele dezvoltate, OEDT găsind şi o explicaţie: scăderea consumului de tutun, cu care marijuana este adesea amestecată. O schimbare de atitudine obţinută la nivel cultural, care arată o destinaţie mai eficientă ce poate fi dată, prin programe de educaţie şi sănătate, fondurilor uriaşe cheltuite acum în vânătoarea inutilă de consumatori şi comercianţi de droguri. În România, sunt cercetate doar pentru consum în fiecare an peste 1.400 de persoane, dar nu există o evaluare a cheltuielilor publice totale angrenate de incriminarea drogurilor. Cât de mari pot fi acestea o arată estimările unor state mai interesate de statistici. OETD apreciază la 28-40 miliarde de euro cheltuielile publice anuale din UE, adică 60 de euro din banii fiecărui cetăţean al Uniunii. Statul britanic cheltuieşte peste 20 miliarde de euro, cel italian, 6,4 miliarde de euro, pentru a opri o piaţă pe care consumatorii consumă de „numai“ patru miliarde de euro.

Page 63: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Câştig pentru buget şi economiePosibilităţii de a direcţiona aceste sume în programe mai eficiente sau în lupta cu infracţiuni violente contra persoanei şi proprietăţii, legalizarea i-ar adăuga încasarea unor sume suplimentare la buget. În 2007, s-au confiscat în România 2,12 tone de canabis şi sute de kilograme de droguri de sinteză. La buget au intrat însă mai puţin de 33.000 de euro din valorificarea altor bunuri confiscate de la traficanţi. Statele care iau în calcul legalizarea anticipează, din taxare, venituri de ordinul sutelor de milioane sau miliardelor de dolari, după mărimea pieţelor.

Un câştig suplimentar îl poate aduce în turism atitudinea tolerantă faţă de droguri. „Pentru a deveni oportunitate pentru un turism civilizat nu este însă suficientă simpla legalizare. Ca să atragi turişti de calitate, ca în Amsterdam, nu ca în America de Sud, unde ai acces uşor şi la droguri şi la prostituţie la orice colţ de stradă, e nevoie de integrarea într-un concept de imagine bine structurat“, spune Ciprian Enea, consultant Best Turism, precizând că e necesară o infrastructură specială, greu de obţinut într-o ţară care se descurcă greu şi cu modele de turism mai puţin sofisticate, de genul „pe urmele lui Dracula“. Pentru Olanda, tradiţia unui astfel de concept turistic, asociat valorilor de libertate individuală preţuite de populaţie, înseamnă o cifră de afaceri de aproape 380 milioane de euro pe an pentru cele peste 700 de coffee shopuri (pot vinde legal maximum cinci grame de canabis unui client şi pot păstra stocuri de cel mult 500 de grame), plus miliarde de euro cheltuielite suplimentar de turişti în ţară.

45% din consumatorii de canabis fumează doar ocazional, potrivit datelor folosite de UNODC în estimarea cererii globale, folosind 0,6 grame pe an, din care pot pregăti maximum 2-3 ţigarete

71mil. de europeni, adică circa 22% din populaţia adultă, au consumat canabis cel puţin o dată de-a lungul vieţii, potrivit OEDT. În ultimul an, au consumat canabis 23 de milioane de europeni adulţi

190 mil. de persoane din întreaga lume au consumat canabis în ultimul an, adică 4,4 % din populaţia totală a globului cu vârste între 15 şi 64 de ani, potrivit celei mai mari estimări UNODC

Consecinţele prohibiţiei, efectele legalizăriiRadu Nechita, Lector dr. Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Studii EuropeneLegalizarea producerii, comercializării şi consumului ar fi cea mai dură lovitură dată acestei „industrii“. Libertatea de intrare pe piaţă ar duce la prăbuşirea preţurilor până aproape de costul de producţie, care reprezintă un procent infim din preţul de vânzare către consumatorul final. Resursele „baronilor“ drogurilor s-ar diminua şi, odată cu ele, capacitatea de a corupe societăţile în care operează. Este probabilă şi reorientarea consumatorilor către drogurile mai „uşoare“ şi „naturale“ de la cele concentrate şi/sau chimice. Există riscul ca preţul mai redus să conducă la creşterea consumului, supraestimat însă în dezbaterea publică: în SUA, ponderea consumatorilor de cocaină e azi similară cu cea de dinaintea interzicerii. Pentru a contracara riscul, e obligatorie educaţia antidrog şi programe medicale. Costul ar fi mai mic decât cele 40 mld. dolari cheltuite anual doar de SUA în interminabilul şi ineficientul război împotriva drogurilor.

Mihail Radu Solcan, Prof. dr. Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Politică şi MoralăPot fi trataţi indivizii maturi precum copiii mici? Trebuie să le fie supravegheate şi corijate modurile de a se distra? Dacă admitem că indivizii maturi sunt liberi şi responsabili pentru acţiunile lor, atunci statul nu are cum să fie pus în postura de pedagog. Oricât rău şi-ar face sieşi cineva consumând narcotice pentru a se distra, nu există temeiuri pentru a-l trata ca o fiinţă imatură. Ceilalţi pot să-i interzică să se urce la volan, să manevreze macarale sub influenţa drogurilor ş.a.m.d., dar nu să se distreze pur şi simplu. Este perspectiva unui liberal, dar nici pentru un democrat statul-pedagog nu poate fi justificat. Pentru democrat, statul trebuie să fie sub controlul indivizilor, nu indivizii sub controlul statului. Or, statul-pedagog presupune un sistem de supraveghere şi intervenţie care nu urmăreşte să sesizeze starea opiniei publice – pentru a-i da ascultare -, ci „starea de spirit a populaţiei“, pentru a o îndrepta.

Page 64: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Octavian-Dragomir Jora, Lector Univ. ASE, Facultatea de Relaţii Economice InternaţionaleDacă (prin prohibiţie n.r.) autoritatea publică amestecă potirele moralei şi dreptăţii, provoacă un multiplu stres social: a) alimentează un climat de infracţionalitate care nu ar fi avut aceeaşi magnitudine în absenţa aparent necesarei prohibiţii; b) pentru a aplica prohibiţia (şi combate infracţionalitatea autentică provocată de ea), mobilizează coercitiv resurse suplimentare din economia productivă, împovărând-o, şi în loc să fie folosite doar în apărarea integrităţii persoanelor şi proprietăţilor, le iroseşte în acţiuni ce alimentează cercul vicios al infracţionalităţii (ridică bariere, traficanţii se repliază, canalele de distribuţie se adaptează, cresc riscurile şi deci şi costurile dejucării prohibiţiei, dependenţii au o factură mai mare de plătit şi unii aleg să devină infractori pentru a o achita). Funcţia legii este de a pune ordine între oameni, nu în oameni. În societate, nu drogurile sunt răul paradigmatic, ci frauda, tâlhăria, violul, omuciderea.

Cosmin Marinescu, Conf. Univ. Dr. , Catedra de economie ASE Bucureşti, Coordonator al Centrului pentru Economie şi Libertate (ECOL)Când drogurile sunt aduse în legalitate are loc eliminarea riscurilor cu producţia şi contrabanda, a costurilor cu mituirea oficialilor din poliţie şi politică. Preţurile drogurilor vor fi semnificativ mai mici, şi tot mai mici vor fi şi faptele antisociale ale dependenţei. Mulţi se tem să vadă în jurul lor oameni a căror judecată şi ale căror acţiuni sunt alterate de „prafurile interzise“. „Liberul arbitru“ şi acţiunile oamenilor sunt însă „alterate“ continuu şi prin diverse alte „bunuri“: alcool, tutun, jocuri de noroc, dragoste, oboseală etc. De aici nu rezultă că acestea ar trebui, ori ar putea fi, interzise. Faptul că, având un cuţit în posesie, oricând cineva ar putea deveni infractor nu ne poate folosi, sub nicio formă, pentru a interzice producţia şi comercializarea cuţitelor. Şi cu atât mai puţin pentru a-l aresta pe acest cineva – traficant, consumator de droguri ori purtător de cuţit – pentru pericolul potenţial pe care îl reprezintă.

Bogdan Glăvan, Conf. Univ. Dr. Universitatea Româno-Americană, membru fondator ECOL, deţinător site www.logec.roUn mare număr de economişti, inclusiv laureaţi Nobel, s-au pronunţat pentru legalizarea drogurilor. Principalele efecte ar fi:• Scăderea preţului acestora şi, în consecinţă, scăderea criminalităţii asociate în prezent cu traficul de droguri.•Creşterea transparenţei comerţului şi atenuarea sensibilă a problemelor informaţionale cu care se confruntă consumatorii. Printre altele, îmbunătăţirea calităţii drogurilor (prin certificare) ar elimina o serie de riscuri la care se expun cumpărătorii, precum riscul de supradoză sau problema purităţii incerte.• Reducerea cheltuielilor publice asociate cu combaterea traficului de droguri, eliberându-se astfel fonduri pentru educarea publicului şi pentru asigurarea tratamentului medical în cazul celor dependenţi.

Page 65: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Magic MushroomsCiupercile magice aka “Magic Mushrooms”

Sub influenta acestor ciuperci:Apar halucinatii puternice , calatorii mintale.Informatii :Sunt cunoscute doua tipuri de “magic mushrooms” salbatice în Marea Britanie.“Palaria libertatii” este o ciuperca mica si maron cu o palarie mai închisa la culoare în vârf. Are un picior lung, cu un guler mic la nivelul palariei.“Agarul zburator” este o ciuperca foarte frumoasa , cu palaria rosie si cu pete albe (ca acelea care se gasesc si in cartile ilustrate cu povesti pentru copii).Cum sunt consumate:“Palaria libertatii” poate fi mancata cruda dar si uscata (20-30 fiind doza întreaga), infuzate ori gatite.“Agarul zburator” este de obicei gatita dar poate fi consumata si uscata (1-3 palarii pentru o doza).Efecte si riscuri ale consumului de ciuperci halucinogene:Efectele ciupercilor halucinogene sunt similare cu efectele LSD-ului, dar “calatoriile” pot fi mult mai intense.Consumate în cantitati mici ele pot genera o stare de bine,de euforie, marirea pupilelor si a ritmului cardiac. Dozele mari produc halucinatii foarte puternice.Daca consumatorul nu este experimentat in consumul de pshyhedelice sau este anxios , tripurile pot fi extrem de neplacute, caracterizate prin frica intensa , iar acestea pot evolua in timp catre un episod psihotic.Ambele tipuri de ciuperci pot produce dupa consumare ameteli , dureri de stomac puternice , stari de voma de aceea trebuie consumate cu atentie.ATENTIE! Exista multe tipuri de ciuperci si mai ales ciuperci cu palaria rosie ca si “Agarul zburator”, care sunt asemanatoare cu “magic mushrooms”, dar care sunt otravitoare.Diferenta dintre “magic mushrooms ” si ciupercile otravitoare este foarte mica si de aceea de multe ori se pot face confuzii.Daca ciupercile culese sunt otravitoare , consescintele pot fi grave sau chiar letale. Consumata în cantitati mari “Agarul zburator” poate fi otravitoare.Stiati ca:Ciupercile halucinogene, ca si LSD, folosite de multe ori nu mai au efectul halucinogen organismul capata toleranta.Specfic pentru acest tip de substante , este instalarea rapida a tolerantei in organism astfel ca nici macar la doze foarte mari nu mai apare efectul halucinogen.Pentru a avea acelasi efect intre consumari trebuie sa treaca, un interval de timp, in care persona sa nu mai consume deloc aceste substante si de abia dupa aceea pot experimenta din nou efectele lor.

Page 66: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Obs. Nu consumati fara sa aveti o persoana treaza ciuperci gen “agaru zburator” ca nu se stie cum ajungeti sa va taiati doua degete.

Amanita muscaria, cunoscută şi ca buretele muştelor sau buretele pestriţ este o ciupercă otravitoare şi psihoactivă din genul Amanita. Iniţial răspandită în regiunile temperate şi nordice ale emisferei boreale, Amanita muscaria a fost neintenţionat răspândită şi în unele regiuni din emisfera sudică, devenind astfel o specie cosmopolită. Este frecventă în pădurile de conifere, fiind extrem de uşor de recunoscut datorită pălăriei roşii-purpurii (cu un diametru de pana la 20 cm), cu puncte albe.Cunoscută ca ciupercă otrăvitoare Amanita muscaria e faimoasă şi pentru proprietăţile sale halucinogene şi psihoactive datorate în special muscimolului.Cea mai importanta toxina nu este muscarina, ci acidul ibotenic si produsul sau de decarboxilare muscimolul. Acestia pot fi considerati inruditi structural cu 2 neurotransmitatori majori ai SNC, acidul glutamic si respectiv GABA . De altfel, muscimolul este un agonist puternic al GABAA, consecinta fiind deprimarea sistemului nervos central.Sindromul muscarianConsumul de Amanita muscaria provoacă intoxicaţii ale sistemului nervos. În acest caz, simptomele otrăvirii apar brusc, la 1 până la 3 ore după ingestie. Se constată tulburări gastrointestinale, care duc la evacuarea rapidă a unei parţi din ciupercile ingerate, dar în general acestea sunt urmate de tulburări nervoase, delir (delir muscarian), vesel sau furios, halucinaţii. Intoxicaţiile cu această ciupercă nu sunt mortale.Substanţele toxice din această ciupercă sunt: muscarina, muscaridina, micoatropina şi micotoxina.Intoxicatia acutaIntoxicatia survine in urma ingestiei deliberate de Amanita muscaria pentru a obtine efecte psihoactive, simptomele aparand in 20-180 minute.In acest caz apar somnolenta si vertijul, urmate de buna dispozitie, cresterea activitatii motorii, tremor, agitatie si halucinatii (efectele care apar se pot manifesta de la agitatie pana la coma). Din punct de vedere fizic principalele semne si simptome sunt cele neurologice. Efectele tipice apar dupa 30-90 minute, cu un „peak” atins dupa aproape 3 ore, dar efectele pot sa dureze pana la cateva zile. Mortalitatea este redusa.Intoxicatia cronicaAmanita muscaria este consumata rar in scoprecreational. Se foloseste atat in ritualurile shamanilor, cat si decatre populatia din Siberia.Efectele care apar in urma consumului prelungit din aceste ciuperci, cunoscute pentru efectele halucinogene sunt: buna dispozitie, cresterea activitatii motorii, tremor, agitatie si halucinatii.Tratamentul intoxicatiei acuteIn cazul muscimolului nu exista antidot specific, iar recuperarea este completa dupa trezire.Se practica mai intai o decontaminare gastrointestinala. Aceasta vizeaza indepartarea toxicului de la nivelul tubului digestiv si/sau impiedicarea absorbtiei de la acest nivel.Masurile de decontaminare digestiva presupun:- producerea vomei;- spalatura gastrica;- administrarea carbunelui activat;- administrarea de purgative osmotice.Eficienta acestor masuri creste cu cat ele sunt aplicate mai precoce dupa ingestie. Se admite ca eficienta poate ramane semnificativa pana la maxim 4 ore postingestie.Producerea emezei (varsaturii) – compusul practic unanim acceptat in acest scop este siropul de ipeca. Emeza este produsa prin mecanism mixt (central si periferic). Efectul se instaleaza in 15-30

Page 67: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

minute de la administrare. Precautii la bolnavii cu diateza hemoragica, in cazul sarcinii avansate, in caz de hipertensiune. Este contraindicata producerea vomei in cazul copiilor sub 6 luni, in cazul celor in stare comatoasa.Spalatura gastrica – aceasta metoda ramane utila mai ales la pacientii la care nu este indicata emeza. Protectia cailor respiratorii se realizeaza prin sonda orotraheala sau nasotraheala. Daca pacientul este constient, cu reflexe pastrate, nu se practica intubarea si se asaza in decubit lateral stang cu capul in pozitie decliva. se insera un tub orogastric, pe care se introduc 200-250 ml solutie salina calda, care se lasa in stomac 1 minut, dupa care se dreneaza pasiv. lavajul complet se efectueaza cu circa 2 litri de lichid.Administrarea carbunelui activat – dupa emeza, spalatura gastrica sau in locul acestora, se recomanda carbunele activat care, prin remarcabila sa proprietate de a adsorbi un numar important de toxice, previne absorbtia digestiva a acestora. Retinem importanta remarcabila a administrarii precoce dupa ingestia toxicelor, optimal in prima ora si nu mai tarziu de 4-6 ore, cand eficienta este insa indoielnica. Doza uzuala de carbune activat este cuprinsa intre 30-100 g sub forma de suspensie apoasa de cel putin 1/4.Administrarea de purgative osmotice – pentru incheierea procedurilor de decontaminare digestiva se recomanda purgative saline sau sorbitol, dupa carbunele activat. Purgativele mentionate nu interfera cu proprietatile adsorbante ale carbunelui activat.Scopul terapiei medicamentoase este:- reducerea morbiditatii;- prevenirea complicatiilor;- neutralizarea toxinelor.Benzodiazepinele sunt folosite pentru a stopa crizele epileptice si a preveni recurenta acestora. Dintre benzodiazepinele folosite pot fi enumerate: diazepam, lorazepam, midazolam.Dupa stabilizare, pacientii se recupereaza complet in 6-8 ore si pot parasi terapia intensiva, daca nu apar alte complicatii. Consultul si evaluarea psihiatrica pot fi necesare daca simptomele psihotice persista.Posibila complicatie ce poate aparea (in afara sechelelor de la nivelul sistemului nervos central) este toxicitatea cardiaca.

Obs. De fapt pe la noi ii zice “palaria sarpelui”.Este rosie cu pete albe si se gaseste in padurile de brad sau alte conifere, pe langa copaci. In toate anotimpurile mai putin iarna.Oficial e interzise de domnul boc boc dar se gaseste in natura. La munte.

Shamanii recomandau sa fie prajita usor pana devine complet uscata (crocanta).Daca e incalzita bine(uscata) acidul ibotenic(sau iboteric nu mai stiu) devine muscimol(partea distractiva). Altfel acest acid te va face sa-ti doresti moartea(greata rau).

Page 68: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

CRESTEREA CIUPERCILOR Ciupercile au nevoie de un suport organic pe care sa creasca si din care sa isi procure hrana. Spre deosebire de alte plante ciupercile nu au nevoie de lumina dupa cum lipsa luminii nu este necesara. Ciupercile au nevoie de o incapere care se fie termic izolata si bine aerisita. Dar partea cresterii efective a ciupercilor in aceste incaperi este partea usoara din toata afacerea, partea grea consta in prelucrarea compostului.

Prelucrarea compostului e un proces destul de lent: dureaza cam o luna si necesita multa munca si materie prima. Odata ce avem compostul este asezat pe niste rafturi sau saci de plastic in care se presara si miceliul pentru ca dupa 10-12 zile sa apara primii muguri sau “primordiile de fructificare”, dupa alte 6 zile sa apara butonii de fructificare. Dupa 3 saptamani de insamantare va aparea primul val de ciuperci gata de recoltare. Perioada de recoltare tine cam 40-45 zile si la fiecare 2 zile apare o noua recolta. Astfel de pe 1mp se culeg cam 10 kg de ciuperci Agaricus pe un ciclu. La sfarsitul ciclului se sterilizeaza incaperea pentru ca sporii generatiei precedente sa nu imbolnaveasca cu virusi si bacterii urmatoarea generatie de ciuperci. Urmatorul ciclu se incepe imediat dupa sterilizare. In dependenta de conditiile de temperatura pe timpul iernii pe care le oferiti se pot creste 2-3 cicluri pe an.

Compostul. Metode de prelucrarePrelucrarea compostuluiProdusele reziduale din complexele de crestere a animalelor se folosesc la pregatirea compostului. Compostarea, prin definitie, este un proces de transformare biochimica, fizico-chimica si microbiana a reziduurilor organice. Aceasta transformare dureaza cam o luna si necesita multa munca din partea producatorului.

Pentru producerea compostului sunt necesare urmatoarele materiale:* paie de grau, orz sau orez,

* balegar de cal pe baza de paie care sa fie proaspat de maximum o luna, nefermentat, de culoare galbena

* gainat solid

* balegar de porc uscat

Necesarul de compost se calculeaza in functie de suprafata care dorim sa o insamantam. In medie se foloseste 80-100 kg de compost pe metru patrat de cultivare. In continuare vom presupune ca dorim sa cultivam pe o suprafata de 10 mp, adica vom pregati compost de 800 kg – 1 tona. Pentru o tona de compost avem nevoie de 500 kg de material initial uscat, adica paie, balegar si gaienat in proportie de: 50% balegar de cal si porc, 20% gaienat si 30% paie. Se recomanda pregatirea unei cantitati mai mari de o tona de compost, altfel s-ar putea ca materia prima sa nu treaca prin procesul de fermentare.

Pregatirea compostului se face in apropierea ciupercariei pe o platforma de cel putin 10 mp pentru o tona de compost care sa fie de beton pentru ca lichidul ce iese din balegar sa nu fie absorbit de pamant. Platforma ar trebui sa fie inclinata putin spre mijloc si sa aiba un acoperis pentru a feri de uscaciune sau de spalare din cauza precipitatiilor. Daca se doreste pregatirea compostului si in perioada iernii ar trebui sa gasiti o modalitate de a inchide platforma pentru ca temperatura sa nu scada sub 0 gr C. Deasemenea se poate prevedea platforma cu mici jgheaburi pe margini pentru a retine lichidul ce iese din balegar.

Materiale auxiliare pe langa deseurile organice se folosesc: ipsos (pentru constructii), malt (de la fabrica de bere), sulfat de cupru, uree tehnica.

Page 69: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Odata ce avem totul pregatit incepem preinmuierea care dureaza 12 zile. In aceasta faza paiele se vor aseza gramada pe platforma pentru ca pe parcursul a 6 zile sa fie udate si tasate zilnic. Apoi paiele vor fi amestecate cu balegarul si gaienatul si tot amestecul va fi udat si tasat alte 6 zile. In cea de-a 13-a zi se adauga 2 kg uree si se afaneaza materialul dandu-i forma dreptunghiulara cam de 2-3 m inaltime. Apoi la fiecare 3-4 zile, cam de 3-4 ori, se adauga la material cate 24 kg ipsos si se intoarce. Declansarea procesului de compostare ar trebui sa fie semnalizat printr-o temperatura ridicata de 60-65 gr C la cateva zile dupa cea de-a 13-a zi. Temperatura ar trebui sa fie verificata in mod regulat. Daca temperatura stationeaza la 40-45 gr C atunci se necesita o mica afanare pentru ca sa patrunda mai mult aer in interiorul gramezii. Daca temperatura depaseste 70 gr C riscati sa ardeti paiele si atunci rearanjati gramada astfel incat sa cresteti inaltimea si tasati putin gramada. Daca scade umiditatea se cer cateva stropiri a gramezii.

Procesul de pasteurizare se face prin evacuarea aerului incalzit din interior. Pentru aceasta introduceti sub gramada niste jgheaburi perforate. Apoi acoperiti gramada cu politilena timp de 48 ore. Verificati temperatura dinauntru, ar trebui sa fie de 21-25 gr C.

ALTE METODE DE PREGATIRE A COMPOSTULUIMetoda II:Aceasta metoda, bazata pe paie este recomandata incepatorilor pentru usurinta cu care se prepara. Alegeti paie fara urme de mucegai pentru a nu compromite cultura de ciuperci. Aveti nevoie de un butoi metalic bine spalat si dezinfectat. Asezati o sita metalica cam la 10-15 cm de la fundul butoiului. Paiele puteti sa le folositi intregi sau tocate cam de 5-10 cm, desi se prefera paiele tocate pentru usurinta cu care imbiba apa. Dupa ce ati pus paiele in butoi asezati o alta sita deasupra paielor si o greutate peste sita. Umpleti butoiul pana la fara o palma de la marginea butoiului. Acoperiti butoiul cu un capac si incalziti apa pana la 75-80 gr C. Pastrati temperatura de 80 gr C timp de 4-5 ore. Stingeti focul si lasati totul pe a doua zi cand veti varsa continutul butoiului pe o platforma de beton putin inclinata. Imprastiati paiele astfel incat sa fie intr-un strat de 15 cm. Dupa cateva zile puteti folosi compostul astfel obtinut.

Metoda III:Acest compost se face doar din paie si gunoi de pasare solid. Aveti nevoie de: 1000 kg paie grau, 400 kg gunoi de pasari solid, 200 kg malt, 60 kg ipsos, 20 kg uree tehnica. Faceti o preinmuiere a paielor timp de 6 zile, apoi amestecati gunoiul de pasare si ureea si lasati alte 6 zile. Executati 4-5 intoarceri de 4-5 ori adaugand malt si ipsos la fiecare intoarcere.

Amenajarea spatiului pentru cresterea ciupercilorPentru cresterea efectiva a ciupercilor aveti nevoie de un spatiu inchis care poate fi un subsol, cladire veche, magazie, depozit, grajd, garaj, sera sau sopron. Sub nici o forma sa nu cresteti ciuperci intr-un spatiu locuibil deoarece sporii emanati de ciuperci sunt daunatori plamanilor cauzand probleme de respiratie. Spatiu, in mod ideal, ar trebui sa fie dotat cu ventilatoare plasate la nivelul culturii de ciuperci. Altfel asigurati niste aerisiri manevrabile, niste mici ferestre, care totusi sa nu faca curent la nivelul culturii. Deasemenea ar trebui sa aveti acces la o sursa de apa in interiorul incaperii sau in apropiere. Incaperea ar trebui sa poata fi dezinfectata termic sau chimic in mod periodic.

In plus spatiul ales ar trebui sa fie dotat cu o izolare termica ridicata, adica sa nu permita variatii de temperatura mai mari de 2-3 gr C intre ziua si noapte. Pentru o buna izolare termica asigurati-va ca aveti fie perne de aer intre plafon si acoperis, fie o camera tampon la intrare, fie tapetati pe exterior cu un strat izolator de polistiren, vata minerala sau un strat de paie sau trestie. Aceste metode de izolare asigura un ciclu, maxim doua cicluri de ciuperci pe an. Pentru o productie de 3 cicluri pe an ar trebui sa asigurati o ventilare permanenta cu aer cald.

Page 70: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Daca aveti ventilatoare cu aer cald, construiti niste tampoane din tifon cu un strat 1 cm de vata inauntru tifonului care vor fi plasate in fata ventilatorului pentru a retine sporii de miceliu. Tampoanele ar trebui sa fie schimbate o data pe luna.

Insamantarea compostului cu miceliuDupa introducerea compostului in local se va lasa 24-48 ore pentru a se raci. Temperatura in interiorul compostului nu trebuie sa depaseasca temperatura camerei. Pentru o racire mai grabnica puteti sa amestecati compostul cu mana sau cu furca.

Aranjarea compostului in incapere poate fi facuta in doua moduri. Prima metoda ar fi sa asezati compostul pe niste rafturi astfle incat sa repartizati uniform pe un metru patrat cam 100 kg compost. Pentru a insamanta compostul aveti nevoie cam de 0,7-1 kg miceliu la 100 kg compost. Jumatate din cantitatea miceliului o imprastiati uniform deasupra stratului de compost si apoi “sapati” cu mana compostul, adica faceti mici intoarceri a compostului astfel incat miceliul sa cada in interior. Mai presarati o data miceliu deasupra stratului si mai “sapati” o data, de data asta pana la fundul stratului. Se taseaza usor stratul si se niveleaza, apoi mai imprastiati putin miceliu de control deasupra. Stratul de compost cu miceliu inauntru se va acoperi cu o mixtura din 50% pamant de telina, 17% nisip, 33% praf de carbune.

O alta metoda de a aranja compostul este sa il puneti in pungi de politilena de 0.05-0.1 mm grosime cu diametru de 25-30 cm si inaltime de 70 cm. In acesti saci se va plasa compostul in straturi de 10-12 cm peste care se va presa miceliu. Peste ultimul strat nu se va presara miceliu. Nu lasati aer in saci atat printre compost cat si in partea deasupra a sacului. Pentru asta tasati compostul cu o batere usoara cu palma. Pentru saci cu dimensiunile amintite se vor pune cam 15-18 kg de compost printre care se va presara 0,5 – 0,75 kg miceliu. Dupa umplerea sacilor se vor perfora cu niste gauri de diametru de 10-12 mm la distante de 12-15 cm intre gauri. Fundul sacului se va perfora cu niste gauri mici pentru a facilita evacuarea apei in surplus.

Dupa insamantare temperatura in spatiu trebuie sa fie 20-24 gr C pentru a realiza incubarea miceliului. Diferentele dintre zi si noapte sa nu fie mai mari de 3-4 gr C. Umiditatea relativa a aerului sa fie de 85% prin mentinerea mixturii de acoperire si a pardoselii permanent umede. Ventilatia trebuie sa fie de 1-2 mc aer/ora/m.p.

Cresterea si recoltarea ciupercilorOdata compostul insamantat si mentinute conditiile de mediu, dupa 10-15 zile ar trebui sa vedeti mici inele albe de miceliu care ies la suprafata. Peste alte cateva zile va incepe recoltarea. In faza in care incep primele fructificatii temperatura in incapere trebuie sa fie cea mentionata la prezentarea fiecarei specii de ciuperci. Daca nu este mentinuta temperatura in limitele accesibile speciei date atunci ciupercile aparute se inmoaie, pier, apar din ce in ce mai putine si intr-un final se compromite intreaga cultura. Temperatura de fructificare trebuie mentinuta pe parcursul intregii perioade de fructificare. Umiditatea sa fie 80-95%, ventilatia de 1-2 mc aer/ora/m.p cu viteza aerului nu mai mare de 3 m/sec (la viteza mai mica de 3 m/s flacara unei lumanari aprinse nu palpaie). In cazul in care ventilatia este insuficienta piciorul ciupercii se alungeste, palaria se micsoreaza si se deschide prematur astfel scazand valoarea comerciala.

Deoarece compostul a fost prelucrat in mod clasic cu pasteurizare naturala pot aparea in cultura niste musculite negre (Phorideae) care se vor combate cu Dimilin in concentratie de 0,15-0,2% sau Karate de 0,2%.

Pe perioada recoltarii sa aveti grija sa pliviti ciupercile bolnave cu varful unui cutit. Locul ramas liber se va acoperi cu mixtura de pamant de telina, nisip si praf de carbune in proportiile amintite mai sus.

Page 71: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Perioada recoltarii tine cam 40-45 zile, timp in care apar ciupercile in 5-6 valuri, fiecare val avand 3-5 recoltari in interval de 2-3 zile.

Inainte de recoltare nu se fac stropiri. Momentul recoltarii ciupercilor apare cand voalul este destul de intins si nu a inceput sa se rupa iar marimea palariei este maxima.

Se face o sortare a ciupercilor in dependenta de calitatile comerciale, deschiderea palariei, diametrul palariei si dimensiunile piciorului. O data rupte ciupercile nu se pastreaza mai mult de 4 zile la temperatura camerei.

Pregatirea spatiului de cultura pentru un nou cicluInaintea golirii spatiulu de cultura se face o dezinfectare termica a compostului uzat prin injectarea aburului direct in incapere si mentinerea compostului uzat la 60-70 gr C timp de 12-24 ore urmat de o racire. Abia dupa aceasta se poate goli incaperea de compost.

Compostul se transporta si se depoziteaza la distanta mare de incaperea in care se cresc ciupercile. Compostul poate fi folosit imediat pentru fertilizarea solului in camp. Daca se doreste folosirea compostului ca ingrasamant pentru sere se prefera sa se pastreze cel putin un an deoarece compostul proaspat folosit are multe saruri nocive plantelor verzi.

In spatiile de cultura sezoniere, unde nu urmeaza imediat un alt ciclu de crestere a ciupercilor se recomanda o dezinfectare chimica prin stropirea cu o solutie de sulfat de cupru 4-5 % sau soda caustica 10% si abia dupa aia se evacueaza compostul.

Camera golita de compost, bine aerisita si dezinfectata e gata pentru un nou ciclu de ciuperci.

Page 72: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Salivia“Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori”, se spunea in Evul Mediu. O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. “Salvia” vine din latinescul “salvare” – a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol.

Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. “Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie” – spune un vechi proverb chinezesc. Medicii greci si romani – Galen, Plinius, Dioscoride – elogiaza si ei salvia, considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. Cel care oficia ceremonialul aducea drept jertfa paine si vin, imbracat intr-o tunica alba.

Romanii interziceau folosirea obiectelor de metal, considerand ca devin otravitoare in contact cu salvia. Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu nelipsit, fiind folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada, tonic nervos si psihic, reintineritor. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna se straduieste sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii.Si in medicina traditionala romaneasca, salvia are numeroase intrebuintari. Avand o mare sensibilitate la ingheturile din timpul iernii, ea este o planta care necesita ingrijiri speciale si, ca atare, nu creste spontan, ci doar cultivata, mai ales in zonele sudice ale tarii. De la ea se folosesc frunzele si partile aeriene inflorite, care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, avand un gust puternic aromatic si astringent. Gasim aceasta planta sub forma de ceai in practic toate magazinele specializate de tip Plafar, la fel ca si anumite preparate pe baza de salvie, cum ar fi tinctura.

Page 73: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Ce ne intereseaza pe noi ? :Cuprinde circa 700-900 specii.

Salvia divinorum este o plantă-drog care poate induce halucinații.

Salvia divinorum este o plantă care creşte în munţii din regiunea Oaxaca, Mexic. Face parte din familia mentei. Este o plantă semitropicală. Poate creşte câţiva metri în înălţime dacă condiţiile sunt favorabile. Face seminţe foarte rar chiar dacă este polenizată cu grijă, iar seminţele nu sunt foarte fertile. Se înmulţeşte prin butaci. Frunzele sunt destul de mari (până la 23 cm), sunt acoperite cu perişori fini, care dau aspect de catifea. Planta iubeşte apa, dar creşte foarte bine în locuri umbroase, în sol foarte bine udat şi drenat. Ea poate fi cultivată în climat semitropical. Salvia poate creşte ca plantă de apartament în orice climă. Nu tolerează frigul şi curentul.

Salvia divinorum este utilizată pentru efectele ei psihoactive. Sunt mai multe specii de salvia, dar numai salvia divinorum are efecte psihoactive.

Efectele sunt greu de obţinut prin fumare de frunze uscate, dar extractul de frunze poate cauza efecte dramatice, uneori frică sau stare de captivitate- Mulţi oameni care au consumat Salvia divinorum nu au găsit-o plăcută şi nu au dorit să repete experienţa.

Frunzele de Salvia divinorum se consumă prin mestecare sau fumare. Se folosesc de obicei frunze îmbogăţite prin tratarea acestora cu extract de salvie.

Frunzele uscate sunt vândute cu 50-100 USD/uncie

Extractele costă 20-50 USD/gram

Substanţa activă din Salvia divinorum este Salvinorin A, o substanţă chimică a cărei moleculă conţine numai carbon, hidrogen şi oxigen(nu conţine azot, deci nu este un alcaloid).

Nu este cunoscut dacă Salvia divinorum produce dependenţă psihică sau fizică.

Efectul pe care îl produce este o stare de beţie mult diferită de a alcoolului.

Se consumă prin fumare, mestecare sau se bea sub formă de infuzie. Se fumează în pipe speciale pentru că fumul trebuie să fie cald. Se poate consuma şi prin inhalare de vapori calzi (temperatura de vaporizare este de 277 grade Celsius).

Când este fumată efectele intervin foarte rapid între 20-60 secunde după fumare, uneori la maxim 1-2 minute. Primele efecte durează 5-15 minute, apoi urmează o perioadă de liniştire (calmare).

La doze mari consumatorii au simţit o distorsionare dramatică a timpului, halucinaţii, călătorii în alte locuri, planete, timpuri, detaşarea sufletului de corp, comunicări cu lumea spiritelor, reîncarnări în alte persoane, schimbări de identitate. Cei mai mulţi indivizi rămân nemişcaţi în timpul experienţei, dar unii pot să se plimbe în stare de inconştienţă (de somnambul). Mulţi consumatori consideră această experienţă mai mult înfricoşătoare decât distractivă.

Fumarea acestei plante produce iritări ale gâtului, dureri de cap şi o uşoară iritabilitate.

Page 74: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Salvia divinorum nu este sub control. Pentru ca o substanţă să fie inclusă în lista substanţelor stupefiante sau psihotrope controlate trebuie să aibă structura chimică asemănătoare cu una din substanţele controlate. Salvia divinorum este destul de diferită chimic de alte substanţe aflate sub control.

Oricum în cele mai multe cazuri ea este împachetată şi inscripţionată ca drog (“Noul Ecstasy”) şi este considerată de ofiţerii DEA (structura guvernamentală de luptă împotriva traficului de droguri din SUA) un drog ilegal. S-a propus, în octombrie 2002, să fie trecută sub control.

Dacă este vândută pentru consum, salvia divinorum poate fi substanţă aflată sub control, fiind considerată “Analog”, datorită asemănărilor acţiunii ei farmacologice cu alţi compuşi halucinogeni (THC).

Analiştii DEA consideră că pentru a fi “Analog” o substanţă trebuie să aibă structura chimică asemănătoare cu o substanţă şi nu o acţiune farmacologică asemănătoare cu o substanţă aflată sub control.

În Australia Salvia divinorum este sub control din iunie 2002.

Prin urmare Salvia in fata politistilor este un produs etnobotanic ( Weed Shop, Spart Shop, Coffe Shop, Black Shop, Spice Shop, Magazin de vise etc )

Efectele salviei divinorum pot fi divine, infernale sau complet absente. Efectele pozitive apar de cele mai multe ori dupa ce se consuma in mod repetat.

Particularitate !!!Alta calitate unica a salviei divinorum consta in faptul ca:Atunci cand este fumata, repetat in aceeasi perioada de timp , efectele sale cresc,pe masura ce cantitatea consumata creste, creste si efectul si se mentine mult timp.Acest lucru nu se regaseste si la alte Plante Etnobotanice,a mai fost raportat acelasi efect la Damiana (Turnera Difusa).Exemplu pentru frunze standard !!!Valabil si pentru concentrat, dar in alte cantitati- vezi info.site Etnoplant-shop salvia concentrat :Daca se fumeaza 1 gr. la : 12:30 h,apoi la urmatorul gr. la : 12:45h, efectul creste, si tot asa ,efectul salviei creste si el si se amplifica in functie de cantitate.

Page 75: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Cum se obtine?

Dorim sa o crestem intr-un Grow Box exact precum cannabisul.

Seminţele nu sunt foarte fertile. Se înmulţeşte prin butaci.

Inmulţirea prin butaci:

O metodă mult mai utilizată, ce permite reproducerea mai fidelă a plantei mamă şi într-un timp mai scurt, este butăşirea, care se bazează pe însuşirea unor organe sau fragmente de a forma noi plante atunci când sunt detaşate şi puse în condiţii favorabile de înrădăcinare.Aceasta se utilizează în special la plantele de apartament care se înmulţesc mai greu prin seminţe şi se poate realiza fie între lunile martie şi mai, când planta mamă are creşteri vegetative mai viguroase, iar butaşii dispun de condiţii mai bune de înrădăcinare, fie la sfârşitul verii. Se preferă însă primăvara, deoarece plantele cresc mai repede şi butaşii emit mai uşor rădăcini. Organele, care se recoltează de la plante perfect sănătoase, diferă de la o specie la alta, putându-se astfel realiza butaşi din frunze, lăstari, rădăcini sau tulpini. În general, la flori, butaşii care dau cele mai bune rezultate sunt cei erbacei, iar la speciile arbustive mai uşor se prind cei lemnificaţi.

ConcluzieCumperi 100.000 de seminte si incerci pana iti iese, fie te chinui sa faci rost de o planta sa rupi un fir sa il bagi in apa. Sau continui sa o fumezi cumparand produsul deja uscat.

Page 76: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Opium ce este?

IstorieTheophrasus menţionează în scrierile sale câte ceva despre opiu. Informaţii despre opiu mai apar în documentele chinezeşti, în perioada dinastiei Tang (anii 600–700). În Grecia Antică şi în Imperiul Roman se folosea ca analgezic, pentru diverse afecţiuni. Parcelsius este cel care l-a introdus în Europa.Obţinerea opiului

Opiul se obţine numai pe cale manuală. Recoltarea are loc la circa 12 zile de la căderea petalelor florilor, atunci când capsulele ajung la dimensiunea maximă; ea se face prin intermediul scarificării (capsulele de mac sunt incizate cu nişte lame speciale numai până la jumătatea capsulei), operaţie desfăşurată numai pe timp frumos. Datorită inciziilor, latexul din capsulele de mac, alb la început se brunifică şi se coagulează. Astfel coagulat, se raclează cu ajutorul unui răzuitor din lemn sau din metal. Latexul rezultat se usucă la soare cu atenţie până când capătă consistenţa unei paste foarte dense şi este brunifiact complet. Este strâns în bucăţi de dimensiuni variabile şi presat în forme variabile. Conţine circa 10–12% alcaloizi, 10–15 % apă, acizi organici, rezine etc.

Prin încălzirea opiului bază la temperaturi scăzute se obţine o soluţie de culoare maronie care supusă filtrării pentru îndepărtarea reziduurilor vegetale şi apoi evaporării are loc formarea unei pudre care reprezintă forma „opiului de fumat”, cu un conţinut mult mai mare de morfină faţă de latex.Acţiune farmacologică

Principalul constituent al opiului este alcaloidul morfină, aflat de regulă în raport de 10:1 cu codeina, alcaloid care imprimă opiului o acţiune analgezică; pe lângă această acţiune analgezică mai are şi acţiune antispastică (datorată papaverinei), antitusivă (datorată codeinei) dar şi acţiune narcotică.

Page 77: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Opium

Opium este obţinut din capsule de mac, înainte ca planta să ajungă la maturitate. Se înghite sau se fumează. Opiumul produce relaxare, linişte contemplativă, o stare de fericire, de satisfacţie calmă cu o ascuţire a simţurilor şi imaginaţiei.

Preparatele din opium (tot ceea ce se face din mac: opium - produsul brut si toate derivatele lui, de asemenea preparatele sintetice si medicamentele cu actiune asemanatoare: heroina, morfina, promedol-ul, omnopon-ul, dionina, codeina, fentanil-ul, fenadon-ul, metadon-ul, pentazocina si altele).Efectul euforic este insotit de dorinta de izolare. Bolnavul cade deseori in amortire si poate adormi in cele mai neobisnuite locuri. Pentru el este foarte important ca in aceasta stare sa nu-l tulbure nimeni. Strigarea brusca il intoarce la starea obisnuita si ii provoaca iritatie puternica. Principala primejdie o constituie reinnoirea dozei, care este destul de des intalnita in cadrul narcomaniei cu heroina. Multi oameni renumiti au murit tocmai din cauza reinnoirii dozei. Acest lucru se intampla des atunci cand bolnavul isi pregateste singur solutia pentru a o injecta intravenos. Doza fatala nu se deosebeste prea mult de cea obisnuita. Moartea incepe cu paralizia aparatului respirator. A doua primejdie este aceea a infectarii sangelui prin intermediul acului. Printre narcomani exista ingrozitorul obicei al fraternizarii cu ajutorul seringilor si poate tocmai din cauza acestui obicei regiuni intregi (de exemplu, Moscova) sunt astazi cuprinse de epidemia de SIDA.

Page 78: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Pericolele consumul plantelor etnobotanice(droguri legale)

Vreau sa inteleaga lumea ce sunt mai exact aceste plante si efectele lor.

Exemple de plante etnobotanice:salvia,kratom-produsele legalele de pe piata nu contin asemnea plante. Deci drogurile legale din magazine nu au treaba cu plantele etnoboanice sau cu orice planta.

Ce sunt defapt?In strainantate se vand sub forma de research chemical (adica substante noi concepute pentru a fi testate)-mai pe scurt droguri sintetice facute sa bata legea.Idei gresite despre drogurile legale(plante etnobotanice)Daca sunt legale sunt sigure,nu afecteaza sanatatea,nu ajungi dependent.Fals daca e legal nu inseamna ca este sigur,nu spun ca toate drogurile legale sunt nocive sau ca o sa mori etc.Aceste substante nu sunt testate pe oameni adica nimeni nu poate sti ce ti se intampla pe termen scurt,termen lung pe scurt esti cobai.Drogurile legale sunt mai sigure decat cele ilegale?Unele da altele nu...sunt foarte multe substante unele care imita cannabisul altele care imita cocaina,altele care imita heroinadrogurilor legale Vs droguri ilegale - avantaj pe care pmi-ului poate sa il vada este ca nu ai avea probleme cu politia-dezavanataj,in cazul cosnumului de droguri ilegale medicii pot administra un tratament,pentru supradoza sau pentru dependenta,in cazul drogurilor legale poti sa dai doar cu presupusul.Perceptii gresite asurpa drogurilor legale-daca se fumeaza este ca marihuana,da majoritatea produselor in Romania de fumat sunt pe baza de JWH (canabinol sintetic) dar poti sa dai si peste alte substante-daca se trage pe nas are aceeleasi efecte ca,cocaina-Fals deobicei stimulenti sunt pe baza de derivati de amfetamina (nu au treaba cu cocaina)-"eu nu o sa ajung dependent consum cu cap"-nimeni nu vrea sa ajunga dependent si toti pornesc de la ideea aceastaRecomandari in cazul consumuluiDaca te supui acestor riscuri macar ar trebui sa ai in vedere:In Romania drogurile legale se vand sub forma de blend-uri , nu substanta propriu-zisa deci1 consumi o substanta care nu stii ce efecte are 2 nici nu stii substanta Incearca sa iei ceva care a mai incercat cineva nu te lua dupa vanzatorul la magazin ca ala e cel mai bun etcIncearca sa afli o doza nu consuma un produs si apoi sa incerci acelas dozaj pentru altulAsta va suna ca reclama dar incearca sa cumperi de la distrbuitori mari,autorizatii pliculete etichetate(nu ca acestea ar fi safe) dar nu iti lua orice chestie de la oricine sa fi high este vorba de sanatatea ta.Intreaba cunostiinte de efectele acestora nu fa teste pe tine,deja esti cobai daca consumi macar fi un cobai destept

Fabricile chineze producatoare de droguri legale vor sa mai pacaleasca inca odata autoritatile britanice in cazul interziceri mephedronei.

Sky News descoperit lanţul de aprovizionare de la fabrici la distribuitori britanici.

Canalul de stiri a declarat ca a descoperit o generaţie nouă de droguri legale, inclusiv methylona, butylona şi MDPV-ul. Toate acestea imitand efectele altor droguri precum ecstasy sau cocaina.

Page 79: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Holly Williams a contactat o astfel de companie din Shanghai şi i s-a confirmat de catre un muncitor ca fabrica produce si mefedrona cat si methylona in loturi de 50kg 100 kg, 200 kg. Muncitorul a mai dezvaluit ca exista 5 clienti britanici, dintre care 2 mari.“Unul din ei comanda in jur de 100 kg pe saptamana. Celalalt comanda 50 kg de mefedrona pe luna si 50 kg de methylona.”

Intrebat daca o eventuala interzicere a mefedronei in Marea Britanie le-ar afecta afacerea, el a spus ca sunt foarte pregatiti in materie de produse si substante. “Lucram la cinci sau sase produse noi legale, cele mai multe sfaturi , idei vin din partea clientilor britanici”.

Dr. John Ramsey a declarat pentru Sky News: Vom vedea 10 sau 11 noi substante aparand anual.

Industria chimica chinezeasca se pare ca poate asigura orice fel de substanta (legala) atata timp cat isi primesc banii. In caz ca primesc comenzi de noi droguri legale, ori sintetizeaza ori au pe stoc vor vinde acel produs indiferent de scopul in care el va fi folosit.

Anglia doreste interzicerea mefedronei (Special Gold,Magic) dupa ce, in urma consumului in exces de mefedrona , au fost raportate o serie mare de decese in randul tinerilor.

Aceste companii nu vand substantele pe post de droguri, le vand la preturi mici si clientul face ce vrea cu ele, odata ajunse in tara, ele isi primesc eticheta de “droguri legale” si se produce o crestere mare a valorii lor, implicit a pretului de vanzare.Asa ceva se intampla cu produsele nou venite pe piata,ex: Generation 2012 si PLATINIUM care, avand o cerere idicata si o oferta mica sunt supraevaluate, ca sa intelegeti mai usor 0.25 de special gold era inainte 30-60 RON, 0.5 de Generation nu se gaseste sub 100 RON

Singurii care au de profitat de pe urma ilegalizarii si aparitia a unor noi substante pe piata sunt dealerii si statul. Dealerii pentru ca isi scot de cateva zeci de ori banii si statul prin impozitarea acestui fenomen.

Page 80: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Proiect de lege privind plantele etnobotanice droguri legale

M-am gandit sa pun acest proiect pentru ca dupa parerea mea este foarte bun adica in sfarsit vad si in Romania ceva facut cu cap in privinta acestor droguri legale.Proiectul a fost facut de deputatul psd Mugurel Surupaceanu si uitati cele mai importante articole din el

Iată cele mai importante prevederi ale noii legi:Art. 3. Producţia, importul, distribuţia şi utilizarea produselor aromatice sau de sinteză sunt admise în România numai după autorizarea de punere pe piaţă de către ANPAS şi numai în interes medical; autorizarea se certifică prin eliberarea autorizaţiei de punere pe piaţă.Art. 4. – (1) Este interzisă introducerea pe piaţă a produselor aromatice sau de sinteză dacă acestea nu îndeplinesc criteriile de clasificare, ambalare şi etichetare.(2) ANPAS solicită persoanei responsabile de introducerea pe piaţă a produselor aromatice sau de sinteză informaţii legate de compoziţia acestora şi orice alte informaţii utile în acest sens, cum sunt:a) datele utilizate pentru clasificarea şi etichetarea produselor aromatice sau de sinteză;b) datele referitoare la cerinţele de ambalare, precum şi certificatul de testare în laboratoare agreate de ANPAS.Art. 5. – Pe orice ambalaj al produselor aromatice sau de sinteză trebuie indicate lizibil, în mod clar şi în aşa fel încât să nu se poată şterge următoarele informaţii:a) denumirea comercială sau denumirea prin care furnizorul identifică produsul aromatic sau de sinteză;b) numele, adresa completă şi numărul de telefon ale persoanei care răspunde de introducerea pe piaţă a preparatului, indiferent că este producător, importator sau distribuitor;

c) denumirea chimică a substanţei sau substanţelor prezente în produsul aromatic sau de sinteză;d) simbolurile şi indicaţiile de pericol pt sănatatea umană;e) natura riscurilor specifice atribuite consumului uman;f) recomandări de prudenţă;g)cantitatea nominală – masa nominală sau volumul nominal al conţinutului în cazul produselor aromatice sau de sinteză oferite sau vândute publicului larg.Art. 6. – (1) Atunci când menţiunile prevăzute de art. 5 se găsesc pe o etichetă, aceasta trebuie fixată bine pe una sau mai multe feţe ale ambalajului, astfel încât aceste menţiuni să poată fi citite orizontal în cazul în care ambalajul este depozitat în condiţii normale.(2) Dimensiunile etichetei sunt stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, iar eticheta este destinată exclusiv informaţiilor prevăzute de prezenta lege şi, dacă este necesar, informaţii suplimentare referitoare la sănătate sau securitate.(3) Eticheta nu este obligatorie atunci când menţiunile impuse conform modalităţilor prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt inscripţionate în mod vizibil chiar pe ambalaj.(4) Eticheta se redactează în limba română.Art. 7. – Orice reclamă pentru produsele aromatice sau de sinteză, în sensul prezentei legi, care permite unei persoane din publicul larg să încheie un contract de cumpărare fără a vedea în prealabil eticheta acestora, trebuie să precizeze tipul sau tipurile de pericol indicate pe etichetă, fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.130/2000 privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă, republicată, cu modificările ulterioare.Art. 8. – Operatorii economici care distribuie produsele aromatice sau de sinteză sunt obligaţi să ţină, într-un registru special, evidenţa datelor de identificare ale fiecărui persoane fizice sau juridice care achiziţionează astfel de produse, transmiţându-le lunar, sub formă de tabel, către ANPAS. (B.T.I.)

Page 81: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Pareri personale despre acest proiect:Multi care habar nu au ce sunt drogurile legale intreaba de ce nu le interzic ? Pai e simplu pentru ca nu pot…America,Anglia,Germania se chinuie dinaintea Romaniei cu acest fenomen si nu au reusit sa le interzica deci nu mai aberati e vina politicenilor etc.Interzici o substanta mai apare alta a doua zi,interzici comertul cu plante etnobotanice…se trec firmele pe vanzare de ingrasaminte.tamaie etc.Ca idei despre proiect:-daca se face institutia ANPAS si avand nevoie de autorizatii atunci pretul plantelor etnobotanice (drogurilor legale )va creste nu va mai putea orice roman sau aduca asemnea substante.Va acest lucru foarte bun de ce ? pentru ca nu vei mai putea sa iti iei cu banii de scoala sau de o bere un plic de droguri (preturile de acum sunt aberant de mici este mai scump sa fumezi sau sa bei 2-3 beri decat sa te droghezi)-produsele nu vor mai fi contrafacute asa usor-adica nu iti cumperi ceva si gasesti altceva de la care ajungi dependent sau mori…-se va sti substanta si va fi recomandat un dozaj -acest lucru este cel mai bun din aceasta lege.Pe scurt macar sti ce bagi in tine

Alin RotaruCel mai important distribuitor de plante etnobotanice, din ţară, Alin Rotaru.

În ceea ce priveşte închiderea „magazinelor de vise“, Alin Rotaru afirmă că nici nu se pune problema, decât în cazul câtorva dintre ele, neautorizate şi că acele plante interzise vor fi scoase de pe piaţă, dar vor fi înlocuite, în maxim două săptămâni, cu altele. Magazinele care vor dispărea sunt cele care se aprovizionează cu ierburi aduse din Anglia, cele mai multe regăsindu-se pe listă.

Alin Rotaru are 24 ani. La 13 ani era pasionat de grafică pe calculator şi design web. La 18 ani s-a apucat de afaceri. Are vreo 40 de magazine în toată ţara, care vând “etnobotanice”. Spune că va investi 10.000 de dolari pentru a-şi face reclamă pe Google, cu AddWords.

• Jurnalul Naţional: Cum v-a venit ideea unui astfel de magazin?

Alin Rotaru: Ideea era destul de veche. În Anglia se vindeau din 1998 şi am zis să încercăm şi pe piaţa din România. Am deschis primul un magazin, în Galaţi, în iunie 2008. Magazinul online îl aveam dinainte. Acum are zilnic 400 de vizitatori şi aduce 2.500-3.000 lei.

• Ce aţi făcut cu pliculeţele care conţineau substanţe devenite interzise în februarie 2010?

Am predat substanţele care urmau să fie interzise dinainte la poliţie, nu am rămas cu stocuri.

• Cât câştigaţi pe zi?

Noi suntem francizorii. La Arad, un magazin vinde de 5.000 lei pe zi, la Târgu-Mureş – 600-700 lei. În Bucureşti nu mai avem magazine, erau foarte multe şi am renunţat la ideea asta. În schimb, peste 50% din magazine folosesc marca noastră, ceea ce e furt intelectual. O să-mi spăl puţin imaginea, să-i dau în judecată pe cei care folosesc acest nume.

• Cât aţi câştigat anul trecut?

Anul trecut n-a fost un an cine ştie ce. Cred că au fost undeva la 500.000 euro vânzări.

• De ce scrieţi pe ambalaje că nu este pentru consum uman?

Page 82: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Era simplu să trecem pe ambalaj “este pentru consum uman”, că nu ne interzicea nimeni. Unii fac în casă canabinolul, nu ştiu cât să pună, dacă e concentraţia prea mare, ajunge lumea la spital. Şi în momentul ăla, dacă scriam “pentru consum uman”, putea să-mi vină protecţia consumatorului. Eu în 2008 aveam pe plic “pot fi folosite la aromoterapie sau să le fumezi…”, până într-un punct când m-am gândit să nu mai spun pentru fumat, că apare chestia asta cu OPC-ul. Spui “Interzis consumului uman” şi te speli pe mână de orice problemă.

• Dau dependenţă?

Vă spun eu că nu dau dependenţă. Am fumat doi ani continuu, nu o ţigară, ci câte trei, şi nu am ajuns la dezintoxicare.

• Dar de ce v-aţi lăsat atunci?

Practic ce face chestia asta: îţi îngreunează din muncă. Fumând, fumând, fumând, eşti mai moale, nu că nu mai poţi gândi, cum sunt prezentate pe la televizor. Însă nu mai aveam cheful ăla de muncă. Practic, îţi termină memoria de scurtă durată, dar la o săptămână după ce ai consumat eşti ca nou. Acum dezvoltăm mai multe servicii şi trebuie să am creierul curat. Nu dau dependenţă. Am zis că de mâine nu mai fumez şi n-am mai fumat. Miroase scârbos, nu înţeleg cum ai putea să devii dependent. Eu văd când le trimit la ambalare. Cel puţin astea care se trag pe nas miros dezgustător. Unii spun că miros a floricele. Nu mi se pare ok nici să consumi zilnic, dar acum, dacă atât de duce capul, atâta faci.

• Când o să aveţi copil, o să-l lăsaţi să consume?

E complicat acum. N-o să-l las să consume la 13 ani. La 18, ştie el ce face. Contează şi cât consumi şi ce consumi.

• Vă temeţi de momentul când vor fi cât mai multe substanţe din astea interzise?

N-o să se întâmple asta niciodată, să se interzică de tot. În China e un laborator care produce numai pentru noi câteva substanţe, pe care e cam complicat să le interzică. De fapt, e cam complicat să-şi dea seama despre ce e vorba. Foarte simplu, de la formula de bază faci alta.

• Sunt consilii locale care au interzis astfel de magazine.

Sunt zece moduri de a păcăli primăria.

• Ne spuneţi şi nouă unul?

Vă spun şi două, că am zece. De exemplu, spun că deschid un pet shop sau o florărie şi nimeni n-o să-ţi spună că nu-ţi dă aviz de funcţionare. Sau, dacă mă interzice, pot să fac contestaţie la decizia primăriei şi, cât mă judec, doi ani, stau cu magazinul deschis. Bine, mai depinde şi ce partid e prin zonă, te mai verifică şi finanţele pân’ te ia dracu’.

• De ce le spuneţi etnobotanice?

E impropriu spus. Am inventat prostia asta în 2008 şi-acum toţi ăştia de le televizor spun “etnobotanice”. Nu sunt etnobotanice. Nu poţi să spui produs etnobotanic la o chimicală pe care-o trage unu’ pe nas. Sunt plante care nu se mai folosesc deloc. Se foloseau înainte prin triburi, la incantaţii. Sunt unele care se folosesc ca şi ceai. Şi menta e o plantă etnobotanică.

• De ce aţi ales să faceţi afacerea asta şi nu o fabrică de pâine, de exemplu?

Prostituţia şi drogurile sunt de când lumea şi vor merge. M-am gândit la un bussiness de nişă. Nu mai făcea nimeni asta. Dacă investeam câteva sute de mii la vremea respectivă, acum businessul ăsta nu era aşa haotic în România.

• Ce şcoală aţi făcut? Facultate?

Page 83: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

Profesională, apoi seral, la profil de filologie. După aia, am avut alte chestii pe cap şi n-am mai apucat să dau nici bacalaureatul. Nu că nu mi-ar plăcea şcoala, dar sunt multe lucruri pe care le-am învăţat pentru că mi-am dorit să le învăţ. Am citit multe cărţi de programare. Prefer să mă dezvolt aşa. Mai ales la cum se fac facultăţile acum… Sper să nu muncesc la altul niciodată.

(Interviu)

Page 84: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD

CITAT

Bill Hicks"De ce marijuana este contra legii? Ea creşte natural pe planeta noastră. Ideea de a face natura contra legii nu vi se pare cam... nenaturală?"

Bill Hicks (1961-1994) - a fost un stand-up comedian american şi critic social.

Charles Baudelair

"Haşişul va fi, întradevăr, pentru impresiile şi gândurile familiare ale omului, o oglindă care amplifică, dar nu mai mult decât o oglindă."- ("Poemul Haşişului")

Charles Pierre Baudelaire (1821-1867) - a fost un poet francez, dar şi critic, translator. Este considerat poetul care a revoluţionat întreaga lirică franceză şi europeană prin originalitatea volumului său controversat Les Fleurs du Mal ("Florile răului").

Page 85: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD
Page 86: 54752848 High Source Romania Editie ONLINE DOWNLOAD